Legfontosabb > Bútor

Útmutató a vízvezeték-vezetékezés önálló telepítéséhez a lakásban

A vízvezeték-szerelvény új épületben vagy bármely lakásban fontos folyamat. A vízvezeték elrendezése saját kezével nagyon valóságos, fontos a helyes rendszer és a vízvezeték szerelésének ismerete. Ez nagyon nehéz és nagyon felelősségteljes munka. Attól függően, hogy hogyan kell gondosan kidolgozni és gondosan végrehajtani, attól függ, hogy a lakás teljes vízvezeték-rendszerének hatékonysága milyen. A meglévő építési és összeszerelési technológia ezen a területen meglehetősen egyszerű és megfizethető. Ezért nem kell rohanni a vízvezetékszereléshez. Sokan saját kezükben biztonságosan elvégezhetik az egészségügyi berendezések bekötését vagy felszerelését. Ezenkívül a kérdés ilyen megfogalmazása még mindig egy bizonyos összeget fog megtakarítani a családi költségvetésben.

Természetesen, mielőtt elkezdené a munkát, meg kell fegyverkeznie bizonyos tudással, amely lehetővé teszi, hogy alaposan tanulmányozza, elemezze a helyzetet, majd gondoskodjon a későbbi lépések megfelelő lépésről lépésre történő végrehajtásáról. Ahhoz, hogy segítsen a kezeidnek magas színvonalú elrendezésben, próbálja meg kezelni az árnyalatokat, a nehézségeket, a főbb szakaszokat.

 • 1 A vízvezeték elrendezésének tervezése és az alapvető kommunikációs vezetékek tervezése
 • 2 Telepítési módszer
  • 2.1 A vízvezetékek kültéri felszerelése
  • 2.2 Rejtett kábelezés
 • 3 bekötési rajz
 • 4 Tervezési elrendezés
 • 5 Anyagok és szerszámok
 • 6 Elrendezés és technológiai részletek
 • 7 Csatornacsövek felszerelése
 • Következtetés

Tervezze meg a vízvezeték szerelését és az alapvető kommunikációs vezetékeket

Csővezeték és gipszkarton mögött rejtve

Természetesen minden tulajdonosnak előre terveznie kell a fürdőszobába, a WC-ben vagy a kombinált fürdőszoba alapvető egészségügyi és háztartási készülékekbe, ezek a következők:

 • fürdőszoba;
 • Zuhanykabin;
 • WC-tál;
 • bidé;
 • Mosógép;
 • Mosdó;
 • Higiénikus zuhany;
 • Fűtőkazán.

Ha ezt a választást meg kell határozni, és alapvető dimenzióikat finomítani kell, akkor a mérnöki kommunikációról kell dönteni. A fürdőhöz, zuhanyhoz, bidéhez, mosdókagyló vezetékéhez szükséges a szennyvíz, meleg és hideg víz. A WC-hez, mosógép ahhoz, hogy hideg vizet juttasson el és elszívja a szennyvizet. A higiéniai zuhanyt és a fűtőkészüléket meleg és hideg vízvezeték csövekkel kell ellátni.

Annak érdekében, hogy vázlatosan kijelölhesse a vízvezeték-szerelvények elrendezését, elkezdjük a főbb tisztázási szempontokat.

Felszerelési módszer

A csővezeték kétféle módon történhet: nyitott vagy zárt. A megbízhatóság szempontjából ezek a telepítési rendszerek megközelítőleg azonosak, de bizonyos különbségek vannak közöttük.

Vízi csövek kültéri felszerelése

Fotó nyílt cső telepítés

Nyitott szerelés esetén feltételezhető a csövek szerelése a padlóra vagy a falra Ha lehetséges, elrejthetők a hamis fal vagy bármilyen díszítőelem alatt. A nyitott telepítés előnyei:

 1. Csövek elhelyezése.
 2. Egyszerű telepítés, karbantartás, javítás.
 3. Könnyű elrendezés.
 4. Nincs szükség a falakra.
 5. Nem költségcsökkentés.
 6. A cső állapotának folyamatos ellenőrzése.
 7. Az a képesség, hogy bármikor felvehesse a szükséges új vonalat anélkül, hogy időt és pénzt költene a bontási vagy javítási munkákra.

A nyílt szerelés hátrányai a következők:

 1. Hirtelen megjelenés.
 2. Csökkentett hasznos terület.

Az utolsó tényező nagyon fontos a kis terek számára. Az extra centiméterek hiánya nem ad lehetőséget a szaniter berendezések helyére, ahogyan szeretnénk. Mivel a kívánt térfogat térrészét vízvezeték- vagy szennyvízvezetékek foglalják el.

Rejtett kábelezés

Rejtett csővezeték

Ez a telepítés inkább esztétikus, és a csöveket közvetlenül a falba helyezi. Ez a telepítési módszer lehetővé teszi a bútorok és a vízvezeték szerelését a szabad helyek elvesztése nélkül. Jelentős hátrány azonban:

 1. Csőanyag korlátozott választéka.
 2. Az előkészítő munka összetettsége.
 3. A csövek telepítésének és csatlakoztatásának összetettsége.
 4. Sürgős javítások lehetetlensége szivárgás esetén a falburkolás előzetes lebontása és megsemmisítése miatt.

A rejtett vezetékek kiválasztásakor mindig emlékezni kell a rendszerre. Ellenkező esetben, ha szükségessé válik egy tükör beszereléséhez szükséges lyuk, ne véletlenül fúrjon egy csövet, ami kellemetlen helyzetet teremt Önnek és az alatta lévő szomszédoknak.

Kapcsolási rajz

Modern apartmanainkhoz két lehetőség van a vízvezetékek hígítására.

Az első lehetőség nagyságrendje egyszerűbb, mint a második a telepítésnél, gyakorlatiasabb, de összetettebb végrehajtás. Ebben a telepítésben minden cső saját csövekkel van ellátva. Ez úgy történik, hogy amikor víz kerül, egyenletesen oszlik el minden egyes telepített eszközön. Ebben a rendszerben kissé nagyobb számú csövet kell használni, mint a tee-elosztó huzalozás, azonban a kapcsolatok száma itt sokkal kisebb. Ezért a kollektor opció költsége magasabb, mint a póló.

Tee rendszer esetén minden egyes új ágra telepítenie kell az elzáró szelepet. Ezért bármilyen vízvezeték-berendezés meghibásodása esetén nem kell kikapcsolnia az egész rendszert. Bár minden esetben a lakás bejáratánál lévő zárószelepet mindig be kell szerelni.

Tervezési elrendezés

Miután a vezetékezés és az elrendezés kialakításáról döntött, ismerte az egészségügyi eszközök teljes méreteit, papírra vonhatja a csövek vezetékeit, melyeket a saját kezével kell megtennie. A diagram meghatározza az összes egészségügyi felszerelés telepítési helyeit, amely a következőket tartalmazza:

Minden mérést a lehető legnagyobb pontossággal kell elvégezni. Ebben az esetben kívánatos a programban foglalt alábbi ajánlások betartása:

 1. Próbálja meg elkerülni a csövek átlépését.
 2. A víz- és szennyvízcsöveket a lehető legközelebb kell elhelyezni egymáshoz közel ahhoz, hogy egy csatornával bezárják őket.
 3. Ne bonyolítsa az elrendezést. Próbálja meg a lehető legegyszerűbbet tenni.
 4. Ha a fő csövek a padló alatt helyezkednek el, vízcsöveket vezetnek a pólókon keresztül, merőlegesen kell felfelé tartani.
 5. A csatorna függőleges nyílásait rugalmas tömlők helyettesítik, amelyek be vannak helyezve a pólókba.
 6. A szakértők tanácsot adnak a szakembereknek, hogy polipropilén csöveket használjanak a huzalozáshoz. Jól működnek a hideg és forró vízrendszerekben; fűtés és szennyvíz. Ezeknek a termékeknek a műszaki paramétereit nagy szilárdságú, tartósságú és könnyű beépítés jellemzi. Ezenkívül rendelkezésre állnak az árkategóriában is. Csatlakoztassa őket különleges hegesztéssel.

Anyagok és eszközök

Miután tanulmányozta a sémát, alapos ellenőrzést és a számított adatok pontosítását követően a tervezett számítás 5 - 10% -át kitevő csöveket, szerelvényeket és szükséges megerősítést vásárolhat magának a munkának.

Ezenkívül meg kell adnia bizonyos eszközöket az alábbi formában:

 • Ollók vágócsövekhez;
 • Forrasztó hegesztéshez;
 • Marker jelöléshez;
 • fogó;
 • Állítható kulcsok;
 • Egy kés;
 • Rulett.

Az elrendezés és a technológiai árnyalatok

Vegye figyelembe a vízvezetékek elosztásának alapvető szakaszait.

 1. Kezdetben, a fő közös meleg és hideg vízellátó rendszer a lakásban kell telepíteni szívószelep vagy golyóscsap.
 2. Ezután a fő ágak a lakásban a mélytisztítás a víz szállított, szűrők kell telepíteni.
 3. Utána számlálók vannak felszerelve, mérőkészülékekként.
 4. Ezeket a beépített nyomáscsökkentők követik, amelyek szabályozzák a víz áramlását a vízvezeték szerelvényekhez.
 5. A közös vízszintes vízellátás leállítása, a további vezetékezés a megállapított rendszer szerint történik.
 6. Készíthetõ kézzel, a legfontosabb felépítõtõl vagy a forrasztócsõktõl a legkülsõ készülékrõl a fõ felszállóra.
 7. A forrasztópálcával rendkívül óvatosan kell dolgozni, hogy ne égesse meg magát, miközben teljesíti az utasítások minden követelményét.
 8. A vízvezetékek eloszlása ​​"amerikai" formájában végződik. Egyrészt forraszthatóak a csőre, a másik pedig menetes rugalmas tömlő csatlakoztatására.

Csatornacsövek szerelése

A csatornacsövek összeszerelése egyszerű, de nagyon felelősségteljes. Amikor kézzel végezzük ezt a munkát, feltétlenül ellenőrizzük, hogy vannak-e speciális gumitömítések a cső összes csatlakozóterében. Ez szükséges a minőségi kapcsolatok biztosításához, a szivárgás megszüntetéséhez és a kellemetlen szag elterjedéséhez.

A szennyvízelvezető csövek elosztásakor figyelembe kell venni, hogy a szaniterberendezés főtartójának lejtése 3 centiméter / csőméretű legyen.

következtetés

A gondos tervezés és a lelkiismeretes munkák az elrendezés a vízvezeték a lakásban lehetővé teszi, hogy jól csinálja a saját kezét mindenkinek, aki bízik a képességeit. A legfontosabb dolog ebben a munkában az, hogy minden zárószerkezet és szelep könnyen elérhető.

A munka elindítása és az elrendezés megtervezése, jobb konzultálni és koordinálni azokat a szakemberekkel, akik észlelhetik a hiányosságokat, és gyakorlati tanácsokat adhatnak minden kérdésben. A szakemberek jóváhagyása után természetesen mentheti a családi költségvetést, és élvezheti a munkát.

Do-it-yourself vízvezeték szerelés: klasszikus bekötési rajzok és telepítési utasítások

Meg fogod csinálni a javításokat a lakásban? Ezután nem lesz helyénvaló megtudni, hogy a házjavítás egyik legfontosabb szakasza a régi vízvezetékek és csövek újakkal való cseréje, valamint az egészségügyi felszerelések helyének megváltoztatása.

Be kell vallanod, hogy ez eléggé fárasztó folyamat, de ha egy kis időt osztasz el az elméleti rész tanulmányozására, akkor mindent önállóan is el lehet végezni, anélkül hogy szakemberekhez fordulnának. Próbáljuk kitalálni, hogyan kell a fürdőszobában lévő csöveket elrendezni, hogyan kell a vízvezetékeket saját kezűleg telepíteni, és milyen eszközöket és anyagokat használnak.

Ebben a cikkben fogunk beszélni, hogyan lehet a vízvezeték a fürdőszobában, és csatlakoztassa a vízvezeték. És annak érdekében, hogy könnyebben megértsük ezt a problémát, a cikk tematikus fotó- és videóanyagokat kínál.

A projekt fejlesztése és rajz kidolgozása

A sokemeletes épületek jellegzetes projektjei messze nem alkalmasak mindenki számára, és a lakástulajdonosok megpróbálják újracsinálni a vízvezetékeket preferenciájuk szerint. Ez a komplex munka nagyon zavaró és időigényes, azonban ha jól tanulmányozza a probléma elméleti oldalát, és pontosan követi az utasításokat, akkor a munka nagy része (ha nem mindegyik) függetlenül elvégezhető

A részletes csővezeték-telepítési rendszer létrehozása fontos része a legkisebb fürdőszoba javításának. A befejezett projekt segítségével akár egy nem szakember képes lesz arra, hogy kiértékelje a vízvezeték-berendezések új elrendezésének minden előnyét és hátrányát, meghatározza a legmegfelelőbb csőfektetési módszert, és összeállítsa a megfelelő mennyiségű anyagot, valamint az eszközöket.

E nyilvántartások alapján kiszámolhatja az anyagok hozzávetőleges költségét, készíthet valamilyen becslést és megvásárolhat mindent, amire szüksége van egy vagy két alkalommal.

Könnyebb és legegyszerűbb diagramozni több szakaszban. Először le kell rajzolnia a fürdőszoba alaprajzát az ajtó jelzésével. Nem szükséges a helyiség méretét lépcsőzetesen vagy szemmel mérni, az egészségügyi berendezések helyének közelítő jelzésével. Ehhez van egy mérőszalag. Ebből adódóan a mérések mennyire pontosak, az Ön kényelme az egészségügyi csomó használatakor függ.

Ezután a rajzokon az összes egészségügyi berendezés helyét jelöljük, figyelembe véve a skála méretét. A megfelelő vízvezeték nagyon fontos, nem lehet sietni, és mindent jól kell gondolni. Minden eszközt úgy kell elhelyezni, hogy mindegyikhez elegendő hely álljon rendelkezésre.

A kényelem érdekében kivághatja az eszköz kartonpapír feltételes képeit, és a rajzok szerint mozgathatja őket, kiválasztva a legjobb helyet.

Melyik a jobb: szekvenciális vagy kollektoros áramkör?

Ma két általánosan elfogadott huzalozási mintázat létezik - sorozatos és kollektoros.

A szekvenciális (vagy úgynevezett plumbing, tee-fix) rendszer klasszikusnak tekinthető. Minden standard lakóházban és magánházakban használatos, kis területű fürdőszobával. A rendszer nagyon egyszerű - a központi felszállóktól, amelyeken meleg és hideg vizet szállítanak a lakásba, egy fő cső alá van szerelve, ahonnan minden szanitereszközt a lakásban táplálnak.

A saját kezű fürdőszobai fürdőszobai szerelvények felszerelésének hatálya szintén nem túl nagy. Azonban a szekvenciális rendszer előnyei vége. Az ilyen típusú kapcsolat legfőbb hátránya az, hogy minden készülék egy csőből van táplálva, és amikor egy eszköz működik, a nyomás minden másban csökken. Ez azt jelenti, hogy amikor a mosógép vízszivattyúzást végez, a konyhai csapokban lévő nyomás nagyon gyenge lesz, és fordítva.

Egy másik hátrány a leállítás módja. Ha egy vízvezeték szerelvény megszakad, akkor annak javítása érdekében teljesen le kell zárnia a lakásban lévő vizet.

A kollektorrendszert olyan házakban használják, ahol a vízellátó rendszerben nagy terhelés van. Ebben az esetben minden egészségügyi pont kapcsolódik a kollektorhoz.

Leggyakrabban a kollektor el van rejtve egy speciális szekrényben vagy zárt résszel - esztétikai okok miatt. Minden egyes egészségügyi eszköz külön-külön, személyes tapintással csatlakozik a kollektorhoz. Ezzel a csatlakozási módszerrel nagyszámú cső szükséges, és a telepítés hosszú időt vesz majd igénybe.

Annak ellenére, hogy egy ilyen rendszer csatlakoztatásával bonyolítani kell, az előny nyilvánvaló: minden egészségügyi berendezésben a nyomás a vízellátó rendszer bármely üzemmódjában stabil lesz.

Ezenkívül minden eszköz lecsatolható vagy leszerelhető. Ugyanakkor nincs szükség teljesen leállítani a vizet - elég, ha kikapcsolja a csapot a kívánt ágon.

Csatlakoztatás a fürdőszobában

Maga az elrendezés a fürdőszobában nem tér el nagymértékben, így professzionális számítások elvégzése nélkül is megteheti, hogy meghatározza a csövek átmérőjét. A vízellátó rendszerek leggyakrabban egy hüvelykes cső vagy egy hüvelyk és egy negyed átmérőjű csőből készülnek. Az útválasztást általában egy fél hüvelyk átmérőjű csövekkel végzik.

Ami a szennyvízcsatornát illeti, ehhez Du 100 csövet kell elhelyezni, a Du 50 elosztására. Emlékeztetni kell arra, hogy vízszintes helyzetű csatornahálót kell lefektetni egy kissé lejtőn a felszálló felé - kb. 3 centiméter méterenként.

1. lépés. A csővezeték telepítési módjának kiválasztása

A leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás a nyílt. Ugyanakkor minden cső látható marad. Azonban nem azoknak az embereknek felel meg, akik komolyan gondoskodnak a fürdőszoba kialakításáról. Ebben az esetben el kell rejtőzni a csőrendszert. Ez a módszer magában foglalja azt, hogy a csövet egy speciálisan kialakított csatornába (strobe) helyezzük el, amelyet a falba helyezzünk.

Ami a csatornacsövet illeti, egy speciális csatorna helyére kerül, amelyet azután zárt és kerámia burkolattal borított. Természetesen a csövek minõségének és az ízületek minõségének megteremtésével kapcsolatos rejtett módszer nagymértékben megnõ.

Az alábbiakban megmondjuk, hogy mely csövek használhatók a falak belsejének behelyezésére, és amelyek nem. Amikor rejtett csövet tervezünk, helyezzük el az eszközöket úgy, hogy ne törjük össze a fővárosi falakat, mivel ez tilos a kódok és előírások megalkotásával.

2. lépés. A régi csövek szétszerelése

A régi csövek szétszerelésére szolgáló modern eszközök jelenlétében nem lesz nehéz. Ha a falakba rejtve vannak, akkor lyukat kell nyitni egy perforátorral. Ezután vágja le a csiszológépet.

A régi vízvezetékek szétszerelésénél ügyelni kell a biztonságra. Például a daráló vágókorongja kitörhet a szerszám gondatlan mozgásától és nagy sebességgel, hogy a szerencsétlen mestert közvetlenül az arcába repülje.

Ezért ilyen elektromos szerszámokkal való munkavégzéshez különleges szemüveget vagy átlátszó plexiüveges szemüveget kell használnia, valamint védeni kell a portól - legalább egy egyszerű, olcsó légzőkészüléket.

Általában a régi csővezeték lebontása a következő:

 • Teljesen blokkolja a víz áramlását.
 • Vágja le vagy csavarja le a gyökér darut, ha változtatni kell.
 • Szereljen fel új emelődarukokat az emelők ágaira (ebben az esetben jobb a golyóscsapok használata).
 • Folytassa a vízellátást.
 • Ha lehetséges, a víz lefolyik.
 • Minden egészségügyi berendezést le kell választani a vízellátásból és a szennyvízből.
 • A csövek lazulnak vagy levágódnak.

Ha a régi csöveket a dűbeleken tartják, elegendő a tűk fejét vágni, hogy ne zavarják a befejezést. Mielőtt levágja a régi alkatrészeket, helyezze a vastag műanyag zsákokat új, pontosan beszerelt csapokra. Csomagok szorosan csomagolva csipkével vagy szalaggal.

Ez szükséges az új szelepek por- és szennyeződéstől való védelme érdekében, amely a fal törésekor és a régi berendezés szétszerelésénél fogva jelenik meg.

3. lépés. Csőválasztás

A fémcsövet, amelyet a közelmúltig használták, ahol csak lehetséges, ma nagyon ritkán használják. Ennek oka az anyagi hiányosságok: a telepítés nehézsége (professzionális hegesztő bevonása a munkaba), a korrózió érzékenysége, a csövek belsejében lévő só és lerakódás, és ennek következtében a teljesítménycsökkenés.

Hozzá kell adnia egy fémcső meglehetősen jelentős költségét.

Ma a vízvezeték szereléséhez és a saját kezű fürdőszobai vízvezeték szereléséhez főleg polimer (műanyag) csöveket használnak. Nem tartoznak a fémtermékekben rejlő összes hibához, és csak az erősségük és az olvadási hőmérsékletüknél alacsonyabbak, és ebben az esetben nem játszanak fontos szerepet.

Mi felsoroljuk a csöveket, kezdve a legolcsóbbakkal.

Polipropilén (PP). Nagyon könnyű, korrózióálló anyag. A cső felület sima, így alacsony hidraulikus ellenállást eredményez. A polipropilén cső két változatban van kiadva:

 • A PN 10 és a PN 16 csak hideg vízhez van tervezve, és 10 és 16 atmoszféra nyomásnak vannak kitéve.
 • PN 20, PN 25 - a melegvíz ellátására tervezett fűtőrendszer felszerelésére szolgál, 20 és 25 atmoszférájú nyomásra.

Ezek a fokozatok speciális alumínium vagy üvegszálerősítést tartalmaznak, hogy megakadályozzák a hőmérséklet növelését. A polipropilén cső fő jellemzője vastag falak, nagyméretű csatlakozó szerelvények. De minden alkatrész eléggé olcsó és nagyon egyszerű és gyors.

Polietilén cső. Számos változata van:

 1. HDPE (alacsony nyomású polietilénből készült);
 2. PEX-A, PEX-B, PEX-C - térhálósított polietilén (az összes felsorolt ​​besorolás különböző módon készült);
 3. A PE-RT molekula tömítésű polietilén.

Leggyakrabban polietilén csöveket használnak külső kábelezéshez.

Fémcső. Ennek a csőnek a falai különböző anyagokból készültek, amint azt a név magában foglalja - több réteg polietilénből és alumíniumrétegből. Az ilyen cső és szerelvények drágábbak, mint a polipropilén és a polietilén. Ugyanakkor tartósabbnak, ugyanakkor szerény méretűnek számítanak. A cső nagyon jól hajlik és megtartja alakját.

Kissé fent említettük a rejtett csővezetékeket. Csak a polipropilén csövek alkalmasak erre a módszerre, mivel a monolitikus szerkezettel hegesztettek, amikor a vízvezetékeket saját kezükbe telepítik, és gyakorlatilag kizárt a szivárgás lehetősége.

4. lépés. A polipropilén vezetékeinek beszerelése

A PP csövek fő előnye az erős kapcsolat. Erre a célra egy speciális forrasztó vasat használnak, amely a csövek végeit majdnem az olvadáspontig melegíti. Fűtés után az alkatrészeket szorosan egymáshoz nyomják, majd szorosan össze vannak kötve - egy monolit szerkezetet kapnak.

Annak érdekében, hogy a csatlakozót vagy a fémcsövön átmenjen, speciális szerelvényt használjon fémszálon belül. A forrasztópáka fűtési csövekhez meglehetősen egyszerű és olcsó eszköz, amelyet bármelyik speciális üzletben vásárolhat. A különböző átmérőjű csövek fúvókáit általában forrasztó vasal együtt adják el.

Egy kicsit korábban, amikor a vasalók forrasztása még mindig ritkaság volt a belföldi üzletekben, a kézművesek vasalóból vasalót forrasztottak, és hozzájuk csavarják a megfelelő fúvókákat. A polipropilén csövek vágásához speciális ollók szükségesek, ellenkező esetben a vágás egyenetlen és hígabb lesz.

Ha a polipropilén cső erősített alumíniumfóliával rendelkezik, akkor a vágást speciális szerszámkésszel tisztítani kell. Ha nem, vesz egy csövet üvegszál erősítéssel. Az ilyen cső vágása nem igényel sztrippelést. Ugyanezt teheti, ha egy csövet egy ismeretlen gyártóból vásárol.

Az a tény, hogy az üvegszál erősítés olcsó, így a hibás termék vásárlási valószínűsége jóval alacsonyabb. A rejtett vezetékek elhelyezéséhez speciális polipropilén habra kell szigetelni a polipropilén csövön. Így biztosítja a rendelkezésre álló szabad helyet, amely a polipropilén expozícióhoz szükséges a hőmérséklet hatása alatt.

Hogyan csatlakoztassuk a mosdót?

Először ki kell számolnia a telepítési magasságot. A legtöbb esetben ez nem több, mint 80 cm, de ha kisgyerek van a házban, a mosdót kissé le lehet csökkenteni. Miután meghatározta a magasságot, felhelyeztünk egy jelet a falra. Fókuszálással jelölje meg a fal felületén lévő vízszintes vonalat. Ezután meg kell mérni a mosdó hátsó falának szélességét, és ezt a távolságot le kell állítani a jelzéstől.

Mielőtt a konzolokat a falra szereli, pontosan kiszámolja a távolságot. Ez könnyen elvégezhető: fordítsa át a mosogatót, tegye rá a záróelemeket úgy, hogy azok speciális nyílásba kerüljenek. Ezután mérje meg a tartók közötti távolságot, és vigye át a falra.

Most már lyukakat készíthet, ütődéseket tehet fel, húzza meg a csavarokat. Ezután szereljen be egy csaptelepet a mosogatóra, majd rögzítse azt csavarokkal és alátétekkel, ellenőrizze a mosogató pozícióját a szintre és rögzítse anyával.

Szereljen fel egy gumitömítést a leeresztő nyílásra és szerelje fel a lefolyót, csatlakoztassa a szifonhoz. Az adapter használatával csatlakoztatjuk a szifoncsöveket a csatornába. Rugalmas tömlők használatával csatlakoztassa a forró és hideg vizet a keverőhöz.

Hogyan szereljük fel a mosdót a talapzatra?

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a jelölést megfelelően tegye. Elhelyezzük a talapzatot, és tetejére a mosogatót úgy állítjuk be, hogy a lefolyó pontosan az állvány közepén legyen. Helyét az építés szintjén ellenőrizzük.

Ezt követően óvatosan jelölje meg a tálhoz rögzítés helyének szomszédos falát. Az egész szerkezet ideiglenesen szétszerelhető, hogy lyukakat alakítson ki a falon. Ezután megvertük a tüskéket, megcsavarjuk a csavarokat, csomagolóanyákat rakunk. Most meg kell rögzíteni a mosogató tálat a falhoz. A legfontosabb dolog itt nem túlzás, mivel a kerámia megrepedhet, ha az anyákat szorosan rögzítik.

A talapzat belsejében szifont kell telepíteni, és csatlakoztatni kell a mosogatóhoz és a leeresztő csőhöz - a csatornába.

Ajánlások a WC-tál felszereléséhez

A WC - padló legnépszerűbb modellje. Ha a padló a fürdőszobában kerámia burkolattal van burkolva, a WC alatt meg kell tenni valami puha - például egy darab linóleum vagy gumi. A WC-hez a csatorna összekötéséhez speciális mandzsettát kell használnia. Az egyik vége a toalett kimenetéhez csatlakozik, a másik pedig a csatornahálózatba.

A padlóhoz a toalett speciális rögzítőelemekkel van rögzítve, amelyeket az előre elkészített lyukakba rögzített dűbelekbe helyeznek.

Bizonyos esetekben a WC fel van ragasztva a padlóra epoxi ragasztóval. Ebben az esetben a WC nem használható 12 órán keresztül, amíg a ragasztó teljesen meg nem erősödik.

Hasznos videó a témában

Az eszközök elrendezésével és felszerelésével kapcsolatos tippek a következő videókban találhatók.

Hogyan készítsünk PP vezetékeket?

Hasznos tippek a hegesztéshez PP cső és vízvezeték szerelés:

Ebben a kiadványban csak általános tájékoztatást adtunk a vízvezeték- és csővezetékcserék cseréjéről - ez a téma túlságosan kiterjedt ahhoz, hogy egy cikkben teljes mértékben feltárjuk. Reméljük azonban, hogy ez az anyag segít a javítások tervezésében és elvégzésében a fürdőszobában, az anyagok kiválasztásában és a vízvezeték szerelvények cseréjében.

Vízvezeték vízvezeték az új épületben saját kezűleg

Több tényező motiválhatja a vízellátó hálózat cseréjét. Ha a másodlagos házról beszélünk, sürgető szükség van a rothadt vízellátás helyére. A hagyományos felújítás is jó ok lehet a régi csövek cseréjére.

Gyakran moszkvai új épületekben lévő apartmanokban a fejlesztő elhagyja a vízellátást a tulajdonosnak.

A nyílt kábelezés előnyei és hátrányai

Először is meg kell jegyezni, hogy minden tulajdonos önállóan képes lesz egy új vízellátó rendszer kiépítésére. Ehhez csak időre van szükséged és bizonyos készséggel dolgozni az eszközzel.

Leginkább a vízvezetékeket a falakon és a mennyezeten belül helyezik el. Ráadásul a fent említett módszer még a nagy helyiségekben is előnyösebb, felesleges szabad térrel, mit beszélhetünk kis méretű lakásokról.

Ne feledd! A csövek összekötő pontjait semmiképpen sem szabad a falba bekenni. Ez szivárgás esetén költséges lehet. Mind:

 • vonószerkezet;
 • krimpelő szerelvények;
 • menetes kapcsolatok

a mennyezeten kívül kell elhelyezni. A falon belüli elhelyezéshez minden cső alkalmas fém (réz vagy fém-műanyag) és propilén.

A vezetékezés megszervezése előtt a tulajdonosnak egyértelműen meg kell határoznia magának, hogy milyen típusú csöveket fog használni a lakásban a csővezetékek elrendezéséhez.

A legbiztonságosabb csővezeték

Bizonyos, hogy azok, akik legalább néhány hónapig éltek a "Hruscsovban", tisztában vannak azzal, hogy több fogyasztó egyszerre használja a vízvezetékeket.

Például valaki lemoss a zuhany alatt. Egyidejűleg egy másik személy elkezdi mosni az edényeket, és a zuhanyzó vizet forró vízzel vagy vice versa - jeges vízzel leöblít.

Annak megakadályozása érdekében, hogy ez a helyzet ismétlődően megtörténjen az új lakásban, gondolja át részletesen a vezetékezési tervet.

Valójában ma csak két rendszer van (szekvenciális és kollektoros), így nincs mit választani. Azonban a professzionális vízvezeték-szerelő tanácsolhatja a harmadik rendszer használatát, amely lényegében két hagyományos vezeték szintézise.

 • Ismerje meg a fémcsövek telepítésének sajátosságait.
 • Részletes eljárás a keverő nem szakemberek számára történő telepítéséhez - http://stroybud.com/kak-ustanovit-smesitel/

A videó bemutatja a vízvezetékek elosztását a lakásban. A háziasszony egy új vízellátó rendszer megszervezésére fordított összeget is idézi:

Vízvezeték vízvezeték az új épületben saját kezűleg

A lakások vízvezeték-munkájának oka lehet a csővezeték meghibásodása vagy a fürdőszoba átalakítása. A vízvezeték felszerelése egyszerűen felszerelhető, ezért meg kell tanulni a szerszámokkal való munkavégzés képességét. Függetlenül attól, hogy az új épületben saját kezűleg szétszerelték vagy telepítették a vízellátást - ezeket a műveleteket hasonlóan hajtják végre.

A hígítócsövek elve az új épületek vízellátásához

A munkamódszerben világosan meg kell fogalmazni egy tervet, amely jelzi a csövek elosztását a fürdőszobában a vízellátó rendszer alatt, vagy ha szükséges, a teljes csere. A kényelem érdekében ajánlatos több fázisba osztani. A tulajdonostól elvárják, hogy az új épületben a kommunikáció tervezett elhelyezésének rajza legyen, de az egyszerűség kedvéért az ilyen rendszer egyszerűen letölthető az internetről, és saját maga is el tudja kezdeni a javítást. Mit kell feltüntetni az ábrán:

 • Ügyeljen arra, hogy feltüntesse az anyag mennyiségét, és jelölje meg annak méretét, amely megfelel a vízellátásnak;
 • a vízvezeték-felszerelést ésszerűen jeleznie kell egy WC-hordó, fürdőkád, mosogató és egyéb olyan vízforrások jelenlétét, amelyek vízfogyasztást igényelnek, vagy amelyekre a szerkezet cseréje szükséges;
 • a rendszernek egyértelműen meg kell adnia a telepítésre vonatkozó összes információt. Vagyis ideális esetben mindent átgondoljon a legkisebb részletre, és jelezze, hogy mely helyeken fogja a vízellátó rendszert elhelyezni;
 • jelölje meg a színt forró és hideg vízellátással (talán mindegyikhez különböző csövek szükségesek).

A fürdőszobában nem kell bonyolult a vízelvezetés, hiszen maga elvégzi a munkát, és a túl bonyolult telepítésekhez a türelemre lesz szükség. Mindent meg kell tenni a lehető legegyszerűbb módon: a csővezetékeket a padlón kell húzni, és a falakon minden egyes fogyasztóra szigorúan merőlegesen kell felemelkedni. Az ilyen vízellátás helyes, a régi felszedők cseréje hasonlóan történik.

Vízvezeték szerelése a fürdőszobában

A propilén csövek alkalmazása a tokozásban hozzáférhető és megbízható, de további eszközök szükségesek a csővezetékek forrasztásához és megbízható hermetikus csatlakozásához. Ezzel a berendezéssel könnyen elvégezhető, de az asszisztens nem zavarja az újonnan érkezőket. Közvetlenül a csövek elhelyezésére vonatkozó utasításokat követjük a fürdőszobában.

 1. A mi esetünkben a vízvezeték rejtett telepítését végezzük el, mivel ez nem károsítja a helyiség kialakítását és nagyon helyénvaló a javítás szempontjából, ha mindent helyesen telepítenek. Az első lépés a csövek bemélyedéseinek előkészítése a falakon és a padlón. Fontos, hogy a hornyok megfeleljenek az anyag méretének.
 2. A szelep felszerelése után és következetesen a maximális tisztítás szűrője kerül végrehajtásra, mivel a központi vízellátáson keresztül bejutó víz meglehetősen szennyezett.
 3. A vízcsatlakoztatáshoz egy métert telepítünk a csővezetékbe, és ha szükséges, finom szűrőt telepíthetünk.
 4. Szerelje fel a nyomásérzékelőt a cső tetejére. Különösen akkor hasznos, ha a helyiség vízellátása nem stabil, és meghaladhatja a normát.
 5. A következő szakaszban a kollektor telepítve van, ami nagyon kényelmes, ha minden egyes fogyasztóhoz csatlakozik. Ez a vízellátás jellemző a lakások és a magánszektor számára egyaránt. Az egyes kivezetéseken lévő zárószelepek sorba vannak kötve a készülékhez, használatuk esetén három cső adaptert kell csavarozni.
 6. Ennek eredményeképpen a falakon lévő lyukakat gipsszel kell eltakarni. Miután a csövek a fürdőszobába kerültek, minden felület befejeződik.

Figyelj! Minden csővezeték csatlakozást láthatónak kell lenni, mivel a falba ágyazott csatlakozókat nagyon nehéz eltávolítani, ha a vízellátó rendszer megszakad vagy a tömítések és tömítések cseréje szükséges.

Ha az összes cső megfelelően van felszerelve, speciális szerelvényeket kell a kád hátsó részéhez csatlakoztatni, amely közvetlenül a fogyasztókhoz van csatlakoztatva, és a kádra, zuhanyzóba vagy bármely háztartási készülékre.

Csövek elhelyezése a padlón lévő fürdőszobában

A melegvíz rendszere a lakásban a fűtéstől

Az új épületben élő tulajdonosok hajlamosak azt hinni, hogy önálló fűtésre van szükség, amelyből bármikor csatlakoztatható a forró víz biztosítása. Azt is megadja a lehető legjobb hőmérsékletet minden szobában.

Javasoljuk, hogy részletesen tanulmányozzák azt a tervet, ahogyan a csővezetékek vezetékes melegvízellátását kézzel végzik.

Fontos megjegyezni, hogy a melegvízellátás bevezetését a lakásban nem szabad a hideg víz felszerelésének szabályai szerint végezni. Így a víz egyszerűen lehűl a csövekben, ami csökkenti a levegő hőmérsékletét a helyiségben. Ennek alapján javasoljuk, hogy a vízellátást megkeményedjen. Vagyis a folyadék felmelegszik és áramlik a kerítés forrása felé, majd visszatér a vízmelegítőbe.

Az elrendezésnél könnyebb fém-műanyag csöveket és réz-szerelvényeket használni. Az ilyen anyagok meglehetősen szorgalmasak és tartósak. De a lakástulajdonosok többsége hangot ad a polipropilén csővezetékek javára, ez a telepítés, amelyet most vizsgálunk.

Az elrendezés a meleg víz az apartmanban

Először is szükség van egy programra, megteheti magad, vagy megtalálhatja a megfelelőt az interneten. Óvatosan vizsgálja meg és elemezze, hogy az összes elkészített anyag megfelel-e a megjelöltnek. Ezután folytathatja a telepítést:

 • vízmelegítő telepíthető a WC-ben, a konyhában vagy a fürdőszobában, az ő mérete a cső kívánt hosszúságát 1-1,5 cm-es szélességgel mérik, ez a hely szükséges a szerelvény felszereléséhez;
 • megfelelően vágja le a csövet, ha szükséges, törölje az eltömődést;
 • ha a berendezés kétkörös és már működik - ügyeljen arra, hogy kapcsolja ki és öblítse ki a rendszert;
 • Most már lehetőség van az előkészített cső csatlakoztatására a fűtőelemhez szerelvénnyel. Ebben a szakaszban fontos, hogy mindent alaposan forraszthasson, hogy a csatlakozások szorosak legyenek. Előzetesen a csövet a kerítés helyére kell vinni, a másik végén pedig egy szerelvényt kell felszerelni, amelyből a tömlőt a daruhoz vezetik;
 • ugyanabból a forrásból vissza kell kötni egy másik csövet, amely visszaadja a hűtött vizet a fűtés helyére.

Figyelem! A polipropilén csöveket megfelelő módon kell használni, figyelembe véve, hogy hiba esetén egyszerűen nem távolíthatja el a szerelvényeket, le kell vágni őket, és ez befolyásolja az anyag kezdeti méretét.

A séma és a kapcsolati algoritmus saját kezűleg történő részletesebb elemzéséhez javasoljuk, hogy nézze meg a melegvíz telepítésének videóját az új épületben.

A fürdőszobában lévő csöveket saját kezűleg osztja el: szétszerelje a tervezési és telepítési folyamatot

A fürdőszoba javítása, átalakítása vagy elrendezése "a semmiből" mindig a műszaki kommunikációhoz szükséges munkát igényel. Beszélhetünk a régi csővezetékek szétszereléséről az újak telepítésével, vagy csak a rendszer telepítésével kapcsolatban, de minden esetben a csövek vezetékeinek a fürdőszobában kellően és hatékonyan kell működniük.

Ezt a munkát bízhatja olyan szakemberekkel, akik könnyen megbirkózhatnak ezzel a feladattal. Azonban, ha kívánja, a házigazda elvégezheti a vezetékeket saját, ami lehetővé teszi számára, hogy pénzt takarít meg vízvezeték-szerelő. Hogyan végezzük el az összes műveletet? Meg fogjuk érteni.

Hol kezdjem?

Először el kell döntenie, hogy milyen vízvezeték-felszerelést kell elhelyezni a fürdőszobában és a WC-ben, vagy egy kombinált teremben, ha ilyen megoldást terveznek. Ezután keresse meg, hogy melyik mérnöki kommunikációt kell csatlakoztatni az egyes eszközökhöz.

A gyakorlatban így néz ki:

 • WC-tál Hagyja le a csatornákat és a hideg vizet.
 • Bidé. Csatlakoztatja a hideg és meleg vizet, a szennyvizet.
 • Zuhany vagy kád. A hideg és meleg vizet és a szennyvizet szállítják.
 • Mosdókagyló. Csatlakoztunk hideg és meleg vizet, szennyvizet.
 • Mosógép Hideg víz és szennyvíz.

Miután eldöntötte a vízvezeték-berendezés számát és típusát, elkezdheti a vezetékezési terv kidolgozását.

Ez a helyes végrehajtás a csővezetékeknek a fürdőszobában. Minden kommunikáció rejtve van a falakon.

A csővezetékek típusai a fürdőszobában

A csövek elrendezésének kialakítása a WC-ben és a fürdőszobában három különböző sémát alkalmazhat: gyűjtőt, sorozatot vagy rendszereket, amelyekben átjárható aljzatok vannak. Ez utóbbi korlátozott mértékben használható, és csak magánlakásokban használható.

Mivel megköveteli egy vízszivattyúval ellátott kiegészítő szivattyú beszerelését, és az analóg hosszúságú csővezeték nagyobb elhelyezése. Az első két rendszer a leggyakrabban használt.

Tekintsük őket részletesebben.

A fürdőszobában lévő csövek kollektor elrendezése magában foglalja az egyes fogyasztók összekapcsolását az egyéni kínálati páron keresztül, ami nagyon kényelmes és praktikus.

változatos

Minden egyes vízvezeték szerelvény párhuzamos csatlakozását feltételezi a fő csövekhez. A legkompaktáltabb és legmegbízhatóbb megoldásnak tekinthető, mivel minden egyes fogyasztó egy egyedi szállítópáron keresztül csatlakozik.

Ennek eredményeképpen a berendezés vízellátása csapok segítségével állítható be, és szükség esetén teljesen le lehet zárni. A kollektor kábelezésének ellátóvezetékei minimális számú csatlakozást tartalmaznak, lehetőség van rejtett szalagra.

A szabályozó szelepeket egy kis kollektorra helyezzük, amelyet általában egy speciális szekrényben eltávolítunk.

Az ilyen elrendezés előnyei nyilvánvalóak: az egészségügyi berendezések javítása vagy karbantartása váltakozva elvégezhető, anélkül, hogy a fürdőszobát elvonná a vízellátásból.

Rendszer és hátrányok vannak. Először is, ez meglehetősen költséges megoldás, hiszen a gyűjtőhöz való csatlakozáshoz meg kell vásárolnia és telepítenie az elzárószelepeket. Ezenkívül az elrendezés összetettebb és pontos számítást igényel.

Általában a gyűjtőrendszert szakemberek tervezik és hajtják végre.

Kívánatos a szelepeket egy speciális kollektoros szekrényben eltávolítani, amely a falba szerelhető. Így teljesen láthatatlan lesz, és nem fogja elrontani a szoba általános megjelenését.

következetes

Ezt az egyes egészségügyi tárgyak egymás utáni összekapcsolásával hajtják végre a fő autópályán külön tee-en keresztül. Csak olyan helyiségek számára alkalmas, ahol kevés fogyasztó van.

Ez elvégezhető a befejező munkák a fürdőszobában, mivel azt elsősorban a nyílt módszer. A szekvenciális kábelezés rendkívül egyszerű és kompakt, és kis számú csatlakozással rendelkezik.

A telepítés folyamán a csővezetéket egyik eszközről a másikra helyezzük el, a csövek tápvezetékeinek kimenetével. Nagyon gazdaságos a csövek számának és a kiegészítő anyagoknak köszönhetően. A rendszer hátránya annak, hogy a vízbefecskendezési pontok nagy száma miatt aktiválódhat.

Például, ha van egy mosógép, WC, kazán, csaptelep a fürdõn és a mosogatón a bekötési rajzon, ha egyszerre vagy részben be van kapcsolva, lehet, hogy nincs víznyomás, ami rossz felszerelést eredményezhet.

Miért tervezzen el egy elrendezést?

Ez a rendszer jó minőségű eredmények eléréséhez szükséges. Segítségével pontosan kiszámíthatja a csapok és csatlakozások számát, meghatározhatja a berendezések csatlakoztatási területeit, és jelentősen megtakaríthatja az anyagokat és az időt.

Az elrendezési sémában a következő kötelező elemeket kell tartalmaznia:

 • elzáró és szabályozó szelepek;
 • vízmérők;
 • szűrők;
 • szerelvények (adapterek, vízcsatlakozók, szögek és csatlakozók)
 • szelepek ellenőrzése és csökkentése;
 • szennyvízcsatorna;
 • a törülközőtartóba.

Annak érdekében, hogy az elrendezés pontos legyen, tisztán meg kell értenie a telepítési helyet és a szükséges vízvezeték-szerelvények számát.

A program kialakítását pontos helyiségtervezéssel kezdjük. A megfelelő méretarányban jelezze az összes vízvezeték, bútor és háztartási készülék helyét. Óvatosan vegye fontolóra az elrendezést, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre a berendezések szabad használatához.

Az ajtóknak is szabadon kell nyílniuk. Az ábra mutatja az összes elem méretét, így könnyebb lesz kiszámolni a csővezetékek számát, amelyek a műszaki kommunikáció létrehozásához szükségesek.

Fontos pont: ha a fürdőszobát és a WC-t elválasztják egymástól, egyidejűleg bekötik őket, mivel ezek a helyiségek egyetlen rendszerhez kapcsolódnak.

Miután meghatároztuk a vízvezeték-berendezések számát és helyét, folytatjuk az elrendezés tervezését. Ehhez a vízellátó és csatornahálózat helyét a rendszerünkre alapozzuk. A tervezési folyamat során megpróbáljuk betartani a következő szabályokat:

 • A csövek nem metszenek egymással. Ez csak akkor lehetséges, ha az elrendezést nem lehet másként elvégezni.
 • Meg kell szervezni a vízvezeték csatlakozási pontokhoz és mérőberendezésekhez való ingyenes hozzáférést.
 • A szennyvízcsöveket és a vízvezetékeket lehetőleg egymáshoz közel kell elhelyezni. Ebben az esetben később könnyen zárhatók egy közös dobozban.
 • A kapcsolatok számát minimálisra kell csökkenteni.
 • A tengelykapcsolóknak és csöveknek egységesnek kell lenniük, azaz azonos anyagból kell készülniük.
 • Ha lehetséges, a csővezetékeket szigetelni kell, így a kondenzátum nem oldódik meg.

A szakértők azt tanácsolják, hogy ne bonyolítsák az elrendezést, és egyszerűen elvégezzék azt. Minden fővezeték optimálisan alacsonyan van, a padló felett. Ezekből merőlegesen felfelé a pólókon kell telepíteni vízvezeték csapok.

Víztelenítő csapok elhelyezésekor szem előtt kell tartani, hogy nem lehetnek függőleges részei. Az ilyen rész egy szabványos szennyvízcsatorna, amelybe rugalmas tömlő van irányítva.

Miután azonosítjuk az összes csővezetéket és azok kapcsolódási részeit a diagramon, kiszámíthatjuk az elrendezés és a kiegészítő részek rendezéséhez szükséges elemek hosszát.

A lezárt telepítés időigényes képzést jelent. A falakat csövek és szerelvények alatt fúrták. Legyen óvatos: a csapágyfalak varrása tilos

Határozza meg a telepítés módját

A gyakorlat azt mutatja, hogy a kommunikáció elrendezése a fürdőszobában háromféle módon szervezhető.

1. módszer: Megnyitás

Ez magában foglalja az autópályáknak a falak és a padlók felett való elhelyezését. A falak leeresztésére való hajlandóság vagy képtelenség esetén használják. A fő előny a gázvezeték állapotának folyamatos figyelemmel kísérése és vészhelyzet esetén történő könnyű hozzáférés. Ráadásul a tervezés költsége sokkal alacsonyabb, és a telepítés sokkal könnyebb.

Azonban a csővezeték szabadon nyitott megjelenése sok kívánnivalót hagy maga után. A nem esztétikai kommunikáció elrontja a fürdőszoba belsejét. Ezért ha lehetséges, próbálják elrejteni őket különböző képernyők és dobozok gipszkarton vagy műanyag és helyezze őket a legszembetűnőbb része a szoba.

Ezenkívül a nyílt kommunikáció véletlenül megsérülhet.

A nyíltan lefektetett kommunikációnak nem a leginkább esztétikus megjelenése van, de lehetőség szerint dekoratív elemekkel kell ellátni

2. módszer: Zárt

Csövek és csatlakozások vannak elhelyezve a falakon belül, csak a szerelvényeket hozták ki, és a vízvezeték-berendezések csatlakoznak hozzájuk. Az eljárás tilos a teherhordó falakon való használathoz, amely nem köthető össze. A zárt telepítési módszer nem sérti a szoba kialakítását, mivel a műszaki kommunikáció a burkolat alatt van elrejtve.

Ezen kívül, mivel a hanyagság kárt okoz egy ilyen autópálya lehetetlen. Azonban a beszerelés és az előkészítés folyamata sokkal bonyolultabb, mint a nyílt lerakás során.

Az építési előírásoknak megfelelően a rendszer elemeit a beszerelés előtt egy speciális burkolatba helyezzük, miután azokat előre felkészített csatornákba helyezzük. Az autópálya elhelyezését követően a falakat lezárják és egyenesen állítják, a gépet tartva.

A csővezetékek állapotának és a csővezeték sérült részének bontásának baleset esetén történő felszámolásának hiánya a zárt rendszer jelentős hátrányának tekinthető.

A falak lyukai a csövek felhelyezése után gondosan lezáródnak, a sík teljesen illeszkedik a célba

3. módszer: Kombinált

Az autópályákat a falak fölé helyezzük, amelyek után dobozok vagy hamis panelek maszkolnak. Ennek a felületnek a bonyolultsága a szennyvízcsatorna és a vízvezetékek elég közel ahhoz, hogy később lezárhassák őket a dekorációval.

Ezenkívül gondosan meg kell fontolni a dekoráció típusát, amely illeszkedik a fürdőszoba kialakításába és nem zavarja meg. A csövek maszkolásához leggyakrabban gipszkarton profilozott dobozok, mindenféle műanyag díszítőelem vagy csempe van.

A csöveket hibák nélkül helyezzük el

Miután elkészített egy elrendezést és felkészítette az anyagokat, folytathatja az egész rendszer összeszerelését. Fontolja meg a vízvezeték-szerelés és az egészségügyi berendezések telepítésének jellemzőit.

Vízvezeték-rendszerek telepítése

Kezdjük a fürdőszobában lévő vízvezetékek bekötését saját kezünk segítségével, egy szabályozó szelep felszerelésével, amely a közös felszálló közelében helyezkedik el. Így vészhelyzet vagy javítás esetén le lehet vágni a lakás vízellátását.

A szelepek közelében egy durva szűrőt helyezünk, majd vízmérőt. Ha szeretné, a számláló után további szűrőt is telepíthet úgynevezett finom tisztításra.

Ha a vízellátó rendszert magánházakba szerelik, akkor szereljen fel egy sebességváltót, amelyet nyomásmérővel kell felszerelni.

A készülék lehetővé teszi, hogy szabályozhatja, és ha szükséges, állítsa be a víznyomás szintjét a rendszerben, általában nem haladhatja meg a 6 atmoszférát. A vízellátáshoz a következő csomópont a kollektor. Nyilvánvaló, hogy a berendezést csak akkor szerelik fel, ha a kollektor típusú kábelezés fel van szerelve.

Ezt követően a csöveket az összes vízvezeték szerelvényhez rögzítik. A berendezés csatlakoztatása a vízellátó rendszerhez a legegyszerűbb módja a rugalmas tömlők használata.

A fektetési csövek tulajdonságai a törülközőtartónál

Ha a fürdőszobában fűtött törülközőtartó van, csatlakoztatható akár a forró vízforráshoz, akár a fűtéshez. A szakértők javasolják az első lehetőséget, mert különben a berendezés csak a fűtési szezonban képes teljes körűen működni.

Ezenkívül a fűtőcsőbe épített betét bizonyos korlátozásokkal jár. A gazdaság csak nyáron lehetséges. A legjobb megoldás a forró csővezetékhez való csatlakozás.

Ennek végrehajtása során figyelembe kell venni, hogy a fűtött törülközőtartó és a fővezeték között speciális jumpert vagy áthidalót kell elhelyezni.

Elkezdtük a vízellátó rendszert a szelepek, durva szűrők és adagolókészülékek felszerelésével

Az elem csatlakozik a visszatérő és közvetlen csövekhez, a tekercs előtt és közvetlenül azután, hogy a gömbcsapokat fel kell szerelni.

Így szükség esetén a törölközőmelegítő leválasztható az általános rendszerből a javításra, cserére vagy a hő tartására. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a készülék telepítése során pontosan meg kell őrizni a minimális távolságot a falról.

A 25 mm-nél nagyobb csőátmérőjű készülékek esetében az 50 mm-es, valamint a 23 mm-től 35 mm-ig terjedő keresztmetszetű fűtőtestek esetében alkalmazható. Ezenkívül különös figyelmet kell fordítani a berendezések csatlakoztatásához használt csövek középpontjára. Pontosan ellenőrizni kell, ellenkező esetben a fűtött törölközőt nem lehet csatlakoztatni.

A szennyvízcsatorna sorát tesszük

A csatornacsövek egy lejtés alatt vannak elhelyezve, ami 0,03 a 40-50 mm keresztmetszetű és 0,02 mm-es átmérőjű, 85 mm-es és 100 mm-es keresztmetszetű elemek esetén. A telepítést a felszállástól legtávolabb eső ponttól kezdjük. Innen kezdjük el a csővezeték lejtését, kb. 2 cm-t minden futóóra számára.

Nagy lejtés esetén a lefolyás mértéke túl magas, kisebb - alacsony. Mindenesetre ez nagy porszemcsék ülepedéséhez vezet a csőfalon, ami garantálja a rendszeres elzáródásokat. Az elemek speciális aljzatok segítségével vannak csatlakoztatva, amelyeket a felemelő felé kell irányítani.

Az aljzat belsejében egy o-gyűrűnek kell lennie, amely megakadályozza a szennyvíz szivárgását. A telepítés során bizonyos ellenállóképességet okoz, így a szakemberek tanácsot adnak az aljzat belső felületének szappanos vagy szilikonos kenésére.

Az alkatrészek finom végeit derékszögben vágjuk és tisztítjuk. Ne felejtsük el, hogy a csatornarendszernek nagyon egyszerűnek kell lennie. A vízvezetékeket sorba kell kötni, elkerülve a "kereszteződést".

Ellenkező esetben, miközben egyidejűleg két eszközről lemerül, előfordulhat "elakadás".

A rész kivágása előtt pontosan meg kell jelölni a kívánt méretet, és körvonalazzuk a vágóvonalat. Pontosan derékszöget vágunk

Fontos pont: a szennyvízcsatorna tisztításának lehetősége. Ha a vízvezeték felszerelés meglehetősen hosszú távon van, akkor érdemes egy felső tetővel ellátott tetővel ellátni. Ezzel később lehetőség nyílik a leeresztésre, ha szükséges.

Miután minden egészségügyi berendezés csatlakozik a csatornahálózathoz, a munka befejezettnek tekinthető. Elosztócsövek a fürdőszobában - meglehetősen megvalósítható feladat az otthoni kézművesek számára. Annak érdekében, hogy az összes munkát minőségi és helyes módon végezzük el, szigorúan be kell tartanunk az utasítás minden pontját, pontosságát és türelmét.

Csak az eredmény élvezheti a kifogástalan, hosszú távú szolgáltatást!

Hogyan válasszuk ki az anyagot?

Választhat különböző csöveket a vízvezetékek lefektetéséhez, de a szakértők a leggyakrabban praktikus, modern megoldásokat javasolnak:

 • Polipropilén. Ezek a részek akár 25 atmoszférájú nyomást is képesek végezni, tartósak és nem korrodálnak. A polipropilén csövek mind hideg, mind forró vízhez alkalmasak. Diffúziós hegesztés az elemek összekötésére szolgál, ami megbízható, egy darabból álló ízületeket eredményez.
 • Fém és műanyag. Minden részlet egy kétrétegű szerkezet, amely belsejében műanyag és külső fém. A termékek hideg és forró vízellátáshoz használhatók. A csövek jól meghajlottak, ami csökkenti a csatlakozások számát. Az ízületek elrendezéséhez kompressziós vagy nyomástartó szerelvényeket használnak.

Vízszállító csövek építéséhez adapterekkel, pólusokkal, szögekkel, tengelykapcsolókkal és szelepekkel kell kiegészíteni

A csatornavezeték leggyakrabban PVC csövekből készül. A polivinil-klorid elegendõ merevséggel rendelkezik, amely lehetõvé teszi, hogy a felszállók telepítése során használják. A használt harang alakú elemek összekötése tömítéssel.

A PVC csövek kis súlya nagyban megkönnyíti a szerelésüket. Két alapméretű, szennyvízzel használt elemek építéséhez: átmérő 50 és 110 mm.