Legfontosabb > Csapok

Csővezeték elosztása a fürdőszobában: a rejtett és nyílt lerakó rendszerek elemzése

Hagyja a fürdőszobában a javításokat a vízcsövek teljes cseréjével? A kommunikáció lapján általában sok idő és pénz vesz igénybe. Elfogadom, szégyen lesz, ha hamarosan javítás után az egyik cső szivárog, vagy komolyabb lesz a leállás. Ennek elkerülése érdekében nemcsak ötletre van szüksége, hanem ismernie kell a csővezetékek alapelveit is a fürdőszobában.

Sok, még kezdő házi mester is készen áll a vízvezeték-munkák elvégzésére. És ez teljesen lehetséges, mivel az új technológiák és anyagok jelentősen leegyszerűsítik a mérnöki rendszerek telepítését és karbantartását. A csövek elosztása a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában is elvégezhető.

Ez a cikk megvitatja a csővezetékek elveit a fürdőszobában. Megmagyarázzuk a különbségeket a tömítések rejtett és nyitott rendszerei között, és elmondjuk, hogyan kell elvégezni a közművek bekötését. Az anyag tematikus fotókat, grafikonokat és videókat tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a probléma lényegét.

Hogyan kezdjünk?

Ne vegyen példát azokról, akik "szemmel" szeretnek mindent megtenni. Kezdje el a jövőbeli elrendezési tervet. Ez feleslegesnek és túl bonyolultnak tűnhet, de ennek ellenére egy ilyen projektre van szükség. Ezzel pontosan meghatározhatja az egyes vízvezetékberendezések optimális helyét, kiválaszthatja a szükséges csővezetékek alkatrészeit és elemeit, és meghatározhatja azok fogyasztását.

Ajánlatos elindítani a projektet a fürdőszobába tervezett egészségügyi berendezések listájáról. Fontos tudni, hogy ha a házban van egy külön WC és egy fürdőszoba, akkor mindkét szobához elrendezési tervet kell készíteni. Ez annak a ténynek az eredménye, hogy kommunikációjuk összeköttetésben áll, és külön nem szerelhető fel.

Miután eldöntötte a vízvezeték-listát, meg kell jelölnie, mely csöveket kell az egyes készülékekhez eljuttatni.

Navigálhat ehhez a sémához:

 • Bármilyen típusú fürdő vagy zuhanyzó. Csatlakoztatja a hideg, meleg vizet, valamint a szennyvizet.
 • Mosdókagyló. Csatorna, meleg és hideg vízellátás.
 • Bidé. Csatlakozás a forró, hideg vízellátáshoz és a szennyvízcsatornához.
 • WC-tál Csatlakoztatja a hidegvizet és a csatorna vezetékét.
 • Mosógép. Csatorna és hidegvízellátás.

A következő szakaszban ki kell alakítanod a jövőbeli projekt alapját. Ehhez pontosan elvégzik a helyiség pontos mérését, amely alapján a rendszer később elkészül. Kívánatos a grafikonpapír megfelelő méretarányú elvégzése.

Minden méretet szigorúan be kell tartani. Ez egy fontos projekt végrehajtásának fontos feltétele. Hasonlóképpen megmérik az összes egészségügyi berendezést is. Méreteikre azért van szükség, hogy a készüléket "a lehető legpontosabban" illesszék be a helyiségbe.

Ha még mindig nincs határozott döntés a vízvezeték elhelyezkedésével kapcsolatban, folytassa a következő lépéseket. Papíron, pontosan a felépített méreteknek megfelelően és a skála elrendezésével megegyező méretben, minden egyes vízvezeték szerelvény sematikus ábrázolása készült.

Ezután kivágják, és az így kapott számok a helyiség elrendezésének megfelelően beállíthatók úgy, hogy a műszerek legjobb helyét elérjék.

A következő követelményeket kell figyelembe venni. Az első a szennyvízcsatorna felújítójától hagyományosan telepített WC-t. Optimális esetben az illesztésen keresztül történő felengedése a felszálló egységhez van csatlakoztatva. Nagy távolság a felszállóktól, és még inkább a csővezetékben lévő fordulatok jelenléte zavarokat okozhat, és nem teszi lehetővé a berendezés normális működését.

A vízvezeték-szerelő készülékeket lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a csatornák a WC-en keresztül kerüljenek. Ez az elzáródások nagyon jó megelőzése lesz.

A vécéhez a lehető legközelebb van a csatorna felújítóhoz ajánlott, hogy egy káddal vagy zuhanytálcával alacsony vízelvezetővel helyezze el. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a hajlamosító hajlamokat. A többi vízvezeték felszerelést bármilyen kényelmesen el lehet helyezni.

Ezenkívül kívánatos a szerelvények műszaki dokumentációjának alapos vizsgálata a csatlakozáshoz. Ha feltételezhető egy tipikus változat, amely biztosítja a csővezeték egyszintű elrendezését és a készülék szennyvízkivezetési tengelyének tengelyét, akkor nem merül fel probléma. Ha az atipikus kapcsolat feltételezhető, fel kell készülnie minden jellemzőjére.

A kapcsolat leggyakrabban a WC-ben lehet. A modelltől függően kisülésük ferde vagy egyenes lehet, valamint a padlóra vagy falra irányítható.

Atipikus lehet a csatlakozás és a zuhanytálca és a fürdők. A lecsapódásuk szétválasztása számos módon hajtható végre. Mindezeket a jellemzőket figyelembe kell venni a tervezési szakaszban.

Miután a vízvezeték telepítési helyek rögzítettek, a munka a megfelelő csővezetékek elhelyezésével kezdődik. A rendszer méretét szigorúan be kell tartani, csak így lehet a csövek helyes elrendezése a fürdőszobában.

Fontos árnyalat. A vízvezeték és a bútorok "elrendezésében" való részvétellel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a helyiség minden ajtaja nyitva kell lennie, és minden készüléknek kényelmesen használhatónak kell lennie.

A műszaki kommunikáció elrendezésének típusai

A vezetékezés megtervezése előtt ismernie kell a létező struktúrák típusát. Csak hárman vannak. És az egyik, az aljzatokon átmenő, gyakorlatilag nem használják. Ezért nem vesszük figyelembe.

Írja be az # 1-et. Soros elrendezés

A hideg és forró víz felhúzóitól az első fogyasztóhoz vezető csapokat alkalmazzák. Ebből csöveket helyeznek a második és tovább. A vízbevitel minden egyes pontja egy tee-el van ellátva, amelyikhez a fogyasztó csatlakozik. Általánosságban ez egy nagyon egyszerű rendszer. Csak akkor használható, ha a vízhasználók száma kicsi.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyszerre több vízkiosztó pont aktiválásával a nyomás nehezen gyengülhet, és elégtelen lehet a berendezés megfelelő működéséhez. Ez a következetes elrendezés fő hátránya.

Azonban az egy fürdőszoba és kis mennyiségű használt vízvezetékkel rendelkező apartmanok esetében ez a lehetőség lehet a legjobb. A rendszer jelentős hátrányai közé tartozik a csere vagy javítás egyik vízelvezető berendezés kikapcsolásának képtelensége.

És ez valószínűleg minden. Míg a szekvenciális elrendezés előnyei sokkal többet. Először is, egyszerű a tervezés és a telepítés. Nem lesz komplex rendszer, minden nagyon egyszerű. Ezenkívül ez az elrendezés a leggazdaságosabb megoldásnak tekinthető. A csövek és egyéb elemek fogyasztása lényegesen alacsonyabb lesz, mint más rendszereknél, a beszerelés költsége is minimális.

2. típus. A kollektor típusának bekötése

A kollektor típusú séma feltételezi, hogy minden fogyasztó a főutcához csatlakozik. Ehhez használjon egy különleges elemet, a gyűjtőt. Ez egy speciális eszköz, amely elosztja a víz áramlását.

Egy összetettebb verzióban, és ez a legjobb, minden kollektor kivezetésén egy elzáró szelep van. A kollektor típusú kábelezés a legalkalmasabb választási lehetőség.

Ennek több oka is van. Az első a nyomásesés hiánya a rendszerben. Minden fogyasztó ugyanazt a jó víznyomást kapja, még akkor is, ha a vízszivattyú minden pontját egyidejűleg működtetik.

Ha valamilyen oknál fogva a rendszer nyomása túl alacsony, akkor a fogyasztók egyikére, például a WC-re átmenetileg korlátozhatja a vízellátást, hogy növelje a nyomást másokra.

Ezenkívül a kollektor bekötése lehetővé teszi, hogy a vízvezetékből le kell tiltani a vízvezeték-szerelvényeket, ha ki kell cserélni vagy javítani kell őket. A rendszer nagyon megbízható. Valójában egy tömör cső minden fogyasztóhoz megy, kapcsolat és egyéb elem nélkül.

A szivárgás csak a gyűjtő területén vagy a készülék közelében található. Itt lesz könnyű felismerni. Emiatt a kollektoros vezetékekkel ellátott csövek rejtett módszerrel biztonságosan felszerelhetők.

Egy másik plusz az egyszerű használat. Ha probléma merül fel a vízvezeték szerelvénnyel, és például egy szivárgás van a keverőben, akkor nincs szükség a mosdó alá mászni. Elég, ha leállítja a meghibásodott elemet vezető szelepet a kollektoron, és várja meg a szakemberek érkezését.

Még egy nő vagy gyermek, aki nem ismeri a vízvezeték finomságait, meg tudja csinálni. Ebben az esetben az összes többi berendezés megfelelően működik.

Azonban a kollektor bekötése bizonyos hátránnyal jár. Először is, a tulajdonosnak több lesz, mint egy következetes rendszer, az összeg. Ez annak köszönhető, hogy minden egyes fogyasztónak fiókot kell elhelyeznie. Sokkal több anyag lesz.

Ezenkívül a kollektorok és az elzáró szelepek felszerelése akkor szükséges, ha a szelepek nincsenek felszerelve. És a rendszer maga sokkal bonyolultabb lesz, mint a sorozatos.

A vízvezetékek felszerelésének módszerei

A vízvezeték-szerelés telepítéséhez két lehetőség közül választhat: rejtett és nyitott. Vizsgáljuk részletesebben az utóbbit. A kültéri telepítés feltételezi, hogy a csövek és egyéb segédeszközök közvetlenül a falra vagy a padló felett helyezkednek el. Rendkívül megkönnyíti és csökkenti a beszerelésük árát. De a fürdőszoba átfogó nézete szenved ettől.

Az 1. módszer. Nyissa ki a tömítést

A nyílt telepítés előnyei magukban foglalják a műszaki kommunikáció állapotának folyamatos nyomon követését. A csövek mindig láthatóak, és a szivárgás megjelenése nem észrevehető.

Egy ilyen csővezeték felszerelése rendkívül egyszerű. A részletek a helyükön vannak rögzítve és rögzítve. Még egy kezdő vízvezeték-szerelő is képes megbirkózni a munkával, természetesen az elemek kombinálásának módjával. A telepítési költség minimális.

A hátrányok közé tartozik a nyitott csövek mechanikai károsodásának lehetősége. De nagyon fontos a műanyag részeknél. Az acélcsövek nem olyan könnyen károsodnak. Emellett a mérnöki kommunikáció mindenki számára elérhető, ami természetesen csúnya. Ezt a hátrányt lehet küzdeni. A huzalozási projekt végrehajtásakor meg kell próbálnia kiválasztani egy helyet a csőfektetéshez, hogy azok a lehető legszembetűnőbbek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem lehet teljesen elrejteni őket. Ezért az otthoni kézművesek mindenféle formatervezést használnak az esztétikai csövek elrejtésére. A legegyszerűbb módja annak, hogy fedezzék őket a dobozban.

Leggyakrabban műanyag panelekből vagy gipszkartonból készült. Az utóbbi nedvességállónak kell lennie, mivel a fürdőszobában használják.

Ha a hely lehetővé teszi, akkor tökéletesen használható olyan hamis falak, amelyek mögött a csöveket lefektetik. A redőnyök jó megoldásnak tűnnek, különösen jól néz ki a mosdó mögött.

A kommunikáció maszkolásának megválasztásával meg kell értened, hogy az esztétika nem akadályozhatja a funkcionalitást, ezért minden maszkolási szerkezetnek olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a csövek vizsgálata és szükséges javítása végbemegy.

Ezenkívül nem javasoljuk a csövek maszkolását. Ez például acélból készült alkatrészek. Hajlamosak a korrózióra, amely különösen gyorsan fejlődik a magas páratartalom mellett. Ezért csak a tiszta képet használják.

Maximálisan - zárja le a könnyen eltávolítható dobozokat, és rendszeresen végezzen vizsgálatokat a külső korrózió megjelenéséért, amelyek azonnal kezdenek harcolni.

2. módszer. A műszaki kommunikáció rejtett elhelyezése

A csövek elrejtése rejtett fürdőszobában az alkatrészek beépítésével történik az épületszerkezetek speciálisan vagy újonnan kialakított üregekbe beépítése. Ezek lehetnek a falakon kavargó kis fülkék vagy vésők, amelyek mérete kissé meghaladja a csövek átmérőjét.

A rejtett elhelyezkedéshez tartozik a csővezeték elhelyezésének esztrichbe való behelyezése, amikor a betonhabarcsréteg fel van szerelve a részeken.

E lehetőség kétségtelen előnye az esztétika. A műszaki kapcsolatok és a kommunikáció teljesen láthatatlan. A csővezetékek csövek vagy víztömítések formájában falra vagy padlóra vannak helyezve. A csövek véletlen károsodása nem lehetséges.

A módszer jelentős hátrányai közé tartozik a komplexitás, a költség és a csővezeték állapotának nyomon követésének képtelensége.

Vegyünk több rejtett telepítést. Először is, ez nem mindig lehetséges. Vágás vagy gouging strobe a falakon megengedett magánházak, épített szilárd tömb vagy tégla, valamint a lakások szabad tervezés.

Az utóbbiban a falak nagyobb vastagságúak. Minden más esetben esetleges ellentmondások az építési szabályzattal.

A csapágyszerkezetek jelentős terhelés alatt vannak. A hornyok jelentősen gyengítik őket. A nagyobb vastagságú falak esetében ez megengedett. A szabványos, a leggyakrabban használt tipikus épületekben, nem.

A shtrob táblák kivitelezése szigorúan tilos minden típusú épületben. Alternatívaként a hornyokat egy falburkolat mögé, egy esztrichbe vagy egy felsõ mennyezetbe lehet helyezni, ha szükséges.

Nehézségek merülhetnek fel a szennyvízcsatornával, ha a padló alatt el kell álcázni. Ez akkor történik, amikor például a fürdőszigeti kommunikációra van szükség, a szoba közepén vagy nagy távolságra a falig. A szennyvízcsövek nagy átmérőjűek, így azokat nem lehet az esztrichbe helyezni.

Ebben az esetben túl nagy és nehéz lesz, ami túlságosan nagy terheléssé válik a padlón, ami egyszerűen nem képes elviselni. A legjobb megoldás - egy kis dobogó építése, amely alatt elegendő hely lesz a közművek számára. A tervezés keret vagy blokk lehet.

Függetlenül attól a helytől, ahol a csővezetéket eltemetik és annak célja, az alkatrészek felszerelési módja nem változik. A vonal összes eleme egy speciális házba illeszkedik, az utóbbi az előkészített technológiai üregbe kerül.

A csővezeték elhelyezése után az üregek tömítettek, az alap síkja egyenetlen. Szükség esetén illessze be a bevonatot.

A rejtett telepítés fő hátránya, hogy képtelen nyomon követni a csővezeték állapotát. Ezért minden elemnek olyan korrózióállónak kell lennie, amennyire csak lehetséges és szorosan kapcsolódik. Az illetékes telepítés nagyon fontos.

A rejtett telepítés legjobb módja a műanyag, réz és fém csövek.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a süllyesztett csöveknél, hogy megakadályozza a kondenzátum kialakulását. Ha ez megtörténik, nedvesség jelenik meg a szerkezet belsejében, amely előbb-utóbb meg fogja okozni a megsemmisítését.

Ezért javasoljuk, hogy a csövet forró vízzel helyezze a hidegre. Ezenkívül mindkét részt be kell szigetelni a szigetelőanyagba, például merilonba vagy hasonlóba.

Tulajdonságok input kommunikáció a lakásban

Miután eldöntöttük, milyen típusú csőszerelést a WC-ben és a fürdőszobában, befejeztük a projekt elkészítését. Annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön, fontos, hogy a kommunikáció a lakáshoz megfelelően történjen. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.

Először is, a beömlőnyílásnál egy zárószelepnek kell lennie, ami szükség esetén le tudja állítani a vízellátást. Ha a szelepek már megvannak, akkor ellenőrizni kell a minőségét.

Az új épületekben általában jó minőségű csomópontok vannak telepítve, régi házaknál az elavult készülékek képesek állni. Ajánlatos a jó minőségű bemeneti gömbcsapot felhelyezni.

Fontos pont. Ha be kell zárnia / kinyitnia kell a készüléket, akkor simán meg kell tennie. A fogantyún lévő éles csavarás hidraulikus sokkot idézhet elő, ami károsíthatja a vízvezetékberendezést.

Közvetlenül a golyóscsap után ajánlott különleges szivárgásvédelmi rendszert felállítani, és elzáró szabályozott szeleppel ellátott. Miután felszerelte az önmosó főszűrőt. Ez eltávolítja a durva szennyeződéseket a vízből, ami jelentősen megnöveli az eszközök élettartamát. Mögötte kell elhelyezni a készülékeket, vízmérőket, ha szükséges.

Ezután csatlakoztathat egy vízáram szabályozót. Ez nem egy kötelező elem. Csak akkor szükséges, ha problémák vannak a víz nyomásával. Továbbá a nyílt vagy rejtett szerelési típus szekvenciális vagy kollektoros huzalozása történik.

Hasznos videó a témában

A csövek elhelyezésének részleteit a fürdőszobában:

A rejtett huzalozás végrehajtása:

A vízellátás és a szennyvíz következtetéseinek kiaknázása:

Függetlenül gondoskodik a csövek a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszoba elég képes otthoni mester. A tapasztalatlan vízvezeték-szerelőnek szigorúan követnie kell az utasítások követelményeit, helyesen és hatékonyan végezze el az összes munkát, válassza ki a megfelelő csöveket és egyéb elemeket. Nem olyan nehéz. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, kérjen szakképzett mentort, vagy kérjen segítséget szakemberektől.

Do-it-yourself vízvezeték szerelés: klasszikus bekötési rajzok és telepítési utasítások

Meg fogod csinálni a javításokat a lakásban? Ezután nem lesz helyénvaló megtudni, hogy a házjavítás egyik legfontosabb szakasza a régi vízvezetékek és csövek újakkal való cseréje, valamint az egészségügyi felszerelések helyének megváltoztatása.

Be kell vallanod, hogy ez eléggé fárasztó folyamat, de ha egy kis időt osztasz el az elméleti rész tanulmányozására, akkor mindent önállóan is el lehet végezni, anélkül hogy szakemberekhez fordulnának. Próbáljuk kitalálni, hogyan kell a fürdőszobában lévő csöveket elrendezni, hogyan kell a vízvezetékeket saját kezűleg telepíteni, és milyen eszközöket és anyagokat használnak.

Ebben a cikkben fogunk beszélni, hogyan lehet a vízvezeték a fürdőszobában, és csatlakoztassa a vízvezeték. És annak érdekében, hogy könnyebben megértsük ezt a problémát, a cikk tematikus fotó- és videóanyagokat kínál.

A projekt fejlesztése és rajz kidolgozása

A sokemeletes épületek jellegzetes projektjei messze nem alkalmasak mindenki számára, és a lakástulajdonosok megpróbálják újracsinálni a vízvezetékeket preferenciájuk szerint. Ez a komplex munka nagyon zavaró és időigényes, azonban ha jól tanulmányozza a probléma elméleti oldalát, és pontosan követi az utasításokat, akkor a munka nagy része (ha nem mindegyik) függetlenül elvégezhető

A részletes csővezeték-telepítési rendszer létrehozása fontos része a legkisebb fürdőszoba javításának. A befejezett projekt segítségével akár egy nem szakember képes lesz arra, hogy kiértékelje a vízvezeték-berendezések új elrendezésének minden előnyét és hátrányát, meghatározza a legmegfelelőbb csőfektetési módszert, és összeállítsa a megfelelő mennyiségű anyagot, valamint az eszközöket.

E nyilvántartások alapján kiszámolhatja az anyagok hozzávetőleges költségét, készíthet valamilyen becslést és megvásárolhat mindent, amire szüksége van egy vagy két alkalommal.

Könnyebb és legegyszerűbb diagramozni több szakaszban. Először le kell rajzolnia a fürdőszoba alaprajzát az ajtó jelzésével. Nem szükséges a helyiség méretét lépcsőzetesen vagy szemmel mérni, az egészségügyi berendezések helyének közelítő jelzésével. Ehhez van egy mérőszalag. Ebből adódóan a mérések mennyire pontosak, az Ön kényelme az egészségügyi csomó használatakor függ.

Ezután a rajzokon az összes egészségügyi berendezés helyét jelöljük, figyelembe véve a skála méretét. A megfelelő vízvezeték nagyon fontos, nem lehet sietni, és mindent jól kell gondolni. Minden eszközt úgy kell elhelyezni, hogy mindegyikhez elegendő hely álljon rendelkezésre.

A kényelem érdekében kivághatja az eszköz kartonpapír feltételes képeit, és a rajzok szerint mozgathatja őket, kiválasztva a legjobb helyet.

Melyik a jobb: szekvenciális vagy kollektoros áramkör?

Ma két általánosan elfogadott huzalozási mintázat létezik - sorozatos és kollektoros.

A szekvenciális (vagy úgynevezett plumbing, tee-fix) rendszer klasszikusnak tekinthető. Minden standard lakóházban és magánházakban használatos, kis területű fürdőszobával. A rendszer nagyon egyszerű - a központi felszállóktól, amelyeken meleg és hideg vizet szállítanak a lakásba, egy fő cső alá van szerelve, ahonnan minden szanitereszközt a lakásban táplálnak.

A saját kezű fürdőszobai fürdőszobai szerelvények felszerelésének hatálya szintén nem túl nagy. Azonban a szekvenciális rendszer előnyei vége. Az ilyen típusú kapcsolat legfőbb hátránya az, hogy minden készülék egy csőből van táplálva, és amikor egy eszköz működik, a nyomás minden másban csökken. Ez azt jelenti, hogy amikor a mosógép vízszivattyúzást végez, a konyhai csapokban lévő nyomás nagyon gyenge lesz, és fordítva.

Egy másik hátrány a leállítás módja. Ha egy vízvezeték szerelvény megszakad, akkor annak javítása érdekében teljesen le kell zárnia a lakásban lévő vizet.

A kollektorrendszert olyan házakban használják, ahol a vízellátó rendszerben nagy terhelés van. Ebben az esetben minden egészségügyi pont kapcsolódik a kollektorhoz.

Leggyakrabban a kollektor el van rejtve egy speciális szekrényben vagy zárt résszel - esztétikai okok miatt. Minden egyes egészségügyi eszköz külön-külön, személyes tapintással csatlakozik a kollektorhoz. Ezzel a csatlakozási módszerrel nagyszámú cső szükséges, és a telepítés hosszú időt vesz majd igénybe.

Annak ellenére, hogy egy ilyen rendszer csatlakoztatásával bonyolítani kell, az előny nyilvánvaló: minden egészségügyi berendezésben a nyomás a vízellátó rendszer bármely üzemmódjában stabil lesz.

Ezenkívül minden eszköz lecsatolható vagy leszerelhető. Ugyanakkor nincs szükség teljesen leállítani a vizet - elég, ha kikapcsolja a csapot a kívánt ágon.

Csatlakoztatás a fürdőszobában

Maga az elrendezés a fürdőszobában nem tér el nagymértékben, így professzionális számítások elvégzése nélkül is megteheti, hogy meghatározza a csövek átmérőjét. A vízellátó rendszerek leggyakrabban egy hüvelykes cső vagy egy hüvelyk és egy negyed átmérőjű csőből készülnek. Az útválasztást általában egy fél hüvelyk átmérőjű csövekkel végzik.

Ami a szennyvízcsatornát illeti, ehhez Du 100 csövet kell elhelyezni, a Du 50 elosztására. Emlékeztetni kell arra, hogy vízszintes helyzetű csatornahálót kell lefektetni egy kissé lejtőn a felszálló felé - kb. 3 centiméter méterenként.

1. lépés. A csővezeték telepítési módjának kiválasztása

A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a nyílt. Ugyanakkor minden cső látható marad. Azonban nem azoknak az embereknek felel meg, akik komolyan gondoskodnak a fürdőszoba kialakításáról. Ebben az esetben el kell rejtőzni a csőrendszert. Ez a módszer magában foglalja azt, hogy a csövet egy speciálisan kialakított csatornába (strobe) helyezzük el, amelyet a falba helyezzünk.

Ami a csatornacsövet illeti, egy speciális csatorna helyére kerül, amelyet azután zárt és kerámia burkolattal borított. Természetesen a csövek minõségének és az ízületek minõségének megteremtésével kapcsolatos rejtett módszer nagymértékben megnõ.

Az alábbiakban megmondjuk, hogy mely csövek használhatók a falak belsejének behelyezésére, és amelyek nem. Amikor rejtett csövet tervezünk, helyezzük el az eszközöket úgy, hogy ne törjük össze a fővárosi falakat, mivel ez tilos a kódok és előírások megalkotásával.

2. lépés. A régi csövek szétszerelése

A régi csövek szétszerelésére szolgáló modern eszközök jelenlétében nem lesz nehéz. Ha a falakba rejtve vannak, akkor lyukat kell nyitni egy perforátorral. Ezután vágja le a csiszológépet.

A régi vízvezetékek szétszerelésénél ügyelni kell a biztonságra. Például a daráló vágókorongja kitörhet a szerszám gondatlan mozgásától és nagy sebességgel, hogy a szerencsétlen mestert közvetlenül az arcába repülje.

Ezért ilyen elektromos szerszámokkal való munkavégzéshez különleges szemüveget vagy átlátszó plexiüveges szemüveget kell használnia, valamint védeni kell a portól - legalább egy egyszerű, olcsó légzőkészüléket.

Általában a régi csővezeték lebontása a következő:

 • Teljesen blokkolja a víz áramlását.
 • Vágja le vagy csavarja le a gyökér darut, ha változtatni kell.
 • Szereljen fel új emelődarukokat az emelők ágaira (ebben az esetben jobb a golyóscsapok használata).
 • Folytassa a vízellátást.
 • Ha lehetséges, a víz lefolyik.
 • Minden egészségügyi berendezést le kell választani a vízellátásból és a szennyvízből.
 • A csövek lazulnak vagy levágódnak.

Ha a régi csöveket a dűbeleken tartják, elegendő a tűk fejét vágni, hogy ne zavarják a befejezést. Mielőtt levágja a régi alkatrészeket, helyezze a vastag műanyag zsákokat új, pontosan beszerelt csapokra. Csomagok szorosan csomagolva csipkével vagy szalaggal.

Ez szükséges az új szelepek por- és szennyeződéstől való védelme érdekében, amely a fal törésekor és a régi berendezés szétszerelésénél fogva jelenik meg.

3. lépés. Csőválasztás

A fémcsövet, amelyet a közelmúltig használták, ahol csak lehetséges, ma nagyon ritkán használják. Ennek oka az anyagi hiányosságok: a telepítés nehézsége (professzionális hegesztő bevonása a munkaba), a korrózió érzékenysége, a csövek belsejében lévő só és lerakódás, és ennek következtében a teljesítménycsökkenés.

Hozzá kell adnia egy fémcső meglehetősen jelentős költségét.

Ma a vízvezeték szereléséhez és a saját kezű fürdőszobai vízvezeték szereléséhez főleg polimer (műanyag) csöveket használnak. Nem tartoznak a fémtermékekben rejlő összes hibához, és csak az erősségük és az olvadási hőmérsékletüknél alacsonyabbak, és ebben az esetben nem játszanak fontos szerepet.

Mi felsoroljuk a csöveket, kezdve a legolcsóbbakkal.

Polipropilén (PP). Nagyon könnyű, korrózióálló anyag. A cső felület sima, így alacsony hidraulikus ellenállást eredményez. A polipropilén cső két változatban van kiadva:

 • A PN 10 és a PN 16 csak hideg vízhez van tervezve, és 10 és 16 atmoszféra nyomásnak vannak kitéve.
 • PN 20, PN 25 - a melegvíz ellátására tervezett fűtőrendszer felszerelésére szolgál, 20 és 25 atmoszférájú nyomásra.

Ezek a fokozatok speciális alumínium vagy üvegszálerősítést tartalmaznak, hogy megakadályozzák a hőmérséklet növelését. A polipropilén cső fő jellemzője vastag falak, nagyméretű csatlakozó szerelvények. De minden alkatrész eléggé olcsó és nagyon egyszerű és gyors.

Polietilén cső. Számos változata van:

 1. HDPE (alacsony nyomású polietilénből készült);
 2. PEX-A, PEX-B, PEX-C - térhálósított polietilén (az összes felsorolt ​​besorolás különböző módon készült);
 3. A PE-RT molekula tömítésű polietilén.

Leggyakrabban polietilén csöveket használnak külső kábelezéshez.

Fémcső. Ennek a csőnek a falai különböző anyagokból készültek, amint azt a név magában foglalja - több réteg polietilénből és alumíniumrétegből. Az ilyen cső és szerelvények drágábbak, mint a polipropilén és a polietilén. Ugyanakkor tartósabbnak, ugyanakkor szerény méretűnek számítanak. A cső nagyon jól hajlik és megtartja alakját.

Kissé fent említettük a rejtett csővezetékeket. Csak a polipropilén csövek alkalmasak erre a módszerre, mivel a monolitikus szerkezettel hegesztettek, amikor a vízvezetékeket saját kezükbe telepítik, és gyakorlatilag kizárt a szivárgás lehetősége.

4. lépés. A polipropilén vezetékeinek beszerelése

A PP csövek fő előnye az erős kapcsolat. Erre a célra egy speciális forrasztó vasat használnak, amely a csövek végeit majdnem az olvadáspontig melegíti. Fűtés után az alkatrészeket szorosan egymáshoz nyomják, majd szorosan össze vannak kötve - egy monolit szerkezetet kapnak.

Annak érdekében, hogy a csatlakozót vagy a fémcsövön átmenjen, speciális szerelvényt használjon fémszálon belül. A forrasztópáka fűtési csövekhez meglehetősen egyszerű és olcsó eszköz, amelyet bármelyik speciális üzletben vásárolhat. A különböző átmérőjű csövek fúvókáit általában forrasztó vasal együtt adják el.

Egy kicsit korábban, amikor a vasalók forrasztása még mindig ritkaság volt a belföldi üzletekben, a kézművesek vasalóból vasalót forrasztottak, és hozzájuk csavarják a megfelelő fúvókákat. A polipropilén csövek vágásához speciális ollók szükségesek, ellenkező esetben a vágás egyenetlen és hígabb lesz.

Ha a polipropilén cső erősített alumíniumfóliával rendelkezik, akkor a vágást speciális szerszámkésszel tisztítani kell. Ha nem, vesz egy csövet üvegszál erősítéssel. Az ilyen cső vágása nem igényel sztrippelést. Ugyanezt teheti, ha egy csövet egy ismeretlen gyártóból vásárol.

Az a tény, hogy az üvegszál erősítés olcsó, így a hibás termék vásárlási valószínűsége jóval alacsonyabb. A rejtett vezetékek elhelyezéséhez speciális polipropilén habra kell szigetelni a polipropilén csövön. Így biztosítja a rendelkezésre álló szabad helyet, amely a polipropilén expozícióhoz szükséges a hőmérséklet hatása alatt.

Hogyan csatlakoztassuk a mosdót?

Először ki kell számolnia a telepítési magasságot. A legtöbb esetben ez nem több, mint 80 cm, de ha kisgyerek van a házban, a mosdót kissé le lehet csökkenteni. Miután meghatározta a magasságot, felhelyeztünk egy jelet a falra. Fókuszálással jelölje meg a fal felületén lévő vízszintes vonalat. Ezután meg kell mérni a mosdó hátsó falának szélességét, és ezt a távolságot le kell állítani a jelzéstől.

Mielőtt a konzolokat a falra szereli, pontosan kiszámolja a távolságot. Ez könnyen elvégezhető: fordítsa át a mosogatót, tegye rá a záróelemeket úgy, hogy azok speciális nyílásba kerüljenek. Ezután mérje meg a tartók közötti távolságot, és vigye át a falra.

Most már lyukakat készíthet, ütődéseket tehet fel, húzza meg a csavarokat. Ezután szereljen be egy csaptelepet a mosogatóra, majd rögzítse azt csavarokkal és alátétekkel, ellenőrizze a mosogató pozícióját a szintre és rögzítse anyával.

Szereljen fel egy gumitömítést a leeresztő nyílásra és szerelje fel a lefolyót, csatlakoztassa a szifonhoz. Az adapter használatával csatlakoztatjuk a szifoncsöveket a csatornába. Rugalmas tömlők használatával csatlakoztassa a forró és hideg vizet a keverőhöz.

Hogyan szereljük fel a mosdót a talapzatra?

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a jelölést megfelelően tegye. Elhelyezzük a talapzatot, és tetejére a mosogatót úgy állítjuk be, hogy a lefolyó pontosan az állvány közepén legyen. Helyét az építés szintjén ellenőrizzük.

Ezt követően óvatosan jelölje meg a tálhoz rögzítés helyének szomszédos falát. Az egész szerkezet ideiglenesen szétszerelhető, hogy lyukakat alakítson ki a falon. Ezután megvertük a tüskéket, megcsavarjuk a csavarokat, csomagolóanyákat rakunk. Most meg kell rögzíteni a mosogató tálat a falhoz. A legfontosabb dolog itt nem túlzás, mivel a kerámia megrepedhet, ha az anyákat szorosan rögzítik.

A talapzat belsejében szifont kell telepíteni, és csatlakoztatni kell a mosogatóhoz és a leeresztő csőhöz - a csatornába.

Ajánlások a WC-tál felszereléséhez

A WC - padló legnépszerűbb modellje. Ha a padló a fürdőszobában kerámia burkolattal van burkolva, a WC alatt meg kell tenni valami puha - például egy darab linóleum vagy gumi. A WC-hez a csatorna összekötéséhez speciális mandzsettát kell használnia. Az egyik vége a toalett kimenetéhez csatlakozik, a másik pedig a csatornahálózatba.

A padlóhoz a toalett speciális rögzítőelemekkel van rögzítve, amelyeket az előre elkészített lyukakba rögzített dűbelekbe helyeznek.

Bizonyos esetekben a WC fel van ragasztva a padlóra epoxi ragasztóval. Ebben az esetben a WC nem használható 12 órán keresztül, amíg a ragasztó teljesen meg nem erősödik.

Hasznos videó a témában

Az eszközök elrendezésével és felszerelésével kapcsolatos tippek a következő videókban találhatók.

Hogyan készítsünk PP vezetékeket?

Hasznos tippek a hegesztéshez PP cső és vízvezeték szerelés:

Ebben a kiadványban csak általános tájékoztatást adtunk a vízvezeték- és csővezetékcserék cseréjéről - ez a téma túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy egy cikkben teljes mértékben feltárjuk. Reméljük azonban, hogy ez az anyag segít a javítások tervezésében és elvégzésében a fürdőszobában, az anyagok kiválasztásában és a vízvezeték szerelvények cseréjében.

Vízvezeték szerelése a fürdőszobában

Mindenkinek szembe kell néznie azzal, hogy fel kell újítani egy lakást előbb-utóbb. És amikor meghozzák a döntést a fürdőszobában, akkor a csövek cseréje nélkül nem lehet. És ha a lakás tulajdonosa jelentősen megváltoztatni kívánja a fürdőszoba kialakítását vagy bármilyen más alapvető változtatást, akkor a fürdőszobai szaniterek telepítése elkerülhetetlen. Csak előzetesen szükséges az anyag megvásárlása, a szükséges eszközök előkészítése és számos árnyalat figyelembevétele.

Mit követel meg az eszközök?

Ha a falak és a padló a fürdőszobában már befejeződött kerámia csempe és a vízvezeték-rögzítés már elvégzett a telepítési helyszíneken, akkor a munka megkezdése előtt készüljön néhány eszköz, nevezetesen:

 • Ütvefúró vagy kalapácsfúró.
 • Víz vagy lézer szint.
 • Fúró kerámia burkolólapokhoz.
 • Hammer.
 • Tengelyek a falak vízvezeték elemeinek rögzítésére.
 • Marker.
 • Phillips csavarhúzó vagy csavarhúzó a kívánt fúvókával.
 • Építő kés.
 • Maszkoló szalag

Fontos! Mielőtt a fürdőszobába helyezi a vízvezetéket, meg kell vizsgálnia az összes kötőelemet, valamint a telepítés sorrendjét, amely rendszerint az egyes termékekre vonatkozó utasításokban szerepel. Mindegyik termékhez mellékelve gyakran minden fogyóeszközt csatlakoztatnak, csak alapos vizsgálat és a szükséges eszköz előkészítése után, elkezdheti a vízvezeték munkáját.

Fürdőszobai telepítés

A fürdőszoba bármilyen javításának folyamata során a vízvezeték szerelvényeinek elrendezése a fürdőszoba helyének meghatározásán alapul, mivel ez a legdimenziósabb tétel, amely a legtöbb helyet foglalja el. Az objektum telepítési folyamata rendkívül egyszerű, de egy bizonyos sorozathoz való ragaszkodást igényel.

A mai napig számos különböző, eltérő méretű fürdõmodell létezik, azonban a vízvezeték csatlakozási terve minden termék esetében megegyezik:

 • Először is gondosan kell vinnie a terméket a helyiségbe, és kb. 50-60 cm távolságra kell a falról felszerelni, hogy minden oldalról szabadon hozzáférhessen. Ha a fürdőszoba fel van szerelve lyukkal a túlfolyás elleni védelem érdekében, akkor az első lépés az, hogy a fúvókát az alsó leeresztő szifonnál leengedi.

Fontos! Mielőtt a fürdőszobát saját kezűleg telepítené, győződjön meg róla, hogy a vásárolt fürdőszobában van egy teljes leeresztő szifon, minden szükséges csatlakozó és pecsét, valamint a telepítésre vonatkozó utasítások. Ha ez nem szerepel, akkor ugyanabban az üzletben minden hiányzó tételt meg kell vásárolnia.

 • Most be kell szerelned az alsó szifont és csatlakoztatnod kell a szennyvízcsatornához - ebből a célból a legjobb a hullámos tömlő használata.
 • Ezután - mielőtt a fürdőszobába helyezi a vízvezetéket, ellenőrizze az alsó szifon csatlakozásának szorosságát. Ehhez csukja be a leeresztő lyukat, és öntsön kis mennyiségű vizet a kádba, kb. A teljes térfogat egynegyedét, száraz rongyot helyezzen a szifon alatt, és várjon 15-20 percet. Ha a rongy szárazon marad, akkor nyissa ki a lyukat, és ürítse ki a vizet, ezzel egyidejűleg ellenőrizve a teljes leeresztő vezetéket a feszességhez.
a tartalomhoz ↑

Fürdőszobai földelés

Ne felejtsük el, hogy mielőtt a fürdőszobába cserélné a vízvezetéket, fém- és öntöttvas fürdők esetén földelőrendszert kell kialakítani.

Fontos! Az akril- vagy porcelánszivattyú nem igényel ilyen földelést.

Így a vízvezeték szerelése a fürdőszobában biztosítja a földelő rendszer felszerelését, különösen akkor, ha különböző elektromos készülékek vannak felszerelve. Ha a lakás potenciálkiegyenlítő rendszerrel rendelkezik, akkor új vízvezeték-berendezés csatlakozik ehhez a rendszerhez.

Abban az esetben, ha ilyen rendszer hiányzik, akkor a fürdőszobában lévő vízvezeték cseréje előtt fel kell hívnia egy villanyszerelőt, aki konzultál veled, vagy telepít egy földelőrendszert.

Különböző típusú mosdókagyló felszerelése

A mosogató telepítési helye függ a felépítésének típusától, a kommunikációs rendszerek méretétől és helyétől. A vízvezeték szerelésének megkezdése előtt meg kell ismerkednie a méretével, figyelembe véve az általánosan elfogadott szabványokat és az egyes családtagok átlagos magasságát.

A leggyakoribb hiba az, hogy először helyezzük el a csöveket a falon, és csak akkor döntsük el, hogy hogyan lehet elrejteni a fürdőszobát a mosdóban, és próbálunk felvenni egy mosogatót vagy WC-tálat a szükséges konstrukcióról.

Fontos! Érdemes megjegyezni, hogy először meg kell vásárolni a vízvezeték minden elemét, alaposan meg kell vizsgálni annak méretét, valamint meg kell határoznia a helyét beltérben. Ezt követően össze kell állítania a vízvezeték felszerelésének elrendezését, csak akkor, ha a csővezetékeket a létrehozott rendszer szerint helyezik el.

Jelenleg a mosogatók leggyakoribb modelljei vannak, amelyek eltérnek a tervezés és a telepítés típusától. Ezek a modellek a következők:

 • Felfüggesztett - a falra szerelve speciális lyukak a tálban vagy a konzolok.
 • Tipus "Moidodyr" - egy könyökös, amely szintén része a bútorok belső.
 • Tipus "Tulipán" - speciális talapzaton elhelyezve.

Fontos! Mielőtt a fürdőszobát saját kezűleg telepítené, figyelembe kell vennie a szennyvízcsatorna típusát.

 • a felfüggesztett típusú mosogatókat úgy tervezték, hogy a csatorna kivezetésére, amely a falon helyezkedik el;
 • olyan termékek, mint a "Moidodyr" vagy a "Tulip", telepíthetőek szennyvízzel, ami kimozdul a padlóról.

Fontos! A telepítést úgy kell elvégezni, hogy szabadon hozzáférhessen minden fontos kommunikációs csomóponthoz, ami lehetővé teszi a vízvezeték-berendezések javítását vagy karbantartását.

WC csésze felszerelése

Amint azt már említettük, a vízvezeték szerelése a fürdőszobában nagymértékben függ a szennyvízcsatornától. Gyakran, a fürdőszoba tervezésénél sokan pontosan a csatorna bemenetéhez csatlakoznak, ami nagymértékben korlátozza a teljes elrendezés lehetőségét. Először is meg kell vizsgálni a csatornarendszer rendszerét és minden jellemzőjét, miután csak azt tervezi, hogy az egészségügyi felszerelést a fürdőszobába helyezi.

A szivárgócsöveket háromféleképpen osztják szét a helyiségbe való elhelyezés lehetőségével:

 • Vízszintes vevőkészülék falra szerelve.
 • A padlóba egy függőleges vevővel van felszerelve.
 • Nyissa ki a sarokbeállítást tilt vevővel.

Ha a pénzügyi lehetőségek és a helyiségek mérete lehetővé teszi, a fürdőszobában lévő egészségügyi berendezések elhelyezését úgy kell megtervezni, hogy a teljes csatornahálózat a helyiség egyik falán egy speciálisan kialakított rés mögé rejtőzzön, és ne hordozza az összes készüléket különböző szögekbe.

Fontos! A fürdőszobában végzett vízvezetékszerelést a fürdőszobában a legjobb megoldás egy WC-tál felszerelésével telepíteni - ezek a modellek lehetővé teszik a helytakarékos megtakarítást, mivel nem kötődnek a csatorna-száj helyéhez, mivel egy hullámosított csövet használnak a csatlakoztatáshoz.

Videó felvétel

A vízvezeték telepítése a fürdőszobába saját kezűleg - felelős és fontos dolog, ami bizonyos ismereteket és készségeket igényel. Azonban, miután foglalkozott az összes árnyalattal, és elvégezte az összes munkát magad, akkor jelentősen megmentheti a családi költségvetést.

Vízvezeték szerelése a fürdőszobában: szakaszok, árnyalatok, ajánlások

Ebből a cikkből megtudhatja:

 • Mi a projekt és a rajz a vízvezeték szereléséhez?
 • Hogyan szereljünk fel vízvezetéket a fürdőszobában?
 • Hogyan kell hígítani a csövet a vízvezeték szereléséhez a fürdőszobában
 • Hogyan válasszunk ki egy csövet a vízvezeték szereléséhez a fürdőszobában

A fürdőszobában a vízvezeték cseréje és felszerelése az egyik legfontosabb része a lakóövezet nagyjavításának. Itt számos komplex műveletet kell végrehajtani, beleértve a csővezetékeket és a csatlakozó szerelvényeket. Az ebben a cikkben ismertetett információk felhasználásával megtanulhatja, hogyan kell elvégeznie ezt a munkát magának és milyen eszközöket kell tennie.

A vízvezeték szerelése a fürdőszobában kezdődik a projekt és a rajz

A lakóépületek projektjeinek szabványos elhelyezése nem mindig megfelelő és ésszerű. Ebben a tekintetben sok lakástulajdonos úgy dönt, hogy rekonstruál, beleértve az új vízvezeték szerelését a fürdőszobában. Ez meglehetősen időigényes művelet, amely különleges ismereteket és készségeket igényel. Ugyanakkor, a szerszámok és utasítások elérhetőségével a szaniterek felszerelése a fürdőszobában kézzel is elvégezhető.

Az ilyen rekonstrukció egyik szakasza a vízvezetékek bekötési rajzainak kialakításához kapcsolódik. A befejezett projekt alapján értékelheti a csövek helyének gyakorlatiasságát, és felsorolhatja a szükséges anyagokat.

A kényelem érdekében a csövek elrendezésének és a fürdőszobában történő elhelyezése szakaszosan történik. Az első szakaszban a helyiség tervrajzát a méretek és az ajtónyílás jelölésével állítják össze. A mérések pontossága a maximális kényelmet biztosítja, amikor a fürdőszobában vízvezetékeket használnak.

Miután eltávolította a méréseket a rajzokon, meg kell adnia az egészségügyi berendezések pontos helyét. Különös figyelmet kell fordítani a vízvezeték helyes elhelyezésére az ergonómia és a felhasználó kényelme szempontjából. Minden eszközhöz elegendő hely legyen. Az egyértelműség kedvéért elkészítheti a vízvezetékeket tartalmazó kartonpapír vázlatokat, figyelembe véve a rajz méretarányát. A vízvezeték szerelvényeket kivágó modellek mozgathatók a rajzon, hogy meghatározzák a legmegfelelőbb telepítési helyet.

1 ajtó; 2 - WC; 3 - mosogató; 4 - zuhanykabin; 5 - mosógép.

A vízvezeték szerelése a fürdőszobában különféle elrendezést igényel

Miután kiválasztotta a fürdőszobai szaniterek telepítésének helyét, meg kell határozni a csövek (soros vagy kollektoros) elosztásának optimális módját.

A szekvenciális kábelezést a kisléptékű épületek vagy magánházak tipikus projektjeihez használják kompakt helyiségekkel a fürdőszobák számára. Ezt a módszert klasszikus vagy hármas kábelezésnek is nevezhetjük. Ebben az esetben meleg és hideg vizet vezetnek be a fő csöveken keresztül, amelyekhez a vízvezeték-berendezések sorba vannak kötve.

A helyiségekben a vízvezeték-szerelvények és a főcső összekötésére szolgáló csapok fel vannak szerelve. Szekvenciális huzalozással a csövek teljes hossza minimális, ezért ez a módszer gazdaságosabb. A klasszikus változat másik előnye a kis mennyiségű munka, amelyet a fürdőszobában lévő vízvezeték szereléséhez kell elvégezni. De az egyik csőből származó víz eloszlásának összes pontossága sok hátránnyal jár. A legfőbb hátrány az, hogy ha egy vízellátó készüléket bekapcsol, akkor a többiek nyomása csökken. Más szavakkal, amikor a fürdőt vízzel kell kitölteni, a mosdócsapban lévő nyomás gyenge lesz.

Ezenkívül soros csatlakoztatás esetén jelentős kellemetlenségek merülnek fel a vízvezeték-javítások során, mivel egyszeres csapolás esetén meg kell akadályozni a víz áramlását a vízbevitel egyéb pontjaihoz.

A gyűjtőrendszert nagyszámú fogyasztóban használják, és nagy terhelést jelentenek a vízellátó rendszerben. Ez a módszer magában foglalja az összes meglévő vízvezetéknek a kollektorhoz való külön csatlakozását.

A nagy átmérőjű vízelosztó több kivezetéssel gyűjtőként szolgál, amelyek mindegyike külön csaptel rendelkezik. A helytakarékosság érdekében és annak érdekében, hogy ne sérüljön a teljes belső kialakítás, a kollektor telepítése szaniter szekrényben vagy speciálisan felszerelt fülkében történik. Az összes vízvezeték csatlakoztatása a kollektorhoz külön csapok segítségével történik.

A gyűjtőcsatlakozó vízvezeték nagyszámú csővezeték használatát és munkaigényes munkát foglal magában. Az ilyen nehézségeket kompenzálja a kényelem a vízvezeték működtetésében: a nyomás a vízbevitel minden pontján stabil lesz, és a javítási munkák elvégzéséhez elegendő egy olyan kifolyást megakadályozni, amely lehetővé teszi más egészségügyi berendezések használatát.

Ajánlott cikkek ebben a témában:

Mivel a fürdőszoba nem túl nagy, a vízvezeték szerelése, valamint a csövek számítása és elosztása önmagában is elvégezhető. A vízfelhúzók általában hüvelyk vagy труб csövekkel vannak felszerelve. A vezetékek csövek használják ½ hüvelyk.

A szennyvízelvezetők számára a DN 100 cső a legjobb megoldás, és egy DN 50 csövet használnak a szennyvízelvezető berendezés csatlakoztatásához a szennyvízcsatornához.

A fürdőszobában a vízvezeték-telepítés lehetetlen, ha nincsenek megfelelően kiválasztott csövek

A vízvezeték szereléséhez meg kell szüntetni a régi csövet is. Ehhez a művelethez szükség lehet speciális eszközre. A falba rejtett csövek eltávolításához egy kalapácsfúróra van szükség. A daráló segítségével kivághatja őket.

A bontás végrehajtása magában foglalja a biztonsági előírások szigorú betartását. A sérülések elkerülése érdekében az elektromos kéziszerszám használata esetén biztonsági szemüveget kell használni. A légzőrendszer por elleni védelme érdekében légzésvédőt kell viselni. Ezenkívül az ilyen munkát kesztyűvel kell elvégezni.

A régi csövek szétszerelésének lépései:

 1. Zárja le a vízellátást.
 2. Csavarja le vagy vágja le a gyökérdarabokat (szükség esetén csere).
 3. Új csapok felhelyezése az ágakra (kívánatos a golyóscsapok használata).
 4. Folytassa a vízellátást.
 5. Ha lehetséges, engedje le a vizet.
 6. Húzza ki az összes eszközt a vízellátásból és a szennyvízből.
 7. Cserélje ki vagy vágja le a csövet.

Ha a régi csövek rögzítését tüskékkel végezték el, elegendő a fejük levágására, hogy ne zavarja a befejező munkát. A régi elemek vágása előtt meg kell kezdeni egy sűrű polietilén csomagot a csapokra.

Hogyan válasszunk csöveket a vízvezeték szereléséhez? A gyártók széles választékot kínálnak különböző csövekhez a vízvezetékek elrendezéséhez, ezért az optimális választás kiválasztása bizonyos nehézségeket okozhat.

Korábban fémcsöveket használtak a vízvezetékek belső elosztására. Ma gyakorlatilag nem használják őket a telepítés bonyolultsága miatt (hegesztés szükséges), alacsony a korrózióval szembeni ellenállás, valamint a működési sebesség csökkenése (a sók a fémcsövek belső felületén helyezkednek el és a lépték képződik). Ennek a lehetőségnek a hátrányai közé tartozik a fémcsövek magas költsége.

Vízvezeték szereléséhez és csatlakoztatásához a leggyakrabban használt műanyag csövek. A műanyag csövek mentesek a fenti hátrányoktól.

Vegye figyelembe a csövek különböző lehetőségeit, kezdve a legkedvezőbb áron.

Polipropilén (PP). Ez egy viszonylag könnyű és korrózióálló anyag. A polipropilén csövek sima belső felülete minimális hidraulikus ellenállást biztosít.

A PP csöveket két változatban mutatjuk be:

 • PN 10 és PN 16 a hidegvízellátás biztosítására szolgál, ahol a nyomás nem haladja meg a 10 és 16 atm értéket.
 • PN 20, PN 25 - 20 és 25 atm nyomáson működő fűtési rendszerekhez.

Az itt bemutatott csőmárkák erősített alumínium vagy üvegszálas réteget tartalmaznak, amely megakadályozza a hőtágulást. A PP csövek jellemzője a vastag falak jelenléte, ami a méretek összekötő szerelvényeinek használatához vezet. Ezt a hátrányt kompenzálja az egyszerű telepítés, valamint a csövek és szelepek megfizethető költsége.

A polietilén csövek típusai:

 • HDPE (alacsony nyomású polietilén).
 • PEX-A, PEX-B, PEX-C - térhálósított polietilén (mindegyik márka különbözik a gyártási módtól).
 • PE-RT - polietilén molekuláris tömörítéssel.

A polietilén termékeket főként külső csővezetékekhez használják.

A polietilén csővezetékei különböznek a tartósságtól, a rugalmasságtól és a tartósságtól. Meg kell jegyezni, hogy a polietilén csövek szerelvényei meglehetősen magasak. Ezt a típusú csövet használják csővezetékek földelésére.

A fém-műanyag csövek több réteg polietilénből és alumíniumból állnak. Ez a lehetőség a polipropilén és a polietilén csővezetékekkel összehasonlítva még nagyobb költséggel jár.

Ugyanakkor a fém-műanyag cső lesz a legtartósabb, és a szerelvények az ilyen termékek nem túl nagyok. A fém-műanyag csövek lerakása egyszerűsödik, mivel a csövek könnyen hajlíthatók és jól formálódnak.

Miután átvizsgáltuk a csővezetékek fő típusát a fürdőszobában lévő vízvezeték szereléséhez, térjünk vissza a szerelési munkákhoz.

A legegyszerűbb és leggyorsabb módja a csövek nyílt módon történő felszerelése, de ez a lehetőség megakadályozhatja az érdekes fürdőszobai belsőépítészet kialakítását.

A csövek elosztásának zárt módszerével előkészített hornyok (csatornák) vannak felszerelve.

A csövek elhelyezése után a csatorna zárt és kerámia burkolattal van lezárva. Rejtett bekötési mód esetén különös figyelmet kell fordítani a csövek minőségére és a csatlakozások megbízhatóságára. Ehhez polipropilén csöveket használnak, amelyek megfelelő hegesztés után garantálják a szivárgás hiányát.

A csővezetékek elosztásának tervezésénél el kell kerülni, hogy el kell kerülni a csatornákat a teherhordó falakon.

Csővezeték beszerelése a fürdőszobában történő szerelés során

Fontolja meg, hogyan szerelje fel a vízvezetékeket a fürdőszobában a polipropilén csövek használatával. Amint fentebb megjegyeztük, az ilyen csövek képesek megbízható kapcsolatot teremteni. A polipropilén csővezeték egyes elemeinek hegesztéséhez különleges forrasztó vasalókat használnak. A csatlakoztatandó csövek végeit az olvadáshoz közeli hőmérsékleten melegítik és összenyomják. Az eredmény egy szilárd monolitikus kapcsolat. Ha dugócsatlakozást vagy fémcsőre való átmenetet kíván létrehozni, belső fémszálas szerelvényeket használnak.

Vegyél egy forrasztópasztát a polipropilén csövek megfizethető áron történő összekapcsolására szaküzletekben. Az ilyen eszközök megjelenése előtt a kiskereskedelemben egyes kézművesek vasaló vasalókat terveztek. A PP csövek vágásához speciális ollókat használnak, amelyek lehetővé teszik még a szép vágásokat is. A fóliával megerősített csövek széleinek eltávolításához egy kaparóként használt eszközt használnak. Annak érdekében, hogy ne vásároljon ilyen eszközt, válasszon polipropilén csöveket erősített üvegszálas, amelyek vágása nem kell védeni. Az ilyen csövek megválasztása megvédi Önt attól, hogy alacsony minőségű termékeket vásárol. Az a tény, hogy az üvegszállal erősített csőtermékek olcsóak, ezért gyakorlatilag nincsenek hamisítványok ebben a szegmensben.

Ha úgy döntenek, hogy a polipropilén csöveket rejtve elhelyezik a fürdőszobában lévő vízvezeték szereléséhez, különleges szigeteléssel kell védeni őket a polietilén habra. Ez létrehozza a csővezeték hőtágulásához szükséges szabad területet.

A vízvezetékcsatlakozások lehető legteljesebb összeállításához kövesse a következő szabályt: a keverők számára szerelje fel a szerelvényeket egy belső menettel és a külső menetes csatlakozású tömlőkhöz.

Annak ellenére, hogy a vízvezeték polipropiléncsövekből való elhelyezése egyszerűen egyszerű, gondosan követni kell az összes ajánlást. Például az illesztés rossz elforgatási szöge miatt nehéz lehet a keverőt behelyezni vagy szivárogni fog. Ezenkívül, figyelembe véve a szerelvények középpontjainak 15 cm-es távolság biztosítását, szabványos paraméterekkel ellátott szerelősávot kell használni.

Ha a vízellátás rejtett megoszlását el kell végezni, amelyet gipszkarton vagy gipsz zár le, nem szabad azonnal forrasztani a szerelvényeket vagy a hűtőbordát a keverő felszereléséhez. Végezd el a csövek maradványait és forraszd őket dugókkal. Amikor befejezte a befejezést, forraszolja a szerelvényeket úgy, hogy később a szint alá esik az arcon (pl. Kerámialapokkal). Kerámia burkolólapok esetén a csöveket 6-10 mm-re kell húzni a vakolat szintje felett (a csőszakasz hossza függ a csempe és a ragasztóréteg vastagságától).

Kiváló minőségű vízvezeték szerelés a fürdőszobában függ a padlótól és az elektromosságtól

Még a fürdőszobában a legmagasabb minőségű vízvezeték-szerelés sem nyújt gyönyörű kialakítást, ha nincs jó megvilágítás. A beszéd ebben az esetben nem annyira a fényesség, mint a lámpák helye.

Nos, ha a fürdőszobában levő fény két oldalról leesik - a felső és az oldalsó. Ennek elérése segít a mennyezet- és a fali lámpák szerelésében. Ebben az esetben a lámpák fényerejének olyannak kell lennie, hogy a fényes kerámiák ne vakítsák túl a szemüket. A legjobb megoldás a mennyezetre fektetni (süllyesztett vagy felsõ) és a tükör két oldalán található fali lámpatesteket.

Mivel a fürdőszobában megnövekedett páratartalom van, gondoskodni kell az elektromos készülékek megbízható földeléséről. Ezt a pontot vezetékezéskor is biztosítani kell. Ebben az esetben a vezetékeknek elegendő keresztmetszettel kell rendelkezniük, mivel a jövőben csak a helyiségek teljes javításával helyettesíthetők. Az elektromos kazán és mosógép esetében jobb, ha 2-3 mm keresztmetszetű rézhuzalokat használnak.

A padlójelzők elrendezésével biztosan létrejön. Attól függ, hogy a szaniterek jó minőségű beépítése a fürdőszobában van-e. A szaniter berendezéseknek pontosan a padlón és a falakhoz kell igazodniuk.

A vízvezeték egyes elemeinek beépítése a padlóhoz vagy a falhoz rögzíthető. Fontos, hogy biztosítsuk a szükséges merevséget és a felület síkosságát (gipszkartonra szerelt szerkezeteknél, a keretre erősítő profilok vannak felszerelve).

Különböző módok a fürdőszoba felszerelésére

A fürdőszobába beépített vízvezeték a saját kezűkkel meglehetősen bonyolult eljárás. Különösen akkor, amikor egy fürdőszoba szerkezetét telepítik. Az összes szükséges kötőelem betűkkel és az utasítással együtt szállítjuk. Minden fürdőszobai modellnek saját telepítési lehetőségei vannak.

 1. Öntöttvas fürdőt bárhol elhelyezhet a helyiségben. Jellemzően ez a kialakítás már megbízható lábakkal rendelkezik, amelyeket a testre csavarokkal vagy acél ékekkel rögzítettek. A nehéz fürdőszoba felszereléséhez a vízvezeték további rögzítése szükséges, sarkok vagy tégla alapozásával.
 2. Az acélfürdő beüzemelését a fal melletti padlón történő rögzítéssel kell elvégezni. Az ilyen betűtípus több támogatási pontot igényel. Az acélkád felszerelhető lábakkal, de nem mindig biztosítják a szükséges szerkezeti szilárdságot. A telepítés megbízhatóságának növelése érdekében használhat fémprofilt, tégla dobozt vagy betétet a falba.
 3. Az akrilfürdő felszerelése egyenletes terheléseloszlást jelent. Ellenkező esetben fennáll annak a veszélye, hogy a betűtípus megreped. A legmegbízhatóbb megoldás az akril modellek telepítéséhez egy további pódium elrendezése tégla vagy fém keretből.

Függetlenül attól, hogy mi a fürdő, mielőtt felszerelné, csatolnia kell egy lefolyót. Ennek a feladatnak a megkönnyítése érdekében a betűtípust az oldalára kell helyezni és a leeresztő csöveket a falhoz kell csatlakoztatni. Ezután megnézzük, hogy a tégla és a fémkeret alapja hogyan segíti a vízvezeték szerelését és rögzítését.

A fürdőszoba felszerelése egy téglagyárra (keret)

A vízvezeték szerelésének ez a lehetősége megfelelő, ha a fürdőkád nem töltődik lábakkal. De még a lábaknál is használhat téglákat a szerkezet megbízhatóságának növelése érdekében. Ehhez választhat egy hosszanti vagy keresztirányú téglából:

 • A keresztkötés a betűtípust közvetlenül a téglára telepíti. Ebben az esetben elő kell készíteni a fém sarkokat, amelyek segítségével a vízvezeték szerelvényeket rögzítik a falra. Ez további támogatást biztosít a fürdő számára. A sarkok behelyezése tüskéken történik;
 • hosszanti falazatot használnak a lábfürdő telepítéséhez. Ehhez egy keret téglából készül, amelyben a betűtípus építése kerül. A fürdő falai és a tégla közötti helyet habjal kell feltölteni, ebben az esetben a vízvezeték szerelése fenntarthatóbb lesz.

Ha a kád felhelyezése után kerámia burkolólapokkal kívánja furnérozni, használhat készenléti képernyőket, amelyek merevebbek. Ebben az esetben a kád kinyúló vége és oldalsó mandzsetta csuklóval van rögzítve. A falazatot a beépítés során a kád felnagyítására is fel lehet használni.

A fürdő felszerelése fémkerettel

Ezt az opciót általában akril betűkészletek telepítésére használják. A fém keret a modellcsomagban található, de külön kaphatók. A fém keretre történő szerelés a következő sorrendben történik:

 1. Az önfúró csavarokkal ellátott szerelőlemezeket a fürdő aljához kell rögzíteni. A rögzítési pontok a betűk falainak megvastagodásának helyén vannak.
 2. Ezután a fürdő lábai sínekre vannak szerelve és csavarokkal vannak rögzítve.
 3. Ezután a fürdőt a padlóra lehet szerelni, és meg kell jelölni a falra érkező oldalak pontját. Ezen a pontokon fel kell szerelni a szerelőlemezeket.
 4. A fürdő oldalán és a sávon néhány milliméternyi rés maradhat. Ez a rés eltűnik, miután a kád feltöltődött vízzel.

A fürdőkádra szerelt fémből készült keret lecsillapítaná a munkahelyi tüzelésű téglákkal kapcsolatos munkafolyamatokat, és megvédi a fürdőt a felborulás ellen. A betűtípus bezárása után bezáródik a képernyő.

Fürdő telepítése egy fülkebe

A vízvezeték szerelése egy kis fürdőszobában számos probléma kíséri. Először is, nincs elég hely a fürdő befogadására, másrészt a telepítés ilyen körülmények között sokkal bonyolultabb. Az megoldás lehet egy kád felhelyezése egy olyan résbe, amely további merevséget biztosít a szerkezethez. Ezt a következők szerint teheti meg:

 • a beszerelés előtt szükségessé kell tenni a hornyokat egy résen egy perforátorral vagy egy csiszolóval, gyémánt tárcsával;
 • Helyezze a mandzsettát a nyílásokba;
 • a fürdő lábának elégtelen megbízhatósága esetén a betűtípust egy olyan fémprofil segítségével lehet rögzíteni, amelyen a fürdő bilincsjeit támogatják.

Az ilyen szerelés nagy stabilitást biztosít a szerkezetnek és a betét és a fal csésze közötti holtjáték hiányának.

A fürdőt habosították is. Először is, szükség van a szerkezet magasságának beállítására lábak vagy téglaalap segítségével. Ezután csatlakoztassa a leeresztőcsövet és szerelje fel a kádat a falhoz minimális résszel (1-1,5 mm). Ezután a betűt meg kell tölteni vízzel, és töltse fel a helyet a falak között a fürdő, a fal, a padló és a lábak hab. Ennek a műveletnek a végrehajtása során figyelembe kell venni a hab expozícióját.

Más szükséges vízvezeték szerelése a fürdőszobában

héj

Tekintsük a mosogató beépítési jellemzőit a fürdőszobában. Ugyanazt a sémát használja, mint a fürdőkád telepítésekor. Nem kellően bonyolult a vízvezeték szerelése saját fürdőszobában. A mosdót az állványra kell helyezni (kerámia láb, edény, stb.). A mosogató telepítése előtt helyezze el a megfelelő helyre, ellenőrizze a vízszintes szerkezetet egy szinttel, és jelölje meg a szerelési lyukakat. Ezekben a helyeken lyukakat kell fúrni, majd helyezze be a dugókat, és húzza meg őket. A mosogatónak könnyen illeszkednie kell ezeknek a csapoknak.

Ezután telepíteni kell egy lefolyót. Szifon kiválasztásakor figyelembe kell venni a csatlakozó hullámok vagy csövek méreteit, amelyeknek meg kell felelniük a csatorna keresztmetszetének. A szabványos szennyvízcsövek átmérője 5 cm, de a sok áruházban megvásárolható hullámhosszúság 3 cm, az átmenő mandzsettát pedig a csatornacsatornához csatlakoztatják. Mielőtt összeszerelné a mandzsettákat és a tömítőgyűrűt a nagyobb szűkülethez, szilikonnal kell kezelni.

A mosogató "tulipán" telepítéséhez szifon hullámokat kell összegyűjtened, mivel nehezíti a tálat a lábra helyezni. Amikor a mosdót a szekrényre helyezi, a lyukakat egy lyukkal és fa koronával kell kialakítani. A fürdőszobai bútorok gyártói nem tesznek ilyen nyílást, mert nem feltétlenül világos, hogy hol helyezkedik el a szennyvízelvezető nyílás.

Ha a keverő mosogatóval van felszerelve, akkor jobb, ha a mosogatót egy talapzatra helyezi. Csatlakoztassa a tömlőket a keverőhöz. Ezután a héj teljesen össze van szerelve egy talppal, a tömlők csatlakoznak a vízvezeték-rendszerhez és a szifon szennyvízzel. Miután a telepítés befejeződött, ellenőrizze a mosogatót a szivárgás hiánya miatt, és a mosdókagyló és a fal közötti érintkezési vonalat szilikon tömítőanyaggal dolgozza fel.

WC-tál

Először is, a WC-tálat a speciális csatornarendszerrel vagy műanyag sarokkal kell a csatornahálózathoz csatlakoztatni. Ha egy tömítőgyűrű helyett egy műanyag csövet használ (szögben van), ne felejts el egy speciális gumitömítőgyűrűt felhelyezni egy olyan membránnal, amely illeszkedik a WC-tál nyakához (az úgynevezett szirom).

A WC-csésze felszerelését olyan módon végzik, hogy a padlón biztonságosan álljon, és ne lógjon a csatornába. A csatorna sárgaréz csőből a hullámosságra vagy a sarokba való átmenetre a speciális mandzsettát alkalmazzák.

A szerkezet beállításakor ügyelni kell arra, hogy a helyiség, a csapok, a csövek stb. Sarkai ne zavarják a tartály felszerelését. Szükség van a tartály rögzítésének helyére, és fúrni a rögzítő lyukakat. Ezután a tartály össze van szerelve, fel van szerelve a WC-tálra, és a szerkezet csatlakozik a szennyvízcsatornához. A tömítőgyűrűket szilikonnal kell kenni. A tartályt vízhez kell csatlakoztatni, be kell állítani a töltést és ellenőrizni kell a tömítettséget. A WC-edény alapját az esztétika számára és a víz behatolás elleni védelmére fehér szilikonnal kell kezelni.

Attól tart, hogy a javítás megkezdése után soha nem fog véget érni?

A "Saját javítás" céggel ez nem fog megtörténni.

 • Tiszta határidők. A megrendelés összegének 5% -át a késedelem minden napjára visszafizetjük;
 • Minőségbiztosítás. Minden előre nem látható költség megtérítése saját költségén történik;
 • Fix becslés. A munka költsége nem fog növekedni. Azonnal határozza meg az árat a szerződésben;
 • A részletfizetési terv 0%. Nincs előleg. Indítsa el a javításokat most;
 • Ingyenes tervezési projekt. Tervezési projekt és a lakás 3D látványterve.

Hívjon fel egy hívást és fedezze fel a javítás költségeit!