Legfontosabb > Tartozékok

Cserépezhetek a régi csempék a fürdőszobában?

A fürdőszoba komplex mikroklímája, melyet magas páratartalom, hirtelen hőmérsékletváltozás jellemez, és gátolja a levegőtömeget, lehetővé teszi csak nedvességálló anyagok felhasználását a szoba javításához. Általában a falakon és a padlón feküdt a cserép.

Hosszú és nehéz ragasztani a burkolólapokat, mivel ez a munka óvatos felületi előkészítést igényel, és a régi dekoratív burkolatot le kell szerelni a falról. Ezért sok lakástulajdonos arra kíváncsi, vajon lehetséges-e olyan csempeburkolat elhelyezése, amely már használhatatlanná vált. Ebben a cikkben beszélünk az ellentmondásos technológus előnyeiről és hátrányairól.

Használat lehetősége

Sok lakástulajdonosnak van egy pánikszerű félelme a fürdőszoba javításában. Ez a helyzet megérthető, mivel a helyszínen végzett munkálatok magas pénzügyi költségekkel és hatalmas mennyiségű építési hulladékkal járnak. Annak érdekében, hogy megfelelően ragasszák a csempe a falakon vagy a fürdőszoba padlóján, először le kell szétszerelni a régi cserép, ami sok időt és energiát igényel.

Tapasztalt mestermesterek úgy vélik, hogy egy új padlóburkolatot ragaszthat a fürdőszobában egy régi cserépbe az alábbi esetekben:

 • A fal vagy a padló tökéletes állapotban van, a burkolat tartós réteg, a burkolólapok nem lazaek, és a habarcs nem esik ki az ízületekből.
 • A régi fürdőszobai burkolat eltávolítása a fal sérülékenységének köszönhetően a fal teljes megsemmisülését okozhatja.
 • A szivattyúberendezést olyan módon szerelték fel, hogy ne szedje fel, anélkül, hogy kárt okozna.
 • A dekoratív bevonat teljes eltávolítása az esztrichtel együtt, a padlószint jelentősen csökken.

Ha eltávolítja a régi csempe a fürdőszobában, mielőtt ragasztja az új csempe, akkor töltse meg a padlót egy esztrich és fedezi le a falakat folyékony vízszigeteléssel. Ezek a tényezők a javítás időtartamának növekedéséhez és a munka költségének növekedéséhez vezetnek. A régi csempe, ha jó állapotban van, kiváló vízszigetelő rétegnek tekinthető, és új bevonatot helyez el közvetlenül rajta.

Figyelj! Ha ragasztja az új kerámia csempe a régi padló, a padlószint nő néhány centiméterrel. A fürdőszobában 2-3 cm-re kell lennie a többi szoba szintje alatt. A bejáratnál egy kis küszöböt állíthat be, amely megakadályozza a víz túlcsordulását, amikor a folyosóra szivárog.

Alapítványi ellenőrzés

Ha a burkolólapot a csempere rakják, ha nem csúnya, összeomlik, vagy esik ki, akkor sem lehetetlen. Ha egy új bevonatot egy megbízhatatlan alapra helyez, akkor egyenetlen, hanyag és nem tart sokáig.

Annak megértése érdekében, hogy van-e lehetőség egy régi cserép használatára annak érdekében, hogy újakat helyezzenek el, helyesen kell felülvizsgálni állapotát:

 1. Ha ragasztja a csempe a régi kerámia bevonat, először gondosan vizsgálja felül a falak vagy a padló. Ügyeljen minden repedésre, leesett csempére és egyéb látható hibára.
 2. Érezze kezeivel a falak és a padló felületét, keresse meg és jelölje meg a díszítés laza elemeit.
 3. Ügyeljen arra, hogy a csempe között a varratok állapota ne essen, vagy ne essen össze.
 4. Érintse meg a régi fürdőszobai berendezést kalapáccsal. Ha kopogás közben hallja a csengőhangot, a csempe valószínűleg leválik a hajlításról, ami azt jelenti, hogy nem ragaszthat hozzá új díszes csempe.
 5. Az épület szintjén ellenőrizni kell a helyet az alapterületen vagy a falakon. Erõs szabálytalanságok vagy egyirányú eltérések jelenlétében problémát jelenthet a felület öntapadó ragasztással történõ kiegyenlítése.

Fontos! A tapasztalt mestermesterek úgy vélik: ha az ellenőrzés során a bevonat állapota rámutatott arra, hogy a terület több mint 10-15% -a hibás, vagy el kell távolítani, helyes lesz a régi megmunkálás szétszerelése és a csempe ragasztása a talajra tisztított felületre.

Ragaszthatja a csempe a régi padlón, ha a hibák megszüntetése több helyen szükséges. Ellenkező esetben az alap megerősítése több időt és pénzt igényel, mint a régi csempe lebontása és a vízszigetelő réteg létrehozása a semmiből.

Alapítvány előkészítése

Nagy hiba lenne a csempék burkolata a bádog gondos előkészítése nélkül. Bár ez a technológia lerövidíti a javítási időt, nem zárja ki teljesen az előkészítő szakaszt. A fő csapás, amely zavarja a csempe ragasztó "markolattal" - a mázas felület a csempe, valamint a szokásos szennyeződést.

Annak érdekében, hogy elegendő tapadást és tapadást biztosítsanak az új kerámia cserép és a régi cserép között, amelyen a szerelést elvégzik, az alábbi műveleteket kell megfelelően elvégezni:

 • A bukott vagy laza csempe hagyományos cement-homok habarccsal festhető fel úgy, hogy a fal felületének egy szintje legyen.
 • A régi cserép felületét erős szennyeződéstől és ecsettel kell tisztítani.
 • A mázas réteget a cserép felületéről a kerámia aljzatra lehúzva csiszolótárcsával csiszolhatja a tapadás feloldásához. A fényezést és a ragasztóval való érintkezést fokozhatja a kerámia felület vagy a fúrólyukak felületén.

Fontos! A primer készítmény alkalmazása után a felület durva és szemcsés lesz, mint a csiszolópapír. A ragasztót nagyon jó ragasztóval kell ragasztani, különösen bonyolult vagy tartós alapokra, például porcelán kőzetre.

Lehetőség van csempék elhelyezésére a régi csempékre?

Javítás közben mindig menteni kíván. Amikor javítani kell egy fürdőszobát vagy fürdőszobát, különösen, mert a legdrágább befejező munkálatok vannak. Megmondjuk, mikor rakhatja a régieket, és amikor nem tudsz.

Belső falak és padlólapok, nagyon praktikus és esztétikai megoldás. A klasszikus csempék a legmodernebb konyhákhoz és fürdőszobákhoz kapcsolódnak.
Idővel szükség van a bevonat kicserélésére. Ez lehet az egyszerű vágy, hogy megváltoztassa a bosszantó színséma vagy az elavult csempe. Számunkra megtudhatja, melyik csempe közül választhat a fürdőszobában.

Munkaeszközök

 • Spatulák (sima, dombornyomott)
 • kőműveskanál
 • Épület szintje
 • A bolgár és egy lemez, melyet egy hímzőpapír alá helyeztek
 • Cserépvágó
 • Gumi kalapács és fogók

Elhagyjuk a régi cserépet

Nyilvánvaló, hogy új anyagot helyeztek el egy létező, legegyszerűbb módon. Határozottan időt és energiát takarít meg. De örülsz az eredménynek? Annak elkerülése érdekében, hogy két réteg csempét vegyen ki, és vegyen ki egy csomó betonból és építési hulladékból, meg kell tanulnia néhány egyszerű szabályt.

Ha nem tudja szétszerelni a régi csempéket:

 • A bevonat egyenletes, erős, a habarcs nem zuhanyozik
 • Nehéz áthelyezni a vízvezetékeket vagy egyéb berendezéseket károsodás nélkül (szennyvízcsövek, vízvezeték)
 • A fürdő törékeny falai súlyosan megsérülhetnek a cserép eltávolításakor

Így nyilvánvaló a lényeges megtakarítás a felületek kiegyenlítésére és a károsodások kiküszöbölésére. Ezzel a telepítéssel nincs szükség vízszigetelésre, a régi bevonat tökéletesen teljesíti ezt a funkciót.

Ha munkát végez a padló lefektetésénél, készítsen előzetes elrendezést. Ez segít meghatározni a csempe vágás helyét, hogy elkerülje az anyag túlköltetését. Világossá válik továbbá, hogy mit kap a javítás befejezésekor. Erről az anyagról többet olvashatsz.

A bevonat állapotának meghatározásához elegendő ahhoz, hogy egy "fa" vagy "gumi" kalapács segítségével megérintse. A Void hiányzik.

Felület előkészítés

Ha úgy dönt, hogy elhagyja a régi cserépet, folytathatja az előkészítő munkát:

 1. Távolítsa el a felső (fényes) réteget a lapkán. A durvaság biztosítja a ragasztó tapadását. A felső mázelt köszörűgép segítségével eltávolítják. Grit kör átlagértéke. A felület teljes tisztítása nem szükséges, elegendő a ragasztóval való érintkezés területének 60% -a.
 2. Rajzolási hornyok (1-2 cm egymástól). A daráló segítségével vagy kézi vésővel és kalapáccsal.
 3. Priming anyagok, beton érintkezés. A felület felépítése után teljesen készen áll a hagyományos ragasztók ragasztására. Ez a módszer a legmodernebb. Az egyetlen negatív - a beszerzési költsége további anyagot.

A csempe lefektetésének fő szakaszai

 1. Távolítsa el a kisebb karcolásokat és a forgácsokat cementtel. A felület tisztítása, zsírtalanítása. A szóda oldata zsíros, öreg foltokkal jól megfér. A száraz és tiszta csempe teljesen működőképes.
 2. Alkalmazás ecsettel vagy hengeres alapozóval (beton érintkezés). Győződjön meg róla, hogy a kompozíció nem kerül a vízvezeték, a csövek alkatrészeire. Eltávolítása nehéz lesz. Ezeket az elemeket előre csomagolja műanyag csomagolással. Az összetétel 2-4 óra hosszat szárad. Ez a szakasz helyettesíthető egy részleges fényvisszaveréssel egy eszközzel vagy együtt.
  Szükség esetén állítsa be a felületet az alapozón, és alkalmazzon egyenletes keveréket. Az oldat gyorsan megszilárdul és nem zsugorodik.
 3. A csempézett ragasztót széles sima eszközzel alkalmazzuk. Megkötés egy fogazott simítóval. A csempe lefektetett.

A szakértők azt tanácsolják, hogy az első csempe a fal melletti, a bejárattal szemben helyezkedjen el. Először, illessze be az egészet, majd vágja le.

Új csempe réteg kialakításakor a bevonatok varrása nem lehet azonos. A bizalmi varratok csak szilárd elemek. Ne felejtsük el a burkolat töredékei közötti tágulási kötéseket. Ezeket a csempe és a fal között is el kell hagyni. Ezekben a helyeken lezárják az alaplapot. A varrat szélessége az anyag mérete miatt felborul. Általában 1-4 mm. A szélesség rögzítésének megkönnyítése érdekében jó a keresztezések használata a csempecsuklókhoz. Egy nappal később a varratok betöltik a habarcsot.

A felület lezárása a munka befejezése után nem szükséges. A szerszámok száradása sem szükséges, a ragasztó maga kiszárad. A csempe törlése olyan anyagokkal, amelyek nem tartalmazzák a csiszoló komponenseket. A művelet 3-5 nap múlva kezdődhet.

A régi cserép felhelyezése nem lehetséges

 1. A padló egyenetlensége, erős torzítás. Itt érdemes eltávolítani nem csak a felületet, hanem az egész esztrichet, vagy legalább az esztrich javítását.
 2. A fedél alatt rejtett kommunikáció van szabad hozzáférés nélkül. Szükség van az ellenőrző nyílások elvégzésére. A nyílászáró csempeinek díszítése elrejti a lyukak jelenlétét, és nem rontja el a szoba megjelenését. A nagyszabású bontási munkák ebben az esetben teljesen indokoltak.
 3. Törékeny, törékeny burkolólapok. A lefektetés alapja monolitikus és tartós. A repedésekhez és a forgácsokhoz hajlamos felület nem feltétlenül alkalmas új réteg kialakítására. Lehetőség van külön "megbízhatatlan" töredék szétszerelésére. Az extrahálás után a helyet cementhabarccsal töltik, majd teljesen megszáradnak. 1 cm-es réteg. legalább 1 hétig befagy.
 4. Az üregek jelenléte a cél alatt. Ebben az esetben az alap nem képes ellenállni a terhelésnek és nagyon gyorsan összeomlik.

A régi házaknál az ívelt falak nem ritkák, és lehet, hogy a falakat a csempe alá kell igazítani.

A "cserép a csempe" technológiája eltér a szokásos előkészítő munkáktól. Ha elhanyagoljuk ezt a fázist, akkor nem szabad elkerülni a nagyszabású és költséges újratervezést. Az előírások teljesítése és a minőségi anyagok használata jelentősen felgyorsítja a folyamatot és biztosítja a kívánt eredményt.

Ha hibát talál, kérjük, válassza ki a szövegtöredéket, és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

A régi csempék burkolásának szabályai

A régi csempék cseréjével való megjavulás esélye és mélabússága gyötri. Rumble, dust, piszok, törmelék hegyek, és mindezeknek extra díjat kell fizetnie. Gazdasági tulajdonosok kezdik rágni a féreg kétség, lehet, hogy helyezze a csempe a régi csempe, és anélkül, hogy egy ilyen kellemetlen szakaszában leszerelése a cél? Próbáljuk kitalálni, hogy mikor érdemes megtagadni egy ilyen opciót, ha elfogadható vagy az egyetlen lehetséges. Tartsuk magunkra a munka technikáját, hogy figyelembe vegyük az összes finomságot, és garantált minőségi és tartós javítást kapjunk.

Fotó: obnovkadomu.ru

Egyszerűsítsék az életet: amikor a régi csempe burkolását kötelező?

A tartós kerámiával borított felület teljesen leesik bázisaként, de csak akkor, ha jóhiszeműen van elhelyezve. A régi csempe eltávolítása nélkül tett vágya nem mindig az idő és a pénz megtakarításának diktálása. A javító személyzet gyakorlása során vannak olyan esetek, amikor a bontás nélküli befejeződés nemcsak kívánatos, hanem szükséges is:

 • A cserép lecsapása a falak törésének kockázatával jár. Ez igaz a régóta duzzadt épületekre vagy a gipszkarton válaszfalakra.
 • Az egészségügyi berendezések telepítésének módja nem teszi lehetővé károsodás nélkül történő leszerelést, és a javítások nem tartalmazzák a cserét.
 • A padlólap burkolata az esztrich megsemmisítését és a padlószint jelentős csökkenését eredményezi.

Ha ennek a finomításnak közvetlen jelei vannak, és a bevonat tökéletes állapotban van, akkor teljesen lehetséges a csempe lefektetése a régi cserépre. Ne rohanjon a csemperagasztó hígításához, mivel a készítmény még mindig szükséges, és az újonnan gyártott javítás tartóssága függ a megvalósítás alaposságától.

Az alapítvány felülvizsgálata: mi akadályozza az egyszerűsítést?

Fotó a plannerweb.com.au-ból

Nagyon fontos szakasz, amely nem mellőzhető. A nem megbízható felületre fektetett csempe elkerülhetetlenül lazul az idő múlásával, kiesik vagy repedez. Tehát ne korlátozzuk magunkat egy felszínes értékelésre, és válogassunk, mint mindig:

 • Vizsgálja meg a felületet, ügyelve a kisebb repedésekre vagy egyéb hibákra. Beszélhetnek a falak deformációjáról az alapzat, a rezgés vagy a csapágyterhelés süllyedése miatt az épület szerkezeti elemeiben.
 • Érezd minden egyes csempe a kezed, próbáld meg rázni. Jelölje meg a mozgó alkatrészeket jelölővel, minden esetben el kell távolítani őket.
 • Ellenőrizze az összes csempe ízületet. Részben összeomlik, vagy leesik a fugázó felületek, hogy eltávolítsák az elégtelen ragasztást az alaplaphoz.
 • A csibékkel vagy egy hagyományos kalapáccsal felfegyverkezve gyengéden érintse meg az egyes lapokat az egész felületen. A hangos hang azt jelzi, hogy a csempe nem teljesen fel van rögzítve a felületre a hámlás vagy a meghibásodások miatt, és el kell távolítani. Ellenkező esetben egy extra nehéz ragasztó és kerámia réteg terhelése alatt a pontszerűen rögzített elemek a frissen lefektetett elemekkel együtt leesnek.
 • Az építési szint és a zuhanás határozza meg az elzáródások és szabálytalanságok jelenlétét. A cserépragasztó nem teszi lehetővé, hogy a síktól eltérjenek a 0,3 cm-nél nagyobb síktól 1 m²-enként. Ezekben a helyiségekben teljes szétszerelést kell végezni, és egy lapos esztrichet vagy újragasztót kell feltölteni fal rögzítéssel.

A szakképzett lakberendezők tapasztalata azt sugallja, hogy a régi csempék tetején lévő burkolócsempéknek csak akkor van értelme, ha a felület 85-90% -a hibás. Más esetekben könnyebb és olcsóbb a teljes szétszerelés, az alap tisztítása és a munka kezdete.

Ha az ellenőrzés eredményei szerint csak egyes elemekre vagy korlátozott területekre vonatkozó kérdések merülnek fel, akkor nincs tiltás a további lépésekre, és a következő lépéshez léphet. Még korai a dagasztani a ragasztót, mert sok erőfeszítést kell készítenie a készítményre.

Az alapok feldolgozása: korosztályokat csinálunk

fotó a www.sdelayremontsam.ru címen

Miután pozitív választ kaptunk arra a kérdésre, hogy lehet-e egy adott dobozon régi csempeburkoló lapokat elhelyezni, akkor felelősségteljes, időigényes szakaszba lépünk. A kerámia sima, üvegezett felülete nem alkalmas más anyagokkal való tapadásra. Az alábbi intézkedések segítenek megszüntetni ezt az akadályt:

 • Tisztítsa meg a szennyeződés felületét szappanoldattal és ecsettel. Ezután kezeljük aceton, alkohol vagy benzin zsírozó oldatával.
 • Minden olyan kerámiatest, amely felborul, megtör, reped, vagy csengő hangot ad, amikor könyörtelenül kopogtat.
 • Távolítsa el az összeomló varratokat bármilyen kényelmesen. Remek, ha van egy véső vagy tűzőgép a régi varratok mellett - segítségükkel gyorsan és hatékonyan csinálhatja.
 • Az összes keletkező szabálytalanság normál cement-homok habarcsot tartalmaz, hogy sík felületet kapjunk. Hagyjon időt a habarcs száradására, mivel csak egy teljesen szárított alapon lehetséges régi csempe burkolását.

A kerámiák természetes pórusai és érdessége teljesen mázzal borított, ami megkönnyíti a gondoskodást és a tisztítást, nem teszi lehetővé a szennyező anyagok behatolását az anyag szerkezetébe. Ez nem teszi lehetővé, hogy megbízható tapadást kapjunk ragasztóval, amely egyszerűen kiszárad majd egy külön rétegben, és leesik az első enyhe mechanikai hatáson.

Fotó a metabo.hu-ból

Ezek a tulajdonságok megkérdőjelezik, hogy van-e lehetőség a régi csempékre csempék elhelyezése és tartós eredmény elérése. Egyszerű és nyilvánvaló kiút a felső üvegezett réteg eltávolításával, és a rendelkezésre álló eszköztől függően számos lehetőség van annak végrehajtására:

 • Végezze el a cserepek csavarjait egy csiszolóval, betonlemezzel.
 • Vágjon be egy bemetszést egy lapos lyukasztóval, forgatás nélkül.
 • A csiszolólemez a darálón segít eltávolítani az üvegezett réteget az egész felületen.
 • Fúrjon egy csomó sekély lyukat.

A munka zajos és poros, ezért mindenképpen viseljen légzőkészüléket a légzőrendszer védelme érdekében. Annak érdekében, hogy a por és a kis darabok ne károsítsák a szemet, elővigyázatosan vegye figyelembe a védőszemüveget.

A kívánt tapadási fok biztosítása érdekében azoknak a területeknek a területe, ahonnan a máz eltávolítása legalább 50%. A bemetszések a legjobbak a grillsütés, és a lyukak fúrását a pecsétes mintában. A vélemények szerint a lyukasztás használata nem túl kényelmes, mivel túl mély bemélyedéseket képez, ami negatívan befolyásolja a ragasztóanyag fogyasztását és az anyagok összköltségét.

Fénykép vanna-expert.ru

Mielőtt a cserépedet a régi cserépre helyezi, a későbbi lefektetés területét egy primerrel kezeli, hogy durva legyen. Ez növeli a ragasztó érintkezési felületét az alaptal. Az alkalmas vegyületek számos márkát kínálnak, de a legtöbb esetben az építők az alábbi lehetőségeket használják:

 • Konkrét kapcsolat a Knauftól;
 • Ivsil Basis-Beton;
 • Ceresite CN 94;
 • Plitonit-Alapozás Superkontakt.

A rajzolás ecsettel vagy görgővel történhet, a legfontosabb dolog -, hogy ne engedjék meg a réseket. A feldolgozás eredményeképpen az egész terület a csiszolópapírhoz hasonló szemcsés textúrát kap. A primer szárítási ideje a csomagoláson van feltüntetve, általában 2-4 óra.

Fotó a order-potolok.ru címen

Néhány finisher inkább a máz mechanikus eltávolítása nélkül szeretne dolgozni, csak egy speciális alapozó alkalmazásával. De ha önmagáért dolgozik, akkor jobb, ha garantáltan tartós eredményt ér el, hogy a padlón vagy falakon lévő régi csempeburkolat csempézése ne okozzon csalódást.

Hogyan tilos a csempe egy régi csempe: szabályok és tippek

Fotó az industry-komforta.ru-ról

Ne bízz a véleményben, hogy a további munka nem különbözik a szabványos stílustól. Figyelembe kell venni az alap sajátosságait, és nem szabad elhanyagolni a kis, de fontos árnyalatokat. A vitában arról, hogy lehet-e ragasztani csempe a régi csempe, a döntés a szakmai befejezők egyértelmű. Lehetséges, de a következő pontok figyelembevételével:

 • Válasszon ragasztós keveréket nehéz anyagokhoz vagy nehéz felületekhez, például porcelán kőzethez. A viszonylag magas költségek ellenére előnyösek, mivel garantálják a kerámiák megbízható rögzítését. Bizonyított ragasztók: Ceresite CM17, Vetonit Felújítás, Ivsil Profit.
 • Ügyeljen arra, hogy új csempe vakoljon. Még ha a ragasztókészítmény gyártója is azt állítja, hogy erre nincs szükség, a gyakorlat azt mutatja, hogy a csempe öntése nélkül a tapadás megbízhatósága nagyban szenved.
 • A fektetés előtt a falakat egy vékony (2 mm) réteggel ragassza le, és hagyja teljesen megszáradni. Ez különösen igaz a falakra, ahol a gravitáció ellened dolgozik, a padlólapokat régi padlóburkolatokra helyezheti anélkül, hogy ebben a stádiumban lenne.
 • Válasszon egy lefektetési mintát úgy, hogy az új varratok ne egyezzenek a régiekkel. Az ilyen egyszerű lépés a jövőben jelentősen csökkenti annak valószínűségét, hogy mindkét bevonat rétegét hámlik.
 • A ragasztókészítményt lapos spatulával kell felhordani, és fogazott megkönnyebbülést biztosítani. A fogak magassága 10-15 mm legyen. Végezze el a spatula többirányú mozgását - vízszintes, függőleges és kör alakú.
 • Figyelembe véve, hogy az aljzat nem szívja el a nedvességet, a szárítás hosszabb ideig tart, és a falakon lévő egyes elemek a gravitáció miatt lefelé mozoghatnak. Indítsa el a fektetést az alsó sorból, rögzítse le, és hagyja teljesen megszáradni. Csak ezután folytatja a további telepítést. Természetesen könnyebb és gyorsabb lesz a csempe a régi csempe a padlón.

Fotó a dytiling.hu oldalról

Teljesítés után kilégzést és 3-4 napig elfelejtheti a szobát. Pontosan ez szükséges a ragasztókompozíció teljes száradásához, két kerámia felület között. Ettől az időponttól kezdve elfogadhatatlan, hogy járjon a padlólapon, vagy vegyen részt a vízvezeték-szerelés, a bútorok, a csatlakozók és a kapcsolók beszerelésében. 4 nap elteltével fugázzuk az ízületeket gumihevederrel.

Jobb, ha nem lehet megmenteni: amikor a leszerelés nem képes?

Fotó a bomeidesign.com-ból

Érthető, hogy nem hajlandó részt venni a csempék lebontásában, az építési törmelék eltávolításában és más kellemetlen pillanatokban. De egyes esetekben érdemes gondosan mérlegelni az előnyeit és hátrányait, hogy a végeredmény ne okozzon kényelmetlenséget. Elhagyni az ötletet, hogy a régi csempékre csempét helyezzünk, ilyen helyzetekben érdemes:

 • A helyiség kis területe. És anélkül, hogy az apró fürdőszobában a fal vastagsága szenvedne, maga a csempe és a ragasztóanyag vastagsága, és ha ehhez hozzá kell igazítani a kiegyenlítés szükségességét, az eredmény meglehetősen sajnálatos lehet.
 • Régi vagy rossz minőségű csempe a földön. Az idő múlásával vagy a gyártási technológiának való meg nem feleléssel a csempe szerkezetét meg lehet semmisíteni apró csipek, repedések és színezés miatt. Az új befejezése után a megsemmisítés folytatódik, és a javítás nem tart sokáig.
 • Az ellenőrző ajtók elrendezésének szükségessége. Ha a régi csempe teljesen elrejti a kommunikációt, érdemes korszerűsíteni a csomópontokhoz és a kapcsolathoz való hozzáférést, amikor a javítás nem szenved vészhelyzetben.
 • A padló szintjének emelésének fontossága. Egészségügyi előírások szerint a padlószintnek a fürdőszobában pár centiméterrel kell alacsonyabbnak lennie, mint a többi helyiség, így minden szivárgás egyetlen helyiségre korlátozódik. A bontási munkákra való megtakarítás bántalmazhatja a pénztárcát, ha a szomszédokat áthatja alulról a lakás egész területére. Nem is beszélve arról, hogy a víz tönkreteheti a saját laminált vagy parkettáját.
 • Annak eldöntésekor, hogy lehetséges-e egy új cserép behelyezése régire, alaposan meg kell mérlegelni, hogy a szint megváltoztatása megakadályozza-e az ajtók kinyitását, az egészségügyi berendezések és bútorok rögzítését. A hiba kijavítása után nagyon kellemetlen meglepetés lesz.

Fotók a www.signsdigital.com weboldalról

Ha az összes kockázat és hátrány értékelését követően a profik még mindig felülmúlják a hátrányokat, ne habozzon, hogy az új csempe felhelyezhető a régire. Kövesse az ajánlásokat, lelkiismeretesen végezze el az összes munkát vagy bérbe vegye a bevált eredményeket. Sikeresek lesznek, a javítások gyorsabbak lesznek, és sok éven át kifogástalan belsővel fog örülni!

Lehetőség van egy új cserép létrehozására egy régi cserépen?

A konyhában, a fürdőszobában vagy a WC-ben végzett javítások során felmerül a kérdés, hogy lehetséges-e már a korábban lefektetett csempékre csempézni. Egyes mesterek úgy vélik, hogy a régi cserépet el kell távolítani, mások inkább egy új cserépet helyeznek a régire. Mindenesetre meg kell vizsgálnunk a régi csempék fektetésének állapotát, és csak utána kell döntést hoznunk.

A régi csempeburkolat állapotának értékelése

A régi bevonat eltávolítása bizonyos nehézségekkel jár: további költségek és idő, munkás munka, nagy mennyiségű törmelék, por, a szomszédok elégedetlensége. Ennek eredményeként a régi bevonat eltávolítása után szabálytalanságok alakulhatnak ki, amelyeket ki kell egyenlíteni.

A régi csempeburkolat elhelyezésekor, ha minőségi szempontból lefektetett, már a padló vagy a fal szinte sík felülete van, ami nagymértékben leegyszerűsíti a munkát.

Csempék elhelyezése csempékre

Annak érdekében, hogy az új bevonat hosszú ideig tartson, alaposan meg kell vizsgálni a régiet. Ehhez szükség van:

 • hogy mennyire tartja szilárdan. Ehhez érintse meg az egyes lapkákat egy fából készült kalapács vagy kalapács segítségével. Ha ugyanakkor hallja az üresség hangját, a csempe rezgése után, repedés formájában, azt el kell távolítani. Ha a hibás területek aránya szignifikáns, akkor le kell szüntetnie a teljes lefedettséget;
 • ha a csempe a padlóra kerül, akkor figyelembe kell venni, hogy a padló szintje emelkedni fog. Ez befolyásolhatja az ajtó kinyitását, előfordulhat, hogy módosítani kell a bútorok és az egészségügyi felszerelés rögzítését.

Felület előkészítése tojás

A cserép alapra helyezésének technikája csak az előkészítés szakaszában különbözik. Ha a korábban megtervezett kerámiáknak egyenletes és csúszós bevonata van, akkor kétséges, hogy az adhéziós (adhéziós) erők elegendőek-e ahhoz, hogy a ragasztó megbízhatóan megtartsa az új lapkát. A megbízható tapadás érdekében kétféle módon járhat el.

A régi réteg lapjain betéteket vágnak és vágják a csiszolót a betonlemezre. A lemez eltávolíthatja az egész üvegezett réteget, de 50% elegendő.

A bemélyedések lapos lyukasztással végezhetők el. Az elforgatás módot le kell tiltani. Ez a módszer kevésbé hatékony, mert túl mély mélyedések jönnek létre, ami a ragasztóanyag-fogyasztás növekedéséhez vezet.

Csiszolási hornyok

A munka fáradságos, zajos és poros. Szükséges a biztonsági intézkedések betartása: légzésvédő és védőszemüveg használata.

Egy gyorsabb és hatékonyabb mód - speciális primer "Beton kontakt" használata. Ez a primer bármilyen fényes felületet érdesíthet, ezzel növelve a felületek tapadási szilárdságát. Az alapanyagok piacán széles választék áll rendelkezésre.

Az alapozót hengerrel vagy ecsettel kell felhordani. A szárítás ideje a csomagoláson van feltüntetve, általában 2-4 óra.

Primer régi csempe

Ha nincs ilyen vagy hasonló alapozó, akkor kezelje a mázzal cementhabarcsot. Az anyag 1: 3 cement és finom szitált folyami homok arányában készül.

Miután az alapozó felület megszárad, elkezdheti a csempe elhelyezését. A ragasztót lapos simítóval kell felhordani, majd egy fogaskerékkel szintetizálni. A fogazott simító két merőleges irányban mozog, vagy körkörös mozdulatokkal.

Meg kell jegyezni, hogy az üvegezett felület nem veszi fel a nedvességet, ezért a ragasztott felületen hosszabb szárad. Ez további problémákat okoz, különösen a falak burkolásakor: a csempe "lebeg", ha nincs lefektetve a padlóról. Ezért az egész alsó sorot le kell állítani alulról, és várjon, amíg a ragasztó teljesen megszárad. Csak akkor kezdheti el a következő sorokat.

Ha nem rakja a csempe a csempe

Ha idővel a régi csempe repedt, akkor ez az első jel, hogy alacsony minőségű anyagból készült. Ebben az esetben lehetetlen a csempe burkolását. A régi bevonat tovább lebomlik, törékeny réteget képezve az alap és az új csempe között, és az új bevonat végül leesik.

Ha a csempe a padlón jelentős meredekséggel történik, akkor nem lesz ragasztással. Ebben az esetben el kell távolítania a régi padlót, és a szokásos módon kell szintetizálnia a padlót: beton esztrichevel, szintező keverékekkel. Ezután rakja le a csempe. Hasonlóképpen, ha olyan falakkal szemben helyezkedik el, amelyek eltérnek a függőlegesektől, a nyomáscsökkenéstől vagy a dudoroktól.

A padlólap repedései az alaptest egyenetlen zsugorodása vagy alakváltozása miatt keletkezhetnek. Ebben az esetben a régi bevonatot el kell távolítani. Ezután lépéseket kell tenni a beton megerősített esztrich alapozásához.

Egy új csempe kétféleképpen helyezhető el: egy régi cserépen vagy olyan alapon, amelyről a régiet korábban eltávolították. Mindkét módszer előnye és hátránya. A lefektetési mód kiválasztása a tulajdonos sajátos feltételek alapján történő döntésétől függ.

Lehetőség van csempe csempére helyezésére: hogyan kell egy új burkolatot elhelyezni egy régi cserépen?

Gazdaság - a fejlődés filozófiája, elve és motorja. A gazdasági szlogenek között új technológiák jelennek meg, olyan leleményes módokat fejlesztenek ki, amelyek lehetővé teszik a munkaerő, a pénz és a fontos tényezők idejének csökkentését. A gazdaság dicsőségére néha tilos az építési szabványok legszigorúbb szabályozása, amely tiltja a padlókerámia ragasztását egy hasonló anyag előző bevonatához. Azonban a népi kézművesek gondolkodtak a problémáról: "csempékre csempét készíthetek". És amikor egyszer meg kellett szakítaniuk a fejüket, akkor kiderült, hogy az utat kitalálták - megbízható módja annak, hogy új padlót építsenek a csempézett padló felett.

A lefedettség megőrzésének gazdasági előfeltételei

Az a gondolat, hogy a kemény, lapos, vízálló kerámia padozatot nem lehet szétszerelni, mielőtt a bevonat megváltoztatása nem lett volna lehetséges a mesterek kiszámításához, mert:

 • a bontás sok időt és energiát igényel;
 • és a csempe, a cement-homok esztrich töredéke valószínűleg megszakad. Teljesen vagy helyi úton kell újra elárasztani. A rétegelt lemez vagy gipszkarton padlózat előválasztó rendszere teljesen alkalmatlan lesz a teljes átdolgozás következményeivel szemben. A polimer képzést is meg kell újítani;
 • a porzás jelentős lesz. Javítások előtt nem csak a szobát, hanem a szomszédos helyeket is fel kell szabadítani. Még ha a bútorokat és berendezéseket polietilén borítja a szomszédos helyiségekben, nem arról van szó, hogy a szennyezett felület nem szenved;
 • szemétgyűjtés, tisztítás;
 • Egy új esztrich megépítése anyagbeszerzéssel érkezik, a munkaerő költségével és ismét várakozási idővel a megoldások vagy kötőanyagok keményítésére.

Nem csoda, hogy a komplikációk száma tartósan suttogta a javítás megtagadásának gondolatát. De ha a régi bevonat változtatásokat igényel, a költségek minimalizálására szolgáló eszközöket kell találni. Ie hogy lehetősége legyen kerámia négyzetek, hatszögek és téglalapok elhelyezésére valószínűleg nem túl előrelátó elődökön. A feladat az volt, hogy megszüntesse azokat a tisztán technikai akadályokat, amelyek gátolják a terv végrehajtását.

Milyen nehézségek vannak?

Jó oka van egy kissé elavult technológiai rendeletnek, amely szerint az új burkolást megelőzően a kerámiákat feltétlenül el kell pusztítani, jó okok vannak:

 • a durva bázisnak monolitikusnak kell lennie, és nem tartalmazhat egyéni, nem elég nagy elemeket;
 • a durva felületet meg kell különböztetni a porózus és az érdességgel, amely ahhoz szükséges, hogy a ragasztós kötéshez megfelelő ragasztóképesség legyen, ami nem jellemző a kerámiatermékekre.

A szilárdság nem okoz problémát a padló tulajdonosai számára, mivel az előző lapka helyesen lett elhelyezve, mint általában, meglehetősen új. Ha a kerámia burkolat a mögöttes aljzattal tényleg egyetlen egészet hoz létre, megfelelő módon elvégzi a hordozó funkciót. Ellenkező esetben a régi bevonat és a bázis közepe között elhelyezkedő kötőréteg feleslegesen nagy terhet jelent. Ennek eredményeként mindkét bevonat elemei elszakadnak

A porozitás bonyolultabb. Ez is a fő vonalat azok számára, akik gondolkodtak a kérdésről: "tudok csempét csempékre". Az építőkerámia fő előnye a nagy sűrűségű, minimális pórusszámmal, amely nedvszívó képességet képes felvenni.

A nedvesség felszívódása vagy tudományosan az abszorpciós együtthatója közvetlenül kapcsolódik a pórusok számához. A belsőépítészeti csempe 0,5-3,0%. Ezenkívül a 3% -os esetet kiegészíti egy felső mázzal, így a porózus hátsó oldal optimális tapadást biztosít. De a ragasztónak be kell hatolnia a miniatűr csövekbe az aljzat testébe, hogy megértsenek benne, és vonzzák magukhoz a befejező réteget. Tehát csak meg kell nyitnia a pórusokat, vagy létre kell hoznia, és ugyanakkor növelnie kell az érdességet. Hogyan?

A porozitás növelése és a kötéshez szükséges érdesség biztosítása érdekében három alternatívát találtak fel:

 • Az alapkerámia padló felső rétegének tisztítása csiszolóval.
 • A bemélyedések kialakítása, előnyösen az előző szerszámmal kombinálva.
 • A Betonokontakt használata a CERESIT ST-19 jelöléssel, tű kvarccal dúsítva, vagy közönséges homokkal rendelkező fajtája. Vannak analógok a márka Knauf, Bolars stb. Ezen alapozóanyagok alkalmazása után a felület megszerzi a szükséges érdességet, így használhat közönséges cserépragasztót, például a CERESIT CM-11-et.

A legjobb, ha mindhárom hatékony módszert együtt használják. Akkor biztosan jó fogás lesz.

Ellenjavallatok az ilyen munkákért

Az eszközöket feltalálták, de használatuk nem mindig kivitelezhető, amit figyelembe kell venni még az ötlet eredetének idején is. A következő ellenjavallatok határozzák meg, hogy egy csempe adott-e egy csempe számára:

 • A burkolólapot rossz minőségű ragasztóra helyezték, aminek következtében az elemek többségét teljesen vagy részben lehúzták a bázisról. Ugyanez történhet a ragasztó gyártója utasításainak be nem tartása vagy az arányok megsértése miatt. A jelzett ok feltárása érdekében különös diagnosztikát végzünk a szerszám bármelyik fa nyélével. Az egyszerű megérintés révén megtudjuk, hogy minden lapka egyenértékű-e a válaszadással. Csengetést hallunk, azt jelenti, hogy van egy üresség, van egy csörgés - teljesen elszaladt. Csak egy tompa hang fogja meggyőzni Önt a tartósságról és a megbízhatóságról.
 • A padló egyenetlen. Általában a csempeburkoláshoz a 2 mm-es, 4 mm-es cseppek a sínfelülethez kapcsolódnak, mivel primer és kötőanyag játssza a szintező réteg szerepét. De ha több sérülés van, vegye be a lyukasztó kezét.
 • A csempe nagyon régi és egy repedéshálóval borított, amelyben kétségtelenül évelő piszok, letörölhetetlen zsír, gombák halmozódtak fel.
 • A régi kerámia bevonat átadási kommunikáció alatt, és az utóbbi időben az ellenőrző nyílások elfelejtettek építeni. Az ilyen padlót leszereljük, "anélkül, hogy várnánk a peritonitisre", és rendezni mindent a szabályok szerint.
 • Kerámia burkolatokkal végzett befejezése után a padló a felszerelt helyiségben magasabb lesz, mint a teljes padlószint. Az ilyen felesleg rendkívül nemkívánatos, mert a kerámiák főként fürdőszobákban, zuhanyzókban, konyhákban vannak elhelyezve. Egyszóval, ahol a padlót 3-5 cm-nél alacsonyabbra kell csökkenteni, hogy a véletlenül kifolyt víz ne tudjon szabadon áramlani a helyiségen kívül.

Ha ezek az akadályok nincsenek azonosítva, folytathatja a padló előkészítését és a későbbi lefektetését. A munkálatokat akkor kell megkezdeni, ha a padló hőmérséklete nem alacsonyabb, mint + 5ºС, és általában a szoba legalább 10º.

A csempék tetejére építő csempék gyártási folyamata

Alapvetően a leírt szabványoktól eltérően csak az előkészítésben különböznek. Eleinte a hagyomány szerint egy kis tervet vonzanak a helyiség minden tervezési jellemzőjével. Ezután az illesztés az anyag "száraz" elrendezésével történik, annak érdekében, hogy lássa, hogyan fog kinézni a kerámia padló, hogy a vágott darabokat a helyszíntől távolabb helyezze el. A burkolócsempéknek olyanoknak kell lenniük, hogy a felső elemek varrása szilárd csempén alapuljon. Ie akkor a felső varrásokat az alsóbbekhez képest meg kell változtatnia, vagy meg kell egyeznie a minimális számmal.

A további munkákat a következő algoritmus szerint végezzük:

 • Alapos felülvizsgálatot végzünk, amelynek elemei részletesen megcsapnak a központban és a sarkokban. Megszüntették a megbízhatatlan csempe, amelyet egy vésővel és egy kalapáccsal óvatosan bontottak le, és a csupasz területet cementhabarccsal töltötték. Fagyást várunk. Az oldat kikeményedési ideje arányos a cement-homok öntvény vastagságával. 10,0 mm 1 hétig fagyasztható.
 • A varrott varratokat vésővel kitisztítjuk, töltsük meg csemperagasztóval vagy ugyanazt a megoldást, amely a területek kitöltésére szolgál.
 • A csempe fényes felületét a darálóval tisztítjuk, a köszörűkorongot átlagos szemcsemérettel választjuk ki. Kívánatos, hogy többet és többet.
 • Óvatosan öblítse át a régi kerámiákat, először pórusvízzel, majd szappanos vízzel. Ha a vízben régi szennyeződés és zsírfoltok vannak, adjunk hozzá szódát. A végén többször mosson tiszta vízzel.
 • A régi kerámia padlót Betonokontakt Tserezit ST-19-vel dolgozzuk fel. Egyenletesen felhordja, kefével vagy hengerrel terítse el. Eladott anyag kész formában, 15 literes vödörben csomagolva. Kb. 300 grammot fogyaszt. m²-enként. Mielőtt a padlóra illesztenék a párosítási struktúrákat, csöveket, alkatrészeket, ajánlott lezárni a polietilénnel. Ellenkező esetben a rózsaszín véletlenszerű blotok és kenetek nehezen eltávolíthatók. A szárítást 3-4 órán át várjuk. Ha a csempeburkolatot a csemperagasztóra helyezzük, nem kell nedvesíteni, mielőtt lefektetnénk.
 • A gyártó által megadott ragasztót a padló egy kis felületének vastagságára alkalmazza. A ragasztó gyorsan elveszti rugalmasságát, így egy 1 m² alatti területre bánunk.
 • Ragassza össze az első csempe erőfeszítéssel. Amíg a ragasztó meg nem kezdõdik, helyzetét beállíthatja. Ugyanúgy összeragasztjuk az őt körülvevő elemeket. Az egyes csempék pereménél a tágulási kötést lineáris terjeszkedéshez kell hagyni. Mérete az elemek méretétől függ, általában 1-4 mm. Műanyag keresztezéssel történő varrások kialakításához.
 • Egy nap elteltével a csempe körüli hornyokat meg kell tölteni megfelelő hangtompító polimer kompozícióval vagy homok és cement egyenlő részének oldatával.

A keményedő ragasztóanyagnak természetesen mesterséges fűtés és szellőztetés nélkül kell lennie. A ragasztóval való bevonási készletet sem kell nedvesíteni a beszerelés után.

Rendkívül fontos, hogy szigorúan tartsuk be az anyag gyártói utasításait, ne iota, anélkül, hogy lemondanánk az utasításról. A szabályok szigorú betartásával 3 vagy 5 nap elteltével biztonságosan járhat a vágott felület mentén. És a szomszédok, kollégák, ismerősök kérdései, "hogy lehet-e egy csempe burkolólapát elhelyezni", őszinte, pozitív választ adnak.

A kérdésekre adott válaszok összegyűjtése

Fáradságos munkára való felkészülés előtt meg kell kérdezni, hogy lehetséges-e csempeburkolat csempézni, és mennyi ideig fog tartani legalább 10 négyzetméteres befejezéshez. A kapott válaszok elriaszthatják a vágyat, hogy megpróbálják magának a lapkát elhelyezni. És mindig emlékezni kell arra, hogy nehéz fizikai munka, ami néha könnyebb elkerülni a szakemberek segítségével.

Miért van a konyha csempézve?

Leggyakrabban a burkolólapot a konyhában és a fürdőszobában választják:

 • Nagyon szép esztétikai szempontból néz ki.
 • Ez már megszokottá vált.
 • A csempézett felületet sokkal könnyebb tisztítani a piszoktól és a mikroorganizmusoktól. Nem csak, hogy sok kórházban és laboratóriumban csempéket használnak falak és padlók bevonataként.
 • A csempe jobban ellenáll a nedvességnek, mint az ugyanazon fa.

Néha még a mennyezetet is tisztelik, de sok ilyen megközelítés felvet egy ésszerű kérdést: "Mi van, ha hirtelen összeomlik a fején?" De legalább kockázatos, de nagyon érdekes és szokatlan.

Ez csak azért, hogy a csempe, hogy meg kell, hogy sokkal több erőfeszítést, mint a tapétázás vagy falfestés falak. Az anyagok és az idő költségeinek költsége - egy másik beszélgetés témája.

Szükséges továbbá az ilyen munka megvalósíthatóságának komoly mérlegelésére abban az esetben, ha kisgyerek van a családban. Amint elkezdi megtanulni, hogy járni és futni, nem kell sokáig várnia az első bukásra. A nem tervezett ütközés következményei csempével világosak mindenkinek.

Hogyan helyezzünk csempe a padlón?

Annak érdekében, hogy rosszabbá tegyük a dolgokat, alaposan foglalkoznunk kell a padlóval szemben. Nem szabad azonnal rohanni a csatába, a munka nagy részét kazettával és lemezlapokkal kell megtenni:

 1. Mérje meg az összes lehetséges hosszúságot.
 2. Számolja ki a felszíni területet, amire szüksége lesz a csempe.
 3. Számolja ki az egyes csempe területét és "becsülje" meg, hány egész és hány darab darab lesz szüksége.
 4. Rajzoljon két egyenes vonalat a padlóra, szigorúan merőleges egymásra. Vagy a szoba közepén keresztül, vagy egyik a bejáraton keresztül, a másik pedig a központon keresztül.
 5. Fektesse ki a csempe anélkül, hogy ragasztót alkalmazna, hogy megbizonyosodjon a számítások helyességéről.

A primer felhordása előtt tisztítani kell a padlót a porból és a zsírból, a tisztább lesz, annál jobb lesz egy új csempe.

Azt tanácsoljuk, hogy nézze meg azt a videót, amelyben a mester-rendező Andrei Azarov elmondja neked, hogyan kell új téglát felhelyezni a régire:

A bélés gyakorlati része

Amint befejeződik az előkészítő munka, folytassa a bélést:

 • Külön ragasztót alkalmaznak a padlóra, nem a cserépre. Egy időben jobb, ha a ragasztó nem több mint egy négyzetméter felületet.
 • A fektetésnek legfeljebb négy csempe kell lennie, köztük különleges kereszteket helyezhet el. Ez biztosítja a sima varrásokat, és segít a nehéz feladat megoldásában - pontosan meghatározni az egész padlót.
 • A munka elindítható akár a szoba közepétől, akár a bejárattól. A helyiségtől és a helyiség alakjától függően, de továbbra is szükség van a két egymásra merőleges vonal irányítására.
 • Először is tegye az egész lapkát a terv szerint. És csak akkor, ha az egész egészet lefektetik, a vágáshoz.
 • A csempék között nem szabad nagy rést hagyni. Győződjön meg arról, hogy az anyag pontosan lehetséges egy közönséges sáv segítségével. A legfontosabb dolog, hogy ő maga is sima volt.

És akkor az ízületek "simításával" megy a habarccsal. Ezt csak egy munkanap után szabad használni. Meg kell adni legalább egy ideig, hogy a ragasztó megszáradjon, és biztosítsa a csempe.

Lehet fektetni a fapadlóra?

Természetesen a fa felület nem abszolút ellenjavallat a csempék használatához, de sokkal több erőfeszítést kell tennie a kívánt eredmény elérése érdekében:

 1. Felbecsülni a felületet, ha a fa rothadt és megbízhatatlannak tűnik - meg kell tenni egy másik réteget, és fel kell áldozni néhány centiméter magasságban a mennyezetet.
 2. A további faanyag helyett használhat expandált agyagot vagy polimer keveréket. Ebben az esetben hajtsa végre a "kitöltést", de az elv ugyanaz marad.
 3. Ha a választás egy fára esett, nagyon fontos, hogy bezárja az új réteg összes repedését. Ez segít elkerülni a nedvesség behatolását a régi padlóra, és lassítja a bomlási folyamatokat.
 4. Miután egy további réteget hoztak létre a mag és a csempe között, melynek célja az adhézió javítása, továbbhaladhat a béléshez.
 5. Kezelje a felületet egy alapozóval és szintelje a padlót.
 6. A letelepedés nagyon elve nem különbözik a központtól vagy a bejárattól. Legfeljebb négy csempe vagy egy négyzetméter egy időben.

Cserépezhetek lemezeket rétegelt lemezre?

Jobb okok miatt nem szeretik a rétegelt lemezeket csempézni:

A cserép sokkal tartósabb, mint a fa.

Tíz év múlva problémák merülhetnek fel a régi padlón, és szét kell szedni a csillogó csempe.

A levegő nélküli fa rothad.

A kellemetlen szag valószínűleg nem éri el a vastag réteg alapozó és csempe alól. De idővel a felület egyenetlen lehet.

Csempe nehezebb felvenni a fát.

A rétegelt lemez nem jobb felület a rögzítés szempontjából. Több erőfeszítést kell tennie a bélés során.

Az elv ugyanaz:

 • További rétegű padlóburkolatot készítünk rétegelt lemezből.
 • A nedvesség behatolásának elkerülése végett dörzsölünk minden repedést.
 • A felületet vastag alapozóréteggel fedjük le, nem kevesebb, mint 250 g négyzetméterenként.
 • Helyezze el a csempe sorokat. Kezdve az egész részekkel, majd csak a "trim" -re.

Hogyan vannak burkolólapok a csempékre?

Általában inkább eltávolítani a régi csempe, de mentheti magát az ilyen erőfeszítések. A legfontosabb probléma, hogy a régi bevonat túl sima és sima, ami biztosítja az elégtelen tapadási szintet.

Annak érdekében, hogy ezzel megbirkózhasson, a kalapácsot a csempe mellett is el lehet vinni, de nem sok fanatizmus. Vagy használjon még egy kevésbé primert. Általában válassza a két lehetőség egyikét, a saját tapasztalatától függően:

 • Régi csempe kell a lehető legnagyobb gondossággal eltávolítani az összes szennyeződést. A legveszélyesebb a por és a szárított zsír.
 • Hozzáadhat néhány repedést a jobb rögzítéshez. Az összes cement-homok habarcsot feldolgozza.
 • Miután beköltözött a primer alkalmazásához. Megfelelő vastag réteget kell létrehozni a régi és az új bevonat között.
 • Használjon speciális szilikát ragasztót, amely biztonságosabb illeszkedést biztosít.
 • A munka befejezése után legfeljebb 4 napig tart az ízületek őrlése, a ragasztó kicsit hosszabb ideig szárad.

Nincs határozott válasz, hogy lehetséges-e csempe burkolólapok elhelyezése, mert ha nagyon jól kipróbálod, szinte bármit megtehetsz. A szakértők nem az első évtizedben vannak, így próbálják elvégezni a teljes munka mennyiségét, hogy a lehető legtöbb időt takarítsák meg. De ezt még mindig nem ajánljuk.

Videó lecke: helyes lefektetés

Ebben a videóban Anatoly Babenko mester megmutatja, hogy a "Concrete Contact" alapozó segítségével könnyen fel lehet ragasztani egy új csempe a régire:

Csempék elhelyezése régi csempékre

Lehetőség van csempék burkolására a padlón, a falakon, hogyan kell csinálni? Megmondjuk, hogyan kell ezt a munkát elvégezni a kívánt tartós hatás eléréséhez.

Fektetése csempe tetején a régi - az előnye és hátránya

A fürdőszoba és a WC helyreállítását tervezõ elsõ munkák egyike a cserép cseréje. A jól megtervezett csempe, még akkor is, ha több éves, erősen ragaszkodik a falhoz, a padlóhoz. Mentheti a felesleges munkákat és a régi csempék eltávolításával kapcsolatos költségeket. Ne feledje - ha eltávolítja a régi csempe, amely általában meglehetősen könnyű elhagyni, akkor is el kell távolítani a réteg a régi ragasztó. Ez eléggé fárasztó feladat, sok szakértő nagy összegeket szeretne kapni az ilyen munkákért. Költséghatékony megoldás - az új csempe elhelyezése a régiben.

Az új csempe behelyezése a régiekre kevesebb időt és munkát igényel, de további kockázatokat jelent:

 1. még akkor is, ha minden simán megy, mindig van esély arra, hogy a régi falburkolat nem fog újat;
 2. a szoba területe csökken;
 3. szükség van a falakról kiugró csövek hosszának növelésére, néha akár a fürdő cseréjére is, ha tökéletesen illeszkedik a falfelülethez.

Ezért érdemes megfontolni, jobb lehet több időt és pénzt költeni a régi réteg eltávolításával. Ha azonban csökkenteni kell a költségeket, akkor gondosan ellenőrizni kell, hogy a régi bevonat jól van-e a falon. Ha a csempe egy instabil felületre kerül, rövid idő után leesik.

A munka sorrendje

A lefektetési folyamat bizonyos előkészítő munkákat tartalmaz. A munka sorrendje a következő:

 1. A felület alapos vizsgálata, a tapadás, a hámlasztóréteg eltávolítása.
 2. Felület előkészítés:
  • csiszolás, bemetszés;
  • tisztítózsír, szennyeződés;
  • primer.
 3. Új csempe behelyezése.
 4. Habarcs.

Vegye figyelembe az egyes szakaszokat részletesebben.

A régi réteg vizsgálata

Szükséges ellenőrizni, hogy a teljes csempe szilárdan rögzítve van-e a falhoz. Meg kell győződnie arról, hogy minden csempe erősen ragasztva van a falhoz, és mindegyiket kopogtatják. Használjon egy fából készült kalapácsot vagy egy fából készült kalapács fogantyút, kopogtatva régi csempeit, hallgassa a hangot. Azokban a helyeken, ahol nincs csempe ragasztó, jellemző üreges hang hallható.

Minden fülsiketítő lemezt el kell távolítani. Távolítson el minden olyan lapkát is, amely elkezd eltávolodni a felszínről. Ha újakat ragaszthatsz rajta, nagy a veszélye annak, hogy gyorsan eltűnik a régivel együtt.

A kapott intervallumokat gipsszel tölti fel, a felület szintjét szintre állítja. Ha sok csempe homályos zajt hoz létre, az új réteg felhelyezése nem ajánlott, bármikor leeshet.

Felület előkészítés

A munka előtt alaposan fel kell készíteni a felületet. A fürdőszobákat gyakran lefektetik csempe sima felület. Sokkal ritkábban használt durva kerámiák használt külső felületek - lépcsők, teraszok. Ezért a felületet fel kell vágni, különböző karcolásokat és hornyokat lehet alkalmazni, hogy teljesen megszabaduljon az üveges, sima felülettől. Ez növeli az adhéziót. A munkának szüksége lesz:

 • csiszolópapír,
 • sarokcsiszoló vagy fúró gumidugóval.

Ha kihagyja ezt a munkafázist, a ragasztó nem lesz képes szilárdan felvenni a kapcsolatot az alaptal, az új bevonat gyorsan leesik a falról.

Hasonló eljárásokat kell elvégezni a padlón. Új réteg ragasztása előtt a régi felületet alaposan meg kell tisztítani. Szükséges teljesen eltávolítani a zsírfoltokat, szennyeződéseket, csökkentve az alap tapadását. A munka megkezdése előtt alaposan meg kell zsírtalanítani a régi csempe felületét, távolítsa el a csapok és csapok körüli kőgyűjtést. A munkához szüksége lesz:

 • szivacs,
 • meleg víz kevert mosószerrel vagy mosogatószerrel.

Öblítse le a felületet tiszta vízzel, majd alaposan szárítsa meg. Nagy hibákat, szabálytalanságokat meg kell tenni.

A talajba és a mosott lemezeket alapozni kell. Érdemes megvenni egy drágább, minőségi alapozót további finom aggregátum részecskékkel. Az alapozót egy akrilgyanta alapú egységgel kell ellátni, amely kiváló tapadást és felületi érdességet biztosít. Ez lehetővé teszi a fal elfogadható felületi érdességét, ami közvetlenül növeli a bevonóelemek csatlakozásának erősségét.

Az alapozót hengerrel vagy kefével alkalmazzuk. Ajánlatos egy görgőt használni, gyorsabban és könnyebben alkalmazva egységes alapozóréteget. A felületkezelés előtt alaposan keverje össze az alapozót egy tartályba, hogy egyenletes konzisztenciájú legyen. A primer bevonása után 24 órát kell várnia.

lefektetés

Ettől az időponttól kezdve az új réteg felhelyezése nem különbözik a betonból és a vakolt falakhoz való hagyományos ragasztási módszerektől.

A munka elvégzéséhez a következők szükségesek:

 • fogazott fogazású fogazott fogak 5-8 mm-es fogakkal;
 • gumi sisak;
 • szilikon a csempe és a fürdőszoba mosogatójának széleihez;
 • keresztezi az egyenlő távolságot az egyes lemezek között.

Melyik csempe ragasztó a legjobb?

Új csempeburkoláshoz magas tapadású epoxi ragasztó (Ceresit CU 22) vagy rugalmas ragasztó (CM 17 "Super Flexible") szükséges. Ha közös cementhabarcsot választasz, akkor lehetővé teszi számunkra a költségek csökkentését. Ez azonban a legrosszabb paraméterek (például a vízállóság hiánya miatt történik, ami megszünteti a fürdőszobában lévő zuhanykabin beépítését). Egyéb ajánlott ragasztók:

 • Atlas Plus fehér (kőlapokhoz),
 • Atlas Plus Mega (nagy formátumú),
 • Atlas Progres Mega White (polírozott kerámiákhoz),
 • Atlas Plus (más csempékhez).

Kerámia csempe kell alkalmazni +5 és + 25 ° С közötti hőmérsékleten.

A csempe ragasztásához nincs szükség nedvesítésre, csak jól vákuumoznia kell, és teljesen eltávolítania kell a felhalmozódott port. Nem szükséges ragasztóréteget alkalmazni a lemez teljes felületén, ez megakadályozza, hogy a csempe jól feszítse a falat. Az alkalmazott ragasztócsíkok kis hornyai lehetővé teszik, hogy a felesleges ragasztó a lemez alatti szivárgás nélkül terjedjen el.

A nagy szilárdságú kerámia burkolólapokhoz rugalmas ragasztót kell használni, az alapfelületre 2 lépésben történik:

 1. Először a ragasztót az egész felületre felhordják.
 2. Ezután fogazott simítóval, adja meg a ragasztótalp megfelelő vastagságát.

A ragasztó vastagsága nem haladhatja meg a gyártó által a csomagoláson feltüntetett határértékeket. A tapadás javítása érdekében a ragasztó a kerámia tetején is eloszlatható.

Fontos elv az, hogy soha ne helyezzen új csempe oly módon, hogy teljesen egybeessen a régi. Ha a régiekhez hasonló méretű lemezeket használnak, akkor alulról, például a díszítésről csíkot kell készíteni, hogy eltávolítsák a varratokat és kizárják a véletlen egybeesést. Díszítő szalagok segítségével 3-5 centiméterrel áthelyezheti a sorot az új és a régi között.

Ha úgy dönt, hogy megváltoztatja a stílus mintáját, új réteget helyezhet át átlósan.

A kívánt hatás eléréséhez az alsó réteget be kell állítania. Keresztszemek segítségével a következő csempecsíkot rakjuk le.

Javasoljuk, hogy a falakon alulról felfelé rakja a csempe, de ez nem kötelező szabály. Ezt a szabályt akkor kell követni, ha nincs tapasztalat. Különösen fontos, hogy a ragasztót megfelelő konzisztenciával hígítsa, ami megakadályozza a ragasztás túl gyors, vagy éppen ellenkezőleg, túl lassú ragasztását.

Lefektetés után 24 órát kell várnia.

habarcs

A habarcsot a csempézés után második napon lehet elindítani. Minden hornyot alaposan meg kell tisztítani nedves ruhával, majd be kell fagyasztani.

A habarcs megjavítása előtt a lehető leghamarabb meg kell tisztítani a felületet az ízületek körül. Ez különösen fontos, ha a csempe durva felülettel rendelkezik, későbbi tisztítása időigényes, további eszközök használatát igényli (drótkefe). A durva, éles szerszámokat nem szabad sima csempere használni, hogy ne karcolja meg.

Kb. 48 óra elteltével alaposan ellenőrizni kell, hogy az összes csempe erősen ragasztva van-e a falhoz, például megérintve, kézzel nyomja meg őket. Ha az egyik lemez elkezd eltávolodni a felszínről, akkor néhány szomszédos töredéket el kell távolítania annak érdekében, hogy lássa, mi okozza azt, mielőtt újra ragaszkodna hozzá.

következtetés

A csempe cseréje a fürdőszobában, a konyha porral, zajjal, építési törmelékhalmokkal jár. Hosszú időt vesz igénybe, mélyebb kárt okozhat a falakon. Ez a munka különösen nehéz a sarkokban, a falak és a padló szélén. A régi problémák megoldásával elkerülheti a problémákat. Ez nem csökkenti jelentősen a helyiséget, mert a vastag réteg cementhabarcs helyett modern ragasztókat használ, melyeket nagy rugalmasság jellemez. A megoldás 3-4 milliméteres rétege képes lesz nehéz lemez megtartására. Az új technológiáknak köszönhetően a fektetés ma már sokkal egyszerűbb és tisztább, mint néhány évvel ezelőtt.

A piacon széles körű kínálat és a belsőépítészet új trendjei gyakran vágynak arra, hogy a fürdőszobát vagy a kötényt a konyhában megváltoztassák. Ha a régi csempeburkolatot szorosan tartják, az alaprész megfelelő elkészítésével és a megfelelő alapozó választásával a ragasztó biztonságos úton helyezhető el, teljesen átalakítva a fal külső megjelenését. Új csempe behelyezése a régibe segít időt, pénzt takarít meg, elkerüli a rengeteg törmeléket, a zajokat, a javítás során keletkezett kellemetlenségeket.