Legfontosabb > Fürdő

LED fürdőszoba szerelvények

Napjainkban divatos minden szoba számára, hogy projektet hozzon létre a világításhoz, hiszen sok különböző világítási eszköz és lámpa van a piacon különböző cselekvési elvekkel. A fürdőszobában a LED-es világítás egy példa erre a projektre. A fürdőszoba egy funkcionális teremből vonzza az illatos fürdőben pihentető látványt, és masszázzsal zuhanyozik. A központi fürdőszoba világításán kívül a mennyezet, a tükrök, a polcok és esetleg a fürdőkádas zuhanyfülke is világítást igényel.

LED-es lámpák a fürdőszobában új generációs lámpatestek, amelyek helyettesíthetik a mennyezeti lámpákat függesztett mennyezeti szerkezetekben. A süllyesztett lámpatesteken kívül a LED-ek felhasználhatók épületek, világító tükrök, optikai szálak és még a zuhanyfej építéséhez is.

LED-es lámpatest

A ház és a műanyag lencse között a LED lámpa egy félvezető kristály, amelyhez az érintkező vezet és az optikai rendszer csatlakoztatva van. A lencse és a kristály közötti tér szilikonnal tölti fel, és a réz vagy alumínium alapja eltávolítja a felesleges hőt, így a lámpák nem melegednek fel.

A LED-ek villamos energiája minimális hőveszteséggel történik. A LED lámpák 10-szer gazdaságosabbak, mint az izzólámpák és a halogén lámpák; köszönhetően ezeknek az eszközöknek a megvilágításában, ahol a fűtés elfogadhatatlan.

A LED kialakítása tartós és megbízható, és az élettartam elérheti a százezer órát, ami 100-szor hosszabb az izzólámpa élettartamánál és az 1-es fluoreszcens lámpánál, és hogy alacsony feszültségűek, és ezért biztonságosak is a LED-ek mellett szólnak. Az alacsony feszültségű LED-ek olyan transzformátort szolgáltatnak, amely átalakítja az áramot a hálózattól a kívánt teljesítményig, így egy áramkörbe van szerelve és egy áramváltón keresztül csatlakozik.

Fürdőszobai világítás tippek

- Jobb, ha alacsony feszültségű berendezéseket használnak a fürdőszobában (12-24 V).

- Nem biztonságos a lámpák ilyen design a fürdőszobában, ahol legalább részben a lámpa nyitva.

- Az elektromos áramot (aljzatokat, transzformátorokat az áram csökkentésére) minden olyan szerkezetet, amely a permetezés megvalósításának zónáján kívül helyezkedik el, elegendő távolságra van a csaptelepektől és ideális esetben a fürdőszobán kívül.

Mint láthatja, a LED-lámpák a legmegfelelőbbek a fürdőszobában való használatra, köszönhetően a védőburkolatnak, az alacsony energiafogyasztásnak és az alacsony hőnek.

Nedvességtartományok és védelmi szintek

A LED-es fürdőszobai felszerelések nedves helyiségekben maradnak, ami azt jelenti, hogy megfelelő szintű védelmet kell biztosítaniuk a hatékony munkavégzéshez, és nem jelentenek veszélyt az emberre.

Különböző lámpák működnek a legkülönfélébb körülmények között - víz alatt, talajon, nedves és poros helyeken -, és csak megfelelő por és nedvesség elleni védelemmel biztosíthatók. Az IP-rendszer besorolását két számjeggyel jelöltük meg, amelyek közül az első a szilárd részecskék elleni védelem osztályát jelenti, a második pedig a nedvesség ellen. Ennek megfelelően, ha a jelölés "IP 20", ez azt jelenti, hogy a lámpa nem védett a nedvességtől, és a por elleni védelem szintje 2. Ha a lámpa követelményei: "IP x3", akkor ez azt jelenti, nincs szükség, és a nedvesség elleni védelem nem lehet 3-nál alacsonyabb.

Az ábrán látható a nedvesség behatolásának veszélyzónái az ábrán, és a védelmi osztálynak való megfelelés a mellékelt ábrán látható. A nulla zóna magában foglalja a lámpának a vízben való teljes elmerülését egy ideig, az első cseppet minden szögben, a második pedig csak szigorúan függőlegesen. Ha a készülék kialakítása megfelelő védelemmel bír, a jelölés ezt jelenti.

Lehetőség van LED-lámpák használatára a fürdőszobában

Más hasonló konzultációkból származó kivonatok.

Viktor Lyzhin
Energiatakarékos lámpákra kell váltanom? Károsak? Igaz, hogy a higany belsejében és a törés során rendkívül veszélyes? A higany ezen lámpákban nyomorult. Ami az energiatakarékos lámpákat illeti - meg kell értenünk, hogy ezek a hagyományos fénycsövek spirálba csavarodnak, havonta 5% -os fényáramlás (a kiváló minőségű gyártók esetében) átlagosan napi 8 órában. Nincs több higany megtakarítás a megtakarításoknál, mint a Szovjetunióban az 1960-as évek óta és mindenütt máshol használt fénycsövek. Személy szerint csak megtakarítások vannak a házamban - a lakás sötét, 54 izzó van az összes csillárban. Erőltetett.

Milyen lámpákat használ a fürdőszoba világítására?

Van-e szabály vagy szabályozás?

Milyen lámpák nem használhatók a fürdőszoba megvilágítására?

Használhatja a lámpákat a fürdőszobában, de ha nagyon nedves, védelem nélkül, a hagyományos izzólámpák gyorsan felgyulladnak vagy felrobbannak, ezért a legjobb megoldás a halogén lámpák használata:

Bármilyen lámpa (fontos, hogy ne zavarja meg a lámpákat és a lámpákat, ezek különbözőek).

Amikor az Unió, és most a legtöbb esetben a lakások a fürdőszobák telepítése lámpák, izzólámpák, különböző teljesítmény.

Beállíthatja és halogén, lumineszcens és LED.

By the way, egy energiatakarékos lámpa lehet egy alap pontosan ugyanaz, mint az izzólámpa,

De a lámpák egy másik kérdés, lehetnek mind külsőek, mind mélyedések.

A mennyezeti lámpatest mennyezet vagy falra szerelhető.

A lámpák száma és a lámpák ereje a helyiség méretétől, a kívánt megvilágítástól függ.

Vannak nedvességálló (nedvességálló) lámpák, amelyeket a fürdőszobákban használnak, beleértve, és az ilyen lámpák lámpái különbözőek lehetnek (lásd fent).

Nagyon kényelmes egy fénydióda szalag használata a mennyezet szélein. Ez a megvilágítási módszer különösen jól látható fényes feszített mennyezetek jelenlétében. Ezenkívül a fénydióda szalag egy speciális kapcsolószabályozóval van ellátva. Ez a vezérlés beállíthatja az izzítás intenzitását, valamint annak használatát és a firmware-t, akkor kiválaszthatja a világítás színét. A standard szín fehér, de lila és zöld színt választhat.

Természetesen izzólámpák és fénycsövek, valamint halogén lámpák is használhatók. Korlátozások csak a magas páratartalmú helyiségek esetén érvényesek, ahol különleges vízszigetelésű lámpák használata szükséges.

Érdekes módon és a beépített LED világítás használatát a vízvezetékben. Sveto - diódák ma már elkezdték építeni mindent. Így egyes esetekben biztonságosan kikapcsolhatja a lámpa fővilágítását, és megy a beépített világításhoz.

Mindig is kedveltem a fényvezetők világításának ötletét, amikor például csak egy fényforrás van, és az egész mennyezet egyenletesen és belülről ragyog. Elvileg ez a hatás a mennyezeti panelek mögött található fénycsövek elhelyezésével érhető el.

A fénykibocsátó diódák használatának fő feladata, hogy elérje ezt a diszperziós szintet, amikor a fénydiódákra jellemző fénykoncentráció nem látható. By the way, véleményem szerint ez a fő hátránya, de a technológiák fejlődnek, és egyre több új lámpa jelenik meg a LED-eken, ahol ezt a problémát megoldják a modern anyagok és technológiák.

LED fürdő világítás: 4 tipp a tapasztalt

A cikk témája a LED-es világítás a fürdőszobában, a WC-ben vagy a kombinált fürdőszobában. Ebben fogok beszélni arról, hogy milyen problémák várnak ránk az adott projekt megvalósításában, hogyan lehet a világítási rendszert irányítani és milyen elemeket tartalmazhat.

Kombinált fürdőszoba LED világítással.

Érvek és ellentmondások

Először azonban egy tisztelt olvasóval megbeszéljük, hogy a játékunk megéri-e a gyertyát. Kell-e választani a LED-eket?

Az érvek listája csak két pontból áll:

 1. A LED-ek energiamegtakarítást biztosítanak;
 2. Ráadásul a több forrásból származó diffúz világítás nem jelent árnyékot. Ez fontos például a smink alkalmazása során.

Az árnyék hiányában a LED-csíkok különösen kényelmesek.

A második bekezdés nem tűnik megjegyzéseket igénylőnek: a házas férfiak meg fogják érteni, nem házas vállat vállat, és elfelejtik.

Az első bekezdés megér egy kicsit részletesebben.

Echidna gazdaság

A fény a fürdőszobában ég, számításai szerint, napi átlagosan körülbelül egy óra. A 60 wattos teljesítményű izzólámpa ebben az üzemmódban körülbelül 1,8 kilowattórát fogyaszt havonta.

A modern LED-ek (pl. Smd 5630) ugyanolyan fényerővel és izzólámpával körülbelül 10-szer kevesebb villamos energiát fogyasztanak. Figyelembe véve a teljesítmény átalakító veszteségét, természetesen. Így a villamos energia havi nettó megtakarítása 1,8 - 0,18 = 1,62 KW * h.

A fényképezőgép lámpája 5 watt fogyaszt, fényereje körülbelül 500 lumen.

Az oroszországi villamos energia átlagos díja jelenleg (2016 július) körülbelül 3,5 rubel / 1 kWh.

Tehát a LED-ek használatának megtakarítása kb. 3,5 * 1,62 = 5,67 rubelt jelent havonta.

A kiváló minőségű 60 wattos izzólámpa körülbelül 25 rubel. LED-es lámpa E27-hez hasonló fényerejű (kb. 700 lumen) - 250 rubel. Egy egyszerű lámpacsere megtérülési ideje (250-25) / 5,67 = 39,7 hónap, vagy valamivel több mint három év.

A vásárlás csak akkor lesz nyereséges, ha a LED lámpa ezidáig megmarad, amit a gyártó nem garantál. A tipikus jótállási idő a LED berendezések esetében 1 év.

Következtetések? Nem-nem-nem, csináld magad és saját belátása szerint. Mondjuk ezt: az alázatos szolgádhoz a fenti gazdasági számítások nem akadályozták meg a LED-es lámpák beépítését a fürdőszobákba.

A vécé megvilágítása a házam padlójában.

ellen

És most kérdezzük meg magunktól a kérdést: lehetséges-e a fürdőszobában LED-es lámpák használata magas páratartalommal?

A gyártók általában ezt nem ajánlják. Az utasítás azzal a ténnyel kapcsolatos, hogy a lámpák mellett a lámpák tartalmaznak egy áramváltót is. A tranzisztorok gyorsan és könnyen égnek, ha a terminálok közötti ellenállás változik.

A gyakorlatban azonban a helyzet nem annyira szomorú:

 • A fürdőszobában vízálló LED mennyezeti lámpák nem készülnek az első évre, meglehetősen ésszerű mennyiségű pénzt költenek, és tökéletesen tolerálják a magas páratartalmat az eset tömörségének köszönhetően;
 • Az elmúlt három évben két különböző fürdőszobában LED-es lámpákat használtam házam különböző emeletén. Anélkül, hogy merem mondani, vannak negatív következmények számukra;
 • Végül vannak LED szalagok és süllyesztett LED-es lámpák, amelyek 12 V-ot táplálnak, és egy külső tápegység. A rendszer legkevésbé érzékeny a rendszer nedvességre - a tápegység - a fürdőszobában, egy alacsony nedvességtartalmú helyiségben.

Fényforrások

Milyen lámpákat lehet használni a fürdőszobában vagy a fürdőszobában?

Itt nincs korlátozás. A legnépszerűbbek a következők:

 • Spotlámpák (Spot LED álmennyezeti lámpák). Függesztett vagy felfüggesztett mennyezetre van felszerelve, amely elrejti mind a burkolatot, mind az áramelosztást;

Az ip54 LED-es reflektorfény tökéletes választás a hamis mennyezetű fürdőhöz.

 • Foltok. Az ilyen típusú mennyezeti vagy falra szerelt LED lámpa viszonylag keskeny sugárirányú fényt hoz létre. A helyiségek térbeli észlelésének megváltoztatásához helyeket lehet használni. Például a világos, sötét mennyezetű falak vizuálisan szélesebbé teszik a szűk fürdőszobát, és a sötét falakkal ellátott világító mennyezet kombinációja magasabbnak fogja érezni magát;

Fali lámpa LED lámpákkal. A 5 wattos átlagos lámpát vészvilágításként használják, a másik kettőt (12 watt) a fővilágításként.

 • A hírhedt szalagok. Nyíltan felszerelhetők, a fény fő forrásaivá váltak, és rejtettek, a megvilágítás funkcióját ellátva;
 • A tükör LED-es lámpája lehetővé teszi, hogy borotválkozzon vagy fésülje a kényelmet;
 • A LED-panel a legvilágosabb és gazdaságos megvilágítást biztosítja az árnyékok minimális számával a lámpa nagy kiterjedése miatt.

Engedjék meg magamnak, hogy adjon néhány javaslatot a világítási rendszer elemeinek megválasztására.

Tipp # 1

Kívánatos, hogy a fürdőszobába helyezett vízálló LED lámpák külső tápellátással rendelkezzenek. Nem csak biztonsági okokból: egy nagy teljesítményű átalakító vesztesége kisebb, mint néhány alacsony teljesítményű (standard E27 bázisok és 220 voltos lámpák tápellátása esetén).

A természetes fényhez legközelebb eső spektrumot LED-es lámpák biztosítják. Ezek könnyedén felismerhetőek üvegcsövekkel (ugyanúgy, mint az izzólámpákéval) és a csomagoláson található izzószálak. Sajnos, míg az ára 1,5-2-szer magasabb, mint a hagyományos smd LED-es lámpáké.

A LED-lámpákkal ellátott lámpák fényspektrumot adnak a lehető legközelebb a naphoz.

A Tanács 2

A jelenleg népszerű LED-ek közül az energiafogyasztás és az árak wattonkénti fényerejének optimális kombinációját az smd 5630 és az 5730 már említettem, a népszerűbb 5050 és 3528 pedig sokkal gyengébb. A LED-ek jellemzői:

LED-es világítás a fürdőszobában

Az utóbbi években a LED világítás nemcsak ipari létesítményekben, hanem magán-, otthoni használatra is széles körben népszerûsödött. A lakás LED-es világításai mind alapvetőek, mind díszvilágításként szolgálhatnak minden szobában, de ebben a cikkben a fürdőszobáról beszélünk.

A cikk a LED-es világításról a fürdőszobában

Mi legyen a LED-es világítás a fürdőszobában?

A LED-es fürdőszobai világításnak világosnak és ellenállónak kell lennie a párás környezet és a magas hőmérséklet hatására. A megvilágító védelmi szintje az olyan negatív tényezők hatása ellen, mint a por és a víz, egyéb technikai jellemzőkkel együtt jelzi csomagolását. Általában "IP" címkével ellátva, majd két szám jelöli meg a fényforrás védettségét.

LED-es világító tükör

Dekódolás IP index:

 • Az első szám a jelölésben jelzi a készüléknek a szilárd részecskék és a por bejutásától való védettségi fokát. 0-tól 6-ig terjedő érték lehet, ahol a "0" bármely védelem hiányát jelenti, a "6" pedig teljes védelmet jelent;
 • Az IP index második számjegye jelzi a készülék vízállóságának mértékét. 0-tól 8-ig terjedő érték lehet, ahol a "0" védelem hiányát jelenti, és a "8" azt jelzi, hogy a lámpa hosszú ideig működik a víz alatt - több mint 30 percig;
 • néha a harmadik számjegy megjelenhet az IP indexben, ami a termék ütési ellenállását jelzi, amelyet joule-ban mérnek. Az ábrán a "0" és a "10" közötti tartományt jelöli, ahol a "0" a védelem hiányát jelenti, és a "10" azt jelzi, hogy ez a lámpa antivandalális, vagyis képes akár 20 J, a csípések, a repedések és a forgácsok megjelenése még kisebb mechanikai hatás után is engedélyezett.

IP index értékek értelmezése

Így a legkisebb világítótestű lámpának nem szabad kevesebbnek lennie, mint az IP 442, és a maximálisnak IP 674-nek kell lennie. A LED-es lámpák megfelelő működéséhez a fürdőszobát megfelelő szellőztető rendszerrel kell felszerelni.

LED csík a fürdőszobában

Általában a legtöbb fürdőszobában csak egy fényforrás van felszerelve, általában a mennyezet közepén vagy valamivel kevésbé erőteljes a széleken. Ezek az opciók azonban nem mindig ideálisak, mivel sötét helyeket és sarkokat hagynak ott, ahol a fény nem hatol be. Érdemes megjegyezni, hogy nincs a világítás a tükör előtt, ami gyakran megnehezíti a reggeli vagy az esti folyamatok rendezését.

A fentiek elkerülése érdekében a legmegfelelőbb és ésszerűbb a beágyazott mennyezeti világítás, vagy inkább a LED szalag választása. Ebben az esetben a fényforrás beszerelése a felfüggesztett mennyezet mögött történik, ami az egész elektromos részt elrejti. Tekintettel arra, hogy a legmodernebb fürdőszobákban rozsdamentes acélból vagy krómozott bevonatból készült szaniterek különböző részei, valamint matt felületű lapok állnak rendelkezésre, a hideg fény választása lehetővé teszi, hogy nyugodt, "tiszta" stílust kapjon.

LED fürdőszoba világítás

A LED csíkok előnyei:

 • hosszú élettartam;
 • a környezet biztonsága;
 • a szalag hajlíthatósága miatt könnyű a telepítés;
 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • nagy hatásfokú (magas fényáram alacsony fogyasztású).

Csatlakoztassa a LED szalagot a fürdőszobában

A LED csík csatlakoztatási rajza a 220 V hálózathoz

Hogyan csatlakoztassa a LED csíkot a fürdőszobában az áramellátással

A LED csík a fürdőszobában könnyedén összekapcsolható. A legjobb opció - tápegység kapcsoló-vezérelt szalag. A háttérvilágítás be- és kikapcsolásához kapcsolót használ. Az alábbiakban egy kis útmutató, és egy másik cikkben megvizsgáltuk, hogyan kell a tápegységet csatlakoztatni.

 1. A LED-es szalagot hagyományos hálózati kapcsolóként a 220V hálózati feszültségre csatlakoztatják.
 2. A tápegység csatlakoztatásához kövesse ezt a szabályt - az L bemenet (barna vezeték) fázisa nullától N-ig (kék vezeték).
 3. Ezután a LED-csík a tápegységhez csatlakozik. Fontos megfigyelni a polaritást: plusz plusz, mínusz mínusz.
 4. A tápegység a LED szalag közelében található. Ha a huzal több mint 7 méter, a fényerő csökken. Ha hosszabb kábelhosszra van szüksége, amikor a LED-szalagot a fürdőszobában nyomja, vastag vezetékekkel kell ellátnia. LED csík a fürdőszobában a tápegység használatával.

Dimmer használatával

Ha a LED-csík csatlakoztatásához dimmert használ, beállíthatja a háttérvilágítás fényerejét. Útmutató a LED-csík csatlakoztatásához a dimmeren keresztül.

 1. A 220V-os hálózatról a tápegység csatlakozik. Ehhez kövesse a szabály - fázist az L bemenethez 0-tól N-ig.
 2. Ezután egy dimmert csatlakoztatunk az áramellátás IN + és IN-érintkezőihez. Ebben az esetben fontos figyelembe venni a polaritást is.
 3. A polaritással ellátott LED-csík az OUT + és OUT-dimmer kapcsolókhoz van csatlakoztatva.
 4. A fürdőszoba LED-es megvilágításának beállítása a kiválasztott dimmertől függ. Ez potenciométer vagy távirányító lehet.

Videó a LED-szalag csatlakoztatásáról

Fényintenzitás beállítása

A dimmernek köszönhetően könnyen megváltoztathatja intenzitását igényeinek megfelelően. Az átmenet a fényes fénytől a pihentető, lágyabb fényig lehetővé teszi, hogy pihenjen a fürdőszobában egy kemény munkanap után. A világosabb mód lehetővé teszi, hogy könnyen és gyorsan megbirkózzon az összes eljárással reggel.

Spotlámpák

Dot led lámpa egy álmennyezetre

A legelterjedtebb fürdőszobai lámpatestek közé tartozik a süllyesztett, LED-es lámpatest, amely felfüggesztett mennyezetre van szerelve. Könnyen felszerelhetők még a városi lakások kis fürdőszobájában is.

Általában a függesztett mennyezetek állványrendszerébe épülnek, amely a legmagasabb nedvességtartalmú helyiségeknek tekinthető. Ugyanakkor ezzel a módszerrel a LED fürdőszoba világítás, akkor használja a LED csík fent leírt. Használható az erős fény igényének hiányában, ami szintén megnöveli a megtakarítást. Mindazonáltal egy dimmable LED-spotlámpát kell választania, amelyben csak a jó minőségű japán LED-ek kerülnek telepítésre.

A Dot LED-es lámpák a fürdőszobában nagy nedvességállósággal, valamint magas hőmérséklet ellenállással rendelkeznek. Általában egy ilyen fényforrást választanak a fényességhez, amely megfelel egy bizonyos teljesítményű izzólámpa fényáramának. Az alábbiakban felhívom a figyelmüket a LED-lámpák és az izzólámpák fényességének megfeleltetésére vonatkozó táblázatról, amelyre régebben megszoktuk.

Izzólámpák ledlámpáinak lámpatestje

Színhőmérséklet

A színhőmérséklet egyszerűen a LED lámpa színe. Általában a fürdőszobában semleges fehér napfény, amelynek színhőmérséklete 3500-4500 Kelvin.

Színhőmérsékleti értékek

A nappali fény a legmegfelelőbb a fürdőszobában, mert jó megvilágítást biztosít és pontosan közvetíti a tárgyak színeit. Ebben a lefedettségben a nők számára könnyebb lesz a smink alkalmazása, és a férfiak számára a borotválkozás.

Személy szerint nem szeretem a hideg színt a fürdőszobában (több mint 4500 K), mivel szigorú és üdvözlendő. A meleg színek (akár 3500 K) ideálisak barna vagy csokoládéfényű fürdőszobákhoz.

Fürdőszobai felszerelés

Nem csak a spotlámpák használhatók a fürdőszobai világításhoz. Íme néhány, a KANLUX és a Massive fürdőszoba gyártóinak lámpacsaládja.

Hány LED-es lámpa van a fürdőszobában

Számítsa ki a szükséges LED-es számot a fürdőszobában a következő módon. Általában 1 négyzetméter. A négyzetméter 25-30 W-ot jelent egy hagyományos izzólámpa (200 lumen) vagy 3-4 W LED-es lámpa erejének. Ha a fürdő 6 m2. (2mh3m), akkor megvilágítása 24 watt LED világítást igényel (6 kV.mh4vt = 24 W). Javaslom, hogy több LED lámpát telepítsen a fürdőszobában. Ebben az esetben 4 db 6 wattos LED-es lámpát telepíthet.

A szükséges számú megvilágító és teljesítményük a falfalak színétől is függ. Ha sötét hangok uralkodnak a helyiségeiben, elegendő fénymennyiség biztosítása érdekében a szükséges teljesítmény 20-30% -ának megfelelő távolságot kell felszerelni.

Hogyan kell megfelelően elhelyezni a fényeket a fürdőszobában

A fürdőszobában lévő világítás három szintből állhat:

 • a felső világítás - több, a plafonba ágyazott spotlámpát vagy LED-eket is tartalmazhat "csillagos égbolt" formájában;
 • munka világítás - itt a világítás a tükör közelében - olyan hely, ahol szépséget hozol. Itt a hagyományos 4-6 W-os LED-es lámpák a tükör felső részében lévő lámpákba illeszthetők. Jó megoldás lenne a lámpatestek rugalmas rögzítésre való felszerelése, amely lehetővé teszi a fényáram irányának beállítását;
 • alacsonyabb megvilágítás - többnyire dekoratív funkciót végez. Az ilyen megvilágítást alacsony feszültségű, egyszínű vagy többszínű LED reflektorok segítségével lehet kialakítani, amelyek a fürdőszoba lépcsőin, alsó állványain, fülkéiben és egyéb mélyedésein belül vannak elhelyezve.

Példa a fürdőszoba alsó szintjének megvilágítására

Négy páratartalmú zóna

Fő fürdőszobai páratartalom

A fentiek alapján már elmondtam, hogy egy fürdőszobai LED-es lámpának olyan minőségűnek kell lennie, mint a nedvességállóságnak, azaz olyan védelmi indexnek, amely nem alacsonyabb az IP 442-nél. De néha visszaléphet ebből a szabályból, és vegyen fel lámpákat egy alacsonyabb IP- ha azok olyan helyen vannak, ahol nincs vízveszély. Ez lehetővé teszi a világítás megvilágítását a fürdőszobában, mivel minél magasabb a lámpa biztonsági szintje, annál drágább.

A fürdőszobában négy páratartalom van:

 1. Az első zóna a legnagyobb nedvesség felhalmozódás helyszíne. A fürdő, a mosdókagyló és a zuhanytálca közelében található. Itt megengedett 12 V-os LED-es eszközök telepítése legalább IP 674 védelmi indexrel;
 2. A második zónát a nedvesség kevesebb felhalmozódása jellemzi. Ez magában foglalja a mennyezet és falak egy részét a fürdőszoba tál fölött, ahol nem csak a fröcskölhet, hanem a teljes vízfolyások is. Ez alkalmas 24 V-os vezetékekre, IP 452 és újabb;
 3. A harmadik nedvességtartomány a mosdó vagy a fürdő szélétől 50 cm-re kezdődik. Itt jobb az olyan eszközök telepítése, amelyek védelmi szintje lehetővé teszi a vízcseppek leesését - az IP 242-től;
 4. A negyedik zóna nem található közelebb 3 m-re a mosdótól vagy a fürdőtől. Itt a LED-es lámpát gőz vagy kondenzáció fenyegeti. Ebben a zónában elegendő lesz az IP 011 és annál magasabb indexű lámpák felszerelése.

Egyéb fürdőszobai világítási források

A LED szalag mellett, amely könnyen használható bármely helyiségben, választhat falra szerelhető LED-es lámpákat vagy LED mennyezeti lámpákat a fürdőszobájához. A helyszíntől és a fényáramtól függően bizonyos hangulatot hozhat létre. Ez a választás azonban nem korlátozott.

Használja a fürdőszobában süllyesztett lámpatesteket

A süllyesztett mennyezeti lámpák, a szellőztető rendszerekhez csatlakoztatott LED-lámpák, valamint a fürdőszobában lévő bútorokba ágyazott LED-fényforrások használhatók. Például a polcok és a szekrények belsejében lévő fények vagy az irányított fények tükrözik.

Egyetértek azzal, hogy a különleges világítás, amely csak a tükör felett található a fürdőszobában vagy a mosogató fölött, lehetővé teszi, hogy egy nő csinálja a reggeli sminkjét, és haját sokkal könnyebbé tegye, és hagyja, hogy az ember borotválkozzon.

Ha tovább akarsz menni, és választani valami teljesen modernet a LED-es világításra a lakás fontos része, akkor a LED-termékek piacán a legfrissebb újítások meglehetősen innovatív megoldásokat kínálnak mind a világítás, mind a tervezés terén.

Világító zuhanyfejek

A gyártók egyelőre még LED-világítást is kínálnak fürdőkád vagy zuhanyozás, mosogató vagy zuhanycsapágy és csaptelepek számára. Az ilyen világítás beszerelésekor elképesztő hatás érhető el, különösen akkor, ha különböző színeket használ. A bekapcsoláskor legfeljebb nyolc különböző színű vizet választhat ki, melyet a fúvókából kap. Ebben az esetben a csapból érkező víz különböző árnyalatokat is tartalmaz, ami rendkívül szokatlannak tűnik. Előre is kiválaszthat egy adott színű fürdőt, hogy egy bizonyos hangulatot vagy színösszetételt alkosson.

Ezért, ha valóban úgy döntöttél, hogy korszerűsíted otthonodat, akkor el kell kezdened a szobákból, ahol sok időt töltesz minden nap.

Tippek a LED-es világítás tervezéséhez a fürdőszobában

Íme néhány tipp a fürdőszoba díszítéséről:

 • A lámpa kiválasztása a fürdőszobában nem szabad olyan modelleket vásárolnia, amelyek esetében színes üveg vagy műanyag készült. Úgy gondolom, a legsikeresebb megoldás egy zárt típusú, matt vagy átlátszó lámpa lesz;
 • A lámpa kiválasztásánál figyelembe kell venni a fürdőszoba díszítésének stílusát. Például, ha a fürdőszoba designja a klasszikus változatban készült, akkor nincs szükség magas színvonalú lámpák beépítésére;
 • A modern stílusban készült fürdőszoba gyönyörű megvilágítókat fog látni, tiszta vonalakkal ellátott geometrikus formák formájában. Általában krómozott műanyagból vagy fémből készültek;
 • A klasszikus belsőben jobb a kis lámpák használata felesleges részletek és díszítőelemek nélkül. Az ilyen üvegek lehetnek átlátszóak és színezett üvegek;
 • A fürdőszobai világítótest méreteit a helyiség és a mennyezet magassága alapján kell kiválasztani. Széles, nagy, felfüggesztett csillárok nem alkalmasak kis mennyezetű, alacsony mennyezetű szobákhoz.

Hogyan szereljük fel a lámpákat a fürdőszobában?

A rögzítés módjától függően a fürdőszoba világítása háromféleképpen oszlik meg:

 • Felfelé - felszerelhető mind a mennyezetre, mind a fürdőszoba falaira. Az ilyen eszközöknek van egy műanyag vagy fém alapja, amelyben vannak lyukak a beszereléshez;
 • Felfüggesztett - egylámpaú lámpák vagy több lámpacsarnok, amelyek a mennyezet közepén elhelyezett speciális fémhorgóra vannak felszerelve. A fürdőszobákban szokásos apartmanokban ezeket a fényforrásokat nagyon ritkán használják, de egy nagy fürdőszobában lévő magánházban nagyon látványosak lehetnek;
 • Süllyesztett - spotlámpák, amiket fent tárgyaltunk. A felfüggesztett mennyezet aljához fémkapcsokkal vannak rögzítve, míg a mennyezeti mennyezetnek legalább 7 cm-nek kell lennie a LED lámpatest számára.

A harmadik típusú fixture egyszerűen telepítve van. Leggyakrabban a modern fürdőszobákban használják, mivel elegendő mennyiségű fényt biztosít és harmonikusan keveredik ebbe a szobába.

Fotó LED világítás a fürdőszobában

A fürdőszobában található LED szalag segítségével gyönyörű kékeszöld vagy zöld színt hozhat létre. Ideális azok számára, akik pihenni és áztatni a meleg vizet.

Fürdőszoba led szalagos fényben

Vannak, akik inkább a lila világítást választják a fürdőszobában. Itt a legfontosabb dolog nem túlzás a fényáram intenzitásával, hiszen a sötét lilás szín egy nyomasztó hatással van a pszichére.

Lila fürdőszoba világítás

A tervezők gyakran gyakorolják az egyes területek vagy fürdőszobák különböző színekben történő kiemelését. Ez lehetővé teszi, hogy hangsúlyozzák jelenlétüket a szoba belsejében.

Egyedi fürdőszobai bútorok LED-es világítása

Nagyon érdekes a fürdőszobai mennyezet LED-es világítása. A szoba felső részében a LED csíkot egy speciális fém profilra helyezzük.

LED-es világítás a fürdőszobában a mennyezet körvonala mentén

A fémprofil ebben az esetben nemcsak a kiváló minőségű ragasztószalagot teszi lehetővé, hanem a radiátor szerepe a LED-ek számára is.

A LED mennyezeti világításról a fürdőszobában

Izzók a fürdőszobában: biztonsági kérdések!

Jó napot, a beépített izzókban egy csíkos alumínium mennyezetet készítek a fürdőszobában, azt mondják, hogy a hétköznapiak természetesebbek és hosszabbak (a halogéntől eltérően).
De a boltban nincsenek vízálló lámpatestek, de vannak halogénmentesek is, a kérdés az, hogy nem fognak-e megölni, ha a szokásosakat, nem pedig egy rövidet?

A "Villanyszerelő" fórumon valószínűleg fel kell kérni egy 12 V-os leeresztő transzformátort, és azt a "nedves" helyiségbe kell helyezni.

A 12 V-es izzók még energiatakarékos izzókkal is rendelkeznek, az E14-es kamrában. Én magam is kerestem őket, és megtaláltam őket az interneten.

És mi, 12V-ot tudsz tenni. izzók és transzformátor nélkül?

song73 írta:
a hétköznapi fény természetesebb és hosszabb ideig tart

Így van. Véleményem szerint a halogén otthoni világítás jobban megfelel a dekoratív tervezésnek. Állandó fényként a hagyományos izzólámpák vagy fluoreszkáló lámpák praktikusabbak.

Miért van szükség vízálló lámpatestekre, nem rendezed a medencét? Elég, hogy a lámpát úgy rendezze el, hogy ne essen a permetre. Például zárja le a lámpatestet.

Nos, mondjuk, fürdõ lámpákat állítanak elõ, vízállóak, minden fürdõszobában, amikor a házak építésénél szokásosan fel vannak szerelve.
És tedd egy ouzo-t 10 mA-re, ne felejtsd el világítani. Mindent akarok, de nem tudok összefogni.

song73 írta:
És mi, 12V-ot tudsz tenni. izzók és transzformátor nélkül?

Igen, nincs probléma!
20 db sorozatban! A kérdés az, hogy mit kell tennie 3000 candelával, ha nincs a műtőszoba a fürdőszobában.

tvmaster írta:
Nem rendezed a medencét? Elég, hogy a lámpát úgy rendezze el, hogy ne essen a permetre. Például zárja le a lámpatestet.

1. De amikor a zuhany alatt zuhanyozni fogok, és a víz a szokásos izzókkal együtt megy (és akkor velem), akkor semmi sem fog megtörténni? Csak a 1,5x1,3-os fürdőszobában kell gondoskodni arról, hogy a fröccsenők ne essenek.
2. Tudjon meg többet arról, hogyan lehet lezárni őket egy objektívvel))) Hogyan néz ki? Külön megvásárolhatók, majd csatolva vannak, vagy már benne vannak? Bocsáss meg egy laikusnak)))

DSP007 írta:
Igen, nincs probléma!
20 db sorozatban! A kérdés az, hogy mit kell tennie 3000 candelával, ha a fürdőszoba nem működik

Jó szórakozást adok neked))) Általában 4 db 30-35W-os lámpát helyezek el, ezért nem értek eléggé ebben a témában, ezért tanácsot kérek az emberektől, tehát nem értettem, hogy mindent transzformátor nélkül tudnék felvenni? 12V?

Ha nem viccelsz.
A) Ha a lámpák nedvességálló kivitelében (vagyis lefedik a lámpát, és tömítik vagy csavarozzák meg, akkor a huzalok behatolnak a falba, és az ízületek tömítettek, akkor bármilyen típusú lámpát feszültség alá helyezhet, még akkor is, ha fényes lámpákkal világít Nem lesz képes kapcsolatba lépni a világítással és a kiáramlásokkal a fürdőszobában, azonban ajánlatos egy automatikus védelmi leállás (RCD) telepítése, bár drága, kevesebb, mint 500 rubel, csak egy hamis, de az élet drágább.
Az ilyen lámpák bármelyik Svet áruházban kaphatók (a jelölés és a védelmi osztály cseppje), de technikailag lehetetlen őket felépíteni a mennyezetre, legtöbbjük a falra szerelhető, és tisztességes méretekkel rendelkezik
B) Ha a víz beléphet a lámpatestbe, vagy megszakadhatja vezetékének szigetelését a hozzáférhető fémfelületre (esetünkben a mennyezetprofil), akkor az egyetlen biztonságos lehetőség, ha a szétkapcsoló leengedő transzformátort 12 V-ra telepítik (ez a feszültség nem tud behatolni még a nedves bőrre sem). A választás ebben az esetben csak egy opcióra korlátozódik - 12 voltos "halogén" lámpák (ha persze nem veszi a LED-eket, de ez még mindig egzotikus). Ezek meglehetősen kompakt, viszonylag tartósak és könnyen telepíthetők. De van néhány MAI
1) A galogensek nagyon forróak, a hőátadó terület kicsi, ezért egyikük sem a reflektorok nem éghető és olvadó anyagokkal, pl. Természetesen alumínium lehet.
2) A halogén huzalok áramerőssége 20-szor nagyobb a normálnál, így rövid és vastag huzalokat használnak a tápláláshoz (a vezeték keresztmetszete kb. 3 mm). Javasoljuk, hogy a transzformátort a lámpatestbe helyezze a villanykörtékbe (így nincsenek parazita feszültségcsökkenés a vezetékeken), de ez nem alkalmas Önnek - annak ellenére, hogy a tápegység epoxigyázatos, még jobb a nedves helyiségen kívül.
3) A halogén érzékeny a tápfeszültségre (elégtelen fény esetén kettő vagy háromszor gyengébb és gyorsan ég). A magazin "Ügyfél, Minden építési és javítási", amely leányvállalata e fórum volt, a teszt az áramellátó egységek és a halogén házak orosz körülmények között, 2007-ben nézze meg a tükör a magazinok a helyi oldalon.
4) A halogénlámpák szuper fényes fényforrás, ezért a sugaraikat a szétszóródó felületekre (falakra) kell irányítani, hogy a szeme ne tudjon önkéntelenül alávetni ennek a gerendának (rövid távon káprázhat, átmegy, de a fürdőben nem biztonságos).

Hogyan lehet megszervezni a világítást a fürdőszobában?

A fürdőszoba egy szoba a házban, amelyben a világítás világos és biztonságos. Ebben a szobában az elektromos világítóberendezések működésének feltételei összetettek - páratartalom és hőmérsékletváltozás. A fürdőszobában való világítás gondos megközelítést igényel az elhelyezés, a tájékozódás, a források száma, például a lámpák és lámpák tekintetében.

követelmények

A WC-vel vagy különálló WC-vel ellátott fürdőszoba nagy nedvességtartalmú területekhez tartozik. Ezért a világítótestek kiválasztásakor és telepítésénél ügyelni kell a használatuk biztonságosságának biztosítására.

Fontos! A fürdőszobában való világítás, a típusától függetlenül, a lehető legközelebb szeretne a természeteshez.

A kiválasztáshoz és a telepítéshez szükséges követelmények:

 1. A kábelezés el van rejtve.
 2. A csatlakozódoboz és a kapcsolók a helyiségen kívül vannak felszerelve - a GOST követelménye.
 3. Az elektromos készülékek védettségi szintje az IP 44-ből. A fürdőszobában lévő szerelvények beszerelésekor ez a paraméter IP 67.
 4. A kábelek csatlakoztatásához jobb a lezárt terminálok használata.
 5. Nyitott huzalozáshoz hullámos csöveket vagy speciális dobozokat kell használni a falhoz.
 6. Egy világító eszköz nélkülözhetetlen. Legalább egy lámpa van a tükör közelében, más helyeken a falon.
 7. A kimenetet a daruról legalább 2,5 m távolságban kell elhelyezni. Ha a készülék nedvességvédelemmel van ellátva, akkor ez a távolság 60 cm-re csökken.
 8. Lehetetlenné válik a hosszabbító zsinór használata (hordozás), jobb, ha a fürdőszobában használható háztartási készülékeknél mindenhol kisebb távolságot helyezhet el.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a lámpák számát és erejét a tervezési ötlet, a felhasznált felület, a szín és a helyiség mérete alapján kell kiválasztani.

Fontos kiemelni az összes funkcionális területet.

Nedvességzónák

Vannak olyan követelmények, amelyek a világítóberendezés megválasztására vonatkoznak, a fürdőszoba elhelyezése alapján. A nedvességtartományok osztályoznak. Pontosabban:

 • Első vagy magas páratartalmú helyek. Itt víz áramlik, nagy a gőz koncentrációja. Az ilyen helyek a fürdőszoba közelében vannak, a zuhany alatt. A 12 V-os, izzólámpák, IP 674 védelmi indexű világítótestek használata megengedett.
 • A második. A mosdók közelében lévő parcellák, valamint azok, amelyek a fürdőszobához szomszédosak. A cseppecskék vagy a gőz formájában keletkező nedvesség veszélye áll fenn. A lámpa teljesítménye - 24 W-ig, világítási védelmi index - IP 425.
 • Harmadik. Legalább 50 cm-re a mosogató szélétől, fürdőszoba. A világítótestek bármilyen teljesítményűek, a világítóberendezés védelme IP 242, amely elegendőnek tekinthető.
 • A negyedik. Ez magában foglalja az összes többi helyet. A nedvesség gőz vagy kondenzátum formájában történik.
a tartalomhoz ↑

A lámpák típusai, azok előnyei és hátrányai

Világítóeszközök, amelyeket a fürdőszobában használnak, különböző típusú lámpák telepítésére. Minden ma használt fényforrásnak saját tulajdonságai és alkalmazási sajátosságai vannak, és ezt figyelembe kell venni, amikor ezeket a helyiségeket választják.

Izzólámpa

Az Ilyich lámpa olcsó, minden boltban elérhető, de a fürdő nem a legjobb megoldás. Nem szereti a páratartalmat, ezért fennáll annak a kockázata, hogy felrobban, ha nedvesség jut a fűtött lámpához. Élettartama alig haladja meg az 1000 órát. Az ilyen lámpák nagyon forróak, miközben gyenge fényáramot hoznak létre. Nagyon nemkívánatos műanyag és szövet árnyalatokkal történő használata. Az első esetben fennáll annak a veszélye, hogy a burkolat megolvad, a másodikban pedig meggyullad. A hiányosságok ellenére olcsósága még mindig vonzza a vásárlókat.

Fontos! Az izzólámpa a leginkább "váladékos". Sok energiát fogyaszt.

Halogén lámpa

Az ilyen izzókat gyakran foltokban használják. Fénykibocsátásuk sokszor nagyobb, mint az előző verzió, kevésbé melegítenek, és többet szolgálnak. Az értékesítés során olyan típusú lámpák találhatók, amelyeket 220 vagy 12 V feszültségre terveztek. A második esetben transzformátor beszerelése szükséges.

A halogén lámpák halogénlámpák használatának lehetősége

Fénycsövek

Ezek a modern energiatakarékos lámpák hatalmas fényáramot biztosítanak, miközben tökéletesen megmutatkoztak, amikor bármilyen körülmények között használják, beleértve a nedves fürdőszobát is. Élettartamuk kiszámításra kerül, feltéve, hogy stabil feszültség jelenik meg a hálózatban.

Kiderül, hogy megtalálja a különböző árnyalatú lámpák modelljeit, amelyek segítenek eredeti fényhatások létrehozásában. Vannak különböző változatok is: lineáris és kompakt lámpák, amelyek különböző megvilágítási területet fednek le. Minden típusú lámpa csendesen működik.

A velük felmerülő problémák - a felbujtás szükségessége. Kb. 2 percet vesz igénybe. Nem szeretik csökkenteni a hőmérsékletet. Használatuk során nem szabad megfeledkezni arról, hogy az égetett vagy sérült fénycsövet nem szabad a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni - speciális hulladékkezelést igényel.

LED izzók

A LED-es lámpák a legolcsóbbak, amiket ma vásárolhat. Élettartamuk meghaladja az 50 ezer órát. A lámpákat szabványos alapra lehet csavarozni, így bármilyen más fényforrással helyettesítheti őket. Az előnyök közül:

 • Ökológiai biztonság.
 • Kiváló minőségű fénykibocsátás.
 • Minimális energiafogyasztás.

A hátrányokat magas árnak nevezik, ráadásul nem minden esetben teszik ki a bejelentett élettartamot, mivel a hálózati feszültség csökken, és az állandó "csörgő" nagyon negatív hatású.

A LED-szalagfények vagy különleges fények használata, amelyek elemei diódák, szintén nagyon jó. Segítségükkel eredeti megvilágítási effekteket hozhatunk létre, gyakran a szalagot használjuk a fürdőszobában lévő bútorok felhordására, a tükör felgyújtására, a szárító bútorok érzésére, amikor alul helyezünk rá. Szinte minden szalagra szükség van egy további átalakító csatlakoztatására, mivel az üzemi feszültsége 12 V.

LED háttérvilágítással

Hogyan lehet kiszámítani a szükséges lámpák teljesítményét?

A lámpák teljesítményének kiszámítása attól függ, mennyire kényelmes a helyiségben való tartózkodás és az összes eljárás elvégzésének kényelme. Emellett a lámpateljesítmény helytelen megválasztása a látás romlásához és az idegrendszer működéséhez is vezethet.

Gyakran a lámpa teljesítményének megválasztásakor gyakran a Wattra, azaz az áramfogyasztásra figyelnek. Ez fontos mutató, de nem a fő. A legfontosabb jelző a fényáram.

A fürdőszoba és a fürdőszoba világításra vonatkozó követelményei - 200 lumen / négyzetméter. m a különböző lámpáknál ez a mutató megfelel:

 1. Glow - 25 W - 200 Lm, 100 W - 1350 Lm.
 2. Halogén - 42 W - 625 Lm, 70 W - 1170 Lm.
 3. Fénycső - 40 W - 2000 Lm.
 4. LED - 40 W - 6000 Lm.
A könnyű fürdő kevesebb mesterséges fényforrást igényel.

A szoba fénysugárának kiszámításánál figyelembe kell venni:

 • A szoba mérete.
 • A befejeződés során használt anyagok színe és fényvisszaverő képessége.
 • Mennyezeti magasság.
 • Bútorok elrendezése.
a tartalomhoz ↑

A lámpák száma és típusuk

A szükséges számú lámpa kiszámítása a helyiség területére esik. Tehát, ha kicsi - akár 5 négyzetméter, akkor egy központi fény és 2-3 további lámpa elég a falakon.

Fontos! A további világításhoz mosdóterület, tükrök szükségesek. Ebben az esetben a reggeli eljárások a lehető legegyszerűbbek lesznek.

A tágas fürdőkhöz zónás világítást igényel. Ez nemcsak kényelmes tartózkodást jelent a szobában, hanem kiemeli bizonyos funkcionális területek kiemelését, kiemeli a konfigurációt stb. A befejező munkálatok megkezdése előtt el kell döntenie a világítótestek számát és típusát. Ebben az esetben a kábelezést a követelményeknek megfelelően lehet elvégezni.

Ami a lámpa típusát illeti, akkor ezt figyelmeztetni kell. Az eszközök osztályozása meglehetősen változatos. Az első a helyszín típusát érinti a felületen. Opciók: nyílt típus, beépített. Az utóbbi lehetőség a kisebb helyiségek számára előnyös.

Spotlámpák a tükör felett

 1. Mennyezet. Klasszikus modellek, amelyek könnyen illeszthetők bármilyen belső kialakításba. Minden fürdőszobában legalább egy ilyen lámpát kell biztosítani. Ez lesz a középpont.
 2. Falra szerelhető. Feladatuk az egyes zónák kiemelése. Amint már említettük, tükörre, mosogatóra van szükség.
 3. Emeleten. Gyakran dekoratív funkciót hajtanak végre, ennek köszönhetően a belső tér különösen eredetivé válik. Az egyes modellek vizuálisan bővíthetik a teret.

Mindegyik opció alkalmazható működő, dekoratív, irányított vagy általános világításként.

Telepítési jellemzők

A világítótest típusától függően saját telepítési jellemzőkkel rendelkeznek, ezeket figyelembe kell venni. A telepítés jellemzőitől függetlenül a csatlakozás csak a megszakítók megszakítóinak kikapcsolása és a vezetékek feszültségének hiányának ellenőrzése után történik.

A fő mennyezetre

A helyiség középpontjában való elhelyezéshez, vagyis a fő megvilágításhoz, gömb alakú mennyezeti lámpák és modelllapok használják. A beton mennyezetre való szereléshez használjon megfelelő méretű vasalót, dugót. Vagyis képesek ellenállni a világítóeszköz súlyának. Ha a mennyezet fából készült, akkor a fa csavarjai segítenek a telepítés folyamatában.

Fontos! Az ilyen világítóberendezésekhez nem szükséges kiegészítő segédeszközök felszerelése. Leggyakrabban az alapjukat közvetlenül a mennyezetre csavarják.

A gipszkarton mennyezetén

A fürdőszobában a nedvességálló gipszkarton gyakran álmennyezetként használható, a felfüggesztett mennyezet pedig tökéletesen sima. Gyakran fel van szerelve spotlámpák. A vezetékeket mindaddig meg kell tenni, amíg a lapok fel nem forognak és nem lesznek készek. A kényelmes csatlakoztatáshoz a "pont" csatlakoztatásához szükséges vezetékek hossza legalább 20 cm legyen, a lámpák lyukakat a speciális fúvókánál kell levágni a fúrógépen.

A helyszínen beépített szerelvények beépítésének folyamata:

 1. Először ki kell kapcsolnia, és ellenőrizze a feszültség hiányát.
 2. Csatlakoztassa a lámpatestet a kábel csatlakozóihoz.
 3. Helyezze be a testét a korábban előkészített lyukba, tartva a reteszt.
 4. Csavarja be a lámpát.

Ha a felszerelés a felső világítás, akkor ez a folyamat még könnyebb. Egy előre elkészített rúdra szerelik fel, majd a vezetékek csatlakoznak és a lámpát csavarják.

Ha a mennyezeti csillár lámpatestként van kiválasztva, akkor a beszerelési folyamat hasonló, de a kötőelemeket előzetesen fel kell készíteni. Ez lehet horog vagy jelzálog a konzol alatt. A csillár közvetlenül egy gipszkarton lapra történő felszerelése nem lehetséges, mert nem képes ellenállni a súlyának.

A feszített mennyezeten

Talán a legnehezebb a rögzítési plafon szerelési folyamata, mert a feszített vásznat könnyedén károsítja a tétlen akciók. Fontos emlékezni az ilyen pillanatokra:

 • Fontolja meg a lámpák elhelyezését és számát a vászon felszereléséig.
 • A kábelezés során az összes lámpatest alatt szigetelje le a kábelt és emelje fel, hogy ne érje el a film jövőbeli felső határát.
 • A kötőelemekhez bármilyen beágyazott platformot vagy horgot készítő eszköz. Ezeket a kötőelemeket néhány milliméterrel kell elhelyezni a vászon szintje fölé.
 • Mielőtt egy lyukat készít a vászonból, ragassza fel a termikus gyűrűt, várjon addig, amíg a ragasztó teljesen megszárad.
 • A felfüggesztett mennyezetekhez használt világítóberendezéseknél csak fluoreszkáló vagy LED lámpák használhatók. Nem fűtöttek, ezért nem károsítják a vásznat.

A lámpa helye

Fontos, hogy megfelelően helyezze el a lámpákat. Ha mindent alaposan elgondolunk, akkor többször kevesebb fényforrást használhatunk, és így megtakaríthatjuk a villanyszámlákat. A fontos árnyalatok között, amelyeket figyelembe kell venni:

 1. Az egységesség. Ez akkor érhető el, ha sok alacsony teljesítményű lámpatestet helyez el.
 2. A helyiségek helye a helyiség legfontosabb funkcionális területein kötelező.
 3. A káprázás elkerülése érdekében irányítsa a fényáramot úgy, hogy ne tükrözze a tükörfelületet.
 4. A lámpa közvetlenül a tükör felett lógása nem a legjobb megoldás. Ebben az esetben a reflexió torzult. Könnyebb elhelyezni a fali lámpákat oldalra vagy tetejére és oldalára.
 5. Eredeti megjelenésű színes mennyezeti lámpák. De ilyen megvilágítást nem kell a tükör közelében elhelyezni, mivel gyönyörűen égnek, de a tükröződés torzulni fog.
 6. Érdemes "játszani" azzal a lehetőséggel, hogy a szalagot LED-kkel helyezze el, ez segít a tervező legszokatlanabb ötleteinek megvalósításában. Beleértve a megvilágítást a fürdő, itt használhatjuk a neon fényt, míg a LED csík lezárható plexiüveggel.
 7. A lámpatestek csatlakoztatását külön sorokkal kell elvégezni, így a megvilágítás mennyiségét saját belátása szerint lehet beállítani, és a szükséges lámpák számát is be lehet vonni.
 8. Világításkor a fürdőszobában van egy szintes - szépnek néz ki. A felső szintre olyan eszközöket szállítanak, amelyek 1,8 métert meghaladó magasságban helyezkednek el a padlóról, vagyis az összes mennyezeti lámpa. A középső egy ember szeme, különböző falas lócák és foltok szintjén áll. Néha az alsó lámpák lámpái vannak felszerelve, körülbelül 10 cm távolságra vannak a padlóról. Ez a megoldás kizárólag dekoratív feladatot lát el, bár az éjszakai fényszórók mozgásérzékelővel történő felszerelésével az alsó szinten lehetővé teszi, hogy jelentősen leegyszerűsítse az éjszakai álmosságot a WC-vel.
 9. A kis fürdőszobák számára kényelmes a bútorok lámpák, amelyek könnyen szerelhető szekrények, fülkék és polcok. Az ilyen helyiségekben főleg a halogén izzók vannak felszerelve.
 10. Kombinált vagy kombinált világítási lehetőség kényelmes a belső világítás kivitelezéséhez a fürdőszobában, ez az opció alkalmas bármilyen méretű helyiségre.

következtetés

A fürdőszobában való világítás nem kevésbé fontos, mint a vízvezeték szerelvények befejeződése és kiválasztása. És a "fény" esetében sokkal több árnyalatot kell figyelembe venni, és szinte minden eszköz telepítését saját kezűleg végezzük.