Legfontosabb > Fürdő

Csatlakozó a fürdőszobában - hol kell telepíteni

Általánosságban minden ember megváltoztatja és javítja környezetét. Ami pénzügyi képességeinket illeti, házainkat és lakásainkat felépítjük, modern berendezésekkel és kommunikációkkal látjuk el. Ma szinte minden szoba elektromos berendezéssel van felszerelve, a fürdőszobát pedig kivétel nélkül. De nem mindenki tudja, hogy bizonyos elektromos biztonsági követelményeket be kell tartani az ilyen helyiségekben.

Üdvözöljük az erőforrás minden látogatóját. Ha eljutott az aktuális oldalra, akkor azt jelenti, hogy érdekli a villanyszerelők fürdőszoba elhelyezése. Én a Villanyszerelő szerzője a Ház honlapján úgy döntöttem, hogy a mai cikkemet külön erre a témakörre fordítom, konkrétan, hogy hogyan és hol a helyiség a fürdőszobában helyezkedjen el.

Úgy gondolom, hogy a cikk érdeklődést fog jelenteni azoktól az emberektől, akik most a lakás felújításában vannak, vagy legalábbis azok, akik úgy döntöttek, hogy megtisztítják a fürdőszobát, kirobbantják az összes régi dolgot, és normál javítást végeznek a vízvezetékcsere helyett. Ha igen, akkor helyénvaló, mert a villanyszerelőt ki kell gondolni és előre meg kell tenni, és nem kell fúrni, dobnia kell a kábelt, és az elektromos tartozékokat a gyönyörűen helyezett csempere kell helyezni.

Egy kicsit eltértünk a témától, hiszen ezt a cikket nem a javítások, hanem az elektromos berendezések helyes elhelyezése a nedves helyiségekben, pontosabban a fürdőszobákban és a WC-kben levő aljzatok elhelyezkedésénél fogva, melyek ezek a követelmények, szabályozási dokumentumok és a szabályok.

Az üzletek elhelyezkedése a fürdőszobában

Mint fent említettem, nedves helyiségekben bizonyos elektromos biztonsági követelményeknek meg kell felelni. Milyen eszközöket tartalmaznak? A lakásállományhoz hasonlóan az első a fürdőszobák, zuhanyzók és egészségügyi létesítmények. Itt nem teheti meg és lóghat ki minden lámpát, vagy telepítheti, ahol akarja a csatlakozót.

Egy kicsit elmondom neked, hogy miért érdekel ez a téma. Nekem volt egy rendelésem, ki kellett cserélnie a kihelyezést a lakásban (telepítsd dupla helyett egyszemélyes). Ha megkérdeztük, hogy miért változik, a tulajdonos azt válaszolta, hogy kényelmetlen használni, mert ha a gép többet dolgozik, akkor nem kapcsolja be a tápegységet a konnektorba, és a készülék nagyon hosszú ideig működik, ezért nem ajánlott kikapcsolni működés közben.

Kiderült, hogy a mosogatógép, amely a fürdőszobájában állt, egy hosszabbító kábellel csatlakozott a folyosó aljzatához. Elfogadom, ez nem túl kényelmes: a hosszabbító vezeték az egész lakásban, akkor nem tudja teljesen becsukni a fürdőszoba ajtaját (akkor át a vezetéket), az aljzat elfoglalt, amikor a mosógép működik, általában van kellemetlenség.

A fürdőszoba elektromos berendezései közül ezek a lakók csak mennyezetre szerelt lámpatesttel rendelkeztek. A tükör közelében nem volt foglalat, kapcsoló és kiegészítő lámpa. És meglepett. Mint egy ilyen helyiségben nincs elemi eszköz.

Elfogadom, hogy a fürdőszobában sok elektromos készülék, az igény, hogy felmerül ott. Nos, például nem fog borotválkozni egy elektromos borotvával a konyhában az asztal felett, vagy használjon hajszárítót a folyosón. Ugyanaz a mosógép. Ezért a konnektornak a fürdőszobában kell lennie.

Fürdőszoba területek - szabályozási hivatkozások

Azt hiszem, kitaláltuk, hogy a fürdőszoba aljzata kötelező. És itt nem merülnek fel viták. Most beszéljünk a telepítési követelményekről. Sok "mester" fog jól megmondani, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie, fel kell tenned a szalagot, ahol az ügyfél ujját megdörzsölte, és ez az. Egy dolgot akarok mondani, ha ilyen munkásokat keresel egy mocskos seprővel.

A normál villanyszerelő azt mondja, hogy nem "itt" és "itt". A magas páratartalmú szobákban ez nem egyszerű. Nem helyezi az aljzatot közelebb a tükörhöz, mert olyan kényelmes, ha hajszárítót vagy borotvát használ.

A fürdőszobában és a zuhanyzókban lévő aljzatok helyét szabályozó fődokumentum az összes villanyszerelő - EIR kézikönyv. A 7.1.47 fejezetben feltettük a kérdésünkre vonatkozó összes követelményt. A 7.1.47 fejezet a GOST R 50571.11-96 szabványon alapul, amely kimondja, hogy minden fürdőszobában vagy zuhanyzóban zónák (területek) vannak osztva.

Az egyik legfontosabb követelmény a helyiségeknek a fürdőszobában való elhelyezése szempontjából, hogy tiszteletben tartják a zónákat. A zónaszámtól függően ez vagy az eszköz felszerelhető benne.

A megadott GOST R 50571.11-96-ban azt mondják, hogy összesen négyféle zóna létezik:

Most nézzük meg, milyenek ezek a zónák, és mit korlátozzák.

A 0-as zóna tartalmazza a kád vagy a zuhanytálca belsejét. Nagyjából elmondható, hogy ez a hely (hely), ahol az ember mosás közben van.

Fürdőszoba kilátás felülről (vízszintes szakasz):

Az 1. zóna magában foglalja a kád vagy a zuhanytálca külső függőleges síkját. Ha tálca nélküli zuhanyzó, akkor az 1. zóna egy függőleges síkra korlátozódik, amely a zuhanyfejtől legfeljebb 0,6 m távolságban van.

Fürdőszoba rögzített válaszfallal (vízszintes rész).

A 2. zóna tartalmazza az 1. zóna külső függőleges síkját, valamint a függőleges síkot, amely párhuzamosan 0,6 m-es intervallummal. Ha becsüljük a zónák határait az ujjakon, 2 = 1 ÷ 0,6 m zóna.

Zuhany tálcával (vízszintes bemetszés).

Zuhanyzó tálcával és rögzített válaszfallal (vízszintes bemetszés).

A 3. zóna a 2. zóna függőleges síkjában lévő tér, valamint egy függőleges sík, amely párhuzamosan helyezkedik el 2,4 m távolságban. A megértéshez és leíráshoz egyszerűsödik a 3. zóna (2 ÷ 2.4 m zóna) határai (tér).

Tusoló tálca nélkül (vízszintes bemetszés).

Zuhany a raklap nélkül, de partícióval (vízszintes metszés).

Egy másik fontos szempont az, hogy az 1., 2. és 3. zónák nem csak a függőleges síkok, hanem a vízszintes sík között is korlátozottak. A vízszintes sík magassága 2,25 m a kész padló felületétől. Vagyis kiderül, hogy minden zóna a padlóról 2,25 m magasságig van (bár nem valószínű, hogy valaki 2,25 m fölötti magasságban kívánja a fürdőszobába helyezni a foglalatokat).

A fürdőszobák aljzatának elhelyezkedésére vonatkozó követelmények

Az előző fejezetben megismertük a szabályokat, és rájöttünk, hogy a fürdőszobák és a zuhanyzók biztonsági követelményeinek teljesítése érdekében figyelembe kell venni a zóna méretét az elektromos berendezések elhelyezésekor.

Most elemezzük, hogy mely zónákat lehet elhelyezni, és pontosabban megtaláljuk a választ a kérdésünkre, hol helyezhetünk el a foglalatokat a fürdőszobában?

A "zóna 0" zéró zónában a szabályoknak megfelelően tilos olyan elektromos készülékeket elhelyezni, amelyek nem önmagukban a fürdőben használatosak.

Ezeket az elektromos berendezéseket úgy kell kialakítani, hogy ne legyenek 12 V-os feszültségük. Továbbá a tápegységek, amelyekből a leengedő transzformátorok működnek, a megadott zónán kívül kell elhelyezni.

Az első zónában az "1. zónában" csak vízmelegítők helyezhetők be.

A második zónában a "2. zóna" megengedi vízmelegítők és lámpák beépítését II. Védelmi osztályba. Röviden, a lámpák négy osztályát védik: 0th, 1st, 2nd and 3rd. A védelem második osztályát olyan lámpatestek biztosítják, amelyeknél kettős szigetelést használnak a biztonság érdekében (a fő mellett).

Ma a fűtés a helyiségek nagyon népszerű padlófűtés rendszer. A fenti GOST szerint minden fűtési helyiségben fűtőelemeket lehet elhelyezni, feltéve, hogy fémes rácshálóval van ellátva, amely a SUP (potenciálkiegyenlítő rendszerhez) csatlakozik.

Ennek következtében a fürdőben lévő nyílás csak a 3-as és a fenti feltételek mellett helyezhető el.

Véleményem szerint nagyon kevesen használnak elválasztó transzformátorokat az aljzat vonalak csatlakoztatására, így a legnépszerűbb eszköz az RCD (AVDT).

Az ábra a gyárban gyártott álló zuhanyt mutatja. A szabályoknak megfelelően minden kapcsolót és aljzatot legalább 60 cm-re kell elhelyezni a fülke ajtófogantyújától.

Az elektromos berendezések nedves helyeken való felszerelése nem csak a "zónákra" korlátozódik, hanem figyelembe kell venni a berendezés védelmi fokát (ip) is. Vagyis nem minden kimenet vagy kapcsoló telepíthető a 3. zónába.

Az erre vonatkozó szabályok a 3. zónába való beépítésre vonatkoztak, az elektromos berendezések legalább IPX1 védettségűek (az IPX5 közös területeken). A 0 - IPX7 zónához, az 1. zónához - IPX5, a 2. zónához - IPX4.

Az első kód az X kódban (porvédelem) - nedves helyiségekben ez a paraméter nem olyan fontos, így figyelmen kívül hagyhatók. Az 1. kód második számjegye a függőlegesen leeső vízcseppek elleni védelem.

Meg fogom adni néhány példát arra, hogy a fürdőszobában nincsenek helyek az üzletekben. Ebben a fotón egy kapcsolóval rendelkező konnektor található a mosogató mellett. A mosogatótól való távolságnak legalább 60 cm-nek kell lennie.

És itt egy másik példa, a kettős aljzat helytelenül van telepítve. A mosogatótól a kifolyóig 30 cm távolság van, ami helytelen (az 1. zónában tilos ezen eszközök telepítése).

Egy másik példa arra, hogyan ne tegyünk. Az aljzat elfogadhatatlanul közel van a mosogatóhoz. Fekete humor, de valaki számára lehet az utolsó mosás.

Ebben a képen úgy tűnhet, hogy mindent helyesen végeztünk el (a mosdótól a kifolyóig terjedő távolság egyértelműen több, mint 60 cm), de még mindig az 1. zónában van, és a szabályok szerint tilos.

Milyen kijárat a fürdőszobába

Összefoglaljuk ezt a cikket. Kiderült, hogy a fürdőszobában lévő aljzatoknak legalább IPX1 védettséggel kell rendelkezniük. Biztonsági okokból azt javaslom, hogy a vízálló csatlakozókat IPX4 védettségű védőburkolattal szereljük fel.

A további védelem nem sérül, annál inkább a költségkülönbség nem annyira jelentős.

Javasolom, hogy kiemelje a telepítés három alapvető szabályát:

  1. 1) a fürdőcsatlakozó vezetéket egy RCD (AVDT) segítségével kell csatlakoztatni, amelynek szivárgási árama nem haladja meg a 30 mA-t;
  2. 2) minden foglalatot a "zóna - 3" -re kell felszerelni;
  3. 3) az aljzatnak vízállónak kell lennie, legalább IPX1 védettséggel (IP21, IP44).

Milyen szabályok vannak a konyhában lévő aljzatok felszerelésére?

Kérdés: Van egy mosogató a konyhában, és van egy sor üzlet, mi a távolság a mosdó? Attól tartok, hogy a vízből származó permet leesik rájuk, és eltalálja az áramot. Köszönjük előre a választ.

Válasz: A konyhában kevés elektromos csatlakozó található. Mindig vannak olyan készülékek, asszisztensek a konyha háziasszonyának, akiknek folyamatosan dolgozniuk kell: hűtőszekrény, mikrohullámú sütő, elektromos vízforraló, páraelszívó ventilátor és még sok más. Az ábra azt mutatja, hogyan lehet a konyhában lévő konnektorba csatlakoztatni további háztartási készülékeket.

Milyen szabályok vannak a konyhában lévő aljzatok felszerelésére?

1. 1.Minden konyhaszekrényt a munkaasztalok mögött kell elhelyezni 100 mm távolságra a padlófelülettől.

2. 2. A beépített konyhai készülékek beépítéséhez a szomszédos épületek falainak mögé kell helyezni az alsó rekeszeket, az éjjeliszekrények hátsó falában, az aljzatok lyukainak megfelelő méretűnek kell lennie előfűrésszel, vagyis a padlószinttől 30-60 cm magasságig.

3. 3. Az összekötő vezeték hossza a konnektorból a konyhaszekrénybe legfeljebb 1,5 m legyen.

4. 4. A mosogatótól az első kifolyóig és a kályhától a kifolyóig terjedő távolság nem lehet kisebb 200 mm-nél.

5. 5. A konyhabútorok aljzatai a szekrény belsejében konyhai mosogatóval vannak felszerelve. Ilyen telepítéshez vízzáró csatlakozókat kell használni IP 44 védettséggel (lásd a fotót).

6. 6. A kipufogócső kimeneti nyílása 50-60 centiméter magasságban van a beépített konyhaszekrény felső jelöléséig. Ebben az esetben figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a szellőzőcsatornát nem zárja le a kipufogócsőtől a konyha szellőző falának nyílásáig. Szükséges továbbá megfigyelni, hogy a kapu közepétől a kimenet helyéhez képest a távolság legalább 200 mm legyen, ez nem teszi lehetővé, hogy a kimenet a beépített vezeték mögé kerüljön.

7. 7. A világításhoz a konyhaszekrénybe épített aljzatokat a csuklós konyhaszekrény felett kell elhelyezni, nem láthatók és ugyanakkor könnyen hozzáférhetőek.

8. 8. A kis háztartási készülékek aljzatai a konyhai kötényre a munkaterület munkaterülete felett 200-250 mm magasságban vannak elhelyezve, ezáltal csökkentve a főzés során a fröccsenés esélyét.

Tilos:

1. A konyhába épített háztartási készülékek háza mögött a konyhakészülékek aljzatai a fiókok mögött.

2. Helyezze a konnektorokat a mosogatógép, a fagyasztó, a mosogató és a sütő mögé, mert az aljzatokat a falon lévő oldalon kell elhelyezni.

3. Telepítse a foglalatokat a mosogató és a tűzhely felett.

Ha kétségei merülnek fel a konnektor helyes telepítéséhez a mosogató közelében, vegyen egy vízálló aljzatot a képen látható módon, és kétségei eltűnnek.

Milyen mélységben van a mosogató szélétől a tartályok felszerelése?

Nicholas
Mennyire távolabb van a mosogató szélétől, hogy a lakóépületekben fürdőszobákban és mosdókamrákban 230 V-os feszültségre telepíthetők? Milyen dokumentumokat határoznak meg?

PUE 7
7.1.47. A fürdőszobákban, zuhanyzókban és fürdőszobákban csak elektromos berendezéseket kell használni, amelyeket kifejezetten az adott helyiségek megfelelő helyiségeihez terveztek a GOST R 50571.11-96 "Épületek elektromos berendezései szerint. 7. rész
A különleges elektromos berendezésekre vonatkozó követelmények. 701. §: Fürdőszobák és zuhanyzók, az alábbi követelményeknek kell teljesülniük:
♦ Az elektromos berendezéseknek legalább a következő vízvédelmi fokkal kell rendelkezniük:
a 0. zónában, IPX7;
az 1. zónában - IRH5;
a 2. zónában - IPX4 (IPX5 - nyilvános fürdőben);
a 3. zónában - IPX1 (IPX5 - közterületeken);
♦ a 0-ás zónában legfeljebb 12 V feszültségű elektromos készülékek használhatók a fürdőben, és az áramforrást ezen a zónán kívül kell elhelyezni;
♦ az 1. zónában csak vízmelegítők telepíthetők;
♦ a 2. zónában vízmelegítők és 2. védelmi osztályú lámpák felszerelhetők;
♦ A 0, 1 és 2 zónákban nem engedélyezett a csatlakozódobozok, kapcsolóberendezések és vezérlőeszközök beszerelése.

7.1.48. A fürdőszobákban, zuhanyzókban, szappanfürdőkben, szaunákkal ellátott helyiségekben (a továbbiakban "szaunák"), valamint a mosókonyhákban tilos az apartmanok felszerelése, kivéve az apartmanok és szállodai szobák fürdőszobáját.
Az apartmanok és a szállodai szobák fürdőszobájában a GOST R 50571.11-96 szabvány szerint a GOST R 50571.11-96 szabvány szerinti zónában helyezhetők el a tartályok, amelyek izolációs transzformátorok segítségével csatlakoznak a hálózathoz, vagy olyan védelmi leállító berendezéssel vannak védve, amely 30 mA-t nem meghaladó differenciális árammal reagál.
Minden kapcsolót és foglalatot legalább 0,6 m távolságra kell elhelyezni a zuhanykabin kapujától.

GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84) UDC 696.6: 006.354 E08 csoport
AZ ÉPÜLETEK ELEKTROMOS BERENDEZÉSÉNEK RUSSIAN FEDERÁCIÓÁNAK ÁLLAMI STANDARDJA

7. rész
A KÜLÖNLEGES ELEKTROMOS TELEPEKRE VONATKOZÓ KÖVETELMÉNYEK

701. szakasz
FÜRDŐK ÉS TUSZTERÜLETEK
Épületek villamos berendezései. 7. rész A különleges berendezésekre vonatkozó követelmények vagy
helyszíneken. 701. § Káddal vagy zuhanyzómedencével ellátott helyek
OKS 27 020; 29 020 OKSTU 3402
Bevezetés date1997-01-01

előszó
1. ELŐKÉSZÍTETT ÉS BEVEZETETT a Műszaki Szabványügyi Bizottság TC 337 "Lakó- és középületek elektromos berendezései".
2. ELFOGADOTT ÉS BEVEZETETT az Orosz Köztársaság kormánya által 1996. július 10-én elfogadott 446. sz.
3. Ez a szabvány a nemzetközi szabvány IEC 364-7-701-84 "Épületek elektromos berendezései hiteles szövege. 7. rész A különleges elektromos berendezésekre vonatkozó követelmények. 701. § Fürdőszobák és zuhanyzók.

4. AZ ELSŐ HÍVÁSHOZ.
bevezetés
Ez a szabvány az épületek villamos berendezéseinek állami szabványainak komplexumának 7. részében található, melyet az IEC 364 "Épületek elektromos berendezései" elnevezésű Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság szabványainak megfelelően fejlesztettek ki, amelyek szabályozzák az épületek elektromos berendezéseinek üzemeltetésére vonatkozó biztonsági követelményeket.
A szabványos szakaszok és pontok számozása megfelel az IEC 364-7-701-84 számú elfogadott számozásnak.
A szabvány kiegészítésének követelményei, módosítják vagy megszüntetik az épületek elektromos berendezéseihez tartozó GOST 30331 / GOST R 50571 komplex egyedi szabványainak követelményeit, ami a szabvány szekcióinak és záradékainak megnevezésében szerepel.
Például: 701.411.1.4.3 - olyan záradék megjelölése, amely megváltoztatja a GOST 30331.3-95 / GOST R 50571.3-94 411.1.4.3.
Ezenkívül a fürdőszobákban és zuhanyzókban történő elektromos berendezések esetében a GOST 30331 / GOST R 50571 komplexum egyéb szabványainak követelményeit kell alkalmazni az ezen elektromos berendezésekhez kapcsolódó részben.
1. Hatály
Ez a szabvány speciális követelményeket támaszt a villák és zuhanyzók villamos berendezéseinek a környező területeken, ahol fokozott az áramütés veszélye.
Az általános biztonsági követelmények összhangban vannak a GOST 30331.1 / GOST R 50571.1 (2. rész) előírásokkal.
Ezek a követelmények nem vonatkoznak a zárt zuhanytálcákra, előre gyártott saját zuhanytálcájával és szennyvízelvezető rendszerével, a 701.53b kivételével.
Megjegyzés. A gyógyászati ​​célra tervezett fürdőszobában különleges követelmények szükségesek.
2. Normatív hivatkozások
Ez a szabvány az alábbi szabványokra való hivatkozásokat alkalmazza:
GOST 7397.0-89. Kapcsolók háztartási és hasonló rögzített elektromos berendezésekhez. Általános műszaki feltételek.
GOST 30331.1-95 (IEC 364-1-72, IEC 364-2-70) / GOST R 50571.1-93 (IEC 364-1-72, IEC 364-2-70) Épületek elektromos berendezései. Főbb rendelkezések
GOST 30331.3-95 (IEC 364-4-41-92) GOST R 50571.3-94 (IEC 364-4-41-92) Épületek villamos berendezései. 4. rész
Biztonsági követelmények. Elektromos ütésvédelem

701. FÜRDŐK ÉS DUHÁT SZOBÁK.
701,3. Általános jellemzők.
701,32. Zónák osztályozása.
E szabvány követelményei az elektromos berendezések biztonságának és kiválasztásának a következő fürdőszobákra és zuhanyzókra vonatkoznak (lásd 701A és 701B).
A 0 zóna a kád vagy a zuhanytálca belső térfogata.
Az 1. zóna az alábbiakra korlátozódik:
- a fürdőkád vagy zuhanytálca külső függőleges síkja vagy a függőleges sík 0,60 m távolságban a zuhanyfejtől - tálca nélküli zuhanyozás esetén;
- padló és vízszintes sík 2,25 m-rel a padló felett.
A 2. zóna a következőkre korlátozódik:
- az 1. zóna külső függőleges síkja és a vele párhuzamos függőleges sík 0,60 m távolságban;
- padló és vízszintes sík 2,25 m-rel a padló felett.
A 3. zóna csak:
- a 2. zóna külső függőleges síkja és a vele párhuzamos függőleges sík 2,40 m távolságban;
- padló és vízszintes sík a padló felett 2,25 m távolságban.
A méretek mérése a falak és a helyhez kötött válaszfalak figyelembevételével történik (701A és 701B ábrák).

701,4. Biztonsági követelmények.
701,41. Az áramütés elleni védelem.
Megjegyzés. A tartályok védelme - a szabvány 701.53a.

701.411.1.4.3. Ha a BSNN rendszert védő intézkedésként használja, a közvetlen érintkezőkkel szembeni védelmet kell biztosítani az élő részekkel szemben, függetlenül a névleges feszültségtől:
- kerítések vagy héjak, amelyek legalább az IR2X - nél alacsonyabb védettségi fokot biztosítanak, vagy -
- szigetelés, amely képes 500 V (rms) AC tesztfeszültségnek 1 percig ellenállni.

701.413.1.6. A potenciálkiegyenlítés.
Az összes külső vezetőképes alkatrészt, az 1., 2. és 3. zónában lévő összes nyitott vezető részt, valamint az összes védővezetőt a kiegészítő potenciálkiegyenlítő rendszerhez kell csatlakoztatni.

701.471. Védelmi intézkedések használata áramütés ellen.

701.471.0. A 0. zónában csak a legfeljebb 12 V névleges feszültségű BSNN vagy ZCHN rendszert használó védelem engedélyezett, és az SNCH vagy ZCHN rendszer áramforrását a 0-zónán kívül kell elhelyezni.

701.471.1. A védelmi intézkedések akadályok (412.3 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3) és elhelyezés el nem érhető (412.4 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3) nem engedélyezettek.

701.47.1.2. Védelmi intézkedések nem megengedettek az elektromos berendezések nem vezető helyiségekben való elhelyezésekor (413.3 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3) és a helyi potenciálkiegyenlítő rendszer használata földelés nélkül (413.4).

701,5. Villamos berendezések kiválasztása és szerelése.
701,51. Általános szabályok.
701.512.2. Az elektromos berendezéseknek legalább a következő védettségi fokkal kell rendelkezniük:
a 0. zónában, IPX7;
az 1. zónában - IRH5;
a 2. zónában - IPX4 (IPX5 - nyilvános fürdőben);
a 3. zónában - IPX1 (IPX5 - közterületeken).

701,52. Elektromos vezetékek.
701.520.01. A követelmények érvényesek a nyílt huzalozásra és a rejtett vezetékekre (legfeljebb 5 cm mélységig).

701.520.02. Az elektromos vezetéknek szigeteléssel kell rendelkeznie, amely megfelel a 413.2 GOST30331.3 / GOST R 50571.3 szabvány követelményeinek, fémhüvely nélkül.
Megjegyzés. Az ilyen elektromos vezetékek például egysíkú kábelekből állhatnak szigetelőhüvelyben vagy szigetelőhüvelyű többmagos kábelen.

701.520.03. A 0., 1. és 2. zónában csak az ezen zónákon lévő eszközök tápellátásához szükséges elektromos vezetékeket kell elhelyezni.

701.520.04. A 0, 1 és 2 zónákban nincs bekötési doboz.

701,53. Kapcsolóberendezések és vezérlőeszközök.
a) A 0, 1 és 2 zónákban a központok és vezérlő eszközök nincsenek felszerelve.
Megjegyzés. A kábellel működtetett kapcsolók az 1. és 2. zónába telepíthetők, feltéve, hogy megfelelnek a GOST 7397.0 követelményeinek.
A 3. zónában a hálózati aljzatok felszerelhetők, ha:
- vagy egy különálló elválasztó transzformátorhoz csatlakoztatva a 413.5.1 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3 szabvány szerint;
- vagy a 411.1 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3 szabvány szerinti BSNN vagy ZSNN rendszer tápfeszültségéhez csatlakoztatva;
- vagy olyan maradékáram-eszköz által védett, amely 30 mA-nél nem nagyobb áramerősségre reagál.
b) Minden kapcsolót és csatlakozót legalább 0,60 m-re kell elhelyezni a zuhanykabinban lévő ajtónál, amely előregyártott (701. ábra).

701,55. Egyéb helyhez kötött elektromos berendezések.
Ezek a követelmények nem vonatkoznak az elektromos készülékekre, ha a 411.1, 411.1.4.3 GOST 30331.3 / GOST R 50571.3 vagy a ZSNN rendszer tápfeszültségéhez a 411.1, 411.1.5.1, 411.1.5.2 GOST 30331.3 / GOST 50571.3.
A 0. zónában megengedett a fürdőkádban használatos elektromos készülékek felszerelése.
Az 1. zónában csak vízmelegítők telepíthetők.
A 2. zónában csak vízmelegítők és II. Osztályú lámpatestek telepíthetők.
A padlóba helyezett és a helyiség fűtésére szánt fűtőelemek minden zónában felszerelhetők, feltéve, hogy azok fémrácsos vagy földelt fémhüvellyel vannak ellátva, amely egy potenciálkiegyenlítő rendszerhez van csatlakoztatva, amelynek műszaki követelményei a 701.413.1.6 pontban vannak meghatározva.


701A ábra - Zónák mérete (terv)
1-a - fürdő; 2-b - fürdő álló helyzetben; 3 - 0-as zóna; 4 - 1. zóna; 5 - 2. zóna; 6 - 3. zóna; 7. - zuhanyzó tálcával; 8. - zuhany nélküli tálca; 9-f - zuhanytálca nélkül, de rögzített részekkel; 10 - zuhanyzó sprinkler; 11-d - zuhanytálca fix részekkel


701B ábra - Zóna méretek (függőleges szakasz)
1 g-fürdő; 2 - 1. zóna; 3 - 2. zóna; 4 - 3. zóna; 5 - 0 zóna; 6 h - zuhanyzó tálcával; 7-i - zuhanás nélkül raklap, de rögzített válaszfal; 8 - álló válaszfal

Ábra 701 - A zuhanykabin (DK) helyzete, előregyártott

Lásd még:

  • Mekkora az elektromos mérések gyakorisága az egészségügyi intézményekben?

5 Megjegyzések a következő témákban: "A mosogató szélétől mért távolságig a tárolóedények felszerelése megengedett?"

Az aljzatoknak a mosogatók közelében történő elhelyezése kérdésének folytatása.
A kérdésre adott válaszban azok a dokumentumok olvashatók, amelyekben nincsenek utasítások a mosdókról, de csak fürdők és zuhanytálcák vannak. A PUE régi kiadása szabályozta a mosogatótól a 0,5 m-es kimenetig terjedő távolságot. Az energiafelügyelet lehetővé teszi az ipari kialakítású, tükrös szekrények beépítését a mosogató feletti beépített csatlakozóaljzattal, feltéve, hogy rendelkezésre állnak a szekrények megfelelőségi tanúsítványai.
Milyen dokumentumokat határoznak meg?

Helló, Nikolay!
A GOST R 50571.11-96 (IEC 364-7-701-84) számon feltételezzük, hogy a 3. zónában, amelyben a tartályok behelyezése megengedett, nincs mosdó. Ugyanez szerepel az SP 31-110-2003-ban is.

A mosdókagylóval ellátott tükörszekrények gyártójának nincs joga arra, hogy a mosdókagyló szélétől kevesebb mint 0,6 m távolságra helyezkedjen el, különösen a mosdókagyló felett és alatt. Ne felejtsük el, hogy a fürdőszobák nagy kockázatú szobákhoz tartoznak.

Az egyéni ellenőrök tudatlanságuk és lustaságuk alapján bármit engedélyezhetnek, de ez nem biztosítja a 0, 1 és 2 övezetekben lévő fürdőszobákba való befogadási jogot.

SP 31-110-2003
14.29
A helyhez kötött konyhai elektromos tűzhelyek és légkondicionálók csatlakoztatására szolgáló aljzatok közötti távolság a készülékek esetében nem normalizálódik. A mosogatók alatt és felett nem szabad aljzatokat elhelyezni.
A helyhez kötött konyhai elektromos tűzhelytől az egészségügyi berendezések földelt részeiig, az acélcsövek melegítéséhez, meleg- és hidegvízellátásához, mosogatókhoz és radiátorokhoz való távolság nem szabványosított.

14.40
A mosdókban, zuhanyzókban, fürdõszobákban és zuhanyzókonyhákban és szállodákban a mosdókban, zuhanyzókban, fürdõszobákban és zuhanyzókonyhákban és szállodákban a GOST R 50571.11 szabvány szerint a 3-as zónában helyezkedhetnek el, a hálózathoz egy elválasztó transzformátoron keresztül vagy akár 30 mA-es UZO árammal védettek.

A GOST megváltozott. Most a GOST R 50571.7.701-2013 érvényes.
Vannak változások a zónákban. Most nincs zóna 3.

A 2-es külső zónán kívül az új GOST R 50571.7.701-2013 IP20-as foglalat is telepíthető?

Helló, Andrei!
A kérdésre adott választ megtalálja a következő linket: "Lehetőség van az IP20-as foglalatok beépítésére a fürdőszobában?".

Kihúzhatok egy konyhába a mosogató alá?

Üdvözlünk!
Azt tanácsolták, hogy kérdezzenek ide. Tervezett beépítés a konyhában mosógépben és mosogatógépben. A mosogatógép kompakt, közvetlenül a mosogató alá helyezve, a mosógép nagyon közel van hozzá. Ha a pultos aljzat alá helyezi őket, akkor majdnem a mosogató alá kerülnek. Nekem úgy tűnik, hogy veszélyes, és jobb, ha az asztal felett helyezkedik el. Ezenkívül a vízcsapok ugyanazon a helyen, majdnem az aljzat alatt kaphatók.
Tudom, hogy vannak speciális aljzatok, új vezetékeket készítünk, lesz egy UZO is. De alapvetően - megengedhető-e egy konnektorba helyezni egy mosogatót a konyhában? Van valamilyen szabály erre?

Röviden: ne telepítse a foglalatokat a mosogató felett és alatt.

villanyszerelő a fürdőszobában:
„>

Köszönöm, olvassa el. De hogyan kell a konyhába dugni a foglalatokat?
Ne gondoljon az elfáradtságra, de az aljzat helyét illetően csak egy fürdőszoba van, ami önmagában nagy páratartalmú helyiség. Van egy konyha, amelynek területe 6 négyzetméter. m. A mosogatótól való távolságtartás 60 cm-re, még a táblagép fölött is szinte lehetetlen, legfeljebb 40 cm (ahogy gondoltam). Még egy út az ajtóban, a másik pedig a gázoszlop alatt. A konyhában lévő elektromos kiszerelésekre vonatkozó szabványokról valahol olvasható? Egyébként vannak-e korlátozások a gázoszlop és a tűzhely távolságától?

2Norna az SP-31-110-2003-tól
14.29 A helyhez kötött konyhai kályhák és légkondicionálók csatlakoztatására szolgáló helyek közötti távolság nem normalizálódik. A mosogatók alatt és felett nem szabad aljzatokat elhelyezni.
A helyhez kötött konyhai elektromos tűzhelytől az egészségügyi berendezések földelt részeiig, az acélcsövek melegítéséhez, meleg- és hidegvízellátásához, mosogatókhoz és radiátorokhoz való távolság nem szabványosított.

Norna írta:
Lehetőség van arra, hogy a mosogató alá helyezze a kagylót a konyhába, vagy sem?

A mosogatóról már elmondták, hogy a mosogatógép alatt, a mosogatógép alatt és a fagyasztó alatt nem szabad aljzatokat elhelyezni a konyhában a konnektorok mellett.

Nos, igen, általában ezek teljesen logikus elemi biztonsági intézkedések.
Megértettem, hogy ez olyan, mintha az akkumulátort kihúzná a loggiára, lebontja a teherhordó falakat, stb. "Lehetetlen, de ha tényleg akarsz, akkor te is tudsz." Túl sok ember mondja ezt, és ez az, amit mi van - semmi.

Úgy gondolom, hogy vízszintes aljzatok a munkafelület fölé, 40 cm-re a mosdótól - ez a biztonság szempontjából normális legyen?
A mosogatógép oldalát és a mosogatógépet csak sehol helyezze el (csak a mosogató alatt vagy az ajtónyílás alatt)

avmal írta:
A mosdóról már elmondták, hogy a konyhában mosogatógép alatt nem szabad aljzatokat telepíteni a mosógép alatt

csak ne tegye be, hanem.
a mosógéphez és a mosogatógéphez, az utasítások jelzik a kivezetés ajánlott helyeit
Jobb felső sarokom van. Van egy mélyedés a dugóhoz.
Sehol máshol telepíteni, hogy az alátét normál illeszkedik a falhoz, nem fog működni.

Köszönjük mindenkinek a válaszokat!
Itt terveztem ki egy tervet, kérlek, nézd meg, mit tudsz mondani a konyhában lévő többi outlet helyének biztonságáról.
Megértettem, hogy az alátét és a mosogatógép csatlakoztatásának egyetlen módja az, hogy egy pultot helyezzen a pultra, és egy lyukat készítsen a pulton a vezetékek számára. A terv egy rozetta (1)
A 2A és 2B opciók közül csak egy szükséges. Jobb 2A, ha nem mond ellent semmit. A mosogató és a gázoszlop között körülbelül 40 cm van, senki sem mondott semmit a gázoszlop és a gáztűzhely távolságáról.
Az 1 és 2 aljzatok magassága körülbelül 15 cm-rel az asztallap felett lesz. 3. aljzat a hűtőszekrény felett kb. 160 cm magasságban a padlóról. Fent lesz egy másik mikrohullámú sütő. Félek a gázcsőtől való távolságtól, hogy legalább 50 cm legyen, talán 40 elég? Ellenkező esetben ő felmászik a tűzhelyre.
És a kifolyó védettségének mértéke szerint - IP44?
Annyira szeretem, hogy mindannyian elrendeztük, csak az aljzatok nem illenek jól)

2 Norna
A "lyuk" a táblagépben nagyon nagy lesz, IMHO. Végül is nem csak a drót, hanem a dugó is beleillik. Ha nincs garancia a berendezésre, könnyebben lehet a vezetékeket hosszabb ideig cserélni, és a foglalatokat elhelyezni, ahol nem láthatóak?

2Yuber
A mosogatógéppel kapcsolatos garancia már megtörtént, de a mosógépet még nem vásárolták meg. De még ez sem a legfontosabb. Egyszerűen nem látok helyet a asztal alatt, ahol az egyiket el lehet helyezni, kivéve a mosdót. A sarokban lévő "mágikus sarok" mögött, véleményem szerint, egyáltalán nem lesz elérhető, sem az előterjesztett kosarakkal, sem a kosarakkal. Ne tegye a "mágikus sarokba" a konnektorba - tehát az egész sarok eltűnik, de azért az alsó szekrények egyáltalán nem működnek, akkor nagyon sajnálom.
Igen, és van egy gáz vízmelegítő a sarkon, senki sem mondja még, hogy lehet mellette, vagy hogy egy kút alá, vagy sem. Logikusan, nekem úgy tűnik, hogy lehetetlen

Hubert írta:
A "lyuk" a táblagépben nagyon nagy lesz, IMHO. Végül is nem csak a drót, hanem a dugó is beleillik.

Ha megnézed a bútorkellékek boltjait, találsz egy záró lyukat kerek lyukakhoz, amelyeket gyakran használnak az irodabútorok gyártásában.

Hubert írta:
könnyebb lehet a vezetékeket hosszabb ideig cserélni

Ez így van! Csak nem könnyebb, de az egyetlen megoldás. Megalakult, hogy ne dobja ki. Ha az autó a javító megérkezése előtt leáll, helyezze be és dobja a hosszabbító vezetéket a padlóra, hogy ne legyen szar. De ez csak akkor történik, ha valami goblinba kerülsz.

A garancia után ki tudja dobni a szabványos huzalokat.

A gázcsőtől való távolság 50 cm-re van szabványosítva.

2 Norna
És miért van szüksége a CM / PM csatlakozókra?
Nem mindig kapcsolja be / ki a csatlakozót? Vagy ön?
Én személy szerint minden rögzített álló villa (tűzhely, sütő, CM, PM) vannak a szakadék a fal és a hátsó fal a konyha. De ez az én személyes véleményem.

És miért van szüksége a CM / PM csatlakozókra?

Nem fogjuk mindig be- / kikapcsolni, de mi van, ha kell? Ha hirtelen el kell viselnie a javítást - a konyhai szétszereléshez ki kell húzni a dugót a konnektorból. Véleményem szerint nem igazán jó ötlet.

A gázcső távolsága 50 cm-re van normalizálva a kimeneten

Egy link a szabványhoz nem ad meg? A gázoszloptól való távolságról nincs semmi külön, csak a csővel kapcsolatban? Nem számít, hogy vannak-e csapok / csatlakozások ehhez a csőhöz, vagy csak egy cső, gázemelő?

2Norna Mi vagy mi megakadályozza, hogy két aljzatot helyezzen a CM és a mosogató között? A borítónk szerint 20cm van - van, ahol barangolhatok.

sergey_sav írta:
A mosogatók alatt és felett nem szabad aljzatokat elhelyezni.

Őszintén szólva, ezt a szabványt nem értem.
Ha feltételezzük, hogy a hálózatot egy RCD védi, akkor ez az elhelyezés tele van azzal a ténnyel, hogy a mosogató feletti kifolyócső víz alá kerülhet, és ez megindulhat.
Ha a kifolyónyílás a mosogató alatt van, a mosogató túlfolyójának a víz kifolyhat, és újra elindíthatja az RCD-t.
Ie Számomra logikusnak tűnik, hogy nem kell a helyet elhelyezni ezeken a helyeken annyira a biztonság nevében, mint a véletlen problémák elkerülésére.
Ha az aljzat a mosogató alá van helyezve, de oldalról ott, ahol a víz nyilvánvalóan nem fog megtörténni - mi ez a tele?
Ebben az esetben az RCD nem biztosítja-e a biztonságot, azzal a feltétellel, hogy az RCD kiváló minőségű és kötelező havi tesztelés alatt áll?

azzal a feltétellel, hogy az RCD kiváló minőségű és kötelező havi vizsgálatot végez?

Doom. Amit az úgynevezett "Remény az Istennek, de ne tedd magad". Attól tartok, mert egy hasonló helyzetben láttam a tűz hatásait a konyhában, bár az RCD nem volt ilyen.

2 avmal A 10-15 cm-re a mosogatótól - ez nem ugyanaz, mint az alatta? (figyelembe véve a kimenet szélességét)

Norna írta:
Attól tartok, mert egy hasonló helyzetben láttam a tűz hatásait a konyhában, bár az RCD nem volt ilyen.

Van egy tűzvédelmi RCD 100mA (vagy 300 db? Nem emlékszem) a műszerfalon, és minden áramkör védi az RCD-t 30 mA-en.
Dupla tűzvédelem - hol van még?
És van egy aljzat a mosdó alá, kissé távol tőle

Norna írta:
És 10-15 cm-re a mosogatótól - ez nem ugyanaz, mint alatta? (figyelembe véve a kimenet szélességét)

A mosogatótól már egy centimétert kell figyelembe venni az oldalról, de nem alatta, és ha követi a logikáját, akkor a mosogató vízszintes síkja alá kerül. A mosogató vágott élének függőleges síkjában kell navigálni.

Shprot írta:
Ha az aljzat a mosogató alá van helyezve, de oldalról ott, ahol a víz nyilvánvalóan nem fog megtörténni - mi ez a tele?

Meg kell határoznia a "mosogató alatt" és a "mosdó oldalán" megfogalmazást, különben ellentmondsz magadnak.

Természetesen definiáljuk. Véleményem szerint a mosogató alatt ez a hely, ahol a víz könnyen bejuthat elsőként a mosogatóból, valamint az alatta levő csövekből, ha csillapítja a csapot vagy tömlőt (ez történik?). És megértettem, hogy a pont nem a távolban, hanem a konyhai modulok, csövek stb.
Tényleg biztonságosabb 1 cm-re a mosdótól, mint a mosogató alatt?
Ezeken a 20 cm-en az alátét alatti csövet eltávolítják. És nem tudom, mert 1 cm-ig van, ahol a mosogató véget ér, a konyha csak a projektben van, ki tudja, hogyan fog felállni. És a villanyszerelőnek meg kell tennie.
Itt is teljesen zavaros vagyok (

avmal írta:
Meg kell határoznia a "mosogató alatt" és a "mosdó oldalán" megfogalmazást, különben ellentmondsz magadnak.

Nincs ellentmondás, ahogy helyesen megjegyezte, az egész pont a megközelítésben, a referenciapontokban van.
Ha valamit a mosogató alá helyezett a szekrénybe, de a mosogató függőleges vetülete mellett a szekrény aljára nem mondod, mondjuk a feleségednek - ezt a mosogató közelében tettem.
Nem, azt mondod - nézd, valahol a mosdó alá vittem ezt a szemetet.
A postámban azt értettem - az aljzat a mosdó alatti szekrényben található, azonban mivel a szekrény mérete 90x90, és a mosogató sokkal kisebb, nagy a szabad hely a mosogató alatt, de az oldalán.
Szerintem tökéletesen megértettük egymást

rossz tanácsot ad.
Van egy víztisztító rendszere a mosogatóm alám alatt, ugyanabba a mosogatóhoz csatlakozik.
tudok képet készíteni
megtörni, tudja, mit tegyen?

tryt írta:
megtörni, tudja, mit tegyen?

Norna írta:
Véleményem szerint a mosogató alatt ez a hely, ahol a víz könnyen bejuthat elsőként a mosogatóból, valamint az alatta levő csövekből, ha csillapítja a csapot vagy tömlőt (ez történik?).

Előfordul, hogy a víz elérheti a mennyezetet. A berendezés állapotát ellenőrizni kell, vagy azonnal meg kell azt tenni, hogy a tömlők ne szakadjanak el.

Shprot írta:
Szerintem tökéletesen megértettük egymást

Értettünk valamit, de hogyan vannak a többiek?

avval, de úgy tűnik, hogy egyáltalán nem értelek. Először azt írta, hogy a mosdókagyló alá nem tehetünk aljzatokat, sem a mosógép alatt stb. Aztán elkezdték mondani, hogy a mosogatótól 1 cm-re már nincs a mosogató, és kiderül, hogy ez lehetséges. És azt hiszem, ha egy árvíz bekövetkezik, akkor maga a mosdó alatt akár 10 cm-re is biztonságosabb lehet. Kísérletezni, mit költeni otthon?

Előfordul, hogy a víz elérheti a mennyezetet. A berendezés állapotát ellenőrizni kell, vagy azonnal meg kell azt tenni, hogy a tömlők ne szakadjanak el.

Ez azt jelenti, hogy senki sem rak a mennyezetre az aljzatokon)
De komolyan, azt hiszem, azonnal azt kellett volna mondanom, hogy egy magányos nyugdíjas, anyám, olyan lakásban él, amelyre annyira aggódom. Figyelje a berendezés állapotát, nem lesz pontos.
Tudod, hogyan lehet csapokat, tömlőket, stb. hogy garantálják, hogy soha ne szedjék le? Vagy legalábbis a következő 30 évben. Az a tény, hogy a felszerelést és az anyagokat maguknak kell gondosan választani, érthető. De így 100% -os garanciával?
El kell döntenem, hogy hova lehet a konyhába dugni

Socket a fürdőszobában

Jó napot, kedves vendégeimet a "Villanyszerelő megjegyzések".

A mai cikk a fürdőszobában lévő aljzatok beszereléséről szól. Ez alkalommal, az interneten állandó viták és vita folyik.

A cikkem célja, hogy elmondja az egész igazat a fürdőszobában vagy a zuhanyzókban lévő üzletek telepítéséről.

Tudja, hogy a fürdőszoba egy nagy kockázatú helyiség (OES, p.1.1.13), ezért különleges elektromos biztonsági követelményekkel rendelkezik.

A fürdőszobában található aljzatok felszerelhetők.

Igen, kedves vendégeim, a fürdőszobába és a zuhanyzószobákba telepíthetünk aljzatokat, azt is mondhatnám, hogy szükséged van rá, mert A fürdőszobában számos elektromos berendezés van, például hajszárító, villanyborotva, mosógép, elektromos törülközőtartó, zuhanyfülke és egyéb elektromos berendezések.

By the way, már írt egy cikket arról, hogyan kell csatlakoztatni a mosógépet egy elektromos hálózathoz. Ki érdekli, olvashat.

Egyszerre azt fogom mondani, hogy a fürdőszobákban és a zuhanyzókban lévő aljzatok felszerelésére vonatkozó valamennyi követelményt a PUE (7.1. Fejezet) és a GOST R 50571.11 (1996) név alatt írják le a szabályozási szakirodalomban.

Mit mond?

A fürdőszobában lévő outlets követelményei

1. Elektromos telepítés

Az elektromos bekötés követelménye az első követelmény a fürdőszobákba történő beszerelésre. Már mindenféle elektromos vezetéket ismer. Tehát a fürdőszobában, itt lehet tulajdonítani, és a szaunák és a zuhanyzó helyiségek, csak a rejtett vezetékeket kell használni. Bár a PUE-ben az alábbi bekezdés szerint nyílt villamos vezetékek engedélyezettek, de nem használhatók fém tömlők.

2. A fürdőrész zónákra osztása

A fürdőszobában lévő aljzatok beszerelésének második követelménye a zónák, amelyekbe a fürdőszoba fel van osztva. Röviden mondd el róluk. Összesen 4 zóna van:

Annak érdekében, hogy könnyebben elképzelhető, hogy a zónák hogyan helyezkednek el, javasoljuk, hogy nézze meg az alábbi képeket. A képek a fürdőszobák különböző kialakításainak felső és oldalsó nézeteit mutatják. A piros számok jelzik a zónaszámokat.

Fürdő (rögzített válaszfal nélkül).

Fürdő rögzített válaszfallal.

Zuhanyzó tálcával és rögzített válaszfallal.

Zuhanytálca tálcával (permetezéssel) és egy rögzített válaszfal.

Azt hiszem, minden világos a fürdőzónák zónáival. Most pedig értsük meg, hogy milyen zónát lehet elhelyezni, különösen az üzletek számára.

Az adott területen elhelyezkedő elektromos berendezéseknek meg kell felelniük a terület követelményeinek. A követelmények eltérnek az IP-védettség védettségi fokától, a tápfeszültségtől és a biztonsági eszközök jelenlététől.

A 0-ás zónában tilos minden olyan elektromos készülék elhelyezése, amely nem önmagában (legfeljebb 12 voltos) használatos. Mindenesetre meg kell felelniük az IPX7 védettségi fokának (X védelem a szilárd részecskék és a fürdőszobában lévő testek ellen, nincs különösebb érdeklődésünk, 7 - a víz behatolás elleni védelem az átmeneti merítés során).

Az 1. zónában megengedett csak vízmelegítők beszerelése. Ezenkívül az IPX5 fokozatú védelmet kell biztosítani (5 - minden oldalról kisnyomású vízsugár elleni védelem).

A 2. zónában már engedélyezett a 2. osztályba tartozó vízmelegítők, elszívóventilátorok és lámpák felszerelése, amelyek kábellel vannak bekapcsolva. A 2. zónában minden beépített elektromos berendezésnek IPX4 védettségi fokozatnak kell lennie (4 - védettség a fröccsenő víz ellen és minden oldalról a folyó víz ellen).

A 0., 1. és 2. zónában tilos a csatlakozódobozok, aljzatok és különféle szabályozóeszközök (pl. Padlófűtés termosztátok) beszerelése.

A 3. zónában már lehetséges az aljzatok, kapcsolók, termosztátok és egyéb elektromos berendezések telepítése, de ha az alábbi feltételek valamelyike ​​teljesül:

  • az erőátviteli vonalak izoláló transzformátoron keresztül készülnek
  • a vonalat egy RCD vagy differenciál megszakító védi, amelynek névleges értéke nem haladja meg a 30 mA értéket,

Ugyanakkor a 3-as zónában lévő fürdőszobában lévő aljzatok, kapcsolók és egyéb berendezések védettségi fokának IPO1-nek kell lennie, de a megbízhatóság érdekében még mindig ajánlom az IPX4-et (X - a szilárd részecskék elleni védelem és a fürdőszobában lévő testek nem különösebben érdekesek, 1 - vízcseppek vertikálisan, 4 - védelem a fröccsenő részektől és a víz minden oldalról való kifolyásától.

Például az IPX4 aljzatok vízállóak, kialakításuk védőburkolatból áll. Úgy néz ki, mint az aljzat a lakásom fürdőszobájában az IP44 védettségi fokával.

Az RCD (maradékáram-megszakító) vagy diphavtomat célja, amelyet a RCD használatáról szóló cikkből tudhat meg. Ha nem tud telepíteni egy RCD-t egy helyiségpanelen (például nincs hely), akkor használhat hordozható RCD-ket. Erről szóltam a RCD megvásárlásáról szóló cikkben.

Úgy gondolom, hogy minden világos a zónákról. A legfontosabb dolog az, hogy a kijárattól a kád széléig, a zuhanyajtó vagy a mosogató mögötti távolság legalább 60 cm legyen.

Itt van egy kép, amely megerősíti a fentieket:

3. A potenciálkiegyenlítés rendszere (SUP)

A fürdőszobában vagy a zuhanyzóban lévő aljzatok beszerelésének másik követelménye egy potenciálkiegyenlítő rendszer (EMS) jelenléte. Kövesse a linket, ahol részletesen leírták és elmesélték a SUP-ot.

megállapítások

Ismétlem megismétlem, hogy lehetséges, sőt szükség van a zuhanytálcák és fürdőszobák felszerelésére, de a fent felsorolt ​​követelményeknek megfelelően. Ezek a követelmények nem annyira bonyolultak elhanyagolni.

Remélem, hogy a fürdőszobában lévő aljzatok beszerelésére sor került! És most arra hívlak benneteket, hogy ismerkedjen meg egy nagyon részletes és szemléltető cikkel a villanyvezetékeknek a fürdőszobába történő beszerelésével kapcsolatban.

Ui És a cikk végén azt szeretném megkérdezni: "Van-e aljzat a fürdőszobába a fenti követelményeknek megfelelően?"

139 hozzászólás a "Socket in the bathroom"

Pontosan egy ilyen kivezetés és a fürdőszobaim! De mi a helyzet ott áramellátás nélkül? A férj telepítette magát, és úgy gondolom, hogy a szabályok teljes betartásával, hiszen specialista elektromos mérnök. Dmitry, köszönöm, a férjem néha nézi a webhelyet a segítségért.

Igen, itt a feladat nehezebb. Még egy hivatásos villanyszerelőnek is!

nagyon hálás a cikkért! Nemrégiben a dachában forró zuhanyt kaptam, minden rendben volt - a vízmelegítő aljzatát két méterrel a palettáról csavartam.

Ó, hány életet lehet menteni Dmitry, ha elolvassa ezt a cikket!
Sokan egyszerűen tudatlanul fali konnektorba teszik a fürdőszobában UZO nélkül (csendben vagyok az izolációs transzformátorokkal)...
De a tudatlanság, mint mondják, nem mentesíti az áramütést, ezért jobb, ha nem viccelsz.
Győződjön meg róla, hogy az RCD vagy a difavtomat!

Dmitry, jó nap!
Talán nem olvastam el figyelmesen a cikket, de úgy tűnik számomra, hogy ez a cikk nem tartalmaz információt (a fürdőhelyen lévő helyiség elhelyezkedése a padló magasságáról szól).

Andrew, ebben az NTD-ben nem mond semmit. Ezért saját belátása szerint.

A fürdőszobában lévő összes zóna csak a magasságtól legfeljebb 225 cm magas.

Köszönöm a kiegészítést. A képen látható ez a távolság.

A fürdőszoba nagyméretű, a mosdóban lévő keverőtől a keverőhöz képest 1 méteres távolságban és a köztük levő nyíláson belül nincs távolság 60 cm-re.

Az ebben a cikkben felsorolt ​​követelmények mindenfajta kádra vonatkoznak, mind a nagy, mind a kicsi. Ha a távolságot nem tartja fenn, akkor a kihelyezést másik falra kell helyezni.

Barátok, kérlek mondd meg, hogy legyenek? A kivezetéssel való helyzet bonyolult.
Most van egy javítás a fürdőszobában, csempézés, a dolgozó megkérte, hogy egy konnektorba építsen a falba a mosdó oldalán, megközelítőleg szemmagasságban. És látszólag elfelejtette, és amíg nem voltam otthon, az egész falat csempével helyeztem el. Most már kínál egy listát a dobozra, amely elrejti a WC-tartályt, és azonnal közel áll a mosogatóhoz. Személy szerint nagyon félsz, kiderül, hogy a konnektor majdnem a mosogató szintjén lesz, a víz közvetlen közelében, és a kábel el lesz rejtve egy dobozban, ahol a tartály folyamatosan vízzel telik. Egyesek azt mondják, hogy telepíthet, mások azt mondják, hogy lehetetlen.

Vagy jobb, ha a fal másik oldalára nyílást hoznak létre?

A cikk megmutatja a minimális távolságokat és területeket, ahol a fürdőszobában található foglalatokat lehet elhelyezni. Szóval ne kockáztass, Natalia. Jobb felszerelni a csatlakozót az ellenkező falra. Így biztonságosabb és biztonságosabb lesz.

Az emberek megtanulják az elektrotechnikát, az elektrodinamikát...
Az RCD és a földelés nem csodaszer az ember számára, ha áramütést szenvednek (például egy száraz gumitömítő szőnyegen állsz, és az ujjait ujjaival rövidre zárja).
Továbbá, az Uzo és a földelés nem mentesül a tűzről!
Minden vendég írásos használatra készült.
Nagyon függ attól, hogy miként készül a fürdő, hogy van-e kapucni, hogyan készül a zuhanyzó stb.
A tüzek leggyakoribbak a rossz szigeteléstől és a vékony huzaloktól.
Elárasztották az árvízesetek eseteit, hogy a kiömlésekből származó víz áramlott és ugyanakkor energizáltak.
És ha a biztonság szempontjából közeledik, akkor az abszurditás pontjába kerülhet.

Jó napot!
Mondd meg, hogy lehetséges-e vezetéket elhelyezni a fürdőszobában (a kép szerint ez a 0-as zóna). A 3-as zónát a 3-as zónába telepítem, de a huzalt csak a fürdőszobában szabad nyitni. Ha nyitott kábelezés lehetséges a fürdő alatt - akkor milyen típusú huzal választani? Meg kell húznom a drótot a hullámosságba?
PS: Az RCD már telepítve van.

Szergej, hello. A cikk első bekezdésében olvassa el, hogy az elektromos vezetékeket a fürdőszobában csak az adott normatív műszaki dokumentációnak megfelelően kell elrejteni. Válaszolom a kérdésedre - tilos a huzalt nyíltan elhelyezni a fürdőszobában.

És ha műanyag hullámban?

Szergej, egy műanyag hullámosságon - ez nyitott tömítésnek számít. Olvassa el itt: az elektromos vezetékek típusát, a nyitott kábelezést és a rejtett bekötést.

Ma megbotlott a közösségemben!
Egy hosszabbító vezetéket öntöttem (tudom, hogy nem használhatók, de egyébként nem tudom csatlakoztatni a számítógépet) (a ruhákból készült víz üvegből a hosszabbító vezetékhez), mivel a gépet kiütötték.
Ezért a kádban nem ajánlott, még a csempék és a hullámosság alatt is, előbb-utóbb a víz odaérhet.
A VILÁGSZEREKET! HA VESZTETTE MEG A GÉPET, VAGY AZ UZÓN, ne rohanjon be, hogy bekapcsolja, ellenőrizze, hogy minden rendben van-e. Az automatikus nem fog vybyet!

És hol pontosan, hogy a szabályozási dokumentum melyik bekezdésben van írva, hogy 0,6-ot kell mérni a nyílás középpontjából, és nem a szélén?

Az NTD ezt nem mondja el - azt hiszem, ez nem alapvetően fontos, a szalag szélétől vagy központjától. A legfontosabb az, hogy megfigyeljük a zónákra osztást és legalább 60 (cm) távolságot tartsunk.

Mi az a "dugaszolóaljzat, amelynek kapcsolója legfeljebb 30 (mA) beállítással"?

A 2,4 méteres zónára vonatkozó információkat keresek, mivel a cikkben félreértés van, de a megjegyzésekben nincs magyarázat.
Van képed, melyik könyvből? Szeretném elolvasni az eredetit. Ezek közül néhány a könyvben található:
R. K. Koryakin
Földelési eszközszabványok
2002
P. 190
A könyvben vannak olyan képek is, amelyeknek nincsenek. Van ez a könyve vagy más?

Ha alaposan olvassa el a cikket, akkor tudni fogja, honnan jöttek a képek és információk. Nem használok semmilyen könyvet, kivéve az NTD-t. Pontosan mi érthetetlen?

Ezek a pontok nem voltak világosak, amíg nem másoltam ide, a válaszlapra (az Opera böngészőben a szövegek egy része a jelölők kivágása után):
A 3. zónában telepíthetünk aljzatokat, de ha az alábbi feltételek valamelyike ​​teljesül:
az áramellátó vezetéket az izolációs transzformátoron keresztül gyártják
a kimeneti vonalat egy RCD vagy differenciál megszakító védi, amelynek maximális alapjel 30 (mA)

Például az első pontban csak a "transzformátor" szót látom, a második pedig a "legfeljebb 30 (mA) értékű kapcsolót"

Miután másoltam a szöveget, kinyújtottam, és új szavak jelentek meg.

1. A GOST R 50571.11 1996-ban került bevezetésre? Ezt a dokumentumot 1997-ben jelöltem meg.
2. Ha 60 cm-t mér a mosogató középpontjától, akkor ha a fúvóka elfordul, akkor a víz kiáramlási pontja eltolódni fog (nem forgó csővel, az idővel nem merev rögzítéssel cserélhető).

Mi a probléma? Hozzon létre több mint 60 (cm) margót, és boldog lesz.

És mi az izolációs transzformátor funkciója a 3. zónában? Első pillantásra, ahogy 220 volt, így tovább 220 és továbbították.

És miért semmi sem íródott a cikkbe az elosztó transzformátoron keresztül történő táplálásról, valamint az elszigetelt transzformátor után az UZO-n alapuló földelésről és védelemről?

Általánosságban elmondható, hogy az elválasztó transzformátorról van szó a cikkben.

Az említett dolgokat szem előtt tartom, de a berendezést nem földeltávolításról és védelemről írták fel egy elkülönítő transzformátor mögött telepített RCD-vel. És ez nagyon fontos. Lehet, hogy a testet nem lehet az elkülönítő transzformátor után földelni, és az eszközök általában védőérintkezővel rendelkeznek. Vagy talán nem tudod csatlakoztatni? És ha nem, akkor előfordulhat, hogy az ilyen eszközöket nem lehet az elválasztó transzformátor után felszerelni.

A fürdőszobában telepíteni kell a zuhanyzó, minden cső: fűtés, szennyvíz, vízvezeték műanyagból készültek, szükséges-e a DSUP?

Ha a csövek fémből készültek, akkor nem kell földelni. Bár ez nagyon ellentmondásos kérdés, és az Energonadzor ellenőrzése másképp értelmezi. Például megengedték nekem, hogy ne támadja meg őket.

És hogyan lehet a fémcsöveket földelni?
Véleményem szerint szükség van egy DPMS-re, ha van mosógép és egyéb elektromos készülék a fürdőszobában, míg az összes többi apartman is kapcsolódik a DPJP-hez. Valószínűleg a DPCS hasznos lehet abban az esetben, ha egy lakásban mosakodnak a fürdőszobában, és a másik lakásban a mosdókagylóba vagy a hajszárítóba esnek.

Aztán egy másik kérdés az, hogy szükséges-e a fém zuhanytálca őrzését?

Ha erre van egy speciális klip. Általában nem kell kitalálni - olvasd el a zuhanyzási utasításokat. Itt mindent írt.

Szeretném többet megtudni a vízmelegítők és mosogatógépek csatlakoztatásáról

Lehetőség van a konnektor falra helyezésére a fürdőszoba mellett. A fal mögött egy fürdőszoba található. Falvastagság 8 cm, tégla.

Dmitry, mi az izolációs transzformátor?

Szergej szerint a GOST 30030-93 szerint egy izolációs transzformátor olyan transzformátor, amelynek elsődleges tekercselése nem elektromosan csatlakozik a szekunder tekercseléshez annak érdekében, hogy kiküszöbölje a véletlenszerű egyidejű érintkezést a talajjal és az élő alkatrészekkel vagy a nem élő részekkel való érintkezés veszélyével elszigetelten.

Átvitték a partíciót a fürdőszobában, és az RCD-vel felszerelt számláló doboz a 3. zónában a fürdőszobában volt. Tájékoztassa, hogy a készüléket nem szabad a fürdőszobán kívülre vinni?

Maxim, a számlálót szükségképpen ki kell venni a fürdőszobából, mivel A villamos fogyasztásmérőket csak száraz helyiségekben szabad felszerelni.

Üdvözlünk! Köszönöm a cikket, sok hasznos. Kérem, mondja meg, hogy a huzalozás nyitva lesz-e, ha a burkolat függőleges falai mentén halad, és a mennyezet nyitva van, de a mennyezetre fémlemezeket helyeznek el. ő lesz mögöttük. És lehetséges a kapcsolók felszerelése a fürdőben (van egy vágy a vezeték nélküli ventilátor mellett, még mindig kap egy jelet, hogy bekapcsolja a ventilátort egy speciális kapcsolóból, ha be kell kapcsolnia a ventilátort, és nem kell a fürdőbe a vezetéket felvenni).

Michael, ha a nyitott elektromos vezetékeket még panelek borítják, akkor rejtettnek tekintik. A ventilátor kapcsolóját a fürdőszobán kívül kell elhelyezni (van egy kapcsoló a ventilátor bejáratánál a fürdőszoba bejáratánál).

Köszönjük az információt!

Dmitry, írhatsz többet az izolációs transzformátorról, mi a védelem? Hogyan működik a másodlagos ház feszültsége?

Fantáziád! Az aljzat és a MIXER közötti távolságot semmilyen dokumentum nem szabályozza!
És a második: ha van egy "előre gyártott partíció és állandó telepítésű" hely, akkor tényleg! az aljzat 2-3 cm-re helyezkedik el a fürdő szélétől (természetesen a partíció oldalától).
_________
A szétválasztási trance szerint: miután nincs csatlakoztatva a "föld" az aljzatba (zsírpont).

És akikkel érdekel mindent részletesen. Úgy tűnik, a cikk elején írta, hogy az előírások az EMP-től és a GOST R 50571.11-ből származnak. A 60 cm-es távolságot nem találtam fel. Olvassa el újra a cikket, és ne fejezze ki "fantáziáját" súlyos bizonyíték nélkül. By the way, a partícióról is tévedsz. Tekintse meg egy képet egy tálca és egy rögzített partícióval ellátott zuhanyról.

a kérdés
Szeretném telepíteni a világítást a zuhany felett
mennyezeti 2,75, reflektorfény
GU 5.3 alap védelmi osztály 1, IP 00
LED lámpa - 220V, IP 44
Lehetséges-e - ha nem, milyen lehetőségek vannak?

Elvileg a magassági követelményeknek kell megfelelnie, így telepíthető.

és ha a LED-lámpák helyett energiatakarékos lámpák vannak, a dobozon nincs semmi - valószínűleg van IP 00 -, mert a zuhanyzóból származó gőz kondenzálódik a lámpán, ez nem okoz problémát? Milyen lehetséges következményekkel jár az ilyen telepítés?
a mennyezetre telepítenek villanykörték, nem lesz közvetlen vízbevitelük, az egyetlen lehetséges kondenzátum a gőzből. Az eladók azt mondták, hogy teheti ezt - de még mindig szeretnék hallani egy szakember szakember véleményét?

Andrey számára 08/22/13
Az eladók mindig mondanak semmit, hogy eladják az árukat - gyakran nem lehet megbízni.
Az eladóknak nem kellett megváltoztatnunk az IP00 fényszórók lámpáit a fürdőszoba felett, de kellett. A lámpatestekhez erősen gőzös lámpák miatt (különösen, ha a patron réztartalmú, és a lámpa alapja alumínium), a lámpatesteket a mennyezetről kellett eltávolítanunk és a lámpákat belülről le kell csavarni. vízsugarak a fürdőszobában bárhol.

Érdekes lenne megismerni a 2. zóna inverziójának logikáját a fürdőszobában levő álló rész sarkánál.

Helló, mondd el, mit tehetsz. A konyhában dugót helyeztek, a fürdõ a falon kívül állt, a munkások áttörtek a falon. Nemrég láttam, hogy a fürdőm alatt két pohár áll hátra. Milyen anyagokat lehet ezt javítani? Annak érdekében, hogy jól illeszkedjen a beton panelhez, és ne vezessen áramot. Köszönöm előre.

Olesya, gipsz egy rotband vagy fugenfüller, de vegye figyelembe, hogy 30-40 percig keményednek. És minden rendben lesz.

Olesya 2013.09.19-ig 18:44
A betonpanelhez való csatlakozáshoz különböző anyagokat használhatunk, de ahhoz, hogy a nedvesség ne kerüljön a fürdőszobába a dobozokba, nedvességálló anyagokra van szükséged, de még áramot is vezetnek, a fürdőszobából pedig lyukakkal vannak ellátva. Általában zsírral, gipsszel, de utána feküdt a csempe.
By the way, elhelyezése egy fürdőszoba tartozik egy különösen veszélyes helyiségben a kombinált vezető padló és nedvesség, akár 5B megöli a személy.

A szerző, és a saját fürdőszobájában, egy simább módon a konnektor nem lehetett elhelyezni? És anélkül, hogy az oldalról van szó..) Természetesen ezek az észrevételek nagyobb valószínűséggel törlődnek, és az EPT valóban megsérti a szemét, de szégyellnék ilyen fotót feltölteni.

Mindent régóta megszüntettek, csak nem csináltak fényképet változásokkal.

És mit mondasz a beépített lámpákkal és aljzatokkal felszerelt faliszekrényekről? Fel vannak függesztve a keverő fölött, és kompakt fürdőkben, szinte a fürdő szélén

Alexey 2013/10/13
Ebben a szekrényben IP20 aljzat 600W, IP20 halogén lámpák, legalább 12V jó a szekrényben található elektronikus transzformátorból (IP20 burkolattal van ellátva). Gondold végig, hogy hova lehet a szabályoknak megfelelni

Ez igaz, hány ember, annyi vélemények! Nem örülök olvasni az ilyen véleményeket! Nem tetszik, tedd az utat, hívd meg a szakembereket, fizessétek meg a pénzt, nem értem, honnan származik annyi agresszió, nagyon köszönöm, a cikked olyan, mintha kívülről nézne: valamit, hogy megpróbáljon valamit, és komolyabban gondolkozzon.

Köszönjük a hasznos információkat.
És a fürdőszoba nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. A mosdó mögött láthatók a bidét is. Ami elméletileg tálca nélkül van (sprinklerrel). És a konnektorba már kevesebb, mint 60 cm. Vagy tévedek?

Dmitry 2014.05.06
És persze, aki hivatalosan eleget kíván tenni az EIR-nek, a raklapra néz. És aki meg akarja tartani a biztonságot, megvizsgálja a fürdőszobában való fröccsenés lehetőségét.

Jó napot! Köszönöm az ilyen hasznos honlapot és munkáját.
A lakásban, a régi alumínium vezetékeken keresztül akarok áramot vezetni az összekötő kapcsokon keresztül, és 2 aljzatból - egy a mosógépben (2,1 kW), a második pedig a kazán alatt (1,8-2,5 kW).
Megvettem egy VVGNG 3 * 2.5 RMS rézkábelt (olvastam a cikkedet, és rájöttem, hogy soha nem lesz földelés a házamban, ezért egy vezeték lett volna felesleges), két IEK S16A automatát és egy IEK VD1-63 32A 30mA-t.
kérdés:
1. Adhatok egy RCD-t két adott foglalatra és hogyan kell csinálni? A megvásárolt e-mailek ötlete és paraméterei megfelelően tájékoztatták a boltban? áruk?
2. Van-e értelme megváltoztatni az S16A egyérintkező automata gépeket kettős zárású, nagyobb biztonság érdekében?

Ui A kazán és a mosógép rendkívül ritkán dolgozik (évente többször).

Yuri 13.05.2014
Ennek az egész vonalnak van értelme megváltoztatni az IEK IZO-t (ahogyan emlékszem, elektronikus) egy A-típusú, és két C16-os automata számára egy unipoláris B13 számára, különben nincs garancia arra, hogy a vonal nem ég.

A fürdőszobában az elektromos berendezés RCD 10ma-on keresztül csatlakozik, és a hajtóművet az aktuális érték határozza meg (A-10 2 kW, A-16 3 kW, A-25 5 kW-nál).
100 mA-t az épület bejáratánál telepítenek, köszönöm figyelmüket, nagy tapasztalattal rendelkezem az 5-9 emeletes házak elektromos szerelésében

Fadeu 2014/05/25
Mi, egy UZO 30mA lakásonként? És sok ilyen és sokáig van?

Valószínűleg hosszú idő, ha a tapasztalat nagy

Nem tudom, hogy hol, de mi Kijevben már 10-5 diff változata új lakások már 10 éve.

Helló, Dmitry.
Két kérdés azonban sajnálja, nem egészen a cikk témájában.
Ha a kipufogó lyuk a mennyezet alatt van, akkor a fürdőszoba és a konyha közötti falon (valószínűleg a legtöbb lakásban), azaz az 1. zónában lehetséges egy kipufogó ventilátort telepíteni ebben a nyílásban?
Lehetséges-e az 1. zónában (és ennek megfelelően a 2. és 3. zónában) a műanyag panelekből álló álmennyezetbe süllyesztett lámpatestek felszerelése, ha a mennyezet magassága 2,25 m-nél kisebb és 2,25 m-nél nagyobb?
Köszönöm.

Hello, kérem, mondja meg, házunkban élünk, míg nincs fürdőszoba, de az egyetlen helyiség, amely a fürdőszoba alatt illeszkedik, egy elektromos mérő, egy 2-3 szobás szoba, egy mennyezeti magassága 270 cm, egy számláló a mennyezet alatt.... Mondja meg nekem, általában nem lehet választani (kivéve a másik helyiséget)

Irina 21.11.2014, 14:56
Elméletileg, ha a mérők telepíthetők az utcán az IP44 szekrényben, akkor ugyanabban a szekrényben lehet elhelyezni a fürdőszobában. De mi ez a fürdőszoba? És hogy van a bekötés a mérővel és innen?
És nem tudja átvinni a mérőt ebből a szobából?

Köszönöm a cikket, ne figyelj olyan emberekre, mint a Cubic: Cube, ez is egy kocka Afrikában, olyan emberek számára, akik olyan emberekhez hasonlítanak, akik távol állnak a villanyszerelőktől, és megtanultam a fő dolgot - telepítheted a foglalatokat a fürdőszobában!

Jó napot
Ha a fűtőtest felett kell elhelyezni a fényszórókat, megengedhető a 220V-os vagy csak 12V-os lámpák felszerelése? Ha a 12-es években megengedett, hogy a transzformátort csavarja a fürdőszoba falához képest, közelebb az ajtóhoz?

A CB 01.13.2015 at 03:01
12V, természetesen biztonságosabb, de lehetséges és 220V, csak a lámpák és a gyújtásszabályozó földelésével. A transzformátor telepítési helyének olyannak kell lennie, hogy könnyen cserélhető legyen. lehetetlen rögzíteni a mennyezetvázlatra, általában egyszerűen a lámpa lyukán keresztül a felfüggesztett mennyezetre helyezzük, ebben az esetben a mennyezetek közötti távolságot a tulajdonos vagy a mennyezetmérő nem választja, hanem egy villanyszerelő - nem minden transzformátor más lyukba kerül. Valószínűleg a transzformátor elektronikus lesz, ezért az áramvezeték hossza az áramkör utolsó lámpájáig nem haladhatja meg a 2 métert, ezért válassza ki a transzformátor telepítésének helyét erre a követelményre.

elalex, ezért ha a mennyezet felfüggesztésre kerül, akkor a transzformátorral ellátott áramkör nem húzódik meg? Súlya alatt ugyanaz a sagging.

Van még egy kérdés: megengedhető-e az Ikeevsky mosdókagylóval lefedni az Ikeevsky tükrös szekrény mellett világítással, a kapcsolót a fürdőszobán kívül elhelyezni (a falról a kábel kivezetése 60 cm-nél közelebb lesz a fürdő széléhez). A második ötlet a nedvesség elhelyezése a kabinet mögötti szekrénybe. egy aljzat (a hátsó falon lévő lyuk kivágásához), a fogkefék töltőalapjának táplálására (amely mindig a szekrényben található). Ismét az aljzat valójában 60 cm-nél közelebb van a fürdő széléhez, de nem világos, hogy a 130 cm-es, 70-en belül lévő fürdőszobában a keféket fel kell tölteni.

2015. január 14-én, 02:31 óráig
1. Véleménye szerint a feszített mennyezetek nagyon kockázatosak a villanyszerelők és a villanyszerelők számára, amennyiben a villanyszerelők legrosszabb ellenségei. Egyszer nagyon elterjedtem róla, ha akarod, megismételhetem. Időközben ezt mondhatom.
2. Természetesen lehetetlen egy transzformátort felhelyezni egy ilyen mennyezetre, azt a fürdőszobán kívül valamilyen panelen kell elhelyezni, egy rést csináltam és beillesztettem egy revíziós ajtót.
3. PUE osztja a fürdőszobát zónákba, és ne számít szélsőséges eseménynek - közvetlen vízfúvó csapást a fürdőszobában bárhol, és a fürdőszobának minden elektromos berendezése az IP44 védettségi fokozatra számít. Tehát mind a tükörvilágításnak, mind a kapcsolónak IP44-nek kell lennie.
4. A szekrény belsejében található aljzat rossz ötlet. Villanyszerelők számítanak - ha az aljzat világít, ne tûzzön el a szekrényt. Valószínűleg a kefék feltöltésekor és a kabinet ajtaja előtt kinyitható.

CB esetében:
2015/01/13 03:01

Szerint a PUE p.7.1.47. "Az 1. zónában csak vízmelegítők telepíthetők."
Az 1. zóna határa 2,25 méter magas. Kiderül, hogy 2,25 m-nél nagyobb magasságban 220 V-os lámpatestet telepíthet. Nincs lámpatest alacsonyabb magasságban.

Milyen erővel és méretekkel kell rendelkeznie egy szigetelő transzformátorral ahhoz, hogy képes legyen egy 2 kW-os szárítót csatlakoztatni?

Aleksandr 18/02/2015 12:17
Az izoláló transzformátorok - ritka felhasználású termékek, külön-külön készülnek, egyénileg magas árat kapnak. Valahogy egyik ügyfelemnek nehéz problémája volt, hogy kijavítsa a következményeket, amikor egy egész ház vezetékét vezeték nélkül helyezze el. nem kábel. Technikailag egy szigetelő transzformátort lehetett elhelyezni az egész házra, valahol 10 kVA körül. A tulajdonos felismerte a méretét, súlyát, árát, és rémült volt.
A 2kVA méretek valahol egy fél vödör és egy súly 20kg. Telepítésre, hőelvezetésre, védelemre van szüksége. Általában nem az izolációs transzformátor, hanem csak a differenciális védelmet fogja megmenteni.

Helló Általában kiváló, hasznos cikkek az oldalon. De amikor a fürdőszobában levő üzletről beszélek, nem sokat gondoltam arra a tényre, hogy léteznek ilyen szabályok, stb. Épp most találkoztam a vízfelszereléstől való távolság szabályával.

A Schneider-ben érdemes.
Csatlakoztatva a világításkapcsolóhoz - világos, világos, nincs fény, nincs fény.

elalex: megvilágítja az izolációs transzformátor használatát és a vezetékes és kábeles idők közötti különbséget. Magáról a hatalomról - a kérdés külön - MIÉRT 2 kW, és még több - 10.

Denis 15/04/2015 02:40 között
És mi csatlakozik a konnektorhoz? És a kapcsoló fenntartja?

Denis 15/04/2015 02:40 között
És a csatlakozás a lámpához? És nincs földelés?

És mi van, a fürtök hajszárítója földelő vezetékkel rendelkezik? Mutasd meg!

A felületaktív anyagokhoz 04/15/2015 13:19 között
1. Először a vezeték és a kábel közötti jól ismert különbségről. Ha a fémvezető, akkor csak 1 réteg műanyag vagy gumi szigetelés - vezeték. (A többrétegű szigetelésű szerelési vezetékek, beleértve a selyemeket is, itt nem vesznek figyelembe.) Többkaros vezetékek (pl. PVA) és nem rugalmas (PPV).
Ha még mindig van egy vékony szigetelőréteg a szigetelt magon (mint a GDP), egy védett huzal. Ha a második réteg erős szigetelés, és még néhány szigetelt vezető - kábel. Elméletileg vannak VVG egyhuzalos kábelek is, szeretném használni őket a pajzsok belső telepítéséhez, de még nem láttam ilyeneket.
Az "erős szigetelés" kifejezés alatt nemcsak a vastagságot, hanem a szigetelőanyagot kell érteni. A polietilén gyengébb szigetelőnek számít, amikor túlmelegszik, megolvad, a többmagos rugalmas huzal (PVA) magja rövidre záródik, és a polivinil-klorid elszenesedett, és megőrzi a magok szétválasztását, ezt a tapasztalatot a weboldalon leírták. A villanyszerelők között kegyetlen folytatódó viták merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a PVA-vezetékek felszerelésként használhatók-e.
Természetesen minél több szigetelési réteg van, és annál erősebbek és vastagabbak, annál megbízhatóbb a termék, annál szélesebb. A vezetékek további külső védelmet igényelnek a károsodástól, már jó ideje (15 év) tiltottak falakon falazni, ahogyan a Szovjetunióban. De néhány írástudatlan vagy ravasz villanyszerelő továbbra is megváltoztatja őket, ezért merül fel a kemény problémák, beleértve az alább leírtakat.
2. Az elválasztó transzformátor jól ismert eszköz az elektromos biztonság javítására. A bemeneten és kimeneten - 220V, megerősített tekercsszigetelés, földelt pajzs a tekercsek között. A szekunder tekercselés tilos a földelésre, így nincs koncepciója a "fázis" és a "nulla" számára, akkor (de jobb, ha nem kell) megérintenie a vezetéket az elektromos áramütés veszélye nélkül. Amikor a Szovjetunió felajánlotta, hogy csak a szigetelő transzformátoron keresztül foglalja el a konnektorokat a fürdőszobában.
Itt van Alexander, 2014/02/18, 12:17 óra. Kérdeztem egy szétválasztó transzformátorról egy 2 kW-os szárítóval kapcsolatban, leírtam, hogy hogyan néz ki.
De február 18-án, 2015-ban 14: 22-kor adtam egy utalást az ügyemre az egész kastély kábelezésével vezetékkel, nem kábellel. Bontsa ki a leírást. Valahol 10 évvel ezelőtt a vezetékek falakkal voltak felhúzva. A ház bemeneténél a tápegység szervezete 30mA UZO-t kapott, kiderült, hogy ő az egyetlen a házban, és összegyűjtötte az összes szivárgást. Természetesen néha szivárgások meghaladták az RCD működési küszöbértékét, és a ház fény nélkül maradt. Megkérdezték: mit tehetek? Két alternatívát javasolt: az első drágább és helyesebb, a második sokkal olcsóbb és nem teljesen helyes.
Az első opció szerint a 30 mA-es RCD után az egész házat (kb. 10 kW) elosztó transzformátort szerelték fel, majd az egész házat 30 mA-re osztották össze, a szivárgásokat három részre osztották, és az RCD-t nem szabad elindítani. Ezt a lehetőséget a tulajdonos elutasította a bonyolultság és a megélhetési költségek miatt.
A második opció szerint történt - a bemeneten UZO 30 mA helyett UZO 100 mA-t tettek, és az egész házat 3 UZO 30 mA-re osztották fel. A 100mA UZO és a 30mA UZO közötti kábel (többnyire földalatti) veszélyesnek bizonyult az emberek számára, ha sérültek.

PAV 04/15/2015, 22:39
1. A rendszergazda valószínűleg parkolt - a korábbi megjegyzések a korábbiak előtt megjelennek a webhelyen.
2. Nem nagyon ismerem a hajszárítók tervezését. Valószínű, hogy van egy műanyag tok, kettős szigetelés és nincs szükség földelésre. De a villanyszerelőknek van a "bolond elleni védelem" fogalma -, és bárki, aki nem kapcsolja be a konnektorba, nem szabad veszélyes helyzeteket teremteni. Más szóval, bizonyos fogyasztók számára nem szabad aljzatokat (a földelés jelenlétének vagy hiányának értelmében), mindezt egyenletesen kell elvégezni - földeléssel. Manapság egy hajszárító van benne, és holnap mosogatógépet szúrt.
Ezért, ha a tulajdonosok képtelenek vagy nem hajlandók új fázist és nullát vezetni a fürdőszobában, és azt javasolják, hogy vegyen egy villanykörtéből, javasoljuk, hogy legalább földi kapcsolatot hozzon a fürdőszobával.

Üdvözlünk!
A mi városainkban az ip44 osztályú konnektor csak a kültéri változatban található. Mondd, hogy ez kapcsolódhat a rejtett vezetékekhez? és hogyan kell csinálni?

Vlas 13.06.2015 at 20:36
A legegyszerűbb módja a hülye, ha külső csövet épít fel a csempe felett. A csempe mélységében is lehetséges, de az IP44 nyílászáró beszerelésének eljárása a fürdőszobai burkolaton meglehetősen bonyolult, és ha helyesen történik, teljesen megvalósítható.
1. Az aljzatnak majdnem be kell süllyednie a csempebe, és minden oldalán egy háromszög keresztmetszetű frieze legyen, legfeljebb 10x10mm a lábak mentén. Nem láttam ilyen fríz, de lehet, hogy nem tudom, milyen anyagból, de természetesen nedvességálló. A balkonnak minden esetben jóváhagynia kell a csatlakozó aljzatának kivágását. Szélezés nélkül látható lesz a csempe és az aljzat közötti csúnya rés.
2. A fürdőszoba falán a kiépítés közelítő telepítési helyét választja ki.
3. A burkolólapnak ki kell húznia egy rácsot a csempék között a kifolyónyílás területén.
4. Az ügyfél kiválasztja a kivezetés helyét a csempe sarkaihoz és széleihez képest, amely lefedi azt a területet, ahol a kivezetés telepítve van. Technikailag könnyebb, ha az aljzat a csempe sarkában van. Tiler egyszerűen látta a kívánt négyzetet a csempe sarkában.
5. Ha világossá válik, hogy a kivezetés telepítési helye hol van, a falon lévő helynek megfelelő mélységű mélyedést kell készíteni, hogy teljesen lehessen elrejteni az aljzat alatti csövet, és 1 cm-es szélességgel a kivezető széle mentén.
6. A VVG kábelt 15 cm-es margóba helyezzük, és a vastag bevonattal ellátott papírral lezárjuk (a csemperagasztóból való öntéskor).
7. A csempe egy aljzatba kerül, amely jelzi, hogy négyzetet vág a doboz alatt a kiválasztott helyen a csempe.
8. Az üzembe helyezést villanyszerelőnek kell végeznie, nem pedig tilerrel. A kábel VVG-t a lehető legnagyobb mértékben kihúzzák egy csempe lyukából és átengedik az aljzatból. A csempe bemélyedését eléggé tölti meg a gipsz és a szalagok keverékének oldatával (hogy ne fagyjon le ilyen gyorsan). Az aljzat a mélyedésbe nyomódik, hogy a fent említett frizura vastagságában nézzen ki a csemperől. A többi világos?

Kérem, mondja meg, lehet-e fűthető padlót felszerelni a fürdőszobában serpenyő nélkül, és ha igen, milyen óvintézkedéseket kell tenni egy magánház számára

Jó napot! A 70-es évek épülete. A fürdőszobában volt egy konyharész egy mosógép (volt, hogy a konyhában). Lehetséges-e kezelni az AVDT-et 30mA-ban, vagy inkább kívánatos 10mA? Vannak hamis pozitívumok?

Alexander 10/06/2015 at 18:48
1. A 10 mA-es hamis pozitív értékek nem valószínűek, de lehetségesek. Nyugaton általában egy RCD 10mA, vagy akár 5mA elhelyezésének módja minden egyes kivezetésnél.
2.IEK nem válaszol az "AVDT" kérésre, hanem a memóriából, ez egy elektronikus difavtomat. Jobb lenne elektromechanikus. És általában jobb lenne, ha egy köteg - egy elektromechanikus RCD típusú A + automatikus védelmi tulajdonsága a B.

Köszönjük a tanácsot! Pontosan az elektromechanikus difavtomatra vonatkoztattam egy UZO (A-típusú) + Automatikus (karakteres B) gondolattal. Valószínűleg akkor vegye be az ABB 1P 16A (B) 6kA-t és ugyanazt a márkát RCD 2P 16A típusú A 10mA-t. Ráadásul sokkal olcsóbb lesz, mint 10mA-nál egy különbséget venni.

Alexander 07.10.2015, 12:47
Ha sikerül megtalálni az ABB Type A RCD-t, akkor egy esemény lesz! Soha nem láttam őt. És ha megveszed, nagyra értékelem a jólétedet.
Általában mindig az RCD Hager CD263J-ot, 2 db-ot a lakás minden fogyasztójához fektetem.

Kedves író!
Ne tévessze meg az embereket a mosdókagyló távolságáról a kifolyóra! Ez csak a ti találgatásod!
Mutassa be a linket legalább egy olyan dokumentumhoz, amelyben szabályozott.
Az 1996-os GOST R 50571.11-re történő hivatkozás nem elfogadott, mivel a GOST szabályozza a fürdőtől, zuhanyzóktól és sprinklerektől való távolságot egy tálcával, nincs szó a mosdóról!

Tehát adja meg verzióját, menjen előre!

Szó szerint olvastam a dokumentumokat. Miután kiveszett a fürdőből, a fürdőből származik! A mosdókagyló távolsága egyetlen dokumentumban sem szabályozható. Végezze el legalább, még akkor is, ha. Hol kényelmes az Ön számára!

Jó napot!
Már rengeteg hasznos információt talált a webhelyén. Köszönöm!
Kérdés a kiépítmények a fürdőszobában. Először csak egy dolgot akartam - egy UZO-val rendelkező géphez. Aztán eszébe jutott a felesége a hajszárítójával. Most csatlakozik bárhol, csak nem a fürdőszobában, nincsenek kiosztások.
Kérdés: jobb-e a gépet teljesen elválasztani, vagy mindkettő csatlakoztatható egy RCD-hez? Nem illogikus a "hajszárító" aljzat és a folyosók összekötése, mivel a körülmények eltérőek.

Max, rendben van, ha egy mosógéphez és egy hajszárítóhoz csatlakozik.

Miért van a második kép a kifolyónyílás távolsága alatt a csapból (sprinkler)?

Ez kiderül, hogy a 2. zóna határai - itt tilos egy konnektor telepítése!

Azt hiszem, legalább meg kell mérni a mosogató szélétől.

Üdvözlünk!
Nem értettem meg teljesen: a fürdőhelyre történő beszereléskor (egy új, magas színű épület TN-C-S földeléssel és egy SUP busz a fürdőszobában), ezt a kimenetet földelni kell (és a közös földeléshez és a SUP-hez)?

Igen, még a lakás elektromos panelében is 1 RCD összesen 100 mA. Van-e szükség egy második RCD-re a fürdőszobában lévő aljzatokhoz, vagy elég ahhoz, hogy közösen csatlakozzon?

Üdvözlet!
Kérem, válaszoljon erre a kérdésre. A pillanatnyi vízmelegítő csatlakoztatása a fürdőszobába, külön kábelt kell elhelyeznem a hozzáférési pajzsból. Telepítem az Ouzót a lakásomba, de telepíthetek egy biztonsági kapcsolót a lakásban, hogy közelebb legyen? Vagy csak a meghajtó lemezen? Köszönöm előre, várja a választ.

Marat, nincs különbség, még akkor is, ha van egy automata gép a lakásban, legalábbis a leszállásnál. A legfontosabb dolog a megfelelő névleges áram kiválasztása. Ugyanez vonatkozik az RCD-re is.

admin:
Oleg 2014/14 (01:04) kérdése nagyon érdekes.
Gondolod, hogy a PE tápvezetékét és a DPPS rendszer PE PE vezetõjét a fürdőszoba PE csatlakozójához kell csatlakoztatni; Kívánatos, ha van, hogy legyen egy link a megfelelő dokumentumhoz.

Van egy gyászoló készítő, aki az első zónába helyezi az üzletet: (

És mi a helyzet a hegycsövekkel? És a csarnok. Víz és fűtött törülközőtartó a hegyekből. Víz? Milyen távolságnak kell lennie a kivezetésnek?

Régi előregyártott ház. Mosdó a fürdőszobában. Miközben az áramellátás a fürdőszoba és a WC között történik. A fürdőszoba (csempe) és a folyosó felújítása megtörténik.

kérdés: Lehetőség van arra, hogy a fürdőszobában és a WC-n belül a vezetékeket a konnektorból elhelyezzük. Szeretném megfogni a földelést és nyújtani a lemezkivezetőket (a harmadik vezeték ott van)
A fürdőszobában szeretnék üzletet kötni az UZO-val - tanácsot adni a választásról? áraik nagyon magasak. Vagy készítsen ip44 dobozt egy foglalattal és egy ouzo-val belül (a fürdőszobában)

Grigory, a kérdésre adott válaszként azt javasoljuk, hogy olvassa el részletes cikkemet a villamos vezetékek beszereléséről a fürdőszobában - ott felsoroltam az alapvető követelményeket, és nem csak az üzletek számára, hanem a világításra is. Miért kereshet és vásárolhat egy drága kimenetet egy RCD-vel, amikor egy közönséges IP44 védelmi osztályú fali aljzatot szerelhet be a fürdőszobába, és megvédheti ezt a teljes vonalat egy 30 (mA) szivárgási árammal rendelkező rendes RCD-vel, amely pajzsra telepíthető?

Nem egészen értem, és ha a kábelezés el van rejtve - akkor lehet a találkozó. cső?

> És akikkel érdekel mindent részletesen. Úgy tűnik, a cikk elején írta, hogy az előírások az EMP-től és a GOST R 50571.11-ből származnak. A 60 cm-es távolságot nem találtam fel.

És mégis, tisztázzuk. A GOST, amelyre hivatkozik, nem mond semmit a mosdókról, csak a fürdőszobákról és zuhanyzókról.

Nem szól a mosogatóról. Milyen alapon kell visszavonulnom 60 cm-re a mosogató szélétől még a keverő tengelyétől is, ha a GOST logika szerint a zónák (1. zóna, 2. zóna stb.) Nem vonatkoznak a mosogatókra?

Helló, van egy kivezető helye a dobozon, ahol a szennyvízelvezető el van rejtve. A dobozok a doboz hátuljára illeszkednek, azaz a felszállóhely (műanyag) közelében helyezkednek el. Biztonsági szempontból elfogadható-e egy kivezetési hely?

Helló) Kérdés: Az izolációs transzformátorok "távollétének" problémáját fenyegettem a mi outbackünkben... de van egy gondolat (és a vásárlás lehetősége) az egyfázisú feszültségstabilizátorok elektromos leválasztásával és az egész lakás áramlásával.
Köszönöm.

Először megtalálja az SN-t, amelyben galvanikus elszigeteltség van! Mennyibe kerül, csak az autotranszformátor. Az RCD-t mindig egyszerű elvek szerint választják ki - a vezérlőrendszerek és a nagyobb veszélyű helyiségek esetén 10 mA-nél jobbak a többieknél, és ha a probléma 10 mA-es 30-mal történik.

Telepíthetek-e aljzatokat és kapcsolókat a szekrény falán a mosogatónál?

Olga, a nem specifikus kérdésedre, hogyan akarsz válaszolni, éppoly homályos?

Üdvözlünk! Van egy probléma, kérem, segítsen.
Nem tudom kideríteni, hogy az öntöttvas kád közelében lévő csavart huzal lóg. Ez a vastag rézhuzal a fürdőszobából és WC-világításból származó "köteg" -ből származott, a dobozban a kapcsolókkal nincs ott. Rövidesen cseng a talajjal (a teszter normális csörömpölése), szaggatottan hangjelzést ad nullára és fázisra (a letiltott "automata" -on ellenőrizni.

Kérdés: Miért kapcsolódna hozzá? Van-e valami "hiány" az építőktől?

Tájékoztatásul: 2005-ben lakást vásároltunk, most javításokat végzünk, hogy megfelelően költözzünk be. Mindenhol háromvezetékes huzalozás földeléssel és "automatikus" (UZO? A panel a villamosenergia-fogyasztásmérők fölött), az első az aljzatokon és világos fürdőszoba, WC, konyha (16A), a második a folyosón (16A), a harmadik a szobában (16A ), Negyedik az elektromos tűzhelyen (40A véleményem szerint).

Helló És ha kondenzátum alakul ki a falon a 3. zónában, megengedhető-e külső aljzatok elhelyezése vagy ez a zóna az 1. zónába?

Emberek, ne felejtsd el, nincs szükség enni. Ne felejtsd el, hogy a konyhába helyezzük a fürdőszobát, akkor egy nagy kockázatú helyiséget egy különösen veszélyes helyiségbe fordítunk! Nem szükséges mosogatógépet a fürdőszobába felszerelni! Nagy a kétség a fürdő földelésének szükségességével (itt az elmélet nem mindig barátságos a gyakorlatban). Győződjön meg róla, hogy az elektromos kazánt jobbra helyezte a háziasított talajról.

4OMA, te egy átkozott kozák, de!
Kezdjük az utolsókkal, és hogyan rendeljük meg a magas szintet, hogy például a 3. emeletről induljon?
Ftaryoe - hol kell elhelyezni az SM-t a lakásban, például a 9 emeletes épületben, nem beszélve az 5 emeletes hruschebáról?
Minden SU ​​aljzat azonnal veszélyessé válik és mindig? Lehet, hogy bizonyos fenntartásokat?
És mi van a kazánnal, ahol lehetséges, ahol van egy hely, vagy ahol nem veszélyes, mi SM?

4 saját:
2014. 02. 06., 22:51
Győződjön meg róla, hogy az elektromos kazánt jobbra helyezte a háziasított talajról.

Kérem, mondja meg nekem, és miért kell a kazán földelését elvégezni, mi a lényege, és ha nem történik meg, mi olyan rossz ez?