Legfontosabb > Tervezés

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: hogyan kell megfelelően felcsatolni és csatlakoztatni

A fűtött törölközőtartó - az eszköz hasznos és sok esetben szükséges. Nem igényel sok helyet, nem igényel komplex ellátást, miközben tökéletesen szárítja a nedves törülközőt nagy többletköltségek nélkül.

A régi építkezés egyes házaiban a fűtött törülközőtartó telepítését a projekt biztosította, de ezek az eszközök többnyire morálisan és technikailag elavultak. A modern modellek sokkal kényelmesebbek és megbízhatóbbak.

A modern törülközőtartók fajtái

A törölköző-melegítők két fő típusa: elektromos és víz. Mind az első, mind a második a legkülönbözőbb méretben, színekben és konfigurációkban valósul meg: egy egyszerű hajlított csőtől a gyönyörű modellekig, amelyek inkább a belső dekorációhoz hasonlítanak, de jól teljesítik a céljukat.

A gyönyörű törülközőmelegítő stílusos dekoráció lehet a fürdőszobában. Úgy gondolják, hogy a króm modellek hosszabb és hatékonyabb munkavégzést igényelnek.

A különféle fűtött törülközőtartók kialakítása természetesen alapvetően más.

Az első esetben a készüléket villamos energiával hevítik fel, a második forró víz pedig a csöveken át áramlik. Az elektromos és vízmodellek telepítési sorrendje is jelentős eltéréseket mutat.

Mit kell figyelembe venni a vízmodell telepítése előtt?

A fűtött törülközőtartók vízmodellekben lévő hőhordozó forró víz. Leggyakrabban az eszköz csatlakoztatva van a forró vízrendszerhez, de ez nem mindig lehetséges. Annak megállapítása, hogyan kell helyesen telepíteni egy fűtött törülközőtartó a fürdőszobában, az ilyen pillanatokat kell tisztázni előre.

Például olyan házakban, ahol nincs központosított fűtés, gejzírokat használnak. Ilyen helyiségekben a vízmelegített törülközőtartók kapcsolódnak a központi fűtési rendszerhez. Ez nem túl kényelmes, mivel a készülék csak a fűtési időszak alatt működik fűtéssel, máskor rendszeres törölközőtartó.

Ha egy elektromos kazánt használ a ház vízének melegítésére, akkor célszerű külön kettős áramköri modellt vásárolni.

Ilyen kazánoknál az egyik áramkör előmelegíti a csapvizet, a második pedig kifejezetten egy fűtött törölközősínre van kialakítva.

De a teljesen önálló fűtési és melegvíz-rendszerű magánházak tulajdonosai sokkal szabadabban választhatók.

Ha úgy dönt, hogy egy fűtött törölközőt egy lakásépület fűtési rendszerének részévé tesz, azt nyáron kell felszerelni, míg a fűtési szezon még nem kezdődött el. Általában a kommunális szolgáltatások rendkívül vonakodnak az egész ház fűtésétől a téli hidegben kikapcsolni az opcionális eszköz telepítése érdekében. Igen, és a fűtési szomszédok hiánya több órán keresztül nem valószínű, hogy tetszene.

A fűtött törülközőtartó felszerelése előtt meg kell tudni, hogy van-e víz a fűtési rendszerben. Általában a nyáron leeresztik, de ez nem mindig történik meg. Meg kell kérdeznünk a helyi közműveket, hogy ellenőrizzék ezt, és szükség esetén kapcsolja ki a vizet.

Amikor egy fűtött törölközőtartót telepít a ház vízellátásának részeként, akkor meg kell akadályoznia a házba belépő forró vizet is. A fűtött törülközőtartók régebbi típusai általában nincsenek csaptelepekkel és áthidalóval, ami lehetővé teszi a víz áthidalását, így nem csak eltávolíthatja azt, hanem helyi vízvezeték-szerelőktől is kérjen segítséget.

Bizonyos esetekben a vízellátó rendszerben vagy a fűtési rendszerben lévő víz önállóan kikapcsolható, de ehhez pontosan meg kell tudnia, hogyan kell ezt megtenni, és tájékoztatni kell a helyi közszolgáltatókat a "kezdeményezésükről", és meg kell szerezniük beleegyezésüket.

Amikor megmagyarázza, hogyan kell egy fürdőszobában egy megfelelő fűtött törölközőt felszerelni, még a vásárlás előtt is el kell döntenie, hogyan kell csatlakoztatni. Lehet, hogy:

 • kisebb;
 • oldalán;
 • átlós ("létra" típusú modellek esetén);
 • az alsó rész közepén.

Az első esetben a készülék vízellátásra történő csatlakoztatásának helye alul, a második pedig az oldalon található. Ma a vízvezetékek falakba vannak burkolva, vagy el vannak burkolva egy elválasztóval, így csak a szükséges vízvezetékek csatlakoztatásához szükséges helyek maradnak. Ez a mód az oldalsó csatlakozással rendelkező modellek telepítéséhez, bár a folyamat meglehetősen nehézkes. Még mindig van értelme kipróbálni: a fürdőszoba sokkal vonzóbbnak tűnik.

Az oldalra szerelt fűtött törölközőtartó a falra van szerelve úgy, hogy a használati melegvíz-vezeték el legyen rejtve. Fontos, hogy minden csatlakozást gondosan lezárjon.

Az alsó csatlakozás tipikus régi házak esetében, ahol a projekt egy fűtött törülközőtartó felszerelését biztosítja. Az alacsonyabb kapcsolattal rendelkező modellek teljesítménye körülbelül 10% -kal alacsonyabb, mint az analógok oldalsó csatlakozásával.

A berendezés hatékonyságának javítása érdekében érdemes figyelembe venni a vízellátó rendszer módosítását, és egy oldalsó csatlakozással ellátott modellt elhelyezni.

Az alsó csatlakozású fűtött törülközőtartó teljesítménye általában 10% -kal alacsonyabb, mint egy hasonló eszköz oldalsó csatlakozással, azonban ezek a modellek rendszerint régi épületekben vannak telepítve

Néha a fűtött törülközőtartó és a csővezeték átmérője nem egyezik meg. Csatlakoztatáshoz speciális adapterekkel. Az ilyen adapter átmérőjének meg kell egyeznie vagy meg kell haladnia a vízvezetékek átmérőjét. Ellenkező esetben túlnyomás keletkezhet a rendszerben, amely tele van balesetekkel, szivárgásokkal és egyéb kellemetlen problémákkal.

Fontos paraméter a fűtött törölközősín tengelyirányú mérete, azaz távolság, amely elválasztja a bejáratot és a kilépést. Figyelembe kell venni a vízcső átmérőjét annak érdekében, hogy a megfelelő méretű fűtött törülközőtartó modelljét válasszák. Az adapterek jelenléte bonyolítja a telepítési folyamatot, és csökkenti a készülék megjelenését.

Emellett a szivárgás kockázata nő. Ha adapter nélkül nem tudja megtenni, akkor különös figyelmet kell fordítani az egyes csatlakozások lezárására. A csaptelepek és szerelvények kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagot, amelyből a vízcsövek készülnek.

A különböző fémek kombinációja elektrokémiai korróziót okozhat. Ezzel kapcsolatban sokkal könnyebb a műanyag csövekkel dolgozni.

Úgy gondolják, hogy a fűtött törülközőtartók krómozott modellei tartósabbak, mint a többi lehetőség. Ezenkívül az ilyen készülékek nagyobb hőátadással rendelkeznek.

A vízmelegített törülközőtartó telepítési eljárása

A fűtött törölközőtartó vízmodelljének felszerelése több alapvető lépésben történik:

 • Vegye ki a régi eszközt.
 • A bypass telepítése.
 • A felső és az alsó daru felszerelése.
 • A fűtött törülközőtartó felszerelése.
 • Ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét.

1. szakasz: Vegye ki a régi eszközt

Tehát a munka kezdetekor a rendszerben lévő víz megbízhatóan le kell tiltani. A régi fűtött törölközőtartó eltávolításához, ha hegesztették a csöveket, egyszerűen vágja le a szokásos "darálót". Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a csövek részeként meg kell vágni a szálakat, ezért ezeket a méreteket meg kell vágni.

Az őrlőberendezést akkor is meg kell szüntetni, ha a készüléket menetes csatlakozással eltávolítja, ha az idő múlásával a csövekhez csatlakozik. Más esetekben a régi törülközőtartót egyszerűen lecsavarják a csövekről, és eltávolítják a tartókonzolról, amelyen felakasztották.

2. lépcső: Bypass telepítés

A bypass egy speciális jumper, amely összeköti a cső bemeneti és kimeneti nyílását, amelyhez a fűtött törölközőt összekötik. A csaptelepek elé helyezzük, hogy a forró víz áramlása a csöveken keresztül ne szakadjon meg a készüléket elválasztó csapok lezárásakor a forró vízellátó rendszertől.

Ha nincs megkerülés a rendszerben, akkor a készüléket meg kell szakítani a javításhoz vagy egyéb manipulációkhoz.

Az áthidaló hegeszthető a fővezeték csövekhez vagy csavarozható háromutas menetes adapterrel. A bypass cső átmérőjének kisebbnek kell lennie, mint a fővonal mérete.

A jumper beállításához megfelelő méretű és átmérőjű csőszakasz szükséges. Általában egy kisebb átmérőjű csövet használjon, mint a fővezeték csővezetékeinek mérete.

Az áthidaló hegesztett a fővezeték csövekhez, vagy menetes csatlakozással csavart.

A menetes csatlakozások megbízható tömítőanyagaként a leggyakrabban a szokásos lencsetétet használják. Ha elegendő a csévélés mennyisége, csavarás történik kis erőfeszítéssel.

3. lépcső: A felső és az alsó érintés telepítése

A beszerelés előtt két elzáró szelepet kell beszerelni, amelyek átmérője megegyezik azokkal a csövek átmérőjével, amelyeken telepíteni fog.

Kiválaszthatja a hagyományos csapokat, amelyek csak két pozícióban fordulnak el: "nyitott" és "zárt", vagy csavarszerkezeteket használnak a hűtőközeg áramlásának szabályozására a készülékhez; a fűtés mértéke.

A fűtött törülközőtartó vízáramának bármikor lekapcsolásához használhatja a szokásos elzárószelepeket, amelyek "nyitott" vagy "zárt" helyzetbe kapcsolnak

Egy másik hasznos eszköz, amelyet fűtött törülközőtartón való felszerelésre javasolnak Mayevsky csapszele.

Ezt a csapot úgy tervezték, hogy eltávolítsa a csapdázott levegőt a készülékből. A törölközőmelegítő tetejére van szerelve. Ha a készüléknek van egy légzsilipje, amely megakadályozza a forró víz cirkulációját, elegendő ilyen csapot kinyitni és felengedni a felesleges levegőt.

A daru automata modellei Mayevszkij még emberi beavatkozás nélkül is képesek erre a feladatra. Nagyon könnyű megállapítani, hogy a levegő bejött a készülékbe, ebben az esetben a fűtött törölközőtartó nem elégszik fel, vagy teljesen lehűl.

Ha a csöveken nincs szál, azt megfelelő jellemzőkkel rendelkező vágóhéjjal kell vágni. Ha van egy téma, de idősnek és kopottnak tűnik, akkor sem fáj a frissítéshez egy speciális eszközzel a kapcsolat minőségének javítása érdekében.

4. lépés: Fűtött törölközőtartó felszerelése

A törülközőtartó felszerelése előtt fontolja meg a falra helyezését. Ehhez használjon speciális tartókat, teleszkópos tartókat vagy bilincseket. Jellemzően a jó gyártók modellek felszerelik a szükséges anyagokat és rögzítőket.

A konzolokat a falra kell szerelni. Általában erre a célra a rögzítési pontok a falon vannak, a lyukak fúrókoronggal vannak ellátva, majd a zárócsavarokat csavarják. A munka megkezdése előtt tanulmányozza a gyártó utasításait.

Bizonyos esetekben először telepítse a törülközőt, és csak ezt követően rögzítse a falra.

A falra szerelhető törülközőtartók közvetlen vagy sarokelemeit a készülék mérete és a megjelenésük esztétikája alapján kell kiválasztani.

A fűtött törülközőtartó felszerelésénél különös előírásokra van szükség. Ha a csőátmérő kisebb, mint 23 mm, akkor a cső és a fal közötti távolságnak több mint 35 mm-nek kell lennie, és ha a készülék csövei vastagabbak 40 mm-nél, a falhoz való távolságot 50 mm-re kell növelni.

A fűtött törülközőtartónak a melegvíz rendszerhez történő csatlakoztatásához szerelvények szükségesek. Sarok vagy egyenes szerelvények használata, attól függ, hogy az eszköz meg van-e rajzolva és milyen típusú. Természetesen az összes csatlakozást megfelelően le kell zárni a szivárgás megelőzése érdekében.

A hagyományos szálakat hagyományosan tömörítik a len lencsével. Ha erre elegendő anyagot használnak, csavarás után kissé ki fog nyúlni a menet alatt.

Ha a csavarozás jelentősen megnehezül, akkor túl nagy a tekercselés, de ha a csatlakozás könnyen megcsavarodik, akkor valószínűleg hozzá kell szereznie egy kevés lencsét. A FUM szalagot kúpos csavaros csatlakozásokhoz használják.

Fűtött törülközőtartó felszerelésénél nem szabad túlzott erőfeszítéseket tenni az összes csatlakozás meghúzására, nehogy véletlenül károsítsa a szálakat. Részletesen a víz törölköző telepítésének folyamatát a következő videó tartalmazza:

5. szakasz: Ellenőrizze a szivárgást

Miután az összes munka befejeződött, ismét vízzel kell ellátnia a rendszert és ellenőrizni kell a készülék működését. Javasoljuk, hogy biztosítsa a készülék maximális terhelését, még a kis szivárgások észlelése érdekében. Olyan helyzetben, amikor a fűtött törülközőtartó otthoni fűtési rendszerbe van beépítve, nehéz ilyen ellenőrzést végezni, mert a telepítést általában nyáron végzik.

A szivárgások csak a fűtési szezon kezdete előtt fordulhatnak elő, amikor a közművek ellenőrzik a rendszer téli felkészültségét, és nagyobb terhelésnek teszik ki. A szivárgás megakadályozása abban az esetben, amikor a bérlők hiányoznak, a fűtött törölközőtartó csapokat mindig zárva kell tartani.

Annak ellenére, hogy a fűtött törölközőtartó összekötésére vonatkozó eljárás leírása egyszerűbbnek tűnik, a gyakorlatban az összes művelet elvégzése professzionális megközelítést igényel. Ha a ház tulajdonosai nem rendelkeznek megfelelő készséggel, érdemes konzultálni egy tapasztalt vízvezeték-szerelővel, vagy arra utasítani, hogy végezze el a teljes munka komplexumát.

Elektromos törölközőmelegítő beszerelése

Az elektromos törülközőtartó fő előnye a könnyű beépítés. A fal elektromos készülékéhez hasonlóan a falra kell rögzíteni és a tápegységhez csatlakoztatni. Továbbra is be kell kapcsolnia a készüléket, és használni kell a rendeltetésszerű használatához. Fontos követelmény az elektromos biztonsági szabályok betartása.

Csatlakoztassa az ilyen eszközt csak az úgynevezett "automatikus" vagy RCD - egy biztonsági eszköz. Ha az eszköz csatlakoztatására szolgáló csatlakozó közvetlenül a fürdőszobába kerül, akkor használjon speciális, nedvesség elleni védelmet.

Ez a kivezetés a fal vastagságába van szerelve, speciális fedéllel rendelkezik. Ezenkívül a készüléket földelni kell.

Az elektromos fűtött törülközőtartó felszereléséhez speciális csatlakozódugókat kell használni, a megnövekedett nedvesség elleni védelem érdekében. Csatlakoztasson egy ilyen eszközt az RCD-n keresztül

Úgy vélik, hogy az elektromos törölközőmelegítővel rendelkező lehetőség gazdaságilag nem előnyös a vízmodellekhez képest, mert növeli a hőnyomást. Azonban az ilyen eszközök teljesítménye nem olyan nagy, mint a villamosenergia-fogyasztás.

Ez elég ahhoz, hogy megszáradja a nedves frottír ruhát, de a fürdőszobában lévő fűtőelem szerepe miatt nem túl jól van.

műszerek

A fűtött törülközőtartó - minden fürdőszobának kötelező tulajdonsága. Az egészségügyi berendezés kényelmes hőmérsékletet biztosít a szobában, megakadályozza a nedvesség megjelenését és a rendeltetésszerű használatát - a ruhák megszáradását. Valójában a tekercs egy helyi fürdőszobai fűtési rendszer. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak az öncserével és az új szárítással olyan háztartási szakember erejéig, aki készen áll a vízvezeték szerelésére. A vállalkozó köteles kompetens módon fejleszteni a telepítési rendszert, figyelembe véve a szerelési követelményeket és megfigyelni a technológiai folyamat árnyalatait. A fűtőkészülék folyamatos és tartós működésének egyik fontos tényezője a fűtött törülközőtartó megfelelő választása.

A fűtött törülközőtartó választásának évei: a működés, az anyag és az alak elvét

A fürdő szárításának megválasztása a berendezés négy alapvető paraméterének értékelésén alapul:

 • fűtés típusa;
 • termelési anyag;
 • csatlakozási lehetőség;
 • alakja és formája.

A működési elvtől függően a víz, az elektromos és a kombinált modellek megkülönböztethetők. Mindegyik tekercs mind pozitív, mind negatív oldalon van.

Vízmelegített törölközőtartó. Az áramlásszárítás a legnépszerűbb. A tekercs behelyezése a fűtési rendszerben vagy a forró vízben történik.

 • energiamegtakarítás;
 • változatos modelltartomány;
 • korlátozott telepítési hely - a csővezeték meghúzásához szükséges.

Fontos! A többszintes épület használati melegvíz nyomása 7-10 atmoszféra. A legtöbb törülközőt azonban alacsony üzemi nyomásra tervezték és 1,25 mm vastag falakkal rendelkeztek. A mutatók eltérése esetén a szárítási élettartam - 2 évig

Elektromos tekercs. A tervezés során fűtőfolyadékot vagy száraz PETN-t helyeznek. Az elektromos törölközőmelegítő használata a következő esetekben van értelme:

 • sürgős telepítés szükséges a fűtési / vízellátási rendszer rekonstrukciója nélkül;
 • további szárítás;
 • a tekercs felszerelése a fürdőszobán kívül - megfelelő mobil elektromos egység.

A fürdőszoba felmelegítése 22-24 ° C-ra, akkor válasszon egy modellt 140 W / m² sebességgel. Ha tavaszi-nyári szezonra "tartalék" szárítást alkalmaznak, az optimális teljesítménye 100 W / m².

Kombinált eszközök kombinálják a víz és az elektromos átalakítás előnyeit. A hátrány a hiány és a magas költségek.

Mielőtt a fűtött törülközőtartót a fűtésben vagy a forró vízben elhelyezné a fürdőszobában, fontos kiválasztani a legjobb gyártási anyagot.

Ez lehet rozsdamentes acél, réz / sárgaréz vagy fekete acél. Különböző tekercsek jellemzői:

 1. Rozsdamentes acél: nedvességállóság, vízminőségre vonatkozó követelmények, az idő múlásával szűkítve az áramlási területet. A legjobb megoldás - krómozott acél, falvastagság - legalább 2 mm.
 2. Réz és sárgaréz: nagy hőátadás, apróság - a tekercs kevés erőfeszítéssel deformálódik. A gondos működés 20-25 évig tart.
 3. Fekete acél: szilárdság, korrózióállóság. Ajánlott a forró vízellátáshoz.

A fűtőkészülék konfigurációját a személyes preferenciák és a tágasság határozza meg. U- és M-alakú tekercseket gyakran használnak a szovjet fűtött törölközőtartók cseréjéhez. A halszálkás és létra radiátorok kompakt, de elég tágasak.

A szerelési módszer szerint a szaniter tartozékok:

 • alsó vagy felső csatlakozás;
 • szögletes hűtőközeg-ellátás;
 • balra vagy jobbra.

A leghasznosabb - oldalirányú kapcsolat. Ezek a modellek a különböző helyszínekhez igazodnak. További plusz az esztétikai tervezés.

Az egészségügyi berendezések felszerelésére vonatkozó általános követelmények

A csatlakozási arányokat a SNiP 2-04-01-85 szabályozza. Alapszabályok:

 1. A szerelvények nem korlátozhatják a vonal áramlási területét. A felszálló átmérőjének meg kell egyeznie a tekercscsatornák átmérőjével.
 2. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó rögzítése kötelező áthidaló betéttel történik. A jumper fenntartja a hűtőfolyadék nyomását az emelőn keresztül, és az áramlás szétválasztása segít fenntartani a víz hőmérsékletét a következő vízbefecskendezési pontokban. A Bypass lehetővé teszi a szárító karbantartási munkálatainak elvégzését, és a rendszer működését.
 3. Az elzárószelepek felszerelése tilos a bypass és a közös felszálló egységen. Az ilyen tevékenységek rontják a keringést, hozzájárulnak a hűtőközeg hőmérsékletének csökkentéséhez.
 4. A szárítóegység optimális magassága 120 cm.
 5. Határok a falfelülettől a radiátorig: 4 cm - tekercs átmérő 2,5 cm, 6-7 cm - 2,5 cm-nél hosszabb csőszakaszokkal.
 6. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó csapjainak beszerelése a tekercs bemeneti / kimeneti nyílásán keresztül történik.

A fűtött törülközőtartó kapcsolódási rajza a fürdőszobában

A tekercs hatékonysága közvetlenül függ a jól választott tie-in sémától. A kapcsolat típusát a modell jellemzői és a központosított felépítés helyének figyelembevételével kell kiválasztani.

Ajánlott összekapcsolási módok

Rendszer száma 1. Univerzális oldal / átlós csatlakozás.

 • bármely hűtőfolyadék-ellátó vektor;
 • alkalmas a különböző vízkeverési arányokra;
 • nincs szükség levegőre;
 • önkényesen nagy távolság a központi csőből.

Rendszerkövetelmények:

 1. A törülközőtartó csatlakozó pontjait a felemelő alsó és felső nyílása között kell elhelyezni.
 2. A mellékelt csővezeték minimális dőlési szöge 3 mm / 1 m. A 32 mm-es csövek keresztmetszete és a felemelőtől rövid távolságra megengedett a csövek vízszintes beépítése.
 3. A kanyarok jelenléte elfogadhatatlan, ellenkező esetben a rendszer lesz a levegőben.
 4. A maximális keringés érdekében jobb választani egy tekercset, amelynek átmérője (acél modell), 25 mm (megerősített PPR), a gömbcsap mérete - 3,4 / hüvelyk.

Rendszer №2. Alsó oldalsáv.

 • hűtőközeg-ellátás - bármely irányba;
 • a rejtett felszerelés lehetősége - az autópálya zuhanyzóval / fürdővel történő elhelyezése;
 • a hűtőfolyadék szállításának megszakadása esetén Mayevsky daruk segítségével levegőre van szükség;
 • az alsó csatlakozás hatékonysága kisebb, mint az "átló" vagy "oldalsó" rendszer.

A rendszer végrehajtása a következő feltételek mellett lehetséges:

 1. Az alsó tápellátás elhelyezése a tekercs telepítési szintje alatt van.
 2. A hibák és az emelkedések hiánya egyenes pályán.
 3. Amikor a csöveket a falba rejtik, szigetelni kell őket.

Alternatív rendszerek

Az 1. számú hagyományos szerelvénynél az oldalsó betét nem szabványos csőszereléssel megengedett.

Az ábra alternatívákat mutat be:

 1. A bejáratnál és a kilépésnél függőleges szegmensek kerülnek hozzáadásra. A pincék elhelyezésének alapfeltételei változatlanok maradnak.
 2. A felső szárítás a vízellátás teteje felett van. A rendszerhez légtelenítőt kell használni az eszközön - az így keletkező víz hiányában a levegő felgyülemlik a rendszerben.

A 2. ábra szerinti alsó csatlakozás a következő módosításokat teszi lehetővé.

Az első esetben az összes kanyar a szárító alatt helyezkedik el, a második pedig a fűtött törülközőtartó fenekének felső része. Ez a kombináció korlátozza a hűtőközeg irányát - fentről lefelé. Ellenkező esetben a rendszer instabil.

Megakadályozható csatlakozási lehetőségek

A tipikus összekötő hibák a fűtőelem meghibásodását okozzák. Helytelen összeállítási rendszerek:

 1. Ha a készülékeket a felszálló aljzat szintje alá helyezi, a hűtőfolyadék mozgását leállítja. A víz leesik, lehűl, és nem tud felkelni a rendszer nyomása miatt.
 2. Oldalsó felerősítés felső hurokkal. A rendszer a csővezeték díszítésére szolgál a felfüggesztett mennyezet mögött. A hurok felgyülemlik a levegőt, idővel átfedve a hűtőfolyadékot a radiátorba. Ennek eredményeképpen - a tekercs hűtése.

Két nem működő összeköttetés egyszerre figyelhető meg, amikor az építők megpróbálják elrejteni az alsó autópályát a padlóra, és a felsőt - a mennyezet térben.

Hogyan szereljünk fel új fűtött törölközőtartót a régi csövekre

Gondoljunk végig lépésről lépésre, hogyan lehet egy fűtött törölközőt összekötni a fürdőszobában, hogy kicseréljék a régi kopott berendezést. A technológia meglehetősen egyszerű, és számos kötelező lépést tartalmaz.

A munkaterv kiválasztása

Az eszközök listája a csővezeték anyagának típusától függ. A műanyag erősítéssel történő szereléshez tartókra, gömbcsapokra, csövekre, építő késre, lézerre vagy vízszintre, valamint forrasztópákra van szükség műanyag termékekhez való munkához. Kiegészítő felszerelés: kalapács, csavarhúzó, állítható kulcs, vontató, vagy alternatív tömörítő.

Rendszerint a tekercset szabványként szállítjuk:

 • átmeneti sarkok;
 • szilikon és fluoroplasztikus tömítések;
 • teleszkópos konzolok;
 • zárócsomók.

Kényelmesen, ha a készlet tartalmaz: egy Mayevsky daru, egy reteszelő csavar és egy dekoratív sapka.

Egy elavult tekercs leszerelése

Mielőtt a fürdőszobai törölközőt felhelyezi, gondosan törölje a régi készüléket.

 1. A melegvíz ideiglenes leállításával kapcsolatban nyilatkozzon a HEC-ről.
 2. Az emelõ átfedése után folytathatja a tekercs azonnali leszerelését.
 3. Egy menetes csatlakozással egyszerűen csavarja le a szárítót egy kulcs segítségével, és húzza ki a csővezetékből. Jobb helyettesíteni a tartályt a rögzítési pont alatt, mivel a kontúr belsejében víz lehet.
 4. Általában a fűtött törölközőt hegesztik, vagy a menetes csatlakozás az évek során olyan mértékben csatlakozik, hogy a vágás nélkül lehetetlen. A szétszereléshez használhatja a darálót. A legfontosabb dolog - ne vigyük túlzásba, és ne távolítsuk el a csövek szükséges centiméterét a szálak vágásához.
 5. Távolítsa el a régi készüléket a tartóból.

Fontos! A központosított tápvezetékben levő kivágásnak nagyobbnak kell lennie, mint a behelyezett tekercs csövének távolsága az áthidalás biztosításához szükséges elemek teljes hosszával.

Bypass és a szelep szerelése

A bypass felszerelése nem szükséges, de rendkívül kedvező feltétel a fűtött törölközőtartó cseréjéhez. A tömítőgyűrűk és tömítések elemi cseréje a tekercscsatlakozó pontokon vízelvezetést igényel a rendszerben. Szóval, időt kell töltenie, és alkalmazni kell az alkalmazással a ház irodájában. Az áramkörben lévő jumper beiktatásával Ön a saját belátása szerint kikapcsolhatja a tekercs áramkört és elvégezheti a tervezett javításokat.

A bypass szerepet egy hagyományos polipropilén, réz vagy acél csővel játssza le. A telepítéshez három gömbcsap szükséges. A szelepek és szerelvények egyik eleme közvetlenül a kaparóra és két szelepre van felszerelve - a visszatérő és a hűtőfolyadék-ellátó csatlakozásokon.

A gömbcsap a jumperen lehetővé teszi, hogy beállíthassa a víz áramlási intenzitását a törölközősáv kontúrjára. Ez a döntés azonban meglehetősen ellentmondásos. Sok vízvezeték-szerelő ellen a szelepek beiktatását a bypassban.

 1. A csőhajlításokon vágja le a szálat.
 2. Csúsztassa a pólócsöveket.
 3. Szerelje fel a szelepet és a megkerülést.

Új szárítás felszerelése és csatlakoztatása

A fűtött törülközőtartó rögzítésének módja úgy van kiválasztva, hogy előnyben részesítse a konzolokat, nem pedig merev rögzítést a falon. Ez a megoldás védi a falat és a csövet a termikus torzítások által okozott stressztől.

Fontos! A tekercset szigorúan vízszintesen kell felszerelni. Torzítás esetén a fűtött törölközőtartály nyomás alatt leállhat

 1. A falon meg kell jelölni a szárítás helyét.
 2. Fúrja ki a lyukakat és szerelje be a dugókat.
 3. Rögzítse a tartókonzolokat a tekercsen és próbálja meg a falon.
 4. Ha a vízszintes pozíció és a javasolt fűtőtest behúzása megfigyelhető, akkor a készülék csavarokkal rögzíthető.
 5. Csatlakoztassa a vízvezetékcsapokat szerelvényekhez egy tömítő tárcsával.
 6. Ellenőrizze az összekötő elemek tömítettségét és fokozatosan nyissa ki a csapokat. Ellenőrizze, hogy a törülközőtartó csatlakozását a hűtőfolyadék kis nyomásával kell-e elvégezni.

Ha nincs szivárgás, átviheti a tekercset a szokásos működési módra - teljesen nyissa ki a gömbcsapokat.

Elektromos egység elhelyezése

Az elektromos szárítási modell telepítése némileg egyszerűbb, mint egy vízparaméter. A legfontosabb dolog - a biztonsági előírások betartása a készülék üzembe helyezése és üzemeltetése során.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan kell megfelelően fűtött törölközőt kialakítani a fürdőszobában, felsoroljuk az alapvető követelményeket annak telepítéséhez:

 1. Az elektromos és a "nedves" vízvezetékektől (fürdőkád / mosdó / zuhany) való távolság - 60 cm-től A legkisebb távolság a padlóig - 20 cm.
 2. Csatlakoztatás vízálló aljzattal, speciális nedvességtartalmával.
 3. Kötelező bekötési feltételek: három magos kábel, földelés, rejtett bekötés és az RCD használata.

A csatlakozás típusa függ a fűtés módosításától. Az olajegységeket szigorúan vízszintesen szerelik fel, és merev rögzítést igényelnek. A kábeltekercsek bármilyen irányba helyezhetők.

Ha a készülékek hatékonyságáról beszélünk, az olajszárítók jobban hőigényesek - sokáig felmelegszik, és a leállítás után is csak lehűlnek. Kábel, éppen ellenkezőleg, gyorsan felmelegíti a szobát és gyorsan lehűl.

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: videó

A fűtött törülközőtartók vizuális videó beszerelési útmutatója oldalsó csatlakozásokkal:

Mester osztály a tekercs "létra" beépítésével a hűtőfolyadék alacsonyabb áramlásával:

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába: minden munkát végezz a saját kezével

A múlt század második felében sorozatos, sokemeletes épületek városának széles körű fejlesztése óta a szokatlan M-alakú tekercsek, amelyek akkoriban a fürdőszobájukban megjelentek, nem voltak törölközőmelegítők.

De a háziasszonyok azonnal feloldották a célt, és teljesen felhasználva kezdték használni: nem csak a törölközőt, hanem minden más ágyneműt is szárítanak, különösen télen. Hasznos lehet minden tulajdonos számára, hogy megtanulja a vízmelegített törülközőtartó megfelelő felszerelését és cseréjét a fürdőszobában saját kezével a szeretője iránt.

Általános információk

Az SNiP 2.04.01-85 bevezetésével, amikor a "fűtött törülközőtartó" kifejezés megjelent, a készülék hamarosan általános használatra vált.

Az ezüsttel vagy nitrofestékkel festett vas szerkezetek, amelyek nem túl esztétikusak és használhatatlanok a fűtési szezon végéig, mégis élvezték a háztulások ízét, és hamarosan nikkelezett, elegáns, elegáns és praktikus euroegységeket hoztak és telepítettek.

Ez a téma még most sem veszítette el a jelentőségét: még mindig sok régi épület van a lakótelepen, ahol a lakástulajdonosok kezdik megjavítani vagy kicserélni a vízvezetékberendezést, és a fürdőszobában is olyan hasznos és szükséges felszerelést fordítanak önálló telepítés.

Eszközválasztás

Ezeknek az egységeknek minden formája három típusra oszlik:

Ha a régi eszközt egy újabb eszközzel cserélik le, a legégetőbb a víz típusának használata. Elektromos eszközöket használnak, ahol nincs központi fűtési rendszer, nem melegvízellátás, vagy biztonsági másolat a kikapcsolt állapotig.

A vízfelszerelések külső szerkezete meglehetősen változatos:

 • 1. típus: M-, U-, F-alakú - hagyományos formák.
 • Típus 2: "létrák", "kígyók" és más típusú eredeti design a modern eszközök.

A meglévő rendszerbe való beillesztéshez az illesztőcsövek elhelyezkedése is fontos:

 • Oldalsó - általában az 1. típusú eszközzel;
 • Az alsó vagy a felső gyakoribb a 2. típusú eszközök között.

A megfelelő választás a fürdőszoba szabad helyének, a csőrendszer helyének és a huzalozás típusának a következménye. további részletek arról, hogy melyik vízfűtött törölközőtartó jobb választani - ebben a cikkben.

Mi szükséges a telepítéshez?

Mielőtt bármilyen munkát megkezdenél, elég jó lenne rajzolni a bekötési rajzot, vagy szélsőséges esetben egy kis vázlatot a készülék elhelyezésének kezéből kiválasztani a legmegfelelőbb opciót a készülék csővezetékhálózathoz történő csatlakoztatásához.

A legegyszerűbb rendszerek a fűtött törölközős vasaló megfelelő csatlakoztatására univerzális létraeszközökkel:

Ismerje meg az elektromos tároló vízmelegítő telepítését és csatlakoztatását.

műszerek

A fűtött törölközőtartó cseréjéhez vagy felszereléséhez egészségügyi szerszámok szükségesek, amelyek összetétele függ a vízvezeték típusától. Tekintettel arra, hogy a réz, a polipropilén és más korszerű típusú csővezetékek még mindig ritkák, leírjuk az ¾ 'standard acélcsövek szerszámát:

 • Kulcsok: a gázszám 2 vagy a 3. szám; perestavnoy - "krokodil"; állítható csavarkulcs.
 • Truborez vagy fémfűrész.
 • A megérintés ¾ '-al a kart lenyomja.
 • Elektrikus fúró perforátorral, betonfúró.
 • Angle grinder fém vágólemezzel - "bolgár".
 • Rögzítő szerszám: kalapács, csavarhúzó, fogó.
 • Jelölő eszköz: mérőszalag, szint, ceruza.

anyagok

Az eszközkészlet mellett a telepítéshez és a fogyóeszközökhöz is szükség van:

 • Forgók, hajlítások, tengelykapcsolók, tengelyek és esetleg más típusú szerelvények.
 • Zárószelepek, mindenekelőtt a labdát.
 • Ágyneműhuzat egészségügyi vagy szerelési FUM szalag.
 • Szerelési és rögzítési részek: tartók, csavarok, tüskék, horgonycsavarok stb.

Mindenre, amire szükséged van, munkába állhatsz.

A kapcsolat típusai

Először is el kell döntenie, hogy a készülék melyik készüléket tartalmazza:

 • A törülköző csatlakoztatása a fűtési rendszerhez. A hagyományos módon és az egyetlen olyan helyen, ahol nincs melegvíz hálózat. Hátránya, hogy a fűtési rendszer csak a téli időszakban működik. Előny - a fűtővezetékben a víz keringése kényszerül, és a fűtött törölközőtartó melegszik a teljes fűtési szezon alatt, és egy további akkumulátor funkcióját ellátja.
 • A fűtött törülközőtartó csatlakoztatása a melegvíz rendszerhez. Az ilyen rendszerek szintén leállnak, de rövidebb idő alatt. Ezen túlmenően ennek a módszernek az a hátránya, hogy az egységet csak a forró víz áramlása közben hevítik, éjjel lehűlve, még akkor is, ha közvetlenül a felszállóba kerül. Ugyanabban a lakóépületben vagy magánben ez a probléma még hevesebb.

A fűtött törülközőtartó telepítése és bekötése a fürdőszobában a melegvizes állványhoz hasonlít:

Mint már említettük, sok probléma optimális megoldása a hálózatról működő kombinált eszközök használata a rendszerben forró víz hiányában.

A csővezeték hálózat kiválasztása eszközünkön a következő kérdés merül fel a beillesztés módjával kapcsolatban:

 • Közvetlen összekötés. Ha a fürdőszobában már van fűtött törülközőtartó, akkor ez a fűtőtesthez kapcsolódik. Újra cserélve ugyanazt a kapcsolatot használhatja anélkül, hogy újabbak lennének. Új eszközt is behelyezhet közvetlenül a melegvíz-felhúzóba.
 • Beillesztés a lakás csővezetékébe. Ennek a módszernek az az előnye, hogy a munka során nem szükséges blokkolni a teljes felszedőt, de alkalmasabb a fűtési rendszerre. A fenti probléma a melegvíz csővezetékkel tovább súlyosbítja: a készülék csak akkor melegszik fel, amikor mosogat, zuhanyozót vagy fürdõt mosogat.

Bypass jumperrel

A fűtött törülközőtartók a régi házakban, ahogy már említettük, a fűtőtest közvetlen részei voltak. Az ilyen kapcsolat problémákat okoz baleset vagy javítás esetén, és lehetetlenné teszi a készülék kikapcsolását, ha erre nincs szükség.

Ezért a legmegfelelőbb, amikor új készüléket telepítenek, párhuzamosan kapcsolódnak a felszálló áthidaló hídhoz és az elzárószelephez, amelyhez csatlakozik. A bekötési rajzon feltétlenül fel kell tüntetni a csővezeték hasznos kiegészítését.

A régi készülék leszerelése

Kezdjük azzal, hogy szétszereljük a régi, fűtött törölközőt. Ehhez:

 1. A tornácra és az alapkezelő társaság szomszédaival való összehangolással zárta le a fűtőtestet, és levízzta a vizet.
 2. Ha a régi szerkezetet hegesztették a felszálló csövekhez, vágjuk le egy darálóval. Lecsökkenthető csatlakozás esetén csavarja le a rögzítő hüvelyeket.
 3. Ritka esetekben, amikor az új eszköz telepítési méretei egybeesnek a régiekkel, feltételezhetjük, hogy nagyon szerencsések vagyunk. Leggyakrabban ez nem így van, és a csöveket is össze kell húzni.
 4. A felszálló kivágásnak nagyobbnak kell lennie, mint az új fűtött törölközősín beömlő fúvókáinak távolsága az ujjak hosszához és a bypassbetéthez szükséges csatlakozásokhoz.
 5. A vágásnál nem csak az új készülék telepítési méreteit, hanem a csövek menetének vágási lehetőségét is figyelembe vesszük.
 6. A régi készüléket eltávolítjuk a falról, levágjuk a konzolokat egy darálóval vagy egy fémfűrésszel.

Hogyan helyezhetünk el egy gázfűtőt a lakásban a kiadványban?

Telepítés és csatlakozás: lépésről lépésre

A beszerelés előtt célszerű a padlón elhelyezni mind a készüléket, mind az egész szerelvényt, annak érdekében, hogy újra tisztázzák az összes méretet. Ehhez akár összeszedni is lehet az összes csatlakozást. A hétszeres mérésről szóló közmondást nem törölték!

 1. Az új fűtött törülközőtartó szerelési méreteit a falon jelöljük.
 2. A jövőbeli egység helyének kiválasztása a falon, gondosan meg kell vizsgálni a belső kommunikáció, mind a csővezeték, mind az elektromos áram áthaladását. Segítségükkel speciális eszközök - fémhuzalok.
 3. Furatokat fúrunk, tedd be a tüskéket és rögzítsük a készüléket a falra, rögzítsük csavarokkal vagy csavarokkal.
 4. Vágja a szálat a csővezeték metszett végein.
 5. Készítse elő a bypass áthidalót, gondosan kijelölve és elhelyezve a törölközőmelegítő és a zárószelep tetejét.
 6. A munkavégzés során az összes csatlakozást egészségügyi ellátással vagy teflon szalaggal lezárjuk.
 7. Az emelőrúd hornyába, egyenes kuplungokhoz és reteszelő anyákhoz szereljük fel, úgyhogy a t-szerelvények pontosan a készülék bemeneteivel szemben helyezkednek el.
 8. A különböző hosszúságú tengelyek használják a csővezetékek szegmenseinek beépítési méreteit, és egyszerűsítik azok csatlakozását. Végeiken végeik vannak: rövidek az egyik oldalon és hosszúak a másikon.

A reteszelő anyát és a tengelykapcsolót hosszúra csavarják. A pólót, sarkot vagy szelepet az egyik oldalról csavarozzák a csőre. Egy rövid csavart csavartak bele, amelyet azután a cső másik oldalával összekötő hosszú menetes véggel egy hüvellyel rögzítették és rögzítőanyával rögzítették.

 • Csavartuk az elzáró gömbcsapokat a csapokhoz, és velük összekötöztük a légzsákokat.
 • Nyissa ki a gömbcsapokat a törölközőmelegítőhöz, és zárja le a szelepet a bypasson.
 • Nyissa ki a közös daru felszállóját. Ha van víznyomás a rendszerben, győződjön meg róla, hogy a csatlakozások szoros kapcsolatban vannak-e.
 • Mindent! Új fűtött törölközőt készen állunk. Ebben a videóban láthatja az új fűtött törülközőtartó bontását és felszerelését a fürdőszobában a saját kezével:

  A modern törölközőmelegítők elég komplexek lehetnek a tervezésben, például kettős áramkörben. Mielőtt kézzel telepítené, meg kell vizsgálnia az összes műszaki jellemzőt és a telepítési szabályokat.

  Emlékeztetnünk kell arra is, hogy bizonyos egységeket galvanikus kompatibilitással kell kiválasztani a fém csővezetékekkel, amelyekből készültek.

  A fűtött törülközőtartó cseréje a fürdőszobában: csatlakoztatás és beszerelés

  Ha a "törülköző" 15-20 éves, megjelenése valószínűleg megzavarja. És miután találkozott a modern társaival, vágya van a króm kígyószerű csoda telepítésére a fürdőszobájában.

  Hogy ezt a vágyat életre keltsük, két lehetőség van:

  • Kérjen szakembereket a törölköző melegebb cseréjéhez.
  • Szerelje fel a fűtött törölközőtartót saját kezűleg.

  Bármelyiket választja, olvassa végig ezt a cikket. Ha telepíti a bérelt munkásokat, helyesen felügyelheti munkáját. Önszerelés esetén lépésenkénti utasításokat kap a "Fűtött törölközőtartó csatlakoztatása" témakörben, és könnyen megbirkózik ezzel a munkával.

  Fűtött törölköző a forró vízrendszerbe csapódott. Ez biztosítja a fűtést egész évben és éjjel. A fűtési rendszerhez való csatlakozás nem kívánatos, mivel a melegvíz csak a fűtési idény alatt van. Igen, és engedélyt kap a télen, hogy a fűtési csövekhez való csatlakozás irreális - a feszítőt befagyaszthatja. Ha a fűtött törölközőtartót olyan helyiségben kívánják felszerelni, ahol nincs vízellátás, akkor előzetesen vízvezetéket kell elhelyezni a felszálló helyről a kívánt helyre.

  A törölközőmelegítő cseréjének általános stratégiája: a vízelvezető elválasztása, a régi termék eltávolítása, a kapulap beállítása, a gömbcsapok felhelyezése a törölközőmelegítő felületén. Ezután bekapcsolhatja a felszállót és további munkát végezhet.

  Ne feledje, hogy a felszálló leállását az alapkezelőnek kell kifizetni, és minél hosszabb a lekapcsolási időszak, annál nagyobb a díj.

  A fűtött törülközőtartó cseréjekor a bélés a falba rejthető, majd csempézve vagy burkolva. Nagyon szép lesz!

  A telepítéshez szükséges munkák és anyagok listája

  Mi szükséges?

  A szükséges anyagok és eszközök, amelyekre szüksége lesz:

  1. Maga a termék;
  2. A záróelemek, amelyeken fel vannak szerelve;
  3. Polipropilén csövek;
  4. Berendezés hegesztéshez;
  5. Kés polipropilén vágásához;
  6. Polipropilén csatlakozások és szerelvények;
  7. 2 vagy 3 gömbcsap.

  Mit fogunk csinálni?

  Most felsoroljuk a fűtött törölközőt felváltó lépéseket:

  • A régi törölköző szétszerelése;
  • A jumperek (bypass) és a golyóscsapok felszerelése;
  • Polipropilén csövek hegesztése;
  • A fűtött törülközőtartó felszerelése és csatlakoztatása.

  Videó: fűtött törülközőtartók felvásárlására

  A régi törölközőmelegítő leszerelése

  A munkálatok megkezdése előtt az alapkezelőnek be kell írnia egy kérelmet, hogy leállítsa a forró vizet a felszállónál, és egy meghatározott időpontban megegyezzen vele.

  Miután nincs víz a felemelőben, eltávolíthatja a régi fűtött törölközőt.

  A jumperek (bypass) és a golyóscsapok felszerelése

  A jumper a varázspálca az előre nem látható helyzetekre. Telepítése nem kötelező, de nagyon kívánatos.

  Képzeld el, hogy egy szivárgás jelent meg a törülközőtartó csomópontjaiban, amely egyre intenzívebb minden percben. Hívja a sürgősségi szolgálatot és várjon legalább egy órát érkezésüket követően. Vagy cserélni kell a fűtött törölközőtartót. Ismét futás az alapkezelő társasághoz, és várja meg, hogy a forró víz ki legyen kapcsolva a felemelőben.

  Annak érdekében, hogy ne függjen az ilyen helyzetektől és telepítse a jumpert. Ez egy egyszerű (esetünkben polipropilén) cső. A törülközőtartó végére történő felszereléséhez gömbcsapokat szerelnek fel, amelyek szükség esetén blokkolják a víz áramlását. A jumper behelyezésekor a vízkeringtetés az emelõben még akkor sem áll meg, ha a fûtött törölközőtartó ki van kapcsolva.

  A levegő eltávolítása a rendszerből ajánlatos egy további gömbcsapot felszerelni magában a jumperben. Ez biztosítja, hogy a forró víz szabadon áramolhasson a fűtött törülközőtartón.

  Közös törülközőtartó kapcsolási rajzok:

  Polipropilén csövek hegesztése

  Csatlakoztassa a törülközőt polipropilén csövekhez. Miért pontosan a polipropilén? Ez a legjobb megoldás.

  Az ellátóvezetékek legelterjedtebb anyagai acél, réz és polipropilén:

  • Az acélcsövek súlyosak, korrozívak, a hegesztéshez telepítés szükséges.
  • A réz nem rozsdás, de nagyon drága és forrasztással van felszerelve.
  • A polipropilén nem korróziónak van kitéve, olcsó, kis súlya van. A speciális rostokkal való erősítés jelentősen növeli erősségüket és magas hőmérsékletű ellenállást. A különféle szerelvények jelenléte megkönnyíti a polipropilén és a fémcsövek összekötését. A felszerelés nagyon egyszerű. Ehhez speciális hegesztőeszközök vannak, amelyek szó szerint fél órán keresztül elsajátíthatók és kiváló minőségű csatlakozást tesznek lehetővé. Továbbá, ezek az eszközök bérelhetők a műanyag csöveket és építőanyagokat értékesítő üzletekben. Ez a szolgáltatás ára körülbelül 400 rubel naponta.

  Bővebben olvashat a polipropilén csövek forrasztásáról és beszereléséről.

  Új fűtött törölközőtartó telepítése és csatlakoztatása

  A vízmelegített törülközőtartó csatlakoztatása a melegvízellátáshoz a SNiP 2-04-01-85 szerint szabályozható. Ha érdekel, ez az SNiP könnyen megtalálható az interneten.

  A fűtött törülközőtartó beszerelésének folyamata a fürdőszobában és a műanyag csövekhez történő csatlakoztatása meglehetősen egyszerű. A végeiket egy polipropiléncsővel ellátott hegesztőberendezéssel kötik össze.

  A fűtött törülközőtartó felszerelésénél ellenőrizni kell a tápvezeték lejtését, amelyet forró víz irányában kell megtenni. A bélésen belül 5-10 mm-es tartományban van. A fűtött törülközőtartálynak vízről felülről lefelé kell áthaladnia a vizet, ezért a tápkábelt a fűtött törülközőtartó felső aljzatához kell csatlakoztatni.

  A fűtött törülközőtartó és a bélelt vagy vakolt falfelület közötti távolságokat is szabályozni kell. Ezek a következők:

  1. 35 mm - legfeljebb 23 mm átmérőjű csövekhez;
  2. 50 mm - a 23 mm-nél nagyobb átmérőjű csöveknél.

  Annak érdekében, hogy a fûtõcsövek hõmérséklete deformálódása miatt a falakat ne terhelje túl nagy terhelésnek, az egész rendszert nem szilárdan rögzítik, hanem a tartószerkezetekre.

  A munka befejezése után ellenőrizni kell az összes csatlakozást - teljesen száraznak kell lennie.

  Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

  A fűtött törölközőtartó két funkcióval rendelkezik: nedves dolgok (és nem csak törülközők) szárítására szolgáló helyiségként szolgál, és ezenkívül felmelegíti a szobát. Az eszközök régebbi modellek, ha telepítették őket, sok szempontból nem elégítik ki a modern felhasználókat, egyre inkább újakká válnak. Az új konstrukció során a fűtött törülközőtartó jelenléte előfeltétele a fürdőszoba kialakításának.

  Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

  Jelenleg különböző típusú eszközöket vásárolhat, amelyek sok szempontból különböznek. Annak érdekében, hogy a választás tudatos legyen, és figyelembe vegye a fürdőszobák, a fűtési rendszerek és a vízellátás maximális számát, ismernie kell azok jellemzőit és rövid jellemzőit.

  Fűtött törülközőtartó a fürdőszobában

  Fűtött törülközőtartó egy szokatlan formában

  Kívánt esetben a törülközőt fém vagy műanyag csövektől függetlenül lehet készíteni. A fém gyártásához szakszerű felszerelésre és kiegészítőkre van szükség. A műanyagokra nincs sok erőfeszítés, de sok szempontból nem felelnek meg a követelményeknek. Következtetés - nem szükséges a boltokban megfizethető áron és kiváló minőségi mutatókkal megvásárolni.

  Fűtött törölközőtartó polipropilénből

  Kapcsolási rajz követelmények

  A telepítés során meg kell felelni a 2-04-01-85 SNiP rendelkezéseinek. Nagyon fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a fűtött törülközőtartók beépítéséhez a fürdőszobában. Ez különösen igaz a közös fűtési rendszerű és a függőleges felszálló épületekre. A fűtött törülközőtartó nem megfelelő beszerelése a szomszédos lakásokban rossz teljesítményt vagy megszakítást eredményezhet a fűtési rendszerben vagy a melegvízellátásban, és erről válaszolnia kell. Ha egy régi készüléket egy új eszközzel cserél, és ezzel egyidejűleg semmi sem változtat, akkor az ilyen munkát félelem nélkül végezheti el. Ha az eszközt a semmiből telepíti, akkor engedélyt kell kérnie a lakástulajdonosoktól vagy a szolgáltatási szervezetektől.

  SNiP 2-04-01-85. Belső vízellátás és épületek csatornázása

  A nem kielégítő intézkedések a melegvíz-ellátottság jellemzőinek figyelembe vétele nélkül az egész rendszer hidraulikai egyensúlyának megsértését okozhatják otthon. Az alábbiakban tipikus hibákra mutatunk példát. És végül - ne feledje, hogy a törölköző melegítők csak akkor működnek, ha van hűtőfolyadék. Ha csatlakoztatva van a fűtési rendszerhez, akkor a fűtési szezon alatt stb. Működik. Ha a melegvízellátó rendszert használja, akkor csak akkor, ha a melegvíz csap a konyhában vagy a fürdőszobában nyílik meg. A törölköző szárítása akkor szükséges, ha a csap folyamatosan nyitva van, ami nagyon drága és gazdaságtalan.

  Melyek a fűtött törülközőtartók kapcsolási rajzai?

  A fűtött törülközőtartó kapcsolási rajza

  Az eszköz a függőleges felszálló melegvíz folytatása is.

  A rendszer nem növeli a hidraulikus ellenállást, a fűtés a tervezési módokban működik. A hátrány a javítási munka bonyolultsága, a javítás során ki kell kapcsolni a fűtést. A szerelés során gondoskodni kell arról, hogy a cső keresztmetszetének szűkítése ne történjen a szerelvényekben, átmenő átmérőjük nem lehet kisebb, mint az emelő átmérője.

  Fűtött törölközőtartó - a GVS.png felépítmény része

  Az átmérő szűkületének helye

  Szigorúan tilos az elzárószelepek ilyen fűtött törölközősín előtt történő felszerelése - az egész függőleges emelő leáll. Az elzárószelepek felszerelése csak akkor megengedett, ha az átmérő ugyanolyan átmérőjű.

  A szelepek ebben az áramkörben tilosak

  Ne szerelje a szelepet a bypassra

  A bypass szakasz szűkítése két okból lehetetlen. Először is, ez rontja a fűtési rendszert. Másodszor, nem lesz jótékony hatása. A fűtött törülközőtartókban a hőfogyasztás olyan kicsi, hogy elegendő a rendelkezésre álló keringés. Természetesen tilos egy elzárószelep felszerelése a bypasson.

  A fűtött törülközőtartó csatlakozása a GVS-ben. rendszer

  A törülköző elrendezése egy független fűtési rendszerben

  A hűtőfolyadék diagonális vagy függőleges soros kapcsolata a függőleges felszállóba.

  A vizet a felszállóhely különböző helyszínein adagolják és kisütik. A legegyszerűbb séma, a készülék bejáratánál és kijáratánál, elzáró szelepeket telepíthet. Segítségükkel szükség esetén a fűtött törülközőtartó fűtési hőmérséklete szabályozható.

  Oldalsó vagy átlós csatlakozás

  Csatlakozási lehetőségek csövek eltérő elrendezésével

  A csatlakoztatás során meg kell győződni arról, hogy a készülék összes vezetéke a bekötési pont alatt van, különben a levegő felhalmozódhat benne. Ha valamilyen oknál fogva nem lehetséges ezt a feltételt teljesíteni, akkor a legmagasabb helyen telepítenie kell a légtelenítés eszközét (Mayevszkij daru). Kívánatos szigetelni a béléscsöveket, a felszálló maximális távolsága nem haladhatja meg a 4,5 métert.

  Hogyan kell felhelyezni egy törülközőt?

  Csatlakozás bypass eltolással.

  A módszert akkor használják, ha eszközöket csatlakoztatnak a régi fűtési rendszerhez. A munka egyszerűsítése és a felszálló szerkezet megváltoztatása nélkül hozzá van kötve, majd egy fűtött törölközőt csatlakoztat. A fűtés javítása érdekében javasolt a csővezetékek átjáró névleges átmérőjének növelése.

  Bent csövek offset bypass kapcsolattal

  A fűtött törülközőtartó laterális univerzális csatlakoztatása

  Alsó csatlakozás.

  A hűtőközeg bemenete és kimenete ugyanazon a szinten található. Előnyök - a megjelenés némileg javult, a munka egyszerűsödött. Hátrányok - a légiforgalmi dugók valószínűsége. Gyakran használják, de a működés során figyelmet igényel. A szűkített áthidalás javítja a hűtőfolyadék cirkulációját a fűtött törülközőtartón, de hátrányosan befolyásolhatja a fűtési rendszer működését. Használja óvatosan.

  Példa a törülközőtartó alsó csatlakozására

  Az alsó csatlakozási törölköző opciók

  A fűtött törölközőtáblák csatlakozási sémáinak változatai "létra"

  Gyakorlati tanácsok. Ha egy fűtött törölközőt csatlakoztat egy meglévő rendszerhez, akkor nem ajánljuk a központi melegvízcsövek átmérőjének csökkentését vagy növelését. Ezeket a rendelkezéseket a tervezési szakaszban kell előirányozni.

  Mit nem szabad csinálni az eszköz csatlakoztatása közben?

  1. A tetején a szemceruza, hogy egy nagy "púp" Így néhány mester azért jön, hogy eltakarja a csövet a fürdőszoba csuklós vagy feszített mennyezetje alatt. A kis légbuborékok folyamatosan keringenek a vízben, idővel elkerülhetetlenül felhalmozódnak ebbe a hurokba. Mayevszkij daru nem ajánlott a mennyezet alá helyezni.
  2. Az emelõ alsó kimenetének behúzási pontja a fûtött törülközőtartó alján található. Ebben az esetben a víz mozgása a meleg és a hideg víz közötti nyomáskülönbség miatt gátolva van. A fűtött törölközőtartályban lehűlt víz leesik, és ahelyett, hogy belecsúszana a csőcsonkba, kénytelen emelkedni. Leginkább egy ilyen fűtött törülközőtartó nagyon hatékonyan működik, a legrosszabb esetben egyáltalán nem működik. Két hurok jelenléte egy eszközön egyszerre leggyakrabban a fűtött törülközőtartó teljes meghibásodásának oka lehet.

  Olyan áramkörök, amelyek nem működnek

  Következtetés - ne rohanj a döntéshez. Törölközőmelegítő beszerzése előtt ismerkedjen meg a meglévő mérnöki rendszerrel, vegye le a méretet, fontolja meg a lehetséges telepítési helyeket. Ne felejtsd el a tanácsunkat, válasszunk olyan opciókat, amelyek nem zavarják meg a meglévő fűtési rendszer működését, és hatékonyan működnek együtt. És végül, de nem utolsó sorban figyeljen a tervezési jellemzőkre. Ha természetesen a fűtött törülközőt használják, és nem csodálják.

  Ne tegyen hibát a törülköző telepítésekor.

  Lépésről lépésre telepítési utasítások

  Lépés 1. Lezárja a vízellátást és telepítsen két csapot a felemelőre. Az egyik a bejáratnál, a második a kijáratnál a víz a törülközőtartón. Ugyanakkor ne feledje, hogy a csapoknak a béléscsövek szintjén kell lenniük, ne tegye a térdet. Már említettük ezt a tipikus hibát. A daruk nem változtathatják meg kisebb mértékben az emelő átmérőjét, a távolságuk megegyezik vagy nagyobb, mint a készülék mérete.

  Gyakorlati tanácsok. A felemelőhöz csatlakozó csővezetékeken lévő daruk csak abban az esetben ajánlott felszerelni őket, ha az ellátóhálók dekoratív elemekkel való bezárása után hozzájutnak hozzájuk.

  A felszedők általában a gipszkarton lemezekkel vannak lezárva, speciális revíziós ajtókat kell készíteniük. A munkák meglehetősen összetettek. Ha nem tud hozzáférést biztosítani a felszálló csapokhoz, akkor engedélyezni kell, hogy ne telepítse őket, hanem közvetlenül a szalagfülkéhez csatlakoztassa őket a törölköző melegebb helyén. Annyira könnyebb és kényelmesebb, ha vészhelyzet esetén gyorsan lezárja a szelepet. Manapság apró csíkok vannak a kivitelezésben, gyönyörű formatervezéssel, olyan opciók közül választhat, amelyek nem befolyásolják hátrányosan a megjelenést. Ezenkívül a szelepek a fűtött törölközősín függőleges csövei mögött helyezkednek el, és szinte teljesen le vannak tiltva.

  2. lépés: A csővezetékek jelölései, a munka hatékony működése, ne sajnáljunk néhány további percet, akkor sokkal többet kell kijavítania a hibákat.

  Hogyan történik a jelölés?

  1. A falon húzzon horizontális vonalak szintjén elhelyezése daruk, ezeken a jövőben kell telepíteni csővezetékek. Rajzoljon vonalakat a szint alatt, legyen szigorúan vízszintes. A fűtött törölközőtartó funkciója a jelölés minőségétől függ.
  2. Jelölje meg a készülék helyzetét és húzza a falra két függőleges vonalat a méretei szerint. Ebben a szakaszban még mindig megváltoztathatja a törülközőtartó helyzetét, válassza ki a legkényelmesebb helyet. De ne felejtsük el, hogy nem ajánlott a vízellátó és kisülő csővezetékek vízszintes helyzetének megváltoztatása. Ha erre szükség van, akkor legalább ne engedjétek meg térdét, hagyja, hogy a magasság különbsége egyenletes legyen, ez lehetővé teszi a légbuborékok eltávolítását. Szélsőséges esetekben fontolja meg a Mayevsky daru légtelenítéséhez. De a szakemberek nem javasolják számos további megerősítés telepítését, annál nagyobb, annál nagyobb az a valószínűsége, hogy egy elem meghibásodik vagy szivárog. A törülközőtartó kontúrjának méretei a csomagoláson jelennek meg.

  Az egyik két csap, amelyhez a fűtött törölközőt csatlakoztatják

  A jelölést a lézervonal vonalán húzzák. Adja meg a csomagoláson lévő törülközőtartó méretét

  Lépés 3. Csatlakoztassa az építőelemeket a készülék körvonalához. Műanyag dübelekkel vannak rögzítve. A sarok segítségével állítsa be a bilincsek magasságát, ez lesz a fűtött törülközőtartó távolsága a falról. Az ajánlott távolságokat a gyártó utasításai tartalmazzák, és a csövek átmérőjétől függenek. A bilincsek száma legalább négy, ha aggodalom merül fel a belső válaszfalak erejével kapcsolatban, akkor helyezzen több kötőelemet. A kapcsokat egy fűtött törülközőtartóval kell ellátni.

  A kapcsokat jelöléssel rögzítik

  4. lépés: Rögzítse a fűtött törölközőt a bilincseken, ellenőrizze a helyzetét. Ha eltérés van a vízszintestől, akkor javítsa ki a helyzetet, a bilincsek lehetővé teszik, hogy problémamentesen tegye meg. Figyeljük meg, hogy a bemeneti és kimeneti központok egybeesnek-e a rajzolt mintával.

  Ellenőrizze a fűtött törülközőtartó helyzetét

  Fontos. Amikor feltölti a törülközőt, tekintse meg a falak állapotát.

  Ha a jövőben azt tervezi, hogy befejezi őket, akkor növelje a durva fal és a készülék közötti távolságot a vastagság vastagságára. A vakolat és a festés további növelése minimális, a gipszkarton lemezek maximális befejezéséhez.

  5. lépés Ha a kábelezés el van rejtve, húzza meg a falat a húzott vonalak mentén. Ugyanakkor készítse el a csővezetékek hornyait.

  Például a csövek csavarása

  6. lépés Helyezze be a műanyag csöveket az előkészített helyekbe, csatlakoztassa az egyik végét a felszedő csapokhoz és a második a fűtött törülközőtartó kimenetéhez. Használjon FUM szalagot az ízületek tömítésére, minden tekintetben kiváló teljesítményt nyújt. Ezenkívül, a hagyományos tömítéshez képest a FUM szalagot nem kell sokat szorítani. És minden modern szerelvény törékeny ötvözetből készül, és nagyon negatívan reagál a nagy erőfeszítésekre.

  7. lépés: Helyezze el a mélyedéseket a csővezetékek beépítési aljzatai alatt. A falhoz rögzítik, a rögzítő elemek mélyen a falba kell kerülniük. Csatlakoztassa őket a felületre, és legyőzze a kontúrot, növelje annak méretét néhány centiméterrel. Perforátor segítségével tisztán hornyokat készítsen. Ne rohanjon, próbálkozzon többször az aljzaton, és így szabályozza a beépítési mélységet.

  Fontos. Ne felejtsük el figyelembe venni a befejező falak vastagságát.

  A lyuk mélységének olyannak kell lennie, hogy miután a falak a fürdőszobában készültek, a felület csak az aljzat menetes részének vége.

  Ha a lyuk mélyebbre fordult, akkor a helyzetet a következőképpen kell kijavítani:

  • Fúrjon lyukakat a tüskékhez;
  • telepítse a kimeneti szintet, rögzítse a tüskéket, győződjön meg róla, hogy ugyanabban a vonalban és a megfelelő távolságban vannak;
  • téglák vagy fából készült ékek darabjait a fal és az aljzatok közötti résbe;
  • tegyen egy törülközőt a falra, és ellenőrizze ismét a helyiségek helyét;
  • Dobja el a telepítési megoldást.

  Ne felejtse el az aljzatokat az aljzatok felszerelése után azonnal lezárni.

  Lépés 8. Zárja be a homokozott hornyokat gipszal vagy egyéb habarcscsövekkel. Az anyagválasztás függ a falon lévő falak befejezésének módjától.

  Miután a habarcs keményedik, kezdjük el a falat kerámia burkolattal átfedni. Minden készen áll - elkezdheti lógni a törülközőt.

  Lógó törölközőmelegítő

  Lépés 1. Vegye le a dugókat az aljzatból, tisztítsa meg a szennyeződéseket.

  A sapkák elfordítják a kulcsot

  2. lépés: Ellenőrizze az összes fűtött törülközőt, és húzza meg a hatlapú kulcsot.

  Gyakorlati tanácsok. Annak a ténynek köszönhetően, hogy néha szükség van a tengelykapcsoló helyzetének erőkifejtéssel történő beállítására, a gumitömítések nem mindig ellenállnak. Javasoljuk, hogy cserélje ki műanyag vagy paronitikus anyagokkal, így a tömítések nagy erőfeszítéssel rögzíthetők, ami megkönnyíti a végálláskapcsolók helyzetének beállítását és kiküszöböli a szivárgások megjelenését.

  3. lépés: Csavarja be a dekorációs reflektorokat az átmeneteken, csavarja le a tömítést a meneten, szorosan nyomja rá, majd csavarja rá a szálat. Győződjön meg arról, hogy a szalag nem csúszik és csúszik le. Ha ilyen jelenséget talál, csavarja le az adaptert és ismételje meg az összes műveletet az elejétől. Szerelje fel az adaptereket függőleges helyzetben. Óvatosan győződjön meg róla, hogy a felső csapok a falhoz hasonló távolságra vannak.

  4. lépés Telepítse a tömítéseket az adapterek belsejébe, csatlakoztassa a fűtött törölközőtartót és tegye rá az anyákat. Ha a készülék designja saját tartozékokkal rendelkezik, akkor egy hegyes ceruzával jelölje meg a dugók telepítési pontjait. Ha az építmény fel van erősítve az építőipari rögzítõkre, akkor a fentiekben ismertetjük a telepítésük módját. Pontosan jelölje meg a tüskék helyzetét. Az adapterek excentrikákkal rendelkeznek a helyzet beállításához, de javíthatják a néhány milliméteres hibát. Készítsen egy eszközt.

  Lépés 5. Csavarja le az alsó anyákat és vegye le a fűtött törülközőt. Fúrjon lyukakat a falon a dugókhoz. Nagyon óvatosan dolgozzon, ne engedje meg a repedések megjelenését a kerámia burkolatokon. Ne feledje, hogy a perforáció csak akkor kapcsolható be, ha a csempe teljesen átment. A dugók hosszának hosszának néhány centiméterrel nagyobbnak kell lennie, mint a műanyag részek mérete, ami nagyban megkönnyíti a belépést.

  Markup marker. A mester megjegyzi a fúrás helyét

  A késeket a késsel késtárcsázó dübörgő részekkel le kell csavarni

  6. lépés: Helyezze vissza a törülközőtartót a falra, és szerezzen dióféléket. Rögzítse a helyzetét dugóval. Nem szükséges kalapálni a tüskékben, amíg meg nem áll, amíg mindegyik be van helyezve. Ennek a technológiának köszönhetően a lyukak jelölésénél és furatoknál kissé kijavíthatók a hibák. Hagyja, hogy a rögzítőelem fém része kissé szögben legyen, de nem ijesztő. A legfontosabb az, hogy a megszorítás után mindannyian a helyükre kerülnek.

  Csavarja be a csavarokat a megállóban

  Gyakorlati tanácsok. A megállóknak két vagy három lyuk van a tüskékhez, de nincs szükség annyi kötőelem beszerelésére. Csak azokon a lyukakon rögzítsék azokat, amelyek könnyen elérhetők. A fűtött törölközőtartón nincs nagy terhelés, az egyik tű biztonságos módon ellenáll.

  Csak éles fúrókkal és jól használható szerszámokkal dolgozzon. A padló szennyeződésének csökkentése érdekében lyukat fúrjon, tegyen egy darab papírt az aljára. Van még egy hatékony módszer a padló szennyeződésének megelőzésére - fúrás közben tartsa a tömlőt a mellékelt porszívóból a fúró közelében. De az ilyen munkát egy asszisztenssel kell elvégezni.

  Lépés 7. Teljesen húzza meg a törülközőtartó alsó csavarjait. Kapcsolja be a vizet, és ellenőrizze a csatlakozások tömítettségét és a fűtési hatékonyságot.

  A légiforadást veszélyeztető kockázatok minimalizálása érdekében az első bekapcsolást a következő sorrendben kell végrehajtani:

  • a kifolyócsapot le kell zárni, nyissa ki a fűtött törülközőtartó vízcsatlakozójának csapját;
  • tegyünk egy tálat a padlóra a cső alatt a kifolyónyíláson és lazítsuk kissé a rögzítőanyát;
  • várjon addig, amíg a levegő kifolyik a rendszerből és szorosan húzza meg az anyát;
  • nyissa ki a csapot a kimeneten és ellenőrizze a menetes csatlakozások tömítettségét.

  A törölköző felmelegszik. Ha időnként nem csökken a hőmérséklete - minden rendben van, forró víz cirkulál. Ha a hő csökkent, akkor meg kell ismételni a légdugók eltávolításának folyamatát.

  Törölközőszárító

  Fehér fűtött törölközőtartó oldalsó csatlakozással