Legfontosabb > Tervezés

Fűtött törülközőtartó felszerelése: technológia és csatlakozási lehetőségek

A fürdőszoba sokkal kényelmesebbé válik, ha olyan funkcionális eszközt szerel fel, mint egy fűtött törölközőt.

A telepítés lehetővé teszi, hogy egyszerre több jelentős problémát megoldhasson:
- törülközők és kis dolgok szárítása;
- optimális hőmérséklet fenntartása;
- nedvesség képződésének megakadályozása.

Fontos, hogy ne csak a megfelelő törülközőt válasszuk, hanem helyesen telepítsük és csatlakoztassuk. Ez az egész folyamat több szakaszból áll, amelyeket meg kell ismernünk a munka megkezdése előtt.

Mit kell tudnia a törülközőszárító telepítése előtt?

 1. Lakóházainkban egy fűtött törölközőt nem építettek be a fűtési rendszerbe, ahogy a legtöbb külföldi országban szokás, hanem forró vízrendszerbe. Ezért a telepítésnek bizonyos sajátosságai vannak, mivel a szárító egyfajta "csővezeték kompenzáló hurokává" válik. Ha a feszítőbe helyezés nem megfelelően történik, ez nem csak a lakáshoz, hanem az egész ház vízellátásához vezethet.

 • Ugyanezen okok miatt a legtöbb behozott törölköző melegítő nem alkalmas a vízellátó rendszerünkbe való beakadásra. Ezért ajánlatos egy hazai gyártmányú készüléket vásárolni, amely megfelel bizonyos GOST és SNiP-knek. Ez a probléma csak akkor fordul elő, ha telepítésre kerül a lakásban. Magántulajdonban fogok menni a külföldi márkájú törülközővel.
 • A különböző anyagokból származó alkatrészek nem használhatók ugyanabban a rendszerben a negatív hatások, például az elektrolitikus korrózió elkerülése érdekében. Az eszköz gyors meghibásodásához vezet. Lehetőség van bármilyen eszköz csatlakoztatására a műanyag csövekből.

 • A központi rendszerhez csatlakoztatott fűtött törölközősín csak a fűtési szezon alatt működik. Annak érdekében, hogy az egész évben működhessen az eszköz, kombinált eszközadatokat kell telepíteni.
 • A rendszer alsó csövekhez csatlakozó fűtött törülközőtartó teljesítménye 10% -kal csökken.
 • A "létrák" formájában lévő eszközöket átlós, oldalirányú vagy függőleges csatlakozással kell összekötni a csővezetékkel (középső távolság - 500 mm).

 • Az építés vagy a felújítás során történő telepítéskor nem jelent problémát a leszállási távolság, de a már elkészült rendszerbe történő beépítéskor figyelembe kell venni a meglévő vezetékek geometriáját és méreteit. Ezért fűtött törülközőtartó vásárlásakor ismernie kell és figyelembe kell vennie az ágak közötti távolságot.
 • Ha különféle átmérőjű csöveket és csöveket használnak a fűtött törülközőtartón és a rendszeren, akkor alkalmazzon adaptereket. Ebben az esetben nem megengedett, hogy a készüléknek kisebb átmérőjű csövek legyenek, mint a rendszer csövei. Ellenkező esetben a víznyomás növekedése a "szűk keresztmetszetben" balesetet okozhat.

 • A felemelőhöz való csatlakozáshoz ajánlott az "amerikai" - leválasztható csatlakozások használata, amelyek lehetővé teszik a teljes eszköz eltávolítását.
 • Szintén a felemelőben célszerű felszerelni a gömbcsapokat és a jumpert (bypass). Az amerikai nők és az eszköz jelenlétében csak a fűtött törölközőt kikapcsolhatja anélkül, hogy kikapcsolná a lakásban vagy a bejáratnál lévő vizet.
 • ↑ vissza a tartalomhoz

  A fűtött törülközőtartó telepítési eljárása

  A modern gyártók kétféle törölközőt kínálnak:

  A törölközőmelegítő minden egyes típusának különös vonása van a kapcsolódásnak, amelyen a fürdőszobában történő telepítés folyamata függ.

  A régi törülközőtartó leszerelése

  Bizonyos esetekben az új eszköz csatlakoztatása előtt meg kell szüntetni a régiet. Ma kétfajta "régi" fűtött törülközőtartó van:

  • a szovjet minta tekercsei.
  • modern eszközök

  A régi tekercs leszerelése

  A régi szovjet szerpentinek cseréje sokkal nehezebb. Ebben az esetben a víztörlő csatlakoztatása csak a felszedőhely cseréjével végezhető el. Lehet, hogy részleges (csak az ő lakásában), de mivel nem célszerű megváltoztatni egy darabot a régi cső, jobb, hogy teljesen megváltoztatni a teljes felszálló.

  Ehhez meg kell tárgyalnia a szomszédaival az alatta és fölött, hogy összekapcsolják az új felszállóikat. Ezt gyakran gyakorolják, mivel rendkívül veszélyes a régi csövek elhagyása a mennyezeten.

  A modern építkezés megszüntetése

  Ha a modern eszköz helyesen van felszerelve, levehető csatlakozással, könnyen cserélhető. A legfontosabb dolog az, hogy az új a régihez hasonló és / vagy a csatlakozóvezetékek közepén ugyanolyan méretű.

  Ugyanakkor szükség van a törölközőmelegítő eltávolítására, amely időben szolgál, átrendezi a csatlakozók páros csatlakozóit egy másikra, csatlakoztatja és rögzíti a falra.

  Riser csere

  Az összes kérdés elfogadása után ki kell kapcsolni a vízellátást. Ezt a feladatot rendszerint a szolgáltatási szervezetgel együtt kell megoldani. Ezután a serpentinnel rendelkező emelőt egy csiszológép vágja le - először a lakásában, majd a szomszédokban. A csövek vágása után a felső és az alsó szomszédos csöveken lévő szálakat le kell vágni, csatlakoztatni kell az összes csövet és be kell vezetni a fürdőbe a mennyezeten keresztül.

  Fontos! Minden munkát hatékonyan kell végezni, hogy szomszédok ne legyenek szivárgók - meg kell érteni, hogy minden felelősség baleset esetén a vállalkozóra esik. Olvassa el: mit kell tenni az árvíz esetén?

  A vízmelegített törülközőtartó felszerelése

  Először össze kell szerelni - szerelje fel az elzárószelepeket az eyelineren leválasztható csatlakozással, amely a jövőben biztosítja a fűtött törölközőt könnyű cseréjét, vagy bizonyos hibák kiküszöbölését anélkül, hogy lecsapolná az emelőt. Az összeszerelt szárító bármely helyen elhelyezhető a falhoz úgy, hogy csöveket hoz a felszállónyílásból.

  Csatlakozási megbízás:

  1. Telepítse az áthidalást csövek vagy pólók segítségével. Ehhez három szelep szükséges: a fűtött törölközőt összekötő pontokon, kettő a vízmozgás megakadályozására szolgáló áthidaló ponton.
  2. Rögzítse az eszközt a falon lévő konzolokkal.

 • Csatlakoztassa az áthidaló szelepekhez hüvelyekkel vagy speciális szerelvényekkel.
 • Amikor elkészült, simán nyissa ki a csapokat, és lassan töltse fel a fűtött törölközőt vízzel, hogy megakadályozza a víz kalapálását.
 • ↑ vissza a tartalomhoz

  Kombinált törülközőtartó telepítésének jellemzői

  Mivel a vízszárítók általában csak a fűtött időszakban dolgoznak, a sokemeletes épületek sok lakója megoldja ezt a problémát egy olyan fűtött törülközőtartó telepítésével, amely a fűtési rendszerből vagy a melegvízellátó rendszerből, valamint a villamos energiából működik. Ehhez szüksége van egy szárító létra, a bal alsó bélés, amely egy elektromos fűtő egy termosztát van szerelve. A fűtött törülközőtartó felszerelése a fent leírtak szerint történik.

  Így a következő munkasorozat érhető el. Az elzáró szelepek lezárásakor és a készülék feltöltésében vízzel a bal felső szemceruza segítségével (ahol a Mayevsky daru be van szerelve) a fűtött törölközőt villamosan lehet felmelegíteni. A dugaszoló aljzatból való leválasztásnál és az elzárószelepek kinyitásakor a fűtést a központi rendszer melegvízzel látja el.

  Az ilyen eszközök áramfogyasztása elég magas (1 kW vagy több), amihez külön kimenet szükséges, amely legalább 2,5 négyzet keresztmetszetű kábellel és közvetlenül a kapcsolódobozból származik. Ezt a kábelezést külön "automatikus" védelemmel kell ellátni.

  Nagyon fontos pont a földelés. A gyártók gondoskodtak a kész törülközősínek és az önállóan (a "termosztáttal" létra "termosztáttal felszerelt") védőföldeléssel való kapcsolódásra a termosztáttal. Ezért elegendő egy speciális csatlakozóaljzat felszerelése földeléssel, háromhuzalos huzalozással. Ha nincs földelés a lakásban, akkor lehetséges egy "nullázás", amikor a földvezeték és a vezetékes zéró kapcsolódik egymáshoz. Ezt az újraföldelést a lehető legközelebb kell elvégezni az elektromos panelhez.

  Így történik a fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása. Mielőtt elkezdené, el kell döntenie, hogy magától vagy sem. Még ha úgy döntesz, hogy nem csinálod magad, akkor legalább meg fogod érteni a telepítés sorrendjét, amely segít a bérelt szakemberek munkájának minőségének ellenőrzésében.

  Hogyan csatlakoztasson egy fűtött törölközőtartót a használati melegvíz készítéséhez és a fűtési körhöz a saját kezével

  A készülék higiéniás kiegészítők szárításának és a felesleges nedvesség eltávolításának eszköze a készülékben és a berendezésben egyaránt egyszerű. A telepítés megvalósításához nem szükséges alapvető ismeretek az építőmérnöki szolgáltatások területén. Azonban tisztán tudnia kell, hogyan kell csatlakoztatni a fűtött törülközőt. Végtére is, a saját erőfeszítéseinek eredményeit vagy a bérelt vállalkozók munkáját sok éven át kérem, egyetértek?

  Az általunk bemutatott cikk részletesen tárgyalja a PS és a csatlakoztatás során felmerülő esetleges komplikációkat. A bizonyított és rendszeresített információ megbízható segítséget nyújt azoknak az otthoni mestereknek, akik saját munkájukat szeretnék, vagy akik szeretnék ellenőrizni a munkavállalók cselekedeteit.

  Részletesen bemutatjuk a fontosabb háztartási készülékek összekapcsolását a régi és az új típusú elrendezés egészségügyi berendezéseiben. Nem figyeltek figyelmen kívül a magánházak tulajdonosainak problémáira. Az általunk kínált információ a gyakorlatban ellenőrizhető, vizuális anyagok és videó utasítások segítségével.

  Fűtött törülközőtartó szerelése

  A törölközőmelegítő bármilyen típusú összekötésére vonatkozó általános elv változatlan marad: a vizet egyik végén végzik, és a másikhoz áramlik. A PS telepítése megköveteli a telepítés jellemzői által kért pillanatok kötelező figyelembevételét.

  Ha melegvíz rendszerhez vagy központi fűtéshez csatlakozik, a csővezeték részévé válik. Ha rossz oldalsávot csinálsz, akkor a felmerülő problémák nemcsak az egyes apartmanokat érintik, hanem az összes többiet is, amely e felszálló mentén helyezkedik el.

  Az elektrolitikus korrózió elkerülésére ajánlatos ugyanazon anyagból készült alkatrészeket használni. Kivételt jelentenek a műanyag csövek, minden anyagból készült egészségügyi eszköz megfelel nekik.

  A vízellátó rendszerünk számára a hazai gyártók által gyártott eszközök és a megfelelő szabályozási dokumentumok alkalmasak. A behozatallal óvatosnak kell lenni - a legtöbbet más szabványokra tervezték.

  A létra létesített fűtött törülközőtartó többféle módon - függőlegesen, átlósan - csatlakozik a csővezetékhez. A lényeg az, hogy a középső távolság 50 cm.

  Bármely meglévő rendszerhez való csatlakozás során figyelembe kell venni annak paramétereit. Az újonnan szerelt egységtől való távolság nem haladhatja meg a 200 cm-t, egyébként jelentős hőveszteség nem kerülhető el. Ideális esetben, ha a rendszer csövei és a fűtött törölközőtartó átmérője megegyezik, de ha mégis különböznek egymástól, a csatlakozást adapterek segítségével végzik.

  Az eszköz csövek átmérője nagyobb lehet, mint a meglévő áramkör csövei, de semmiképpen sem kisebb. Ez nem okoz túlzott hidraulikus nyomást és biztosítja a hűtőfolyadék normál keringését a rendszerben.

  Az alállomásnak a HMV rendszerekhez való csatlakoztatásának sajátosságai alapján megismerheti a fotók választékát:

  Annak érdekében, hogy az eszköz, ha szükséges, könnyen szétszerelhető legyen, akkor azt fel kell használni ahhoz, hogy összekapcsolódjon az amerikai belső menetes típusú felszálló osztókkal. Törekednünk kell az adapterek számának csökkentésére, mert Szivárgás történhet a telepítési helyszíneken.

  Az ízületeket különleges kompozíciókkal vagy alátétekkel kell lezárni, és ez nem érdemes megtakarítani. Csatlakoztatás normál metrikus menethez, amelyet egy lencsékkel tömörítettek. A kúpos szálakat a FUM szalaggal lehet a legjobban lezárni. A meghúzást kissé észrevehető nyomás mellett kell elvégezni, a túlzott erőfeszítés pedig, ha a csavarodás elfogadhatatlan.

  A daruk és szerelvények kiválasztásakor kérdezze meg az elektrokémiai kompatibilitást, nehogy kiderüljön, hogy galvanikus párokat hoznak létre. Ez a tulajdonság acélból és sárgarézből áll. Gyors korrózió következik be, és a szerelvény használhatatlanná válik.

  Ha az egészségügyi berendezés része a felszállónak, akkor nem kell felszerelni a reteszelő eszközöket. Annak érdekében, hogy a fűtött törölközőt lehúzni lehessen, anélkül, hogy megakadályozná a teljes felszedőt, szükség van egy bypass-ra a rendszerbe - egy áthidaló, amely a kiálló részeket a készülékről a csatlakozóhoz csatlakoztatja. A gömbcsapokat a jumper után szerelik fel. Amikor a csatlakozási kapcsolatokat beágyazják a felemelőbe, ő is bypassként működik.

  A PS csatlakoztatása a melegvízhez vagy a központi fűtéshez

  A fűtött törölközőt a központi hálózatok felszállóikhoz különböző módon lehet összekötni, mindez a módosításától függ:

  1. Top kapcsolat. A víz tetejétől folyik, és a visszatérő áramlás az alábbiakban található.
  2. Alsó csatlakozás. A hőhordozó egyrészt belép, és a másik oldalon látható.
  3. Átlósan. Megközelítés a tetejétől, érintse meg a másik oldalt.
  4. A készülék alján a közepén.

  Függetlenül attól, hogy az alállomás hogyan kapcsolódik az FGP rendszerhez vagy a központi fűtés-emelőhöz, hasonló rendszereket alkalmaznak.

  A törülközőtartó beépítése a felemelőbe

  A fűtött törülközőtartó beágyazása a fürdőszobában, amely egy többszintes épület lakásában található, ki kell kapcsolni a felmelegedő meleg vizet. A feladat egyszerűbb, ha a berendezést egyszerűen lecsavarhatja a közös csőhöz csatlakozó anyák kicsavarásával. A lényeg az, hogy az új eszköz csatlakozóvezetékeinek hasonló méretei vannak.

  Ha a régi típusú készüléket hevítik a forró víz felszívójához, akkor nehezebb leválasztani. A legjobb megoldás - ha egy fűtött törölközőtartót saját kezűleg csatlakoztat a felszálló részek pótlásához részben vagy teljesen, a második lehetőség pedig előnyösebb. A mennyezeten maradt régi csődarabok potenciális veszélyt jelentenek.

  A felhúzót a régi egységgel együtt levágják egy daráló segítségével, majd a csővezetéket levágják a szomszédok felett és alatt, csatlakoztatják az új felszállót, és elhozzák a helyiségbe. Az ugyanolyan átmérőjű polipropilén csövek használata előnyös az acél esetében. Kedvezőbbek, könnyebbek, nem korrozívak, ellenállnak a magas hőmérsékletnek, tartósak.

  A PPP csövek szerelvényei széles választékot kínálnak, amelyek a szálakba történő átkapcsoláshoz és a fűtött törölközőt összekötő csőbe vannak hegesztve. Forrasztáshoz használjon speciális forrasztópáét. Sokan gondoskodnak egy speciális dobozról, hogy elrejtse a kábelezést mögött, anélkül, hogy megváltoztatta volna a kapcsolási sémát.

  Önálló telepítés egyszerű konfiguráció PS

  A szárító össze van szerelve, az elzárószelepeket lazító csatlakozásokkal szerelik fel a szemöldökökre, majd megpróbálják a falon előre jelzett helyszínen ellenőrizni a vízszintes és függőleges helyzetet, rögzített konzolokat az alállomás kötőelemeihez.

  A kapcsolat az alábbi technológiával történik:

  1. Telepítse az áthidalót csövek vagy pólók segítségével. Olyan helyeken, ahol az eszközhöz van csatlakoztatva, egy szelep van felszerelve.
  2. Rögzítse a fűtött törülközőt vasalóval vagy más rögzítőelemekkel.
  3. Csatlakoztassa a készüléket a szelephez hüvelyekkel vagy szerelvényekkel.
  4. Lassan nyissa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel.

  A rendszerben levő áthidalás fontos funkciót lát el - ugyanolyan hőmérsékletet biztosít a hűtőközeg számára, mint a felszálló mentén elhelyezkedő összes apartmanban. A gömbcsapok lehetővé teszik, hogy a készüléket bármikor kikapcsolják, vagy akár teljesen eltávolítsák a termosztátot, amely megtartja a beállított hőmérsékletet.

  Sokan próbálják optimalizálni a hűtőfolyadék cirkulációját a szárítón keresztül, hogy ellensúlyozzák, vagy válasszanak ki egy 1-es átmérőjű csövet, amely kevesebb, mint a bélés. A szakemberek ezt a megközelítést nem indokolják. Egy egyszerű konfigurációjú készülékben a közvetlen keringtetés révén jó keringés figyelhető meg.

  Ez a jelenség a fizikai törvények segítségével magyarázható: a fűtött törülközőtartályban lévő hűtőfolyadék nagyobb arányban van, mint a forró hűtőfolyadék, így leesik.

  Ennek eredményeként a hűtött folyadékot a központi csőbe nyomják a készülék legalacsonyabb pontjáról. A felszálló magasabb hőmérsékletű folyadék a fűtött törülközőtartó tetejébe kerül, és a ciklus ismétlődik. Itt a hűtött víz játssza az örök mozgást.

  Egyesek javasolják a bypass leengedő szelepek telepítését a vízáram leállítására. Ez azonban ellentétes azzal az uralkodással, hogy egy többemeletes épületben, egyetlen lakástulajdonosnak semmi alkalmuk sincsen arra, hogy önállóan kikapcsolja a központi felszállót, és megfosztja a forró vizet.

  Egy másik dolog egy magánház, itt a tulajdonos egy daruhelyet rakhat fel, ahol kívánja, de ha a rendszer megfelelően kiegyensúlyozott és termosztatikus készülékek vannak, akkor nem szükséges daru felhelyezése a jumperre.

  Nem túl esztétikailag vonzó a nyitott eyeliner csövek rejtve:

  A PS előtt elzáró szelepekre van szükség a munkájának kezelése érdekében. Mindkét gömb és 2 állású, több fordulatú opciók alkalmasak erre a célra. Nem alkalmasak légdugók eltávolítására.

  Amíg a termékek újak, ez megtehető az anyacsavar lazításával, de ennek következtében a pecsétek gyorsan használhatatlanná válnak. Ha van egy szál a csapokon, nem a csöveken van, akkor le kell vágni, vagy egy megfelelő illesztést kell hegeszteni.

  Az új épületben egyszerűbb a fűtött törölközőt a fűtési rendszerbe telepíteni, de csak a fűtési idényben melegszik. Az SGV-ben történő telepítés hatékonyabb.

  Technológiai munka a "létrán"

  A természetes keringésben működik, és a fűtött törölközősín "létra" kapcsolatrendszerét a felemelőhöz, a leggyakrabban használt, jól bevált kapcsolatokkal - oldalirányban vagy átlósan. Ezeknél a rendszereknél sem a felemelőben lévő hűtőközeg-ellátás iránya, sem a hűtőközeg keringési aránya nem játszik szerepet, a rendszer nem melegszik vízellátás leállása esetén.

  A kapcsolódási sorrend ugyanaz, mint egy egyszerű PS konfiguráció esetében, de a rendszer működéséhez figyelembe kell vennie néhány funkciót:

  • A felsõ felsõ részen a felsõ felsõ részen, a törölköztetõ szárító tetején vagy fölött helyezkedjen el, az alsó részén - az alsó ponton vagy annak közelében.
  • Tartsa be az ellátóvezetékek szigorúan vízszintes helyzetét, vagy 5-10 mm-es lejtést hajtson végre a teljes hossz mentén. Ha ezt a feltételt nem tartják be, akkor légzáródás léphet fel. Ha az alsó pályát választotta, akkor a boypastához egy kisebb cső használata nem megengedett.
  • Válasszon legalább 25 mm átmérőjű csöveket, ha azok polipropilén, legalább ¾ cm-es acél, 3/4 "-os gömbcsapok, kisebb átmérőjűeknél egyenetlen melegítés figyelhető meg - melegebb a felülről és alulról hidegebb.
  • Ha a fali csöveket műanyagból a falba tervezi, ügyeljen arra, hogy szigetelje őket.

  Abban az esetben, ha szűkített bypassot telepített vagy eltolt, akkor a természetes keringés a kényszerítettséggel együtt működik. Ennek a rendszernek jelentős hátránya van: teljes kapcsolódás alacsonyabb kapcsolattal, csak a felső változat elfogadható. Pozitív oldalak is jelen vannak: a felső áramlásban stabilan működik, nem levegőzik, a törölközőmelegítő tetszőleges távolságban távolítható el a kiöntőnyílásból.

  Ha úgy dönt, hogy az alsó csatlakozást elvégzi, akkor készüljön fel arra a tényre, hogy ez a módszer kevésbé hatékony, de van néhány előnye: a központi vízszintes vízellátás iránya nem számít, a csövek elrejthetők a fürdőkád alatt.

  A legfontosabb hátrány a Mayevsky-daru kötelező hozzáférhetőségének biztosítása a levegőkioldáshoz. Az áramkör működtetésének előfeltétele a PS aljzat alsó aljzatának eszköze.

  Kívánt esetben az alsó csatlakozás oldalirányban megváltoztatható. Ehhez a be- és kiömlőcsőre szerelje be a 90 fokos sarkokat. Az adapterek működő keresztmetszete nem különbözhet a csövek átmérőjétől a kisebb oldalon, különben a rendszer nem fog megfelelően működni. Reverse upgrade - az oldalsó csatlakozás alulról történő módosítása lehetetlen.

  A független mesterek hibái

  Ha az alsó vagy alsó csatlakozásnál az alsó kimenet a PS szélső pontja fölött van, akkor a készülék alja és az alsó kimenet csatlakozási pontja között stagnáló zóna keletkezik. Ez annak a következménye, hogy a lehűlt hűtött folyadék nem tud újból bejutni a felszállóba, mert az alacsonyabb fajsúlyú melegvíz-oszlopra gyakorolt ​​nyomás következik be.

  Mindaddig, amíg a megengedett magasságkülönbség a fűtött törölközőtest alsó kimenete és alja között nem haladja meg a készüléket, a keringés után megáll.

  A keringés akkor is megáll, ha a felső cső alakítja a térdét. Ennek a rendszernek a megteremtése csak Mayevsky darujának megkötését teszi lehetővé, hogy rendszeresen felszabadítsa a felgyülemlett levegőt. Néha egy hurok készül a felső csőben, azt a mennyezetburkolat mögé helyezi, és az alsó csövet a padlóra köszörülik.

  A tetején a levegő felgyülemlik, és az egységben lévő hűtött víz az alsó hurokban blokkolódik, a padlóban. A hűtőfolyadék mozgása teljesen leáll.

  A PS behelyezése a központosított fűtési rendszerbe

  Ha télen szeretne törülközőszárítót telepíteni, akkor ez a vállalkozás valószínűleg nem fog működni. Ebben az esetben le kell állítania a fűtést, és ki kell venni a hűtőfolyadékot a rendszerből, ezért várnia kell a nyárig. De még akkor is a munkát bonyolítja az a tény, hogy a fűtési rendszert ki kell üríteni, és a kínálatot át kell fedni. Mindezek érdekében be kell vonni a lakhatási és kommunális szolgáltatások megoldását.

  Nehéz lefolytatni és tesztelni a PS teljesítményét a nyáron. A hegesztések és a menetes csatlakozások helyén szivárgások formájában jelentkező hibák csak a fűtés bekapcsolása után jelentkeznek. Ez a tény ismételten azzal érvel, hogy az áthidalás után a daruk kötelezően be vannak építve.

  Törölköző csatlakoztatása egy vidéki házban

  A magánház ház feltételei kedvezőbbek a szárító telepítéséhez. Egy önálló adagoló rendszerrel a víz tisztább. Meg lehet vásárolni az importált PS-t, félve az üledék felhalmozódásától. Általában egy ilyen házban elegendő helyet kell elhelyezni a fürdő alatt, amely kiterjeszti az egység méretének és alakjának megválasztását. És a kapcsolat működtetéséhez nincs szükség a szomszédok engedélyére.

  Maga a kapcsolatrendszer hasonló a lakóépületben használthoz. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a készüléket kizárólag a víz áramlásánál kell csatlakoztatni. Ha a bélés hossza legfeljebb 50 cm, szerelje fel a csöveket vízszintesen, ha hosszabb ideig készítse el a meredekséget az egész hosszon.

  Figyelje meg a fal és a vízcső közötti távolságot. 4-5 cm-es csővezeték átmérővel válassza az 5 és 5,5 cm közötti távolságot Ha az átmérő értéke 2,3 cm-nél kisebb, akkor ez a rés 3,5 cm-re csökken.A hővezetésnek köszönhetően a forró csövek ki vannak téve a PS- hegesztési módszer nem szerelhető fel kell szabad.

  Hasznos videó a témában

  A készülék telepítésének folyamata egy új lakás kivitelezése során:

  Videó a fűtött törülközőtartó választásának és csatlakoztatásának módjáról:

  A fűtött törülközőtartó kapcsolási sémája nem nehéz. Az otthoni mester számára nagyon jól megvalósítható. De figyelmen kívül hagyva a szabályokat, sőt a kisebb árnyalatokat is, sok bajt okozhat.

  Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt

  Jelenleg katasztrofális helyzet áll fenn a szakképzetlen interferenciával a közös ház rendszerek munkájában, különösen a forró vízmelegítőkhöz csatlakoztatott fűtött törülközőtartók (PS) beépítése vagy módosítása során.

  Ez a cikk leírja a PS működésének elveit, példákat ad arról, hogy hogyan kell megfelelően összekapcsolni, és kezdetben üzemképtelen vagy instabil opciókat, amelyek megmagyarázhatják működésképtelenségük okait.

  Egy kis történelem, régi PS típusok

  Húsz évvel ezelőtt a PS "a fejlesztőből" egy "P" vagy "M" betű alakú, monolitikus felszállócső volt.

  A ronda megjelenés ellenére az ilyen típusú alállomásnak vitathatatlan előnyei voltak: folyamatosan forró volt, nem jelentettek észrevehető hidraulikus ellenállást, és nem engedték meg a lakosok számára, hogy megzavarják a melegvíz-ellátó rendszer (HMV) működését.

  Az idő múlásával azonban a régi lakásállomány bérlői javításokat végeztek, megváltoztatták a régi és csúnya PS-t egy új és ragyogó megoldásra. Jó forgatókönyvvel kiderült, hogy így:

  A PS átmérője megfelel a felszálló átmérőjének, a csatlakozás szűkítés nélkül és szelepek (csapok) nélkül történik.

  Ha sikertelen forgatókönyv - mint ez:

  Négy extra szűkület jelent meg az alkalmazott szerelvényektől:

  De sokkal rosszabb:

  Az előzőekben említett szűkítő, kiegészített szelepek mellett. Amikor egyikük átfedi egymást, a keringés teljesen leáll a felszállóban, a tápellátásban lévő lakások nyomása nullára csökken (a víz egy része a "visszatérő vezetékből" áramlik), a felemelő lehűl, ha nincs vízelvezetés, és mikor nyitja ki a keverőt, hosszú időre hideg vizet kell lefolyania.

  Szigorúan tilos a szelepek és szerelvények (daruk) felszerelése az emelõkön!

  A melegvízellátó torony fűthető törülközőtartályaiból.

  Idővel a fejlesztők egyre korszerűbb technológiákat kezdtek használni, és nem egy hajlított ijesztő cső helyett két fiókot indítottak el a felszállóktól, hogy összekapcsolják az alállomást a lakók megválasztásával. Sajnálatos módon azonban sem ezeknek az ágoknak a típusa, sem magassága a padlóról, sem a köztük lévő távolság semmilyen módon nem normalizálódik. Ez súlyos problémákat okoz a PS összekapcsolásakor, amelyet az alábbiakban tárgyalunk.

  Mindig van egy megkerülés a csapok között - egy csőszakasz, amelynek átmérője megegyezik a felszálló átmérőjével vagy egy lépéssel kevesebb.

  A törölközőmelegítő megkerülése számos problémát megold:

  • A normál keringetési sebesség fenntartása a melegvíz (GW) felszállón keresztül. A felszálló erõs áramlás biztosítja, hogy egyenletesen forró víz kerüljön (a szabványoknak megfelelõen - 60 fokos) minden lakáshoz, bármilyen padlóra, függetlenül attól, hogy a bejárat kezdetétõl a felszállóig terjed.
  • A teljes hűtőközeg (víz) csak egy része áthalad egy PS-n, a másik pedig elmúlik, így több hőt takarít meg a következő fürdőszobák számára. Végtére is, az egyik felszálló dolgozhat egy vagy két tucat törülközőtartó.
  • Lehetséges, hogy az alállomást teljesen leállíttathatja, vagy a lakóinak hőmérsékletét állítsa be anélkül, hogy befolyásolná a többi lakást (ez utóbbihoz egy kiegészítő vezérlőszelepet kell felszerelni az egyik csapra, mivel a gömbcsappal nem lehet szabályozni semmit).

  Beszéljünk a fizikáról. Gravitációs szivattyú a PS-ben.

  Ha a szűkített vagy elmozdított bypass munkateljesítménye mégis valahogy illeszkedik a vízvezetékberendezések vezetőihez, akik úgy gondolják, hogy "átnyúlnak - ne nyomja meg", akkor a rendszernek anélkül, hogy bypass-eltolódás lenne, és a felszálló összeszorítása nélkül teljesen szétesett volna: "Minden víz áthalad a törülközőn! Hát nem fog zsibbadni! Soha nem működhet! "

  Azonban a PS ezzel a kapcsolattal remekül működik! A teljesítmény magja a "gravitációs szivattyú":

  A hűtőfolyadék hűtése a PS-ben általában csökken, mivel nagyobb a sűrűsége (fajsúlya) a forró hűtőfolyadékhoz viszonyítva. Ennek eredményeképpen a lehűtött hűtőfolyadékot a PS alsó pontjától a felszálló felé toljuk ki, ugyanakkor egy forró hűtőközeg belép a PS felső pontjába. Ami újra hűl és leesik - egy "gravitációs szivattyút" kapunk, amelynek örök motorja hűtött víz.

  Hogyan csatlakoztassunk egy fűtött törölközőt.

  Tekintsünk néhány, a PS-t összekapcsoló garantált munkamódszert.

  1. ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok, nem összehúzott és elfogulatlan áthidalás.

  A leghatékonyabb csatlakozás a PS abszolút többségéhez (a kivételek egy kicsit később kerülnek hozzáadásra) - a hűtőfolyadék szállítása a felső részen és a lehűtött hűtőfolyadék felengedése alulról. Ez elérhetõ egy oldalirányú vagy átlós kapcsolatnak egy nem szándékolt és elfogulatlan bypasstal.

  A rendszerek egyenértékűek, az átlós verzió szinte semmilyen előnnyel nem rendelkezik az oldallal szemben.

  Ez a PS csatlakozási rendszer a leginkább egyetemes:

  • Működik minden felszállási irányban a felszállóban.
  • Nem függ a felszálló keringési sebességétől.
  • A víz kiáramlása után a PS-ből nem szabad vérzik.
  • A felszálló távolsága önkényesen nagy.

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • Az emelő alsó kimenete az alállomáson lévő csatlakozási pont alatt legyen, a felemelő felső kimenete pedig az alállomás csatlakozási pontja fölött legyen.
  • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, különben a levegő felhalmozódik benne, és a keringés megáll), vagy vízszintes úton megy (csak szűk határokon belül megengedett, a mély "lyukak" "zsebekként" szolgálnak a levegőztetéshez).
  • A csapok közti alsó betáplálásnál biztosan nincs szűkítés! Ez zavarja a PS munkáját, amíg teljesen üzemképtelen! A legfelsõ takarmányban végsõ soron a felsõ átmérõ egy lépcsõjével történõ bypass szûkítés elfogadható (ezt az opciót részletesebben lásd alább), de a PS üzemeltetéséhez nincs szükség.
  • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
  • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  • a) Lassítja a keringést az egész emelõn (a forró víz hõmérséklete az apartmanok vízérõl esik).
  • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
  • c) Nem javítja a fenti rendszer hatékonyságát észrevehető módon, és az alsó tápláléknál, még az ellenkezője is - zavarja az alállomás munkáját.

  A séma érvényben lévő verziói №1.

  Az alállomás függőleges helyzete teljesen a csapok között van, az áramkör működési feltételei nem sérülnek.

  A PS teteje a felső kimenet felett van. A víz kiáramlása után a PS-ből való légtelenítés szükséges.

  2. ábra: alsó csatlakozás.

  Kevésbé hatékony, mint az oldalsó, előnyei és hátrányai.

  • Működik minden felszállási irányban a felszállóban.
  • Az a képesség, hogy a csöveket valahova a fürdőszobába rejtve, a falak ragasztása nélkül.
  • Mayevszkij csapjain keresztül levegőztetés szükséges.
  • Alacsonyabb hatékonyság az oldalsó vagy átlós csatlakozásokhoz képest.

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • A felemelő felső kiömlőnyílása eltolással vagy szűkített bypasszal az alállomáson lévő csatlakozási pont alatt kell lennie. Ez biztosítja a PS függetlenségét az áramlás irányából.
  • Az alsó csapot a PS alatt kell lennie a rendszer minden változatában.
  • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne, és a keringés megáll), vagy vízszintes úton (csak szűk határok között megengedhető, mély "lyukak" fújja a kapcsolatot a PS-vel).
  • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
  • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  • a) lelassítja a keringést az egész felszállóban (a forró víz hőmérséklete a lakások vízszintjein esik).
  • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
  • c) Nem észlelhető módon javítja az adott rendszer hatékonyságát.

  A rendszer ²2-es verziója érvényes.

  Minden ág a PS alatt van, semmilyen feltétel nem sérül.

  A felső aljzat a PS aljánál.

  Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez azonnal korlátozza az áramlás irányát - csak a tetején!

  Az alacsonyabb áramlással ilyen kapcsolat instabil.

  ³3. Ábra: oldalirányú és átlós kapcsolatok szűkített vagy elmozdított bypass segítségével.

  A vízvezetékelők abszolút többsége úgy véli, hogy az alállomás csapjai között feltétlenül szűkítésre van szükség - egyébként semmi sem fog működni. Először is, nem ez a helyzet (lásd. №№ 1. és 2. reakcióvázlat), és másrészt, abban az esetben az alsó vízellátás a kelő, és a gyenge keringés szűkült megakadályozza munkáját törölköző, amíg a teljes hűtési, annak ellenére, hogy normál kapcsolat külsőleg. Ezért mindig törekedjen arra, hogy a bypass átmérője megegyezzen a felszálló átmérőjével.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a felemelőben lévő betáplálási irányt most a legmagasabb jelzi.

  A beállítások alján nem feltétlenül ajánlott használni ezeket az opciókat, az okokat az alábbiakban ismertetjük.

  A rendszer hátrányai:

  • A stabil működés csak a legfelső adagolásnál garantált.

  A rendszer előnyei:

  • Egyértelműen és stabilan dolgozik a felszálló felső takarmányában.
  • A víz kiáramlása után a PS-ből nem szabad vérzik.
  • A felszálló távolsága önkényesen nagy.

  Az áramkör teljesítményi feltételei:

  • Ismét emlékszünk arra, hogy az alsó adagolással a csapok közötti szűkület / elmozdulás megakadályozza a PS munkáját, amíg teljesen üzemképtelen! A felső adagolásnál a szűkítés elkerülése legfeljebb 1 lépés lehet a felszálló átmérőjétől. Soha nem szükséges egy szűkített bypass bypass.
  • Az emelő alsó kimenete a PS alsó része és a felszálló felső kimenete legyen - a PS teteje felett.
  • Figyelje a tápvezetékek lejtését (az ábrán látható irány). A határozottság érdekében cseppenként 3,3 millimétert kaphat. Sokkal jobb. A felemelőtől (néhány méter) és a bemeneti csövek nagy átmérőjéről (32 mm-es átfolyócső) lévő kis távolságoknál szigorúan vízszintes felszerelés megengedett.
  • Nem szabad "felhúzni" (teljesen elfogadhatatlan, a levegő felhalmozódik benne és a keringés megáll), vagy a vízszintes úton megy (csak kis korlátok között, mély "lyukak" zavarja a keringést).
  • A maximális keringésű csövek átmérője előnyösen nem kisebb, mint a DN20 (3/4 "acél, 25mm jó erősített PPR esetén), a gömbcsapok nem kevesebbek, mint 3/4". A PS praktikus maximális távolsága az emelőtől a 25 mm átmérőjű műanyag cső használatakor kb. 4,5 méter.
  • Nagyon kívánatos a szállítócsövek hőszigetelésbe helyezése. Azon kívül, hogy a műanyag csövek beágyazódása esetén kötelező (mechanikus védelmet és kompenzációt biztosít a hőtágulásnak), az ilyen szigetelés bizonyos esetekben javíthatja a PS működését (csőcsonk vagy "gödrök").

  Szigorúan tilos bármilyen daru felszerelését a bypassra - ez a vandalizmus, és maga és szomszédai elpusztulnak. A bypass átfedése vagy túlzott szűkítése:

  • a) Lassítja a keringést a teljes felszállóban (a forró vízcseppek hőmérséklete).
  • b) Radikálisan csökkenti a víznyomást az összes áramlási irányban elhelyezkedő lakásban. És egy bizonyos helyen a forró víz kivezetése - és a nagyon vandál. Végtére is, ha az elkerülő szűkület egy csőmérettel szűkült, akkor az áteresztőképessége körülbelül fele annyi.
  • c) Nem javítja a fenti rendszer hatékonyságát észrevehető módon, és az alsó tápláléknál, még az ellenkezője is - zavarja az alállomás munkáját.

  Miért nem működik a PS?

  Elemezzük a PS tipikus összekapcsolási hibáit (a szakaszt fokozatosan feltöltjük a tényleges példákra mutató hivatkozásokkal).

  A PS az alsó osztás alatt van. Hűtőszekrényben, MS és megy le a víz csapdába, kialakítva az alsó része az SS, és a csövet (torlasztózóna - aljáról PS egy olyan szintre, alacsonyabb érintse meg), és nem jön vissza a kelő, hogy az, hogy a tetején megnyomja a könnyebb meleg víz... Egy hasonló megsértéssel járó PS működik, amíg egy bizonyos különbség a magasságban "alsó kimenet - alacsonyabb PS" túllépése (lehetetlen megjósolni a pontos értéket) - akkor a PS természetes keringése leáll.

  A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felgyülemlik - a keringés a PS-ben megáll. Elméletileg működtethető, ha van egy levegővel (automatikus vagy Mayevsky) rendelkező szívócső a cső tetején.

  A korábbi, nem dolgozó esetek kombinációja, amelyet általában úgy alakítottak ki, hogy egy csövet fektetnek a mennyezet mögé, a második pedig a padlóba esztrich.

  A felső cső olyan hurokot képez, amelyben a levegő felhalmozódik, és a PS-ben hűtött víz az alsó cső hurokja által alkotott "üregben" van, és nem kerül vissza a felszállóba. A keringés a PS-ben megáll.

  Az oldalsó csatlakozás teljesítménye elmozdult vagy szűkített bypass és LOWER tápellátás esetén kritikusan függ a felszálló keringtetéstől.

  Egy kis sebességű forgalomban a PS nem működik, mivel az alsó visszahúzás miatt a torzítás / beszűkitett nyomás nagyobb, mint a felső -.. A keringető szivattyú hajlamos tápvíz az MS keresztül az alsó kivezető, és a „gravitációs szivattyú” belső PS hajlamos, hogy csökkentse a hűtővíz le. A kölcsönösen egymással ellentétes áramlások gátolják egymást, és a keringés a PS-ben megáll.

  Ha a kelő nem megcsonkított szomszédok, és a pincében egy nagy teljesítményű keringető szivattyú, ez általában a szivattyú „nyer” és az SS kezdett forgás: a bal kollektor meleg víz emelkedik, a jobb oldalon - lehűl a víz megy le, fokozatosan keverés forró bal oldali kollektor a vízszintes kapukon keresztül. Azonban, ha valaki például egy barbár csapot helyez el a bypasson, a keringési ráta annyira csökkenhet, hogy az alállomás leáll. Vagy működni fog, nem függ a napszaktól (különböző vízelemzés a felszállóról).

  Az átlós csatlakozás még rosszabb, mint az oldalsó csatlakozás. Kevesebb esély van a sikeres bevezetésre, mert A PS hidraulikus ellenállása nő, amelyet a szivattyúnak le kell küzdenie, miközben a gravitációs szivattyú ellenállása megegyezik.

  Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

  A fűtött törölközőtartó két funkcióval rendelkezik: nedves dolgok (és nem csak törülközők) szárítására szolgáló helyiségként szolgál, és ezenkívül felmelegíti a szobát. Az eszközök régebbi modellek, ha telepítették őket, sok szempontból nem elégítik ki a modern felhasználókat, egyre inkább újakká válnak. Az új konstrukció során a fűtött törülközőtartó jelenléte előfeltétele a fürdőszoba kialakításának.

  Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

  Jelenleg különböző típusú eszközöket vásárolhat, amelyek sok szempontból különböznek. Annak érdekében, hogy a választás tudatos legyen, és figyelembe vegye a fürdőszobák, a fűtési rendszerek és a vízellátás maximális számát, ismernie kell azok jellemzőit és rövid jellemzőit.

  Fűtött törülközőtartó a fürdőszobában

  Fűtött törülközőtartó egy szokatlan formában

  Kívánt esetben a törülközőt fém vagy műanyag csövektől függetlenül lehet készíteni. A fém gyártásához szakszerű felszerelésre és kiegészítőkre van szükség. A műanyagokra nincs sok erőfeszítés, de sok szempontból nem felelnek meg a követelményeknek. Következtetés - nem szükséges a boltokban megfizethető áron és kiváló minőségi mutatókkal megvásárolni.

  Fűtött törölközőtartó polipropilénből

  Kapcsolási rajz követelmények

  A telepítés során meg kell felelni a 2-04-01-85 SNiP rendelkezéseinek. Nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a fűtött törülközőtartók beépítéséhez a fürdőszobában. Ez különösen igaz a közös fűtési rendszerű és a függőleges felszálló épületekre. A fűtött törülközőtartó nem megfelelő beszerelése a szomszédos lakásokban rossz teljesítményt vagy megszakítást eredményezhet a fűtési rendszerben vagy a melegvízellátásban, és erről válaszolnia kell. Ha egy régi készüléket egy új eszközzel cserél, és ezzel egyidejűleg semmi sem változtat, akkor az ilyen munkát félelem nélkül végezheti el. Ha az eszközt a semmiből telepíti, akkor engedélyt kell kérnie a lakástulajdonosoktól vagy a szolgáltatási szervezetektől.

  SNiP 2-04-01-85. Belső vízellátás és épületek csatornázása

  A nem kielégítő intézkedések a melegvíz-ellátottság jellemzőinek figyelembe vétele nélkül az egész rendszer hidraulikai egyensúlyának megsértését okozhatják otthon. Az alábbiakban tipikus hibákra mutatunk példát. És végül - ne feledje, hogy a törölköző melegítők csak akkor működnek, ha van hűtőfolyadék. Ha csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, akkor a fűtési szezon alatt stb. Működik. Ha a melegvízellátó rendszert használja, akkor csak akkor, ha a melegvíz csap a konyhában vagy a fürdőszobában nyílik meg. A törölköző szárítása akkor szükséges, ha a csap folyamatosan nyitva van, ami nagyon drága és gazdaságtalan.

  Melyek a fűtött törülközőtartók kapcsolási rajzai?

  A fűtött törülközőtartó kapcsolási rajza

  Az eszköz a függőleges felszálló melegvíz folytatása is.

  A rendszer nem növeli a hidraulikus ellenállást, a fűtés a tervezési módokban működik. A hátrány a javítási munka bonyolultsága, a javítás során ki kell kapcsolni a fűtést. A szerelés során gondoskodni kell arról, hogy a cső keresztmetszetének szűkítése ne történjen a szerelvényekben, átmenő átmérőjük nem lehet kisebb, mint az emelő átmérője.

  Fűtött törölközőtartó - a GVS.png felépítmény része

  Az átmérő szűkületének helye

  Szigorúan tilos az elzárószelepek ilyen fűtött törölközősín előtt történő felszerelése - az egész függőleges emelő leáll. Az elzárószelepek felszerelése csak akkor megengedett, ha az átmérő ugyanolyan átmérőjű.

  A szelepek ebben az áramkörben tilosak

  Ne szerelje a szelepet a bypassra

  A bypass szakasz szűkítése két okból lehetetlen. Először is, ez rontja a fűtési rendszert. Másodszor, nem lesz jótékony hatása. A fűtött törülközőtartókban a hőfogyasztás olyan kicsi, hogy elegendő a rendelkezésre álló keringés. Természetesen tilos egy elzárószelep felszerelése a bypasson.

  A fűtött törülközőtartó csatlakozása a GVS-ben. rendszer

  A törülköző elrendezése egy független fűtési rendszerben

  A hűtőfolyadék diagonális vagy függőleges soros kapcsolata a függőleges felszállóba.

  A vizet a felszállóhely különböző helyszínein adagolják és kisütik. A legegyszerűbb séma, a készülék bejáratánál és kijáratánál, elzáró szelepeket telepíthet. Segítségükkel szükség esetén a fűtött törülközőtartó fűtési hőmérséklete szabályozható.

  Oldalsó vagy átlós csatlakozás

  Csatlakozási lehetőségek csövek eltérő elrendezésével

  A csatlakoztatás során meg kell győződni arról, hogy a készülék összes vezetéke a bekötési pont alatt van, különben a levegő felhalmozódhat benne. Ha valamilyen oknál fogva nem lehetséges ezt a feltételt teljesíteni, akkor a legmagasabb helyen telepítenie kell a légtelenítés eszközét (Mayevszkij daru). Kívánatos szigetelni a béléscsöveket, a felszálló maximális távolsága nem haladhatja meg a 4,5 métert.

  Hogyan kell felhelyezni egy törülközőt?

  Csatlakozás bypass eltolással.

  A módszert akkor használják, ha eszközöket csatlakoztatnak a régi fűtési rendszerhez. A munka egyszerűsítése és a felszálló szerkezet megváltoztatása nélkül hozzá van kötve, majd egy fűtött törölközőt csatlakoztat. A fűtés javítása érdekében javasolt a csővezetékek átjáró névleges átmérőjének növelése.

  Bent csövek offset bypass kapcsolattal

  A fűtött törülközőtartó laterális univerzális csatlakoztatása

  Alsó csatlakozás.

  A hűtőközeg bemenete és kimenete ugyanazon a szinten található. Előnyök - a megjelenés némileg javult, a munka egyszerűsödött. Hátrányok - a légiforgalmi dugók valószínűsége. Gyakran használják, de a működés során figyelmet igényel. A szűkített áthidalás javítja a hűtőfolyadék cirkulációját a fűtött törülközőtartón, de hátrányosan befolyásolhatja a fűtési rendszer működését. Használja óvatosan.

  Példa a törülközőtartó alsó csatlakozására

  Az alsó csatlakozási törölköző opciók

  A fűtött törölközőtáblák csatlakozási sémáinak változatai "létra"

  Gyakorlati tanácsok. Ha egy fűtött törölközőt csatlakoztat egy meglévő rendszerhez, akkor nem ajánljuk a központi melegvízcsövek átmérőjének csökkentését vagy növelését. Ezeket a rendelkezéseket a tervezési szakaszban kell előirányozni.

  Mit nem szabad csinálni az eszköz csatlakoztatása közben?

  1. A tetején a szemceruza, hogy egy nagy "púp" Így néhány mester azért jön, hogy eltakarja a csövet a fürdőszoba csuklós vagy feszített mennyezetje alatt. A kis légbuborékok folyamatosan keringenek a vízben, idővel elkerülhetetlenül felhalmozódnak ebbe a hurokba. Mayevszkij daru nem ajánlott a mennyezet alá helyezni.
  2. Az emelõ alsó kimenetének behúzási pontja a fûtött törülközőtartó alján található. Ebben az esetben a víz mozgása a meleg és a hideg víz közötti nyomáskülönbség miatt gátolva van. A fűtött törölközőtartályban lehűlt víz leesik, és ahelyett, hogy belecsúszana a csőcsonkba, kénytelen emelkedni. Leginkább egy ilyen fűtött törülközőtartó nagyon hatékonyan működik, a legrosszabb esetben egyáltalán nem működik. Két hurok jelenléte egy eszközön egyszerre leggyakrabban a fűtött törülközőtartó teljes meghibásodásának oka lehet.

  Olyan áramkörök, amelyek nem működnek

  Következtetés - ne rohanj a döntéshez. Törölközőmelegítő beszerzése előtt ismerkedjen meg a meglévő mérnöki rendszerrel, vegye le a méretet, fontolja meg a lehetséges telepítési helyeket. Ne felejtsd el a tanácsunkat, válasszunk olyan opciókat, amelyek nem zavarják meg a meglévő fűtési rendszer működését, és hatékonyan működnek együtt. És végül, de nem utolsó sorban figyeljen a tervezési jellemzőkre. Ha természetesen a fűtött törülközőt használják, és nem csodálják.

  Ne tegyen hibát a törülköző telepítésekor.

  Lépésről lépésre telepítési utasítások

  Lépés 1. Lezárja a vízellátást és telepítsen két csapot a felemelőre. Az egyik a bejáratnál, a második a kijáratnál a víz a törülközőtartón. Ugyanakkor ne feledje, hogy a csapoknak a béléscsövek szintjén kell lenniük, ne tegye a térdet. Már említettük ezt a tipikus hibát. A daruk nem változtathatják meg kisebb mértékben az emelő átmérőjét, a távolságuk megegyezik vagy nagyobb, mint a készülék mérete.

  Gyakorlati tanácsok. A felemelőhöz csatlakozó csővezetékeken lévő daruk csak abban az esetben ajánlott felszerelni őket, ha az ellátóhálók dekoratív elemekkel való bezárása után hozzájutnak hozzájuk.

  A felszedők általában a gipszkarton lemezekkel vannak lezárva, speciális revíziós ajtókat kell készíteniük. A munkák meglehetősen összetettek. Ha nem tud hozzáférést biztosítani a felszálló csapokhoz, akkor engedélyezni kell, hogy ne telepítse őket, hanem közvetlenül a szalagfülkéhez csatlakoztassa őket a törölköző melegebb helyén. Annyira könnyebb és kényelmesebb, ha vészhelyzet esetén gyorsan lezárja a szelepet. Manapság apró csíkok vannak a kivitelezésben, gyönyörű formatervezéssel, olyan opciók közül választhat, amelyek nem befolyásolják hátrányosan a megjelenést. Ezenkívül a szelepek a fűtött törölközősín függőleges csövei mögött helyezkednek el, és szinte teljesen le vannak tiltva.

  2. lépés: A csővezetékek jelölései, a munka hatékony működése, ne sajnáljunk néhány további percet, akkor sokkal többet kell kijavítania a hibákat.

  Hogyan történik a jelölés?

  1. A falon húzzon horizontális vonalak szintjén elhelyezése daruk, ezeken a jövőben kell telepíteni csővezetékek. Rajzoljon vonalakat a szint alatt, legyen szigorúan vízszintes. A fűtött törölközőtartó funkciója a jelölés minőségétől függ.
  2. Jelölje meg a készülék helyzetét és húzza a falra két függőleges vonalat a méretei szerint. Ebben a szakaszban még mindig megváltoztathatja a törülközőtartó helyzetét, válassza ki a legkényelmesebb helyet. De ne felejtsük el, hogy nem ajánlott a vízellátó és kisülő csővezetékek vízszintes helyzetének megváltoztatása. Ha erre szükség van, akkor legalább ne engedjétek meg térdét, hagyja, hogy a magasság különbsége egyenletes legyen, ez lehetővé teszi a légbuborékok eltávolítását. Szélsőséges esetekben fontolja meg a Mayevsky daru légtelenítéséhez. De a szakemberek nem javasolják számos további megerősítés telepítését, annál nagyobb, annál nagyobb az a valószínűsége, hogy egy elem meghibásodik vagy szivárog. A törülközőtartó kontúrjának méretei a csomagoláson jelennek meg.

  Az egyik két csap, amelyhez a fűtött törölközőt csatlakoztatják

  A jelölést a lézervonal vonalán húzzák. Adja meg a csomagoláson lévő törülközőtartó méretét

  Lépés 3. Csatlakoztassa az építőelemeket a készülék körvonalához. Műanyag dübelekkel vannak rögzítve. A sarok segítségével állítsa be a bilincsek magasságát, ez lesz a fűtött törülközőtartó távolsága a falról. Az ajánlott távolságokat a gyártó utasításai tartalmazzák, és a csövek átmérőjétől függenek. A bilincsek száma legalább négy, ha aggodalom merül fel a belső válaszfalak erejével kapcsolatban, akkor helyezzen több kötőelemet. A kapcsokat egy fűtött törülközőtartóval kell ellátni.

  A kapcsokat jelöléssel rögzítik

  4. lépés: Rögzítse a fűtött törölközőt a bilincseken, ellenőrizze a helyzetét. Ha eltérés van a vízszintestől, akkor javítsa ki a helyzetet, a bilincsek lehetővé teszik, hogy problémamentesen tegye meg. Figyeljük meg, hogy a bemeneti és kimeneti központok egybeesnek-e a rajzolt mintával.

  Ellenőrizze a fűtött törülközőtartó helyzetét

  Fontos. Amikor feltölti a törülközőt, tekintse meg a falak állapotát.

  Ha a jövőben azt tervezi, hogy befejezi őket, akkor növelje a durva fal és a készülék közötti távolságot a vastagság vastagságára. A vakolat és a festés további növelése minimális, a gipszkarton lemezek maximális befejezéséhez.

  5. lépés Ha a kábelezés el van rejtve, húzza meg a falat a húzott vonalak mentén. Ugyanakkor készítse el a csővezetékek hornyait.

  Például a csövek csavarása

  6. lépés Helyezze be a műanyag csöveket az előkészített helyekbe, csatlakoztassa az egyik végét a felszedő csapokhoz és a második a fűtött törülközőtartó kimenetéhez. Használjon FUM szalagot az ízületek tömítésére, minden tekintetben kiváló teljesítményt nyújt. Ezenkívül, a hagyományos tömítéshez képest a FUM szalagot nem kell sokat szorítani. És minden modern szerelvény törékeny ötvözetből készül, és nagyon negatívan reagál a nagy erőfeszítésekre.

  7. lépés: Helyezze el a mélyedéseket a csővezetékek beépítési aljzatai alatt. A falhoz rögzítik, a rögzítő elemek mélyen a falba kell kerülniük. Csatlakoztassa őket a felületre, és legyőzze a kontúrot, növelje annak méretét néhány centiméterrel. Perforátor segítségével tisztán hornyokat készítsen. Ne rohanjon, próbálkozzon többször az aljzaton, és így szabályozza a beépítési mélységet.

  Fontos. Ne felejtsük el figyelembe venni a befejező falak vastagságát.

  A lyuk mélységének olyannak kell lennie, hogy miután a falak a fürdőszobában készültek, a felület csak az aljzat menetes részének vége.

  Ha a lyuk mélyebbre fordult, akkor a helyzetet a következőképpen kell kijavítani:

  • Fúrjon lyukakat a tüskékhez;
  • telepítse a kimeneti szintet, rögzítse a tüskéket, győződjön meg róla, hogy ugyanabban a vonalban és a megfelelő távolságban vannak;
  • téglák vagy fából készült ékek darabjait a fal és az aljzatok közötti résbe;
  • tegyen egy törülközőt a falra, és ellenőrizze ismét a helyiségek helyét;
  • Dobja el a telepítési megoldást.

  Ne felejtse el az aljzatokat az aljzatok felszerelése után azonnal lezárni.

  Lépés 8. Zárja be a homokozott hornyokat gipszal vagy egyéb habarcscsövekkel. Az anyagválasztás függ a falon lévő falak befejezésének módjától.

  Miután a habarcs keményedik, kezdjük el a falat kerámia burkolattal átfedni. Minden készen áll - elkezdheti lógni a törülközőt.

  Lógó törölközőmelegítő

  Lépés 1. Vegye le a dugókat az aljzatból, tisztítsa meg a szennyeződéseket.

  A sapkák elfordítják a kulcsot

  2. lépés: Ellenőrizze az összes fűtött törülközőt, és húzza meg a hatlapú kulcsot.

  Gyakorlati tanácsok. Annak a ténynek köszönhetően, hogy néha szükség van a tengelykapcsoló helyzetének erőkifejtéssel történő beállítására, a gumitömítések nem mindig ellenállnak. Javasoljuk, hogy cserélje ki műanyag vagy paronitikus anyagokkal, így a tömítések nagy erőfeszítéssel rögzíthetők, ami megkönnyíti a végálláskapcsolók helyzetének beállítását és kiküszöböli a szivárgások megjelenését.

  3. lépés: Csavarja be a dekorációs reflektorokat az átmeneteken, csavarja le a tömítést a meneten, szorosan nyomja rá, majd csavarja rá a szálat. Győződjön meg arról, hogy a szalag nem csúszik és csúszik le. Ha ilyen jelenséget talál, csavarja le az adaptert és ismételje meg az összes műveletet az elejétől. Szerelje fel az adaptereket függőleges helyzetben. Óvatosan győződjön meg róla, hogy a felső csapok a falhoz hasonló távolságra vannak.

  4. lépés Telepítse a tömítéseket az adapterek belsejébe, csatlakoztassa a fűtött törölközőtartót és tegye rá az anyákat. Ha a készülék designja saját tartozékokkal rendelkezik, akkor egy hegyes ceruzával jelölje meg a dugók telepítési pontjait. Ha az építmény fel van erősítve az építőipari rögzítõkre, akkor a fentiekben ismertetjük a telepítésük módját. Pontosan jelölje meg a tüskék helyzetét. Az adapterek excentrikákkal rendelkeznek a helyzet beállításához, de javíthatják a néhány milliméteres hibát. Készítsen egy eszközt.

  Lépés 5. Csavarja le az alsó anyákat és vegye le a fűtött törülközőt. Fúrjon lyukakat a falon a dugókhoz. Nagyon óvatosan dolgozzon, ne engedje meg a repedések megjelenését a kerámia burkolatokon. Ne feledje, hogy a perforáció csak akkor kapcsolható be, ha a csempe teljesen átment. A dugók hosszának hosszának néhány centiméterrel nagyobbnak kell lennie, mint a műanyag részek mérete, ami nagyban megkönnyíti a belépést.

  Markup marker. A mester megjegyzi a fúrás helyét

  A késeket a késsel késtárcsázó dübörgő részekkel le kell csavarni

  6. lépés: Helyezze vissza a törülközőtartót a falra, és szerezzen dióféléket. Rögzítse a helyzetét dugóval. Nem szükséges kalapálni a tüskékben, amíg meg nem áll, amíg mindegyik be van helyezve. Ennek a technológiának köszönhetően a lyukak jelölésénél és furatoknál kissé kijavíthatók a hibák. Hagyja, hogy a rögzítőelem fém része kissé szögben legyen, de nem ijesztő. A legfontosabb az, hogy a megszorítás után mindannyian a helyükre kerülnek.

  Csavarja be a csavarokat a megállóban

  Gyakorlati tanácsok. A megállóknak két vagy három lyuk van a tüskékhez, de nincs szükség annyi kötőelem beszerelésére. Csak azokon a lyukakon rögzítsék azokat, amelyek könnyen elérhetők. A fűtött törölközőtartón nincs nagy terhelés, az egyik tű biztonságos módon ellenáll.

  Csak éles fúrókkal és jól használható szerszámokkal dolgozzon. A padló szennyeződésének csökkentése érdekében lyukat fúrjon, tegyen egy darab papírt az aljára. Van még egy hatékony módszer a padló szennyeződésének megelőzésére - fúrás közben tartsa a tömlőt a mellékelt porszívóból a fúró közelében. De az ilyen munkát egy asszisztenssel kell elvégezni.

  Lépés 7. Teljesen húzza meg a törülközőtartó alsó csavarjait. Kapcsolja be a vizet, és ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét és a fűtési hatékonyságot.

  A légiforadást veszélyeztető kockázatok minimalizálása érdekében az első bekapcsolást a következő sorrendben kell végrehajtani:

  • a kifolyócsapot le kell zárni, nyissa ki a fűtött törülközőtartó vízcsatlakozójának csapját;
  • tegyünk egy tálat a padlóra a cső alatt a kifolyónyíláson és lazítsuk kissé a rögzítőanyát;
  • várjon addig, amíg a levegő kifolyik a rendszerből és szorosan húzza meg az anyát;
  • nyissa ki a csapot a kimeneten és ellenőrizze a menetes csatlakozások tömítettségét.

  A törölköző felmelegszik. Ha időnként nem csökken a hőmérséklete - minden rendben van, forró víz cirkulál. Ha a hő csökkent, akkor meg kell ismételni a légdugók eltávolításának folyamatát.

  Törölközőszárító

  Fehér fűtött törölközőtartó oldalsó csatlakozással