Legfontosabb > Tervezés

Törölközőszárító csatlakoztatása

A fürdőszobai javítás elvégzéséhez el kell döntenie - a fűtött törölközőt a saját kezével kell összekötni, vagy szakember bevonását ehhez. Ez a cikk ajánlja a fűtött törülközőtartó csatlakoztatását, és még akkor is, ha önmagát nem teszi meg, a kapott információ segít a telepítés folyamatának ellenőrzésében.

És ez sok esetben segít a munka minőségének komoly javításában!

Fűtött törölközőtartó telepítése: általános információ

Hol csatlakozni?

A fűtött törölközőtartó kapcsolási sémája két lehetőséget kínál a csövek felszerelésére:

 • A fűtési rendszerben (központi vagy független)
 • A melegvíz rendszerben

A legtöbb esetben előnyös a második lehetőség, hiszen először is, a fűtési rendszerben a melegvíz csak a fűtési szezon alatt érhető el - pl. fél évig a legjobb. Ugyanakkor a forró víz a csövekben szinte állandó.

Másodszor, a fűtött törülközőtartó fűtési rendszerhez történő csatlakoztatásának folyamata csak a fűtési szezonon kívül valósulhat meg: hidegben senki nem engedheti meg, hogy leállítsa a fűtést és csöpögtesse a vizet a csövekből, mivel a házra gyakorolt ​​következmények valóban katasztrofálisak lehetnek.

Csatlakozási mód

Mielőtt csatlakoztatna egy fűtött törölközőtartót, el kell döntenie, hogyan kell csatlakoztatni. A legtöbb szovjet építésű házban a fűtött törülközőtartó egy zigzagcső a fürdőszobai falon, és ha meg akarja cserélni, akkor a megfelelő átmérőjű fűtött törülközőtartó modelljét egy alsó csatlakozással kell kiválasztani.

De ha a javítás során a fürdőszobában "megfulladt" a csövek a falon, így csak a kijáratok - itt lehet telepíteni vízzel fűtött törülközőt sínek oldalán. Szerelje fel őket nehezebbé, de úgy néz ki, hogy ez a design nem jobb példa.

Az ilyen típusú fűtött törülközőtartók beszerelésekor nagyon fontos az összes ízület elszigetelése, mivel ha egy fűtött törülközőtartály áramlik, amelynek csövei a falban rejtve vannak, a hibaelhárítás nagyon időigényes.

Csatlakozás a forró vízrendszerhez

A vízmelegített törülközőtartó telepítési eljárása

A munka sorrendje

A vízmelegített törülközőtartó teljesen összekapcsolható a saját kezével.

Ha szeretné megtudni, hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a fűtött törölközőt - akkor a legjobban kövesse ezt a sémát:

 • A régi törülközőtartó leszerelése
 • Daruk szerelése
 • Új törölközőmelegítő telepítése
 • Telepítési minőségellenőrzés

A helyes megközelítéssel az egész eljárás több mint néhány órát vesz igénybe. A fenti lépések mindegyikét külön vizsgáljuk meg.

A fűtött törülközőtartó leszerelése

Mielőtt csatlakoztatna egy vízmelegített törölközőt, el kell távolítania a régiet.

Ez a következőképpen történik:

 • Zárja le a forró víz áramlását a csőbe, amely egy fűtött törülközőtartóhoz van csatlakoztatva. Ezt úgy lehet elérni, hogy kapcsolatba lép a ház irodával, vagy önállóan (a felelős személy, például a szövetkezet elnöke egyetértésével), és leállítja a megfelelő szelepet.
 • Fűtött törülközőtartó lapos csatlakozással, valamint minden olyan melegített törülközőtartó, amely nem része a forró vízcsőnek, a menetes csatlakozások kicsavarásával szétszerelik.
 • Ha a fonal "beragadt", vagy a fűtött törölközőt egyszerűen hegesztették a csőhöz - vágógépet vágunk le egy daráló segítségével.

Figyelj! A fűtött törülközőtartó leszerelésénél a metszést úgy kell elvégezni, hogy a csővezeték megfelelő legyen a menetvágáshoz.

Távolítsa el a fűtött törülközőtartót a tartókkal.

Daruk szerelése

Ezután folytathatja a daruk beszerelését. Ha levágjuk a régi fűtött törölközőtartót, új csövet vágunk egy megfelelő átmérőjű halállal a cső maradványain. Ha a szálak a csöveken maradnak - azt is ki kell kapcsolni, hogy javítsák a menetes csatlakozás minőségét.

Miután a szálat a szelepek - szelepek felszereléséhez hozta.

Ez azért van így, hogy:

 • Állítsa be a törölközőt, a nyílást vagy a zárást
 • Ha javításra lenne szükség (például ha fűtött törölközőt áramoltat) vagy egy fűtött törölközőtartót cserél le, akkor leállíthatta a vizet, és megtenné a szükséges intézkedéseket.

Ha egy jumper telepítését tervezi - az ún. "Buy pass" -ot, meg kell adnia a telepítést ebben a szakaszban.

Csatlakozási séma "by-pass"

A fűtött törülközőtartó felszerelése

Attól függően, hogy milyen típusú a kapcsolat a törölközőt, válassza a szerelvényeket - egyenes vagy szögletes.

Az összes menetes csatlakozást lánckészítéssel lezárják. A kúpos menetes csatlakozásoknál a szalag FUM.

Fűtött törülközőtartó rögzítése a csőhöz

A fűtött törölközőtartót a szerelvényekhez rögzítjük, húzzuk meg a kötőelemeket, ügyelve arra, hogy ne sérüljön a menet.

A fűtött törölközőtartó a falra rögzíthető, akár bilincsek segítségével, akár speciális teleszkópos tartók segítségével.

 • Ha a csőátmérő kisebb, mint 23 mm - a távolság legalább 35 mm legyen
 • Ha a cső átmérője 40-50 mm - a minimális távolság 50 mm

Csatlakozó szerelvények

A csatlakoztatott fűtött törölközőtartót szorosan ellenőrizni kell, miután próbaindítást hajtott végre. Ha minden rendben van, és nincsenek szivárgások, akkor az eszköz használható.

Az elektromos fűtött törölközőtartó csatlakozása

Ettől függetlenül egy ilyen elektromos elektromos törülközőtartó csatlakoztatását is figyelembe kell venni. Itt a legfontosabb lépés a készüléknek az elektromos hálózathoz való megfelelő csatlakoztatása, ezáltal elkerülve a rövidzárlat vagy a tűz előfordulását.

Az elektromos fűtött törölközőtartó csatlakozása

Ebből a célból kötelező:

 • Talaj törölközőmelegítő
 • Az eszköz csatlakoztatása egy védő leállító berendezésen (RCD, népszerűen "automatikus")

Ha elektromos törölközőtartót szeretne egy közvetlenül a fürdőszobába helyezett konnektorba csatlakoztatni, vízzáró házzal kell ellátnia.

Más szavakkal, az aljzatnak "be kell süllyeszteni" a falba, és a nyílást speciális szigetelő sapkával kell lezárni.

Ha alaposan megvizsgálja az ebben a cikkben szereplő összes információt, akkor valószínűleg nem merül fel a fűtött törülközőtartó telepítésének kérdése. Így teheted ezt a készüléket saját telepítésével!

Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt

Napjainkban egyre kevésbé közös fürdőszobák vannak, amelyekben a fűtött törülközőtartó hasznos tulajdonsága nem lenne telepítve. Végtére is, a törölköző és a különféle textília szárítása mellett a törölközőmelegítő kedvező mikroklímát hoz létre a fürdőszobában, amely lehetővé teszi, hogy elkerülje a gomba megjelenését és a kellemetlen szagokat, a nedvesség kialakulását. A modern törölköző melegítő látványos kialakítással és stílusos megjelenéssel rendelkezik, így kiválaszthatja azt a modellt, amely legjobban a fürdőszoba falán néz. A kényelmes hőmérséklet és a normál páratartalom biztosítása érdekében egész évben működniük kell. A fűtött törölközőt önállóan lehet csatlakoztatni, vagy erre a célra vonzza a professzionális vízvezeték-szerelőt. Bármelyik lehetőség is tetszik, még mindig tudnia kell legalább a munka főbb pontjairól. Ha úgy döntenek, hogy mindent megteszünk, akkor mielőtt a fűtött törölközőt saját kezűleg csatlakoztatnánk, meg kell választanunk a megfelelő csatlakozási módot.

A víz törülközőtartó felszerelési jellemzője, hogy összeomlik a teljes vízellátó rendszerbe.

A törülköző csatlakoztatásának módja: hogyan kell kiválasztani a megfelelőt?

Háromféle fűtött törülközőtartó van a modern piacon: víz, elektromos és kombinált modellek.

A leggyakoribbak a víztisztító sínek. Hogy szakemberek bevonása nélkül kézzel tudják összekapcsolni őket. Ha ugyanazt az elektromos vagy kombinált modellt szeretné csatlakoztatni, szüksége van egy szakembernek.

A fűtött törölközőtartó csatlakoztatásához 2 lehetőség van:

 • a melegvízellátáshoz;
 • a fűtési rendszerhez.

A "létra" vízszintes létra (kerek profil) lépésről-lépésre történő ábrázolása.

Leggyakrabban 1 választási lehetőség van, mert ebben az esetben egész évben és éjjel-nappal garantált. A fűtési rendszerhez való csatlakozás esetén számos nehézség tapasztalható. Meleg víz a rendszerben csak a fűtési szezonban van. Ezenkívül felmerül a kérdés: hogyan csatlakoztathatjuk és csatlakoztathatjuk a fűtött törölközőtartót télen, mert senki sem fog megengedni Önnek a fűtővezetékekbe való bejutást (ennek eredményeképpen fagyaszthatja a feszítőt).

Ha a szovjet modell régi modellje helyett egy új fűtött törölközőtartót csatlakoztat, akkor az alsó csatlakozásra tervezett azonos átmérőjű készülék új modelljének kiválasztása szükséges. Ha a javítás során a csővezeték helyiségei "rejtettek" a falban, és csak a kijáratok maradtak kívül, ebben az esetben lehetséges egy vízmelegített törülközőtartó felszerelése oldalsó csatlakozással. Egy ilyen modell telepítése sokkal nehezebb, de az eszköz sokkal jobban fog kinézni.

Egy ilyen törülközőmelegítő telepítése megköveteli egy eszköz, amely gondosan elszigeteli a kötést, mivel egy olyan szivárgás eltávolítása, amelynek csövek rejtve vannak a falon, nagyon nehéz feladat.

Lépésről lépésre útmutatást a fűtött törölközőtartó felszereléséhez

Fűtött törölközőtartó cseréjekor több műveletet kell végrehajtania a következő sorrendben:

 • a régi eszköz bontása;
 • ugrók (bypass) és golyóscsapok szerelése;
 • a fűtött törülközőtartó csatlakozása.

Abban az esetben, ha új eszközt telepített, az első lépés kihagyásra kerül.

A víz törölköző összekötésének módszerei.

Készítse elő a szükséges eszközöket a csatlakozáshoz:

 • állítható csavarkulcs;
 • csavarkulcs;
 • ütni;
 • menetvágó;
 • forrasztópáka polipropilén csövekhez;
 • bolgár;
 • hex kulcsok készlete.

A régi készülék leszerelése

A régi fűtött törölközőtartó kikapcsolásához kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Zárja le a forró vízszelepet. Ez a kérdés a ház irodájával egyeztetett.
 2. Távolítsa el a régi törölközőmelegítőt. Ha az eszköz nem egyezik a forró vízcsővel, csavarja le a csavaros csatlakozást és szüntesse meg. Ha az egységet a csőre hegesztették, azt egy darálóval kell vágni. A vágást úgy végezzük, hogy a csővezeték hosszúsága elegendő a menetvágáshoz.
 3. Távolítsa el a régi készüléket a konzolokból.

A jumperek (bypass) és a golyóscsapok felszerelése

A bypass egy csődarab összekötő elemekkel. Mindenféle előre nem látható helyzetre tervezve. A jumper a törölközősín végein történő felszereléséhez golyóscsapokat szerelnek fel, amelyek szükség esetén leállítják a víz áramlását az eszközön keresztül. Ha az áthidaló a felemelőbe van szerelve, a vízkeringés még akkor sem áll le, ha a készülék ki van kapcsolva. Ez lehetővé teszi, hogy a javítás során ne zárja le a vízellátást az egész házban.

A legjobb, ha egy bypass csövet készítenek rozsdamentes acélcsövekből. A levegő eltávolítása a rendszerből további gömbcsapot kell beépíteni a jumperbe. Ez biztosítja a víz szabad áramlását a fővezetéken és a fűtött törülközőtartón.

A tekercs felszerelése és csatlakoztatása

A megkerülő vezetéket a rozsdamentes csövekből lehet leginkább elvégezni.

A következő lépcső - a készülék konzoljait, és szerelje fel a törülközőt. A konzolokat a készülékbe csavarozzák, amelyek általában a készlet részét képezik (ha nincsenek, külön kell megvásárolni). A falon lévő ceruzával a jelek a zárójelek alatt készülnek. Az eszközt az épület szintjén kell kiegyenlíteni, így a legjobb, ha van egy asszisztense.

A falon csempével díszítve a lyukakat speciális fúróval fúróval készítik. A lyukakba műanyag tüskéket helyeznek be, amelyek után a fűtött törülközőtartó a falhoz van rögzítve és egy csavarhúzóval vagy egy hagyományos csavarhúzóval csavarokkal rögzíti.

A felszíni burkolat és a készülék cső tengelyétől való távolság szabályozva van, és:

 • 5-5,5 cm az 5 cm átmérőjű csövekhez;
 • 3,5 cm a 2,3 cm átmérőjű csövekhez.

Ezután új fűtött törölközőt kell csatlakoztatnia a felemelőhöz. Ehhez az egység a szerelvényen keresztül csatlakozik a szelepekhez a jumperhez (szögletes vagy egyenes lehet, attól függően, hogy milyen típusú a készülék).

Óvatosan húzza meg a rögzítőket, hogy ne sérüljön a szálak. Használja a len alapozását az összes csatlakozás lezárásához.

Ne felejtsük el, hogy a víznek áthaladnia kell a készülék felett felülről lefelé, ezért a tápfeszítőt a fűtött törülközőtartó felső aljzatához kell csatlakoztatni. Miután a felsorolt ​​munkák befejeződtek, ellenőrizze a menetes csatlakozások szorosságát. Érezd a varratokat. A cseppek és szivárgások nem lehetnek. Csak a vízcsapok fokozatos feltöltése után nyitható ki egyszerűen.

Ez minden. Most van egy ötlete, hogyan kell a fűtött törölközőt összekötni a fürdőszobában, és menteni a szakember szolgáltatásait. Gondold meg, hogy te magad csinálod ezt a munkát. Ha nem biztos benne, jobb, ha meghívjuk a mestert, nehogy elrontsuk a fűtött törölközőt, és ne költsünk még több pénzt. Sok szerencsét!

Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt

Jelenleg katasztrofális helyzet áll fenn a szakképzetlen interferenciával a közös ház rendszerek munkájában, különösen a forró vízmelegítőkhöz csatlakoztatott fűtött törülközőtartók (PS) beépítése vagy módosítása során.

Ez a cikk leírja a PS működésének elveit, példákat ad arról, hogy hogyan kell megfelelően összekapcsolni, és kezdetben üzemképtelen vagy instabil opciókat, amelyek megmagyarázhatják működésképtelenségük okait.

Egy kis történelem, régi PS típusok

Húsz évvel ezelőtt a PS "a fejlesztőből" egy "P" vagy "M" betű alakú, monolitikus felszállócső volt.

A ronda megjelenés ellenére az ilyen típusú alállomásnak vitathatatlan előnyei voltak: folyamatosan forró volt, nem jelentettek észrevehető hidraulikus ellenállást, és nem engedték meg a lakosok számára, hogy megzavarják a melegvíz-ellátó rendszer (HMV) működését.

Az idő múlásával azonban a régi lakásállomány bérlői javításokat végeztek, megváltoztatták a régi és csúnya PS-t egy új és ragyogó megoldásra. Jó forgatókönyvvel kiderült, hogy így:

A PS átmérője megfelel a felszálló átmérőjének, a csatlakozás szűkítés nélkül és szelepek (csapok) nélkül történik.

Ha sikertelen forgatókönyv - mint ez:

Négy extra szűkület jelent meg az alkalmazott szerelvényektől:

De sokkal rosszabb:

Az előzőekben említett szűkítő, kiegészített szelepek mellett. Amikor egyikük átfedi egymást, a keringés teljesen leáll a felszállóban, a tápellátásban lévő lakások nyomása nullára csökken (a víz egy része a "visszatérő vezetékből" áramlik), a felemelő lehűl, ha nincs vízelvezetés, és mikor nyitja ki a keverőt, hosszú időre hideg vizet kell lefolyania.

Szigorúan tilos a szelepek és szerelvények (daruk) felszerelése az emelõkön!

A melegvízellátó torony fűthető törülközőtartályaiból.

Idővel a fejlesztők egyre korszerűbb technológiákat kezdtek használni, és nem egy hajlított ijesztő cső helyett két fiókot indítottak el a felszállóktól, hogy összekapcsolják az alállomást a lakók megválasztásával. Sajnálatos módon azonban sem ezeknek az ágoknak a típusa, sem magassága a padlóról, sem a köztük lévő távolság semmilyen módon nem normalizálódik. Ez súlyos problémákat okoz a PS összekapcsolásakor, amelyet az alábbiakban tárgyalunk.

Mindig van egy megkerülés a csapok között - egy csőszakasz, amelynek átmérője megegyezik a felszálló átmérőjével vagy egy lépéssel kevesebb.

A törölközőmelegítő megkerülése számos problémát megold:

 • A normál keringetési sebesség fenntartása a melegvíz (GW) felszállón keresztül. A felszálló erõs áramlás biztosítja, hogy egyenletesen forró víz kerüljön (a szabványoknak megfelelõen - 60 fokos) minden lakáshoz, bármilyen padlóra, függetlenül attól, hogy a bejárat kezdetétõl a felszállóig terjed.
 • A teljes hűtőközeg (víz) csak egy része áthalad egy PS-n, a másik pedig elmúlik, így több hőt takarít meg a következő fürdőszobák számára. Végtére is, az egyik felszálló dolgozhat egy vagy két tucat törülközőtartó.
 • Lehetséges, hogy az alállomást teljesen leállíttathatja, vagy a lakóinak hőmérsékletét állítsa be anélkül, hogy befolyásolná a többi lakást (ez utóbbihoz egy kiegészítő vezérlőszelepet kell felszerelni az egyik csapra, mivel a gömbcsappal nem lehet szabályozni semmit).

Beszéljünk a fizikáról. Gravitációs szivattyú a PS-ben.

Ha a szűkített vagy elmozdított bypass munkateljesítménye mégis valahogy illeszkedik a vízvezetékberendezések vezetőihez, akik úgy gondolják, hogy "átnyúlnak - ne nyomja meg", akkor a rendszernek anélkül, hogy bypass-eltolódás lenne, és a felszálló összeszorítása nélkül teljesen szétesett volna: "Minden víz áthalad a törülközőn! Hát nem fog zsibbadni! Soha nem működhet! "

Azonban a PS ezzel a kapcsolattal remekül működik! A teljesítmény magja a "gravitációs szivattyú":

A hűtőfolyadék hűtése a PS-ben általában csökken, mivel nagyobb a sűrűsége (fajsúlya) a forró hűtőfolyadékhoz viszonyítva. Ennek eredményeképpen a lehűtött hűtőfolyadékot a PS alsó pontjától a felszálló felé toljuk ki, ugyanakkor egy forró hűtőközeg belép a PS felső pontjába. Ami újra hűl és leesik - egy "gravitációs szivattyút" kapunk, amelynek örök motorja hűtött víz.

Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt.

Tekintsünk néhány, a PS-t összekapcsoló garantált munkamódszert.

1. ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok, nem összehúzott és elfogulatlan áthidalás.

A leghatékonyabb csatlakozás a PS abszolút többségéhez (a kivételek egy kicsit később kerülnek hozzáadásra) - a hűtőfolyadék szállítása a felső részen és a lehűtött hűtőfolyadék felengedése alulról. Ez elérhetõ egy oldalirányú vagy átlós kapcsolatnak egy nem szándékolt és elfogulatlan bypasstal.

A rendszerek egyenértékűek, az átlós verzió szinte semmilyen előnnyel nem rendelkezik az oldallal szemben.

Ez a PS csatlakozási rendszer a leginkább egyetemes:

 • Működik minden felszállási irányban a felszállóban.
 • Nem függ a felszálló keringési sebességétől.
 • A víz kiáramlása után a PS-ből nem szabad vérzik.
 • A felszálló távolsága önkényesen nagy.

Az áramkör teljesítményi feltételei:

 • Az emelő alsó kimenete az alállomáson lévő csatlakozási pont alatt legyen, a felemelő felső kimenete pedig az alállomás csatlakozási pontja fölött legyen.
 • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
 • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, különben a levegő felhalmozódik benne, és a keringés megáll), vagy vízszintes úton megy (csak szűk határokon belül megengedett, a mély "lyukak" "zsebekként" szolgálnak a levegőztetéshez).
 • A csapok közti alsó betáplálásnál biztosan nincs szűkítés! Ez zavarja a PS munkáját, amíg teljesen üzemképtelen! A legfelsõ takarmányban végsõ soron a felsõ átmérõ egy lépcsõjével történõ bypass szûkítés elfogadható (ezt az opciót részletesebben lásd alább), de a PS üzemeltetéséhez nincs szükség.
 • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
 • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

 • a) Lassítja a keringést az egész emelõn (a forró víz hõmérséklete az apartmanok vízérõl esik).
 • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
 • c) Nem javítja a fenti rendszer hatékonyságát észrevehető módon, és az alsó tápláléknál, még az ellenkezője is - zavarja az alállomás munkáját.

A séma érvényben lévő verziói №1.

Az alállomás függőleges helyzete teljesen a csapok között van, az áramkör működési feltételei nem sérülnek.

A PS teteje a felső kimenet felett van. A víz kiáramlása után a PS-ből való légtelenítés szükséges.

2. ábra: alsó csatlakozás.

Kevésbé hatékony, mint az oldalsó, előnyei és hátrányai.

 • Működik minden felszállási irányban a felszállóban.
 • Az a képesség, hogy a csöveket valahova a fürdőszobába rejtve, a falak ragasztása nélkül.
 • Mayevszkij csapjain keresztül levegőztetés szükséges.
 • Alacsonyabb hatékonyság az oldalsó vagy átlós csatlakozásokhoz képest.

Az áramkör teljesítményi feltételei:

 • A felemelő felső kiömlőnyílása eltolással vagy szűkített bypasszal az alállomáson lévő csatlakozási pont alatt kell lennie. Ez biztosítja a PS függetlenségét az áramlás irányából.
 • Az alsó csapot a PS alatt kell lennie a rendszer minden változatában.
 • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
 • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne, és a keringés megáll), vagy vízszintes úton (csak szűk határok között megengedhető, mély "lyukak" fújja a kapcsolatot a PS-vel).
 • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
 • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

 • a) lelassítja a keringést az egész felszállóban (a forró víz hőmérséklete a lakások vízszintjein esik).
 • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
 • c) Nem észlelhető módon javítja az adott rendszer hatékonyságát.

A rendszer ²2-es verziója érvényes.

Minden ág a PS alatt van, semmilyen feltétel nem sérül.

A felső aljzat a PS aljánál.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez azonnal korlátozza az áramlás irányát - csak a tetején!

Az alacsonyabb áramlással ilyen kapcsolat instabil.

³3. Ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok szűkített vagy elmozdított bypass segítségével.

A vízvezetékelők abszolút többsége úgy véli, hogy az alállomás csapjai között feltétlenül szűkítésre van szükség - egyébként semmi sem fog működni. Először is, nem ez a helyzet (lásd. №№ 1. és 2. reakcióvázlat), és másrészt, abban az esetben az alsó vízellátás a kelő, és a gyenge keringés szűkült megakadályozza munkáját törölköző, amíg a teljes hűtési, annak ellenére, hogy normál kapcsolat külsőleg. Ezért mindig törekedjen arra, hogy a bypass átmérője megegyezzen a felszálló átmérőjével.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felemelőben lévő betáplálási irányt most a legmagasabb jelzi.

A beállítások alján nem feltétlenül ajánlott használni ezeket az opciókat, az okokat az alábbiakban ismertetjük.

A rendszer hátrányai:

 • A stabil működés csak a legfelső adagolásnál garantált.

A rendszer előnyei:

 • Egyértelműen és stabilan dolgozik a felszálló felső takarmányában.
 • A víz kiáramlása után a PS-ből nem szabad vérzik.
 • A felszálló távolsága önkényesen nagy.

Az áramkör teljesítményi feltételei:

 • Ismét emlékszünk arra, hogy az alsó adagolással a csapok közötti szűkület / elmozdulás megakadályozza a PS munkáját, amíg teljesen üzemképtelen! A felső adagolásnál a szűkítés elkerülése legfeljebb 1 lépés lehet a felszálló átmérőjétől. Soha nem szükséges egy szűkített bypass bypass.
 • Az emelő alsó kimenete a PS alsó része és a felszálló felső kimenete legyen - a PS teteje felett.
 • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
 • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne és a keringés megáll), vagy a vízszintes úton megy (csak kis korlátok között, mély "lyukak" zavarja a keringést).
 • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
 • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

 • a) Lassítja a keringést a teljes felszállóban (a forró vízcseppek hőmérséklete).
 • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
 • c) Nem javítja a fenti rendszer hatékonyságát észrevehető módon, és az alsó tápláléknál, még az ellenkezője is - zavarja az alállomás munkáját.

Miért nem működik a PS?

Elemezzük a PS tipikus összekapcsolási hibáit (a szakaszt fokozatosan feltöltjük a tényleges példákra mutató hivatkozásokkal).

A PS az alsó osztás alatt van. Hűtőszekrényben, MS és megy le a víz csapdába, kialakítva az alsó része az SS, és a csövet (torlasztózóna - aljáról PS egy olyan szintre, alacsonyabb érintse meg), és nem jön vissza a kelő, hogy az, hogy a tetején megnyomja a könnyebb meleg víz... Egy hasonló megsértéssel járó PS működik, amíg egy bizonyos különbség a magasságban "alsó kimenet - alacsonyabb PS" túllépése (lehetetlen megjósolni a pontos értéket) - akkor a PS természetes keringése leáll.

A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felgyülemlik - a keringés a PS-ben megáll. Elméletileg működtethető, ha van egy levegővel (automatikus vagy Mayevsky) rendelkező szívócső a cső tetején.

A korábbi, nem dolgozó esetek kombinációja, amelyet általában úgy alakítottak ki, hogy egy csövet fektetnek a mennyezet mögé, a második pedig a padlóba esztrich.

A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felhalmozódik, és a PS-ben hűtött víz az alsó cső hurokja által alkotott "üregben" van, és nem kerül vissza a felszállóba. A keringés a PS-ben megáll.

Az oldalsó csatlakozás teljesítménye elmozdult vagy szűkített bypass és LOWER tápellátás esetén kritikusan függ a felszálló keringtetéstől.

Egy kis sebességű forgalomban a PS nem működik, mivel az alsó visszahúzás miatt a torzítás / beszűkitett nyomás nagyobb, mint a felső -.. A keringető szivattyú hajlamos tápvíz az MS keresztül az alsó kivezető, és a „gravitációs szivattyú” belső PS hajlamos, hogy csökkentse a hűtővíz le. A kölcsönösen egymással ellentétes áramlások gátolják egymást, és a keringés a PS-ben megáll.

Ha a kelő nem megcsonkított szomszédok, és a pincében egy nagy teljesítményű keringető szivattyú, ez általában a szivattyú „nyer” és az SS kezdett forgás: a bal kollektor meleg víz emelkedik, a jobb oldalon - lehűl a víz megy le, fokozatosan keverés forró bal oldali kollektor a vízszintes kapukon keresztül. Azonban, ha valaki például egy barbár csapot helyez el a bypasson, a keringési ráta annyira csökkenhet, hogy az alállomás leáll. Vagy működni fog, nem függ a napszaktól (különböző vízelemzés a felszállóról).

Az átlós csatlakozás még rosszabb, mint az oldalsó csatlakozás. Kevesebb esély van a sikeres bevezetésre, mert A PS hidraulikus ellenállása nő, amelyet a szivattyúnak le kell küzdenie, miközben a gravitációs szivattyú ellenállása megegyezik.

Hogyan csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a használati melegvíz készítéséhez és a fűtési körhöz a saját kezével

A készülék higiéniás kiegészítők szárításának és a felesleges nedvesség eltávolításának eszköze a készülékben és a berendezésben egyaránt egyszerű. A telepítés megvalósításához nem szükséges alapvető ismeretek az építőmérnöki szolgáltatások területén. Azonban tisztán tudnia kell, hogyan kell csatlakoztatni a fűtött törülközőt. Végtére is, a saját erőfeszítéseinek eredményeit vagy a bérelt vállalkozók munkáját sok éven át kérem, egyetértek?

Az általunk bemutatott cikk részletesen tárgyalja a PS és a csatlakoztatás során felmerülő esetleges komplikációkat. A bizonyított és rendszeresített információ megbízható segítséget nyújt azoknak az otthoni mestereknek, akik saját munkájukat szeretnék, vagy akik szeretnék ellenőrizni a munkavállalók cselekedeteit.

Részletesen bemutatjuk a fontosabb háztartási készülékek összekapcsolását a régi és az új típusú elrendezés egészségügyi berendezéseiben. Nem figyeltek figyelmen kívül a magánházak tulajdonosainak problémáira. Az általunk kínált információ a gyakorlatban ellenőrizhető, vizuális anyagok és videó utasítások segítségével.

Fűtött törülközőtartó szerelése

A törölközőmelegítő bármilyen típusú összekötésére vonatkozó általános elv változatlan marad: a vizet egyik végén végzik, és a másikhoz áramlik. A PS telepítése megköveteli a telepítés jellemzői által kért pillanatok kötelező figyelembevételét.

Ha melegvíz rendszerhez vagy központi fűtéshez csatlakozik, a csővezeték részévé válik. Ha rossz oldalsávot csinálsz, akkor a felmerülő problémák nemcsak az egyes apartmanokat érintik, hanem az összes többiet is, amely e felszálló mentén helyezkedik el.

Az elektrolitikus korrózió elkerülésére ajánlatos ugyanazon anyagból készült alkatrészeket használni. Kivételt jelentenek a műanyag csövek, minden anyagból készült egészségügyi eszköz megfelel nekik.

A vízellátó rendszerünk számára a hazai gyártók által gyártott eszközök és a megfelelő szabályozási dokumentumok alkalmasak. A behozatallal óvatosnak kell lenni - a legtöbbet más szabványokra tervezték.

A létra létesített fűtött törülközőtartó többféle módon - függőlegesen, átlósan - csatlakozik a csővezetékhez. A lényeg az, hogy a középső távolság 50 cm.

Bármely meglévő rendszerhez való csatlakozás során figyelembe kell venni annak paramétereit. Az újonnan szerelt egységtől való távolság nem haladhatja meg a 200 cm-t, egyébként jelentős hőveszteség nem kerülhető el. Ideális esetben, ha a rendszer csövei és a fűtött törölközőtartó átmérője megegyezik, de ha mégis különböznek egymástól, a csatlakozást adapterek segítségével végzik.

Az eszköz csövek átmérője nagyobb lehet, mint a meglévő áramkör csövei, de semmiképpen sem kisebb. Ez nem okoz túlzott hidraulikus nyomást és biztosítja a hűtőfolyadék normál keringését a rendszerben.

Az alállomásnak a HMV rendszerekhez való csatlakoztatásának sajátosságai alapján megismerheti a fotók választékát:

Annak érdekében, hogy az eszköz, ha szükséges, könnyen szétszerelhető legyen, akkor azt fel kell használni ahhoz, hogy összekapcsolódjon az amerikai belső menetes típusú felszálló osztókkal. Törekednünk kell az adapterek számának csökkentésére, mert Szivárgás történhet a telepítési helyszíneken.

Az ízületeket különleges kompozíciókkal vagy alátétekkel kell lezárni, és ez nem érdemes megtakarítani. Csatlakoztatás normál metrikus menethez, amelyet egy lencsékkel tömörítettek. A kúpos szálakat a FUM szalaggal lehet a legjobban lezárni. A meghúzást kissé észrevehető nyomás mellett kell elvégezni, a túlzott erőfeszítés pedig, ha a csavarodás elfogadhatatlan.

A daruk és szerelvények kiválasztásakor kérdezze meg az elektrokémiai kompatibilitást, nehogy kiderüljön, hogy galvanikus párokat hoznak létre. Ez a tulajdonság acélból és sárgarézből áll. Gyors korrózió következik be, és a szerelvény használhatatlanná válik.

Ha az egészségügyi berendezés része a felszállónak, akkor nem kell felszerelni a reteszelő eszközöket. Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt lehúzni lehessen, anélkül, hogy megakadályozná a teljes felszedőt, szükség van egy bypass-ra a rendszerbe - egy áthidaló, amely a kiálló részeket a készülékről a csatlakozóhoz csatlakoztatja. A gömbcsapokat a jumper után szerelik fel. Amikor a csatlakozási kapcsolatokat beágyazják a felemelőbe, ő is bypassként működik.

A PS csatlakoztatása a melegvízhez vagy a központi fűtéshez

A fűtött törölközőt a központi hálózatok felszállóikhoz különböző módon lehet összekötni, mindez a módosításától függ:

 1. Top kapcsolat. A víz tetejétől folyik, és a visszatérő áramlás az alábbiakban található.
 2. Alsó csatlakozás. A hőhordozó egyrészt belép, és a másik oldalon látható.
 3. Átlósan. Megközelítés a tetejétől, érintse meg a másik oldalt.
 4. A készülék alján a közepén.

Függetlenül attól, hogy az alállomás hogyan kapcsolódik az FGP rendszerhez vagy a központi fűtés-emelőhöz, hasonló rendszereket alkalmaznak.

A törülközőtartó beépítése a felemelőbe

A fűtött törülközőtartó beágyazása a fürdőszobában, amely egy többszintes épület lakásában található, ki kell kapcsolni a felmelegedő meleg vizet. A feladat egyszerűbb, ha a berendezést egyszerűen lecsavarhatja a közös csőhöz csatlakozó anyák kicsavarásával. A lényeg az, hogy az új eszköz csatlakozóvezetékeinek hasonló méretei vannak.

Ha a régi típusú készüléket hevítik a forró víz felszívójához, akkor nehezebb leválasztani. A legjobb megoldás - ha egy fűtött törölközőtartót saját kezűleg csatlakoztat a felszálló részek pótlásához részben vagy teljesen, a második lehetőség pedig előnyösebb. A mennyezeten maradt régi csődarabok potenciális veszélyt jelentenek.

A felhúzót a régi egységgel együtt levágják egy daráló segítségével, majd a csővezetéket levágják a szomszédok felett és alatt, csatlakoztatják az új felszállót, és elhozzák a helyiségbe. Az ugyanolyan átmérőjű polipropilén csövek használata előnyös az acél esetében. Kedvezőbbek, könnyebbek, nem korrozívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, tartósak.

A PPP csövek szerelvényei széles választékot kínálnak, amelyek a szálakba történő átkapcsoláshoz és a fűtött törölközőt összekötő csőbe vannak hegesztve. Forrasztáshoz használjon speciális forrasztópáét. Sokan gondoskodnak egy speciális dobozról, hogy elrejtse a kábelezést mögött, anélkül, hogy megváltoztatta volna a kapcsolási sémát.

Önálló telepítés egyszerű konfiguráció PS

A szárító össze van szerelve, az elzárószelepeket lazító csatlakozásokkal szerelik fel a szemöldökökre, majd megpróbálják a falon előre jelzett helyszínen ellenőrizni a vízszintes és függőleges helyzetet, rögzített konzolokat az alállomás kötőelemeihez.

A kapcsolat az alábbi technológiával történik:

 1. Telepítse az áthidalót csövek vagy pólók segítségével. Olyan helyeken, ahol az eszközhöz van csatlakoztatva, egy szelep van felszerelve.
 2. Rögzítse a fűtött törülközőt vasalóval vagy más rögzítőelemekkel.
 3. Csatlakoztassa a készüléket a szelephez hüvelyekkel vagy szerelvényekkel.
 4. Lassan nyissa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel.

A rendszerben levő áthidalás fontos funkciót lát el - ugyanolyan hőmérsékletet biztosít a hűtőközeg számára, mint a felszálló mentén elhelyezkedő összes apartmanban. A gömbcsapok lehetővé teszik, hogy a készüléket bármikor kikapcsolják, vagy akár teljesen eltávolítsák a termosztátot, amely megtartja a beállított hőmérsékletet.

Sokan próbálják optimalizálni a hűtőfolyadék cirkulációját a szárítón keresztül, hogy ellensúlyozzák, vagy válasszanak ki egy 1-es átmérőjű csövet, amely kevesebb, mint a bélés. A szakemberek ezt a megközelítést nem indokolják. Egy egyszerű konfigurációjú készülékben a közvetlen keringtetés révén jó keringés figyelhető meg.

Ez a jelenség a fizikai törvények segítségével magyarázható: a fűtött törülközőtartályban lévő hűtőfolyadék nagyobb arányban van, mint a forró hűtőfolyadék, így leesik.

Ennek eredményeként a hűtött folyadékot a központi csőbe nyomják a készülék legalacsonyabb pontjáról. A felszálló magasabb hőmérsékletű folyadék a fűtött törülközőtartó tetejébe kerül, és a ciklus ismétlődik. Itt a hűtött víz játssza az örök mozgást.

Egyesek javasolják a bypass leengedő szelepek telepítését a vízáram leállítására. Ez azonban ellentétes azzal az uralkodással, hogy egy többemeletes épületben, egyetlen lakástulajdonosnak semmi alkalmuk sincsen arra, hogy önállóan kikapcsolja a központi felszállót, és megfosztja a forró vizet.

Egy másik dolog egy magánház, itt a tulajdonos egy daruhelyet rakhat fel, ahol kívánja, de ha a rendszer megfelelően kiegyensúlyozott és termosztatikus készülékek vannak, akkor nem szükséges daru felhelyezése a jumperre.

Nem túl esztétikailag vonzó a nyitott eyeliner csövek rejtve:

A PS előtt elzáró szelepekre van szükség a munkájának kezelése érdekében. Mindkét gömb és 2 állású, több fordulatú opciók alkalmasak erre a célra. Nem alkalmasak légdugók eltávolítására.

Amíg a termékek újak, ez megtehető az anyacsavar lazításával, de ennek következtében a pecsétek gyorsan használhatatlanná válnak. Ha van egy szál a csapokon, nem a csöveken van, akkor le kell vágni, vagy egy megfelelő illesztést kell hegeszteni.

Az új épületben egyszerűbb a fűtött törölközőt a fűtési rendszerbe telepíteni, de csak a fűtési idényben melegszik. Az SGV-ben történő telepítés hatékonyabb.

Technológiai munka a "létrán"

A természetes keringésben működik, és a fűtött törölközősín "létra" kapcsolatrendszerét a felemelőhöz, a leggyakrabban használt, jól bevált kapcsolatokkal - oldalirányban vagy átlósan. Ezeknél a rendszereknél sem a felemelőben lévő hűtőközeg-ellátás iránya, sem a hűtőközeg keringési aránya nem játszik szerepet, a rendszer nem melegszik vízellátás leállása esetén.

A kapcsolódási sorrend ugyanaz, mint egy egyszerű PS konfiguráció esetében, de a rendszer működéséhez figyelembe kell vennie néhány funkciót:

 • A felsõ felsõ részen a felsõ felsõ részen, a törölköztetõ szárító tetején vagy fölött helyezkedjen el, az alsó részén - az alsó ponton vagy annak közelében.
 • Tartsa be az ellátóvezetékek szigorúan vízszintes helyzetét, vagy 5-10 mm-es lejtést hajtson végre a teljes hossz mentén. Ha ezt a feltételt nem tartják be, akkor légzáródás léphet fel. Ha az alsó pályát választotta, akkor a boypastához egy kisebb cső használata nem megengedett.
 • Válasszon legalább 25 mm átmérőjű csöveket, ha azok polipropilén, legalább ¾ cm-es acél, 3/4 "-os gömbcsapok, kisebb átmérőjűeknél egyenetlen melegítés figyelhető meg - melegebb a felülről és alulról hidegebb.
 • Ha a fali csöveket műanyagból a falba tervezi, ügyeljen arra, hogy szigetelje őket.

Abban az esetben, ha szűkített bypassot telepített vagy eltolt, akkor a természetes keringés a kényszerítettséggel együtt működik. Ennek a rendszernek jelentős hátránya van: teljes kapcsolódás alacsonyabb kapcsolattal, csak a felső változat elfogadható. Pozitív oldalak is jelen vannak: a felső áramlásban stabilan működik, nem levegőzik, a törölközőmelegítő tetszőleges távolságban távolítható el a kiöntőnyílásból.

Ha úgy dönt, hogy az alsó csatlakozást elvégzi, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, de van néhány előnye: a központi vízszintes vízellátás iránya nem számít, a csövek elrejthetők a fürdőkád alatt.

A legfontosabb hátrány a Mayevsky-daru kötelező hozzáférhetőségének biztosítása a levegőkioldáshoz. Az áramkör működtetésének előfeltétele a PS aljzat alsó aljzatának eszköze.

Kívánt esetben az alsó csatlakozás oldalirányban megváltoztatható. Ehhez a be- és kiömlőcsőre szerelje be a 90 fokos sarkokat. Az adapterek működő keresztmetszete nem különbözhet a csövek átmérőjétől a kisebb oldalon, különben a rendszer nem fog megfelelően működni. Reverse upgrade - az oldalsó csatlakozás alulról történő módosítása lehetetlen.

A független mesterek hibái

Ha az alsó vagy alsó csatlakozásnál az alsó kimenet a PS szélső pontja fölött van, akkor a készülék alja és az alsó kimenet csatlakozási pontja között stagnáló zóna keletkezik. Ez annak a következménye, hogy a lehűlt hűtött folyadék nem tud újból bejutni a felszállóba, mert az alacsonyabb fajsúlyú melegvíz-oszlopra gyakorolt ​​nyomás következik be.

Mindaddig, amíg a megengedett magasságkülönbség a fűtött törölközőtest alsó kimenete és alja között nem haladja meg a készüléket, a keringés után megáll.

A keringés akkor is megáll, ha a felső cső alakítja a térdét. Ennek a rendszernek a megteremtése csak Mayevsky darujának megkötését teszi lehetővé, hogy rendszeresen felszabadítsa a felgyülemlett levegőt. Néha egy hurok készül a felső csőben, azt a mennyezetburkolat mögé helyezi, és az alsó csövet a padlóra köszörülik.

A tetején a levegő felgyülemlik, és az egységben lévő hűtött víz az alsó hurokban blokkolódik, a padlóban. A hűtőfolyadék mozgása teljesen leáll.

A PS behelyezése a központosított fűtési rendszerbe

Ha télen szeretne törülközőszárítót telepíteni, akkor ez a vállalkozás valószínűleg nem fog működni. Ebben az esetben le kell állítania a fűtést, és ki kell venni a hűtőfolyadékot a rendszerből, ezért várnia kell a nyárig. De még akkor is a munkát bonyolítja az a tény, hogy a fűtési rendszert ki kell üríteni, és a kínálatot át kell fedni. Mindezek érdekében be kell vonni a lakhatási és kommunális szolgáltatások megoldását.

Nehéz lefolytatni és tesztelni a PS teljesítményét a nyáron. A hegesztések és a menetes csatlakozások helyén szivárgások formájában jelentkező hibák csak a fűtés bekapcsolása után jelentkeznek. Ez a tény ismételten azzal érvel, hogy az áthidalás után a daruk kötelezően be vannak építve.

Törölköző csatlakoztatása egy vidéki házban

A magánház ház feltételei kedvezőbbek a szárító telepítéséhez. Egy önálló adagoló rendszerrel a víz tisztább. Meg lehet vásárolni az importált PS-t, félve az üledék felhalmozódásától. Általában egy ilyen házban elegendő helyet kell elhelyezni a fürdő alatt, amely kiterjeszti az egység méretének és alakjának megválasztását. És a kapcsolat működtetéséhez nincs szükség a szomszédok engedélyére.

Maga a kapcsolatrendszer hasonló a lakóépületben használthoz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készüléket kizárólag a víz áramlásánál kell csatlakoztatni. Ha a bélés hossza legfeljebb 50 cm, szerelje fel a csöveket vízszintesen, ha hosszabb ideig készítse el a meredekséget az egész hosszon.

Figyelje meg a fal és a vízcső közötti távolságot. 4-5 cm-es csővezeték átmérővel válassza az 5 és 5,5 cm közötti távolságot Ha az átmérő értéke 2,3 cm-nél kisebb, akkor ez a rés 3,5 cm-re csökken.A hővezetésnek köszönhetően a forró csövek ki vannak téve a PS- hegesztési módszer nem szerelhető fel kell szabad.

Hasznos videó a témában

A készülék telepítésének folyamata egy új lakás kivitelezése során:

Videó a fűtött törülközőtartó választásának és csatlakoztatásának módjáról:

A fűtött törülközőtartó kapcsolási sémája nem nehéz. Az otthoni mester számára nagyon jól megvalósítható. De figyelmen kívül hagyva a szabályokat, sőt a kisebb árnyalatokat is, sok bajt okozhat.

A fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása

A fürdő sajátosságai mellett a mosdók, a zuhanyzók és a tükrök, valamint a fűtött törülközőtartó is fontos eleme a fürdőszobának. Ez egy rendkívül kényelmes eszköz, amely nemcsak lehetővé teszi, hogy a nedves törülközőt és az ágyneműt megszáradja, hanem megakadályozza a nedvességet. Röviden, egyfajta fűtési rendszerként szolgál a szobában. És ha jobb a fürdőszobának vagy a mosogatónak a szakemberekhez való telepítése, a fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása kézzel is elvégezhető. A lényeg az, hogy megtudja, hogyan kell csinálni.

A fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása

A törülközőtartók típusai

Először röviden áttekintsük a fűtött törülközőtartókat, más néven "törölközőt", és milyen anyagból készültek.

Táblázat. A törölköző típusai a munka elvének megfelelően.

A fűtött törülközőtartók a következő anyagokból készültek:

Az első lehetőség egyszerű és olcsó. Általában ezek a törülköző melegítők a legnehezebbek és masszívak. Ritkán büszkélkednek gyönyörű megjelenéssel, de a megfelelő feldolgozás rendkívül megbízható és tartós.

A sárgaréz vagy színesfémekből készült termékeket gyakran összetett alak, vonzerő és korrózióállóság jellemzi. Azonban az acélmodellektől eltérően kevésbé ellenállnak a hirtelen nyomásesésnek a rendszerben. A réz fűtött törülközőtartók hatékonysága vonzó - a tulajdonságai miatt a fém gyorsan felmelegszik és a nedves törülközőt ugyanolyan sebességgel szárítja. Ennek flip oldala a termék magas költsége.

Az ár-minőség arányt tekintve a legjobbak a rozsdamentes acél törölközőmelegítők - gyönyörűek, megbízhatóak, tartósak, nem félnek a korróziótól, miközben ellenállnak a hirtelen hőmérséklet- és nyomásváltozásnak.

Rozsdamentes acél törölközőmelegítő

Fontos! A fűtött törölközőtartó kiválasztásakor ne csak az üzemeltetés és az anyag, hanem a rendszer megengedett legnagyobb nyomásának is figyeljen - a víz-kalapács néha víz- és fűtőcsövekben fordul elő, ezért kívánatos, hogy a "törülköző" képes legyen ellenállni.

A vízmelegített törülközőtartó kapcsolási sémájának kiválasztása

A vízvezetékszerkezet megkezdése előtt a fűtött törülközőtartó telepítésének legfontosabb lépése annak a sémanak a megválasztása, amellyel kapcsolódik. Ennek hiányában a hiba előfordulásának valószínűsége nő, ami miatt a rendszer nem lesz hatékony, vagy egyáltalán nem fog működni. Tanulmányozzuk a törülközősínek alapvető bekötési rajzát, a végrehajtási szabályokat és a tipikus hibákat, amelyek lehetővé teszik az analfabéta telepítéshez szükséges eszközöket.

A legegyszerűbb és legmegbízhatóbb rendszer az, amelyben a "törülköző" a felszálló részének része, sőt valójában U alakú vagy valamilyen más alakja van. Így a törülköző melegítők a legtöbb házban kapcsolódnak a régi vízellátó rendszerrel (ha a lakástulajdonosok nem váltották be őket fejlettebb modellekkel).

A fűtött törülközőtartó közvetlen és legegyszerűbb csatlakozásának rendszere a felemelőhöz

A fentiekben bemutatott rendszer végrehajtása a gyakorlatban

A fűtött törölközőtartó csatlakoztatásának ez a módja elfogadhatatlan a gömbcsapok vagy más záróelemek felszerelése, mert ha zárva vannak, akkor a felszálló blokkolva van, és a szomszédok forró víz nélkül maradnak. Ezenkívül csökkenti a víznyomást és a hőmérsékletet a következő lakások számára.

Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt kikapcsolja, vagy a munkája hőmérsékletét állítsa be anélkül, hogy a befogadók aktivitását megzavarná, meg kell kötni a bypassot. Róluk részletesebben tárgyalja a cikk következő részében.

Bypass kapcsolati példák

Most megfontoljuk a fűtött törölközőtartó csatlakozásának első menetét csapokkal és áthidalókkal - oldalra vagy átlós ellátásra. A különbség nem jelentős, és a választás az Ön személyes preferenciáitól függ. Az ilyen kapcsolatrendszer hatékony működését a következő szabályok biztosítják.

 1. Ha a fűtött törölközőtartó 2 méterrel vagy annál nagyobb távolságra van a csövektől, akkor a felső kimenetnek a fűtött törülközőtartó csatlakozópontja felett kell lennie, az alsó pedig alul legyen. Ha a távolság kisebb - egyenes vezetékek megengedettek, lejtés nélkül.
 2. A fűtött törülközőtartó csapokkal ellátott csövek nem rendelkezhetnek "tömlővel" - elkezdenek felhalmozni a levegőt.
 3. Kívánatos a hővezető csövek hőszigeteléssel történő lefedése.

A fűtött törülközőtartó kapcsolódási rajza közvetlen bypass és csapok oldalsó és átlós bemenetekkel

A fent bemutatott rendszer érvényes változata

Az oldalirányú vagy átlós kapcsolási sémában a leggyakoribb hiba az, hogy a felső szállítócsőben egy "hüvely" alakul ki, amely idő alatt egy légblokkot képez. Megakadályozza a víz cirkulációját a fűtött törülközőtartón, és nem lesz hatékony.

Ha lehetetlen elrendezni a tápvezetékeket "tömlő nélkül" - szereljen fel egy Mayevsky daru egy fűtött törülközőtartón. Ez segít a levegő kiszellőzésében a rendszerből, miután kikapcsolta a forró vizet vagy egy dugót.

Egy másik hiba, gyakran a fűtött törölközősínek oldalsó csatlakozásával - benne, az alsó nyílás alatt a vízkeringetés zavart lesz, és idővel a hatékonyság a lehető legkisebbre csökken

N-alakú és nagy méretű fűtött törölközőtartók esetén használja az alsó tápellátással ellátott kapcsolódási sémát, az alábbi képen. Ami az oldalsó vagy az átlós kapcsolatot illeti, ehhez számos szabály van, amelyek végrehajtása biztosítja az egész vízvezeték rendszer hatékonyságát.

 1. Ha a felszálló átmérője nagyobb, mint a bypass átmérője vagy az utóbbit elmozdítja, akkor a kifolyó felső részének mindig a fűtött törülközőtartó alatt kell lennie.
 2. A felszálló alsó keretet a fűtött törülközőtartó alatt kell elhelyezni, függetlenül a körülményektől.
 3. Kívánatos a hővezető csövek hőszigeteléssel történő lefedése.
 4. Nemkívánatos a hüvelyek bejutása a tápvezetékekbe - ezeken a helyeken elég gyorsan eljutnak a levegő dugók.
 5. A fűtött törülközőtartón Mayevsky daruval kell felszerelni.

A fűtött törülközőtartó aljának csatlakozási rajza

Példa az alsó csatlakozó törölközőre. Mivel az áthidaló átmérője ugyanakkora, mint az átmenőcső, és nincs eltolva - a felső bemeneti csap a fűtött törülközőtartó alja fölött megengedett

Az alsó kimenet ilyen csatlakoztatásával a fűtött törülközőtartályban lévő víz áramlása zavart lesz, idővel lehűl és leáll

A régi fűtött törölközőtartó leszerelése, a bypass és a csapok felszerelése

A "törülköző" telepítéséhez szükséges közvetlen vízvezeték-munka a régi szerkezet szétszerelésével kezdődik, amely legtöbb esetben egy U vagy M alakú cső, amely a fő emelőhöz tartozik, és amelynek közös átmérője van. Az egyszerűség és az alacsony költség mellett egy ilyen fűtött törölközőtartó vonzó megjelenésű.

Példa egy régi stílusú törülközőtartóra, amelyet egy ház építése során telepítettek

A bontási folyamat a következő.

1. lépés: Először kapcsolja ki a forró vizet a felemelőben. Ehhez forduljon az otthont kiszolgáló lakáshivatalhoz vagy partnerséghez, nyújtson be megfelelő jelentkezést, és szükség esetén díjat számít fel a szolgáltatások nyújtásáért. A vízvezeték-szerelő, aki eljött a hívásodra, átmenetileg blokkolja a felszállót.

2. lépés: Ellenőrizze, hogy a melegvízellátás ki van-e kapcsolva. Ehhez nyissa ki a megfelelő csapot a mosdón vagy a fürdőszobában.

3. lépés Ha a régi, fűtött törülközőtartót egy menetes csatlakozással az állványra csatlakoztatta, csavarja le egy egészségügyi betéttel.

Fontos! Készüljön fel arra, hogy a víz egy része a fűtött törülközőtartón belül maradjon. Javasoljuk, hogy előzetesen rongyot helyezzen el, vagy helyezze el a tartályt a felszálló csatlakozás alatt.

4. lépés: A régi törülközőtartó egy vízvezetékkel történő szétszerelése nagyszerű szerencsét jelent - leggyakrabban a "törülköző" hegesztett a csőcsonkhoz, vagy a menetes csatlakozások évek óta csatlakoznak. Ebben az esetben használja a darálót. A munkavégzés során ne vágja le a felesleget - a csővezeték többi részének elegendőnek kell lennie a szálak vágásához a jövőbeli szerelvényekhez.

5. lépés: A "törülköző" levágása vagy kicsavarása után távolítsa el a rögzítőelemeket a falról, és távolítsa el valahol. A munka következő szakasza a megkerülés, a csapok és készletek telepítése a jövőben felhevített törülközőtartón.

A bypass (vagy "bypass" -ként lefordítva) egy csőszakasz egy fűtött törölközősínen lévő csapok között, amely lehetővé teszi a felemelőben lévő víz számára, hogy a fűtött törölközőt "elhúzza", amikor el van zárva. Jelenléte egyszerre több problémát megold.

 1. Az áthidalás lehetővé teszi a szelepek hőmérsékletszabályozásának telepítését a fűtött törülközőtartó bemeneténél és kimeneténél. Ezenkívül a "törülköző" vízellátását teljesen kikapcsolhatja anélkül, hogy kikapcsolná az emelőt, ami különösen alkalmas ilyen berendezések javítására vagy cseréjére.
 2. A bypass elválasztja a forró víz áramlását a felemelőben - az egyik a fűtött törülközőtartóhoz, a második pedig a szomszédokhoz, míg a hőmérséklet változatlan marad.
 3. A törölközőmelegítő megkerülése biztosítja, hogy a meleg víz rendszerint a magassága mentén mozogjon.

A csapok közötti különbözõ bypass telepítési sémák példái az alábbi ábrákon láthatók.

Egy klasszikus példa az apartmanok többségére - egy korábban szétszerelt fűtött törölközősín kiömlőnyílásainál - vágott egy szálat, viszont két pólót telepítettek. Közöttük - egy rövid cső, amely a bypass. Következő - két csap, amely megakadályozza a víz áramlását a fűtött törülközőtartón. Az ilyen áthidalókat, amelyek a felemelőtől távol vannak távolítva, offsetnek nevezik.

Ebben a példában az offset bypass a hevített hegesztõsín végeinél hegesztéssel csatlakozik

Ebben az esetben egy közvetlen bypassot észlel, amely nincs eltolva a felemelőből. A csövekben felülről és alulról a szálakat vágják és darukat szerelik fel. Ezután a fűtött törölközőtartó be van szerelve.

Ugyanaz, mint az előző képen - közvetlen áthidalás, amelyet a felemelőben lévő döntetlen pólók segítségével hoztak létre. Ugyanakkor a bypass és a kanyarok műanyag csövekből készülnek.

Fontos! A vízvezeték-szerelők közül egy ellentmondásos kérdés a fűtött törölközőt átkerülő vezeték átmérője és elhelyezkedése. Néhányan biztosak abban, hogy csak a szűkített és elmozdított áthidalással működik hatékonyan. De ez nem így van - közvetlen áthidalás, amelynek átmérője megegyezik a felszállóéval, tökéletesen megnyilvánul a felső és az alsó táplálékban. Az alábbi kép bizonyítja ezt.

A fűtött törülközőtartó belsejében lévő víz hőmérsékletét bemutató termogram, amelynek átmérője egyenesen a felszállóéval

Gyakran az interneten megtalálhatók ilyen rendszerek és fényképek, ahol a bypass egy elzárószeleppel van felszerelve. A csaptelep jelenléte egy újabb vita tárgya a vízvezeték-szerelők között. Az építési szabályzatok szempontjából az ilyen készülékek jogosulatlan telepítése (és ebben az esetben a megkerülése hivatalosan is) az ilyen eszközök, amelyek nem szerepelnek a projektben, súlyos jogsértés. Ezenkívül a csaptelep behelyezése a bypass-ba csökkenti a forró víz nyomását és hőmérsékletét a következő lakásokban. Ezért jelenléte az alapkezelő társaságtól vagy a szomszédoktól származó követelések tárgya lehet.

A bypass szeleppel van felszerelve.

Videó - Fűtött törülközőtartó önfelvételezése

A vízmelegített törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása - lépésről lépésre

Tehát a régi tekercs eltávolítása befejeződött, a bypass, a csapok és a tápvezetékek telepítése megtörtént. Most nézze át a saját víz törölközőmelegítőjének telepítésével és csatlakoztatásával kapcsolatos lépésről lépésre szóló utasításokat.

1. lépés: Szerelje össze azokat a szerelvényeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a fűtött törölközőt összekapcsolják az alatta lévő csapokkal. Ebben az esetben szögletes modelleket használnak. A szerelvényeken kívül vegyen fel díszítő csészéket (más néven fényvisszaverőket), amelyek lefedik az ízületet.

Az illesztést piros nyíllal jelöltük a fényképen

2. Lépés Használjon FUM szalagot a szerelvények menetes felületére - szükséges a tömítés tömítése. Kívánt esetben használja a vontatót.

Ragassza fel a FUM szalagot a szerelvény menetes felületére úgy, hogy amikor csavarja be a csőbe, akkor a vége nem torzul.

3. lépés: Végezzük el a FUM szalagot az alábbiak szerint: dobjuk egyfajta "szálba", és alkalmazzuk a szálvégen. Így a szerelvény felszerelése során a szalagnak ez a része a falhoz nyomódik, és egy tömítőgyűrű szerepét játssza.

Alkalmazásának befejezése

4. lépés Csavarja be a szerelvényt az elhelyezett dekoratív reflektorral a cső belső menetébe a fűtött törülközőtartó alatti csapokhoz csatlakoztatva. A FUM szalag használata miatt ez némi erőfeszítést igényel. Ügyeljen arra, hogy ne szakítsa meg a szálakat.

A díszítő reflektorral ellátott szerelvény csavarja a cső belső menetébe.

5. lépés Ugyanúgy alkalmazzunk FUM szalagot vagy vontatunk a második szerelvényhez, és húzzuk meg úgy, hogy összekötjük a felszálló csatlakozóaljzatával.

A második szerelvény csatlakoztatva van

6. lépés Telepítse a gumit vagy poliuretán tömítőgyűrűt a szerelvényen belül.

O-gyűrűk beszerelése

7. lépés Csatlakoztassa a törülközőtartót a szerelvényekhez és a falhoz, "csali", hogy ellenőrizze, hogy a szerelvények közötti távolság megfelelő-e. Ezután jelölje meg azokat a pontokat a falon, ahol lyukakat kell tenni a zárójelekhez vagy tartókhoz.

A "csali" eljárás és a fűtött törülközőtartó kiegyenlítése

Jelölje meg a kötőelemek lyukakat ceruzával vagy jelölővel

Ugyanez, de az alsó kötőelemek törölköző melegebbek

8. lépés Most szükséges a kerámia és a beton lyukak kialakítása a fűtött törülközőtartó alatt. Először is, csavarja be a csempe önmetsző csavarral - csatlakoztassa a felülethez, és többször megérintse egy kalapáccsal. Ez a beavatkozás szükséges ahhoz, hogy a lyuk létrehozásakor a fúró ne essen félre.

Fontos! Az ilyen intézkedések különös gondot igényelnek - ha nem vigyázol, akkor repedéseket vagy zsetonokat hagyhatsz a lapkán. Bizonyos esetekben az építtetőknek javasoljuk, hogy ragasztsanak be gipszet vagy papírszalagot a fúrás helyére, ahelyett, hogy elkapnának.

Jövő lyuk helyek

A csempézés folyamata

Lépés 9. Alacsony fordulatszámnál készítsen további lyukakat a kerámia burkolólapon a törülközőtartó rögzítőhöz. Ehhez célszerű speciális lándzsa alakú fúró vagy jól élesített beton használata.

Kis sebességű fúrás

A speciálisan csempével történő munkához tervezett fúrógép

10. lépés. Ezt követően, nagy sebességgel, készítsen egy lyukat a kötőelemekhez a betonba a csempék mögött.

Fúrás nagy sebességgel

Lépés 11. Helyezzen műanyag tüskéket a lyukakba.

A tüskék lyukakba kerülnek

12. lépés Ha a lyukak végei kinyúlnak, vágja le őket egy késsel, ellenkező esetben a tartó vagy a konzol szorosan illeszkedik.

A dugó kiálló vége le van vágva.

13. lépés: Ismételje meg a törülközőmelegítőt a szerelvényekhez, ellenőrizve, hogy a tömítőgyűrűk helyzete megváltozott-e a tartók lyukak létrehozásakor.

Törölközőmelegítő rögzíti a szerelvényeket

Lépés 14. Biztosítsa a törülközőt a szerelvényekhez úgy, hogy kézzel meghúzza a megfelelő anyákat.

A csavarok meghúzásának folyamata

15. lépés. Most húzza meg ezeket az anyákat úgy, hogy a "törülköző" biztonságosan rögzítve legyen. Ehhez használja a vízvezeték-kulcsot és rongyot - az utóbbi védi a nikkelezett felületet a karcolásoktól. Elég két fordulatot készíteni.

A csavaranyákat egy vízvezetékkulccsal húzzák meg.

16. lépés Helyezze el a csészéket a falról és fordítsa el a csapokat a kimeneteken úgy, hogy víz áramlik a fűtött törülközőtartón. Ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét - nem csepeg.

17. lépés Ha minden rendben van, az utolsó érintés megmarad - csavarja be a kötőelemek lyukakba, ahol korábban bedugta a tüskéket és az öncsapos csavarokat. Nézze meg, milyen szorosan tartja a törülközőt. Ezen a ponton a telepítés és a kapcsolat teljesen és sikeresen elvégezhető.

Az elektromos fűtött törölközőtartó felszerelése hasonló módon történik - az utasításoknak megfelelően a termék össze van szerelve, a falon kialakított tartók vagy konzolok lyukakat hoznak létre, és a "törölközőt" helyezzük rá. A különbség az, hogy ilyen modelleknél szükség van egy kifolyásra, amelyet lehetőleg a fürdőszobától távol kell elhelyezni. Ha kívánja, lehetősége nyílik arra, hogy behelyezhető legyen, amikor a tápkábel a falba kerül, és a kábelezéshez csatlakozik.

Hely kiválasztása elektromos törülközőtartó befogadására (diagram)

Elektromos törülközőtartó falra történő rögzítésének módja (ábra)

Függetlenül attól, hogy milyen típusú törölközőt és anyagot gyártanak, a készülék megbízhatósága, tartóssága és hatékonysága közvetlenül függ a megfelelő csatlakozási módszer kiválasztásától és a megfelelő telepítéstől. Ennek megfelelő megközelítésével mindenki képes kezelni azt!

A fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása