Legfontosabb > Tervezés

Kiválasztás és beépítés a mennyezetbefúvó ventilátor a fürdőszobában

A lakás szellőzőrendszere ugyanolyan alapvető fontosságú, mint a fűtés vagy a vízellátás. Ebben az esetben a mennyezet a fürdőszobában nem kevésbé fontos, és szerves része az optimális szellőzésnek a házban. A kipufogóventilátor megfelelő megválasztásához és felszereléséhez meg kell érteni a besorolás, a kiválasztási kritériumok és ismerni kell annak telepítésének alapjait.

Mi a kényszerített szellőzés?

A magas páratartalom megkülönbözteti a fürdőszobát a ház többi szobájából, ugyanakkor kedvező feltételeket teremt a patogén baktériumok és mikroorganizmusok működéséhez és reprodukciójához. Ezért a tisztítószerek sokasága ellenére csak egy jól megválasztott kipufogó eszköz képes megszüntetni a rothadás és a penész fő okait. Ezenkívül segít a szobahőmérséklet optimális hőmérsékletének és nedvességtartalmának elérésében, és megszünteti a kellemetlen szag állandó jelenlétét, ami különösen a WC-vel kombinált fürdőszobában jellemző. A fürdőszobában a padló a következő feladatokat látja el:

 • légi csere létrehozása;
 • az egészségtelen mikroorganizmusok terjedésének megakadályozása;
 • optimális mikroklíma fenntartása.

Természetes páraelszívó

Ez a fajta szellőztetés a tengelyen keresztüli levegő eltávolításával működik. Jellemzően ez a rendszer egy lakóház építésére szolgál. De a hatékony működéshez állandó légáramlást igényel a fürdőszobai ajtó speciális nyílásaival.

Kényszerített kipufogó

Telepítve olyan esetekben, amikor a természetes légcserélő mechanizmus hibás vagy nem elég hatékony. Készült speciális eszközök használatával - beágyazott rajongók.

Kényszerített kipufogó a következő esetekben javasolt:

 • rozsda csöveken vagy fémtermékeken;
 • ha az üvegtáblákon, tárgyakon és ablakokon állandóan jelen van a kondenzáció;
 • amikor fekete foltok, rothadás vagy penész jelennek meg a felületeken.

A szellőztetés nemcsak jelentősen csökkenti a páratartalmat, hanem kedvező hatással van a háztartási készülékek élettartamára, a mennyezetek és falak állapotára a javítás után.

A kipufogóventilátorokra vonatkozó követelmények

A szellőztető rendszer követelményei a biztonság és a hatékony működésen alapulnak, ezért a lakástulajdonosoknak nem ajánlott figyelmen kívül hagyni őket. Itt vannak az alapvető szabályok:

 1. A lakóépületben lévő szellőzőberendezések zajszintje nem haladhatja meg a 30 dB-t. A fürdőszobát csak hangtalan háztartási készülékek használják.
 2. A csatorna vontatásának maximalizálása érdekében a mennyezeti kapu a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, ahonnan friss levegőbevezetést végez.
 3. Az eszközt, amennyire csak lehetséges, az elektromos fűtőberendezésekkel kell felszerelni, mivel akár 50 fokos hőmérsékletnek is ellenállhat. Amikor kritikus szintre emelkedik, a ventilátor meghibásodik.
 4. Az eszköz teljesítménye, teljesítménye és energiafogyasztása a helyiség térfogatától és a berendezés használatának gyakoriságától függ.
 5. A szellőzőcsatorna tengelyének tisztának kell lennie. A szellőzőrendszerek felszerelésére és teljesítményére vonatkozó előírásokat a SNiP 41-01-2003. Ez a dokumentum a szellőzőcsatornában és a levegőáramlásban megengedett maximális porszintet írja le.

Hogyan válasszunk

Mielőtt egy adott elektromos ventilátor modellt vásárolna, a vevőnek ismernie kell magát a fürdőszobai berendezések osztályozásához.

A műszaki berendezéstől függően az elszívó ventilátorok a következők:

 1. Axial. Ez a készülék külső rotormotorral rendelkezik. Az elektromos motor tengelyén lapátkerék járókerék. Az aerodinamikai tulajdonságok javítása a ventilátor bemeneténél egy kollektor telepítve van. Az ilyen készülékek alkalmasak egy fürdõszobához, közepes teljesítményû és kis teljesítményûek.
 2. Radiális (centrifugális). Különleges gyűrű jelenlétét különbözteti meg, amelyen a pengék rögzítve vannak. Az ilyen készülékek levegőjét elölről szívják, és oldalról kilengenek, 90 ° -os szögben. Ezeket a ventilátorokat 12 db-ot meghaladó kapacitású nagy szobákhoz használják, és a belépési ponttól 2 méteres szellőzőcsatornáig.

A telepítési módtól függően a kipufogó-berendezések a következő kategóriákra oszthatók:

 • falra szerelt;
 • mennyezet;
 • fal és mennyezet;
 • csatorna (módosítás, amely a szellőzőcsatorna résében van elhelyezve több helyiség kiszolgálására).

Kiválasztási kritériumok

A kipufogóventilátort, valamint minden háztartási készüléket ki kell választani, a műszaki jellemzői alapján. Ezeknek az eszközöknek a kivitele általában műanyagból készül, minimális vízálló funkcióval. A rács alakja és típusa a kialakítás függvényében változhat. Tekintse meg a mennyezeti ventilátor kiválasztását befolyásoló műszaki jellemzőket:

Teljesítmény. A fő kritérium, amely meghatározza a légcsere hatékonyságát a szobában. Fontos megjegyezni, hogy a választás a fürdőszoba területe és az egészségügyi szabványokban előírt levegőcsere gyakorisága alapján történik. A fürdőszobák esetében a lakások száma a lakosztályok számától függően 6-8 kötet / óra.

A számítás az alábbi képlet szerint történik: A × B = C, ahol A a tér térfogata (magasság szorozva a méretekkel), B a multiplicitás, C a kívánt teljesítmény.

Egy példa. A fürdõtér - 2,2 * 2,5 * 2,7 m, amikor ezeket a mutatókat megszorozzuk 14,85 m3 (kerekítéskor 15 m). 4 emberből álló család esetén a többszörösség 8 lesz. Így 15 × 8 = 120 kocka / óra - a tényleges ventilátornak nem szabad alacsonyabb légcserélő kapacitása, mint ez a mutató.

Zajszint. Egy másik tulajdonság, amit figyelni kell a ventilátor kiválasztásakor. Érdemes a készülék működési idejére összpontosítani - ha a készüléket csak a nap folyamán kapcsolja be, akkor a zaj 30-35 dB tartományban maradhat. Az éjjel-nappali napellenzőhöz képest jobb, ha radiális modelleket keres 20-25 dB-vel, mivel az axiális hangszerek a motor rezgése miatt hangosabb hangokat adnak.

A fémcsatorna zajokat is okozhat, amikor a levegő mozog rajta, ezért a szellőztető rendszer elrendezésénél a szakértők műanyag vagy hangszigetelő anyagokat javasolnak.

Biztonság. A fürdőszobához egy speciális ventilátort kell választani, amely további védelmet nyújt a nedvességtől. Az ilyen kipufogó eszközök alacsony feszültségűek és hatékonyan működnek még a magas páratartalom mellett is. Az egyetlen hátrány, hogy a kaput nem lehet hagyományos elektromos csatlakozóaljzatra csatlakoztatni. Ez az információ a készülék csomagolásán és a használati utasításban található. A szokásos modell, amelyben a víz leesik, rövidzárlatot és tüzet okozhat, ezért nem kívánatos a kockázat.

Teljesítmény. Nagy teljesítményű készülék telepítésekor a háztulajdonosnak jelentős mennyiségű villamos energiát kell fizetnie. Az axiális ventilátorok gazdaságosabbak - a magas hatékonyság kárára képesek alacsony költséggel tisztességes légcserét létrehozni. A sugárirányú kipufogó eszközök csak a nagy területű helyiségek számára előnyösek.

További jellemzők. A beépített funkciók fontosak a készülék működtetése szempontjából. A modern modellekben számos további jellemző található: a következők:

 • Mozgásérzékelés automatikus bekapcsolásához;
 • időzítő és a munkaidő szabályozása;
 • páratartalom-érzékelő;
 • a visszacsapó szelep jelenléte;
 • a kések forgási módjai.

Kipufogó a fürdőszobába: a választási és telepítési szabályok

A fürdőszobát magas páratartalom jellemzi. A gőz kondenzálódik a mennyezeten és a falakon, gumi és penészképződéshez vezet. A fenti folyamatok megelőzése érdekében felelősségteljes megközelítést kell alkalmazni a szellőztetés és a kipufogó ventilátor kiválasztásának.

A fürdőszobában a kiváló minőségű kipufogódob 25 m 3 / óra friss levegőt kell biztosítani egy külön helyiségben, 50 m 3-t kombinált fürdőszobában.

Típusú elszívó ventilátorok

A fürdőszobába szerelhető modern fülkék általában két típusra oszthatók: egyszerű és automatikus. Ezek eltérnek egymástól a tervezés, a rendelkezésre álló lehetőségek és költségek.

Az egyszerű berendezés elektromos ventilátor, amely cső alakú műanyag házban található. Kétféle lehet - beépített vagy önálló.

A készülék bekapcsolásához népszerű mód az, hogy megnyomja a kapcsolót, amely világítást biztosít a fürdőszobában. Ez az opció lehetővé teszi a szennyezett levegő eltávolítását a fürdőszobából, ha valaki benne van.

Az automatikus berendezés elektronikus eszközökkel van ellátva, amely hatékonyan szabályozza a készülék működését.

A kapuk további jellemzőkkel rendelkeznek:

 • kikapcsolt időzítő;
 • páratartalom-érzékelők;
 • színes háttérvilágítás.

A ventilátor be van kapcsolva, ha a megengedett páratartalom-értéket túllépték. Amint ez a paraméter visszatér a normál értékre, a készülék kikapcsol.

Az automatikus termékeket más funkciók is felszerelhetik. A magánlakásokban a szellőztető rendszert az utca szegélyezi, így a tulajdonosok nem változtatják meg a ventilátort beállítható diffúzorral.

Néhány modell egy visszacsapó szeleppel van felszerelve, amely megakadályozza a levegő ellentétes irányú elmozdulását. Ez a lehetőség hasznos a lakó lakások sokemeletes épületek, hogy megvédjék magukat a szagok egy szomszédos fürdőszoba.

A fürdőszobába való beépítésre tervezett modern kapucni kényszerítő cselekvési elvvel rendelkezik. A készülék ventilátorból és légcsatornából áll, amely az épület szellőztető rendszeréhez kapcsolódik.

Az optimális kapucnival kiválasztásához figyelembe kell venni a fürdő sajátosságait és a meglévő szellőztető rendszerek sokféleségét. Az eszközök eltérhetnek a tervezés, a működési elv, a teljesítmény és a kiegészítő funkciók jelenlététől.

A szellőzés típusai a fürdőszobában

Zárt helyiségben történő légcsere biztosítása érdekében természetes vagy kényszerített szellőzést lehet alkalmazni. Az első lehetőség nem igényel bizonyos funkciókat ellátó speciális eszközök használatát.

A második a ventilátorok, légmelegítők, hajtóművek, hűtőlevegő és egyéb kiegészítők használatát jelenti.

Természetes légfrissítési lehetőség

A levegő áramlását összekeverjük, majd különböző hőmérséklet és nyomás következtében eltoljuk. Az ajtó kinyitásával szabad forgalmat hozhat létre. De ebben az esetben a nedves levegő egy része a helyiségben marad.

A sokemeletes épületekben a szellőztető tengely szolgálja az összes lakást a felszálló mentén. A bejáratát egy rács zárja le, és a tisztítási hatékonyság az általános állapottól függ. Az elővárosi épületekben a szellőztető csatornákat még az építési szakaszban is eltávolítják.

A természetes kivonat telepítésének folyamán a következő szabályokat kell követnie:

 1. A fürdőszoba / WC rácsának a szoba felső részén - a falon vagy a mennyezeten kell elhelyezkednie.
 2. A csövek belső felületének tökéletesen sima legyen.
 3. A csatorna kilengései és fordulata 5% -kal csökkenti a keringés hatékonyságát.

A természetes szellőzést nem tekintik nagyon hatásosnak, ezért ritkán használják lakóépületekben. Gyakran használják a szezonális életben használt vidéki épületekben, például nyári házként.

Kényszerített szellőzés

A fürdőszobában gyakrabban használják a kipufogó levegő mechanikus evakuálását mechanikus eszközökkel. Ez lehet egy útlevél vagy csatorna ventilátor. Ha szükséges, akkor bekapcsol, és cigizásokat vált ki.

A magánépületeknél gyakran telepítenek csatornákat, amelyek a padláson keresztül távozó levegő áramlását eredményezik. A ventilátor a szennyezett levegő hatékony kivonására lett tervezve, és a friss ajtók nyitva maradnak a fürdőszobában.

A beltéri ventilátorok típusai

A fürdőszobákban, WC-kben és kombinált fürdőszobákban kétfajta berendezés található. Ezek axiális és sugárirányú kipufogó eszközök. Ez utóbbit centrifugálisnak is nevezik.

Az axiális eszközök olyan tengelyek, amelyekre egy klasszikus járókerék van felszerelve. A pengék szögben készülnek. Amikor a tengely elfordul, a levegőáramlás be van vonva. Ezt a ventilátort akkor használják, ha a vele létrehozott nyomás elegendő a normál légcsere biztosításához.

Sugárirányú készülékeknél a levegőáramlás a középpontba kerül, majd a házban van a pengék. A középső részen lévő helyek miatt vákuum figyelhető meg, és a centrifugális erő a levegő tömegét a test széleire feszíti, amelyek az elágazó csövön keresztül a szellőzőcsatornára kerülnek.

A felsővezetékek a leginkább igényesek: sokkal hatékonyabban dolgoznak és csendesebbek, képesek evakuálni azokat a köteteket, amelyek nem tengelyirányú erővel vannak.

A személyzet létszáma szerint a ventilátorok centrifugális működési elve alapvetõ és további lehetõségekre oszlik. A második automata módban működhet.

A fürdő főzésének főbb paraméterei

A fürdő sajátossága arra késztette a fejlesztőket, hogy a magas páratartalmú helyiségekhez igazított berendezéseket hozzanak létre. A villanyárammal működő ventillátor esetének szűknek kell lennie. A berendezés belső kialakítása megbízhatóan védett minden oldalról a nedves gőzzel való érintkezésből.

Figyelem az eszköz jellemzőire

A fogyasztók számára a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság kidolgozott egy bizonyos szabványt az elektronikus eszközök megbízhatóságára vonatkozóan. IP-címként és két számból áll. Az első érték 0 és 6 között lehet, és jelzi a védelem mértékét a szennyeződések behatolásától.

A második szám a nedvesség elleni védelem szintjét jelzi. A termék használata a fürdőszobában, a mutatónak legalább 4-nek kell lennie.

A teljesítmény és a teljesítmény szorosan összefügg egymással. Minél magasabb az első mutató, annál nagyobb lesz a második. Megtalálhatja a teljesítménymutatót a fürdőszobai felvételek megszorzásával a házban élők számával.

Ha a ventilátor számos további funkcióval rendelkezik, teljesítménye meghaladhatja a számított értéket legfeljebb 10% -kal. A legnépszerűbbek a gazdaságos és szinte csendes készülékek, amelyek 7-20 watt fogyasztanak.

Ha nagy kapacitásjelzővel ellátott készülékekkel dolgozik, a helyiségben van egy vázlat, ráadásul nem lesz elég meleg felmelegedni.

Egy másik fontos jellemzője a zajszint, amelyet a készülék pengéi hoznak létre működés közben. Sokkal csendesebb, mint egy konyharuha használata. A kipufogó-berendezések számára elfogadható hangminőség 30 dB-től és alatta marad. Ezt azzal magyarázza, hogy egy személy minden hangot érzékel, mint a 35 dB, kellemetlen és tolakodó.

Időzítő, higrosztát, visszacsapó szelep

A standard fürdőszobai ventilátorok mechanikus vezérlésűek vagy lassú, folyamatos üzemmódban működnek. Az időzítő opcionális eszköz, amely lehetővé teszi a folyamat automatizálását.

Miután a személy elhagyta a fürdőszobát, az időzítőnek köszönhetően a ventilátor egy ideig tovább evakuálja a kipufogó levegőt. A végén megszűnik a kapcsolat.

A nedvességérzékelő jelenléte a legjobb megoldás a fürdőszobában. A hygrométert a legjobb vezérlési módnak tekintik, mivel 40-100% -os nedvességtartalom-küszöböt állít be, amikor a ventilátor automatikusan bekapcsol. Együtt, a higrosztátot és az időzítőt ritkán használják. Általában nedvességérzékelővel nincs szükség időzítőre.

Amikor a szellőzőberendezést egy vidéki házban meg kell mérni furat a fürdőszobában vagy a fürdőszobában, amely meghatározza a csatorna átmérőjét. A burkolat szabványos szerelési mérete 100-130 mm. Szükség esetén a fürdő falán lévő lyuk megnövelhető egy perforátor segítségével.

A visszacsapó szelep kicsi és egyszerű eszköz, amely nem teszi lehetővé a szomszédok kellemetlen szagait, hogy belépjenek a lakásába. Szinte elengedhetetlen a városi fürdőkben és fürdőszobákban, amelyek közös szellőző csatornához kapcsolódnak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eszközt?

Amikor a szellőzőrendszert a fürdőszobába rendezi, ki kell választania egy kipufogó eszközt. Először is meg kell határoznia a képességeket, amelyek abból állnak, hogy képesek egy adott légtérfogatot vezetni. Ez a jelző a készülék átmérőjétől függ.

A gyártók 80, 100, 120, 150 mm-es csőszakaszokkal rendelkeznek. Hruscsov esetében a 80 mm vagy 100 mm átmérő optimális. Az új lakások jobb elrendezéssel, jobb, ha 120 mm-es szakaszon marad.

Nem kevésbé fontos tényező a megjelenés. Sok gyártó olyan kapucnivalokat gyárt, amelyekben eltávolítható külső panel található. Az Elicent, az Electrolux, a Ballu, a Timberk és más márkák különböző színekben és árnyalatokban kaphatók.

A vonzó és stílusos készüléket a belső tér kiemeli, vagy beilleszthető úgy, hogy ne kerüljön a szemébe.

A megválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a víz nem érintkezzen a villamos energiával - a ventilátornak magas páratartalmú körülmények között kell működnie. A kábelezés problémáinak elkerülése érdekében a szakértők azt javasolják, hogy olyan terméket használjon, amelyet hosszú távú használatra terveztek ilyen helyiségekben.

Hasznos lenne ellenőrizni a készülék zajszintjének mutatóit - a felesleges és kellemetlen hangok hallható inger szerepét játszhatják. Ha a fürdőszobában egy kiváló minőségű ventilátor működik, akkor szinte hallgat.

Érdemes figyelni a készülék erősségére és megbízhatóságára is. A fürdőszobai rajongók gyártására szakosodott kisszámú vállalat garantálja, hogy termékei több éve működni fognak. A magas színvonalat a gyártótól származó jótállási idő jelzi. Ha kevesebb, mint 1 éves, akkor jobb, ha nem vásárolja meg ezt az eszközt.

A helyiség előkészítése a kipufogó ventilátor alatt

Telepítés előtt számos előkészítő munkát kell elvégezni. Először is ellenőrizni kell, hogy a szellőzőcsatorna mennyire működik úgy, hogy egy világító gyertyát vagy egy gyertyát visz be a bemeneti nyílásba. A lángnak a rács felé néző szögben kell feküdnie.

Ha a csatorna nyílásának átmérője nagyobb, mint a ventilátorszakasz, akkor a kívánt átmérőjű műanyag vagy hullámos csövet helyezheti be, és töltse fel az üregeket rögzítő habtal, levágva feleslegét éles késsel a megoldás után.

Ebben az esetben a bánya bejáratánál lévő lyuk kisebb átmérőjű, perforátorral van ellátva.

Az optimális kapcsolódási séma kiválasztása

Mielőtt bármilyen modellt elszívó ventilátort helyezne el a fürdőszobában, el kell döntenie, hogyan kapcsolódik az áramforráshoz.

Ma már különböző módon lehet a kaput csatlakoztatni:

 1. A kapcsoló a készüléken található. Ebben az esetben a gomb vagy a csipke a tokban be- vagy kikapcsolható.
 2. Csatlakoztassa a készüléket egy külön kapcsolóhoz. A fürdőszoba elé egy kapcsolót szerelnek be, melyben az egyik gomb bekapcsolja a szellőzést, a másik pedig felgyullad.
 3. Automatikus ventilátor kapcsoló a páratartalomtól vagy a mozgásérzékelőtől. Ha a megengedett nedvességszintet túllépi, vagy mozgás következik be, akkor működik.
 4. A készülék a fénykapcsolóhoz csatlakozik. Az időzítővel felszerelhető és a lámpával párhuzamosan csatlakoztatható. A megvilágítással egyidejűleg bekapcsol, és a fény kikapcsolásakor kikapcsol.

Az eszköz csatlakoztatásának ez utóbbi módja kevésbé igényel, hiszen a lakás bérlői rövid időre a fürdőszobába mennek, hogy gyorsan kézmosják, fogják meg a fogukat vagy mossák le a kezüket. Ezekben az esetekben a beépített kapucni hulladékot veszít.

Fektesse a kábelezést jobbra a csempe alatt. Ha ez nem lehetséges, akkor speciális kábellel álcázhatja a kábelt.

Telepítési eljárás

Mielőtt csatlakoztatná a ventilátort a fürdőszobában, tanulmányozza a részletes telepítési eljárást ismertető utasításokat. Az ajánlásoknak megfelelően a motorház választott modellje a fürdőszobában vagy a fürdőszobában van elhelyezve.

Az akciókat egy meghatározott sorrendben hajtják végre:

 1. Először távolítsa el az elülső fedelet, és alkalmazzon folyékony szöget, szilikon vagy polimer ragasztót minden olyan területre, ahol a termék a falfelülethez csatlakozik. Ezek az anyagok erős viszonylag könnyű műanyagot biztosítanak.
 2. A készüléket úgy helyezzük be, hogy a munkadarab az elektromos motorral teljesen a falban legyen. Nyomja meg néhány percig szorosan a rögzítéshez.
 3. Elkészítünk egy szúnyoghálót, ami nem engedi, hogy a rovarok és a szúnyogok belépjenek a szobába.
 4. Csatlakoztassa az elülső fedelet önkitölő csavarokkal, amelyek a készletben találhatók. Ez a művelet az utolsó.

Ha a helyiségben található tápegységhez csatlakozik, ne legyen nyitott huzal szigetelés nélkül. Süllyesztett szellőztető csatornákban egy fújtató segítségével helyezik őket.

Sok felhasználó csatlakoztatja a ventilátorokat a kontaktpáron keresztül a világításkapcsolóhoz. A kapcsoló fázisra van állítva.

A készülék kényelmesebb használatához a jövőben használhat külön kulcsot a készülék bekapcsolásához. Ha a fürdõszobába való megérkezéskor nincs szükség a munkára, akkor kényelmesen csak a fényszabályozó gombot használja. akkor a helyiségben töltött időt nem fogja elhomályosítani a forgó pengék dübörgése.

Hasznos videó a témában

Videó # 1, hogyan kell kiválasztani a berendezéseket és rendezni mindent helyesen:

2. videó, miért van szükségünk egy fürdőruhára, és hogyan kell azt telepíteni:

A burkolat lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a fürdőszobában megnövekedett páratartalomtól, és kiküszöbölhesse a szobába bejutó szagokat. A megkívánt és olcsó berendezések különböznek a telepítés megkönnyítésében. A rajongók kedvelt modelljeit a Ballu, a Timberk, az Elicent, az Electrolux és más gyártók gyártják.

Annak ellenére, hogy a telepítés nem sok erőfeszítést, időt és pénzt igényel, az eszköz nélkülözhetetlen eszköz lesz a tiszta levegő és a kényelmes mikroklíma elleni harcban.

Hogyan válasszunk ventilátort a fürdőszobának

A ventilátor kiválasztása a fürdőszobában számos paraméterre van szüksége, számos jellemzővel:

- levegőáramlási sebesség (m3 / h-ban mérve);
- zaj jellemzői, zajszint (dB-ben mérve);
- biztonság, (lehet-e ezt a modellt nedvesen telített környezetben használni, fröccsenésálló kivitel)?

- a szoba térfogata (m3-ben mérve);
- a légcsere óránkénti száma (légi árfolyam);

E két termék terméke lesz a kívánt ventilátor kapacitás.

teljesítmény:

- Általában a fürdőszobák esetében a háztartási ventilátor megengedett teljesítménye 95 - legfeljebb 100 m3 / h;

Zaj jellemzői:

- A zaj alakja nem haladhatja meg a 25-30 dB-t. (A lakóhelyiségekben a ventilátor zajt nem szabad 35 dB-nál nagyobb mértékben meghaladni, ellenkező esetben irritálja az emberi pszichéet.) (Ha a ventilátort éjszaka bekapcsolja, akkor kívánatos, hogy a zajszint ne lépje túl a 25-30 dB-t (az útlevél adataiban);

Biztonság:

- (Elektromos védelem, (IP): IP 44, II. Osztály és hővédelem, IP védettség: IP 45, II. Osztály és hővédelem);

A fürdőszobák javítására a legjobban bevált és futó ventilátorokat ajánljuk, ez a fürdőszobák és WC-k javításának tapasztalata, és el kell döntenie, hogy melyik áron és minőségben vásároljon, széles választékot kínál a szellőztetési piacon.

- Fan Decor 100 C;

- Ventilátor néma 100 CZ csendes;

Korábban, amikor javításokat végeztek a fürdőszobában, egyre inkább megvásároltuk a Decor Fan 100 ügyfeleket, a közelmúltban zajosak voltak, mint például a Silent Fan 100 CZ csendes.
A véleményem Silent 100 CZ csendes, nagyon jó rajongó és nagyon csendesen működik, azt javaslom vásárolni.

Fan Decor 100 C:
- Termelékenység: 95 m3 / h
- Teljesítmény: 13 W
- Zajszint, (db): 40 db
- Átmérő: 98 mm

klíma

A fürdőben megnövekedett páratartalom már nem titok. Annak érdekében, hogy tiszta és friss levegő legyen a helyiségben, megfelelő szellőzést kell biztosítani. Az emberek sokféleképpen küzdenek a magas páratartalom mellett. Azonban eljutott az idő, amikor ki kell nyitnia az ajtót a szobához, miután zuhanyozni kezd, és eltávolítja a vizet a padlóról. Itt az ideje, hogy továbbhaladjunk a kardinális intézkedésekre - egy ventilátor vásárlása a fürdőszobában.

Tartalom:

A fürdőszobai szellőzés fontossága

A fürdőszobában a szellőzés fontos az emberek egészségére nézve. A tipikus fürdőszobáknak egy kis területe van. Ezért fürdés vagy zuhanyozás közben a szobát gyorsan fel kell tölteni gőzzel. A nedvesség a helyiség és a fal mennyezetén helyezkedik el, ezért a fürdőszoba befejeződik. Most fontold meg, hogy van-e rajongó a fürdőszobában?

A vízbefúvatás, a kondenzáció és a párolgás okozhat penészgomba és gombák nemkívánatos kialakulását, ami kellemetlen szagot, káros apró rovarok megjelenését és ártalmas váladékait eredményezi. A szagok és a nedves levegő eltávolítása elengedhetetlen az Ön kényelméhez és az allergia és a légzőszervi megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

Rendszerint nincs ablak a fürdőszobában. És az egyetlen módja annak, hogy belépjen a fürdőszobába friss levegő szellőztető rendszerek maradnak. A ház építésénél az építőmérnökök kötelesek tervezni a természetes szellőző csatornákat. A szellőztető rendszer hatékonysága a légáramlás irányától és helyétől függ.

Gyakran előfordul, hogy a természetes szellőztető rendszerek nem képesek megbirkózni feladatukkal. Annak ellenőrzésére, hogy a fürdőszobában a természetes szellőzőrendszer hatékonyan működik-e, elegendő egy egyszerű, egyszerű teszt elvégzése. Vegyünk egy darab papírt és csatlakoztassuk a rácshoz. Ha a rendszer megfelelően működik, akkor ragaszkodni fog a rácshoz - a légáramlás fogja.

Ha a szellőztetés nem működik megfelelően, a lapot nem tartják meg. Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy egy normálisan működő rendszer alacsony munkakörülményeket mutat, mivel munkájának alapelve a fürdőszobában és az utcán fennálló hőmérsékletkülönbségen alapul. Nyáron, amikor a külső hő keletkezik, a szellőztetés szinte nem működik.

A szellőzőcsatornák idővel eltömődnek, és az egész rendszer elveszíti hatékonyságát. Ne felejtse el, ha a házban kondenzátum halmozódik fel a falak felszínén, a vízvezetékben és a fürdőszobában lévő bútorokon, a fürdőszobában tükröződik a tükrök, és kellemetlen szag van a fürdőszobában.

Típusú elszívó ventilátorok

A fürdőszoba ventilátor vásárlásakor érdemes megérteni, hogy szerkezetileg az ilyen eszközöket csatorna és axiális sugárzás, radiátor és tető választja el, melyet használatuk jellemzői határozzák meg.

Axiális ventilátorok

Axiális elszívó ventilátorok a fürdőszobában egy kerék, konzolos késekkel, amely egy hengeres házban helyezkedik el. A járókerék általában a motor tengelyére van felszerelve. Amikor a kerék elfordul, a levegő a kések által fogható és tengelyirányban mozog. A légtömeg mozgása gyakorlatilag hiányzik a sugárirányban.

A fürdőfülke bejáratánál egy gyűjtőt szerelnek a ventilátor aerodinamikai jellemzőinek növelésére. Az axiális modellek sokkal nagyobb hatékonyságot mutatnak a többi eszközhöz képest - a teljesítmény több mint 100 köbméter óránként, de alacsony nyomású jellemzőkkel bírnak. Behelyezheti őket közvetlenül a falba.

A fürdőszoba elterjedt ventilátorainak hasonló változata meglehetősen gyakori a könnyű szerelés szempontjából. Szerelje fel a fal ventilátorokat a szellőző tengely nyílásaiba. Alapvetően az ilyen telepítés sérül, mivel az általános szellőztetés esetleg megsérti a levegőt. A falra szerelt axiálventilátorok hátrányai közé tartozik a magasabb zajszint, amely gyakran eléri a 30-50 dB-t.

Radiális rajongók

Az ilyen típusú ventilátorok egy penge kerék, amely spirális burkolatba van helyezve. Amikor a kerék forog, a levegő belép a lyukak között a pengék között, a furat kerék perifériájánál sugárirányban követi, összenyomja és a centrifugális erő hatására egy speciális spirális burkolat alá esik, majd belép a kiömlőnyílásba.

A munkadarab üreges henger a lapát oldalfelülete mentén helyezkedik el, amelyek egyenlő távolságra helyezkednek el a forgástengellyel párhuzamosan. A levegő hűtésére és szellőztetésére szolgáló rendszereknél a legcsendesebb ventilátorokat használják sugárirányú egy vagy kettős szívócsőhöz, előre vagy hátra hajlított pengékkel.

A sugárirányú ventilátorok használata, amelyeknek kései visszahúzódnak, 20% villamos energiát takarítanak meg. Másik fontos előnye, hogy könnyű átadni a túlterheléseket a levegőfogyasztáson.

Az előre hajlított késekkel ellátott fürdőszoba elszívó ventilátorai képesek hasonló nyomást és fogyóeszközöket biztosítani, mint a hátrafelé mutató pengékkel ellátott eszközök, kisebb járókerék átmérővel és alacsony forgási frekvenciájukkal, ezzel segítve a jó eredmény elérését, miközben kevesebb zajt és kevesebb helyet foglalnak el.

Centrifugális rajongók

A csatorna típusú centrifugális rajongók nemrégiben jelentek meg (70-es évek), de nagyszerű népszerűségnek örvendtek, mivel kényelmes használatuk jelentős egyszerűséggel járt. Csatorna ventilátorokat használnak a fürdőszobában, ha a szoba területe több mint 15 négyzetméter.

Maguk a készülékek igen erősek, de a zajszint alacsony. A csatorna típusának kádjához tartozó csendes elszívó ventilátorokat a szellőztető rendszer áramlási részén kell elhelyezni. Téglalap alakúak vagy kerek szakaszok. Általában egy csatorna ventilátor van felszerelve a mennyezet alatt és a gipsz panelek mögött rejtve.

Ajánlatos félig merev vagy merev légcsatornákat választani, mivel designjuk megbízhatóbbnak tekinthető, mint a rugalmas, így hosszabb élettartamot biztosít. A centrifugális ventilátor felszerelhető a csatorna közepén vagy a levegő bevezetése előtt.

Bár ez utóbbi lehetőség nem túl kényelmes, mivel az anemosztátot kell felszerelni, amely nem teszi lehetővé a kondenzátum belépését a szellőztető rendszerbe. Azonban az első helyzetben vannak hátrányai is - a légcsatornák aerodinamikai ellenállása miatt nagyobb teljesítményű ventilátort kell telepítenie.

Tető rajongók

A tetőtéri padlóburkolatokat a lakóépületek tetőre szerelik fel. A tetőre szerelt ventilátorok egy ventilátorból, egy villanymotorból, rezgéscsillapító párnákból és automatikus vezérlőeszközökből állnak, amelyek egy csomagban vannak. Ezekben az eszközökben egy vagy kétoldalas szívófejet használó tengelyirányú többszörös pengéjű vagy radiális eszközöket használnak.

Csomagkiválasztás a fürdőszobában

A fürdőszoba ventilátorának megválasztásakor meg kell említeni néhány paramétert és műszaki jellemzőt, például a levegőcserét és a teljesítményt, a zajszintet és a biztonságot a telített nedvességhez viszonyítva, valamint az eszközök funkcionalitását és az ár-minőség arányt.

termelékenység

A fürdőszobához szükséges ventilátor teljesítmény kiszámításához a következő információkra lesz szüksége: a helyiség térfogata és a légcsere gyakorisága - a légcsere óránként. A két mutató terméke a rajongó teljesítménye lesz.

A ventilátor teljesítményét ilyen számítások segítségével kiszámíthatja. Számítsa ki a helyiség térfogatát úgy, hogy a szoba hosszát megszorozza szélessége és magassága, valamint felfelé kerekítve. A teljesítmény eléréséhez szaporítsd meg a helyiség mennyiségét egy számmal, amely azt jelzi, hogy hányszor kell frissíteni a levegőt egy órán belül.

A légcserék sokfélesége mindig a szobatípus függvénye, és az építési szabályzatban van megadva.
Ez a szám a fürdőszobának az építési szabályoknak megfelelően 6-8. Hozd 6-ot, ha 1 - 3 fő használhatja a házban lévő fürdőszobát, ha több mint 3 - helyettesítő vagy 8. A WC-re vonatkozó légiközlekedés 6-10 lesz.

A számítások és a kapott teljesítmény után választhatja ki a legmegfelelőbb ventilátort a fürdőszobában a különböző gyártók paraméterei szerint, amelyek elszívó ventilátorokat gyártanak. A gyakorlat azt mutatja, hogy szükség van egy olyan rajongóra, amely valamivel mesterséges mutatókkal rendelkezik közvetlenül a kiszámított paraméterek fölött. Általában a fürdőszoba ventilátorok teljesítménye 95-100 m3 / h.

Zajszint

A ventilátor mindegyik ventilátora egy villanymotor által működtetett, melynek munkáját mindig kétféle zaj jellemzi: mechanikus és aerodinamikus. Az első zaj képes áthatolni a helyiségben, miközben áthalad a csatornán, a második pedig a szerkezeti elemek rezgése következtében keletkezik - a kipufogóventilátor védőburkolatának falai és a csövek közvetlenül.

A zaj, ami több mint 35 dB, az emberi pszichére idegesítő. Ezért a zaj elleni küzdelem fontos feladat, amikor kiválasztja és telepíti a kipufogó ventilátorokat a fürdőszobában. Így a készülék által előidézett zajnak nem szabad meghaladnia a 30 dB-es értéket. Ha arra gondolsz, hogyan vásárolhatsz egy ventilátort a fürdőszobába, hogy bekapcsolja az eszközt az éjszakára, akkor ne felejtsd el, hogy ebben az esetben a zajszint nem haladhatja meg a 25 dB-t. A zajjelzőket az útlevéladatok jelzik.

A zajszint csökkenthető úgy is, hogy hangtompítót helyez a ventilátor mögött, és a csatorna belső felületét hangelnyelő anyaggal béleli. A zajcsökkentők két fő kialakításúak - csőszerűek és lamellák. Mindenesetre a légcsatornák átmérője nem lehet túl kicsi ahhoz, hogy a légáramlás turbulenciája miatt ne legyenek légdugók, de nem lehetnek túl nagyok, ami növeli a nagyméretű fürdőszoba ventilátor anyagköltségét.

Biztonsági probléma

A fürdőköpeny másik fontos követelménye a nedvesség behatolásának a készülékbe való bejutása. A kipufogó ventilátor egy elektromos készülék, és a fürdőszobában mindig nedves. A készülék védelem nélküli részei vagy a vízkapcsoló érintkezése (mivel bármelyik elektromos eszköz van) rövidzárlatot és jelentős következményeket okozhat az elektromos vezetékek - például tűz esetén. Ezt minden esetben figyelembe kell venni, amikor felmerül a kérdés, hogyan válasszon egy ventilátort a fürdőszobában.

Ennek elkerülése érdekében keresd meg azokat a rajongókat, amelyeket kifejezetten a fürdőszobában terveztek. Megfelelő jelzéssel rendelkeznek. Ezek a szokásos kapuk, amelyek szintén védelmet nyújtanak a víz belépése ellen. A fürdőszoba elszívó ventilátorainak teljes biztonsága érdekében főleg a 24 V feszültségű feszültséget használják. Ha a vezetékben rövidzárlat van, egy ilyen alacsony feszültség megmenti az úszó életét.

Hood funkcionalitás

Ha még mindig nem döntöd el, melyik ventilátor jobb a fürdőszobában, akkor olyan fontos ponton kell megállnia, mint a funkcionalitás. A fürdőszobai burkolatok kétféle - automata és standard. A standard elszívó ventilátorok olyan hagyományos tengelyirányú rendszerek, amelyek visszacsapó szeleppel vannak ellátva, amely megakadályozza a kipufogó levegő áramlását a helyiségbe

Az ilyen ventilátorok nagyon egyszerűen működnek: amikor a fény be van kapcsolva, a levegő elszívó egyszerre indul el, és kikapcsolt állapotban a ventilátor leáll. Ez kényelmes, de nem mindig praktikus, különösen akkor, ha a nedvességszint jelentősen megnövekedett, mivel egy ilyen ventilátor rövid idő alatt nem tudja eltávolítani a nedves levegőt a fürdőszobából.

A fürdőszobába beépített automata elszívó ventilátorok természetesen fejlettebbek, de drágábbak is. A készülékek speciális időzítőkkel vannak felszerelve a készülék bizonyos időtartamra történő beállításához. A leállási időzítővel működő elszívó ventilátorok működnek, miután elmozdultak körülbelül 25 percig, majd automatikusan kikapcsolnak. A páratartalom-érzékelővel rendelkező ventilátor és az időzítő bekapcsol, ha a páratartalom meghaladja a megadott határértéket, és egy meghatározott idő elteltével kikapcsol.

Hogyan válasszon egy ventilátort a fürdőszobában, ha a fürdőszobai szellőztető rendszer kapcsolódik a konyha szellőzőrendszeréhez? A piacon van egy csappantyúval ellátott fürdőszoba is. Ezek az eszközök valódi találatot kapnak, ha a fürdőszoba és a konyha szellőzőrendszere egy. Ez a ventilátor húzza ki a levegőt a szobából, és nem engedte be a konyhába.

Ár-minőség ventilátor

Továbbá fordítsanak figyelmet a fürdőszoba ventilátorának minőségére, mert nem mindig magas műszaki jellemzői garantálják a készülék hosszú távú működését. Jobb böngészni a híres fürdőszobai rajongók ajánlatait. Pozitív tulajdonságok és vevői értékelés lesz a jel, hogy a választás esett egy tisztességes gép.

A minőséget a kipufogóventilátor minőségi előírásoknak való megfelelése, valamint a különleges jutalékok, jótállási dokumentumok és jelölések elérhetősége igazolja, ami a védelmi osztályra utal (a legalacsonyabb értékre építve - IP 34). Ne feledje, hogy nem mindig terjedelmes kapucni lesz jó minőségű.

Ma a fürdőszoba ventilátorok mérete a legtöbb esetben kompakt, de az eszközök elég erősek. A piacon olyan beágyazott készülékek is vannak, amelyek kényszeresen eltávolítják a nedves levegőt a fürdőszobából a szellőző tengelyek közé.

A fürdőszobában jó minőségű ventilátor nem mindig drága. Még a legköltségesebb és egyszerűbb háztartási készülékek is 3-5 évig szilárdan megbirkózhatnak a feladataival. És mindig drágább is vásárolhat egy eszközt, különösen akkor, ha érdekel a ventilátor magas funkcionalitása.

A fürdőszoba az egyik leghomályosabb hely egy lakásban vagy magánházban. Kétségtelenül már tudod a választ a "Hogyan válasszunk rajongót a fürdőszobába?" Kérdésre. Tegyünk egy másik fenntartást, hogy a kompakt, de erős csillogás-modellek splash-proof kivitelben, amelyek megakadályozzák a víz bejutását a csatorna csatornájába, minimálisra csökkentve a rövidzárlat kockázatát, nedves helyiségekbe szánták. Elvben felsoroljuk a fürdőszobában elszívó ventilátorok kiválasztásának összes kritériumát. Mostanra még a fürdőszobában való önellátást is figyelembe kell venni.

Melyik ventilátor választja a fürdőszobát?

A fürdőszoba főbb jellemzője a fürdőszobában megnövekedett páratartalom. Ennek alapján a zuhanyzótér speciális nedvességálló anyagokkal készül, így a működés során nem jelent problémát. Ezenkívül állandó levegőáramlásra van szükség. Ezzel a feladattal kell kielégíteni csak a ventilátor a fürdőszobában.

A kiváló minőségű klímaberendezésnek szüksége van az emberekre, amint az az egészségükre jellemző. Általában a fürdőszobáknak nincs nagy területe, ami miatt a hely rövid ideig nedvességgel telik. A vízkezelés befejezése után az elszívott nedvesség a mennyezeten, falakon és padlóburkolaton helyezkedik el. Mindez együtt nagyon negatív hatást gyakorol a helyiség befejezésére.

A véletlenszerű permetek, párolgás vagy kondenzátum olyan problémás területek megjelenéséhez vezetnek, ahol a mikroorganizmusok kialakulásának minden feltétele létrejön. Ez a penészgomba, a penészgomba, a kellemetlen szagokhoz és a rovarok megjelenéséhez is vezet. Egy különleges íz, a túlzott nedvesség, a káros kibocsátások kiküszöbölése szükséges ahhoz, hogy kényelmes helyet hozzon létre.

Általában egy tipikus zuhanyzóban nincs ablaknyitás. Ezért az egyetlen módja a levegő elforgatásának, ha a ventilátort egy fürdőszobával és WC-vel ellátott szobában helyezik el. Ebből a célból különleges szellőztető vonalakat biztosítanak. Termékenységük közvetlenül a légtömegek hatásától függ.

Általános szabályként bizonyos funkciók miatt a természetes légcserélő rendszerek nem teljes mértékben teljesíthetik a rájuk ruházott feladatokat. Ráadásul ezek a csatornák nyáron nem működnek, mivel tevékenységük alapja a hőmérsékletkülönbségen alapul. Az idő múlásával eltömődnek, és nem hajlandók hatékonyan elvégezni nagyon fontos tevékenységeiket. Ezért olvassa el a cikket, hogyan válasszon egy ventilátort a fürdőszobában.

Faj. Axiális ventilátorok

Mielőtt a hűtőrendszert behelyezné a zuhanyzóba, meg kell ismerkednie a piacon lévő ajánlatokkal. Gyakran egy fürdőszoba ventilátor a következő kategóriákban:

Az axiális kialakítás olyan kerék, amely egy motoros tengely hengeres házában helyezkedik el, elektromos meghajtással és speciális pengével. Forgatás közben a pengék mozgatják a levegő áramlását a kívánt irányba. Az aerodinamikai tulajdonságok javítása a kapucni bejáratánál a kollektorhoz van szerelve. Így ezek a modellek hatékonyabbak, mint más módosítások társaik. A rendszer felszerelése közvetlenül a falon a szellőző tengelyen történik. Részben a telepítés megkönnyítése miatt, népszerűsége folyamatosan magas.

De ugyanakkor nyomási tulajdonságaik sok kívánnivalót hagynak maguk után, ami nagy hátrány. Ezenkívül az alkalmazott szerelési rendszert megbízhatatlannak tartják, mivel rendszeres időközönként időszakos megszakítások fordulhatnak elő a levegőben. Különösen érdemes megjegyezni, hogy a tengelyirányú termékek egy másik gyenge oldala a zaj.

radiális

Az ilyen típusú fürdőszobai ventilátor egy kerék, amely a kések belső betéténél hasonló, spirális burkolatban van elhelyezve. A kerék forradása alatt olyan keringés van, amely alatt a levegőtömbök áthaladnak a lyukak közötti lyukakon, a szerkezet széléig. Ott van, hogy a levegőt centrifugális erővel áthelyezik egy spirális házba, ahonnan egy speciális nyílásba kerül, ahol a levegő kényszerül.

Külön figyelemre méltó, hogy a munkahenger belül üres, és oldalán is speciális pengék vannak, amelyek egyenlő távolságra vannak egymással párhuzamosan. Ez lehetővé teszi, hogy a sugárirányú ventilátor a zuhanyzóban hatékonyan teljesítse a ráruházott feladatokat.

Ezenkívül ezt a légkondicionáló rendszert a levegő legcsendesebb szellőztetése jellemzi, egy vagy kétoldalas szívás sugárirányú kialakításának köszönhetően, spatulákkal, amelyek ívelt profillal rendelkeznek előre vagy hátra. Használatuk lehetővé teszi a korábban elfogyasztott összeg 20-30% -át a villamosenergia-megtakarításra. Másik előnye, hogy a levegő áramlását terheli.

Az elülső íves késekkel ellátott elszívóventilátor nagy teljesítményt nyújt a megfelelő nyomáshoz, valamint a technikai tulajdonságok alacsony költségeihez, valamint a hátrafelé néző lapátokhoz. Ez a járókerék kisebb átmérőjével érhető el, ráadásul a forgási sebesség alacsonyabb marad, ami lehetővé teszi a megfelelő eredmények elérését, amelyek nagy zajszigetelést és kisebb méreteket különböznek.

centrifugális

A centrifugális kivitelű csatornatípusú fürdőszobai ventilátorok viszonylag nemrégiben jelentek meg a fogyasztóknak. Azonban ebben az időben számos átlagember körében népszerűvé vált. Ez annak köszönhető, hogy egyszerűségük működik, a kényelem és a könnyű telepítés. A centrifugális termékeket a 15 méteres nagyméretű fürdőszobák hatékony felhasználása jellemzi.

Ezek a minták teljesítményükben különböznek egymástól, azonban az előállított zajszint alacsony szinten marad. Téglalap alakú vagy lekerekített részből állnak, amely lehetővé teszi a rendszer telepítését a levegő kipufogócsatorna áramlási részén. Rendszerint a termék beszerelése a mennyezet alatt történik, amely után gipszkarton burkolódik.

Annak érdekében, hogy a légkondicionáló rendszer élettartama hosszabb legyen, a szakértők javasolják, hogy válasszon egy merev vagy félmerev fan-struktúrát. A rugalmas légtelenítővel szemben tartósabbnak tartják. A centrifugális termékeket a levegőbevezetés közepén vagy elé helyezzük.

Természetesen az utóbbi eljárás nem tekinthető eléggé kényelmesnek, mert ugyanakkor szükséges az anemosztát telepítése annak érdekében, hogy megakadályozza a nedvesség belélegzését. Azonban az első módszerben vannak bizonyos hátrányai, mivel az aerodinamikai húzás miatt erőteljesebb ventilátort kell használni.

tető

Ezek a rajongói modellek a lakóépületek tetői, így a név. A tetõtermékek egy villanymotor konstrukciója, speciális zajcsökkentõ tömítések, automatikus vezérlõ rendszerek, valamint maga a ventilátor. Az ilyen modelleket nagy teljesítmény jellemzi. A tengely mentén fellépő többszörös pengéjű elemeket és a radiális mozgás eszközeit spatulák formájában, egyoldalas vagy kétoldalas szívással látják el.

Hogyan válasszuk ki a motorháztetőt?

A fürdőszoba hűtőrendszereinek kiválasztása érdekében meg kell adni azokat a kritériumokat, amelyek alapján a végső döntést meghozzák. Ha kezdetben a kérdés az ár és a minőség közötti választás, a hatékony megszerzéshez jobban meg kell értenie ezt a témát. lehetőségek:

 • Teljesítmény. Annak kiszámításához, meg kell szorozni a fürdőszoba mennyiségét, azaz a levegő mennyiségének hosszúsága, szélessége és magassága 60 perc alatt. Az átlagértéknek 95-100 m 3 / h-nak kell lennie.
 • Zajszint. Két különböző típusú zaj - mechanikai és aerodinamikai. Az első a rendszer részleteiből származik, a második pedig a levegőből. A zajjelzők nem haladhatják meg a 25 dB-t.
 • Biztonság. Először is, a nedvesség behatolás elleni védelem a fő probléma minden fürdőszobai ventilátor számára. Ezért ismét meg kell vizsgálnia az eladóval, hogy melyik helyiségben telepíthető.

Válasszon egy ventilátort a fürdőszobában lévő elszívó számára: mit kell tenni, meg kell határoznia a készülék méretét és a piacon lévő legjobb modelleket

A lakótelepeknek a sokemeletes épületekben gyakran van egy olyan problémája, mint a mosdó a fürdőszobában. Ez a helyzet kedvezőtlen nemcsak a személy számára, hanem minden olyan anyag számára is, amellyel szemben a szobában van. A probléma megoldható egy egyszerű eszköz telepítésével.

A kipufogó ventilátor a fürdőszobában - egy olcsó eszköz, amely a légcserét kezdeményezi. Ezeknek az eszközöknek számos modellje létezik, amelyek közül egy megtalálható, amelynek műszaki leírása és kialakítása teljes mértékben megfelel a hely mikroklímájának követelményeinek.

Annyira fontos a kipufogó ventilátor a fürdőszobában?

A lakóépület projektje természetes szellőzést biztosít. E célból az épületek építését szellőzőcsatornák végzik, amelyek az elsőtől az utolsó emeletig külön vonalon haladnak keresztül, és a tetőn kívül vannak vezetve.

Ez a légcserés azonban gyakran nem elegendő. És a magas nedvességtartalmú helyiségekben felhalmozódik. Ez megakadályozza a penész és a gomba fejlődését az összes negatív következménnyel: a befejező anyagok megsemmisítésével, a gombaspirák telítettségével.

Kipufogóeszköz beszerelése nem feltétlenül szükséges. Ha a fürdőszobában van egy szellőzőnyílás és a nedves levegő gyorsan elhagyja a szobát, nincs gond. A ventilátor telepítése nem szükséges. Több esetben is szükség van.

 1. Ha a lakás egy olyan régióban található, ahol forró éghajlati viszonyok és főként szélcsendes időjárási viszonyok vannak. Ilyen körülmények között a természetes szellőzés nem hatékony.
 2. Hibás vontatás a szellőzőcsatorna szakasz helytelen kiszámítása vagy eltömődés / összeomlás miatt.
 3. A Windows és az ajtók tömítetten és megbízhatóan levágják a lakás belsejét a külső levegőből.
 4. Megnövekedett páratartalom a lakóhely szerinti régióban.
 5. A ház egy magas talajvízszintű telken épült, vagy egy nagy tározó közelében található, amelynek következtében a nedves levegő belép a lakásba.

A legtöbb esetben a kényszerített szellőzőberendezésre azért van szükség, mert a fejlesztő nem tudja a természetet.

Számítsa ki a készülék megfelelő átmérőjét

Tudja meg, milyen eszközre van szükség a kiváló minőségű légcsere érdekében. Ehhez következetesen több számítást kell végrehajtania.

 1. Határozza meg, mennyi levegő van egy adott helyiségben. Ehhez mérje vagy megtudja más módon a hely geometriai paramétereit: hosszúság, szélesség, magasság. Szorozzuk meg mindazokat az adatokat, és szerezzük be a kötetet. Ha a munka nem egész szám, keresse fel.
 2. Ezután emlékezzen arra, hogy az SNiP szerint a fürdőszobákban és fürdőszobákban lévő levegőt 6-8 alkalommal óránként teljesen frissíteni kell. Ha nem több, mint három ember használja az épületet, elegendő egy 6-szoros csere. Ha 4 vagy több bérlő él a lakásban, 8-szoros légcserét igényel.
 3. Szorozzuk meg az 1. igénypont szerinti légmennyiséget a csere kívánt gyakoriságával. Szerezd meg a kipufogó eszköz kívánt teljesítményének megfelelő számot. A többemeletes épületekben átlagosan 95-100 m 3 / h kapacitású berendezések szükségesek.

Szellőztető elem kiválasztásának kritériumai

A teljesítmény mellett a kipufogórendszereknek más, ugyanolyan fontos technikai specifikációi is vannak, amelyeket figyelembe kell vennie a kiválasztás során.

 1. Zajszint. Működés közben minden kipufogó eszköz a pengék és a motor által létrehozott zajokat bocsátja ki. Ahhoz, hogy kényelmesen érezze magát, amikor a ventilátor működik, az általa előállított zajszintnek 35-40 dB-nek kell lennie. A másik irányba megy: csendes ventilátor telepítése a kipufogógázban a fürdőszobában. Ezek az eszközök drágábbak, de komfortot nyújtanak.

 • Biztonság. Ventilátor - olyan eszköz, amely a hálózaton működik. A magas páratartalmú helyiségekben ez megteremti a rövidzárlat veszélyét. A kis fürdőszobában végzett vízkezelés során a fröccsenés bejuthat a külső panelbe és a benne lévő lyukakon keresztül a készülék motorjába.

  Ez tele van vészhelyzetekkel. A kockázat minimalizálása érdekében az eszköz kiválasztásakor figyeljen a biztonsági osztályra. Legalább IP44-nek kell lennie. Hasonló követelmény a fürdőszobában elhelyezett elosztókhoz és kapcsolókhoz.

  A modern kipufogóeszközök a lehető leghasznosabbak lehetnek a tulajdonosuk számára. Az eszközök funkcionalitását további opciók bővítik.

  • Teljesítményszabályozó. Az áramszabályozó jelenléte lehetővé teszi, hogy a helyiségnek megfelelően állítsa be a levegőt. Ezenkívül csökkenti az energiafogyasztást.
  • Légnedvesség érzékelő. Az ilyen érzékelőkkel rendelkező eszközök automatikusan bekapcsolódhatnak, ha a tulajdonos által meghatározott küszöbértéket elérik. Így a légcsere folyamata teljesen automatizált lesz.

  Az eszközök kategóriájának megnevezésével megértheti, hol lehet telepíteni. A falra szerelt eszközöknek csak egy hátrányuk van: a falfelület hátterében állnak. A mennyezet be van építve a gipszkartonba és a feszített mennyezetbe, stílusos kivitelben. Süllyesztett kényelmes, mert az első műszerfal a fal síkjában található.

  A fürdőszobai rajongók legjobb modelljei

  A kipufogócsövek használatának gyakorlata feltárta azokat a legsikeresebb modelleket, amelyek nagyszámú pozitív visszajelzéssel rendelkeznek a fogyasztók részéről. A kiválasztás során hivatkozhat erre a listára, és alapja alapján elkészíti az eszközre vonatkozó követelmények listáját.

  A spanyol SolerPalau kipufogó berendezés megbízhatónak és tartósnak bizonyult. Ez nem olcsó eszköz, de képes egy bizonyos üzemmód szerint ellenőrizni a páratartalom és a munka mértékét. Ebből a célból van egy légnedvesség-érzékelő és egy időzítő. És ezek nem minden előnyök.

  A ventilátor előlapján nincsenek szokásos rácsok. A levegőt az oldalsó réseken keresztül vonják be. Beépítés után a központi rész a késekkel elegáns burkolattal záródik. Ez nemcsak megakadályozza a fröccsenések bejutását a testbe, hanem javítja a helyiség esztétikáját is. Az átlagos ára 6230 rubel.

  Modell specifikációk:

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 8 W;
  • zajszint - 27 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.
 • VENTS 100 Quay

  Az egyik legnépszerűbb modell. A népszerűség oka nem csak az alacsony ár, hanem az eszköz funkcionalitása és kialakítása is. Ennek egyik előnye egy megbízható, 40 000 órás folyamatos üzemre tervezett csapágyazású motor. A rövidített csőnek köszönhetően ez a modell kényelmes szűk szellőztető csatornákba történő beépítésre alkalmas. Védelem a túlmelegedés ellen. Az átlagár 1300 rubel.

  • termelékenység - 97 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 7,5 watt;
  • zajszint - 25 dB;
  • beépítési átmérő: -100 mm.

  Electrolux Premium EAF-150

  A modell érdekes a látványos dizájn és a teljesítmény minősége szempontjából. Tágas fürdőszobákhoz alkalmas. Ezt az eszközt nem lehet csendesnek nevezni, de a mutatók a normál tartományon belül vannak. Ezért a kipufogó berendezés működése nem okoz kényelmetlenséget. A gyártó három lehetőséget kínál az elülső panel számára, a fröccsenés ellen védett kivitelben. Az esetnek van egy működőképessége és a készülék leállítása. Az átlagos ára 2200 rubel.

  • termelékenység - 320 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 9,5 W;
  • zajszint - 35 dB;
  • beépítési átmérő -150 mm.
 • radiális

  A sugárirányú ventilátorok gazdaságosak és hatékonyak. Az ilyen típusú készülék számos elemet tartalmaz:

  • motor;
  • tárcsa lapátokkal;
  • hub;
  • spirális burkolat.

  A működés elve a következő:

  • levegő jut be a bemenetbe;
  • a kerékkel a pengékkel meghúzva, spirálházban forgatva;
  • a szellőzőcsatorna centrifugális erő hatására mozog.

  A legelőnyösebb ventilátorok lapátokkal, amelyek a kifolyó irányában hajlottak. Az ilyen eszközök hatékonyabban működnek és 20% -kal kevesebb villamos energiát fogyasztanak. A teljesítményt javítja az a tény, hogy a burkolat mindkét oldaláról levegőt vonnak be. Ez lehetővé teszi a légtömegek áramlási sebességének növelését. Az ilyen típusú készülékek megkülönböztető jellemzői a kompakt méret és az alacsony zajszint.

  • ELICENT E-STYLE 100 PRO

  Elegáns és megbízható beépített ventilátor. Annak elkerülése érdekében, hogy a szellőztető csatornából származó szagok és por belépjenek a fürdőszobába, egy visszacsapó szeleppel van felszerelve. Az esetnek működési és kikapcsolási jelzője van. Gyártó - spanyol ELICENT cég. Az átlagár 1390 rubel.

  • termelékenység - 95 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 14 W;
  • zajszint - 32 dB;
  • beépítési átmérő -98 mm.
 • Mm-100 motorok

  A kipufogó berendezés mennyezeti modellje, ultrathin. Megváltozik stílusos kivitelben, az ellennyomás szeleppel kiegészül. Az alacsony zajszintet zárt típusú radiális golyóscsapágy biztosítja. Az átlagos ára 2100 rubel.

  • termelékenység - 60 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 6 W;
  • zajszint - 25 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  centrifugális

  Ezek radiális rajongók alfajai, mivel a centrifugális erők hatására működnek. Az ilyen típusú kipufogóeszközök különböző típusai a következő paraméterekben eltérhetnek:

  • a légáramlás mozgásának iránya (egyirányú és kétirányú szívás);
  • a beömlő és a kimeneti nyomás;
  • a kerék forgásirányában a késekkel (jobbra és balra).

  A centrifugális készülékek két részből állnak: egy burkolat és egy turbina egy cochlea. Összetett konstrukciójuknak köszönhetően akár 10 cm vastag is lehet, ez a ventilátor a magas és közepes árkategóriába tartozik.

  Fel lehet szerelni függőleges vagy vízszintes felületeken. Egyfázisú, kétfokozatú motorral felszerelt, túlterhelésvédelemmel rendelkezik. A járókerék kettős burkolattal van felszerelve. Van egy beépített visszacsapó szelep. A telepítéskor válassza ki azt a sebességet, amelyen a motorház működni fog. A kapcsoláshoz kétgombos kapcsoló szükséges. Az átlagár 7780 rubel.

  • termelékenység - 50/110 m 3 / h;
  • energiafogyasztás - 12/24 W;
  • zajszint - 30/41 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.

  Vort Quadro Micro 100

  Vízszintes vagy függőleges helyzetbe szerelve. Visszacsapó szeleppel és 2-fokozatú motorral szerelve. Az elülső panel mögött egy szűrő eltávolítható és tisztítható. A test nagy szilárdságú műanyagból készül. A csomag tartalmaz szűrőt és kötőelem-készletet. Az átlagár 5570 rubel.

  • termelékenység - 65/900 m 3 / h;
  • áramfogyasztás - 20/28 W;
  • zajszint - 32/39 dB;
  • szerelési átmérő - 100 mm.
 • Tető rajongók

  A tetőventilátorok közvetlenül a tetőre vannak felszerelve, a szellőzőcsatorna kimenetén. Ezeknek az eszközöknek az alapelve a tervezéstől függ. Ebben a tekintetben kétféle tetőventilátor létezik: axiális vagy centrifugális. Az első esetben a bejövő levegő a központi tengely mentén mozog, a másodikban a burkolatba kerül a beömlő és a kimenet közötti nyomáskülönbség miatt.

  A tetőventilátor több elemből áll:

  • szellőzőcsatornák;
  • elektromos motor;
  • olyan eszközök, amelyek csökkentik a rezgést.

  Úgy tervezték, hogy a légcsatorna rendszeréből kivezető levegő legyen. A testet egy réteg időjárásálló epoxi festék borítja, a járókerék rácsos védett. A szellőzőcsatornába szerelhető és 4 csavarral rögzítve. Egyfázisú motorral és indító kondenzátorral szerelve. A levegőt vonzza és vízszintes síkban szétoszlik. Ezenkívül megvásárolhat egy áramszabályozót is. Az átlagár 13 ezer rubel.

  A test külső részét korróziógátló festék borítja, a járókerékhez való hozzáférést egy grillező blokkolja. A készülék háromfázisú motorral van felszerelve. A rakodólemez egy olyan lemez, amelyben lyukak vannak a csavarok felszereléséhez. Továbbá vásárolt megerősített szerelőkeretet és áramszabályozót. Az átlagár 30 ezer rubel.

  A régi ventilátor eltávolítása

  A fürdőszobában lévő szellőzőcsatornába szerelt összes kipufogó berendezés gyorsan eltávolítható és felszerelhető. A régi ventilátor szétszereléséhez hajtsa végre néhány egyszerű lépést.

  1. Kapcsolja ki a fürdőszobában a villamos energiát.
  2. A készülék előlapja csavarokkal, folyékony körmökkel vagy szilikonokkal lehet a falhoz rögzíteni. Az első lépés a panel eltávolítása a felületről bármilyen kényelmesen. Ha csavar, csavarhúzóval csavarja ki őket. Ha ragasztót vagy szilikont vágnak éles vékony késsel a perem körül.

 • Távolítsa el a szigetelést, és húzza ki a kábeleket a műszerhuzalokból.
 • Vegye ki a ventilátorházat a szerelőcsőből.
 • Ha a szellőzőcsatorna egy másik készüléket szerel be, akkor a telepítőcsövet újra kell cserélni vagy kicserélni.

  Új eszköz telepítése

  A kipufogórendszerek sok modellje felszerelési csővel van ellátva, amely be van helyezve a készülék fúvókájába. Ha nincs ilyen cső, használjon műanyag csöveket. Tevékenységek sorrendje:

  • egy csövet helyeznek be a szellőzőnyílásba, és a tér és a csatorna falai közötti helyet felerősítő hab vagy gipszhabarcs töltik fel;
  • helyezze be a készüléket a csőbe;
  • igazítsa függőlegesen és vízszintesen, ellenőrizze a cső helyességét a szellőzőcsatornában;
  • rögzítse a készüléket a falhoz a választott módon: csavarokra, ragasztóra vagy szilikonra.

  Nincs semmi nehéz önállóan kiszámítani a fürdőszobához szükséges elektromos teljesítményt és kiválasztani a legmegfelelőbb eszközt. A javasolt utasítások alapján ugyanolyan egyszerűen telepíthető.