Legfontosabb > Csapok

Megértjük, hogy milyen ajtót kell behelyezni a fürdőszobába: hogyan lehet kombinálni a praktikumot és a stílust

A fürdőszobába vezető ajtók a belső tér fontos elemei, amelyeket szervesen össze kell kötni a vízvezetékkel, bútorokkal és burkolattal. Azonban az ajtó fő célja még mindig nem esztétikai tulajdonságok, hanem megbízhatósága és funkcionalitása.

Gyakran vannak olyan viták a tervezők és a lakástulajdonosok körében, hogy melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába, de nincs határozott válasz, mert nagymértékben függ a padlófelülettől, a nedvességtől, a szellőztetés minőségétől és a vászon sajátosságaitól.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a fürdőszoba ajtójának?

Nem számít, mennyire elegáns és drága a választott ajtók, először is nedvességállónak kell lenniük, azaz védeni kell a magas páratartalmú, forró levegőtől és a vízzel való érintkezéstől.

A védőbevonat nélkül a természetes fa vagy MDF lemez deformálódik: megduzzad, majd összezsugorodik, ami repedéssel borítja, és megszünteti fő funkcióját.

A nedvesség és a magas hőmérséklet hatása enyhíthető úgy, hogy egy fürdőszobát vagy zuhanytálcát telepít az ajtóval ellentétes falhoz vagy egy további válaszfal felállításához.

A fém műanyag és üveglapok a legsikeresebbek a közeli fürdőszobában, egy tágas helyiségben - minden olyan termék esetében, amely védő réteggel rendelkezik.

Például egy laminált termékeket egy vastag szintetikus fóliával borítanak, amely nem enged át nedvességet. Ez a megjelenés nem ellentétes az általános belső döntéssel, válassza a természetes faanyagot utánzó laminált anyagot.

Nézzük meg a különböző típusú ajtókat, és próbáljuk meg azonosítani az előnyöket és hátrányokat:

A gyártási anyag festményeinek fajtái

A termék tervezésének, helyének, díszítésének megválasztása elsősorban az anyagon alapul, amelyből a szövet elkészül. A fa textúrája egyfajta felületet, egy műanyagot, egy harmadik üvegtárgyat és az egyes anyagok lehetőségeit messze nem érti.

Például nehezen helyezhető PVC-termék a palota belsejébe, és az üveg tolóajtók a vidéki stílusban kialakított helyiségben.

Költségvetési lehetőség - MDF

Ha a középáras szegmens vonzó termékei iránt érdeklődnek, akkor kétségtelenül MDF-ből készült ajtókat vásárolnak, amelyek egyszerűen leírhatók egyszóval - univerzálisak.

A gyártók meglehetősen érdekes modelleket kínálnak dió, wenge és cseresznye árnyalataiban, amelyeket üvegbetétekkel díszítettek, mindössze 2000-2500 rubelt. A tervezési javaslatok természetesen többet fognak fizetni egy pár fürdőszobai WC-hez, de gyakran választják ki a szokványos szöveteket, amelyek nem vonzzák a szemet, mivel a legfontosabb szerepet játszik a csempék, a bútorok és az egészségügyi berendezések.

Értékelni fogja az MDF-termékek relatív egyszerűségét és könnyű használatát - nem olyan törékenyek, mint az üveg. A természetes összetétel (préselt fafűrészpor és lignin kötés) és a környezeti tisztaság miatt az ajtók jó a sok gyermek és állat otthonában.

Nedvességállóak, de a fűtési idény alatt a minimális méretváltozás veszélye áll fenn. A felületüket borító alapozó és zománc növeli a mechanikai kopás ellenállását.

Környezetbarát fa

A természetes anyagok divatja arra vezetett, hogy a falak ajtajai egyre népszerűbbek az országos házak tulajdonosai és a városi lakások tulajdonosai között.

A faipari termékek nem igényelnek további dekoratív befejeződést - a fából készült textúrát a természeti szépség különbözteti meg. Elég, hogy a felületet lakkal vagy speciális viasszal telítsük be, mivel puha, porózus és hajlékony fa tartós, vízálló, védve a kártevők és a penészgömb.

Sokan nem látják a különbséget a különböző fajtákban - és mélyen tévednek. Semmihez semmi nem keverheti el a fehéredő színt, melynek gyöngyszínes, vagy csaknem fekete színű, zamatos színezete van, a viaszos tölgy nemes fényével. Az éger, mint a cseresznye, enyhén pirosságot ad, és a fenyő árnyalatai egész tartományt képviselnek - barnás-rózsaszíntől sárgáig.

Elegáns furnér

A furnérburkolat egy megfelelő ajánlat, amely alternatívát jelent azok számára, akik értékelik a természeti szépséget és a praktikumot. A furnér egy vékony fából készült fa, amelyet speciális vágási módszerrel gyártanak. A belső ajtók gyártásához használt fűrészanyag, a leginkább ellenálló a mechanikai károsodás.

A furnérozás használata megkönnyíti az ajtószerkezetet, könnyebben hozzáférhetővé teszi, míg a texturális jellemzők és a fa mintázat eredeti formájában megmarad.

A modern fafeldolgozási módszerek lehetővé teszik különböző fajok - bükk, alma, tölgy, nyár és olíva - előállítását. A megfizethető ár miatt a legnépszerűbb a dió textúra, és a tölgy furnér modelljei tartósak és kopásállóak, ezért költségük magasabb.

A furnérozott termékek sokoldalúsága lehetővé teszi számukra, hogy harmonikusan illeszkedjenek minden tervezési projektbe - tökéletesen illeszkednek a fürdőszobai berendezési tárgyakhoz és fürdőszobai bútorokhoz.

Gyakorlati laminátum

Ha szereted a laminált ajtókat, győződjön meg róla, hogy milyen típusú filmeket használtak a gyártásuk során. A legolcsóbb termékeket szintetikus gyantával impregnált cellulózréteg borítja. Nyilvánvaló, hogy a "póló" papír nem feltétlenül alkalmas fürdőszobai felszerelésre.

Olyan modelleket kell választani, amelyek egy 0,5 mm vastagságú polivinil-klorid elasztikus fólia, vagy akár egy 0,8 mm vastagságú, még tartósabb kétrétegű laminátumot szorítanak meg, ami drágább és furnérszerűnek tűnik.

Költségvetésű fürdőszoba esetén a laminált ajtók ideálisak: olcsóak, könnyen felszerelhetők és könnyen karbantarthatók. Kívánt esetben a monoton modellek között megtalálhatóak az alakzatok vagy az üvegdekoráció lehetőségei.

Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy nem érdemes várakozni egy ilyen jellegzetes ajtó kivételes kialakításáról, valamint a speciális mágneses szilárdságú termékek ritkán megbízhatóak.

Műanyag: sokféle választás

A fürdőszobai műanyag ajtóknak nem kell a fehér alapon elhelyezett erkélyblokkokhoz hasonlítaniuk. A gyártók különböző lehetőségeket kínálnak a lengés, csúszó, összecsukható szerkezetek, amelyek műanyagból, fémből és üvegből állnak.

Ha a fal vastagsága és szerkezete lehetővé teszi, akkor maradhat az eredeti, modern megoldással - kazettás ajtók. Nem igényelnek további helyet a nyitáshoz, és a falhoz vagy párhuzamosan vannak elhelyezve.

A hely és a pénz megtakarítása érdekében sokan a "harmonika" -ot választják - egy műanyag lécből készült összecsukható ajtót. Közvetlenül a telepítés után észrevesz egy olyan eszköz hátrányait, amelyek első pillantásra kényelmesek: szerkezeti instabilitás, nagy hézagok és megbízhatóság hiánya.

A hengereken lévő rekesz ajtója sokkal kényelmesebb és praktikusabb, és pontosan megválasztott méretekkel nem rosszabb a zajszigetelésnél a szokásos csuklós kialakításnál.

Ütésálló üveg

Az üveg rendszerek még nem olyan gyakoriak, mint a fém-műanyagok, de népszerűsége egyre növekszik. Gyönyörű, gyönyörűen díszített, tartós, és teljesen ellenálló a vízajtók hatásaival, mintha fürdőszoba lett volna kialakítva. Az üveg tökéletesen illeszkedik a fajansz, porcelán, krómozott és aranyozott szerelvényekhez.

Hogyan lehet fenntartani a magánéletet és megakadályozni az üveg belső átláthatóságát? Ajánljon néhány sikeres módot:

 • arany, ezüst, színes bevonat;
 • ragasztós alapú film bevonat;
 • rajzok és dísztárgyak festett üvegfestékekkel;
 • csiszolt vagy színezett üveg;
 • ólomüveg színezett üveg.

Gyakran az üvegajtók rendelésre készülnek, így nincsenek problémák a formatervezéssel, a keretezéssel, a textúra vagy a kép kiválasztásával. A kis mínusz üveg - a foltok megjelenése a kondenzáció során felhalmozódott, de a szellőzés és a levegőztetés segítségével is megszabadulhat ettől a bajtól.

Csúsztatható és összecsukható ajtórendszerek

Ha szükséges az utastér szomszédságának megtakarítása, vagy az eredeti tervezési projekt végrehajtása, akkor válassza a hagyományos lengőajtókat, hanem a hajtogató és a csúszó típusú konstrukciókat.

A telepítés legegyszerűbb módja a számlázási rendszer telepítése. Ez magában foglal egy ajtólapot, amely a fal mentén egy vezető (fém profil vagy dekoratív felfüggesztés) mentén mozog.

A design annyira egyszerű, hogy sokan saját maguk telepítik, különböző anyagokból választják ki az anyagot ajtóként: fa, MDF, műanyag.

Az egyoldalú vagy bilaterális rendszer csúszása a következő részekből áll:

 • 1 vagy 2 ajtólap;
 • vezető profil (felfüggesztés) az ajtó felett;
 • a lapok felső végében rögzített görgők;
 • amely megakadályozza az ajtó lengését és a padlón való elhelyezkedést.

A reteszeléshez egy rackot kell felszerelni a másik oldalon, és be kell állítani a reteszelő mechanizmust. A csúszó rendszerek egyik változata a falak falra falszerkezete, amelyek nagyszerűek az újépítésű házak számára, de problémák merülhetnek fel a régi Sztálin, a panel- és a blokkházak telepítésével.

A szakértők ajánlásai ellenére egyes bérlők választják az összecsukható ajtók-könyveket és ajtók-harmonikákat. Ezek két hasonló lehetőség, amelyek ugyanaz a közzétételi elv társulnak. A "harmónia" számos azonos elemből áll, amelyek összecsukva összeszerelhetők, mint az azonos nevű hangszer.

A "Sash" könyvek két nagy részből állnak, amelyek egy bizonyos irányba hajtanak. Mindkét megoldás használata a fürdőszoba javítása szempontjából rendkívül praktikus, mivel nehéz a jó hangszigetelés és megbízhatóság elérése. Ezek a minták jobban megfelelnek a beltéri válaszfalak eszközének.

Az ajtók és a stílus megoldások megválasztása

Az ajtó modell kiválasztásakor az egyik kiindulópont a fürdőszoba stílusa. Figyelembe veszik a falak, az egészségügyi berendezések és a bútorok kiválasztása során, és természetesen tükröződik az ajtó- és ablaknyílások kialakításában is.

A lakástulajdonosok kedvence klasszikus - nemes, elegáns, nyugodt, tökéletes helyiségek díszítésére, amelyeket vízkezelésre terveztek. Lehetőség van fából vagy furnérozott ajtólapok használatára hagyományos keretkeretben.

Az országstílus egyszerű és szándékos durva teljesítmény. Minden anyagból készült ajtók közelednek: tömb, MDF, interline intervallum, laminatin.

A minimalista belső térben az ajtók úgy tűnik, hogy összeolvadnak a falzal, nem állnak az általános háttérrel szemben. A design a legegyszerűbb, üveg, műanyag, nedvességálló furnér felhasználásával.

Az exkluzív art deco stílus hangsúlyozza a belső tér gazdagságát és kifinomultságát. Ezt tükrözi a fürdőszoba általános szerkezete és bizonyos részletek, beleértve az ajtókat: ritka fajtákat választanak gyártásukra, kézi üvegfüggönyöket vagy ügyes kovácsolt felületeket használnak.

Bármi legyen is a kiválasztott ajtók, a legfontosabb az, hogy megfelelnek a belső kialakításnak és az ízlésének.

Ajtók a fürdőszobához és a WC-hez - Gyönyörű lehetőségek a jobb tervezéshez (90 fotó)

Az ajtókeretek kiválasztását komolyan kell venni.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a magas páratartalmú helyiségek, mint például a fürdőszoba és a WC, nem minden ajtó alkalmas.

A fürdőszobai ajtók és toalettek:

 • Ellenáll a nedvességnek, tartósnak és megbízhatónak;
 • Könnyű nedves tisztítás;
 • Kiváló hang- és hőszigetelés.

Most a fürdőszobába és a WC-hez vezető ajtók nem mindig keskeny szélességűek. Egyre több ember választja ki az azonos méretű ajtókat, mint a többi szoba.

A fürdő szellőztetésének javítása érdekében az ajtólapot egy és fél és két centiméter közötti résszel kell felszerelni.

Egy másik lehetőség a levegőáramlás biztosítására, hogy speciális nyílást biztosítson az ajtólapon.

Típusú ajtók a fürdőszobákban és a WC-kben

Egy sima festett fa vagy paneles ajtó egy elavult verzió.

Ma a gyártók a minőségi anyagok modern kialakítású ajtóinak széles választékát kínálják.

Ajtók fából és furnérból.

A faajtó persze szép, de nem olcsó. A fa és a fürdőszoba közötti ajtókat lakkozni kell a nedvesség elleni védelem érdekében.

A furnérozott ajtó olcsó, alacsony minőségű fából készült ajtó, és egy drága fa vékony réteggel ragasztva. Nem nagyon alkalmas az egészségügyi létesítmények számára, mivel a furnér nem ellenáll a nedvességnek.

Az újonnan megjelenő euro furnér ajtaja tökéletesen elviseli a nedvességet. Az eur furnér mechanikus sérülésnek ellenáll, és nem fakul a napfény hatása alatt. A természetes furnértól elkülönítve lehet sima bevonat.

A fa és furnérozott ajtók tökéletesen megtartják a hőt és jó hangszigetelést tesznek lehetővé. A tisztítás során nedves ruhával törölje le a tisztítószereket.

Ajtókeret műanyagból és műanyagból.

A műanyag ajtók nem ellenállnak a nedvességnek, és alacsony költséggel rendelkeznek. Hiányosságuk és alacsony mechanikai szilárdságuk.

A fém-műanyagot gyakran nem használják a fürdőszoba és a WC-szoba ajtajához, mivel túlságosan megjelenik a többi anyag között, és ez meglehetősen drága. De a fém műanyag ajtók minősége kiváló.

Ajtók üvegből.

Az üvegajtó nem túl népszerű. Az üveg vízálló, tökéletesen elviseli a nedves tisztítást.

A modern üvegajtók nagy szilárdságúak. A fürdőszobák esetében átlátszatlan vagy matt ajtókat használnak.

Festett, tükrös bevonattal vagy festett üvegfestéssel díszíthetõk. Ajtók üvegből - nem a legjobb megoldás, ha a család kisgyerekekkel rendelkezik.

PVC laminált ajtók és ajtók.

A laminált ajtó megfizethető és fából készült.

Nagyon könnyű, ellenáll a nedvességnek, jól mosott, de sajnos alacsony tolerancia a sokkterheléshez.

A PVC ajtó szerkezetileg hasonló a laminált, de erősebb és tartósabb. Tökéletes a fürdőszobában.

Ajtók több anyagból.

Az ilyen ajtókat együtt hívják. Általában átlátszatlan, temperált vagy laminált üvegbetétekkel vannak díszítve.

A műanyag ajtóknál az üvegbetétek nem készültek, az MDF-ben - nagyon ritkán, és az üveg más típusú ajtókban való használata lehetővé teszi számtalan érdekes változat létrehozását.

Az ajtó típusai a nyílás módján.

A leggyakoribb az ajtó. Mínusz - a szabad hely megköveteléséhez szükséges.

Most kezdődik a tolóajtók kora. Nyílt és titkos. Az első esetben a sáv, amelyen az ajtólap leválik, közvetlenül a falra van szerelve.

A második esetben meg kell teremteni egy speciális rést, amelyben az ajtó nyitva lesz. A második lehetőség a leginkább időigényes, és nem alkalmas minden típusú falra. A nyitott tolóajtók rossz hangszigeteléssel rendelkeznek.

Az ajtón egy titkos rendszer ezzel sokkal jobb, de többe kerül. A tolóajtók teljes mínusz a bonyolult telepítés, így a szakértők segítsége gyakran szükséges.

Összecsukható ajtók két típusból állnak:

 • "Könyvek" formájában;
 • A "harmonika" formájában.

Mindkét esetben az ajtólap több mozgathatóan összekapcsolt részből áll. Amikor az ajtót kinyitják, ezeket a részeket "könyv" vagy "harmonika" formájában hajtják.

Az ajtó-harmonika általában műanyagból készül, megfizethető. Az ajtókeretek létrehozásához a műanyagon kívül más anyagok is használhatók.

Reméljük, hogy az árucikkben adott ajtóvizsgálat megkönnyíti az Ön számára a megfelelő döntést, amikor a fürdőszobájukhoz vagy a WC-hez való ajtót választja.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba és a WC ajtóit, mivel ezek a szobák jellemzői

Az első különbség, amely elkapja a szemet, amikor a fürdőszobába vagy a WC-ként való ajtót választja - méretüket. Ha a magasság ugyanaz, mint a többi helyiség esetében, akkor szélessége általában 55 vagy 60 cm, de ez messze az egyetlen olyan paramétertől, amelyre figyelmet kell szentelni, kiválasztva melyik ajtót kell a fürdőszobába és a WC-ba tenni -, akkor is el kell döntenie az anyagot ahonnan készültek, gondold át a szellőzőrendszert, a zárószerkezetet és a szerelvényeket, aminek köszönhetően ez megtörténik. Azt is el kell dönteni, hogy telepítenek-e süket ajtólapot vagy üvegből - ebben a kérdésben nemcsak esztétikai, hanem racionális pillanat is van.

A bevonattal és töltelemmel ellátott ajtók jobbak a fürdőkádba és a WC-kbe való beépítésre

Ez a kérdés egyaránt függ attól a vágytól, hogy egy bizonyos anyag ajtólapját telepítsük, és magának a fürdőszobának a méretére.

Ha olyan nagy, hogy van lehetőség arra, hogy zárt zuhanykabin, fürdőszoba, WC, bidé, mosdó és mindegyik között helyet foglaljon, még mindig van hely ahhoz, hogy néhány lépést tegyen, akkor az ajtó anyagát nem korlátozza semmi, csak ne esnek egyáltalán.

Ha a fürdőszobában lehetetlen egy lépést tenni, mivel egy fal melletti fürdőkád, mellette egy mosogató és egy mosógép mögötte van, akkor nyilvánvaló, hogy a magas páratartalom folyamatosan befolyásolja az ajtólapot, és meg kell választania a megfelelő anyagot és módszert kivitelben.

Miért lehet a belső ajtók elviselni a nedvességet?

Minden belső ajtó egy belső keretből és külső burkolatból áll. A belső keret alapja lehet olyan anyagok, mint: alacsony értékű fa, forgácslap és MDF. Mindezek az anyagok félnek a nedvességtől. A gyártók 60% -ig garantálják a kapu nedvességállóságát. Ha a páratartalom magasabb, akkor az üveg és műanyag ajtók irányába kell nézni, majd egy kicsit később beszélünk róluk.


MDF panelekkel borított forgácslemez ajtók.


Ajtók MDF panelekkel borított masszából.

Az ajtó nedvességtartalmának stabilitása attól függ, hogy mennyire védik belső tartalmukat a nedvességtől. A tömör fából készült ajtó leginkább a nedvességre reagál. Vastagabb ajtóforgácslap és MDF.

A kapu nedvességállóságát illetően több gyenge pont van:

1. Egyes ajtókon önálló védőbevonatot alkalmaznak a lapon, majd a szélén. Így a szél és a vászon között kicsiny észrevehető kötés alakul ki. A szivárgó kötés nedvességet okozhat az ajtólapon. Ami fokozatosan a vászon károsodásához vezet.

2. Az ajtó felső és alsó vége soha ne fedje védőanyaggal. Valószínűtlen, hogy a nedvesség közvetlen sebzése az ajtó ezen helyén nem lehetséges, de ezeken keresztül az ajtók nedvességet gyűlhetnek a helyiségből. A legjobb, ha az ajtó felső és alsó részét védő lakkal kezeli. Ez különösen igaz a fürdőkádba szerelt ajtókra.

Ezután elemezzük, hogy ez a bevonat hogyan tudja megvédeni az ajtót a nedvességtől.

Laminált ajtók

Az egyik legvonzóbb a bevonatok költségén. Ez egy papír az ajtó aljára van ragasztva és gyantával bevonva. A gyártók azt mondják, hogy ezek az ajtók szabadon lehetnek a szobában, ahol a páratartalom akár 60%.

A kiváló minőségű laminált bevonat meglehetősen kopásálló anyag, de a probléma az, hogy sok beltéri ajtó gyártója alacsony minőségű bevonatot használ. Elég vékony, könnyen sérült, és a nedvesség károsodásához vezethet az ajtószárny duzzanata.

Vagy laminált. Ugyanaz a laminált, de jobb teljesítmény. Vastagabb papírt használnak gyártásához, és a lakkozást több rétegben végzik. Ez tükröződik a végtermék minőségében és költségeiben, ami némileg magasabb, mint a hagyományos laminátumoké.

PVC bevonatú ajtók

Ebben az esetben az ajtókeret fából és MDF-ből készül, és a felületén PVC-t alkalmaznak, amely nem fél a nedvességtől, kémiailag aktív anyagokkal tisztítható és jó kopásállósággal rendelkezik. A film különböző színekből és textúrákból állhat, így a fürdőszoba és a WC színének megfelelő ajtók kiválasztásának feladata nem olyan fontos, mint az összes műanyag ajtópanelek esetében. Az ilyen bevonatok hátrányai közé tartozik a készítményben lévő klorid jelenléte (normál módon a gyártók szerint) és az ajtólevél rétegződésének valószínűsége - amely után a nedvesség bejut a keretbe.

Öko-fedett ajtók

Ugyanaz a műanyag, de más technikával készült - tartalmaz fát, és kötőanyagként műanyagot használ, amely nem tartalmaz ártalmas anyagokat. Külsőleg egy ekoshpon utánozza a fa szerkezetét, de sokkal erősebb, mint a "prototípus" a tartósság szempontjából, teljesen nedvességálló, sőt, ha melegszik, nem bocsát ki olyan anyagokat, amelyek károsak lehetnek az emberek számára - ezek az ajtók akár allergiás emberek számára is telepíthetők.

Furnérozott ajtók

Belső feltöltés lehet költségvetési fa vagy forgácslap. A külső ajtókat finom fa furnér borítja. Úgy ítélik meg, hogy a fából készült ajtót nem lehet a magas páratartalmú helyiségekbe beépíteni, de ha jó lakkot, zománcot vagy festéket takar, akkor a páratartalom nem lesz nagy hatással a belső alkotóelemekre. Ha azonban a fürdőszobában megnövekedett páratartalom van, jobb, ha előnyben részesítjük a faforgácslapból készült furnérozott ajtókat. A furnér a legdrágább bevonat, mivel természetes anyag, de a nedvességállóság szempontjából nem a legjobb bevonat az ajtók számára.

Műanyag ajtók

Viszonylag az utóbbi időben a piac teljesen műanyagból készült ajtókat mutatott. Nincsenek semmi közük a PVC profilból készült ajtókhoz, amelyek úgy néznek ki, mint egy ablak. Ezek olyan belső műanyag ajtók, amelyek ugyanolyan kinézetűek, mint más anyagokból készült ajtók. Olyan olcsó és tartós anyagból készülnek, amely nem alakul ki penész, gombák és nedvességre nem érzékeny. Az ajtó ürege polisztirolhabgal tölthető, így kiváló hangszigeteléssel, hőszigeteléssel és teljesen ellenáll a nedvességnek.

Ezeknek az ajtóknak csak két hátránya van - alapvetően minden javasolt modell fehér, bár más színeket, valamint klorid jelenlétét találja az anyag komponenseiben. Azonban a tanúsított termékek megfeleltek az összes szükséges tesztnek, és rendelkeznek a megfelelő minőségi tanúsítvánnyal.

Üvegajtók

Ideális a fürdőszobában minden tekintetben. Ez az anyag mások számára esélyt ad gyakorlati és esztétikai okokból, de két hátránya van: egy ilyen ajtólap meglehetősen nehéz, ezért kiváló minőségű szerelvényeket igényel. Önnek is fizetnie kell a minőséget - az árnál ez az ajtó meghaladja az összes többi analógot.

Mi a legjobb megoldás az ajtó kinyitásához?

A módszer a bezárása a legnépszerűbb - nyitható, csúszó és összecsukható ajtók. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni a vásárlási döntés meghozatala előtt.

hinta

Ez a leggyakrabban használt klasszikus megoldás. A szokásos kialakítás mellett külön előnnyel is bírnak - a küszöbértékek beállítására, ami javítja a hangszigetelést. Ennek a megoldásnak csak egy hátránya van - egy ilyen ajtó mindig bizonyos szabad területet igényel, de őszintén szólva, nehéz elképzelni, hogy miben lehet még elfoglalni.

csúszó

Igen, helyet takarítanak meg, de el kell dönteniük, hogy melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába és a mosdóba, nem szabad azonnal megállítani a választásukat, különösen, ha klasszikus dizájnnal kínálják őket. Az a tény, hogy mindig van egy rés az ilyen ajtólap és a padló között, ami azt jelenti, hogy az ilyen ajtóknak gyakorlatilag nincs hangja és hőszigetelése, ami kritikus hátrányt jelent a fürdőszobák számára.

Ha sürgősen szükség van egy ilyen modell telepítésére (például a fürdőszobaajtók átfedéskor a helyiségben vagy a folyosó túlságosan keskeny), akkor jobb, ha a falba lépő kazettás ajtókat választja. Ezekben a modelleknél a tolóajtók hátrányai minimálisak, de vásárláskor szükség van a jótállási szolgáltatás feltételeinek megvitatására, mert ha megszakadnak, akkor szét kell szedni a falat.

összecsukható

Úgy tekinthetők egyfajta csúszó, de egy fontos figyelmeztetés - nincs szükségük további teret nyitásra - sem a falon, sem közel. Szerkezetileg két könyv két változatából és egy harmonikából készülnek. Az első esetben ezek két fél, a második, három vagy több rész. A rossz hangszigetelés mellett a hátrány az, hogy az ajtók "elfogyasztják" az ajtó egy részét, amelyet összecsukva foglalnak el. Ennek eredményeképpen a 40-45-ös érték 55-60 cm maradt.

Az ajtólap átlátszósága

Természetesen ez nem jelenti az átláthatóságot a közvetlen értelemben, hanem a csillogó vagy színezett üvegbetétek jelenléte az ajtón - semmi sem látható rájuk, de legalább világossá teszik, hogy van-e valaki a fürdőszobában vagy sem.

Ha esztétikai szempontból közelítünk ehhez a kérdéshez, akkor nem lehet semmilyen ajánlás - ez csak ízlés kérdése - sok üveges ajtó nagyon jól néz ki.

Ha az ilyen ajtókat csak gyakorlati oldalról vesszük figyelembe, akkor figyelmet kell fordítanunk az ilyen pillanatokra:

 • Hangszigetelés. Jó szintjét csak vastag és sűrű ajtólap biztosítja. Az üvegbetétek, ha nem több rétegből készülnek, szükségszerűen csökkenti a hangszigetelést. Ha ez a pillanat az egyik kulcs, akkor szükség van egy üres ajtóra.
 • Szabad-elfoglalt. Üvegbetétek jelenlétében ez a probléma további dömping nélkül fog megoldódni, ami különösen nagy családok számára lesz értékelhető.
 • Úgy tűnik, hogy a világ mindenütt ki van kapcsolva. Ha a vélemény rossz, akkor ellenőrizheti ezt anélkül, hogy minden ajtót megnyitna.

Ennek eredményeképpen az ideális megoldás egy kiváló minőségű ajtó, vastag üveglapkákkal. Háromszoros formája két vagy három rétegből áll.

Ebben az esetben szükséges az ajtók szellőzőrácsja.

Ha rossz a szellőzés a fürdőszobában, akkor a jelek jelennek meg minden fürdés után - ez kondenzáció a falakon, ajtón és egy izzadt tükör, amelyet meg kell tisztítani annak érdekében, hogy tükröződjenek.

A kondenzáció kialakulása az ajtólevél és a fürdőszobában fűtött levegő közötti hőmérsékletkülönbségnek köszönhető. A különbség csökkentése érdekében vagy vásároljon ajtót szellőzőrácsokkal, vagy később külön telepítse őket. Ezt a kérdést meg kell oldani mielőtt kiválasztanák a fürdőszobát és a WC-t. A külön telepítéshez az ajtó fúrása szükséges, ami nem kívánatos.

Ha valamilyen oknál fogva a természetes szellőztetés nem oldja meg feladatát, az egyetlen módja annak, hogy egy száraz fürdőszobát kapjunk gomba és penész nélkül, mesterséges (kényszerű) szellőzést telepítsen. Ugyanaz a feladata, hogy biztosítsa a levegő mozgását a fürdőszobában, hogy a forró és hideg rétegek folyamatosan keveredjenek. Legtöbbször erre a célra egy ventilátort használnak, amely a szellőzőre van szerelve. Manuálisan bekapcsolható, a fürdőszoba világításával vagy a kijelölt időpontban, ha a modell időzítővel van felszerelve. Ezt a szellőztetési módot kipufogónak nevezzük, amikor meleg levegőt vezetünk ki a szobából az utcára, és újat jön a folyosóról.

Ha probléma merül fel a kipufogó levegővel, akkor kényszerített szellőztetés történik - amikor levegőt szivattyúznak a helyiségbe, majd természetes módon keringenek a nyomáskülönbség miatt.

Súlyos esetekben, amikor nincs lehetőség a légi tömegek természetes mozgásának módosítására, vegyes szellőztetés létrehozására kényszerülnek. Ebben az esetben a friss levegőt egy szellőzőcsatornán keresztül veszik ki, és a kipufogó levegő egy másik csatornán keresztül távozik. Ha van szükség és lehetőség van egy vegyes szellőztetés telepítésére, akkor valószínűleg nem lesz szükség az ajtók szellőzőrácsainak vagy hubjainak felszerelésére.

Milyen kiegészítők használhatók a fürdőkád és a WC-k ajtajához?

Ha nem szükséges egy fogantyút a nappaliban egy zárakkal felszerelni, akkor a mosdó vagy a fürdőszobában abszolút szükséges. Számos zárszerkezet létezik, és melyiket választja ki, az ajtó anyaga és a személyes preferenciák alapján kell döntenie:

Beépített retesz

Ez a legkedvezőbb választás a komissiózáshoz és a beszerelés költségeihez. Ez egy hétköznapi fogantyú, amelyen belül egy retesz van beépítve, amely egyik pozícióban meggátolja a mechanizmus elfordulását. Az ajtóba való beszereléshez elegendő két lyukat fúrni egy fúróval - az ajtólapon és a másik végén.

Külön retesz

Ebben az esetben külön vásárolt ajtókilincset és reteszelést, amely lehet mortise és számla. A második esetben, gyakran a zár helyett, egy csavart (csavart) szerelnek be, amely gyakorlatilag korlátlan élettartammal rendelkezik. Az ilyen típusú kiegészítők a leginkább egyszerűnek és megbízhatónak tekinthetők.

Egészségügyi zár

Valójában ez egy szabványos mortise zár, csak egy egyszerűsített kialakítású, és csak egy nyelv - egyszerre zárja az ajtót zárt helyzetben, és viszont rögzíti a retesz, amely a zárszerkezet belsejében található. A működtetés elve megegyezik a beépített zárral rendelkező zárral, de a mechanizmus megbízhatóbb, és nagy erőfeszítést igényel az ajtólapra történő beszereléskor - ha ezt a szolgáltatást külön rendeljük, az árkülönbség majdnem megduplázódik.

A belső ajtók záróerejének különbsége, beleértve azokat is, amelyek a fürdőszobába és a WC-be vannak felszerelve - nincs szükség a zárszerkezet magas titkosságára. A maximális, amit meg kell őriznie, megakadályozza, hogy az ajtó véletlenül kinyíljon, ha úgy tűnik, hogy senki sincs benne. Gyakran ilyen zárakban van egy speciális lyuk, amely lehetővé teszi, hogy egy tűvel nyissa meg - ez az elővigyázatosság hasznos lehet, ha a gyermek véletlenül bezárul a fürdőszobában.

Tegye fel a tolóajtókat a fürdőszobába és a WC-ben?

A kis területű apartmanokban minden négyzetméter értékes. Az ajtó nem sok helyet foglal el, de a csuklós szárny szabad helyet igényel. A fejlesztők figyelembe vették ezt a problémát, és egy egyszerű, de hatékony rendszert hoztak létre. Miután tolóajtókat telepítettek a fürdőszobába, a lakás tulajdonosa stílusos belső térré válik, és a nyílászárónak már nincs szükség szabad térre.

A tolóajtók kialakításának jellemzői

A fürdőszoba tolóajtókészüléke közötti különbség a pántok hiánya. A szárny a görgős mechanizmust tartja. A mozgás a vezető síneken történik. A telepítés során az elemek a dekoratív falpanel alatt vannak elrejtve. Reteszelő mechanizmussal és dugóval ellátva. Emellett az ajtók speciális szilikon vagy öntapadó ragasztószalaggal is felszerelhetők, ami kényelmes a fürdőszobában vagy a WC-ben.

A tolóajtó előnyös a fürdő számára, mivel a vászon nyitása a síneken lévő görgőkön történik. Ez lehetővé teszi a "halott zóna" kialakulását az ajtó közelében. A sáv csak a fal mentén való helyiséget igényel. A különálló szobák problémája sikeresen megoldódott. Az ajtórendszer úgy van felszerelve, hogy a szelvények különböző irányba mozduljanak el és külön zárják le az egyes helyiségeket.

A tervezési különbség a támogatás típusa:

 1. Modell felső felfüggesztéssel. A csapágyvezető sín az ajtókeret tetejére van erősítve. Az elem tartja a szárnyat, mozog a görgők segítségével. Alulról tüske van, de útmutatók, így a vászon egy adott pályán halad.
 2. Modell alsó támasszal. A tervezés hasonló, de ennek ellenkezője. A csapágypajzs a padlóra vagy az ajtókeret aljára van szerelve. Felszerelt vezetőszerkezet.

A fürdőszobában jobb egy felső felfüggesztésű rendszer telepítése. A modell az alsó támasztórudat eldugult szennyeződéssel. Ha a hornyot gyakran nem tisztítják, a gyűrű elakad.

A beépített rekesz ajtó a fürdőszobában csak szabad helyet foglal el a fal melletti ajtó keret mellett. Kombinált fürdőszoba esetén a probléma egyszerűen megoldható. Csak egy kupát telepítsen. A bontatlanul két ajtó van. A csúszó rendszert a WC-ben és a fürdőszobában kell elhelyezni. A szárny egyidejű megnyitása nem zavarja egymást, a telepítést háromféle módon végezheti el:

 • A vezetősíneket úgy kell elhelyezni, hogy mindkét ajtó nyitható szárnyai egymás mögé kerüljenek.
 • Ha a fürdőszoba és a WC a szabad térben korlátlanul van, akkor a rekesz ajtaja különböző irányba mozog.
 • A fürdőszoba és a WC ajtóit egymástól elválasztják a maximálisra.

kazetta

A kazettás tolóajtó beépítése a fürdőszobába nehezebb. A kialakítás blokk, amely vasúti szerkezetből és szárnyból áll. A kazetta a fal részeként van felszerelve. Felülről a rendszer gipszkartonra van burkolva, csempével vagy más befejező anyaggal. Nyitás közben az ablakszárny a falba kerül, anélkül, hogy helyet foglalna a fürdőszobában.

összecsukható

A fürdőszoba és a WC legegyszerűbb része az összecsukható ajtó. A szárny harmonika vagy könyv formájában készül, amely nem lép be a fal mögé nyitva. Az oldallér szabad marad, de az ajtó szélessége csökken. A harmonika ajtónak a fürdőszobába való beszerelésekor a szellőztetés problémája megoldódott, de a szigetelési tulajdonságok elveszettek. A hajtogatások lazán vannak rögzítve az ajtókeret aljára, és rés keletkezik.

Ajtólevél anyag

Különleges követelmények vannak a fürdőszoba tolóajtóként:

A titok, hogy kiválasztja a jobb tolóajtó a fürdőszoba és WC

Ellentétben a tipikus lakások az elmúlt években, a modern lakások kell jellemezni a bőséges szabad hely, a levegő és a fény. Ezenkívül fontos a bútorok, háztartási készülékek, valamint a különféle formatervezési minták funkcionalitása. Nem ritkán manapság ablakok, ajtók, világítás, háztartási készülékek be vannak kapcsolva, távvezérléssel vagy a "késleltetett indítás" funkció használatával.

Az egyik leghasznosabb eszköz, amely közvetlenül vagy közvetve megoldja a kényelmet, a funkcionalitást és a hatékonyságot, tolóajtók. Az általános javítások során figyelembe kell venni azok tervezési jellemzőit, előnyeit, hátrányait. A cikkben található információk segítenek egy átfogó képet nyújtani az eszköz kényelmes szállásáról, valamint gondosan tervezik a javítási munkát.

A modern belső tér funkcionalitásának feladata olyan fontos, hogy:

 • minden terv megbízhatóan és hatékonyan működött;
 • helyet mentett.

Ezek a problémák a mai élet különböző területeire vonatkoznak: közlekedés, építés, bútorgyártás. Az ajtók kinyitásának elve a görgőknek a vezető mentén történő mozgatásával a szekrények, a zuhanyzók és a vasúti kocsik működésének alapja.

A tolóajtóknak vannak előnyei a lengő tárcsákkal szemben.

előnyök

 • Helyet takarít meg azzal, hogy több bejárat egymással szemben helyezkedik el.
 • Esztétikus megjelenés, bármilyen belső tér díszítése.
 • Kevesebbek, és telepítésük nem jelent különleges nehézséget.
 • A gyártás során a csúszó szerkezetek felhasználhatók különböző anyagok kombinációiból.
 • Az áttetsző elemekkel ellátott tolóajtó a fürdőszobába mindkét oldalán jobb megvilágítást biztosít a helyiségeknek.
 • Az alumínium komponensek alacsony tömege miatt az ilyen termékek legfeljebb 2400 mm magasságú és 1100 mm szélességben készülhetnek.
 • A falra vagy mennyezetre szerelhető.

hiányosságokat

A csúszó szerkezetek hátrányai közé tartozik a hangszigetelés és a tömörség hiánya.

A tolóajtók ajtólapból, egy vagy két vezetőből, két gördülő görgőből, egy alsó zászlórudakból, egy fogantyúból és egy dugóból állnak.

Az ilyen minták kétféleképpen oszthatók meg:

 1. Szerkezetek, amelyek a felső vezetőt használják, amelyen a görgők mozognak, és biztosítják a penge mozgását. Úgy tűnik, maga a vászon ragaszkodik a vezetőhöz, és a súlyt a tetején összpontosítja. Egy további zászlós görgő megakadályozza, hogy a lemez lecsússzon a vezetősínről.
 2. Tolóajtó alsó támasszal. Itt a felső görgők megakadályozzák a vászon kijutását, és a design csak az alsó vezetőn nyugszik. Fontos, hogy rendszeresen megtisztítsa az ott keletkezett szemetet. Ellenkező esetben az ajtó elemei megszakadhatnak, valamint a doboz falai is.

A csúszó szerkezetek telepítési eljárása univerzális.

 1. Először egy fablokkot rögzítenek az ajtó felett.
 2. Hozzáadnak egy útmutatót.
 3. A vászon alsó végén kiválasztja a zászlóhenger hornyát.
 4. A szerelés befejezi a dugók készletét.
 5. A csúszó rendszer működését ellenőrzik és szabályozzák.
 6. A mozgó elemek és az ajtók belseje dekoratív burkolattal van ellátva.

A kapu szélességétől függően tolóajtó egy vagy két ajtólapból áll. Két vászon egy konstrukciója képes megakadályozni nem csak az egyesített szaniterberendezések, hanem egyszerre két külön nyílás nyílását is. Az ajtószerkezetek mindkét típusának telepítéséhez fontos, hogy a szomszédos falak mentén elosztatlan hely legyen.

Az ajtólapok anyaga a ház tulajdonosának preferenciáitól függ, attól függően, hogy milyen körülmények között működik az ajtószerkezet. A mai piacon számos gyártó kínál számos ajánlatot.

A fürdőszoba tolóajtók ilyen anyagokból készültek:

 • fából;
 • laminált elemek;
 • kompozit anyagok;
 • furnérozott fa;
 • üveg;
 • műanyagból.

A faalapú anyagoknak nedvességálló impregnálással kell rendelkezniük. Egyébként az ajtólap nedvesség hatásának duzzanata miatt a szerkezeti geometria megszakad. Ez valószínűleg az ajtó mechanikus részének meghibásodásához vezethet. Így a fürdőszoba legalkalmasabb anyaga műanyag, üveg, alumínium.

Tolóajtó a fürdőszobába kétféle lehet

 1. Szilárd vagy homogén, ugyanolyan típusú anyagból készülnek.
 2. Alakú, különböző anyagokból áll, amelyek gyakran szokatlan kombinációk. Egy csúszós kivitel egyszerre üvegből, műanyagból, fémből és fából állhat.

Azokban az esetekben, amikor az egészségügyi létesítmények szomszédosak egy sötét sötét folyosóval, az átlátszó vásznak további előnye van. Az egészségügyi berendezések megvilágításának köszönhetően javítható a folyosó, folyosó megvilágítása. Ha a belső ajtókat átlátszó elemekkel is használja, jelentős energiamegtakarítást érhet el.

Az erőforrások, a problémamentes működés, az egészségügyi berendezések csúszó szerkezeteinek külső vonzerejének megőrzése az ajtók számos fontos minőségi jellemzőjétől, valamint külső tényezőktől függ.

A legfontosabb tényezők a magas színvonalú működés

 • Az integrált kialakítás pontos geometriája, valamint a csúszó rendszer egyes részei.
 • Tartósság, megbízhatósági útmutatók.
 • A görgők minősége.
 • Az ajtók készítéséhez használt anyagok teljesítménye.

A fürdőszobába és a WC-be csúsztatható ajtók egyetlen pillanatban sem tudnak "megtörni". A leggyakoribb hiba a görgők meghibásodása. Ezt az elemet semmiképpen sem szabad alábecsülni, mivel egy rossz henger a láncreakcióhoz és a tolóajtó rendszer legfontosabb részeihez vezethet: a vezető, a vászon. Fontos, hogy rendszeresen karbantartsák ezeket a konstrukciókat.

Tolóajtók gondozása

 • A tolóajtókat tisztítani kell, mivel azok szennyezettek, a levél anyagától függően. A tisztítási módot ennek megfelelően is kiválasztják.
 • Tisztító görgők, kocsik, melyek biztosítják őket.
 • Kenési görgők, zárak, amelyek részt vesznek az ajtólap mozgásában.

Az ilyen megoldások előnyei az ajtórendszerek számára:

 • Alacsony költségük, egyszerű telepítésük és karbantartásuk.
 • Majdnem a piacon kínált összes ajtó a csúszó opció kiválasztásával rendelhető.
 • Számos cég kínál ingyenes méréseket, valamint gyártási termékek megrendelésre.
 • Típusok széles választéka, a csúszó rendszerek konfigurációja, melyeket az adott körülményeknek megfelelően lehet kiválasztani.

Kiváló minőségű csúszós szerkezet a mosdókban - a legjobb megoldás az optimális lakótér kialakításához.

A megfelelő ajtó kiválasztása a fürdőszoba és a WC számára

A fürdőszoba és a WC-ajtók eltérnek a többi szobától. Nekik praktikusaknak kell lenniük, és ugyanakkor be kell illeszkedniük a fürdőszobába és az egész házba. Mielőtt ajtókat vásárolna, megtanulhatja, hogyan válasszák ki őket.

A fürdőszoba és a WC számára szolgáló ajtó kiválasztásának szempontjai

Függetlenül attól, hogy kombináltak egy fürdőszobát vagy egy különálló fürdőszobát, gondosan hozzá kell járulnia ahhoz, hogy vásároljon egy ajtót a fürdőszoba és a WC számára. Hogyan válasszuk ki, hogy nem kell néhány év múlva megváltoztatnunk? Kezdetektől figyelembe kell venni a szobák sajátosságait. Az ajtóknak nedvességgel, nedvességgel és gőzzel szemben ellenállónak kell lenniük. Ennek a funkciónak és kiegészítőknek (zsanérok, gombok, reteszek) sokkal tartósabbnak kell lenniük, mint más belső kialakításokban.

Ha a szobában van egy kapucni, és megfelelően működik, akkor semmi probléma nem okozhat a nedvességgel szemben. Figyelembe kell azonban venni, hogy milyen gyakran és mennyi ideig szándékozik használni a fürdőszobát. Ez nagymértékben függ a családtagok számától. Továbbá, amikor kiválasztja az ajtótervezést, fontolja meg a szobák méretét és a vízvezeték építését. Fontos, hogy az ajtók jól szigetelt hangok legyenek és megtartják a hőt.

Milyen anyagot szeretne

A beltéri ajtók gyártóinak többsége:

 • fa (beleértve az MDF-et, forgácslemezt és furnér);
 • üveg;
 • műanyagból.

faipari

A faajtók különlegessége, hogy "lélegezhetnek": felszívják és elengedik a nedvességet. A fürdőszobában ez a folyamat különösen figyelemre méltó - az ajtók megduzzadnak. Ennek elkerülése érdekében rendszeresen festeni vagy nyílt lakkot kell festeni. Ne legyen felesleges és antiszeptikus kezelés. A fa összeomlik, ha víz fröccsent rá. Ezért kis helyiségek esetén az ajtók nem alkalmasak.

Tanács. Annak érdekében, hogy az ajtókeret ne csúszósodjon időben, azt először biztonságosan rögzíteni kell. Horgony csavarokat és habot használj erre.

A faajtók előnyei:

 • nézzen nemes és kényelmet teremt a lakásban;
 • kiváló minőségű anyagból (általában tölgy vagy bükk);
 • a megfelelő gondossággal, antiszeptikus és lakk használatával hosszú ideig tarthat.

Hátrányok a fa termékek:

 • a költségek nagyon drágák;
 • a magas páratartalom miatt gyakran repedések fedeznek fel, ami a tulajdonosokat rendszeresen visszaállítja;
 • a gondoskodás nagyon drága.

Forgácslap, MDF, furnér és laminált.

Az első két anyag préselt fa táblák, és a furnér egy speciálisan vágott vékony fa lap. Nagyon gyakoriak az ajtók gyártásában. Mindazonáltal a szakértők figyelmeztetnek az ilyen struktúrák törékére, ha a WC-ben vagy a fürdőszobában telepítjük őket. A tulajdonosok szerint ezeknek az anyagoknak az ajtói gyorsan megduzzadnak, és megszűnnek a megszüntetésük, ráadásul nem ellenállnak az erős ütéseknek.

A fa alapú panelek előnyeit alacsony költségüknek köszönheti. Az egész szoba belsejébe illeszkednek. Azonban a nagy nedvességtartalmú instabilitás a legfőbb hátránya a fürdőszobában történő beépítésnek. Ugyanez érvényes a természetes furnérból készült ajtókra is. Úgy néz ki, mint a valódi fa, de sokkal kevesebbet szolgálnak.

A "fa alatt" szereplő költségvetési lehetőségek laminált ajtók. Ezek ugyanazok az MDF szerkezetek, de laminált réteggel - különleges filmmel. Megvédi az ajtót a nedvességtől, könnyen tisztítható, olcsó, sokféle mintázattal rendelkezik.

Az ajtón azonban sok mínusz van:

 • alacsony hangszigetelés;
 • a helyreállítás lehetetlensége (súlyos kár esetén cserélni kell);
 • külső megjeleníthetőség (nagyon egyszerűen néz ki).

üveg

A fürdőszoba és a WC ajtóihoz a gyártók rendkívül tartós anyagot használnak, amelyet nehéz megszakítani.

Ezen struktúrák további előnyei a következők:

 • nedvességállóság;
 • jó hangszigetelés;
 • környezetbarát;
 • képes melegedni;
 • számos modell;
 • vizuális fellebbezés;
 • köszönhetően az üvegnek, a szoba vizuálisan megnagyobbodott.

Az üvegajtók hátrányai a fürdőszobában:

 • kondenzátum leülepedés, amely csepegést hagy az üvegen;
 • gyakori ápolás (rendszeresen törölje le az üvegt, hogy csinos megjelenést adjon);
 • magas költségek.

Tanács. Annak ellenére, hogy az üveg ereje a fürdőszobában van, egy kisgyermekes házban jobb, ha egy ütésálló filmre ráfedik.

Különböző típusú műanyag

Ez az anyag alkalmas nedves területekre. A műanyag ajtó olcsóbb az üvegnél, de számos előnye van:

 • nem fél a víz és a gőz kitettségétől;
 • elég hosszú ideig szolgál;
 • megőrzi a hőt és szigeteli a zajokat;
 • számos megoldást kínál a befejezéshez;
 • higiénikus;
 • könnyen karbantartható.

A hátrány az ilyen ajtók gyors deformálódása nagy terhelés esetén. Ennek biztosításával a gyártók tartósabb terveket készítenek. Speciális lapokkal vannak felszerelve, amelyek megerõsítik a terméket (növelik az erõsséget), vagy alumínium alapon készülnek. Ezek a fémajtók a szokásosnál drágábbak.

A fő ajtókeretek típusai

 1. Swing - a hagyományos változat. Úgy tartják a legstabilabb és megbízhatóbb. Ezek az ajtók jól záródnak, hangszigetelést biztosítva. Jobbak és balra vannak. Szűk helyeken azonban nem feltétlenül kényelmesek, mivel az ajtók nyitására van szükség.

WC és fürdőszoba ajtó kialakítás

A fürdőszobai ajtó kialakításának kiválasztása során figyelni kell arra, hogy mennyire harmonikusan illeszkedik a belső térbe. Például a laminált ajtók szinte azonosak a kialakításban. Ez kényelmes lehet, ha azt tervezi, hogy azokat minden szobában. Gyakran a gyártók díszítik az ilyen konstrukciókat, mint a kő vagy a fa.

A paletták széles választéka műanyag. Ez lehetővé teszi, hogy kiválassza az ajtó kívánt színét, összekapcsolva a többi lakással vagy házzal. Azonban szinte minden tervező figyel az üvegre. Az ajtók homályosak, díszítik őket:

 • festett üvegfestékek vagy többszínű üveg;
 • arany és ezüst festék, permetezést létrehozva;
 • homokfúvó anyagok stb.

Emellett az üvegajtók mattek, tükröződnek, dombornyomásosak. Gyakran ezeket fából, fémből vagy műanyagból készült betétek egészítik ki.

Tippek a választáshoz és a telepítéshez

 1. Gyakran a WC és a fürdőszoba ajtói kisebbek, mint más minták. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a bejáratnál a fürdőszoba általában alacsony küszöböt. Hasznos lehet a vásárlás előtt gondos méréseket végezni.
 2. A fa vagy műanyag ajtó a fürdőszobába telepíthető szellőzőrács. Ez az oldat olyan helyiségekhez alkalmas, ahol nincs természetes szellőztetés.
 3. Tolóajtók beszerelésekor további szigetelő tömítéseket is használjon.

A figyelemre méltó gyártók termékeire fókuszáljon, és telepítse a szakembert. Ez növeli annak valószínűségét, hogy néhány év múlva nem kell megváltoztatnia az ajtót.

Melyik ajtó jobb a fürdőszoba behelyezése

A modern otthonokban a fürdőszobában és a WC-ben található ajtók nemcsak kisebb méretben különböznek egymástól. Annak érdekében, hogy az ajtószerkezet és a vászon hosszabb ideig tarthasson, azokat olyan praktikus anyagokból kell készíteni, amelyek könnyen karbantarthatók. Ne felejtsd el a belső stílus megfelelőségi stílusát sem. Tehát az ajtók, milyen anyagot és milyen méretűbb választani a fürdőszoba és WC?

Fő kiválasztási kritériumok

Annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik ajtó alkalmas a fürdőszoba és a WC számára, ezeket a következő feltételeket figyelembe véve kell kiválasztani:

 • Működés magas páratartalom mellett;
 • Hőmérséklet-csökkenés;
 • Jó szellőzés;
 • Hangszigetelés.

A fürdőszobában van állandó hatása a víz - spray a csap vagy a zuhany lehet kap az ajtón. A forró gőz vízzel nem befolyásolja az ajtó állapotát a legjobb módon, a penészgomba gyorsan terjed az ajtólap felszínén. A fürdőszobában vagy a WC-ben jobb nedvességálló ajtókat választani. Az antiszeptikus impregnálás hiányában, amely megakadályozza a gombák penészgombával való előfordulását, jelentős a termék károsodásának kockázata. A hőmérséklet csökkenése természetes anyagok megrepedését eredményezheti, és a szintetikus anyagok forró anyagokat szabadítanak fel.

A csiszolt üvegajtók jelentősen megtakarítják a hasznos métereket és tökéletesen tolerálják a nedvességet

A fürdőszoba és toalett belső ajtóinak kiválasztásakor a felsorolt ​​kockázatok minimalizálása érdekében ügyeljen a fürdő szellőzésére. Ez nem csak a szellőztető tengely jelenlétét jelenti, az ajtókeret kialakítása szintén befolyásolja a légáramlást. A doboz és a vászon között hézagokat kell találni, de ne tegye túl nagyra a vázlat elkerülése érdekében.

Fontos! Túl nagy hézagok lebontják a hangszigetelést, az írógép, a hajszárító vagy az elektromos borotva munkája megzavarhatja a többi családtagot.

A magas hangszigetelés érdekében biztosítani kell a jó szellőzést a fürdőszobában.

Színválasztás

Mivel a fürdőszoba és a WC gyakrabban szomszédos szobák, a szakértők szerint jobb választani ugyanazokat a lehetőségeket. Színválasztékot a stilisztikai tulajdonságokat figyelembe véve a fürdőszoba és a folyosó belsejét. Nem kevésbé fontos a színek kiválasztásában a többi ajtó megjelenése. Tehát, ha egy fából készült ajtót helyez a fürdőszobába, akkor a többinek ugyanolyan dekorációval kell rendelkeznie.

A fürdőszobában levő ajtóknak be kell illeszkedniük a szoba általános kialakításába

Ami a színsémát illeti, semlegesnek kell lennie ahhoz, hogy harmonizáljon a belső tér többi részével. Jobb a barna természetes árnyalat kiválasztása, a legtöbb színnel kombinálva.

Érdemes figyelni az ajtólap dekorációra. Jobb elkerülni az átlátszó üvegbetéteket helyettük, ha könnyű és eleganciát akarunk nyújtani a formatervezéshez, akkor jobb, ha egy matt, sima vagy mintázott üvegből választunk. A fürdőszobában és a WC-ben található beltéri ajtók színes választéka az alábbi képen látható.

A matt üveggel ellátott ajtók tökéletesen harmonizálnak a fürdőszoba általános stílusával

Belső stílus

Az ajtó kiválasztása a WC-vel kialakított fürdőszoba kialakításától is függ. A klasszikus belső térben érdemes felvenni a süket faformákat a tölgy vagy a cseresznyeiről, egy ilyen formatervezés nemes és drága. Ugyanez a lehetőség országra vagy Provence-re is alkalmas. Ugyanakkor az ajtót panelekkel vagy dekoratív üvegbetétekkel lehet díszíteni. A fa tökéletesen illeszkedik a minimalista ökoszisztéma-stílusba is, amely a formák egyszerűségét és a könnyű természetes színtartományt célozza meg.

Fontos! Ha üveglapokkal ellátott ajtót választ, akkor nem lehet átlátszó.

A matt felületű betéteket gyakran használják a magas páratartalmú helyiségek ajtóinak dekoratív elemeként.

Ha a minimálist vagy a csúcstechnológiát úgy választják ki, hogy egy WC-vel ellátott fürdőszobát tervezzenek, akkor jobb, ha a modern anyagokat előnyben részesítjük: műanyag, üveg. Az ajtó formájának egyszerűnek kell lennie dekor nélkül, a felület sima. A fényes felület elegánsnak tűnik, és vizuálisan is növeli a WC méretű fürdőszobát. A belső megvilágítású ajtók lenyűgözőek.

A legfantasztikusabb formák az avantgárd fürdőszobai tervezésű, WC-vel ellátott ajtók. A klasszikus négyszögletes doboz mellett kerek, hullámos, ötszögű, trapéz alakú modellek is használhatók.

A homályos üvegből készült ajtó, mintázat, nagyon elegánsnak tűnik a fürdőszoba belsejében

Anyagkiválasztás

Melyik ajtó, hogy be a fürdőszobába nagy mértékben függ az anyagtól. A választás nagy fa-üveg műanyag. Ezeket az ajtókat úgy kell kiválasztani, hogy ellenálljanak az összes terhelésnek, különösen a magas hőmérsékletnek megfelelő páratartalomnak. Az anyag kiválasztásánál érdemes nem csak érdemeket megvizsgálni, fontos figyelembe venni a hiányosságokat.

üveg

A fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó üveg belső ajtókat a nedvesség leginkább tolerálja, és az edzett üveg ellenáll az alkalmi hatásoknak.

Az üvegajtók lehetnek a fürdőszobai dekoráció egyik központi elemei.

A modern üvegajtók biztonságosan használhatók, súlyos károsodás esetén nem töredeznek a töredékekbe, hanem csak repedések fednek le. Milyen egyéb előnyei vannak az üvegnek:

 • Vízállóság, hőmérséklet-csökkenés;
 • Az üveg környezetbarát anyag, hosszú ideig tart hő, a baktériumok és a penész nem növekszik a felületén;
 • A modern üvegajtók nagyon tartósak, így a fizikai károsodás nem szörnyű;
 • A tervezési lehetőségek hatalmas mennyiségűek, lehetnek szokásos fényes átlátszó vagy színes üvegek, homályos modellek, bordázott, ólomüveg, homokfúvott minta;
 • Az üveg vizuálisan könnyebben érzékelhető, így a WC-vel ellátott fürdőszoba tágasabbnak tűnik;
 • Az üveg fényt közvetít.

Az üvegajtók tökéletesen világítanak, és könnyebbé és légiesebé teszik a fürdőszoba belsejét.

Az üvegszerkezetek gyakorlatilag nincsenek hátrányai. A legfontosabb érv ellen szól a magas ár. Szintén figyelembe kell venni, hogy az üveg gondosabb gondoskodást igényel, az ujjlenyomatok láthatóak a felületen.

A fürdőszobák iránti intimitás fenntartásához használjon mattot.

Természetes fa

A fa tökéletes a klasszikus belső térben, erős és tartós anyag. Azonban a fa nem szereti a nedvességet, és gyorsan elveszíti megjelenését, állandó érintkezésben a nedvességgel. Ennek elkerülése érdekében a fürdőszobába fa nyílászárókat vízlágyító bevonattal kell ellátni. A fa fő előnyei:

 • Hangulatos megjelenés;
 • A modern bevonatok menthetik a fát a víz káros hatásaitól;
 • Az ajtók gyártásához kiváló minőségű fa (tölgy, bükk).

A faajtók nemes megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobába.

A természetes faanyag hátrányai a költségeknek, valamint a nedvességnek való állandó expozíciónak köszönhetően alacsonyabb élettartamnak tulajdoníthatók. Az utolsó hátrány azonban könnyen kijavítható jó lakk vagy antiszeptikus hatású.

Az ajtólap élettartamának növeléséhez a fából készült tömböt speciális eszközzel kell kezelni

MDF és forgácslemez

A fából és az üvegtől eltérően az MDF forgácslemezből készült ajtók olcsóbbak, és szinte megkülönböztethetetlenek a tömbtől. Az előnyök között meg lehet határozni:

Az MDF ajtók tökéletesen illeszkednek a fürdőszobába

Ezeknek az anyagoknak azonban nagyon jelentős hátrányai vannak. Például a formaldehidek, amelyek a forgácslap részei, allergiát okozhatnak, és az MDF könnyen és gyorsan meggyullad. Továbbá, az MDF ajtólapok kevésbé tartósak, ami nem a természetes fából készült ajtók, és a vékony MDF film bevonat könnyű karcolódni.

A forgácslemezből készült ajtólapok nagyon népszerűek a fogyasztók körében.

Laminált padló

Ha úgy dönt, melyik ajtó jobb a fürdőszobába helyezni, a laminátum az egyik legjobb megoldás. Az életben tartós, tartós, és a nedvességgel szemben ellenálló impregnálások miatt.

Külsőleg a rétegelt lemez szinte megkülönböztethetetlen a fából, ugyanolyan szerkezetű és színű. Több egzotikus színek is használhatók. A laminált fa előnye az, hogy mosható, szemben a természetes fán. A laminált ajtók is ellenállnak a különböző hatásoknak, nem félnek a nedvességtől, a hőmérsékletváltozásoktól, amelyek a kártevőkre hatástalanok.

A laminált ajtók praktikusak és tartósak.

A fürdőszobában és a laminált fürdőszobában lévő ajtók turistaosztálynak minősülnek, de a gyönyörű megjelenés és a hosszú élettartam miatt nagyon népszerűek a modern belső térben.

Fontos! A laminátum összetétele mérgező formaldehid, amely hatással lehet a háztartás egészségére.

A műanyag könnyű anyag, megfizethető, az ajtók nagyszerűek a fürdőszobák és a WC-k számára. A PVC legfontosabb előnyei:

 • Nedvességgel és hőmérséklet hatásokkal szembeni ellenállás;
 • Alacsony tömeg a fa vagy az üveghez képest;
 • Könnyen tisztítható, nem fél a háztartási vegyi anyagoktól;
 • Tartós és tartós;
 • Jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik;
 • Melegszik a fürdőszobában;
 • Hatalmas számú virág és dísz;
 • Megfizethető ár.

A PVC bevonatú beltéri ajtók ideálisak a magas páratartalmú helyiségekben

A mínuszok közül érdemes megemlíteni, hogy a műanyag ajtók könnyen eldugulnak az ütközéskor. Az ajtókerék megerõsítéséhez még a gyártási szakaszban is megerõsítik az erõsítõ betéteket, vagy fémprofilokat használnak. Az ilyen erősítő intézkedések azonban jelentősen növelik a műanyag ajtók költségét.

A csiszolt üveg nagyon gyakran dekoratív betétként használható.

Alternatív tervek

Általában, amikor felmerül a kérdés, milyen kialakítású ajtót telepíteni a fürdőszobában és a WC-ben, válassza a szokásos swing lehetőségeket. Azonban nem mindig kényelmesek, különösen, ha a szoba nem jellemző. Az alábbi fotók kiválasztásánál a fürdőszoba és a WC különféle típusai vannak bemutatva.

Az ajtó világos színe friss jegyzeteket ad a fürdőszobába

Coupe ajtók

Ha a helyiség a helyiségben kicsi, a tolóajtók tökéletesen illeszkednek. A swing konstrukcióktól eltérően még kompaktabbak és nem igényelnek szabad helyet a nyitáshoz.

A csúsztatható rekeszek helytakarékosak

A tolóajtók nagyon népszerűek a kis fürdőszobákban és WC-kben. Ebben az esetben az építési anyag lehet bármilyen: fa, PVC, üveg, MDF, forgácslap stb.

Pivot (kimutatás)

A fürdőszoba és a WC-ajtók szabványos méretei leggyakrabban 600x1900 mm és 550x1900 mm között vannak. Azonban ezek a méretek nem mindig alkalmasak, ha a nyílás a fal teljes szélességét elfoglalja, sokkal kényelmesebb a pivot ajtók felszerelése, amelyek a teljes helyet elfoglalják.

A pivot-ajtót jobb behelyezni a fürdőszobába, ha szükség van arra, hogy a helyiséget zónákra bontsák. A struktúra szélessége lehetővé teszi a partíció használatát is. Ezt a technikát gyakran használják a hálószobák belső terében, fürdőszobával kombinálva. Ez az ajtó nagyon széles, de elég kényelmes, balról jobbra fordítva.

Milyen méretek közül választhat

A legtöbb szabványos lakásban a fürdőszoba és a WC ajtóinak mérete 60x190 cm, azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a paraméter állandó. Semmilyen esetben sem lehet ajtókat vásárolni szemmel, ezért a teljes ajtó pontos mérése szükséges, beleértve a kárpitot is.

Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg a számításokban, fontos tudni, hogyan kell helyesen vezetni őket. A magasságot a padlóról az ajtó felső átfedésére kell mérni, és a szélességet falról falra kell mérni (a mérés végrehajtása nélkül történik). A vastagság mérésekor fontos figyelembe venni a felületek vastagságát a falakon. Ajtólevél a következő méretekben kapható:

 • 55x190 cm, a fürdőszobában és a WC-ben lévő szaniterek 59x195 és 65x200 cm közötti nyílásra alkalmasak;
 • 60x190 - klasszikus kivitel, 64x195 - 70x200 mm-es ajtóig;
 • A 60x200 méretű nagyméretű szobák és nyílások 64x205 és 70x210 cm között helyezkednek el.

Lehet, hogy nem szabványos opciók - már 55x190 cm-es vagy nagyobb és 60x200 cm-nél nagyobbak - ebben az esetben rendeléseket kell rendelni.

telepítés

Amikor megoldásra kerül a fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása, csak a nyílásba kell behelyezni. Ugyanakkor a fürdőszobai ajtókeretek beszerelése eltér a más helyiségek javításától. Itt 5 cm-nél kisebb küszöbértéket kell létrehozni, így az ajtók 5-10 cm-rel magasabbak lehetnek, mint a lakás többi ajtólapja. Ez azért szükséges, hogy megvédjék a helyiség többi részét a vízből, ha előre nem látható helyzet fordul elő.

A fürdőszobában és a WC-ben lévő falak keskenyebbek, mint más helyiségekben, szélessége ritkán meghaladja az 5 cm-t, ezért fontos pontosan kiválasztani a doboz szélességét, különben meg kell növelni a fal vastagságát. De ahhoz, hogy levágja a dobozt, annak érdekében, hogy ez már ne legyen a legjobb megoldás, deformálódhat vagy megrepedhet. Ha a doboz és az ajtó közötti rés legalább 10 mm, egyszerűen lezárható dekoratív szalagokkal, előretöltött habarccsal.

Egy tágabb nyílást lehet készíteni egy betonházban, de a munkát a lehető legnagyobb körültekintéssel kell elvégezni, nehogy véletlenül megrongálják a megerősítést. A legjobb, ha ezt a munkát szakembereknek bízzák.

A fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lakberendezéshez megfelelő vonzó megjelenés mellett az ajtópaneleknek praktikusnak, tartósnak, vízzel és gőzzel szemben ellenállónak kell lenniük. Ebben az esetben az ajtó sokkal tovább tart.