Legfontosabb > Bútor

A fürdőszoba standard és minimális méretei, az optimális méret kiválasztása

Amikor új lakást vásárol a fürdőszoba méreténél, kevés ember figyel. De ez a szoba az egyik leggyakrabban használt lakás. Ezért nagyon fontos, hogy a fürdőszoba elég nagy legyen, hogy a szükséges szaniter eszközöket, háztartási készülékeket legalább a bútorok minimális méretéhez illessze, ugyanakkor kényelmesen használhatja őket.

Ebben a cikkben megnézzük azokat a szabványokat, amelyekhez a fürdőszobákat felépítettük, a minimális és a tipikus méretüket.

Hogyan válasszuk ki a jövő fürdőszobájának méretét, az optimális méretet

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba funkcionális és kényelmes legyen minden családtag számára, ismernie kell a lakóépületek fürdőszobájának optimális méretét:

 • a szoba szélessége legalább 80 cm;
 • magasság - kb. 250 cm;
 • mélysége - legalább 120 cm.

A fürdőszobai méretek eltávolításával hatékonyan használhatja területét a vízvezetékszerelés során. A WC-t legalább 60 cm-re és 25 cm-re kell balra és jobbra megközelíteni. A mosogatóhoz való hozzáférés 70 cm, kényelmes magassága - 80-90 cm, a fürdőszoba és a zuhanymentes megközelítés 70-120 cm.

A megjegyzéshez: a kimondatlan szabály szerint a fürdőszobában gyakran használt tárgyaknak kézben kell lenniük.

Vízvezeték szerelési szabályok

A magánházban lévő fürdőszoba méretei általában nem olyan korlátozottak, mint egy városi lakásban, ezért lehetővé teszik a vízvezeték elhelyezését. De a kis fürdőszobák a sokemeletes épületek jobb választani kompakt modellek.

Standard méretű fürdőszobák

Tekintsük a standard méretű fürdőszobák elrendezésének lehetőségeit.

2x2 m-es, valamint 1,5x2 m-es szoba - a minimális terület, amelyet az embernek szüksége van. Ha a fürdőszobát és a WC-t elválasztják, akkor elmosódik, hogy összekapcsolja őket és bővítse a hasznos helyet.

A megjegyzés: az ilyen típusú átépítést, amely nem foglalja magában a csövek átadását, egy egyszerűsített rendszerben állapodtak meg.

Példák a 2 négyzetméteres mini-fürdőszobák tervezésére. méter és 3 m2

Fürdőszoba területe 4 négyzetméter. m. 6 négyzetméter. már elegendő helyet biztosít a teljes mosogatógéphez, egy kis szekrényhez a dolgokhoz. Az ajtó helyétől függően a vízvezeték elhelyezhető a helyiség peremén vagy az ellenkező oldalon.

A közepes méretű fürdőszobák elrendezése a panelházban

A terület 7 négyzetméter. m illessze be a szükséges vízvezetékeket és háztartási készülékeket. Ha sok ember lakik a lakásban, akkor két mosogatót vagy egy második fürdőkádat helyezhet el.

Tipp: ajánlatos egy nagy fürdőszobát elosztani a funkcionális zónákba.

Lehetőségek tervezése egy fürdőszoba 7 négyzet. m.

Ha a fürdõszoba keskeny és hosszú, a fürdõtartály a helyiség mélységében van felszerelve. A WC-t, mosdót és bidét a falak mentén kell felszerelni azon sorrendben, amelyben leggyakrabban használják őket.

Szűk fürdőszoba tervezése

Minimális WC méretek

Különböző méretű és különböző típusú lakásokban lévő fürdőszobák és WC-k különböző méretűek és konfiguráltak. Meghatározza a WCS minimális méretét (teljes név "Egészségügyi szabványok és szabályok") a lakóépületek számára.

A WC-vel és mosdókagylóval ellátott külön WC-k minimális mérete az ajtó kinyitási módjától függ. A fürdőszoba és a WC ajtójának mérete 75x210 cm, az ajtó szélessége 60-70 cm.

Ha az ajtó kinyílik, akkor a kényelmes használatra elegendő hely lesz 0,9x1,15 m-re. Ha az ajtó a helyiségbe nyílik, a terület egy részét átveszi, majd a WC minimális mérete 0,9 x 1,45 m.

A WC minimális mérete

A Hruscsov kis méretű fürdőszobája mosdóval, zuhanytálcával és WC-vel ellátott. Az ilyen kombinált helyiség minimális méretei 1,65x2 m vagy 1,45x2,2 m. Ha a WC külön helyezkedik el, a fürdőszoba mérete 1,35x1,65 m.

A zuhanyzóval közös fürdőszoba minimális mérete

Ha a higiénikus helyiség tartálykáddal van felszerelve, a fürdőszoba minimális szélessége a vízvezeték helyétől függően már 2,1 x 2,1 m vagy 2,35 x 1,7 m (2,35 x 2,5 m).

A fürdőszoba minimális méretei tartálykáddal

A fürdőszoba méretei nagy jelentőséggel bírnak, különösen, ha nagy család él a házban / lakásban. A fürdőszoba minimális méretének megismerése és a helyiség megszervezése érdekében kényelmes szobát is készíthet.

Fürdőszoba méretek: milyen legyen a standard paraméter

Az apartman elrendezésének egyik legfontosabb paramétere a fürdőszoba minimális mérete. Annak ellenére, hogy ez a pillanat látszólag jelentéktelenné vált - és sok nagyon frivolos utal az egészségügyi létesítmények területére - nagyon fontos a fürdő területe.

És mindenekelőtt - a racionális belső kialakítás lehetőségének ebben a teremben.

Fürdőszoba mérete és lakosztálya

Szóval, képzeljük el, hogy van egy szobánk durva kivitelben (vagy akár nélkül is). Ebben az esetben az első dolog, amellyel találkozunk, a belső elrendezés.

És nem a végső eredmény kialakításának utolsó szerepét játssza a fürdőszoba - amelynek dimenziói meghatározzák:

 • Mennyire pontosak lesznek az egészségügyi berendezések (fürdőszoba, bidé, mosdó)
 • Hogyan kell összekötni a kommunikációt?
 • Milyen finomítási módszerek optimálisak (szükség van-e a bőr alatti kommunikáció és kábelezés elrejtésére)

Például, ha a fürdőszoba kicsi, akkor lehet helyet szerezni úgy, hogy egy sitz-fürdőt vagy egy zuhanytálcát telepít, vagy összeállít egy kombinált WC-t bidével. Mindenesetre nagyon fontos a helyiség méretének és konfigurációjának kialakítása, amelyben a fürdőszobában laknak.

A kombinált fürdőszoba elhelyezése

Figyelj! A fürdőszoba méreteit a javítás tervezési szakaszában kell elvégezni, különben nagy a veszélye annak, hogy a szükséges vízvezeték szerelvények egyszerűen nem illeszkednek a helyiségbe, és ha illeszkednek, akkor rendkívül kényelmetlenek lesznek a használatra.

Szabályozási szabályozás a fürdőszoba mérete

A fürdőszoba minimális területét, a helyiség kialakítását, valamint a fürdőszoba lineáris méreteivel kapcsolatos egyéb paramétereket a szabályozási dokumentumok teljes listája szabályozza. Az Orosz Föderáció esetében ez elsősorban "Egészségügyi normák és szabályok" (SNiP), amelyek meghatározzák mind a közterületek egészségügyi berendezéseinek méretét különböző célokra, mind az ilyen típusú lakóépületek minimálisan megengedett átfogó méreteit.

Ezért, a lakás átalakításának megkezdéséhez gondosan tanulmányoznia kell a szabályozási keretet ezen a területen, különben fennáll annak a veszélye, hogy az átépítést az SNiP-nek megfelelőnek tekintik, és ennek következtében - illegálisan.

Vízvezeték elhelyezése a fürdőszobában

Ukrajnának, Fehéroroszországnak és más országoknak az SNIP szabályai az egészségügyi létesítmények méreteire eltérhetnek, mint az Orosz Föderációban elfogadott szabályok.

Néhány különbség a fürdő normatív dimenzióival is rendelkezik számos egyedi régió és település esetében.

A korlátozások külön kategóriája a lakásokban lévő lakások elhelyezésére vonatkozik. Rendszerint a KTF-nek megtagadják a felújítások nyilvántartását, aminek következtében a fürdőszobát egy lakóövezet vagy konyha fölé helyezik.

Az egyetlen kivétel a nagy duplex lakások, de minden esetben egy különálló panelházban lévő fürdőszobának minden egyes felújítását külön kell figyelembe venni.

Az egyetlen eset, ahol a fürdőszoba felépítése vagy átépítése a "SNIP" nélkül "visszafordulhat", a magánházban lévő fürdőhely átalakítása. Ha nem csatlakoztatja a fürdőszobát a csatornázáshoz és a vízellátáshoz, akkor nincs szükség a szabványok szigorú betartására. Mindazonáltal ugyanúgy kell szem előtt tartani őket, csak tisztán gyakorlati okokból.

Minimális méret

Rendszerint a standard és a nagy fürdőszobákat nem különösebben nehéz tervezni. De a fürdőszoba kicsi, az akut térhiány miatt nagy figyelmet igényel. A kis fürdőszobákban nagyon nehéz beilleszkedni minden olyan vízvezetékszerkezethez, amelyet egy modern személynek szüksége van - és anélkül, hogy megsértené az egészségügyi szabványokat, nem beszélve legalább a legkisebb kényelemről.

Tehát mi lenne a minimális méret a fürdőszobában?

A wc minimális méretei a nappaliban:

 • A fürdőszoba minimális mélysége 1,2 m.
 • A fürdőszoba minimális szélessége 0,8 m
 • Mennyezeti magasság a fürdőszobában - legalább 2,5 m
 • A WC-től a tető ferde síkjáig (ha a fürdő a padláson van) - 1,05 - 1,1 m
 • A mennyezet magassága a folyosón a fürdő felé vezető úton legalább 2,1 m.

Az utolsó paraméter különösen fontos, hogy figyelembe vegye azokat, akik a folyosón egy mezzanine építését tervezik - és leggyakrabban a konyha és a WC közötti folyosót választják a legmegfelelőbb helynek.

A kombinált fürdőszobában ilyen szigorú méretbeli korlátozások hiányoznak, ezért új tervezés esetén az embernek a józan ész és a kényelmi szempontok alapján kell irányítania.

A méretek mellett fontos a fürdőszobai ajtók elhelyezése is. Az SNiP szerint a fürdőszobaajtó csak kifelé nyílik. A fürdőszoba bejárata semmi esetre sem lakhat a lakóövezetben, sem a konyhában - csak a folyosón!

Korlátozások a vízvezetéknél

Különálló méretbeli korlátozások kapcsolódnak a fürdőszobai egészségügyi berendezések elhelyezéséhez.

És ha az előző fejezetekben megemlítettük azokat a korlátozásokat, amelyekkel szemben csak akkor lehet szembe nézni, ha nagyon kis fürdőszobája van, mindenképpen figyelmet kell fordítanunk:

 • A WC és a bidé közötti távolság nem kisebb, mint 0,25 m (ez nem vonatkozik a kombinált modellekre)
 • A kád vagy a zuhany előtt - legalább 0,7 m szabad terület (lehetőleg 1 - 1,2 m)
 • A WC előtt - legalább 0,6 m szabad hely
 • Mindkét oldalon a WC - nem kevesebb, mint 0,25 m
 • Mielőtt a mosdó nem kevesebb, mint 0,7 m, és ha a mosdó nem nyúlik ki a falból, akkor egy mélyedésbe - 0,9 m.

Fürdőszobák fogyatékkal élők számára

Miután megemlítettük a középületek egészségügyi berendezéseinek általános méreteit külön szabályozó szabványok meglétét, meg kell említeni, hogy a fogyatékkal élők számára speciális követelményeket kell bevezetni a szaniter létesítményekre.

Így a 4.36SNiP 2.08.02-89 pontban szereplő "Középületek" szerint a középületek minden egyes latrinájában legalább egy, a fogyatékkal élők számára kialakított fürdőszobának kell lennie - a fürdőszobának a következő határok között kell lennie:

 • Kabin minimális szélessége - 1,65 m
 • Minimális mélység - 1,8 m

Az ilyen specializált fürdőszobák kabinjainak ajtóinak csak kint kell nyitniuk. A különleges igényeket kielégítő személyek számára a fürdőszobának egyszerű használatára szolgáló kiegészítő berendezéseket az SNiP nem szabályozza, azonban telepítése nagyon kívánatos.

Mozgássérült fürdőszoba

Természetesen kívánatos olyan fürdőszobát elhelyezni, ahol a legkényelmesebb a mozgáskorlátozottak számára, elsősorban - a kerekesszéket használók számára.

Ami a lakóépületeket illeti, azokat a következő követelmények jellemzik:

 • Fürdőszoba beépített mosdóval - legalább 1,6 h2,2 m
 • Kombinált fürdőszoba - 2,2x2,2, m

Amint látja, a fürdő teljes méreteivel kapcsolatban jelentős számú korlátozás van, nem csak a SNiP-től, hanem a kényelemtől is. És mielőtt építkezésbe, átépítésbe vagy átalakításba kezdene (különösen - ha kis méretű fürdőszobával rendelkezik), alaposan meg kell vizsgálnia ezeket a korlátozásokat. Ezután nem lesz probléma a legalizálással, és kényelmes lesz a fürdőszoba használata.

Mi legyen a WC-méret?

Gyakran, ha lakásvásárlást vagy új házat vásárolnak, a tulajdonosok szinte nem figyelnek a mosdó méretére. Ez egy hiba - egy személy nagy időt tölt ebben a teremben, még akkor is, ha észrevétlenül. Sokan próbálják megnövelni a szobákat a fürdőszoba csökkentésével. Ez szintén téves - a helyiségnek elegendőnek kell lennie a belső tér minden elemének elhelyezkedéséhez.

Elfogadott normák

Annak megpróbálása, hogy helyet takarítson meg a vécé kárára, sok ember túlságosan addikciózva van erre, és nem vette észre, hogyan csökkentették a WC-területet kritikus minimumra. Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy a WC-ben általánosan elfogadott minimális dimenziók vannak, ezeket az állami előírások és az építési szabályzatok szabályozzák.

Az SNiP-k által szabályozott mosdók fő paraméterei:

 • szélesség - több mint 0,8 m, hosszúság - 1,2 m-től, mennyezetmagasság - 250 cm-től;
 • amikor a WC-t a padlásba helyezi, a WC-től a lejtős felületig való távolságnak legalább 105 cm-nek kell lennie;
 • a WC-hez tartozó ajtók csak kívülről nyitottak, az ajtók behelyezése szigorúan tilos;
 • a WC-ből való kilépést úgy kell elhelyezni, hogy a folyosóra esjen, és ne a nappaliba vagy a konyhába;
 • a folyosó magassága a WC-k elhagyásakor legalább 210 cm legyen.

Szintén az SNiP szabályozott és szerelése vízvezeték.

Ha a mosdó, a mosdó vagy a zuhanyozófülke mellett a mosdó, a mosdó, a mosdó, a mosdókagyló,

 • a zuhany vagy a fürdőkád előtt 70 cm-nél nagyobb hely legyen;
 • A bidét kb. Negyed méterre kell felszerelni a WC-tálból;
 • a bal és a jobb oldali WC-tálból legalább 25 cm távolság legyen;
 • a WC előtt több mint 60 cm szabad hely legyen;
 • a mosogató előtt a szabad helynek legalább 70 cm-nek kell lennie.

Valódi elrendezések

A többszintes épületekben lévő mosdók méreteit mindig az SNiP-k diktálják. Mivel az alapszabványokat évtizedekig nem változtatták meg, a WC-szobák mérete nem fog sokban különbözni.

Régi stílusú ház

Számos régi stílusú apartmanban a fürdőkádak minden tekintetben minimális méretűek. Azonban ez nem fáj, hogy ez a szoba egy kényelmes szoba, a rendelkezésre álló szabad hely.

Ehhez bizonyos szabályokat kell követnie:

 • Készítsen egy alaprajzot. A WC és egyéb vízvezeték szerelvények elhelyezésekor meg kell érteni, hogy elég szabad hely van-e körülötte.
 • Helyezzen be egy fülkét a falba. Ez néhány centiméterrel szélesebbé teszi a helyet, majd elrejti a csöveket vagy gondoskodik a szükséges részletekről.
 • Vécé kiválasztása, ne feledje, hogy egy hatalmas modell a "Hruscsov" egyszerűen nem lesz helye. Minden elemnek mérsékelten kicsinek kell lennie.

Új épületek

A modern panelházakban a fürdőkádak méretei nagyobbak, mint az SNiP-k minimális értékei. Kis apartmanokban a WC mérete 4 négyzetméter. m, közepes méretű - akár 6 négyzetméter. m. A luxus lakásokban WC-szoba lehet egy területe akár 9 négyzetméter. m - lehetővé teszi a terület teljes komfortérzését.

Az új épületekben is figyelembe kell venni az SNiP-k legfrissebb követelményeit, amelyek nem teljesülnek a "Hruscsovban". Az azonos elrendezésű modern ruhákban közös fürdőszoba található - WC, mosdó és kád. 2 vagy 3 szobás apartmanokban külön fürdőszoba van - a WC-szoba a fürdőszobától elválasztva van. A négyszobás apartmanokban két közös fürdőszobát kell tervezni. Ezeket a szabályokat azért hozták létre, hogy biztosítsák a lakók kényelmét és jólétét.

Egyéni kivitelezés

Amikor egy nagy magánházat vagy egy kis szobát épít az országban, figyelembe kell venni a WC jelenlétét. Méreteinek meg kell felelniük az SNiP-nek, és az elhelyezés szabályait is teljes mértékben be kell tartani. Semmi sem akadályozza meg a mosdóhelyet a lépcső alatt lévő helyiségben, ha a magasság lehetővé teszi, és el kell hagynia a szobát a folyosóra.

Az elővárosi területhez nem kell WC-vel ellátni a csatornába. Az RF SNiP-k szerint elegendő egy bio-toalett vagy egy előcsarnok-kapu.

Hogyan lehet kiszámítani a legjobb megoldást?

Sok esetben szinte lehetetlen megváltoztatni a WC-helyiség méretét: nagyon kevesen akarnak ilyen műveletet végrehajtani egy lakásban, és a fal nem érdemes megtörni. Ez a kérdés általában akkor merül fel, amikor házat épít a semmiből, és tervet készít a jövő házára.

Természetesen a terület kiszámításakor meg kell vizsgálni, hogy a fürdőszoba külön-külön vagy kombinálva lesz-e, és mi lesz ebben a szobában. Az ilyen döntéseknek nem szabad spontánnak lennie, de hideg számítást igényelnek. A szobák tervének elkészítése után lehetőség nyílik a WC-szoba tervezésére.

Amikor egy kis lakásból egy nagy házba költözünk, sokan kísértik, hogy minden szobát a lehetõ legnagyobb mennyiségû helyre tegyenek. Érdemes megjegyezni - egy nagy szoba vagy egy tágas hálószoba kiváló megoldás, de egy hatalmas fürdőszoba ésszerűtlen helyet foglal el.

Figyelembe véve az építési szabványokat és az ergonómiai törvényeket, kiszámíthatja, hogy mennyi hely szükséges a szaniter felszerelések helyes elhelyezéséhez:

 • zuhanyzóhoz 2-2,5 négyzetméter szükséges. m;
 • fürdő - 2 és 3,5 négyzetméter között. m;
 • WC - legfeljebb 2 négyzetméter. m;
 • mosogató - 1 négyzet. m.

Az illetékes tervezéshez is tudnia kell:

 • szabványos méretek WC-tálhoz - 440x650, 600x400, 650x360 mm;
 • bidé - 60x40 cm;
 • fürdő méretek - szélesség 75 vagy 80 cm, hosszúság 150, 160 vagy 170 cm;
 • sarokfürdők mérete 150x150 cm vagy 160x160 cm;
 • A zuhanykabinok 80x80, 90x90 vagy 100x100 cm-esek;
 • a mosogató minimális mérete 400 mm széles.

Tervezési ötletek

Gyakran nem befolyásolja a belső tér kérdését a WC-vel kapcsolatban. Hibás elképzelés, hogy a mosdó egyszerű helyiség, dekoratív elemek nélkül. Számos szekrény, polc, tartozék illeszthető be a helyiség belső terébe.

Ritkán, lakásokban vagy magánházakban a fürdőkádak nem négyszögletesek. Ez általában akkor következik be, amikor az ilyen döntést a tervező elképzelése szabja meg. Az ilyen opciók nem nagyon népszerűek, mivel kellemetlen, hogy bármi legyen a sarkokban, amelyek nem egyenlőek 90 fokkal.

Figyelnie kell azonban arra, hogy háromszög alakú WC-t készítsen. Ez a lehetőség kiválóan alkalmas a hátsó udvar díszítésére. Az építkezés nem igényel nagy erőfeszítést, időt és pénzt, de a hatás lenyűgöző lesz. Ez a design általában fából és fémből készül, de különböző összetett változatok is használhatók.

Az ilyen mosdó magasságának, hosszának és szélességének megválasztása az alkotó vállalkozás. A kényelem érdekében mindent meg kell mérni, és számolni kell az anyag mennyiségét. A kültéri WC különösen nyáron különösen népszerű lesz, amikor nem akarsz haza menni.

Illusztratív példák inspirációra

A mosogató díszítéséhez szükséges színek kiválasztása teljesen a tulajdonos ízlésétől függ. Rengeteg háttérkép, falburkoló lapok, mennyezeti panelek és padlóburkolatok vannak. Kívánt esetben mindent fényes színekben lehet tartani, hófehér vízvezetékeket felvenni. Ezzel a színnel jól vörös - ebben az esetben ez kiderül, közepesen világos szobában.

A fürdőszoba nagyszerű domborműkként néz ki. Segítenek elrejteni azt a tényt, hogy a szoba valóban kicsi. Érdekes sötét padlót néz. Megteremtik a szükséges kontrasztot, és a szoba megszűnik unalmasnak és monotonnak.

Amikor házat építesz, pontosan meg kell tudnod, mi lesz a WC-szobában - ez lehetővé teszi számodra, hogy helyesen számítsd ki a területet. A lakóházakban lehetetlen növelni a WC-területet, de megváltoztathatja a designt és új színeket hozhat a szobába. A wc elrendezése nagyon fontos lépés, mivel ez a helyiség minden életteret igényel.

Hogyan rendezzék be a belső tér egy kis WC-ben, lásd a következő videót.

A fürdőszoba optimális méretének kiválasztása a SNIP szerint

A fürdőszobának minimális mérete, és a terület optimálisnak tekintett területe, valószínűleg sok lakástulajdonos szeretné tudni. Szükségem van átépítésre, kombinálva a fürdőszobát egy fürdőszobával, vagy ez a művelet választható? Vagy érdemes a szomszédos területhez tartozó WC-hez hozzáadni: folyosót vagy raktárt?

Hasznos tudni, hogy milyen méretűnek kell lennie ez a szoba és a külvárosi területek tulajdonosainak, akik úgy döntöttek, hogy házat építenek.

Válassza ki a fürdőszoba méretét

A kényelmes fürdőszobában nemcsak a szükséges vízvezetékeket kell elhelyezni, hanem elég kényelmes tartózkodást kell biztosítani.

Az SNiP normái szerint:

 • Mielőtt a fürdőszobában szabad helyet kell 70-110cm.
 • A WC mindkét oldalán - 25cm négyzet, és előtte - 60cm.
 • A mosogató előtt - 70cm.

A fürdőszoba előtt 70-75 cm funkcionális teret kell elhelyezni.

Ezen az alapon lehet kiszámítani a lakások optimális méretét a városi lakások számára. Általában egy ilyen helyiségben lévő mosdókagyló van elhelyezve egy fal mentén, és a szomszédos mellé egy kád vagy zuhanykabin található. Az optimális funkcionális terület a mosógép mellett 90 cm.

A mosdóban helyet kell biztosítani a mosógépnek

Ennek következtében a 2x2-2.5x2.5m megközelítőleg optimális méretű egy lakóház egy kis területen (kombinált) és egy városi lakásban. A közös helyiség kényelmes területe:

 • fürdőszoba - 1,5x2 méteres,
 • WC - 0.9x1.5 méter.

A számok hozzávetőlegesek. Valójában ez minden attól függ, hogy milyen méretű a lakás.

A lakások és apartmanok fürdőszobájának optimális mérete. Fotó egy kényelmes szoba 6m2

A legtöbb házban csak közös WC-k vannak rendezve, amelyek területe 5-9 négyzetméter.

Nagy fürdőszoba falusi vendégház

A mosdó méretei

Tehát a tipikus lakásban a kombinált mosdó hozzávetőleges optimális területe 4-6 négyzetméter, a fürdőszobához 3 m2, a fürdőszoba pedig 1,4 m2. Mi a valóság? A fürdőszoba alapmérete, ha megosztva van, egy kis lakásban:

 • 0,88, 1,2, 1,5, 1,7, 1,8m2 - WC,
 • 2 négyzetméter és 2,5 négyzetméter - fürdőszoba.

A tipikus kis lakásokban a fürdőszoba hosszúsága és szélessége általában messze nem optimális

Vagyis a Hruscsovban az optimális méretű fürdő nyilvánvalóan nem elegendő. A WC-ben lévő hely nem túl racionális. Ezért ezeknek a helyiségeknek egy kis lakásban való kombinációja célszerű. Ezen eljárás befejezése után növelheti a mosdó tényleges területét a válaszfal vastagsága miatt, és célszerűbb a vízvezetékszerelést megszervezni.

A vécé kombinációja a vécé után sokkal racionálisabb lehet

Egy tipikus szovjet építésű lakásban a fürdőszoba és a fürdőszobák szokásos méretei általában 3-4 négyzetméteresek. Természetesen a tér sem elegendő, de ebben az esetben valószínűleg nem változtat semmit.

Ötlet: Ha egy szekrény csatlakozik a Hruscsovban lévő kombinált fürdőszobához, megpróbálhatja hozzáfűzni. Néha az ilyen latrinák tulajdonosai is összekapcsolják őket a szomszédos folyosóval, berendezve a nappaliból a konyha bejáratát.

Lehetőség van arra, hogy a tárolóhelyiséggel kombinálva egy tipikus mosdó területét növeljük

A fürdőszoba minimális méretei

A szovjet időkben a fürdőszobák minimálisan megengedett méretét ritkán tartották tiszteletben. Ezért nagyon apró kabinok tulajdonosai valószínűleg érdeklődnek majd attól, hogy mi is legyen valójában. Így

A fürdőszoba SNiP méretét (méterben) az alábbiak határozzák meg:

 • mennyezeti magasság - 2,5 (a tetőtérben - 1,05);
 • a külön WC-k minimális szélessége 0,8;
 • hossz -1,2;
 • A folyosó magassága a mellékhelyiség előtt 1.1.

Tipikus WC hruscsov mérete 1.2x0.8m2

Ajtók (amelyek szélessége szabványoknak megfelelően - 55-60 cm-es korlátok nélkül) kifelé nyílik. A fürdőszoba minimális mérete megosztott, valamint külön fürdőszoba, az SNiP sajnos még mindig nincs szabályozva.

Ebből következik a következő következtetés. A vécé méretének megválasztása a ház elkészítésekor, valamint az apartman tervezésének újbóli tervezésénél a meglévő szabványok, valamint a józan ész és a kényelemre vonatkozó saját ötletek alapján kell irányítani.

Melyek a standard méretű fürdőszobák és a minimum a SNIP szerint?

A méret, bármit is mondhat, számít... különösen, ha a fürdőszoba méretének kell lennie. Minden ország jogszabályaiban világos előírások vannak a fürdőszoba és a WC méretére vonatkozóan.

Ebben a cikkben elmondjuk Önnek, hogy melyek a fürdőszoba szabványméretei, megbeszéljük a lehető legkisebb méreteket, és megmutatjuk Önnek, hogyan kell helyesen meghatározni a házban lévő egészségügyi helyiség területét.

Méretek - SNiP és DIN

Az SNiP és a DIN 18022 szabványban szereplő jelenlegi műszaki előírások egyértelműen meghatározzák a lakóépületek fürdőszobájának méreteit:

 • padló / mennyezet minimális magassága - 2500 mm;
 • mélység - legalább 1200 mm;
 • a tetőtérben a WC-től a tető lejtőig tartó távolság 1050 mm;
 • a fürdőszoba minimális szélessége - 800 mm.
Fontos: Az ajtóknak csak kívül kell, hogy nyílnak, és hozzáférjenek a folyosóhoz és a folyosóhoz, a nappalikba és a konyhába, a fürdőszobából és a WC-ből való kilépés tilos. A folyosón a mennyezet magassága a kijáraton nem lehet kevesebb, mint 2100 mm.

Az SNiP szabályozza a fürdőszobának, a közös fürdőszobának és a szaniterek felszerelésének szabványos méreteit is:

 • a fürdő és a zuhany előtt legalább 700 mm, a WC előtt 600 mm szabad hely
 • a WC-ből 250 mm-re van a bidé, kivéve, ha a modell másként rendelkezik;
 • A vízvezeték oldalán 250 mm szabad hely maradjon.

Jegyzet a vízvezeték elhelyezésének szabványairól

Tipikus fürdőszobák lakóépületekben

A szabványos lakóházban lévő WC-k standard méretei 1200 * 800 mm, 1500 * 800 mm, a továbbfejlesztett elrendezés 100 * 1500 mm, amely mosdót vagy keskeny mosógépet tartalmaz.

A minimális méret a fürdőszobában, megengedett építése standard lakóházak

Ami a fürdőszobát illeti, átlagos mérete 1650-2000 * 1200-2500 m. A Hruscsovban lévő kombinált szoba 3,3-3,8 m 2.

Szabványos méretek ergonómikus elrendezéssel (1. lap)

A gazdaságos osztályú új épületeknél, a fürdőkádak már egy kicsit többet tesznek - 4 négyzetméteres, és a jobb házsorban vannak helyiségek és 5-6 négyzetméteres. m. A luxus apartmanokban a terület ritkán kevesebb, mint 7 négyzetméter. A fürdőszobának optimális mérete egy 9 négyzetméteres privát házban, itt már szervezheti a pihenés teljes oázisát.

Ergonómikus elrendezésű standard szobák (2. lap)

Minimális fürdőszoba

A legkisebb vécék 1,8-2,0 m². kis apartmanokban. De még az ilyen területek megfelelő kényelemmel is elrendezhetők.

A képen egy kis fürdőszoba van 1800 * 1200 mm-es zuhanyzókamrával (javítás előtt és után)

Természetesen el kell hagynia a fürdõt egy olcsó kabin vagy panel mellett, de a vízvezetékszerelés helyes elhelyezésével akár egy keskeny mosógépet is elhelyezhet.

Keskeny mini fürdőszoba, 1700 * 1200 m méretű, egyetlen anyag a padló és a falak számára optikailag kiterjeszti a szoba határait

A kombinált szobában egy kis terület 2,2 nm M. már lehetséges egy kicsi, egy kanyar alakú kis fürdőt elhelyezni. A zuhanykabin jó, ha a fiatalok a házban élnek, de a gyermekek és az idősek számára a fürdés is elengedhetetlen.

Fotó egy közös kis méretű fürdőszobából

Hogyan válasszuk ki a méretet

Amikor lehetővé válik a fürdőszoba méretének függetlenítése a terület korlátozása nélkül, sokan, akik a keskeny és szűk tipikus helyiségekben kúpos kagylókat kezdik álmodni egy nagy helyről, ahol nem kell minden centimétert megtakarítani. Azonnal foglaljon helyet: egy hatalmas fürdőszoba egy teljes hulladék, ezért itt kell keresni egy középső földet.

Ha követi az ergonómia törvényeit, akkor egy zuhanykabin 1,7-2,5 négyzetmétert igényel, egy kényelmes fürdőkádra 2,7-3,5 négyzetméter és egy WC-vel, 1,2-1,8 négyzetméter. a mosogató kb 1 m. Így az optimális területe a mosdó egy 4-6 fős család 7-9 négyzetméter. Jobb, ha négyszögletes helyiség: a fürdőszoba szélessége 2,5 m, a hossza 3,5 m.

A fürdőszobák megfelelő tervezéséhez hasznos tudni:

 • a standard kádak magassága 640 mm, 480-510 mm nélkül, a fürdők mérete 750-800 × 1600 mm, 750-800 × 1700 mm, sarokmodellek 1500 × 1500 mm és 1600 × 1600 mm;
 • zuhanyfülkék - 800 × 800, 900 × 900 és 1000 × 1000 mm, kis szobák esetén ajánlott tálcás zuhanypanelt választani;
 • a fűtött törülközőtartónak 500-700 mm-re kell lennie a kádból vagy a zuhanyzóból, hogy könnyen elérje;
 • a modelltől függően a WC-tálak mérete változhat - 440 × 650, 400 × 600, 360 × 650;
 • bidé - 370x540 és 400 × 600 mm;
 • a minimális mosdókagyló mérete körülbelül 400 mm széles.

Kényelmes fürdőszoba egy magánházban, melynek területe 7 négyzetméter.

Fontos tudni

A fogyatékossággal élők pihenőméreteit a kerekesszék méretének megfelelően számítják ki. Tehát a minimális méret a fürdőszobának legalább 2,3 négyzetmétert kell tartalmaznia. m, mosdó 1,6 négyzetméteres, 1,2 négyzetméteres mosdó nélkül, mozgáskorlátozott kerekes szék esetén a fürdőszoba szélessége 1650 mm, mélysége - 1800 mm.

Fürdőszoba mérete: hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást?

Bár a fürdőszobája nem lakása a nappaliban, mégis mérete jelentős szerepet játszik a használatának kényelmében. Ezen a téren a személyes kényelem mellett az SNiP normái is vannak, amelyeknek a fürdőszobának meg kell felelnie. Minden fürdőszobának van egy bizonyos minimális mérete, speciális szabályokkal van rögzítve és ergonomikus használatát érinti ez a szoba, mivel minden fürdőszobának tartalmaznia kell a szükséges felszerelést és bútorokat.

Jellemzők és előírások

Mielőtt megtervezné a fürdőszobát, meg kell fontolnia, hogy a kommunikációs és vízvezeték-berendezések hogyan kerülnek elhelyezésre.

A fürdőszoba paraméterei a lakásokban, irodákban vagy a lakásban:

 • Ha a fürdőszoba található a tetőtérben, akkor függetlenül attól, hogy a terület szükséges ragaszkodni a távolság a lejtős felület a tető és a WC csésze legyen legalább 1, 05 m.
 • A mellékhelyiségből való kilépés nem a lakó- vagy konyharészben található, hanem csak a folyosón vagy a folyosón lehet.
 • Az ajtók csak kifelé nyithatóak.
 • A szobának a WC-bejárat előtt elhelyezkedő mennyezeti magassága legalább 2,1 m legyen.

A fürdőszoba alapméretei:

 • a szélességnek legalább 0,8 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 1,2 m;
 • A szükséges magasság legalább 2,4 m.

Vannak olyan típusú toalettek, amelyek hozzáférhetnek a fogyatékkal élők számára.

Mozgássérült fürdőszobai szabványok:

 • a szélességnek több mint 1,6 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 2 m;
 • kombinálva, a helyiségnek speciális fürdőkádakkal kell rendelkeznie;
 • az ajtóknak kifelé kell nyílniuk.

Vannak bizonyos szabályok egy kis fürdőszobában. A vécében a helyhiány problémája sok szovjet stílusú ház lakóit keresi, ahol a vécé minimális teret kapott. Most azonban számos megoldás létezik a probléma megoldására.

Javasoljuk, hogy az összes kommunikációt külön helyiségbe helyezzük a mellékhelyiség falaiba, amelyeken különféle tartozékokra lehet polcokat elhelyezni.

Minden vízvezetéknek ki kell választania a legösszetettebbet. Könnyű például sok modern WC részben beágyazódott a falba.

A héj kis és csepp alakú legyen. Ahelyett, hogy kádat használnának, egy zuhanykabinot telepíthet, ami sokkal kevesebb helyet foglal el. A csepp alakú mosogató alatti helyet maximumra kell használni, üres helyiségben polcokat, mosodai kosarat vagy mosógépet lehet elhelyezni. Ne felejtsd el a tér vizuális terjeszkedését. Ehhez a fürdőszobának tükrökkel, fényes és világos csempével, valamint jó megvilágítással kell rendelkeznie.

Szabványos paraméterek

A fürdőszoba különböző lehet: kombinált (a fürdőszoba és a WC ugyanabban a szobában van) vagy külön.

különálló

Tipikus fürdőszobák lehetnek legalább 150 x 80 cm-es méretű házak a régi elrendezéssel és 100 x 150 cm-es panelházakkal, jobb elrendezéssel. A külön fürdőszoba mérete 165 x 120 cm.

kombinált

A fürdőszobák, amelyekben van fürdőszoba és WC, szintén minimális méretűek. Az ilyen típusú WC-k méretének 200 x 170 cm-nek kell lennie, ilyen területen nem lehet elhelyezni valamilyen általános fürdőt, azonban ebben az esetben a zuhanykabin felszerelése optimális.

Alapjában véve, egy ilyen minimális méretet biztosít a "Hruscsov", a házak az új elrendezés, ez a szoba kiemelkedik 5 négyzetméter. m. Az ergonómia és a kényelem szempontjából optimális, 8 négyzetméteres kombinált fürdőszoba. m és így tovább. Ilyen körülmények között teljes szabadság van az elhelyezésben és a tervezésben.

A vízvezeték közti távolság

Vannak olyan szabványok is, amelyek a vízvezeték-kezelő WC-be történő elhelyezéséhez szükségesek, minden szükséges távolságot meg kell tartani.

Az SNiP ilyen szabályozásokat biztosít a helyszínre:

 • Minden egyes mosogató előtt legalább 70 cm-es távolság szükséges más egészségügyi berendezésekhez.
 • Minden WC nélkül szabad hely - 60 cm.
 • A WC-tál mindkét oldalán - 25 cm-tõl.
 • Mielőtt a zuhany vagy a fürdő legalább 70 cm-es üres hely lenne.
 • A bidét legalább 25 cm-re kell elhelyezni a WC-tálból.

Az SNiP normái más országokban (Fehéroroszország, Ukrajna) eltérhetnek az Orosz Föderáció normáitól.

Hogyan határozható meg az optimális méret?

Minden egyes optimális méretű fürdőszoba teljesen más lehet, de a legfontosabb dolog az, hogy megtaláljuk a középső földet. Mivel egy kis helyiség egy ilyen nagyméretű vízvezeték-szerelvényt, készüléket és különféle háztartási készülékeket nem illeszkedik, és nem felel meg az ergonómiának, de a nagyméretű négyzetmétereket a mosdóban nem túl jó döntés. Annak érdekében, hogy megtalálja ezt a szükséges közepet, figyelembe kell venni minden tényezőt és tulajdonságot.

A zuhanynak kb. 2-2,5 négyzetméteres területre lesz szüksége. m, a fürdő - 2,5 -3,5 négyzetméter. m, a mosogató szüksége van egy méter, a WC - 1,2-1,8 négyzetméter. Kiderült, hogy egy átlagos 4-5 főből álló család számára a fürdőszoba optimális mérete körülbelül 8 "négyzet".

Ha szükség van egy vendégfürdő használatára, akkor figyelembe kell venni a látogatók gyakoriságát, látogatottságát és a mosdókagyló használatának lehetőségét.

Szükséges figyelembe venni:

 • A WC-tálak különböző típusai 40 x 65 cm-esek.
 • A fürdők átlagos mérete 80x160 cm, a szögletes fürdők általában 150x150 cm-esek, a fürdők átlagos magassága kb. 50 cm, a fürdő lábának magassága 64 cm.
 • A zuhanykabinok teljesen különbözőek, de a fő méretek 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, 100 x 100 cm.
 • A fűtött törölközőt a fürdőtől 70-80 cm-re kell elhelyezni.
 • A bidé optimális mérete 40 x 60 cm.
 • A mosdó optimális mérete körülbelül 50-60 cm széles.

Figyelembe kell venni a fogyatékkal élők számára a fürdők optimális méreteinek valamennyi jellemzőjét is. A méretek a kerekes szék méretein alapulnak. A minimális méret a fürdőszoba legalább 230 négyzetméter. cm, WC kb 150 négyzetméter. cm, így a WC szélessége 1,65 négyzetméter. m, hossza - 1,8 négyzetméter. m.

A fürdőszoba maximális mérete tehát nem törvényes felújítás esetén 7, 8, és 9 négyzetméter méretű WC-t választhat. m.

Példák és lehetőségek: ajánlások

Nagyon fontos a saját fürdőszobájának kialakítása, mivel mindent meg kell változtatnia saját kényelmére. A felújítást csak szakemberek segítségével szabad elvégezni, különben a saját kezével megváltoztatva az elrendezést, azzal fenyeget, hogy megzavarja a ház szerkezetét és további problémákat a falakkal. A fal összeomlásának lehetősége nem kizárt, ezért az ilyen felújítás jogellenes és nem biztonságos.

A tervezés kezdetén minden tényezőt figyelembe kell venni előre, mert a jövőben a vízvezeték és a kommunikáció nem kerülhet be. Ezután figyelembe kell vennie az összes befejezési és elhelyezési lehetőséget. Ezután válasszon egy megfelelő lehetőséget a lehetőségek közül.

A legkisebb helyiségméret 2,5 méter

A helyiség különleges használatától függően szükség van kombinált vagy külön helyiség kiválasztására. A fürdőszoba ilyen méreteivel jobb kombinált fürdőszobát és WC-t használni, mivel a válaszfal a helyet foglalja el, ami ezért kicsi. Itt kell használnia a kompakt vízvezetéket, a sarokkádat vagy a zuhanyt, részben be kell építeni a falba.

A mosógépet a bejárat vagy a mosdó alá kell helyezni. A fürdőszobát nem szabad elakadnia a felesleges felszereléssel. Egy ilyen szobában jobb egy közepes méretű tükör, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba méretét a SNIP szerint

Bár a fürdőszoba és nem a nappali, de méretei jelentős értéket képviselnek. Minél nagyobb a terület, annál több lehetőség van a vízvezeték és a bútorok kényelmes elhelyezésére. Bizonyos esetekben azonban az apartman vagy a ház területe nem teszi lehetővé az extra mérők kiadását, és a fürdőszoba méretének köszönhetően megpróbáljuk őket megnyerni. De vannak olyan SNiP szabályozások is, amelyek a fürdőszobák és kádak minimális felvételét írják elő.

Ebben a cikkben beszélünk az ilyen szabványokról, valamint az optimális terület kiválasztásáról.

Hogyan határozható meg a méret

A paraméterek kiválasztásánál az SNP szabványaira kell épülni, amelyek a minimális területet és a fürdőszoba szabványméretét szabályozzák. Azt is figyelembe kell venni a kényelmes távolságot a vízvezeték. Minden szükséges adatot az alábbiakban adunk meg.

A fürdőszoba minimális mérete

Szigorúan az általános esetekben csak a fürdőkádra vonatkozó előírásokat hagyja jóvá törvény szerint: a fürdőszoba minimális szélessége 80 cm, magassága 120 cm, a belső mennyezet 250 cm és 210 cm a folyosón a WC előtt. a vécé tetőjének síkja legalább 105 cm legyen

Különösen a lakások minimális méretei vannak a lakások és házak számára, ahol a fogyatékkal élők élnek. A fürdőszobának vagy a kombinált fürdőszobának 2,2 x 2,2 m-nek kell lennie, és a WC-nek 1,6 x 2,2 m-nek kell lennie. Azt is meg kell mondani, hogy az SNiP normái kötelezőek a lakóépületek megfelelőségéhez, és az egyéni épületben megpróbálhatja megkerülni a szabályokat.

A fürdőszoba mérete, kombinálva. A WC-től a padlásig való megfelelő távolság

A fürdőszoba és a fürdőszoba tipikus paraméterei

Az SNiP normái szerint a panelházban és a Hruscsovban a következő tipikus méretű fürdőszoba található:

 • A mosdóval és wc-vel ellátott WC 1x1,5 m 2.
 • Fürdőszoba mosdóval - 1,5x2 m 2.
 • A közös fürdőszoba 1,98 x 1,73 m 2, 2,5 x 1,5 m 2.
 • A fürdőhely helyett egy zuhanykabin - 1,4x1,6 m 2.

Ezek a paraméterek a tipikus lakóházakra vonatkoznak, és a fürdőszoba méretét privát házban kerekítheti: 4 négyzetméter helyett 3,8 m2, 3 m2 helyett 2,24 stb.

Felhívjuk figyelmét, hogy a tipikus dimenziók megsértése nagyban nem korlátozott. Vagyis egy hatalmas, 6 négyzetméteres, 7 négyzetméteres, 8 négyzetméteres, nagyméretű fürdőszobát hozhat létre biztonságosan. Csak a közművek megfelelő vízvezeték-távolságáról kell tudni.

A fürdőszoba mérete, SNiP. A magánházakban eltérhet tőlük.

Az optimális méretek kiválasztása

Ahogy fentebb említettük, ha magánházban mosdót vagy fürdőszobát szerelsz, akkor nem annyira szorosan köted a szabályoknak, mint a lakás tulajdonosai. A lakóépületek méretének megválasztásánál azonban érdemes megfontolni bizonyos árnyalatokat. Megfelelően használják a szobát. Ajánlott távolságok a vízvezetékek között:

 • A fürdőtől vagy a zuhanytól az egyéb vízvezetékhez legalább 70 cm-re kell lennie.
 • Ha két mosdókagyló van, akkor a lefolyók közötti távolság 65 cm, a mosdókagyló előtt - 70 cm-re, a szomszédos falig - 20 cm.
 • Ingyenes hely a WC előtt - 60 cm-tõl egészen más vízvezeték-berendezésekig vagy falakig - 40 cm-tõl.
 • Ajtószélesség - 55 cm-től
Kérjük, vegye figyelembe: a szoba méretét meghatározva a méretek előzetes számítása a listában szereplő adatok figyelembevételével történik. Így megkapjuk a mosdó minimális méretét. Továbbá, ha van lehetőség és vágy, növelheti a helyiség méretét, amennyire szükséges.

A fürdőszoba szélességét a vízvezeték közötti távolság alapján kell kiszámítani

Fürdőszoba méretek

A fürdőszobai bútorok mérete nem mérhető. Ezek a paraméterek közvetlenül befolyásolják az egészségügyi berendezések típusának megválasztását, amelyek nélkül a helyiség normál működése lehetetlen.

Fürdőszoba méretek

Fürdőszoba tervezési projekt

Szabályozási keret

A lakó- és társasházak lineáris méreteit az ilyen szabályozások lenyűgöző jegyzéke szabályozza, mint a GOST és az SNiP. Összhangban velük, a tervezés a standard lakások. A falak és válaszfalak elrendezésének bármilyen változását össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal, amelyek közül az első a KTF.

Kis fürdőszoba felújítási rendszer

Az SNiP vízvezetékbe helyezése a fürdőszobába

Nem mindig a szabványos lakás tulajdonosa kap engedélyt a tervezési tervezés végrehajtásához, hogy javítsa a helyiségek kényelmét. Ezt figyelembe kell venni otthon vásárlásakor, és először is figyelni kell a fürdőszoba és a fürdőszoba méretére. Ezek tükröződnek a lakás tervében, amely a mérnöki kommunikáció helyét is jelzi.

Kataszteri útlevél: minta

A lakás tervrajzáról

Szabályok szerint a minimális fürdőszobai méretek a következők lehetnek:

 • a mennyezet magassága legalább 2,5 m;
 • a szoba szélessége nem kevesebb, mint 0,8 m;
 • a fürdőszoba mélysége (hossz) legalább 1,2 m.

A kombinált fürdőszobák méretei: kicsi (198-173 cm), közepes (250x150 cm), nagy (290x200 cm). Ezek a szabványok a "Hruscsov" és a panel lakásépületek számára vannak meghatározva. Ezeknek az épületeknek az építészeti felépítése nem tartalmazhat teljes körű fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát fürdőszobával felszerelve, de zuhanyzós fürdőszobával. Az ilyen méretek standard méretei 140x150 cm.

A fürdőszoba területének kiszámítása

3,1 m²-es fürdőszobai projekt.

3,3 m²-es fürdőszobai projekt.

A hely megfelelő szervezésével a nem szabványos fürdőszoba elrendezés nagyon kényelmes

A projekt fürdőszoba 4,6 négyzetméter

Fürdőszoba projekt 6,25 négyzetméter

Mivel a standard apartmanokban lévő fürdőszobák méretei sok kívánnivalót hagynak maguk után, nem könnyű létrehozni ezeknek a szobáknak a kényelmét. Ezenkívül figyelembe kell venni a szabványok által ajánlott távolságokat az egészségügyi berendezések között.

Fürdőszoba felszerelés méretei

Az optimális méret a mosáshoz és a törölközőhöz

Fürdőszobai ergonómia

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba kényelmes és biztonságos legyen, helyesen kell elhelyezni a bútorokat és a fürdőszobai berendezéseket. Kis helyiségekben nem könnyű elvégezni, ezért ajánlott előzetesen elvégezni a szükséges méréseket.

Meg kell tudni a falaktól a szaniterberendezések összekötő pontjaihoz és a helyiség lineáris méreteitől. Mindezeket az adatokat egy rögtönzött rajznak kell megadni. Ezután keresse meg a vízvezeték és a bútorok méreteit, amelyeket telepíteni kíván, és megtalálja a legmegfelelőbb helyet.

A fürdőszoba a nagy kockázatú szobák kategóriájába kerül. Ennek oka a víz rendszeres használata, ami a levegőben, a falakban és a padlóban túlzott nedvességet eredményez. Ezt figyelembe kell venni, és ha vannak olyan személyek, akik korlátozott mértékben képesek egymástól függetlenül mozogni a háztartások között, a fürdőszobát speciális korlátokkal kell ellátni.

A wc méret a lakásban

Az apartman elrendezésének egyik legfontosabb paramétere a fürdőszoba minimális mérete. Annak ellenére, hogy ez a pillanat látszólag jelentéktelenné vált - és sokan nagyon fanyarok a szaniter létesítmények területéhez kapcsolódnak - a fürdőszoba területe rendkívül fontos, és mindenekelőtt - a racionális belső tér létrehozásának lehetőségére.

Fürdőszoba mérete és lakosztálya

Szóval, képzeljük el, hogy van egy szobánk durva kivitelben (vagy akár nélkül is). Ebben az esetben az első dolog, amellyel találkozunk, a belső elrendezés.

És nem a végső eredmény kialakításának utolsó szerepét játssza a fürdőszoba - amelynek dimenziói meghatározzák:

 • Mennyire pontosak lesznek az egészségügyi berendezések (fürdőszoba, bidé, mosdó)
 • Hogyan kell összekötni a kommunikációt?
 • Milyen finomítási módszerek optimálisak (szükség van-e a bőr alatti kommunikáció és kábelezés elrejtésére)

Például, ha a fürdőszoba kicsi, akkor lehet helyet szerezni úgy, hogy egy sitz-fürdőt vagy egy zuhanytálcát telepít, vagy összeállít egy kombinált WC-t bidével. Mindenesetre nagyon fontos a helyiség méretének és konfigurációjának kialakítása, amelyben a fürdőszobában laknak.

Figyelj! A fürdőszoba méreteit a javítás tervezési szakaszában kell elvégezni, különben fennáll annak a veszélye, hogy a szükséges egészségügyi felszerelés egyszerűen nem illeszkedik a helyiségbe, és ha igen, akkor rendkívül kellemetlen a használatukra: a fürdőszoba szabályozási méretei, a fürdőszoba minimális területe, a szoba konfigurációja és egyéb Az egészségügyi létesítmények lineáris méreteivel kapcsolatos paramétereket a szabályozási dokumentumok teljes listája szabályozza. Az Orosz Föderáció esetében ez elsősorban "Egészségügyi normák és szabályok" (SNiP), amelyek meghatározzák mind a köztereken lévő fürdőszobák méretét különböző célokra, mind a lakóépületek ilyen jellegű helyiségeinek minimálisan megengedett átfogó méreteit, ezért, ezért alaposan meg kell vizsgálni a szabályozási keretet ezen a területen, különben fennáll annak a veszélye, hogy az átépítést az SNiP-nek nem megfelelőnek tekintik, és ennek következtében - illegálisan.

Figyelj! Ukrajnának, Fehéroroszországnak és más országoknak az SNIP szabályai az egészségügyi létesítmények méreteire eltérhetnek, mint az Orosz Föderációban elfogadott szabályok. Néhány különbség a fürdő normatív dimenzióival is rendelkezik egyes régiók és települések esetében, a korlátozások külön kategóriája a lakások fürdőszobájának elhelyezésére vonatkozik. A BTI-t általában nem engedélyezték a felújítások nyilvántartásba vételére, aminek következtében egy fürdőszobát helyeznek el a nappali vagy a konyha felett. Wif_ads0 () Az egyetlen kivétel egy kétszintes, nagy területű lakás, de minden esetben egy különálló házban lévő fürdőszobának minden egyes átépítését külön kell figyelembe venni. a fürdőszobát vagy annak felújítását végezheti "anélkül, hogy visszanézett volna" a SNIP-ra - ez a magánházban lévő fürdőszobának átalakítása. Ha nem csatlakoztatja a fürdőszobát a csatornázáshoz és a vízellátáshoz, akkor nincs szükség a szabványok szigorú betartására. Azonban még mindig szem előtt kell tartani - de tisztán gyakorlati okokból Minimális méretek Szabályként a standard és a nagy fürdőszobák nem jelentenek különösebb nehézséget a tervezésben. De a fürdőszoba kicsi, az akut térhiány miatt nagy figyelmet igényel. A kis fürdőszobákban nagyon nehéz beilleszkedni minden olyan vízvezetékszerkezethez, amelyet egy modern személynek szüksége van - és anélkül, hogy megsértené az egészségügyi szabványokat, nem beszélve legalább a legkisebb kényelemről.

Tehát mi lenne a minimális méret a fürdőszobában? A legkisebb méretű WC a nappaliban:

 • A fürdőszoba minimális mélysége 1,2 m.
 • A fürdőszoba minimális szélessége 0,8 m
 • Mennyezeti magasság a fürdőszobában - legalább 2,5 m
 • A WC-től a tető ferde síkjáig (ha a fürdő a padláson van) - 1,05 - 1,1 m
 • A mennyezet magassága a folyosón a fürdő felé vezető úton legalább 2,1 m.

Az utolsó paramétert különösen fontos figyelembe venni azok számára, akik a folyosón egy mezzanint építenek - és leggyakrabban a konyha és a WC közötti folyosót választják a legmegfelelőbb helynek. A kombinált fürdőszobában nincs olyan szigorú általános korlátozás, ezért a tervezés során a józan észnek és a kényelmi szempontoknak kell vezérelnie A méret mellett fontos, hogy a fürdőszoba ajtóit helyezzük el. Az SNiP szerint a fürdőszobaajtó csak kifelé nyílik. A fürdőszoba bejárata semmi esetre sem lakhat a lakóövezetben, sem a konyhában - csak a folyosón! A vízvezeték elhelyezésének korlátozásai A különálló méretbeli korlátozások a fürdőszobában található vízvezeték szerelvények elhelyezésével kapcsolatosak.

És ha az előző fejezetekben megemlítettük azokat a korlátozásokat, amelyekkel szemben csak akkor lehet szembe nézni, ha nagyon kis fürdőszobája van, mindenképpen figyelmet kell fordítanunk:

 • A WC és a bidé közötti távolság nem kisebb, mint 0,25 m (ez nem vonatkozik a kombinált modellekre)
 • A kád vagy a zuhany előtt - legalább 0,7 m szabad terület (lehetőleg 1 - 1,2 m)
 • A WC előtt - legalább 0,6 m szabad hely
 • Mindkét oldalon a WC - nem kevesebb, mint 0,25 m
 • Mielőtt a mosdó nem kevesebb, mint 0,7 m, és ha a mosdó nem nyúlik ki a falból, akkor egy mélyedésbe - 0,9 m.

Fürdőszobák a fogyatékossággal élő személyek számára Miután megemlítettük a középületek egészségügyi berendezéseinek általános méreteit külön szabályozó szabványok meglétét, meg kell említeni, hogy a fogyatékossággal élők számára szaniter létesítményekre speciális követelményeket terjesztenek elő, így az SNiP 2.08.02-89 "Középületek" című 4.36. a középületek minden egyes mellékhelyiségében legalább egy fürdőszobának kell lennie a fogyatékossággal élő emberek számára - ennek a fürdőszobának a következő határokon belül kell lennie:

 • Kabin minimális szélessége - 1,65 m
 • Minimális mélység - 1,8 m

Az ilyen specializált fürdőszobák kabinjainak ajtóinak csak kint kell nyitniuk.

Fürdőszobák és WC-k elhelyezése

A különleges igényeket kielégítő személyek számára a fürdőszobának egyszerű használatára szolgáló kiegészítő berendezéseket az SNiP nem szabályozza, azonban telepítése nagyon kívánatos.

Természetesen kívánatos olyan fürdőszobát elhelyezni, ahol a legkényelmesebb a korlátozott mobilitású, elsősorban kerekesszékkel rendelkező felhasználók számára. A lakóépületek esetében a következő követelmények jellemzők:

 • Fürdőszoba beépített mosdóval - legalább 1,6 h2,2 m
 • Kombinált fürdőszoba - 2,2x2,2, m

Amint látja, a fürdő teljes méreteivel kapcsolatban jelentős számú korlátozás van, nem csak a SNiP-től, hanem a kényelemtől is. És mielőtt építkezésbe, átépítésbe vagy átalakításba kezdene (különösen - ha kis méretű fürdőszobával rendelkezik), alaposan meg kell vizsgálnia ezeket a korlátozásokat. Ezután nem lesz probléma a legalizálással, és kényelmes lesz a fürdőszoba használata.

13. Egészségügyi létesítmények

13.1. Általános követelmények

• A sportolási, szórakozási, emlékműveket, vallási komplexumokat és temetkezési helyszíneket a szolgálati helyektől a fürdőkádakig terjedő távolság nem haladhatja meg a 200 métert, míg a főbejáratok, bejáratok, kommunikációs csomópontok közvetlen közelébe ajánlott egészségügyi létesítményeket (épületeket) elhelyezni.
• Ha több azonos készülék és ügyfélszolgálati eszköz van (mosogatók, tükrök, kézi szárítók, törülközőtartók stb.), A teljes szám 5% -a, de legalább egy, úgy kell megtervezni, hogy a fogyatékkal élő személy használhassa.
• Egészségügyi helyiségekben a fogyatékossággal élő személyek számára tervezett egészségügyi berendezések számának meghatározásánál (az SP 31-102-99 szerint) a számításból (de épületenként nem kevesebb, mint 1) ajánlatos:
- a női WC-kádak teljes számának 5% -a;
- a WC-kádak és vizeldék teljes számának 2% -a;
- minden negyedik vagy ötödik higiéniás szobát vagy kabinet a fogyatékossággal élő személyek számára ki kell igazítani.
• Az állomásépületekben legalább egy, mozgáskorlátozott személyek számára kialakított helyiséget vagy anya- és gyermekkamrát ajánlunk.
• A kabinok sorainak, a fal és a kabinok sorának, a vizeletek és az ellentétes kabinok nyílása közötti nyílásnak a szélessége legalább 1,8 m (előnyösen 2,1 m).
• Ne helyezzen szomszédos hím és női toaletteket.
Ez nemcsak a látássérültek számára kényelmes, hanem a hétköznapi látogatókat is diszavarja.
• Ha a mosdó csak egy kabinból áll, azt javasoljuk, hogy a látogatók minden kategóriájához univerzálisan legyen kialakítva, vagyis egy speciális WC-kabin méretének megfelelően és a szükséges felszerelés és felszerelés biztosítása érdekében.
• A látogatók számára a vizesblokkok hiányában külön WC-helyiségeket kell biztosítani a becslések szerint több mint 50 ember látogatói számára, vagy ha egy látogató az épületben több mint 1 óráig tartózkodik.
• A fogyatékkal élők számára kialakított, kerekes székekkel, segédeszközökkel vagy készülékekkel mozgó szaniterhelyiségekben korlátokat, rudakat, lógó trapézeket vagy egyéb berendezéseket kell felszerelni, valamint a mozgáskorlátozottaknak rögzített vagy összecsukható üléseket kell felszerelniük.
• A fogyatékossággal élő személyeknek szánt helyhez kötött készülékek valamennyi elemét határozottan és biztonságosan rögzíteni kell.
• A nyilvános WC-kben található fogyatékossággal élő személyek számára kialakított kabinok magukban foglalják a csengőgombot, amelyet a WC-tálból vagy az ajtóból lehet használni. Az elektromos harangot vagy szirénát a WC-vel ellátott helyiségben kell elhelyezni.
Ez lehetővé teszi a fogyatékossággal élő személy időben történő segítségnyújtását szükség esetén (a fogyatékkal élő személynek a kerekesszékből történő meghibásodása, a kerekesszéktől a fogyatékkal élő személytől a megközelíthetetlen távolságig stb.).
• Különlegesen felszerelt mozgássérült WC-kabinok, zuhanyzók stb. meg kell jelölni a megállapított nemzetközi szabvány jeleit.
Ebből a célból a "Disabled" jelzést megerősítik az ajtón.
• A közös zuhanytéri helyiségekben legalább egy, a fogyatékkal élők számára felszerelt kerekes székekkel kell felszerelni. Az ilyen kabin méretének legalább 1,2 m-nek kell lennie 0,9 m-rel. A kabin elé kell helyeznie a helyet egy kerekesszékben lévő fogyatékkal élők számára, hogy megközelíthesse azt.
• A zuhanycsapokat legfeljebb 1,3 m magasságban kell elhelyezni.
• Az egészségügyi és higiéniai kabinok és a mozgássérültek számára kialakított helyiségek ajtóinak nyitottnak kell lenniük.

13.2. A mosdók és WC-k kialakításának jellemzői

• A mosdóban nyilvános mosdókagylóval legalább az egyik mosogatót legalább 0,8 m magasságig kell felszerelni a padlószinttől és az oldalfaltól legalább 0,2 m távolságra (13.1 ábra). A mosogatócsövekben ajánlatos csapot vagy karos nyomócsapot használni, lehetőség szerint elektronikus rendszerekkel vezérelve.
• A tükör alsó szélét és a fogyatékkal élő személyek által használt kéziszerszámot a padlószinttől legfeljebb 0,8 m magasságban kell elhelyezni. Ugyanabban a magasságban - elektromos törölköző és toalettpapír.
• A horog vagy törülközőtartó nem több, mint 1,3 m a padlóról.
• Korlátokat kell biztosítani a fogyatékossággal élő emberek számára a mosogatók használatakor (13.2 ábra).

13.3. A fogyatékosok kerekes székekkel ellátott fürdőszobai kialakításának jellemzői

• Nyilvános WC-kben, beleértve a középületekben lévő WC-ket is, legalább egy speciális WC-kabinat kell biztosítani a mozgáskorlátozott kerekes székkel rendelkező fogyatékkal élők számára (3.

13,3).
• A speciális kabin méretei nem kevesebbek: szélesség: 1,65 m, mélység: 1,8 m.
• A speciális WC-kabinban levő ajtólap szélessége legalább 900-950 mm legyen. Technikai megvalósíthatóság (felújítás stb.) Hiányában a legkisebb megengedett szélesség 800 mm (lásd "Ajtók és ajtónyílások").
• A WC-k egyik oldalánál lévő kabinban szabad helyet biztosít a kerekesszék számára, hogy a fogyatékkal élő személy a székről a WC-re mozdulhasson.
• A mozgáskorlátozott személyek számára a WC-ket legalább 450 mm magasságban kell elhelyezni, és legfeljebb 600 mm-re a padlószinttől az ülés tetejéig.
• A csengőgombot a WC-hez vagy az ajtóhoz a padlószinttől 0,85-1,1 m magasságban kell elhelyezni.
• A vezetőfülkében kell elhelyezni a korlátokat. A korlátok átmérője 3 - 5 cm (a legkényelmesebb - 4 cm). A korlát és a fal közötti távolság legalább 4 cm (előnyösen 6 cm) fényében.
A korlátok telepítésének számos módja van.
Vegyük például a 3 lehetőséget.
1. Két vízszintes korlát rögzítése a WC-területen 800-900 mm-es magasságban a padlószinttől (13.3. Ábra): egy - a WC-csésze oldalához a WC-falhoz legközelebb eső oldalon, a másik pedig a WC-tálba.
Ebben az esetben a WC-t a sarokban kell elhelyezni. A korlátok egyike sem akadályozza meg a mozgássérültek számára a WC-hez való hozzáférést egy kerekesszékben.
Ha a WC nem található a sarokban, akkor az L-alakú korlátot szerelheti fel, amely a WC-k oldalán lévő rackre és a wc mögötti falra szerelhető.

2. Két vízszintes párnázott korlát rögzítése szimmetrikus a WC-tál mindkét oldalán 800-850 mm-es magasságban a padlófelületről és 600 mm-re egymástól (13.4 ábra).
A WC hátsó falához rögzített konzolok. A korlátok ilyen elrendezésének egyik jellemzője, hogy az egyik korlát akadályozza a fogyatékkal élő oldalhoz való hozzáférést a WC-hez, és megakadályozza, hogy a kerekesszéktől a WC-ig válthassanak. Ezért van egy kerekesszékben (vagy mindkét korlátban egyszerre) mozgó fogyatékossággal élő személy bejáratánál a korlát, függőleges síkban (felfelé), vagy vízszintes síkban (a falhoz - a WC-hez) billentve. A könnyebb használhatóság érdekében az egyes munkahelyzetekben rögzíteni kell az összecsukható vagy elforgatható korlátokat.
Én magamtól is megemlíthetem, hogy a fent felsorolt ​​két lehetőség közül a fogyatékosok inkább az elsőt. Pszichológiailag nem az összecsukható és elforgatható, hanem a merev falra szerelt, vagy a bizalomra okot adó állványok.

A fogyatékossággal élő embereket a biztonság, a biztonság és a bátorság nélküli hajléktalan képességgel ruházzák fel.
3. A korlátot az egész mosdó peremén kell elhelyezni, kivéve az ajtóterületet és a rögzítési zónát a mosdókagyló falához (ha van).

• A fogyatékkal élők kényelmét célszerű a mosogatót közvetlenül egy speciális kabinban elhelyezni.
Úgy kell elhelyezni, hogy ne csökkentsék a kerekes szék befogadásához szükséges szabad helyet. Az is kívánatos, hogy biztosítsuk a mosdókagyló használatát a WC-n ülve. Általában a mosogató a falon a WC-tányér oldalán található (13.5 ábra). Ha ez nem a szokásos, hanem egy speciális sarki mosogató, akkor egy kicsit tovább lehet telepíteni - a sarokban.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba méretét a SNIP szerint

Nagyon kényelmes ebben a változatban az, hogy a WC és a mosdó összeköti a fali sínt.
• Ha a nyilvános WC-kabin minden látogatói kategóriában univerzális, tartalmaznia kell a ruhákra, mancsokra és egyéb kiegészítőkre vonatkozó horgokat, amelyek a padlótól legfeljebb 1,3 m magasságban vannak.
• A speciális kabin ajtóinak nyitottnak kell lenniük.
Ez azonban nem minden esetben lehetséges. Ábrán. 13.6. Egy megoldást mutatunk be egy fürdőszobában, amikor a kabinat egy közös WC-helyiség végére helyezzük. Az ilyen kabinban lévő ajtó befelé nyílik, mivel a kabin mérete meghaladja a speciális kabin minimális megengedett méreteit.
A projektekkel kapcsolatos tapasztalatokból megoszthatom a legegyszerűbb módot arra, hogy egy egykabinból álló rendes, egyetlen WC-t egy speciális WC-kabinba alakítsanak (13.7 ábra):
1. Helyezze az elülső ajtót szélesebbre (ajtólap - 900 mm).
2. Távolítsa el a mosogató és a WC közötti partíciót.

Rendszerint ez elég ahhoz, hogy a kerekesszéket használók számára elérhetők legyenek a kabin szükséges méretei. A szokásos WC helyett egy kombinált fürdőszobát kapunk.
Általában a speciális WC-kabinok egyidejűleg készülnek mind a női, mind a férfi öltözőkön. Véleményem szerint nem lesz semmi szörnyű, ha a technikai képességek hiánya vagy bizonyos nyilvános helyszíneken való megvalósíthatóság hiánya miatt kivételes esetekben a kerekes székekkel rendelkező férfiak és nők közösen kialakított speciális WC-kocsiszekrénye lesz. Belső zárral kell felszerelni. Ez természetesen nem a szabály. De egy helyzetben: "sem semmit, sem egy általános szakosodott standot", inkább "valamit" szeretnék, mint "semmit". Egyszerre foglalok, hogy az építészek ezt a döntést csak a fogyatékossággal élő emberek vagy a fogyatékossággal élő emberek közintézményével való összehangolás után tehetik meg, akik számára az épületet felújítják.

13.4 A fogyatékkal élők fürdőszobájának kialakításának jellemzői a támogató eszközök használatával

• A fogyatékossággal élő személyeknek, akik mozgatás közben használják a mankókat vagy egyéb eszközöket, az egyik közönséges WC-kabinet oldalsó sínekkel, ruhákkal, mankókkal és egyéb tartozékokkal kell felszerelni (13.8 ábra).
• A korlátok átmérője 3 - 5 cm (a legkényelmesebb 4 cm). A korlát és a fal között legalább 4 cm-es távolság.
• Rögzítő korlátok - 800-900 mm magasságban, horogok - legfeljebb 1,3 m-rel a padlószinttől.
Javasoljuk, hogy olyan kabinat helyezzen el a fogyatékkal élők számára, akik a támogatási eszközöket a bejáratnál a lehető legközelebb helyezik el annak érdekében, hogy csökkentse a fogyatékkal élők számára a mosdókhoz való távolságot.

13.5. A férfi nyilvános öltözékek kialakításának jellemzői

• A férfi nyilvános mosdójában legalább az egyik vizeletet a padlóról legfeljebb 0,4 m magasságban kell elhelyezni, mindkét oldalán függőleges tartósínekkel kell felszerelni (13.9 és 13.10 ábra). A vizeletek tengelye közötti távolság legalább 0,8 m.
Ezek a vizeldék kényelmesek mind az óvodás gyermekek, mind pedig a fogyatékossággal élő személyek bizonyos kategóriái számára.
A megszokott vizeletek közül legalább az egyiket a fogyatékossággal élő emberek számára kézi korlátokkal kell ellátni, mankóval stb. (13.9 ábra).

13.6. A nyílászárók sorrendje a WC-kabinok sorában. A WC-ajtók kialakításának jellemzői a folyosó vagy a szoba sarkában helyezkednek el

A 13.11-13.13. Ábrák különböző megoldásokat mutatnak a nyitóajtók irányába, ha a közös vécékben a rendes WC kabinokat és kabinokat helyezik el. Foglalkozzunk az egyes lehetőségek előnyeiről és hátrányairól.
Ábrán. 13.11 az ajtók nyitottak az emberek számára ismert irányba - balról jobbra. A kijáratnál a legközelebbi kabin a fogyatékkal élők számára mancsokon áll. Az utolsó a sorban egy speciális kabin a kerekesszéket használók számára. Ügyeljen a helyiség sarkában található ajtók kialakítására. Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személy a kerekesszékben kényelmesen nyissa ki az ajtót, és ne maradjon helyén, ahelyett, hogy visszahúzódna, szabad térre van szüksége a kerekesszék befogadásához.
• A folyosó vagy a szoba sarkában lévő ajtók esetében a fogantyú és az oldalfal közötti távolság legalább 0,6 m legyen.

Más szavakkal, a fal és az ajtó közötti távolságnak legalább 500 mm-nek kell lennie.
Meg kell jegyezni, hogy néha elég kellemetlen lenne a hétköznapi emberek számára, hogy kinyitják a kabin szomszédságában lévő ajtókat, mivel ez egy sajátos sarokban is található. A kényelem érdekében kívánatos (de nem szükséges), hogy körülbelül 300 mm távolságot hagyjon a speciális kabin falának és a szomszédos rendes kabin ajtójának.
A 2. ábrán bemutatott hátrányok A 13.11 lehetőség a látogatók mozgásának bonyolult pályája. Ahhoz, hogy elérjék a WC-t, kénytelenek lesznek megkerülni az utastér ajtaját. Ez nem csak kényelmetlen, de nem biztonságos is, mivel megsérülhet egy éles ajtó. A kerekesszékes helyzetben lévő fogyatékossággal élők még nehezebbek. Az ajtó körüljárása érdekében a kabin és a fal közötti minimális átjárónak legalább 1800 mm-nek kell lennie, amelyből 900 mm-t a nyitott ajtószárny veszi fel, a fennmaradó 900 mm lesz az oldalkocsi járata. Ha a falhoz való távolság kevesebb, mint 1700-1800 mm, akkor a fogyatékossággal élő személy a kerekesszékben elvileg nem tud férni a WC-hez a helyhiány miatt.

Annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élő személy nagyobb mozgásteret biztosítson, jobb az ajtók kinyitásának irányát megváltoztatni (13.12. Ábra). Ez elméletileg lehetővé teszi a kabin és a fal távolságának 1800-ról 1300-1400 mm-re történő csökkentését (a kerekesszék forgási zónája 90 ° -kal). Sőt, jobb, ha ezt nem tesszük, mert a kerekesszékkel rendelkező fogyatékkal élő személynek biztonságos forgalmi sávra van szüksége a falhoz közelebb úgy, hogy a süllyesztett WC-ajtók ne érjenek hozzá.

Ebből egy kis szabályt fogalmazhatunk meg:
A folyosó vagy a szoba sarkában lévő ajtónak nyitva kell lennie a sarok falához.
Annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők a mankókon rövid és geometriailag egyszerűen bejussanak a kabinba, ugyanúgy módosítani kell a kabinban lévő ajtók kinyitásának irányát (13.12 ábra). De ebben az esetben kissé szokatlan lesz a fogyatékkal élők számára, hogy jobbról balra nyissák az ajtót.
A szokásos WC-kabinokban az ajtók nyitásának iránya is megváltoztatható (a mozgás pályájának egyszerűsítése érdekében), vagy hagyja el (hogy a látogatók a szokásos módon nyissák ki az ajtókat).
A fent említett problémák és nehézségek könnyen elkerülhetők, ha ezen a helyen a kabin WC-jének oldalsó bejárata eredetileg a másik oldalon található (13.13. Ábra). Ezután a mozgás pályája egyenes lesz, és az ajtók a szokásos irányba nyílnak.

A fürdőszobák elhelyezése az értékesítési területen

A kérdés az, hogy a mosdókat és zuhanyzókat megengedik-e az értékesítési terület felett?

A közös vállalat irányítja. 30.13330.2012 Belső vízellátás és csatornázás.

p.8.2.9 A belső csatornahálózatok nyílt vagy rejtett elhelyezése tilos:

a mennyezeten, a falakon és a padló alatt: nappali, konyhák, hálószobák, hálószobák, hotelek, kórházi osztályok, kezelõszobák, étkezõk, munka- és irodahelyiségek közigazgatási épületek, konferenciatermek, auditoriumok, könyvtárak, tantermek, elektromos kapcsolótáblák és transzformátor helyiségek, automatizálási vezérlőpanelek, szellőzőberendezésekhez és speciális egészségügyi rendszert igénylő ipari helyiségekhez;

a vendéglátóipari létesítmények, kereskedelmi csarnokok, élelmiszertermékek és értéktárgyak raktárai, előcsarnokok, értékes művészi dekorációval rendelkező helyiségek, a gyártóberendezések telepítési helyiségeiben, ahol nedvesség nem megengedett, olyan helyiségekben, ahol értékes áruk és anyagok készülnek, amelyek minőségét nedvességgel csökkentik.

Megjegyzés - A befúvó szellőzőberendezés helyiségeiben hagyni kell a leeresztőcsöveket kihagyni, ha a beömlési területen kívül helyezkednek el.

Arra a következtetésre jutunk, hogy a fürdőszobák elhelyezése a kereskedelmi emeleten nem megengedett.

Lehetőség van egy emelt emelet opcionálására is.

Tervezés a fürdőszoba méretének megfelelően

Találkoztam ilyen tanácsokkal valamilyen fórumon. Szabályozási megerősítés nem lehetséges.

A helyes megoldás a problémára - mozgatni a fürdőszobát vagy gondoskodni ezekről. padló a kommunikációhoz.

A 3.8. A SNiP 31-03-2003 SaNPiN2.1.2.2645-10 és 9.22 Fürdőszoba felújítása

Az egyik legelterjedtebb lehetőség a fürdő és fürdőszoba felújítására, leggyakrabban különálló fürdőszobák és WC-k újjáépítése, azaz átépítése egy helyiségbe történő egyesüléssel.

Fürdőszoba tervezés és elhelyezés szabályai az egészségügyi eszközök számára

A fürdőszoba és a WC felújítása nehézségekbe ütközhet, mivel az ilyen jellegű átépítést általában egyedileg kell figyelembe venni, és sok nehézség van. Az ilyen helyiségek szabályainak és szabályainak helyes megválasztása az Orosz Föderáció építési szabályzata és szabályai szerint történik.

Annak megértéséhez, hogy mit kell tennie, fontolja meg az SNiP-ket és az Orosz Föderáció normáit:

1. A 3.8. SaNPiN2.1.2.2645-10 és p.9.22 a SNiP 31-03-2003:

"A lakások nem rendelkeznek fürdőszobával és WC-kkel, amelyek közvetlenül a nappali és konyhák fölött helyezkednek el, kivéve a kétszintes apartmanokat, amelyekben a WC és a fürdőszoba (vagy zuhany) a konyha felett helyezkednek el."

Ha például a fürdőszobát, a fürdőszobát, a WC-t és más, magasabb páratartalmú és nedves területű helyiségeket kívánja növelni vagy bővíteni, akkor az ilyen átépítést csak nem lakáscélú helyiségek (folyosó, kamra, melléképületek stb.) Végezheti.

Tilos ilyen létesítményeket terjeszteni a nappali és a konyhák rovására. Még akkor is, ha jó vízszigetelést teszel, a törvény értelmében nincs jogod ilyen átépítésre, hiszen az alulról szomszédaink életkörülményeit rontja, ezért az illegális átépítés során már elvégzett javítási munkák felfedése esetén biztosan értesíteni fogják a megrendelést, hogy mindent visszaadjanak az eredeti a javítást megelőzően.

A fürdőszobának, a fürdőszobának, a WC-nek és más nedves területeknek a nappali terem növelésével történő tilalma el kell távolítani, ha nincs lakószobája a lakása alatt (az első vagy a második emeleten), mert akkor nem kerülnek a szomszédok nappali helyisége fölé.

2. Az SNiP 2.03.13-88 "padlók" szerint a padlózat építéséhez szükséges fürdőszobák, fürdőszobák, fürdőkádak és egyéb nedves helyiségek vízszigetelése szükséges. Így a fürdőszoba vagy a fürdőszoba növelésekor szét kell szedni a régi padlókat a kiterjesztett területen, és helyette újakat kell elhelyezni vízszigeteléssel. A vízszigetelést a rejtett munkákról szóló törvény bocsátja ki, amelyet az építészeti felügyelet képviselője és az építtető vagy a DES képviselője írtak le, ha javításokat végez. Meg kell jegyezni, hogy a padló kialakításának változása az 508. számú moszkvai kormányrendelet 1. számú mellékletével összhangban olyan projektet igényel, amelyet egy SRO jóváhagyó tanúsítvánnyal (tervezői tanúsítvánnyal) rendelkező szervezet végez. Ugyanabban az alkalmazásban elmondják a projekt követelményét, amikor új fürdőszobát (fürdőszoba, WC) építenek. Más szavakkal, a bővítés vagy az eszköz egy új nedves zóna tervezése során (fürdőszoba, WC, WC stb.) Megköveteli a projektben való megegyezést.

3. A "Tervezés, telepítés, átvétel, üzemeltetés és javítás technikai követelményei és szabályai" (az SNiP 2.03.13-88 "padlók" kifejlesztésénél) 4.11. Pontja szerint:

- "A padlószintet a WC-ben és a fürdőszobában a szomszédos szobákban 15-20 mm-rel a padló alatt kell elhelyezni, vagy a helyiséget egy küszöbértékkel kell elválasztani."

- Szükséges tehát, hogy a padlószintet a többi helyiség padlószintjénél alacsonyabb nedves helyiségekben állítsák be, vagy küszöböt a bejárathoz (legalábbis a házvizsgálati bizottság érkezésének idejére).

4. Az ilyen jellegű újjáépítés megvalósításában gyakran akadályozó tényező leírása a 3.9-es számú, 2.1.2.2645-10:

- "Nem megengedett a WC-vel felszerelt helyiség bejárata közvetlenül a konyhából és a nappaliból, kivéve a hálószobából a kombinált fürdőszobába való bejáratot, feltéve, hogy a lakásban van egy második WC-vel ellátott szoba, és a folyosóról vagy a csarnokról való bejárat".

Így ha csak egy szobája van a lakásában, WC-vel (fürdőszoba, WC), akkor nem végezhet olyan átépítést, ahol a bejárat a konyhából vagy a szobából származik.

Ha az Ön lakásában van két WC-vel ellátott szoba, akkor egyikük bejárata a nappaliból (a "hálószobában") történhet.

A szoba bejárata, amely nem rendelkezik WC-vel (zuhanyzó, kád, mosdó, stb.), Bármely helyiségből engedélyezett.

WC méret

Sokan, miután megkezdték a javításokat a fürdőszobában a teljes vízvezetékcserével, érdeklődnek attól, hogy milyen méretű WC-tálak vannak a hely pontos tervezéséhez. Azt kell mondanom, hogy nem minden itt egyértelmű. A méretek nagymértékben változhatnak, attól függően, hogy milyen típusú WC-tál van. Vessünk egy pillantást rájuk.

Talán érdemes megkezdeni a vécécsésze standard méretének leírását egy öblítős ciszternával. A legáltalánosabban telepített "Gostovsky" WC, amelynek mérete a standardhoz képest. 815 mm (magasság az alaptól a tartály tetejéig), 650 mm (a tartály hátsó falától a WC-tányér elülső kiterjedéséig) és 350 mm (szélessége a legszélesebb rész mentén). De ezek a dimenziók nem mindig univerzáltak, mert valószínűleg gyakran látta, hogy apró WC-kben a legtöbb helyet elfoglalhatja. A második leggyakoribb lehetőség erre a konkrét helyzetre egy kompakt méretű 420x320x735 mm-es WC. A WC-tál ilyen méretű része valódi üdvösségnek bizonyult, és az ilyen "kényelmes" WC-k tulajdonosai megtanulták, hogy nem szükséges térdre nyomni az ajtót. Most nézzük a WC-t más tervekre. Kevésbé gyakoriak, és a különböző vízvezetékgyártók méretei eltérőek lehetnek, de nem sok.

Véleményünk szerint a nagy méretű függő WC-vel a gazdag emberek szeszélye származik. Valójában minden más, de van valami igazság ebben, mert a legdrágább cikk egy ilyen WC-tálba telepítése a telepítés költsége. Végül is a lefolyó- és öblítőszerkezet teljesen más, mint a fent bemutatott modelleknél. Ha méreteikről beszélünk, meglehetősen lenyűgözőek lehetnek (akár 70 centiméter hosszúságúak) és kompakt (54 centiméter hosszúak), szélessége pedig szinte mindig azonos, 36 centiméteren belül változik.

Fürdőszoba méretek: milyen legyen a standard paraméter

A beépített WC méretei is nagyon eltérőek lehetnek, nagy és kicsiek is. Az ilyen típusú toalettálca kiválasztásakor elsősorban a WC méretére kell összpontosítani. Ha a hely megengedi, akkor nagyméretű toalettet helyezhet el (560x390x400 mm), de ha a vécé szűkös, akkor be kell határolódnia egy kis vécére (403x390x400 mm). A telepítés időigényes is, hiszen a leeresztő tartályt falra kell szerelni, így az ilyen munkák költsége sokkal drágább lehet, mint a hagyományos WC kialakítása.

Azok, akik szeretik a nem szabványos megoldásokat, gyakran érdeklődnek a sarokkád méretétől. Az ilyen típusú modellek általában meglehetősen eredeti megjelenésűek. Előnyük, hogy tökéletesen megtakarítják a helyet, de nem minden WC-hez alkalmasak. Az ilyen vécécsésze standard mérete a következő: 47 cm hosszú és 45 cm széles, de vizuálisan sokkal kevesebb helyet foglal el. Az ilyen WC előnyeit az eredeti és a szép megjelenés, valamint a hátrányok - időigényes telepítés okozhatja.

Vannak olyan nem szabványos WC-k is, amelyek nagyon kis méretűek, de csak kis testűek számára alkalmasak a testszerkezet élettani jellemzői miatt. Rendszerint egyenként kell megrendelni, és a választék több lehetőségre korlátozódik.

A vécécsészébe bölcsen kell megközelíteni. Amellett, hogy hogyan illeszkedik a toalett-területhez, van még egy tényező - milyen kényelmes lesz az Ön számára.

Ezért nem feltétlenül szükséges a közvéleményt megfogalmazni, és dönteni az Ön egyéni szükségletein alapulva. Ne felejtsük el az ilyen típusú vízvezeték minőségét, mert a WC-t nem szereltük fel egy évig.

Lábfürdő

Ha külön fürdőszobában szeretne különleges hangulatot teremteni, adj egy csillogó szüretet, és a szoba mérete lehetővé teszi, hogy barangoljon - telepítse a fürdőszobát a díszítő lábakra. Beszámolunk arról, hogy a fürdõk megválasztják-e cikkünket.

Aszimmetrikus sarokkád

Ma a vízvezeték-gyártók lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy még a legmerészebb tervezési ötleteket is megvalósítsák a fürdőszobák tervezéséhez, és mindenféle alakú és méretű fürdőt kínáljanak. A cikkünkben aszimmetrikus sarokfürdőket fogunk beszélni.

WC polccal

Ma a vízvezeték üzletek nem olyan gyakran találkozik a WC-vel egy polcon a tálban, az úgynevezett WC-serpenyőben. Miért nem figyelnek az ilyen modellek gyártására? Próbáljuk kitalálni.

Sokan azt gondolják, hogy jacuzzi kádak állnak rendelkezésre a nagy fürdőszobákban. Azonban ez nem teljesen igaz, és az értékesítésben mindkettő meglehetősen kompakt modellek és hatalmas hidromasszázs minták találhatók.