Legfontosabb > Dekoráció

A padlóvastagság megválasztása

A padló felületének legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az esztrich. Ugyanakkor a tartós és a különféle külső hatásoknak ellenálló szigorító réteg védelmet nyújt a padlófűtési rendszer (kábel vagy víz) számára is. Továbbá javítja a hang- és hőszigetelést a szobában. Az ilyen réteg létrehozása előtt először meg kell határoznia az anyagot, majd a padlóburkolat vastagságát, amelyet számos tényezőtől függően választ ki.

Alapvető besorolás

Nincs pontos módszer annak meghatározására, hogy az esztrich vastagságának milyennek kell lennie egy lakásban, egy magánházban vagy egy mosókonyhában. Továbbá ez a paraméter a különböző feltételek függvénye:

 • az első emeleten - az épület földjétől vagy az alagsori jelenlététől;
 • a fent található helyiségeknél - az interfloor lefedések típusára és a hangszigetelés szükségességére;
 • a padló egyenetlenségének mértékéről;
 • a telephely kinevezésétől;
 • az esztrich anyagából és annak típusából (száraz, félszáraz vagy nedves).
A padlószint csökken

A különböző szinten lévő cseppekben lévő padlószintek emeléséhez kombinálhatja a cementet és az önterülő padlókat, ez jelentősen csökkenti az anyagfelhasználást.

A réteg magassága szerint három csoportra osztható: minimális, közepes és maximális.

A legnépszerűbb azok a lehetőségek, amelyek anyagi megtakarítást és nagyobb erősséget biztosítanak. Ugyanakkor a padlólemez minimális magassága 20 mm. A kitöltéshez csak vízszigetelést és különleges anyagot kell használni, amely önszintező keverék (gipsz vagy cement-homok). Világítótornyok és megerősítés ilyen szigorító rétegre nem alkalmasak.

Rendszerint a padlóburkolat minimális vastagsága a padlóburkolatokhoz képest kisebb eltérésekkel történik az önterülő padlókkal. A folyékony esztrich legkisebb vastagsága 5 mm, bár vannak olyan keverékek, amelyek lehetővé teszik az 1 mm-es réteg létrehozását.

10-70 közötti középső réteg létrehozásához betont öntöttek, vagy egyre inkább félszáraz esztricheket használnak. Az illesztéshez általában T-alakú jelzőket használnak, bár fa lécek és még fémcsövek is alkalmasak. Az ilyen padlóburkolat magasságának értéke a lakásban 5-70 mm. Az útmutatót a szabály hosszától függően 1000-1500 mm távolságban kell elhelyezni. Öntés előtt cement esztrich, először vízzáró réteget állítson elő, majd szükség esetén megerősítő anyagot (hálót) helyezzenek fel, majd csak ezt követően - a szintező padlóburkolatot, amelynek vastagsága a megerősítéssel együtt ne legyen kevesebb, mint 4 cm A háló és viszonylag kis magasság miatt a betonokat kis frakciók törmelék.

A maximális padlóburkolat hozzávetőleges vastagsága eléri a 100-170 mm-t. Irracionális, hogy egy réteg vastagabb, mint 17 cm - mindenekelőtt azért, mert a magas költségek, és másodszor, mert a észrevehető csökkenés a magasság a szobában. Rendszerint az esztrich vastagsága a lakásban csak az alapozás, az emeleten, valamint a nagy terhelésű helyiségek elkészítésekor szükséges. Például automatikus javítóüzletekhez és benzinkutakhoz. És a lakkozás maximális esztrich vastagsága ritkán meghaladja az 50-120 mm-t. A padlószint jó és olcsó módja a kibővített agyag.

Az esztrichek az expandált agyagot ágyneműként használják

A vastagság függése a szorítóréteg összetételén

A szorítóréteg legnépszerűbb anyaga cement-homok keverékek. Használatuk esetén a félszáraz esztrichek minimális vastagsága 30 mm-től kezdődik. Ez a paraméterérték lehetővé teszi, hogy elrejtse még a meglehetősen nagy szabálytalanságokat és elkerülje a repedéseket. Rendszerint az esztrich esztricitását, amelynek vastagsága nem több, mint a minimális, homokból és cementből készült, 3 és 1 közötti arányban. Szükség esetén, az ágynemű használatával jelentős különbségek kompenzálására. És ha a különböző helyiségek felületszintjének különbsége elég nagy, a cement mellett cementtartalmú agyagbetétet is használnak, ami növeli a vastagságot 80-150 mm-re, ugyanakkor növeli a szerkezet súlyát.

Ha vakolati megoldásokat használnak a szintezéshez, a rétegmagasság általában 2-10 cm-en belül van, sőt, a minimális padlóburkolat nem nyújt megerősítést. A gipszréteg előnyei között - gyors száradás és viszonylag kis zsugorodás. A hátrányok közé tartozik az alacsony nedvességállóság, ami miatt az anyag nem használható alapként a csempe alatt.

Ha a padló vastagságának száraz kiegyenlítésére szolgáló módszert használja, a szabálytalanságok száma és mérete függ. Általában ebben az esetben a minimális vastagsága, amikor a gipszkarton lapokat egy lakásban helyezik el, 30 mm-től kezdődik. Ha ez a réteg kisebb lesz, akkor a tetejére rakott GVL lapok mozoghatnak, így a szerkezet sérülékeny és összeomlik a működési élettartam vége előtt.

Száraz esztrich a GVL lapok használatával

A vastagság kiválasztásának egyéb jellemzői

Az esztrich legkisebb rétegének nagyságát szinte mindig egyedileg határozzák meg. Ez figyelembe veszi a következő árnyalatokat:

 • a szigetelés tetején a kábel fűtési rendszerén. Ebben az esetben a szintező burkolat vastagsága legalább 40 mm legyen;
 • a szigetelés és a hangszigetelés hiánya azokban az esetekben, amikor a feszítő réteg felszerelése közvetlenül a betonlapokon történik. Az esztrich vastagsága 2 cm-rel kezdődik;
 • a víz alatti padlófűtés, a csövek készült átmérője 1/2 "- 1". Figyelembe véve a csővezeték paramétereit, a minimális padlóburkolat a lakásban 25-30 mm-nek felel meg.
Az új cement padlóburkolat magassága

A fűtési rendszer képes jelentősen befolyásolni a feszültségréteg kialakítását. Mivel a "meleg padló" magas hőmérsékleten van, az esztrich kitágul. Ezután a falak csomópontjaiban speciális kazettákkal kell vakolni, amelyek nem teszik lehetővé a deformáció kialakulását a terjeszkedés során. A padló padlóburkolatának maximális vastagsága a padló alatti vízmelegítés jelenlétében nem ajánlott. A legjobb megoldás 40-60 mm, míg a réteg magasságának növelése sok energiát igényel a helyiség melegítésére.

A fő paraméterek kiszámítása

Annak meghatározásához, hogy mi legyen a padló esztrich, és ezért milyen lesz az anyagfogyasztás és a szigorító réteg elméleti tulajdonságai, méréseket kell végezni. Az eljárás a következő:

 1. A meglévő bevonatot teljesen lebontják (szétszerelik vagy eltávolítják egy perforátorral és kéziszerszámokkal) a betonlapra;
 2. A címkéket a falakon helyezik el - egy teljesen vízszintes síkban és egymástól körülbelül egy és fél méter távolságban. Ehhez egy szintet (standard víz vagy lézer);
 3. A jeleket egy vonal köti össze, és a padlószinttől való távolságot több pontból mérik. A minimális értéket és a legnagyobb különbségtől való eltérést a kötés vastagsága határozza meg. Ha a helyiségben nincs vízmelegítés, egy pontot lehet levonni a felső szintről, amelynek függőleges távolsága a referenciasíkhoz képest rövidebb lesz. Más esetekben a réteg magassága a kívánt értékre emelkedik;
 4. Számolja ki a keverék mennyiségét, amelyre szükség lesz egy szigorító réteg létrehozásához. Ehhez használja a minimális vastagságú félszáraz padlóburkolatot, amely megfelel bizonyos körülményeknek. A szerkezet és egyéb paraméterek össztömegét, például a költségeket, a cement és a homok mennyiségét (az alapanyagok, amelyekből az esztrich készül) a réteg magasságából és a padlófelületből határozzák meg.

A számítások egyszerűsítése érdekében használhatja az anyagszámítás speciális online számológépeit. Ugyanakkor, az ilyen mutatókat, mint a terület és a vastagsága a padló esztrich a lakásban kell beilleszteni a formában. Válassza ki az esztrich (általában M200 vagy M300) és a cement (M300 - M500) márkáját. Néha ezek a számológépek még az anyagköltségeket is jelzik, ami lehetővé teszi a becslések kiszámítását.

A számítás utolsó szakasza maga az eszköz. 20-30 mm vastagságnál egy önterülő réteg használható, amelyhez nincs szükség vezetőre. Ha az esztrichet nagyobb magasságú talpra szerelik, használhatunk félig száradó vagy száraz jelzőtípust. Az első esetben az anyagot legfeljebb 1 méter széles csíkokra öntik. A másodikban, a tégla tetején (claydite, perlite, vermiculite) egy speciális keveréket állítanak elő - például a Knauf - és a gipszrostlemezeket használják fel legfelső rétegként.

megállapítások

Az esztrichpadló vastagságának meghatározása a lakásban nemcsak a padló szintjének szükségességét kell vezérelni. A tapadó réteg magasságának kiszámításához alkalmazott racionális megközelítés mind az anyagot, mind az időt megőrzi a telepítéshez. Ezenkívül a padlóburkolat minimális vastagsága a lakásban, ami bizonyos körülmények között megengedett, viszonylag kis csökkenést eredményez a helyiség magasságában.

Esztrich a padlóra

A munkálatok felelős része a fürdőszobai padlóburkolatok nagy felújításával. A minőségbiztosítási rendszer lehetővé teszi, hogy:

 • távolítsa el az alaphibákat;
 • zajszigetelést végez;
 • terhelés terjesztése a padlón - "meleg padló" felszerelése;
 • a kommunikáció elrejtése;
 • kissé emeljük az alapszintet;
 • minimalizálja a váratlan szivárgások hatásait.

Esztrich a padlóra

Padlószerkezet

A padló a zuhanyzóban nem különbözik a tervezéstől a többi szobában. A fő különbség a végső kivitelezés és a vízszigetelés hozzáadása.

A zuhanyzóban fontos, hogy minőségi vízszigetelést és öntést végezzenek a szabályok szerint.

A padlórendszer - egy többrétegű burkolat az elérhető rétegekkel:

 • padlólap - vasbeton;
 • vízszigetelés - bitumen vagy hengerelt nyersanyagok;
 • nagyoló esztrich;
 • szigetelés - bevonó vagy festési módszer;
 • esztrich - padlóvegyület;
 • végső padló.

Mielőtt a befejező réteg felszerelhető "meleg padlóval".

A fürdőszobában meleg padló található

A fő munkát megelőzően a régi bevonat megszűnik, a felület szennyeződéstisztít. De először a nyakkendő típusa van kiválasztva.

Esztrich a padlóhoz: típusai

A fő összetevők cement, különböző frakciók homok és zúzott kő, víz hozzáadásával. Ha nagy különbség van a padlómagasságban vagy más hibákban, akkor a kompozícióhoz perlit vagy expandált agyag adódik. Az esztrich különböző megjelenésű:

 • folyékony készítmények - nedves konstrukció;
 • a rendszer több réteg száraz;
 • kész vagy saját készítésű megoldások - félszáraz esztrich.

A padlóburkolat típusai

A nedves konstrukció folyékony keverékekkel történik, a fő elem homok és cement. Az alapot bevonjuk, és a keveréket a szabály szabályozza. Mínusz - a megoldás hosszú keményítése. Bevonat vastagsága - 3 cm-tõl.

Száraz esztrich - többrétegű rendszer. Az alsó réteg - expandált agyag vagy zúzott kő, a tetejét nedvességálló gipszrostok fedik le. Előny: nincs nagy munkaerőköltség és szennyeződés a működés során. Mínusz - a nehéz terhelések elviselésének képtelensége, és a nedvesség behatolása az expandált agyagrétegbe, az esztrich kiszáradása szinte lehetetlen.

A félszáraz esztrich cement-homokból vagy beton keverékből készül. A cementkompozíció sajátossága olyan könnyű töltőanyagok jelenléte, amelyek csökkentik a padlón lévő terhelést, csökkentik a bevonat súlyát. A bevonat száradási ideje jelentősen csökken.

A beton keverékét olyan szintek készítésére használják, amelyek igényelnek kiegyenlítést.

Az esztrich a szakképzettségtől függően változhat:

 • csatlakoztatva - közvetlenül az előkészített padlón;
 • elválasztás - speciális réteg felhasználása: vízszigetelés vagy polietilénfólia;
 • lebegő rendszer - a rétegek között szigetelés van.

Videó - Csatlakoztassa a jelzőtáblákat

Előkészítő munka: eszközök és anyagok

Mielőtt elvégezné az esztrich kivitelezését az alap készítése. Ha van egy régi bevonat, akkor teljesen eltávolítják.

Az esztrich egy szilárd réteg, egyenletesen elosztva a hely teljes területére. A réteg egységessége - előfeltétel, különben az esztrich megrepedhet. A padlót szennyezik a szennyeződéstől, a lyukak (ha vannak ilyenek) cement keverékkel vannak lezárva. Ezenkívül a felületet egy alapozóval vonják be, és a padlót addig hagyják, amíg az összetétel megszárad.

Egy expandált agyag vagy homokréteg - csökkenti az esztrich súlyát és csökkenti a nyomást a padlólapra. Az anyagot kitöltik és tömörítik. Emellett elrejti a padló egyenetlenségét.

A kommunikáció telepítése és elosztása.

A kommunikáció telepítése és terjesztése

A fénnyel felszerelt félszáraz esztrich tökéletes a fürdőszobában. Ennek szükséges eszközei:

 • a fő keverék;
 • primer;
 • szint vagy szint;
 • szigetelőanyagok (ha szükséges);
 • görgő, általában spatula;
 • alumíniumból vagy fából készült jelzőfények;
 • fúró, perforátor.

Összetételkészítés

Esztricholdat

Kiszámítja a keverék mennyiségét egy négyzetméterenként. m terület, és a szerkezet vastagsága határozza meg. Tevékenységek sorrendje:

 • a padló magas és alacsony pontjai szint vagy szint alkalmazásával kerülnek kiszámításra;
 • a magassághoz hozzáadják az esztrich legkisebb vastagságát, ami elfogadható a fürdőszobában. Az esztrich magasságát alacsony ponton kell kiszámítani;
 • az átlagot kiszámítják és megszorozzák a keverék költsége négyzetméterenként. m.

A kompozíciót marginálisan vásárolják meg, különösen akkor, ha nagy különbség van a padlómagasságban.

Példa: esztrich-cementhabarcs, amelynek átfolyási sebessége 13-15 kg 1 négyzetméterenként. m vastagsága 1 cm.

Száraz keverék a BESTO esztrichhez

Ha a terület a fürdőszoba - mintegy 3 négyzetméter. m, és az átlagos vastagsága az esztrich - 5 cm, majd a szoba eredményeként kb kilenc zsák 25 kg mindegyik.

 • M - a csomagolás mennyisége.
 • P - a készítmény átlagos fogyasztása.
 • H a szerkezet vastagsága.
 • S a szoba területe.

14 * 5 * 3 = 210 kg keverék vagy kilenc, 25 kg-os csomag (felfelé kerekítve).

A számítás a kész készítményre vonatkozik. Ha homok- és cementkeveréket használunk, feltételezzük, hogy a cement egy részéhez 3 rész homokot használnak.

Keverék az esztrichhez

Az esztrich átlagos cementköltsége 1 cm - 5 kg 1 négyzetkilométerenként. m, homok - 15 kg.

Adalékanyagokat adhatunk a keverékhez az oldat vízfogyasztásának csökkentése érdekében. A kompozíció megtartja a plaszticitást és kényelmesen alkalmazható. Ezek a paraméterek, valamint a keverék áramlási sebessége jobban meghatározásra kerülnek az anyag megvásárlásakor.

Szigetelés

Szigetelés a padlón

Ha a szoba hideg bázissal (magánház vagy apartman a földszinten), akkor hőszigetelést kell végezni. De ha a "meleg padló" konstrukció a fürdőszobában van elhelyezve, akkor nincs szükség hőszigetelésre. Anyagok szigeteléshez: expandált agyag, expandált polisztirol lemezek vagy más kemény nyersanyagok.

A kép egy példát mutat az esztrich alatti töltött agyag kitöltésére

Fontos lépés - nedvességszigetelés. Alkalmazza: masztix, festék, vastag film, tekercs nyersanyagok. A legnagyobb védelmet vízszigeteléssel és hosszabb élettartamú vezetett anyagokkal végezzük. Bázisuk üvegszál, poliészter vagy üvegszál.

Obmazochnoe vízszigetelés a fürdőszobában

A vízszigetelő lapok 15 cm-es átfedéssel vannak felszerelve, falakon átfedve - akár 20 cm-ig, a hőszigetelés és csővezeték bevonattal vagy tömítőanyaggal vannak bevonva.

A fürdőszobai padló vízszigetelése

Roll anyagokat használnak a zuhanyzós fürdőszobában. Olyan helyeken, ahol a rendszer a falhoz van rögzítve, védőréteget helyeznek el.

Vízszigetelő anyag fektetése

Példa a vízszigetelésre a fürdőszobában

Különleges festék szigetelésként nem illeszkedik a beton esztrichbe. Jobb használni obmazochny nedvesség szigetelést. A keverékhez vizet adunk, az oldatot egy görgővel vagy ecsettel ellátott területre helyezzük.

Az anyagok és a védőfelszerelés után az alapot 2 napig hagyja megszáradni.

Beaconok telepítése

Világítótornyok esztrichhez

Az egyenletes esztrichekhez beaconok vannak felszerelve - speciális fém profilok vagy fadarabok. Az útmutatók ugyanazon a szinten helyezkednek el, ahol a bázis feletti kötési magasság véget ér. A munkát szint vagy szinttel végezzük.

A telepítés során ellenőrizni kell a jelzőfények vízszintes helyzetét és beépítési magasságát.

Ellenőrizze a vízszintes jelzőfényeket

A világítótorony elhelyezhető az esztrichben, vagy az építkezés befejezése után eltávolítható. Ha a vezető az esztrichben marad, korróziógátló és víztaszító vegyületekkel kezelik. De a faanyagokat a lehető legjobban el lehet távolítani a szerkezettől, mivel azok hajlamosak a pusztításra.

 1. Körülbelül 25 cm-rel visszahúzódik a falról, és az első beacon van felszerelve. A többi termék körülbelül 40 cm-es távolságban található.
 2. Az a hely, ahol a profil kerül, a dombok cementből készülnek, rövid távolságra egymástól. A tuberkulózokon beacon tart.
 3. Az útmutatók a helyiség peremén helyezkednek el és balra maradnak, amíg a cementhabarcs meg nem szárad. Az esztrich elkészítése után.

Szerelési technológia

Komponensek összekeverésekor egy speciális fúvókával ellátott fúró segít a homogén keverék kialakításában. Az esztrichelegyet vízzel hígítjuk, kevertetjük és 10 percig hagyjuk, majd újra összekeverjük.

A száraz keverékhez vizet adunk.

A rendszer lefektetésének folyamatát egyszerre kell végrehajtani. A cementbázis 40-60 perc elteltével megindul, polimerek hozzáadása után - 3 óra elteltével.

Cement-homok habarcs kevert 1: 3. A lágyítók vagy a csempe ragasztó jobb összetételű.

A töltés egy távoli sarokból indul a bejárattól a szobához. Az oldatot 0,5-0 cm-re helyezzük a jelzőfények felett, tömörítve és szabályozva. A szerszámot a jelzőfények végeire küldjük, közel a falhoz, és oldalra mozogva haladjunk előre. A kapott összetett készítményt a következő sávra alkalmazzuk.

Mozgási szabályok iránya

A betonkeverék öntése

A levegő felszabadulását több helyre kell kötni.

Nedves vagy félszáraz esztrichek esetén a szerkezetet a padló feltöltése után dörzsölje. Ez sima felületet eredményez hibák nélkül. A munka kézzel vagy gép által történik. A területet kissé fel kell nedvesíteni vízzel, hengerrel vagy spray-palackgal.

A padló lezárása után az egyenletesség szintjét ellenőrizzük. Friss esztrich 14 napig filmmel borított. A páratartalmat a helyiségben tartják: 20-25 ° C hőmérséklet, fűtés és vázlat hiánya.

Az utolsó szárítás az esztrich - akár egy hónap. Ha a szigetelésnek kiálló részei vannak, a szerkezeti szinten levágásra kerülnek.

Ha friss esztrichre kell járni, hogy kivonja a jelzőfényeket, az OSB (forgácslemez) pajzsát az alapra fektetik, hogy ne szakítsa meg a padlót.

A világítótornyok kihúzhatók vagy elhagyhatók, ha korróziógátló anyaggal kezelik azokat.

Videó - Esztrich padló a fürdőszobában

Önszintező vegyület

Önterülő padló önmagát csinálja

Az esztrichekhez alkalmazott kompozíció az önterülő padlóhoz. Nincs szükség a jelzőfények telepítésére és homokfúrására. A munkák sorrendje:

 • az oldat egyenletesen elosztva van a bázison a fürdő távoli sarkából;
 • Miután a padlót keverékkel lefedik, spatulával van ellátva és tűgörgővel átszúrva, hogy elkerülje a légbuborékok képződését.

A kompozíció kényelmesebb, de drágább, mint a klasszikus megoldások.

Mi legyen a minimális padlóburkolat vastagsága?

A házépítés, az új épület javítása vagy a másodlagos házban való befejeződés során feltétlenül felmerül a padlókötéses eszköz kérdése. Melyek a tulajdonságai, milyen típusú padlót használnak, mi a réteg minimális vastagsága, ebben a cikkben foglalkozunk.

Funkcionális cél

Esztrich - ez az első szakasz, amely felhívja a figyelmet a javításra. A készülék minősége gyakran a hely teljes megjelenésétől és megbízhatóságától függ. Lehetetlen elhelyezni egy lapos padlót, és biztonságosan elhelyezni a bútorokat szilárd, szilárd és tartós alap nélkül.

Az esztrich fő funkciói:

 • Ez egy rétegvastagság a különböző típusú bevonatokhoz: laminált, linóleum, lapok, csempe.
 • A szintek alapja (beton, fa, stb.). Jelentős szabálytalanságokat, különbségeket és különböző hibákat észlelhet. Az esztrich lehetővé teszi, hogy simítsa őket, és garantálja a padló hosszú élettartamát.
 • Egységes dinamikus és statikus terhelést biztosít a padlón, növelve azok élettartamát.
 • Ha technikai pályák vannak a helyiségben (pl. A fürdőszobában, hogy megkönnyítsék a vizet, és ne érjenek el a ház többi része), akkor az esztrich használata a legegyszerűbb módja annak, hogy biztosítsa őket.
 • Bizonyos típusú esztrichek egymásra vannak helyezve, hogy fokozott hangszigetelést és hőkezelést biztosítsanak.
 • Az esztrichbe egy meleg padló van telepítve, különféle kommunikációkat rejtenek, ha szükséges.

eszköz

Melyik esztrich választja, milyen más rétegek lesznek jelen a padlón, attól függ, hogy milyen helyiség és a ház típusa van (magán, lakás, műszaki szoba, tégla, fa).

Nem olyan régen voltak népszerű esztrichek, amely egy réteg házi cement keverék. Az emberek vegyes cement vízzel és homokkal, a kapott oldatot töltötték bázisok apartmanok és házak. Ebben a módszerben sok hátrány van. A nyakkendő nehéz, túl erős érdessége lehet. A szárítási idő hosszú, a keverék arányának megsértésével, a repedések szárításának folyamatában rossz minőségű cement, hőmérséklet és páratartalom változik.

Jelenleg cementkeverékek is használatosak, de elsősorban a többszintű esztrichek előállítása során. De sok modern anyag a padló.

A boltokban az esztricheket porzsákok formájában értékesítik. Vannak durva és korrekt bevonatok is. Először vízzel hígítjuk a rétegvastagság utasításainak megfelelően, öntjük és szárítjuk. Már eleve vékony befejeződik. A keverékhez speciális lágyítószereket és adalékanyagokat adnak a szilárdság növelése és a szárítási idő csökkentése érdekében.

Ha a hagyományos vastag cementkeverék esetében a bevonat több mint egy hónapig szárad, akkor a modern porporok több napig száradni fognak.

Néhány kereskedelemben kapható porkeverék másik előnye, hogy nem kell őket kiegyenlíteni. Az oldatot a padlóra öntjük, és sima felületet képez.

Az esztrichek cement és gipsz alapúak. Az első esetben a bevonatot száraz és nedves helyiségekben lehet elhelyezni. A gipszkeverékek környezetbarátabbak, levegőt engednek, de csak száraz helyiségekben használhatók.

Mind az egyrétegű, mind a többrétegű esztrichek előnyösen a vízszigetelő rétegre vannak felhordva. Ezt bitumen masztirozással, speciális készítményekkel vagy tetőfúvással bevonják.

Ha az esztrich közvetlenül az alapra van elhelyezve tömítések nélkül, akkor kötelezőnek kell lennie. Ennek a rétegvastagságnak az előnye, hogy képes ellenállni a terhelésnek. De a megszilárdulás folyamatában a réteg helyenként zsugorodhat. És ha a lakása a földszinten van, vagy a javításokat nedves pincékben lévő magánházban végzik, akkor a nedvességgőz befolyásolhatja az esztrich szilárdságát a bázisokon keresztül.

Ha a födémek és az aljzat rétegei között még van egy másik réteg, akkor általában műanyag csomagolással vagy bitumenpapírral van ellátva.

Nagyon kényelmes összeállítani a szerelőcsíkot, mert nincs nedves munka. A száraz feltöltésű külön részek különleges módon vannak csatlakoztatva. A réteg gyakran meglepő, és jó hang- és hőszigetelés érhető el. GVL átfedéses lapok. A fedőburkolatot közvetlenül az esztrich telepítése után telepítheti.

Ha ki kell szigetelni a helyiséget, és meg kell védeni a nedvességtől, akkor lefektethet úszó esztricheket. Ennek jelentése, hogy független és nem érintkezik az alap és a falak felületével.

Az aljzat általában vízszigetelő réteg, például polietilénfólia, valamint farostlemezek, ásványgyapot vagy polisztirol lapok. Elkülönítik a nedvességet, megőrzik a hőt és a hangszigetelés funkcióját. Mindkét oldalán a csatlakozót egy csillapító szalag választja el. A fő réteg egy hagyományos cementkeverékből áll, amelyet megerősített a nagyobb nyomószilárdság.

A fizikai állapot szerint különbözõ típusú durva bevonatokat különböztethet meg:

 • Folyadék. A cement-homok vagy beton keverék vízoldatát hígítjuk. Ezt a módszert alkalmazzuk, ha a bázisban jelentős cseppek vannak, és ezeket ki kell egyenlíteni. A keverékben különböző frakciókból álló expandált agyagot lehet hozzáadni. A réteg kitöltődik és igazodik a szabályhoz. Szárítás után a legjobb megoldás az önterülő padló felhelyezése.
 • Félszáraz. A megoldást az előző esethez hasonlóan vízzel gyúrjuk. De használja a minimumot. És a keverék nagyon vastag. Elterült és egyenletes. Fizikailag nagyon nehéz megtenni, de ha nem akarja vízálló a padlót, akkor ez az optimális keverék, hogy megvédje szomszédjait a szivárgástól.
 • Száraz. Most ez a módszer nagyon népszerű. Töltelékként használjon expandált agyagot vagy vermikulitot. Fedje le a GVL lapokkal, csatlakoztassa őket és méretezze a varratokat. A padló meleg lesz és nehéz terheket hordoz. Plusz frakcionált anyagok meglehetősen költséghatékonyak és nem hordoznak jelentős terhelést a padlólemezekhez, bár vastag réteggel rendelkeznek.

Alapvető követelmények

Az esztrich felszerelése során meg kell felelnie bizonyos követelményeknek:

 • Először is alaposan meg kell tisztítani az alapot, meg kell vizsgálni és fel kell mérni az állapotot. Nem szabad aprítani és megrepedni. Ha vannak jelen, zárja le őket. A hibákat egy alapozóval megkenjük, majd töltsük fel normál cement keverékkel vagy speciális javítószerrel. Ezzel nem csak a szomszédok elárasztását, hanem a padló szilárdságát és tartósságát is biztosítja.
 • Ha öntött egy esztrich a vízszigetelő réteg, akkor a falakat le kell fedni ezt a réteget 10-15 cm magas.

Folyékony folyadék vagy félszáraz esztrichek alkalmazása esetén a falon csillapító szalagot kell elhelyezni. A bővítés következtében a deformáció kompenzátoraként jár el.

 • Minden vízzel való hígítással kapcsolatos munkát pozitív hőmérsékleten kell végrehajtani. Előnyösen 3-5 ° C felett van. Alacsonyabb hőmérsékleten a design megbízhatósága nagy kérdés.
 • A kötésnek mindig teljesnek és egységesnek kell lennie. A hibák és a különböző vastagságok a terhelés egyenetlen eloszlását eredményezik, valamint mind a befejező, mind a nagyolási réteg megsemmisítését.
 • Ha nedves esztrichezettel dolgozik, ellenőrizze az ajánlott szárítási időt minden típusnál. Ezután elkezdheti befejezni a munkát. Ügyeljen az öntött réteg magasságára. Minél nagyobb ez, annál hosszabb lesz az esztrich. Ezt ellenőrizheti a polietilén padlón való elhelyezésével és valami által történő összetörésével. Ha egy nap után kondenzvizet képez, akkor a réteged még nem száraz.
 • Ha a szobája (pl. A fürdőszobában) nem rendelkezik külön meredekséggel, akkor ajánlják a padló görbületének eltérését. Az SNiP lehetővé teszi a laminált, linóleum és parketta használatához használt padlóburkolatot 2 mm-re 2 mm-rel. Ha szőnyegeket vagy valami mást helyez el, akkor 2 mm-re 4 mm-t.
 • A padlófűtés telepítésekor ügyeljen arra, hogy az esztrich alá rakja a polisztirol réteget. Jobb, ha előnyben részesíted a penoplexot. Erõsebb, és a hõszigetelés teljesítménye magasabb.

Minimális magasság

Az esztrichhez nincs egyetlen ajánlott rétegmagasság. A megfelelően kiválasztott vastagságtól függ a padló élettartamától és a teljes szerkezet megbízhatóságától.

Általában válassza a réteg magasságát az alábbiak szerint:

 • a szoba típusa;
 • föld;
 • maximális terhelés.

Az esztrich minimális magassága 2 cm az önterülő vegyületeknél. 4 cm-tõl kezdve meg kell erősíteni a réteget nagy terhelés mellett. Ha nincsenek felszerelve, akkor a monolit nyakkendőt akár 70 mm-re is le lehet fektetni.

Ha kevesebb, mint ezek az értékek, akkor a jelentés csak eltűnik. A szex törékeny és rövid életű lesz. A minimális értékeket kis terhelésű helyiségekben kell használni. Az apartman nappalival rendelkezik. Fürdőszoba, folyosó és konyha igényelnek egy lenyűgöző kitöltést.

A maximális magasság a gyakorlati gyakorlat szerint 15-17 cm-t képes elérni, a nagy értékek már nem kivitelezhetők és anyagi hulladékok lesznek.

Az esztrichréteg a gyártási módjától is függ. A cement-homok keveréknek legalább 40 mm magasnak kell lennie. Abban az esetben, ha vízmelegített padlót szerel, fel kell fektetnie a csövek felépítését. Javasolt 8 cm-es homokbeton réteg betöltése, lágyítószerek hozzáadásakor a keverék fogyasztása, valamint a rétegvastagság csökkenthető.

Ha a csövek meleg padlóján csempét tervez, akkor az esztrich szintje eléri a 1-1,5 cm-t a szerkezet felett. Mivel a felső még mindig elég vastag réteg csempe ragasztó. Ha fapadlón vagy laminált helyen tartózkodik, ugyanazt a szabályt alkalmazhatja.

Az elektromos padlófűtés legfeljebb 5 cm-es betonkeverékkel van burkolva, az első emeleten lévő apartmanok vagy magánházak esetén a réteg 10 cm-t meghaladhat, de túl vastag esztrich is mínusz - a hőveszteség magas lesz, és a padló elveszíti a fűtési funkcióját.

A lebegő esztrich általában legalább 5 cm vastag. Félszáraz esztrichek használata egy szigetelő réteggel szemben 2 cm vastagságú. Ha a hordozót expandált agyagból vagy expandált polisztirolból készítik, akkor érdemes a keveréket legalább 4 cm-re helyezni.

A száraz, expandált agyagkötegek esetében a 10 cm-nél rövidebb rétegmagasság nem kivitelezhető, mert nem képes a hőszigetelés funkcióját elvégezni. A cementkeverék legvastagabb rétegeit öntik, amikor a nagyolós esztrich az alapozással kombinálódik, például magánházban.

De jobb, ha mindig a vasalást a szerkezeti szilárdság érdekében használják.

Csatlakozó különböző típusú padlókhoz

Ha egy esztrich kiválasztására gondolsz, akkor meg kell fontolnod, hogy milyen típusú padlót kell elhelyezni.

A lakásokban a padlózat leggyakoribb típusa laminált, parketta, linóleum, padló. Az ilyen padlók minimális görbületi eltéréseket igényelnek. Ennek megfelelően a beton esztrich, és még inkább a granulált részecskék bevonata nem lesz képes a szükséges simaságot és egyenletességet biztosítani.

Ebben az esetben a cementbeton durva bázisán a rétegelt keverék réteget kell elhelyezni.

Előnyben kell részesíteni az önterülő por alakú termékeket, amelyeket a piacon széles körben képviselnek, mivel kényelmesen használják.

A fürdőszobában és a konyhában a tényleges burkolat csempe vagy gránit. Ebben az esetben egy teljesen lapos esztrich nem szükséges. Elég durva réteg. A minimális eltéréseket a csemperagasztó segítségével lehet elérni.

A hőszigetelt padló alatt először egy szigetelő réteget (film) helyeznek el, ezért a hőveszteség elkerülése érdekében - erre a célra egy expandált polisztirol réteget helyeznek el. Aztán kiszabadítják a fűtőelemeket, majd öntik őket egy csatolóval.

Egy magánházban minimálisra kell csökkenteni a talaj nedvességtartalmát. Ehhez általában egy homokot vagy expandált agyag párnát kell elrendezni az alagsorban, majd betonba öntik, előzetesen vízszigeteléssel. Az ipari helyiségek, raktárak, garázsok, műhelyek csak beton réteggel rendelkezhetnek, mivel a díszítőelem itt nem fontos, és csak a megbízhatóság és a nehéz teher ellenállóképessége fontos.

ajánlások

A csatoló teljesítményén szakemberek ajánlásai:

 1. Maximálisra növelje az esztrich összes kívánt paraméterét, a helyiség nedvességétől, a megengedett terheléstől, a padló kiegészítő funkcióitól és tartósságától függően.
 2. Minden anyagtípushoz feltétlenül kövesse a hőmérsékleti rendszert és a keverési megoldásokra vonatkozó ajánlásokat.
 3. A modern keverékek, bár drágábbak, de nagyszerű garanciát nyújtanak a tartósságra és a gyors száradásra.
 4. Ha ragasztott bevonatot használ, ne felejtse el a felületek feltöltését a jobb tapadás érdekében.

További információ az esztrich vastagságának megválasztásáról a következő videóból.

Mi a minimális padlóburkolat vastagsága?

Míg a ház padlói nem csikorognak, és a lábak nem érezzék a hideget, kevesen gondolnak a javításokra. Ha a padlólapok nyilvánvaló torzulása, a rétegelt lemez megduzzad és a linóleum megszakad, a padló újrafelszereléséhez szükséges sürgősségi intézkedések nélkül szükséges. Az első dolog, ami eszembe jut, hogy betöltse a padlót cementhabarcsmal, visszaadva a korábbi stabilitásra, és talán még jelentősen megújítva is. Ebben a szakaszban számos kérdés merül fel.

Különlegességek

Az esztrich fő célja - a padló aljabbá tétele a fedőréteg alatt. Leggyakrabban az esztrichek cement alapúak. A padlóburkolat alatti alapok eltérőek lehetnek.

Megjelenése, vastagsága és összetétele a következő tényezőktől függ:

 • padlóburkoló anyag (fapadló, betonlap);
 • építési típus (lakó-, lakó-, ipari);
 • a padló működési feltételei (terhelés, hőmérsékleti viszonyok);
 • talajtípus (közvetlenül a földre esztrich levezetése esetén);
 • további hang- vagy hőszigetelési réteg kialakításának szükségessége;
 • padlófűtés rendszer felszerelés.

Minden esetben a nyakkendő más vastagságú. A betonréteg elszíneződése magasságban van:

 • Minimálisan vékony. Vastagságuk kisebb, mint 20 mm. Az önterülő vegyületek segítségével vékony bevonatot készítenek. A kis vastagság nem biztosítja a szelepek felszerelését.
 • Közepes vastagságú. Ez az esztrich 70 mm magas. Acélhálóval vagy üvegszállal erősíthető.
 • A lehető vastagabb. A beton réteg 150 mm-t képes elérni. A monolitikus lemez kötelezően megerõsödött. Ez az opció alapja lehet az alacsony teherbírású talajon lévő épületek számára.

A cement vagy beton réteg vastagsága az elkészítéshez felhasznált építőanyagoktól függ. Például nem lehet minimális vastagságot biztosítani, amikor a betont egy zúzottkő töltőanyaggal öntik. Maga a törmelék elég nagy. Ezenkívül éles élei vannak.

Mi legyen: követelmények

Az építési szabályok és szabályozások (SNiP) szerint a padlóburkolat minimális vastagsága 20 mm. A mindennapi életben ilyen minimális mennyiséget szereltek fel ritkán. Jelentősen megnövekszik, ha el kell rejtenie a padlón lévő berendezést. Ezért az esztrich vastagságát melegvíz-padló felszerelésénél a csövek alapvető paraméterei alapján kell meghatározni.

Általában a fűtési rendszerhez kis átmérőjű, legfeljebb 25 mm-es csöveket használtak.

Köztudott, hogy a fűtési rendszer feletti oldatréteg nem haladhatja meg a 40 mm-t. Nagyobb vastagságú, a padlófűtés eszköz nem hatékony, mivel a termelt hő fő része egyszerűen nem jut el a fogyasztóhoz. Az esztrich belső rétegei felmelegednek, és a padlóburkolat alig kap termikus energiát. A legegyszerűbb számítások azt mutatják, hogy az esztrich vastagsága 25 mm csőátmérővel 50-70 mm. A hagyományos esztrich több alkatrészből vagy rétegből áll.

A felfüggesztés sorrendje a következő:

 • vízszigetelés;
 • hőszigetelés;
 • szerelvények;
 • meleg padló;
 • esztrich.

A hőszigetelt padló különböző kialakításai különféle tyazhechny rétegeket igényelnek.

Bizonyos esetekben először egy durva padlót vékony esztrichtel egyenlítenek ki, néha a megoldást közvetlenül a szigetelésre helyezzük. A vastagsága nem lehet kevesebb, mint 2 cm, a réteg szárítására csak egy hónap, és csak teljesen száraz után kezdheti el a fűtött padlót, és további lezárást végezhet a telepített kommunikációval egy másik esztrichevel.

Az elektromos padlófűtéshez alacsony esztrich szükséges, különösen, ha a filmet fűtésre választották. Az infravörös film ideális a laminált, szőnyeg és linóleum alá helyezéshez.

Ha a padlót csempézni szeretné, használjon fűtőkábelt. Ebben az esetben kevésbé vastag esztrichre van szükség, mint amikor vízszintet hoz létre.

Töltse fel a betonhabarcsot minden padlófűtésre csak akkor, ha biztonságosan rögzítve van, csatlakoztatva a fő kommunikációhoz és a teljes teljesítmény teszteléshez.

Típusok és anyagok

Az "esztrich" kifejezés sokféle fajot kombinál. Az esztrich összetétele lehet:

 1. cement és homok;
 2. beton. A beton azonban különbözik a töltőanyagokban:
  • kavics;
  • expandált agyag;
  • kavics;
 3. ömlesztve.

A kötőréteg a bázissal való kölcsönhatástól függően:

 • Kapcsolódó. Közvetlenül az alapra van helyezve;
 • Lebegő. A habarcsréteg nem érinti sem az alapot, sem a helyiség falát.

Az esztrich kialakítása szerint:

 • szilárd;
 • Nemzeti csapatok. Egyrétegűek és többrétegűek lehetnek. Itt a csatlakozót külön rétegekbe helyezzük, amelyek mindegyikének tapadása van az előzővel.

Leggyakrabban az esztrich a homok és cement - homokbeton keverékéből áll.

Kevésbé használt anyagok, mint például:

 • gipsz és polimer keverékek;
 • lemezanyagok;
 • száraz ömlesztett anyagok.

Az esztrich megerősíthető, önterülő, speciális adalékanyagokat tartalmaz, amelyek befolyásolják a sűrűséget, erőt, folyékonyságot és egyéb jellemzőket.

A vízkőzet összetételének tartalma a következőképpen oszlik meg:

 • Száraz. Ez a faj száraz alapot igényel. A nedves padlót (padlót vagy padlót) előzetesen meg kell szárítani. Az előkészített talapzatot páraelzáróval borítják, hogy megakadályozzák a nedvesség behatolását. Útmutatók vannak a filmre szerelve, amelyek között száraz keveréket öntünk és szintezünk. Az ömlesztett anyag tetején padlóburkolat borítja, ami meggátolja a porrészecskék behatolását.

Egy lakóövezetben a száraz megjelenés elfogadhatatlan.

 • A félszáraz esztrichek beton és cement-homok. Ezek közé tartoznak a rostszálakból származó lágyítók és töltőanyagok. Az első a keverék rugalmasságát adja, a második pedig növeli az esztrich szilárdságát. A félszáraz esztrich jó, mert sokkal gyorsabban szárad, mint nedves, alkalmas lakó- és irodahelyiségekre, és bármilyen padlóburkolat alá is szerelhető.
 • A nedves lehetőség folyékony. Ezzel még nagy szabálytalanságok is kijavíthatók, mivel ez a típus kitölti az üregeket és a kagylókat a padlólapon. Az önkiegyenlítő hatás a megoldás szabad elterjedése miatt valósul meg.

Az ilyen jellegű fő hátrányok az, hogy lehetetlen használni őket az első és a hosszú megszilárdulási időszak fölötti padlón lévő lakóházakban.

Határozza meg az optimális értéket

Az esztrich vastagsága függ az alap tulajdonságaitól és a padlóra vonatkozó követelményektöl. Az esztrich használatával jelentősen megnövelheti az alkalmazott alap élettartamát, mert ha alkalmazzák, a terhelés egyenletesen oszlik el az egész területen, ezért a kopás egyenletesen megy végbe. A szintezés mellett a cementréteg öntése is képes egy adott lejtő létrehozására, ha szükséges.

Az esztrichnek nem szabad összeolvadnia a terhelés hatása alatt, azaz olyan vastagsággal kell rendelkeznie, amely elegendő keménységet és szilárdságot biztosít. A túl magas réteg károsíthatja a padló alapját.

Ha az alapon lévő terhelés elfogadhatóbb, akkor az egész szerkezet megsemmisül, ami jelentős javításokat és jelentős költségeket eredményez.

Meg kell találni a "középső talajt" a vastagság kérdésének megoldásával.

Minden egyes egyéni helyiséggel rendelkező helyiséget egyénileg kell kiválasztani.

 • Az esztrich vastagságának minimális értéke az SNiP szerint legalább 20 mm. Amint azt a gyakorlat mutatja, a minimális különbség lehet. A 20 mm-es réteg megfelelő, ha már van egy nagyoló esztrich, és csak akkor kell vágni a felső réteg díszítő padló. A konyhában vagy a fürdőszobában, az esztrich ajánlott minimális vastagsága 40-50 mm. Ugyanaz a legkisebb magasság legyen az acélhálóval megerősített esztrichnél.

Minimális esztrichvastagság

A kérdéses, a lehető legkisebb lehetséges vastagsága a szintező cement esztrich padló sokakat. Végül is, ha egy 2-3 mm-es rétegvastagságú (legfeljebb 2-3 mm vastagságú) rétegvastagságról készít egy esztricheket, jelentős anyagi forrásokat mentesíthet e munkákra.

Minden bonyolultság - hogyan kell technikailag végrehajtani, és hogy egy ilyen kialakítás megbízható lesz-e a későbbi bevonatok felszereléséhez.

Az első kérdés az, hogy mi legyen a jeladó ebben az esetben? A fém jeladó használata nem indokolt. Az esztrich legkisebb lehetséges magassága az ilyen jelzőfényeknél több, mint egy centiméter. És az ilyen világítótornyok használatának második negatív következménye az, hogy nem lehet igazán egyenlő síkot hozni rájuk.

Egy cm vastag jeladó

Ennek egyetlen alternatívája lehet a könnyűfülkék gyártása, amelyek speciális keverékeket használnak. Az ilyen jelzőfények magassága csaknem egy milliméterrel kezdődhet. Ha a szoba emelkedésének különbsége több mint 3 centiméter, akkor ezeket a jelzőfényeket szükség esetén a gipszkartonhoz hasonlóan CD vagy UD fémprofilokkal lehet helyettesíteni.

A második kérdés az, hogyan készítsünk 2-3 mm vastag tengelykapcsolót. Inkább, milyen anyagokból teheti meg.

Általában elfogadható, hogy 4-5 cm-es cementköteget készítenek, ami annak köszönhető, hogy a réteg ilyen vastagsága lehetővé teszi a nehéz terheléseknek való elviselést még az alatta lévő aljzatból való utóbb történő leválás esetén is. Ez gyakran előfordul.

Bár Németország építési szabályzata nem tekinthető problémának, és ezt az esetet "esztrichek a választó rétegre" hívják.

Esztrich az elválasztó rétegen

Hasonló vélemény a "CERESITE" cég szakemberei között:

Milyen legyen az esztrich vastagsága a vízszigetelő rétegen?

A padlófelületet 2-5 mm-es réteggel szintetizálni csak a padlóhoz illő csempékhez vagy különleges javító keverékhez lehet ragasztani, előzetesen áztatta a felületet akril alapozóval. Ragasztó egy ilyen eset, akkor a legolcsóbb, és a vastagsága egy ilyen bevonat lehetséges egy centiméteren belül. Ezt az értéket a ragasztóanyag-keverékek gyártói ajánlják, mivel ez az egyetlen alkalmazás határértéke. De a gazdaságossági okok miatt nem érdemes nagy vastagságot kialakítani a ragasztós réteggel szemben.

Hogyan készítsünk ezután egy 2-3 cm-es csatolót? Ha ilyen réteget lehúznak, akkor nem lesz megbízható alapja a csempe számára.

Itt csak a "puff pite" elve segíthet - ragaszkodni az alap és a cement felett - a megfelelő márka habarcsja.

Világosabbá válik az ilyen kötés létrehozásának folyamata ingyen az oldalon látható videóban.

Ha érdekel az ilyen esztrichek valamennyi árnyalatai - a jelzőkészülékek gyártásától a keverék alkalmazásától - WRITE.

Egy centiméteres szintező esztrich

E-mailek és konzultációk a Skype-on:

1. Mi a legkisebb lejtés a csempe számára?

Általában a vízfolyás garantált lejtése 3%.

De nem mindig lehetséges ilyen torzítás. Ennélfogva elegendőnek tekinthető egy centiméter méter feletti műszilárdság. hogy a víz ne álljon meg. De ugyanakkor fontos, hogy ilyen sík (esztrich) legyen lyuk nélkül. Ellenkező esetben ilyen pocsolyák lesznek itt.

Megjegyzés hozzáadása Válasz visszavonása

Ez az oldal Akismetet használ a spam elleni küzdelemben. Tudja meg, hogyan dolgozik a megjegyzéseket tartalmazó adatok.

Válassza ki az optimális padlóburkolat vastagságát

Az esztrich a padlószerkezet felső része, amely alapja a dekoratív padlóborítás. Az új épületben és a régi sokemeletes épületek lakásaiban modern felújítással feltétlenül magában foglalja a padlózatot esztrichevel is. Annak érdekében, hogy önállóan vegye részt a padló elrendezésében, tudnia kell, milyen anyagokra van szükség, és milyen vastagságú padlóburkolat az Ön lakásához optimális. A munka jellege nagymértékben függ a terem jellemzőitől és a jövő nem kívánt jellemzőitől.

Alapvető követelmények

Az esztrichréteg a padlószerkezet teljes egészében elvégzi a funkciók listáját. Ennek a rétegnek köszönhetően a padlózat dinamikus és statikus szilárdsága, valamint sík felület áll rendelkezésre, ami a kiváló minőségű csempe, laminált vagy linóleum burkoláshoz szükséges. Az esztrich lehetővé teszi, hogy egyenletesen terjessze a terhet azokon a padlón, amely alatta fekszik, ezáltal meghosszabbítva az életüket. Az esztrich segítségével nemcsak a padló szintjét, hanem a javítási projekt által biztosított lejtőket is megteremtheti.

A lakóövezetben levő esztrichnek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy el tudja látni a bútorok elhelyezéséből és a benne lakók szobájának mozgatásából eredő fizikai stresszt. Az esztrichrétegnek ugyanolyan sűrűnek kell lennie a padlón, minden benne lévő üreg, valamint a forgács és repedés nem megengedett. Ha a helyiséget nem különítik el a padlózat bizonyos fokú lejtéssel történő megtervezése, akkor a szabványos esetekben a felszínnek vízszintes síkra kell állnia, a maximális lejtés 0,2%.

Az esztrich vastagsága közvetlen kapcsolatban áll az élettartam időtartamával és a nemi struktúra erejével. Nincs konkrét szám, amely az aljzat optimális vastagságát jelöli. Az öntvény vastagsága attól függ, hogy a helyiség melyikben elvégzi a javítást, amelyhez a padlót terheli, valamint milyen típusú talajt használnak alapként. Ezektől a jelzőktől függ az esztrich vastagságának megválasztása, valamint az öntvény cementcsalád megválasztása az öntéshez, az erősítő elemek felhasználása vagy hiánya a folyamatban.

Mi lehet esztrich?

Standard módon háromféle esztrich van a vastagságához képest. Az első típus kis vastagságú durva padló. Mekkora az esztrich esztrich vastagsága? Az önterülő keverékeket a padló feltöltésére használják, amelyet 2 cm magasságig öntünk, ebben az esetben nem végeznek előerősítő elemeket.

A második típusú bevonat legfeljebb 7 cm magasságú padló, amely egy erősítő vagy megerősítő hálót tartalmaz, és vasbetonból készül. A harmadik típusú padlóburkolat egy 15 cm vastagságú esztriche, amely egy belülről megerősített monolit. Vastagabb esztricheket használnak olyan esetekben, amikor egyszerre kell játszania mind a padló, mind a ház alapjainak szerepét, egy rendszerben.

Az esztrich teljes vastagsága függ a padló elrendezésében használt anyagoktól. Tehát a betonfeltöltés zúzott kőzet hozzáadásával már nem lesz minimális vastagsága. Ebben az esetben a törmelék töredékének köszönhetően a padló vékony rétege nem hajtható végre. A vékony réteg bevonása érdekében a legjobb megoldás a padlóburkolat lefektetése előtt az önterülő és egyéb keverékek használata, amelyek a padló befejezéséhez szükségesek. A keverék segítségével az esztrich egy vékony és egyenletes rétegét hozza létre, amely szárítás után azonnal felhasználható a dekoratív anyag alapjául.

Különös figyelmet fordítunk az esztrich vastagságára, ha meleg padlót rendezünk. Itt fontos, hogy a töltés teljesen lefedi a fűtőelemeket. A 2,5 cm-es szabványos csőméreteknél az esztrich teljes vastagsága a melegvizes padlóhoz 5-7 cm lehet, a beton nem ajánlott 7 cm-nél nagyobb magasságba önteni. A szakértők szerint a padló normál működéséhez és a helyiség felmelegedéséhez elegendő 4 cm-es csövek fölötti betonréteg, a vastagabb réteg pedig megnehezíti a hőellátást, mivel a legmagasabb energiát fogyasztja a beton melegítésére.

Az esztrich maximális vastagsága egy másik kellemetlen következményhez vezethet a fal deformációja formájában. A padló betonrésze felmelegszik és mechanikus hatással van a helyiség falaira. Minél vastagabb az esztrichréteg, annál erősebb ez a hatás. A betonkeverés előtti lehetséges következmények kiküszöbölése érdekében ajánlott ragasztani a falakat a perem felett különleges szalaggal.

Minimális esztrich

Az SNiP szerint az esztrich legkisebb magassága a padlószerkezetben 2 cm lehet, de itt van egy olyan jellemző, amely abból áll, hogy az anyagtól függően az esztrich minimális magassága eltérhet. Ha az esztrich fémcement alapján készül, akkor elég egy 2 cm-es réteg. Ha az öntõkompozícióban nincs erõsítõ elem, akkor a minimális rétegmagasság nem lehet kevesebb, mint 4 cm.

A minimális esztrichre vonatkozó ilyen követelmény annak köszönhető, hogy a padozatot bizonyos szilárdsággal és tartóssággal kell jellemezni. A vékony esztrich egyszerűen nem tudja biztosítani a kívánt teljesítményt.

Töltsön be egy vékony bevonatot csak akkor, ha több feltétel teljesül, beleértve egy meglévő padlólemezt, a felületet a nyakkendővel és a megerősítés hiányával. A vékony esztrich nem ajánlott technikai helyiségekben való használatra, valamint ha a padlón lévő mechanikai terhelés nagyon magas. A lakás tartalmaz konyhai, fürdőszobás és előcsarnokos szobákat - itt a szakértők javasolják, hogy öntsön egy meglehetősen vastag esztrichet.

Egy vékony esztrich használható a további munkához szükséges szintező réteg létrehozásához. A sík talajfelszínen végzett munka sorrendje a következő:

 • A zúzott kőből és homokból álló réteg egyenetlen és minőségi tömörítésű;
 • Vízszigetelés van felszerelve, ami egyszerű polietilén fólia;
 • Erősítő rács van felszerelve és beaconok vannak beállítva;
 • A betont öntik.

A padlólemez minimális vastagsága az erõsítõ háló használatával nem lehet kevesebb, mint 4 cm Az esztrich hálószemének és kis magasságának köszönhetõen az öntésre használt betont apró töredéknek kell lennie. Ennek a követelménynek való megfelelés lehetővé teszi, hogy a megoldást egy vékony réteggel töltsük be, és a végleges esztrich nagyon tartós. A bevonat szilárdságának növelése érdekében speciális lágyítószereket ajánlunk a megoldáshoz.

Maximális esztrich

Az esztrich fajlagos maximális lehetséges vastagsága nincs megadva. A kitöltés magassága sok tényezőtől függ: az értéket minden esetben külön határozzák meg. A technológia szempontjából nem érdemes önteni egy 15-17 cm-nél nagyobb magasságot, az ilyen magasságú szerkezetek csak akkor szükségesek, ha szükséges, mivel nagy idő- és anyagi befektetést igényelnek.

Rendkívül sűrűsödik a réteg, ha a padlót olyan helyiségben rendezi be, ahol a padlón nagy terhelések vannak. Az ilyen helyiség legegyszerűbb példája egy garázs: a gépkocsi súlya és a padlóra gyakorolt ​​hatása a nagy mozgásnál, így a 15 cm-es esztrich magassága teljesen indokolt.

A magas esztricheket olyan helyzetekben is használják, ahol a tartószerkezet része lesz. Ebben az esetben a nagy vastagságú monolit öntvény nem csak a padló, hanem az alapja. A szakértők javasolják az esztrich vastagságának növelését, ha a padlózat alapja problémás alapozó.

Néha a betonfelület magassága emelkedik, hogy elrejtse a felület jelentős különbségeit. A gyakorlatban az eredeti felület jelentős rendellenességei meglehetősen gyakoriak, de az esztrich vastagsága nem az egyetlen módja annak, hogy megszüntessék.

Mielőtt úgy döntesz, hogy az esztrich 15 cm-es magasságával töltődik fel, sok építőt fel kell mérni annak lehetőségét, hogy a cseppek vagy a kibővített agyagok szintjét használhassák. Erős kopogásgátló segítségével erősítsük meg a hirtelen csapásokat. Ha a felületek hibáit ezekkel a módszerekkel kijavítja, akkor a nagyobb magasságra való betonozás szükségessége önmagában eltűnik.

A minimális réteg a kitöltés ebben a helyzetben is nem alkalmas, azonban a padló esztrich van szüksége sokkal kisebb mennyiségű anyagot. Ha 15 cm méretű hatalmas felszíni cseppeket csak egy konkrét megoldás segítségével állítanak be, akkor maga a beton költségei és az építők munkájának költségei kerek összegre fognak fordulni. Leggyakrabban a nagy kiadások nem indokoltak, ezért érdemes legalább részleges összehangolást végezni egy ömlesztett réteggel.

A melegvíz padlózat telepítésekor az esztrich maximális vastagsága sem pénzügyi szempontból nem indokolt. A cementréteg vastagsága a fűtőelemek felett lassan felmelegszik. Az ilyen tervezés hatékonysága a végén alacsony lesz, és a fűtési költségek hatalmasak lesznek.

Mit kell tenni a kitöltéshez?

Az esztrich kitöltése kétféleképpen végezhető el: cementhabarcs vagy speciális száraz keverék. Az első módszer, akkor kap egy beton esztrich eredményeként, a második - egy félszáraz esztrich. Melyik választási lehetőség?

A beton öntése a legnépszerűbb, de használni kell néhány fontos pontot. Maga a megoldás cement, homok és víz. A szakértők azt javasolják, hogy cementet vásároljon, amely nem alacsonyabb, mint az M-300 minőségű - 3-5 mm-es részecskefrakcióval, ez az anyag kiváló minőségű végső bevonatot biztosít. Nem homok használata a megoldás elkészítéséhez, de szűrése pozitív hatással lesz a végeredményre is: a részecskék kohéziója sokkal jobb

A padlóburkolat szilárdságának növelése, valamint az esztrich repedése és megsemmisülése elkerülése érdekében a cementhabarcs cementágyához hozzá kell adni a lágyítószereket. Ezen a ponton különös figyelmet kell szentelni azoknak, akik esztricheket készítenek a melegvizes padlók számára. A lágyítók speciális adalékanyagok, amelyek növelik a betonréteg szilárdságát és plaszticitását.

A lágyítók oldatának elkészítésére a padló vékony öntéséhez is szükség van. Az esztrich legkisebb vastagsága nélkülük csak 4-5 cm lehet, a kisebb vastagságú betonpadló esetében a habarcs hozzáadásának szükségessége szükséges.

A betonhabarcs hosszú ideig tart. A megoldásnak szárazon kell lennie, ezért szigorúan tilos a meleg padló bekapcsolása. A padló szárítását egy hónapig végezzük, és a felületet időnként nedvesítjük vízzel a repedés elkerülése érdekében.

A padló elrendezése különleges, félszáraz keverékek segítségével nemrég népszerűvé vált. Ez az esztrich nem igényel nagy mennyiségű vizet, gyorsabban szárad és nagyobb erőt. A padlózat javítási munkálatainak kivitelezésére szolgáló speciális keverékek széles választéka igen nagy.

A betonoldattól eltérően a félszáraz esztriche lényegesen kisebb ideig szárad, a legfontosabb az, hogy megvárja a gyártó által megadott időt. Lejárása után elkezdheti a dekoratív burkolatot elhelyezni és bekapcsolni a fűtési rendszert, ha meleg padlót telepített. A padlók öntéséhez használt száraz keverékek használata előnyösnek tűnik, ha a javításra szánt idő korlátozott.

A félszáraz esztrichek kevesebb pénzügyi kiadást igényelnek, de a végső bevonat teljesítményjellemzői jelentősen meghaladják a beton esztrich teljesítményét. Az ilyen keverékek bevonatának jobb hang- és hőszigetelése van, ellenáll a repedések és a delaminációk megjelenésének. Az anyag megkötése után ideálisan sima felületet kapunk, amely rétegelt vagy parkettált.