Legfontosabb > Fürdő

Ragasztási fogyasztás csempékre 1 m2-enként

A négyzetméterenkénti csemperagó számát a munka megkezdése előtt kell kiszámítani, ami felgyorsítja a javítást, mivel nincs szükség további anyagok vásárlására. Ugyanakkor számos tényezőt is figyelembe vettek: a simítófogak és a csempe formátumának mérete, a habarcs összetétele, a szerszám jellemzői stb. A jó minőségű ragasztó költsége viszonylag magas, ezért fogyasztása a vásárlás előtt figyelembe kell venni. Ez csökkenti a munka befejezésének költségeit. Nem mindig vásárolhat drága keveréket (például PCI Nanolight ragasztót). Jobb, ha a kompozíciókat külön-külön választjuk, a dekoratív anyag és a helyiség paramétereire összpontosítva.

Mi határozza meg a ragasztóanyag fogyasztását

A keverék jellemzői meghatározóak:

Egy másik 1m2-es ragasztókábel-fogyasztás a felület minőségétől függ, amelyet az érdesség befolyásol. A sima anyagok kevesebb ragasztót igényelnek. A megnövelt érdességgel nagy tapadást biztosít. Ennek köszönhetően a termék biztonságosan rögzített, kevesebb ragasztóanyag felhasználással.

Mind a méret, mind a műszer (a simító típusa), sőt az időjárási viszonyok és a beltéri klíma is szerepet játszik. A meleg padló alatt hőálló keveréket kell használni. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a tapasztalt kézművesek jobban ügyesek a cserépre. Képesek az anyag gazdaságos fogyasztására, anélkül, hogy elveszítenék a bevonat minőségét.

A csempe ragasztó típusai

Kerámia burkolólapok bélésénél válasszuk ki a ragasztó keveréket. Kiválasztásakor vegye figyelembe a kompozíciót, célt, például kültéri munkát, nedvességálló ragasztóanyagot kell vásárolnia. Hőmérsékleten történő munkavégzéshez hőálló anyagokat kell használni. Vegye figyelembe a következőket:

 1. A diszperziós keverékeket kész formában kínálják, miközben elegendő viszkozitást mutatnak. Olyan gyantát tartalmaznak, amely az anyagot műanyagvá teszi. A készítmény már tartalmaz vizet, a ragasztót nem szükséges hígítani. A befejező munka a csomag megnyitásával azonnal megkezdődhet. Ez a típusú ragasztó alkalmas kicsi vastagságú csempék készítésére.
 2. Száraz keverék. Ajánlott por alakban. A cement alapja. A ragasztó előkészítéséhez a port vízzel kell hígítani a gyártó által javasolt arányban.
 3. Epoxi alapú csemperagasztók katalizátorral kaphatók. Az összetevők kombinálva vannak, és megkapják a kész keveréket a telepítéshez.

A kerámia lapok típusa

Amikor befejező anyagot választott, ne feledje, hogy a csempe hátlapja felszívja a ragasztót. Ez más intenzitással történik. Például a porcelán kőzet kevésbé érzékeny a nedvesség felszívódására, ha ragasztót visz fel a felületére. Ez azt jelenti, hogy csökken a keverék fogyasztása. A csempe elnyel egy kicsit többet. A porózus termékek (kézzel készített, cotto) jobban szívják fel a nedvességet, mint mások. Ugyanakkor a csempe ragasztó mennyisége növekedni fog.

A legnépszerűbb gyártók termékkínálatában különféle típusú finisanyagok lefektetésére szolgáló ragasztóanyag-típusokat mutatnak be. Ezek kidolgozásakor figyelembe vették a csempe tulajdonságait és szerkezetét. Ez növeli a bevonat falon való rögzítésének megbízhatóságát, és tovább csökkenti a ragasztóanyag fogyasztását.

A padlólapok és falburkolatok ragasztói vannak. Mindkét esetben a befejező bevonat különböző intenzitással terhelik meg. Még mindig figyelembe kell venni az anyag minőségét.

Az egyenetlen csempék rögzítésére ajánlott több ragasztó keveréket használni.

A csempe méretei

Annak érdekében, hogy a felületkezelő anyag jól illeszkedjen a falba, a fürdőszobába, a konyhába vagy más helyiségbe, a ragasztót a termékek méretének megfelelően kell használni. Például egy 2 mm-es keverékréteg elegendő 10x10 cm-es csempe rögzítéséhez. Ha a termékeket nagyobb méretű (20x30 cm) jellemzi, ajánlott ragasztani 3 mm vastagságú ragasztót.

Minél masszívabb a csempe, annál nehezebb. Ennek megfelelően, ahogy a méretek növekednek, több keveréket alkalmaznak. Például 5 mm vastagságú rétegvastagság esetén 30x30 cm-es csempe rögzíthető, a legnagyobb méretű termékek fektetése 2-szeresére nő. A vastagsága 1 cm, a bevonat leválásának kockázata nő, ezért a rögzítéshez (megerősítő háló) kiegészítő segédeszközöket kell alkalmazni.

Ez azonban nem a szabály, akkor figyelembe kell venni a durva felület jellemzőit, a csempe tulajdonságait. Például néha a 45x45 cm-es termékeket vékonyabb rétegre rakják. Ez azt jelenti, hogy a javítási munkák során egyedileg kell meghatározni a befejező anyagok paramétereit.

A spatula megtekintése

A szerszámméretek további hatással vannak a ragasztóanyag-fogyasztásra. Ez a konfigurációnak köszönhető. Tehát, amikor a csempe felhasznált notched simító. A kiálló elemek magasságát a termékek méretei határozzák meg. Például egy 30x30 cm-es csempe rögzítéséhez 8-10 mm magas fogazású spatulát kell használni.

Ha 25 kg-os zsákot vagy kisebb mennyiségű keveréket vásárol, a csomagoláson megtalálhatja a gyártó tudását arról, hogy a spatula mérete alkalmas-e a ragasztó számára. Ez annak köszönhető, hogy a befejező munkák végrehajtása során nehezen lehet mérni a keverékréteg paramétereit. Ezen kívül, ha nem használ spatula, a felületén a csempe lesz más vastagságú ragasztó. Ez azt jelenti, hogy ez az eszköz fontos szerepet játszik a befejező folyamat során. A spatula méretétől és típusától, valamint a hosszúságtól függően változik a befejező bevonat jellemzői, élettartama és külső tulajdonságai.

A fogak közös paraméterei: 6, 8, 10, 12. A gyártó az egyik vagy másik típusú simító használatát javasolja, figyelembe véve a ragasztó szerkezetét. A keverék előállításának folyamata során különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezért néha a címkén látható a fogyasztás már számított mutatója, más esetekben viszont ajánlott bizonyos típusú spatulákat használni, amelyek lehetővé teszik a ragasztó gazdaságos használatát. A költség ugyanakkor önállóan kerül kiszámításra.

Annak megértéséhez, hogy a keverékréteg paraméterei milyen mértékben függenek a fogazott fogak méretétől, tudnia kell, hogy a kiálló elemek magassága nem felel meg a ragasztóréteg vastagságának a csempe és a durva felület között. A szerszám a munka befejezésekor szögben van elhelyezve. Ezenkívül a keverék alkalmazása után a terméket a felületre nyomják. Ennek eredményeképpen az oldat réteg vastagsága jelentősen csökken. A paraméter értéke 0,3-0,5 fogmagasságnak felel meg.

Felület minősége és típusa

A legalacsonyabb fogyasztás csak abban az esetben biztosított, ha a durva bázis egyenletes: nincs chipje, nincs repedés, és az érdességnek minimálisnak kell lennie. Ezenkívül fontos, hogy nincs magassági különbség, mivel ebben az esetben többször kell keverni a felület szintjének meghatározásához. Szereplési módot játszik le:

Az első esetben a 3 mm-nél kisebb cseppek megengedettek. A keverékfogyasztás kicsi lesz, mivel a finomító anyag behelyezésekor a ragasztó csak egyetlen funkciót végez - lehetővé teszi a termékek rögzítését a durva alapon. A legtöbb esetben a rétegvastagság nem haladja meg az 5 mm-t.

Ha a vastagrétegű fektetés módszerét figyelembe vesszük, akkor a megoldás egyidejűleg megnöveli a falakat / padlókat, és lehetővé teszi a termékek rögzítését. Ezt az opciót 10 mm és annál rétegvastagsággal lehet használni. Néha ezt a technikát alkalmazva elrejti a 30 mm-es rendellenességeket a bevonat minőségének romlása nélkül.

Az anyagfelhasználás kiszámítása eközben a helyiség területén alapul. Ha jelentős hibák vannak csak korlátozott területeken, akkor határozza meg a ragasztók összetételének megfelelő mennyiségét helyi szinten, akkor a számítások pontossága nagyobb lesz.

A bázis típusát gyakran porózus tulajdonság jellemzi. Ez növeli a nedvesség felszívódásának intenzitását az oldatból. Például a cement alapanyag-típusokon a ragasztóanyag-fogyasztás növekedni fog. Ezenkívül nagyobb mennyiségű anyagot készítenek a padlóra, mint a falaknál. Azonban a feleslege a bázis megsemmisítéséhez vezet.

Ha a kerámia burkolólapok segítségével belső felületek kivitelezését tervezik, a keverék mennyisége sokkal kisebb lesz, mint a homlokzatok díszítése esetén, ahol az anyagot egyidejűleg a durva hordozóra és a dekoratív anyag hátoldalára alkalmazzák. A helyiségekben a ragasztót egy dologgal kezelik: egy falat / padlót vagy egy cserépet.

Időjárási viszonyok

Ha a homlokzat befejezését tervezi, vegye figyelembe a levegő hőmérsékletét. Így a norma az + 5... + 40 ° С-on belül van. Jobb azonban elkerülni azokat a feltételeket, amelyek között a hőmérséklet megközelíti a megadott tartomány határait. Ebben az esetben a ragasztóanyag tulajdonságai fokozatosan gyengülnek, ami azt eredményezi, hogy nagyobb mennyiségű keveréket kell használni.

A legjobb feltételeket figyelembe veszik, ha a levegő hőmérséklete + 18... + 24 ° С.

Meleg éghajlaton a folyadék erősebben párolog. A hideg környezet okozza a ragasztószerkezet megzavarását. Mindkét esetben a ragasztóanyag fogyasztási aránya nem figyelhető meg. Ha befejeződik a házon belül, ugyanazok a szabályok érvényesek. Szükséges a helyiségben az átlagos hőmérséklet fenntartása. A ragasztóanyag fogyasztását befolyásoló tényezők száma, és magában foglalja a páratartalom szintjét. Minél alacsonyabb, annál intenzívebb a nedvesség elpárolog az oldatból. Ez a fogyasztás növekedéséhez vezet.

Mester professzionalizmus

Egy tapasztalt szakember képes arra, hogy különböző keverékekkel dolgozzon, szabályozhatja a ragasztóanyag áramlását. finomságok:

 1. Szükség van a spatula helyzetének szabályozására. Tehát minél nagyobb a hajlásszög, annál intenzívebb a keverék fogyasztása. A legnagyobb mennyiségű ragasztó a spatula 90 ° -os szögben történő beállításakor használható.
 2. Figyelembe veszi a fogak alakját. Például a V alakú kiálló elemek enyhén csökkentik a fogyasztást. Az U alakú fogakkal ellátott spatula hozzájárul az oldat térfogatának enyhe növekedéséhez. A legmagasabb fogyasztás figyelhető meg, ha szerszámot használnak kiálló négyzet alakú elemekkel.

Csemperagasztó számológép. Csemperagasztó 1m2-es számológépenként

Számítsa ki a csempe ragasztó használatát az online kalkulátor segítségével. Ez segít könnyedén meghatározni, hogy mennyi csempe ragasztó szükséges a bélés területéhez, a kívánt ragasztórétegtől függően.

A csemperagasztó kalkulátor azonnal kiszámolja a szükséges zsákok számát és hozzávetőleges költségét. A számítás a Knauf Flisen Plus csempe ragasztó 25 kg súlyú és 300 rubel becsült költsége alapján történik. a zsákhoz.

A ragasztó megfelelő mennyiségének meghatározásához két alapparamétert kell hozzáadni a benyújtott űrlaphoz: ez a ragasztóréteg vastagsága és a bevonandó felület. A ragasztóréteg méretét leginkább befolyásolja a csempe és a bázis, amelyre tervezik ragasztani. Az 1m2-es számológépen a csempe ragasztó használata a következő adatok alapján számol:

Csempe mérete és anyaga

mozaik, 10 cm-es méretű csempe, vastagsága kb. 2 mm;

csempe 20-30 cm 3-4 mm;

csempe 30-50 cm-től 5 mm-ig.

A kerámia gránit megmunkálásakor a vastagság legfeljebb 20 mm lehet.

Ez befolyásolja a ragasztóréteg vastagságát, és olyan jelzőt, mint a csempeanyag porozitása. A kézi csempék a legmagasabb porozitással rendelkeznek, a ragasztás kétszer annyi mennyiséget igényel, mint a hagyományos kerámia burkolatok. Az alap egyenetlensége. A 3 mm-es egyenetlenség elhanyagolható, ha a felületi hibák észrevehetőbbek, figyelembe kell venni a ragasztóréteg méretének meghatározásakor.

A ragasztás mentéséhez az alapot ki kell egyenlíteni és alapozni. Amikor csemperagasztóval dolgozik, kövesse az utasításokat a csomagoláson, és hogy a ragasztó keményedése elkerülhető legyen, azonnal hígítsa azt egy-két órára.

Hogyan számoljuk ki a csempe ragasztó használatát

A burkolólapokkal szembeni munkákhoz bizonyos készségek és ismeretek szükségesek. Attól függően, hogy hol ragasztja a csempe - az utcán vagy a helyiségben, a konyhában vagy a fürdőszobában - a csempe és a csempe ragasztó kerül kiválasztásra.

Ami a csempe ragasztó típusát illeti, és hogyan számolhatja fogyasztását, megmondjuk cikkünkben.

A ragasztó típusai

A csempe ragasztónak két fő besorolása van - tulajdonságok és összetétel alapján. Röviden fejtsük ki mindkettőt.

A csempe ragasztótípusok tulajdonságai

Gyorsan keményedő ragasztó. A keverék elkészítésétől számított három órán belül keményedik. Azon helyiségek, ahol a burkolólapot a gyorskeményedő ragasztóra helyezték, közvetlenül a munka befejezése után lehet működtetni.

Ahol a legalkalmasabb - a konyhában kerámia csempék kötényét kell elhelyezni.

Önterülő ragasztó 5 mm-es magasságkülönbséggel egyenetlen felületek csempézésére tervezték.

Ahol a legalkalmasabb - az erkélyekkel és teraszokkal szemben, porcelán kőből.

Stretch ragasztó. Kompenzálja az alap deformációját és védi a burkolólapokat a repedésektől. Például, ciklikus fűtés / hűtés (padlófűtés), vagy a felhalmozódó terhelés (medence tál).

Ahol a legalkalmasabb - mozaikos bélés a medence belső felületén.

Hőálló ragasztó. A fűtést 600 ° C-ig tartja, és ott használják, ahol tűz van.

Ahol a legmegfelelőbb - kandalló vagy kályha burkolata klinker burkolólapokkal.

Hidegálló ragasztó. Ellenáll a nedvességnek és alacsony hőmérsékleteknek.

Ahol a legalkalmasabb - homlokzati csempe ragasztása a ház alján.

Vastag ragasztó. A belső tér burkolására nagy formátumú csempe vagy mesterséges kő vonatkozik, amelyek 10-12 mm-es ragasztóréteget igényelnek.

Hol a legalkalmasabb - befejezni a csarnok egy vidéki ház márványlapok.

Univerzális ragasztó. Az átlagolt jellemzőknek köszönhetően széles körű munkák, beleértve a belső és a külső.

Hol a legalkalmasabb - a padlólapokat a lakás folyosóján elhelyezni.

A csempe ragasztó típusának összetétele

Egykomponensű csempe ragasztó. A ragasztó alapja a cement, amelyet néha lágyítóval egészítenek ki, hogy növelje a kész keverék élettartamát.

Szállítási formátum - száraz keverék.

Kétkomponensű csemperagasztó. Néha poliuretán és epoxi. Az első egy poliuretán bázist és egy keményítőt tartalmaz. A második epoxigyanta és katalizátor.

A szállítási formátum egy paszta alap és egy folyékony keményítő / katalizátor.

Akril csempe ragasztó. A kész készítmény akril alapon, amely nem igényel további dagasztást.

Szállítási formátum - keverék formájában paszta.

További információ a csemperagasztó tulajdonságairól a "Csempe ragasztása: a fürdőszobában, a padlón, a falakon".

Hogyan befolyásolja a csempe mérete és típusa a ragasztók kiválasztását és fogyasztását?

A csempe két fő jellemzője: méret és típus.

A csempe mérete határozza meg, hogy melyik eszközt fogja használni, amikor felhelyezi azt. A csemperagasztó használata ajánlott egy fogazott simítóval. A fogak magassága a spatulában, amely közvetlenül befolyásolja a ragasztóanyag fogyasztását, és a számítások során használják. A logika egyszerű - annál magasabb a fogak magassága, annál nagyobb a költség.

Ha még mindig nem tudja, hogy milyen spatulát kell használni a csempe lefektetéséhez, de már eldöntötte a csempe méretét, használhatja ezt a megfelelőségi táblázatot:

Ragasztási fogyasztás 1 m2-enként. A csempe ragasztó fogyasztási sebessége.

A javítás nélkül ragasztó bárhol. De a kérdés mindig felmerül, mennyi ragasztót kell vásárolni, például a csempék gyártásához? Úgy tűnik, hagyja, hogy a ragasztó több legyen, mint amennyi nem elég a javítás közepén. A probléma megoldásához legalább szükséges a javítás költségeinek kiszámítása.

Tehát a csempe ragasztó általában kilogrammban van csomagolva. Ezért meg kell határoznia a ragasztóanyag fogyasztását 1 négyzetméterenként, majd kiszámítsa a teljes összeget a szoba területe alapján. De az az egyértelmű válasz, hogy mennyi csempézett ragasztó kerül felhasználásra 1 négyzetméterenként, nem. Mindez sok tényezőtől függ.

1) Ragasztó típusa

A csemperagasztó 3 csoportba sorolható: diszperzió, epoxi ragasztó és cement alapú ragasztó. A legkedvezőbb és legegyszerűbb módja a cement alapú ragasztó (vízzel hígítva). A rétegvastagságtól függően a ragasztó átlagos fogyasztása 1-1,9 kg. A diszperziós ragasztó már használatra kész, a gyantán alapul, folyékony szerkezettel rendelkezik. Az epoxi ragasztónak van egy gyantája összetételében, amelyhez katalizátort adnak hozzá a használat során.

2) A második tényező a csempe mérete

Minél nagyobb a csempe mérete, annál nehezebb, ami azt jelenti, hogy a ragasztóbázis vastagságának nagyobbnak kell lennie. Tehát egy 10x10 csempe esetében 2 mm-es cementragasztó réteg szükséges, 20x30-as csempe - 3 mm, 30x30-os és újabb csempe esetén - 4-5 mm.

A ragasztó alap vastagságának mérése meglehetősen nehéz. Még akkor is, ha megjelenés esetén a ragasztó rétege egyenletes, a valóságban ez nem így van. Tehát támaszkodjon a fogazott fogak méretére. Így egy 30x30 cm-es csempe esetén 8 mm fogú spatula alkalmas. A ragasztóvastagság alkalmazása során a falhoz viszonyítva 90 fokos szögben kell tartani, akkor a ragasztóréteg vastagsága pontosabb lehet. A ragasztó optimális eloszlatásához először fogazott simítóval kell felhordani, és csak ezt követően "fésülni kell" a ragasztót. Ezért a ragasztóanyag fogyasztása a spatula méretétől függ (ez gyakran szerepel az utasításokban). Például, ha Ceresit CM12 ragasztót használ, a fogyasztás 4,2 kg / négyzetméter, ha 10 mm-es fogazású spatulát használ 30x30-as csempe esetén.

3) A csempe típusa

Különböző típusú csempe, elnyeli a különböző mennyiségű ragasztót. A mázas porcelán ragasztó elnyeli a legkevésbé, kissé üvegezett csempe, végül a cotto csempe porózus felülete elnyeli a legtöbb ragasztót, és a kézzel készített csempe sok ragasztót is felszív.

Ezenkívül, ha a csempefelület egyenetlen, akkor egy kis ragasztóréteget nem szabad alkalmazni, ami növeli a fogyasztást.

4) Egy másik tényező, amely befolyásolja a ragasztóanyag felhasználását - a csempék és a bázis típusát

A burkolólapok ideális felületének sima, egyenletes és repedésmentesen kell lennie. Ebben az esetben a ragasztóanyag fogyasztása minimális, mert csak akkor kell biztosítani a csempe ragasztását a felületre.

Ha a felület cseppek, repedések, akkor leginkább kompenzálják a ragasztással történő szintezést. Vannak speciálisan tervezett ragasztók, amelyek még a falhoz is kötődnek, általában ezeket akkor használják, ha a különbségek különbsége nem haladja meg a 3 cm-t, és ehhez olyan ragasztót is kell használni, amely hátlapon különbözik a klinkertől.

A különböző porozitásnak nemcsak a csempe hátsó oldalát, hanem a felszínt is, amelyre rá van helyezve. Minél magasabb a porozitás, annál több ragasztó felszívódik. Tehát a csempe biztosításához további költségekre lesz szükség. Például a betonfalak kevésbé ragadnak fel, mint egy cementált alap.

5) A ragasztó és a márka összetétele egyformán fontos.

A ragasztó összetétele különböző adalékokat tartalmaz, amelyek bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek (fagyállóság stb.). Ennek megfelelően ezek az adalékok megváltoztatják a ragasztó szerkezetét, folyékonyak, vagy fordítva sűrűbbek. Ezért a különböző márkák ragasztásának fogyasztása, de ugyanaz a kötet eltérő lehet.

Így minden típusú ragasztó és a ragasztó egy bizonyos márka saját fogyasztási aránya. Például az Eunis Granit ragasztó esetében ez a standard 1 kg, míg a Litokol K80 ragasztó esetében a norma kissé több - 1,35 kg.

6) A meteorológiai viszonyok befolyásolják a munkamódszert is

A csempék kialakítására alkalmas optimális hőmérséklet 18-25 fok között mozog. De a marginális normák sokkal szélesebbek: 5-38 Celsius fok. Minél magasabb a szobahőmérséklet. Minél több ragasztót kell, mert a nedvesség nagyon gyorsan elpárolog. Ha a hőmérséklet nulla alatt van, akkor a ragasztó teljesen elveszti tulajdonságait.

7) A ragasztó használata a munkamódszerektől, valamint a mester képzettségétől függ

A fogyó ragasztó mennyisége az alkalmazás technikájától függ. Tehát 65 fokos szögben történő simítás esetén a ragasztófelhasználás nagyobb lesz, mint 45 ° -nál (a különbség 20-30%). A spatula alakja is jelentős szerepet játszhat. A V-alakú spatulával való munka legelmaradottabb módja, a második pedig egy U alakú spatula. A nagyobb ragasztófelhasználás négyzetes fogú spatulákra esik. És persze, hogy a mester ragadós fogyasztása tapasztalattal is egyértelműen kevesebb lesz, mint egy amatőré. Tehát ha először rakod a cserépet, akkor jobb, ha egy ragasztóval vásárolni.

A ragasztó térfogatának kiszámítása

Számos módon számolhatjuk ki a szükséges mennyiségű ragasztót.

Az első lehetőség azoknak, akik ismét ragacsot vásárolnak, már dolgoztak vele, és ismerik a márka ragasztóanyag-fogyasztásának valamennyi jellemzőjét. Ebben az esetben, ha vásárol egy bizonyos ragasztó, akkor menjen a hivatalos honlapján a cég képviselője. Nagyon gyakran ezek az oldalak kínálják a számítást - számológépet. Csak adatokat kell megadnia a csempe méretéről, a helyiség területéről és a ragasztó adott típusáról. A végső válasz kilogrammban fog kapni.

A második lehetőség. A cement alapú ragasztó felhasználásának hozzávetőleges számítását javasoljuk. A legkedvezőbb feltételeket vállaljuk, 1,3 kg súlyú ragasztó használata. Szorozzuk meg ezt az értéket a ragasztóréteg vastagságával (feltéve, hogy a csempe mérete 30x30 cm, majd a ragasztóréteg vastagsága 4 mm). Az eredmény: 5,2 négyzetméterenként. Ennek megfelelően, ha 10 négyzetet kell elhelyezni, akkor a fogyasztás 52 kg. Más méretű csempe esetén csak a ragasztó alap vastagságának mértéke változik. Ez az eredmény azonban aligha nevezhető pontosnak, ha csak azért, mert az összes ragasztó eltérő. Azonban egy hozzávetőleges számlálás megad egy bizonyos referenciapontot.

3. lehetőség - alkalmas azoknak, akik sürgősen tudniuk kell, hogy mennyi ragasztóra lesz szükség 1 m2-enként.

Ehhez az alábbi paraméterek szükségesek: a csempe vastagságának fele (mm), a megvásárolt ragasztó átlagos fogyasztása. Szorozzuk meg ezeket a számokat és kapjuk meg az eredményt. Ez a módszer a legpontosabb, mert még a porcelán kő lapok ugyanabból a tételből eltérő vastagságúak.

A ragasztó legnépszerűbb márkái: fogyasztási arányok

Az építőiparban a legnépszerűbb, legmagasabb minõségû és keresett márkák 1 négyzetméterenkénti átlagos ragasztási igényét kínáljuk Önnek.

Kezdjük azzal, hogy fontolja meg az általános átlagot, ahol az első mutató a ragasztóanyag fogyasztásának sebessége kg / 1 m2, a második jelző pedig a ragasztóréteg vastagsága.

Ragasztó Unix: 1-1,16 kg 1 mm ragasztóanyagonként

Ceretes ragasztó: 1,4-1,6 kg / 1 mm ragasztó / 1,5 - 6 kg / 2-8 mm

Litokol ragasztó: 1,3-1,5 kg / 1 mm ragasztó / 2,5-6 kg / 2-8 mm

Clay Hercules: 1,5 kg / 1 mm-es ragasztó

Mapei ragasztó: 1,2-1,6 kg / 1 mm ragasztó / 2-8 kg 2-8 mm

Nos, most felhívtuk a figyelmüket a ragasztófogyasztás részletes eredményeire.

Kezdjük a legnépszerűbb - Yunis ragasztási fogyasztással 1m2-enként.

Az Eunis cég 20 éve állít elő ragasztóanyagokat és egyéb építési keverékeket. Ma a vállalat vezető szerepet tölt be a cement alapú csempe ragasztó értékesítésében, de más, kiváló minőségű épületegyüttesekben is.

Clay Eunice XXI

Ez a ragasztó alkalmas kerámia burkolólapok, csempék, mozaikok, porcelán csempe, valamint a természetes kőből készült csempe.

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,5 kg 6 mm ragasztó esetén.

Clay Eunice 2000

Ez a ragasztó is nagyon népszerű és alkalmas bármilyen típusú csempe.

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,5 kg 6 mm ragasztó esetén.

Ragasztó UNIS Hi Tech

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,5 kg 6 mm ragasztó esetén.

Clay Younis Plusz

Ez a ragasztó alkalmas kerámia lapok, porcelán csempe, mozaikok.

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,5 kg 6 mm ragasztó esetén

Clay Eunice Pool

Ez a ragasztó speciálisan a medence és más vízzel ellátott tartályok burkolására lett tervezve.

Fogyasztás 1 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,1 kg 6 mm ragasztó esetén.

Clay Eunice Granite

Csemperagasztó masszív, nehéz és nagy tányérokhoz.

Csemperagasztó nagy formátumú lemezek készítéséhez természetes kőből és porcelánból készült kőből

Fogyasztás 1 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 3,1 kg 6 mm ragasztó esetén.

Clay Belfix

Ez a ragasztó jellegzetes fehér színű, külső és belső alkalmazásokhoz. Alkalmas kerámia, márvány, gránit burkolólapok felületére. Használható habarcsként is.

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztóra.

Ragasztó UNIS FIX

Alkalmas porcelán csempe és mozaikok elhelyezésére.

Fogyasztás 1,16 kg 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztóra.

Clay Ceresite

A Ceresit a német Henkel érdekeltségű építőelemek kategóriája. Az alábbiakban a ragasztók lehetőségei Oroszországban készülnek.

Ceresit CM 9 ragasztó

Csemperagasztó a belső munkához.

Fogyasztás - 1,6 kg / 1 négyzetméterenként 1 mm ragasztó / 2 - 4,2 kg (a spatulafogak mérete és a cserép paraméterei figyelembe vétele).

Csempe mérete lásd

A fogak mérete mm

A ragasztó átlagos fogyasztása, kg / m2

A csempe ragasztó fogyasztásának táblája.

A Tserezit csemperagasztó fogyasztási aránya.

Ragasztó neve

Max. csempe oldalhossz, cm

A fésű fogainak mérete, mm

Fogyasztás, kg / négyzet. m

Ceresit CM 9 (kerámia lapokhoz)

Ceresit CM 11 Plus (csempe és porcelán cserép)

Ceresit CM 12 (porcelán és nagy csempe)

Ceresit CM 14 Extra

Ceresit CM 16 (rugalmas)

Ceresit CM 17 (szuper elasztikus)

Ceresit CM 115 (márvány és mozaik)

Ceresit CM 117 (homlokzati csempe, kő és kerámia granit burkolat rugalmas ragasztó)

A Ceresat CC 83 rugalmasítót használva vízzel 2-1-re hígítjuk, és a keveréket összekeverjük.

Yunis csempe ragasztóanyag felhasználási aránya.

Ragasztó neve

Mennyit kell 1 x 1 m2-es csemperagasztót 6 * 6 mm-es fésű használata esetén?

Ajánlott rétegvastagság, mm

Ragasztási fogyasztás 1 m2-enként. Csemperagasztó felhasználási aránya

A csempézéshez szükséges ragasztó. Talán mindenki ismeretes. De mennyi kell? 1 zsák 25 kg? 10 zsák 5 kg? Gyakran a döntés az utolsó pillanatban történik a piacon vagy a boltban, és annyit kell vásárolnia, amennyit az eladó mondta. Jól vagy sem? Egy másik helyzetben, a parancsnoka annyi ragasztót vásárol, amennyire szüksége van (biztosan tudja), számot ad, de nem ellenőrizheti. Vagy előre meg akarja tervezni a javítás összes költségét (a lecke hasznos, de utópisztikus), és kiszámítja, mennyit költ a telepítés. Mi a teendő Mennyit kell ragasztani?

Először is, az alapokat: a csemperagasztót általában kilogrammban méri. Az Ön által igényelt összeget úgy határozzák meg, hogy a telepítés négyzetméterenként a ragasztóanyag-fogyasztás szorozva van a teljes mérőórával. A lerakás területe általában mindenki számára ismert, így továbbra is tudni kell, hogy mennyi ragasztó szükséges négyzetméterenként. Nincs egyértelmű válasz erre a kérdésre, de segítünk neked megközelítőleg kitalálni, hogy mennyi ragasztóra van szüksége.

1) A ragasztó típusa

Általában a csempe ragasztó három nagy kategóriába sorolható: cement alapú ragasztó, diszperziós ragasztó és epoxi ragasztó. Az első esetben egy zsák cementet (különféle adalékanyagokkal) vásárol, és vízzel vagy latex adalékanyaggal hígítja. Ez a legnépszerűbb lehetőség: gazdaságos és nem nehéz feladat. Az ilyen ragasztóanyag fogyasztása átlagosan 1 és 1,9 kg / m2 a ragasztási vastagság 1 mm-nél. (Például 1 kg / m2 a Yunis Granit ragasztóhoz, 1,5 kg / m2 a Litokol K66 ragasztóhoz és a Hercules Base ragasztóhoz stb.) A második esetben kész gyanta alapú folyadékkeveréket vásárol (ami gyantán alapul), amelyet nem kell hígítani. A harmadik esetben egy gyantalapú folyékony készítményt és egy katalizátort vásárol. Mindkét összetevőt fel kell keverni, kémiai reakció következik be, és ennek következtében ragasztó oldat keletkezik (kicsit bonyolultabb, de egy ilyen készítmény nem fél a víztől és a hidegtől, nem zsugorodik, nem tapad és tökéletesen tapad a felületre). Az ilyen keverék kilogrammban kifejezett összmennyisége nem megfelelő összehasonlítva a cement alapú ragasztókeverék fogyasztásával.

2) Csempe mérete

Általában minél nagyobb a csempe mérete, annál nagyobbnak kell lennie a ragasztórétegnek. Rendszerint kis csempe (10x10 cm-ig) a cement ragasztókhoz, vékony réteggel, ez a réteg valamivel kisebb, mint 2 mm. A 20-30 cm-es lapok esetében a rétegvastagság leggyakrabban 2 és 3,5 mm közötti, míg a 30x30 és 50x50 közötti csempe esetén a réteg 3,5-5,5 mm, a nagyobb réteg pedig 4-5 mm. A nagy méretű (60 cm-es) lemezekre ajánlott ragasztóréteg alkalmazása (kb. 1 mm) a csempe hátoldalán.

3) A csempe típusa

A csempe hátulja felszívja a ragasztót. De egy másik típusú anyag különbözik a porozitásban - a kézzel készített csempék és a cotto nagyon porózusak, több ragasztót szívnak fel. Mázas ipari csempe elnyeli a kevésbé és a porcelán kőműves még kevésbé. Leggyakrabban a gyártók speciális ragasztókat gyártanak minden olyan anyaghoz, amely figyelembe veszi ezeket a tulajdonságokat. De vannak univerzális ragasztók, ezért figyelembe kell venni a különböző anyagok felszívódásának különbségét. Ha kőkeretet készítesz, gyakran a gyártók is kérik, hogy egy extra réteg ragasztót helyezzenek az anyag hátoldalára.

Ezenkívül fontos figyelembe venni a csempe hátsó felületének egyenletességét is. Abban csempe kézzel készített klinker gyakran durva hátsó felületén, ezért javasoljuk, hogy felárat kell vékony rétegben. Ez növeli a fogyasztást.

Ha egy felületen különböző vastagságú csempeburkolatokat tervez, akkor a ragasztóval kell kompenzálnia ezt a különbséget. Legyen készen erre. hogy a költség növekedni fog.

4) A csempézés technológiájának megteremtése és elhelyezése

5) A ragasztó márkája és összetétele

A különböző márkájú ragasztók összetétele különböző adalékokat tartalmaz (nagyobb adhéziót, rugalmasságot, változási sebességet, csúszásállóságot, hőmérsékletet stb.). Mindez megváltoztatja a ragasztó sűrűségét, így két 25 kg-os zsákban különböző mennyiségű anyag lehet, ami ennek megfelelően megváltoztatja a fogyasztását. Az anyagfogyasztás pontosabb kiszámításához pontosabban ismerni kell a gyártót és a ragasztó nevét annak érdekében, hogy a gyártó által megadott adatok alapján ellenőrizhesse fogyasztását. (Például a Yunis Granit ragasztó standard fogyasztási sebessége 1 milliméterenként minden egyes ragasztóra, a Litokol K80 normál értéke 1,35 kg minden egyes mm-ben. A ragasztó vastagsága 4 mm 20 méteres terület esetén a különbség (megközelítőleg más tényezők egyenlő) 20 kg (80 kg versus 108 kg), ezért ha pontosabb számításokat szeretne, győződjön meg róla, hogy a gyártó adatai láthatók.

6) Időjárási viszonyok

A csempék normál hőmérséklete +5 és +40 Celsius fok közötti. Ideális - 18-24 fokos tartományban. Minél magasabb a hőmérséklet, amelyen a csempe kerül, annál több víz elpárolog a ragasztó felületéről, és annál nagyobb a fogyasztása. Alacsony hőmérsékleten (nulla alatt) a ragasztó romlik, és rendkívül nehéz megjósolni a fogyasztását. Fontos, hogy figyeljen a szélre. Ha tesz a csempe a külső, erős szél nedvesség újra kezdik elhagyni a felszíni és ragasztó fogyasztás növekedni fog.

7) A kezelő technikája és minősítése

A ragasztásfogyasztás attól függ, hogyan használja az eszközt. A spatula eltérő dőlésszögével az alkalmazott ragasztó vastagsága megváltozik (például 60 fokos szögben, a ragasztó használata nagyobb lehet, mint 45 fokos szögben, a különbség legfeljebb 25% lehet). Hasonlóképpen különböző fogformákkal ellátott spatulák különböző mennyiségű ragasztót terjesztenek: a V-alakú spatula általában enyhén kevesebb ragaszt helyez el, mint egy U-alakú ragasztó, amely viszont kevesebbet terjeszt. mint egy négyzetes fogú spatula. Ha először rakja be a lapkát, akkor a ragasztófelhasználás eltérhet a standardtól, mivel Ön vagy vonat vagy megszakítja a technológiát, vagy valamilyen okból a ragasztó egy része a házasságban marad. Mindig jobb, ha ebben az esetben megvásárolja az anyagot egy margóval, hogy ne lehessen leállítani a folyamat közepén.

A szükséges mennyiségű ragasztó kiszámítása

Hogyan kell gyorsan számolni a szükséges csempe ragasztóval? Számos módszer létezik.

A legegyszerűbb - ha pontosan tudja, milyen ragasztóval van szüksége. Például Ön már évek óta csempézett, és pontosan tudja, mit szeretne az Eunis 2000 vagy a Mapei Granirapid. Elég, ha meglátogatják a gyártó honlapját, és megtalálják a számológép részt (ilyen szakaszok vannak az összes gyártó weboldalán). A kalkulátorban elegendő a csempe méretének, a helyiség területének és a ragasztócsíknak a kalapáccsal történő összegyűjtése, kattintson a számítás gombra - és készen áll a választ kilogrammban. Ezt az értéket akkor növelheti, ha biztosan tudja, hogy a ragasztót a csempe közötti magasság felállítására használja, hogy olyan helyzetekben működjön, ahol a hátfelületet ragasztóval kell lefedni, valamint egyéb olyan körülményeket is, amelyek növelik a fogyasztást.

Ha még mindig nem tudja, milyen ragasztót fog használni, de szeretné becsülni a javítás költségeit, használja a fenti számokat. Feltételezzük, hogy cement alapú csempe ragasztót használunk (ez a legnépszerűbb és legegyszerűbb lehetőség). Ezután a kórházban az átlaghőmérsékletet veheti igénybe - a tapadóréteg 1,3 kg / 1 mm ragasztóanyag-fogyasztása. Szorozzuk meg vastagsággal. ragasztó. Tegyük fel, hogy 30x30 cm-es cserépet helyez a padlóra, majd egy 4 mm-es átlagos réteggel (lásd a csempe méretével kapcsolatos pontot) a ragasztófelhasználás 5,2 kg / 1 m2. Ha 20 méter csempét kell elhelyezni, akkor 20 * 5.2 = 104 kg csempe ragasztó szükséges. Ha úgy dönt, 10x10 cm-es cserépet helyez ugyanazon a területen, akkor 1,3 * 2 * 20 = 52 kg ragasztó szükséges. Ha úgy dönt, 60x60 cm-es csempe, akkor körülbelül 1,3 * 6 * 20 = 156 kg ragasztót tölt

Fontos megérteni, hogy ez az érték nagyon hozzávetőleges, és ennek alapján nem mehet el a boltba és a rendelési ragasztóba. Ismét a ragasztók különbözőek, mindenki más tulajdonságokkal és fogyasztással rendelkezik, ezért jobb, ha legalább ismerjük a ragasztó márkáját. De ez a szám segít navigálni a költségek és a tervezés, legalább a végeredmény nem valószínű, hogy tízszer több vagy kevesebb.

És a harmadik út, amely jobban megfelel az eladóknak a csempeüzletben. Megfelelő, ha a vevő nagyjából megkérdezi, hogy mennyi ragasztó szükséges (alkatrész nélkül, becslés nélkül). A csempe vastagságának felét mm-ben kell felvenni, és szorozni kell az eladott márka átlagos peremfogyasztása mm-enként. Ha nem ismeri a költségeket, vagy csak néhányat említ - a kórház átlagához szorozva 1,3. A kis méretű ipari csempe meglehetősen vékony (5-6 mm), a közepes méretű porcelán csempe vastagsága 10 mm, vastagabb porcelán csempe - 12 mm. Ezért a 45x45 cm-es kerámia gránit (10 mm vastagságú) 5 * 1,3 = 6,5 kg / méter, ami 130 kg-tól 20 méterig, és viszonylag közel áll az igazsághoz. Természetesen lehetetlen számlát kiállítani az ilyen kritériumok szerint, de legalább a megrendelést hívhatja.

A népszerű márkák fogyasztási aránya

Hogy segítsünk neked egy kicsit a számításokkal, összegyűjtöttük az átlagos fogyasztási arányokat a legnépszerűbb ragasztómárkák számára. Az egyes ragasztófajtákra vonatkozó részletesebb adatok az alábbiak, az összefoglaló információk a következők:

Unix ragasztó: átlagosan 1-1,16 kg 1m2-es rétegenként 1 mm-es ragasztóval

Ceretes ragasztó: az átlagos fogyasztási sebesség 1,4-1,6 kg 1 m2-enként 1 mm-es ragasztóval vagy 1,5-6 kg m2-enként, a spatula méretétől és a ragasztó típusától függően

Litokol ragasztó: az átlagos fogyasztási sebesség 1,3-1,5 kg / m2 1 mm ragasztóval vagy 2,5-6 kg / m2, a spatula méretétől és a ragasztó típusától függően

Clay Hercules: az átlagos fogyasztási ráta 1,5 kg / 1 m2-es területen 1 mm-es réteggel

Mapei ragasztó: az átlagos fogyasztási ráta 1,2-1,6 kg / 1 m2-es rétegben 1 mm-es ragasztóval, vagy 2-8 kg a spatula méretétől és a ragasztó típusától függően

Eunis ragasztási fogyasztás 1m2-enként

Az Eunice a piacon az egyik legnépszerűbb ragasztó. Az Unis által gyártott, 1994-ben alakult a SMU "Zhukovsky" alapján. A cég most azt állítja, hogy piacvezető a cement alapú szárazépítő keverékek gyártásában, és Oroszországban első helyen áll a csempe ragasztók gyártásában.

Eunice XXI

Cserép ragasztó kerámia, csempézett és mozaik csempék, természetes kő és porcelán lapok elhelyezése érdekében.

Eunice 2000

A legnépszerűbb ragasztómodell. Csemperagasztó kerámia, csempézett és mozaik csempék, természetes kő és porcelán lapok burkolásához

UNIS Hi Tech

Tech csemperagasztó hosszabb nyitási idővel

Eunice Plus

Csemperagasztó kerámia, csempézett és mozaik csempék, természetes kő és porcelán lapok burkolásához

Eunice Pool

Ragasztó csempe ragasztására víztartályokban

Eunice Granite

Csemperagasztó nagy formátumú lemezek készítéséhez természetes kőből és porcelánból készült kőből

Belfiks

A "Belfiks" fehér csemperagasztó külső és belső munkákhoz kerámia, márvány, matt, átlátszó, üveg és díszítő mozaik csempe falak és padlóburkolatokkal szemben

Fogyasztás 1,16 kg / m2 1 mm ragasztóra

UNIS FIX

Csemperagasztó kerámia, csempe és mozaik csempék készítéséhez

Fogyasztás 1,16 kg / m2 1 mm ragasztóra

Ceresit ragasztófelhasználás 1m2-enként

A Ceresit (Ceresit) népszerű védjegy a Henkel által gyártott építőanyagok számára. 2003-ban a cég megnyitotta az üzemet a Ceresit keverékek gyártásához Oroszországban, Kolomna városa, a moszkvai régióban, majd egy másik üzemet a Chelyabinsk és Ulyanovsk üzemében. A következő ragasztó Oroszországban készült.

Ceresit CM 9. Csemperagasztó a belső munkához

Csempe ragasztóanyag-fogyasztása 1 m2-enként

A ragasztó használata nagymértékben függ a csempe méretétől és a ragasztó gyártójától. Továbbá attól függően, hogy pontosan milyen ragasztóval (padlón vagy falakon) alkalmazzuk, mennyisége 2,5-4 kg / m2. Ezenkívül fontos megjegyezni, hogy ha a ragasztót önmagadra kívánja alkalmazni, és még soha nem tette ezt meg, akkor a végső fogyasztási mennyiség még nagyobb lesz. Ezt követően részletesen ismertetjük az átlagos fogyasztási arányt, hogyan változik a különböző tényezők függvényében.

A ragasztó térfogatának kiszámítására szolgáló módszerek

Gyors és egyszerű módszer

Ha nincs lehetőség interneten keresztül, egyszerű és gyors módja van a számítások elvégzésére:

 1. Mérje meg a felület és a csempe méretét.
 2. Alkalmazza a képletet: S turn / S pl., Vagyis a felület területét egy lapka területére osztja.
 3. Ha a csempe mérete 10x10 cm, akkor 1000 cm.kv / 100 cm.kv = 10 db. Ez a csempék száma 1 m².
 4. Számolja ki, hogy mennyi ragasztóréteg szükséges négyzetméterenként. A standard ragasztó tömege 1,3 kg. A 10x10 cm-es paraméterekkel rendelkező csempe esetében a ragasztóréteg átlagos vastagsága 2 mm legyen, ami: 1,3x2 = 2,6 (kg / m2).
 5. Ajánlott réteg más méretű csempékhez:
 6. 20x30 cm = 2-3 mm;
 7. 30x30-50 * 50 = 3,5-4 mm.

Opcióként lásd a gyártó által megadott anyagfogyasztási adatokat. Ez a módszer optimális azok számára, akik saját kijavításuk folyamatban vannak, már rendelkeznek a tapadó összetétel kezelésével. Egyszerűen válassza ki a gyártó márkáját és látogassa meg a hivatalos cég vagy képviselőjének honlapját. Számos ilyen helyszínen tapadási arányszámológép található. A szoba területének és a cserép méretének ismeretében megkaphatja a szükséges számításokat.

Videó megtekintése:

Hozzávetőleges számítás

A pontos számítások itt nem működnek, csak extrém esetekben alkalmazzák: a négyzetméterben a cserép teljes területét megszorozzák a ragasztó átlagos fogyasztásával.

Padlóburkoló ragasztóanyag fogyasztása

A csempe padlóra történő beszerelésekor a szakemberek 8 méretű spatulát javasolnak. Alapvetően az anyag 30x30-as paraméterekkel rendelkezik, ami kb. 5 kg négyzetméterenként szükséges. ragasztókészítmény.

Ezek a mutatók csak akkor lesznek rendkívül pontosak, ha a padlófelület nem szabálytalan. Minél erőteljesebbek a hibák, annál több ragasztót fogyasztanak el.

Gipszkarton falakhoz

Ha gipszkartonra néző anyagot szeretne alkalmazni, a padlóhoz képest a ragasztó sokkal kevesebb lesz ugyanazzal a csempe méretével.

A fogyasztás átlagosan 1,8 kg / m. sq. 1 mm réteg vagy legfeljebb 4,8 kg 1 négyzetméterenként. m felülettel.

A híres márkák átlagos fogyasztási aránya

Csemperagasztó Az Eunice Plus az univerzális eszközökre vonatkozik, mivel számos, egymással szemben elhelyezkedő anyagot ragaszthatnak fel: cserép, mozaik, természetes kő, porcelán. Fogyasztás: 2,32 kg / m. sq. 2 mm rétegvastagsággal.

A ragasztó bányászokat belső és külső falakhoz és padlókhoz használják, függetlenül a nedvességtől. Fogyasztás 3-4 kg / m. sq.

Az EK-3000 ragasztót csak egy vékony rétegben alkalmazzák, de számos építőanyaggal és munkatípusra alkalmazható. Kerámiákhoz, falakhoz és padlókhoz készült csempékhez, bármilyen felülethez jól tapad, szélsőséges hőmérsékleti ellenállóképességű, hosszútávon működik száraz helyiségekben és magas páratartalom mellett. Fogyasztás: 2,8 kg / m. sq.

A csempe ragasztóanyag fogyasztását befolyásoló tényezők

Gyakran előfordul, hogy a gyártók az áruk csomagolásán vagy az utasításokon belül ajánlják az 1 m2-es felületű ragasztók ragasztását a szokásos feltételek alapján, nem számítva több fontos pontot:

 • Az alap felületének deformációja. Az ideális felületektől eltérően a ragasztók egyenetlen részeken történő fogyasztása nagy lesz.
 • Az alap durma. A csempeanyaggal való tapadási tulajdonságok itt növekedni fognak.
 • A csempe burkolásának módja. Ha a felületre szorítódik, a felesleges ragasztó kinyúlik, és a következő elemhez használható.

Alternatív lehetőség

Most nem kell gyötrődni arról a kérdésről, hogy melyik ragasztó jobb választani a csempe számára. Szinte mindegyik egyetemes, mivel a gyártási folyamatban a legújabb fejlesztések és technológiák alkalmazandók rájuk. Amint azt már láttuk, a munka minősége és a burkolóanyag felhasználásának időtartama számos tényezőtől függ, de először a ragasztó helyes számítása 1 / m2-ben. Ezért, ha kételkedik a számításokban, vagy a számítások során nagy pontosságot szeretne, jobb, ha segítségre van szüksége a szakembereknek.