Legfontosabb > Bútor

Hogyan festhetünk egy fürdő zománcot - az elkészítéstől a végeredményig

Több éves használat után a fürdés, még a legdrágább és minőségi, kevésbé vonzóvá válik a sárga foltok és a rozsda megjelenése miatt. Ezenkívül lehet olyan kellemetlen jelenség, mint a peeling zománc bevonat. Ebben az esetben különböző módon járhat el, például a régi fürdő helyett egy új akril betétet a belső felületre. Természetesen ezek nagyon drágák és drágák. Cikkünkben a legegyszerűbb és leghatékonyabb módszert ismertetjük - fürdés megújítása zománcfestéssel.

Teljesen mindenki képes lesz önállóan festeni a zománcfürdőt. Az egész esemény sikere egy fő tényezőtől függ - a színezőanyagtól, mivel távolról bármilyen festék használható a fürdőszobában. A probléma még közvetlen vízzel sem érintkezik, de abban a tekintetben, hogy a helyiségben a páratartalom sokkal magasabb. Ezért a festéknek olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, mint a megnövekedett tapadás és nedvességállóság.

A hardverraktárba látogatva megtudhatja, hogy a fürdõ belsejének festésére kétféle típusú kompozíció van - ezek az akril és az epoxigyanták. Minden más festék nem ad a kívánt hatást, mert néhány hét alatt lehámulnak és lehúznak. A zománc különböző színekben készül. Felveheti a kívánt árnyalat keverékét. A festékek márkáiról szólva kiemeljük azokat a főbb gyártókat, amelyek termékei a legkedveltebbek az ügyfelek számára:

 1. 1. A Dulux egyike a legkeresettebb formuláknak, mind a szokásos fogyasztók, mind a szakemberek számára. Nagyszerű a régi fürdők és hasonló felületek korszerűsítésére.
 2. 2. A német gyártó által gyártott Jobi - mosható festék. Kiváló minőségű és nedvességállóságú, valamint különböző mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállóképesség. Festés után ez a kompozíció használható a fürdés ecsettel történő mosásához, mivel ez nem befolyásolja a festékréteget.
 3. 3. A Tikkurila Finnországban található, kiváló minőségű festékeket gyárt mindenféle felületre. Ha közvetlenül beszélünk a zománccal a fürdőszobákban, akkor a gyártó csodálatos lehetőséggel kérheti a vásárlókat, beleértve a bevonó festékeket és a vízszigetelő alapozó anyagokat.

Ha öntöttvas fürdőt festesz, több réteget kell alkalmazni, optimálisan háromat. Bár minden esetben egyedi megközelítésre van szükség, végül is a nagyon régi és kopott termékek nem mentik meg még három réteg zománcot sem. Fontos szabály - minden kompozíciót közvetlenül a munka előtt kell készíteni. Ha előzetesen összekeveredik a festék teljes vödörjét, akkor egy óra múlva használhatatlanná válik. A kompozíció szigorúbb lesz, ezért a rétegekbe való behelyezése nem fog működni. Az újonnan felhordott zománcrétegnek szánni egy kis időbe telik, miután csak az ecset újra felszedheti és tovább dolgozhat.

Minden, ami a munka során szükséges, előre elkészíteni kell.

Festéskor zárja be az ajtót a szobába, valamint, ha lehetséges, és az ablakokat a lakásban. Ennek köszönhetően egyszerre több problémát is elkerülhet. A légtömegek keringése nemcsak friss levegőt, hanem port is biztosít. A festék különböző kisebb szennyeződésének elkerülése érdekében ajánlott az ablakok bezárása. Ezenkívül a páratartalom és a hőmérséklet változása hátrányosan befolyásolhatja a zománc megjelenését.

Nagyon óvatosan kell festeni, a kompozíciót gondosan elkenni természetes sörtéjű lapos kefével. Az ilyen eszköz használata elkerüli a csíkot a felületen. A kompozíció alkalmazásának helyes technikája az oldalról lefelé történő festés.

A fürdőszoba festéséhez el kell kezdeni számos előkészítő tevékenységet. Először is a fürdő belső felületének tisztítása a zsírból és a vízkőből. Használhat bármilyen lúgos anyagot, például a szokásos Pemolux-ot. Erősen ajánlott klórtartalmú anyagokat használni. A zsírtalanítás nagyon egyszerű. A felületen nedvesített szivacsot használjunk, 15-20 perc múlva mossuk le.

A fúró segít megvédeni a rozsda és a régi festék fürdőjét

A készítmény következő szakasza rozsda, szennyeződés és régi festék eltávolítását jelenti. Ebben az esetben olyan eszközökre van szükségünk, mint például elektromos fúró vagy csiszoló. Vigyázzon a légzőkészülék, a védőkesztyűk és a védőszemüvegek jelenlétére, mert a köszörűgép nagy mennyiségű port és más szennyeződéseket okoz a levegőben. Rendszerint elektromos szerszám segítségével a régi réteg nagy részét eltávolíthatja, néhány hely kivételével, beleértve a belső sarkokat vagy a lefolyó közelében. Semmilyen módon nincs szükség fém kefe vagy szokványos közepes szemcsés zománcpapír nélkül.

Miután elvégezte ezeket a manipulációkat, ennek eredményeképpen matt, durva felületet kapsz, szennyezés és korrózió nélkül. Ha jelentős mechanikai hibák vannak, pl. Repedések, forgácsok, csomók, gittek kellenek, különben a jövőben még nagyobb méretű repedésekké válhatnak.

A kád elkészítésénél figyelembe kell venni. Csak annyira alaposan vákuumozza a felületet, hogy ne maradjon egyetlen gramm por, hanem ismételten zsíroldó savas oldattal öblítse le. Függetlenül attól, hogy milyen festékkel kívánja festeni a fürdőt, a termék felületét meg kell mosni, tisztítani és szárítani. Ez biztosítja a szükséges tapadási szintet a festékhez a fürdőszobában, és jelentősen megnöveli az emelt réteg élettartamát.

A zománcozás során különböző illékony anyagokat szabadítanak fel, amelyek a leginkább negatív hatást gyakorolhatnak a nikkeltermékekre. Emiatt lehetőség van arra, hogy elhagyja a helyiségeket az ilyen berendezésekből, és egy ideig eltávolítsa a fajansz tárgyait. Javasoljuk, hogy a mosógépet műanyag burkolatban kösse be, és rögzítse egy rendszeres ragasztószalaggal - ez védi a készülék felületét a zománc váladékozásától is.

Kezdjük festeni az öntöttvas fürdőt. Néhány készítményt előmelegítésnek kell alávetni a hatékonyságuk növelése érdekében. Ez egyszerűen megtörtént, létrehozunk egy ún. Vízfürdő hatását - egy nyitott kanna festéket küldünk kb. 30 percig forró vízzel. Ezután keverje fel a festéket, amíg meleg állapotban van. Ezután a készítmény teljesen felhasználásra kész. Általában a gyártók jelzik az utasításokban, hogy szükséges-e a festék előmelegítése otthoni munkavégzésre.

A felület festésére szolgáló kompozíciót a gyártó utasításainak megfelelően kell elkészíteni. Ezenkívül adjunk hozzá a keveréshez szükséges anyagokat, váltakozva és ebben a sorrendben, ahogy jeleztük. Ez például a festék és az aceton egy részét először összekeverjük, majd a keverékhez keményítőt adunk, és így tovább. Az összes alkatrész egyszerre történő hozzáadása a festék gyorsabb kikeményedését eredményezi. Ezenkívül egy megfelelően előkészített keverék kielégíti az összes szükséges kritériumot és minőségi mutatót.

Az epoxi és akril zománcok alapvetően nem különböznek egymástól. Azonban a készítmények lerakódási technológiája eltérő. Ezért jobb, ha az epoxi festéket oldalról lefelé alkalmazzuk, és az új szalag 50% -kal átfedi a régiet. Ha az akril keverékről beszélünk, használhatunk festőhengert, és a festéket spirálba helyezik. Egy régóta alkalmazott réteg szárítása után egy újabb rétegre léphet. El kell kezdened azon a helyen, ahol elkezdte az elsőt. Ebben az esetben a festék lapos, gyönyörű és egyenletes réteg lesz az öntöttvas fürdőben. Ez mindkét összetételre vonatkozik.

Epoxi festéket kell alkalmazni a fürdő oldaláról a fenékére

A festés után gondosan ellenőrizze, hogy a tömítések és a bilincsek megfelelőek-e. Több réteg festék jelentősen lefelé, pl. A lefolyó lyuk átmérője, valamint növelheti a falak vastagságát.

Hogyan és mi lehet festeni az öntöttvas fürdőt: áttekinteni a helyreállítás legjobb módjait

Minden terméknek megvannak a saját életük, amely előbb-utóbb véget ér. Bármelyik dolog egyszer sikertelen, és az öntöttvas fürdők nem kivétel. Az idő és a víz negatív hatással van rá, és a zománcburkolat megsemmisítéséhez vezet. A fürdő cseréje drága és időigényes, de van egy másik lehetőség: a termék helyreállítása.

Többféleképpen öntöttvas fürdő festhető, és mindegyik meglehetősen hozzáférhető.

Az öntöttvas fürdő helyreállításának előnyei

A fürdő zománcburkolása idővel vékonyabbá válik, a víz miatt a rozsda felbukkan, és ha nem jár időben, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A fenék egyszerűen rozsdásodhat a lyukakig, és a fürdőt már nem lehet megmenteni.

A rozsdával és a vízkővel borított fürdõ úgy néz ki, hogy enyhén szólva, nem esztétikailag kellemesnek találja. Kétségtelen, hogy ez lesz az egyetlen helyes döntés, hogy új fürdőt hozzanak létre abban az esetben, ha nagyszerű felújítást terveznek, csempét és vízvezetéket cserélnek. Ha azonban a javítás még mindig messze van, akkor az új fürdő vásárlása több problémát okoz, mint örömöt.

A modern öntöttvas fürdők nem olcsóak, mert a szállításnak meglehetősen nagy összegeket kell fizetnie. A termék nagy tömegének köszönhetően nem valószínű, hogy lebontja a régiet, és új fürdőt telepít. Szükséges vagy barátokat és szomszédokat kérni, vagy olyan embereket felvenni, amelyek ismét költségekkel járnak. Valószínűleg javítani kell, még akkor is, ha nem tervezték.

Ugyanakkor az öntöttvas kád, elveszítve megjelenését, nem veszítette el méltó teljesítményjellemzőit, és még mindig hit és igazságként szolgálhat tulajdonosai számára. Ha nincsenek jelentős forgácsok és repedések, akkor a terméket saját kezével helyreállíthatja, elég gyorsan, szennyeződés és magas költségek nélkül.

És egy másik fontos érv a helyreállítás kedvéért: a klasszikus öntöttvas fürdő a régi design kiváló minőségű a modern társaik, akiknek az élettartama nem haladja meg a tizenöt évet.

A lefedettség frissítésének alapvető módjai

Ma már háromféleképpen fejleszthetünk egy öntöttvas fürdőt:

 1. Festse a felületet speciális zománccal.
 2. Folyékony akril bevonat.
 3. Helyezzen akril bélést a fürdőbe.

A régi fürdő helyreállításának minden változata előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, amelyeket részletesen az alábbiakban részletezünk. Az öntöttvas fürdő zománccal vagy akril bevonásával nem feltétlenül szakértőnek kell lenni, ezt magának is elvégezheti. A legfontosabb dolog - a kompozíció megfelelő megválasztása és az alkalmazási technológia pontos betartása.

Az akril bélés telepítése kézzel is elvégezhető, de ez a munka kényelmesebb és bizonyos készségeket igényel, így ebben az esetben jobb, ha szakemberekhez fordulnak.

Felület előkészítése festés előtt

Függetlenül attól, hogy az öntöttvas fürdő hogyan festendő, a felületet gondosan fel kell készíteni. Ez egy nagyon fontos szakasz, amelyet nem szabad kihagyni. A megfelelő felület előkészítés 99% -os siker.

Először is, az öntöttvas fürdőt tisztítani és zsírtalanítani kell. A szennyeződés és a zsír megakadályozza az adhéziót, nem teszi lehetővé, hogy az oldat jól felszívódjon a felületbe, és megtagadja az összes helyreállítási munkát. A közeljövőben az új zománc képes megtörni és lehámozni azokat a területeket, ahol a zsírlerakódások maradnak.

A savkémiai háztartási vegyszerek alkalmasak tisztításra és zsírtalanításra. Nagyon hatékonyan tisztítja az oxálsav fürdőjét (a fürdőt oldattal kezeljük és 10-15 percen át állni hagyjuk). De nagyon agresszív, és a munka során védőfelszerelést kell használni a kéz és a légzőszervek számára. Viseljen gumikesztyűt és légzőkészüléket.

Kezelés után öblítse le a fürdőt, vagy még jobb, töltse fel vízzel és tartsa 20 percig, majd hagyja megszáradni. Most ugyanolyan fontos feladat - felületi kezelés egy csiszolóanyaggal, amellyel a régi zománcot eltávolítják, és a kád felszínének durva lesz, ezáltal jobban tapadnak az anyagok.

A rozsdás fürdőterületeket le kell tisztítani a fémre, hogy a jövőben ne kerüljön át egy új zománcburkolat. A felület eltávolítása és csiszolása után vákuumozza a fürdőt a por és kis részecskék felületének eltávolítására, majd egy savas folyékony mosószerrel újra kezelje.

Öntsük be a fürdõbe, és dörzsölje jól az egész felületen, hagyva, hogy tartsa körülbelül másfél órát. Ezután töltsük fel a fürdőt vízzel, és hagyjuk körülbelül egy óra hosszat állni. Ajánlatos legalább 2-3 alkalommal ismételni a mosási eljárást, majd hajszárítóval szárítani. A szifon festék eltömődésének elkerülése érdekében húzza ki a kádat a csatornából.

Ha a felületen zsetonok és repedések vannak, azokat fel kell vágni, majd kezelni kell csiszolópapírral, majd újra meg kell szüntetni a képződő port. Az elkészítés befejezésekor tovább folytathatja a festést.

Fürdő restaurálás zománccal

Az öntöttvas fürdő zománcozása egy régi, időigényes módszer, amelyet nagyon hosszú ideig használnak. De meg kell különböztetni a professzionális zománcozást, amelyet a fürdő a termelési folyamat alatt végez, és zománcozott lakást.

Az első esetben olyan professzionális készítményeket alkalmaznak, amelyek megkövetelik az öntöttvas előmelegítését egy bizonyos hőmérsékletre. Ily módon lehetetlen és nem szükséges öntöttvas fürdő festeni otthon, mert ma már könnyen használható és olcsó zománcfesték önfelhasználásra.

A módszer előnyei és hátrányai

Ennek a festési módnak az előnyei:

 • olcsó;
 • telepítési munka hiánya;
 • használható öntöttvas és acél felületekhez is.

Ennek ellenére vannak hátrányai is ehhez a módszerhez:

 • a bevonat elég vékony és törékeny, a zománc nagyon érzékeny a háztartási tisztítószerekre és sokkokra. Ezért a fürdőszobát óvatosan kell kezelni, nehogy véletlenül kárt okozzon;
 • a bevonat nem teszi lehetővé az erős hibák kiküszöbölését: forgácsok, csepegések, repedések;
 • idővel a felszínen sárgaság alakul ki;
 • A zománc hosszú ideig szárad, a fürdőszobát egy hétig nem lehet használni.

A bevonat élettartama 5-9 év. Bár azok számára, akik a jövőben javításokat végeznek, és az öntöttvas fürdőt újra cserélik, ez a működési idő minden bizonnyal megfelel Önnek.

A fürdőzselékek áttekintése

A régi öntöttvas fürdő festésének kérdése egyáltalán nem üres, mivel a szokásos zománcok ebben az esetben nem alkalmasak. Kifejezetten fürdésre szánt készítményeket kell használni. Mielőtt bármelyiküket alkalmazni szeretné, meg kell tanulnia az utasításokat, és pontosan követnie kell a technológiát, különben a bevonat nem fog boldoggá válni sokáig az újdonsággal, és gyorsan lehámul.

Az orosz zománcok közül megkülönböztethető az Epoxin 51 és az 51C. A zománc két komponensből áll: epoxi gyanta és amin keményítők, amelyeket Németországban és Amerikában vegyipari üzemekben gyártanak. Az összetevők használata előtt keverjük össze és a fürdő felületére felhordjuk. Ha kívánja, festeni lehet a felületet bármilyen színnel a festék színének hozzáadásával.

A szerkezet határozottan és a helyes rajzokon 9 évig használható. A zománc vastag szerkezetű, ami a munka bizonyos összetettsége. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy az elkészített oldat használata nem több, mint egy óra, ezután a keverék kezd megszilárdulni, és szinte lehetetlen a felszínre való felhordása.

A finn gyártmányú zománc A Reafleks 50 jól bebizonyosodott, két összetevőből áll, amelyeket az alkalmazás előtt összekevernek. A festék ára kissé drágább, mint a belföldi, de a magas költségeket teljesen ellensúlyozza a kiváló minőségű. Zománc a fürdő felületén tartós és ellenálló fehér vagy kék fényes bevonatot képez.

Vannak olyan orosz készítmények is, amelyek bár nem olyan népszerűek, mint a fent felsoroltak, elég tisztességes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a Svetlana és a Fantasia zománcok, amelyek már kész készletek, amelyek magukban foglalják a zománc és a keményítő mellett a fürdés feldolgozását is.

Zománc fürdő bevonat

Ha kétkomponensű készítményt használnak a festéshez, akkor használat előtt a gyártó által javasolt arányban kell keverni. De ne keverje össze az összeget egyszerre. A fürdőt két rétegben kell festeni, ezért a zománcot két részre kell osztani, és először hígítani egy részét, majd az első réteget alkalmazni - a második. A megoldás időtartama korlátozott, és ha minden festéket azonnal felhígít, akkor nincs ideje használni.

A háztartási használatra szánt zománcok meglehetősen vastag textúrájúak, ezért ajánlatos a 646 oldószer keverékét 10: 1 arányban hozzáadni. Az első alkalom, hogy a falak a fürdőszobában vannak festve egy, és az alsó - két réteg.

Ha a felületen homokfoltok képződnek, azonnal távolítsák el őket az ecset felfelé irányuló mozgásával. Ha hagyja kiszáradni, akkor semmit sem lehet rögzíteni. A második réteget 15-20 perccel az első után alkalmazzuk. Ez idő alatt a festék megszárad, és ideje, hogy feloldja a zománc második részét.

Az új réteget ugyanúgy alkalmazzák, mint az előző. A fürdőt legfeljebb 4-7 napig használhatjuk, az utasításokban megadott pontos időt.

Hogyan kell törődni a helyreállított felületen?

Az öntöttvas fürdő újdonságnak számít, de ne felejtsük el, hogy az otthoni fürdő zománcozása nem nyújt olyan magas minőségű és tartós bevonatot, amilyet eredetileg a gyártási folyamatban alkalmaztak. Ezért az új felületet nagyon óvatosan kell kezelni, mert keménysége jóval alacsonyabb, mint az eredeti.

A fürdőt meg kell védeni az ütközéstől és meg kell akadályoznia a nehéz tárgyak leesését, ezért nem használhat csiszolóanyagot a tisztításhoz. A felületet csak folyékony készítményekkel lehet mosni. Nem ajánlott túl forró vízbe önteni.

A fürdőkád helyreállítása folyékony akrilnal

Ez a módszer viszonylag közelmúltban, körülbelül tíz évvel ezelőtt jelent meg. Ma nagyon népszerű, és mind a professzionális vállalatok, mind a hazai kézművesek használják. És ez nem véletlen, az öntöttvas fürdő helyreállításának a leghatékonyabb módja.

A módszer előnyei és hátrányai

Az ömlesztett akril valóban forradalmi eszköz, amely szó szerint néhány óra múlva felismerheti a régi öntöttvas fürdőt. Ez a módszer más előnyökkel jár:

 • nagy feldolgozási sebesség minimális erőfeszítéssel. Az a személy, aki nem rendelkezik különleges képességekkel, könnyen megbirkózik ezzel a munkával;
 • a bevonat tökéletesen illeszkedik a gyönyörű fényes ragyogáshoz;
 • ha megfelelően alkalmazzák, az akril bevonat 15 évig megőrzi teljesítményét és külső jellemzőit;
 • az akril nem ártalmatlan, nem bocsátanak ki kellemetlen szagokat, és nem igényelnek speciális védőeszközöket;
 • Három nap után a fürdő teljesen készen áll a használatra.

A hiányosságok között csak egy van: a zománcozáshoz képest meglehetősen magas költség, bár a bevonat minősége és tartóssága teljesen kompenzálja ezt a kis mínuszt.

Akril bevonat a fürdőben

Az öntöttvas fürdő festése akrilokkal sokkal gyorsabb és könnyebb, mint zománccal. Ehhez nem kell semmilyen görgő, kefe vagy más rögtönzött eszköz. Az akril egyszerűen öntik a fürdőbe, majd súlya alatt fokozatosan folyik a falak mentén, sima és sima bevonatot képezve.

Mielőtt elkezdené a munkát, helyezzen újságot vagy celofánt a padlóra, nehogy a padlóburkolatot olyan akrilokkal fesse, amely a fürdőből lefolyik. Keverje fel az akril zománcot. A tartályt, amelyben a keményítő található, kényelmes öntöződoboz alakítható ki az akril alkalmazása érdekében, úgy, hogy az orrát szögben levágja.

Az akril alkalmazása a fürdő belső oldalaival kezdődik, azok, amelyek a fal közelében helyezkednek el. Az akril folyékony konzisztenciájú és gyorsan lefolyik. Miután a fürdő felső széle teljesen feltöltötte az oldatot, indítson új kört, de ne oldalról, hanem az oldalfalak közepéről.

Minden akril lefolyik, de néhány helyen a fürdő alján és falán még mindig nem bevont. A bezáráshoz az akrilát óvatosan, spatulával kell eltakarni minden nem öntött töredék fölött. A lefolyó tömeg, amely általában a szivárgás irányába rohan, úgy, hogy ne legyen eltömődve, a másik irányban spatulával kell átvenni. Ekkor az akril már megviszi a viszkozitást és lefagy.

Az akril egyetlen rétegben van felhordva, és ezen a munkában a fürdő festése befejeződött. Most az a feladata, hogy megóvja a felületet a por, törmelék vagy vízcseppecskék bejutásától. Mindez elronthatja a bevonatot. Az akril kompozíció teljes kikeményedése 1,5-2 napon belül megtörténik.

Visszaállítás akril béléssel

A módszer lényege, hogy a bélést akrilból építik be a régi fürdőbe. A termék akril lapból készül, amelyet a kívánt hőmérsékletre melegítenek és egy öntőformával extrudálnak. A bélés vastagsága jellemzően 5 mm.

Az akril bélésnek számos előnye van, amelynek fő jellemzője a hosszú élettartam. Megfelelő működéssel akár 20 évig is eltarthat. Nagyon tartós, nem fél a mechanikai sérüléstől és ütésektől, nem rozsdásodik és sárga virágzás nem borítja. Az akril betét könnyen tisztítható hagyományos háztartási termékekkel, és nem igényel agresszív készítményeket.

A helyreállítás után az öntöttvas fürdő teljesen új, sima és tökéletesen sima fényes felületet mutat. A bélés mögött elrejtheti a régi öntöttvas konstrukcióban bekövetkező károkat és hibákat.

Azonban sok hiányosság van ebben a módszerben. A betéteket 1,5 és 1,7 m hosszúságú szabványos öntöttvas fürdőkre készítik, így ha más dimenziók vannak, akkor ez a helyreállítási módszer nem fog működni. A betét a fürdőre kerül, és teljesen be kell kerülnie. Ehhez le kell szedni a csempe alsó sorát, és el kell távolítani a szifon berendezést.

A bélés telepítése előtt a fürdőt fel kell készíteni, de az ilyen alapos előkészítés nem szükséges a festés előtt. Elég, ha eltávolítja a zománc bevonatot egy őrlõkefével, majd tisztítsa meg a felületet egy tisztítószerrel.

A bélést meg kell próbálni, ha vannak kinyúló részek, akkor elektromos vágóeszközzel kell őket vágni. Ezután jelölje ki és vágja ki a fúró lyukat a túlfolyás és a leeresztés érdekében. A fürdő széleire egy tömítőanyag van felhordva. A bélés telepítése speciális habra készült, amely egyenletesen lefedi a fürdő teljes felületét.

Az akril betétet óvatosan le kell engedni a tartályba, és úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen torzítás. Ezután a szifon csatlakozik, és a fürdőt gyakorlatilag vízzel feltöltötték. Ebben az állapotban egy napra kell hagyni annak érdekében, hogy a hab és a tömítőanyag teljesen megszáradjon.

Így önmagát helyreállíthatja, de a legmegfelelőbb a professzionális munkavégzést végző cégek szolgáltatásaira való áttérés.

Hasznos videó a témában

Az öntöttvas fürdő helyreállítása különleges zománcokkal:

Folyékony akril bevonat:

A fürdő restaurálása akril béléssel:

A helyreállítás a legjobb módja annak, hogy frissítse a fürdő megjelenését, mert lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón adjon új életet a régi öntöttvas fürdőnek. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai, ezért eldöntheti, hogy melyiket fogadja el.

Hogyan és mi fog festeni öntöttvas fürdő - anyagok és alkalmazási technológia

Az öntöttvas kád a szovjet korszak szimbóluma, amikor minden lakásban ez az egyszerű, egyszerű, de erős szaniter állvány volt felszerelve. A "Stalinok" vagy a "Hruscsov" egyes tulajdonosai még mindig használják a régi minta mosási képességét, mivel ezek kiváló minőségűek, tartósak és tartósak.

Az öntöttvas fürdő élettartama legalább 50 év, azonban az idő, valamint az aktív működés, a felületén hagyja a nyomot. A sárgulás, csiszolás, dörzsölés a zománcon elrontja a tál megjelenését, de ez a kis hibák miatt nem ésszerű, mert a termék fehérségének helyreállításához egyszerűen festeni kell a saját kezével. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy milyen fürdőfestéket használnak otthon, valamint hogyan kell festeni.

Hibák a régi öntöttvas fürdőkben

Az öntöttvas fürdő kiváló teljesítményt nyújt, hosszú ideig tartja a hőt, elegendő erőssége van. Az ötvözetből készült egészségügyi termékek különleges tulajdonsága nagy súly, amely 150 kg-ot képes elérni. Egy ilyen tálca több mint 50 éve használható, nem fogja elveszteni a tulajdonságait, szemben a modern akril és acél modellekkel. A zománc bevonat élettartama azonban sokkal kevésbé, még óvatos gondossággal is, intenzív használat nyomai vannak:

 • Sárgulásmérő. Kezdetben a fehér zománc idővel sárgás árnyalatot kap, mivel magas víztartalmú vízzel érintkezik. Bizonyos esetekben a sárga foltokat nem lehet saját kézzel lemosni.

Figyelj! Még az akril és acél öntöttvas fürdő analógjai jelenlétével is nagyon népszerűek, mivel hosszú élettartamuk és tartósságuk van. A régi mosószer cseréje egy új, ugyanabból az anyagból készült modellből 15-20 ezer rubelre kerül. Az öntöttvas fürdő festéke 3-5-szer olcsóbbá teszi a termék fehérségét és simaságát, ha saját kezűleg dolgozik.

Festékek típusai

Logikus feltételezni, hogy az öntöttvas fürdőjének festése otthon külön festékekkel történik. A színező készítményekre szigorú követelményeket támasztanak: vízzel való állandó érintkezést, magas és alacsony hőmérsékletnek való kitettséget, valamint erős mosószereket kell tolerálni. Annak érdekében, hogy helyreállítsuk és helyreállítsuk a régi tányér eredeti megjelenését saját kezünkkel, meg kell választani egy kiváló minőségű, nedvességálló festéket, amely festett öntöttvas. Az ilyen típusú fürdőfesték 2 fajtából áll:

 1. Epoxi zománc. A festés öntöttvas tartályok mosogatáshoz epoxigyantával 25-30 év alatt készülnek. Ez egy jól bevált eszköz, amellyel otthoni fürdőt lehet festeni. Azonban a zománcozási munka technológiája nagyon összetett, ezért ritkán használják a kézzel történő festéshez. A zománcvegyület egy bázist, egy keményítőt és egy lágyítószert tartalmaz, amelyhez dibutil-ftalátot használnak. A keverék viszkózus, sűrű, ezért tapasztalat nélkül problémát jelent, hogy egyenletesen alkalmazza.

Fontos! A festés minősége közvetlenül függ a készítmény előállításától. A keverék alapja viszkózus, vastag sűrűségű, és a keményítő ellenben folyékony. Ezért az összetevők összekapcsolása érdekében hosszú és alaposan keverni kell őket, amíg homogén folyékony anyag keletkezik.

Festési technológia

Nem lehet egyszerűnek nevezni az öntöttvas kád otthoni helyreállítását a saját kezével. A technológia a következő lépcsőkből áll: a helyiség előkészítése, a felület előkészítése, a készítmény elkészítése, a festék és a szárítás alkalmazása. A leginkább időigényes műveletet előkészítő munkának tekintjük, mivel sok időt és energiát igényel. Az új bevonat minősége és tartóssága a felület helyes elkészítésétől függ. A festés a következő sorrendben történik:

 • Mindenekelőtt ki kell szabadítani a fürdőszobát minden idegen tárgyról, a por eltávolítására a helyiség nedves tisztítását végezzük.
 • A fürdőt szennyezik a por és a por. Ehhez egy lúgos mosószert vagy oxálsavat öntünk a csésze fenekére egy szalaggal, és a tartály széléről egy új szivacsból centrifugáljuk. Ebben a formában hagyja a fürdőt 1 órán át, majd alaposan mossa folyó vízzel.

A tapasztalt kézművesek azzal érvelnek, hogy a régi öntöttvas fürdők festésének legfontosabb része kiszárad. Amikor a festés befejeződött, a fürdőszoba zárva van, hogy megakadályozza a por belépését. Az akril vagy epoxi zománc polimerizációja 3-7 napig tart, amely alatt nem ajánlott a fürdő használatát. Az első nap jobb, ha nem is megy a szobába. Minél több idő telik el a festésről az első mosásra, annál tartósabb lesz a bevonat.

Hogyan festhetünk öntöttvas fürdőt? 4 helyreállítási mód

Mikor kell öntöttvas kádat festeni?

Két esetben szükséges öntöttvas fürdő festése:

 1. A zománc mechanikailag sérült és repedések indítottak.
 2. A zománc idővel vagy a nem megfelelő használat (a mérgező háztartási vegyi anyagoknak vagy egyéb vegyi anyagoknak való kitettség) miatt sárgára vált, és a mosás közben is aktív tisztítás.

Opciók öntöttvas fürdő helyreállítása

Öntöttvas fürdőt 4 módon lehet helyreállítani:

 1. Festeni.
 2. Fedjük le az epoxigyantával.
 3. Fedjük le az akril.
 4. Fürdő a fürdőben.

Részletesebben ezeket a módszereket tovább vizsgáljuk.

Az öntöttvas fürdő festése

Az átlagos férfi helyreállításának leglogikusabb módja úgy tűnik, hogy festeni fogja a fürdőszobát.

Ennek a módszernek az előnyei:

 • a legolcsóbb;
 • elég egyszerű;
 • nincs szükség a fürdőszoba felszámolására;
 • bármilyen színben festhető.
 • szag;
 • még mindig látható lesz a fürdőkád és a csipek a fürdő felületén;
 • legfeljebb 10 hónapról néhány évre, ha minőségi festéket használ és helyesen alkalmazza.

Festékkiválasztás

A fürdőszoba helyreállításához festés nélkül nem minden festék alkalmas, mivel folyamatosan érintkezik a vízzel, a hőmérséklet változásával és a felület mechanikai súrlódásával. A festék különleges, és megtalálható az ilyen gyártók között:

 • Dulux (Egyesült Királyság) - vezető szerepet tölt be a festék- és lakkbevonatok gyártói között. A fürdő festéséhez érdemes megemészteni a "DuluxRealifeKitchenBathroom" -t;
 • A Tikkurila (Finnország) a minőségéről ismert festékek gyártója. A fürdőszobában vegye be a Luja festékrendszert (primer + festék);
 • Jobi (Németország) - jó minőségű megfizethető áron. A fürdőszoba festéséhez válassza a "JobiWaschFest" lehetőséget. Ez a festék nedvességálló, és speciális körülmények között kialakított helyiségekhez készült, ami pontosan a fürdőszobának tulajdonítható.

Természetesen festheti a szokásos festéket, de ez a bevonat egy vagy két hét erejéig tart. Nem valószínű, hogy a helyreállításból ilyen rövid hatással számol, ezért jobb, ha nem menten a festékre, és egyszerre megvásárolja a kiváló minőségű terméket.

Szükséges eszközök

A fürdő festéséhez szüksége lesz:

 • görgő vagy kefe természetes sörték szélessége 70-90 mm. Ha kétet készítesz, még kényelmesebb lesz, mert ha az ecset festése közben piszkos (különösen valami zsíros), akkor nem folytatható;
 • fúró csiszoló fúvókával;
 • egy festő kés és csipeszek - az ecset gondozása, ha sörték jön ki belőle (ez teljesen normális egy új);
 • aceton vagy 646-os oldószer. Mások nem használják!
 • rongyok pamutból, durva kalónikából, flanellákból vagy mikroszálas ruhákból. A legfontosabb dolog, hogy nem volt nap.

Festési folyamat

A festési folyamat három szakaszra bontható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Közvetlen festés.
 3. Festékszórás

Festés előkészítése

A fürdő helyreállításához el kell készíteni a szennyeződés eltávolítását a felületről. Ez a legjobban alkalikus háztartási vegyi anyagokkal történik. Alkalmazása után a fürdőt alaposan le kell öblíteni és szárazra kell törölni.

A további zsírtalanítást speciális kémiai összetétellel végezzük. Teheted az autót. Alternatívaként használhatja a tündér mosogatószert, de egy ideig (20-30 perc) el kell hagynia a fürdő felületén, majd mossa le. Az eljárást 2-3 alkalommal meg kell ismételni.

Ez az előkészítő munka nem ér véget. El kell távolítania a zománcból vagy a festékrétegből, amely most lefedi a fürdetést. Ez egy speciális fúvókával ellátott elektromos fúró segítségével történik. Az összes zománcot vagy csak a felső réteget eltávolíthatja - tetszés szerint.

Mielőtt a festéket felhordja a felületre, tisztítani kell a porból és megszáradni. A szárítást hajszárítóval vagy várakozással lehet elvégezni - a fürdő maga néhány óra múlva megszárad. Ezt követően a primert alkalmazzák. Ecsettel, hengerrel vagy rugalmas spatulával lehet alkalmazni.

Sertés vasfürdő színezése

Kezdje el a festési folyamatot a fürdőnek a láncindító végső száradása után. Először oldalakat kell festeni. A festéket vastag rétegben alkalmazzák, és fokozatosan leereszkednek az oldalakon. A fürdőszoba oldalait ugyanúgy festették, de figyelembe véve a festéket már a felületén. Próbálja meg tartani a réteget a "lefolyás" után, amennyire csak lehet. A fürdőszoba alján lévő festés az üveg tetején lévő üveg eloszlásában van.

Az egész festési folyamat sok időt és energiát eredményez, ezért kezdj el egy olyan időpontban, amikor a legnagyobb hatékonyságú.

A fürdőszobai festéket egy hengerrel lehet festeni - gyorsabb és kényelmesebb lesz.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

A festés után a fürdőszobát 10-12 órán keresztül le kell zárni, és jobb egy napra. Ez azért szükséges, hogy elkerüljük a festett és még mindig száraz felület porát. A festék végső szárításának folyamata 2-5 napig tart. Ennél a pontnál a fürdőszobát nagyon nem kívánatos használni.

Restaurációs fürdő epoxigyamellal

A legöregebb öntöttvas fürdő helyreállítása az új zománcozás. Ezt több mint 20 éve használják. A zománcozási eljárás némileg hasonlít a megvizsgált festészethez, de a kompozíció teljesen más. A kompozícióknak csak 2 kategóriája van: szakmai és önmegújító.

A professzionális epoxigyantával készült készítmények folyékonyabbak. Ezeket több rétegben alkalmazzák, így a folyamat meglehetősen hosszú és fáradságos. Az öntapadó készítmények vastagabbak és könnyebben dolgozhatók.

A fürdő helyreállításának előnyei epoxi zománccal:

 • meglehetősen olcsó út;
 • nincs szükség a fürdőszoba felszámolására;
 • alkalmas nemcsak az öntöttvas, hanem az acél fürdők számára is.

Ennek a módszernek a hátrányai a következők:

 • hosszú ideig szárít (legfeljebb egy hétig);
 • hosszú és fáradságos folyamat;
 • kellemetlen szag;
 • a bevonat nagyon érzékeny a sokkokra;
 • egy új zománc élete ritkán haladja meg az 5 évet;
 • nem zárja be a cseppeket és a csipeket;
 • még akkor is, ha minden rendben van zománccal, és nem károsítottad, néhány év elteltével sárgul.

Zománc fürdő helyreállító szerszámok

Ahhoz, hogy a fürdőt epoxigyantával helyreállítsuk, szüksége lesz:

 • permetezőpisztoly vagy görgő, ha professzionális zománcot vagy Fleutze kefét használ, ha az öntapadós zománc;
 • egy festék kés és csipesz szükséges lesz a kefe által kiváltott szőrök gondos eltávolításához;
 • fúró csiszolófejjel.

A zománcozás folyamata

A zománc felhordása a fürdő felületén a következő lépésekre osztható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Zománc közvetlen alkalmazása.
 3. Szárítás

Előkészítő munka

Az előkészítő munka megegyezik a fürdőszobai festék festésénél, ezért nem ismételjük meg őket. Lásd fent.

Zománc bevonat

Használat előtt a zománcot a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően kell elkészíteni. Nem kell azonnal keverednie az egész kompozíciót, tegye meg részletekben, miközben gyorsan elkezdi beállítani (40-45 perc), és a 2 rétegben történő alkalmazás nagyon sokáig tart.

Ha professzionális kompozíciót alkalmaz, akkor használhatja a szórópisztolyt. De az otthoni alkalmazásoknál jobb, ha speciális keverékeket választanak, amelyek vastagabbak és alkalmasak szokványos fuvolafejhez.

Annak érdekében, hogy zománcot felvinjen a fürdő felületén, meg kell nedvesíteni a kefét bőven, és rajzoljon függőleges szalagot az aljától a széléig. Miután megdörzsölné a zománcot az oldalán, annyit kap, amennyit kap. A következő sávot egymás mellett kell tartani úgy, hogy a "dörzsölés" elegendő legyen a már kezelt területhez, és ismételt dörzsöléssel az utolsó sáv kb. Felét vágja le. Tehát átfedés, az első réteget alkalmazta. Várjon 15-20 percet és alkalmazza a következőt.

A második réteget ugyanazon a helyen alkalmazzák, mint az első. Az alkalmazás irányának pontosan meg kell felelnie az első rétegnek. Csak így lesz a bevonat szép és egyenletes.

Hogyan lehet eltávolítani a cseppeket és a zománc áramlását az alkalmazás során?

Alkalmazása során zománc a falakon a fürdőszobában gyakran kialakult foltok és csomók anyag. Megjelenésüket figyelemmel kell kísérni. Általában 10-15 perccel észrevehetővé válnak az alkalmazás után, ezért nézze meg a munkavégzés alatt álló területeket.

A csepegtetők eltávolításához ecset-löketet kell készíteni anélkül, hogy az anyagot feltöltötte volna. A lefolyók lyukainak szélein levő könyökeket el kell távolítani, miután a zománc megkeményedett. Ehhez használjon festéket vagy szerelő kést.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

A zománc felhordása után a fürdőszobát 3-7 napig kell lezárni, amíg az új bevonat teljesen megszárad. Minél hosszabb ideig szünetel az első művelet előtt, annál kevésbé valószínű, hogy a zománc lecsúszik.

Helyreállító akril fürdő

Az egyik legmodernebb módja a zománcfürdő visszaállításának - az akril helyreállítása. Az eladáson "Stakril" név alatt találja.

 • megfelelő alkalmazással és gondos működéssel, egy ilyen bevonat 10 évig vagy annál többet szolgálhat;
 • A szakember 2-3 órán belül végez ilyen munkát. Több időre van szüksége, de maga a folyamat egyszerűbb, mint a zománcé;
 • vonzó megjelenés - a felhordás és szárítás után sima, fényes felületet lát;
 • nincs kellemetlen szag.
 • ha valahol a karcolás az akril réteg alját, akkor nagyon gyorsan elkezd összeomlani és elmarad a felület mögött;
 • a költség magasabb, mint a zománc bevonattal;
 • a szárítás 2-3 napig tart.

Akril fürdő helyreállító szerszámok

Ahhoz, hogy helyreállítsa a fürdő akrilát, szüksége lesz:

 • Fleytsevaya ecset vagy henger;
 • rugalmas spatula;
 • festék késsel és csipeszekkel a kefe által kiváltott szőrszálak gondos eltávolítására;
 • fúró csiszolófejjel.

Az akril alkalmazása

Az akril alkalmazásának folyamata három szakaszra bontható:

 1. Előkészítő munka.
 2. Az akril közvetlen alkalmazása.
 3. Akril szárítás.

Előkészítő munka

Az előkészítő munka hasonló a fenti módszerekhez. Erről többet tudhat meg a festészetről szóló részben.

Zománc bevonat

Az akril folyékonyabb, mint a zománc az otthoni alkalmazásra, így a legalkalmasabb a töltési módszerrel a kúpos spirál mentén a kád szélétől a lefolyóig. Légy nagyon óvatos! A nem töltött töredékeket flexibilis spatulával lehet feltölteni anyaggal. Segítségével a fürdő és az alja szélei.

Ha a buborékok megjelenésének folyamatában megjelent, hogy nem tört ki, akkor ecsettel kell lenyomni.

A második akrilalkalmazási módszer hasonló a festészethez. Az ecset vagy a görgő rajzolásához használják.

Mikor áll a használatra kész fürdő?

Az akril alkalmazása után 2-3 napig be kell zárni a fürdőszobát, hogy a por és egyéb szennyeződések a szárítás előtt ne essenek a felületre.

Restaurálás "fürdő a fürdőben"

A "fürdőkád" helyreállításának módja egy új akrilbélés régi öntöttvas fürdőjének beépítése, amely teljesen megismétli alakját.

 • ideálisan egyenlő fedezés;
 • tartós akril;
 • a szolgáltatás élettartama körülbelül 15 év;
 • nincs kellemetlen szag;
 • már a telepítés utáni elsõ napon is felhasználható;
 • a felület nem fog sárgulni.
 • magas költségek. Különösen akkor, ha a kád nem szabványos méretű, és a bélést személyre kell szabni;
 • lehetetlen magad;
 • a poliuretán hab, amelynek segítségével a betétet rögzítik, eltolódhat, majd repedések jelennek meg;
 • a bélés lehetséges leválása és a kellemetlen piszkos illat megjelenése a bélés és a fürdő közötti kondenzátum állandó kialakulása következtében;
 • nem lesz képes helyreállítani vagy javítani;
 • a telepítés során a fal szélein a falburkolat egy részét le kell szerelni.

Tippek és trükkök

 1. A kádnak az előkészítés szakaszában történő tisztításához nem alkalmazható klórvegyületek.
 2. Jobb festeni a fürdőt festékkel és zománccal a meleg szezonban, így lehetőség nyílik az apartman vagy a ház levegőztetésére.
 3. Festék, primer, zománc vagy akril alkalmazása előtt el kell távolítania a mandzsettát, és el kell tömíteni a lyukat maszkoló szalaggal.
 4. A festés során ne érintse meg az ecset sörtét a kezével. Minden zsíros festék tovább indul gyorsabban. Jobb, ha készen állsz néhány kefével dolgozni.
 5. Soha ne érintse meg a kádat festék, zománc vagy akril alkalmazása közben!
 6. Miután a fürdő helyreállítása zománc vagy akril segítségével történt, cserélni kell a mandzsettákat és a tömítéseket, mivel a leeresztőnyílások szűkebbé válnak, és a fürdő falai vastagabbak lesznek.
 7. Az akril bevonatú fürdő hosszabb élettartama érdekében két réteg anyagot kell alkalmazni. Akkor nehezebb megkarcolni.
 8. Az akril bélés csak kiváló minőségű öntöttvas fürdőkbe szerelhető. Nem alkalmas "könnyű öntöttvas" fürdőkre, vékony falakkal.

Megéri-e visszaállítani a fürdőt, és hogy pontosan hogyan kell ezt megtenni - eldönti a fürdőszoba tulajdonosát és a vízvezeték tárgyát. Természetesen nincs helyreállítás örökös, de ha nincs pénzük új vásárlásra, és kényelmesen higiénikus eljárásokat szeretne végrehajtani, akkor biztosan tegye meg!

A zománcfürdőt önállóan visszük fel: akril vagy epoxi?

A "halott" fürdő cseréje drága. Ésszerűbb és gazdaságosabb, ha egy fürdőszobát javítanak az általános kiadásokhoz, de ez hosszú ügy. És mi van akkor, ha egy jó fürdésre van szükség most, de nincs pénz? Tegyük fel, hogy vásárolt egy használt lakást és mindent elment. Vagy gyerek volt. Vannak más életkörülmények is, amelyek arra kényszerítenek, hogy hosszabb ideig elhalasztják a fürdő cseréjét? Például: a fürdőszoba jól keretezett, a kád öntöttvas, tőke, csak a rozsda és zománc néhány helyen hámozott ki. Ebben az esetben a legjobb megoldás - festeni a fürdőt saját kezével.

Egy öntöttvas fürdő esetében egy tisztességes fürdőszobában az alternatíva egy akril bélés elhelyezése a fürdőben ("fürdő a fürdőben"). Ez a módszer jól bevált és széles körben elterjedt az egész világon.

Először is, a bélés (akril betét) nem sokkal olcsóbb, mint egy új fürdő, de önmagában nem tud beilleszteni. A fürdők fürdőben történő telepítését olyan cégek végzik, akik rendelkeznek a szükséges felszereléssel és szakemberekkel.

Másodszor, az akril betét nem fest, ezért nem tárgya ennek a cikknek. Tehát ha szükséged van egy mély frissítés a régi fürdőszoba, olvassa el többet erről a linket.

Mire van szüksége a fürdésre?

Lehet-e festeni a fürdőt? Annyira félelmetes figyelmeztetések mennek!

Tudás és készségek

Ön képes festeni a fürdőt, ha festői képességei vannak, és ismerik a biztonság alapjait, ha illékony agresszív anyagokkal dolgoznak. Ha ki kellett javítania egy jachtot vagy egy csónakot, akkor a fürdő festésének technológiáján nem találsz magadnak semmit. Csak védőeszközöket, szerszámokat és tartozékokat kell felvenni. Ezenkívül kívánatos a legegyszerűbb vízvezeték-készséggel rendelkezni.

Védőfelszerelés

 • Az első védőszer az évszak. Minden munkát a festés a fürdő kell tenni a nyitott ablakok, és az otthoni egy hétig küldeni a ház vagy az üdülőhely.
 • Ezután légzésvédőre lesz szüksége. A "Petal" nem megfelelő, egy speciális, szerves abszorber patronnal (MH) van szükségünk. A katonai vagy polgári gázmaszk még alkalmasabb.
 • Győződjön meg róla, hogy szükség van gumírozott vagy oilcloth kötény és gumi kesztyű. Használhat háztartási latexet, de kétrétegű (belül fehér, kívül - sárga vagy narancssárga), csak készlet legalább három készlet.

Eszközök, tartozékok, fogyóeszközök

  1. Fly-ecset 70-90 mm, csak természetes sörtékből. Jobb, ha egyszerre kettőt vásárolsz: ha valaki véletlenül esik és piszkos vagy valami merész, akkor azonnal el kell dobni. Ne érintse meg a borostát ujjaival: a zsírok bármilyen mikrorészecskéitől a festékeltávolítás folytatódik. A legjobb, ha azonnal felhelyezi az ecset egy új műanyag zacskóba, és ott tartja ott, amíg dolgozik.
  2. Csiszoló fúvóka fúróhoz (zsinórkefe) és Durex-hez. Durex vagy Durex kör - rugalmas, gumi vagy műanyag alapon, köszörűkerék. Mind ez, mind a másik - a fúró patronja alatt lévő tengellyel.
 1. Festő kés és csipeszek - szükségük van arra, hogy óvatosan, a kéz érintése nélkül eltávolítsák az ecsetből kifolyt borostátat. Egy új ecset mindig egy "hegymászó", és a régi már festett nem használható.
 2. A fogyóeszközökből kb. 0,5 liter aceton vagy 646 oldószer szükséges. Semmilyen esetben ne használjon fehér szeszesitalt, "galoshes" -et vagy más oldószereket, amelyek telített szénhidrogéneken alapulnak! Még mindig rongyok kell lenniük, és egy nap. Lehet, hogy régi, sokszor feszített durva kalikó, flanel vagy pamut. A szemüvegtörlő mikroszálas ruhák nagyon jóak, 5-6 db, de pénzbe kerülnek, ezért jobb egy megfelelő rongyot keresni, és használat előtt mossa le újra és alaposan öblítse le.

Lefedettség kiválasztása

Milyen színű festeni a fürdőt? Csak két lehetőség van: epoxigyantával vagy akrilgyanta alapú zománc.

 • Az epoxi zománcot hosszú ideig, több mint 20 éve használják. A fürdő megfelelő előkészítése és az alkalmazási technológia betartása ugyanazt tartja; tovább tarthat. Az epoxi zománc előkészítésének és alkalmazásának technológiája meglehetősen bonyolult.
 • A fürdőkúra helyreállítását viszonylag korábban, kevesebb mint 10 év alatt használják. Úgy tűnik, hogy az ellenállás nem rosszabb, mint az epoxi. Könnyebb alkalmazni az akril zománcot, de nehezebb felhasználni kész anyagot: az akril nagyon viszkózus, és a keményítő éppen ellenkezőleg, folyékony, ezért hosszú ideig és alaposan össze kell keverni, ráadásul az akril drágább, és meg kell őriznie a gyanta arányát a keményítővel.

Általában, ha tapasztalt festő vagy vitorlázó, akkor az epoxival kell dolgoznia. Ha csak egy csinos, szilárd munkaképességű ember, akkor jobb akril használata.

"Mentő" egy ónkádhoz

Az ügy nem ritka az életben: a fürdõ kicsi, és elkopott is, de egyébként semmi pénz. Hogy legyenek itt? Szatén szőtt üvegszálas vagy régi női harisnya lesz. A darabnak elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy három vagy négy alkalommal 5-7 cm-es ragacsos nyelvvel zárja be a fistulát. Még mindig a leggyakoribb epoxi ragasztó szükséges.

Először az üvegszálat forraljuk fel, és a harisnyanadrág alaposan mossa le. Az üvegszálas forralásnak meg kell szüntetnie a maradék paraffint, amelyet szövés előtt üvegszállal borítanak. Forraljuk fél és fél percig, 10-15 perc elteltével, gondosan öntsük a felső réteg vizet egy harmadikba.

A fürdők és a jachtok javításának sajátosságaiban - sok a közös: a festészet jellemzőitől a lyukak lezárásának módjától

Időközben egy zománcozott chipet és 10-15 cm körüli fisztulát durexszel kezelnek egy fényes fémhez, és zökkenőmentesen futnak le a zománctól a fémig. Ezután a por egy fúvóka nélküli porszívóval gyűjti össze, és a kezelt területet acetonnal vagy oldószerrel több alkalommal zsírtalanítják, amíg a ruhadarab nem piszkolódik a zsírtalanítás során. Ezután egy műanyag fóliát helyeznek el kívülről, és keresztben helyezkednek el több szalag szalaggal.

Most előkészítjük az epoxi ragasztót, megkenjük a zsírtalanított betétet, helyezünk egy 2-3 cm-es szövetdarabot a forgácsról, és egy véges ecsettel megtörjük, amíg buborékok nincsenek. Ha az epoxid egy zselészerű állapotba kerül, akkor a második réteget alkalmazzuk, és a következő tapaszt alkalmazzuk, amely nagyobb, mint az első (ismét 2-3 cm-es markolattal). Tehát 2-5 latokot kell kiszabni. Az epoxi teljes kikeményedését követően eltávolítjuk a tapasz széleit a bőrrel; majd festse le a fürdőt.

Megjegyzés: az ilyen módon javított, több mint 10 éve rendszeresen kiszolgáló fürdőkádon kívül ezen vonalak szerzője ismerte a jachtot, amely 8 évig biztonságosan vitorlázott megjavított lyukkal, és a hajót vissza kellett szerelni a javításhoz, és az utas nadrágot.

Festés előkészítése

A fürdő előállítása a festéshez alapos zsírtalanításhoz vezet, és egészen durva felületet hoz létre. A javítószer adhéziója (tapadása) jelentősen függ a hézagok méretétől, és a tartóssága a jövőben a plaszticitástól függ. Már a fürdőkről készült képekből, amelyekben az új zománc "felmászott", nyilvánvaló, hogy a termikus törzsek a repedés elsődleges okai voltak. Ezért azonnal nyújtson két tippet:

1. tipp: a fürdő koptató kezeléséhez használjon 1. sürgősségi számot. A munkához hosszabb időbe telik, de ha először eltávolítja a szivárgást durva csiszolópapírral, majd simára vágja a sekély homályot, a mikroszkóp nem láthatja láthatatlan szemét, amelybe a zománc nem tud behatolni, de amely a maradék feszültségek és repedések felhalmozódásának helye lesz.

2. tipp: ha epoxigyán dolgozunk, a hígítószeren (aceton vagy oldószer) kívül a felhasználásra kész vegyülethez 5 térfogat% lágyítószert - dibutil-ftalátot adunk; hogy szúnyogriasztóként alkalmazzák. Ez a "titok" régóta ismert a kis hajók és más üvegszálas termékek gyártói számára.

Fürdőszoba előkészítés

A fürdőanyagok helyreállításához illékony agresszív komponensek vannak. Ezért a munka megkezdése előtt mindent el kell távolítani a fürdőszobáról, kivéve a fürdőkádat és a fajansztermékeket (mosdókagylók, bidék stb.) Ha a mosógépet a fürdőszobába helyezzük, gondosan csomagoljuk műanyag burkolattal, és a burkolatban lévő réseket ragasztószalaggal vagy maszkoló szalaggal kell lezárni.. Szükséges továbbá a nikkelezett csapok védelme is; zuhanyzó tömlővel - távolítsa el.

Felület tisztítás

Az öntöttvas fürdő festésére való előkészítés a felületszennyezéssel történő tisztítással kezdődik. Ehhez oxálsavat, pemoluxot vagy más aktív detergenst öntünk a fürdő aljára.

Kissé megnedvesítjük a mosás útját vízzel, hogy egy habzatot készítsünk, és egy szokásos gazdasági szivacs (új) segítségével a falak mentén alulról felfelé koptatjuk. Ez a munka, mint minden későbbi, a kád ajtó kinyílik, a lakás ablakai, kesztyűk és kötény. Ha oxálsavat használnak, szintén légzőkészülékben (gázmaszk).

10-15 percig tartjuk a gömböt a fürdőben, majd öblítsük le, és töltsük fel a fürdőt. Tartson további 15-20 percet, öblítse le. Most már elkezdheti a csiszolóanyag feldolgozást.

Csiszolóanyag feldolgozás

Amint azt már említettük, a csiszolóanyag-feldolgozás célja, hogy a kívánt mikrorégiót hozzon létre egy tiszta felületen. Ezért lehetetlen hagyni a rozsda foltjait: a vas-oxid részecskéi ezután a zománc megrepedezésének lángjaivá válnak. Ha rozsda és piszok evett, hogy el kell távolítania a gyári zománcot a fémre, rendben van, csak ne törölje át, ha a kád ón.

Először távolítsa el a pásztázó lefolyót és a túlfolyó lyukakat. Ezután használjon fúrógépet durexszel vagy zsinórral, hogy simítsa a felületet a homályosság és a látható szennyeződés hiánya miatt. A "szegénél" a durvaság ellenőrzése: a megfelelően kezelt felületnek a körömnek "húznia", és nem csúsztatnia kell. Ezenkívül ellenőrizzük a LED-es zseblámpa csúszó fényét is: nem szabad tükröződni

Leválás és zsírtalanítás

Ellentétben az előző műveletekkel, amikor porlasztás, zsírtalanítás és festés a fürdőbe jutni, és még érinti a belső felületét lehetetlen. A legnehezebb dolga, ha a szilvapántot szereli fel / szét, ezért nézze meg előre, hogy hogyan tud majd dolgozni, csipesszel, fogóval és fogóval, klappausokkal.

A zsírtalanítás előtt a por porszívóval történik; egy oldószerrel megnedvesített ruhával törölje át a lefolyó lyukakat "egy tiszta rongyra", lásd fent, és állítsa be újra a csatorna pántját.

Ezután kesztyűben és kötényben 0,5-1 liter Sanox-ot vagy Adrilan-t (ezek aktív savalapú mosószerek, pemolux-alkalikus) öntse a fürdőbe, és egyenletes réteggel dörzsölje a gazdaságos szivacsot (újra, új). A savas fugázófürdőnek másfél órát kell tartania.

A megfelelő termékek zsírtalanítására csak savas alapon. Az alkáli "Pemolyuks" és a többi eljárásban alkalmazott por nem alkalmas.

Ezután összegyűjtjük a fürdőt a karimába, és másfél órát tartunk. A fürdő nagyon felmelegszik. Ha egy kicsit felmelegszik, adjunk hozzá még egy fél üvegpalack savas mosószert. Amikor a fürdőben lévő folyadék észrevehetően hűvös, csatorna. A leeresztő dugóhoz, ha nincs lánc, ehhez előbb halászhálót kell kötni. Miután leöblítettük, újra töltjük a fürdőt, aztán másfél óráig tartjuk, majd újra összeolvasztjuk, még egyszer. Ha az idő eléri (mondjuk, a család egy-két hétig maradt), a mosást a "savanyúság után" 3-5 alkalommal végezzük.

Az öblítés után a fürdőt egy háztartási hajszárítóval szárítjuk. Nem lehet késleltetni a szárítást: elvégre a por leesik a mennyezetről. Ellenőrizzük a zsírhiányt a zuhanyban, ha a tömlőt átmenetileg csavarozzuk a keverőhöz: a víznek egyenletes rétegben kell elhelyeznie a felületet anélkül, hogy a cseppek lehullanának. A tisztaságot egy oldószeres ruhával ellenőrizzük, amint azt a fentiekben leírtuk. Ha a fürdő tiszta "rongyon" és teljesen száraz, szétszerelje újra a pántoló szilvát, és festeni tud.

1. lehetőség: festés epoxi zománczal

A festék zománcfürdő a csomagoláson feltüntetett utasítások szerint kezdődik. A különböző gyártók zománcai összetételben különböznek egymástól, így nincs univerzális recept. Ha az utasításoknak megfelelően fel kell melegíteni az alapot a keményítő alkalmazása előtt, vízfürdőn melegítünk; a hőmérsékletet a fürdőben lévő víz hőmérséklete szabályozza.

Fontos: Ne próbálja meg azonnal "megdönteni" az egész keményítőt a talpba! Ha van ideje festeni, a tartós réteg még mindig nem működik. Mérjük meg az alapot 250 ml-es adagokban, és ennek megfelelően osztsuk fel a keményítőt részekre, lehetőleg előre. Ha például 1,5 l alapot használunk, akkor a keményítőt 6 részre kell osztani. Miután a keményítőt alaposan összekeveredtük, minden egyes részt összekevertünk.

Fontos: ne felejtsük el, hogy 12-14 ml dibutil-ftalátot adunk a kész zománc minden egyes részéhez, és ismét alaposan keverjük össze.

Féltett kefével festjük. Nedves kefét húzzon fel függőleges csíkot az aljától az élig, majd dörzsölje a lehető legtávolabb. A következő sávot úgy kell végrehajtani, hogy a vízszintes dörzsölés 50% -kal átfedjen. Távolítsa el a borostyát az ecsettel egy festő késsel vagy csipeszekkel. Semmilyen körülmények között ne érintse meg kézzel a festett felületet!

Az első (alapozó) réteg alkalmazása után 15-20 percet várunk újra a gyártó utasításai szerint, és egy második zománcréteget alkalmazzunk, amely ugyanazon a helyen kezdődik, azaz az első és ugyanazon irányba. Ezzel a festési eljárással a bevonóréteg a zselatinizálás azonos szakaszában a primerre esik, és a bevonat homogén lesz a szerkezetben.

A festmény végén a fürdőszobát 3-7 napig lezárjuk. Minél hosszabb idő telik el a zománc teljes kikeményedéséből az első mosáshoz, annál kevésbé valószínű a delamináció a jövőben.

A csepegőkről és csepegőkről

Mindkét módszerrel a festés, különösen az epoxigyanták, cseppek és csomók képződnek. A képződésüket 10-15 perc után ellenőrizni kell az epoxigyantával és 3-5 percen keresztül az akril után. A csepegtetőket ecsetvonással tisztítsuk fel, amíg elkenik. A zománc megkeményedését követően a lefolyó lyukak éleiben levő csomók levágása festékkel vagy összeszerelő késsel történik. Előfordulhat, hogy új mandzsettákat vagy tömítéseket kell beszerelni, hogy helyreállítsa a szilvapántot, mivel a leeresztőnyílások szűkebbé válnak és falvastagságuk megnő.

2. lehetőség: akrilfesték

A festés akril fürdő könnyebb, mint az epoxi zománc. Festhet, kefethet és hengerelhet. A legjobb megoldás az, ha a szélekből a lefolyóba szűkülő hosszúkás hélix van. Csak meg kell győződnie arról, hogy nincs buborék. Ha a buborék nem csökken össze 1-2 percen belül, akkor ecsettel megtörik. Szükség esetén egy második réteget alkalmazhat, miután megkeményedte az elsőt.

Azonban, amint azt fentebb említettük, az akrilvegyületnek a keményítő bevezetése után nagyon alaposan kevertnek kell lennie. Megjegyezzük, hogy a dibutil-ftalát lágyítószerként csak epoxidra alkalmazható. Nem adhatod akrilhez.

Megjegyzés: akrilsavvegyület festőfürdőkhöz "stakril" néven kerül forgalomba.