Legfontosabb > Csapok

Mint a gipszkarton a falak alatt

Mielőtt felveszed a cserépet, meg kell tanulnod, hogyan kell vakolni a ház falát
és milyen keverékkel dolgozni...
Fektetés csempék - az egyik legnépszerűbb és praktikus módja annak, hogy befejezze a falakat. A burkolat különbözik a tartósságtól, az ütközésérzetért, a nedvesség hatásától és a háztartási vegyi anyagokkal szemben. Különben is szép. De ahhoz, hogy megfelelő kerámia burkolatot készítsenek, a fal felszínét jól fel kell készíteni. Így kell egy meglehetősen lapos falat kell használni (különben sok csempe ragasztót kell töltenie, és drágább, mint a falak kiegyenlítéséhez használt keverékek), és felülete erősnek kell lennie, mert az összeomló vagy összeomló vakolat nem engedi meg a csempe ragasztását. mi lesz a csempe, majd elpirul.
Ha a szobát csempével csempézik, de a falak nem alkalmasak arra, hogy megerõsítsék és kiegyenlítsék, más szóval, vakolva kell lennie. Nincs egyértelmû válasz arra a kérdésre, hogy mi kell a csempék alá falazni. De a gipsznél csak két közös lehetőség van: egy speciális keverék vagy gitt és a szokásos cement-homok keverék.
Mikor érdemes speciális keveréket használni?
Rendszerint speciális keverékek a burkolólapok közötti szintező falakhoz cement alapú keverékek. A gipszkészítmények ritkábban használatosak, mivel kevésbé ellenállnak a víznek, és a csempe a legmagasabb a magas páratartalmú környezetekben. Az egyetlen kivétel a Rotbant, mivel ez a keverék használható a magas páratartalmú helyiségekben.
A kész gipszkeverékek mindenki számára mindenkinek jók: könnyű használni, egyszerűen felszínre vághatók, gyorsan száradnak és monolitikusak lesznek. De van egy hátránya - a költségek magasak, mint a szokásos házi cement-homok keverék. Emiatt célszerű egy speciális összetételt használni, csak akkor, ha vékony réteg habarcsot kell alkalmazni, sokkal könnyebb lesz, mint a falak falazása egy csempével cement-homok keverékkel, és nem fog sok pénzt felvenni.
Mikor jobb a cement-homok keverék használata?
De a falakon, a régi gipsztől mentesen vagy nagyon görnyedt, általában mindenütt, ahol sok habarcs kell, akkor jobb, ha a régi, cement-homok keveréket alkalmazzák. A cementet és a homokot külön kell megvásárolni, de ez a legolcsóbb megoldás, amely ugyanúgy szinte ugyanolyan jó minőségű, mint a boltraktárból készült univerzális kész keverék. Az ilyen egyszerű megoldás nagy előnye, hogy tökéletesen ragaszkodik szinte minden olyan felülethez, amelyet egy házban vagy egy lakásban lehet elkapni, így nem lesz probléma a beton vagy a téglafal vakolásával.

Érdemes megjegyezni, hogy a cement-homok habarcs vakolata nem rendkívül nehéz - a kezdõ el tudja kezdeni ezt a munkát, ha elméletileg jól felkészült rá, hogy tudja, mit kell tennie. Általánosságban elmondható, hogy mi a gipsz a falak alatt a csempe alatt, a legjobb a cement-homok keverék kiválasztása.
Hogyan kell egy téglafalat vakolni a csempe alatt?
Leggyakrabban, mielőtt a kerámia csempe, szükség van a vakolat tégla falak. Ezért egy ilyen példa, amelyet részletesebben ismertetni kell.
műszerek
A munka kemény és piszkos, de ehhez nincs sok szükséges eszköz, nevezetesen:

 • a tartályt, amelyben az oldat összekeveredik, egy egyszerű műanyag vödörrel vehetsz;
 • fúró keverővel a gyors keveréshez;
 • egyszerű és vízszint;
 • kanál;
 • reszelő;
 • profil vagy szabály, amellyel a falak igazodnak a jelzőfényekhez.

Ez egy szükséges minimum. Persze, szükség lehet valami másra, mert minden esetben egyedi.
Beaconok telepítése
Mindez a jelzőfények telepítésével kezdődik - függőlegesen telepített vékony fém profilok. A világítótornyok egymáshoz képest egy síkban és egy síkban helyezkednek el, ezért a vájatos falak igazán egyenletesek lesznek. Nem számít, hogy a csempék alatt levő falak hogyan vannak bevonva - ha az alap görbe, célszerű a jelzőtáblákat használni.
Mindenekelőtt a függőleges vonalakat egy függőleges vonallal és egy ceruzával látják el a falra. Először két sorozatot kell elhelyezni a fal különböző sarkaiban, és ezeken a megoldásokon, kb. Öt darab 2,5 méteres soron. A szobrokra egy beacon kerül telepítésre, amelyet be kell fojtani az oldatba úgy, hogy a perforált lyukak a tömegbe süllyedjenek. Ezt követően a világítótornyot függőlegesen kell szintetizálni, amelyre a szokásos építési szintet használják.
Ha mindkét világítótorony telepítve van, és már jól van rögzítve, akkor közöttük két vezetéket kell húzni - fent és lent, ami lehetővé teszi, hogy a vakolat után a fal jövőbeli síkját láthassa. Ugyanilyen módon vannak elhelyezve a közbenső jelzőfalak is.
A jelzőfények távolsága attól függ, milyen hosszú a szerszám, amellyel a vakolathabarcsot kiegyenlítik. Például, ha a két méteres szabályt használja, a jelzõoszlop távolsága legfeljebb 1,9 méter lehet.
Fő vakolat
Amikor a világítótornyok kiszáradnak, a falakat meg lehet őrölni és elindítani a fő munkát. By the way, sok újonc nem tudja, hogy lehet-e gipsz falak a télen, hogy a vakolat nem esik le a következő napon. A tartomány kiterjedt, de legalább 8 fokos hőnek kell lennie ahhoz, hogy a vakolat megszáradjon.
Ha elég meleg vagy, akkor folytathatja. Először az oldatot gyúrjuk: homok és cement 4: 1 arányban, mindez vízzel telik. Az oldatnak nem szabad folyékony vagy kő sűrűnek lennie, hanem közepesnek.
Hogyan oldhatjuk meg a megoldást a falra, nem tudjuk megmondani - meg kell venni és kipróbálni. Tíz perc általában elég ahhoz, hogy megragadja a működés elvét. Az oldatot egy vékony réteggel öntjük, így a falat leggyakrabban 2-3 alkalommal kell feldolgozni.
Ha a megoldás már a világítótornyok fölött is kiálló, akkor meg kell tennie a szabályt, és a világítótornyokra való nyomással távolítsa el a felesleget. Kisebb területeken kell dolgozni, a szerszámot alulról felfelé húzva. Így a felesleges oldat levágódik, és helyén továbbra is feltételesen sima fal marad. Sima, vízzel mártott rácsával történik, melyet körkörös mozdulatokkal kell dörzsölni.
Ez alapvető információ, de ez a tudás még mindig túl kevés ahhoz, hogy pontosan tudja, hogyan kell a téglafalat vakolni.
a csempe alatt, mert még mindig kezelni kell a sarkokat.
Stukkó szögek
Az a tény, hogy a sarkok vakolása nem fog azonnal működni a fűtetlen habarcs miatt: egy fal beigazítása és a második vázolása után nem tudod azt a végét kidobni, mert a megoldás csomópontjai egy már összehangolt felületre repülnek, és nem fogják ki a szöget.
Elvileg egy fal azonnal teljesen vakolható, de a szomszédos - csak egy idő után, amikor az első jól szárad. Az alapelv pontosan ugyanaz - a megoldás vázlatosítása és szintre állítása, a többlet elvesztése a jelzőfénybe nyomott szabály szerint. Annak érdekében, hogy a szöget a lehető legpontosabbá tegye, a szabály egy éle éles szögben vágható le, így a munkához nem fog érinteni a következő falat.
Ha mindent szépen és lassan csinálsz, akkor tökéletesen lapos sarokot kapsz, ami fontos, mert ha a szoba sima falakkal és sarkokkal rendelkezik, tökéletesen illeszkedik a csempe tökéletes mintázatához és tökéletesen lapos varratokhoz. Ezért fontos tudni, hogyan kell a falak sarkait vakolni egy jó mesterrel.

Milyen gipsz falak a fürdőszobában a csempe alatt?

A zuhanytálcában végzett javítás fontos lépcső, amely nemcsak a gondosságot, a pontosságot, hanem az anyagok megfelelő választékát is magában foglalja. Ez annak köszönhető, hogy ezt a helyiséget nehéz üzemi feltételek jellemzik: magas páratartalom, valamint állandó hőmérsékletváltozás. Ezért érdemes gondolkodni, hogyan kell vakolni a falakat a fürdőszobában a csempe alatt?

A zuhanyzó helyiségének finiselési lehetőségeit alaposan elemezni kell, és megfelelő módszert kell választani mind a külső, mind a működési tényezők számára. Mindenesetre sík felületre van szüksége. A modern piacon a fürdőszoba befejezésének lehetőségei közé tartozik a falak kötelező vakolása.

A fürdőszobai vakolatot szakemberek osztják meg a következő altípusok szerint:

 1. A gipsz összetétele. Bizonyos esetekben használják, mivel a gipszkompozíció elnyeli a nedvességet.
 2. Cement alap. Megváltozik a magas nedvességállóság.

Ezen kívül különböző adalékanyagok, valamint összetevők keverékei antibakteriális adalékanyagok vagy lágyítók formájában, amelyek meggátolják a repedések kialakulását, a mikroorganizmusok kialakulását és reprodukcióját.

Cementösszetétel

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a cement vakolatnak számos előnye van:

 1. Biztosítani kell a tartószerkezet megbízható vízszigetelését, azaz a nedvességtől és a sótól való védelem.

Tudnia kell! A vízszigetelésnek köszönhetően jobb, ha a fertőtlenítő gipszet csak a zuhanyzó helyére használják. Meg kell azonban érteni, hogy a cementhabarcs használata csak a belső tér számára alkalmas, mivel ez az anyag nem alkalmas a socle számára.

Gipsz összetétel

A gipszkarton a fürdőszobában különbözik tulajdonságaitól a fertőtlenítő oldatból, de ez nem akadályozza meg, hogy ilyen komplexumban, működési szempontból, helyiségben használják. Ehhez bizonyos szabályokat és tippeket kell követnie. ajánlások:

 • A vakolást követően a falakat csempével kell díszíteni, majd az ízületeket különleges nedvességálló habarcsgal dörzsölni kell.

Tudnia kell! A legjobb a gipsz vakolat használata a zuhanyzón kívül. Ha mindazonáltal lehetőség van arra, hogy a fürdőszobában használják, akkor ehhez a gipszet cementkomponensekkel kell hígítani a teljesítmény növelése érdekében.

folyamat

Mi a jobb a gipsz használata, már döntöttünk. Ezután alaposan meg kell terveznie a fürdőszoba vakolásának teljes folyamatát. Az előkészítő munka kezdetén. szakaszból áll:

 • A felületet alaposan meg kell tisztítani a régi bevonatból.
 • A régi foltok, foltok, rozsda vagy gomba jelenléte szintén az elsődleges fontosságú a eltávolításhoz. Például a festék égethető egy fúvóka segítségével, és a mész rozsda nyomai savas oldattal.
 • A legjobb, ha a vájatokat túlságosan sima felületen alkalmazzuk, ami a falnak durvaságot és a kompozíció tapadási képességét javítja.

Az első réteg alkalmazása

Gipsz a fürdőszobában kell alkalmazni több rétegben. Számos szakasz van elkülönítve az összetétel időben és alkalmazási módjában. Milyen rétegre és mikor alkalmazzuk ugyanazt a szuszpenziót, pontosan az elején kell tudnunk.

 1. A felületet enyhén meg kell nedvesíteni vízzel, kefével vagy permetezéssel.
 2. A folyékony készítményt a felületre 5 mm-nél nem rétegzett rétegben alkalmazzák, rendszeres simítóval.
 3. Erősen sík vagy sima ez a felület opcionális.
 4. Fa falréteg feldolgozásakor legalább 9 mm-t kell alkalmazni.

Magréteg

A következő lépésben a fürdőszobát a következő ajánlások szerint kell alkalmazni:

 • Ezt a réteget egy előre elkészített felületre lehet helyezni, és a régire. Ugyanakkor a vastagságának legalább 5 mm-nek kell lennie.

Befejezés réteg

Milyen gipsz falak a fürdőszobában? Megfelelő anyag kiválasztása után szakaszosan kell alkalmazni. Az utolsó lépés - a befejező réteg, amelyet a kerámia burkolólapok előkészítése előtt alkalmaznak. tippek:

 1. Az utolsó szakaszban a bevonatot egy viszonylagos vékony réteg különbözteti meg, amely legfeljebb 2 mm.

Szakemberek ajánlása

Milyen gipszet nem használ, csak olyan megoldást használhat, amely jól ellenáll a nedvességnek, a gőznek és a hőmérsékletváltozásnak. Azonban még mindig vannak olyan buktatók, amelyek megnehezítik a zuhanyzó dekorációját és működését. Külön tanácsok segítenek elkerülni őket. ajánlások:

 • A keverék előállításához szobahőmérsékleten szennyeződés nélkül kell használni a vizet. A megoldás szükséges a gyúrásra, a száraz por vízzel való megszórására, folyamatos keverés közben.
 • A készítménynek bizonyos vastagsággal kell rendelkeznie, a réteg kívánt vastagsága alapján.
 • A megoldás összekeverésével meg kell értened, hogy ezt az összeget kb. 25-30 perc alatt kell alkalmazni, különben a készítmény keményedni fog.
 • A falak és a tégla vakolásakor az ízületeket fel kell tölteni, hibákat és szabálytalanságokat ki kell simítani, majd a habarcsot fel kell használni az előkészített felületre.

Dekoratív kompozíciók

A tisztítószerek a legmegfelelőbb módja annak, hogy a falat a zuhanyzóban kiegyenlítsék. Ez a lehetőség azonban nem használható teljes díszítésre. Ebben az esetben a legjobb, ha segítségre lenne szükséged a speciális készítményekből. Például a megoldás viasz hozzáadásával, amely a leginkább ellenáll a nedvességnek.

Ezenkívül az ilyen készítmény alkalmazása előtt a felületet speciális nedvességálló alapozóval kell kezelni. Ez hozzáad egy réteg tartósságot és tartósságot. Szárítás után a falakat speciális viaszos alapanyaggal kell feldolgozni a víztaszító tulajdonságok javítása érdekében.

Különösen érdemes megjegyezni, hogy amikor különféle építőanyagokat választanak a fürdőszobában, olyan termékeket kell kiválasztania, amelyek ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletnek, a magas páratartalomnak és a mikroorganizmusok megjelenésének.

Csempék a gipsz alatt

A csempe a vakolat alatt friss és nem szabványos. Az ilyen befejező döntés fontos a Loft, a minimalizmus, a városi stílus és még a klasszikus megoldások modern kompozícióiban.

Első pillantásra az a szemet gyönyörködtető anyag, amelyet az emberek általában egy díszítő keret mögé próbálnak elrejteni, kiderül, nagyon nemes és pompásnak tűnhet! Ehhez elegendő a telítettséget hozzáadni a hanghoz, és a fényt játszani a felületen, és a szembetűnő vászon művészileg telített termék lesz!

Miért imitálás, ha maga elhagyhatja a vakolatot?

Ez a kérdés biztosan először kéri. A válasz egyszerű! A csempe lehetővé teszi további hő- és hangszigetelés létrehozását, valamint növeli a falburkolat tartósságát:

 • A vakolat alatt lévő csempe zavarja a nedvesség behatolását;
 • Nem ad lehetőséget a mikroorganizmusok kifejlesztésére;
 • Növelje a szilárdsági tulajdonságokat;
 • Lehetővé teszi a felület tisztítását és tisztítását, visszaadva az eredeti frissességet.

Emellett a kerámiák bármely helyiségben, valamint a ház előtérében (a folyosón), a teraszon és még az utcai területen is használhatók, például a veranda díszítése során.

Művészi saturáció a csempe alatt gipsz

Színes és sokszínű textúra, színes megoldások kiváló alapot nyújtanak a kreatív lehetőségekhez. A tervező klasszikus belső terekben is használható, bézs és krémszínű árnyalatokkal, valamint kontrasztos fekete-fehér ékezetekkel. Az öko-célállomásokhoz létrehozhat egy erdőt, egy parkot vagy egy kert illúzióját, olyan bizarr textúra alapján, amely hasonlít a növényi jelenetekre. A színezéshez a különböző díszítés ajánlott. Például a fényes virágmintázat kitűnő kiegészítője a természetes motívumoknak, az antik stílusban kis minták felhívják a figyelmet a történelem szellemére. Ha a keleti kultúra rajongója vagy, élvezze festészetét otthonában élénk színekben mozaik és díszítéssel!

De még mindig a legalkalmasabb gipsz anyagcsere a Loft stílusához. Ez a tendencia, amely megismétli a gyár és a raktár helyszínének képét, most nagyon népszerű azokkal a fiatalokkal, akik követték a legújabb világi trendeket, és mindig a "gerincen" akarnak lenni. Számukra a gyártók sötétszürke változatokat és sok textúrális megoldást készítettek.

A vakolat még mindig falburkolatnak számít. De különösen a merész és kreatív tervezők nem félnek a padlóra helyezni. Úgy tűnik, mintha a fal mentén járna. De ez a hangsúly. A szoba, ahogy az volt, 90 fokosra fordul, és leírhatatlanul sokkoló és nagyon kifejező képet alkot.

Csempe a gipsz alatt, mindenekelőtt az anyag olyan bátor egyének számára, akik kísérletezni és valóban egyedi alkotásokat akarnak létrehozni!

Adott esetben a vakolat stilizálása?

Folyosó, folyosó, fürdőszoba, fürdőszoba, hálószoba, étkező és még egy óvoda díszíthető csempével a vakolat alá! A többi lehetőséghez hasonlóan kövesse a következő szabályokat:

 • Próbálja meg fenntartani a teljes koncepciót az egész házban, vagy betörni funkcionális területekre;
 • Ne felejtsük el, hogy a bútorokat és a berendezéseket stílusban és hangnemben kell kombinálni;
 • Jobb, ha nem túlterheljük a helyiséget több különböző fogalommal. Ha kreativitást szeretne, ne csak kettőt vegyen alapul, de ne felejtse el, hogy az egyiknek dominánsnak kell lennie;
 • A kis szobákhoz válasszon élénk színeket, ne féljen hozzá a fényességet. A tágas csarnokoknál a sötétebb színek nagyobb kényelmet biztosítanak;
 • A palettában van egy elsődleges szín és domináns. Ha nem akarsz sikoltozó ékezeteket készíteni - az átmenetek nagyon puhaak, egy vagy két árnyalatkülönbséggel;
 • A nagy formátumú díszítőelemeket figyelemfelkeltő elemekként vagy zónákként használják.

A tervezők mindig kreatív keresésen vannak. Ezért használják a legelterjedtebb anyagokat: beton, szövet, fém és természetesen vakolat. Ezeket a területeket széles körben támogatja a világhírű kerámiagyártók, amelyek a jövőben növelhetik az ilyen döntések népszerűségét!

Brick csempe és vakolat a homlokzaton.

A klinker burkolólapok és a homlokzat homlokzatburkolatának kombinációi. Hogyan lehet megtakarítani a homlokzat befejezését, anélkül, hogy elveszítené a minőségét.

Gyakran az ügyfelek a ház homlokzatának díszítésével készülnek, nem csak minőségi és gyönyörűen, hanem eredeti módon is, így házuk másoktól eltér. Ebben az esetben gyakran a feladat a költségek csökkentése.

A homlokzat klinker csempe valóban csodálatos anyag, amely nem csak a ház szilárdságával és gyönyörű megjelenésével jár, hanem védi a környezet hatásaitól is. Valójában a valódi klinker csempe minimális vízfelszívódási együtthatóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a víz nem tapad a bélés anyagába, és amikor a működési hőmérséklet 0 ° alá esik, az anyag testében nem fog felhúzni a húzóerőt nem lesz repedés vagy fakulás. Ezenkívül a klinker csempék és a klinker téglákkal szembeni korszerű technológiák lehetővé teszik, hogy csodálatos színes megoldásokat hozzanak létre szénborral és összetett színtúllépésekkel.

Igen, a tégla csempe, ellentétben egy konkrét előlappal (csempe alatt egy tégla egy mesterséges kő), magasabb árat. Sokak számára ez az opció túl drága lesz, és az ügyfelek megpróbálnak pénzt megtakarítani.

Egyrészt a legérzékenyebb emberek megértik, hogy az olcsóság lehet a munka házasodása vagy rossz minőségű anyag, és megpróbálják elkerülni, amennyire csak lehetséges.

Másrészt mindegyik azt jelenti, hogy van valamilyen megfelelő módja az építési költségek csökkentésére anélkül, hogy megsértené és helyettesítené a rossz minőségű minőségi anyagokat.

Tehát itt tekintjük a klinker csempe és vakolat kombinációjának lehetőségét a homlokzaton.

Vegyünk néhány elképzelést.

A klinker csempe homlokzatburkoló anyag, melyet speciális kőzetekből, tűzálló agyagból állítanak elő, amelyek a technológiai feldolgozás, a szárítás és a hosszú távú magas hőmérsékletű tüzelés után egyedülálló tulajdonságokkal rendelkeznek: a legmagasabb szilárdság és gyakorlatilag nincs vízfelvétel, amely a teljes élettartam alatt megőrzi a burkolóanyag épségét és színét. a világ éghajlati zónái, beleértve Oroszországot is.

A homlokzati vakolat szintén homlokzati burkolat anyag, amely cement kötőanyagokon és különféle töltőanyagokon és polimer adalékanyagokon alapul, amelyek a felületnek adott textúrát és rugalmasságot biztosítanak.

A homlokzat "nedves módszer" vagy más néven "vakolat homlokzat" hőszigetelésének módszere a munka több szakaszát magában foglalja:

 • Hőszigetelő lemezek rögzítése a homlokzati fal külső körvonala mentén (különféle típusú teherhordó falaknál a szigetelőlapok típusának kiválasztásához: habosított polisztirol, ásványgyapot, extrudált polisztirolhab - ha érdekli, milyen szigetelést használjon, hívja: +7 495 764-9721)
 • Erősítő réteg létrehozása különleges keverékek és lúgálló üvegháló és megerősítő sarkok használatával.
 • A befejező front anyag rajzolása. Itt lehet használni
  • homlokzati vakolatok (textúra "bunda" vagy "kéreg bogár");
  • homlokzatburkoló homlokzatburkolatokhoz - homlokzat klinker csempe vagy 30 kg / m2-es súlyú mesterséges kő analógja.
 • Ha a klinkertégla a befejező bevonatként van kiválasztva, az utolsó lépés a varratok beépítése lesz. Ha a homlokzati gipsz - akkor további munka nem szükséges.
 • Ha szükséges, a homlokzat befejező munkálatok befejezése után alkalmazható a homlokzat dekoráció elemei, amelyek jelentősen kifejezték a szerkezetet.

A nedves homlokzati homlokzat szigetelésének technológiája a klinker burkolólapokkal és vakolattal ellátott befejező béléssel azonos, kivéve a kis részleteket, amelyek lehetővé teszik, hogy a két anyagot ugyanazon a homlokzaton egyesítsék egymással.

Ugyanakkor a vakolási munkák költsége, valamint maguk a homlokzati vakolatok alacsonyabbak, mint a klinker burkolólapok és a csempézett munkák kivitelezése. A klinker csempe és a vakolat homlokzatán történő kombinálásakor pénzt takaríthat meg, de nem veszítheti el a ház külső részét.

Gipsz a fürdőszoba alá a csempe alatt

Sok lehetőség van a fürdőszoba befejezésére, de a csempézés a legjobbak közé tartozik. Könnyű kezelni egy ilyen felületet, tartós, és a különböző textúrák és színek egyszerűen elképesztő. De a burkolólapok saját árnyalatai vannak, és nem könnyű megbirkózni a tapasztalatok nélkül. Nagyon fontos lépés a felület felkészítése, vagyis az alapozás gipszel történő kiegyenlítése.

Gipsz a fürdőszoba alá a csempe alatt

A burkolat elhelyezése csak lapos és tartós alapon lehetséges.

A kiegyenlítés összetételének megválasztása

A fürdő sajátossága meghatározza a vakolat kompozíciókra jellemző sajátosságokat:

 • fokozott ellenállóképesség a nedvességgel, ideértve a vízzel való tartós érintkezést is;
 • a gombákkal szembeni ellenálló képesség;
 • nincs zsugorodás;
 • környezetbiztonság;
 • ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek.

A vakolatnak képesnek kell lennie ellenállni a magas páratartalomnak és ellenállni a penésznek.

Az értékesítésre kerülő szintetizáló vakolatkeverékek cement vagy vakolat alapján készülnek. A cementgyárak kezdetben vízállóak és széles körben használatosak a magas páratartalmú és kültéri használatra alkalmas helyiségekben. A főkomponens higroszkópossága miatt azonban nagyon hosszú ideig a gipszvegyületeket csak száraz helyiségekben használták. Most a gipszkartonban adjunk hozzá speciális adalékokat és módosító anyagokat, amelyek időnként növelik nedvességállóságukat, így egyes esetekben fürdőszobákban és WC-kben is használhatók. Tekintsük részletesebben a jellemzőiket.

Cement tapaszok

Habarcs vakolat falakhoz

Grit cement gipsz

A kötőanyagként szokásos portlandcementet vagy fehér cementet használnak, a töltőanyag különböző szemcseméretű homok. A készítmény fő komponensei mellett lágyító és hidrofób adalékokat is tartalmaznak. Az ilyen keverékek jó duktilitásúak, tökéletesen ragaszkodnak az alaphoz, nem duzzadnak a nedvességtől. A cement gyantát otthon készíthetjük el, ami kevés anyagot takarít meg. Ehhez keverje az M400 vagy M500 cementet finom szitált homokkal 1: 3 arányban, és növelje a lágyitást minden egyes oldat vödöréhez, és adjunk hozzá 3 kanál mosószert. Igaz, az ilyen vakolat hosszú ideig zsugorodik és szárad.

A cement vakolat önállóan kivitelezhető

Népszerű márkák cementcementekből

Gipsz vakolat

A gipsz mellett kötőanyagként a gipsz ásványi lágyítószereket és polimer adalékokat tartalmaz. Ez a keverék nagyon műanyag, könnyen eloszlatva az alaphoz, tökéletesen ragaszkodik bármilyen felülethez. A vízálló gipszvegyületek elviselik a nedves párolgásnak való kitettséget, de a vízzel való közvetlen érintkezés még mindig nemkívánatos. Rendkívül alkalmasak falak és konyhák falainak, valamint fürdőszobáknak a falhoz történő hegesztéséhez, ahol a fürdő helyett egy zárt zuhanytálcát használnak és kiváló minőségű szellőzést biztosítanak.

A gipsz vakolatok szilárdsága a cementhez képest alacsonyabb, ezért nagy vastagságú, nehéz csempe esetén nem ajánlott. A terhelésnek a nedvességgel együtt járó hatása alatt a kiegyenlítő réteg nem tud ellenállni, és a burkolat leválik és leesik. De a standard vékony csempe tökéletesen megtartja a vakolat vakolatát, csak a ragasztó alkalmazása előtt a hordozót kétszer kell megerősíteni egy erősítő vegyülettel.

Népszerű márkák

UNIS hőálló

Igazítási technológia vakolat csempe

Előkészítő szakasz

Először is meg kell határoznia, hogy távolítsa-e el a régi bevonatot. Lehetetlenné lehet tenni a vakolatot a mázolásra és a festésre, mivel lehetséges, hogy a habarcsot a bélés után lehúzzák. Ugyanezen okból lehetetlen lazán leragasztani, feltörni a felületeket, a bitumen nyomai, az olajfoltok és a penészgombákkal borított területek. Mindezt meg kell tisztítani a beton alapra, és a kényelem és a folyamat felgyorsítása érdekében a legmegfelelőbb csiszológépet használni a megfelelő rögzítéssel.

Festékeltávolító csiszoló mechanikus kefe segítségével

Ezután tisztítsa meg a felszínt a porból, az olajos foltok oldószerrel és a gombás gombaellenes szerekkel.

Ha a falak cementburkolattal vannak lefedve, és szorosan tartja őket, nem kell eltávolítani. A bevonat minőségének ellenőrzéséhez kalapáccsal kell kopogtatni a falakat - a hangnak ugyanolyan rezonánsnak kell lennie az egész területen. Ha a kopogás süket lesz, le kell ütni a gipszet - biztosan, az alatta képződő üregek.

Ha homálytalan hangot hall, akkor a gipsz gyenge marad

A megtalált repedések szükségszerűen hímzésre és porelszívásra szolgálnak, jól tisztítva a kommunikáció körüli átmenő lyukakat.

Tömítsük meg a falakon repedéseket és rést

A repedések és repedések tömítésére cementhabarcsot használnak (cement részeként 3 rész homokba) vagy epoxigyanta, amelyet műanyag fúvókákkal repedésekbe injektálnak. Nagy repedések lezárásakor további felhasználás üvegszál erősítésű szalagból történik.

A fal repedéseinek tömítése

Tanács. A gipszbeton új betonfalai túlságosan simaak, ezért 2-3 mm-es mélységig vésővel kell kis vágásokat alkalmazni. Minél több sarka van, annál jobb, átlagosan kb. 250-300 sarka van egy fal m2-re. Az új téglából elegendő egy kicsit elmélyíteni a varratokat, valami élesen megkarcolva őket. Végül piszkálja le a felületet és kezelje a felületet egy alapozóval, például Betocontact Knauf vagy Ceresite.

Vágás a falon

Knauf Betokontakt (Betokontakt)

Anyagszámítás

A vakolat mennyiségének kiszámításához meg kell ismerni a bevonatréteg vastagságát. Ehhez mérje meg a függőleges síkok magasságának különbségeit több ponton, egy szabályt a falra vagy sík sínre.

A falak egyenletességének meghatározása

Minél több ilyen pont, annál pontosabb lesz a számítás. Ezután az eredményül kapott értékeket összefoglaljuk és osztjuk meg azon pontok számával, amelyeken a méréseket elvégeztük.

Például a méréseket 5 pontban végeztük, és az eltérések 1,2, 2,5, 2,7 és 3 cm-esek voltak, összesen 11,2 cm-t kapunk, osztjuk 5-gyel és 2,24 cm-t kapunk - ez a vakolatréteg átlagos vastagsága.

A vakolat megengedett vastagsága

A keverékcsomagoláson a vakolatfogyasztást mindig egy m2-enként kell feltüntetni bizonyos rétegvastagsággal, leggyakrabban 10 mm-rel. Például a Profit Hydrophobic költsége 15kg / m2. Szorozzuk meg a réteg vastagságát, melynek van: 15 x 2,24 = 33,6 kg. Vagyis 33,6 kg gipszre van szükségünk négyzetméterenként. A teljes szám megismeréséhez csak a falak területének kiszámítását és az értékek szorzását jelenti.

Például a teljes terület 20 m2, majd 33,6 x 20 = 672 kg. A keveréket általában 25 vagy 30 kg-os zsákokban csomagolják, és a zsákok számának kiszámításához a teljes fogyasztást egy csomag térfogatával osztjuk: 672/30 = 22,4.

Víztaszító vakolat Profit Hidrofób

Az egészre lekerekített és 23 zsákot kap. Nem lehet pontosan kiszámítani a keverék fogyasztását egy grammig, ezért mindig kerekíteni kell, hogy valamilyen tartalék legyen.

Felületi kiegyenlítés

Ha a fal szabálytalansága meghaladja a 10 mm-t, és a lap alatti terület elég nagy, akkor a felületet beaconok jelölik. A vakolat jelzőfények olcsóak és minden hardverraktárban kerülnek értékesítésre, így a vásárlással kapcsolatos problémák nem merülnek fel. T alakú fényprofilok, 10 mm és 6 mm hosszú hosszú perforációval.

1. lépés. Ragadjon egy kis gipsztartót a profilok rögzítéséhez.

A jelzőfények telepítésének megkönnyítése érdekében telepítenie kell a taposószegeket, és húzza meg a szálvezetőt a szint mentén

A szintet a függőleges távolság határozza meg 10-10 cm-re a saroktól és egy ponton alkalmazott oldat.

Dobóoldat jelzőfényekhez

Gipszprofilot kell alkalmazni, a szintet függőlegesen ki kell tüntetni, és a megoldásba kell nyomni.

A világítótornyot bele kell fulladni a megoldásba és szintre kell emelni

Miután 100-120 cm-t visszavonult, a következő beacon csatlakozik, így a szoba teljes peremén. A profilok között a belső sarkokban kell 30-50 cm, nem több. Minden jeladónak ugyanabban a síkban kell lennie, pontosan vízszintesen, eltérések nélkül.

Tanács. Mielőtt a vakolatot a falra telepítené, meg kell védeni a kommunikációs csapokat az oldat áthatolásától a meneteken és a csöveken. A legegyszerűbb módja annak, hogy maszkoló szalaggal vagy szalaggal borítsa őket.

2. lépés Tartályban, tiszta vízzel, szobahőmérsékleten öntse a száraz vakolat összetételét, és keverje alacsony keverővel, amíg homogén. A víz és a száraz keverék arányát a csomagolásban feltüntetett módon kell feltüntetni, és megfelelő szintezéshez ezeket az arányokat szigorúan be kell tartani. Az oldatot 5 percig állni hagyjuk, majd jól keverjük össze.

3. lépés: A kész oldat egy vastag réteggel ellátott feszítővázak között a falon egy simítót dob. Az alkalmazás alulról felfelé, a lehető legszűkebbre kerül, hogy ne legyen üreg belül. Sima, és javítsa ki a megoldást egy simítóval, töltse be a hornyokat a világítótornyok mentén.

A megoldást simítóval dobják a falra.

A habarcs kiegyenlítése a szabály szerint

4. lépés. Fogadják a szabályt, alkalmazzák a fal alsó részére a profilokon, és erősen megnyomják a világítótornyok ellen, felemelik zigzag mozdulatokkal. Ez lehetővé teszi a gipsz szintjét, távolítsa el a légzsákokat, és távolítsa el a felesleges oldatot. A simítást a szabály végzi, amíg a vakolási réteg teljesen sima lesz.

5. lépés: Amint a megoldás megkezdődik (20-30 perc elteltével), a szabály ismét megismétlődik, és ismét azzal a fáradozással történik, hogy a fal mentén történik, "vágja" a lehetséges szabálytalanságokat és áramlást. Fél óra múlva a kezelt területet enyhén megnedvesítik tiszta vízzel, és dörzsölnek sűrű szivacsos vagy nemezelt úszóval. Mozgás körkörös és egyenletes, ne dörzsölje keményen.

6. lépés: A végén a vakolat egy nagy fém simítóval vagy sima fém úszóval simított. Ha 2 réteg gipszre van szüksége, ne mossa meg a nedves habarcsot, és hagyja teljesen le a falat. Ezután helyezzük a második réteget, és már dörzsöljük, amint a fentiekben leírtuk.

A fal síkosságának ellenőrzése

A cement és a vakolat összetételének technológiája gyakorlatilag nem különbözik egymástól, kivéve talán csak a megoldás beállítási idejét. Szárítás után a falakat meg kell alapozni, és a csempézés folytatható. A tökéletes összehangolásra nincs szükség, mivel a csemperagasztó réteg könnyedén blokkolja a kis szabálytalanságokat.

Hogyan alkalmazzák a csempe alatt a vakolatot? A munka jellemzői

Csempe vakolat

A burkolólapok elrendezése összetett és hosszú folyamat. A csempe felhelyezése előtt minden falnak a lehető legegyszerűbbnek kell lennie, hibák nélkül, így szükség van a felület vakolására.

A táblaterületen a hozzávetőleges anyagfogyasztás a csempe méretéhez viszonyítva.

Gipsz a fürdőszobában a csempe alatt

Ilyen munkákhoz szüksége lesz:

 • cement és homok;
 • tartályok és vödrök a megoldás összekeverésére;
 • vakolatvödör;
 • alumínium sín;
 • lapáttal és simítóval.

Mielőtt elkezdi vakolni a falakat, először fel kell készülniük:

 • távolítsa el a port, a szennyeződéseket és a törmeléket;
 • távolítsa el az összes szabálytalanságot a falak felületén;
 • távolítsa el (ha van) egy réteg festék;
 • forgácsolás vésővel.

Beaconok telepítése a csempe alatt

Gipszkarton burkolólapok

A falak vakolását megelőzően be kell állítani a jelzőfényeket a vakolat tételére. Ezeket a profilokat a falakon további rögzítők nélkül telepítik, csak egy gipsz alapon.

Ehhez a falak teljes területét fel kell osztani olyan feltételes zónákra, amelyek függőleges vonalai kb. 1,5 méter szélesek.

A jelzőfényt a mennyezet magasságának megfelelően kell kiválasztani, vakolattal kell lefedni, és több helyen rögzíteni kell egy oldattal, 30-40 cm-es intervallumot kell hagyni a rögzítési pontok között.

Az első jelzőtestet a saroktól 10 cm távolságra kell elhelyezni, majd azonos helyet kell találni a másik falon, és fel kell szerelni a második beaconot, és rögzíteni kell a profilot a szerkezet felszínén.

Ezt követően, a szint használatával ellenőriznie kell az összes függőleges lécet, és egy szöget kell vezetnie az egyes beaconok lyukaként. Ennek eredményeképpen ezek a kupakok húzza meg a zsinórt és telepítsen közbülső beaconokat, kissé megnyomva őket a megoldásba.

A világítótornyokat oly módon kell felszerelni, hogy a kiemelkedések szintje megegyezzen a feszített vezetékkel.

Miután ellenőrizte a beacon telepítésének helyességét, a felületnek ki kell száradnia, miután beállíthatja a szögprofilt. A belső oldalon 40 cm távolságban van rögzítve és keverékkel borított. Ezután a profilt a bázisra rögzítjük és egy szintet alkalmazunk.

Miután befejeződött az előkészítő munka, és a megoldás teljesen száraz, eltávolíthatja az összes felesleges köröm és zsinórt.

Vakolási folyamat technika

A csempe behelyezése a vakolaton, annak érdekében, hogy a csempe és a fal magasabb tapadási szintet biztosítson.

Gipsz falak a fürdőszobában a csempe alatt

Ehhez gyúrja a vakolat megoldást: kombináljon 4 rész homokot, 1 rész cementet és vizet egy tartályban. A kapott keverék vastagsága hasonlít a tejfölre.

A legjobb, ha hagyományos homok helyett kőbányát használunk, és ha a homok agyag nélkül van, adjunk hozzá egy pár kanál mosószert (1 vödör cementhez). Ez segít a megoldás rugalmasságában.

Rendszerint ilyen megoldásokat kézzel gyúrnak, de ha gazdag egy építőgépben vagy egy betonkeverőben, akkor gyorsítsák fel a folyamatot.

A megoldás alkalmazása előtt jobb nedvesíteni a falat vízzel (ha ez nem történik meg, a gipsz jelentősen kiszárad.) Ha szilikát téglát használtak a fal építésében, fedje le az ilyen felületet egy vékony folyékony cementcement-réteggel. Ehhez hígítsuk fel az elkészített keveréket vízzel és fedjük fel egy felületen. Száradás után elkezdhet 2 réteget bevonni vastagabb tömeggel.

Ha a falon lévő régi gipsztömeg maradványai fennmaradtak, akkor ez a burkolólapra erősen tapadt. Az ilyen munkákhoz az első réteget folyékonyabb konzisztenciával alkalmazzák, és csak akkor kezdik el vakolni a dobás módszerével.

A falat a csempe alá vakoljuk

Az ilyen munkásoknak vödröt vagy simítót használnak.

A vakolat alaprétegét vékonyan kell alkalmazni, és jól illeszkedjen a falra. Néhány óra múlva átfedheti a felületet egy második réteggel, de győződjön meg róla, hogy a teljes vastagság nem haladja meg a 30 mm-t. Ha még mindig vastagabb réteget szeretne alkalmazni, akkor több lépcsőben tegye meg, és minden réteg legalább néhány napig szárazon maradjon.

Ha a munka során dudorokat és dudorokat kap, azonnal vegye le őket egy alumínium szabályzattal, a mozgás iránya alulról felfelé (ha túl sok a felesleges, akkor a mozgás oldalról a másikra is irányítható).

Az oldat második rétegének alkalmazása a falakon, apró repedéseket és réseket talál. Ne félek, ezeket külön befedik egy simítóval.

A fenti lépéseket a padlóról a mennyezet irányába kell tenni. A fal teljes felületét azonnal kezelni nem éri meg. Kisebb, feltételes töredékeken végzett munka, fokozatosan az egyik kezelt területről a másikra való áttérés.

Amikor minden falon befejeződik a munka, és a vakolat teljesen megszárad, a mennyezet közelében lévő problémás területekre léphet. Ugyanazt a mintát dolgozzák fel, egyenletesen állítják be és ellenőrizzék az egyenletességet egy függőlegesen sajtolt szabály segítségével.

A problémás területeken végzett munka jellemzői

A fürdőszobában falazunk

Az olyan helyeken, ahol különféle kommunikációkat helyeznek el, a vakolatlétesítés túlságosan problémás.

Ilyen területeken több jelzőt kell telepíteni, sablonokat vagy sablonokat vágni, és csak akkor kezdheti el a feldolgozást. A sablonok önmagukban levághatók bármelyik fémlapról, de ha a munka a cső alá esik, akkor el kell felejtenie a kényelmet. Az ilyen munkát olyan tárgyak segítségével kell elvégezni, amelyek képesek bejutni ebbe a nehéz helyre.

Most elkezdheti befejezni a falak sarkát. Ezek a helyek gyakran maradnak desszertként, mert díszítésüket különös gonddal kell végrehajtani. Egy szalagot a teljes fal befejezésekor lehet bevonni, de a szomszédos (a sarok alakját) csak akkor kezeljük, ha az első teljesen száraz.

Minden további műveletnek nincs különbsége, a falaknak is ellenőrizniük kell a szabályt, és biztosítaniuk kell, hogy a szög egyenletes legyen. Ehhez elegendő ahhoz, hogy a szintet a struktúrához hozzuk, és ha nincsenek kiálló vagy hajlító szakaszok, mindent helyesen csináltál.

Falburkolatot falazunk

Figyelembe véve, hogy a falak bevonása a csempe behelyezése előtt nem szabad eltávolítani a jelzőfényeket, nem teheti meg a vakolat tömegeit. Még akkor is, ha még mindig vannak kicsi hibái vagy szabálytalanságok, nem kell őket abszolút simasággal kiküszöbölni, mert nem okoznak semmilyen problémát a cserép lefektetése során.

A fő követelmény, mielőtt a cserepeket meg kell várni a vakolat tömegének teljes szárítását. Ha a munka hideg napokon esett, győződjön meg arról, hogy a szobában lévő levegő nem volt +16 0 C alatt.

Hogyan válasszunk keveréket gipsznek a csempe alatt?

Falazott falburkolat falak alatt

Mielőtt egy keveréket választanál a csempe alatt végzett kikészítéshez, figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy melyik réteget kívánja lefedni a felületen. Figyelnie kell továbbá a kötőanyagok típusaira, amelyeket a gyártók a kompozícióba kevernek.

A nappali helyiségeknél a legjobb a gipsz-megoldások alkalmazása, mivel az ilyen helyiségekben nemcsak az esztétikai megjelenés fontos, hanem a felhasznált anyagok környezettudatossága is.

A magas páratartalmú helyiségeknél jobb, ha cementalapú megoldást választunk, ami egyfajta akadály, és nem teszi lehetővé, hogy a felesleges nedvesség mélyen behatoljon a fal alapjába.

A keverék elkészítésének megkezdése előtt nincs szükség konkrét ismeretekre és készségekre, a folyamat elemi jellegűnek tűnik. Ehhez homokot öntünk a tartályba, cementet adunk hozzá, a száraz összetevőket összekeverjük, és vizet öntünk egy kicsit, amíg a kívánt vastagság és az egyenletes konzisztencia meg nem születik.

Ha követni fogja ezeket az egyszerű szabályokat, akkor a csempézés minőségibb lesz, ami hosszú élettartamot és jó béléshatást biztosít.

Milyen gipsz falak a fürdőszobában

Komplex javítás a fürdőszobában szükségképpen tartalmaz vakolat. Az alkalmazott anyagnak különböző nagy nedvességállóságúnak kell lennie, anélkül, hogy negatív következményekkel járna a hőmérsékleti ingadozások átadása. Gipsz a fürdőszobában használt gipsz vagy cement. Minden típus saját tulajdonságokkal rendelkezik. Az alapzat vakolt felületét csempével, tapétával, díszítő megoldásokkal lehet befejezni a későbbi festéshez. A technológiának való megfelelés kiváló minőségű, gyönyörű, tartós eredményt biztosít.

Anyagjellemzők

A vakolási munkák széles körű eloszlását az okozza, hogy a legtöbb befejező anyag a telepítés előtt megköveteli a felületi kiegyenlítést, nem pedig a hibák egyszerű beágyazódását. Ehhez további festés, tapétázás, dekoratív kompozíciók alkalmazása szükséges. Ugyanakkor nagy figyelmet fordítanak a vakolat minőségére: ha az alap nem elégedik elég jól, akkor minden felülethiba látható lesz a dekoratív felületen.

Ami a cserépet illeti, felmerül a kérdés: szükséges-e a falak falazása a csempe behelyezése előtt? Ahhoz, hogy válaszolhasson rá, meg kell felelniük az érdességük mértékére:

 • ha a munkasík szintjétől való eltérés meghaladja a 3 cm-t, akkor beaconokat kell telepíteni és kiegyenlítő megoldást kell alkalmazni;
 • ha jelentős repedések vagy csekély kicsinyek vannak, akkor a vakolatot is alkalmazni kell;
 • ha a meglévő bevonatot le kell húzni, azt egy újat is ki kell cserélni.

A 3 cm-nél rövidebb síkbeli eltérések esetén szükséges a gipsz alatti falak falazásához, a szakember szakszerűségétől függően. Csak a kézműves képes minőségi szempontból a kerámia burkolólap padlóburkolatát, mert a cserép nem egyenetlen talajon történő megmunkálásához tapasztalat és gyakorlati ismeretek szükségesek.

Határozottan, ha előzetes vakolást végez, sokkal könnyebb lesz a burkolólapok bevonása, és a létrehozott bevonat megerősíti az alapot.

A fürdőszobához használható vakolat típusok

Annak a kérdésnek a kezelésére, hogy melyik vakolat közül választhat a fürdőszobában, meg kell vizsgálnia a befejező bevonat működési feltételeit. A szoba mikroklímáját magas páratartalom jellemzi. Mert mi okozza a kórokozókat, a különböző gombákat és penészgombákat. A szélsőséges hőmérséklet szintén nem ritka.

A fürdőszobában és a gipszben lévő cementburkolatok a kívánt tulajdonságokkal rendelkeznek. A kompozíciókat a pusztító faktorok, falak és mennyezetek fokozására, megerősítésére és védelmére használják.

Az is lehetséges, hogy a fürdőszobában gipszkartonozott ragasztót. De csak száraz, univerzális fajták, amelyek, ellentétben a kész kompozíciókkal, nem folynak.

Fokozatosan új anyagtípusok jelennek meg a piacon, különböző összetételű ragasztók alapján.

A legfontosabb kötőelemek (cement, gipsz) mellett gyakran fel vannak tüntetve:

 • lágyítók;
 • baktericid adalékanyagok.

Népszerű márkák:

 • Ceresit;
 • Knauff;
 • Volma;
 • Vetonit és mások.
A "Vetonit" cement alapú vakolat a zsákban

A dekoratív vakolat az egyik módja annak, hogy díszítse a falakat a fürdőszobában. Ezt a piacon számos termék képviseli.

A nedves helyiségek vakolatát különböző típusú alapokra lehet helyezni: beton, tégla, cinder block, vályog és mások. Jó tapadási képességgel rendelkezik. Minden fajnak saját tulajdonságai vannak.

Cementkészítmények alkalmazása

A cement alapú kompozíciók használatával a fürdőszobában lévő vakolat lehetővé teszi olyan bevonatok kialakítását, amelyeknek számos előnye van. A főbbek a következők:

 • nagy mechanikai szilárdság;
 • nem áteresztő vízgőz számára, amely biztosítja az alap vízszigetelését;
 • egészségvédelem (környezetbarát);
 • a hab előfordulási valószínűsége és fejlődése minimálisra csökken;
 • tartósság (az összes munka megfelelő teljesítésével).
Ceresite Cement alapú keverék

Gipsz a csempe alatt a fürdőszobában gyakran végez cement-homok megoldások. Ez annak köszönhető, hogy az alacsonyabb ár, szemben a gipsz homogenitása, a szilárdság a bevonat létre, nedvességállóság.

A gipszkeverékek jellemzői

A fürdőszobai gipsz vakolat összetétele eltér a száraz helyiségekben használt hasonló anyagtól. A keverék összetevői a következők:

A gipsz vakolat előnye a plaszticitás: az oldat könnyen vékony, egyenletes rétegben helyezkedik el.

Az anyagi hátrányok a következők:

 • nem elegendõ szilárdság, ami a gipszréteg pontosabb kezelését igényli, szemben a cementelrendezéssel;
 • a magas páratartalmú helyiségben keletkező bevonatot vízzáró korláttal kell védeni, mert nedves lesz a vízből, összeomlik;
 • a gipsz fémes elemekkel reagál, aminek következtében gyorsabban rozsdásodnak, és a vakolat felszínén megjelenhetnek foltok.
Gipszkeverék "Volma"

Az anyag érzékenysége a nedvességhez felvetette azt a logikus kérdést, hogy használható-e a fürdőszobának a befejezésére. Ennek pozitív reakciója a speciális adalékok jelenléte a nedvességálló gipszkeverékekben, ami jelentősen csökkenti a víz negatív hatását a befejező bevonatra. Továbbá a vakolat megőrzése hozzájárul a vízszigetelő megoldás, burkolólapok kezeléséhez.

A kiválasztott vakolatnak a fürdőszobában nedvességállónak kell lennie. Ezenkívül a létrehozott bevonatot nem vízérzékeny dekorációval kell védeni.

Megfelelő fajták a dekoratív vakolatból

A fürdőszobai dekorációs tulajdonságokkal rendelkező gipsz falak további védelmet nyújtanak, amelyek a rétegek alatt fekszenek, nedvességtől és mechanikai igénybevételtől. Az ilyen anyagok dekorációhoz való megválasztása egyedülálló, eredeti, gyönyörű és ízléses módon díszíti a szobát. A durva felület kisebb hibái is el lesznek rejtve. A létrehozott dekor jól kombinálva más anyagokkal.

A dekoratív vakolat kombinációja mozaikokkal

A fürdő díszítésére szolgáló dekoratív készítmények alábbi fajtái használatosak:

Az első gyakorlati anyag, amelyhez töltőanyagokat, például faanyag (vagy pamut) rostokat, kicsi kavicsokat és ásványi zsetont használnak. A texturált habarccsal kezelt falak szárítás után különböző felületek (fa, kő és mások) textúráját nyerhetik, egyedi mintázatokat.

 • a bevonat alkalmazása nem igényli a munkaterület tökéletes összehangolását;
 • a kívánt bevonatot a kívánatos színekben lehet újrafesteni.

A velencei anyag jó víztaszító tulajdonságú anyag. A létrehozott felület jól néz ki. Segítségével különböző anyagokat utánozzon: fa, gránit, márvány és mások.

A dekoratív keverékek általános előnyeit a táblázatban mutatjuk be.

Mint a gipsz a falak a fürdőszobában a csempe alatt

Amikor az önjavító lakástulajdonosok gyakran megkérdezik, hogy a falak falatozását mielőtt a csempék behelyezése előtt megkönnyítené. Minden mester kijelenti, hogy ez az eljárás rendkívül szükséges, mivel vele gondosan felkészítheti a falakat további díszítésre. Ha ez nem történik meg, akkor a burkolólapok egyenetlen felületek és rossz tapadás miatt lehetetlenek lesznek.

A vakolatok típusai

sanifying

Mivel a csempe elsősorban magas páratartalmú helyiségekben van elhelyezve, például fürdőszobában, WC-ben vagy konyhában, akkor a vakolatot a megfelelő tulajdonságokkal kell kiválasztani. Az ilyen megoldásokat úgynevezett sanitizing, mert Nemcsak a hagyományos vakolat funkcióját, hanem a vízszigetelést is biztosítják. A szükséges tulajdonságok átadásához speciális adalékokat és lágyítószereket adunk a keverékhez.

A fertőtlenítő vakolat nagy szilárdsággal rendelkezik, könnyen alkalmazható, gyorsan megkötődik, és a felületén nem keletkeznek repedések.

Ezenkívül a befejező anyagnak más előnyei vannak:

 • védi a szobát a nedvességtől és a sóktól, amelyek behatolhatnak az alapozásból vagy a teherhordó falakból;
 • megakadályozza a virágzást a falakon;
 • jó páraáteresztő tulajdonságokkal rendelkezik;
 • szulfátrezisztencia;
 • környezetbarát.

A típusú gipsz alatt a csempe van osztva cement és vakolat. Minden anyagnak megvannak a saját előnyei és hátrányai, ezért csak akkor lehet választani, ha megismerkednek velük.

Cement alapú

A legmagasabb nedvességtartalmú helyiségekben használható cementanyag-keverékek a legáltalánosabbak. Az oldat összetétele cement, homok és lágyítók. Lehetőség van önmaguk készítésére, vagy száraz keveréket vásárolhat, amelyet csak az utasításoknak megfelelően vízzel kell hígítani. Meg kell jegyezni, hogy csak egy tapasztalt mester, aki ismeri a vakolat összetételére, konzisztenciájára és tulajdonságaira vonatkozó követelményeket, önmagában is habarcsot készíthet.

A keverék öngyártásához az M400 cement márkanevek használatával, mert Nagy ereje van. A gipsz homokjának tisztának és nem túl finomnak kell lennie, máskülönben a felület felszíni repedéseinek szárítása után. A túlságosan nagy frakciók jelenléte szintén nem kívánatos, mert egy ilyen megoldás porózus szerkezetet eredményez. Lágyítószerként PVA ragasztót vagy mosószert adunk a keverékhez.

A cementkötés jól alkalmazható a magas páratartalmú helyiségekben és gyakori hőmérsékletváltozásoknál csempe alatt. Segítségével kiküszöbölheti a felületi rendellenességeket, és megbízható alapot biztosít a csempe számára. Az előnyök mellett az anyag hátrányai is vannak. Például az oldat teljes száradása hosszú időt vesz igénybe, ami hozzájárul a javítás késleltetéséhez. Ezenkívül megrepedt felületek is megjelenhetnek a vakolt felületen.

gipsz

A gipsz alapon lévő vakolatot ritkán használják a falak falba történő befejezéséhez, pl képes nedvességet felszívni. Meg kell jegyeznünk, hogy speciális, a magas páratartalmú helyiségekben alkalmazható kompozíciók vannak, de javasoljuk a falak vízállóságát is. Azok a okok, amelyek miatt a fogyasztók inkább a gipsz vakolatát kedvelik a csempe alatt, könnyen használható és gyorsan szárítható. Így a teljes javítás időtartama több napra csökken.

Gipsz alapú habarcs használata esetén néhány szabályt kell követnie:

 • a keveréket kis adagokban készítsük el 20 percig;
 • a gipszréteg nem haladhatja meg a 2 cm-t;
 • a kezelt felületet víztaszító vegyülettel kezeljük;
 • gipsz falak kell kezelni finoman, mert a felületük kisebb sérülést vagy erős nyomást károsíthat.

Gyakran előfordul, hogy a kezdő mesterek kíváncsiak, hogy lehetséges-e a gipszkartonhoz ragasztani a csempéket. A válasz egyértelműen pozitív, de egyidejűleg a falakat vízszigetelő anyaggal kell feldolgozni.

Vakolási technológia

A vakolás folyamata a falak előkészítésével kezdődik. Az első dolog, hogy megszüntesse a régi befejezni, és ajánlott, hogy végezzen sztrippelés a földre. Ezután a megtisztított felület alapozva van. Mivel a csempe lapos falakhoz van ragasztva, meg kell határozni a görbületüket egy szinttel, majd helyezzük el a jelzőfényeket.

A vakolási megoldást 3 rétegben alkalmazzák:

 1. Starter. Ez is ismert "fröccs". A falakat permetezéssel vagy kefével nedvesítik. Ezután a folyékony oldatot egy simító segítségével 5 mm-es réteggel nedves felületre dobják, de ha az alap fa, akkor a rétegvastagságnak legalább 9 mm-nek kell lennie. A kezdő réteg kiegyenlítése nem szükséges.
 2. Chernova. A vastagabb vakolatot kb. 5 mm vastagságú kezdõrétegre helyezzük. A felületprofil minden irányban spatulával van elszórva.
 3. Befejezés gombra. Az utolsó gipszréteg a legvékonyabb - csak 2 mm. Ezt a rétegvastagság teljes száradása után alkalmazzák, míg a felületet kissé nedvesítik vízzel. Alkalmazáskor a vakolatot egy spatulával egyenlítjük, 20 fokos szögben tartva. Mielőtt megszilárdulna az oldat, egy kezelt felületen körkörös mozgásnál az óramutató járásával ellentétes irányban végezzen speciális simítóval. Amikor a falak teljesen szárazak, elkezdheti a burkolólapokat.

Ragasztom a ragasztót?

A cserép ragasztót nagy mennyiségben állítják elő, és egyes típusai ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a vakolat, tehát nem meglepő, hogy az emberek azon gondolkodnak, vajon lehetséges-e a falak vakolását egy ilyen kompozícióval. Tapasztalt mesterek azt mondják, hogy ez az eljárás nagyon is lehetséges, de ehhez meg kell választanod a megfelelő keveréket és fel kell készíteni az alapfelületet, ellenkező esetben a felület finom lesz.

A csemperagasztó száraz keverékek és kész oldatok formájában készül. Az első típus homok, cement és lágyítók alapú kompozíciókat tartalmaz. Az elkészítéshez hígítsuk fel a keveréket vízzel. A kész megoldások olyan polimereket tartalmaznak, amelyek további szilárdságot biztosítanak, ezért egy vékony anyagréteg alkalmazása elegendő a csempe ragasztásához. A polimer készítmény előnyei ellenére teljesen alkalmatlan a vakolásra, de a száraz keverék tökéletesen illeszkedik.

A száraz ragasztókeverékek számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek segítségével hagyományos gipsz helyett használhatja őket:

 • fokozott duktilitás;
 • nagyobb tapadás;
 • nedvességgel és hideg ellenállás;
 • gyors fagyasztás

Fontos megjegyezni, hogy a csemperagasztó csak vékony rétegben alkalmazható, különben problémák lehetnek a kezelt felületen. Ha a falakon 3 cm-t meghaladó szabálytalanságok vannak, akkor célszerű előre felhordani őket. Az oldat elkészítése során figyelni kell a zsírtartalmára, azaz a zsírtartalomra. ha a keverék erősen tapad a spatulához, akkor az indikátor megnő. Ebben az esetben a keveréket homokkal kell hozzáadni.

A vakolat ragasztási folyamata

Mielőtt felhelyezné a ragasztófalat. Régi bevonatokat és különböző szennyeződéseket tisztítanak, utána pedig a felületet vizsgálják a hántolás vagy a feltörő területek számára. A sérült területeket el kell távolítani és fel kell tölteni. Végül két rétegben egy primert alkalmaznak a falakra, amelyek védelmet nyújtanak a káros mikroorganizmusok ellen és növelik az adhéziót.

Egy sík felület létrehozásához telepítenie kell a jelzőtáblákat a vízszintes és vízszintes vonalak használatával. Ezután folytathatja a ragasztókészítmény közvetlen alkalmazását. Az első réteg esetében krémes konzisztencia keveréket használnak, és egy simító segítségével a falakat gondosan kezelik, és kitöltik a repedéseket. Az oldat 24 órán belül megszárad, majd a vakolat tovább folytatható.

A második réteg vastagabb keveréket használjon. Rendszerint ebben a szakaszban elérjük a vakolt felület kívánt vastagságát, ezért a végén a falak simítása a szabály segítségével történik, majd a sarkok speciális spatulával vannak kialakítva. Miután a ragasztókészítmény teljesen száraz volt, továbbhaladhat a falak burkolásához.

A falak vakolásához a legmagasabb minõség volt, nemcsak a megfelelõ anyag kiválasztása és helyes alkalmazása, hanem helyes felkészítése is. Ezért a javítás során fontos, hogy tanulmányozza a gyártó ajánlásait, amelyek általában a csomagolóanyagon jelennek meg.

A falak vakolásának folyamata a következő videóban látható.