Legfontosabb > Bútor

Fürdőszoba méretek: milyen legyen a standard paraméter

Az apartman elrendezésének egyik legfontosabb paramétere a fürdőszoba minimális mérete. Annak ellenére, hogy ez a pillanat látszólag jelentéktelenné vált - és sok nagyon frivolos utal az egészségügyi létesítmények területére - nagyon fontos a fürdő területe.

És mindenekelőtt - a racionális belső kialakítás lehetőségének ebben a teremben.

Fürdőszoba mérete és lakosztálya

Szóval, képzeljük el, hogy van egy szobánk durva kivitelben (vagy akár nélkül is). Ebben az esetben az első dolog, amellyel találkozunk, a belső elrendezés.

És nem a végső eredmény kialakításának utolsó szerepét játssza a fürdőszoba - amelynek dimenziói meghatározzák:

 • Mennyire pontosak lesznek az egészségügyi berendezések (fürdőszoba, bidé, mosdó)
 • Hogyan kell összekötni a kommunikációt?
 • Milyen finomítási módszerek optimálisak (szükség van-e a bőr alatti kommunikáció és kábelezés elrejtésére)

Például, ha a fürdőszoba kicsi, akkor lehet helyet szerezni úgy, hogy egy sitz-fürdőt vagy egy zuhanytálcát telepít, vagy összeállít egy kombinált WC-t bidével. Mindenesetre nagyon fontos a helyiség méretének és konfigurációjának kialakítása, amelyben a fürdőszobában laknak.

A kombinált fürdőszoba elhelyezése

Figyelj! A fürdőszoba méreteit a javítás tervezési szakaszában kell elvégezni, különben nagy a veszélye annak, hogy a szükséges vízvezeték szerelvények egyszerűen nem illeszkednek a helyiségbe, és ha illeszkednek, akkor rendkívül kényelmetlenek lesznek a használatra.

Szabályozási szabályozás a fürdőszoba mérete

A fürdőszoba minimális területét, a helyiség kialakítását, valamint a fürdőszoba lineáris méreteivel kapcsolatos egyéb paramétereket a szabályozási dokumentumok teljes listája szabályozza. Az Orosz Föderáció esetében ez elsősorban "Egészségügyi normák és szabályok" (SNiP), amelyek meghatározzák mind a közterületek egészségügyi berendezéseinek méretét különböző célokra, mind az ilyen típusú lakóépületek minimálisan megengedett átfogó méreteit.

Ezért, a lakás átalakításának megkezdéséhez gondosan tanulmányoznia kell a szabályozási keretet ezen a területen, különben fennáll annak a veszélye, hogy az átépítést az SNiP-nek megfelelőnek tekintik, és ennek következtében - illegálisan.

Vízvezeték elhelyezése a fürdőszobában

Ukrajnának, Fehéroroszországnak és más országoknak az SNIP szabályai az egészségügyi létesítmények méreteire eltérhetnek, mint az Orosz Föderációban elfogadott szabályok.

Néhány különbség a fürdő normatív dimenzióival is rendelkezik számos egyedi régió és település esetében.

A korlátozások külön kategóriája a lakásokban lévő lakások elhelyezésére vonatkozik. Rendszerint a KTF-nek megtagadják a felújítások nyilvántartását, aminek következtében a fürdőszobát egy lakóövezet vagy konyha fölé helyezik.

Az egyetlen kivétel a nagy duplex lakások, de minden esetben egy különálló panelházban lévő fürdőszobának minden egyes felújítását külön kell figyelembe venni.

Az egyetlen eset, ahol a fürdőszoba felépítése vagy átépítése a "SNIP" nélkül "visszafordulhat", a magánházban lévő fürdőhely átalakítása. Ha nem csatlakoztatja a fürdőszobát a csatornázáshoz és a vízellátáshoz, akkor nincs szükség a szabványok szigorú betartására. Mindazonáltal ugyanúgy kell szem előtt tartani őket, csak tisztán gyakorlati okokból.

Minimális méret

Rendszerint a standard és a nagy fürdőszobákat nem különösebben nehéz tervezni. De a fürdőszoba kicsi, az akut térhiány miatt nagy figyelmet igényel. A kis fürdőszobákban nagyon nehéz beilleszkedni minden olyan vízvezetékszerkezethez, amelyet egy modern személynek szüksége van - és anélkül, hogy megsértené az egészségügyi szabványokat, nem beszélve legalább a legkisebb kényelemről.

Tehát mi lenne a minimális méret a fürdőszobában?

A wc minimális méretei a nappaliban:

 • A fürdőszoba minimális mélysége 1,2 m.
 • A fürdőszoba minimális szélessége 0,8 m
 • Mennyezeti magasság a fürdőszobában - legalább 2,5 m
 • A WC-től a tető ferde síkjáig (ha a fürdő a padláson van) - 1,05 - 1,1 m
 • A mennyezet magassága a folyosón a fürdő felé vezető úton legalább 2,1 m.

Az utolsó paraméter különösen fontos, hogy figyelembe vegye azokat, akik a folyosón egy mezzanine építését tervezik - és leggyakrabban a konyha és a WC közötti folyosót választják a legmegfelelőbb helynek.

A kombinált fürdőszobában ilyen szigorú méretbeli korlátozások hiányoznak, ezért új tervezés esetén az embernek a józan ész és a kényelmi szempontok alapján kell irányítania.

A méretek mellett fontos a fürdőszobai ajtók elhelyezése is. Az SNiP szerint a fürdőszobaajtó csak kifelé nyílik. A fürdőszoba bejárata semmi esetre sem lakhat a lakóövezetben, sem a konyhában - csak a folyosón!

Korlátozások a vízvezetéknél

Különálló méretbeli korlátozások kapcsolódnak a fürdőszobai egészségügyi berendezések elhelyezéséhez.

És ha az előző fejezetekben megemlítettük azokat a korlátozásokat, amelyekkel szemben csak akkor lehet szembe nézni, ha nagyon kis fürdőszobája van, mindenképpen figyelmet kell fordítanunk:

 • A WC és a bidé közötti távolság nem kisebb, mint 0,25 m (ez nem vonatkozik a kombinált modellekre)
 • A kád vagy a zuhany előtt - legalább 0,7 m szabad terület (lehetőleg 1 - 1,2 m)
 • A WC előtt - legalább 0,6 m szabad hely
 • Mindkét oldalon a WC - nem kevesebb, mint 0,25 m
 • Mielőtt a mosdó nem kevesebb, mint 0,7 m, és ha a mosdó nem nyúlik ki a falból, akkor egy mélyedésbe - 0,9 m.

Fürdőszobák fogyatékkal élők számára

Miután megemlítettük a középületek egészségügyi berendezéseinek általános méreteit külön szabályozó szabványok meglétét, meg kell említeni, hogy a fogyatékkal élők számára speciális követelményeket kell bevezetni a szaniter létesítményekre.

Így a 4.36SNiP 2.08.02-89 pontban szereplő "Középületek" szerint a középületek minden egyes latrinájában legalább egy, a fogyatékkal élők számára kialakított fürdőszobának kell lennie - a fürdőszobának a következő határok között kell lennie:

 • Kabin minimális szélessége - 1,65 m
 • Minimális mélység - 1,8 m

Az ilyen specializált fürdőszobák kabinjainak ajtóinak csak kint kell nyitniuk. A különleges igényeket kielégítő személyek számára a fürdőszobának egyszerű használatára szolgáló kiegészítő berendezéseket az SNiP nem szabályozza, azonban telepítése nagyon kívánatos.

Mozgássérült fürdőszoba

Természetesen kívánatos olyan fürdőszobát elhelyezni, ahol a legkényelmesebb a mozgáskorlátozottak számára, elsősorban - a kerekesszéket használók számára.

Ami a lakóépületeket illeti, azokat a következő követelmények jellemzik:

 • Fürdőszoba beépített mosdóval - legalább 1,6 h2,2 m
 • Kombinált fürdőszoba - 2,2x2,2, m

Amint látja, a fürdő teljes méreteivel kapcsolatban jelentős számú korlátozás van, nem csak a SNiP-től, hanem a kényelemtől is. És mielőtt építkezésbe, átépítésbe vagy átalakításba kezdene (különösen - ha kis méretű fürdőszobával rendelkezik), alaposan meg kell vizsgálnia ezeket a korlátozásokat. Ezután nem lesz probléma a legalizálással, és kényelmes lesz a fürdőszoba használata.

Fürdőszobák mérete a középületekben

A követelményeknek megfelelően a „egészségügyi normák és szabályok” (nyissz) létrehozza az alábbi legkisebb méreteket WC középületekben (mm):

A nyilvános fürdőszoba kabin méretei:

A kabin és az ellenkező fal vagy partíció közötti átjáró szélessége:

• kabin ajtók nyitva kívül:

- vizelet hiányában

- vizeletek jelenlétében

- vizelet hiányában

- vizeletek jelenlétében

A járat szélessége két vezetőfül között:

• a fülke ajtó kinyílik

Letiltott WC-méretek

Az SNiP szerint a mozgáskorlátozottak számára a következő méretű fürdőszobát alakítják ki:

 • Szélesség - 1,6 m,
 • Hosszúság - 2,2 m felett

Ha a fürdőszobát kombinálják, akkor mindkét paraméternek meg kell haladnia a 2, 2 métert.

Az ajtónak ki kell nyílnia. Szükséges felszerelni egy ajtó közelebb, és belülről -

további fogantyú az ajtólap teljes szélességéhez.

2. A tartót a mosdóba legalább 75 cm-re kell elhelyezni. A leszállópályából a korlátot le kell állni.

A fürdőszoba optimális méretének kiválasztása a SNIP szerint

A fürdőszobának minimális mérete, és a terület optimálisnak tekintett területe, valószínűleg sok lakástulajdonos szeretné tudni. Szükségem van átépítésre, kombinálva a fürdőszobát egy fürdőszobával, vagy ez a művelet választható? Vagy érdemes a szomszédos területhez tartozó WC-hez hozzáadni: folyosót vagy raktárt?

Hasznos tudni, hogy milyen méretűnek kell lennie ez a szoba és a külvárosi területek tulajdonosainak, akik úgy döntöttek, hogy házat építenek.

Válassza ki a fürdőszoba méretét

A kényelmes fürdőszobában nemcsak a szükséges vízvezetékeket kell elhelyezni, hanem elég kényelmes tartózkodást kell biztosítani.

Az SNiP normái szerint:

 • Mielőtt a fürdőszobában szabad helyet kell 70-110cm.
 • A WC mindkét oldalán - 25cm négyzet, és előtte - 60cm.
 • A mosogató előtt - 70cm.

A fürdőszoba előtt 70-75 cm funkcionális teret kell elhelyezni.

Ezen az alapon lehet kiszámítani a lakások optimális méretét a városi lakások számára. Általában egy ilyen helyiségben lévő mosdókagyló van elhelyezve egy fal mentén, és a szomszédos mellé egy kád vagy zuhanykabin található. Az optimális funkcionális terület a mosógép mellett 90 cm.

A mosdóban helyet kell biztosítani a mosógépnek

Ennek következtében a 2x2-2.5x2.5m megközelítőleg optimális méretű egy lakóház egy kis területen (kombinált) és egy városi lakásban. A közös helyiség kényelmes területe:

 • fürdőszoba - 1,5x2 méteres,
 • WC - 0.9x1.5 méter.

A számok hozzávetőlegesek. Valójában ez minden attól függ, hogy milyen méretű a lakás.

A lakások és apartmanok fürdőszobájának optimális mérete. Fotó egy kényelmes szoba 6m2

A legtöbb házban csak közös WC-k vannak rendezve, amelyek területe 5-9 négyzetméter.

Nagy fürdőszoba falusi vendégház

A mosdó méretei

Tehát a tipikus lakásban a kombinált mosdó hozzávetőleges optimális területe 4-6 négyzetméter, a fürdőszobához 3 m2, a fürdőszoba pedig 1,4 m2. Mi a valóság? A fürdőszoba alapmérete, ha megosztva van, egy kis lakásban:

 • 0,88, 1,2, 1,5, 1,7, 1,8m2 - WC,
 • 2 négyzetméter és 2,5 négyzetméter - fürdőszoba.

A tipikus kis lakásokban a fürdőszoba hosszúsága és szélessége általában messze nem optimális

Vagyis a Hruscsovban az optimális méretű fürdő nyilvánvalóan nem elegendő. A WC-ben lévő hely nem túl racionális. Ezért ezeknek a helyiségeknek egy kis lakásban való kombinációja célszerű. Ezen eljárás befejezése után növelheti a mosdó tényleges területét a válaszfal vastagsága miatt, és célszerűbb a vízvezetékszerelést megszervezni.

A vécé kombinációja a vécé után sokkal racionálisabb lehet

Egy tipikus szovjet építésű lakásban a fürdőszoba és a fürdőszobák szokásos méretei általában 3-4 négyzetméteresek. Természetesen a tér sem elegendő, de ebben az esetben valószínűleg nem változtat semmit.

Ötlet: Ha egy szekrény csatlakozik a Hruscsovban lévő kombinált fürdőszobához, megpróbálhatja hozzáfűzni. Néha az ilyen latrinák tulajdonosai is összekapcsolják őket a szomszédos folyosóval, berendezve a nappaliból a konyha bejáratát.

Lehetőség van arra, hogy a tárolóhelyiséggel kombinálva egy tipikus mosdó területét növeljük

A fürdőszoba minimális méretei

A szovjet időkben a fürdőszobák minimálisan megengedett méretét ritkán tartották tiszteletben. Ezért nagyon apró kabinok tulajdonosai valószínűleg érdeklődnek majd attól, hogy mi is legyen valójában. Így

A fürdőszoba SNiP méretét (méterben) az alábbiak határozzák meg:

 • mennyezeti magasság - 2,5 (a tetőtérben - 1,05);
 • a külön WC-k minimális szélessége 0,8;
 • hossz -1,2;
 • A folyosó magassága a mellékhelyiség előtt 1.1.

Tipikus WC hruscsov mérete 1.2x0.8m2

Ajtók (amelyek szélessége szabványoknak megfelelően - 55-60 cm-es korlátok nélkül) kifelé nyílik. A fürdőszoba minimális mérete megosztott, valamint külön fürdőszoba, az SNiP sajnos még mindig nincs szabályozva.

Ebből következik a következő következtetés. A vécé méretének megválasztása a ház elkészítésekor, valamint az apartman tervezésének újbóli tervezésénél a meglévő szabványok, valamint a józan ész és a kényelemre vonatkozó saját ötletek alapján kell irányítani.

A fürdőszoba standard és minimális méretei, az optimális méret kiválasztása

Amikor új lakást vásárol a fürdőszoba méreténél, kevés ember figyel. De ez a szoba az egyik leggyakrabban használt lakás. Ezért nagyon fontos, hogy a fürdőszoba elég nagy legyen, hogy a szükséges szaniter eszközöket, háztartási készülékeket legalább a bútorok minimális méretéhez illessze, ugyanakkor kényelmesen használhatja őket.

Ebben a cikkben megnézzük azokat a szabványokat, amelyekhez a fürdőszobákat felépítettük, a minimális és a tipikus méretüket.

Hogyan válasszuk ki a jövő fürdőszobájának méretét, az optimális méretet

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba funkcionális és kényelmes legyen minden családtag számára, ismernie kell a lakóépületek fürdőszobájának optimális méretét:

 • a szoba szélessége legalább 80 cm;
 • magasság - kb. 250 cm;
 • mélysége - legalább 120 cm.

A fürdőszobai méretek eltávolításával hatékonyan használhatja területét a vízvezetékszerelés során. A WC-t legalább 60 cm-re és 25 cm-re kell balra és jobbra megközelíteni. A mosogatóhoz való hozzáférés 70 cm, kényelmes magassága - 80-90 cm, a fürdőszoba és a zuhanymentes megközelítés 70-120 cm.

A megjegyzéshez: a kimondatlan szabály szerint a fürdőszobában gyakran használt tárgyaknak kézben kell lenniük.

Vízvezeték szerelési szabályok

A magánházban lévő fürdőszoba méretei általában nem olyan korlátozottak, mint egy városi lakásban, ezért lehetővé teszik a vízvezeték elhelyezését. De a kis fürdőszobák a sokemeletes épületek jobb választani kompakt modellek.

Standard méretű fürdőszobák

Tekintsük a standard méretű fürdőszobák elrendezésének lehetőségeit.

2x2 m-es, valamint 1,5x2 m-es szoba - a minimális terület, amelyet az embernek szüksége van. Ha a fürdőszobát és a WC-t elválasztják, akkor elmosódik, hogy összekapcsolja őket és bővítse a hasznos helyet.

A megjegyzés: az ilyen típusú átépítést, amely nem foglalja magában a csövek átadását, egy egyszerűsített rendszerben állapodtak meg.

Példák a 2 négyzetméteres mini-fürdőszobák tervezésére. méter és 3 m2

Fürdőszoba területe 4 négyzetméter. m. 6 négyzetméter. már elegendő helyet biztosít a teljes mosogatógéphez, egy kis szekrényhez a dolgokhoz. Az ajtó helyétől függően a vízvezeték elhelyezhető a helyiség peremén vagy az ellenkező oldalon.

A közepes méretű fürdőszobák elrendezése a panelházban

A terület 7 négyzetméter. m illessze be a szükséges vízvezetékeket és háztartási készülékeket. Ha sok ember lakik a lakásban, akkor két mosogatót vagy egy második fürdőkádat helyezhet el.

Tipp: ajánlatos egy nagy fürdőszobát elosztani a funkcionális zónákba.

Lehetőségek tervezése egy fürdőszoba 7 négyzet. m.

Ha a fürdõszoba keskeny és hosszú, a fürdõtartály a helyiség mélységében van felszerelve. A WC-t, mosdót és bidét a falak mentén kell felszerelni azon sorrendben, amelyben leggyakrabban használják őket.

Szűk fürdőszoba tervezése

Minimális WC méretek

Különböző méretű és különböző típusú lakásokban lévő fürdőszobák és WC-k különböző méretűek és konfiguráltak. Meghatározza a WCS minimális méretét (teljes név "Egészségügyi szabványok és szabályok") a lakóépületek számára.

A WC-vel és mosdókagylóval ellátott külön WC-k minimális mérete az ajtó kinyitási módjától függ. A fürdőszoba és a WC ajtójának mérete 75x210 cm, az ajtó szélessége 60-70 cm.

Ha az ajtó kinyílik, akkor a kényelmes használatra elegendő hely lesz 0,9x1,15 m-re. Ha az ajtó a helyiségbe nyílik, a terület egy részét átveszi, majd a WC minimális mérete 0,9 x 1,45 m.

A WC minimális mérete

A Hruscsov kis méretű fürdőszobája mosdóval, zuhanytálcával és WC-vel ellátott. Az ilyen kombinált helyiség minimális méretei 1,65x2 m vagy 1,45x2,2 m. Ha a WC külön helyezkedik el, a fürdőszoba mérete 1,35x1,65 m.

A zuhanyzóval közös fürdőszoba minimális mérete

Ha a higiénikus helyiség tartálykáddal van felszerelve, a fürdőszoba minimális szélessége a vízvezeték helyétől függően már 2,1 x 2,1 m vagy 2,35 x 1,7 m (2,35 x 2,5 m).

A fürdőszoba minimális méretei tartálykáddal

A fürdőszoba méretei nagy jelentőséggel bírnak, különösen, ha nagy család él a házban / lakásban. A fürdőszoba minimális méretének megismerése és a helyiség megszervezése érdekében kényelmes szobát is készíthet.

Mit néz ki a fürdőszobai terv az SNiP szerint?

A fürdőszoba tervezés szabványosított?

Van egy olyan dokumentum Oroszországban, amelyben a fürdőszoba és a mosdók vízvezetékének minimális méretei, méretei és elhelyezkedése szerepel - "Egészségügyi normák és szabályok"

Az SNiP szerint a fürdőszoba méretei a tervben a következők:

Ebben a dokumentumban megismerkedhet a lakóépületek minimálisan megengedett méretével:

A nyilvános helyiségekben is van egy minimális megengedett méret.

Ha más WC-készüléket helyeznek el a mosdóba, kivéve a WC-t, a következő helymeghatározási szabályokat be kell tartani:

A fogyatékossággal élő személyek számára WC-ket kell biztosítani a középületekben, amelyeket a következő szabályok szerint rendeznek:

Így néz ki a fürdőszobai terv az építési szabály szerint.

Ha általában a fürdőszobák különbözőek lehetnek, nem csak a méretükben, hanem a benne elhelyezett egészségügyi berendezések számában is.

Emiatt nincs egyetlen fürdőszobai terv.

Vannak olyan követelmények, amelyek a fürdőszoba világítását, az ilyen helyiségek szellőztetésére vonatkozó követelményeket tartalmazzák.

Az ilyen helyiségek mérete minimális tűréshatárral rendelkezik, nem kevesebb, mint 2,5 méter magas, a szoba mélysége nem kevesebb, mint 1,2 méter és a szélesség legalább 800 mm.

Még a fürdőszoba ajtóihoz is szükség van, csak kifelé nyílnak (megértem, hogy van lehetőség és nyílás befelé, de az SNiN szerint csak kívül).

Vannak SNiP követelmények az egyik távolságtól az egyéb vízvezeték szerelvényekig.

Íme néhány példa az SNiP-ről:

A WC szélétől (az elejétől) az ajtóig terjedő távolság nem kevesebb, mint 60 cm.

Ha a bidé külön szaniter eszköz (és nem például bidétakaró) formájában történik, akkor a bidé és a WC közötti távolság legalább 25 cm, stb.

Melyek a standard méretű fürdőszobák és a minimum a SNIP szerint?

A méret, bármit is mondhat, számít... különösen, ha a fürdőszoba méretének kell lennie. Minden ország jogszabályaiban világos előírások vannak a fürdőszoba és a WC méretére vonatkozóan.

Ebben a cikkben elmondjuk Önnek, hogy melyek a fürdőszoba szabványméretei, megbeszéljük a lehető legkisebb méreteket, és megmutatjuk Önnek, hogyan kell helyesen meghatározni a házban lévő egészségügyi helyiség területét.

Méretek - SNiP és DIN

Az SNiP és a DIN 18022 szabványban szereplő jelenlegi műszaki előírások egyértelműen meghatározzák a lakóépületek fürdőszobájának méreteit:

 • padló / mennyezet minimális magassága - 2500 mm;
 • mélység - legalább 1200 mm;
 • a tetőtérben a WC-től a tető lejtőig tartó távolság 1050 mm;
 • a fürdőszoba minimális szélessége - 800 mm.
Fontos: Az ajtóknak csak kívül kell, hogy nyílnak, és hozzáférjenek a folyosóhoz és a folyosóhoz, a nappalikba és a konyhába, a fürdőszobából és a WC-ből való kilépés tilos. A folyosón a mennyezet magassága a kijáraton nem lehet kevesebb, mint 2100 mm.

Az SNiP szabályozza a fürdőszobának, a közös fürdőszobának és a szaniterek felszerelésének szabványos méreteit is:

 • a fürdő és a zuhany előtt legalább 700 mm, a WC előtt 600 mm szabad hely
 • a WC-ből 250 mm-re van a bidé, kivéve, ha a modell másként rendelkezik;
 • A vízvezeték oldalán 250 mm szabad hely maradjon.

Jegyzet a vízvezeték elhelyezésének szabványairól

Tipikus fürdőszobák lakóépületekben

A szabványos lakóházban lévő WC-k standard méretei 1200 * 800 mm, 1500 * 800 mm, a továbbfejlesztett elrendezés 100 * 1500 mm, amely mosdót vagy keskeny mosógépet tartalmaz.

A minimális méret a fürdőszobában, megengedett építése standard lakóházak

Ami a fürdőszobát illeti, átlagos mérete 1650-2000 * 1200-2500 m. A Hruscsovban lévő kombinált szoba 3,3-3,8 m 2.

Szabványos méretek ergonómikus elrendezéssel (1. lap)

A gazdaságos osztályú új épületeknél, a fürdőkádak már egy kicsit többet tesznek - 4 négyzetméteres, és a jobb házsorban vannak helyiségek és 5-6 négyzetméteres. m. A luxus apartmanokban a terület ritkán kevesebb, mint 7 négyzetméter. A fürdőszobának optimális mérete egy 9 négyzetméteres privát házban, itt már szervezheti a pihenés teljes oázisát.

Ergonómikus elrendezésű standard szobák (2. lap)

Minimális fürdőszoba

A legkisebb vécék 1,8-2,0 m². kis apartmanokban. De még az ilyen területek megfelelő kényelemmel is elrendezhetők.

A képen egy kis fürdőszoba van 1800 * 1200 mm-es zuhanyzókamrával (javítás előtt és után)

Természetesen el kell hagynia a fürdõt egy olcsó kabin vagy panel mellett, de a vízvezetékszerelés helyes elhelyezésével akár egy keskeny mosógépet is elhelyezhet.

Keskeny mini fürdőszoba, 1700 * 1200 m méretű, egyetlen anyag a padló és a falak számára optikailag kiterjeszti a szoba határait

A kombinált szobában egy kis terület 2,2 nm M. már lehetséges egy kicsi, egy kanyar alakú kis fürdőt elhelyezni. A zuhanykabin jó, ha a fiatalok a házban élnek, de a gyermekek és az idősek számára a fürdés is elengedhetetlen.

Fotó egy közös kis méretű fürdőszobából

Hogyan válasszuk ki a méretet

Amikor lehetővé válik a fürdőszoba méretének függetlenítése a terület korlátozása nélkül, sokan, akik a keskeny és szűk tipikus helyiségekben kúpos kagylókat kezdik álmodni egy nagy helyről, ahol nem kell minden centimétert megtakarítani. Azonnal foglaljon helyet: egy hatalmas fürdőszoba egy teljes hulladék, ezért itt kell keresni egy középső földet.

Ha követi az ergonómia törvényeit, akkor egy zuhanykabin 1,7-2,5 négyzetmétert igényel, egy kényelmes fürdőkádra 2,7-3,5 négyzetméter és egy WC-vel, 1,2-1,8 négyzetméter. a mosogató kb 1 m. Így az optimális területe a mosdó egy 4-6 fős család 7-9 négyzetméter. Jobb, ha négyszögletes helyiség: a fürdőszoba szélessége 2,5 m, a hossza 3,5 m.

A fürdőszobák megfelelő tervezéséhez hasznos tudni:

 • a standard kádak magassága 640 mm, 480-510 mm nélkül, a fürdők mérete 750-800 × 1600 mm, 750-800 × 1700 mm, sarokmodellek 1500 × 1500 mm és 1600 × 1600 mm;
 • zuhanyfülkék - 800 × 800, 900 × 900 és 1000 × 1000 mm, kis szobák esetén ajánlott tálcás zuhanypanelt választani;
 • a fűtött törülközőtartónak 500-700 mm-re kell lennie a kádból vagy a zuhanyzóból, hogy könnyen elérje;
 • a modelltől függően a WC-tálak mérete változhat - 440 × 650, 400 × 600, 360 × 650;
 • bidé - 370x540 és 400 × 600 mm;
 • a minimális mosdókagyló mérete körülbelül 400 mm széles.

Kényelmes fürdőszoba egy magánházban, melynek területe 7 négyzetméter.

Fontos tudni

A fogyatékossággal élők pihenőméreteit a kerekesszék méretének megfelelően számítják ki. Tehát a minimális méret a fürdőszobának legalább 2,3 négyzetmétert kell tartalmaznia. m, mosdó 1,6 négyzetméteres, 1,2 négyzetméteres mosdó nélkül, mozgáskorlátozott kerekes szék esetén a fürdőszoba szélessége 1650 mm, mélysége - 1800 mm.

Fürdőszoba mérete: hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást?

Bár a fürdőszobája nem lakása a nappaliban, mégis mérete jelentős szerepet játszik a használatának kényelmében. Ezen a téren a személyes kényelem mellett az SNiP normái is vannak, amelyeknek a fürdőszobának meg kell felelnie. Minden fürdőszobának van egy bizonyos minimális mérete, speciális szabályokkal van rögzítve és ergonomikus használatát érinti ez a szoba, mivel minden fürdőszobának tartalmaznia kell a szükséges felszerelést és bútorokat.

Jellemzők és előírások

Mielőtt megtervezné a fürdőszobát, meg kell fontolnia, hogy a kommunikációs és vízvezeték-berendezések hogyan kerülnek elhelyezésre.

A fürdőszoba paraméterei a lakásokban, irodákban vagy a lakásban:

 • Ha a fürdőszoba található a tetőtérben, akkor függetlenül attól, hogy a terület szükséges ragaszkodni a távolság a lejtős felület a tető és a WC csésze legyen legalább 1, 05 m.
 • A mellékhelyiségből való kilépés nem a lakó- vagy konyharészben található, hanem csak a folyosón vagy a folyosón lehet.
 • Az ajtók csak kifelé nyithatóak.
 • A szobának a WC-bejárat előtt elhelyezkedő mennyezeti magassága legalább 2,1 m legyen.

A fürdőszoba alapméretei:

 • a szélességnek legalább 0,8 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 1,2 m;
 • A szükséges magasság legalább 2,4 m.

Vannak olyan típusú toalettek, amelyek hozzáférhetnek a fogyatékkal élők számára.

Mozgássérült fürdőszobai szabványok:

 • a szélességnek több mint 1,6 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 2 m;
 • kombinálva, a helyiségnek speciális fürdőkádakkal kell rendelkeznie;
 • az ajtóknak kifelé kell nyílniuk.

Vannak bizonyos szabályok egy kis fürdőszobában. A vécében a helyhiány problémája sok szovjet stílusú ház lakóit keresi, ahol a vécé minimális teret kapott. Most azonban számos megoldás létezik a probléma megoldására.

Javasoljuk, hogy az összes kommunikációt külön helyiségbe helyezzük a mellékhelyiség falaiba, amelyeken különféle tartozékokra lehet polcokat elhelyezni.

Minden vízvezetéknek ki kell választania a legösszetettebbet. Könnyű például sok modern WC részben beágyazódott a falba.

A héj kis és csepp alakú legyen. Ahelyett, hogy kádat használnának, egy zuhanykabinot telepíthet, ami sokkal kevesebb helyet foglal el. A csepp alakú mosogató alatti helyet maximumra kell használni, üres helyiségben polcokat, mosodai kosarat vagy mosógépet lehet elhelyezni. Ne felejtsd el a tér vizuális terjeszkedését. Ehhez a fürdőszobának tükrökkel, fényes és világos csempével, valamint jó megvilágítással kell rendelkeznie.

Szabványos paraméterek

A fürdőszoba különböző lehet: kombinált (a fürdőszoba és a WC ugyanabban a szobában van) vagy külön.

különálló

Tipikus fürdőszobák lehetnek legalább 150 x 80 cm-es méretű házak a régi elrendezéssel és 100 x 150 cm-es panelházakkal, jobb elrendezéssel. A külön fürdőszoba mérete 165 x 120 cm.

kombinált

A fürdőszobák, amelyekben van fürdőszoba és WC, szintén minimális méretűek. Az ilyen típusú WC-k méretének 200 x 170 cm-nek kell lennie, ilyen területen nem lehet elhelyezni valamilyen általános fürdőt, azonban ebben az esetben a zuhanykabin felszerelése optimális.

Alapjában véve, egy ilyen minimális méretet biztosít a "Hruscsov", a házak az új elrendezés, ez a szoba kiemelkedik 5 négyzetméter. m. Az ergonómia és a kényelem szempontjából optimális, 8 négyzetméteres kombinált fürdőszoba. m és így tovább. Ilyen körülmények között teljes szabadság van az elhelyezésben és a tervezésben.

A vízvezeték közti távolság

Vannak olyan szabványok is, amelyek a vízvezeték-kezelő WC-be történő elhelyezéséhez szükségesek, minden szükséges távolságot meg kell tartani.

Az SNiP ilyen szabályozásokat biztosít a helyszínre:

 • Minden egyes mosogató előtt legalább 70 cm-es távolság szükséges más egészségügyi berendezésekhez.
 • Minden WC nélkül szabad hely - 60 cm.
 • A WC-tál mindkét oldalán - 25 cm-tõl.
 • Mielőtt a zuhany vagy a fürdő legalább 70 cm-es üres hely lenne.
 • A bidét legalább 25 cm-re kell elhelyezni a WC-tálból.

Az SNiP normái más országokban (Fehéroroszország, Ukrajna) eltérhetnek az Orosz Föderáció normáitól.

Hogyan határozható meg az optimális méret?

Minden egyes optimális méretű fürdőszoba teljesen más lehet, de a legfontosabb dolog az, hogy megtaláljuk a középső földet. Mivel egy kis helyiség egy ilyen nagyméretű vízvezeték-szerelvényt, készüléket és különféle háztartási készülékeket nem illeszkedik, és nem felel meg az ergonómiának, de a nagyméretű négyzetmétereket a mosdóban nem túl jó döntés. Annak érdekében, hogy megtalálja ezt a szükséges közepet, figyelembe kell venni minden tényezőt és tulajdonságot.

A zuhanynak kb. 2-2,5 négyzetméteres területre lesz szüksége. m, a fürdő - 2,5 -3,5 négyzetméter. m, a mosogató szüksége van egy méter, a WC - 1,2-1,8 négyzetméter. Kiderült, hogy egy átlagos 4-5 főből álló család számára a fürdőszoba optimális mérete körülbelül 8 "négyzet".

Ha szükség van egy vendégfürdő használatára, akkor figyelembe kell venni a látogatók gyakoriságát, látogatottságát és a mosdókagyló használatának lehetőségét.

Szükséges figyelembe venni:

 • A WC-tálak különböző típusai 40 x 65 cm-esek.
 • A fürdők átlagos mérete 80x160 cm, a szögletes fürdők általában 150x150 cm-esek, a fürdők átlagos magassága kb. 50 cm, a fürdő lábának magassága 64 cm.
 • A zuhanykabinok teljesen különbözőek, de a fő méretek 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, 100 x 100 cm.
 • A fűtött törölközőt a fürdőtől 70-80 cm-re kell elhelyezni.
 • A bidé optimális mérete 40 x 60 cm.
 • A mosdó optimális mérete körülbelül 50-60 cm széles.

Figyelembe kell venni a fogyatékkal élők számára a fürdők optimális méreteinek valamennyi jellemzőjét is. A méretek a kerekes szék méretein alapulnak. A minimális méret a fürdőszoba legalább 230 négyzetméter. cm, WC kb 150 négyzetméter. cm, így a WC szélessége 1,65 négyzetméter. m, hossza - 1,8 négyzetméter. m.

A fürdőszoba maximális mérete tehát nem törvényes felújítás esetén 7, 8, és 9 négyzetméter méretű WC-t választhat. m.

Példák és lehetőségek: ajánlások

Nagyon fontos a saját fürdőszobájának kialakítása, mivel mindent meg kell változtatnia saját kényelmére. A felújítást csak szakemberek segítségével szabad elvégezni, különben a saját kezével megváltoztatva az elrendezést, azzal fenyeget, hogy megzavarja a ház szerkezetét és további problémákat a falakkal. A fal összeomlásának lehetősége nem kizárt, ezért az ilyen felújítás jogellenes és nem biztonságos.

A tervezés kezdetén minden tényezőt figyelembe kell venni előre, mert a jövőben a vízvezeték és a kommunikáció nem kerülhet be. Ezután figyelembe kell vennie az összes befejezési és elhelyezési lehetőséget. Ezután válasszon egy megfelelő lehetőséget a lehetőségek közül.

A legkisebb helyiségméret 2,5 méter

A helyiség különleges használatától függően szükség van kombinált vagy külön helyiség kiválasztására. A fürdőszoba ilyen méreteivel jobb kombinált fürdőszobát és WC-t használni, mivel a válaszfal a helyet foglalja el, ami ezért kicsi. Itt kell használnia a kompakt vízvezetéket, a sarokkádat vagy a zuhanyt, részben be kell építeni a falba.

A mosógépet a bejárat vagy a mosdó alá kell helyezni. A fürdőszobát nem szabad elakadnia a felesleges felszereléssel. Egy ilyen szobában jobb egy közepes méretű tükör, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba méretét a SNIP szerint

Bár a fürdőszoba és nem a nappali, de méretei jelentős értéket képviselnek. Minél nagyobb a terület, annál több lehetőség van a vízvezeték és a bútorok kényelmes elhelyezésére. Bizonyos esetekben azonban az apartman vagy a ház területe nem teszi lehetővé az extra mérők kiadását, és a fürdőszoba méretének köszönhetően megpróbáljuk őket megnyerni. De vannak olyan SNiP szabályozások is, amelyek a fürdőszobák és kádak minimális felvételét írják elő.

Ebben a cikkben beszélünk az ilyen szabványokról, valamint az optimális terület kiválasztásáról.

Hogyan határozható meg a méret

A paraméterek kiválasztásánál az SNP szabványaira kell épülni, amelyek a minimális területet és a fürdőszoba szabványméretét szabályozzák. Azt is figyelembe kell venni a kényelmes távolságot a vízvezeték. Minden szükséges adatot az alábbiakban adunk meg.

A fürdőszoba minimális mérete

Szigorúan az általános esetekben csak a fürdőkádra vonatkozó előírásokat hagyja jóvá törvény szerint: a fürdőszoba minimális szélessége 80 cm, magassága 120 cm, a belső mennyezet 250 cm és 210 cm a folyosón a WC előtt. a vécé tetőjének síkja legalább 105 cm legyen

Különösen a lakások minimális méretei vannak a lakások és házak számára, ahol a fogyatékkal élők élnek. A fürdőszobának vagy a kombinált fürdőszobának 2,2 x 2,2 m-nek kell lennie, és a WC-nek 1,6 x 2,2 m-nek kell lennie. Azt is meg kell mondani, hogy az SNiP normái kötelezőek a lakóépületek megfelelőségéhez, és az egyéni épületben megpróbálhatja megkerülni a szabályokat.

A fürdőszoba mérete, kombinálva. A WC-től a padlásig való megfelelő távolság

A fürdőszoba és a fürdőszoba tipikus paraméterei

Az SNiP normái szerint a panelházban és a Hruscsovban a következő tipikus méretű fürdőszoba található:

 • A mosdóval és wc-vel ellátott WC 1x1,5 m 2.
 • Fürdőszoba mosdóval - 1,5x2 m 2.
 • A közös fürdőszoba 1,98 x 1,73 m 2, 2,5 x 1,5 m 2.
 • A fürdőhely helyett egy zuhanykabin - 1,4x1,6 m 2.

Ezek a paraméterek a tipikus lakóházakra vonatkoznak, és a fürdőszoba méretét privát házban kerekítheti: 4 négyzetméter helyett 3,8 m2, 3 m2 helyett 2,24 stb.

Felhívjuk figyelmét, hogy a tipikus dimenziók megsértése nagyban nem korlátozott. Vagyis egy hatalmas, 6 négyzetméteres, 7 négyzetméteres, 8 négyzetméteres, nagyméretű fürdőszobát hozhat létre biztonságosan. Csak a közművek megfelelő vízvezeték-távolságáról kell tudni.

A fürdőszoba mérete, SNiP. A magánházakban eltérhet tőlük.

Az optimális méretek kiválasztása

Ahogy fentebb említettük, ha magánházban mosdót vagy fürdőszobát szerelsz, akkor nem annyira szorosan köted a szabályoknak, mint a lakás tulajdonosai. A lakóépületek méretének megválasztásánál azonban érdemes megfontolni bizonyos árnyalatokat. Megfelelően használják a szobát. Ajánlott távolságok a vízvezetékek között:

 • A fürdőtől vagy a zuhanytól az egyéb vízvezetékhez legalább 70 cm-re kell lennie.
 • Ha két mosdókagyló van, akkor a lefolyók közötti távolság 65 cm, a mosdókagyló előtt - 70 cm-re, a szomszédos falig - 20 cm.
 • Ingyenes hely a WC előtt - 60 cm-tõl egészen más vízvezeték-berendezésekig vagy falakig - 40 cm-tõl.
 • Ajtószélesség - 55 cm-től
Kérjük, vegye figyelembe: a szoba méretét meghatározva a méretek előzetes számítása a listában szereplő adatok figyelembevételével történik. Így megkapjuk a mosdó minimális méretét. Továbbá, ha van lehetőség és vágy, növelheti a helyiség méretét, amennyire szükséges.

A fürdőszoba szélességét a vízvezeték közötti távolság alapján kell kiszámítani

Fürdőszoba méretek

A fürdőszobai bútorok mérete nem mérhető. Ezek a paraméterek közvetlenül befolyásolják az egészségügyi berendezések típusának megválasztását, amelyek nélkül a helyiség normál működése lehetetlen.

Fürdőszoba méretek

Fürdőszoba tervezési projekt

Szabályozási keret

A lakó- és társasházak lineáris méreteit az ilyen szabályozások lenyűgöző jegyzéke szabályozza, mint a GOST és az SNiP. Összhangban velük, a tervezés a standard lakások. A falak és válaszfalak elrendezésének bármilyen változását össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal, amelyek közül az első a KTF.

Kis fürdőszoba felújítási rendszer

Az SNiP vízvezetékbe helyezése a fürdőszobába

Nem mindig a szabványos lakás tulajdonosa kap engedélyt a tervezési tervezés végrehajtásához, hogy javítsa a helyiségek kényelmét. Ezt figyelembe kell venni otthon vásárlásakor, és először is figyelni kell a fürdőszoba és a fürdőszoba méretére. Ezek tükröződnek a lakás tervében, amely a mérnöki kommunikáció helyét is jelzi.

Kataszteri útlevél: minta

A lakás tervrajzáról

Szabályok szerint a minimális fürdőszobai méretek a következők lehetnek:

 • a mennyezet magassága legalább 2,5 m;
 • a szoba szélessége nem kevesebb, mint 0,8 m;
 • a fürdőszoba mélysége (hossz) legalább 1,2 m.

A kombinált fürdőszobák méretei: kicsi (198-173 cm), közepes (250x150 cm), nagy (290x200 cm). Ezek a szabványok a "Hruscsov" és a panel lakásépületek számára vannak meghatározva. Ezeknek az épületeknek az építészeti felépítése nem tartalmazhat teljes körű fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát fürdőszobával felszerelve, de zuhanyzós fürdőszobával. Az ilyen méretek standard méretei 140x150 cm.

A fürdőszoba területének kiszámítása

3,1 m²-es fürdőszobai projekt.

3,3 m²-es fürdőszobai projekt.

A hely megfelelő szervezésével a nem szabványos fürdőszoba elrendezés nagyon kényelmes

A projekt fürdőszoba 4,6 négyzetméter

Fürdőszoba projekt 6,25 négyzetméter

Mivel a standard apartmanokban lévő fürdőszobák méretei sok kívánnivalót hagynak maguk után, nem könnyű létrehozni ezeknek a szobáknak a kényelmét. Ezenkívül figyelembe kell venni a szabványok által ajánlott távolságokat az egészségügyi berendezések között.

Fürdőszoba felszerelés méretei

Az optimális méret a mosáshoz és a törölközőhöz

Fürdőszobai ergonómia

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba kényelmes és biztonságos legyen, helyesen kell elhelyezni a bútorokat és a fürdőszobai berendezéseket. Kis helyiségekben nem könnyű elvégezni, ezért ajánlott előzetesen elvégezni a szükséges méréseket.

Meg kell tudni a falaktól a szaniterberendezések összekötő pontjaihoz és a helyiség lineáris méreteitől. Mindezeket az adatokat egy rögtönzött rajznak kell megadni. Ezután keresse meg a vízvezeték és a bútorok méreteit, amelyeket telepíteni kíván, és megtalálja a legmegfelelőbb helyet.

A fürdőszoba a nagy kockázatú szobák kategóriájába kerül. Ennek oka a víz rendszeres használata, ami a levegőben, a falakban és a padlóban túlzott nedvességet eredményez. Ezt figyelembe kell venni, és ha vannak olyan személyek, akik korlátozott mértékben képesek egymástól függetlenül mozogni a háztartások között, a fürdőszobát speciális korlátokkal kell ellátni.

Building codes and regulations SNiP, fürdőszoba

A 3.8. A SNiP 31-03-2003 SaNPiN2.1.2.2645-10 és 9.22 Fürdőszoba felújítása

Az egyik legelterjedtebb lehetőség a fürdő és fürdőszoba felújítására, leggyakrabban különálló fürdőszobák és WC-k újjáépítése, azaz átépítése egy helyiségbe történő egyesüléssel. A fürdőszoba és a WC felújítása nehézségekbe ütközhet, mivel az ilyen jellegű átépítést általában egyedileg kell figyelembe venni, és sok nehézség van. Az ilyen helyiségek szabályainak és szabályainak helyes megválasztása az Orosz Föderáció építési szabályzata és szabályai szerint történik.

Annak megértéséhez, hogy mit kell tennie, fontolja meg az SNiP-ket és az Orosz Föderáció normáit:

1. A 3.8. SaNPiN2.1.2.2645-10 és p.9.22 a SNiP 31-03-2003:

"A lakások nem rendelkeznek fürdőszobával és WC-kkel, amelyek közvetlenül a nappali és konyhák fölött helyezkednek el, kivéve a kétszintes apartmanokat, amelyekben a WC és a fürdőszoba (vagy zuhany) a konyha felett helyezkednek el."

Ha például a fürdőszobát, a fürdőszobát, a WC-t és más, magasabb páratartalmú és nedves területű helyiségeket kívánja növelni vagy bővíteni, akkor az ilyen átépítést csak nem lakáscélú helyiségek (folyosó, kamra, melléképületek stb.) Végezheti. Tilos ilyen létesítményeket terjeszteni a nappali és a konyhák rovására. Még akkor is, ha jó vízszigetelést teszel, a törvény értelmében nincs jogod ilyen átépítésre, hiszen az alulról szomszédaink életkörülményeit rontja, ezért az illegális átépítés során már elvégzett javítási munkák felfedése esetén biztosan értesíteni fogják a megrendelést, hogy mindent visszaadjanak az eredeti a javítást megelőzően.

A fürdőszobának, a fürdőszobának, a WC-nek és más nedves területeknek a nappali terem növelésével történő tilalma el kell távolítani, ha nincs lakószobája a lakása alatt (az első vagy a második emeleten), mert akkor nem kerülnek a szomszédok nappali helyisége fölé.

2. Az SNiP 2.03.13-88 "padlók" szerint a padlózat építéséhez szükséges fürdőszobák, fürdőszobák, fürdőkádak és egyéb nedves helyiségek vízszigetelése szükséges. Így a fürdőszoba vagy a fürdőszoba növelésekor szét kell szedni a régi padlókat a kiterjesztett területen, és helyette újakat kell elhelyezni vízszigeteléssel. A vízszigetelést a rejtett munkákról szóló törvény bocsátja ki, amelyet az építészeti felügyelet képviselője és az építtető vagy a DES képviselője írtak le, ha javításokat végez. Meg kell jegyezni, hogy a padló kialakításának változása az 508. számú moszkvai kormányrendelet 1. számú mellékletével összhangban olyan projektet igényel, amelyet egy SRO jóváhagyó tanúsítvánnyal (tervezői tanúsítvánnyal) rendelkező szervezet végez. Ugyanabban az alkalmazásban elmondják a projekt követelményét, amikor új fürdőszobát (fürdőszoba, WC) építenek. Más szavakkal, a bővítés vagy az eszköz egy új nedves zóna tervezése során (fürdőszoba, WC, WC stb.) Megköveteli a projektben való megegyezést.

3. A "Tervezés, telepítés, átvétel, üzemeltetés és javítás technikai követelményei és szabályai" (az SNiP 2.03.13-88 "padlók" kifejlesztésénél) 4.11. Pontja szerint:

- "A padlószintet a WC-kben és a fürdőszobában 15-20 mm-rel a szomszédos helyiségek padlójánál kell elhelyezni, vagy a helyiséget küszöbbel kell elválasztani."

- Ezért szükséges, hogy a padlószintet a többi helyiség padlószintje alatt nedves helyiségekben, vagy a küszöböt a bejáratnál (legalább a házvizsgálati bizottság érkezésének idején) telepítsék.

4. Az ilyen jellegű újjáépítés megvalósításában gyakran akadályozó tényező leírása a 3.9-es számú, 2.1.2.2645-10:

- "A konyhából és a nappaliból közvetlenül a konyhából és a nappaliból álló helyiségbe nem szabad belépni, kivéve a bejáratot a hálószobából a kombinált fürdőszobába, feltéve, hogy a lakásban van egy második, WC-vel ellátott szoba és a folyosón vagy a csarnokban lévő bejárat."

Így ha csak egy szobája van a lakásában, WC-vel (fürdőszoba, WC), akkor nem végezhet olyan átépítést, ahol a bejárat a konyhából vagy a szobából származik.

Ha az Ön lakásában van két WC-vel ellátott szoba, akkor egyikük bejárata a nappaliból (a "hálószobában") történhet.

A szoba bejárata, amely nem rendelkezik WC-vel (zuhanyzó, kád, mosdó, stb.), Bármely helyiségből engedélyezett.