Legfontosabb > Tervezés

Szauna a lakásban: hogyan kell felszerelni?

A szauna melegszik és meggyógyul, sok élményt nyújt. Sokan rendszeresen látogatják a szaunát, és megjegyzik a gyógyító pár pozitív fiatalító hatását. Hogyan lehet a szaunát bármikor elérni, és nem megy sehova, és nem egy tágas, nagy telekkel rendelkező házban, hanem lakásban? Ez a probléma egyszerűen megoldható - otthoni mini-szaunát is elhelyezhetsz, és egészséges gyógymódokat vehetsz igénybe, így csak néhány lépésnyire van a kanapéból.

Különlegességek

A kereslet megteremtette a kínálatot, így ma szelektálhatja és megvásárolhatja a szaunát minden ízléshez és pénztárcához, megrendelheti a befejezést és a tervezést, és elindíthatja szaunáját elektronikus érzékelőkkel és további lehetőségekkel. Az otthoni fürdetés nagyon kevés helyet foglal el és nem annyira villamos energiát fogyaszt. Jobb, ha az otthoni szaunát a szakemberekhez rendelik, mert nagyon szigorú követelményeket írnak elő a berendezésre, amelyet az építési szabályzatok és előírások határozzák meg. Ebben az esetben a "Épületek, lakóépületek" SNiP 31-01-2003 és a "Építészeti és tervezési megoldások lakóépületek" SNiP 31-107-2004 használják.

Ahhoz, hogy szaunát építsenek egy lakóházba, először meg kell terveznie ezt a szerkezetet, hogy megfeleljen a szabályozási dokumentumokban leírt követelményeknek.

 • a gőzfürdő által elfoglalt területnek 8 és 20 m2 között kell lennie;
 • a fürdőkádhoz csak a rothadással és gyulladással kezelt, különleges impregnálószerekkel kezelt fa használható;
 • a szaunába épített kályhákat gyárilag kell készíteni, automatikus automatikus kikapcsoláshoz 8 órás folyamatos fűtés után, vagy amikor a kritikus hőmérséklet elérte a +130 fokot;
 • a telepítés során a szükséges elemek a víz permetezéséhez és a lakás vízellátó rendszeréhez csatlakoztatott perforált csövekhez szükségesek.

A befejezett projektet össze kell hangolni a Lakástulajdonos Egyesületben, a SES-ben, az Állami Tűzoltóságban és a Rospotrebnadzorban. Ez a lista a lakástulajdonosok lakóhelyétől függően változhat.

Sikeres projekt létrehozásához ki kell választania egy megfelelő helyet a szauna helyére. Az apartmanban gyakran a fürdőszoba, ahol már van egy vízszigetelő és pára gát réteg, hanem kamra, akkor helyezze az erkélyre.

Az otthoni gőzkabin nem lehet olyan méretű, mint egy háztartásban lévő nyilvános vagy különálló szauna. Kompaktabb, kevesebb energiafogyasztása. Megvásárolhatja a kívánt méretek kész változatát. A gőzfürdő magassága nem lehet kevesebb, mint 2 méter, és minden embernek legalább 2 m2-es területnek kell lennie. A falakat, a padlót és a mennyezetet szigetelni kell.

Figyelembe kell venni a kemence energiafogyasztását is, mivel néhány apartmanban vannak korlátozások ezen a tételen. Az elektromos szauna kemencék különböző kapacitással és formatervezéssel kerülnek értékesítésre, csak egy olyan modell kiválasztása, amely megfelel a stílusnak és a specifikációknak.

Előnye és hátránya

A lakókocsi nagy előnyökkel jár. Még a költségek és a jóváhagyások ellenére is megéri.

Az otthoni gőzkabin előnyei.

 • rendszeres látogatásokkal megnövelik a megfázás és a fertőző betegségek elleni védekezést, a salakokat eltávolítják, a testsúlyt szabályozzák, az egész testet megfiatalítják, a stresszt csökkentik, sok betegséget kezelnek, keményedés történik;
 • a szárítás kiváló eszköz a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz egy kimerítő munkában vagy intenzív fizikai erőfeszítés után;
 • a fürdő eljárások elfogadásához nem kell elhagyni a házat, előre kell rendelni, órákra fizetni, sok szükséges felszerelést és dolgot kell magával vinnie;
 • A telepítés és a csatlakozás költsége a működés során gyorsan kifizetődik.

Vannak azonban relatív hátrányai is.

 • A hazai szaunák telepítésének költségvetése meglehetősen jelentős, és nem mindig áll rendelkezésre;
 • egy kis lakásban, ahol minden hasznos helyet használnak, akkor nehéz lehet ilyen szerkezetet elhelyezni;
 • az energiaköltségek és a villanyszámlák növekedése;
 • be kell tartania az összes követelményt és jóváhagyást, hogy a fürdőt jogszerűen használhassa.

Számos kompakt gőztermék létezik, azok alakja, mérete, mikroklíma, fűtési módja és fűtési hőmérséklete, valamint számos egyéb paraméter különbözik. Mindezek a tervek késztermékben megvásárolhatók és a fürdőszobába helyezhetők, amelyeket a készletből készült lemezekből és alkatrészekből állítottak össze. Talán a fürdők építése és csináld magad. A beépített szauna befogadhatja a szükséges számú embert, de nem hajtható végre teljes szétszerelés nélkül.

Számos gyártó előregyártott panelmodellt kínál puha vagy hársberendezéssel. Könnyen szerelhető egy ilyen szerkezet, a csavarokkal rögzítve, különleges utasításokkal, fényképekkel. Szükség esetén szétszedik és új összeszerelési helyre szállítják. A mínuszok közül csak korlátozott számú modell és szabványos méret figyelhető meg.

A klasszikus finn szaunát nemcsak nagyon hasznosnak tartják, hanem a legegyszerűbb telepíteni, mivel száraz gőzzel rendelkezik. Ebben az esetben nincs szükség a víz leeresztésére, további szellőztetés, mint az orosz fürdő nedves gőzzel. Még mobil mini szaunát is elhelyezhetsz.

A gőzkamrát egy tűzhely segítségével melegítik fel, amely a hálózatból táplálkozik, és úgy néz ki, mint egy kompakt szoba vagy egy zuhanykabin, amely padokkal vagy tűzhellyel rendelkezik. A száraz gőzt a gyerekek könnyebben tolerálják, és a felnőttek tovább maradhatnak a gőzfürdőben. Nagy szabad hely jelenlétében számos ember számára szaunát szervezhet, és pihenhet az egész családdal, vagy élvezheti barátaival.

A Fitobochka gyakran boróka vagy tűlevelű fából készült, speciálisan kezelve. Ez a gőzkabin kompakt és mozgatható, egy személy számára készült, a legkisebb lakásban is van hely. Úgy néz ki, mint egy fából készült hordó, egy ember ül egy padon belül, és a feje kint van. Egy ilyen hordó működik a hálózatból, nem fogyaszt sok villamos energiát, ha szükséges, könnyen áthelyezhető egy másik helyre, vagy szétszerelhető és elrejthető a szekrényben. Gyógyító tulajdonságai révén nem rosszabb a többi gőzkamra modellnél. A készlet tartalmaz egy távirányítót és egy hőmérőt a fűtés szabályozására.

Az infravörös sugárzásnak köszönhetően még több gyógyító tulajdonsága van, mint a rendszeres szauna. Az emberi test melegszik ilyen 3-4 cm-es kabinban, ami lehetővé teszi egészségügyi eljárások elvégzését számos betegség kezelésére. Az infravörös szauna hőmérséklete nem emelkedik 60 fok fölé, ami csökkenti a szív terhelését, és a személy kétszer annyit izzad, mint egy normál esetben. Az ilyen finom fűtési mód hasznos lehet a súlycsökkentésre, a salak eltávolítására és a gyulladásos folyamatokra.

Ha a lakásnak legalább 3 méteres mennyezeti magassága van, akkor törökfürdőt lehet felszerelni. A hammam nagyon magas páratartalmú, ezért a gőzfürdőt vízelvezetéssel és további szellőzéssel kell ellátni. A gőzfürdő, a vízszigetelés, a speciális hood, amelyek szükségesek a hammam, nem minden otthonok. A kupolás mennyezet kívánatos. Igen, és egy mini kabin nem elég itt, egy török ​​fürdőre több helyre van szüksége. A gőzfürdőt márvány, csempe, mozaik díszíti. Gőzfejlesztésnél a kabin gőzfejlesztővel van felszerelve.

A különleges, többrétegű szövetből készült összecsukható hordozható szaunát kompakt csomagban értékesítik, nagyon keveset, a hálózatból működik. A szövet kis hőmennyiséggel jár, ezért elég sok energiát fogyaszt. A kibontott formában az anyaggőzkabin sátornak néz ki, egy ember ül be, a fej kívül marad. Ezután rögzítse a cipzárat, és elindíthatja a fürdést. Ezt a kádat bármely szobában lehet elhelyezni, még egy szobás lakásban is.

Helymeghatározás

Az otthoni hordozható vagy összecsukható fülke a ház vagy apartman bármely alkalmas szobájába kerül. A legmegfelelőbb ez a fürdőszoba, mert már víz- és párazáró rétegekkel rendelkezik, vízálló kivitelben. Minden szükséges kommunikáció már megtörtént a fürdőszobában, nem lesz szükség újratervezésre vagy megállapodás megkötésére.

A tágas loggián vagy üvegezett erkélyen csodálatos fürdőkáddal kell csak melegíteni az erkélyt. A szellőztetést közvetlenül az utcára lehet vinni.

Egy üres kamra vagy egy tágas folyosó egy része, amely összeköti a fürdőszobát a konyhával, egy kompakt kabin használatára is használható. Ebben az esetben szükség van a felújításra, esetleg a lakás hasznos terének hatékonyabb felhasználására. A kabinet a külső falaktól távol kell elhelyezni, mivel nedvességgel és penészgombbal borítható.

Magántulajdonban a fürdőt gyakran az alagsorban vagy az alagsorban rendezik el, a mini edzőterem és a zuhany mellett. A padláson lévő fürdő is nagyszerű megoldás. Ez egy kényelmes ülősarok. Egy átgondolt megoldás a szauna rajza a még építés alatt álló ház általános kialakításában.

Méretek és eszköz

Természetesen az otthoni szauna méretei, még a legtágasabb háromszobás lakásban is, az építési szabályok és az áramfogyasztás korlátozzák. Könnyebb elrendezni egy gőzteret egy olyan házban, ahol elektromos kemencéket szereltek be. Az energiafogyasztás megengedett értékei 5-6 kW / h. Elektromos tűzhely fogyaszt 3-4 kW / h. Mindkét elektromos berendezés egyidejű működését el kell kerülni. A falhoz való távolság 2-5 cm, ez egy speciális rés a további szellőzés érdekében.

A szabványos méretű készfülkék leggyakrabban 2x1,3 m, 2x1,6 m vagy 2x2 m, a magasság körülbelül 2 m. A hammam számára a minimális magasság 2, 8 m. Egyetlen kivitel kisebb lehet szélességben és hosszúságban.

A fülke falai vázra vannak szerelve, és 12 mm széles, a gyantáktól mentes belsõ burkolatból állnak, a feldolgozásuk után pedig tûzfából is lehet használni. A burkolóréteg mögött egy páragátló, fényvisszaverő fólia réteggel. A párazáró gát megakadályozza az ásványi por behatolását a szigetelőből és megvédi a gőzből. A "torta" közepén egy réteg 100 mm széles ásványgyapot lemez található, amely megőrzi a hőt a kabinban.

A külső falakat gipszkartonra vagy más anyagokra lehet készíteni a többi helyiséggel összhangban. A gőzfürdő plafonja azonos rétegekből áll.

A padló elrendezése szintén eltér a többi helyiségtől. A beton alsó részén és egy polisztirol habréteggel, majd úszó esztrichtel, beépített vízszigetelő vízszigeteléssel. A kerámia vagy a kőlapok jól kivitelezhetők. Szükség esetén egy meleg padló rendszert telepíthet. Tegyen egy fa rácsot a csempere.

A szaunaajtók teljesen fából készülhetnek, beleértve a fogantyúkat is, és lehetnek edzett vastag üvegek. Lendülnek vagy csúsznak. A nyílás szélessége 60 cm legyen, az ülő vagy fekvő polcok két vagy három sorban helyezkednek el. A polcok szélessége kb. 35-55 cm.

A lámpákat védőfából készült rácsok zárják le, és ne engedjük át a nedvességet. Leggyakrabban sarokba, falra vagy mennyezetre helyezik őket. Csak izzólámpák világítására használják. Az infravörös lámpatestek a gőzkabin oldalára és hátsó falára vannak felszerelve.

Az elektromos kemence választása a kabin méretétől függ. A hatalom elegendőnek tekinthető, ha a gőzfürdő 20-30 perc alatt 80 fokig hevít. A tűzhely a szokásos lakossági hálózattól működik, a termosztát segít fenntartani egy állandó hőmérsékletet a gőzkamrában. Különleges ásványi anyagokat helyeznek a kőrekeszbe, amely nem hevesen hevít. A kályhák fal- és padlómodelljeit gyártják, ezek közül néhánynak vívás védelmet nyújt a véletlen égési sérülések ellen. A gőzfejlesztő igény szerint vizes gőzzel dolgozik.

A kompakt fürdő fontos eleme a szellőzés. A fal alján található a bemenet, és a tetején a kipufogó. A kályha az ajtóhoz kerül a megfelelő légáramlásra. Gőzölés után a szellőzés segít megszáradni a kabinet. A szaunában található szaunában kényelmes szellőztetés szükséges a kipufogócsappal. A magas hőmérsékletű területeken lévő kábeleket hőálló szigetelőtömlővel kell védeni.

tervezés

A klasszikus felület a gőzfürdőben különböző fajokból készül. Tökéletes ez a hárs és nyár, egzotikus fajták. A tűlevelű gyantaszerű fajták, mint például a skandináv fenyő, a boróka, a komló, előkezeltek a gyanta eltávolítására. Az afrikai abashi fa hűvösebb az érintésre az alacsonyabb hővezetőképessége miatt, arra használják, hogy a polcokat fekvő lehessen. Tartozékok is fából készülhetnek.

Az infravörös kabinok és a fito hordók is gyakran bélelt faléccsal. Néha az egyik fal vagy az ajtó üvegből készülhet. Fűtött állapotban a fa kellemes illatot ad, és az illóolajok és tinktúrák hozzáadásával a gőz valóban gyógyul. A lámpák nedvességálló üveggel vannak ellátva és a falak majdnem teljes felületét foglalják el a test egyenletes melegítésére.

A Hammam-emeleten a falak és a mennyezet márványos, és ha több költségvetési lehetőségre van szüksége, akkor mozaiklapokat vagy normál kerámiát kell elhelyezni. A mozaik hatalmas sokféle mintázatot és árnyalatot tartalmaz. A keleti stílusban díszítést készíthet, képeket készíthet, vagy előnyben részesítheti a természetes kőlapokat.

A modern avantgárd belső tér a fürdő megfelelő stílusát jelenti. Egy edzett üvegkabin csatlakozik a zuhanykabinhoz, és a legmodernebb fürdő- és gyógykezelési lehetőségekkel rendelkezik. Csillog a króm részletekkel és harmonikusan keveredik a high-tech stílusba. Jól néz ki az üvegblokkok díszítésében, érdekes fényhatások létrehozásával.

A szauna sarokkialakítása sok érdekes ötletet kínál a tervezéshez. Egy magánházban, egy tágas fürdőszobában ez az elrendezés nagyon hatásosnak tűnik, és nem igényel sok helyet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy növelje a gőzfürdő területét. Gyakran a fülkék külső falai fából vannak díszítve, ezáltal a fürdőkád a belső tér fényes és központi tárgyát képezi.

Vélemények

Finnországban szinte mindenki rendelkezik szaunával a lakásban, ez közös dolog. Az oroszok már régóta híresek a fürdőzési eljárások tiszteletben tartásáról és szeretettségéről, így az ötlet, hogy szaunákat helyezzünk a fürdőszobába, megkóstolódott. A jól ismert finn, svéd és orosz gyártók kész szaunák előre gyártott lehetőségeket kínálnak, amelyek nagyszerű véleményeket kapnak a kompakt gőzkamrák tulajdonosai közül.

A vásárlók észreveszik az anyag kiváló minőségét és az alkatrészek összeszerelésére, a kemencék megbízhatóságára és biztonságosságára vonatkozó minőségi pontosságot, amelyek a fürdő sajátos méreteihez, a kívánt hőmérséklethez és a hosszú élettartamhoz való gyors melegítéshez választhatók.

Hogyan építsünk szaunát a saját kezünkkel a lakásban - hol kezdjük

Sokan azt mondják, hogy lehetetlen megszervezni a szaunát a lakásban. A finn szauna hazájában azonban a lakosság nagy része otthon használja. Ez azért lehetséges, mert a mini szauna nem igényel sok helyet, és egyszerűen épül.

Ezt függetlenül lehet elvégezni, a legfontosabb, hogy ismerjük a technológiát és követjük az egyszerű szabályokat. Sokkal könnyebb az alacsonyabb páratartalom miatt, mint egy orosz fürdőkádban, így nehéz lesz a vízszigetelés és a szellőzés. Kitaláljuk, hogyan készítsünk szaunát a lakásban a saját kezünkkel.

Helyiségek és projektek kiválasztása

Először ki kell választania egy helyet, és össze kell készíteni egy szaunatervet a lakásban. Kombinálhat egy fürdőszobát és egy kis folyosót, amely a konyhába vezet. A kapott helyiségben már elgondolkodhatsz arról, hogy hogyan készítsd el a saját kezedben a szaunát a fürdőszobában. A helytakarékos telepítéséhez zuhanyozni kell. A szaunát a kamrában vagy az erkélyen is elhelyezheti infravörös melegítők használata esetén.

A szauna méretének kiszámításánál az emberek számától függően emlékezni kell arra, hogy legalább 2 m 3 hely szükséges egy személy számára. A mennyezetmagasságnak legalább 2 m-nek kell lennie.

Abban az esetben, ha egy mini szaunát hoznak létre a lakásban a saját kezével, ahelyett, hogy elkészítené a készenlétet, akkor hagyhatja el a padlót - a csempe fog tenni. Legalább 1,8 m 2 m-es helyiség szükséges ahhoz, hogy a tűzhely elhelyezhető legyen.

Hivatalosan építeni saunák a lakások nem tilos, de csak az újonnan épült házakban. A pincékben és a nappaliban tilos gőzkamrákat elhelyezni, ez a tűzbiztonság miatt következik be. Ha a lakást szaunákra fejlesztették ki, azt jogszerűen ki kell adni.

Vázszerkezet

Az otthoni szauna építéséhez a lakásban a saját kezűleg a panelek használata javasolt. Csatlakozásuk ragasztó nélkül történik a horony-tüskés rendszer segítségével, így könnyű összeszerelni és szükség esetén szétszedni a szaunát.

A szauna helyiségét mérik. Ezután a keret a szokásos fából készült. Elegendő magassága 2 m. A keretet a golyóstoll fedezi, és a folgirovanny fűtőelem a kültéri párton belül marad. A keretes rudakat először szorosan a falhoz kell nyomni, és öt szinten kell pántolni.

Ebből a célból vízszintes vonalak formájában a jelölést a fólián végezzük. Az első három vonal a padlóról 3 cm, 60 cm, 1 m távolságban húzódik, a másik pedig a mennyezettől 5 cm-re, pontosan a középső és a harmadik között húzódik. Az eredménynek 5 vízszintes vonalnak kell lennie.

A szigetelés és pontosan a vonal mentén a lyukak egymástól 50-70 cm távolságra vannak, amelyekbe fából készült dugókat vagy műanyag tüskéket helyeznek be. A fúrt lyukakon keresztül csatlakoztatott szauna keret.

A következő lépés a pajzs előkészítése. Óvatosan csiszolópapírral kell csiszolni. Ezután a keret három oldalára van felszerelve. A pajzsok között egy gumi csík van elhelyezve, és bútordarabokkal vannak összekötve, amelyeket ezután zászlókkal zárnak.

Most telepítheti az arcvédőt, amely ajtónyílásra nyílik. Akkor rögzítse a mennyezetet. Ezt követően egy kábelt helyeznek el, hogy megvilágítsa a szaunát. Az árnyékolás és az árnyékolás peremén lévő falak közötti csomópontot egy burkolat zárja le

A szigetelésnél jobb ásványgyapotot választani. A fóliát rögzíteni kell, a sávok éleinek egymásba helyezésével, az ízületeket alumíniummal ragasztva kell ragasztani. A mennyezeten lévő szigetelés több rétegben helyezkedik el.

A bélést vízszintesen kell elhelyezni. Ez a technika vizuálisan bővíti a lakás gőzkamráját. Egy másik fontos szempont: a szauna mennyezetének csak a sajátja lehet.

A fa kiválasztása a szaunához

A legjobb a szaunák gyártásához a lakásban alkalmas hárs, nyár és abashi. Csak egyféle fát használhatsz, nem keveredheted őket. A jövő szauna tulajdonosai önállóan döntenek arról, hogy melyik fát válasszák, és annak jellemzőit is figyelembe kell venni.

A szaunához a következő fafajok alkalmasak:

 • Skandináv fenyő. Rózsaszín árnyalatú, szinte nem csomó, érdekes mintája az éves gyűrűnek. Egy idő után az ilyen fa sötétedik, és az öregedés jelei jelennek meg rajta.
 • Az éger elégséges sűrűsége, világos rózsaszínes-barna árnyalata és gyönyörű gyűrűs mintázata van. Használható a szauna külsejére (lásd még: "Hogyan kell megfelelően befejezni a szaunát lépésről lépésre").
 • A Hemlock fa, melynek nincs gyantája és csomói, színe rózsaszín barna, a minta párhuzamos vonalak formájában van.
 • A skandináv lucfenyő a tűlevelűek közül a leginkább elérhető. Nagyszámú csomó van, a szín világossárga.
 • A hársfa fa és csomó nélküli fa.
 • Aspen - nem bocsát ki kátrányt, és nem rothad. Világos bézs színű.
 • Abashi egy afrikai tölgyfa. A fa sűrű, sima szerkezetű és alacsony hővezető képességű, világosbarna színű, sötét pontokkal. Lásd még: "Hogyan építsünk szaunát a saját kezünkkel? Útmutató az építéshez".

Sütő kiválasztása

A lakásban lévő fa- vagy szénkályha nincs használatban, ez tűzvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Villanymotort helyezhetsz el, mivel ebben az esetben kicsit egyszerűbb lesz fürdeni a lakásban: nincs szükség kéményre, és nincs szükség az üzemanyag feltöltésére. Ráadásul a szoba gyorsan felmelegszik.

A kályhát nem csak a ház fűtéséhez kell megvásárolni, hanem a fürdőhöz, azaz a magas páratartalmú szobákhoz. Az ilyen kemencékben lévő spirálnak speciális bevonattal kell rendelkeznie. A villamos kemence teljesítménye elegendő lehet 6x2 gőzkamrával történő fűtéshez, a feszültség elég lesz 220 V-ot. A kemencéhez szükség van a sínek vázára, ezért ki kell küszöbölni az égési lehetőségeket.

A lakásban saját kezű infravörös szaunát is szervezhet. Ebben az esetben a fűtők nem melegítik a levegőt, és a sugárzás közvetlenül a személyre hat. A helyes telepítés az utasításokban található. Fontos, hogy a szaunák falán légrés keletkezzen a szellőzés érdekében.

Szauna létesítmények

Minden olyan boltban, amely anyagokat és tárgyakat ad el a szaunának, mindent megvásárolhat, amire szüksége van, például nyugágyak vagy kezelőpanelek. Itt egy teljesen összeállított szauna található a lakásban. Ebben az esetben felmerül a probléma, hogy hogyan lehet a kész szerkezetet a rendelkezésre álló helyre telepíteni. A lakásban szaunát csinálhatod magadnak.

A gőzfürdőbe helyezett kábelt át kell vezetni egy termosztatikus tömlőn keresztül, amely védi a vezetékeket a magas hőmérsékletektől. A tápkábelt külön kell tartani a pajzstól. Más elektromos készülékeket itt nem szabad csatlakoztatni. A villamosenergia-fogyasztás ugyanolyan lesz, mint a mosógép üzemeltetése során.

Nagyon fontos szempont az, hogy minden kapcsolót a gőzkabinon kívül kell elhelyezni. A biztonság érdekében a fentiek mellett a lámpákat nedvességgel és hőálló üveggel kell felszerelni. Bármelyik boltban megveheti őket.

Ajtó felszerelése

Az infravörös szaunában javasoljuk a modern design üvegajtót. És a gőzkamrában a lakásban a saját kezével tűzhellyel fűtött fa ajtó van szükség. Belül kell fóliával szigetelni. Az ajtó éleinek három lépcsősnek kell lenniük, és lehetővé kell tenni, hogy szorosan benyomódjanak az ajtónyílásba. Az üvegajtóhoz egy szilikon tömítést használnak, amely nem látható.

következtetés

Lehetőség van szaunát készíteni a saját lakásában, és ha követni fogja a megadott ajánlásokat, akkor nem lesz probléma a használatával. Az összes pénz- és munkaerőköltséget visszafizetni fogják, pihentető és előnyös gőzfürdővel, anélkül, hogy elhagynák otthonát.

Szauna a lakásban (50 fotó): design szoba hagyományos nyaraláshoz

Ha a lakás helyisége és belseje lehetővé teszi, akkor miért nem rendezzen be egy privát szaunát, amelyben egyedül vagy családdal és barátokkal pihenhet. Végtére is a fürdőkamrák és a gyógyító gőz előnyei vitathatatlanok, és hasznos gőz és hő segítségével számos súlyos betegség kezelhető. Ezért a cikkben megnézzük, hogyan épül fel a szauna a lakásban, valamint az ilyen lépés előnyeit és hátrányait.

Plusz szaunák

Tekintsük a saját szaunánk előnyeit:

 • A gőzfürdő minden egyes látogatása során a szervezet megtisztul, meggyógyul, erõsebbé válik, kevésbé kitéve a betegségeknek és fertõzéseknek. Ez a körülmény a városi környezet modern körülmények között nagyon fontos. Még a szauna mini verziója is, amely könnyen illeszkedik a tervezéshez, alkalmas lesz a helyreállításra.
 • A természetes lombhullató és tűlevelűek segítségével végzett masszázs hozzájárul a vérkeringés fokozásához. Ezzel még néhány betegséget is kezelnek. Ezenkívül ez a masszázs hasznos lehet a bőrön - a nők és a férfiak, miután meglátogatták a szomszédos kis szaunát vagy fürdőt.
 • A fürdő eljárások stresszt, enyhítik az idegrendszert és hozzájárulnak a test általános keményedéséhez. Képzeld el - hazaérkeztél a munkából, kimerült az úttól és munkahelyi problémákkal küzdöttél -, és saját szaunát fogsz találni a lakásban, ahol teljesen pihenhet és tisztítható, szünetet tarthat a sürgető problémák miatt. Ez a tudatosság egyszerűen megkönnyíti a napi városi túlterhelést.
 • A megfázás esetén, ami gyakori jelenség az éghajlatunkban, a szauna vagy a fürdőkád kiváló orvos. Még egy kis szaunában is megszabadulhat a hidegtől, meggyógyulhat a torokfájástól, melegítheti a lábát stb.
 • A lakásban található szauna gyakran speciális ajtókkal van felszerelve, amelyek szorosan záródnak - ne hagyja a hideg levegőt a külső helyiségből, és ne hagyja ki a meleg belsejében.
 • Néhány szauna modell zuhanyzóval rendelkezik. Ezeket a lehetőségeket a lakás megfelelő méreteihez tervezték. Mini-modellek, már nem lehet őket figyelembe venni.
 • Vannak hidromasszázs-szaunák is. Ez a lehetőség nagyon praktikus és hasznos, de drágább lesz. Ez a funkció díszíti a szauna belsejét, modernizálja a kialakítását.

Otthoni mini szauna a lakásban saját kezekkel

A szaunát a finnek kölcsönzik, ahol rendkívül népszerű. Napjainkban nem csak a dcha parcellákon és a saját vidéki házainkban vannak felszerelve, a legtöbb mester saját kezével szaunát hoz létre a lakásban. A műszaki jellemzők lehetővé teszik szauna építését szinte minden szobában. Ezenkívül nincs gond a víz és a magas páratartalom kiküszöbölésére, mivel a magas hőmérséklet miatt tilos a szaunában vízzel mosni.

A szaunák típusai

Az otthoni szauna a lakásban két lehetőség van:

 1. A finn szauna kabin a lakásban már kész szerkezet, de drága és alkalmas nagyon tágas apartmanok, mert harmonikusan kell elhelyezni a házban.
 2. Egy szilárd, önállóan kialakított szauna. Ez az opció lehetővé teszi, hogy szaunát rendezzen a lakásban a vágya szerint, és helyet biztosít a technikai kreativitáshoz.

Méret és hely

Először is meg kell határozni a jövő struktúrájának paramétereit, és ki kell dolgozni egy projektet. A szauna mérete saját mérlegelés alapján történik, a látogatók számától függően. Az optimális méret egy felnőtt számára 2 × 0,7 m.

A lakásban saját fürdőszobával, szekrénnyel vagy erkéllyel lehet szaunát készíteni - ha infravörös fűtőt telepít. De a szaunában a legjobb hely egy fürdőszoba, mert már rendelkezik minden szükséges műszaki kommunikációval.

Van víz (forró és hideg), szellőztető rendszer és szennyvíz - mindazt, amire szüksége van a fürdőzési eljárásokhoz. Ezen túlmenően a fürdõszobában elhelyezett szép szaunák elrendezése nem igényli a lakás átrendezését, így a REU-val való koordináció nem szükséges.

Eszközleírás

A projekt fejlesztésében különös figyelmet kell fordítani a következő kérdésekre:

 • fűtési eszköz;
 • hőszigetelés;
 • szellőző rendszer.

Fűtőberendezések

Indítsa el a hőgenerátorokat. A finn fürdőben elektromos fűtőtestek. Némelyik bonyolultság csak az 5 kW teljesítményű fűtőberendezéshez szükséges villamos energiát foglalja össze.
Ebben az esetben a bérbeadó legelőnyösebb helyzete elektromos tűzhellyel, amelynek hatalma hasonló a szaunák elektromos kemencéinek mutatóihoz. Ezért az elektromos áram csatlakoztatásához csak a konnektorban kell tartani a hosszabbító vezetéket, és dugja be a konnektorba.

A fűtőkészülék csatlakoztatásához nem kell a konyhába telepíteni a fürdőszobába, és húzza meg a kábelt a padlón. A legjobb hely egy speciális tálca beszereléséhez, amelyet egy elektromos áruházban vásárolnak.

A kabinban található kábelt termosztatikus tömlõvel kell rögzíteni, hogy ellenálljon a magas hõmérsékletnek. Alapvetően a villamos energiát arra fogják felhasználni, hogy hogyan működik egy szabványos mosógép. A sütő alatt szigetelő állványt kell készíteni. Ne tegye a fűtőberendezést a fürdőszobához, vagy ugyanazon a szinten.

A házak gázkályha, bonyolultabb helyzet. A fűtőkészülék bekapcsolásához külön kábelt kell töltenie a mérőműszerről.

Egy másik nagy lehetőség az infraszauna a lakásban.

Ebben az esetben a fűtők csak hőérzékenyeket hoznak - közvetlenül a személyen, és nem melegítik a levegőt. Fel kell szerelni függőlegesen az oldalak és a vízszintes sík a lábak - mindezt részletesen leírja az utasításokat. Fontos, hogy levegőnyílást tartson fenn a szellőztetéshez.

Anyagok hőszigeteléshez

A kis szaunában a fűtőtest teljesítménye kicsi, így a falak és a mennyezet kiváló minőségű szigetelésére van szüksége. Ez lehetővé teszi az alacsony fogyasztás mellett megfelelő hőmérsékleti rendszert.

A szigetelésnél célszerű ásványgyapot szigetelést választani, nem alkalmas a hőmérsékleti hatásokra, hőteljesítmény szempontjából pedig nem sokkal kisebb, mint a hab. A szigetelés a burkolócsíkok között helyezkedik el, amelyek 0,5 m-enként a falra és a mennyezetre vannak szerelve. Ha a szigetelés érintkezésbe kerül a téglával, akkor a páraelakadáshoz műanyag bevonatot kell használni.

Ha a táblák nem táblák, hanem hőszigetelt lapok, akkor a falak nem szigetelhetők. A pajzsok természetes parafából állnak, melyet saját gyantával forrasztanak. Ökológiai ártalmatlanság jellemzi őket, és jó nedvességállóságuk is van.

Az anyagot a fából készült kerethez kell rögzíteni.

Szellőztető rendszer

Egy másik lehetőség a szaunak a saját kezével a lakásban a szellőzés telepítése. A fűtött levegő páratartalma az otthoni szaunában viszonylag kicsi, de jó szellőzőrendszer nélkül a nedvesség még mindig behatol a lakásba. Ezért szükség van egy rendszerre a túlzott nedvesség gyors eltávolítására.

Természetesen a szauna ritka használata nem vezet a szerszám alapjához, de a szellőzés kérdését komolyan kell venni. A ház szellőztető csatornái tökéletes sorrendben legyenek.

Telepítési jellemzők

A rúd rögzítéséhez használjon ipari műanyag tüskéket. A folyamatos hőmérséklet-különbség miatt a jövőben elakadhatnak a forgalmi dugók.

A mennyezet rögzítésével kapcsolatos problémák kiküszöbölése érdekében a támasztórúdot függőlegesen kell felállítani, és a burkolatlapokat vízszintesen kell felszerelni. Ebben az esetben a burkolt keret megszerzi a szükséges merevséget és tökéletesen megtartja a polcokat.

Annak érdekében, hogy megakadályozza a nedvesség behatolását a burkolatba, be kell illeszteni az átfedő lapokat. A vízszintes falburkolat befejeződése alulról felfelé történik.

Kívánatos, hogy a fólia és a bőr között körülbelül 4 mm-es rést tartsanak fenn, amely miatt a faanyag nedvesen nedvesedik a kondenzáció miatt.

Sokkal célszerűbb a polcokat elhelyezni a fürdőszobán, rögzíteni a zsanérokra, hogy a szerkezet felemelhető legyen. Az ezred magasságát úgy kell megtervezni, hogy a családtagok ülve üljenek a mennyezetre.

Ajtó felszerelése

Az ajtó kialakításának számos lehetősége van. Ez lehet egy tépőzáras eszköz, egy kupé vagy egy hagyományos zsanéros szövet a zsanérokon - mindent a költségvetés és a képzelet határozza meg. Fontos, hogy a szauna bejárata légmentes legyen, hogy jó hőszigetelést hozzon létre.

Az infravörös szaunában kívánatos modern üvegajtót felszerelni. A kandallós szaunához fából készült ajtó szükséges, belülről szigetelve fóliával. Az ajtóhoz szorosan a dobozhoz kell csatlakoztatnunk, és három lépcsős széle kell, hogy legyen. Üvegajtóként hőálló szilikon tömítést használnak.

Szauna felszerelés

A szauna belső berendezései a következőkből állnak:

 • heverők;
 • alátétek a láb alatt;
 • fejtámlák;
 • háttámla támogatása.

Mindezt alacsony hővezető képességű fából kell készíteni. Ebben az esetben nincs veszély, hogy égnek, ülnek vagy fekszenek a polcon. Külföldön, a szaunák belső berendezése afrikai abachi fából készült. Luc, hárs, nyár vagy fenyő használunk. A polcokat, támasztékokat, vezérlőpaneleket és lábak alatt álló állványokat szaküzletekben értékesítik.

Ez a szauna minden tulajdonsága a lakásban! Kényelmes és egészséges eljárások, anélkül, hogy elhagynák az otthont, minden munkát és költséget fizetnek.

Az alábbiakban egy szaunázási kép látható a lakásban: a fürdőszobában, a szobában, az erkélyen

Szauna a fürdőszobában vagy egy álom, hogy a valóságot

Nem számít, hogyan próbálnak hozzánk hozzánk zuhanyzókkal és tengerentúli pezsgőfürdővel, a szláv mentalitás még mindig eléri a gőzfürdőt. Sok városi lakos számára egy lakásban a szauna a fürdőszobában mindig is kedvelt álom volt. Ebben a irányban a finnek jól haladnak, minden harmadik lakásban mini gőzös szoba található. Egy barátom elindult, hogy otthoni szaunát állítson fel, és felhívott erre a cselekvésre. Ebben a cikkben gyakorlati szempontból elmondom neked, hogyan készíts egy személyes szaunát a város fürdőszobájában.

A jó előkészítés a minőségi munka garanciája.

Őszintén szólva, már régóta érdekelt a kérdés, hogy ahelyett, fürdő szaunák készülnek a mi, enyhe, kis város apartmanok. Nem beszélünk új épületekről ingyenes tervezéssel és magánházakkal, ahogy azt mondják: "a mester a mester". Őszintén szólva, vettem ezt a projektet, többet érdeklődéssel és kiderült, semmi sem lehetetlen.

Milyen fürdőt szeretne magának

A szoba szerény méretei természetesen hagyják figyelmüket, de még ezeken a kezdeti körülmények között is számos jól ismert fürdők közül választhatnak. Hamarosan elmondom, az egyetlen dolog, amit egy kis lakásban nem lehet megtenni, a török ​​hamam. A többiek közül választhat.

 • Talán a leggyakoribb és leginkább erre a célra alkalmas fürdő, a klasszikus finn szauna. A munka hőmérséklete 90-130 ° C között változik, és a szabályoknak megfelelő relatív páratartalom nem haladhatja meg a 10% -ot. Itt a tájolás tisztán felmelegszik. Ha figyelembe vesszük, hogy a nappaliban a normál páratartalom 30-40% -kal kezdődik, nyilvánvalóvá válik, hogy egy ilyen gőzfürdő a legmegfelelőbb egy lakáshoz. A tulajdonosoknak nem szabad félni a penész, a gombák és más szerencsétlenségek miatt;
 • Az úgynevezett nedves szauna inkább az orosz fürdõnknek felel meg, a hõmérséklet 100 ° C-ra emelkedik, de a páratartalom már 25-45%. Az ilyen fürdõk legfõbb jellemzõje a miniatûrkemence jelenléte, itt, mint bármely normál fürdõben, a kavicsokon vizet is kipréselhet;
 • A magas, magasan koncentrált páratartalomra koncentráló gőzfürdő vagy tilarium akár 70% -ot is elérhet. A miniatűr gőzkamrában ez a hatás csak gőzfejlesztővel érhető el. Az ilyen személyes gőzkamrák gyakran megtalálhatók a gyógyszalonokban. Ha meg kell magyarázni dióhéjban, egy nagy fahordó, amelyben egy ember ül, de a fej a hordó felett marad;

Steam box tilarium.

 • Az úgynevezett infravörös szauna a csúcstechnológia ajándéka. Mint ilyen, a gőzfürdőben lévő kemence nem, infravörös sugárzók vannak felszerelve a kerület mentén. Az ötlet az, hogy az infravörös sugár csak felmelegíti az emberi testet, és az infravörös gőzfürdő levegője szobahőmérsékleten marad. A technológia minden bizonnyal érdekes és nagyon egyszerűen megvalósítható, de a mi népünk nem értékeli különösen az ilyen szaunákat. Ahogy a fürdőkészítő egyik szeretője elmondta nekem, a felmelegedés jó, de nincs erkölcsi elégedettség.

Gőzkamra infravörös sugárzóval.

A fürdőkádak között egy kimondatlan szabály 110 egység. E szabály szerint a gőzkamrában a relatív páratartalom és a hőmérséklet nem haladhatja meg a 110-et. Például ha a páratartalom 45%, akkor a hőmérsékletet nem szabad felemelni 65 ° C fölé. De ez inkább ajánlás, mint jelzés.

A szoba elrendezése

A fő probléma a hazai fürdőszoba, ez több, mint szerény méretű, a 3-4 m² nem tud séta túl sokat. Ebben a tekintetben a kombinált fürdőszoba jobb helyzetben van. Ha nem fogsz újjáépíteni, akkor eltávolíthatja a fürdőt, és helyette telepítheti a zuhanyzót és a tálváriumot, vagyis egy fahordót egy gőzfejlesztővel.

Szállás szaunák.

De annak érdekében, hogy teljes körű fürdőt érjünk el, megértésünk nélkül lehetetlen helyreállítani, mert egy szoláriumot kell a gőzkamrába helyezni, és ez - bármennyire is hűvös - legalább 2m². Ehhez még egy zuhanyzóval és egy tükörrel ellátott mosdóval kell kiegészíteni. Egy jó lehetőség egy kombinált fürdőszoba, ahonnan a konyha összekötve van, és a konyhaajtók a szobából készülnek.

Tápellátás

Amint azt Ön is megértette, a városi lakásokban nem lehet beszélni semmilyen fa kályháról, csak az elektromos berendezések érdekelnek. Úgy gondolják, hogy a kemencében fél órán belül a gőzkamra hőmérséklete 80 ° C-ra csökken. Ilyen körülmények között az egység kapacitása 3 kW-tól kezdődik.

A 2003.01.31-i SNiP szerint a városi lakások kábelezése akár 4 kW-ot is képes ellenállni, ha a lakás elektromos kemencével van felszerelve, akkor a kábelezés 6 kW-os várható. Ennek megfelelően egy ilyen erőteljes egységet, mint egy kandallót kell külön táplálni, saját gépet kell felszerelni és felszerelni kell az RCD-t.

Ideális esetben ha telepíteni kívánja a fűtőberendezést, akkor egy külön vezetéket kell rajzolnia az elosztópanelről a lakására egy földelővezetővel és egy 6-8 négyzetméteres vezetékszakaszral. Nem szabad önálló tevékenységet folytatnod itt, ez a tevékenység kizárólag az operatív cég előjoga, különben komoly bírságokba ütközhet.

A gőzfürdőben a kályha a bejárati ajtó mellett helyezkedik el. Ez úgy történik, hogy az ajtótól érkező levegő azonnal felmelegszik, anélkül, hogy éles hőmérsékleti ugrást okozna a gőzkamrában. A kemencék padló és fal, esetünkben jobb, ha a fali opciót előnyben részesítjük, mivel kisebb. A könnyebb tisztíthatóságú helyiséget könnyű tisztítani.

A szauna kályhák piaca meglehetősen széles, külföldi és hazai cégek is vannak. Számtalan modellt hasonlítottam össze és választottam a SteamSib sütőket a "Teplodar" hazai márkától.

Hinged Kamenka a Teplodar márkától.

Termékeink kompakt falfűtőtestek 506x446x290 mm méretűek (magasság / szélesség / mélység). Három módosítás van, amelyek 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményt különböznek. Az átlagár 12 és 14 ezer rubel közötti. Mindegyikük rendelkezik egy egyszerű és intuitív kezelőfelületű távirányítóval.

Ha az élet és az egészség kedves neked, akkor sem gondoljon arra, hogy összeállít egy ilyen kemencét, vagy egy rögtönzött változatot vásárol. A nedves helyiségekben való működésre tervezett magas hőmérsékletű berendezéseknek minőségi tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, és az összes biztonsági előírásnak megfelelően kell összeállítaniuk.

Ha csak egy száraz vagy nedves fürdőre vágyik, akkor egy tűzhely elég lesz. A gőzkijelöléshez a gőzfejlesztő másik telepítéséhez van szükség. Ez a berendezés a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a gőz a lounger alatt külön csővel van felszerelve. Természetesen a gőzfejlesztőt vízzel kell ellátni.

Egy miniatűr szaunában a SteamCity elektromos gőzgenerátor felszerelésével teheti meg, ez a készülék 8 méteres gőzkamrákban önállóan tud működni, ha a gőzkabin nagyobb, akkor a fűtőtesttel együtt használják.

Gőzfejlesztő fürdőhöz.

Tehát egy 2,6 kW-os gőzgenerátor 4 m 3 gőzkamrát melegíthet, és 5,3 kW teljesítmény mellett a munkamennyiség 8 m 3 -ra emelkedik. Az ilyen egységek méretei kisebbek, mint 700x400x150 mm (magasság / szélesség / mélység), plusz, ahogy mondtam, a gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, ami nagyon fontos a miniatűr gőzkamrában.

Néhány szó a szellőzésről

Természetesen a gőzfürdőben történő kényelmes felvételi eljárásoknak szellőzést kell biztosítani. A beáramló berendezés csuklós kályha vagy a bejárati ajtó alsó részében van felszerelve. A mini szaunához elég egy 125 cm²-es lyuk.

Egyes mesterek csak hagyják a rést az ajtó alatt, de ez nem helyes. Mind a táplálásnak, mind a kipufogónak állíthatónak kell lennie, és szelepeket kell felszerelni rájuk.

A burkolatot általában a mennyezetre kell szerelni, és a lehető legtávolabb kell elhelyezni a bemeneti nyílástól. A kipufogó területnek a beáramlás kétszeresét kell tennie. Ennek megfelelően, ha 125 cm2-es áramlási sebessége van, akkor a burkolat 250 cm2.

Ezenkívül a több emeletes épületben lévő fürdõnek van egy szellõzõnyílása, ezért a kipufogóventilátort ezen a nyíláson kell felszerelni.

Amíg a hőmérséklet be van állítva, a kipufogónyílás zárva van, akkor a szivattyú segítségével a gőzfürdőben szabályozhatja a szükséges hőmérsékletet. Az eljárás végén a szelepek teljesen kinyílnak.

Annak érdekében, hogy az eljárások elfogadása után, a gőzfürdő szárítása közben a hő ne menjen a lakásba, azt javaslom, hogy a hullámcsövet a kipufogócsőből a szellőzőnyílásba nyújtsák. Ne vigye közvetlenül a szellőzőnyílásba, csak hozza közelebb a ventilátorhoz. A nyári melegben a ventilátor kihúzza az összes hőt, és télen, amikor jobb a lakásból a hőt elhagyni, a hullámosságot áthelyezheti egy másik helyre.

Szaunaépület

Amikor fürdőszobát épít a saját fürdőszobájába, háromféleképpen lehet:

 1. Most a fürdőkészülékek legfontosabb gyártóinak gyártmánya előre gyártott gőzkamrák Minden ilyen készletben van egy utasítás, és az önszerelés általában nem okoz nehézségeket.
  De ez a lehetőség 2 súlyos hibát jelent:
  • Először is, ezek a szaunák fix méretűek és nem tény, hogy ezek a méretek megfelelnek neked;
  • Másrészt az ilyen termékek ára transzcendentális;
 1. Természetesen megrendelheti egy külön szerző projektjét, különösen a szobájához. De ahogy ön megértette, a szerzői munkának érdemes komoly pénze, ezért ez a lehetőség jobban megfelel a gazdagoknak és a lustanak;
 2. Beszélünk arról, hogyan készítsünk egy normál gőzfürdőt a fürdőszobában a saját kezükben. Egy ilyen vállalkozás csak első pillantásra nehéznek tűnik, valójában egy olyan személy, aki folyékony a fémfűrész és a fúró, nem lesz nehéz össze ilyen szaunát. De ennek a szaunának a költsége felszabadul, majdnem az ár felénél, mint egy oldali projekt megrendelése.

Mivel az átépítés után üres hely állt rendelkezésre, nem volt értelme egy miniatűr sit-down modell építésében. Ezért úgy döntöttünk, hogy 1 méter széles és 2 méter hosszú gőzös szobát készítünk. Nem azt mondhatom, hogy ez egy nagyon kényelmes modell, de ez a legkisebb gőzfürdő a szoláriumos szobák között.

A munka a csapágyfakeret elrendezésével kezdődik. Ehhez egy 50x50 mm-es szabványos fát használtunk.

A teljes szerkezet magassága, 2m lesz. Gőzölje az egész magasságot, a mennyezetre nincs szükség. Nehéz lesz felmelegedni, plusz egy kényszerített tervet kell telepítenie.

A függőleges állványok támogatása fél méteres lépésekben történik. A vízszintes pántoló öt szintre van szerelve. Az alsó szintnek 30 mm-rel kell lennie a padló felett.

A következő vízszintes vonal 60 cm-es, a kábelköteget a mért magasság mögött helyezik el. Aztán megy 1,5 m és végül egy mennyezeti horizonton.

A fa keretének rendszere.

A vízszintes és függőleges fadarabokat félfahordókkal kell összekötni. De ha nem biztos benne, hogy megfelelően elemezhetsz és csatlakozhatsz az elemekhez, használd a hagyományos fém sarkokat, nincs semmi baj ezzel.

A külső falburkolat fából készült padlódeszkával valószínûbb, mint egy létfontosságú szükséglet. Felülről a kabin bármi lehet. Úgy döntöttünk, hogy gőzkamrájunkat vízálló gipszkarton burkolja. Gyorsabb és olcsóbb, mint egy jó bélés, ráadásul a természetes fa a fürdőszobában komoly védelmet igényel, és elég, hogy egyszerűen gipsz és festeni gipszkarton.

Építettük a kabinunkat egy sarokba, ezért már nem kell két falat felhúzni. De mielőtt a falakhoz rögzítené a falat, meg kell nyújtania a gőznyomót. És ne felejtsük el, hogy a gőzmozgás a helyiségről a külső irányába halad. A páraáteresztő membránokon a páraáteresztő oldalnak különbözőnek kell lennie, vagy bármilyen más jelzéssel kell rendelkeznie.

Kabin modell.

A fa védelme érdekében a lenmagolaj a legalkalmasabb, a legrosszabb esetben néhányszor megnyithatja a csapágyállványokat szárítóolajjal. Ebben az esetben nem javasolom, hogy a motorolaj impregnálásával fejlesszék a motorolajat, ahogy a hőmérséklet emelkedik, ez az olaj elkezd elpárologni, ennek eredményeképpen a gőzkamrája a garázsban szaga lesz.

50 mm-es vastagságú bazaltgyapot lemezeket használtam felmelegítőként. Elvileg gyapotszőnyeg is használható, de nagyobb zsugorodást és hőszigetelési tulajdonságaik jóval alacsonyabbak. Ha 50 mm szigetelés elegendő a falak számára, a mennyezetre legalább 100 mm-t kell elhelyezni.

Most, amíg a falburkolatot még nem varrták meg, az elektromos vezetékeket a szigetelő rétegbe kell szerelni, és következtetéseket kell levonni a villanyégőre és a tűzhelyre. By the way, a lámpa kell egy hőálló ügyben, így értékesítik szakosodott üzletek.

Összecsukható nyugágy a gőzkamrában.

Most már van fólia borítású basalt lemezek, de az egyszerű szigeteléshez képest sokkal drágábbak. Sokkal könnyebb voltam. Először megtöltötte a fa keret teljes területét pamutfóliákkal, aztán egy rétegből készült normál alumínium fóliát húzott fel ezekre a lemezekre. Először is, a bevonat szilárd, másrészt pedig olcsóbb.

Most a fólián, a függőleges gerendák mentén egy fadarabot kell betölteni a keret alá, általában 20x30 mm keresztmetszetet használunk. A gőzfürdőben lévő szabályoknak megfelelően vízszintesen van csomagolva.

Ennek oka az, hogy az alsó és a gőzfürdő hőmérséklete és páratartalma nagyon eltérő, ennek következtében a függőlegesen elhelyezkedő fadarabok vezethetnek.

Gőzfal rendszer.

De még túl korai lenne a bélés kitöltése. Most kell felszerelnünk a keretet a nyugágyra és a padlóra a gőzkamrában. Mivel a szoba egy miniatűr gőzkamra, eredeti megoldást találunk napozóágyakra.

A nyugágyakat összecsukva állítottuk, miután a szokásos ajtópántokra szereltük őket, mint egy vonat második osztályú kocsijában. Egyrészt a tisztítással kapcsolatos problémák azonnal eltűntek, másrészt a felső polcra való áttérés érdekében csak le kell hajtani az alsó részt, és fel kell oldani a felső falról.

Ami a padlót illeti, minden egyszerű. Annak érdekében, hogy a betonból ne hidegessenek, az extrudált polisztirol hab rétegét helyezzük el, olyan szigeteléssel rendelkezünk, mint a Penoplex, bár a Penoplex csak védjegy.

Az ilyen szigetelésnek komoly mechanikai szilárdsága van, így a Penoplex nem igényel semmilyen megerősítést. Ön azonnal ragaszthatja a csempeit. Ha az alatta nem fűtött pincében van, akkor a Penoplex vastagsága körülbelül 50 mm legyen. És ha egy lakóház alján, akkor elég egy 30 mm vastag lemez.

Darab a pad alatt.

Most jött a befejezés fordulója. A gőzös szobák fából készült lépcsőlapból készülnek. De nem minden bélés alkalmas ilyen fürdő munkákra. Belül a gőzkabin csak hárs, nyár vagy egzotikus afrikai abashi fával burkolható.

Gazdaságossági okokból hársot használtam, bár a nyár jobb, mivel kevésbé hajlamos a rothadásra. Egyébként nyugágyakat és fapadlót is készítettem a padlón.

Nem vásároltunk drága zuhanykabint a fürdőhöz. Emlékszik, hogy a gőzfürdő tetején vízálló gipszkarton burkolt. A döntés magára utal. A gőzfürdő oldalán egy rendes zuhanytálcát helyeztem el, és az oldalfalakat vörös üvegajtókkal helyeztem, majd rögzített karot állítottam fel a zuhanyzóegységre a gőzfürdőre.

Ami a gőzkabin ajtóit illeti, 2 lehetőség van. Olcsóbb vásárolni vagy a leginkább fából készült, szigetelt ajtót kis ablakban használni. De sokkal látványosabb megjelenésű üvegajtók. Ezek az ajtók vásárolhatók a fürdő kiegészítők boltjában, az áruk természetesen magasabb, de megéri.

Üvegajtó a gőzkabinhoz.

következtetés

Amint látja a fürdőben lévő mini szaunát, nem ilyen transzcendentális álom. Nagy kívánsággal kézzel is elvégezhető. A fotó és videó ebben a cikkben érdekesnek tartottam véleményem szerint a szaunák elrendezésével kapcsolatos információkat. Ha bármilyen kérdése van, vagy vágyakozódni szeretne arról, hogyan építetted fel fürdődet, üdvözöljük a megjegyzéseket, mindenki számára hasznos lesz.

Otthoni mini szauna az apartman vagy a ház fürdőszobájában

Cikkek ebben a témában:

A házban vagy a lakásban kényelmesen van egy kis szauna a fürdőszobában közvetlenül a fürdőszobában. Az otthoni mini szauna előnyei:

 • Lehetővé teszi, hogy bármikor fürödjenek, haza nem hagyva.
 • Az ilyen otthoni szaunák felkészítése és felmelegedése meglehetősen gyors.
 • A mini szaunák energiaköltsége minimális.
 • A fürdőszoba szaunájának építése olcsóbb lesz, mint bármely más helyen. És a lakásban ez talán az egyetlen lehetőség.

A mikroklíma típusai a szaunában

A fürdőszobában egy szauna egy olyan kabin, amelyben a szükséges mikroklíma jön létre. Három különböző típusú mikroklíma hozható létre ugyanabban a szaunakamrában:

 • Száraz vagy finn szauna, amelynek levegője 90-110 o C-ra melegszik. A levegő relatív páratartalma ezen a hőmérsékleten kb. 10%. Összehasonlításképpen, egy közönséges szobában, ez a szám általában 40-60% tartományban van. A magas hőmérséklet és a száraz levegő hatással van egy személyre a szaunában, hogy intenzíven izzadjon.
 • A szauna nedves - a levegőt csak 70-90 o C-ra melegítik. A levegő relatív páratartalma azonban magasabb - 25-40%. A páratartalom növelése érdekében a kályha-fűtőelem rekeszében lévő forró kőzeteket vízre öntik.
 • A gőz szauna (Hammam, Tilarium) - a hőmérséklet még alacsonyabb - kevesebb, mint 60 o C-on. A gőz szaunában lévő levegőt speciális gőzfejlesztővel vízgőzzel telítik. Ha gyógynövény infúziókat ad hozzá a gőzfejlesztőhöz, belélegezni lehet a szaunában. A gőzszauna mikroklíma mindenki számára kényelmes, beleértve a gyermekeket is.

A gőz szaunát török ​​(hamam) vagy római (tilarium) fürdőnek is nevezik. Az ilyen fürdőben a legtöbb ember körülbelül 40 ° C-os hőmérsékleten és 100% relatív páratartalom mellett érezheti magát.

A gőzfürdőben alkalmazott eljárások nem jelentenek jelentős terhelést az emberi testre. Ezért a gőz szaunát minden korosztály használhatja, minimális egészségügyi korlátozásokkal és olyan gyakran, amennyit csak akar, legalábbis minden nap. Ezenkívül néhány perc alatt létrehozható a gőzszagban szükséges mikroklíma.

A mikroklíma paramétereinek száraz és nedves szaunában történő kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy ragaszkodjanak a 110-es szabályhoz. E szabály szerint a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeinek összege nem haladhatja meg a 110-et. Például 65 ° C-os szaunahőmérsékleten a páratartalom nem haladhatja meg a 45% -ot.

Méretek és eszközök mini szaunák

Vannak kész szaunák - kabinok, amelyeket egyszerűen a fürdőszobában helyeznek el. A fülke méretei változhatnak. A legkisebb kétágyas kabinokban csak a padon lehet ülni. Kényelmesebb a fürdőkészüléket a 2x1,6 m-es fülkében és 2x2 m-es fülkében. Az ilyen fülkékben már lefeküdhetsz, és nem egyedül, de együtt. A szaunakabin magassága kb. 2 m legyen.

A fülke belsejében egy elektromos szauna kályha, valamint fából készült padok és polcok két vagy három szinten. A fülke és a mennyezet egy háromrétegű szendvics, amely belső fa panelekből, hőszigetelésből, ásványgyapotból és külső burkolatból áll.

Mini szauna az új házban

Bárki, aki saját szaunát szeretne - kényelmes, tágas és mindenekfelett funkcionális - gondolkodni kell már abban az időben, amikor egy projektet otthon terveztek, vagy egy kész projekt megvásárlásakor.

Egy új házban általában egy tágas fürdőszobát terveznek egy mini szaunához. A kezelések kényelmesebb feltételei megteremthetők, ha a szaunát egy speciális helyiségben helyezték el. A szimulátorokat vagy a pihenésre szolgáló bútorokat gyakran ugyanabba a helyiségbe telepítik. Jó, ha ebből a szobából kiléphetünk egy kertbe, egy teraszra vagy egy erkélyre.

Az eszközben az új házban található mini szaunák külön helyiséget biztosítanak az alagsorban vagy a padláson.

Mini szauna egy meglévő házban vagy apartmanban

A meglévő fürdőszobában a fürdőkád helyett két kabinet - egy zuhanyzó és egy szaunát - helyezhetnek el, másik lehetőségként egy fürdőszobás fürdő cseréjére egy 200x130 cm-es méretű, készen álló bódéval - zuhanyzóval és szaunával.

Egy meglévő házban a szaunát egy nagy fürdőszobában lehet felszerelni, például pincében vagy egy helyiségben lehet felszerelni.

A fülkék belső paneljei bizonyos fafajokból készülnek. Például az északi lucfenyő, fenyő vagy cédrus tűlevelű fát melegít, aromás anyagokat bocsát ki. De az aromának könnyűnek kell lennie, nem túl sok lehet. Ezért nem ajánlott a fenyőfa, amely sok gyantát tartalmaz. Az aszpen vagy a hársfa panelek a szaunában semlegesebb légkört teremtenek.

A befejezett fülkéket összeszerelt állapotban értékesítik. A fülkét a szerelési helyszínen kell összeszerelni. A kabin és a fürdőszoba falánál hagyja a 20-50 mm-es rést. szellőzéshez.

Hogyan készítsünk egy kis szaunát a saját kezünkkel

Olcsóbb, ha egy kis szaunát készít a fürdőszobában a saját kezével, beágyazva a szobába.

A fürdőszoba falai és mennyezete a szauna helyén ásványgyapot szigetelés a falon belül. Könnyebben rögzíthető a szauna fából készült bélése a fadobozba.

A szaunát a fürdő többi részétől elválasztó falak keretre vannak szerelve, ugyanúgy, ahogyan a keretpartíciók kialakításakor történik. A falak a fülke is elhelyezett szigetelés.

Annak érdekében, hogy a szauna gyorsabban felmelegedjen és kevesebb energiát használjon a fűtéshez, a fűtőtest belsejében lévő összes hőelnyelő felületet - falak, mennyezetek, tömbök, betonok, valamint rönkök és gerendák - mennyezetét hőszigeteléssel kell védeni. Az ásványgyapot szigetelésének vastagsága általában 50 mm vagy 100 mm. a külső fal melegítéséhez. Ugyanebből a célból a szaunában a magasságot nem szabad 2 m-nél hosszabb ideig megtenni.

A hőszigetelésnél jobb a lemezek használata, és nem a hengerelt anyag. Az ásványgyapot lemezek sűrűbbek és kevésbé hajlamosak csúszni a függőleges felületeken.

200x200 cm méretű szaunához egy 12m2-es fürdőszoba jobban megfelel

A szauna belsejéből készült hőszigetelés hőálló (110 ° C feletti munkahőmérséklettel) borított, alumínium fóliával laminált gőzfólia. A film megakadályozza a szigetelés nedvességszigetelését, valamint védi a szauna belsejét az ásványgyapot portól és egyéb károsodástól a szigeteléstől. A film a szigetelés tetején helyezkedik el, alumínium a fülke belsejében. A kerethez rögzített fugák és helyek tömítése alumínium ragasztószalaggal történik.

Az építőipari piacon megtalálhatóak a fürdőkádakhoz kifejlesztett kőzetgyapot szigetelő lapok. Az ilyen lemezek egyrészt már alumínium fóliával vannak bevonva. A lemezek és az ízületek közötti összeszerelések során alumínium szalaggal kell ragasztani.

Mindenesetre meg kell választanod egy ásványgyapotlemezt, amely kötőanyagként ártalmatlan az ember anyagai számára. Például a homlokzati szigetelésre szolgáló lemezeket általában különféle típusú formaldehid gyanták felhasználásával állítják elő kötőanyagként. Az ilyen lemezek folyamatosan halálos gáz formaldehidet bocsátanak ki. A gázfejlesztés intenzitása fokozódik, amikor az anyagot felmelegítik.

A fa burkolat vastagsága a szaunában (falburkolat, tömbház) legalább 12 mm legyen. Milyen fából készült burkolat - fent írt.

Annak érdekében, hogy a furnér ne sötétedjen idővel és megjelenése mindig vonzó maradjon, a fát egy erre a célra tervezett folyékony, hőálló kompozíció fedezi. Például a Tikkurila "Supi Saunavaha" természetes viaszon alapuló olaj.

A kevésbé magas hőmérsékletű zónában lévő faelemeket, például a padlórácsot, az ajtó küszöböt szokásos lakkal védeni lehet.

A szauna keretén kívül fából, gipszkartonból vagy más lemezes anyagból van bevonva, kerámia burkolattal vagy műanyag panelekkel.

Fürdőszoba kabin - szaunák profilozott fából

A szauna drágább változata a fülkéből készült, teljesen szigetelés nélküli szigetelés. A fülke falai egy vékony, gyalult, profilozott, 40-80 x 140-180 mm-es szakaszból állnak. a szélén fekszik. A falak falai nem igényelnek további védelmet semmilyen film vagy kompozíció nélkül. A bár falain kívül páraáteresztő festékek és lakkok díszítik. A fürdőszoba falának és a bár falának között 20-50 mm-es szellõzõ rést hagyunk.

Meg kell jegyezni, hogy a faanyagból származó szauna fűtési ideje kismértékben emelkedni fog, mivel a fa hőkapacitása a csapágyhoz képest meglehetősen nagy.

Hogyan készítsünk szaunát

A szaunában a legjobb, hogy egy konkrét úszó padló egy réteg szigetelés az extrudált polisztirol hab. Kerámia burkolólapokat helyeznek a betonpadló alá.

A folyosókon lévő szauna padlója eltávolítható fadarabokkal van burkolva. Ez a padló nem fél a vízektől, és kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást. Még kényelmesebb lesz, ha a padlóba egy padlócsövet telepít - egy szifonnal ellátott fogantyút, hogy a vizet a csatornarendszerbe lehessen üríteni.

Ajtó a szaunához

A szaunához vezető ajtó általában fából készült. Az edzett üvegfürdők ajtói is rendelkezésre állnak. Biztonsági okokból a szaunának nyitott ajtónak nyitva kell lennie, és nem kell székrekednie, csak zárva.

A tolóajtók kényelmesek - kis helyet foglalnak el, amikor kinyitják őket, vagy ajtókat csuklósak, amelyek mindkét irányban nyitottak. Az ajtó magassága általában 180-190 cm, az ajtó szélessége változó. Az ajtónak nem szabad túl keskenynek lennie - kevesebb, mint 60 cm.

A szaunában lévő ajtók és korlátok fogantyúi fából készültek, így nem égnek a kezed.

Polcok és padok a szaunában

A szaunában lévő polcok és padok olyan fából készültek, amelyek nem tartalmaznak gyantát - nyárfa, héj vagy különböző egzotikus fajok, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Szakértők szerint ezeknek a fajtáknak a termékei a szaunában kevésbé forróak az érintésre.

A padok és polcok szélessége 31-55 cm, a padok és polcok általában két magasságú magasságban vannak. A padlóról az első szintre és a polcok közötti függőleges távolságnak kb. 40 cm-nek kell lennie, a mennyezetről a felső polcra pedig 1,2 m-es távolságban kell lennie A felső polcnak legalább 50 cm szélesnek kell lennie.A polcokat és padokat sínekből kell készíteni, a szomszédos sínek között 5-10 mm-es rés van. a szabad szellőztetéshez.

A polcok hossza, a kényelmes elrendezés miatt, fekszik le kb. 2 m. A könnyű tisztítás érdekében a szaunaházak és polcok a legkedvezőbbek - mozgóak - emelkednek vagy eltávolíthatók.

Kényelmesebb lesz ülni, és a szauna falai tiszta maradnak, ha a falak polcain és padján a háttámaszokat behelyezik.

Elektromos tűzhely - szauna fűtés

A mini szaunák melegítéséhez a legkönnyebb az elektromos tűzhely felszerelése. A kemence kapacitása a szauna méretétől függ.

Az elektromos kemence teljesítménye 1-1,5 kW. a szaunánál 1 m 2 -en. 2x2 m méretű mini szaunához elegendő egy 4-6 kW teljesítményű elektromos szauna. Ilyen kemence bármilyen probléma nélkül csatlakoztatható egy lakás vagy ház hagyományos egyfázisú villamos hálózatához.

Minél nagyobb a kemence teljesítménye, annál gyorsabban felmelegszik a szauna. A kemence kapacitása elegendőnek tekinthető, ha a szaunában lévő levegőt 20-30 perc alatt 80 ° C-ra melegítik.

Az elektromos szaunaház általában egy termosztáttal van felszerelve, amely automatikusan fenntartja a kívánt hőmérsékletet a szaunában.

A szaunában található tűzhely a padlón vagy a falon található, mindig az ajtó közelében. A kemence ilyen elrendezése hozzájárul ahhoz, hogy az ajtón átáramló hideg levegő a forró levegő áramlása révén a kemencéből gyorsan keveredik és melegítsen. Kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást, ha a sütő falra van szerelve, kis magasságban a padlóról.

Néhány kemence kialakítása megköveteli a kerítések köré építését, hogy megóvják az embereket a véletlenül megható forró részektől. Szükséges továbbá a gyári tűzbiztonsági előírások követelményeinek teljesítése is.

A szaunaház fűtéshez egy rekesz található, ahol a kövek betöltődnek. A fűtött kövek vízzel vannak átöntve, ami gőzré változik, növeli a levegő nedvességtartalmát a szaunában.

A sütőbe való behelyezéshez 40-80 mm-es frakciókat használnak. bizonyos ásványi anyagok, például diabáz, jádé és talcumbarack stb. Veszélyes a véletlenszerű kövek használata. A forró kő elönthető és szétszórhatja az öntözést. A kövek nem túl sokak lehetnek, mert a kemence tehetetlensége, következésképpen az energiafogyasztás növekedése nő.

A szakértők becslése szerint az otthoni szaunák (200x160 cm) átlagmérete egy fürdőszobai munkamenetben körülbelül 4 kWh fűtést fogyaszt. Sőt, ezen energia nagy része a házban marad, melegítve. Összehasonlításképpen 1,5 kWh-t kell használni a fűtővíz vizes zuhanyozáshoz és 6,5 kWh energiához a fürdőszobában. A fűtővízben felhasznált energia nagy része szennyvízzel és vízzel áramlik.

Például az egyik hazai gyártó a "SteamSib" márkájú falfűtőt gyártja. Az Elektrokamenka úgy van kialakítva, hogy megmelegítse és fenntartsa a kívánt hőmérsékletet a gőzfürdőben, és gőzt kapjon a kövekből.

A "SteamSib" falra szerelhető elektromos szauna fűtőtest három változatban kapható: 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményű. Méretek elektrokamenki (VhSHhG) 506h446h290 mm.

A fűtésszabályozó a távvezérlő segítségével történik. A központ egy vezérlőegységből és egy hőmérséklet-érzékelőből áll. A vezérlőegység a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a szauna fűtéséhez és a beépített hőmérséklet-érzékelőhöz van csatlakoztatva. A vezérlőegység beállítja a gőzkabin melegítésének szintjét és a szaunahőmérséklet működési idejét, valamint bekapcsolja és kikapcsolja a szauna fűtését.

Elektromos gőzfejlesztő a tűzhely helyett

A szaunában található szaunakályha két mikroklímát kínál - száraz vagy nedves szauna.

A gőzszauna mikroklíma létrehozásához szükség van egy gőzfejlesztő beszerzésére is a szaunához. A gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, és csatlakozik a vízellátáshoz. A gőzfejlesztőben a víz felmelegszik, felforródik és forró gőzré alakul, amelyet a szaunában egy csövön táplálnak. A cső hegyét a polcok alatt a szaunába helyezzük.

A beépített gőzfejlesztővel ellátott kályhák is megtalálhatók.

A fürdőszobában található mini-szaunáknál a megfelelőbb univerzális készülék - elektromos gőzölő, amellyel a gőzfürdőben a mikroklíma bármely változatát létrehozhatja.

A SteamCity (SteamCity) - mikroklimatikus fürdők létrehozására szolgáló elektromos eszköz. A bekapcsolás után mindössze 3-5 percen belül a párologtató kamrák hőmérséklete eléri a 650 ° C-ot, és az adagolóból érkező víz kezd könnyű párnává válni.

Az elektromos generátor önállóan melegítheti a kis gőzkamrákat (4-8 köbméter, a módosítástól függően). Ezenkívül a fő szauna fűtéshez egy nagy gőzkamrában is használható, akár 20 köbméterig is.

A SteamCity alkalmazható gyógykezelések és aromaterápia készítésére.

2,6 kW elektromos gőzfejlesztő. lehet az egyetlen fűtőberendezés 4 m 3 térfogatú és 5,3 kW teljesítményű gőzkamrához. elég ahhoz, hogy egy 8 m 3 -es gőzfürdőt melegítsen.

Elektromos gőzhajók mérete (HxTxD) 700x400x150 mm.

Világítás a mini szaunában

A szaunaházban speciális vízálló, zárt lámpákat kell beépíteni izzólámpával. A lámpákat általában a fal tetején helyezik el a fülke sarkában vagy mennyezetében.

Néha a lámpák a polcok alatt vagy a háttámla mögött helyezkednek el, biztonságos távolságra a kabin fából készült éghető részeitől. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez az opció olyan lámpák beszerelését igényli, amelyek ellenállnak a víz behatolásának.

A modern energiatakarékos és a LED-es lámpák nem alkalmasak a szaunakabin belsejébe történő beépítésre. Nem úgy tervezték, hogy magas környezeti hőmérsékleten üzemeljen. Az ilyen lámpák kívülről felszerelhetők, irányítva a fülke belsejében lévő fényt az üvegezésen keresztül.

Szauna szellőztetés

Győződjön meg arról, hogy gondoskodjon a szellőztetés home szaunáról A szauna falában, a padló alatti levegő belépő nyílása van. A levegő beömlését a tűzhely alá kell helyezni - vagy a kályha közelében. A lyuk területe kb. 125 cm 2.

Ha kilép a levegőből a tetején, a szauna falában vagy mennyezetében, helyezzen el egy másik lyukat. A kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben a szivárgó belsejéből és a szauna ajtajából áll. A kipufogó lyuk területe kétszer akkora, mint 250 cm2.

A be- és kipufogónyílásoknak és a szaunák ajtajának a fürdőszobába kell menniük. A levegő a szaunából a fürdőszobába és a hátsó térben csökkenti a hőveszteséget, hozzájárul a fürdő fűtéséhez.

A gőzkabin melegítésének idején a kipufogó szellőzőnyílást lefedik - a szauna gyorsabban felmelegszik. Az eljárás végén a lyuk teljesen kinyílik, hogy kiszáradjon a kabin.

A fürdőszobában, ahol a szauna található, elszívó szellőztető csatornának kell lennie az utcán. Elektromos ventilátor van felszerelve a kipufogócsőben.

Gazdaság - szellőztető csatorna a szaunában

Gondos tulajdonosok, hogy a szauna melegét a ház fűtésére költsék, gondoskodjanak egy gazdaságos csatornaról, hogy levegőt vigyenek a fürdőszobából a következő helyiségbe, például a folyosóra, a csarnokba. A ventilátort a fürdő tetejéről a háztartási csatorna belsejébe melegíti, és a csövön át táplálódik, majd a padlóra kerül a következő helyiségben.

A termosztát bekapcsolja a ventilátort a gazdaságos csatornában, amikor a fürdőben a levegő hőmérséklete meghaladja a beállított értéket. A fürdőből a meleg levegő belép a folyosóra, a terembe, majd természetesen átterjed a ház más területein.

Nyáron a szaunából származó felesleges hőt eldobják, eltávolítják a meleg levegőt az utcára a kényszerszellőztetés kipufogócsövön keresztül.

Szauna gondozás

A kezeletlen fa folyamatosan romlik a nedvességnek való kitettséggel, ezért a szauna gondozása során nagyon fontos, hogy minden használat után kiszáradjon.

Ahhoz, hogy a szaunát tiszta állapotban tartsuk, az eljárások befejezése után, miközben a szauna még meleg, szükség van:

 • a szauna padokat és polcokat nedves ronggyal vagy szivacsral tisztítsa;
 • emeljük fel a rácsot vagy a matracot a padlóról, hajoljuk le a falra és hagyjuk megszáradni;
 • távolítsa el a maradék vizet, törölje le a padlót, vedd fel a nedves törülközőt;
 • nyissa ki az ajtót és a nyílást.

Ilyen körülmények között a fűtött szauna könnyen kiszárad, mivel a friss levegő gyorsan felmelegszik és nedvességet vesz. Ily módon megakadályozzuk a penész és penész előfordulását, amely gyorsan fejlődik meleg és párás környezetben.

Időközönként, mivel a szauna fa részei szennyezettek, általános tisztítást kell végezni. A fa részeit ecsettel és mosószerrel mossa le. Mosogatószereket le kell mosni, nedves ruhával törölni és szárazra törölni. Ezután kapcsolja be a kályhát és szárítsa meg a szaunát.

A szauna belső részeinek tisztítására is speciális termékek vannak, amelyeket fertőtlenítéshez is használnak, és megkönnyítik a helyiség karbantartását.

A szauna minden fából készült felületét célszerű védőszerrel lefedni (például "Supi Saunavaha" a Tikkurilától). A természetes viaszot tartalmazó kompozíció víztaszító felülettel rendelkezik. A bevonatnak köszönhetően kevésbé szennyezett és könnyebben tisztítható.

Legalább évente egyszer, a tartályt a kályha köveihez - a fűtőtestet meg kell tisztítani. Ehhez eltávolítják a kövekből, majd finom homokot és üledéket a vízből.