Legfontosabb > Dekoráció

Melyek a standard méretű fürdőszobák és a minimum a SNIP szerint?

A méret, bármit is mondhat, számít... különösen, ha a fürdőszoba méretének kell lennie. Minden ország jogszabályaiban világos előírások vannak a fürdőszoba és a WC méretére vonatkozóan.

Ebben a cikkben elmondjuk Önnek, hogy melyek a fürdőszoba szabványméretei, megbeszéljük a lehető legkisebb méreteket, és megmutatjuk Önnek, hogyan kell helyesen meghatározni a házban lévő egészségügyi helyiség területét.

Méretek - SNiP és DIN

Az SNiP és a DIN 18022 szabványban szereplő jelenlegi műszaki előírások egyértelműen meghatározzák a lakóépületek fürdőszobájának méreteit:

 • padló / mennyezet minimális magassága - 2500 mm;
 • mélység - legalább 1200 mm;
 • a tetőtérben a WC-től a tető lejtőig tartó távolság 1050 mm;
 • a fürdőszoba minimális szélessége - 800 mm.
Fontos: Az ajtóknak csak kívül kell, hogy nyílnak, és hozzáférjenek a folyosóhoz és a folyosóhoz, a nappalikba és a konyhába, a fürdőszobából és a WC-ből való kilépés tilos. A folyosón a mennyezet magassága a kijáraton nem lehet kevesebb, mint 2100 mm.

Az SNiP szabályozza a fürdőszobának, a közös fürdőszobának és a szaniterek felszerelésének szabványos méreteit is:

 • a fürdő és a zuhany előtt legalább 700 mm, a WC előtt 600 mm szabad hely
 • a WC-ből 250 mm-re van a bidé, kivéve, ha a modell másként rendelkezik;
 • A vízvezeték oldalán 250 mm szabad hely maradjon.

Jegyzet a vízvezeték elhelyezésének szabványairól

Tipikus fürdőszobák lakóépületekben

A szabványos lakóházban lévő WC-k standard méretei 1200 * 800 mm, 1500 * 800 mm, a továbbfejlesztett elrendezés 100 * 1500 mm, amely mosdót vagy keskeny mosógépet tartalmaz.

A minimális méret a fürdőszobában, megengedett építése standard lakóházak

Ami a fürdőszobát illeti, átlagos mérete 1650-2000 * 1200-2500 m. A Hruscsovban lévő kombinált szoba 3,3-3,8 m 2.

Szabványos méretek ergonómikus elrendezéssel (1. lap)

A gazdaságos osztályú új épületeknél, a fürdőkádak már egy kicsit többet tesznek - 4 négyzetméteres, és a jobb házsorban vannak helyiségek és 5-6 négyzetméteres. m. A luxus apartmanokban a terület ritkán kevesebb, mint 7 négyzetméter. A fürdőszobának optimális mérete egy 9 négyzetméteres privát házban, itt már szervezheti a pihenés teljes oázisát.

Ergonómikus elrendezésű standard szobák (2. lap)

Minimális fürdőszoba

A legkisebb vécék 1,8-2,0 m². kis apartmanokban. De még az ilyen területek megfelelő kényelemmel is elrendezhetők.

A képen egy kis fürdőszoba van 1800 * 1200 mm-es zuhanyzókamrával (javítás előtt és után)

Természetesen el kell hagynia a fürdõt egy olcsó kabin vagy panel mellett, de a vízvezetékszerelés helyes elhelyezésével akár egy keskeny mosógépet is elhelyezhet.

Keskeny mini fürdőszoba, 1700 * 1200 m méretű, egyetlen anyag a padló és a falak számára optikailag kiterjeszti a szoba határait

A kombinált szobában egy kis terület 2,2 nm M. már lehetséges egy kicsi, egy kanyar alakú kis fürdőt elhelyezni. A zuhanykabin jó, ha a fiatalok a házban élnek, de a gyermekek és az idősek számára a fürdés is elengedhetetlen.

Fotó egy közös kis méretű fürdőszobából

Hogyan válasszuk ki a méretet

Amikor lehetővé válik a fürdőszoba méretének függetlenítése a terület korlátozása nélkül, sokan, akik a keskeny és szűk tipikus helyiségekben kúpos kagylókat kezdik álmodni egy nagy helyről, ahol nem kell minden centimétert megtakarítani. Azonnal foglaljon helyet: egy hatalmas fürdőszoba egy teljes hulladék, ezért itt kell keresni egy középső földet.

Ha követi az ergonómia törvényeit, akkor egy zuhanykabin 1,7-2,5 négyzetmétert igényel, egy kényelmes fürdőkádra 2,7-3,5 négyzetméter és egy WC-vel, 1,2-1,8 négyzetméter. a mosogató kb 1 m. Így az optimális területe a mosdó egy 4-6 fős család 7-9 négyzetméter. Jobb, ha négyszögletes helyiség: a fürdőszoba szélessége 2,5 m, a hossza 3,5 m.

A fürdőszobák megfelelő tervezéséhez hasznos tudni:

 • a standard kádak magassága 640 mm, 480-510 mm nélkül, a fürdők mérete 750-800 × 1600 mm, 750-800 × 1700 mm, sarokmodellek 1500 × 1500 mm és 1600 × 1600 mm;
 • zuhanyfülkék - 800 × 800, 900 × 900 és 1000 × 1000 mm, kis szobák esetén ajánlott tálcás zuhanypanelt választani;
 • a fűtött törülközőtartónak 500-700 mm-re kell lennie a kádból vagy a zuhanyzóból, hogy könnyen elérje;
 • a modelltől függően a WC-tálak mérete változhat - 440 × 650, 400 × 600, 360 × 650;
 • bidé - 370x540 és 400 × 600 mm;
 • a minimális mosdókagyló mérete körülbelül 400 mm széles.

Kényelmes fürdőszoba egy magánházban, melynek területe 7 négyzetméter.

Fontos tudni

A fogyatékossággal élők pihenőméreteit a kerekesszék méretének megfelelően számítják ki. Tehát a minimális méret a fürdőszobának legalább 2,3 négyzetmétert kell tartalmaznia. m, mosdó 1,6 négyzetméteres, 1,2 négyzetméteres mosdó nélkül, mozgáskorlátozott kerekes szék esetén a fürdőszoba szélessége 1650 mm, mélysége - 1800 mm.

Fürdőszoba méretek: milyen legyen a standard paraméter

Az apartman elrendezésének egyik legfontosabb paramétere a fürdőszoba minimális mérete. Annak ellenére, hogy ez a pillanat látszólag jelentéktelenné vált - és sok nagyon frivolos utal az egészségügyi létesítmények területére - nagyon fontos a fürdő területe.

És mindenekelőtt - a racionális belső kialakítás lehetőségének ebben a teremben.

Fürdőszoba mérete és lakosztálya

Szóval, képzeljük el, hogy van egy szobánk durva kivitelben (vagy akár nélkül is). Ebben az esetben az első dolog, amellyel találkozunk, a belső elrendezés.

És nem a végső eredmény kialakításának utolsó szerepét játssza a fürdőszoba - amelynek dimenziói meghatározzák:

 • Mennyire pontosak lesznek az egészségügyi berendezések (fürdőszoba, bidé, mosdó)
 • Hogyan kell összekötni a kommunikációt?
 • Milyen finomítási módszerek optimálisak (szükség van-e a bőr alatti kommunikáció és kábelezés elrejtésére)

Például, ha a fürdőszoba kicsi, akkor lehet helyet szerezni úgy, hogy egy sitz-fürdőt vagy egy zuhanytálcát telepít, vagy összeállít egy kombinált WC-t bidével. Mindenesetre nagyon fontos a helyiség méretének és konfigurációjának kialakítása, amelyben a fürdőszobában laknak.

A kombinált fürdőszoba elhelyezése

Figyelj! A fürdőszoba méreteit a javítás tervezési szakaszában kell elvégezni, különben nagy a veszélye annak, hogy a szükséges vízvezeték szerelvények egyszerűen nem illeszkednek a helyiségbe, és ha illeszkednek, akkor rendkívül kényelmetlenek lesznek a használatra.

Szabályozási szabályozás a fürdőszoba mérete

A fürdőszoba minimális területét, a helyiség kialakítását, valamint a fürdőszoba lineáris méreteivel kapcsolatos egyéb paramétereket a szabályozási dokumentumok teljes listája szabályozza. Az Orosz Föderáció esetében ez elsősorban "Egészségügyi normák és szabályok" (SNiP), amelyek meghatározzák mind a közterületek egészségügyi berendezéseinek méretét különböző célokra, mind az ilyen típusú lakóépületek minimálisan megengedett átfogó méreteit.

Ezért, a lakás átalakításának megkezdéséhez gondosan tanulmányoznia kell a szabályozási keretet ezen a területen, különben fennáll annak a veszélye, hogy az átépítést az SNiP-nek megfelelőnek tekintik, és ennek következtében - illegálisan.

Vízvezeték elhelyezése a fürdőszobában

Ukrajnának, Fehéroroszországnak és más országoknak az SNIP szabályai az egészségügyi létesítmények méreteire eltérhetnek, mint az Orosz Föderációban elfogadott szabályok.

Néhány különbség a fürdő normatív dimenzióival is rendelkezik számos egyedi régió és település esetében.

A korlátozások külön kategóriája a lakásokban lévő lakások elhelyezésére vonatkozik. Rendszerint a KTF-nek megtagadják a felújítások nyilvántartását, aminek következtében a fürdőszobát egy lakóövezet vagy konyha fölé helyezik.

Az egyetlen kivétel a nagy duplex lakások, de minden esetben egy különálló panelházban lévő fürdőszobának minden egyes felújítását külön kell figyelembe venni.

Az egyetlen eset, ahol a fürdőszoba felépítése vagy átépítése a "SNIP" nélkül "visszafordulhat", a magánházban lévő fürdőhely átalakítása. Ha nem csatlakoztatja a fürdőszobát a csatornázáshoz és a vízellátáshoz, akkor nincs szükség a szabványok szigorú betartására. Mindazonáltal ugyanúgy kell szem előtt tartani őket, csak tisztán gyakorlati okokból.

Minimális méret

Rendszerint a standard és a nagy fürdőszobákat nem különösebben nehéz tervezni. De a fürdőszoba kicsi, az akut térhiány miatt nagy figyelmet igényel. A kis fürdőszobákban nagyon nehéz beilleszkedni minden olyan vízvezetékszerkezethez, amelyet egy modern személynek szüksége van - és anélkül, hogy megsértené az egészségügyi szabványokat, nem beszélve legalább a legkisebb kényelemről.

Tehát mi lenne a minimális méret a fürdőszobában?

A wc minimális méretei a nappaliban:

 • A fürdőszoba minimális mélysége 1,2 m.
 • A fürdőszoba minimális szélessége 0,8 m
 • Mennyezeti magasság a fürdőszobában - legalább 2,5 m
 • A WC-től a tető ferde síkjáig (ha a fürdő a padláson van) - 1,05 - 1,1 m
 • A mennyezet magassága a folyosón a fürdő felé vezető úton legalább 2,1 m.

Az utolsó paraméter különösen fontos, hogy figyelembe vegye azokat, akik a folyosón egy mezzanine építését tervezik - és leggyakrabban a konyha és a WC közötti folyosót választják a legmegfelelőbb helynek.

A kombinált fürdőszobában ilyen szigorú méretbeli korlátozások hiányoznak, ezért új tervezés esetén az embernek a józan ész és a kényelmi szempontok alapján kell irányítania.

A méretek mellett fontos a fürdőszobai ajtók elhelyezése is. Az SNiP szerint a fürdőszobaajtó csak kifelé nyílik. A fürdőszoba bejárata semmi esetre sem lakhat a lakóövezetben, sem a konyhában - csak a folyosón!

Korlátozások a vízvezetéknél

Különálló méretbeli korlátozások kapcsolódnak a fürdőszobai egészségügyi berendezések elhelyezéséhez.

És ha az előző fejezetekben megemlítettük azokat a korlátozásokat, amelyekkel szemben csak akkor lehet szembe nézni, ha nagyon kis fürdőszobája van, mindenképpen figyelmet kell fordítanunk:

 • A WC és a bidé közötti távolság nem kisebb, mint 0,25 m (ez nem vonatkozik a kombinált modellekre)
 • A kád vagy a zuhany előtt - legalább 0,7 m szabad terület (lehetőleg 1 - 1,2 m)
 • A WC előtt - legalább 0,6 m szabad hely
 • Mindkét oldalon a WC - nem kevesebb, mint 0,25 m
 • Mielőtt a mosdó nem kevesebb, mint 0,7 m, és ha a mosdó nem nyúlik ki a falból, akkor egy mélyedésbe - 0,9 m.

Fürdőszobák fogyatékkal élők számára

Miután megemlítettük a középületek egészségügyi berendezéseinek általános méreteit külön szabályozó szabványok meglétét, meg kell említeni, hogy a fogyatékkal élők számára speciális követelményeket kell bevezetni a szaniter létesítményekre.

Így a 4.36SNiP 2.08.02-89 pontban szereplő "Középületek" szerint a középületek minden egyes latrinájában legalább egy, a fogyatékkal élők számára kialakított fürdőszobának kell lennie - a fürdőszobának a következő határok között kell lennie:

 • Kabin minimális szélessége - 1,65 m
 • Minimális mélység - 1,8 m

Az ilyen specializált fürdőszobák kabinjainak ajtóinak csak kint kell nyitniuk. A különleges igényeket kielégítő személyek számára a fürdőszobának egyszerű használatára szolgáló kiegészítő berendezéseket az SNiP nem szabályozza, azonban telepítése nagyon kívánatos.

Mozgássérült fürdőszoba

Természetesen kívánatos olyan fürdőszobát elhelyezni, ahol a legkényelmesebb a mozgáskorlátozottak számára, elsősorban - a kerekesszéket használók számára.

Ami a lakóépületeket illeti, azokat a következő követelmények jellemzik:

 • Fürdőszoba beépített mosdóval - legalább 1,6 h2,2 m
 • Kombinált fürdőszoba - 2,2x2,2, m

Amint látja, a fürdő teljes méreteivel kapcsolatban jelentős számú korlátozás van, nem csak a SNiP-től, hanem a kényelemtől is. És mielőtt építkezésbe, átépítésbe vagy átalakításba kezdene (különösen - ha kis méretű fürdőszobával rendelkezik), alaposan meg kell vizsgálnia ezeket a korlátozásokat. Ezután nem lesz probléma a legalizálással, és kényelmes lesz a fürdőszoba használata.

A fürdőszoba standard és minimális méretei, az optimális méret kiválasztása

Amikor új lakást vásárol a fürdőszoba méreténél, kevés ember figyel. De ez a szoba az egyik leggyakrabban használt lakás. Ezért nagyon fontos, hogy a fürdőszoba elég nagy legyen, hogy a szükséges szaniter eszközöket, háztartási készülékeket legalább a bútorok minimális méretéhez illessze, ugyanakkor kényelmesen használhatja őket.

Ebben a cikkben megnézzük azokat a szabványokat, amelyekhez a fürdőszobákat felépítettük, a minimális és a tipikus méretüket.

Hogyan válasszuk ki a jövő fürdőszobájának méretét, az optimális méretet

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba funkcionális és kényelmes legyen minden családtag számára, ismernie kell a lakóépületek fürdőszobájának optimális méretét:

 • a szoba szélessége legalább 80 cm;
 • magasság - kb. 250 cm;
 • mélysége - legalább 120 cm.

A fürdőszobai méretek eltávolításával hatékonyan használhatja területét a vízvezetékszerelés során. A WC-t legalább 60 cm-re és 25 cm-re kell balra és jobbra megközelíteni. A mosogatóhoz való hozzáférés 70 cm, kényelmes magassága - 80-90 cm, a fürdőszoba és a zuhanymentes megközelítés 70-120 cm.

A megjegyzéshez: a kimondatlan szabály szerint a fürdőszobában gyakran használt tárgyaknak kézben kell lenniük.

Vízvezeték szerelési szabályok

A magánházban lévő fürdőszoba méretei általában nem olyan korlátozottak, mint egy városi lakásban, ezért lehetővé teszik a vízvezeték elhelyezését. De a kis fürdőszobák a sokemeletes épületek jobb választani kompakt modellek.

Standard méretű fürdőszobák

Tekintsük a standard méretű fürdőszobák elrendezésének lehetőségeit.

2x2 m-es, valamint 1,5x2 m-es szoba - a minimális terület, amelyet az embernek szüksége van. Ha a fürdőszobát és a WC-t elválasztják, akkor elmosódik, hogy összekapcsolja őket és bővítse a hasznos helyet.

A megjegyzés: az ilyen típusú átépítést, amely nem foglalja magában a csövek átadását, egy egyszerűsített rendszerben állapodtak meg.

Példák a 2 négyzetméteres mini-fürdőszobák tervezésére. méter és 3 m2

Fürdőszoba területe 4 négyzetméter. m. 6 négyzetméter. már elegendő helyet biztosít a teljes mosogatógéphez, egy kis szekrényhez a dolgokhoz. Az ajtó helyétől függően a vízvezeték elhelyezhető a helyiség peremén vagy az ellenkező oldalon.

A közepes méretű fürdőszobák elrendezése a panelházban

A terület 7 négyzetméter. m illessze be a szükséges vízvezetékeket és háztartási készülékeket. Ha sok ember lakik a lakásban, akkor két mosogatót vagy egy második fürdőkádat helyezhet el.

Tipp: ajánlatos egy nagy fürdőszobát elosztani a funkcionális zónákba.

Lehetőségek tervezése egy fürdőszoba 7 négyzet. m.

Ha a fürdõszoba keskeny és hosszú, a fürdõtartály a helyiség mélységében van felszerelve. A WC-t, mosdót és bidét a falak mentén kell felszerelni azon sorrendben, amelyben leggyakrabban használják őket.

Szűk fürdőszoba tervezése

Minimális WC méretek

Különböző méretű és különböző típusú lakásokban lévő fürdőszobák és WC-k különböző méretűek és konfiguráltak. Meghatározza a WCS minimális méretét (teljes név "Egészségügyi szabványok és szabályok") a lakóépületek számára.

A WC-vel és mosdókagylóval ellátott külön WC-k minimális mérete az ajtó kinyitási módjától függ. A fürdőszoba és a WC ajtójának mérete 75x210 cm, az ajtó szélessége 60-70 cm.

Ha az ajtó kinyílik, akkor a kényelmes használatra elegendő hely lesz 0,9x1,15 m-re. Ha az ajtó a helyiségbe nyílik, a terület egy részét átveszi, majd a WC minimális mérete 0,9 x 1,45 m.

A WC minimális mérete

A Hruscsov kis méretű fürdőszobája mosdóval, zuhanytálcával és WC-vel ellátott. Az ilyen kombinált helyiség minimális méretei 1,65x2 m vagy 1,45x2,2 m. Ha a WC külön helyezkedik el, a fürdőszoba mérete 1,35x1,65 m.

A zuhanyzóval közös fürdőszoba minimális mérete

Ha a higiénikus helyiség tartálykáddal van felszerelve, a fürdőszoba minimális szélessége a vízvezeték helyétől függően már 2,1 x 2,1 m vagy 2,35 x 1,7 m (2,35 x 2,5 m).

A fürdőszoba minimális méretei tartálykáddal

A fürdőszoba méretei nagy jelentőséggel bírnak, különösen, ha nagy család él a házban / lakásban. A fürdőszoba minimális méretének megismerése és a helyiség megszervezése érdekében kényelmes szobát is készíthet.

A fürdőszoba mérete és elrendezése

Az elrendezés fontos paramétere a fürdőszoba minimális mérete. A racionális belső kialakítás érdekében ügyeljen arra, hogy mérlegelje annak méreteit. Ennek alapján sokkal könnyebb meghatározni a fürdőszobába szerelhető berendezések típusát és méretét.

Ez a cikk részletesen leírja, hogyan lehet megtalálni a fürdőkád területét és hogyan lehet meghatározni a fürdőszoba optimális paramétereit.

Fürdőszoba méretek

A fürdőszoba területét nem csak a javítások során veszik figyelembe, hanem új otthon vásárlásakor is. Annak megértése érdekében, hogy megfelel-e az összes szükséges háztartási tartozéknak, érdemes megítélni a szoba méreteit. Így határozza meg:

 • a vízvezeték szerelésének legjobb módja;
 • hogyan kell felépíteni az összes szükséges kommunikációt;
 • milyen javítási lehetőségeket kell használni a javítás során.

Szabályozási kontroll paraméterek

A fürdőszoba magassága, szélessége és optimális mérete közvetlenül kapcsolódik a fürdőszoba lineáris méreteihez. Ezek szabályozzák az illetékes hatóságok szabályozási aktusainak jelentős listáját, mint például a GOST és az SNiP. Ezért a tervezési projektek végrehajtása előtt meg kell ismerkednie a szabályozási keretrendszerrel ezen a területen. Ha ezt az árnyalatot elhanyagolják, akkor az alom újratervezését illegálisnak kell tekinteni.

Fontos! Különösen érdemes megemlíteni a lakások átalakítását. Leggyakrabban a KTF-k nem adnak előrelépést a terv végrehajtására, ha a nedves zóna konfigurációban különbözik az alábbi szomszédos fürdőszobától. Sőt, ilyen helyzetben a fürdő területe a lakóterület felett van, ami a normák szerint elfogadhatatlan.

Melyek a minimális méretek?

A fürdőszoba minimális paraméterei nem teszik lehetővé a helyiségben a szükséges felszerelést. Ezért a kompakt egészségügyi berendezések tulajdonosai megpróbálják kiterjeszteni a helyiségek határait, de itt a legfontosabb, hogy ne sértsük az SNiP-ben meghatározott egészségügyi szabványokat.

 • A fürdő magassága legalább 2,5 m legyen;
 • a mélység a szoba lesz 1, 2 m;
 • A fürdőszoba szélessége nem lehet 0,8-0,9 m-nél kisebb;
 • A fürdőszobában a folyosón lévő mennyezet magassága legalább 2,1 m.

Az utolsó pontot figyelembe kell venni azoknak, akik egy mezzanine-t is szeretnének felszerelni.

A WC és a fürdőszoba kombinált típusának méretei nem szigorúan szabályozottak. Ezért a megfelelő formatervezés során először is meg kell fontolni a kényelmi szempontokat.

A fürdőszobák paramétereinek meghatározása sokkal könnyebb a helyiség életterének hatékony használata a helyiségek optimális elhelyezésére.

Szabványos paraméterek

A panel házak és Hruscsov világos gradáció a méretek a fürdőszobák:

 1. egy kis mosdó és WC - 1 × 1,5 négyzetméter;
 2. egy fürdőszoba mosdóval és WC-vel - 1,5 × 2 négyzetméter;
 3. kombinált fürdőszoba (kicsi, közepes és nagy):
  • 1,98 × 1,73;
  • 2,5 × 1,5;
  • 2,9 × 2.
 4. egy fürdőszoba zuhanyzóval vagy egy fülkével a betű helyett - 1,4 × 1,5 m².

Ezek a fürdőszobai méretek standard lakóházakra vonatkoznak. A magánlakás fürdőszobájának minimális mérete a rendelkezésre álló adatok felmérésével számítható ki.

Az optimális távolság a vízvezeték között

A tervezés során figyelembe kell venni nemcsak a fürdőszoba optimális méretét, hanem a vízvezeték szerelvények közötti távolságot is:

 • A betűkből vagy zuhanyoktól a más típusú vízvezetékektől való távolság nem lehet kevesebb 0,7 m-nél;
 • A vécé előtt szabad hely nem lehet 0,6 m-nél kisebb;
 • Az ajtó szélessége legalább 0,55 m.

A fürdőszobának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen ezeknek a szabványoknak. Ellenkező esetben kényelmetlen lesz a vízvezeték használatához.

A terület meghatározása

Gyakran a becslések elkészítésekor, az összes szükséges építőanyag számításánál felmerül a kérdés, hogyan lehet kiszámítani a fürdőszoba területét? Ez a paraméter nagyon fontos, mert nélküle nem fogod tudni, hogy mennyi csempe vagy csempe van szüksége a burkoláshoz.

Szerencsére a számítás rövid lesz, mert a fürdőszoba területének megismerése meglehetősen egyszerű. Ehhez mérje meg a szoba összes falának hosszát és fedezze fel a fürdőszoba magasságát. Az összes fal hosszának hozzáadásával és a magasság szorzásával megismered a fürdőszoba pontos négyzetét.

1 módon

Példaként könnyebb lesz kitalálni, hogyan lehet kiszámítani a négyzetmétereket a fürdőszobában:

 • A fürdőszoba területének kiszámítása előtt meg kell találnia a kerületet (adja hozzá a fal összes falának szélességét), például: 4 + 4 + 3 + 3 = 14 m;
 • Ezután meg kell szorozni a kerületet a szoba magassága és meghatározni, hogy hány négyzetméter a fürdőszobában: 14 * 2 = 28 négyzetméter. m.

2 irányban

Néha felmerül a kérdés, hogyan lehet kiszámítani a fürdőszoba területét az ajtó mérete miatt? Ehhez külön kell ismernie a falak és a padló felületét.

 • Határozza meg a fürdőszoba hosszát és szélességét. Például 1,9 és 1,7 m lesz;
 • E számok szorzatával megtalálja a padló méreteit 1,9 * 1,7 = 3,23 négyzetméter. m;
 • Az egész terem kerületét kiszámítják (a fal összes hosszának összege): 1,9 + 1,9 + 1,7 + 1,7 = 7,2 m;
 • A szoba magasságának ismeretében (2 m) a standard fürdőszoba területét lehet kiszámítani. Ehhez szorítsa meg a peremet a magassággal: 7.2 * 2 = 14.4 négyzetméter. m;
 • Az ajtó paramétereinek ismerete (1,6 négyzetméter) határozza meg a falak négyzetét: 14,4-1,6 = 12,8 négyzetméter. m.

Most már tudod, hogyan számolhatod ki a fürdő területét, és megtudhatod, mennyi csempe kell ahhoz, hogy lefedje a fürdőszobát.

A fürdőszobák paraméterei Hruscsovban

A standard méret a fürdőszobában a Hruscsov nem kérem, mert a szobában a paraméterek 1,9-1,7 nm. illeszthető, kivéve a mosogatót egy betűtípussal. Ez a minimális terület a fürdőszobában.

Az Ön adatai: Milyen méretű fürdőszobát kell mosni, zuhanyzóval, WC-vel és mosógéppel? Általában a szabványos fürdőszobák mérete nem haladja meg a 3-4 négyzetmétert. m. De ahogy azt a gyakorlat mutatja, ez a hely elegendő ahhoz, hogy elférjen a szükséges felszerelés.

Határozza meg a fürdőszoba ideális mérete nem lehet, mert mindez függ a vízvezeték elrendezésétől és méreteitől, amelyeket telepíteni fog. A helyiségek megfelelő kialakítása 2,5 m2. ízléssel rendezhető. Ezért a fürdőszobák jellemző méretei nem döntő szerepet játszanak a helyiség funkcionalitásában.

megállapítások

A fürdőszoba tervezése nehéz feladat, hiszen ebben a kérdésben nemcsak a kérdés esztétikai oldalát, hanem a helyiségek gyakorlati jellemzőit is figyelembe kell venni. Most már tudod, hogyan számolhatod ki a fürdőterületet és meghatározhatod a javításhoz szükséges építőanyagok mennyiségét.

Ha újrateremteni szándékozik, győződjön meg róla, hogy figyelembe veszi a vonatkozó szabályozási dokumentumokban meghatározott helyiség paramétereit.

Fürdőszoba mérete: hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást?

Bár a fürdőszobája nem lakása a nappaliban, mégis mérete jelentős szerepet játszik a használatának kényelmében. Ezen a téren a személyes kényelem mellett az SNiP normái is vannak, amelyeknek a fürdőszobának meg kell felelnie. Minden fürdőszobának van egy bizonyos minimális mérete, speciális szabályokkal van rögzítve és ergonomikus használatát érinti ez a szoba, mivel minden fürdőszobának tartalmaznia kell a szükséges felszerelést és bútorokat.

Jellemzők és előírások

Mielőtt megtervezné a fürdőszobát, meg kell fontolnia, hogy a kommunikációs és vízvezeték-berendezések hogyan kerülnek elhelyezésre.

A fürdőszoba paraméterei a lakásokban, irodákban vagy a lakásban:

 • Ha a fürdőszoba található a tetőtérben, akkor függetlenül attól, hogy a terület szükséges ragaszkodni a távolság a lejtős felület a tető és a WC csésze legyen legalább 1, 05 m.
 • A mellékhelyiségből való kilépés nem a lakó- vagy konyharészben található, hanem csak a folyosón vagy a folyosón lehet.
 • Az ajtók csak kifelé nyithatóak.
 • A szobának a WC-bejárat előtt elhelyezkedő mennyezeti magassága legalább 2,1 m legyen.

A fürdőszoba alapméretei:

 • a szélességnek legalább 0,8 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 1,2 m;
 • A szükséges magasság legalább 2,4 m.

Vannak olyan típusú toalettek, amelyek hozzáférhetnek a fogyatékkal élők számára.

Mozgássérült fürdőszobai szabványok:

 • a szélességnek több mint 1,6 m-nek kell lennie;
 • hossz - legalább 2 m;
 • kombinálva, a helyiségnek speciális fürdőkádakkal kell rendelkeznie;
 • az ajtóknak kifelé kell nyílniuk.

Vannak bizonyos szabályok egy kis fürdőszobában. A vécében a helyhiány problémája sok szovjet stílusú ház lakóit keresi, ahol a vécé minimális teret kapott. Most azonban számos megoldás létezik a probléma megoldására.

Javasoljuk, hogy az összes kommunikációt külön helyiségbe helyezzük a mellékhelyiség falaiba, amelyeken különféle tartozékokra lehet polcokat elhelyezni.

Minden vízvezetéknek ki kell választania a legösszetettebbet. Könnyű például sok modern WC részben beágyazódott a falba.

A héj kis és csepp alakú legyen. Ahelyett, hogy kádat használnának, egy zuhanykabinot telepíthet, ami sokkal kevesebb helyet foglal el. A csepp alakú mosogató alatti helyet maximumra kell használni, üres helyiségben polcokat, mosodai kosarat vagy mosógépet lehet elhelyezni. Ne felejtsd el a tér vizuális terjeszkedését. Ehhez a fürdőszobának tükrökkel, fényes és világos csempével, valamint jó megvilágítással kell rendelkeznie.

Szabványos paraméterek

A fürdőszoba különböző lehet: kombinált (a fürdőszoba és a WC ugyanabban a szobában van) vagy külön.

különálló

Tipikus fürdőszobák lehetnek legalább 150 x 80 cm-es méretű házak a régi elrendezéssel és 100 x 150 cm-es panelházakkal, jobb elrendezéssel. A külön fürdőszoba mérete 165 x 120 cm.

kombinált

A fürdőszobák, amelyekben van fürdőszoba és WC, szintén minimális méretűek. Az ilyen típusú WC-k méretének 200 x 170 cm-nek kell lennie, ilyen területen nem lehet elhelyezni valamilyen általános fürdőt, azonban ebben az esetben a zuhanykabin felszerelése optimális.

Alapjában véve, egy ilyen minimális méretet biztosít a "Hruscsov", a házak az új elrendezés, ez a szoba kiemelkedik 5 négyzetméter. m. Az ergonómia és a kényelem szempontjából optimális, 8 négyzetméteres kombinált fürdőszoba. m és így tovább. Ilyen körülmények között teljes szabadság van az elhelyezésben és a tervezésben.

A vízvezeték közti távolság

Vannak olyan szabványok is, amelyek a vízvezeték-kezelő WC-be történő elhelyezéséhez szükségesek, minden szükséges távolságot meg kell tartani.

Az SNiP ilyen szabályozásokat biztosít a helyszínre:

 • Minden egyes mosogató előtt legalább 70 cm-es távolság szükséges más egészségügyi berendezésekhez.
 • Minden WC nélkül szabad hely - 60 cm.
 • A WC-tál mindkét oldalán - 25 cm-tõl.
 • Mielőtt a zuhany vagy a fürdő legalább 70 cm-es üres hely lenne.
 • A bidét legalább 25 cm-re kell elhelyezni a WC-tálból.

Az SNiP normái más országokban (Fehéroroszország, Ukrajna) eltérhetnek az Orosz Föderáció normáitól.

Hogyan határozható meg az optimális méret?

Minden egyes optimális méretű fürdőszoba teljesen más lehet, de a legfontosabb dolog az, hogy megtaláljuk a középső földet. Mivel egy kis helyiség egy ilyen nagyméretű vízvezeték-szerelvényt, készüléket és különféle háztartási készülékeket nem illeszkedik, és nem felel meg az ergonómiának, de a nagyméretű négyzetmétereket a mosdóban nem túl jó döntés. Annak érdekében, hogy megtalálja ezt a szükséges közepet, figyelembe kell venni minden tényezőt és tulajdonságot.

A zuhanynak kb. 2-2,5 négyzetméteres területre lesz szüksége. m, a fürdő - 2,5 -3,5 négyzetméter. m, a mosogató szüksége van egy méter, a WC - 1,2-1,8 négyzetméter. Kiderült, hogy egy átlagos 4-5 főből álló család számára a fürdőszoba optimális mérete körülbelül 8 "négyzet".

Ha szükség van egy vendégfürdő használatára, akkor figyelembe kell venni a látogatók gyakoriságát, látogatottságát és a mosdókagyló használatának lehetőségét.

Szükséges figyelembe venni:

 • A WC-tálak különböző típusai 40 x 65 cm-esek.
 • A fürdők átlagos mérete 80x160 cm, a szögletes fürdők általában 150x150 cm-esek, a fürdők átlagos magassága kb. 50 cm, a fürdő lábának magassága 64 cm.
 • A zuhanykabinok teljesen különbözőek, de a fő méretek 80 x 80 cm, 90 x 90 cm, 100 x 100 cm.
 • A fűtött törölközőt a fürdőtől 70-80 cm-re kell elhelyezni.
 • A bidé optimális mérete 40 x 60 cm.
 • A mosdó optimális mérete körülbelül 50-60 cm széles.

Figyelembe kell venni a fogyatékkal élők számára a fürdők optimális méreteinek valamennyi jellemzőjét is. A méretek a kerekes szék méretein alapulnak. A minimális méret a fürdőszoba legalább 230 négyzetméter. cm, WC kb 150 négyzetméter. cm, így a WC szélessége 1,65 négyzetméter. m, hossza - 1,8 négyzetméter. m.

A fürdőszoba maximális mérete tehát nem törvényes felújítás esetén 7, 8, és 9 négyzetméter méretű WC-t választhat. m.

Példák és lehetőségek: ajánlások

Nagyon fontos a saját fürdőszobájának kialakítása, mivel mindent meg kell változtatnia saját kényelmére. A felújítást csak szakemberek segítségével szabad elvégezni, különben a saját kezével megváltoztatva az elrendezést, azzal fenyeget, hogy megzavarja a ház szerkezetét és további problémákat a falakkal. A fal összeomlásának lehetősége nem kizárt, ezért az ilyen felújítás jogellenes és nem biztonságos.

A tervezés kezdetén minden tényezőt figyelembe kell venni előre, mert a jövőben a vízvezeték és a kommunikáció nem kerülhet be. Ezután figyelembe kell vennie az összes befejezési és elhelyezési lehetőséget. Ezután válasszon egy megfelelő lehetőséget a lehetőségek közül.

A legkisebb helyiségméret 2,5 méter

A helyiség különleges használatától függően szükség van kombinált vagy külön helyiség kiválasztására. A fürdőszoba ilyen méreteivel jobb kombinált fürdőszobát és WC-t használni, mivel a válaszfal a helyet foglalja el, ami ezért kicsi. Itt kell használnia a kompakt vízvezetéket, a sarokkádat vagy a zuhanyt, részben be kell építeni a falba.

A mosógépet a bejárat vagy a mosdó alá kell helyezni. A fürdőszobát nem szabad elakadnia a felesleges felszereléssel. Egy ilyen szobában jobb egy közepes méretű tükör, hogy a szoba nagyobbnak tűnjön.

Fürdőszoba méretek

A fürdőszobai bútorok mérete nem mérhető. Ezek a paraméterek közvetlenül befolyásolják az egészségügyi berendezések típusának megválasztását, amelyek nélkül a helyiség normál működése lehetetlen.

Fürdőszoba méretek

Fürdőszoba tervezési projekt

Szabályozási keret

A lakó- és társasházak lineáris méreteit az ilyen szabályozások lenyűgöző jegyzéke szabályozza, mint a GOST és az SNiP. Összhangban velük, a tervezés a standard lakások. A falak és válaszfalak elrendezésének bármilyen változását össze kell hangolni a megfelelő hatóságokkal, amelyek közül az első a KTF.

Kis fürdőszoba felújítási rendszer

Az SNiP vízvezetékbe helyezése a fürdőszobába

Nem mindig a szabványos lakás tulajdonosa kap engedélyt a tervezési tervezés végrehajtásához, hogy javítsa a helyiségek kényelmét. Ezt figyelembe kell venni otthon vásárlásakor, és először is figyelni kell a fürdőszoba és a fürdőszoba méretére. Ezek tükröződnek a lakás tervében, amely a mérnöki kommunikáció helyét is jelzi.

Kataszteri útlevél: minta

A lakás tervrajzáról

Szabályok szerint a minimális fürdőszobai méretek a következők lehetnek:

 • a mennyezet magassága legalább 2,5 m;
 • a szoba szélessége nem kevesebb, mint 0,8 m;
 • a fürdőszoba mélysége (hossz) legalább 1,2 m.

A kombinált fürdőszobák méretei: kicsi (198-173 cm), közepes (250x150 cm), nagy (290x200 cm). Ezek a szabványok a "Hruscsov" és a panel lakásépületek számára vannak meghatározva. Ezeknek az épületeknek az építészeti felépítése nem tartalmazhat teljes körű fürdőszobát vagy kombinált fürdőszobát fürdőszobával felszerelve, de zuhanyzós fürdőszobával. Az ilyen méretek standard méretei 140x150 cm.

A fürdőszoba területének kiszámítása

3,1 m²-es fürdőszobai projekt.

3,3 m²-es fürdőszobai projekt.

A hely megfelelő szervezésével a nem szabványos fürdőszoba elrendezés nagyon kényelmes

A projekt fürdőszoba 4,6 négyzetméter

Fürdőszoba projekt 6,25 négyzetméter

Mivel a standard apartmanokban lévő fürdőszobák méretei sok kívánnivalót hagynak maguk után, nem könnyű létrehozni ezeknek a szobáknak a kényelmét. Ezenkívül figyelembe kell venni a szabványok által ajánlott távolságokat az egészségügyi berendezések között.

Fürdőszoba felszerelés méretei

Az optimális méret a mosáshoz és a törölközőhöz

Fürdőszobai ergonómia

Annak érdekében, hogy a fürdőszoba kényelmes és biztonságos legyen, helyesen kell elhelyezni a bútorokat és a fürdőszobai berendezéseket. Kis helyiségekben nem könnyű elvégezni, ezért ajánlott előzetesen elvégezni a szükséges méréseket.

Meg kell tudni a falaktól a szaniterberendezések összekötő pontjaihoz és a helyiség lineáris méreteitől. Mindezeket az adatokat egy rögtönzött rajznak kell megadni. Ezután keresse meg a vízvezeték és a bútorok méreteit, amelyeket telepíteni kíván, és megtalálja a legmegfelelőbb helyet.

A fürdőszoba a nagy kockázatú szobák kategóriájába kerül. Ennek oka a víz rendszeres használata, ami a levegőben, a falakban és a padlóban túlzott nedvességet eredményez. Ezt figyelembe kell venni, és ha vannak olyan személyek, akik korlátozott mértékben képesek egymástól függetlenül mozogni a háztartások között, a fürdőszobát speciális korlátokkal kell ellátni.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba méretét a SNIP szerint

Bár a fürdőszoba és nem a nappali, de méretei jelentős értéket képviselnek. Minél nagyobb a terület, annál több lehetőség van a vízvezeték és a bútorok kényelmes elhelyezésére. Bizonyos esetekben azonban az apartman vagy a ház területe nem teszi lehetővé az extra mérők kiadását, és a fürdőszoba méretének köszönhetően megpróbáljuk őket megnyerni. De vannak olyan SNiP szabályozások is, amelyek a fürdőszobák és kádak minimális felvételét írják elő.

Ebben a cikkben beszélünk az ilyen szabványokról, valamint az optimális terület kiválasztásáról.

Hogyan határozható meg a méret

A paraméterek kiválasztásánál az SNP szabványaira kell épülni, amelyek a minimális területet és a fürdőszoba szabványméretét szabályozzák. Azt is figyelembe kell venni a kényelmes távolságot a vízvezeték. Minden szükséges adatot az alábbiakban adunk meg.

A fürdőszoba minimális mérete

Szigorúan az általános esetekben csak a fürdőkádra vonatkozó előírásokat hagyja jóvá törvény szerint: a fürdőszoba minimális szélessége 80 cm, magassága 120 cm, a belső mennyezet 250 cm és 210 cm a folyosón a WC előtt. a vécé tetőjének síkja legalább 105 cm legyen

Különösen a lakások minimális méretei vannak a lakások és házak számára, ahol a fogyatékkal élők élnek. A fürdőszobának vagy a kombinált fürdőszobának 2,2 x 2,2 m-nek kell lennie, és a WC-nek 1,6 x 2,2 m-nek kell lennie. Azt is meg kell mondani, hogy az SNiP normái kötelezőek a lakóépületek megfelelőségéhez, és az egyéni épületben megpróbálhatja megkerülni a szabályokat.

A fürdőszoba mérete, kombinálva. A WC-től a padlásig való megfelelő távolság

A fürdőszoba és a fürdőszoba tipikus paraméterei

Az SNiP normái szerint a panelházban és a Hruscsovban a következő tipikus méretű fürdőszoba található:

 • A mosdóval és wc-vel ellátott WC 1x1,5 m 2.
 • Fürdőszoba mosdóval - 1,5x2 m 2.
 • A közös fürdőszoba 1,98 x 1,73 m 2, 2,5 x 1,5 m 2.
 • A fürdőhely helyett egy zuhanykabin - 1,4x1,6 m 2.

Ezek a paraméterek a tipikus lakóházakra vonatkoznak, és a fürdőszoba méretét privát házban kerekítheti: 4 négyzetméter helyett 3,8 m2, 3 m2 helyett 2,24 stb.

Felhívjuk figyelmét, hogy a tipikus dimenziók megsértése nagyban nem korlátozott. Vagyis egy hatalmas, 6 négyzetméteres, 7 négyzetméteres, 8 négyzetméteres, nagyméretű fürdőszobát hozhat létre biztonságosan. Csak a közművek megfelelő vízvezeték-távolságáról kell tudni.

A fürdőszoba mérete, SNiP. A magánházakban eltérhet tőlük.

Az optimális méretek kiválasztása

Ahogy fentebb említettük, ha magánházban mosdót vagy fürdőszobát szerelsz, akkor nem annyira szorosan köted a szabályoknak, mint a lakás tulajdonosai. A lakóépületek méretének megválasztásánál azonban érdemes megfontolni bizonyos árnyalatokat. Megfelelően használják a szobát. Ajánlott távolságok a vízvezetékek között:

 • A fürdőtől vagy a zuhanytól az egyéb vízvezetékhez legalább 70 cm-re kell lennie.
 • Ha két mosdókagyló van, akkor a lefolyók közötti távolság 65 cm, a mosdókagyló előtt - 70 cm-re, a szomszédos falig - 20 cm.
 • Ingyenes hely a WC előtt - 60 cm-tõl egészen más vízvezeték-berendezésekig vagy falakig - 40 cm-tõl.
 • Ajtószélesség - 55 cm-től
Kérjük, vegye figyelembe: a szoba méretét meghatározva a méretek előzetes számítása a listában szereplő adatok figyelembevételével történik. Így megkapjuk a mosdó minimális méretét. Továbbá, ha van lehetőség és vágy, növelheti a helyiség méretét, amennyire szükséges.

A fürdőszoba szélességét a vízvezeték közötti távolság alapján kell kiszámítani

Mit néz ki a fürdőszobai terv az SNiP szerint?

A fürdőszoba tervezés szabványosított?

Van egy olyan dokumentum Oroszországban, amelyben a fürdőszoba és a mosdók vízvezetékének minimális méretei, méretei és elhelyezkedése szerepel - "Egészségügyi normák és szabályok"

Az SNiP szerint a fürdőszoba méretei a tervben a következők:

Ebben a dokumentumban megismerkedhet a lakóépületek minimálisan megengedett méretével:

A nyilvános helyiségekben is van egy minimális megengedett méret.

Ha más WC-készüléket helyeznek el a mosdóba, kivéve a WC-t, a következő helymeghatározási szabályokat be kell tartani:

A fogyatékossággal élő személyek számára WC-ket kell biztosítani a középületekben, amelyeket a következő szabályok szerint rendeznek:

Így néz ki a fürdőszobai terv az építési szabály szerint.

Ha általában a fürdőszobák különbözőek lehetnek, nem csak a méretükben, hanem a benne elhelyezett egészségügyi berendezések számában is.

Emiatt nincs egyetlen fürdőszobai terv.

Vannak olyan követelmények, amelyek a fürdőszoba világítását, az ilyen helyiségek szellőztetésére vonatkozó követelményeket tartalmazzák.

Az ilyen helyiségek mérete minimális tűréshatárral rendelkezik, nem kevesebb, mint 2,5 méter magas, a szoba mélysége nem kevesebb, mint 1,2 méter és a szélesség legalább 800 mm.

Még a fürdőszoba ajtóihoz is szükség van, csak kifelé nyílnak (megértem, hogy van lehetőség és nyílás befelé, de az SNiN szerint csak kívül).

Vannak SNiP követelmények az egyik távolságtól az egyéb vízvezeték szerelvényekig.

Íme néhány példa az SNiP-ről:

A WC szélétől (az elejétől) az ajtóig terjedő távolság nem kevesebb, mint 60 cm.

Ha a bidé külön szaniter eszköz (és nem például bidétakaró) formájában történik, akkor a bidé és a WC közötti távolság legalább 25 cm, stb.

Fürdőszobák és WC-k elhelyezése

Gratulálhatsz - örömöt okozhat! Mivel Ön a ház tulajdonosa (a projektben) van, képes és képes arra, hogy hozzon létre magának egy fürdőszobát és egy fürdőszobát, ahol hosszú ideig egyedül maradhatsz, és gondolhatsz az örökre. Többek között a magánházak bérlői a reggeli "forgalmi dugók" miatt megtakarítják a fürdőszobába vezető úton, hogy megpirítsák fogat!

Lássuk, mi kell ahhoz, hogy létrehozzunk egy fürdőszobát, amelyben még élhetnénk is!

Tartalom: (elrejt)

bevezetés

Annak érdekében, hogy ne keverjük össze, először is meg fogjuk határozni a feltételeket.

Ebben a cikkben a "fürdőszoba" fogjuk megérteni a WC-szobát, amelyben van legalább WC és mosdó. Bizonyos esetekben, ha a hely lehetővé teszi, akkor a szabványos készlet mellett van egy vizelde és egy bidé is. A fürdőszobának legalább egy káddal (pezsgőfürdővel) és esetleg egy zuhanyzóval kell rendelkeznie. Beszélünk a kombinált fürdőszobákról is - olyan helyiségekben, ahol fürdőszoba és fürdőszoba tartozik szaniterekhez. A kombinált fürdőszobákat általában egyrészt a helytakarékosság érdekében tervezték, másrészt - a lakók kényelmét szolgálják.

Mielőtt elkezdené megtervezni az ilyen helyiségeket, tudnia kell, milyen méretűnek kell lennie.

Standard méretű fürdőszobák és WC-k

Ukrán építési szabványok (DBN B.2.2-15-2005 "lakóépületek") meghatározza a legkisebb méretű terület a fürdőszobában. Az ilyen helyiségek optimális dimenzióinak megvitatásánál azonban jobb, ha egy lakóházat tervezünk egy építész által, aki - figyelembe véve a prioritásait - segít a terület megfelelő kezelésében: tanácsot ad arról, hogy mit lehet menteni és ahol nem érdemes megtenni.

A fürdőszobák és a WC minimális mérete a normák szerint:

• kombinált fürdőszoba (káddal, mosdóval, wc-vel, mosógéppel) - 3,8 m2;


Minimális méretű fürdőszobai terv

• fürdőszoba (káddal, mosdóval, mosógéppel) - 3,3 m2;

• WC (toalett, WC-vel és mosdóval) - 1,5 m2;


WC WC-vel és mosdókagylóval

• WC (WC WC-vel és mosdókagyló nélkül) - 1,2 m2.

Ajánlott méretű fürdőszobák és WC-k

A szakértők ezeket a lehetőségeket ajánlják a fürdőszoba és a WC számára

• a fürdőszoba és a WC magassága padlóról mennyezetre - legalább 2,5 m;

• A folyosók magassága a fürdőszobához közel legalább 2,1 m.


Modern fürdőszoba a kényelmes méretekben

Az ajánlott számú fürdőszoba és fürdőszoba egy magánházban

A fürdőszobák és a fürdőszobák száma semmilyen helyen nem szabályozott. És általában, a magánházak tulajdonosai megtervezhetik korlátlan számukat. Tehát mi az optimális számú fürdőszoba és fürdőszoba kell egy modern házban?

Általában a szükséges fürdőszobák számát a következők alapján tervezik:

• Tervek az egész ház számára;

• A házban élők száma, életmódjuk és preferenciáik.

Általában fürdőszoba (fürdőszoba) található a szobák közelében. Ezért, ha a ház területe megengedi, akkor minden hálószobába tervezhet (függetlenül attól, hogy egy vendégszobát vagy egy mestert), egy fürdőszobát.

Az alapvető kényelem megteremtése érdekében jobb, ha minden padlóra egy standard fürdőszobát terveznek, beleértve az alagsort és az alagsort.


Pihenőhely az 1. emeleten magánházban

Egy fürdőszoba vagy egy fürdőszoba közös lehet két szoba esetén (például ha egy ház projektje két külön hálószobát feltételez a gyermekek számára, akkor ezek között a szobákban egy közös kombinált fürdőszoba elhelyezése biztonságos).

Ha egy vagy két ember él a házban, akkor általában egy kombinált fürdőszoba található a hálószoba közelében. Amikor a bejárat lehetővé teszi, még mindig van egy kis fürdőszoba hozzáféréssel a folyosóra, a folyosóra vagy a folyosóra.

Három vagy több emberből álló család számára jobb, ha egy fürdőszobát terveznek az alvóhelyiségben, és két WC-t - vendéget és mesteret (ha a ház területe lehetővé teszi).

Ha a ház kétszintű, akkor jobb, ha két fürdőszobát tervez - felnőtteknek és gyermekeknek vagy más rokonoknak. A fürdőszobát a hálószobában a második emeleten lévő ház magánterületén kell elhelyezni (lehetőleg minden hálószobában).

Fontos! Ha vendégszerető személy vagy, és gondoskodik a vendégei kényelméről, akkor elő kell irányoznia a különleges vendégfogásokat és fürdőszobákat.

Például: ha egy háromszintes házat (alagsori, első és második emelet) tervez, amely négy szobából és nem lakóhelyiségből áll négyes családnak (apa, anya, két gyermeke), akkor a fürdőszobák a következőképpen helyezhetők el:

• "Minimális" program - minden emeleten egy fürdőszoba és egy közös fürdőszoba a privát zónában.

• "Maximális" program - egy vendég fürdőszoba az egyes emeleteken, plusz fürdőszobák minden hálószobához, plusz mesterséges fürdőszobák minden emeleten, plusz egy különféle változatos fürdőszoba (pl. Jacuzzival).

A fürdőszoba és a WC elhelyezése

Most, hogy már tudja, mennyi fürdőszobát szeretne, fontos megérteni, hogyan és hol helyezze el őket?

Már említettük, hogy általában a fürdőszobák és a fürdőszobák a hálószobák közelében találhatók (egy kétszintes házban, alvóhely általában a második emeleten készül). Így a hálószobából közvetlenül elérhették a fürdőszobát (anélkül, hogy átjárnának a folyosókon).

Ha tervezi, hogy a szüleiddel vagy rokonainkkal együtt él, akkor jobb, ha külön fürdőszobát készítenek. A kétemeletes házakban általában a szülők szobája az első emeleten van, mellette külön fürdőszoba és gardrób található.

Nagyon kényelmes egy fürdőszoba kialakítása az öltöző mellett, ami néha a fürdőszoba és a hálószoba között helyezkedik el. Sikeres elrendezési lehetőség, amikor beléphet a hálószobából a fürdőszobába, átadva egy öltözőt.

Megjegyzés: esztétikai szempontból lehetséges, de nem ajánlatos egy fürdőszobát elhelyezni a konyha vagy az ebédlő mellett. A nappaliban és a konyhákban tilos fürdőszobákat és fürdőszobákat rendezni.

Figyelembe kell venni továbbá, hogy kívánatos, hogy a fürdőszobák és a fürdőszobák egymás fölött / fölött helyezkedjenek el - a kommunikáció (szennyvíz, vízellátás, szellőztetés) kényelmesebb és olcsóbbá tétele érdekében.


Fürdőszoba modern designnal

Mielőtt elkezdené kialakítani a fürdőszobákat és a fürdőszobákat, el kell döntenie, hogy a kádakból, mosdókból és egyéb vízvezetékből származó kimenő csövek milyen anyagból készülnek, valamint a szelepek elhelyezkedését is. Szükség van továbbá a szellőzőcsatornák és szennyvízcsatornák elhelyezkedésére, amelyekhez műszaki felszerelést csatolnak, valamint a világítási források elhelyezése.

A fürdőszoba és a WC kialakításának folyamata magánházban

A következő kérdésekről kell döntenie:

• Hányan fogják használni a fürdőszobát vagy a fürdőszobát?

• Mi a szoba elrendezése, figyelembe véve a család összetételét és a ház elrendezését?

• Hány fürdőszobát és fürdőszobát terveznek a házban?

• Mi lesz a fürdőszoba és a fürdőszoba területe?

• Mennyibe fog kerülni?

Amikor elkezdi tervezni a vízvezeték elhelyezését, ne feledje, hogy a berendezés és a helyiség falainak minimális távolságát fenn kell tartani. Ezeket az adatokat a tervezés során figyelembe kell venni, és a növekvő, de semmiképpen sem csökkenő irányt kell használni.

• A kád vagy a zuhany előtt szabad hely legyen legalább 70 cm legyen (így a vízkezelések után kényelmesen kiléphet és törülközőt használhat), az optimális távolság 105 cm.


A fürdő minimális távolsága a falig


Minimális távolság 70 cm a fürdőszoba és a többi tárgy között a fürdőszobában

• A törölközőtartó és a törülközőtartó 50-70 cm távolságra legyen a kádtól vagy a zuhanyzótól, így könnyedén elérhető.

• A mosdó és a bidé előtt szabad hely legyen legalább 60 cm-re és a WC-tálca hosszanti tengelyének mindkét oldalán - legalább 40 cm-re (legalábbis a szabványok szerint nincsenek megadva, de a szakértők úgy vélik, hogy a készüléket mindkét oldalról 25 cm-re el kell választani ).


Az eszköz optimális mérete a fürdőszobában

• A vizelde tálca öblítéséhez használt öblítőcsövet 45 fokos szögben le kell fúrni a falra.

• A mosogatót legalább 80 cm magasra kell helyezni a tiszta padlószinttől.

• Az oldalsó fal és a mosogató között legalább 20 cm legyen, ebből a bidéhez vagy a WC-hez - 25 cm.


A mosdó elhelyezésének minimális mérete a WC-ben


A WC-tál és a mosogató megfelelő elhelyezése

• A mosdó előtt hagyjon legalább 70 cm szabad területet, és legalább 95 cm-es helyiségben található.

• A keverők tengelye mentén két mosogató közötti távolságnak legalább 90 cm-nek kell lennie (kettőnél több mint 1,2 m széles a kényelmetlen, ha egyszerre használják).

• Hagyjon legalább 25 cm-t magasságban a mosogatók között (ebben a helyiségben helyezheti el a törülközőt).

• A mosogatók tengelyei közötti távolság - legalább 65 cm.

• Ha a fürdőszobája a padlás alatt van, akkor a padlótól a padlás ferde síkjáig tartó távolság legalább 105 cm legyen.

Megjegyzés: A vízvezeték szerelésének és tartozékainak tervezésénél figyelembe kell venni a családtagok növekedését (akik folyamatosan használják ezt a szobát).

A fürdő általában egy oldalt helyez a falhoz. Nagy fürdőszobákban a fürdő a központban helyezhető el. A csővezeték ebben az esetben a padló alatt lesz.

A zuhanykabin különböző kialakítású lehet, és a fal mellé vagy a szoba közepén helyezkedik el. A helytakarékosság érdekében tolóajtókkal ellátott sarokkád használatát javasoljuk.

Ma bármilyen méretű vízvezetéket választasz. Azonban a standardok szerint (GOST) a lábak lábának magassága 64 cm lehet, nélkülük - 48-51 cm A standard fürdők mérete általában 75-80x160 cm, 75-80x170 cm, szögletes - 150x150 cm és 160x160 cm, zuhany - 80x80 cm, 90x90 cm és 100x100 cm.

A WC-tálak és bidék méretei különböző típusokon térhetnek el: WC-tálak - 44x65 cm, 36x65 cm, bidé - 40x60 cm, 37x54 cm.

Reméljük, hogy a fenti egyszerű tippek segítenek a tökéletes fürdőszoba kialakításában és létrehozásában.