Legfontosabb > Csapok

A belső ajtók és nyílások szabványos méretei. Táblázat. GOST. jelölés

Tartalomjegyzék:

Talán kevés az, ami megváltoztatható egy lakóház vagy egy magánház házának javításában, anélkül, hogy globális zavarokat rendelt volna, és nem kovácsolna jelentős erőfeszítéseket vagy anyagi forrásokat annak érdekében, hogy olyan praktikus és esztétikai hatása legyen, mintha a belső ajtókat megváltoztatná.

Végül is, bármi legyen is a gyönyörű tapéta vagy a padló, és hagyja a szobát, az utolsó dolog, ami javítja a tudatunkat, az az illesztés és a minőségi vonal (vászon). Ezért egy ilyen végső érintés nagymértékben befolyásolja a helyiség kialakításának és kényelmének felfogását.

Ajtótermékek jelölése

A jelzéssel, ami a termék útlevelét jelenti, nem olyan egyszerű. Egyrészt vannak bizonyos GOST-ajánlások a megnevezésekkel szemben, másrészt a gyártók bõsége gyakran zavarja az általános szabványokat. Nem ritka, hogy ugyanazzal a technológiával gyártott és vizuális identitással gyártott ajtókat különféle módon lehet felhívni és címkézni.

Először is, vegyünk fontolóra egy olyan kormányzati szabványt, amelyet még nem töröltünk. Így a lakó- és középületek számára készült faablakok gyártásához továbbra is érvényes a GOST 6629-88, amely szerint a jelzés (a jelölések pozícióinak sorrendjében):

- A termék típusa: D - ajtó szerelvény, P - ajtólap.

- Levél típusa: D - süket, O - üvegezett, K - üvegezett lengés, Y - szilárd töltettel megerősítve.

- Ajtó magassága egy dobozban, dm.

- Az ajtó szélessége egy doboz dm-ben. További levélindexek: L - baloldali ajtó, H - átfedéssel, P - küszöbértékkel.

- Az állami szabvány indexe.

Például: DG20-10L GOST 6629-88 vagy PO19-7LN GOST 6629-88.

Annak ellenére, hogy az ajtótermékek minden öntudatos gyártója továbbra is ragaszkodik az állami előírásokhoz, valamint a modellek, beviteli és egyedi gyári kódok hivatalos megjelölésével. Például az egyik orosz márka ezt az azonosítást használja, 40 mm vastagságú és 2000 mm magas ajtókkal:

- A vászon típusa. DG - siket, DOP - őrölt üveg, DOOF - két szemüveggel.

- Nyitási szélesség cm-ben

Az ilyen termékek verziójára a következőket olvashatja: "Stella" DG 60 tölgy oroszlán.

Végül, bármennyire is különbözik a gyári jelölések a Gostovskaya-tól, az ajtó megjelenése, eszköze és működési tulajdonságai fontosabbak számunkra, ezért részletesen meg kell kérdeznie az eladót, és gondosan tanulmányoznia kell az egyes termékekhez mellékelt eredeti útlevelet. annak jellemzőit és telepítési utasításait.

Mit kell kezelnie, vagy mi az ajtó?

Az ajtók egy lakáshoz vagy egy vidéki házhoz az alábbi paraméterek szerint vannak besorolva:

Az épület elhelyezkedése:

A ruhák mennyisége:

Nyitási módszer:

Az ajtólap kitöltése:

Funkcionális cél:

- lakóépületek számára

Anyag:

A piac nem teszi lehetővé a pihentetést egy megfelelő modell megtalálásához, amely hatalmas különféle ajtóterméket kínál. Azonban közelebbről megvizsgálva számos fő terméktípus létezik:

Festéshez

Hagyja elérni a teljes színkombinációt a környezettel. Elkészítve alapozott, teljesen dekoratív beltéri kompozíció bevonásához.

Ebben a termékcsoportban két alfajat kell megkülönböztetni - elit és költségvetési irányultság. Az úgynevezett süllyesztett szereléshez drága szegmens áll rendelkezésre a festéshez. Hasonló termék beszerelése és színezése után csak egy kinyúló fogantyú jelenítheti meg a falon belüli áthaladás jelenlétét.

Költségvetési modellek számos közintézményben megtalálhatók, széles körben használják a "gazdaság" lakásjavításokban és átmeneti lehetőségekként is. A texturált MDF bevonatot egy fa kereten ábrázolják. A legfontosabb előnye a legalacsonyabb ár az összes ajtókon.

laminált

Belépnek a kereskedelmi hálózatba, készen áll a telepítésre. A készülék sokféleképpen hasonlít az előző költségosztályra. Azonban van egy bevonat, amely ellenáll a szennyeződésnek, és laminált egy polimer film, amely utánozni bármilyen díszítő anyagot.

Hő- és hangszigetelő anyagokkal tölthetők meg: hullámkarton, ásványgyapot, poliuretán hab vagy hab. Vannak modellek sima vagy texturált felületekkel, valamint profilozott MDF-díszlécekkel.

furnérozott

Ez a következő, magasabb fokozat a minőség és a megjelenés területén. Az alapja számukra, ugyanabból a keretből készült MDF-ben, különböző típusú töltőanyagokkal. A legvékonyabb vágásokat (0,7 mm) értékes fa furnérral, amelyet ezt követően lakkoztak, ragasztottak az alaphoz. Az eredmény egy szilárd anyagból készült termék teljes utánzása, de kisebb súlyú és kedvező áron.

A fa masszából

Valószínűleg nem kellene dicsérni még egyszer a teljesen természetes anyagból készült termékeket. Az összes előnye mellett ez az ajtó kifinomultságot és kényelmet biztosít a belső térnek, ha készen áll a magas költségek megfizetésére. Azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a fa nagyon érzékeny a nedvesség ingadozásaira, ezért az ilyen elit termékek hosszú élettartamára a beltéri klíma kötelező szabályozása szükséges.

üveg

Lásd még a magas ár szegmens a piacon kínál ajtó termékek. Segítenek a különleges tervezési élvezetek megvalósításában, valamint ideálisak a fürdőszobák, zuhanyzók, szaunák és más magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítéshez. Átlátszóak, áttetszőek, mattek, színezett üvegből és a felület őrléséből.

Fém műanyag

Jó megoldásként szolgál a loggiákhoz, teraszokhoz, valamint a nedves helyiségekhez való kilépésekhez, mint az üvegajtók olcsó alternatívája. Kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek a zajszigetelés és a hővisszatartás szempontjából. A termékek felületét bármilyen természetes anyaggal filmmel laminálhatjuk.

A dimenziókról és nem csak arról. A belső ajtók szabványos méretei

Ha nem veszi figyelembe egyes magánügyfelek nem szabványos megközelítéseit, amelyekben az ajtó méretei a szubjektív kéréseken és vágyakon alapulnak, akkor a gyártók többségét a szovjet időszakból származó tipikus épületek szabványos nyílásai vezérlik. És miért újítja fel a kereket - az emberi test fiziológiájához tervezett ajtótermékek ergonómiájával kapcsolatban mindent régóta kitalált és kitalált.

Ugyanakkor a piacon megjelenő egyedi igények (a termékek méretére vonatkoztatva) kicsiek, ezért sikeresen befejeződnek a kis magángyártók erőfeszítései, bár sokkal drágábbak, mint a tipikus modellek.

Az ajtók és ajtók méretei (ajtókeret + vászon) a hazai SNiP szerint. Az alábbi táblázatokból megtudhatja, milyen méretű az ajtó szélessége, például 80 cm.

DIN arány:

szélesség

Az első dolog, ami az ajtók méretéről szól, mind swingről, mind csúszásról, mindannyian a vászon szélességét jelenti, amit naponta használni fogunk. Valahol szeretnél és szeretnél szélesebb, de valahol nagyon keskeny összehangolást. A Gostov bizonyított ajánlásai a következő lehetőségeket kínálják:

- A fürdőszobákhoz - 600 mm,

- Konyhákhoz - 700 mm,

- A nappaliban - 800 mm.

Ha figyelembe vesszük az igazi piaci termékeket, akkor a kínálat (a modern fogyasztók igényeihez igazítva) valamivel szélesebb:

- A fürdőszobákhoz 550 mm és 600 mm,

- Konyhákhoz - 700 mm,

- A nappaliban - 800 mm és 900 mm.

Nem fogjuk elfelejteni, hogy elfelejtjük a dupla ajtókat, mert gyakran hangsúlyozzák a nappali helyiségek, illetve a teraszok különleges állapotát. Általában ugyanazon szabványos vászonokból állnak egyenlő és egyenlőtlen kombinációkban, például: 600 + 600 = 1200 mm vagy 600 + 800 = 1400 mm. Szintén a "dvushki" alkalmazható és szűkített 400 mm - 400 + 400 = 800 mm vagy 400 + 800 = 1200 mm szegmensek.

Szabványok magasságban

Ha a hazai "klasszikusokból" indul, akkor az 1900 mm és 2000 mm ajánlatokban megmaradt, bár mostantól az európai szabványt gyakran megtalálják - 2100 mm. Magasabb termékeket lehet felszerelni - 2300 mm-re, még a mennyezet alatt is. Nyilvánvaló, hogy az ilyen "óriások" sokkal kényelmesebben használhatók csúszó változatban.

Minél vastagabb a vászon, annál jobb?

Mindig így van? Mit érinti ez a paraméter? Természetesen a masszív vastag szegmensek tökéletesen hangsúlyozzák a nappali belsejét, különösen a birodalmi stílusban, barokk, reneszánsz stílusban, de a vékony képernyők és a csúszó válaszfalak tökéletesen kiegészítik a folyosókat vagy a szekrényeket.

Minél vastagabb az ajtó, annál nehezebb (tervezési megoldások és anyagtípusok csoportjában), ezért a csuklós szerelvényekre vonatkozó követelmények magasabbak lesznek, további zsanérokat kell felszerelni, amelyek együttesen növelik a teljes termék költségét. Ezért a vászon választása a tömegesség kritériumával és más paraméterekkel összhangban a racionalitáson és az optimizmuson kell alapulnia.

A piacon uralkodó tipikus termékek vastagsága 30-40 mm. A paraméterek ezen villájánál leggyakrabban 35 és 40 mm-es ajtók, valamint 36 mm és 38 mm átmérőjű ajtók találhatók.

A megadott futó méretek mellett a csúszó MDF válaszfalai meglehetősen vékonyak lehetnek - 20 mm-re, de a tömörfa gyártása nem valószínű, hogy 40 mm-nél kisebb alapszakaszon előállítható (akár 50 vagy annál is többet is elérhet különleges megrendelés esetén). Meg kell jegyezni, hogy a privát belső ajtók viszonylag frissek, de egyre népszerűbbek, az edzett üvegből készült ajtók, amelyek vastagsága 8 mm-től kezdődik.

Mi más is jó tudni, amikor beltéri ajtót választasz?

- A nyílás mérésekor új ajtó megvásárlására kérjük, vegye figyelembe, hogy legalább 30 mm-rel nagyobbnak kell lennie, mint a doboz méretei a felső szélén és szélességében. A termék ékkel történő felszereléséhez telepítési rés szükséges, majd a rögzítő hab hozzáadásával. Természetesen ez az érték releváns a függőleges és a vízszintes nyílás szempontjából.

- A legtöbb doboz 35 mm vastag. Ie A termékszerkezet teljes szélessége 800 mm-es szalaggal 870 mm (+35 mm * 2). Hasonlóképpen a méret magasságban növekszik, bár még mindig meg kell vizsgálni, van-e küszöbérték, vagy sem.

- A vastag szelvények jobban megőrzik a hőt, és ellensúlyozzák a szomszédos helyiségek zaját.

- A doboz telepítésekor a padló beszerelése előtt óvatosan számítsa ki a felületet. Ha az ajtó a padlóra támaszkodni kezd, akkor nagyon nehéz a saját erőfeszítéseivel kivágni, és ez nem lesz lehetséges minden modellnél.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a belső tér ajtószerkezete, a készülék látszólagos egyszerűségével, elég érzékeny a telepítési hibákra. Ezért a telepítés és a konfigurálás sok időt vesz igénybe Öntől, vagy szükség lesz szakosodott szakemberek bevonására.

A hálószoba ajtójának mérete

A GOST szerint a hálószoba ajtó mérete 800x2000 mm. Az ilyen paraméterekkel rendelkező vászon a nyílásba kerül, ami átlagosan 100 mm-nél nagyobb és 50-70 mm-nél nagyobb. A figyelembe vett értékek nem véletlenszerűek. Egyrészt az általuk biztosított könnyű átjáró elég ahhoz, hogy egy személy ne érezzen kényelmetlenséget a helyiségbe való belépéskor és távozáskor. Másrészről az alváshoz tervezett helyiségben a hőmennyiség nagysága jobban megtakarítható, mint például egy nagyobb nyílással ellátott nappaliban.

Miért van szükség a nyílás méretének előre kiszámítására?

Itt érdemes megemlíteni néhány árnyalatot:

egyes falakat nem lehet megsemmisíteni. A monolit anyagból készült padlóburkolatok gyakran nem teszik lehetővé ezt a lehetőséget;

a nyílás gondatlan terjeszkedésével lehetséges a falon repedések kialakulása;

az átjáró egy részének elhelyezésével gyengítheti az átfedés erősségi jellemzőit.

A mérés jellemzői

A hálószobához tartozó ajtók magasságához és szélességéhez optimálisan megegyeznek a nyílás méretével, ez utóbbit a blokk megvásárlásának szakaszában kell mérni. Ezt kétféle módon lehet elvégezni:

önmagukban. A szakértők javasolják mérések elvégzését a berendezés lebontása után. A magasság kiszámítása szigorúan a padlóról a járat felső szélére történik. Ha egy helyhez kötött küszöb beiktatását tervezik, akkor a kapott eredmény körülbelül 20-30 mm. A szélességet a nyílás egyik oldaláról mérjük. Jobb méréseket végezni a szakasz több pontján - így ellenőrizheti annak geometriájának helyességét;

szakember bevonásával. A legjobb megoldás az, ha meghívja a cég mester mérőjét, amelyben meg kíván vásárolni. A kapott ajtó szélessége és magassága alapul szolgál az optimális paraméterekkel rendelkező blokk kiválasztásához vagy gyártásához.

Az egyéni és a standard modellek közötti különbség azonban százszoros:

az építkezés következetessége a nyílással anélkül, hogy időigényes és költséges munka lenne;

a folyosó eredeti méreteinek megőrzése, és ezért a helyiség eredeti aránya;

a blokk hatékony és hosszú távú működését, amely a falhoz szorosan kötődik, annak jellemzői szerint.

Ebben az esetben a hálószoba ajtójának mérete bármilyen lehet. A Jaguar ajtók szabványos vagy nem szabványos pozíciót vásárolnak, valamint professzionális méréseket és felszerelést rendelhetnek.

Hogyan válasszuk ki az ajtót a nappaliból a hálószobába: 8 szempont

Az ajtónak jól illeszkednie kell a nappali és a hálószobában is. A nappaliból a hálószobába való ajtók kiválasztásakor figyelembe kell venni az alapvető technikai és működési jellemzőikre, a felhasznált anyagokra és a dekoratív kialakításra vonatkozó kulcsfontosságú pontokat. Az ajtónak jól kell illeszkednie mind egy helyiségben, mind egy másikban, kényelmes nyitási mechanizmussal és megfelelő méretű.

Hálószobai ajtók: kulcspontok

A hálószoba és a nappali közötti ajtók kiválasztásánál, valamint a belső ajtókon figyelmet kell fordítani bizonyos pontokra.

nevezetesen:

 • Az anyagok, amelyekből az ajtót készítik;
 • Ajtónyitó típusa;
 • Az ajtólap súlya;
 • Díszítő bevonat típusa;
 • Az ajtó mérete;
 • Hang- és hőszigetelési jellemzők;
 • Üveg vagy átlátszó műanyag ablakok jelenléte vagy hiánya;
 • Külső dekorációs adatok.

Az egyik pont, amelyet figyelmet kell fordítani az ajtó kiválasztásakor, az ablakok jelenléte.

A belső ajtó legdrágább és minőségi anyaga fából készült. Az ilyen ajtó kétségtelenül jól fog kinézni a belső térben, és magas működési és műszaki mutatókkal rendelkezik. A minőségi listában szereplő következő az MDF ajtójának tekinthető, ez egy jó lehetőség a költségvetés számára. Miután forgácslap és farostlemez volt - olcsó, rövid élettartamú, de nagyon elfogadható lehetőségek.

Különös népszerűségnek örvend a közelmúltban, hogy olyan műanyag vagy üvegajtókat vásárolt, amelyek különösen tartósak és különféle dekoratív designok.

Az alkalmazott anyagtól függően az ajtó könnyű vagy nehéz lesz, bár a hálószobában egyáltalán nem számít, milyen lesz az ajtó súlya, csak a rögzítőerőre kell figyelni. Beépítés után az ajtólapot lakkozhatjuk, festhetjük, tapétával ragaszthatjuk, PVC vagy laminált bevonattal. Mindezeket a bevonatokat közvetlenül a szobatípusra kell kiválasztani. Az univerzális dekoráció lehet fa furnér, de a világos szobákhoz az ajtók fehérek vagy más finom színek lehetnek.

Az ajtót ideális esetben az ajtóba kell szerelni, ezért megrendeléskor fontos figyelembe venni a méretet. A belső ajtók hangszigetelése és hőszigetelése különösen a fürdőszoba és a hálószoba számára szükséges. Végül is a hálószobában van a kényelem, a béke és a csend, mindig uralkodni.

A modern ajtók díszítése általában nem okoz panaszokat a vevők számára, mivel különbözik a sokféleségben. Az ajtót áttetsző, színezett vagy homályos üvegből készült, érdekes alakú betétekkel lehet díszíteni. Az átmenet a nappaliból a hálószobába nemcsak ajtók, hanem szép formatervezés is lehet.

A különféle ajtók a hálószobába és a nappaliba: típusok

A nyitómechanizmus típusától függően többféle beltéri ajtó létezik.

nevezetesen:

Leggyakrabban használt lengőajtók

Az egyszerű lengőkapu a legelterjedtebb lehetőség. Attól függően, hogy az ajtók milyen irányból nyúlnak ki maguktól, jobb és bal oldali nézeteket különböztetünk meg. Ezt figyelembe kell venni a szerelvények kiválasztásakor. Ezek az ajtók általában nagy szigetelési teljesítményt mutatnak, de szabad helyet igényelnek.

Kiváló hely a tolóajtók megtakarításához, amelyek a modern belső térben egyre inkább előnyben részesülnek.

A "harmonika" típusú nyitóajtók tökéletesen megtakarítják a helyet, és szokatlan és stílusosak. Ennek az opciónak a telepítésekor azonban különös figyelmet kell fordítani a görgősmechanizmus szigetelésére és szilárdságára. A függőajtók egy vászon, amely egy vagy másik irányban nyitható. Ebben az esetben a szárny (egy vagy kettő), mintha lógatna a hurkokon, ezért inga. Ez az opció alacsony szigetelési jellemzőkkel bír, ezért ritkán használják nappalit vagy hálószobát.

A stabil ajtók két fele felsõ és alsó részbõl állnak, ezért különösen kényelmesek a konyhában vagy az óvodában, és nem teljesen megfelelnek a hálószobának vagy a nappalinak. A dacha belső környezetben azonban az ajtók nagyon elegánsak lesznek.

Tolóajtó a hálószobába: egyszerűség és kényelem

A nappali vagy hálószobai területek szabad négyzetméterének megtakarításához tolóajtókkal is használható. Ez a design stílusos és modern, az ajtók könnyűek és csendesek, és a vászon kialakítása még a legkifinomultabb ízlést is kielégíti.

Az ajtók mozgásától függően a következő típusú tolóajtók különböztethetők meg:

A csúszó belső ajtók nagyon elegánsak és modernek.

A sínes tolóajtóknál a speciálisan beépített sínek mentén történő mozgás jellemző. Meg tudja rendezni őket a tetején vagy az alján, és számuk lehet egy-négy. Ez a mechanizmus egy ablak vagy erkélyajtó számára is jellemző.

A sugárirányú tolóajtók a szelepek körüli mozgását foglalják magukban egy bizonyos sugár kerületén, ezek az ajtók nagyon látványosak, különösen, ha eredetileg tervezték őket. Bár az ilyen ajtók éppen ellenkezőleg, nem járulnak hozzá a helyiség megtakarításához. A belsõ tolóajtók a legnehezebben telepíthetők, mivel megkövetelik a fülke kialakítását, ahol az ajtó kinyílik.

Ez az opció a legelőnyösebb, mivel az a helyiség optimális kihasználását jelenti mind a hálószobában, mind a csarnokban.

A tolóajtó kiváló megoldás, de annak telepítését teljes felelősséggel kell kezelni, mivel hiba esetén a mechanizmus elakadhat, és a vászon gyorsan felhasználhatatlanná válik. A legjobb megoldás az ajtószárny és a mozgás mechanizmusa egy gyártóból. A telepítés is jobb szakembereket bízni. A kötőelemek száma befolyásolja az ajtó állóképességének mértékét, így például, ha csak a mennyezeten lévő sínekből álló szerkezetet készít, hajlamos befolyásolni.

A szabványos görgős mechanizmusok különböző erősségű anyagokból készülhetnek teljesen eltérő áron, így amikor megvásárolja őket, akkor az ár-minőség jellemzőit illeszkednie kell.

Külön figyelmet kell fordítani az elszigetelésre: gondosan meg kell vizsgálni az ízületeket, és ha a küszöböt a padlóra kívánja telepíteni.

Az ajtó optimális mérete a hálószobában és annak kialakításában

A jó minőségű szereléshez megfelelő figyelmet kell fordítani az ajtó méretére.

A GOST szerint a belső ajtóknak a következő méretekkel kell rendelkezniük:

 • 2 méter magas;
 • 80 cm széles;
 • 7-20 cm vastagságú (általában 7,5).

A belső ajtónak nem kell túlságosan masszívnak lennie

Bár meg kell jegyezni, hogy az ajtó mérete tisztán egyedi lehet, és megfelel az ajtó követelményeinek, mind a hálószobában, mind a nappaliban. A nem szabványos méretű ajtók megrendelésénél kérjük, vegye figyelembe, hogy a beszereléshez egy másik ajtókeretre és kárpitokra van szükség, így az ajtónak szélesebbnek és magasabbnak kell lennie.

Általában az ajtó összes alkatrészének rendelésekor jobb, ha egy gyártóval kapcsolatba lépünk, így nincs probléma az alkatrészek illesztésével és a színoldat kiválasztásával.

Mely ajtók közül választhat, mely anyagból és milyen vastagságú, kizárólag a személyes preferenciák és a rendelkezésre álló pénzmennyiség függvénye. A bejárati ajtónak azonban vastagnak és nehéznek kell lennie, és a hálószobában jobb választani valamit egyszerűbbé.

Mely anyag jobb választani belső ajtók (videó)

Az ajtó a nappaliból a hálószobába ideálisan illeszkedik a két szoba belsejébe, kiváló minőségű anyagokból készül és magas hő- és hangszigetelési jellemzőkkel bír. Az ajtót megfelelően be kell szerelni, és szorosan hozzá kell igazítani a nyílás méreteihez, és a nyílás típusát össze kell hangolni a környező térrel.

Szabványos beltéri ajtók méretei dobozban

A belső ajtók szabványos méretei alapján tudnia kell, hogy az ajtó megfelelő módon van-e elhelyezve a nyílásban. Eddig nem hoztak létre általános szabványokat a gyártóknak való megfelelésük érdekében. De vannak olyan építési szabványok, amelyek alapján nyílások készülnek. Ezekből a mutatókból, és meghatározzák az ajtó jellemzői.

Ajtótermékek jelölése

A termék címkézésével minden nagyon nehéz. Természetesen léteznek specifikus megjelölések a megjelöléseken, ám egyes esetekben az általános szabványok a gyártók bõsége miatt változhatnak. Gyakran előfordul, hogy az azonos módszerekkel és külsőleg hasonló struktúrákkal végrehajtott műveletek másképp elnevezhetők és címkézhetők.

Az ajtó méretei közvetlenül a nyitási mérettől függnek

Először is foglalkozzunk a szabványos GOST 6629-88 szabvánnyal, amely lakossági és közintézmények fából készült beltéri ajtóinak gyártására vonatkozik. A szabvány alapján a következő jelöléseket kell alkalmazni a termékekre:

 1. Terméktípus: P-szövet, D-csapat;
 2. A ruhanemű típusa: O - üvegezett, U - megerősített folyamatos töltelékkel, K - lengés üveggel;
 3. Az ajtószerkezet szélessége doboz (dm). Ezenkívül a következő szimbólumok jelennek meg: P - termék anyával, H - átfedéssel, L - baloldalon;
 4. Magasság (dm);
 5. Az állami szabvány neve.

Az állami szabványok betartása mellett a modellek hivatalos nevei, gyári egyedi kódok is használhatók.

A struktúrákat több kritérium alapján osztályozzák:

 • Elhelyezés az objektumban - belső (belső) és külső (bemeneti);
 • Az anyag megkülönbözteti a fémtermékeket, a fát, az üvegeket és a kombinált lehetőségeket;
 • A süket szövet feltöltésével mázas és süket rendszerek vannak;
 • A panelek száma szerint egyetlen, másfél és kétoldalú opciót bocsát ki.
1. ábra. A szárny megnyitása

Szabványos méretű swing belső ajtók

Figyelembe véve a dobozban lévő belső ajtók méreteit, fontolja meg az alkatrészek magasságát, szélességét és tömegét. Először megvizsgáljuk a nyílást, amelybe beillesztésre kerül a doboz a hálóval. Ezért a kezdeti jellemzők enyhén emelkednek. Az alapméretek beállításához használhatja a gipszkarton rudakat, téglákat vagy lapokat.

Vászonméretek

Ha nem olyan nem szabványos megközelítést alkalmaz, ahol a belső ajtók nyílásának méretei az egyéni kívánságokhoz kötődnek, a gyártók nagy része a szabvány mutatói alapján. A nyitó és ajtórendszerek (panelek és csatornák) az SNiP alapján számított arányait a táblázat tartalmazza:

A DIN szerint az arány a következő lesz:

Ha figyelembe vesszük a csúszó és a csuklós ajtók paramétereit, minden ember megadja a szélességet, amelyet minden nap használ. Az állami szabvány azonban 70 cm-es konyhákhoz, 60 cm-es fürdőszobákhoz és 80 cm-es lakóházakhoz kínál ajtószélességet. A piacon 90 cm széles hálószobákat terveznek, a fürdőszobák pedig 55 cm-esek.

Ábra. 2. A vászon jellemzői a helyiségekben

Érdemes megemlíteni a kettős szárnyú struktúrákat, amelyek lehetővé teszik, hogy hangsúlyozzák a helyiséget. Ezek főként azonos típusúak (60 cm-enként) vagy különböző vásznak (60 és 80 cm szélesek). A szűkített opciók közül a gyártók 40, 80 vagy 40 és 40 centiméteres szárnyszélességgel rendelkeznek.

A vásznat leggyakoribb szélessége 35-40 cm, de az ábra felfelé vagy lefelé változhat (az alkalmazott anyag és a terméktípus alapján). Például a csúszó szárny vastagsága 2 cm lehet, a fából készült vásznak pedig akár 50 cm is lehet.

A magassági gyártók 190 és 200 cm-es termékeket kínálnak, de vannak európai szabványok - 210 cm. A rendeléshez a vásárlók magasabb magasságú termékeket vásárolhatnak (akár mennyezetig vagy 2,3 m-ig). Gyakran a tervezők betartják a külföldi szabványokat.

Ábra. 3. A főajtók jellemzői

Doboz méretei

Az értékesítés készen áll az opciók (doboz és kiegészítők). Ez az U alakú kialakítás, amely a nyílás peremén helyezkedik el. A rendszer lehetővé teszi, hogy biztonságosan rögzítse a panelt.

A vászon teljes magassága és szélessége 10-15 cm-rel megnő, de a rúd és a rúd között a résnek kell maradnia, ezért a ronggyal kapcsolatos paramétereknek kisebbnek kell lenniük, mint a keret jellemzői (kopás elleni védelem). A szövet vastagságát összehasonlítjuk a fal és a doboz méretével. A megfelelően szerelt ajtók kényelmesek, ökológiai megjelenésűek, megfelelnek az alkalmazott szabványoknak.

A panel jellemzői alapján a belső ajtó ajtókeretének szabványos méretei közötti belső kialakítás mutatói változhatnak. Ezért kívánatos a formatervezés megvásárlása a bevétel, keret és szerelvények együttesen.

A dobozok gyártására különféle paraméterekből álló rudakat használnak. Az anyag szélessége elérheti az 1,5-4,0 cm-t, de az optimális érték 3,0-3,5 cm. A szabványok betartása esetén megbízható szerkezetet kapunk, ami hosszú ideig szolgál.

Ábra. 4. A doboz méret az ajtókhoz

A doboz és a fal vastagsága ugyanaz legyen, de ez a szám nem haladhatja meg a nyílás szélességét. Fa falak esetében a kritérium 10 cm, tégla pedig 7,5 cm, ezért a doboz, amelynek méretei meghaladják a fal paramétereit, nem lehet szilárdan rögzítve. Ellenkező esetben különleges dobort használhat.

A doboz kézi összeszerelésénél a függőleges oszlopok paramétereit a ronggyal magasságával, a vízszintes rúd vastagságával, a rés méretével és a küszöbértékkel összhangban kell meghatározni. A vízszintes sáv paramétereit az ajtó szélessége határozza meg.

A méretei nyílások

A válaszfalak és falak kialakításakor a nyílás szélességét a szabvány szerint lehet meghatározni, ahol a keret és a szerelvények termékének paraméterei megjelennek. Ugyanakkor a szövet szélességét kettős keretjelzővel és kétoldalú résszel hajtják. Rendszerint 1,5 cm, például 90,0 + 3,0 * 2 + 1,5 * 2 = 99,0 cm.

Szintén kiszámolja a nyílás magasságát: küszöbérték nélkül 200 + 3 + 1.5 + 0.5 = 205 (0,5 a panel és a padló közötti távolság a levegőcseréhez, 1 cm-re növelhető, és cseppfolyós gázzal rendelkező ház esetén - 1,5-2 cm-ig). A küszöb jelenlétében a nyílás magasságát úgy határozzák meg, hogy hozzáadják a nyílás méretét és a szövedék paramétereit, az összeszerelő varrat szélességét és a doboz szélességét.

Ábra. 5. A nyílások mérése

Minél vastagabb a vászon, annál jobb?

A vastag vászon jól hangsúlyozza a barokk stílusban, a reneszánszban vagy a birodalomban kialakított nappali tervezését, valamint a szétnyitható szekrények és a raktárhelyiségek a csúszó válaszfalak és vékony képernyők. Az ajtó vastagságának növelésével súlya nő, ami növeli a csuklós kiegészítőkkel szemben támasztott követelményeket. Szükség lehet kiegészítő hurok beszerelésére, ami növeli az építési költségeket. Ezért a vásznat a hatékonyság és más jellemzők alapján kell választani, a célszerűség és az optimizmus alapján.

A piacon sok termék van, 30-40 cm-es szárnyvastaggal, de a tartományban vékonyabb, mintegy 2 cm-es MDF-ből készült csúszó válaszfalak találhatók. A legutóbbi, 8 mm vastagságú edzett üvegből készült minták.

Egy és fél és dupla ajtók

Hatékonyan a tervezés kettős, kétajtós ajtóval fog kinézni. A termékek szélessége a nappali modell és paraméterek függvénye. Az ilyen ajtókra vonatkozó paramétereket néha 1,5-2-szel növelik.

A dupla rendszerű csövek standard méretei 120-150 cm-esek, lehetővé téve a teljes kéthéjú állomány kialakítását. A dupla ajtók szélessége 1-1,4 m.

Minimális méreteknél a kétszárnyú ajtók egy fix, ½ vagy 1/3-as szélességű, szabványos értékkel (pl. Másfél opcióval) nyújthatók. A vászon másik része tele lesz. A nyílás optimális szélességében azonos szárnyak vannak felszerelve, ami növeli az emberek esztétikáját és áteresztőképességét.

Rejtett dobozú ajtók

A hagyományos kialakításokhoz képest a belső dobozú ajtók nagy előnyökkel rendelkeznek.

6. ábra. Az ajtó rendszere egy rejtett dobozban

A nyílásméreteknek meg kell felelniük az ajtórendszerek gyártójának előírásainak: a függőleges falnak sík falúnak kell lennie, 1 mm magassággal és a falvastagság nem lehet nagyobb 8 cm-nél, a rés ideális szélessége 1,7-2 cm ± 1 cm (az optimális rés a vászon alján 4).

Ajtók rendelésre

A gyárak széles választékát kínálják a beltéri ajtóknak, egy doboz és szerelvények, beleértve a nem szabványos lehetőségeket. De vannak olyan esetek, amikor a meglévő nyitással a gyártott termékek ellentmondásosak. Ugyanakkor a magasság és a szélesség növelésével vagy csökkentésével a kívánt értékre korrigálható. Egy alternatív megoldás a nem szabványos méretű minták megrendelése.

Az egyedi megrendelésű ajtók gyártásának költsége magasabb lesz a késztermékek vásárlásához képest. De lehetővé teszi érdekes ötletek megvalósítását. Például fel tudja venni az ajtó kupéját.

A nyílás mérése

Ha az ajtó küszöbértékkel rendelkezik, a nyílás hossza kiszámítható úgy, hogy a küszöb magasságát össze kell számítani a szövet, a doboz és a szerelési varrat paraméterével.

Ábra. 7. A nyílás szélességének mérése Fig.8. Küszöbértékkel vagy anélkül mutató indikátorok meghatározása

A szabványoknak megfelelően könnyű megismerni a szövet szélességét. 90 cm-es nyílás esetén egy 80 cm széles vászon illeszkedik, ez a következőképpen számítható: 90-15 * 2-30 * 2 = 81 cm, és extra centimétereket maszkolnak a kerékpántok.

A méret meghatározásakor jobb figyelembe venni a panel és a doboz közötti rést. De ez a szám 1-2 milliméter, ezért közelítő számításoknál nem lehet figyelembe venni.

A hálószoba ajtójának mérete

A belső válaszfal választása integrált megközelítést igénylő feladat. A termék anyaga, kialakítása, bélése, tartozékai és egyéb jellemzői mellett gondoskodnia kell arról, hogy a mérete megfeleljen egy adott nyílásnak.

Általános termékismertetők

Talán a pihenés és az alvás helyisége legfőbb követelménye a maximális kényelem. És a kényelem viszont a béke, a nyugalom és a melegség. Éppen ezért a hálószoba ajtó szélessége ritkán eléri ugyanazokat a mutatókat, amelyek bonyolíthatják a nappali blokkokat. Általában az ilyen típusú termékek az alábbi tulajdonságokban különböznek egymástól:

Rendszerint egy levél.

Sötét vászon nagyobb vastagságú (egyes esetekben 45-55 mm-es vagy nagyobb), áthatolhatatlan a külső megjelenéshez és a felületi áteresztőképesség meghaladja az üvegezett változatokat.

A zajszigetelési küszöb jelenléte. Ezt a tényezőt figyelembe kell venni a hálószobaajtók méretének meghatározásakor. A 20-40 mm-es álló szint a padló fölé emelkedik, a nyílás magasságát elveszíti.

A normál hálószoba ajtók méretei

A nemzeti szabványok szerint az ebbe a helyiségbe beépített szerkezet méretét a következőképpen határozzák meg:

A hálószoba ajtó magassága 2000 mm.

A nyílás mélysége - 70-200 mm. Gyakrabban 75 mm-es választási lehetőség találkozik.

A tipikus blokkok mérete 700 és 900 mm közötti szélességű, a magasság 2100 és akár 2200 mm között változhat.

Vásárláskor vegye figyelembe, hogy a katalógus általában a vászon paramétereit mutatja be a doboz nélkül. Ezért annak érdekében, hogy kiválasszon egy olyan terméket, amely megfelel az átjáró méreteinek, 100 mm-t kell levonni a nyílás szélességétől és 40-50 mm-re a magasságtól.

Nem minden nyílás felel meg az állami szabványoknak - gyakran szükség van az újjáépítésre, amelynek célja a tipikus mutatókhoz való illeszkedés. Ha a hálószoba ajtóinak magassága vagy szélessége jelentősen eltér a standardtól, de nem kívánja befolyásolni a szoba építészetét, van alternatíva.

A mi boltunkban megrendelheti az olasz produkció elit termékét, amely tökéletesen illeszkedik a nyitásához. A BARAUSSE, a Legnoform, az Astor Mobili, az SJB és sok más egyéb tervezők és mérnökök segítenek bármilyen megoldás megvalósításában, méretétől és megjelenésétől függetlenül.

Ajtók méretei

A beltéri ajtók beszerelésekor helyesen kell kiszámítani az ajtók és a levél paramétereit, mivel a méretek eltérése a technológiai folyamat megzavarásához vezethet. A szabványos méretek lehetővé teszik a hazai és külföldi termékek bármilyen típusú helyiségekben való használatát, ugyanakkor fontos ismerni a gyártó szabályozási követelményeit, mivel a mérettartományok eltérhetnek az Ön által elfogadott szabványoktól.

A belső ajtók nyílásainak szabványos méretei

A belső ajtó formátumát a ház vagy az iroda szabványos elrendezésének megfelelően határozzák meg. Ezt a megközelítést a legtöbb javítási és építési szervezet gyakorolja. A minimális magasság és szélesség az állami szabványoknak megfelelően történik, az ajtók paraméterei - a gyártási szabványoknak megfelelően.

A szakértők segítenek meghatározni az optimális paraméterek (204 * 60 cm), a "Hruscsov" és a panel házak számára megfelelő vázak magasságát, valamint a műszaki előírásoknak és a tűzbiztonsági előírásoknak megfelelő szükséges szerkezetet.

Magánházaknál egyedi nyílási paraméterek állnak rendelkezésre, amelyeken belül az eredeti tervek készülnek: küszöbérték nélküli változatok, erkélyajtó vagy swing modellek. Mindezek a lehetőségek funkcionális és esztétikai feladatokat oldanak meg. A "harmonika" design hatékonyan kiegészíti a teljes belső stílust, megtakarítja a hasznos helyet, és kiváló tervezési erőforrásként szolgál. Segítségével szimulálhatja a helyet saját belátása szerint, anélkül, hogy a gipszkarton válaszfalakat felépítené.

Ez a lehetőség remek lehetőség arra, hogy a helyiséget a funkcionális szektorokba osztva biztosítsák a lakótér hatékonyabb felhasználását.

A kettős ajtók hagyományos megoldást jelentenek otthoni vagy irodai felszerelésre. Ezek a modellek nagy szilárdságú anyagokból készülnek, amelyek biztosítják a használat tartósságát és megbízhatóságát.

Ha a magas színvonalú kivitelezés és a pontos stilisztikai tájékozódás vonzódik, megrendelheti az üvegajtókat. Az ilyen formatervezési minták különösen kedvelt külföldi országokban, ahol a magánházak vagy irodák tulajdonosai rengeteg fényt támaszkodnak, így az ajtókat és a falakat olyan anyagokból készítik, amelyek fényt közvetítenek. Az ilyen lehetőségek segítségével megtervezheti a nappali, a gyermekszoba, a hálószoba vagy a folyosó belsejét. A képeket fel lehet használni a felszínre olyan modern technikák használatával, amelyek segítik a különféle funkcionális kiegészítők egyedi kialakítását.

A bemeneti modellek méretei

Jelenleg a piacon nagyszámú cég foglalkozik az ajtók gyártásával. Legtöbbjük a saját normáik szerint dolgozik. A paraméterekkel való eltérések azt eredményezik, hogy a jellemző és egyedi projektek elképzelése elmosódik. Az esztétika az egyik legfontosabb mutató az ügyfélközpontú, különböző igényeket kielégítő modellek számára.

A magas páratartalmú helyiségekben használt szerkezetek gyártása bizonyos feltételeknek való megfelelést igényel:

 • Az anyagokat magas hő- és nedvességállósággal kell megkülönböztetni;
 • A telepítésnek maximális élettartammal kell rendelkeznie;
 • Agresszív tényezők és mechanikai hatások esetén az ajtókeretek nem veszíthetik el technikai és esztétikai tulajdonságait.

Az ajtókeretek paraméterei az adott kialakításnak, az ügyfelek preferenciáinak és az általános stilisztikai orientációtól függően alakulnak ki. A jobbkezes és a balkezes szerkezetek használata szigorúan ragaszkodik a műszaki szabványokhoz: például a 90 * 210 cm-es méretek pontosan a befejező tevékenységek tervezésekor érvényesek. Az ajtók formátuma a redőnyök számának, a küszöbmagasságnak, a belső keret méreteinek és egyéb elemeinek megfelelően állítja be az állami szabványoknak megfelelően.

Gyakorlatilag minden kivitel védőszalaggal van ellátva. A tömörfa vagy ragasztott fából készült, fólia bevonattal ellátott berendezéseket megkülönböztetik az extra szilárdságuk és a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás. A műanyag termékek vastagsága 1,5 és 2 cm között van.

A beviteli fémszerkezetek szabályozási szabványa a GOST szabvány szerint 90-202 cm, a finiseraréteg vastagsága szintén szerepel a számítási rendszerben. A "Hruscsovban" az ilyen berendezéseket fából készítették, miután beépített műanyag szerkezetet cseréltek. Napjainkban a szegélylemez fémlemezből készült: ez a telepítés és a leszerelés általános folyamatában tükröződik. Ez a megközelítés befolyásolja a bemeneti paraméterek kiválasztását.

Az ajtókat gyakran mesterségesen bővítik. Ez biztosítja az átjáró nagyobb funkcionalitását, valamint kifogástalan és érdekes megjelenést. A bővítés a két szárnyas szerelés telepítése előtt készül.

A teherhordó falakkal ilyen megközelítés technikailag lehetetlen, mivel a doboznak konstruktív előnyökkel kell rendelkeznie.

Idegen méretek

A külföldi vállalatok terméke az egyedi mérőrendszerekkel összhangban történik. Amikor ajtókat vásárol, figyelmet kell fordítania a termék mérettartományaira. Angol, francia, spanyol, olasz metrikus rendszerek ismertek szerkezeti gyártási formájukról:

 • A szabványos fémtermékeket 204 * 82,6 cm-es formátumban határozzák meg;
 • A kétlapos berendezések népszerűek a 241,9 * 91 cm paraméterekkel;
 • Megerősített többrétegű fém termékek állnak rendelkezésre a 204 * 82,6 cm méretű ügyfelek számára.

A külföldi termékek egyedi mérésekkel készülnek, az ajtók gyártásánál pedig angol, olasz vagy kínai mérőrendszereket használnak. A standard ajtóknak nincs nagy eltérésük. A méretek 203,2 x 84 cm-en belül kerülnek bemutatásra, az ajtók méretének kiszámítása a doboznyílás mérését jelenti: az átjárónak meg kell haladnia az ajtólap paramétereit. Az egyszárnyú szerkezeteknél a tengelyirányú vonalak mentén 3 cm-ig terjedő paraméterek növekednek, legfeljebb 7 cm-es duplafalú eszközök.

A szabványos vászon (205 * 85 cm) úgy tervezték, hogy illeszkedjen a folyosóra (208 * 88 cm). A megerősített fémblokkok további 4 cm-es tengelyirányú növekedést igényelnek, míg a szakemberek különös figyelmet fordítanak a fából készült termékekre, amelyek különleges felszerelés használatát igénylik. A zsugorodás során deformálódni képes felületek különleges kezelést igényelnek.

A faépítést meg kell oldani. Ez a folyamat 5-7 hónapot vesz igénybe (ha az épületet nyárfából építették) egy évig (ha az épületet téli masszából építették), míg a nedvesség és a magas hőmérséklet változásokhoz vezethet. A fém bejárati ajtóknak meg kell felelniük a gyártó által garantált funkcionalitásnak.

A lépcső méreteitől függően bejárati nyílások alakulnak ki, míg az építőanyagok fontos szerepet játszanak.

A téglaépületek a bejárati nyílások méretétől függően 205-210 cm magasak és 88-92 cm szélesek. "Hruscsov" épültek egylapos dobozok, míg a folyosók rendelkeztek tágas nappali és hálószoba. Az ilyen házakban könnyű újratervezni és méretező bútorokat készíteni. A szakértők javasolják a bemeneti nyílások formázását, miután engedélyt kaptak egy különleges bizottságtól.

Lakóépületek esetében ez alapvető fontosságú, mivel ezek az intézkedések nem érinthetik a tartószerkezeteket, és a szabályozási követelményeknek és a biztonsági előírásoknak megfelelően kell végrehajtani, különben a ház összeomolhat.

A szigorú számítások és mérnöki megoldások alapja a támasztóeszközök terhelésének paraméterei. Ha a bemeneti paraméterek nem tervezett korlátozása megszegi a tűzbiztonsági feltételeket. A bárpultok magánházak számára kialakított ajtók formájának megválasztása nem korlátozott, a fő feladata a műszaki feladatok és a tervezési követelmények teljesítése.

Az ügyfél saját belátása szerint megtervezheti az építkezés kialakítását, és elvégezheti a szükséges kiigazításokat.

A bemeneti modellek méretei

A magasságot speciális mérőeszközök segítségével határozzák meg (pl. Szalagos mérések). A bemeneti modellek szélsőséges pontjai alapján. A tapasztalt szakemberek mérik a vágási szakaszt és tisztázzák a padlószint paramétereit. A szabványos méretek az épület sajátosságaitól és a falfelületek elrendezéséhez használt építőanyagoktól függően alakulnak ki.

A méretezés a mérési eredmények, a küszöb és a szerelési nyílások, a szélsőséges mérési pontok mutatóin alapul. A magasságot az eltávolítandó ajtó paraméterei határozzák meg, amíg eltávolítják a zsanéroktól. Az állami szabványok előírják, hogy figyelembe vegyék a szobák (iroda vagy raktár, konyha, fürdőszoba, fürdőszoba, nappali, hálószoba) jellemzőit. A számításokat az ajtó mérési eredményeinek megfelelően végezzük.

A konyhába, a nappaliba vagy a hálószobába vezető ajtó íves kialakítású, ajtómentesítés nélkül. A tervezéssel kapcsolatos munkálatok az általánosan elfogadott szabványoknak és a GOST követelményeinek megfelelően zajlanak. Az íveket különböző formák képviselik, amelyek előre meghatározták a konstruktív eredetiségű belsőépítészet kialakítását. A legnépszerűbb fajták a következők:

 • A téglalap, amelyet az egyszerű telepítés jellemez, klasszikus stílus létrehozására szolgál.
 • A klasszikus formájú, kerekítéssel a tetején, a tetején kb. 210 cm-rel.
 • "Ellipszis" forma lekerekített oldalúakkal (szűkített ívelés, enyhén megnyújtva felfelé).
 • Kerek ív, amely jelentősen kiterjeszti a teret. A design használható további partíciókhoz.
 • A kerekítéssel ellátott félig-mintázat, a legmagasabb pontban, rendszerint 80 cm széles.
 • Keleti formatervezés élesen díszített marokkói stílusú szobákhoz.
 • 7. Komplikált arch, kiegészítve további részletek: polcok, állványok és egyéb dolgok.

Az ívek változatai a legtöbb esetben nem változnak: arányosak a hagyományos ajtó paramétereivel, kis eltérésekkel a központi zónában, míg a szélességet az egyéni preferenciák szerint rögzítik. A normál ajtóegységek az alapvető szabályok szerint vannak felszerelve. A doboz és a vászon kiválogatása a mérések alapján készül, míg egy speciális fagerendát telepít a befejező padló paramétereinek rögzítéséhez.

A kezdeti szakaszban szükség van az ajtó és az ajtólap méreteinek beállítására. Az ajtó alatti 80 cm-es paraméterek standard aránya a doboz sajátosságainak és a technológiai üregek jelenlétének megfelelően készül. Az ajtó és a keret közötti hézagok habosak: 80 cm-es ajtószélességgel a beépítési helynek 90 cm-en belül kell lennie.

A küszöb beállítása megköveteli a GOST listáján szereplő erőfeszítéseket: a szakértők elvégzik a szigeteléssel és tervezési lépésekkel kapcsolatos munkákat. A nyílás csökkentése az ilyen esetekben elfogadhatatlan: 190 cm magasságban a felső munkadarab kompenzálására vagy egy lépcső elhelyezésének megtagadása érdekében le kell vágni a felső falburkolatot.

A szabványok alkalmazásának előnyei

A szabványok alkalmazása tükröződik az épület felépítésében és a későbbi művelet jellegében. A tapasztalt szakemberek segítségével választhatod a modern árnyalatok és formatervezés modelleket: a rengeteg díszítés vagy standard opciók, a minimalizmus technikájával készült betétek és ajtók, segítenek a lakóhely kialakításában a legmodernebb tervezési követelményeknek megfelelően.

A szakértők a következőket javasolják:

 • Szabványos méretű nyílászárók kialakítása;
 • Többfunkciós és olcsó termékekre támaszkodjon;
 • Vásárlási létesítmények a tervezési követelményeknek megfelelően készült tartozékokkal.

Ezek a hagyományos nyílásokhoz tervezett ajtók egyszerűen telepíthetők és működtethetők, és nagy környezeti és tartóssági tulajdonságokkal rendelkeznek. Az egyedi tervek rendelése gyakran társul az alkatrészek és a szintező felületek összetett felszerelésének szükségességével. A magánépületekben és az irodaközpontokban lévő bejárati ajtóknak nem tervezett helyzetek esetén meg kell felelniük a biztonsági követelményeknek: a nyílások méretei ellenállniuk kell a funkcionális terhelésnek az evakuálás során, amelyet az SNiP előír.

Ha a nyílások túl szűkek, a vészkiürítés során az emberek áramlása az alacsony forgalom miatt nem képes elhagyni az épületet. E követelményeken belül meghatározza a legkisebb magasságot, amelyet 190 cm-en belül rögzítenek, az ajtók szélességének körülbelül 80 cm-nek kell lennie, az üzletek és az irodaházak esetében ezek a paraméterek 120 cm.

A magas épületek bejáratainak bejárati blokkjai a lépcső paraméterei közé tartoznak. Ezeket a méreteket a lakók biztonságos mozgásának biztosítására vonatkozó feltételek határozzák meg, míg a megállapított szabványok biztosítják az élet elrendezéséhez szükséges nagyméretű bútorok és berendezések könnyű szállítását. Vannak olyan helyzetek, amikor a doboz formátumának módosítása szükséges.

Ezeknek a munkáknak az elvégzéséhez a következőket kell figyelembe venni:

 • Előzetes és fő események koordinálása az építészeti intézményekkel;
 • Tapasztalt szerelők és tervezők részvétele;
 • A megállapított szabványoknak való megfelelés.

Ha nem felel meg a kötelező tételeknek, az épület szerkezete megrepedhet vagy deformálódhat. A mérések elvégzése és az ajtó utólagos telepítése során tisztázni kell a mérési rendszer paramétereinek megválasztásával kapcsolatos kérdéseket: néhány milliméteres hiány, vagy meghaladja a méretezési paramétereket, befolyásolhatja a telepítési folyamatot.

Az ajtókeret beépítésének önálló munkája nem vezethet a kívánt eredményhez, az előzetes szakaszban és a szerelés során tapasztalt kézművesekkel kell konzultálni. A nyílásmérések szakszerű elvégzéséhez a következő lépéseket kell megtenni:

 • Ellenőrizze a vászon hosszának, szélességének és magasságának pontos mutatóit;
 • Határozza meg a mérőrendszert;
 • Mérje meg a tartalékrés alakját, amely a munkaterülethez való rögzítéshez szükséges, töltse fel habjal.

Ha a nyílásban vannak lyukak, újra kell számolni a nyílás szélességét és a vízszintes síkot. A munkálatok a fal szélétől a folyosóig terjedő zónához mennek végbe. A szabványos tömbök (60-80 cm szélesek) univerzálisan használják, amikor bármelyik gyártó ajtóit rögzítik.

Ajtókeret vastagsága

Egy tipikus helyiségben (lakás, magánház, iroda) az ajtó felszerelése a szabályozási követelményeknek megfelelően történik. A nyílás felszerelése szakmai megközelítést igényel: a tapasztalt szakemberek segítenek meghatározni a paraméterek és a konfiguráció kiválasztását. A kompetens mérések lehetővé teszik a bevonat befejezésével kapcsolatos további intézkedések elkerülését. A belső ajtóknak esztétikailag vonzónak kell lenniük, és kényelmet kell biztosítani a működés során. A torzulások kialakulása esetén az ajtókat nehezen lehet kinyitni és bezárni.

Ha az üzemmód nem figyelhető meg, akkor a nedvességnek és a magas hőmérsékletnek való kitettség a szerkezet külső duzzadását eredményezi. A szokásos ajtómagasság 200 cm-en belül, 80 cm-es szélességig maradhat, míg néhány külföldi gyártó 1900 mm-550 mm-es értékeket rögzít, ami elfogadható, ha a paraméterek megfelelnek a méretsorozatnak. Ellenkező esetben fennáll az anyagköltségek felmerülése.

Hogyan kell kiszámítani a telepítést?

Tolóajtó-kupé telepítése - nyereséges megoldás azok számára, akik a munkaterületet kedvelik, és eredeti megoldásokat hoznak létre a tervezés területén. A modellek egyes előnyei az alábbiak:

 • Működő beltéri terület mentése;
 • Valódi és stílusos design;
 • Gyártás az egyedi tervezés részeként.

A szobák elrendezése határozza meg a létesítmény jellegét. A modern modelleket a 600/700 / 800x2000 / 2100 mm lehetőségek képviselik. A csúszós szárnyak szélessége elérheti a 110-170 cm-es magasságot, a szárnyak jelenlétére utaló kialakítás egyedi megrendeléssel történik. A rekeszes szalaggal ellátott tolóajtók párhuzamosan mozoghatnak a falhoz, felhajthatók, vagy hatással lehetnek a "belépésre" a fal belsejébe. A hézagok habosodnak, és gipszkarton anyaggal van ellátva, csúszó mechanizmussal.

Az ajtó megfelelő mérésére vonatkozó információkért lásd a következő videót.