Legfontosabb > Fürdő

Szellőzés a WC-ben és a fürdőszobában - áttekintés az aktuális rendszerekről és azok végrehajtásának módszereiről

Üdvözlet. Ebben a cikkben megnézzük a fürdőszoba szellőztető rendszerének lehetőségeit. Emellett arról is beszélek, hogyan lehet ezeket a rendszereket saját kezűleg otthon építeni. A cikk témája nagy jelentőséggel bír, mivel a fürdőszobában a meleg, nedves levegő és a kellemetlen szagok rendszeresen felhalmozódnak.

Ha nincs időnk hatékony működésű szellőztetőrendszer felszerelésére, az ilyen helyiségben maradni kényelmetlen lesz.

Ebből a rácsból kellemetlen szagok hagyják el a szobát

Az eredmény a hatékony szellőzés hiánya a fürdőszobában.

Szellőztető áramkörök, amelyekkel a szobában lévő levegő friss lesz

A meleg és párás levegő kedvező környezetet biztosít a különböző kórokozók életében és mindenekelőtt a penészen. A levegő túlzott páratartalma a faelemek rothadását okozza a belsőépítészetben és a korrózió megjelenésében a vízvezeték fém részeiben.

Kényszerített kapucni a fürdő felett

A gépesítés mértékének megfelelően a következő típusú szellőzőrendszerek különböztethetők meg:

 • A természetes passzív hatásmechanizmusok - a levegő mozgása a helyiségen belüli és kívüli hőmérséklet- és nyomáskülönbségnek köszönhető;
 • A kényszerített cselekvési tervek olyan elektromos készülékek használatán alapulnak, amelyek levegőt szállítanak.

A szellőzőrendszer elvének megfelelően a fürdőszobák a következő módosításokra vannak felosztva:

 • Kipufogó áramkör

Kipufogórendszer a lakóházak fürdőszobájában

A megvalósítás legegyszerűbb, de nem a leghatékonyabb megoldás. Ez a rendszer úgy működik, hogy a kipufogó levegőt a szellőzőnyíláson vagy szellőzőnyíláson keresztül áramlik ki A probléma az, hogy anélkül, hogy egy részét egy új levegő egy részével kicserélnék, a kifolyó meleg levegőt kívülről kis mennyiségben kapják.

 • Táp- és kipufogó áramkör

Ebben a rendszerben hideg levegőt egyidejűleg szállítanak, például az ajtó alól, és a levegőből kivezető levegőt arányosan eltávolítják.

A kellemetlen szagok eltávolítása a szellőzőnyíláson keresztül történik

Ez a rendszer előnyös, mivel intenzív légcserét tesz lehetővé. De vannak különleges követelmények a légkezelő rendszerek tervezésénél, mivel a hibák a rajzok megjelenéséhez vezetnek.

 • Kipufogó kényszerített áramkör

A magas zajszint ellenére a kellemetlen szagokat gyorsan előhozzák.

Egy közös lehetőség - a konyhában a WC vagy a beépített ventilátorral ellátott fürdőszoba. Az áramkör hatékonysága valamivel magasabb, mint a természetes kipufogóé, de alacsonyabb, mint a passzív szívó- és kipufogórendszeré.

 • Kényszerített tápfeszültség és kipufogó áramkör

Hatékony lehetőség, mivel szabályozható a leeresztés és a levegőellátás sebessége és intenzitása.

Az ilyen típusú szellőztetőrendszer felszerelése után a túlzott nedvesség és a kellemetlen szagok sokáig elfelejthetők.

Az ilyen típusú rendszerek a betápláló és kipufogó áramkör módosított változata, ahol a levegő elvezetését és táplálását elektromos ventilátorok erősítik. A ventilátor közvetlenül a konnektorba van beszerelve, és kézi üzemmódban vagy automatikusan bekapcsol, például amikor a világítás be van kapcsolva a fürdőszobában.

Ez a megoldás jelentős hátrányban van - ha a ventilátor ki van kapcsolva, a szellőztetés intenzitása kétszer olyan alacsony, mint a természetes típusú szívó-kipufogó rendszerekben.

A szellőztető rendszerek kialakításához szükséges alkatrészek

 1. Külső levegő beszívó rács

Ez csak egy kis része a külső hálózatoknak.

A külső rácsot úgy tervezték, hogy a levegőt kívülről kijusson. A rácsok kör alakúak és téglalap alakúak, amelyek azonban nem befolyásolják a teljesítményüket.

A külső rács dekoratív funkcióval és porvédő funkcióval rendelkezik. Erre a célra a rácsos lécek lejtése az aljára van.

Dekoratív rácsok beltéri telepítéshez

Ez a készülék a helyiségben lévő csővezetékre van felszerelve, és mind díszítő, mind védelmi funkciót végez. Annak érdekében, hogy a rovarok és a por ne juthasson be a helyiségbe a csővezetéken keresztül, a háló belsejébe egy finom hálós hálót rögzítenek.

A szellőztető rendszer működése következtében a grillező rács szennyezett. Ezért hat hónaponként a rácson levő kivehető alátétet leszerelik, és a hálót szennyeződéstől megtisztítják, vagy új hálóval kicserélik, a kívánt méretre vágva.

Az ilyen típusú szellőzőrácsok mozgatható lamellákkal vannak felszerelve, amelyek a szárnyaként működnek.

A nagyobb funkcionalitás érdekében a belső rács mozgatható lamellákkal van ellátva, amelyek tengelye körül forognak és lehetővé teszik a levegő áramlását a mérésen keresztül.

A kerek alakú rácsok mozgatható betétekkel vannak felszerelve, amelyek egy kerek, kivehető fúvókához kapcsolódnak. Egyetlen helyzetben a mozgatható betét nyílásai egybeesnek a rács nyílásai és a teljes légáramlással. Egy másik helyzetben a betét és a külső burkolat nyílásai nem egyeznek egymással, és a levegő nem jár.

A leírt eszköz analógja az ipari rendszereknél légszelepnek nevezik. Ez egy elzáró szelep, amely közvetlenül a csatorna helyén van elhelyezve. Ipari rendszerekben a szelep automatikusan kikapcsol, amikor a ventilátor ki van kapcsolva, és a hazai rendszerben manuálisan kikapcsolhatja a levegőt.

A kép egy egyszerű és olcsó rács egy csomó átmérővel

A fürdőszoba belső és külső rácsainak megválasztása a cső belső átmérője és kialakítása, valamint az esztétikai preferenciák alapján történik. A legnépszerűbb háztartási rácsok 100 és 50 mm méretűek.

Ezekből a komponensekből szinte bármilyen konfiguráció szellőzőcsatornáját összeszerelheti.

Annak érdekében, hogy a belső rácsot a külső rácskal csatlakoztassa, vagy hogy biztosítsa a friss levegő ellátását, légcsatorna szükséges. A légcsatorna üreges cső, amelynek sima belső falai vannak, és a keresztmetszet belső átmérője megfelel a felhasznált rácsok átmérőjének.

Táblázat a csatorna paraméterekkel

A 300 m²-es és annál nagyobb helyiségek szellőztetésére szolgáló ipari légcsatornák fémből készültek, felületi hő- és zajszigeteléssel. A fürdőszoba kialakításánál nincs ilyen szükség, ezért PVC vagy polietilén csöveket használnak.

A piacon a műanyag légcsatornák téglalap alakúak és kör alakúak. A csövek keresztmetszetének alakja és mérete megegyezik a rács méretével és alakjával.

A műanyag csövek alacsony hővezető képességgel rendelkeznek, így a kondenzáció korlátozott mennyiségben történik. Mindazonáltal a szellőzőberendezés rendszerében a csatorna külső részében lyukakkal kell ellátni a vizet.

A légcsatorna üregébe szerelt ventilátor

A kényszerített berendezés készülékének ventilátorok kiválasztása a teljesítmény és a furatátmérő szerint történik.

A ventilátorok kompakt, járókerékkel ellátott villanymotor. Ez a teljes egység beépítve van a rácsba, vagy egy légcsatornába történő beépítésre alkalmas.

Fali ventilátor dekoratív grillsütővel

A beépítéskor a ventilátorral ellátott rács kis mértékben különbözik a passzív rendszerekben használt rácsoktól. A piacon vagy a szaküzletekben megvásárolható rajongók többsége a motorháztetőben használható.

Ha a kényelmes szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben nem oldja meg a túlzott nedvességet, használhat kompakt hordozható szárítót

A háztartási szárítók nem tartoznak a szellőzőrendszerhez, de adott esetben a fürdőszobában is használhatók. Vagyis a párátlanító biztosítja az optimális páratartalmat, míg a szellőztetés frissíti a kipufogó levegőt.

A háztartási szárítók használata megoldhatja a kondenzáció problémáját a falak felületén. Ennek eredményeképpen a penész valószínűsége csökken, még akkor is, ha elégtelen a szellőztetés.

Teljesítmény számítás

A szellőztetési paraméterek táblázata különböző helyiségekben

Az SNiP normái szabályozzák a szellőzőrendszerek két paraméterét:

 • a légcsere intenzitása - a szállított levegő mennyisége;
 • a levegőárfolyam a kilépő levegő kisülési ciklusainak száma.

A fürdőszoba elhelyezése átlagos sokféleség 4-8 ciklus. A külön fürdőszobához tartozó légiközlekedés ára 25 m³ / óra alatt van feltüntetve. A kombinált fürdőszoba esetében ez a paraméter kétszer akkora.

A fenti paraméterek elsősorban a ventilátorra vonatkoznak. A légcsere intenzitását a ventilátor teljesítmény határozza meg.

A kényszerített típusú alacsony költségű rendszerekben a berendezések sokaságát manuálisan határozzák meg. Ez azt jelenti, hogy önnek meg kell kapcsolnia a ventilátort a szükséges számú alkalommal egy vagy több időtartamra. Az eddigi fejlettebb rendszereknél, amelyek ára magasabb lesz, egy ventilátor mellett egy speciális teljesítményegységet használnak a levegő kisülésének automatizálására.

A készülék passzív légkezelő rendszer

Közvetlenül megjegyzem, hogy a természetes szellőzés hatékony működéséhez a beltéri ajtókat a javasolt rendszerhez hasonlóan kell felszerelni.

Az ábra a hideg levegő normál keringéséhez szükséges hézagokat mutatja.

A vászon alsó részében lévő rés miatt lehetővé válik az egész házban levő szellőztetés és a kipufogócsere közötti intenzív levegőcsere a fürdőszobában. By the way, a legtöbb modern beltéri ajtók célja a hatékony légcsere, és ezért vannak felszerelve egy rés a küszöbön.

Tegyük fel, hogy a házban lévő beltéri ajtók helyesen lettek felszerelve, vagyis elkezdheti a készülékház felszerelését. A burkolat fel van szerelve a fal felső részére, a mennyezet alatt 10-15 cm-rel.

A motorháztető felszerelési utasításai a következők:

 • A magánház külső falán van jelölés - egy kör húzódik, amelynek pereme 5 mm-rel nagyobb, mint a fal átjutására szolgáló csatorna kerülete;
 • A megjelölt peremfalon átfúródik;

Ha a fal betonból van, akkor helyes lesz a beton gyémánt vágása. Bár a szolgáltatás ára magas, de a lyuk tökéletesen sima lesz, és a munka gyorsan megy végbe. Ha a fal tégla, akkor önállóan fúrhat, a lyukakon keresztül a falon a jelölt kör kerületén keresztül. Miután a lyukak fúródtak, továbbra is ki kell ürítenie a feleslegeseket a körből.

 • A lyukat söpörjük ki, és a kapott nyílást vízzel nedvesítjük;

Normál kondenzátumáram esetén a cső lejtését 5-10 ° -os szögben kell elvégezni

 • Egy előre elkészített csövet helyezzünk be a lyukba, és olyan szintre állítjuk be, hogy a cső külső vége a belső vége alatt helyezkedjen el;

A csővezeték meredeksége a falon áthaladva kötelező, hogy a természetes kondenzvíz leeresztse a külsőt.

 • A lyuk széle és a cső közötti időközönként alkalmazzon egy habarcsot;
 • Belső oldalán egy rács van a cső végéhez erősítve;
 • Külső oldalról egy pólót helyeznek a csőre, egy ágat felfelé és lefelé egy másikval;

Az ábra mutatja a kondenzvíz lecsapolásának módját

 • Az alsó kanyarra egy kupakot helyezünk, 10 mm átmérőjű átmenő lyukat fúrunk benne;

Kondenzvíz áramlik ezen a lyukon a hideg évszakban. Ha az állomány télen lefagy, akkor le kell szedni a kupakot és tisztítani kell a lefolyót.

A fürdőszobából külön csatornával rendelkező séma

 • A felső pólusú kimenetről a csövet felfelé futtatjuk, amint az az ábrán látható;
 • A cső tetején a lyukat egy kémény végzi - egy esővédő.

Miután a szellőztetés befejeződött, egy olyan termelési rendszert kap, amely friss levegőt biztosít a fürdőszobának. Az ilyen megoldás egyetlen hátránya, hogy a levegőáramlás módja egy vázlat kialakulásának valószínűsége.

Ebben a diagramban a különböző helyiségek légcsatornái kombinálva vannak

Egyébként ebben a rendszerben láthatjuk, hogy a fürdőszobából és a konyhából kialakított elszívók egyszerre kapcsolódnak ugyanazon csőhöz, anélkül, hogy a légcsere károsodna.

Eszköz kipufogórendszer

A rendszerben a légtelenítés a legmagasabb páratartalmú területekről szól.

Az ábrán látható a meleg, nedves levegő hatékony kiválasztásának hatékony rendszere az egész házban. Erre a célra a nagy ventilátorhoz csatlakoztatott légcsatornákat a fürdőszobában és a konyhában szerelték fel.

A kipufogó levegőt a szoba azon részei feletti mennyezet feletti légcsatornákon végzik, amelyekben valószínűleg a legnagyobb nedves levegő felhalmozódik.

Mint a természetes kipufogógáz-elvezetési rendszer esetében, a nyílás alsó részében lévő ajtóknak résszel kell rendelkezniük, hogy a keringtető áramok miatt a normál légcsere biztosított legyen.

A szellőzés hatékonyságának ellenőrzése

Ha a légáramlást vészjelzésnek érezzük, akkor nem kell aggódnunk a légcsere miatt - ez több mint elég.

Egy régi, bevált módja annak, hogy meghatározzuk a motorháztetőt

Más esetekben megvilágított vagy vékony papírlapot kínálnak a kapucnihoz. Papír vagy tűz oszcillációjával pontosan meghatározhatja, hogyan működik hatékonyan a kapucni.

By the way légcsatornák, különösen, ha öregek, inkább eltömődnek. Ezért a fenti vizsgálatot évente kell elvégezni. Ha a levegő áramlási sebessége gyengült, itt az ideje, hogy ellenőrizze a vezetéket és tisztítsa meg.

következtetés

Most már tudod, mi a szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben, és hogyan kell csinálni magad. Javaslom nézni a videót ebben a cikkben. Biztos vagyok benne, hogy ha kívánja, akkor használja a javasolt utasításokat, és frissítse a fürdőszobában lévő levegőt. Kérdések kérdése a témában lehet a megjegyzéseket.

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: működési elv, tipikus rendszerek és beépítési jellemzők

A fürdőszoba és toalett a szobák, amelyek elrendezésében elsősorban az intenzív légcsere szervezésére kell gondolni. Ez a helyiségek működési sajátosságainak tudható be.

Az épület építési szakaszában a szellőzést a fürdőszobában és a WC-ben szerelik be, amely friss levegőt és kipufogó levegőt biztosít.

Mi a szellőzés?

Az a vélemény, hogy a szellőztető tengely hiánya a fürdőszobában és a WC-ben csak a tükrök lekanyarodásához vezet, alapvetően hibás. A fő probléma a gomba megjelenése (leggyakrabban a csempék közötti varratokon látható) és a rozsda a készülékek és bútorok felületén.

Gyakran azért van, mert egy szakszerűen tervezett szellőztető rendszer miatt a korrózió hatással van a mosógép munkadarabjaira, ami az oka a törésnek.

Az intenzív légcsere hiánya miatt felmerülő problémák listája nem ér véget. Ennek eredményeképpen a rossz szellőzés káros hatással lesz a lakosok egészségére.

Egészségügyi követelmények és előírások

Különleges szabályok vannak érvényben, amikor a magas páratartalmú helyiségekben kényszerített levegőcserét kell szervezni. Legalább 6-7 m 3 / óra mennyiségű friss levegőt kell biztosítani a fürdő minden köbméterére és 8-10 m 3 / óra WC vagy kombinált fürdőszobára.

A kötelező szellőztetés közötti különbség

Természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcserét keringő levegőtömegek biztosítják az ajtó és az ablaknyílásokon keresztül. Körülbelül száz évvel ezelőtt a természetes szellőzést a leghatékonyabbnak tartották.

Ma már nem tud elegendő légcserét biztosítani, ezért csak a beáramlásra használják. A helyiség teljes szellőzéséhez válassza ki a lehetőséget a kényszerítéssel. Végtére is, senki nem akar megnyitni egy ablakot hosszú ideig télen, és felszabadítja a hőt.

A kényszerszellőztetés szervezése egy elszívóventilátor telepítését jelenti. Ez lehetővé teszi, hogy értékes hőt takarítson meg, távolítsa el a felesleges nedvességet, és néhány perc alatt friss és tiszta levegővel töltse be a helyiséget.

Az optimális teljesítmény kiszámítása

Mielőtt elindulna a boltba és megvásárolná a kényelmes szellőzés telepítését a WC-ben és a fürdőszobában, számolnia kell. Az optimális berendezés teljesítményének kiválasztásához tudnia kell a hely pontos térfogatát és típusát.

Minden szoba saját légiközlekedéssel rendelkezik. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy hányszor kell a helyiségben lévő levegőt egységenként megújítani (általában egy órát vesz igénybe). Mivel a fürdőszobát és a WC-t minden lakásban vagy házban a legkeményebb helyeknek tekintik, a légiközlekedés maximális értéke 10.

A kipufogórendszer optimális teljesítményének kiszámításához ki kell számítani a helyiség térfogatát. Ehhez meg kell szorozni a helyiséget a mennyezet magasságával. Továbbá az eredményül kapott értéket meg kell szorozni a levegőcsere sebességével. A számítás eredménye a fürdőszoba és a WC kipufogórendszerének minimális teljesítménye (m 3 / h).

És azonnal meg kell adnia lyukakat a levegő áramlására. Ehhez legfeljebb 2 cm-es rést hagyhat a padló és az ajtó között, speciális rácsokat építhet be az ajtók alsó részébe a fürdőszobában és a WC-ben, vagy fúrjon lyukat saját magával. De az utóbbi lehetőség nem úgy néz ki, mint a legvonzóbb módon.

A kipufogóventilátorok osztályozása

A szellőztetőrendszer elrendezésének tervezésénél különös figyelmet kell fordítani a munkájának és az egyedi alkatrészek elvének. A teljesítmény, a zajszint, a telepítés költsége és a tartósság függ ettől.

A kipufogó levegő kényszerített evakuálása a helyiségből háromféle ventilátort használ:

Az első típusú műszer hőcsövű és légkondicionáló rendszerekben működik. Ezért a szellőzés megszervezéséhez a fürdőszobában és a WC-ben nem megfelelő. A másik két típus közül választhat.

Az axiális és radiális modellek közötti fő különbség az alacsony költségű és nagy teljesítményű. De ugyanakkor a készülék meglehetősen zajos lesz. Az axiálventilátor olyan járókerék, amelyhez a pengék vannak rögzítve. A rendszert elektromos motor hajtja.

Ami a sugárirányú egységeket illeti, ezek működése a centrifugális erő hatásán alapul. A járókeréknek a késekkel együtt történő elfordulása következtében a légtömegek mozgása történik. Ugyanakkor lehetséges megváltoztatni a kések lejtését, ami miatt a készülék által fogyasztott energia mennyisége csökken, és az általa kibocsátott zajszint csökken.

Alapfelszereltség kiválasztási kritériumok

A gyártók csak a kipufogórendszerek rajongói számára kínálnak nagy mennyiséget. Ezért nem meglepő, hogy minden felkészületlen vevő szédül, és nem is gyanítja, hogy ő rendeljen.

A fürdőszobába és a WC-kbe való kipufogó eszköz vásárlásakor ügyelni kell a következő pontokra:

 1. A cső átmérője. E jellemzőtől függően a ventilátorfúvóka ki van választva. Szabványosan a szabványos modelleknél az átmérő 150, 125 vagy 100 mm.
 2. A légcsatornák jelenléte / hiánya, valamint helyük a helyiségben. Ezek a kritériumok befolyásolják a ventilátor telepítésének helyét.
 3. Teljesítmény. A jellemző akkor fontos, amikor eldönti, hogy a jövőben a kipufogó berendezés a hozzárendelt funkciókkal szemben áll.
 4. A nedvesség elleni védelem elérhetősége. Ez a jelző latin betűkkel van jelölve. A vízvezeték-szerelő egység minimálisan szükséges értéke az IP30, de jobb időt tölteni és megrendelni az IP44-et. Az utóbbi esetben speciális hermetikus burkolatban helyezkedik el, nedvességtől és fröccsenésektől védve.
 5. Zajszint. Ez a fontos jellemző nem széles körben fordított figyelmet, de hiába. Végtére is, egy csendes kipufogórendszer teszi a fürdőszobában és a WC-ben a kényelmet.

Tekintettel ezekre a finomságokra, kiválaszthat egy olyan modellt, amely olcsóbb lesz és minden kívánságot kielégít.

Kiegészítő berendezés funkciók

Kiváló megoldás lenne egy ventilátor további funkciókkal történő rendelése. Leggyakrabban a vásárlók a beépített időzítővel rendelkező modelleket preferálják. Ebben az esetben a felhasználó hagyhatja el a gyári beállításokat, vagy programozhatja a készülék működését függetlenül, megváltoztathatja az üzemidőt, a késleltetést stb. Ezáltal lehetővé válik a WC és a fürdőszoba szellőztetésének automatizálása.

A beépített időmérő eszközök meglehetősen drágák. Ezért választásukat minden felelősséggel kell kezelni. A Maico cég legjobb ajánlott termékei. Ez a gyártó olyan modelleket kínál, amelyek nem csak időzítővel vannak felszerelve, hanem más kiegészítő funkciókkal is.

A villamosenergia-megtakarítás megkönnyíti a ventilátorok használatát, lehetővé téve ezzel az alapterhelést. Vagyis az egység két üzemmódban működhet: a fele teljesítménye és teljes mértékben, amikor a levegőt a lehető legrövidebb idő alatt frissíteni kell. E funkciónak köszönhetően a szellőztető rendszer zajszintje jelentősen csökken, és energiát takarít meg.

Minden szakértő előnyben részesíti a készüléket beépített páratartalom-érzékelővel. Különlegessége, hogy csak a beépített higrométer jelével kapcsolja be. Ez a funkció energiát takarít meg, és kiküszöböli a ventilátor különálló elektromos pontjának szükségességét, vagy csatlakoztatja a készüléket egy világító kapcsolóhoz.

Komponensek és anyagok rendszerek

Ma a szellőzés kerek vagy téglalap alakú légcsatornákból származik. Rendszerint fém vagy műanyagból készülnek. Ezek az elemek hamis mennyezet mögé vannak szerelve.

Ha egy kis lakásban fürdőszobáról és WC-ről beszélünk, akkor ilyen házban a szellőzőcsatorna egy lyuk a falban, ahol a ventilátor be van helyezve. Ebben az esetben nincs értelme és szükség van komplex, elágazó rendszer kialakítására.

Ami a magánházakat illeti, számukra a szellőzés a következő elemekből épül fel:

 • Légcsatornák. Sokkal egyszerűbb a téglalap alakú csatornák felszerelése. Könnyedén helyezkednek el a mennyezet alatt, és nem igényelnek több helyet. Ezek olyan csövek, amelyek hossza 2, 1 és 0,5 m.
 • Fan. Alkalmazott számla vagy beágyazott eszköz. Az utóbbi típust az elágazó és komplex rendszereknél lehet leginkább használni. Az egyik helyiség szellőztetésére javasolt a felsővezeték.
 • Rotációs térd. Téglalap alakú csövek esetében a hajlítások lehetnek függőlegesek és vízszintesek.
 • Tengelykapcsolók. Ezek az elemek a szellőzőrendszer közvetlen szakaszainak csatlakoztatására szolgálnak.
 • Ellenőrizze a szelepeket. Úgy tervezték, hogy megakadályozzák a levegő és a rovarok belépését a bányába.

A beszerelés folyamán fel kell szerelni. Sokkal kényelmesebb késztermékeket készíteni. Nagyban egyszerűsítik a telepítési folyamatot és felgyorsítják a munkát.

Szellőzés telepítése a fürdőszobában és a WC-ben

A szerelés megkezdése előtt előkészítő munkát kell végezni. Először is össze kell hasonlítanod a kipufogó berendezés átmérőjét a bánya méretével.

Ha a szellőzőnyílás nagy, akkor egy műanyag cső vagy hullámosság van beillesztve. Ebben az esetben a nyílászárókat habbal kell lezárni. Ha a szellőztető tengely bejárata kisebb, akkor egy perforátorral bővíthető.

Telepítés helyének kiválasztása

Ahhoz, hogy a kényszerített szellőztetés a lehető leghatékonyabb legyen, nem elegendő csak erős berendezések vásárlására. Ugyanilyen fontos a megfelelő hely kiválasztása a telepítéshez.

Mivel a készüléket úgy tervezték, hogy eltávolítsa a forró nedves levegőt, a legjobb megoldás az, hogy a fal felső részébe telepítse, amely az ajtóval szemben helyezkedik el.

Az is fontos, hogy megszervezze az áramlást a helyiségbe - be kell ágyazni egy speciális rácsot az ajtó alsó részébe, vagy hagyni kell a szokásos nyílást az ajtó alatt (gazdaságosabb módon). Az ilyen lehetőségek lehetővé teszik, hogy friss levegő áramoljon a nappaliból a fürdőszobába.

A szellőzőcsatorna állapotának diagnosztikája

Ha egy fürdőszoba vagy WC átdolgozására gondol, akkor mielőtt bármilyen munkát elkezdenél, diagnosztizálnia kell a szellőzőcsatornákat.

Először is ellenőrizni kell a tolóerőt, amelyhez egy sima papír, egy világos mérkőzés vagy egy öngyújtó lap támaszkodik a tengelyre. Ha a papír ragaszkodik a szellőzőrácshoz és a láng a csatorna felé hajlik, ez jó jel.

Az eszköz bekötési rajza kiválasztása

Ha egy új épületben egy standard lakást tartunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a természetes szellőzés nem elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet a fürdőszobából. Az egyetlen kivétel egy magánház, a WC-ben, amelynek van egy ablak.

De a kényszerű szellőztetés megszervezésénél a kérdés: mennyi ideig kell működnie a kipufogó eszköz? Gyakran a lakástulajdonosok kapcsolják egy világító kapcsolóval. Ez azt jelenti, hogy a készülék annyira pontosan működhet, mint az a személy a fürdőszobában. Ez nem elég.

A második módszer a ventilátor külön kapcsolóra történő csatlakoztatásán alapul. De ebben az esetben a felhasználó el fogja felejteni a készülék be- és kikapcsolását. Ezért egy megfelelő megoldás lenne egy ventilátor egy páratartalom-érzékelővel történő felszerelése. Az ilyen eszközök önállóan működnek, és emberi beavatkozás nélkül eltávolítják a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A ventilátor telepítési adatai

Mielőtt elkezdené a szellőztető rendszer elrendezését, feltétlenül ismerkedjen meg az eszközökhöz mellékelt utasításokkal. Az esetek túlnyomó többségében az egész telepítési folyamat részletesen szerepel a betétben. Ez nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A leginkább időigényes lépés a ventilátor telepítése és csatlakoztatása. Ha a gyártónak nincs ajánlása, vagy nincs anyanyelvű fordítás, akkor a következő sorrendben kell végrehajtania a műveleteket:

 1. Távolítsa el az elülső fedelet.
 2. Azokon a területeken, ahol a ventilátor a fal mellett van, polimer ragasztót, szilikont vagy folyékony szöget kell alkalmazni. Mindezek a szerelési módszerek tökéletesek, mivel a kipufogóeszközök gyakran műanyagból készülnek, és ennek megfelelően kis súlyuk van. Ezért elegendő a folyékony köröm.
 3. A ventilátort úgy kell elhelyezni, hogy a munkadarabja (villanymotor és a pengével ellátott kerék) teljesen "bemélyedjen" a falban.
 4. Óvatosan nyomja meg a készülék testét úgy, hogy a ragasztókészüléknek ideje megragadni.
 5. Telepítse a szúnyoghálót. Ez az elem megakadályozza, hogy a rovarok és törmelékek bejussanak a szellőzőcsatornából a helyiségbe.
 6. Rögzítse az elülső burkolatot az önfúró csavarokkal vagy a mellékelt csavarokkal.

A végső szakasz a kábel lefektetése és a szellőzőrendszer elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása.

A kényszer szellőztetés jelentősen növeli a helyiségből kilépő levegő mennyiségét. Mivel azonban az elülső fedél a készülék kikapcsolásakor bezárja a csatorna nagy részét, az áramlási sebesség többször is csökken. Emiatt teljesítménye jelentősen csökken.

A fenti probléma megoldható egy légtelenítő rács felszerelésével. Ez segít a normál teljesítmény visszaállításában. A második megoldás egy kis rés (1-3 cm) elhagyása az elülső burkolat és a fal között. A keletkező résen levegőt szívnak fel, és a szellőztetés rendesen működik.

Gyakori telepítési hibák

Ha egy tapasztalatlan mester foglalkozik szellőztető rendszer kialakításával, akkor gyakran vannak olyan helyzetek, amikor a munka befejezése után teljesítménye nem felel meg a lakosok kívánságainak, vagy nem tér el a hatékonyságtól.

Ennek oka, hogy a telepítés során hibákat követ el. Az elemi problémák megjelenésének elkerülése érdekében ismernie kell az árnyalatokat.

A leggyakoribb ilyen hibák a szellőzőrendszer telepítésekor:

 • a csatornát rosszul tervezték, ami jelentősen megnehezíti a levegő mozgását;
 • a szurkolók sok dolgot keltenek a munka során;
 • az enyém összekapcsolódása megszakad;
 • a szellőztető rendszer áthalad a lakóterén, és zavarja a család normális életét.

Ha a design helytelenül történt, akkor a fent felsorolt ​​problémák feltétlenül megjelennek. Ebben az esetben gyakran szükséges a szellőztető rendszer teljesen újratelepítése, hogy kijavítsa őket.

Elmehetsz az egyszerű útra. Például a zaj csökkentése érdekében ajánlott zajelnyelők használata. Ami a szellőztetés teljesítményének javítását illeti, akkor új, erőteljesebb kipufogóeszközt kell telepítenie, és ellenőriznie kell a légáramlás elrendezésének minőségét a fürdőszobában és a WC-ben.

Tapasztalt szakemberek ajánlása

Azok az emberek, akik először szembesülnek a szellőzés megszervezésével a fürdőszobában és a WC-ben, hasznos lesz megismerni a tapasztalt kézművesek tippjeit. Először is azt ajánlják, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását a helyiségbe. Végül is, különben a kipufogó ventilátor munkája értelmetlen lesz.

Nem szükséges drága és átfogó rendszereket vásárolni. A mesés összegek költsége nem mindig a legjobb megoldás. Elég, hogy helyesen és helyesen vegye fel az eszközöket, akkor az olcsó modellek is tökéletesen megbirkózhatnak a helyiség szellőzésével.

Ha a ház légkondicionálóval, ionizálóval, tisztítószerrel, párásítóval és hasonlókkal rendelkezik, akkor még mindig szellőztetni kell. Végül is a fent felsorolt ​​készülékek egyike sem nyújt friss levegőt a helyiségbe.

A kipufogórendszer működési szabályai

Annak érdekében, hogy a berendezés a lehető leghosszabb ideig működjön, rendszeres karbantartási munkákat kell végezni. Valójában a por és a szennyeződés idővel felgyülemlik a ventilátorlapátok felett. Ez nem teszi lehetővé, hogy a készülék maximális kapacitással működjön, és tisztességes légcserét biztosítson. Továbbá, ha a tisztítás nem valósul meg időben, a készülék meghibásodhat.

A karbantartási munka magában foglalja a szellőzőrendszer rendszeres ellenőrzését a ventilátorlapátok eltömődéséhez és mosásához. Ez a megközelítés még egy modern házban is lehetővé teszi, amelyet nagyfokú feszesség jellemez, mindig friss és tiszta levegőt lélegezzen be.

Hasznos videó a témában

Videó # 1: A csésze felszerelésének titka a fürdőszobában és WC-ben:

Videó # 2: Külön szellőzés létrehozása a fürdőszobában és a WC-ben:

A kényszerített szellőztető rendszer felszerelése lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk a beltéri szellőzés problémáját, amely a modern lakások és lakások szempontjából fontos. A fürdőszobákban és a WC-kben ritkán kerülnek ablakok, így az egyetlen helyes és ésszerű megoldás az, hogy intenzív légcserét biztosítson mesterségesen egy ventilátor beépítésével a rendszerbe.

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: az elrendezés elve, a népszerű hibák elemzése

A fürdőszoba tervezése és javítása során figyelembe kell venni egy apró, de nagyon fontos pontot - a légcsere problémáját. A jó szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben nem csak a friss levegő biztosítása érdekében szükséges.

Ez a rendszer eltávolítja a kellemetlen szagokat a fürdőszobából, valamint a túlzott nedvességből. Ha a szellőzőrendszert megfelelően tervezik és hajtják végre, a fürdőszobai tulajdonosoknak nem kell aggódnia a penész és a penész miatt.

A normál szellőztetés hiánya és az e körülmény által okozott túlzott páratartalom gyakorlatilag fényűző feltételeket teremt a káros növényzet kialakulásához.

Mi a jó szellőzés?

Az építési referencia-listák egyértelműen jelzik azokat a szabványokat, amelyeket az egészségügyi helyiségek magas páratartalmú szellőztetésére kell használni.

A rendszernek friss levegőt kell biztosítania a fürdőszobához vagy a WC-hez 25 köbméter sebességgel. m / h, és a kombinált csomópont kétszer olyan magas - 50 cu. m / h Ezek a normák minimálisak.

Néha a szakértők javasolják, hogy vegyék ki a levegőt a fürdőszobából körülbelül 150 köbméter sebességgel. m / h

A légcserélő funkcióktól függően természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcsere a helyiségen kívül és belül zajló légnyomás miatt következik be.

A levegő átjárja az ablakokat, ajtókat, speciális ventilátorokat stb. Érdemes azonnal megemlíteni, hogy a fürdőszobai készülék jellege miatt a természetes szellőzés használata nem mindig teszi lehetővé a kívánt hatás elérését.

A fürdőszobában elhelyezett csatornás szellőztetés eszközén olyan nyílást kell létrehozni, amely összeköti a ház szellőzőcsatornáját a fürdőszobába.

A helyiség kényszerített vagy mesterséges szellőztetése esetén speciális ventilátorokat használnak, amelyek elegendő légcserét biztosítanak.

Leggyakrabban a ventilátor hozzájárul a levegő mozgatásához a szobából az utcára, a friss levegő tömegek pedig a fürdőszobába kerülnek.

Néha egy kis ventilátor kerül a WC-ben még jó természetes szellőzéssel is, hogy felgyorsítsa a levegő tisztítását a kellemetlen szagoktól.

Ha a megfelelő intenzitású légcsatorna megszervezésének természetes módja meghibásodik, a kényszerű szellőztetés kötelező.

A céltól függően:

 • kipufogó;
 • beáramlása
 • vegyes szellőzés.

A kipufogó elv már egy kicsit le van írva: a levegőt a szellőzőcsatornán keresztül távolítják el, és az új kívülről jön. A szellőztetés különbözőképpen van kialakítva: a levegőt kívülről kényszerítették és a csatornán keresztül kényszerítették ki.

Kevert szellőzés esetén mind a levegőáramlás, mind az eltávolítás szabályozott.

A fürdőszobában elhelyezett gyönyörű díszítő rács nemcsak a tervezést rejti el, hanem a stílusos belső tér látványos részletét is.

A szakértők különbséget tesznek a csatorna és a csatorna mentes szellőzés között, amelyet a szellőzőcsatorna jelenléte vagy hiánya jellemez.

Ha lehetséges, kerülje a speciális csatornák létrehozását. Általában egy falat készítenek a falon, amely egy többszintes épület általános szellőztető csatornájába nyílik, és rajongót telepít.

Egy külön fürdőszobában, ha a szellőzőcsatorna kijárata csak egy helyiségben van, akkor egy másik ventilátor kerül a falra nyíló nyílásba a fürdőszoba és a WC között.

Egy külön szellőzőcsatorna vezetése olyan helyeken értendő, ahol a szennyezett vagy telített levegő intenzív eltávolítása szükséges.

A szellőzési állapot diagnosztizálása

A szellőzésnek a WC-ben és a fürdőszobában végzett átdolgozása előtt alaposan meg kell vizsgálnia annak szerkezetét és ellenőriznie kell a feltételeket. Először vizsgálja meg a vonóerőt: egy papírlapot, egy világos mérkőzést vagy egy öngyújtót hoznak be a nyílásba.

Ha a papír a lyukhoz tapad, vagy ha a láng nyelve egyértelműen eltolódik a szellőzőcsatorna felé, van egy vázlat. A forró, széltelen napokon a tolóerő jelentősen kisebb lehet, mint más időszakokban.

Önmagában a vontatás jelenléte nem mindig jelzi a szellőztető rendszer normál állapotát.

Fontos, hogy ellenőrizze a szellőzőcsatorna állapotát, ami részben behatolhatatlan beavatkozás után vagy valamilyen más okból.

Az akadályok felszámolása jelentősen javíthatja a szellőzőrendszer minőségét.

A fürdőszoba ellenőrzéséhez egy lapot vagy egy könnyebb lángot hoznak a szellőzőnyílásba. A csekket nyitott ajtóval, majd zárva kell zárni.

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a tolóerő jelenlétét először az ajtóval és az ablakkal, majd szorosan lezárt friss levegőforrásokkal.

Ha az utóbbi esetben a nyomóerő észrevehetően csökkent, akkor a mikroszellőzés további eszközeire kell gondolni.

Leggyakrabban elegendő a speciális rácsok beépítése a fürdőszobába és a WC-ajtókba, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását ezekbe a helyiségekbe, még az ajtók és ablakok bezárása esetén is.

Mit kell tudni a rajongókról?

Ventilátor vásárlásakor ügyeljen arra, hogy becsülje meg az általa okozott zaj mennyiségét. A mutató nem haladhatja meg a 35 dB-t. A fürdőszobában az ilyen berendezéseknek teljesen meg kell újítaniuk a levegő összetételét kb. 5-8 alkalommal egy órán belül.

A készülék teljesítményének kiszámításához a helyiséget ötször kell megszorozni, és az így kapott értéket további 20% -kal kell növelni.

A fürdőszobában használt elszívó ventilátorok eltérő kialakításúak és kialakíthatók, és változatosak is.

A beépítés típusától függően a háztartási csatorna ventilátorok közvetlenül a szellőzőcsatornába, valamint radiális modellekbe történő beszerelésre szolgálnak.

A szellőzőcsatorna kijáratánál vannak felszerelve. Általában a csatorna modellek nem mutathatók ki, mivel a csatornán belül rejtve vannak, de a sugárirányú eszközök gyönyörű házat nyújtanak, nehogy elrontsák a környezet általános benyomását.

A ventilátorok kialakítása is jelentősen változhat:

 • A hagyományos axiális modellek a speciális tengelyek mentén mozgatják a levegőt a készülék tengelye mentén, és csatornás rendszerekhez terveztek;
 • alacsony teljesítményű átmérőjű modellekben egy dob típusú kereket használnak;
 • A spirális burkolatú centrifugális eszközöket a működés során nagy teljesítmény és fokozott zajszint jellemzi;
 • a kisebb centrifugális axiális készülékek kevesebb zajt tesznek, de a centrifugális modellekhez hasonlóan hatékonyak.

Figyelembe véve a fürdőszoba szellőztetésének sajátosságait, a ventilátorok néha olyan időzítőket is kínálnak, amelyek lehetővé teszik a készülék meghosszabbítását a WC-ben vagy a gyrostákban, hogy hatékonyabban távolítsa el a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A gyenge ventilátorok nem képesek normális szellőztetést biztosítani a helyiségben, azonban nem szabad túl erős modelleket alkalmazni.

Egy erős centrifugális ventilátor olyan intenzív légáramot okozhat, hogy a beáramlás nem kívülről, hanem más szellőzőnyílásokból származik, és a kipufogó levegő ismét a házban lesz.

A fürdőszobában elhelyezett kipufogó ventilátor beszerelésének érdekes információit az alábbi videó tartalmazza:

A szellőzés telepítésének jellemzői

Ha valamilyen oknál fogva nincs szellőzés a fürdőszobában, akkor a szükséges rendszer létrehozása nem olyan nehéz.

Az épületeket általában úgy tervezik meg, hogy a szellőzőcsatorna közvetlenül a fürdőszoba vagy a WC falának mögött helyezkedjen el. Csak arra van szükség, hogy gondosan készítsen egy lyukat a megfelelő helyre (ha nincs), hogy bejusson ebbe a csatornába.

A nyíláson belül radiális tengelyirányú ventilátor kerül beépítésre. A készülék csatlakoztatva van a tápegységhez, figyelembe véve a magas páratartalmú helyiségek elektromos készülékeinek működését.

Ha szükséges, telepítsen további vezérlőket (időzítő, giroszkóp stb.). A fülke gyönyörű díszítő rácskal van burkolva.

Ha a lakás külön fürdőszobával rendelkezik, és a szellőzőcsatorna a két szoba falán kívül található, akkor a második ventilátor a fent leírt módon van felszerelve.

Ellenkező esetben a nyílás a WC-ben és a fürdőszobában elválasztó falon történik. Ebben a nyílásban helyezd el a ventilátort, és mindkét oldalon dekoratív képernyőkön zárd be.

Néha sokkal kényelmesebb a dekoratív rácsokat használni, amelyeknél a kivitel a ventilátor külön konnektorba való beszerelését teszi lehetővé.

Az ábra egyértelműen mutatja a csatlakozást a kipufogó ventilátor tápellátásához az ijmerrel, ami lehetővé teszi, hogy kikapcsolja a ventilátort, miután a látogató elhagyta a fürdőszobát

Némileg nehezebb megoldani a fürdőszoba szellőztetésének problémáját, ha a szellőzőcsatornát egy másik helyiség határolja. Ebben az esetben szükséges a csatorna szellőztetése.

Először ki kell választania egy helyet a készülék szellőztetéséhez a fürdőszobában és a WC-ben. Ezután ki kell dolgozni egy tervet a szellőzőcsatorna elhelyezésére, amelyen a levegőtömegek kifelé mozognak.

A csatorna szellőzésének kialakítása a fürdőszobában rugalmas hullámkarton doboz csak olyan kis területeken alkalmazható, ahol más szerkezetek felszerelése lehetetlen vagy nehezen kivitelezhető.

Az alábbi típusú szellőződobozokat különböztetik meg:

 • műanyag kerek vagy téglalap alakú rész;
 • kemény vagy lágy hullámlemez;
 • fém, ón vagy horganyzott, általában négyszög keresztmetszetű.

A műanyag dobozok könnyebben telepíthetők és súlyosabbak, mint a fémszerkezetek, ugyanakkor tartósak, nem nehéz őket gondozni.

Ezért a műanyag megépítése magabiztosan kiszorítja a fémeket az építési piacról. A hullámtermékeket nagyon ritkán használják, csak rövid távolságokra engedélyezettek, és csak különösen nehéz esetekben használhatók fel.

Javasoljuk, hogy a dobozt a házban vagy akár az elindulás előtt javítási munkálatok során telepítse, de a ventilátor és a dekoratív rácsok felszerelése a befejező munkák befejezése után történik.

A szellőztető rendszer telepítése után ellenőrizni kell a berendezés működését.

A csatorna szellőzésének kialakítása a fürdőszobában téglalap vagy kör keresztmetszetű fém vagy műanyag dobozokat használjon.

Gyakori hibák a szellőzés telepítésekor

Ez úgy történik, hogy egy új szellőztető rendszer munkája hirtelen kiderül, hogy nem kielégítő, vagy eredetileg hatástalan.

Ez a telepítés során végrehajtott egy vagy több hibának tulajdonítható. Ha rájövünk, hogyan kell megfelelően elvégezni a szellőzést a fürdőszobában, azonnal figyelembe kell vennie ezeket a pontokat.

Íme néhány hiba, amelyek a leggyakrabban előfordulnak:

 • A szellőző helytelenül lett kialakítva, ami megnehezíti a levegő tömegének mozgását.
 • A kamrai csatlakozások szorosak.
 • A ventilátorok túl sok hibával és zajjal vannak telepítve.
 • A csatorna áthalad a lakóhelyeken oly módon, hogy a szellőztetés zavarja a család normál működését.

Először meg kell találnod a probléma okait, majd javítsd meg. Számos probléma elkerülhető, ha felhívja a figyelmet ezekre a pillanatokra a szellőztető rendszer tervezési szakaszában.

Ha ez még nem történt meg, és a szerkezet működése során már jelentkeztek problémák, előfordulhat, hogy a teljes szellőztető rendszert komolyan újra kell cserélni.

Egy másik megoldás a hibák kiküszöbölésére a hangtompítók különböző típusainak használata a kellemetlen hanghatások csökkentése érdekében.

A légtömegmozgás folyamatának javítása érdekében esetleg nagyobb teljesítményű ventilátort kell telepítenie.

Néha túlzott zaj, amikor a ventilátor működik, azt jelzi, hogy helytelen volt a telepítése, melyben az úgynevezett "koaxiális" zavaró volt. Ebben az esetben elegendő eltávolítani az eszközt, és újra telepíteni a telepítési technológia pontos betartásával.

Általában ezután a ventilátor működésének zajszintje jelentősen csökken.

A fürdőszobák szellőztetését ritkán használják, de ha ilyen döntés születik, akkor gondolkodnia kell a külső levegő hőmérsékletén.

Télen a hideg levegő áramlása rendkívül kellemetlen érzéseket kelthet a fürdőszobában.

Az ilyen jellegű probléma megoldása érdekében a szobába bejutó levegőt különleges elektromos készülékek segítségével melegítik.

Annak érdekében, hogy elegendő mennyiségű friss levegőt juthasson be a fürdőszobába, az ajtó alján egy gyönyörű rács van elhelyezve, ami kevésbé légmentesen zárja a helyiséget

Számos olyan téves elképzelés létezik, amely negatívan befolyásolhatja a szellőztetés létrehozásának munkáját. A rendszer tervezésekor és telepítésekor ügyeljen arra, hogy:

 • a kipufogóventilátor nem elegendő, ha a helyiség nem rendelkezik normális frisslevegő-áramlással;
 • egy nagy és nehézkes légcsatorna szellőztető rendszer nem mindig hatékonyabb, mint az alacsony költségű szellőztetési módszerek, ha helyesen vannak kiválasztva;
 • a házban lévő légkondicionáló jelenléte, tisztító, ionizáló, légnedvesítő és egyéb hasonló berendezések nem biztosítják a helyiség normális szellőztetését, hiszen a friss levegő nem lép be a helyiségbe.

Tipikusan a fürdőszoba szellőztető rendszerének kialakítása nagyon egyszerű, függetlenül megtehető.

De ha számításokra vagy a komplex alakú szellőztető csatornák teljesítményére van szüksége, és a kezdő tapasztalatnak nincs tapasztalata, akkor jobb, ha konzultál a szakemberekkel, vagy teljesen megbízik őket az összes munkával.

A szellőztetés minősége nem elhanyagolható, mivel a ház lakóinak egészsége az állapotától függ.

A ventilátor beépítése és csatlakoztatása a fürdőszobában

A természetes szellőzés ellenőrzése

Először is meg kell találnunk egy párátlanítót - egy szellőző tengelyt, és meg kell vizsgálnunk a légáramlás akadályainak hiányát. Továbbá, mielőtt egy háztartási ventilátort csatlakoztatna, javasoljuk, hogy tisztítsa meg a szellőzést, távolítsa el a felhalmozódott pókháló, törmelék és por.

Égő gyertya segítségével ellenőrizzük a levegő áramlását, és a lángnak a tengely oldalához kell fordulnia, amikor a szellőzőnyílásba kerül. Annak megállapításához, hogy elegendő szellőzés van-e speciális eszközök nélkül, egy papírlapot csatolhat a légzsákhoz és elengedheti. Ha továbbra is lóg, levegő áramlik. Fell, ez azt jelenti, hogy az áramlás nagyon gyenge vagy hiányzik. Az ellenőrzési eljárást az alábbi fénykép tartalmazza:

Ha nincs természetes szellőztetés, kérjük, vegye fel a kapcsolatot egy speciális szolgálattal vagy lakóhellyel. Ha van, de ez nem elég, érdemes egy további ventilátort telepíteni a légcsatornában. A mai napig a piac számos különböző rajongó számára kínál minden ízlést és színt, elvben és megjelenésben. Belföldi körülmények között axiális hűtőt alkalmazzák leggyakrabban.

Miután eldöntöttük a cég méretét és gyártását, folytassuk a ventilátor saját kezével történő felszerelését. Azonnal hívja fel a figyelmet arra a tényre, hogy ez az utasítás alkalmas a fürdőszoba és toalett felszerelésére, valamint a konyhába, ahol gyakran használ egy kis hűtőt a motorháztető helyett.

Válasszon egy kapcsolati sémát

Először is, a jövőbeli egységnek áramot kell szolgáltatnia. Ezt javítani kell a javítási szakaszban, ha a kábelt a falban elrejti. Ellenkező esetben a karmantyút egy díszdobozban el kell rejteni, majd a csatlakozódugóhoz kell csatlakoztatni.

A fürdőszobában egy ventilátor csatlakoztatható 220 V-os hálózathoz:

 • a világítással párhuzamosan;
 • egy külön kapcsoló;
 • időzítővel vagy érzékelővel.

Izzóból

A legtöbb költségvetési lehetőség a lámpához való csatlakozás. Ebben az esetben a hűtő egyidejűleg bekapcsolódik a világítással, és mindaddig működik, amíg a világítás be van kapcsolva.

Egy ilyen kapcsolási séma nagyszerű plusz a végrehajtás egyszerűsége és relatív olcsósága, de hátránya van, ez a ventilátor működtetése, ha erre nincs szükség, egy vázlat keletkezik a vízfolyamatok során, nem elegendő a helyiség szellőzési ideje, aminek következtében további időt kell hagynia a világításnak. Ezenkívül ez a működési mód csökkenti a motor élettartamát, mivel a motor indítását az elektromos és mechanikai alkatrészek kopása kíséri. A gyakori be- és kikapcsolás pedig csökkenti.

Ki kapcsoló

A hülye kipufogógáz-munka kiküszöbölése érdekében - a ventilátort külön kapcsolón keresztül kell csatlakoztatni, amely a kipufogócsíkon vagy különálló kulcson található a falon. Ez a ventilátor csatlakozási lehetőség drágább, mint az előző, mivel a kábelhosszúság nő, és az áramkör bonyolultabbá válik. Ezenkívül a csatlakozásnak nem kell a lámpából előállnia, elegendő ugyanazt a sémát készíteni, mint a világításra, csak a villanykörte helyett egy kipufogódobot.

A ventilátor egy külön vonalhoz való csatlakoztatása a két gombos kapcsolón keresztül jobb, mint az operációs oldalon a motor kipufogója csak akkor működik, ha szükséges, míg a fürdőszobai lámpa kikapcsolható, függetlenül beállíthatja a motorháztető üzemidejét. A hátrányban van esély arra, hogy elfelejtsük a hűtőt, és szükségtelenül hosszú ideig működik.

Automatizálással

Nemrégiben a vevők küzdelmében a gyártók automatizálási elemekkel - az időzítőkkel és a páratartalom-érzékelőkkel - ellátták eszközeiket. Egy nagyon sikeres megoldás, mint nekünk, egy időzítővel ellátott motorháztető. A telepítési séma komplexitással hasonlítható össze a ventilátor kapcsolási sémájával a kapcsolón keresztül.

A készüléket három vezetékkel, két 220 voltos áramellátással és a harmadik jelvezetékkel kell csatlakoztatni a világító lámpából. A működési algoritmus a világítás bekapcsolásával csökken, és egy bizonyos idő elteltével (3-30 perc) a fény kikapcsolása után kikapcsol. Ez az idő elegendő a fürdő folyamatos szellőzéséhez.

A piacon vannak fordított üzemmódú modellek is. A motor nem kapcsol be, ha a lámpa be van kapcsolva, és a lámpák kikapcsolása után az időzítő által beállított idő után elindul.

Telepítünk

A gyártók aggódtak a ventilátor egyszerű csatlakoztatásának és felszerelésének a fürdőszobában. Az elülső rács eltávolítása után kinyitjuk a rögzítő és kapcsolóelemeket. Csatlakoztassa a ventilátort egy 220 V-os hálózathoz a sorkapocson keresztül. Csatlakoztatáskor feltétlenül figyelni kell a vezetékek színjelölését. A nulla mindig kék, és a fázis általában fehér, vörös vagy fekete.

Amint látja, elég egyszerű összekapcsolni a vezetékeket, és itt nehéz összetéveszteni valamit. A ventilátort a fürdőszobában vagy a WC-ben vagy a beépített dübeleken, vagy építési tömítőanyagon vagy ragasztón elhelyezheti, ha nem lehetséges lyukak fúrása a kerámia burkolólapon.

Az alábbiakban megtekintett videók megtekintésével többet tud megtudni arról, hogy miként lehet saját kezűkkel felszerelni egy ventilátort a fürdőszobában:

Reméljük, hogy élvezze a cikkünket, és megtanulta mindent, amire szüksége van ahhoz, hogy a ventilátort a saját kezeivel összekapcsolhassa a fürdőszobában!

Érdekes lesz olvasni: