Legfontosabb > Csapok

Hogyan készítsünk egy meleg padlót a fürdőszobában saját kezűleg: egy lépésről lépésre

A fűtött padlók még mindig ritkaságnak számítanak a fürdőszobában, de már nem meglepőek. Komfortot és kényelmet biztosítanak. Évente növekszik azoknak a száma, akik ilyen fűtési rendszert kívánnak telepíteni. Mindenki tudja, milyen kellemetlen mezítláb a jégtáblán állni, és a padló a fürdőkád vagy a zuhany mellett állandóan nedves is.

Tehát megértjük, hogyan lehet meleg padlót készíteni a fürdőszobában, és mit keresni.

Típusú meleg padló + azok jellemzőit

Mi a legkedvezőbb - vízmelegítő rendszerek vagy elektromos? Nincs értelme a kilowatt villanyáramot égetni, hogy a padlót felmelegítse egy nagy teljesítményű kazánházban. Jobb lenne változtatni a meglévő fűtőrendszeren, hogy a forró hűtőfolyadékot a padlón lévő csövekre irányítsák.

Természetesen a fűtés padlózatának a fűtési tervezési szakaszban történő összekapcsolására gondolni kell. De a munkarendben könnyű megtalálni azt a pontot, amelyen meg lehet szakítani a csővezetéket egy kiegészítő elosztófés beillesztésére.

Elosztja a hűtőfolyadék áramlását és tudományosan úgynevezett kollektor. Mindegyik áramlás egy külön fűtőkörre irányul, a padlót több ilyen áramkör fűt. Mindegyik a kollektorhoz van csatlakoztatva, a kollektor hűtőfolyadékát speciális körkörös szivattyúval szállítjuk.

Ha a fürdőszoba alapterülete kicsi (legfeljebb 5 négyzetméter), akkor az elosztó fésű és a szivattyú elhagyható, és elzárócsapokat és termosztátot lehet használni. Nagyméretű helyiségekben ez a berendezés elengedhetetlen: a kazán túl sok energiát fogyaszt, és a padlófűtést nem hatékonynak kell tekinteni.

Az elektromos padlókban a fűtési "mag":

 • fűtőkábelek, szőnyegek;
 • infravörös kibocsátók.

Fűtőkábel vagy szőnyeg? A fő különbség a telepítés bonyolultsága és a padló emelkedésének magassága.

Fűtőtesthez elegendő 3-4 mm-es rétegvékony csempe ragasztó, melynek köszönhetően a csempe azonnal felmelegszik a padlón. A szőnyeg kábelét egy adott lépésnél egy nejlonhálóra rögzítik.

Ha a szőnyeg helyett kábelt használnak, azt kézzel kell a padlóra helyezni, a lefektetési lépést önkényesen állítják be. A kábel tetején egy réteg DSP vastagsága 30-50 mm. Minél kisebb a pályán, annál hidegebb a fűthető helyiség. A kábel hosszabb ideig melegíti a padlót, de az ilyen fűtés nemcsak kiegészítõként, hanem alapvetõen is használható. A matek nem tudnak megbirkózni ezzel a feladattal. Ráadásul magasabb árat kapnak.

Azonban az iparág egy vékony fűtőkábelt is gyárt, amelyet nem kell 30-50 mm-es megoldással lefedni. Egy ilyen kábelen, mint a szőnyegeken, azonnal alkalmazhatja a csemperagasztót, de lehetséges a lefektetési lépés beállítása. Ennek eredményeképpen a kábel- és fűtőszőnyegek előnyei össze vannak kötve.

Most az infravörös hőről... Ha mindannyian elgondolkoztunk az elektromos kábelekről, akkor az infravörös hő új. Ebben az esetben egy két rétegű vékony filmről beszélünk, amelynek belsejében az infravörös tartományban még sugárzó, még vékonyabb kristályrácsot helyeznek el.

A padlófűtés padlók sem jobbak, sem rosszabbak, mint az elektroakkumulátorok. Saját hatáskörük van. Az infravörös fólia jobban illeszkedik a padlólapon történő száraz felszereléshez, laminátumhoz habarcs és ragasztó használata nélkül, amelyek nem tapadnak sima felületére. Ezért az infravörös padlózat alá helyezése a csempe alatt a fürdőszobában nagyon bizonytalan döntés, annak ellenére, hogy a gyártók megengedik, hogy nedves helyiségekben használják (fürdőszobák, zuhanyzók).

Vannak más érvek is, amelyek nem támogatják a filmet. A behelyezett terület szélessége a film szélességének többszöröse lehet. Ellenkező esetben az egész terület nem melegszik fel, vagy a filmet darabokra kell helyezni, mindkét darabra külön feszültséget kell fektetni, és sok kapcsolatot kézzel kell csatlakoztatni. Mindez csökkenti a tervezés megbízhatóságát.

A fűtőtestek szintén szabványos szélességűek, de sokkal könnyebb lefedni bármilyen méretű és alakú területet, vágva a rácsot, amelyhez a kábel csatlakozik, de károsítás nélkül. Az elektromos biztonság szempontjából a kábelpadlók is előnyösek, mivel földi hurokjuk van, és a fűtési filmek nem.

Tehát ha elektromos padlófűtést végeznek a fürdőszobában, akkor kábel vagy szőnyeg alapján. Egy ilyen fűtési rendszert könnyű összeszerelni, elegendő ismerni az elektrotechnikai ismeretek alapjait. A vízszint felhelyezése sokkal nehezebb.

És mi más adja meg az elektromos és a vízszint összehasonlítását? Az esztrichbe ágyazott keringő vízzel ellátott fűtési rendszert nagy tömeg és balesetveszély miatt tilos használni lakóépületekben. Lehet, hogy a készülék csak az első emeleten van, majd megkapja az engedélyek halálát.

A központi fűtési rendszerhez való csatlakozás még az első emeleten lévő apartmanok számára sem ajánlható. Hol kaphatok hűtőfolyadékot ebben az esetben? A fűtőtesttől. De miután újabb utat tett be a fürdőszobában, a víz visszatér ugyanabban a hűtött toronyba. Az alábbi emeleteken található apartmanok nem kapják meg a hőt, tulajdonosai joggal kezdik kifejezni elégedetlenségüket. És nyáron a padló nem fog melegedni.

Nincsenek ilyen tiltások az elektromos fűtőkörökön. Ha nincs víz a rendszerben, akkor az árvíz kizárásra kerül - olyan események, amelyek sok bajt okoznak mind az elkövetők, mind a sérültek számára. Ha a készüléket nem használják erős és nehéz esztrichként, ami a vízfajtákhoz szükséges.

És vissza kell emelni a padló magasságát. Az elektromos padozattal ellátott változatban a fent említett szintje 30-50 mm-rel emelkedik. És vízzel - 80-100 mm. Nem szeretne túl magas dobozot felépíteni, de a vízmelegített padló gazdaságosabb a működés során, mint egy alternatív elektromos lehetőség.

Elektromos padlószerkezeti lépcsők

Fűtőkábel vagy szőnyeg megvásárlása előtt a fürdő szabad területére összpontosítunk. Nem vesszük figyelembe a tálban lévő területet képernyővel, zuhanytálcával, szaniter bútorokkal, mosógéppel, mosdóval és WC-vel. Ezeknél a fűtőelemeknél nincs értelme. Ráadásul a kábel túlmelegszik ilyen helyeken és meghibásodik.

Villamossági energia a fürdőszobában

Normál teljesítmény padló a fürdőszobákhoz - 170-180 W / m². mérő. Ezt a szabványt megszorozzák a tojásterülettel. Például a fürdő teljes területe 5,5 négyzetméter. m. Mínusz a különböző tárgyak által elfoglalt terület, akkor mondjuk szabadon 3 négyzetméter. m. Szorozzuk meg az átlagos standard értéket 175-gyel 3-mal, az eredményhez legfeljebb 10% tartalékot adunk és 525-575 W / m²-t kapunk. mérő. Ez a padlófűtő elemek szükséges teljesítménye.

Kábelek és szőnyegek szerelési útmutatója

Az előzetes számítások alkalmassá teszik az alkatrészek és fogyóeszközök megvásárlását a szükséges mennyiségben, ezután biztonságosan elindulhat a készülék tervezéséhez.

1. lépés: Tisztítjuk a törmelék alapját, eltávolítjuk a port egy porszívóval, szabályozhatjuk a rendszert (1-2 szintetikus folyadékréteg elegendő).

2. lépés. Hőszigetelést helyeztünk el. A szigetelőlemezeket fel kell fektetni a padlóra, és fel kell ragasztani az ízületeket ragasztóval (szalaggal).

3. lépés: Vízszigetelés. Húzza ki a film vagy tekercs vízszigetelő membránt, óvatosan emelje fel és nyomja rá az alapra, emelje fel a széleket a falakhoz (20 cm). Ha több panelt kell használni, akkor tegyük át 10 cm átfedéssel, rögzítsük az ízületeket ragasztószalaggal. A bevonat és a vízszigetelés több rétegben is használható. Minden korábbi réteget alaposan meg kell szárítani a következő alkalmazása előtt.

4. lépés Szélezés. A kerület mentén egy csillapító (szélsávos) szalagot rögzítünk a falak mentén. Létre kell hozni egy "lebegő" esztricheket, hogy elkerüljék a repedések, duzzanat. A szalagot legfeljebb 20 cm szélesre kell vinni, így elég a padló magassága, beleértve a csempézett padlót is.

5. lépés: A kábel (vagy szőnyegek) elhelyezése. Ellenőrizze a kábelek működőképességét és kezdje meg a fektetést. A fűtőkábel olyan aljzaton helyezkedik el, amelyhez csatlakoztatható. Ebben a minőségben alkalmas fém háló. A rögzítésen túl a kábel nem enged át a nyakkendőbe, és erőt ad. Megfigyeljük, hogy a kábel nem metszik egymást. Gondosan kezelje, hogy elkerülje a legkisebb károkat is.

A fűtőkábel vége az elektromos csatlakozóhoz van csatlakoztatva. Az esztrichbe kell fojtani, miközben a lehető legközelebb helyezkedik el a termosztáthoz (termosztát), de legalább 20 cm távolságra kell tartani a fal és az ízület között.

Sokkal könnyebb elektromos szőnyeget teríteni a padlón. A folyamat némileg hasonlít a vágószövethez.

6. lépés Telepítse a termosztátot érzékelővel. A falon lévő helyes helyen egy méterrel a padló felett egy furatot fúrunk a termosztát méretei irányába. Ettől függőlegesen lefelé fúrjuk a hosszirányú strobe-t, és folytatjuk a padló mentén az érzékelő helyének irányában. Kívánatos, hogy az érzékelőt a kábelek közé helyezzük, nem pedig egyikük közelébe, hogy megbízhatóan jelezze a hőmérsékletet. A fal távolsága fél méter.

A vezetékkel ellátott érzékelőt egy hullámosított csőbe helyezzük. A hullámzás védi a berendezéseket. Ugyanabban a hullámcsőben elindítjuk a huzalt a fűtőtestekből, és mindkét vezetéket a termosztátra irányítjuk. Ehhez húzzuk a hullámos csövet a padlóra, húzzuk a fal falába, és ne próbáljuk erősen hajlítani a padló és a fal összekötésére, hogy ne sérülhessen a vezetékek. Amikor a csatlakozó fel van töltve, az érzékelővel ellátott hullámos csőnek kissé ki kell húzódnia.

7. lépés: Esztrich. A telepítés befejeződik, ezért ismét megvizsgáljuk a kábelpadló minden elemét, győződjünk meg arról, hogy nincs hiba, és folytatjuk az öntést. Előkészítése Cementleves és szétosztása a felületen alaposan és egyenletesen egy minimális vastagsága 3 cm. A csatoló nem lehet üregek. Ha szőnyegeket helyeztünk el, kihagyjuk ezt a lépést.

8. lépés. A végső érzés - a csempe ragasztásához az esztrichhez vagy közvetlenül a szőnyeghez ragasztóval.

Ezt hosszú szárítási időszak követte. Az elektromos padozatot a munka befejezése után legfeljebb 28-30 nappal lehet bekapcsolni. Meg kell várni a habarcs teljes száradását és ragasztását, hogy az esztrich ne szakadjon meg.

Infravörös film telepítési tippek

Előkészítő munka - az előző változathoz hasonlóan. Az infravörös fóliát párhuzamos lapokat helyezik a szigetelőanyagra. Az átfedéses lapok elhelyezése szigorúan tilos. Ezután telepítsen egy termosztátot érzékelővel, és győződjön meg róla, hogy a rendszer működik.

Az összeállított szerkezetet polietilén és erősítő háló védi. Rögzítse a rögzítő rácsot önmetsző csavarokkal, de ügyeljen arra, hogy ne érintse meg az érintkezőket. A hálót felülről kell betonozni egy cement-homokos esztrichtel, és újra tesztelni kell a rendszert. Miután az esztrich kiszáradt, a csempe a ragasztóra helyeződik.

Az infravörös padozatot legfeljebb 28 napig lehet tesztelni, ha garantáltan szárad.

Készítsen vizet

Nehéz a meleg vizes padló elkészítése a fürdőszobában a saját kezével, de miért nem próbálja meg megbirkózni vele... A csövek felépítését össze kell kötni és forró vízforráshoz kell csatlakoztatnunk. Fémplasztikai és polietilén csövek alkalmasak a csővezetékhez. Mindkét anyag rugalmassága és alacsony hidraulikus ellenállása.

Mit kell tudni

Egy fűtőkör akár 20 négyzetmétert is lefedhet. méter, ami elegendő egy fürdőszobához, de ha a padlót autonóm zónákra tervezik, akkor a víz elosztócsövön keresztül kell őket átadni.

A kollektornak áramlásszabályozókkal kell rendelkeznie. Ugyanazt a vízellátást a különböző hosszúságú kontúrokban egyenetlenül hevítik. A hosszabb áramkör rosszabb lesz. Ráadásul a víz áramlása az erős ellenállás miatt is megállhat. A hibák kiküszöbölése érdekében a gyűjtőben áramlásszabályzókat használnak.

Számos szigorú feltétel a telepítés folytatása érdekében:

 1. Zárt fűtőrendszer jelenléte cirkulációs szivattyúval.
 2. A kettős áramkörű kazánnak rendelkeznie kell áramerősséggel.
 3. Minden munkát egy teljesen letiltott fűtési rendszerrel végzünk.

A csöveket ki kell szabadítani a hűtőfolyadékból.

A meleg padló vastagságában kiválaszthatja a szükséges funkcionális rétegeket:

 • az alap;
 • víz- és hőszigetelés;
 • a csővezeték erős csövekből;
 • beton esztrich vagy gipszrost;
 • dekoratív padló.

A faházakban a vízszintet is megteheti, de a megbízható vízszigetelés miatt aggódnia kell. Ezt több rétegben kell elvégezni, úgyhogy a padló fapadlója évekig nem javítható.

Vízszintes telepítési útmutató

A vízrendszer kialakítása olyan ciklus, amely magában foglalja a szabványos munkaterületeket.

1. lépés. Ha szükséges, tisztítsuk meg a padlót, szétszereljük a régi bevonatot.

2. lépés. A padló vízszigetelése. A padlón vízszigetelő filmet helyezünk. Kívánatos egy darabban, de ha a sávok száma, akkor meg kell átfedésben vannak a varratok összekötő blowtorch. A vízszigetelő anyagnak meg kell ragadnia és a falfelületet (akár 10 cm-t felfelé).

3. lépés: Töltsd meg a nyers kötést (3-5 cm vastagság) haydite és cement keverékével. Szárítsuk alaposan (legfeljebb egy hétig), a felszínre permetezzük az első napokban a repedések elkerülését.

Etap4. A felületet habosított műanyaggal, polisztirolnal vagy más hasonló anyaggal felmelegítjük. Több mint fekvő poliuretán fólia fényvisszaverő bevonattal. Összekötő szalag. Most a csövek hője csak a helyiség felé irányul.

5. szakasz. A csöveket lefektetjük. Hajlítási őket megfelelően a fejlett rendszer, tartunk a terek közötti csövek 15-20 cm. A kapott ívelt szerkezetet rögzítve. Csatlakoztassa a vízellátó vezetéket.

6. lépés: Kapcsolja be a hűtőfolyadék-ellátást és ellenőrizze, hogy van-e vízszivárgás a rendszerben.

7. lépés: A második nyakkendő ugyanolyan megoldással legyen, mint a durva. Ha nagyolás esztrich hagyjuk szabálytalanságok és 5 mm, de most az előre beállított lécek jelzők, hogy tökéletesen összehangolják a felületre.

Az esztrich befejező rétege 5-7 napig szárít - ugyanaz, mint a durva. Teljes szárítás után elkezdheti befejezni a padlót és elhelyezni a padlólapokat.

Hasznos videó a témában

Elektromos szőnyeg szerelése:

Fűtőkábel használata:

Hogyan szereljünk fel egy vízszintes csövet:

Minden család ma meleg padlóval rendelkezik, az ilyen padlójú fürdőszobák átalakulnak és kényelmesebbé válnak. A padlófűtés rendszer hosszú ideig tart, ha időben elvégzi a műszaki ellenőrzést és megelőzést.

Meleg padló a fürdőszobában: 4 lehetőség a formatervezéshez és egy példa a saját kezük felszerelésére

A fürdőszobákat általában reggel vagy este látogatják meg - olyan időszakokban, amikor az emberek leginkább nyugodt és kellemes időtöltést éreznek. Ha a szoba hűvös vagy nedves, kényelmetlenséget, negatív érzelmeket okoz. Néha a magas páratartalom és a hideg csempe a padlón is okoznak megfázást. Meleg padló a fürdőszobában - a tökéletes megoldás erre a problémára.

A padlófűtés semmilyen helyiségben nem sérül, de a fürdőszobában tényleg szükséges. Leggyakrabban kerámia burkolólapokat helyeznek a padlóra. Ha alulról nem melegszik, szinte mindig nagyon hideg. A helyzet nem takarít meg még egy szőnyeget sem a fürdőszoba előtt. A fűtési rendszer felmelegíti a burkolólapokat, a levegőt, a falak és mennyezetek felületét.

Készülék padlófűtési rendszerek

Vannak víz és elektromos rendszerek. Az első fűtést a padlóburkolat alá helyezett csővezeték segítségével végezzük. A hűtőközeg a csövekben kering. Villamos rendszerekben fűtőelemek fűtése: kábelek, fóliák, szőnyegek, rudak.

Minden tervnek megvannak a saját előnyei és hátrányai, ár-különböznek, a telepítés bonyolultsága. Tehát a lakásban lévő fürdőszobában jobb az elektromos padlófűtés, és egy magánház számára bármilyen típusú rendszert választhat.

1. lehetőség - vízmelegítés

A padlófűtés jobban megfelel egy magánháznak, mint egy magas épületben lévő lakásnak. Ez annak köszönhető, hogy a padlófűtés rendszerint a központi fűtési rendszerhez kapcsolódik, ami nagyon nehéz megvalósítani a lakásban. Egy másik figyelmeztetés: a csövek komoly rohanása esetén a szomszédokat eláraszthatja alulról. Egy magánházban nincsenek ezek a problémák.

A fűtési rendszer egy csomópontból áll, amely összeköti a hűtőfolyadékot és a padló alatti esztrichelt csöveket. Leggyakrabban a lakástulajdonosok választják a csöveket fém-műanyagból vagy térhálós polietilénből. Ezek a termékek megbízhatóak, műanyagak, jó teljesítmény jellemzőkkel megkülönböztetve. A hűtőközeg keverési csomópontja egy komplex rendszer, amely tartalmaz egy szivattyút, keverőt, kollektorot.

A vízfelület előnyei a következő tulajdonságok:

 • Gazdaság. Ez a legolcsóbb padlófűtés használata.
 • Sokoldalúságát. A padlóburkolatot bármilyen bevonóanyag alá lehet helyezni - cserép, laminált, linóleum alatt.
 • Autonómiáját. A padlófűtés kontúrja külön működik a központi fűtéstől. Szükség esetén önállóan is használható, ami nagyon kényelmes az offseason-ban.
 • Viszonylag egyszerű telepítés. Telepítse a vízmelegített padló a fürdőszoba egyszerű, ha a készséggel kezelni eszközöket.

A víz hőszigetelt padló hurokjának egyszerűsítéséhez a tűző segítségével rögzíthető. Ezt a gyakorlatban az alábbi videó mutatja be:

2. opció - kábelpadló

A kábel fűtési rendszer kialakítása termosztátból, kábelből, hőmérsékletérzékelőből áll. Az alkatrészek kiválasztásakor különös figyelmet fordítanak a kábelre. A következő mutatók fontosak: teljesítmény, típus (egy vagy két), felszabadító forma (tekercs, szőnyeg), gyártó hírneve.

A kábel az üvegszálas hálón szőnyegek formájában lett elhelyezve, könnyebben telepíthető. A termo-mágneseket le lehet vágni, és így megváltoztathatja a rendszer konfigurációját. Ez nagyon kényelmes, mert a tervek felhasználhatók bármilyen helyiségek fűtésére. Az egyetlen figyelmeztetés: nem sértheti meg a kábel integritását.

Hőszabályozók szükségesek egy fűtött padló működéséhez, amely szabályozza a kábel fűtési fokát. A legjobb programozható modellek kiválasztása. Megbízhatóak, kényelmesek és a kétszámítógépes fizetési rendszer feltételei a villamos energia fizetési rendszere mellett is jelentős pénzmegtakarítást tesznek lehetővé.

A saját kezű fűtött padló beszerelésének megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a szakértői ajánlásokkal:

Az elektromos padlófűtés előnyei:

 • Biztonság. A rendszerek megbízhatóak. Még akkor is, ha víz jut a fűtőkábelre, semmi szörnyűség nem fog megtörténni.
 • Sokoldalúságát. A fűtőkábelt az esztrichbe helyezzük, így a padlószint kissé felemelkedik. Ez lehetővé teszi, hogy bármilyen mennyezeti magasságú helyiségben használják.
 • Tartósság. Az elektromos rendszerek élettartama meghaladja a víz üzemidejét.

3. opció - film infravörös padlók

Az utóbbi években az infravörös padlófűtés rendszerek különösen népszerűek. Fűtőként vagy rudakat vagy szénalapú filmet használnak. Az áramforrás olyan elektromos hálózat, amelyhez a fűtőelem termosztáton keresztül csatlakozik.

A fűtési infravörös film univerzális. Bármely lefedettség alá szerelhető. Ha kívánja, akár saját mobil padlófűtőt is készíthet úgy, hogy a szőnyeghez csatlakozik.

Az infravörös film könnyen felszerelhető, azonban a munka megkezdése előtt a fűtőelemek működését alaposan meg kell vizsgálni. A filmek tetejére történő ragasztására különleges ragasztókkal.

4. opció - Szénsín

A szénszálas padozatot "okosnak" nevezik, a megnövekedett környezeti és tűzbiztonsági, önszabályozó rendszerek miatt. A fűtőelemek egymáshoz vannak kötve szőnyegek formájában. Hőmérséklet-szabályozó hőmérséklet-szabályozók és érzékelők.

A szén alapja az, hogy nem túlmelegszik, nem fél a nyomástól. Ennek az egyedülálló tulajdonságnak köszönhetően bútorok és nehéz tárgyak között is felszerelhető.

A szénszőnyegeket közvetlenül az esztrichre vagy a csemperagasztóba helyezzük. A meleg padló tetején bármelyik befejező bevonatot fel lehet szerelni, beleértve a természetes és mesterséges kőzetet.

A padlófűtés kiválasztásának kritériumai

Számos paramétert kell választani, amikor egy padlófűtést választanak a fürdőszobában:

 • Az épület típusa. Magánház vagy apartman önálló fűtéssel választhat vízstruktúrát. De egy központi fűtéses lakásban alkalmasabb elektromos rendszer - kábel vagy infravörös.
 • A szoba elhelyezkedése. Ha a magasház épületében lévő lakás nem található az első emeleten, a szomszédok árvízveszélye túl nagy, ezért a vízszerkezet telepítése nagyon nemkívánatos.
 • Kinevezés. Ha a padlófűtés csak a fürdőszobában van elhelyezve, akkor könnyebb a fűtőtestek telepítése, mint a vízszintes csövek elhelyezésére.
 • A padló típusa. Fontos figyelembe venni a fűtési rendszerek korlátait és azok kompatibilitását a különböző típusú bevonatokkal.
 • A telepítés bonyolultsága. Ha a helyiség tulajdonosa a munkát saját kezével tervezi megtenni, jobb választani a legegyszerűbb telepíteni kívánt verziót.
 • Rendszerköltség A végső döntés meghozatala előtt gondosan számítani kell az anyagok mennyiségét és költségét. Ez segíthet speciális online számológépeken, amelyek bizonyos helyeken vannak.
 • Gazdaság. A fűtésnek olcsónak kell lennie - ez egy axióma. Szükséges összehasonlítani a különböző típusú operációs rendszerek előnyeit, hátrányait és költségét.

Javasoljuk, hogy meghallgassa a szakember véleményét, hogy megkönnyítse a terv meghatározását:

Elektromos kábel padló szerelése

Minden rendszer rendelkezik saját telepítési funkciókkal, és a munka megkezdése előtt ismerkedjen meg egy adott típusú padlófűtés részletes telepítési utasításával. Szükség van továbbá a gyártó műszaki dokumentációjának és ajánlásainak alapos megismerésére.

Tekintse meg a fűtött padló beépítésének részleteit a fürdőszobában a fűtőkábel fektetésének példáján.

1. lépés: készletkészítés

A padló alatti fűtés telepítéséhez az alábbi összetevőkre van szükség:

 • egy vagy két fűtőkábel;
 • termosztát;
 • hőmérséklet-érzékelő;
 • műanyag hullámcső a hőmérsékletérzékelő lefektetéséhez;
 • rögzítőszalag;
 • hőszigetelő anyag.

A fűthető padló készlet önállóan szerelhető fel, vagy már készen is kapható - kábel, termosztát, érzékelő. Ebben az esetben csak egy fűtőberendezést kell vásárolni külön-külön (fólia penofol, penoplex vagy más hasonló hőszigetelő működik).

2. lépés: Telepítse a termosztátot

Az először telepítendő elem a termosztát. A rendszer összeszerelésekor egy hőmérsékletérzékelőhöz csatlakozik. Az eszközök együtt dolgoznak: amikor a padlót a kívánt hőmérsékletre melegítik, az érzékelő jelet küld a termosztátnak, és kikapcsolja a fűtést, amíg a hőmérséklet el nem éri a megadott minimális értéket, majd bekapcsolja.

A termosztát telepítéséhez 0,5-1 m-re kell szükség ahhoz, hogy a doboz méretét a falon belül megcsavarja. A padlón két hornyot készítenek, amelyekben hullámos műanyag csövek helyezkednek el - egy hőérzékelő vezetékkel és egy tápkábellel.

3. lépés: Alapozás előkészítése

A padlót szennyvízből tisztítják, leválasztják, esztrichteljesítik. Sima és egyenletes felületet kell elérni a cseppek eltávolítása érdekében, ellenkező esetben a fűtési rendszer károsodásának kockázata növekszik.

Amikor az alap készítésének fő munkája befejeződött, várjon, amíg a keverék teljesen megszárad. Ezt követően a padlót alaposan felszívják a felület megerősítésére. A következő munkafolyamat akkor kezdődik, amikor a primer száraz.

Az előkészített felületen egy réteg szigetelés. A hőveszteség megelőzésére van szükség. A kábel minden oldalról egyenletesen melegíti a környezetet. A meleg felfelé és lefelé halad. Ez azt jelenti, hogy a meleg padló nem csak a fürdőszobát, hanem a padlólapokat, a szomszédokat vagy akár az alagsort is hevíti.

Ennek eredményeként a lakás tulajdonosa túlfizet a villamos energia, mert a fűtési rendszer továbbfejlesztett üzemmódban működik, és a hő minimálisra csökken. Könnyen megoldható ez a probléma: csak válasszon egy jó szigetelés vastagsága legalább 20 mm, és tegye le a hajtogatott felfelé.

4. lépés: Cable Laying

A kábelt el kell helyezni azon a helyszínen, ahol a huzal csatlakozik a termosztáthoz. Egy speciális acélszalagra van szerelve, amely a szigeteléshez csatlakozik (lépés - 50 cm). A rögzítőszalaghoz rögzítőelemek találhatók a fűtőkábel könnyű rögzítéséhez.

A kábel rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy a falhoz való távolság legalább 10 cm legyen, és a körök között legalább 6 cm legyen (a lépésméret legfeljebb 20 cm lehet). A kábelt lehetőleg a radiátoroktól és a csövekről kell elhelyezni. Távolság - 20 cm-tõl.

5. lépés: Telepítse a hőérzékelőt

A hőérzékelő felszereléséhez hullámos cső szükséges. Egy szenzort helyezünk be, dugót helyezünk be annak érdekében, hogy megakadályozzuk az építőelemek belépését a csőüregbe, és a kábelfordulatok közepén helyezkedjen el.

A hőérzékelő kapcsai a termosztáthoz vannak csatlakoztatva, a vezetékeket az előkészített tengelyekbe helyezve. Ezután a falon lévő hornyok gyengéden vakolhatók vagy összeragadhatnak.

A rendszer készen áll a tesztelésre. Az esztrich betöltése előtt ellenőrizni kell az összes elem funkcionalitását. A kábel ellenállása tesztelhetõ. Ha minden rendben van, folytassa az esztrich elrendezését.

6. lépés: Töltse fel az esztrichet

Egy speciális keveréket egy 3-10 cm-es rétegű meleg padlóra öntöttek a beiktatott fűtőrendszerre, és a padlón sem szabad járni, amíg teljesen száraz, és a rendszert nem kapcsolja be.

A keverék keményedési idejét fel kell tüntetni a csomagoláson, általában három napig. Ez után az idő alatt, már járni a padlón, feküdt a cél, de mielőtt az első kezdete a padlófűtés egy hónapig kell haladnia. Ekkor az esztrich csak felveszi a szükséges erőt.

Részletesebb videoeszközt kínálunk a padlófűtés telepítéséhez:

Leggyakrabban padlóburkolatoként a fürdőszobában csempével vagy porcelánnal. Ez a helyiségek üzemeltetésének különleges feltételeinek köszönhető. A padlófűtéseknek köszönhetően a fürdőszobában optimális mikroklímát, jó padlófűtést lehet elérni, ami azt jelenti, hogy más típusú bevonatok is alkalmasak - kő, laminált, linóleum vagy szőnyeg.

Meleg padló a fürdőszobában a csempe alatt csináld magad. Lépésről lépésre

A fürdőszoba fontos helyet foglal el bármely ember életében, és fontos, hogy a csempe alatt meleg padló található, amit a saját kezével is megtehet.

A fürdőszobában az éghajlat különleges. Mindig nedves és melegnek kell lennie. A lakóépületek központosított fűtése nem mindig olyan hőségű, hogy kényelmesen tartózkodhat ebben a lakásrészben. Ne felejtse el, hogy amikor a melegvízellátás nyáron ki van kapcsolva, a fürdőszobában hideg lesz, mint egy gleccseren.

Természetesen felszerelhet egy fürdőszobát egy további radiátorral. De az otthonunkban lévő fürdőszobák nem hatnak nagy területekre, minden négyzetcentiméter fontos itt.

Ezért a tulajdonosok pótlólagos fűtést kaptak a padló elrejtésére. A szoba levegője meleg, és jó a mezítláb a padlón. Hogyan válasszunk egy meleg padlót és hogyan készítsük el a fürdőszobában azt a cikkünket.

A rendszer padlófűtésének előnyei és hátrányai

A fűtött padló nemcsak a meleg levegő mozgását terjeszti a helyiség területére, de a felület száraz marad. A csempe alá eső cseppek azonnal kiszáradnak.

Ezért, ha gondoskodik a mindennapi fürdőfolyamatokról, megmentheti magát és családját a penészesedés előidézéséből. Egy ilyen fűtési rendszer megszervezésével kedvező légkört teremt a fürdőszobában.

A szemmel rejtett formatervezés sokkal előnyösebb, ha egy közeli helyiségbe helyezi, nem foglal el külön területet, mint egy hagyományos radiátor.

A folyamatosan keringő meleg levegős masszák nem okoznak kondenzációt a falakon, mennyezeten vagy bútorokon. A levegő optimálisan nedvesedett, de nem száraz.

Az ilyen rendszer kevesebb energiát fogyaszt, mint ha elektromos fűtőberendezést telepít a fűtéshez. Még egy kezdő is összeszerelhet ilyen struktúrát, ezért komolyan megmenti a családi költségvetést.

De számos hátránya van egy ilyen rendszernek. Nem olcsó, de megismétlem, a vég igazolja az eszközöket.

A finisernek fel kell vennie, nem minden anyag alkalmas arra, hogy a meleg padlóra rakja. Most az üzletek hatalmas választékot kínálnak a különböző építési termékekből, így rengeteg választás közül választhat.

Háromféle padlófűtési rendszer létezik: víz, ahol a melegítés a melegvíz csöveken keresztül történik; kábel, ha a speciális kábelek felelősek a hőért; és a legújabb opció infravörös, úgynevezett hőszigetelt padló.

Vízfűtés

Ajánlott házak és épületek egyedi fűtési rendszerrel. És ha kapcsolódik az általános fűtési rendszerhez, a padló nem fog működni a meleg szezonban, és elveszíti jelentését.

Ez egy kis átmérőjű cső készlet. Betonalapra van fektetve, és a melegítés a melegvíz csöveken keresztüli mozgásának köszönhető.

Meleg, nem forró! Az optimális vízhőmérséklet 40 fok felett van. A termikus üzemmódot termosztát szabályozza.

Ez a legkedvezőbb választási lehetőség az összes építőipari piacon. Ráadásul nem igényel további villamos energiát. Egy közös fűtési rendszerhez csatlakoztatható, vagy gázkazánnal fűthető.

A megfelelő és állandó munka ebben a kialakításban épített szivattyú. A csővezeték folyamatos vízáramlását biztosítja, még akkor is, ha nincs elegendő nyomás a csövekben.

Ez a padló elve egyszerű. A fűtött vizet a csőrendszeren keresztül pumpálják. Fokozatosan lehűl, belép a fűtőelembe, és ismét mozog. Ez egy zárt rendszer.

Nagyon nehéz megoldani. Szükséges lesz az esztrich vastag rétegének öntése, majd szigorú szabályok betartása a csövek elhelyezése és termosztát csatlakoztatásakor.

Ha valami rosszat csatlakoztat, a fűtött padló egyáltalán nem működik, vagy megszakad a szomszédos helyiségek fűtése.

Víz hőszigetelt padló szerelése

A rendszer kollektorral vagy közvetlenül egy törülközőszárítóval működtethető. A telepítés megfelelő elvégzéséhez lépésenkénti utasításokat kínálunk ebben a nem egyszerű és technikailag összetett üzletben.

A telepítés a régi padló lebontásával kezdődik, és az esztrich eltávolítása az alapra történik. Igazítsa a durva padlót. Megkaptuk a közelünket, levágtuk a szegélyeket.

Egyenletes bázis szükséges ahhoz, hogy ne sérüljön a szigetelő lemezek, amelyek szükségszerűen a csővezeték alatt vannak. Ezt követően egy speciális szigetelőfóliát helyezhet a meleg padló alá.

Tegye azt úgy, hogy a széleit 10 centiméterrel felfelé hajlítsa, és a fal kerületébe nyomja a helyiség peremén. Lehetőség van rögzíteni, ragasztva egy nedvességálló ragasztószalagot.

Szükséges, hogy a ragasztó a kerületük mentén falat, egy speciális csillapító szalag védelem hevítve beton alap lineáris expanzió. Mi ez?

A fizikaiskolai tanfolyamon mindenkinek emlékezik arra, hogy amikor felmelegszik, minden anyag kiterjed. Ugyanez történik a beton esztrich esetében is. Ha kitölti, akkor bizonyos mennyiségű hőt szabadít fel, amikor megkövesedik, ami az anyag kibővítéséhez vezet.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy egy m2 beton egy fél milliméteres lineáris terjeszkedést eredményez. Tehát a fürdőszobában 4 négyzet, az alap 2 mm-rel bővül. Sokat vagy egy kicsit dönteni az Ön számára, de képzeld el, amikor az esztrich anyag növekedni kezd és nyomást gyakorol szilárd falakon, amikor megszárad, mi történik?

Igaz, a padló úgy néz ki, mint egy kupola, vagy még rosszabb a repedés. Mindent újra szét kell szednünk és kitöltenünk az alapot. Lefektetett csővezetékkel általában lehetetlen.

Csak vesz egy új rendszert. Ezért használjuk a csodálatos szalagot, hogy elkerüljük az események ilyen kellemetlen kimenetelét. A falhoz ragasztással vagy ragasztóval rögzíthető, nincs sok különbség.

Csatlakoztassa a vezérlőpult rendszerét a kiválasztott helyre. Könnyen hozzáférhetőnek kell lennie a rendszer javításához vagy karbantartásához. Ezzel egy gyűjtőt helyezünk el belépő és visszatérő lyukakkal.

Polisztirol habszivacsokat helyezünk a filmalapra a fűtési rendszer hőveszteségeinek minimalizálása és a felmelegítés átirányítása érdekében.

A fürdőszoba vastagsága attól függ, hogy a fürdőszoba hol található. Ha alatta egy másik fűtött szoba elegendő réteg 5 centiméteren belül.

Ha a földszint vagy az alsó padló nem melegszik, akkor legalább tíz centiméter. A szőnyegek ízületei, ha vannak ilyenek, ragasztanak vízálló szalaggal.

A szőnyegek felszínén helyezkedünk el, ha nem a lemezek kialakítása, hanem a csővezeték felszerelésére szolgáló erősítő háló.

Javasoljuk, hogy a csövek alatt vagy már meglévõ speciális szõnyegek alatt a már meglévõ jelzésekkel megvásárolja a szõnyegeket, a "füllel", nagyon kényelmes a csövek hozzáfûzése, és nem mozognak a lehúzás során. Mivel a javítás drága és időigényes, jobb, ha nem szabad megtakarítani a hőszigetelő anyagot.

Nem drága, mint a rendszer más elemeihez képest, de nem csak a veszteségmentes hő helyes elosztását garantálja, hanem az árvizek elleni védelmet is.

Kezdje helyezni a csövet. Kétféle stílus van: a kígyó és a spirál. Bármelyiket kiválaszthatja, de rendszerint az előnyben részesített opció a meleg padló utasításaiban található meg.

A telepítés fő szabálya, hogy a határcsövek és a fal közötti távolság legalább 10 cm, és a csövek magassága 25 cm vagy 50 cm között helyezkedik el.

A hőelosztó mellett a csövek szorosan egymáshoz vannak rögzítve a túlmelegedés elkerülése érdekében. Azt ajánljuk, hogy azokat elkülönítve különítse el hullámcsövekbe helyezve. Fokozatosan visszatérünk a pajzsba, belépünk a víz áramkörébe, és csatlakoztatjuk a visszatérő lyukhoz.

Most, hogy biztosan tudja, hogy minden megfelelően van csatlakoztatva, és nincs szivárgás, el kell indítania a rendszert, hogy ellenőrizze. Vizsgálati üzemmódban legalább 2 órát kell dolgoznia. Ez alatt az idő alatt megállapíthatja a hiányosságokat vagy szivárgást.

A vizsgálat az áramkör vízzel történő feltöltésével és a levegő eltávolításával kezdődik. Ezután a vízellátás lezár és a rendszer elkezdi ellenőrizni. A megépített szerkezet tömítettségének ellenőrzését nyomásmérővel végezzük.

A nyomás ellenőrzése során a munkavállaló felét kell meghaladnia. Ha egy nap után a nyomás nem esik le, akkor azt jelenti, hogy a telepítést helyesen végeztük el, és betölthetjük a betonhabarcsot.

Elektromos padló

Ez a rendszer megbízható és könnyen kezelhető. De készülj fel arra a tényre, hogy a villamos energia költségei sokszor növekedni fognak.

De a gyakorlatban ez a melegítés jobb, mint a vízhűtés számára. Ajánlott a kis szobákhoz, így a mi esetünkben a fürdőszobában ideális.

Ez a típus alkalmas házakra, ahol a helyiségek központi fűtése és a vízszigetelés nem igazolja a célt.

Az építési fórumokon az emberek gyakran megkérdezik: "Nem veszélyes a nedves éghajlati fürdőkben, hogy a villamos energiával melegítsék?". Tökéletesen biztonságos, mert a talp és az elektromos kábel között vastag betonréteg van. Az árvíz kialakulása szintén kizárt, szintén fontos plusz.

Az elektromos fűtés akkor történik, amikor az áram a kábel mentén mozog és felmelegíti. A kábel felmelegszik és a fűtést a padló felületére helyezzük. Az ilyen struktúra jelentős hátránya. Vannak elektromágneses sugárzás, amelyet egy elektromos mező hoz létre.

A rendszer egy vagy két magos kábel, kábelezés, termosztát és szigetelőszőnyeg. Önnek vízálló szalagot, hővisszaverő filmet és hullámcsöveket kell vásárolnia.

Elektromos kábelvezető

Tekintse meg az elektromos padlóburkolatok ikerhuzalok készítésének lehetőségét. A telepítés a kábelhossz matematikai számításával kezdődik. Ez a munka legnehezebb szakasza.

A kábel mélysége közvetlenül függ a burkolástól és a kábelezés fordulatai közötti távolságtól. Ha a vezetékek közötti távolság 10 centiméter, akkor a mélység körülbelül egy centiméter, ha 10 és 15 centiméter közötti távolságban a kábelt 4 cm-re és annál tovább mélyíti.

1 m2-enként 100-tól 190 W-ig ajánlott, ha csak a padlót fűtik, és 190-től 200-ig, ha az elektromos fűtés az egyetlen fűtőközeg.

A gyártó jelölése segít meghatározni a kábelek közötti távolságot. Például egy 10 W / m vezetéknek 150 W / m 2 -nek kell lennie, ha a távolság a vezetékek között 6,5 cm.

Nem teljesen világos, különösen a nem-szakmai, így minden elektromos áruházban, akkor használja az eladó tanácsát.

Készítse elő az alapot az esztrich szétszerelésével és a felület kiegyenlítésével. Helyezze el a szigetelőfóliát, a szőnyegeket, ugyanúgy állítsa be a csillapító szalagot, mint a vízszintet. Ellentétben a vízmelegítéssel, nem kell szőnyeget használni lemezek formájában, inkább olcsó tekercsszigetelést. Ügyeljen arra, hogy az ízületeket ragasztószalaggal rögzítse.

Határozza meg a termosztát rögzítési helyét. Ajánlott kb. 30 cm-rel a padló felett. Lehetőség van arra, hogy a termosztátot a helyiségen kívül helyezze el. Fúrjon egy kerek lyukat ezen a helyen a termosztát számára. Vezesse át a csatornát a termosztát kábeleinek szállítására.

A kábelt egy cikcakkban helyezzük el, megkerülve azokat a helyeket, ahol a fürdõ és a zuhany található. A kábeltekercsek közötti távolságnak legalább 5 cm-nek kell lennie, és legalább 10 cm-re a falig.

Ha a peremben forró csövek vannak, akkor tartsa a távolságot egymástól és a fűtőkábelt 10 cm-nél nagyobb távolságra. A kábelezés speciális rögzítőszalaghoz van kötve, a csavarodás vagy a túlzott kábelfeszítés nem megengedett.

A tekercsek között egy hőmérséklet-érzékelő van elhelyezve, amely egy hullámosított csőbe kerül, és akkor, ha meg kell javítania, akkor nem kell az egész padlót lebontani. Az érzékelőtől a kábel eléri a termosztátot.

Minden huzal rejtve van hullámcsövekben és rögzítve. Miután az összes vezetéket lefektetett, a hornyok vakolva vannak.

Távolítsa el a szigetelést az összes vezeték végein és forrálja őket. Ezután csatlakoztassa a termosztátot. Kapcsolja be a rendszert néhány percig a teljesítmény ellenőrzéséhez. Ha a kábel elkezd felmelegedni, akkor mindent helyesen szereltek fel.

Ha minden rendben működik, az építés cementelése előtt vegyen be egy darab papírt és rajzoljon egy hozzávetőleges sémát az érzékelők és a csatlakozók pontos kijelzésével. Ez megkönnyíti a rendszer javítását.

"Padló a dobozban" és annak telepítése

A meleg padlófelület családjában újdonság az infravörös padló. Ez kulcsfontosságú és a film. A film opció nem alkalmas a kerámia burkolólapon lévő készülékhez.

Felmelegedni az esztrich segít a szénrudak rendszerében. Ez egy kész konstrukció, és könnyen összeállítható. Csak egy helyet kell választania a termosztát telepítéséhez. Ehhez a kábelezéshez csatlakozik a csatlakozóaljzatba.

A szigetelés ugyanezen elvekre épül. Fentről lefektetjük a fűtési rácsot, hogy a vezetékeket a hőmérsékletszabályozóhoz vezetjük, bekapcsoljuk a rendszert, ha elkezdünk felmelegedni, akkor azt jelenti, hogy a csatlakozót öntjük. Mivel ez egy innovatív termék, nagyon drága.

A filmrendszerben a fûtés membránon és rézmelegõ elemeken keresztül történik. A saját kezű telepítés nagyon egyszerű. Az egész rendszer egy dobozba illik. Innen a "padló egy dobozban" név.

Kezdjük előkészíteni az alapszintet. Távolítsa el az esztrichet, és állítsa be a felületet. Fúrunk egy lyukat a termosztát és árok csatornák számára a vezetékekhez. A rendszer bekapcsolása a kimenetre.

Foltos hővisszaverőt helyezünk a padlóra, egy fényes oldal a mennyezetre és rögzítjük a felületre. Felülről egy filmpadot, fűtőtestet rendezünk egy fóliába.

A peremén 15 centimétert találunk. A filmet szükség szerint kivághatjuk. Vágás csak fényes területeken!

Helyezze a membrán töredékeit, és rögzítse a felületre szalaggal. Vágja le az öntött bitumenkészítmény széleit. A vágott élből származó rézelemek szigeteltek.

A nem szigetelt rézperselyek mellett rögzítse a fém klipeket. A film egyik végén helyezkednek el, a másik a réz elem fölé. Csatlakoztatjuk a huzalokat a kapcsokhoz, eltávolítjuk a szigetelést és rögzítjük szorosan a fogókkal.

Ezután az összes vezetéket a hõmérséklet-szabályozóhoz vezetjük, elrejtjük a hornyokba. Mi teszteljük, és ha minden működik, akkor vízálló és feküdt a padlóburkolat.

A csatoló ebben az esetben nem kell. Lehetőség van arra, hogy elaludjon expandált agyaggal vagy száraz keveréket használjon. A végső padló lehet egy dekoratív önterülő padló, amely ellenáll a nedvességnek, valamint a kerámia burkolólapoknak.

A tervezés, bár drága, de a megbízhatóság, a tartósság és a tartósság tekintetében sokszor fizet magának. Fontos szabály minden típusú padlófűtési rendszer számára, hogy ne kezdjen el használni, amíg a beton esztrichei nem száraznak!

KÖVETKEZTETÉS

Így három lehetőség nyílt a fürdőszoba fűtésére. Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak.

Mint kiderült, a legfőbb hátrány, amely egyesíti az összes típust, a magas ár. Azonban a működés során fizetnek magukért.

Függetlenül attól, hogy melyik rendszert választottad, még a kezdő is be tudja illeszteni. A legfontosabb az, hogy a szigorú telepítési szabályokat követjük lépésről lépésre az utasításaink használatával. Az Ön erőfeszítéseinek eredménye a fürdőszobát a melegség, a kényelem és a kényelem sarokává változtatja.

A fűtött padló beépítése a fürdőszobába

Ahogy a gyakorlat azt mutatja, a vásárlók többnyire a fürdőszobában kedvelik a meleg padlót. Hogyan épül fel egy fűtött padló a fürdőszobában? Mit kell tudni arról, hogy az elmúlt években helyesen és hatékonyan működött, és elégedett volt a hővel?

Válaszoljunk a leggyakoribb kérdésekre a telepítéssel és a legnépszerűbb opcióval - a padlófűtés a fürdőszobában.

A leggyakoribb kérdések a következők:

 1. Hol és hogyan kell helyesen telepíteni a termosztátot?
 2. Lehetséges-e egy fűtött padló összekötése a fürdőszobában és a WC-ben egy termosztáttal?
 3. A tényleges letelepítési terület - amely alatt a bútorokat lehet vagy nem szabad lefektetni?
 4. Milyen behúzódást végez a lefektetés során?
 5. Mikor telepíthetek meleg padlót a kád alatt?
 6. Milyen szigetelőanyagot ajánlunk használni?

Figyelmesen olvassa el a padlófűtés utasításait a beszerelés előtt. A legtöbb esetben részletes, jól illusztrált lépésenkénti utasításokat tartalmaz, amelyek lehetővé teszik a rendszer telepítését.

A termosztát behelyezése

A padlófűtés telepítése előtt először is ki kell választania a termosztát helyét. A termosztátok abszolút többségét nem javasoljuk a fürdőszoba felszereléséhez, mivel védelmi osztályuk (IP 21) nem garantálja a hosszú távú működést nedves helyiségekben. Ezért elsőrendű hely a folyosó vagy más száraz helyiség. Ugyanakkor a padlófűtés érzékelő, amely felismeri a felületi hőmérsékletet, a fürdőszobában található.

Miután kiválasztotta a termosztát helyét, a falon belül lyuk van a tervezett szerelés szintjén. Egy hullámosított csövet hoznak be, amelybe hőérzékelőt helyeznek el.

A hullámos cső felszerelése során legalább 5 cm vízszintes padlójú cső ajánlott hajlítási sugara szükséges, de kívánatos, hogy a cső legfeljebb egy kanyarban legyen. Erre azért van szükség, hogy az érzékelő meghibásodása esetén a cserép kicserélése nélkül cserélhető.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a cementhabarcs vagy a víz ne kerüljön a csőbe, annak vége dugóval van lezárva.

Hány termosztátot kell használni

Gyakran előfordul, hogy a fürdőszobába és a WC-hez való fűtött padló megvásárlásakor felmerül a kérdés: "Lehetséges-e a fűtött padló összekötése a fürdőszobában és a WC-ben egy termosztáttal?".

Lehetséges, de nem ajánlott. Különösen, ha a helyiségeknek különböző hőmérsékleti viszonyai vannak, mivel az érzékelő csak egy szobából olvassa fel a hőmérsékletet. Attól függően, hogy hol található az érzékelő, a másik helyiség padlóhőmérséklete túl magas vagy túl alacsony lehet.


Fűtött padló a WC-ben és a fürdőszobában

Ha a fürdőszobában és a WC-ben a hőmérsékleti viszonyok közel azonosak, akkor két rendszert csatlakoztathat ugyanazon termosztáthoz. Ebben az esetben a hőmérséklet-érzékelőt a helyiségben kell elhelyezni, amelyben több hőveszteség van, és a padlófelület hőmérséklete alatt, és pirométert használnak a padló hőmérsékletének meghatározásához.

Fontos megjegyezni, hogy ha egy termosztátot két helyiségbe telepítünk, külön nem lehet kikapcsolni minden meleg padlót. Nem lehet külön szabályozni a fürdőszobában és a WC-ben a hőmérsékletet, ami önmagában kényelmetlen és nem előnyös az energiafogyasztás csökkentése szempontjából.

A tényleges teret a tojás meleg padló

A következő telepítés során figyelmet kell fordítani a tényleges telepítési területre.

A fűtött padlók nem a bútorok alatt helyezkednek el láb nélkül. Ezenkívül egymásra rakják, figyelembe véve bizonyos behúzásokat: legalább 10 cm-re a falaktól és a helyhez kötött bútoroktól, és legalább 30 cm-re az elemektől és egyéb fűtőberendezésektől. Ellenkező esetben a kábel túlmelegedhet és meghibásodhat.

Meleg padló a kád alatt

A fűtött padló felszerelése a fürdő alatt csak akkor lehetséges, ha a fürdő a lábakon van, és a padló között nincs csempe kötény, és nincs dekoratív képernyő. A kötény vagy a képernyő alatt történő telepítéskor valódi esély van a kábel túlmelegedésére a kötény és a padló alsó burkolatának csatlakozásánál.


Meleg padló a fürdőszobában a csempe alatt

Hőszigetelő anyag

Fontos pont a fűtött padlózat szigetelőanyag esztrichbe történő behelyezésénél. Elvileg minden olyan habszigetelést, amelynek vastagsága legalább 5 mm, megengedett - például polietilénhab. Azonban jobb, ha legalább 10 mm vastagságú hőszigetelést és 0,05 W / m² x ° C-nál nagyobb hővezetési együtthatót alkalmaznak.

Ideális esetben a lézsánfóliával borított külső hőreflexiós fóliával történő szigetelést használják, amely megvédi a fólia bevonatot a cementhabarcs agresszív hatásától a kikeményedésig.

A hőszigetelés használata nemcsak energiát takarít meg, hanem jelentősen megnöveli a padlófűtés melegítési arányát is.

Ha összehasonlítjuk az elektromos és vízmelegített padlót a fürdőszobában, meg lehet jegyezni, hogy az első telepítése sokkal egyszerűbb. Ezért minden utasítást és ajánlást követõen fel lehet szerelni egy meleg padlót, amely sok éven át kényelmet nyújt otthonában.

Fűtött fürdőszoba padló

Az optimális hőmérséklet a fürdőszobában nagy hatással van a vízkezelés kényelmére. Ezt ókori Görögországban értették, és padlófűtést keltettek füstükben. Különleges csatornákon keresztül a fürdő padlóján (termálok) etették a falakat, a padlót felmelegítették, sokkal kellemesebb lett mosni. Nehéz csatornákat építettek a padló alá, kissé felemelt. A hőmérséklet csökkentésére kettős bevonatot alkalmaztak, a tetejét az agyag által tartott téglák alkotják. A felület kerámia volt. Sok évszázad múlva az emberiség ismét visszatér a fürdőszobák padlófűtésének eszméjéhez, de most a modern technológia eredményei szerint történik.

Fűtött fürdőszoba padló

A modern meleg padló típusai a fürdőszobában

A padlófűtéshez különböző hőátadó folyadékokat használnak, a rendszer önmagában teljesen autonóm vagy a ház általános fűtéséhez kapcsolódik.

Tudnia kell, hogy az "infravörös" nevet reklámhirdetésként használják. A termodinamika második törvénye szerint a hőátadás kétféle módon történhet: közvetlenül két különböző hőmérsékletű konvektor (konvektív módszer) vagy hő infravörös sugárzás (ray módszer) érintésével. Minden olyan test, amely az abszolút nulla értéknél -273,15 ° C felett van, infravörös sugárzást bocsát ki. Ez azt jelenti, hogy a fürdőszobában lévő padlófűtések mindegyike kétféle módon sugároz hőt, és mind infravörös, mind konvektív.

Infravörös film tekercs

Az infravörös padlófűtés elve

A padlófűtés csatlakoztatásának követelményei

Egy nagyon fontos kérdés, a helytelen és az írástudatlan cselekvések nemcsak a fűtött padló nem hatékony működését okozhatják, hanem a fűtési rendszer otthoni megzavarását is.

A fűtött padlózat csatlakoztatása

Milyen paramétereknek kell megfelelniük egy meleg padlónak?

 1. A padlófelületet lehetőleg egyenletesen melegítse. Ne legyen túl hideg vagy túl forró hely.

A teljes padlófelületnek egyenletesen fel kell melegednie.

A padlónak melegnek kell lennie.

A hűtőfolyadék hőmérsékletének hozzávetőleg + 35-50 ° C-nak kell lennie

A csöveken keresztül a hűtőközegnek minden területen egyenletesen kell melegítenie a hőt.

A hűtőközeg hőmérséklete a rendszer bemenete és kimenete között nem haladhatja meg az 5 ° C-ot.

A követelmények többsége összekapcsolódik, és az egyik mutató nem teljesíti mások elutasítását.

A hőszigetelt padló csatlakoztatása a beállítószelepen keresztül

A termosztatikus szabályozó szelep egy egység, amely a hűtőfolyadék kilépési pontja közelében található falon. A blokkot tetején díszítő panel borítja, a vezérlőgomb kívül van elhelyezve.

Termosztatikus keverőszelep

A készülék szabályozza a visszatérő térfogat hőmérsékletét. Például ha a bemeneti vizet t ° = + 60 ° C-ra melegítjük, és a termosztátgombot t ° = + 20 ° С-ra állítjuk, akkor az átlagos hűtőközeg hőmérséklete + 30 °. Ennek a sémának a hátránya, hogy az optimális hőmérséklet csak a helyiség közepén helyezkedik el. A rendszert kis méretű fürdőszobák csatlakoztatására használják.

A hőszigetelt padló csatlakoztatása a beállítószelepen keresztül

Szelep szétszerelt dekoratív kupakkal

A szabályozó szelep a fűtőtest víztengelyén található.

A hűtött víz kb. + 45 ° C-os hőmérsékleten jön ki a hűtőből, ha a szabályozót + 25 ° C-ra állítja, a bemeneti és kimeneti hőmérsékleten kisebb hőmérsékletkülönbség alakul ki. Az előző módszerhez képest kisebb a hűtőközeg hőmérséklete a bemeneti és kimeneti hőmérsékleten, ezáltal növelve a helyszín területét az optimális fűtési hőmérséklet mellett. Ez a csatlakoztatási és beállítási módszer lehetővé teszi nagyobb fürdőszobák csatlakoztatását. A fürdőszobában gyakran kapcsolódnak a fűtött törülközőtartón.

A szabályozó szelep a fűtőtest víztengelyén található.

A fűtést szivattyú- és keverőegységgel csatlakoztatják

A legoptimálisabb megoldás lehetővé teszi a különböző méretű helyiségek fűtését, a fűtési rendszertől független üzemmódban működik. A beépített szivattyú a csővezetékekben nagy vízmozgást biztosít, aminek következtében a bemeneti és kimeneti hőmérséklet csak néhány fokkal eltér. Az egész padlófelületet ugyanolyan értékre melegítik. A fűtött padló paraméterei nem függenek a központi fűtőkészülék vízének hőmérsékletétől. Ahogy a hűtőközeg lehűl, a termosztatikus szelep forró vizet kever a kazánból, és a visszacsapó szelep hűlni kezd. Ilyen áramkört bármilyen méretű fűtési helyiséghez lehet csatlakoztatni, minden padlóburkolat számára biztonságos és az ember számára kényelmes. Az alábbiakban részletesen ismertetjük a teljesen autonóm szivattyú-fűtő egység csatlakoztatását.

A fűtést szivattyú- és keverőegységgel csatlakoztatják

A választott kapcsolattípus mely típusa függ a fürdőszoba paramétereitől és a ház vagy apartman meglévő fűtési rendszerétől. Ne feledje, hogy egyes lakóházaknál a padlófűtések csatlakoztatásához az irányító szervezetek képviselői előzetes jóváhagyást igényelnek.

A fűtött padló csatlakoztatásának módjai

A cementkötegek öntésére szolgáló eljárások

Minden meleg padlónak megvannak a maga részletei az alap készítéséről. Az alap több rétegből áll, az építési szabályzatok és szabályok be nem tartása drasztikusan csökkenti a felszerelt berendezések hatékonyságát. A fürdőszoba nedves helyiségei az energiatakarékosság helyett növelik a fogyasztást.

A beton (nedves) meleg padló rétegeinek összetétele a fürdőszobában egy polisztirolhab lemezen főnökkel.

A rétegek szerkezeti összetétele

Ez a típusú padlófűtés a következő elemekből áll.

Ezt az opciót gyakran meleg padlók készítéséhez használják, egy speciális polisztirol hab lemez teszi könnyebbé a telepítési folyamatot.

Padlófűtéses lemezek

Egyszerűbb és kevésbé költséges megoldás a meleg pilaf elrendezésére - a speciális polisztirol hablemez helyett a szokásos lapos szigetelést és a vízcsöveket rögzítik a fémrácsra.

Csatlakoztassa a csövet a rögzítő hálóhoz a bilincseken

A tapasztalatlan építők ezt a lehetőséget szeretnék abban a reményben, hogy a fém háló javítja a beton habarcs mechanikai szilárdságát. Ez egy tévhit. Az a tény, hogy a beton megerősítése fém hálóval csak akkor fordul elő, ha minden oldalról legalább öt centiméter vastag beton van öntve. Meleg padlók esetében a rács közvetlenül a szigetelésen fekszik, semmilyen módon nem erősíti meg az esztrichet.

További megerősítéshez speciális műanyag csőbilincseket kell használni. Ez felemeli a rácsot a szigetelőlapok felett, és lehetővé teszi a megoldásnak, hogy kitöltse az alatta lévő helyet. Igaz, új probléma merül fel: nehezen jár a rácson, ráadásul sétálva kitágul és ismét a szigetelőlemez lapos felületére esik. Ezenkívül a megoldás kis cölöpökben fel kell emelni, és fából készült létrákat kell használni. Az előkészítő szakaszok időigényesek.

Csövek rögzítése a rácsra

Polisztirolhab lemezek típusai padlófűtéshez padlófűtéssel

Polisztirolhab lemezek típusai

 1. Kiterjesztett polisztirol bevonattal ellátott denevérekkel. A hátrány az, hogy a telepítés során sok főnök megszakad, ami nehézséget okoz a cső felhelyezésekor. Ez a típusú szigetelés nem ajánlott.

Styrofoam füllel

Rögzítők a padlófűtés csövekhez. Horgony tartó

Mat a bilincsekkel

Sima polisztirolhab lemez

A szigetelés választása során nem annyira figyelmet fordít az árra, hanem a lemez vastagságára és szilárdságára. Ne feledje, hogy a túl vékony szigetelés jelentősen csökkenti a fűtött padló hatékonyságát és növeli a fűtési költségeket. Ez azt jelenti, hogy a pénzügyi erőforrások megtakarítására tett kísérletek az épületek üzemeltetése során az anyagok beszerzésére nagy veszteségeket okoznak a fűtésben.

A beton esztrichek bővítőcsatlakozói

Az aktuális építési szabályoknak megfelelően minden betonszerkezetnek speciális terpesztésnek kell lennie. Csökkentik a szerkezeti elemek terhelését, megakadályozzák azok deformálódását a hőkifejtések hatására. Ha a fürdőszobának 8 m-nél nagyobb nagyságúnak kell lennie, akkor az expanziós csatlakozást meg kell tenni. A varratot csillapító szalaggal töltötték.

Csillapító szalag és expanziós ízület az esztrichhez a padlófűtésnél

A fotó a tágulási pontokat mutatja.

Fontos. A fűtött padlóhuroknak nem szabad áthaladni a tágulási ponton. Az egyik áramkör két különálló részre van osztva, a varraton keresztül csak a csővezetékek a 45 ° -os szögben és a szigetelő burkolat belsejében és kifolyásában. Ez kiküszöböli a mechanikai sérülés kockázatát.

A csőszerelés során vízszintesen kell azokat elhelyezni. Ha a magasságkülönbség 6 mm-en belül van, akkor a hidraulikus ellenállás jelentősen megnő, és ha a műanyag cső belső átmérője közötti különbség eltér, levegődugaszok fordulhatnak elő.

Az aljzat kiegyenlítése

Az esztrich típusai a padlófűtésnél

Minden típusú esztrich előnye és hátránya, ezért a fürdőszoba jellemzőinek alapos elemzését követően külön döntést kell hozni.

 1. Félszáraz esztrichek. Gyorsan megkeményednek, míg az összetevők megőrzése megmarad. A hátrány az, hogy a félszáraz esztriche sok légzárólappal rendelkezik, ami jelentősen csökkenti a hővezető tényező együtthatóját. A másik probléma az, hogy szakértői és lelkiismeretes szakértőkre van szükség az ilyen esztrich építéséhez, ezek a munkák jelentős fizikai erőfeszítéssel járnak.

A fizikai teljesítmény javítása érdekében a cement-homok keverékhez legfeljebb 1 kg / m3 oldat vagy lágyítószer esetén a polipropilénrost hozzáadható legfeljebb 200 ml / m3 mennyiségben. Az esztrich összetétele: az M-400 cement egy része négy rész homok vagy az M-200 egy részének három része homok. A homok legyen a folyó anélkül, hogy agyagot. A második készítmény lehetővé teszi az oldat költségeinek csökkentését a drága cement mennyiségének csökkentésével. Az erőssége a megoldás teljesen összhangban van a maximális terhelés a padlón a fürdőszobában.

Habarcs előkészítése esztrichhez

A nyakkendőnek szigorúan vízszintesnek kell lennie, ebből a célból jelzőfényeket kell használni. A jelzőfények víz- vagy lézersugárzással vannak felszerelve.

Hogyan telepítsünk önálló fűtött padlót a fürdőszobában?

Ez a fajta padló a legmegfelelőbbnek tekinthető, minden helyiségben felszerelhető, függetlenül az általános fűtési rendszer jellemzőitől. Saját fűtőberendezéssel, nem igényel befejező esztricheket, bármilyen típusú befejező bevonatra használható. A fűtési rendszer a következő elemekből áll:

Univerzális fóliaelem

Mit kell telepíteni a padlófűtést?

Hogyan kell telepíteni?

1. lépés: Vegye ki az alapot az építési törmelékből, húzza meg a csővezetékek előzetes elrendezését.

Fontos. Ha a fürdőszoba az első emeleten van, akkor a szigetelőréteg teljes vastagsága kb. 10 cm, az univerzális fólia vastagsága 2-3 cm, az alsó rétegszigetelés magasságát kell beállítani. Ha az OSB alapja, akkor nincs szükség további szigetelési rétegre.

Javasoljuk, hogy a padlófelületet alapozóval kezeljük.

2. lépés Helyezze egymás után a foltos elemeket a meleg padló kiválasztott kontúrja és a lemezeken található szimbólumok szerint. A fóliaelemek lehetővé teszik, hogy a kontúrat kígyóval, kettős kígyóval vagy csigával helyezze el. Az opció konkrét választását a fürdőszoba méretének megfelelően kell elvégezni.

Fóliázott elemek ragasztása

3. lépés: Az elrendezés után elvégezheti a szükséges változtatásokat. Minden normális - ragadja meg az elemeket a durva felületen folyékony körmökkel. Ragasztás az egész felületen nem szükséges alkalmazni, csak néhány pont. Ennek köszönhetően az anyag megtakarítható, és a csatlakozás ereje elegendő a fűtött padló kiváló minőségű telepítéséhez. Ragassza fel a lemezt az alkalmazott ragasztóval a durva felületre, és szorosan nyomja meg.

Lemez szorosan benyomódott a padlóra

4. lépés: Töltsön be egy meleg padló kontúroktól mentes területeket, töltse fel ugyanolyan hab vastagságú habanyaggal. Vegyünk extrudált polisztirol habot, növelt teherbírásával. Ne engedje meg a repedések megjelenését.

Gyakorlati tanácsok. Javasoljuk, hogy zsalu szalagot helyezzen el a falak peremén. Ez megakadályozza a hab kicsapódását a hőtágulás és a padlón való járás során.

A fólialemezek mind sima, mind forgócsatornákkal rendelkeznek, ami használatuk univerzális. Könnyen vághatók és illeszkednek a padló és a kontúr bármilyen konfigurációjához.

5. lépés Helyezze a szekrényt a fűtőelemhez és a szivattyúhoz megfelelő helyre, majd rögzítse dugóval. A vízellátás jelenléte nem számít, de figyeljen a meglévő elektromos vezetékekre, a szekrényt áram alá kell helyezni.

Ezután meg kell várnia néhány órát, hogy a ragasztó tökéletesen gyógyítható legyen. Ne rohanjon a munka elkezdéséhez, ha a tányérok leereszkednek az alapjáról, majd a padlón való járás közben kellemetlen nyöszörgéseket fognak hallani. A fedél eltávolítása nélkül távolítsa el őket.

Lépés 6. Indítsa el a műanyag tömlőt a fóliaelemek hornyaiba. Ha szükség van rá, az új hornyokat bárhová el lehet vágni éles késekkel. Nyomja be a csövet a speciális hornyokba a lábával.

Fontos. A cipőnek sík talpnak kell lennie, ellenkező esetben a fólia megsérülhet. Ez negatív hatással lesz a fürdőszoba fűthető padlójának minőségére és funkcionalitására. Kanyarodáskor a csövet a perforált csatornákba nyomják. A perforáció megszakadt, a cső szorosan illeszkedik a csatornába.

Csővezeték a körön

A csövet könnyű elhelyezni

Fóliavágott csatorna

Lépés 7. Helyezze be a csővégek végeit a szivattyú egység szekrényébe, vágja le a felesleges mennyiséget. Szereljen össze egy tömörítő szerelvény-készletet, és csatlakoztassa a csatlakozókhoz a rajz szerint. A bemenet és a kimenet csatlakozási pontjait az utasítás tartalmazza.

8. lépés: A csomópontnál telepítse a lombik szintjét, és töltse fel az áramkört hűtőfolyadékkal. Ez lehet szokásos víz vagy nem fagyasztó kompozíció. Távolítsa el a kupakot az izzóból, nyissa ki a légtelenítőt, és ellenőrizze a szelepek helyzetét a bypass vonalon. Nyitottaknak kell lenniük.

Lépés 9. Töltse fel a hűtőfolyadékot, amíg a víz nem kezd csöpögni a légtelenítőből. Zárja be és kapcsolja be a szivattyút. Tegye fel a hűtőfolyadékot, amíg a rendszer teljesen el nem engedik a levegőt.

A telepítés befejeződött. Csatlakoztassa az áramot a csomóponthoz, állítsa be a hűtőfolyadék kívánt fűtési hőmérsékletét és kapcsolja be a készüléket. A rendszer elkezdi működését és automatikusan fenntartja az előzőleg beállított paramétereket.