Legfontosabb > Fürdő

Padlózatot készítünk egy zuhanykabin nélkül, raklap nélkül

A paletta nélküli zuhanykabin padlója meglehetősen bonyolult egészségügyi berendezés: a vízelvezetővel összekapcsolt és a légmentesen lezárt kommunikációnak kell lennie. A víz jobb kiáramlása esetén a padló lejtése az áramlás irányában.

Padló a zuhanytálban

előnyök

A paletta nélküli zuhanyzó olyan kialakítás, amely már jóval a zuhanykabinok megjelenése előtt létezett, és újra népszerűvé vált. A modern technológiák, anyagok és vízvezetékek kényelmesek, higiénikusak és elegánsak.

Milyen előnyei vannak a tálca nélküli zuhanyzásnak, a fürdőszoba padlójával párhuzamosan, de enyhe torzítással:

 1. Bármilyen méretű és konfigurált zuhanyozást hozhat létre;
 2. Gazdag lehetõségek egyéni tervezés megteremtésére;
 3. A fürdőszoba tágasabbnak tűnik;
 4. Van egy további vészhelyzet, amely védi a lakást és szomszédait alulról az áradástól vízvezeték-meghibásodások vagy figyelmen kívül hagyás esetén;
 5. A fürdőszoba egyszerűbb tisztítása;
 6. Létesítmények fogyatékkal élők és idősek számára.

A mellékelt zuhanyzó a felsorolt ​​előnyök többségétől megfosztja magát. Az oldalakat akkor kell megtenni, amikor lehetetlen a víz alatti padlóval öblíteni, majd fel kell emelni a padlószintet a zuhany alatt, és a víz kiürülése érdekében oldja fel az oldalát. Ez általában akkor fordul elő, ha a szennyvíz túl nagy.

Padlózuhany saját kezekkel

Általános szabályok

A raklap nélküli zuhanyozás megépítése több szakaszra osztható:

 1. Az alap elkészítése, masztirozással;
 2. A létra és a lefolyó felszerelése;
 3. Vízszigetelő tekercs anyag;
 4. Feltöltés és esztrich. Lejtő eszköz;
 5. A csatorna, az ízületek és a falak vízszigetelése;
 6. Burkolólapok.

Vízzáró műveletek kísérik a munka minden fázisát. A burkolat vízszigetelő tulajdonságait nem szabad túlbecsülni. A víz a zuhany alatt behatol a cement padlón keresztül a rések között a csempe, megsemmisítve a szerkezet, ami a megnövekedett páratartalom, elősegítve a fejlődését a gomba. A mikro repedések hamarosan kibővülnek, a víz elkezd szétmorzsolódni és a szomszédok alján lévő mennyezetről csöpögni. Ezért a zuhany alatt a padlóra több réteg hidrogénvédelmet.

Kötelező anyagok

 1. Vízszigetelő maszk 3 kg / m2 sebességgel;
 2. Gumi membrán (vagy fuzionált ruberoid);
 3. szifon;
 4. Műanyag csövek és csatlakozók a csatorna csatlakoztatásához;
 5. Kiterjesztett polisztirol lapok vastagsága 50 mm.
 6. Cement-homok keverék 5 kg / m2 sebességgel;
 7. 10 cm széles vízszigetelő szalag;
 8. Csemperagasztó, 5 kg / m2;
 9. Masszázs injektáláshoz (fúga);
 10. Szilikon tömítőanyag.

Alapítvány előkészítése

Nos, ha a csatorna kifolyó helye elég alacsony.

 1. Távolítsa el a padlólapot, nyakkendőt, hogy lehetővé tegye a kimeneti kifolyáshoz való hozzáférést.
 2. A fémszerelvények kiálló részei tiszták.
 3. Tisztítsa meg a felületet a portól és a piszoktól. Sima legyen, legfeljebb 2 mm-es eltérésekkel.
 4. A padlón és a falakon (20-25 cm magasságig) vízszigetelő maszk réteget kell felhordani.

Létrák és csatornák szerelése

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a pocsolyák megjelenését a zuhany alatt, a víz a rácson át a létrákra vagy csatornákra kerül. A beépítés, a zuhany padló magassága, a lefolyó hatékonysága és a fürdőszobában keletkező szagok jelenléte / hiánya a választott típusú vízelvezető rendszertől függ.

Az állomány típusai

Vízelvezető csatorna

A folyosók viszonylag kis méretű konténerek - ovális, téglalap alakúak, háromszög alakúak, rácskal fedettek -, amelyek elvezetik a csatornákat, és a csatornába vezetik őket. Rendszerint a zuhany közepén helyezkednek el, és a padló négy oldalról középen helyezkedik el.

A csatorna egy hosszúkás négyszögletes horony, amelyet egy rács vagy réselt csatorna zár le. Tágasabbak, a fal mentén helyezkednek el, a padló lejtését irányítják.

Nagyméretű zuhanyleeresztő rendszerek állnak rendelkezésre, melyek 100-30 mm magasak.

Kiválasztásakor figyeljen a szifon kialakítására, ők határozzák meg a zuhany padló magasságát. Minél alacsonyabb a szifon, annál kisebb a csatorna lejtése és annál kisebb a kapacitása. Az ilyen szifon vízcsapjában is alacsony vízszint van - kiszárad, és a szennyvízszagok behatolhatnak a fürdőszobába. Ezért a szifonok mechanikus szelephidraulikus zárral is készülnek.

Szintén figyelembe kell venni az áteresztőképességet - az alacsony szifonok csak 0,5 l / s sebességgel, 1,2 l / s helyett a nagy szifonok esetében. Ebben az esetben két csatorna és két szifon néha be van szerelve.

A rácsok külső befejeződését illetően elmondható, hogy változatos a formatervezésben - a csúcstechnológiás stílustól, a LED-es világítástól a sárgarézig. Lehetőség van arra, hogy kiválasszon egy nem feltűnő rácsot, összeolvadva a padlólapokkal vagy nagyon hatásos.

Beszerelési eljárás

 1. Jelölje meg a csövek és a létrák helyzetét (csatornák).
 2. Csatlakoztassa a csatornákat (csatornákat) a szifonokon és a csöveken keresztül a leeresztő csővezetékbe. A cső lejtése legalább 1 fok legyen.
 3. Rögzítse a létrákat (csatornákat) a tartón az utasításoknak megfelelően. A rács felső szélének a padlószintnek kell lennie.
 4. Ellenőrizze a lefolyó munkáját, öntsön vizet a rácsokon keresztül.
 5. Zárja le a rácsot ragasztószalaggal, hogy megvédje a szennyeződéstől.
 6. A habosított polisztirol lapokból nyerjenek ki olyan padlót, amely melegebb lesz.
 7. Töltse fel a helyet a cement-homok keverék jelzései szerint. Fokozatosan tamperezzük, nedvesítsük és a keverék új részeit 1-3 cm-re a rácsok alá helyezzük.

Padló vízszigetelés

 1. Ecsettel vagy spatulával egy réteg vízszigetelő masztixot kell alkalmazni a falak mentén és a csatornacsatornán.
 2. Fedje le az alját egy tekercses vízszigetelő anyaggal - gumi membránnal vagy öntapadós védőfóliával, hogy a fal körül húzódjon 20 cm magasságig.
 3. Vegye le az anyagot a kezével a jobb tapadás érdekében.

Csatlakozó és lejtés

 1. Az esztrich magasságának falán levő megjegyzés szintjén, figyelembe véve a 3-4% -os lejtést, bezárja a vízelvezető rendszert;
 2. Ha szeretné, hogy a polisztirolhab lemezeket üressé tegye, az ilyen padló melegebb lesz;
 3. Töltsük meg a helyet jelek segítségével egy cement-homok keverékkel, fokozatosan becsapjuk, hozzáadjuk a keverék új részeit;
 4. Felületi szint spatulával;
 5. Hagyja 3-4 napig keverni a keveréket.

A vízszigetelés befejezése

 1. Zsírozza meg az esztrich és a falak felületét (15-25 cm) vízszigetelő masztix;
 2. A padló és a falak ízületeinek, valamint a leeresztőnyílás határainak (a rács alatt) ragasztásához öntapadó vízszigetelő szalaggal;
 3. Felett, a falak és a padló felszínének megragadása nélkül, hagyja el a maszkokat;
 4. Szerelje fel a rácsot a lefolyóra, ne távolítsa el a védőfóliát a csempézett munka végéig.

Fektetés a létrán.

burkolólapok

Ha a padló lejtővel készült, először ragasztani kell a falakat, majd a padlót.

Nem nehéz a padlózat lejtése a falhoz képest. De a padló lejtése a közepén, akkor szükséges, hogy vágja a csempe szögben, vagy használja a kis mozaik csempe. Töltse fel a padlót és a falakat a szilikon tömítőanyaggal.

Saját kezeinkkel építjük: egy zuhany nélküli zuhanyzó nélkül

Jó ötlet, hogy a saját kezűkkel rakodjon be egy rakla nélküli zuhanyzót. Végül is a kínai gyártmányú fülkék néha igen drágák, és nem akarok annyira befektetni a vásárláshoz. Ha egy nagy javítást terveznek a fürdőszobában, akkor nagyon szép és kényelmes zuhanyzót készíthetsz szóval a hulladékanyagokból: cement, tégla, cserép. Az ilyen szerkezetre vonatkozó egyetlen kötelező követelmény az alapos vízszigetelés. Ez megakadályozza, hogy a szomszédok összeütközésbe kerüljenek alulról a fürdőszobájuk elárasztásáról.

Hogyan kezdjünk építeni?

A kisszerkezet felépítésére való felkészülés az építési lehetőségek felmérésével kezdődik. A paletta nélküli zuhanykabin kialakítása esetén a fő figyelmet kell fordítani a csatornarendszer vagy a vízelvezető berendezés kiválasztására. Segítségével a zuhany alá eső víz eltávolítható anélkül, hogy felgyűlhetne volna az illető lábai alatt.

A városi lakásokban és a meglévő padlózattól származó magánházaknál ésszerűbb lenne egy vízszintes lefolyórendszer telepítése, amely oldalirányban csatlakozik a meglévő csatornarendszerhez. Ha a ház építése során keletkezik a zuhanyozás, akkor függőleges létrát is fel lehet szerelni egy csatornahálóval a helyi csatornahálózatra a mennyezeten keresztül.

Mielőtt egy tálca nélküli zuhanytálca elkészítené, figyelembe kell vennie, hogy a vízcsatorna csomópontja a padló alá kerül. Még vízszintes létra esetén is a magasságot, amelyre a padlót fel kell emelni, kb. 10 cm, ami meglehetősen nagy terhet jelent a padlókon egy többszintes épületben, és jelentősen megnöveli a javítási költségeket. Ebben a tekintetben meg kell hozni a döntést: hogy egy kis dobogót állítsunk fel a fülke eszközére vagy egyenletesen emeljük a padló szintjét a fürdő egész területére.

Hogyan készítsünk dobogót?

A padló emelt részének a zuhanyzó számára elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy egy személy zuhanyozni tudjon, anélkül, hogy megérintene volna a falak és a kabinos kerítés. Ezek a ház tulajdonosának méretétől függenek, és ízlése szerint választhatók. Irracionális, hogy a dobogó kevesebb, mint 90x90 cm.

A dobogó eszközéhez a következő anyagok szükségesek:

 • vízszigetelő film vagy masztix;
 • 5 cm vastag polisztirol hab lap;
 • cement, homok és zúzott kőzet az esztrichhez, tégla, ha szükséges;
 • zuhanyfolyosó és csatorna;
 • befejező anyag (csempe, mozaik stb.).

Távolítsa el a kiválasztott helyet a régi esztrichről a betonpadlóra. A masztix réteget úgy kell alkalmazni, hogy az elszigetelt terület legalább 10 cm legyen a tervezett dobogó kerületének mentén. A maszkot egyenletesen kell bevonni a szomszédos falakkal legalább 15 cm magasságig.

Fusson és csatlakozzon a csatorna új csövekhez. Kommunikáció során figyelembe kell venni, hogy a csövek dőlésszögének 2-3 ° -osnak kell lennie a felemelő vagy leeresztő cső irányának csökkenésével. Szerelje fel a leeresztő csomót szifonnal és rácskal, és csatlakoztassa egy új csővel. Ellenőrizze a lefolyó működtetését és megszüntesse a hibákat.

Az építés következő szakasza egy többrétegű padló kialakulása, amelynek eredményeképpen a dobogó emelkedik, és a kommunikáció az új építészeti elem vastagságában rejlik. A zuhanykabin alapja a következőképpen alakul:

 1. A vízszigetelő rétegre habosított hablapot kell elhelyezni. Lehetővé teszik az alap felmelegítését és a szomszédok zajszintjének csökkentését.
 2. A PPP lapok tetejére 4-5 cm vastag betontömeget kell öntenie, a beton szintje pedig éppen a rámpa alatt lévő vízelvezető gyűrű alatt legyen. Az öntvény helyes végrehajtásához, a dobogó pereménél rétegelt lemezből, táblákból vagy több téglából kell készíteni.
 3. Miután a beton teljesen kikeményedett (7-10 nap alatt), egy vízszigetelő membránt kell elhelyezni az esztrichre - egy különleges film vagy egy nagyon vastag polietilén "lemez". A szigetelés megbízhatóságára való teljes bizalom érdekében átfedést kell végezni a falon. A folyosó számára a lyukat oly módon kell vágni, hogy az átmérője kisebb legyen, mint az átirányító gyűrű.
 4. Öntse az előkészített alapot egy másik betonréteggel. Felületét kis létra (1-2 °) a létra rácsolatának irányában kell kialakítani, hogy a víz ne mozdulhasson fel a dobogóra, és természetesen a szennyvízbe jutás helyére kerüljön. Az alsó szélek a pódium pereménél helyezkednek el, hogy megakadályozzák a víz áthatolását a padlón. Ha téglalapokkal tervezik az üvegkeret telepítését, akkor ebben a szakaszban szükség lehet a futókra.
 5. Az esztrich kikeményítése után díszítő csempe vagy mozaik burkolatot kell ragasztani. Az anyag kiválasztásánál nem csak a kerámia megjelenése, hanem a fürdőszobák és zuhanyzók gyártásához való alkalmasság is vezérelhetõ. A csempe legyen csúszásmentes felület. Ez megóvja a tulajdonosokat a zuhanyok sérüléseitől.

A pódiumra való felkészítés nagyméretű fürdőszobákban ajánlott, ahol a helyiség a padlózat felemelt területére helyet kaphat. Leggyakrabban a városi lakásokban a fürdõszobának nagyon kicsi területe van, ahol egy újabb "lépés" megzavarhatja a mosógép, a vízvezeték szerelését vagy a tulajdonosok mozgását. Ebben az esetben jobb lehetőséget választani a dobogó nélkül.

Hogyan készítsünk egy mosogatót a fürdőszobában?

Egy nagyon kényelmes megoldás a kis fürdőszobákhoz egy zuhanyzó, amelyet csak ideiglenes falak készítenek műanyag függönyökkel. Ha senki sem használ zuhanyozót, a befogadni kívánt sarok több helyet biztosít a fürdőszobában. Higiéniai eljárások elvégzéséhez elég a függöny bezárása. Még a nagy fürdőszobákban is észrevehető zuhanyzók egyre népszerűbbek. Ez kényelmes és gyönyörű, bár anyagköltségeket igényel, és munkát végez a beton betonozásával a fürdőszobában.

A pódium nélküli zuhanyzás elvei nem különböznek az emelt emeleten lévő épület felépítésétől. Az első lépésnek megbízható vízszigetelést kell biztosítania a régi bevonat és esztrich alapból. A pódium eszközével ellentétben el kell különíteni a fürdő egész területét és a szoba falainak alsó részét. A zuhanyrácsokat a tulajdonosok számára kényelmes helyen kell elhelyezni. Általában ez a szoba túlsó sarkában van: a kabin nem zavarja a gyaloglást.

A csatorna összeszerelése és csatlakoztatása ugyanúgy történik, mint a dobogóra. Ha be van építve, meghatározhatja azt a magasságot, amelyen a padlószint emelkedik, és csatlakoztassa a csatornahálózatokat más fürdőszobai szerelvényekhez. Ezután minden a dobogó eszközhöz hasonlóan történik: PPP lemezek, beton esztrich, vízszigetelés és újra esztrich.

Az esztrich utolsó rétege a leeresztő nyílás felé meredek. Nagyon sok lehetőség van egy ferde padló kialakítására:

 • négyszög alakú;
 • sima körkörös, csésze alakú;
 • kétoldalas (ha a lefolyó a sarokban van);
 • félkör alakú vagy ágazat formájában;
 • egyoldalas (kényelmes, ha 1 m-nél hosszabb létra-tálcák használatosak).

Az esztrich oszlopcsempe fölött óvatosan dörzsölte a csempék közötti varratokat.

A padló szerelése után vízszerelvényeket, csaptelepeket, zuhanycsövet, öntöződobozt vagy más kifolyórendszert ("hegyi vízesés", lépcsőzetes, eső) szerelhet fel. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a víz szórását a fürdőszobában, szerelje fel a fülke üvegtartóját, vagy tegye le a műanyag függönyöket.

Hogyan készítsünk kerítést?

Ha a fürdőszoba nagy, akkor a zuhanytálca tégla vagy üvegből álló álló falakkal van védve, mielőtt a padlót lefektetik. Ebben az esetben nem feltétlenül szükséges az ajtó felszerelése, mivel elegendő hely van a kabinban, így a kifröccsenő nyílások nem repülnek ki. De egy kis fürdőszobában minden centiméter terület regisztrálva van, ezért jobb, ha a fal lecsúszik. A legegyszerűbb lehetőség egy vak.

Az ilyen kerítés eltávolítható, ha a fülke nincs használatban, egyszerűen a falhoz csúsztatva. A függöny felakasztásához a konzolokat a rúddal kell felszerelni. E felfüggesztések különböző típusai vannak. Közös számukra az, hogy a támasztóelemek a megfelelő helyeken falhoz vannak rögzítve, és közöttük egyenes vagy hajlított rúd van.

Bonyolultabb megoldás az üvegfalak és ajtók beszerelése. Ezek az eszközök megvásárolhatók kész formában vagy megrendelésre. Rendszerint a padlóra és a mennyezetre történő szereléshez műanyagból vagy fémből készült profilokat kell biztosítani. Ezeket a gyártó által ajánlott módon kell felszerelni és rögzíteni. Általában a profilok szintén futók a csúszó kabin ajtó mozgatásához. Miután a keret teljesen fel van szerelve, fel lehet mázolni a kabinet, és becsukni az ajtót.

Ha önálló zuhanytálca egy raklap beszerelése nélkül választja ki, olyan alakú és méretű standot készíthet, amely kényelmes lesz a tulajdonosok számára. A tartozékok és a befejező anyagok széles választékával ez a szerkezet nem kevésbé esztétikus, mint a megvásárolt szaniteráruk drága modellje.

Zuhanyzókabin nélkül, saját kezével a lakásban

A fürdőszobának nagyon fontos szerepe van a lakás minden lakójának: ha nincs megfelelő körülmény, akkor a higiénia nagyon nehéz. Az ilyen helyiség változatai nagyon változatosak lehetnek, és elsősorban a helyiség méretétől függenek. Egy kis fürdetésre nem megfelelő a bútorok nagy mennyisége. Ebben az esetben mindegyiknek egyszerűnek és tömörnek kell lennie, így a legjobb választás a tálca nélküli zuhanykabin.

Jellemzők: előny és hátrány

Van egy jó és kényelmes fürdőszoba - bármelyik vágya. Ezért a helyiségek javításának előkészítésekor fontos meghatározni a benne lévő szükséges jelenlétét. Ha sok hely van, megengedheti magának, hogy tervezzen egy gyönyörű szobát különböző lehetőségekkel, ahol van egy hely a szárításhoz, a mosáshoz és a szekrényekhez. Ha a helyiség méretei nem teszik lehetővé a nagyszámú alkatrész bevitelét, akkor fontos, hogy elhagyjuk a legfontosabbat.

Egy kis kabinos lakásban lévő raklap nélküli zuhanykabin valódi élvezetté válik. Tedd magad lehetségesnek. Az ilyen fülke és a rakodóhelyiség közötti különbség bizonyos árnyalatokban van, amelyeket meg kell tudnia, amikor egy úszómedence választását tervezik.

A tervezés előnyei a raklap nélkül:

 • a szoba méreteinek vizuális növekedése;
 • egy eredeti design létrehozása egy új design segítségével;
 • a zuhanyzás egyszerű használata, különösen a gyermekek, az idősek és az egészségügyi problémákkal küzdő emberek számára;
 • az ilyen fülkék egyszerű telepítése;
 • kényelmes tisztítása a fürdőszobában;
 • nem igényel nagy pénzügyi befektetéseket.

A raklap hiányát kompenzálja egy létra, amelyen keresztül a víz közvetlenül a padló felületéről a csatornába kerül. Annak érdekében, hogy ezt a vízelvezető rendszert létrehozhassuk, szükség van a padló magasságának emelésére (lakás esetén) vagy a szoba kialakítására előre, figyelembe véve a jövő fürdőhelyét.

A paletta nélküli zuhanyfülkének számos hátránya van, amelyeket meg kell említeni:

 • a létra szakszerűtlen és nem megfelelő felszerelése esetén a víz nem lesz teljesen eltávolítva a fülkéből, és ott állandóan nedves lesz;
 • ha a fülkében nincsenek oldalak, még a legalacsonyabbak is, akkor a zuhanyzás és az ajtók kinyitása után a maradék víz kiáramlik;
 • a vízelvezető rendszer esetleges lebomlása esetén nagy a kockázata annak, hogy elárassza az alatta lévő szomszédokat;
 • ha a szifont rosszul állítja be, a fürdőszobában kellemetlen és szagtalan illat érzi magát.

Ilyen okok miatt, leggyakrabban telepítése ilyen standok igénybe a szakemberek segítségével. Ha mindent meg akarsz csinálni magad, akkor az építési munkák során nem szabad sietni: minden egyes lépést a legkisebb részletre kell számítani, és többször ellenőrizni kell.

Tervezési projekt

Ha egy tálca zuhanyzója sok helyet vesz fel, akkor egy áttetsző válaszfal nélküli raklap nélküli kialakítással a szoba tágas és nagy lesz.

Az üveg vagy a csempe használata a kabin nélküli raklapon elegánsabb megjelenést biztosít, mint az akril vagy polikarbonált ablakok.

Maga a fülkében fát használhat a padlózat kényelmes és kényelmes elhelyezésére. Legjobb polírozott tölgy vagy dió, melyet vízálló lakkal kell kinyitni. Ez a kezelés csökkenti a csúszást a felületen, és hőszigetelő réteg lesz a padlóhoz, ha a meleg padlót eredetileg nem tervezték.

A lefolyó létrehozásához további mélyedést kell készíteni, amelybe a létrát elhelyezik. A legjobb, ha egy további küszöbértéket hozunk létre, amely a díszítő szerep mellett a funkcionális terhelést is magában hordozza, megakadályozva ezzel a víz bejutását a fülkébe. A fürdőszobában az ilyen védelem segít elkerülni a sok problémát, ezért nem lesz felesleges.

A modern fürdőszoba eszköze egyszerű lehet, ha a kabin az erre kijelölt helyen van kialakítva, és a maradék helyet más igények szerint osztják szét. Azonban a szoba kialakítása sokkal érdekesebb lehet, amelyhez további falak vagy válaszfalak épülnek fel. A verzió ebben a verzióban szokatlannak, de gyönyörűnek tűnik, mert a kabin kiderül, hogy a partíció mögött rejtőzik, és nem veszi észre a szemét.

Az új megoldás a fülke kialakításában vízszintes mennyezeti permetező lehet, amely közvetlenül a mennyezetbe helyezhető és nem falra rögzíthető. Így lehetséges megtakarítani a vizet, és megakadályozni, hogy a fülke kívül esjen.

A fürdőszoba új kialakításának és a fülke megjelenésének tervezésénél fontos figyelembe venni az összes tényezőt, hogy a zuhanyzás kellemes és kényelmes legyen.

A sarkot, ahol a fülke elhelyezhető, ott kell elhelyezni, ahol szennyvízcsövek vannak, hogy a víz a lehető leggyorsabban és biztonságosan áramolhasson. Kívánatos, hogy a szoba ajtajai elég messze vannak, ami lehetőséget nyújt arra, hogy vizuálisan nagyobb és tágasabb fürdőt hozzanak létre.

A szoba gyönyörű kialakításához fényes csempe használható. Ezenkívül gondoskodni kell arról, hogy a falak, a padló, a fülkék és a bútorok színes és stilisztikai döntéseit kombinálják.

Kabinos anyagok

Arra tervezik, hogy egy raklap nélküli zuhanyzópultot hozzanak létre, gondoljon arra, hogy milyen anyagokból készül a fal.

 • Műanyag. Gyönyörűnek tűnik, és az egész szerkezetet könnyűvé és átláthatóvá teszi. A műanyag falak nagyon sokáig tartanak. Ezen kívül nagyon könnyű gondozni, és megfizethető áron megvásárolhatja az anyagot.
 • Az üveg olyan anyag, amelyet leggyakrabban a raklap nélküli kabinok használnak. Az üvegfelület átlátszó, matt vagy kombinált lehet. A modern ajtók irizáló vagy színesek lehetnek, ami jelentősen bővíti a szobatervezés lehetőségét.

Az ilyen fülkék ajtói rendes vagy színes üvegből készülhetnek.

 • Az üvegblokkok a legváltozatosabb megoldás a fürdőszobában. Üvegblokk beépítésével oszthatja meg a helyet a szobában, és ossza el egy területet a kényelmes zuhanyozáshoz.
 • A PVC vakok nyitott fülkékhez használatosak. Nagyon sűrűek és nem engedik át a vizet, és csak a zuhany alatt használják őket. A függönyök költsége alacsony, ezért rendszeres időközönként új belső teret hozhatnak létre.

Zuhanykabin: építés, alkatrészek, hogyan lehet teljesen önállóan - munkarend

A fő előnye a zuhany - nem szükséges, hogy azt egy speciálisan felszerelt fürdőszoba. A zuhanykabin egy kompakt, meglehetősen elszigetelt eszköz, amelyen belül a nyilvános helyiségek egészségügyi követelményei teljesülnek. Ezért a zuhanykabin egy olyan helyiségben helyezhető el, amely nem alkalmas a fürdőszobának, ha csak innen lehet szellőztetni a szellőztetett szennyvízcsatornát vagy egy közös nyugágyat. Egyrészt ez megtakarítható hasznos élettér; másrészt, gazdagságával, több lehetőséget nyújt a berendezések felszerelésére és dekoratív tervezésére.

Tusoló kabinok lakóövezetekben

A lélek vízgazdálkodása is jelentős szerepet játszik: nem kell 300-700 literes vizet adni a mosdóba, hogy megmosható benne. Rendszerint 50 liter vízig kell fürödni a zuhany alatt; 150 ez a szívből és mindenféle hatásból származik. A kereslet azonban nemcsak a kínálatot, hanem az árat is előírja: a gyárilag készített zuhanyok nem olcsóak. A saját kezű zuhanykabin sok vagy akár többször is olcsóbb, és az egészségügyi normáknak és szabályoknak megfelelően végezhető. A házi zuhany zuhanyzása is meghaladhatja a márkás termékekét. Az ilyen mutatók eléréséhez természetesen érdemes a munkaerő, de otthon teljesen lehetséges. Mit és hogyan kell pontosan tudnia, képesnek kell lennie és meg kell csinálnia házi készítésű zuhany létrehozását, melyet e cikk anyagában talál.

A fő ösztönzés a zuhanykabin kialakítására, persze, gazdasági szempontból. A márkás termékek árai az 1B. az alábbiak összehasonlíthatók egy kis családi gyorsépítésű ház vagy legalább egy tisztességes városi autó költségével. Ha zuhanyt szeretne egy szaunával, egy volumetrikus zuhannyal, egy Charcot zuhanyzóval és hasonlókkal, akkor alig van lehetősége a semmiből: egyszerűbb és gyorsabb a pénz takarékoskodni egy "cégnél", mint magával ragadni. A saját kezű zuhanykabin ugyanúgy, mint a zuhanyzó, bizonyos esetekben a fürdő cseréje (lásd alább), ez már valódi lehetőség, anélkül, hogy a költségvetését megterhelné, és nem tölti az egész nyaralását.

Zuhany termékek ipari termelés

További előnyök

A szándékosan fölött még nem jelezték még néhány apró kiegészítőt és nagyszerű előnye a kompakt zuhanynak. Ez utóbbi döntő lehet a független fejlesztők és az otthoni vásárlók számára egy ingyenes elrendezés mellett.

A lakóépületek tipikus kialakítása sok szakaszon megy keresztül, amíg valami elfogadhatónak tűnik, de még mindig vannak olyan lakások vagy házak, amelyek drágák és kényelmetlenek. A nem szakemberek által készített önálló otthoni tervezéssel szinte mindig egy sarok vagy egy sarok van a felhasználási kísérlettől, amely az egész elrendezést elveszíti, és az építéshez szükséges teljes költségbecslés nagyon, nagyon függ. A házi zuhanyzók bármely szögben vagy sarokba ágyazhatók, beleértve szabálytalan alakú (felső sor a képen), vagy önállóan beépített kazánnal és egy hulladéktárolóval (jobb felső sarokban); Ebben az esetben a mosás utáni kifolyás rugalmas tömlővel történik.

Kézzel készített zuhanykabinok és kézzel készített munkák

By the way, a második kabin jobb felső részén az úgynevezett. Eurocubes, most már majdnem teljesen kicserélték a falüveg blokkokat. Ami a további előnyöket illeti, először is ez a terv, a bal oldali ábra a 2. ábrán. Másodszor, nyár és / vagy ország zuhanyzók, jobb alul. Tipikus utcai zuhanyzók értékesítenek, de a házi készítés nem több, mint az idő, de sokszor olcsóbb, mint egy "cég", és sokkal egyszerűbb, mint egy zuhanytálca beltérben.

Mi történik a pénzben, a munka és az idő

Kiadványaink a házias zuhanyzókról, és így kezdődnek valami ilyesmi: "Ha tudod, hogyan kell egy kalapácsot és egy fúrót tartani a kezedben". Ez nem elegendő - egy zuhanykabin kialakításához legalább egy átlagos kézzel kell otthon kézművesnek lenni, amely az építés, a vízvezeték és a beton munka alapja. Találkoznak az 5000 rubel házi zuhanyra vonatkozó anyagokkal is. Lásd például. történet:

Videó: a vízzáró nedvesség nélküli zuhanykabin példája

Azonban a videó megjegyzéseiben már jelezték az építmény hibáját: a megbízható vízszigetelés hiánya. Anélkül, hogy a zuhany maga 3-5 évig tart, és a szoba mennyezetének lezárása a zuhany alatt garantált. Az Ön vagy a szomszédod nem számít, mennyire fontos: a pénz és az idegek ugyanolyanok lesznek. Ha a házában rosszul készített zuhany található az alagsorban, és nem az alagsorban, akkor az egész emelet elromlik; ha a ház fából készült, akkor az egész szerkezete haszontalan lesz.

De az ördög nem annyira rossz, mint festett. Egy legalább egy nemzedék életében megmaradt zuhany, mind magánházban, mind városi lakásban, dokumentáció és engedély nélkül, 7-8 ezer rubel kiadási költségen belül lehet elhelyezni; nyaralás 1,5-2-szer olcsóbb. A felépítésük ideje kb. 2 hét, de technikai szünetek következnek. Ha a munkanapra időzítettek, akkor hétvégén dolgozva egy saját kezű zuhanytartó 1-1,5 hónap alatt elvégezhető. vagy kevesebb. Hogyan? Az első lépések.

Eszköz és méretek

Mióta saját kezűleg kezdtünk zuhanyozni a kabinból, igyekszünk teljesen megfosztani a fürdő funkcióitól: ez nem elég a gyerekeknek, ezért fürödni kell. néha szükség van egy terápiás fürdőre; néha szükség van a kézmosására terjedelmes dolgokat, hogy a mosógép nem fog megbirkózni. A zuhanyzó további helyzete nem csak zuhanyozás, csak egy kicsit.

A zuhanykabin eszköz a bal oldalon látható az ábrán:

A készülék és a zuhanykabinok tipikus méretei

"A tálca nélküli zuhany" (lásd alább) egy relatív koncepció: mindig szükség van egy zuhanytálcára, csak a padlón víz alá kerülhet. A központban a sarokzuhanyok szabványos méretei alacsony alapra (lásd alább). Az átlagos magasságú, normál építésű vagy soványak számára a méretét 800x800 mm-re lehet csökkenteni. Ha a zuhany nem serpenyőben van, akkor éppen ellenkezőleg, legalább 1100x1100 mm-re kell növelni, ellenkező esetben a csúszás és a zuhany alá eső veszély nagyban megnő.

A tálca minimális tipikus dimenziói (lásd alább) különböznek az ábrától jobbra, egyébként kényelmetlen belépni és visszatérni hozzá. De ennek a konfigurációnak a palettája már a felnőttek számára is ülőkádként szolgálhat, alkalmas gyermekek fürdésére és nagy dolgok kézmosására.

Zuhanyzót tervezünk

Nos, az egyik probléma, amit meg kell oldani, egy zuhanykabin kialakítása már vázolt. Általában összetettük így néz ki (a csökkenő fontosság szerint):

 1. Az eszköz kerítés és bejárat (függöny vagy merev kerítés és ajtó);
 2. Építési forma (egyenes, szögletes) - a házban / lakásban található kabin helyétől függ;
 3. A bejárati ajtó kialakításának megválasztása;
 4. A raklap magasságának megválasztása, az ergonómiai zuhanytól függően;
 5. Berendezés leeresztése és csatlakozása a csatornához;
 6. Vízellátás;
 7. Üvegezés és ajtók szerelése.

Függönyök vagy ajtók?

Az alkalmatlan helyiségben lévő zuhanykabin felszerelésének lehetőségét az úgynevezett egészségügyi önellátás határozza meg. A padlóra fröccsenő zuhanyt csak egy speciálisan felszerelt szobában vagy az utcán kell elhelyezni. Tusolószoba függönyökkel (lásd az ábrát) Mindig fröccsenő, ezért speciálisan felszerelt fürdőszobába kell beépíteni.

Zuhanyzók függönyökkel

A nagy oldalú zuhanyzóban (az ábra jobb oldalán) lévő belső függöny megakadályozza, hogy a szaniter készülékek egy egymás melletti kis fürdőszobában kerüljenek szét, de az egészségügyi és építési szabályok nem teszik lehetővé a fürdőszobán kívül történő építkezést. Azonban egy kis lakásban vagy házban egy közös fürdőszobával, a zuhanyzó szoba függöny lehet optimális, mivel kevés építési munkát igényel, és a csatornaháló általános lejtőjétől való kis távolság egyszerűsíti a vízelvezetést. Minden más esetben jobb, ha egy merev kerítéssel és egy bejárati ajtóval ellátott zuhanyozás előnyben részesíti.

Vívás és ajtó

A kerítés szerkezeti anyagának megválasztása és a zuhanykabin ajtója meglehetősen korlátozott. A rendszeres lemezanyagok nem esztétikusak, kellemetlenek az érintésre, és a zuhany mikroklímáján nem eléggé ellenállóak, nem higiénikusak és gyakran allergének. A fát egy falusi házban vagy egy faházban zuhanyzó anyagként fogjuk kezelni, de egy lakóházban egy fából készült zuhanás a karcolásról, régóta megkezdődik: a drága anyag óvatos kiválasztást, előkészítést és előfeldolgozást igényel. Üveg maradványok és hasonló műanyagok. Ebben az esetben a kerítés és zuhanyajtók kialakítása mechanikailag egy, és együtt kell őket figyelembe venni.

A szerkezeti üvegezésű zuhanyt egyenes lehet (a POS 1. és 2. ábrán, a szögletes négyszögletes (POS 3), faceted (POS 4) és a sima kontúrok, POS 5. Az ajtók mindegyike mozgatható (POS 1 és 5) vagy csuklós, 2-4.

Típusú zuhanykabin kialakítás

Milyen ajtó van?

A "karcolás" állapotától függően jobb, ha megtagadja az önálló zuhanykabin tolóajtóját: hozzá kell rendelni a függesztéshez szükséges tartozékokat, amelyeket saját kezűleg nem fog otthon csinálni. És ez sokkal drágább lesz, mint az azonos célú bútorok, mert megfelelően működőképes a magas páratartalom és a jelentős hőmérsékleti ingadozások esetén. A csuklós ajtó alatt szabad helyet kell biztosítani a helyiségben, vagy növelni kell a zuhanyzó helyiség méretét a tervben (ha az ajtó befelé nyílik) kb. 150-250 mm-rel a minimálisra, de mindkét esetben szinte mindig lehetséges, hogy helyet találjon a zuhanytálca alatt egy csuklós ajtóval.

További érv a lengőajtó javára - egészségügyi és higiénikus. A zuhany alatt a szennyeződést a személytől, a zsíroktól és a fröccsenő részektől el kell pusztítani a tolóajtó felfüggesztésének nyílásaitól és hornyaitól. Már évek óta dolgozik, de csináljunk egy kísérletet. Csak 2-3 hónap után. miután behelyezte a zuhanyzót, vékony, éles szeletelt, és vegye fel az ajtófogba valahol. A szélén egy határozatlan színű nyálkahalmaz lesz. Mikroszkóp alatt vizsgálni azokat a személyeket, akik legalább a mikrobiológia felületes megértése, a lelki nyugalom érdekében erősen elriasztanak. És ahhoz, hogy a tolóajtót felfüggeszti, teljesen szét kell szedni. És így majdnem minden hónapban.

Üveg, akril vagy PC?

Az üvegezést és az ajtókat minden esetben a következőkből készíthetjük:

 • Szilikát üveg.
 • Akrilüveg.
 • Monolitikus polikarbonát.
 • Celluláris polikarbonát.

A szilikát üveg nem feltétlenül "semmiből", hiszen A zuhany legdrágább részei készen kell megvásárolniuk. A szokásos ablaküveg a zuhanyhoz nem alkalmas - túl törékeny. Szükséges lesz a boltív ablakának visszahajtott szélekkel megkötni (a sérülés elkerülése érdekében), és a részlete 1,5-2,5-szer költséges, mint a megszokott, ami szintén nem olcsó. Ráadásul a szilikát üveg nehéz. A 10-12 mm vastagságú üvegezett zuhanytálcák szükségesek. Egy egyszerű számítás azt mutatja, hogy a súlyterhelés a szilikát üvegből készült zuhanyüvegre való átfedéshez 250 kgf / m2-es építési alapra helyeződik. m irreális.

Az akrilüveg sokkal könnyebb és átláthatóbb, mint a szilikát, de nem sokkal olcsóbb vagy még drágább. Elméletileg az akrilüveg kezelhető a saját kezével, 120 fokos fűtéssel. De a gyakorlatban ez is irreális - speciálisan felszerelt helyiség, energiatakarékos technológiai berendezés (hőágyú), nagy pontosságú sablon és tökéletes mesteri képessége az akril hajlítás meglehetősen összetett technológiájának. A legkisebb megsértése esetén a munkadarab felhős, buborékolt, hullámosodik, hullámokban hullik és kiderül, hogy helyrehozhatatlanul sérült.

A polikarbonát kevésbé átlátszó, mint az akril és a szilikát üveg, és az ultraibolya sugárzás (UV) hatására romlik, ami elhanyagolható a zuhanyzásnál. Sokkal fontosabb az alacsonyabb költség és a nagy szívósság - a polikarbonátot nagyon nehéz megszakítani, és biztonságosan feldolgozható a hagyományos szerszámokkal. A monolitikus polikarbonát könnyebb, mint a szilikát üveg, és a zuhanyzó leggyakrabban a súly normák figyelembevételével készülhet, de csak zuhanyzókra ajánlható azok számára, akik szeretnék látni a kabinat.

A cellulóz polikarbonát olcsó, még erősebb és sokkal könnyebb monolitikus: ha nem trükkös a tálca kialakításával, akkor nem gondolhatsz a zuhanycsomag átfedésének terhelésére. A cellulóz polikarbonát áttetsző: csak a zuhanyban lévő személy elmosódott körvonala látható. Ezenkívül a cellulóz polikarbonát rugalmas a merevítők irányában, és bármilyen technikai csípés nélkül behelyezhető merev keretbe (pl. 40x40x2-es rozsdamentes acél sarokból), 600 mm-es vízszintes sík hajlítási sugarával. Ha a zuhany egyenes, akkor a 10 mm vastagságú monolitikus polikarbonát üvegezése a felső keret (a fenti 2. ábrán látható) nélkül elvégezhető, ami jelentősen leegyszerűsíti és csökkenti a munka költségét.

A cellás polikarbonát hiánya az üvegezésű zuhanykabinhoz - belső csatornáit védeni kell a nedvességtől. A speciális keretprofilok és a szilikonragasztók használatával kiküszöbölhető, lásd alább. Az üvegezéshez a zuhany egy 3-5 rétegű cellás polikarbonát (3-5 csatornás belső csatorna) esetében 6-8 mm vastagságú. A polikarbonát lapokat úgy szereljük fel, hogy a belső csatornái függőlegesen helyezkedjenek el.

1. megjegyzés: A polikarbonát lemezeket egy speciális bevonattal látják el, amely az egyik oldalról védve van az UV-től és a csapadéktól. A lap védett oldala megjelölve van. Vágja ki a polikarbonát zuhanyzóház üvegezésének részleteit, hogy a védett oldaluk belül legyen. Ezután a lélek üvegezése évekig tart.

Zuhanykabin magas oldalakkal

Tehát, miközben néhány előzetes következtetést vonhat le:

 1. A zuhanyfülke csuklós ajtóval van fonva;
 2. A magas oldalú kabin (lásd a jobb oldali ábrát) nem jelent semmilyen előnyt, mivel a zuhanyzók fújása elsősorban a fejből és a vállak mosható;
 3. A zuhanyozó üvegezéshez polikarbonátot használunk. Ha feltétlenül egy átlátszó kabinet akarsz, akkor monolitikus, de legfőképpen mobiltelefon;
 4. Ha a helyiség elrendezése lehetővé teszi, először is egy közvetlen kabin lehetőségét vesszük figyelembe - közvetlen zuhanykabin kialakítása a semmiből sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a sarok, például. video:

Videó: példa egy egyszerű négyszögletes zuhany létrehozására

Paletta és "nem raklap"

Amint már említettük, minden zuhanyozáshoz egy lejtős serpenyő szükséges - mert a vizet valahol le kell engedni. A "paletta nélküli" zuhany "kifelé" eltér a többiektől csak a raklap oldalán és a burkolat típusánál. Mindenesetre a zuhanyzóból való leeresztés a tálca alá kerül, ezért azokat egészként kell tekinteni.

A zuhanytálca nélküli zuhanytálca különbözõ megjelenésû lehet a környezõ padlón, csak egy leeresztõrács jelenlétében (az 1. ábrán az alábbi ábra). A paletta nélküli zuhanás előnye az, hogy könnyen hozzáférhet. Azonban a statisztikák feltartóztathatatlanul azt bizonyítják: a lélekszám csökkenése miatt a legtöbb sérülés a tálca nélküli zuhanyzókra esik. Az a személy, aki nem látja látható akadályt vagy a száraz és nedves (és csúszós) felületek közötti határvonalat, nem tudat alatt megváltoztatja a mozgások, csúszások és esések összehangolásának algoritmáját.

Zuhanykabinok raklap nélkül és különböző magasságú raklapokkal

Megjegyzés: az "ultra-low" rakéta 100 mm-es magasságig még veszélyesebb - gyakran megbotlik rajta. Az "ultra-alacsony" raklapokkal ellátott zuhanykabinokat nem az ipar gyártja.

A legbiztonságosabb zuhanók 120-150 mm magasságú raklapokkal rendelkeznek (2. és 3. pozícióban) - a gyenge látás, az idősek, a gyermekek és a fogyatékkal élők könnyedén látják és könnyedén leküzdik őket. Egy 200-300 mm-es (4-es) magasságú tálca lehetővé teszi, hogy gondoskodjon a lábfürdőről a zuhanyzóban, de az ergonómia és a biztonság szempontjából is nem túl jó. Szükséges egy 400-500 mm magasságú magas raklap fölé lépni, de a nagy raklapú zuhanykabin veszélyesebb, mint a fürdőszoba, és így szolgálhat, lásd fent.

Raklap nélkül

A tálca nélküli zuhanyzás valószínűleg csak a divat trendje. De rengeteg ember van, aki annyira szeretne magához vinni, hogy a zuhany alatt zuhany nélkül maradjon.

Jobb a fig. a paletta nélküli zuhanyzó tipikus diagramját mutatja:

A zuhanytálcák nélküli raklap diagramjai

Az egyik hátránya egyértelmű: szigetelő hab. A granulált polisztirol a zuhany alatt 2-3 év után szétesik granulátumokká. Az extrudált EPPS egy vagy két évig tart, és a konkrét raklapot alkotó beton elkezd törni. A felszíni repedések vízzel folyamatosan öntözve az épületszerkezetek bármilyen vízszigetelés ellenére csillapodnak. A második és jelentősebb hátránya ennek a kialakításnak nem annyira nyilvánvaló: a teljes vízálló torta magassága (5 cm hab + 4 cm beton + 4 cm beton vízszigetelés felett +1 cm padlóburkolat + 2 cm a lejtőn lefolyó = 16 cm).

Menjen az épület kódjához épített ház fürdőszobájába; talán az övé. Látni fogja, hogy padlója 3-4 cm-rel alacsonyabb, mint a más helyiségekben elkészült, az a tény, hogy a fürdőszobának (vagy kombinált fürdőszobának) egy legalább 200 literes vízálló fürdőt kell kialakítania, hogy a padlón minden kiömlés nem okozhat az alapul szolgáló helyiségek felső határának bezárása.

A fürdőszoba alaprajzának tipikus elrendezése az ábra jobb felső részén található. A fő padlóburkolat a padlószerkezet része. Ez csak az épületben bekövetkező balesetek felújításának, felújításának vagy megszüntetésének sorrendjében szakítható meg. Mindezekben az esetekben szükség van egy projektre, annak dokumentálására és a munkához való engedélyezésre. Mi ez a teher - ki tudja, tudja, és aki nem tudja, jobb, mint nem tudni. Mindenesetre ez nem "csinálja meg magától a semmiből".

De a vízelvezető eszközön a tipikus padló csak 60-100 mm távolságra marad a zuhany nélküli zuhanykabin nélkül. Az utolsó érték elég ahhoz, hogy a készülék zuhanjon egy raklap nélkül egy lineáris (hornyolt) létrával, lásd alább, de a "nem raklapon" lévő legtöbb lakóházban el kell hagyni. Ha technikailag van ilyen lehetőség, akkor még dolgozni kell, mert Nincs garancia arra, hogy a fő vízszigetelés nem sérül. Általánosságban elmondható, hogy a zuhanytálca rossz vízszigetelése súlyosan megsérti az épület teljes szerkezetét, ezért a legközelebbi figyelmet kell fordítani, lásd például. video:

Videó: vízszigetelő zuhanytálca

A 2. ábrán jobbra lent látható egy zuhanyzó kabinja, amelyben egy szokásos kerek csatorna van egy rakla nélkül. Telepítenie kell az alagsorban, amelybe egy házcsatorna kerül a csatornahálózatba, vagy szélsőséges esetekben a fő emelő mellett.

Drain létra

A zuhanycsatorna nem pontosan a semmiből van. Meg kell vásárolnod, mert munkakörülményei specifikusak. A zuhanycsatorna nem széklet, de az úgynevezett. szürke és. ellentétben a konyhával nem telített a szilárd szuszpenzió. De sok haj lehet benne, és a csomók nagyon jól eltömítik a csöveket. Egy további feltétel az, hogy a zuhanyzóból való kifolyás nehezen javítható vagy akár monolitikus is lehet a serpenyőben (lásd alább). Ezért a lefolyócsatorna-csatorna beépített hornyos vízzárással készül, amely kifejezetten a haj és a szöszszövet rögzítésére, valamint a külső tisztítására szolgál. A háztartási szennyvíz egyéb komponenseitől azonban a réselt létra azonnal eltömődik. Ha például a gombákat a fürdőben lehet mosni, akkor bármilyen módon zuhanyozni.

Kerek létrák (az 1. ábrán az 1. ábrán) elérhetőek alsó és oldalsó lefolyóval. A csövekben lévő szálak szinte soha nem hiányoznak; felülről tisztítják, és a fedelet egyszerűen eltávolítják. Ha azonban a létra mögötti kisülőcső még mindig eltömődött, akkor a fedél eltávolítása nélkül a szokásos módon tisztít: dugattyúval, pneumatikus dugattyúval. A fedél eltávolítása után a létra mögötti csövet kábel vagy gép tisztíthatja. A kör alakú létra oldalsó leeresztővel történő felszereléséhez azonban a raklap aljától a fő padlózathoz viszonyított távolság legalább 120 mm (figyelembe véve a kifolyócső lejtését) vagy akár 180 mm-t is.

Kerek és lineáris rácsos létrák zuhanyzókhoz

A lineáris létrák (2. pozíció) csak oldalsó kimenettel rendelkeznek. Lineáris létra telepítéséhez legfeljebb 80 mm-es magasságra van szükség; vannak modellek 60 mm-re, ami lehetővé teszi használatuk érdekében, hogy gondoskodjon a zuhanytálca nélkül a tálca a lakásban. Azonban a lineáris létra a hajat rosszabbra fogja fel, mint egy kerek, és gyakran összezúzza a csövekbe. A dugattyút és a dugattyút ezután nem lehet alkalmazni; kábeles kézi vagy a csőben lévő gép nem halad. Az egyetlen tisztítószer egy kézi kígyóhúzó. A kígyó páraelszívó kivágható egy műanyag palackból, de a tisztítási eljárás undorító.

Raklapon

Most egy második közbenső következtetést tehetsz meg, amely teljes mértékben megerősíti az elsőt: egy kézilabdát kell saját kézzel csinálni a raklaptól kezdve. "A semmiből" ebben az összefüggésben nem csak a pénz költségeit, hanem a vízvezeték speciális készségeit is jelenti. De a raklap különböző: házi és vásárolható. Az utóbbi szintén több fajta.

vásárolt

Biztos, hogy nem vesz egy zuhanytálcát a "semmiből", de ez menteni majdnem minden építési munka és egyszerűsíti a vízvezeték sok. Az értékesített zuhanytálcák teljes választéka megfelel mind a költség, mind a funkcionalitás szempontjából.

A legdrágább, de a legmegfelelőbb választás - padlólap, lábakkal, pos. Az 1. alább. Behelyezhető a zuhanyzó talapzatába, de egyszerűen csak a képernyőt rajzolja. Ebben az esetben a zuhanyrács nem szükséges: mert egy csatorna lesz elérhető a javításhoz, akkor kap egy rendszeres fürdő szifon. Az üvegezésű polikarbonát teljes mértékben ellenáll a képernyő ívének. A szilárd padló tálca eltávolítása az akrilból már nehezebb: el kell távolítani. Ezért ilyen raklapokon csak a lefolyót lehet elhelyezni. Az üvegezés is nehéz: ehhez egy alsó támaszszíj szükséges, amely nem mechanikusan csatlakozik a raklaphoz. Ennek eredményeképpen nehezen lehet elkerülni, hogy a padlót fröcsköljék a zuhanyzóból.

Kész zuhanyfülkék

Zuhanytálca beépített tálcával

Optimális a "nulla" opció közelében - plug-in raklap, pos. 4, akril, rozsdamentes acél vagy zománcozott. Az utóbbi kettő a ládákhoz tartozó raklap teljes analógjává alakítható, miután hegesztettek egy tartókeretet, pos. 5. A tálcát közvetlenül a padlóba is behelyezheti (6. Pozícióba), de a higiénia és a szennyvízkezelés szempontjából ez természetesen messze nem a legjobb telepítési mód. Nehéz, de a legmegbízhatóbb, ha a betétlapot egy talapzaton elhelyezni (lásd a jobb oldali ábrát), amelynek építése ebben az esetben sokkal egyszerűbb: nincs szükség a beton meredekségeinek, a szivárgás esetén elegendő egyrétegű vízszigetelésnek, Egy nagyon kis fürdőszobához elegendő az üvegezett zuhanytálca beépített tálcával.

Zuhany tálca teljesen a semmiből

Sok forrásból a zuhanytálca felépítésének folyamatát kb. így: zsaluzatot készítünk (gyakran elfelejtik a vízszigetelést), dobja el a szigetelést vagy a ballasztot, mint a téglát, betonozzon be és ki. Ez a megközelítés alapvetően hibás: egy kb. 60 mm-es spontán repedésekből és normál üzemi körülmények között. A kész betontermékeknél a vasaló végétől a monolit széléig 30-40 mm. Ezenkívül a fürdőtálca lejtését minimális szinten kell tartani az egészségügyi szabványok határértékeihez képest - 2-3 cm / m - különben a zuhanyzás traumát okoz. Nem igyekezett még nagyon viszkózus és zsíros betont vasalatni, pontosan enyhe lejtéssel? Ne próbáld, ne hagyd. Legalább "a semmiből" a konkrét munkában szerzett tapasztalatok alapján.

Az egyik módja annak, hogy egy raklappal zuhanyozzon "a semmiből", hogy megvásárolja az erősítő profilok készletét; a lejtésvezetés világítótornyai is, lásd:

Egy zuhanytálca tálca kialakítása speciális megerősítő profilok alkalmazásával

A zuhanytálcák speciális profiljainak árai elfogadhatók, és a tálca önmagában "édesként" kiderül, teljesen kész a befejeződésre és az üvegezésre. Van egy hátránya: a méretek szabványosak és nem valószínű, hogy a zuhanyzót megfelelő helyen helyre tudnák húzni.

Egy másik megoldás egy rakodóhelyiséggel ellátott zuhanykabin kialakítása, az ún. Római megerősítés egy törmelékkel vagy téglával (ókori rómaiak feltalálta a mészkő habarcsot a mészhabarcson). Főbb szakaszai a nyomvonalon láthatók. rizs:

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a raklapot a már meglévő padlózónán helyezték el (ami nagyon ésszerű, a padló teljes vízszigetelése megmarad), akkor a raklap vízszigetelése 3 réteg: bitumen masztix + alsó és oldalú membrán, bitumen a szigetelés és a ballaszt felett. Hogyan építsünk egy raklapot házi készítésű zuhanyhoz erősítő előtétekkel, lásd a videót

Videó: házi tálca

Megjegyzés: A paletta fürdő felső esztrichéhez nedvességálló beton készítéséhez 1/5 - 1/10 térfogatrész víz-polimer emulziót (VPE) adunk a vízhez keverés céljából.

Cserép vagy létra?

A csempe zuhanycsarnokának külső felülete határozottan a legjobb megoldás. A csempék csempézettek a fürdőszoba és / vagy a kültéri munkákhoz, vagy a porcelán kőzet is a legkevésbé csúszós külső. Csemperagasztó és fugázó - nedvességálló. A munkálatok gyártási eljárása megegyezik a hagyományos csempékkel. Ami viszont a tálca kádjának felszínét illeti, a csempézés bizonytalan. A kerámia burkolólapok nedvesek, csúszósak; még inkább a csempe, és a fürdő alja szükségszerűen lejtős. A pigmenteket vízálló betonba lehet bevinni, de a fürdő még mindig nem számít. Jobb lenne, ha a tábláit egy párkányon belül behelyezné, és áthajtogatna rajta. tisztítás és javítás a zuhanyzó sétány egyszerűen eltávolítják. A lélek szokásos lerakódása (az ábrán szereplő 1. tétel) gyakorlatilag kihasználatlan, mert nem higiénikus: a lélekben lévő bármilyen impregnálás csökken és rothadó.

Lépcsők a fa lécek és fa-polimer kompozitok (WPC, decking)

A közelmúltban azonban új faalapú anyag jelent meg a piacon - padlóburkolat vagy fa-polimer kompozit (WPC). WPC teraszok padlóburkolására tervezve, különböző színekben és textúrákban kapható. értékes fa alatt. Stabilitás és higiénia a sétáló létráról a WPC-ből a lélek elég nagy felesleggel. A WPC padlóburkolatok nem csúszósak nedvességgel, és rendszeres clayrs-ra szerelve 5 mm széles üregek vannak a lapok között (2-es ábra): elegendő a víz áramlására, de nem érzi csupasz.

Leeresztés és leeresztés

A készülék szennyvíz eltávolítására a zuhanyzóból vagy nehezen elérhető, vagy teljesen monolitikus. Ezért a telepítésre való jelentkezéshez óvatosan kell eljárni a vízvezetékgyártás előírásainak.

Pos poz. 1 kép Azonnal azonnal 3 blunder. Az első - a csatorna elágazó cső éles kanyarulása 90 fokban csak függőleges. A második - egy 90 fokos hajlításnak ellenőrizni és javítani kell, és itt egyértelműen a beton alá kerül. A harmadik az, hogy bár formálisan nem több, mint 3 csuklós illesztés vagy kanyar állapot áll fenn, de a zuhanycsere gyakran eltömődik a hajjal. A 90 fokos hajlítás miatt a csomók nem szorítanak ki semmilyen hidraulikus ütést vagy pneumatikát, és a műanyag csövek ismételt tisztítása kábellel teljesen ellenjavallt manuális és gépi típusok esetén.

A vízelvezetés hibás és helyes végrehajtása a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hajlítás 90 fokban sima, több térdről toborzott, ami vízszintesen megengedett. De a raklap feltöltése után ismét nem lesz javításra, és az áramlás lejtése nyilvánvalóan nem elegendő. Annak érdekében, hogy a szőrös elzáródásokkal ellátott zuhanycsapódás ne kerüljön túl gyakran, a csatorna lejtőjének megközelítőleg 6-7 cm / m-re van szüksége.

Pos poz. 3 torzítás helyes. Úgy tűnik, hogy a cső hajlata ugyanaz; 120 fok egy alkalommal teljesen normális. De - figyelj! - lineáris létra. A cső után csak egy kígyóval megtisztítják, de nem halad át a kanyarban, mivel nem forog.

A piktogramon látható egy kabinos létrával ellátott zuhanykamrának megfelelő eszköze. 4, de vannak árnyalatok is. Műanyag csatorna csövek gumival tömlőkkel vannak összekötve a tömítéssel. Ha a leeresztőcső betonozás alá kerül, akkor a kötést ezenkívül szilikon tömítőanyaggal kell ellátni: a tömlő tömítőanyaggal lezárják a tömlőcsövet és egy mandzsettát helyeznek rá. Ezután a tömítőanyag kenje meg a mandzsettát, és helyezze be a bevezető csövet a kifolyócsőbe. Így a tömítőhenger ki van húzva, növelve a kötés megbízhatóságát. Ha ezzel ellentétes, akkor a tömítőgörgő belsejében fog folyamatosan felhalmozódni. És ha először behelyezi a mandzsettát a fúvókába, akkor valószínűleg ráncosodik a beömlőcső behelyezésekor, mivel A friss tömítőanyag jó kenőanyag.

A padló és a beépíthető raklap eltávolítása vékonyfalú hullámcsövekből készül. A csatorna hajlítása 135 fokig érvényes, a poz. 1 kép alább, ez a feltétel hivatalosan teljesül. De egy hullámosságon egy kanyarban folyamatosan eldugulnak. A dugattyú dugattyúját a dugattyúval nagy nehézségekkel, és nem mindig, valamint a vékonyfalú hullámcsövek szennyvízcsatorna tisztításának egyéb módjain keresztül - csak a rendszer szétszerelésével lehet alkalmazni.

Példák a lecsapódás hajlékony kifolyásának nem megfelelő működéséről a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hullámcsík nyilvánvalóan túl hosszú és szinte nem feszített, azaz kevésbé hajlamos az eltömődésre. A jobb szög kb. 120 fok, de kettő közülük kevesebb, mint egy méter hosszú. Különböző síkokban vannak orientálva, így egy ilyen eltávolítás gyakrabban lesz eltömődve, mint pózokban. 1. Ami a negatív torzításokat illeti a pos. 3, akkor ez vagy a teljes képtelenség és félreértés gyümölcse, vagy akár önmagát vagy az ügyfelet.

Vízellátás

A használati kényelem és a zuhanykabin nagyfokú esztétikájának kedvéért célszerű a vízellátást elrejteni. Ebben az esetben az elzárószelepek a fülke távolabb helyezkednek el, külön szaniter hézagban. Azonban a hegesztett (forrasztott) propilén vízvezeték nem garantálható teljes mértékben a szivárgás ellen, és a kabinban szelepek szükségesek. Ezért nincs szükség a vízzel ellátott csövek falaira a falba, különösen azért, mert ez nehéz és időigényes munka. Sokkal egyszerűbb, bár fizikailag még mindig nem könnyű, kiválasztható egy strobe-rés a falban, és miután a csöveket behelyezte, töltsön be cellulóz szigeteléssel (eco gyapjú). A melegítés az ecowool-szal nem csak csökkenti a forró víz üresjáratát a hűtött csőből, hanem nem is teszi lehetővé a kártevők Az Ecowoolot olyan emberekkel ártalmatlan biociddal impregnálják, amely bórsavat tartalmaz.

A készülék egy rejtett vízellátás a zuhany alatt

A csövek kimeneti végeit 10-15 cm-es szélességgel hozza ki, majd a rést nedvességálló (zöld) gipszkartonlemezzel (GCR) varrják. Jobb - részletekben, hivatkozva a javítás valószínűségére. Ugyanezt a célt szolgálja a fülke szélességének oly módon történő bevételére, hogy a bélés varrása a gumiabroncs széléről a gipszkartonról esik. Ezután a falat vakoljuk és szembenézzük. A befejeződés után a csövek kifúvó végeit méretre vágják (nem öblítenek!), Menetesek a kupakanyák-keverőperemekhez. A keverő bemenetének összekötése a rendszeres kupakkal ellátott csövekkel zárva van. A burkolat és a vakolat varrásait javításra, vágásra vágják, a gumiabroncs széléről a gipszkartonból kerülnek kiválasztásra, és gondosan eltávolítják a felületen. A burkolat felújítása ebben az esetben minimálisra csökken.

Üvegezés és ajtó

Mint már említettük, az üvegezés házi polikarbonát zuhany minden szempontból optimális. A sejtes polikarbonát szintén jó hatással van arra, hogy egy ember 2,5 x 1 x 0,024 m lapot forgat, anélkül, hogy kockára tenné a részleteket, vagy megbénítaná magát.

A zuhanytálca polikarbonát üvegezéséhez a rozsdamentes (jobb) vagy a galvanizált szög felső és alsó kereteit kell elhelyezni, pos. Az 1. alább. Cellás polikarbonát alatt 30x30x (0,6-1,5) mm sarok elegendő; a monolitikus 40x40x (1-2) mm alatt. Ha egy sarokban erősebb, akkor nem lesz rosszabb. Az alkatrészek merevebbé tétele és a cellaanyag belső csatornáinak védelme érdekében speciális élprofilokat (2. pozíció) használnak, amelyeket ugyanabban a boltokban és / vagy ugyanazon beszállítókban értékesítenek.

Polikarbonát zuhanykabin részletei, alkatrészek és üvegezés

A polikarbonát zuhanyozás üvegezésére vonatkozó utasítások:

 • A felső keret nyersdarabainak szárnya a sarokpolc szélességének hosszával és a vastagságának 2% -ával el van vágva. Nem szükséges az ízületek forrázása.
 • A felső keret szárnyainak sarkainál ugyanolyan hosszúságú rések készülnek.
 • A szárnyakon kialakított szirmok (lamellák) hajlanak befelé úgy, hogy a szárnyak élei mentén félkeret alakul ki.
 • A szárnyak féltestének külső falában lévő rögzítőelemek lyukakat előzetesen átfúrják a pos. A 3. ábrán a 3. ábrán látható.
 • Az alsó keret részleteit is előfúrható szerelési lyukak. Az oldalsó panel szélessége 400 mm-ig elegendő 2 csatlakozási ponttal; legfeljebb 600 mm széles - 3.
 • A felső keret közvetlenül a falakhoz rögzítve van, 6x80-as csavarral propilén tűkön, az autokamerák gumiból készült tömítéseken keresztül kb. 1 mm. A felesleges tömítéseket átszitálják.

A falak oldalfalainak keretezése opcionális. Ha akarod, helyezzen egy egyszerű doboz alakú keretet vagy B profilot egy díszített fésűvel. De a szilikon ragasztó szilikon építési tömítőanyag használata helyett elfogadhatatlan! Varrása szilárdsága és tartóssága nem szabványosított, szörnyű szilikon ragasztóval. Akár 400, akár 1500 l akvárium, szilikonnal ragasztva, évtizedekig tart, és legalábbis nekik. Ugyanakkor a merevített szilikon ragasztót biztonsági borotvanyarával vagy éles késekkel vágják le, így a zuhanytálcának a szilikonnal való üvegezése fenntartható.

Ajtópántok a zuhanyhoz

A zuhanyzókabin ajtópántjainak speciálisan zuhanyzókra van szükségük. Jobb, ha önzáró, beépített gömbtartóval, az ajtót zárt helyzetben tartva. A polikarbonát üvegezéshez egy középső ajtó nyílása esetén egyenes csuklópántok (1-es ábra az 1. ábrán) Szükséges, és a falhoz szomszédos ajtóhoz szögletes, pos. 2. A 20 mm vastagságú monolitikus polikarbonát ajtó vagy szilikát üveg esetén megerősített sarokpántok szükségesek. 3. Mindegyik telepítési utasítással érkezik.

Ajtókemence zárakhoz

Zuhanykabin egy faházban

A készülék zuhanyozva egy faházban

A fapadlók teherbírásának állománya kicsi, és technikailag lehetetlen megszervezni a vízszigetelést, például betonon. Ezért egy faházban lévő zuhanykabinot ugyanazt a készüléket kell készíteni, mint a fürdõszobában, lásd a 8. ábrát. a jobb oldalon. A lakóépületek megbízhatóságának azonban jóval magasabbnak kell lennie, mint a másodlagos, ezért először is, a durva padló és a zuhanyzókeréknek sokszor bőségesnek kell lenniük, mielőtt áthatolnak, vizes polimer emulzióval áztatják. Másodszor, a padlóburkolatot és a falburkolatot terítékből kell készíteni, de nem rendszeres ragasztószerszámokra, hanem rozsdamentes vagy (rosszabb) horganyzott önfúró csavarokra. A lemezek összeszerelése után a padlóburkolat összeillesztése szilikon tömítőanyaggal vagy folyadék nedvességálló ragasztóanyaggal ragasztódik fel, így rugalmas réteget képez. Kiváló erre a célra illeszkedik úgynevezett. folyékony köröm. Ez a ragasztó és ugyanakkor a faanyag tömítőanyaga.

A nyári házban vagy a nyári házban egy szabadtéri zuhanyzó és egy önálló víztartály lesz optimális. Egy vidéki házban nincs helye a zuhanyzóknak és egészségügyi feltételeknek az elrendezéshez, és a rossz időjárás miatt fürdés közben vagy várakozhat az indulásig, vagy amíg fel nem tisztul. A vázlatos önálló zuhanyt ábrázoló rajzok az 1. ábrán találhatók. (méretek hüvelykben). Nincs szükség alapra: az oszlopok a talajra fektetett burkolólapokon nyugszanak. Ennek a kialakításnak az a tulajdonsága, hogy a mozgó fémrészek (tolóajtók, fából készült akasztók) teljes hiánya és a minimális rögzítő érintkezés vízzel.

A dákó kültéri zuhanyzójának kialakítása és rajza

Hogyan telepítsünk egy napkollektorot egy kültéri zuhanyra

A kültéri zuhanyzóban a vízmelegítés egy improvizált napkollektor segítségével megoldható. Megérthető az a tény, hogy a fogyó tartály nagyon kívánatos a hab műanyaggal való szigetelésre. De van egy másik trükk is: egy öltözőt vagy egy ruhadarabot készítenek a déli oldalon, vagy az egész kabin a sz. be kell állítani. Ezután az öltöző / tető tetője perforált. A dőlésszög kb. a hely szélessége mínusz 23,5 fok, azaz. 90 fok mínusz a nap szögletes magassága a nyári napforduló déljén. A napkollektor az öltözőterem / fogasléc felett helyezkedik el 30-70 mm-es résszel (lásd a jobb oldali ábrát). A napfényes rekeszből való felemelkedése valami dinamikus szigetelést hoz létre a kollektor alatt. A víz fűtési ideje csökken, és a kollektor hatékonysága megnövekszik a felhős időben.

Hogyan kezeljük a tetőt?

Semmi. Nem kell zuhanyozni, különben elpárolog. A márkás termékek fedettek, de van egy kapucni is. Az önálló zuhanyzónak meglehetősen nyitott felülete és rések vannak az üvegezésben, nem szabad kifröccsenni, hanem levegőt engedni.