Legfontosabb > Tervezés

Mi az a ventilátorcső, miért van szükség, és hogyan kell felszerelni?

A szennyvíz lefektetése (vagy cseréje) esetén a tervezési vagy telepítési hibák kellemetlen szagot eredményeznek. Ennek elkerülése érdekében megfelelő szellőzést igényel a szennyvízcsatorna-felszálló.

Ez egy tölcsércső segítségével valósul meg.

Mi a csatorna, és hogyan működik a rendszer?

Először, derítsük ki, mi az.

A tölcsér a csővezeték egy része, amely összeköti a csatornahálózatot a légkörrel (felfelé a tetőn keresztül). Elágazik a szennyvízcsatornától, és felmegy a házon.

Az emeleten (a tetőn) egy gomba borítja (csúcs, esernyő), így a csapadék és a törmelék nem esik felülről.

Az elvezetés a csatorna tetejétől az aljáig áramlik. Ha a csapadékot egy ponton nyitja meg (például - a WC-ben a víz leeresztéséhez), akkor a víz problémamentesen áthalad a rendszeren. Ha ugyanabban az időben a víz több egészségügyi pontból (WC, mosdó a fürdőszobában, fürdőkád, zuhanyzó, mosógép) lecsapódik, akkor a felszedő feltöltődik a teljes átmérőig.

Ez olyan vákuumot hoz létre, amely "lecsapol" a vizet a vízcsapdáról, ami kellemetlen szagot okoz a fürdőszobában - ha nincs a csatorna a házban.

Ha ez így van, akkor a nyitó levegőn keresztül kiszívja a légkört, és a rendszerben lévő nyomás egyenlő lesz. Ennek köszönhetően a vízvezeték szerelvények a helyükön maradnak, és nem engedik, hogy a szagok átjussanak a csövekről a belső térbe.

A probléma másik megoldása egy ventilátor szelep. A ventilátor cső helyett, vagy kiegészíthető vele.

További információ a csatornarendszerről (videó)

Miért van szükség erre: cél és funkciók

Most fontold meg, miért van szükség erre a rendszerre:

A csatornahálózatban felgyülemlő gázok eltávolítása (a csövön keresztül felfelé, a légkörbe engedve).

Nyomás fenntartása a csatornarendszerben (nagy mennyiségű víz vízleválasztásakor történő kiegyenlítés).

A vízzárak "védelme" (megakadályozva a szívócsövet).

Általában a ventilátorcső biztosítja a csatornarendszer normál működését.

Hol van a ventilátorcső, és hol lehet anélkül?

Az SNiP szerint az alacsony emelkedésű konstrukcióban (egyszintes és kétszintes magánházakban) a szennyvízcsatorna nem kell csatornacsatornával rendelkeznie. Ennek az az oka, hogy ilyen házakban az egyidejűleg leeresztett szennyvíz mennyisége kicsi, és a csatornarendszer átmérője teljesen elzáródhat - ritka esetekben.

Egy magánházban szükség van egy ilyen szellőztető csatornára, ha:

a házban két vagy több lakószint van, és mindkét (vagy több) emeleten kád és WC van;

a ház 2 vagy több fürdőszobával rendelkezik, amelyek egyszerre használhatók;

a házban van egy medence (vagy egy nagyszámú vízelvezető forrás, például egy jakuzzi);

a szennyvízcsatorna átmérője kicsi (100-110 mm-nél kisebb);

A házhoz közel van egy szeptikus tartály (cesspool).

Az átjáró átjárója a házon keresztül

Ha egy 1-2 szintes házat építenek, amelyben 1 WC-tálat és egy fürdőszobát (mosdó, zuhany) lehet kialakítani, akkor szellőztetés nélkül, vagy a csatorna szelep felszerelésére korlátozódhat. Ez igaz a házakra és a kis házakra.

Szükségem van egy ventilátorcsőre egy többszintes épület lakásában? Igen, ez így van és mindig is. Ennek az az oka, hogy a lakóházakban a hulladék mennyisége mindig nagy (főleg amikor az emberek a lakásban vannak: este, kora reggel, a hétvégén).

Hogyan válasszuk ki a megfelelő csövet?

Mielőtt felszállítaná, vagy áthelyezi egy új rendszert, meg kell választani a megfelelő csövet. A kiválasztás hibája a rendszer helytelen működéséhez vezethet.

A fő paraméterek a kiválasztáskor:

Hossza (tudnia kell, hogy mi legyen a vonal teljes magassága).

Mi legyen a ventilátorcső átmérője?

A felszálló átmérője a fő jellemző, amelyet figyelembe kell venni a rendszer kiválasztásakor és tervezésénél (különösen a Hruscsovban, mivel a többlakásos épületekben nagy mennyiségű hulladék van).

A méret kiválasztásának alapszabálya: a minimális átmérő nem lehet kisebb, mint a szennyvízcsatorna keresztmetszete (ha a felszálló átmérője 250 mm, akkor a ventilátorcsőnek azonos méretűnek kell lennie).

A szennyvízcsatornák szennyvízzel

Az egy- és kétemeletes házak építésének közös méretei 50-90-100 mm keresztmetszetű csövek. Ez elég, ha a ház:

100 mm átmérőjű szennyvízelvezető;

mosogató (mosogató a konyhában) 50 mm-es csővel;

Anyagkiválasztás

A szennyvízelvezető csövek fektetésére általában ezeket az anyagokat használják:

PVC. A műanyag termékek könnyebb és gyorsabb összeállítása, olcsóbb a költség. Fokozatosan a műanyag helyettesíti az öntöttvasot - az új rendszereket rendszerint ebből az anyagból készítik.

Fém (öntöttvas). Öntöttvas cső - elavult megoldás csatorna rendszerek számára. Az öntöttvas tartós, tartós, de sokkal nehezebb vele dolgozni: az öntöttvas termékek sokat mérnek, könnyebben vághatók és csatlakoznak, üzem közben piszkosabbá válnak.

Szükség esetén (ha a rendszer vagy annak egyes részeinek javítása és cseréje történik), csatlakoztathatja a műanyag és az öntöttvas csöveket. Helyezzen be egymásba speciális adapterekkel (mandzsetta).

Hogyan ellenőrizzük, van-e ventilátorcső a házban?

Ha nem házat építesz, és egy kész épületet vásárolsz, tanácsos megnézni, van-e benne egy tölcsér.

Ehhez öblítse ki a WC-t, és hallgassa a mosdóból vagy a fürdőből származó hangokat. Ha szokatlan szívóhangot hall, a cső nincs jelen vagy eldugult, és tisztítást igényel.

Telepítési szabályok

A rögzítőelem megfelelő behelyezéséhez a következő követelményeknek kell megfelelnie:

A felvonó visszavonása nem a padláshoz, hanem az utcára kell mennie. Ha a szennyvízgyűjtőből származó gázok a padlásba kerülnek, kellemetlen szagot kapnak, és emellett a páratartalom is megnő (ami öntőformához vezet).

A felszálló átmérője nem lehet kisebb, mint a csatorna átmérője. Több megengedett, de nem szükséges.

A kijárati csőnek nem szabad közel a falhoz vagy más szerkezetek (ablakok, erkélyek) mellett. Ellenkező esetben gázfoltok jelenhetnek meg a falon, és kellemetlen szag lesz a terminál melletti helyiségekben.

A kimenetnek nem szabad a tető túlnyúlása alá esni, különben télen a cső károsodhat (jég vagy hó miatt).

A magánházak számára elegendő 1 ventilátoros emelő. Az összes egészségügyi pontból származó vonalakat be kell vágni, pórázokkal, keresztezésekkel és adapterekkel.

A csővezetékek alsó és felső pontja között hőmérsékletkülönbségnek kell fennállnia (melegben van az alján, hideg a tetején).

A tartót a szellőző tengelyben lehet elhelyezni, egy dobozban. Ugyanakkor nem szabad a lakótérbe és a kéménybe (szellőzőrendszereknek megfelelően) lévo szellőzőcsatornákhoz csatlakoztatni.

Lehetőség van több csatorna összekötésére egyetlen funk stand-ra.

Szerelési szabályok (videó)

Idõs programokban

A kimenet "iránya" szerint 2 lehetőség áll rendelkezésre:

Vízszintes - amikor a cső nem a tetőn látható, hanem a falon keresztül. A módszer viszonylag ritka, csak magánépítésben használható, olyan esetekben, amikor valamilyen oknál fogva a következtetést nem lehet a tetőn keresztül megvalósítani. Ebben az esetben a rács a lyukra van szerelve, és nem a deflektorra.

Függőleges - a legelterjedtebb lehetőség: a felszálló jelenik meg a tetőn.

A függőleges átjáró egy másik 3 altípusra oszlik:

Kilépés 90 fokos dőlésszöggel: a felemelőből egy csapszeg egy derékszögben történik, ahonnan már van egy másik csap, és már ettől is - egy egyenes szakasz, amely a tető fölé kerül.

Kilépés 45 fokos lejtőn: a felszállóról egy 45 fokos szöget távolít el tőle, egy másik ágat elveszik rajta, és egy egyenes szakasz, amely a tető fölé kerül, már rajta van.

Függőleges kilépés: a felszálló csak a tető felett kilép.

A csatorna kilépése a tetőn keresztül: hogyan történik, és mi legyen a magasság?

A fedélzeten kívüli, a tető felett elhelyezkedő szakaszokon meg kell felelnie bizonyos követelményeknek:

A felhasznált tetőszerkezet feletti magasságnak legalább 3 méternek kell lennie.

A sík feletti magasságnak nem szabad tetejének legalább 30 cm-nek kell lennie.

A lejtős tető feletti magasságnak legalább 50 cm-nek kell lennie.

Vízszintesen a csővezeték és a legközelebbi ablak (erkély) közötti távolság legalább 4 méter.

A kimenet tetején be kell fedni a terelőlemezt. Szükség van a szemét, a rovarok, a madarak, a csapadék elfogyasztásának megakadályozására.

Ha van lehetőség arra, hogy vonalat rajzoljon az oszlopon - jobb ezt az opciót megvalósítani, és nem halad át a tetőn. Ilyen módon mentheti magát a tetőfedő anyaggal való munkavégzéssel és további tömítéssel.

Mi a következtetés a tetőn keresztül? (Videó)

Telepítési hibák

A csatornarendszer szellőzőjének felszerelése előfordulhat, hogy nem működik megfelelően. A leggyakoribb:

A felemelő (szándékosan vagy tudatlanul) eltávolítása a lakásokban (magas épületek).

Következtetés a tető túlfutása alatt.

Különböző átmérőjű csövek használata csatornarendszer kialakításakor.

Következtetés a padláson.

Szerelje fel az emelőt az épület külső falára.

Szükségem van hangszigetelő ventilátor csőre?

Hangszigetelésre van szükség, ha a cső átmegy a nappaliban. Ebben az esetben a szobában hallható a víz és a levegő hangja. A csővezeték is zajos lesz - rezgés és rezgés miatt.

A nem lakóépületeken áthaladó szakaszok zajszigetelésére nincs szükség. Ha a feszítőt falra helyezi, és a válaszfal vastagsága kicsi - akkor az építési szakaszban (javítás) ajánlott legalább "könnyű" hangszigetelést végezni.

Ideális esetben a hangszigetelés kérdését az épület tervezésénél és kivitelezésénél kell kezelni. A felszállónak el kell rejtenie egy külön dobozba (az enyémbe), vagy terveznie kell, hogy ne menjen át a lakóegységen. Javasolt speciális "csendes" csövek (vastag falú polipropilén termékek).

A hangszigetelés folyamatát a csővezetéken feltekert "héj" vagy "tekercsszigetelők" segítségével végzik el. Minél nagyobb a réteg vastagsága - annál hatékonyabb a szigetelés.

Szükséges a ventilátorcső felmelegítése?

A ventilátorok felmelegedése gyakrabban szükséges, mint a hangszigetelés - mivel a csővezetéken felemelkedő, meleg, nedves levegő kondenzálódik a falakon és lefagy. Ennek eredményeképpen a csővezeték befagy, eldugul, és megakadályozza a megfelelő működést.

Szigetelt csővezeték rész a padláson

Fűtetlen helyiségeken (padlás, alagsor) áthaladó területeket melegíteni kell.

A szigetelés ugyanúgy készült, mint a szigetelés: hengerelt hőszigetelő vagy "csövek" segítségével, amelyek a cső körül vannak rögzítve.

A ventilátorcső cseréje: a munka szabályai

Cserélje ki a csövet (szakasz vagy teljesen), ha sérült vagy súlyosan eltömődött (fontos a régi öntöttvas szerkezeteknél).

Röviden, a csere folyamat két szakaszra oszlik:

A régi vonal eltávolítása.

Új sor telepítése.

A munkaterületet a lakóépületek felcserélésekor: a lakás helyének cseréje előtt mindig figyelmeztessük szomszédait a munkaidőre. Ebben az időszakban a lakók nem tudják használni a mosdót, mosdót, mosdót, mosdót, mosdót, mosdót.

Röviden, a bontási folyamat így néz ki:

A felszálló teljesen lekapcsolódik.

Az összes kocsi a felszállóba levágásra kerül.

A felszálló maga leszerelhető.

Ezután egy új vonal van felszerelve, amelyhez a csapok sorba vannak kötve.

A ventilátorcső megfelelő felszerelése: lépésről-lépésre tájékoztatás és tipikus hibák elemzése

A szennyvízkibocsátás független vagy központosított rendszerének szellőztetése nem lehetséges olyan speciális vízelvezető rendszer felszerelése nélkül, amely gátolja a gázok visszatérő áramlását a fürdőszobákba. A kötőanyag a szeptikus tartály és a légkör között működik.

A csatorna csővezetékeinek építésénél és a szennyvízcsatorna csatorna építésénél fogva milyen részletességgel fogunk foglalkozni.

A ventilátorcső elve

A ventilátorcső olyan szerkezeti elem, amely összeköti a csővezetéket egy speciálisan felállított szellőzőcsatornával. Fő célja a gázok és szagok átjutása a csatornarendszerből.

Ennek az elemnek a hossza és alakja önkényes lehet. Vannak modellek a függőleges és a vízszintes kivitel, ferde jobbra vagy hegyes szögben.

A szórakoztató cső működésének elve egyszerű. A szennyvíz, amely a függőleges felszállóba kerül, vákuumot hoz létre a csővezeték üregében. Ez részben kompenzálható vízzel, amely hidraulikus szelepként szolgál a beépített vízvezeték szifonjaiban.

De ha egy függőlegesen kialakított felszálló hosszúságú, és egyidejűleg egyszeri erőteljes hulladék-folyadék keletkezik egy ponton, akkor vákuum keletkezik a csatornában. A formázott dugattyú a folyadékból minden erejével és a jellegzetes "csikorgó" hanggal egy pillanatra megzavarja és átszúrja a vízvezeték hidraulikus szelepeit, kiüríti a szifonokat.

Ennek eredményeképpen a víz teljesen kiürült az összes vízzáróból. Ezért nincsenek akadályok a szennyvíz "aromákra". Emiatt gyorsan terjedtek az épület egész területén.

A baj az, hogy az ügy nem korlátozódik a kellemetlen "illat" megjelenésére a nappaliban. A széklet bomlási folyamatának természetes folyamata a háztartások számára káros gázok felszabadulása: a metán és a hidrogén-szulfid.

Ha a rendszer fel van szerelve ventilátor-felhúzóval, a "töltelék" pillanatában nincsenek ilyen következmények, mivel a kollektorban keletkező kisülés egyszerűen nem lesz ideje a szifonok szifonokba való behatolására. Ezt megakadályozza az atmoszférikus levegő áramlása, amely a vákuum előfordulásával párhuzamosan bevonódik a rendszerbe, és gátolja a gázok bejutását a helyiségbe, amikor leüríti és kiszivattyúzza a szeptikus tartályt.

Egy csatorna telepítésének feltételei

A jelenlegi 2.04.01-85 * építési szabványok, és különösen az "Épületek belső vízellátása és csatornázása" című szakasz szerint az ilyen elemek, mint a tölcsércső kötelezően felszerelhetők a következő esetekben:

 1. Egyszintes épületekben, ha olyan medencékkel és egyéb létesítményekkel vannak ellátva, amelyek képesek nagy mennyiségű hulladék egy részének kiadására.
 2. Az 50 mm átmérőjű csövekből összeszerelt szennyvízcsatornák elrendezésénél.
 3. Alacsony épületekben, feltéve, hogy mindegyik padló vízellátó és vízelvezető rendszerrel van felszerelve.

A legegyszerűbb annak meghatározása, hogy bizonyos körülmények között szükség van-e egy rögzítőszerkezet telepítésére, amely egyetlen szennyvízmennyiség maximális mennyiségére összpontosít.

A többszintes épületekben, ahol kommunikáció kerül telepítésre minden emeleten és minden lakásban, a ventilátor felemelő telepítése szigorú feltétel. Ebben az esetben az emelő jelenik meg az épület tetején.

A telepítési tevékenységek jellemzői

A felemelő eszközének technikája nagyon egyszerű. Még egy kezdő mester is elvégezheti a telepítést.

A szükséges anyagok kiválasztása

A szellőzőrendszer három fő eleme egy tölcsércső, egy szelep és egy vízzáró. A rendszeren belüli egyenlő nyomás biztosítja mindegyiket.

A vízszigeteléssel ellátott szifonok beépítésre kerülnek a házon belüli egészségügyi berendezések telepítésének szakaszában.

A hulladékállomás a csatorna folytatásaként működik. Az elrendezéshez használhatja a fő rendszer összeszerelésében használt csöveket. A szellőzőcső felszereléséhez legjobb a műanyag csövek kiválasztása. Nem fagyaszthatóak, nincsenek kitéve a nedvesség romboló hatásainak, és ellenállnak a korróziónak.

A csatornarendszer elrendezésében a polimer termékek is előnyösek, mivel a falak simasága miatt nem keletkeznek zajok, amikor a szennyvíz a csővezetéken keresztül áramlik.

A ventilátorcső méretének meghatározása érdekében érdemes követni azt a szabályt, hogy az 50. cső áteresztőképessége közel 16-szor kevesebb, mint a 110-es. A D 50 mm-es csövek használatával nem lesz hatékony szellőztető rendszer, hanem haszontalan összekötő cső.

A tervezéstől és a helytől függetlenül minden egyes csatorna visszacsapó szeleppel van felszerelve. Végül is, ha a csővezetéket eredetileg helyesen helyezték el, mivel a csövek a falakon nem megfelelően megbízhatóak és a természetes zsugorodási folyamat hatására, a lejtője változhat.

Hibás szellőztetés esetén a levegő a legközelebbi szaniter szerelvénybe áramlik a csatornába. Leggyakrabban ez lesz az elem a szaniterek, amelyben a legkisebb víz pecsét.

Mindegyik szelep be- és kimeneti csatlakozással van felszerelve. A készülék üregében levegővel töltött léggömb. A kisütés létrehozásakor a membránon nyomja meg, ami teljesen átfedi a kamrát. Emiatt a gázok egyszerűen nem tudnak bejutni a cső üregébe.

A fő funkció mellett a visszacsapó szelep két kulcsfontosságú feladatot is megold:

 • megakadályozza a lefolyóknak az egészségügyi berendezésekbe való visszatérését;
 • megvédi a rendszert a nagyméretű mechanikai szennyeződések behatolásától és a rágcsálók rendszerén keresztül történő behatolás ellen.

De ahhoz, hogy a légszelep megbirkózzon a rábízott feladattal, azt csak olyan helyiségekbe kell helyezni, ahol folyamatosan figyelik a null feletti hőmérsékletet.

Általános telepítési irányelvek

A rendszer elrendezésének fő szabálya - a kiindulási pont az épület fűtött részébe kerül, ahol az év bármelyikében a hőmérséklet null felett van, és a végső hőmérséklet hideg. Ez a megoldás lehetővé teszi a szükséges hőmérsékletkülönbség biztosítását, ami az épületen kívüli "aromák" megszakítás nélküli állapotának megteremtését teszi lehetővé.

A függőleges emelőket közvetlenül az épület tetején kell megjeleníteni. A tetőtér nem alkalmas erre a célra, mivel a tolóerő gyenge lesz, és a padlás "büdös" lesz.

A ventilátorcső felszerelése során fontos az alapelvek betartása:

 1. A tölcsércsővel ellátott felszálló nyílást külön kell elhelyezni. Az épületkódok 17.19. Szakasza szerint nem lehet kandalló kéménysel vagy szellőzőrendszerrel együtt szervezni.
 2. A szerkezeti elem visszahúzódásával a sima tetőn 500 mm magasságban helyezkedik el, és a lehető legközelebb helyezkedik el a gerinchez. Ha a tető lapos és egyébként nem működik, akkor a kipufogó rész magassága 300 mm legyen.
 3. A tető felett lévő vízszintes síkhoz képest a tölcsér távolsága az erkélyhez és a ház nyílásaihoz képest körülbelül 4 méter.
 4. Ne tegye a kipufogócsövet az eresz alatt. Ezzel az elrendezéssel csökkentett tolóerőt.

Olyan helyzetben, ha a tetőt aktívan használják, és más tárgyakat helyeznek rá, a felszálló kifolyásának magassága legalább 3 méter legyen. Feltéve, hogy a csatorna az előregyártott szellőztető tengelybe van felszerelve, akkor az elhelyezése 100 mm távolságra van a szélektől.

Egy ventilátorcsövön belül több felszedő egyidejűleg is kombinálható. De mindenesetre, hiszen ez a megoldás a szellőzést nem kényszeríti, hanem önáramlást, célszerű elkerülni a csővezeték fordulatait és mindenféle szűkületét. A jelenlétük nemkívánatos ellenállást eredményez a légáramlással szemben.

Ha a kipufogó rész kissé eltolódott a felszállóhoz képest, a szerkezeti elemeket egy hullámos műanyag hüvellyel csatlakoztathatja.

Ha egy csatorna-csővel ellátott emelőtető tetőszerkezetére van felszerelve, nincs szükség kiegészítő kipufogóeszközök készítésére ugyanazon a flyugarka vagy deflektor, valamint a védő "gombák" formájában. Ezt a pontot a jelenlegi SNiP 18.18.

Ellenkezőleg, ezeknek az eszközöknek a használata ellenkező hatást gyakorolhat: a környezeti hőmérséklet csökkenésekor keletkező kondenzátum lefagy és megakadályozza a kimeneteket. A deflektor csak akkor lesz hatásos, ha az épület meleg éghajlatú területen található.

Hogyan lehet visszacsapó szelepet csatlakoztatni?

A ventilátorcső egy előre beállított szellőztetőcsatornához van csatlakoztatva. Ha a szellőztetési séma feltételezi, hogy túl kevés az eltolódás, akkor a ventilátorcső külön-külön ki lehet vezetni a legközelebbi falon, és a kifolyóelem felső részében vízszintesen helyezkedik el. Ehhez a fallyukon keresztül vezet, ami az épületen kívül 30-40 cm távolságot jelent

A légtelenítő szelep a cső vagy aljzat szabad végébe van szerelve. A legfontosabb dolog az, hogy a csőszakasz, amelyen a szelep felszerelhető, a szaniterberendezés legmagasabb vízelvezetési pontja fölött kell elhelyezkednie.

Az elem belső elhelyezése esetén meg kell tisztítani azt a csőszakaszt, ahol a szelep felszerelhető, és zsíroldó vegyülettel kezeljük.

A cső belsejében speciális betétet ásnak, amely bármely hardverraktárban megvásárolható. A szelepet a betétbe temették el, és az elfolyó anyag mozgásának ellentétes irányába helyezve. Olyan helyzetben van elhelyezve, hogy az eszköz szirmai vissza vannak hajtva a vízvezeték felé.

110 mm-es keresztmetszetű csatorna beszerelésénél a visszacsapó szelep egy adapter segítségével csatlakozik.

Fontos pont: a tölcsércső összes telepítési műveletét száraz felületeken kell végrehajtani. A visszacsapó szelep rögzítésének szakaszában ne használjon szilikon tömítőanyagokat és bármilyen típusú kenőanyagot.

Tipikus telepítési hibák

Leggyakrabban a rendszer vákuum kialakulásával fordul elő, amikor az elrendezés különböző átmérőjű csöveket alkalmaz. Például egy WC-tálca csatlakozik egy D 110 mm-es csőhöz, egy fürdőhöz D 50 mm-es csővezetékhez és egy D-70 mm-es üreghez.

A fürdőszobák kellemetlen büdössége gyakran akkor jelentkezik, amikor az egészségügyi szifonok szifonokkal vannak ellátva, amelyeknek nincs elegendő térfogata. Ez annak köszönhető, hogy a szifonok szabálytalan használatával a víz maradványai kiszáradnak, eltávolítják a hidraulikus csappantyút és szabad hozzáférést biztosítanak az "illatanyagok" terjesztéséhez.

A szellőzőcső elhelyezési helyének megválasztásakor sok ember hibát követ el, és a tető túlnyúlása alá helyezi. Ez azzal a ténnyel jár, hogy télen a tetőn lecsúszott és leeső hó károsítja az átirányító szerkezetet. A szellőzőcsatorna belsejében képződő forma nem mínusz hőmérsékleten lefagy, a szerkezetet szigetelni kell.

Hasznos videó a témában

A ventilátorcső tervezése és elrendezése:

Hogyan juthatunk be a tetőn keresztül?

Pontosan kiszámítani a méret a csatornacső és végrehajtásakor a telepítés megfelel minden telepítési utasításokat, akkor gyakorlatilag megszünteti a felhalmozódás lehetőségét, és annak a valószínűsége lépésének a ház csatorna gáz. És akkor a csatornarendszer működésével kapcsolatos problémák nem merülnek fel.

Mi a ventilátorcső és mi az?

A ház magánhálózatának szennyvízcsatorna-rendezése meglehetősen akut, mert a hiba költsége meglehetősen magas. A szennyvízek belső kialakításában és beépítésében tapasztalható hiányosságok miatt mindig kellemetlen szag érezhető, amely nemcsak kényelmetlenséget okoz, hanem valódi károkat okoz a háztartás egészségében.

A szennyvízcsatornákra gondolva sok lakástulajdonos azon gondolkodik, hogy mi a csatorna és mi a valódi haszon. A szakemberek válaszolnak erre a kérdésre egyértelműen, ők nélkülözhetetlen elemnek tekintik egy szeptikus tartályt, amely nélkül nélkülözhetetlen. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan történik a szórakoztató cső telepítése és milyen funkciók vannak.

Mi ez?

A tölcsér a kommunikációs rendszer eleme, amely kommunikál a szennyvízcsatorna felszálló és a légkör között. A szennyvíz szigorúan fentről lefelé mozog, ezért egyszerre több eszköz egyszerre több szinten helyezkedik el, a padlón belül vákuumhatás lép fel. A rendszer ritkán jelenik meg, ami miatt a víz beszívódik és a vízcsapda megszárad. A vízdugó hiányában a szennyvíz kellemetlen szagai behatolnak a helyiségbe, ami nagymértékben csökkenti a használat kényelmét.

A vákuumképződés folyamata a szennyvízcsatorna belsejében a felszálló keresztmetszetével és a szennyvízmennyiséggel van összefüggésben. Sok háztartási készülék szennyvizet használ a hulladék - öltöző, kád, mosogató, mosógép ártalmatlanítására. A fürdőben egyidejű vízelvezetés maximális mennyisége, de az egyes készülékek egyenként nem képesek teljesen kitölteni a csatornarendszert. A helyzet megváltozik, amikor több eszközt egyszerre használnak, és a szennyvíz kitölti a felszálló teljes térfogatát. Ebben az esetben a felszívódás ritkasága miatt a szifonból beszivárog a víz, és kellemetlen szag ér be a szobába.

Fontos! A lefolyócsövek beépítése nem minden házban történik. Az elem telepítésének szükségességét a házak szintjeinek száma, a csatornarendszerbe kibocsátott készülékek száma és a felhasználás gyakorisága, valamint a szennyvízelvezető átmérője határozza meg.

funkciók

A tölcsér egy összekötő elem a csatorna felszálló és a légkör között, ahol a füstös füstöket eltávolítják. Csatlakozás a csatorna rendszerhez az alsó keménységi ponton, és függőlegesen jelenik meg a tető gerincének közelében lévő szellőztető csatornán keresztül. Ezért egyemeletes, kicsi vagy szezonálisan használt otthonok esetén egy csatorna telepítése opcionális. Bár a csatornarendszer ezen eleme a következő funkciókat látja el:

 1. Az egészségre ártalmas, kellemetlen szagok eltávolítása a csatornarendszerről a légkörbe sokkal kényelmesebb lesz, mint a fürdőszoba és a fürdőszoba.
 2. Tartson stabil üzemi nyomást a csatornarendszerben. Ha nagy mennyiségű szennyvizet bocsátanak ki a szennyvízbe, a benne levő levegő kiáramlik, ami miatt az elzárószelepek nem működnek megfelelően.
 3. Megakadályozza az eltömődést és a szennyvíz stagnálását. A tölcsércső jelenléte miatt a csatornarendszer sokkal hatékonyabban működik, ami nagy mennyiségű munkával védi a rendszert a szennyvíz visszavezetéséből.

Figyelj! Szellőző szelep a szennyvízhez vagy úgynevezett légszelep. A ház felső emeletén található szennyvízcsatorna fő tengelyére kerül, ahol a szennyeződés, a fröccsenés és a por nem jut a készülék membránjára.

A szennyvíz rendszerbe történő éles, egyszerre történő kisülésekor a szennyvíz akár 25 liter levegővel is szállítható, ezért a rendszer a vákuumhoz közeli állapotot hoz létre. Ebben a pillanatban a ventilátor csapda levegőt von be a helyiségből, hogy csökkentse a csőben lévő ritkításokat, ugyanakkor a vízcsapot megtartsa, és a szagok ne essenek be a szobába.

Hogyan határozható meg melyik telepítésre van szükség?

Az egészségügyi cső a csatornarendszer opcionális, de nagyon kívánatos eleme, amely tökéletesen stabilizálja működését. Úgy gondolják, hogy a telepítés minden olyan ház esetében szükséges, amelynek magassága több mint egy emelet. A szennyvízelvezetés tervezésénél azonban más kisebb tényezőket is figyelembe kell venni:

 • Vizes csövek átmérője. Ha a csatorna átmérője kisebb, mint 110 mm, akkor a csatornahálózat csővezetékeit fel kell szerelni, mivel a felszálló teljes térfogatának feltöltéséhez elegendő a WC és a fürdő egyidejű leeresztése.

Ne feledje, hogy a szennyvíz mennyisége nem csak a szaniter berendezések számát érinti, hanem a használatuk intenzitását is. Ha két egymás fölött elhelyezkedő fürdőszobát építenek, de csak egy család él, akkor valószínűleg nem lesz szükség ventilátorcsőre, de természetesen nem lesz felesleges.

A csövek típusai

A magánházak szennyvízrendszereinek tervezésénél számos tényezőt figyelembe kell venni, a padló és a vízmennyiségtől függően, amelyek a vízbe jutnak, és a csövek átmérőjével végződnek. A ventilátorcsövek a gyártásukhoz felhasznált alak, átmérő és anyag alapján vannak osztályozva. A szórócső átmérője a csatorna átmérőjétől függ. Az anyagok a következő típusokba vannak felosztva:

 1. Metal. Hagyományosan a csatornarendszer kommunikációs elemei öntöttvasból készültek. Ez egy meglehetősen erős, tartós és viszonylag olcsó ötvözet. Ennek az anyagnak a hátrányai a nagy tömeg és az alacsony duktilitás.
 2. Műanyag. Most a műanyagból készült malomvas csövek cseréje fokozatosan zajlik, mivel ez az anyag sokkal műanyagabb és egyszerűbb a feldolgozás során. A műanyag modellek könnyebbek, olcsóbbak és sokkal praktikusabbak, mint az öntöttvas, így szinte kivezetették az öntöttvas vasalópiacról.

Kérjük, vegye figyelembe! A tölcsércső telepítésekor vagy cseréjekor lehetőség van műanyagból készült öntöttvas területek csatlakoztatására, a legfontosabb az, ha a csövek átmérőjét helyesen választják ki, így a rendszerben semmi esetre sem csökken a keresztmetszet.

Telepítési követelmények

A ventilátorcső felszerelése és cseréje meglehetősen bonyolult vízvezeték-üzemeltetés, amelyhez projekt és tapasztalat szükséges. A legtöbb esetben szigorúan függőlegesen van elhelyezve, és a tetőn lévő szellőzőcsatornán keresztül távozik. Ritka esetekben a csatorna vízszintesen a felső padlók falain keresztül távozhat. Ennek az elemnek a telepítése a következő követelményeknek megfelel:

 • A tölcsércső átmérőjének meg kell egyeznie vagy nagyobbnak kell lennie a szennyvízcsatorna átmérőjénél, így nincsenek olyan szakaszok a rendszerben, amelyeknek kisebb része van.
 • Fel kell függeszteni a légkörbe a tetőn keresztül, úgy, hogy 30-50 cm-rel legyen a gerinc fölött, így a párolgás és a szag könnyen eltávolítható a csövön keresztül.
 • A cső kezdete a ház fűtött részén keresztül vagy hőszigeteléssel végződik, felső részének hidegnek kell lennie. Ennek a hőmérsékletkülönbségnek köszönhetően további nyomás keletkezik a rendszer belsejében.

Ne feledje, hogy valójában a ventilátor csövek folytatódnak a szennyvízcsatorna felépítésében, így speciális csatornacsövekből készülnek. Ha a cső alsó része egy fűtetlen helyiségben halad át, akkor azt szigetelni kell.

Szennyvízelvezető csövek. Milyen célra és hogyan vannak telepítve

A szennyvízelvezetéshez egyre gyakrabban használják a szennyvízcsövek használatát, amelyek egyidejűleg képesek megoldani a nagy mennyiségű folyadék kijuttatását és a gázvezetékek vízvezeték-kibocsátásának végrehajtását. Ezt a szennyvízcsatornát a mérnöki huzalozás szerint kell alkalmazni. A tölcsércső jelenléte lehetővé teszi, hogy megakadályozza a kiürítést a rendszerben, és ne hozzon létre hidraulikus zárakat.

A csatorna csövet nem szabad lefedni.

Szórakoztató csövek bemutatásának szükségessége

A csatorna egy egyszerű csőcsatlakozás a csatorna és a légkör között. Az ilyen csövek kizárhatók a csatornahálózatból az egyszintes épületekben, ahol a szennyvíz nagymértékű felhalmozódása nem túl gyakran alakul ki. Az alacsony emelkedésű és többnemzetiségű épületekben a szennyvízcsatornákat világos szükségletekkel használják. A nagy mennyiségű folyadék a beépített vízvezeték szerelvények megzavarhatja a víz csapdák, és az üres szifonok a lakás gyakran jön a szag. A szifonokban használt folyadék mennyiségének folyamatos ellenőrzése a tölcsércső fő szerepe. Bizonyos esetekben javasoljuk a ventilátorcső beépítését a rendszerbe, ha:

 • a házban több dolgozószoba található, melyet gyakran egyszerre lehet használni;
 • a helyi szennyvizet egy szeptikus tartályt használják, amely a háztól rövid távolságra található;
 • ha a ház medencét vagy más eszközöket használ, amelyek nagy számú mosogatót alkotnak;
 • a felszálló szerkezet egy 11 cm átmérőjű cső alkalmazásával készült.

Mielőtt ilyen csövet helyezne el egy helyiségbe, meg kell ismerkednie a SnIP által leírt ajánlásokkal. A magánházakban általában 110 mm-es műanyagból készült szennyvízelvezető csöveket használnak.

Jó tanács! Tilos a ventilátorcsövet a tetőtérbe hozni, nem pedig a tetőre - a kimenetét inkább a kémény kijáratával párhuzamosan kell kialakítani, de nem a kéményben.

A készülék szennyvízcsőjének rendszere

A szennyvízcsatornát könnyebb telepíteni a műanyag szennyvízhez, amelynek tartós élettartama (a GOST 22689.2-89 szerint gyártott), de öntöttvas is előnyös lehet - a GOST 6942-98 szerint készülnek. Szükséges függetlenül megállapítani, hogy melyik cső alakban és hosszúságban használható. A telepítés típusától függően szögletes, egyenes és függőleges típusok vannak. Merőleges a mosdóegységre szerelve, egyenes ventilátor felhúzók. A sarok racionálisan a szoba nem szabványos elrendezésével valósul meg. A függőleges ajánlása az épületekbe történő beépítés, ahol több fürdőszoba is van.

Ajánlások a szórakoztató csövek felszereléséhez

A két- és háromszintes magánházak tulajdonosainak tisztában kell lenniük azzal, hogy mi a csatornacsatornás cső. A lakóépületben mind a hangszigetelés elemeként, mind a szennyvízelvezető szagok eltávolító elemeként és a túlfolyó csatornák vezérlőjeként működik. Az ilyen cső megfelelő rögzítéséhez be kell tartania a következő szabályokat:

 • a tölcsércső átmérője = az emelő átmérője;
 • lehetséges a ventilátorcső és a szellőzőcsövek összekapcsolása;
 • a cső hideg, fűtetlen helyiségben jelenik meg, ezért át kell mennie a padláson, és kiindulópontja egy fűtött helyiségben található, hogy a hőmérséklet és a nyomások ellentétes átmenetet eredményezzen;
 • egy ilyen cső elegendő lesz az egész házhoz, és elágazó pólók vagy különleges keresztek használatosak - ez segít elkerülni az egyes életterek egyedi rendszereinek kialakítását;
 • A tetőcsúszás alatt nem ajánlott eltávolítani a tölcsércsövet, így nem sérülhet a hófehérke és a jég hatása alatt.

Jó tanács! Ha nem elegendő mennyiségű szifont használnak, az irritáló szag jelenléte a csatornarendszerből nem tűnik el - ez a probléma megoldható a tölcsércsövekkel is.

Az ilyen típusú tetőventilációkat a jelenlegi működési előírásoknak megfelelően kell kezelni:

 • a szellőzőcső magassága legfeljebb 3 m-re emelkedhet, de ésszerűbb, hogy 50 cm-re emelje fel a gerincről;
 • vízszintesen az erkélyektől és ablakoktól a csővezeték kilépésétől a légkörig - legfeljebb 4 m-re kell figyelni.

A tölcsér szintjének telepítése

Telepítési folyamat

Mielőtt foglalkozna azzal a kérdéssel, hogy miként lehet egy ventilátorcsövet készíteni a magánvízelvezetéshez, objektív módon ki kell értékelni a szennyvízrendszer állapotát. Racionálisabb lesz az öntöttvas csövek szétszerelése és cseréje szennyvízre, és új műanyag csereire cserélni. A telepítéshez építő kés, csavarkulcs, csavarhúzó, fogó, menet és tömítőanyag szükséges. Szerelés előtt mérje meg a tölcsércső átmérőjét a felszálló átmérőjével. Az ilyen cső eltávolítása önállóan vagy szellőzőjáratokkal kombinálható.

Beépítés közben a felszálló folyadék blokkolva van. A kényelmes hely meghatározása a csatorna bevezetésének és helyének meghatározásához: vízszintes vagy függőleges, a kényelemtől függően. A nehezebb helyezés vízszintes, esztétikus megjelenésű.

A telepítés a padló vagy az alap aljától kezdődik, és egymás után a pontok szerint történik:

 1. a műanyag csöveket összekötik a tömítőgyűrűkkel, amelyeket szilikonokkal kennek a csatlakozás megkönnyítése érdekében;
 2. a cső rögzítéséhez a falhoz speciális vaskapcsokat biztosítanak, rögzítőkkel rögzítve;
 3. adaptereket szereltek fel a fürdőkád és egyéb vízvezetékek csatlakoztatására;
 4. a ventilátor állvány megjelenik a tetõn és lekerekített állapotban van, vagy a kupak be van helyezve, hogy az esővíz ne zárja el a csövet, és ne essen a csatornahálózatba (rovarok is használhatók);
 5. a vízvezeték csatlakozik az adapterekhez, és a visszacsapó szelep fel van szerelve.

A szennyvízcsökkentő szelep működésének rendszere

A visszacsapó szelep felszerelése

Fontos, hogy ne csak a csővezeték helyes szerelését végezzük el a vízelvezető csatornákon keresztül, hanem ne felejtsük el a visszacsapó szelep felszerelését is. A WC-készülék teljes felszerelése után azonnal telepíthető. A szelep egyszerűen működik - a folyadéknak a tartályból való kifolyása után kinyílik és víz áramlik a csatornába, ezért ha nem használja a WC-t, akkor a helyiségben nem vonatkozik a kellemetlen szagú folyadék stagnálása. A szelep teljesen lezárt, és a szokásos módon nem lehet megnyitni.

A visszacsapó szelep felszerelése nem nehéz feladat, és azt a cső működési átmérőjének megfelelően kell kiválasztani. Ez a szelep megakadályozza, hogy a külső csövekből kifolyó szennyvíz kerüljön a helyiségbe, ami a folyosók elzáródásai során előfordulhat. A szelepnek és a vonalnak szoros kapcsolatnak kell lennie, amely adapterrel vagy közvetlenül a csőbe illeszthető.

Jó tanács! Nincs szükség a szellőztetési teljesítmény javítására további ventilátorcsövek segítségével - a deflektorok és így tovább csak a kondenzátum felhalmozódása és fagyasztható télen, megakadályozva a levegő természetes mozgását.

Műanyag csövek és szerelvények szennyvízhez

A csatornacsövek használatának fontossága

A szellőztető és ventilátorcsövek funkciókban hasonlóak. A szellõzõ tömítések saját szabályokat követelnek meg a tömítéseknél, és a levegõ frissítésére szolgálnak az egész helyiségben, és a ventilátortömítések csak a fürdõszobában használhatók. A szellőzőcső nélküli csatorna általában egy egyemeletes házban működik, ahol egy működő fürdőrész van - ez a kis mennyiségű szennyvíznek köszönhető.

A tölcsér szerkezete a szerves hulladék fizikai és kémiai tulajdonságaihoz kapcsolódik - kellemetlen szagúak és könnyebbek a levegőnél, ezért gyorsan elpárolognak a szellőzőcsöveken keresztül. A szennyvízcsatorna ezen része minden egészségügyi berendezés fölött van elhelyezve, és lehetővé teszi, hogy a szoba "friss levegő legyen". Hasonlóképpen hidraulikus zárak is működnek, amelyek normál állapotban folyamatosan vízzel töltöttek. Ha a szennyvízcsatorna-rendszerben nincs nagyszámú vízelvezető egység, például szennyvízcsatorna, akkor a vízszelep meghibásodhat, mivel a folyadék a leeresztés során a felemelő teljes átmérőjét elfoglalja.

Fontos! A szennyvízcsövet helyesen és megfelelõ átmérõ szerint kell felszerelni, valamint egy visszacsapó szelepet kell a megfelelõ helyre felszerelni, ami megakadályozza a bélsár túlcsordulását.

Jobb, ha a csövet a tetőre helyezzük, ahol a szél előnyös. A felszálló teljes felületén szigetelhető és nem külső falra szerelhető.

Hogyan helyezhetek el egy ventilátorcsövet

A modern vidéki ház elképzelhetetlen csatornarendszer nélkül. Miért van szüksége egy tölcsérre, és hogyan kell a tetőbe hozni? Megértjük a résztvevők FORUMHOUSE segítségével

Rengeteg példányt töröltek a vitában, hogy hogyan lehet megfelelően kilépni a tetőn lévő szennyvízcsatorna felől. Eljött az ideje tisztázni ezt a szennyvíz-problémát, és a portál felhasználóink ​​felbecsülhetetlen tapasztalatai segítenek ebben.

Tartalom:

 • Mi a szórakoztató cső;
 • Hogyan rendezve van;
 • Hogyan kell nélkülözni;
 • 50 mm átmérőjű?
 • Kész megoldások a FORUMHOUSE résztvevőktől.

Fun pipe: mi az?

Az ábrán látható a ventilátorcső elrendezése.

A csatornarendszerben ez a csővezeték eszköz, amely a szeptikus tartály és a légkör közötti kapcsolat.

Nem számít, hogy Ön önálló csatornarendszert használ-e a webhelyén, vagy önállóan betongyűrűből szeptikus tartályt készít.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a szennyvízcsatorna elemének a legtöbb esetben egyszerűen szükséges, mivel a szennyvíz elvezetése a felszállón keresztül vákuumot hoz létre. Az otthoni szaniter készülékek szifonjaiban lévő víz szivárgás alatt elszívódik a csatornarendszerbe, és ez a nyomás jelentős csökkenéséhez, a vízzáródás megzavarásához és kellemetlen szagú megjelenítéshez vezethet a szobákban.

A szifon vagy a vízzáró egy hajlított cső, amely a mosdó alatt vagy a WC mögött helyezkedik el és vízzel töltött. A folyadék, amely folyamatosan a készülék ívelt részében található, egy vízdugó szerepét játssza, ami megakadályozza a kellemetlen szagok bejutását a csatornába a szobába.

A FORUMHOUSE-nál kaphat minden olyan információt, amire szüksége van ahhoz, hogy megközelíthessük egy szivattyúállomás választását egy privát házban, mind Moszkva közelében, mind a déli régiókban és a permafrost körülmények között.

Magánvízcsatornázó magánszállás: a FORUMHOUSE résztvevői tapasztalata

A fórum tagjainak indikatív személyes tapasztalata. Vegye figyelembe az egyik leginkább feltett kérdést.

- Szeptikus tartályom van - betétes gyűrű, fenékkel és fedéllel. A ház 6 méterre található. Ebben az irányban 3 ablak van. Először arra gondoltam, hogy elrendezem a szellőzőrés kijáratát a fürdőszobában, majd a padláson és a ház tetején. Úgy gondolom, szükséges, hogy a töltő szeptikus tartályban képződő gázok és egyéb szagok kifelé haladjanak, és a tető felett eloszlanak. De a probléma az, hogy nem akarom perforálni a tetőfedő anyagot. Segít megérteni, hogy lesz-e egy szeptikus tartály szaga a szellőztetés nélkül, és mi legyen a ventilátorcső átmérője egy magánházban.

Evgeny Fadeev fórumunk tanácsadója válaszol:

Egy 50 mm-es tölcsércső körülbelül 16-szor kevesebb áramlást eredményez 110 mm-es csövön keresztül. Így már nem lesz szellőztetés, hanem több összekötő cső.

Néha a lakástulajdonosok arra a következtetésre jutnak, hogy a csatornarendszer ezen elemének telepítése nem szükséges, anélkül is megteheti. De könnyű kitalálni, hogy mi fog történni, ha azonnal elszívja a vizet a konyhaszekrényből, a fürdőszobából és a WC-ből, és a kivitelben nincs rajongócső. De általában egy modern vidéki házban szerelt két vagy több fürdőszobát.

Hogyan kell csinálni anélkül, ventilátor csövet egy magánházban

A válasz erre a kérdésre: "A legtöbb esetben nincs mód." Ne feledjük, hogy telepítése szükséges:

 • Kommunikációs rendszerben történő felhasználás esetén 50 mm átmérőjű csatornák;
 • A ház két vagy több emeletes fürdőszobával rendelkezik;
 • A ház medencével vagy más felszereléssel rendelkezik, amelynek egyszeri áramlása megakadályozhatja a szennyvízelvezetést.

Füstcső a tetőn: elhelyezés

Tekintsük a következőt, egy nagyon gyakori helyzet: a ház már épült, a szeptikus tartály ásott, a fürdőhelyek kiszállítása ütemezett, de mi a következő lépés, a földesúr még nem döntött.

- Segítség a szórakoztató kikapcsolódást a tetőn. Jelen pillanatban ez a helyzet: a ház épül, a tető övsölyű, most leereszkedett a csatornahálózatba, a házból a 6 méteres szeptikus tartályba. Lehetőség van a mennyezet átfúrására és a tetőcserepek alatt egy hideg padláson.

A Vadim fórumunk tanácsadója szerint ebben az esetben a következő rendszer lehetséges, és az 1. számú módszer helyesebb lesz.

- Az első módszer a legelőnyösebb gomba a felszálló nem szükséges. A meleg levegő a csövön keresztül emelkedik, lefagyhatja a kondenzátumot a gombafelszínen és megakadályozhatja, és nem vezetheti az eresz alatt, ebben az esetben a tolóerő csökken. Ne vonuljon vissza a padláshoz - és gyenge gyengeséget és a padlásokat keressenek.

Nem javasolt a ventilátor kilépése a tetőbe a falon a túlnyúlás alatt. Figyelj erre a képre. Télen, hó esetén a ház tetejétől megolvadva megtörheti a tölcsér csövet.

Roof Routing - alapszabályok

A fórumunk felhasználója (becenév a VladimirKu fórumon) javasolja, hogy tartsa be a következő szabályokat a ventilátorcső megjelenítésekor:

 • Meg kell mennie a tetőre, legalább 300 mm-re. És a lehető legközelebb a gerinchez, úgyhogy a hó nem szünteti le, amikor elhagyja a tetőt. És nem csak a ház belső csatorna-rendszerében lévő zárak védelmére, hanem a csatornarendszer szellőztetésére is szolgál.
 • Ha a ház több mint 2 emeletes és hosszú vízszintes belső csatornahálózattal rendelkezik a házon belül, akkor el kell távolítania a második ventilátor felemelőt.
 • Ha önálló bio-tisztító rendszerrel rendelkezik olyan mikroorganizmusok használatával, amelyek oxigént igényelnek létfontosságú tevékenységükhöz, akkor a szellőzőrendszer rendkívül szükséges.

A ráncok a lehető legegyszerűbbek. Szükséges a kerekek, a hajlatok és a szűkületek elkerülése, hogy ne okozzon ellenállást a légáramlásnak.

A FORUMHOUSE akkor többet megtudni azt a következtetést vonták csatornacső a tetőn, és részben a kétségeket „csatornacső, hogy: kell, vagy meg tudod csinálni egy speciális szelep.” Nézze meg a videót, amely világosan megmutatja a felszállónak a tetőn történő visszavonásával kapcsolatos munka minden szakaszát.

Ventilátorcső: beépítési funkciók

Ez a cikk megvitatja a ventilátorcsövet - mi a ventilátor csövek, hogyan használják őket, és hogyan szerelik fel a csövet.

Csatornacső - egy csövet összekötő felszálló csatorna a légkör, létrejöttének megelőzése a vákuum felett süllyedését a felszálló szennyvíz, ami a víz eltűnik felülről elrendezve szifonok a mosogató és WC jellegzetes squish keresztül egy üres szifon helyiségek kap kellemetlen szagokat riser.

Példa WC-csőre

Kétszintes épületek építése esetén a meglévő építési szabványok lehetővé teszik, hogy az elavult öntöttvas vagy tényleges műanyaghulladék-csöveket ne használják szennyvízrendszerek telepítése során a kis mennyiségű szennyvíz miatt.

 • Egy WC csésze számára tölcsércső szükséges, ha egy bizonyos időpontban az egyszeri lefolyó teljesen le tudja zárni a csatorna keresztmetszetét;

Hasznos: magánházak esetében az egyszeri átfolyás maximális értéke a WC és a kád öblítésének pillanatában érhető el.

 • Ez mindig használják WC Fan cső 110 mm átmérőjű, mivel a furat átmérője csökkentésére a WC-tartályba 70 mm, és a leggyakrabban soha nem haladja meg a 110 mm-es, azaz a víz áramlását az egyik felszálló WC nem tud blokkolni, amelynek átmérője 110 mm;
 • A fürdőből vezetett szennyvíz általában átmérője 50 mm, és egy 110 mm-es átmérőjű emelõbe jut, mivel a fürdõben használt szifon áramlási területe mindig 50 mm-nél kisebb, mint egy WC-tál;
 • A más készülékek egyszeri leeresztése nagyon kicsi és nem képes jelentősen befolyásolni a helyzetet.

Fontos: ha a házban több WC található és azok egyidejű használata, a kép jelentősen megváltozhat, és a szennyvíz mérete teljesen más lehet.

Szórakoztató cső használata

Példa egy ventilátorcsőre

A WC-csésze cső a következő esetekben elengedhetetlen eleme a szellőzésnek:

 • a ház több mint két lakószintet tartalmaz, amelyek mindegyike szennyvízzel és vízellátással rendelkezik;
 • a házban lévő csatornahulladékok 50 mm átmérőjűek;
 • a házban vagy más berendezésben lévő medence jelenléte, amely nagy szennyvizet szabadít fel az általános szennyvízrendszerbe;
 • Autonóm csatorna a ház mellett található.

Öntöttvas cső

Annak tudatában, hogy milyen csábító cső és végrehajtja a telepítést, fontos két alapvető szabályt követni:

 1. Függetlenül attól az anyagtól, amelyből a cső elkészül, átmérőjének nagyobbnak vagy egyenlőnek kell lennie a felszálló átmérőjénél (nincs szűkülése megengedett), amelyen a cső fel van szerelve;
 2. A WC-csőnek olyan helyen kell végződnie, ahol a kellemetlen szag könnyen kiszökhet a légkörbe, leggyakrabban 30-50 cm-re a tető gerincétől.

Csatornacsövek szerelése és javítása

Műanyag csövek

A szennyvízcsövek általában megfelelő átmérőjű szennyvízcsövekből készülnek. Ezek a csatorna felszállójának folytatásaként szolgálnak, és egy csatorna bemenetével zárulnak ki, amelyet kifejezetten a csatornarendszer szellőztetésére terveztek.

Fontos: egyes esetekben például - elégtelen számú szellőzőcsatorna), a ventilátorcsöveket vízszintesen vezetik a falon keresztül.

A ventilátorcső csatlakoztatása lehetővé teszi, hogy megoldja a problémát, mint a kellemetlen szag megjelenése a fürdőszobában a csatornarendszer normál működése és a jó minőségű szellőztetés során.

Ez annak köszönhető, hogy a modern sanpiborov szifonok és a létrák kis méretűek, amelyekkel kapcsolatban túl kicsi vízcsapot alkotnak - vízellátás. Ha az egészségügyi berendezést vagy a zuhanycsapot több napig nem használják, ez a vízzáráshoz és a szennyvíz levegőjének akadálytalan behatolásához vezet a fürdőszobába.

Ugyanakkor a vasból vagy műanyagból készült cső nem csak levegőt von be, hanem szellőzi a csatorna vezetékét is. Amikor felmelegszik a légkörbe a meleg levegő felemelkedése, egy kis vákuum keletkezik, ami miatt a levegő nem jut be a fürdőszobába, és a fürdőből a levegő részben szárnyas szifonon keresztül jut a légkörbe. Ezért egy csatorna telepítése egy vidéki házban a szifon szárításakor sokkal szűkebbé teszi a szagot.

Szerint építési szabályzatok csatornacső legyen a meleg szobában, vagy hogy csőszigetelés, mintha a csatornacső fagyasztva, a párolgás Start eloszlatni alulteljesítő és a működés első évében a felső része a csatornacső borított zöld ragacsos bevonat.

Ellenőrizze a belső és külső szennyvíz szelepet

Visszacsapó szelep a szórakoztató csövekhez

A szennyvíz eltömődése esetén, miközben a tulajdonos úgy gondolja, hogy tisztítsa meg a zagyot, a felhalmozott ürülék visszatérhet a házba.

Az ilyen helyzet elkerülése érdekében a csatorna csővezetékén egy visszacsapó szelepet kell felszerelni:

 • A vécécsésze behelyezése után egy, a fedéllel ellátott hengeres visszacsapó szelep kerül behelyezésre a leeresztő csőbe;
 • Víz kifolyásakor a fedél kinyílik, majd egy rozsdamentes acélrugóval záródik. Ennek a designnak köszönhetően a fedelet nem lehet kinyitni kívülről próbálva visszaszerezni a székletet;
 • A szelep és a csövek összekapcsolásának tömítettsége gumi gyűrűkkel történik;
 • A visszacsapó szelep élettartama eléri a több évtizedet.

Telepítési utasítások

A szórakoztató cső felszerelése

Miután rájött, mi a ventilátor csöve, alaposabban meg kell nézni a telepítés főbb szakaszait:

 1. Először is, amikor a csöveket egy lakóházban vagy egy magánházban cserélik, a régi csatornarendszert leszerelik. Ma az öntöttvas termékek már elavultak, ezért jó szórakoztató műanyag csövekkel kell helyettesíteni őket, miközben óvatosak.
  A leszerelés a felszálló leválasztásával történik, és a szerkezeti elemek egymás után történő leválasztásával.

A régi cső szétszerelése

Fontos: a cserét megelőzően konzultáljon a szakértőkkel annak tisztázása érdekében, hogy az öntöttvas cső műanyagba történő kicserélése kellemetlen következményekkel jár-e az egész csatorna-rendszer erősségének csökkenése formájában.

 1. Az új ventilátorcső a merevség alsó pontjáról indul el, amely a fő felszállón található. Egy vidéki ház esetében a telepítés az alapítás megkezdésével kezdődik.
  A tartószerkezetekben furatokat fúrták, és a ventilátor csövet helyezték be, rögzítve őket bilincsekkel. Miután a vízvezeték telepítve van, a mosdó a WC-be kerül.

Fontos: a szilikon jobb, mint a szappan, tömíti a kötést, de nagyobb erőt igényel a leszereléskor.

 1. A ventilátorcső telepítésekor csak fémbilincseket kell használni a szerkezet megbízhatóságának és tartósságának biztosítása érdekében, valamint lehetővé kell tenni, hogy kiválasszon eltéréseket a csőszerelés során felmerülő jelölési vonalaktól. A szabványos fémbilincsen található csap egy kényelmes csavarszerkezettel rendelkezik, amely lehetővé teszi a csatlakoztatandó elemek pontos beállítását.

Fontos: az egyszerűbb összeszerelő hab használata nem teszi lehetővé a szerkezet leépítésének visszaszerelését, ami nem kritikus az országház egyszerű, szennyvízcsatorna-rendszeréhez.

A szórakoztató csövek javítása

Csatornacsövek cseréje

A tölcsércső javításakor a következő árnyalatokat kell figyelembe venni:

 • A cső átmérőjének nagyobbnak kell lennie vagy egyenlőnek kell lennie azzal a felszálló átmérővel, amelyen a szerelés végrehajtásra kerül;
 • A cső vége úgy van kialakítva, hogy biztosítsa, hogy a szagot a szél eltávolítja;
 • A cső szállítja meleg szobában, és vége - a hideg övezet (kivéve a tetőtérben), mivel a hőmérséklet-különbség hozza létre a szükséges nyomásesés különböző szakaszain a csövet, és a kimeneti cső loft felhalmozódásához vezetnek ott a kellemetlen szagot, amely aztán behatol a szállás;
 • A ház kialakítása közvetlenül kapcsolódik a tölcsércsövekhez, különösen akkor, ha több felszállónyílás van, és ennek megfelelően több tölcsércső van, amely különösen érzékelhető a tetőn és a padláson.

A szennyvízcsövet egy közvetlen szennyvízelvezetővel történő közvetlen csatlakozással javítják, míg a fennmaradó felszállócsöveken vákuumszelepeket szerelnek fel, amelyek rugókkal ellátott gumitömítésekkel rendelkeznek. Egy működő szennyvíztisztító rendszer létrehoz egy vákuumot egy ilyen szelepben, aminek következtében a levegő a helyiségből önmagába szívja. Miután kiegyenlítette a nyomást a felemelőben, a rugó zárolja a szelepet, megakadályozza, hogy kellemetlen szagok kerüljenek.

Miután elolvasta ezt a cikket, meg kell értened, hogy egy csatorna olyan, amely megakadályozza a kellemetlen szagok belépését a fürdőszobába, és onnan más helyiségekbe. Ezenkívül fontos, hogy ne csak egy tölcsércsövet helyezzen be, de ajánlatos a már meglévő öntöttvascsövet egy olyan műanyagból kicserélni, amelynek belső felülete nagyobb sima, és nem teszi lehetővé a betétek befogását a csőüreg belsejébe, eltömődve. Ezenkívül a műanyag csövek használata jelentősen leegyszerűsíti a fürdőszoba javításának folyamatát, amikor csöveket cserél a fürdőszobában és a WC-ben.