Legfontosabb > Csapok

Szauna otthon a fürdőszobában: szakmai tanácsadás

A szauna - erőteljes hővel, a test erőteljes működéséhez, a tűlevelű tűlevelű vagy nyírfűszerhez, csodálatos gyógyító hatáshoz - szinte mindenki szereti.

A pihenés, amely a látogatása után következik be, jó pihenésre hasonlítható. Sajnos a metropoliszban nagyon kevés lehetőség nyílik fürdőkádra vagy szaunára látogatni - a szabadidő hiánya és a legközelebbi közintézmény közötti távolságok megakadályozzák.

Próbáljuk kitalálni, hogy lehetséges-e az otthoni szauna a fürdőszobában, milyen jogi dokumentumok szükségesek, és hogy házi készítésű gőzfürdőt készítsenek-e saját kezével.

Az otthoni szauna előnyei

Ez lesz a városi lakosztály kérdése, mert az ország lakóhelyén minden egy kicsit egyszerűbb. A nyári házban általában fürdőkádat építenek - egy családi házat több rekeszben, amelyek közül az egyiket szauna vagy gőzfürdő foglalja el.

A városi lakások ritkán jelentik a saját földjét (ha nem a magánszektorban lakókocsi tulajdonosa), ezért az egyetlen hely, ahol szaunát vagy gőzfürdőt lehet elhelyezni, a saját lakása

Tipikusan tipikus szállást kínál zuhanyzóval vagy káddal felszerelt fürdőszobával. Általában ez elég ahhoz, hogy nyomon követhesse a saját higiéniáját: azok, akik valamilyen vízben áztatják magukat, választanak fürdőt, és azok, akik folyamatosan sietnek, zuhanyozni fognak.

Úgy tűnik, hogy minden megfelel, miért van szüksége szaunára? Miért van gyakorlatilag minden második finn lakásban külön helyiség, ahol a hőmérséklet elérheti a 100º-ot?

Valójában a szauna olyan hely, ahol a rendet és a testet, a gondolatokat és az érzelmeket rendezheti. A gőzfürdő látogatását követő relaxáció professzionális masszázzsal összehasonlítható: az összes izom és a szerv pihen.

Tudományosan bebizonyosodott, hogy a párok rendszeresen stabilabb immunitást, pozitív hozzáállást, kitűnő fizikai alakot és sokkal kisebb valószínűséggel betegednek meg. Még a fenti is elég ahhoz, hogy megértsük, miért nem sok ember képes elképzelni az életet a "meleg" pihenés nélkül.

A szauna látogatása kiváló alkalom arra, hogy ismerkedjen meg egy olyan baráttal vagy hozzátartozóval, akit hosszú ideig nem láttak, vagy éppen ellenkezőleg, egy remek hely, ahol egyedül maradhat.

A helyszín kiválasztása: fürdő, konyha vagy erkély?

Ha magánházban élsz, nem szabad ilyen szigorú választást tenni - használhatod az alagsort, a padlást, a melléképületet és az egyik szabad szobát ugyanolyan sikerrel.

A városi lakásokban minden más: a padlás és az alagsor nyilvános (bár Finnországban ezek a szobák teljesen szaunaként vannak felszerelve az egész házban), tilos használni őket saját szükségleteikre (csak tárolásra, és nem minden házban).

Építhet egy kiterjesztést - de ez csak az 1. emeleten lakókra vonatkozik, és a főutcákon történő építés tilos, a periférikus házakhoz pedig sok jóváhagyás szükséges, és ezért pénz.

Vannak olyan helyiségek, amelyek a lakás része, az úgynevezett "élő" terület. Az erkélyek, a loggiák és az üvegezett verandák nemrégiben "lakossági" mérőkre is vonatkoznak.

Hivatkozva a jogi dokumentumokra, és nézze meg, mi engedélyezett a törvény. Kiderült, hogy a szaunák elhelyezése a nappaliban és a konyhákban szigorúan tilos (egyébként a tilalom a sokemeletes pincékre is vonatkozik). Maradjon - erkély (loggia), folyosó vagy fürdőszoba.

Ha északon élsz, az erkélyre jó minőségű hőszigetelésre van szükség, mivel a ház külső fala általában lefagy. A folyosónak újraépítésre van szüksége, és akkor is, ha elegendő terület van. A tároló helyiséget általában öltözőként használják - ez a helyiséget a terjedelmes szekrényekből szabadítja fel.

Így a fürdőszobában lévő szaunát racionálisabb megoldásnak kell tekinteni, feltéve, hogy lehetővé teszi a felvételeket és a jogi normákat, amelyeknek jobban meg kell ismerkedniük.

Engedélyt kér?

Amikor a városi lakóházban tervezték az átszervezés munkáját, meg kell említenünk azokat a szabályozási dokumentumokat, amelyek különleges feltételeket szabnak. Ez vonatkozik a szaunára is - építése megengedett, de számos szabályozási szabvány és korlátozás van.

A "Lakóépület lakóépületek" vagy a "Lakóépületek építészeti és tervezési megoldásai" című dokumentumokra hivatkozhat, ahol megtalálja a szabályok és ajánlások listáját a szaunák tervezéséhez és kivitelezéséhez

Rengeteg hasznos információ van, anélkül, hogy tudnod, hogy a jövőben adminisztratív büntetést kaphatsz.

Faházas épületekben (1-2 emeletes) a szauna építése szigorúan tilos, és vasbeton padlóval, monolitikus vagy téglaszerkezettel, függetlenül a padlók számától és a bejáratok számától.

Különös figyelmet fordítunk a kemence típusára - a szauna felszereléséhez szükséges eszközre. A gyárilag gyártott egység használata ajánlott útlevelekkel és műszaki jellemzőkkel, ideértve az automatikus kikapcsolást 8 óra üzemidő után és 130 ° C-ra

A kemence nem lehet gáz vagy fa, és szükségszerűen elektromos - ez is szükséges feltétel. Ennek megfelelően, háromfázisú tápkábelt kell vezetni a helyiségben.

Bármilyen megsértés (tűzifa, védelmi kapcsolás hiánya) pénzbírsággal sújtható, amelyet a hibák kijavítása követ.

Számos követelmény vonatkozik a tényleges helyiségekre. Például, ha van egy 38 m²-nél kisebb stúdióapartman, akkor búcsúzhat az otthoni szauna gondolatáért.

A területre vonatkozó rendeletek a "kétszobás" és a "három" területekre vonatkoznak: kétszobás apartman - legalább 54 m²-es, három szobás lakás - 68 m². A gőzfürdő területe kicsi.

Például a moszkvai jogszabályok legfeljebb 2 embert számláló "patch" -ot szabályoznak, legfeljebb 2 m³-ig. Ilyen szigorú korlátozást vezetett be a gyenge szellőztetőrendszer miatt, ami elegendő a lakóhelyiséghez, de nem elég ahhoz, hogy a gőzfürdőt szolgálja.

Az egyik követelmény a szauna bőrének anyagaival kapcsolatos. Környezetbarát faanyagot kell kezelni a gomba és a penész által.

Előnyben részesítjük a nyárfa, hárs, tölgy, azaz lombhullató fajok. A fakeretet tűzoltó eszközzel kell felszerelni. Általában ez egy olyan cső, amelynek számos lyuk van, az eresz típusa szerint rögzítve (a mennyezet kerületén).

Feltételezzük, hogy tûz esetén a lyukakból származó víz permetezése eloltja a tüzet, és megakadályozza a lakásban lévõ tüzet.

Ezenkívül a mennyezeten a tűzálló érzékelőt, vis maior esetén, az adójelet a Sürgősségi Helyzetek Minisztériumának pontjára kell rögzíteni.

Mielőtt meglátogatná a KTF-t, meg kell keresnie egy dokumentumcsomagot, amely tartalmazza a lakásokhoz tartozó dokumentumok másolatát, az alaprajzot, a házirend kivonatát, a személyes fiókjának másolatát, az átépítés rajzát vagy más tervváltozásokat (általában egy engedéllyel rendelkező építőipari vállalat végzi).

Készüljön fel, sok türelmet, időt és erőfeszítést igényel, hogy látogassa meg a következő hatóságokat (a jóváhagyás garanciája nélkül):

 • tűzoltó szolgálat;
 • HOA vagy más otthoni otthoni iroda;
 • lakhatási ellenőrzés;
 • a Rospotrebnadzor irányítása;
 • SES;
 • építészeti és építési felügyelet vizsgálata.

Ez a lista nem végleges, mivel a jóváhagyások száma az adott régiótól függ. Ne feledje, hogy a felújítási engedélyre akkor is szükség lesz, ha a szaunaház beszerzését a zuhanyzópálya helyett kívánja beszerelni.

Mi a legjobb szauna a lakáshoz?

Első pillantásra úgy tűnik, hogy a lakószaunák nem igényelnek, ezért a választás nem olyan nagy. Tény, hogy a skandináv országokban a meleg gőz és a száraz hő szerelmeseinek köszönhetően a gyári modellek igen változatosak.

Először is, minden tervet három nagy csoportra lehet felosztani:

 • előre gyártott, előre gyártott (falburkolati vagy pajzsból készült) gyártmányú, technikai útlevelekkel, garanciával és szakszerű felszereléssel;
 • a vázlat szerint megrendelt keretek (a méret, a sütő típusa, ülések száma stb.);
 • az elkészített vagy személyesen elkészített rajzok alapján önállóan elkészített épületek.

Az első típus üzemeltetéséhez, magával együtt, a gyártó felelős, a fennmaradó két pont kizárólag a lelkiismerete.

Ha árvíz vagy tűz keletkezik, ami miatt a szomszédos lakások bérlői szenvedni fognak, az adminisztratív jogsértés zavartalanul bűncselekménynek számít - javasoljuk, hogy fontolja meg az összes lehetséges kockázatot.

A magánszektor lakosai sokkal könnyebbek - ha valaki szenved, akkor csak a telephely tulajdonosa és családja.

Ajánlások szakemberek - a következő videó:

A városi lakosok szaunái

Tekintettel az egyes típusok technikai árnyalataira, több mint 10 fajta lakásszaunát is megnevezhetünk, de a négy legnépszerűbbre összpontosítunk.

Kabin elektromos kemencével

Külsőleg (mind formában, mind méretben) az ilyen típusú kialakítás hasonlít egy zuhanyzópultra. Telepíthető mind a falhoz, mind a sarokba - az elülső és a sarki modelleket.

Az ilyen kabin (és egy másik szaunatípus) felszerelése a fürdőhely újbóli felszerelésének tekintendő, mivel a kommunikáció javítását igényli. Ennek megfelelően az engedélyek összegyűjtése nem kerülhető el.

A szerelés egyszerűsítése egyszerű: a csövek újratelepítése helyett használjon rugalmas tömlőket - a hatósági látogatásra azonban nincs szükség. Az összes technikai garanciát a gyártó cég vállalja, amint azt korábban már említettük.

Infravörös modell

Az elmúlt néhány évben kimutatták, hogy ez a legjobb megoldás kifejezetten beltéri használatra.

Az infravörös sugárzás olyan kíméletes hősugárzás, amely nem terheli a kardiovaszkuláris rendszert, és biztonságos az emberek és a környező tárgyak számára.

Mint a gőzfürdő meleg, nedves levegője, eltávolítják a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a testből, serkenti az összes szerv munkáját.

Kompakt mini szauna ("hordó")

Kiváló alternatíva a klasszikus verzióhoz, ha a fürdőszobában hiányzik a szabad hely.

A fürdőszobában található mini szauna felszereléséhez minden szabad szög megfelelő: nem magasabb, mint egy személy magassága és területe nem haladja meg az 1 m ³ -ot. A fűtőberendezés teljesítménye körülbelül 2 kW.

A cédrusfa modellek széles körben elterjedtek, beépített gőzfejlesztővel.

A kényelmes kompakt kialakításokat gyakran szabadidős célokra vásárolják meg: a szívizom erősítése, immunitás, a bőr rugalmasságának helyreállítása, a narancsbőr elleni küzdelem.

Kis méretének és egyszerű működésének ellenére jobb, ha a telepítést egy kompakt szaunát értékesítő vállalkozásra bízza.

A vezérlést megkönnyíti egy kényelmes távirányító, néhány modell olyan kiegészítő eszközökkel van ellátva, amelyek kellemesebbé teszik az eljárást, például egy balzsam permetezővel.

Hamam - török ​​gőzfürdő

Nem minden apartman alkalmas egzotikus hámam építésére hazánkra. Még 2-3 szobás lehetőségeket sem tekintünk meg, azonban a kétszintes ház külön bejárattal és egy nagy területen tökéletesen illeszkedik.

Az a tény, hogy a török ​​fürdő egyik jellemzője a kupola alakú mennyezet, amelynek magassága legalább 2,7-3 m. A fő "munkagép" egy gőzfejlesztő, a padlót a "meleg padló" rendszer segítségével melegítik

A helyiséget teljesen el kell különíteni más helyiségekből, amelyek jó kipufogógázzal, szennyvízzel, meleg és hideg vízzel vannak ellátva.

Ez egy jó lehetőség családi házak 2-4 család, szabad hely.

Saját kezeinkkel gőzszagot készítünk

A fürdőszobában szauna építéséhez 1,5-2 m ² szabad sarokterületre, fadrudakra és falburkolatra, elektromos sütő vagy infravörös melegítő, elektromos kábel, rögzítőanyag szükséges.

Először is, még a keret összeállítása előtt is szükség van egy külön elektromos kommunikációs vonalra, pontosabban két sorra: az egyik a tűzhely bekapcsolására, a második pedig a világítóberendezésre. Minden vezetéket a szerkezet külsejére kell helyezni, speciálisan szigetelt hüvellyel.

Győződjön meg róla, hogy a vezetékek újak, simaak, csavarodás és csavarás nélkül - ez a biztonságot garantálja. Teljesítmény infravörös fűtés - 1,5-2 kW, elektromos sütők - 3 kW-tól.

Az otthoni szaunák elektromos kemencék költsége közvetlenül függ a hatalomból. Például 6-9 kW kapacitású modelleket 9-10 ezer rubelre lehet megvásárolni - ez elég 1,5-2 m² területre

Nem szükséges világos világítás, mivel a nyugalom és a pihentetés nyugodt, puha fényt jelent. Egy kis területre illeszkedjen egy beépített lámpa 40-60 watt.

Ezenkívül előre gondoskodjon a szellőzésről. Javasoljuk, hogy vágja le a kaput a kandallóval ellentétes falra.

A másik oldalán a mennyezeten lévő lyuk is illeszkedik.

Az első dolog, amit építeni kell, egy erős keret, amely az egész struktúra alapját képezi. Külsőleg, a keret és alakja és mérete hasonlít egy sarokszekrényhez

Vastag, 50 x 50 mm-es párhuzamos rudakra van szüksége, amelyek közül néhány függőlegesen van felszerelve, mások vízszintesen (szalag és rögzítés esetén). A szomszédos támasztékok 3-4 keresztirányú részeket csatlakoztatnak.

A mennyezeti kerületre a táblákon használt táblák helyett. Az ajtókeret a rudakból is össze van szerelve, a felső részen hagyva a bélést. A padló befejezése keményfa vagy kerámia felhasználásával (mint az egész szobában).

A következő lépés a kabinszigetelés. Az egyik praktikus és olcsó lehetőség az univerzális gyapjú tekercs vagy szőnyeg belső munkához, legalább 50 mm vastag.

A habarcsot vagy a polisztirol habot háztartási szaunák melegítésére nem használják, mivel fűtött állapotban az illékony komponensek felszabadulhatnak, amelyek károsak az egészségre.

Annak érdekében, hogy a szigetelés minőségibb legyen, az alumíniumfóliát az ásványgyapot rétegére helyezzük. Vékony fóliák, amelyek a rudakhoz egy konstrukciós tűzővel vannak rögzítve

A szigeteléssel borított falakat és mennyezetet 20x40 mm-es vékony lemezekből álló doboz fedezi. A láda szolgál alapul a csapágyasztal befejezéséhez.

A szaunában lévő tűlevelű fák nem alkalmasak, ezért jobb az aspen vagy a hárs, amely szintén nem sokat ég fel, és ideális a padok építéséhez

A külsõ és a belsõ részek felé fordulva az ajtót felszerelheti.

Az ajtó kerülete ugyanolyan anyagból készül, mint a falak, a központi elemet ütésálló üveg - átlátszó, matt vagy homokfúvással lehet díszíteni

Az építési munka befejeztével a padok gyártására szolgáló lépcsőfokok, amelyek a létrák szerint egy falon helyezkednek el. Egy kis fülkében két üzlet is elegendő.

A héj a padok legjobb anyagaként ismertté válik - frissen világosszürke árnyalatú, könnyű feldolgozni, nem sokat emelkedni emelkedett levegő hőmérsékleten

Ügyeljen a rögzítőelemek helyére - minden csavart és csavart az alsó részből kell rögzíteni, mivel a fémből való fűzés égést okozhat.

A rögzítő polcok vagy padok magassága a fülke méretének és saját kényelmének megfelelően van kiválasztva, azonban a felső polc általában 1 m 10 cm magasságban van felszerelve

Biztonsági okokból az elektromos kemencét faház védi.

Amint látja, egy kis szauna egy fülke formájában nagyon kevés helyet foglal el, és tökéletesen kiegészíti a fürdőszobai belső tér egy városi lakást.

Ha otthona még mindig nem rendelkezik kompakt és kényelmes szaunával - itt az ideje, hogy gondoskodjon az akvizícióról, és ha elég képzettsége és tapasztalata van, akkor az önszerelés.

Szauna a fürdőszobában vagy egy álom, hogy a valóságot

Nem számít, hogyan próbálnak hozzánk hozzánk zuhanyzókkal és tengerentúli pezsgőfürdővel, a szláv mentalitás még mindig eléri a gőzfürdőt. Sok városi lakos számára egy lakásban a szauna a fürdőszobában mindig is kedvelt álom volt. Ebben a irányban a finnek jól haladnak, minden harmadik lakásban mini gőzös szoba található. Egy barátom elindult, hogy otthoni szaunát állítson fel, és felhívott erre a cselekvésre. Ebben a cikkben gyakorlati szempontból elmondom neked, hogyan készíts egy személyes szaunát a város fürdőszobájában.

A jó előkészítés a minőségi munka garanciája.

Őszintén szólva, már régóta érdekelt a kérdés, hogy ahelyett, fürdő szaunák készülnek a mi, enyhe, kis város apartmanok. Nem beszélünk új épületekről ingyenes tervezéssel és magánházakkal, ahogy azt mondják: "a mester a mester". Őszintén szólva, vettem ezt a projektet, többet érdeklődéssel és kiderült, semmi sem lehetetlen.

Milyen fürdőt szeretne magának

A szoba szerény méretei természetesen hagyják figyelmüket, de még ezeken a kezdeti körülmények között is számos jól ismert fürdők közül választhatnak. Hamarosan elmondom, az egyetlen dolog, amit egy kis lakásban nem lehet megtenni, a török ​​hamam. A többiek közül választhat.

 • Talán a leggyakoribb és leginkább erre a célra alkalmas fürdő, a klasszikus finn szauna. A munka hőmérséklete 90-130 ° C között változik, és a szabályoknak megfelelő relatív páratartalom nem haladhatja meg a 10% -ot. Itt a tájolás tisztán felmelegszik. Ha figyelembe vesszük, hogy a nappaliban a normál páratartalom 30-40% -kal kezdődik, nyilvánvalóvá válik, hogy egy ilyen gőzfürdő a legmegfelelőbb egy lakáshoz. A tulajdonosoknak nem szabad félni a penész, a gombák és más szerencsétlenségek miatt;
 • Az úgynevezett nedves szauna inkább az orosz fürdõnknek felel meg, a hõmérséklet 100 ° C-ra emelkedik, de a páratartalom már 25-45%. Az ilyen fürdõk legfõbb jellemzõje a miniatûrkemence jelenléte, itt, mint bármely normál fürdõben, a kavicsokon vizet is kipréselhet;
 • A magas, magasan koncentrált páratartalomra koncentráló gőzfürdő vagy tilarium akár 70% -ot is elérhet. A miniatűr gőzkamrában ez a hatás csak gőzfejlesztővel érhető el. Az ilyen személyes gőzkamrák gyakran megtalálhatók a gyógyszalonokban. Ha meg kell magyarázni dióhéjban, egy nagy fahordó, amelyben egy ember ül, de a fej a hordó felett marad;

Steam box tilarium.

 • Az úgynevezett infravörös szauna a csúcstechnológia ajándéka. Mint ilyen, a gőzfürdőben lévő kemence nem, infravörös sugárzók vannak felszerelve a kerület mentén. Az ötlet az, hogy az infravörös sugár csak felmelegíti az emberi testet, és az infravörös gőzfürdő levegője szobahőmérsékleten marad. A technológia minden bizonnyal érdekes és nagyon egyszerűen megvalósítható, de a mi népünk nem értékeli különösen az ilyen szaunákat. Ahogy a fürdőkészítő egyik szeretője elmondta nekem, a felmelegedés jó, de nincs erkölcsi elégedettség.

Gőzkamra infravörös sugárzóval.

A fürdőkádak között egy kimondatlan szabály 110 egység. E szabály szerint a gőzkamrában a relatív páratartalom és a hőmérséklet nem haladhatja meg a 110-et. Például ha a páratartalom 45%, akkor a hőmérsékletet nem szabad felemelni 65 ° C fölé. De ez inkább ajánlás, mint jelzés.

A szoba elrendezése

A fő probléma a hazai fürdőszoba, ez több, mint szerény méretű, a 3-4 m² nem tud séta túl sokat. Ebben a tekintetben a kombinált fürdőszoba jobb helyzetben van. Ha nem fogsz újjáépíteni, akkor eltávolíthatja a fürdőt, és helyette telepítheti a zuhanyzót és a tálváriumot, vagyis egy fahordót egy gőzfejlesztővel.

Szállás szaunák.

De annak érdekében, hogy teljes körű fürdőt érjünk el, megértésünk nélkül lehetetlen helyreállítani, mert egy szoláriumot kell a gőzkamrába helyezni, és ez - bármennyire is hűvös - legalább 2m². Ehhez még egy zuhanyzóval és egy tükörrel ellátott mosdóval kell kiegészíteni. Egy jó lehetőség egy kombinált fürdőszoba, ahonnan a konyha összekötve van, és a konyhaajtók a szobából készülnek.

Tápellátás

Amint azt Ön is megértette, a városi lakásokban nem lehet beszélni semmilyen fa kályháról, csak az elektromos berendezések érdekelnek. Úgy gondolják, hogy a kemencében fél órán belül a gőzkamra hőmérséklete 80 ° C-ra csökken. Ilyen körülmények között az egység kapacitása 3 kW-tól kezdődik.

A 2003.01.31-i SNiP szerint a városi lakások kábelezése akár 4 kW-ot is képes ellenállni, ha a lakás elektromos kemencével van felszerelve, akkor a kábelezés 6 kW-os várható. Ennek megfelelően egy ilyen erőteljes egységet, mint egy kandallót kell külön táplálni, saját gépet kell felszerelni és felszerelni kell az RCD-t.

Ideális esetben ha telepíteni kívánja a fűtőberendezést, akkor egy külön vezetéket kell rajzolnia az elosztópanelről a lakására egy földelővezetővel és egy 6-8 négyzetméteres vezetékszakaszral. Nem szabad önálló tevékenységet folytatnod itt, ez a tevékenység kizárólag az operatív cég előjoga, különben komoly bírságokba ütközhet.

A gőzfürdőben a kályha a bejárati ajtó mellett helyezkedik el. Ez úgy történik, hogy az ajtótól érkező levegő azonnal felmelegszik, anélkül, hogy éles hőmérsékleti ugrást okozna a gőzkamrában. A kemencék padló és fal, esetünkben jobb, ha a fali opciót előnyben részesítjük, mivel kisebb. A könnyebb tisztíthatóságú helyiséget könnyű tisztítani.

A szauna kályhák piaca meglehetősen széles, külföldi és hazai cégek is vannak. Számtalan modellt hasonlítottam össze és választottam a SteamSib sütőket a "Teplodar" hazai márkától.

Hinged Kamenka a Teplodar márkától.

Termékeink kompakt falfűtőtestek 506x446x290 mm méretűek (magasság / szélesség / mélység). Három módosítás van, amelyek 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményt különböznek. Az átlagár 12 és 14 ezer rubel közötti. Mindegyikük rendelkezik egy egyszerű és intuitív kezelőfelületű távirányítóval.

Ha az élet és az egészség kedves neked, akkor sem gondoljon arra, hogy összeállít egy ilyen kemencét, vagy egy rögtönzött változatot vásárol. A nedves helyiségekben való működésre tervezett magas hőmérsékletű berendezéseknek minőségi tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, és az összes biztonsági előírásnak megfelelően kell összeállítaniuk.

Ha csak egy száraz vagy nedves fürdőre vágyik, akkor egy tűzhely elég lesz. A gőzkijelöléshez a gőzfejlesztő másik telepítéséhez van szükség. Ez a berendezés a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a gőz a lounger alatt külön csővel van felszerelve. Természetesen a gőzfejlesztőt vízzel kell ellátni.

Egy miniatűr szaunában a SteamCity elektromos gőzgenerátor felszerelésével teheti meg, ez a készülék 8 méteres gőzkamrákban önállóan tud működni, ha a gőzkabin nagyobb, akkor a fűtőtesttel együtt használják.

Gőzfejlesztő fürdőhöz.

Tehát egy 2,6 kW-os gőzgenerátor 4 m 3 gőzkamrát melegíthet, és 5,3 kW teljesítmény mellett a munkamennyiség 8 m 3 -ra emelkedik. Az ilyen egységek méretei kisebbek, mint 700x400x150 mm (magasság / szélesség / mélység), plusz, ahogy mondtam, a gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, ami nagyon fontos a miniatűr gőzkamrában.

Néhány szó a szellőzésről

Természetesen a gőzfürdőben történő kényelmes felvételi eljárásoknak szellőzést kell biztosítani. A beáramló berendezés csuklós kályha vagy a bejárati ajtó alsó részében van felszerelve. A mini szaunához elég egy 125 cm²-es lyuk.

Egyes mesterek csak hagyják a rést az ajtó alatt, de ez nem helyes. Mind a táplálásnak, mind a kipufogónak állíthatónak kell lennie, és szelepeket kell felszerelni rájuk.

A burkolatot általában a mennyezetre kell szerelni, és a lehető legtávolabb kell elhelyezni a bemeneti nyílástól. A kipufogó területnek a beáramlás kétszeresét kell tennie. Ennek megfelelően, ha 125 cm2-es áramlási sebessége van, akkor a burkolat 250 cm2.

Ezenkívül a több emeletes épületben lévő fürdõnek van egy szellõzõnyílása, ezért a kipufogóventilátort ezen a nyíláson kell felszerelni.

Amíg a hőmérséklet be van állítva, a kipufogónyílás zárva van, akkor a szivattyú segítségével a gőzfürdőben szabályozhatja a szükséges hőmérsékletet. Az eljárás végén a szelepek teljesen kinyílnak.

Annak érdekében, hogy az eljárások elfogadása után, a gőzfürdő szárítása közben a hő ne menjen a lakásba, azt javaslom, hogy a hullámcsövet a kipufogócsőből a szellőzőnyílásba nyújtsák. Ne vigye közvetlenül a szellőzőnyílásba, csak hozza közelebb a ventilátorhoz. A nyári melegben a ventilátor kihúzza az összes hőt, és télen, amikor jobb a lakásból a hőt elhagyni, a hullámosságot áthelyezheti egy másik helyre.

Szaunaépület

Amikor fürdőszobát épít a saját fürdőszobájába, háromféleképpen lehet:

 1. Most a fürdőkészülékek legfontosabb gyártóinak gyártmánya előre gyártott gőzkamrák Minden ilyen készletben van egy utasítás, és az önszerelés általában nem okoz nehézségeket.
  De ez a lehetőség 2 súlyos hibát jelent:
  • Először is, ezek a szaunák fix méretűek és nem tény, hogy ezek a méretek megfelelnek neked;
  • Másrészt az ilyen termékek ára transzcendentális;
 1. Természetesen megrendelheti egy külön szerző projektjét, különösen a szobájához. De ahogy ön megértette, a szerzői munkának érdemes komoly pénze, ezért ez a lehetőség jobban megfelel a gazdagoknak és a lustanak;
 2. Beszélünk arról, hogyan készítsünk egy normál gőzfürdőt a fürdőszobában a saját kezükben. Egy ilyen vállalkozás csak első pillantásra nehéznek tűnik, valójában egy olyan személy, aki folyékony a fémfűrész és a fúró, nem lesz nehéz össze ilyen szaunát. De ennek a szaunának a költsége felszabadul, majdnem az ár felénél, mint egy oldali projekt megrendelése.

Mivel az átépítés után üres hely állt rendelkezésre, nem volt értelme egy miniatűr sit-down modell építésében. Ezért úgy döntöttünk, hogy 1 méter széles és 2 méter hosszú gőzös szobát készítünk. Nem azt mondhatom, hogy ez egy nagyon kényelmes modell, de ez a legkisebb gőzfürdő a szoláriumos szobák között.

A munka a csapágyfakeret elrendezésével kezdődik. Ehhez egy 50x50 mm-es szabványos fát használtunk.

A teljes szerkezet magassága, 2m lesz. Gőzölje az egész magasságot, a mennyezetre nincs szükség. Nehéz lesz felmelegedni, plusz egy kényszerített tervet kell telepítenie.

A függőleges állványok támogatása fél méteres lépésekben történik. A vízszintes pántoló öt szintre van szerelve. Az alsó szintnek 30 mm-rel kell lennie a padló felett.

A következő vízszintes vonal 60 cm-es, a kábelköteget a mért magasság mögött helyezik el. Aztán megy 1,5 m és végül egy mennyezeti horizonton.

A fa keretének rendszere.

A vízszintes és függőleges fadarabokat félfahordókkal kell összekötni. De ha nem biztos benne, hogy megfelelően elemezhetsz és csatlakozhatsz az elemekhez, használd a hagyományos fém sarkokat, nincs semmi baj ezzel.

A külső falburkolat fából készült padlódeszkával valószínûbb, mint egy létfontosságú szükséglet. Felülről a kabin bármi lehet. Úgy döntöttünk, hogy gőzkamrájunkat vízálló gipszkarton burkolja. Gyorsabb és olcsóbb, mint egy jó bélés, ráadásul a természetes fa a fürdőszobában komoly védelmet igényel, és elég, hogy egyszerűen gipsz és festeni gipszkarton.

Építettük a kabinunkat egy sarokba, ezért már nem kell két falat felhúzni. De mielőtt a falakhoz rögzítené a falat, meg kell nyújtania a gőznyomót. És ne felejtsük el, hogy a gőzmozgás a helyiségről a külső irányába halad. A páraáteresztő membránokon a páraáteresztő oldalnak különbözőnek kell lennie, vagy bármilyen más jelzéssel kell rendelkeznie.

Kabin modell.

A fa védelme érdekében a lenmagolaj a legalkalmasabb, a legrosszabb esetben néhányszor megnyithatja a csapágyállványokat szárítóolajjal. Ebben az esetben nem javasolom, hogy a motorolaj impregnálásával fejlesszék a motorolajat, ahogy a hőmérséklet emelkedik, ez az olaj elkezd elpárologni, ennek eredményeképpen a gőzkamrája a garázsban szaga lesz.

50 mm-es vastagságú bazaltgyapot lemezeket használtam felmelegítőként. Elvileg gyapotszőnyeg is használható, de nagyobb zsugorodást és hőszigetelési tulajdonságaik jóval alacsonyabbak. Ha 50 mm szigetelés elegendő a falak számára, a mennyezetre legalább 100 mm-t kell elhelyezni.

Most, amíg a falburkolatot még nem varrták meg, az elektromos vezetékeket a szigetelő rétegbe kell szerelni, és következtetéseket kell levonni a villanyégőre és a tűzhelyre. By the way, a lámpa kell egy hőálló ügyben, így értékesítik szakosodott üzletek.

Összecsukható nyugágy a gőzkamrában.

Most már van fólia borítású basalt lemezek, de az egyszerű szigeteléshez képest sokkal drágábbak. Sokkal könnyebb voltam. Először megtöltötte a fa keret teljes területét pamutfóliákkal, aztán egy rétegből készült normál alumínium fóliát húzott fel ezekre a lemezekre. Először is, a bevonat szilárd, másrészt pedig olcsóbb.

Most a fólián, a függőleges gerendák mentén egy fadarabot kell betölteni a keret alá, általában 20x30 mm keresztmetszetet használunk. A gőzfürdőben lévő szabályoknak megfelelően vízszintesen van csomagolva.

Ennek oka az, hogy az alsó és a gőzfürdő hőmérséklete és páratartalma nagyon eltérő, ennek következtében a függőlegesen elhelyezkedő fadarabok vezethetnek.

Gőzfal rendszer.

De még túl korai lenne a bélés kitöltése. Most kell felszerelnünk a keretet a nyugágyra és a padlóra a gőzkamrában. Mivel a szoba egy miniatűr gőzkamra, eredeti megoldást találunk napozóágyakra.

A nyugágyakat összecsukva állítottuk, miután a szokásos ajtópántokra szereltük őket, mint egy vonat második osztályú kocsijában. Egyrészt a tisztítással kapcsolatos problémák azonnal eltűntek, másrészt a felső polcra való áttérés érdekében csak le kell hajtani az alsó részt, és fel kell oldani a felső falról.

Ami a padlót illeti, minden egyszerű. Annak érdekében, hogy a betonból ne hidegessenek, az extrudált polisztirol hab rétegét helyezzük el, olyan szigeteléssel rendelkezünk, mint a Penoplex, bár a Penoplex csak védjegy.

Az ilyen szigetelésnek komoly mechanikai szilárdsága van, így a Penoplex nem igényel semmilyen megerősítést. Ön azonnal ragaszthatja a csempeit. Ha az alatta nem fűtött pincében van, akkor a Penoplex vastagsága körülbelül 50 mm legyen. És ha egy lakóház alján, akkor elég egy 30 mm vastag lemez.

Darab a pad alatt.

Most jött a befejezés fordulója. A gőzös szobák fából készült lépcsőlapból készülnek. De nem minden bélés alkalmas ilyen fürdő munkákra. Belül a gőzkabin csak hárs, nyár vagy egzotikus afrikai abashi fával burkolható.

Gazdaságossági okokból hársot használtam, bár a nyár jobb, mivel kevésbé hajlamos a rothadásra. Egyébként nyugágyakat és fapadlót is készítettem a padlón.

Nem vásároltunk drága zuhanykabint a fürdőhöz. Emlékszik, hogy a gőzfürdő tetején vízálló gipszkarton burkolt. A döntés magára utal. A gőzfürdő oldalán egy rendes zuhanytálcát helyeztem el, és az oldalfalakat vörös üvegajtókkal helyeztem, majd rögzített karot állítottam fel a zuhanyzóegységre a gőzfürdőre.

Ami a gőzkabin ajtóit illeti, 2 lehetőség van. Olcsóbb vásárolni vagy a leginkább fából készült, szigetelt ajtót kis ablakban használni. De sokkal látványosabb megjelenésű üvegajtók. Ezek az ajtók vásárolhatók a fürdő kiegészítők boltjában, az áruk természetesen magasabb, de megéri.

Üvegajtó a gőzkabinhoz.

következtetés

Amint látja a fürdőben lévő mini szaunát, nem ilyen transzcendentális álom. Nagy kívánsággal kézzel is elvégezhető. A fotó és videó ebben a cikkben érdekesnek tartottam véleményem szerint a szaunák elrendezésével kapcsolatos információkat. Ha bármilyen kérdése van, vagy vágyakozódni szeretne arról, hogyan építetted fel fürdődet, üdvözöljük a megjegyzéseket, mindenki számára hasznos lesz.

Hogyan készítsünk otthoni szaunát a lakásban - lehetőségeket teremtünk

A város körülményei között nagyon sok ember számára nehéz időt találni arra, hogy szünetet tartson a napi rutinból, és lazítson, mind fizikailag, mind szellemileg. A cikk egy ilyen hasznos jelenséget tárgyalja, mint egy otthoni szaunát egy lakásban, mert a segítséggel a tulajdonos minden nap kikapcsolódni és élvezni fogja.

A lakás szaunájának lényege

Először is érdemes megérteni, miért van a szauna a lakásban, nem pedig a fürdők, amelyek az orosz személy számára szokásosak. Az ok valójában banális, és az eszköz egyszerűségében rejlik, hiszen a munkavállalónak nem kell vízzel és gőzzel eltávolítani, mint egy orosz fürdőben.

Azonban sok fürdőszerkezet szerelmesei azt állítják, hogy az otthoni szauna nem teszi lehetővé, hogy a gőz összes örömét és jótékony hatásait a testre érezzük. Úgy gondolják, hogy az igazi gőz csak az orosz tűzhely fűtésére szolgál.

Ennek megfelelően a fürdőben kialakított mini szauna ideális megoldás azoknak a tulajdonosoknak, akik a fürdőzést kívánják elhagyni otthonuk nélkül.

Lakás szaunák fajtái

Az apartman szauna megvásárolható készen vagy összeszerelve a saját kezével. Számos típusú kész szauna van, amelyek mérete, teljesítménye, típusa, használt fűtőberendezése (fűtőelem vagy infravörös emitter) különböznek.

Vannak szaunák zuhanykabinokkal, és a közvetlen zuhanyzó elektromos tűzhellyel, fűtéssel vagy infravörös sugárzóval (többet: "Szauna zuhanykabin - típusok, különbségek, beépítési szabályok"). Mindez a sokszínűség meghatározza az igazán jó minőségű apartman szaunák magas költségeit.

Továbbá a lakásban lévő fürdőszobában lévő szauna nem csökkenthető a helyiség méretéhez, ezért nem mindig alkalmas a meglévő elrendezésre. Szükséges figyelembe venni a jogszabály, amely meghatározza a maximális méret a lakás szaunák - 2 és 2 méter.

Így a szaunák széles választékával nagyon nehéz kiválasztani a legjobb megoldást. A méret, a felszerelés, a vizuális jellemzők nem illenek, a szauna nem harmonikusan néz ki a fényképen a fürdőszobai belső térrel kombinálva, vagy az egész szerkezet költsége csak csillagászati ​​lehet. A kész szauna jelentős előnye a gyors telepítés (több óra).

Természetesen az önszerető lakásszaunák lehetősége kiemelt fontosságú azok számára, akik pénzt takarítanak meg. Ugyanakkor azonnal meg kell határozni a telepítés hátrányát. Ugyanakkor a fotózás és a szemrevételezés során a kézzel készített szauna eredetinek tűnik. Ami a méretek és kiegészítők, akkor teljes mértékben megfelelnek a kívánságait a tulajdonos a lakás. Szintén érdemes megfontolni egy ilyen lehetőséget, mint egy kompakt szaunát egy lakás számára, ahol lehetőség van a szállításra.

A következő típusú szaunák vannak:

 • Fitobochka - az otthoni mini-szaunák, amelyek egy belső fűtőelemmel ellátott hordó formájában készülnek. A tulajdonosnak csak kinyitnia kell az ajtót, be kell mennie a hordóba, egy fa padon kell ülnie. A fej ebben az időben nincs kitéve a magas hőmérsékletnek, ami kellemes és biztonságos fürdőzést tesz lehetővé. Ezenkívül a hordó tartályt tartalmaz különféle növényi infúziók öntéséhez.
 • Hordozható szövetszauna. Ki gondolta volna, hogy egy kis szauna egy lakásban egy egyszerű fából készült keretből készült, különleges ruhával borítva. De ez igaz - a design egyfajta termosz, amelyben a hermetikus burkolat miatt a hőmérséklet optimális a fürdőkészülékek befogadásához. Az ilyen szaunát kizárólag erőteljes huzalozással kombinálhatjuk, mivel speciális fűtőtesteket használnak a fűtéshez. Az ilyen szauna kényelme az, hogy nem csak kis méretű, hanem fel lehet gördülni és áthelyezni egy másik helyre.

Általában hordozható szaunák nagyon kényelmesek, de használatuk során érdemes megjegyezni a beavatkozásokra vonatkozó biztonsági óvintézkedéseket és határidőket.

Annak ellenére, hogy elektromos mini szaunát használnak a lakásban: kész vagy önálló, akkor gondoskodni kell az optimális hő- és gőzszigetelésről, valamint magas színvonalú szellőztető rendszert kell felszerelni. Ez a feltétel nem vonatkozik kizárólag hordószaunákra és egyéb hordozható lehetőségekre. Még minimális párolgás esetén is minden kondenzátum a helyiség falaira települ, és ezt azonnal ki kell küszöbölni. A fenti kiegészítések segítenek megbirkózni ezzel a kellemetlen jelenséggel.

Ha nincs elég hely egy fürdőszobában, ha például csak egy "négyzet" marad a szaunában, akkor érdemes egy infravörös installáció mellett dönteni.

Felkészülés a szaunák építésére

Először is nagyon fontos eldönteni, hogy pontosan hol található a szauna a lakásban. Nem kell sokáig választani, mivel az egyetlen elfogadható hely a fürdőszoba és a konyha. Bizonyos esetekben lehet: kamra, folyosó vagy erkély. A legegyszerűbb megoldás a szauna behelyezése a fürdőszobába, mivel ott már minden szükséges kommunikáció megtörtént.

Ahhoz, hogy a szaunát egy másik helyre telepítsük, a teljes lakás felújítása szükséges a vízellátás szerkezetében, az elektromos energiaellátásban és a szellőztető rendszerben. Annak érdekében, hogy szaunát építsenek be egy lakásba, több szolgáltatás engedélyezésére van szükség: tűzbiztonság, egészségügyi és epidemiológiai állomások, különböző városi irodák stb.

Ennek megfelelően minden tulajdonosnak meg kell értenie, hogy mielőtt szaunát készít a fürdőszobában, fel kell mérnie az erre az eljárásra fordított időt, erőfeszítést és pénzt. A szaunaház helyének megválasztásakor érdemes megemlíteni, hogy a helyiségnek és a falaknak egy résnek kell lennie. Ellenkező esetben a falak nedvesek lehetnek, gomba vagy penész borítva stb.

Miután eldöntötte a szauna telepítési helyszínét, elkezdheti kezelni a villamosenergia-ellátás kérdését. Problémák nem fognak felmerülni azoktól a tulajdonosoktól, akik már rendelkeznek elektromos tűzhellyel, mivel a lakásban lévő huzalozás ellenáll az 5-6 kilowattos teljesítménynek. Közvetlenül a mini szaunák kemencéje körülbelül 3-4 kilowatt energiát igényel. Természetesen meg kell érteni, hogy együtt két ilyen nagy teljesítményű berendezést nem lehet használni.

Azokban az otthonokban, ahol az elektromos vezetékek eredetileg ilyen nagy terhelésre nem készülnek, a probléma két megoldást kínál:

 • kisebb teljesítményű kályhák kiválasztása (legfeljebb 2 kilowatt). Ebben az esetben figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a lakásban dolgozó szauna és az összes elektromos készülék teljes teljesítménye nem haladja meg a 3-4 kilowattot. A fűtés ugyanakkor jelentősen gyengült, ami azt jelenti, hogy mielőtt a szauna eléri az optimális hőmérsékletet, legalább 1,5-2 órát kell várnia. Megfelelő szigeteléssel ez a folyamat 30-40 percig gyorsul, de még ez sem szünteti meg a kialakult kényelmetlenséget. Természetesen adományozhatsz és a szauna mennyiségét is;
 • a második esetben külön fűtőberendezést vagy infravörös radiátort kell felszerelni egy külön sorra. Általában erre a célra 4-8 milliméteres keresztmetszetű kábelek és speciális automatikus megszakítók használhatók a tápfeszültség kikapcsolására üzemzavarok esetén. A kiváló minőségű szerelés elvégzéséhez legjobb a tanácsadás, vagy akár a villanyszereléssel foglalkozó szakember segítsége. Különösen fontos, hogy figyelembe vegyék a nagyobb páratartalmat a helyiségben, ahol a beépített szaunák az apartmanban vagy a házban kapcsolódnak. Például a szaunák gőzkamrájában nem lehet semmilyen kapcsoló vagy aljzat.

A munka befejezése után az elektromos vezetékekkel meg kell menni a készülék szellőztető rendszerébe. Leggyakrabban a lakóépületekben a szellőzés már régóta rendelkezésre áll, de a szauna üzembe helyezése előtt szükség esetén alaposan ellenőrizni és tisztítani kell. Közvetlenül a szaunakabinban két nyílással kell ellátni a szellőzést.

Kívánt esetben a fokozott hőállóságú (akár 130 Celsius fokos) ventilátorok beilleszthetők ezekbe a nyílásokba, amelyek kényszerítik a rekesz szellőzését. Vagy lezárhatja a lyukakat a fa szárnyakkal, amelyek csak akkor nyílnak meg, amikor a kabin szellőztetésére vagy az eljárások befejezésére van szükség. A legegyszerűbb csappantyú két fa lapos tárcsa építése, faragott négyszögletes szektorral. Az ilyen lemezek megfordításával nyitja vagy zárhatja be a levegő hozzáférését a fülkébe.

A fürdőszobai elrendezés befejezése után elkezdheti meghatározni a jövő szaunájának méretét. Meg kell érteni, hogy pontosan hogyan és hol található a szauna a fürdőszobában lévő lakásban, hogyan kapcsolódik az elektromos kábelezés, ahol a világítóberendezések és a szellőzőcsatorna stb.

A fürdőszobában lévő szaunának olyan magasságban kell lennie, hogy saját mennyezetje legyen, 5-10 cm-es magasságban a fürdőszobai mennyezetenél. Az elrendezésnél ezt a magasságot is figyelembe kell venni. Ha a mennyezetet a kívánt szintre kívánja telepíteni, használjon keresztirányú gerendát, amelyen a szerkezetet tartják.

Legjobb, ha a fülke 5 keresztirányú pántja van: alatta, fölötte (a szauna mennyezetén), közvetlenül a mennyezet szintjén (szélesebb gerendát használják, mint a többi), és két középen is a teljes szerkezet magassága. Az ilyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a szaunatér a szükséges merevséget, megbízhatóságát növelje és növelje az élettartamot.

Nagyon fontos eldönteni, hogy a szauna ajtó milyen tervezése lesz. A fő lehetőségek a következők: egy fából készült ajtó üvegbetétekkel vagy monolitikus üvegajtóval. Fontos tudni, hogy szükség van az ajtó kialakításában lévő üvegre, és hőkezelésre van szükség.

A szauna független telepítése

A rendszer telepítésének megkezdése előtt alaposan meg kell vizsgálni a helyiségben lévő falak kezelését, a gombák és a penész előfordulása elleni speciális előkészületekkel. A fertőtlenítőszerek kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a gyártó megemlítette, hogy alkalmassá teszi őket fürdők és szaunák használatára.

Minden fa elemet vegyülettel kell kezelni, hogy megkönnyítse az anyag működését magas hőmérsékleten. Ezután a szaunában egy fából készült keret összeszerelhető a helyiség térfogatával vagy közvetlenül a helyszínre, amely a telepítéshez van fenntartva.

Már említettük, hogy fenn kell tartani a szauna és a fürdőszoba mennyisége közötti különbséget. Megtalálható: a szellőzőcsatorna és egyes esetekben az elektromos vezeték. Lehetőség van a mennyezet hőszigetelő tulajdonságainak javítására egy helyiségben úgy, hogy fóliával bevont réteggel borított hőszigetelő szőnyegeket borítanak.

A keret oly módon van összeállítva, hogy az útmutatók között 50-60 centiméteres intervallum figyelhető meg. Ha fektető szigetelőszőnyegről beszélünk, akkor a szélességük nagyobb legyen, mint a megadott intervallum 2 centiméterrel. Különösen nem szükséges a kiadások megszilárdítása. Ezen a ponton a hullámos tömlõhöz rögzített elektromos vezetékek elhelyezése is.

Fontos, hogy a huzal maga ellenálljon a magas hőmérsékleteknek. A fenti lépésekkel párhuzamosan megkezdheti munkáját a szellőztető csatornák visszavonása a szaunával szemben.

A fa keret felépítése után hőszigetelést kell kialakítani a szaunában. Ehhez szigetelőanyagokat kell elhelyezni a fülke minden felületén. A legnépszerűbb anyagot basalt mannának tekintik, de manapság a kifejlesztett anyag sokkal hatékonyabb - tépőzáras szőnyegek. A szabvány szerint a szigetelési réteg körülbelül 10 cm, de kissé eltérhet, figyelembe véve a kiválasztott szigetelőanyag jellemzőit.

Helyezett matracok a rácsok között a rácsok telepítésénél, kis erőfeszítéssel. Ehhez a szőnyegeknek kissé nagyobbnak kell lenniük, mint a rudak között. Ebben az esetben a szőnyegeket szorosan tartják, és kilyukasztják a körmöket. Figyelembe kell venni, hogy a tömítés minden rése a hőenergia szivárgását okozhatja.

Ezt követően fóliázott anyagok gőzölő rétegét alkalmazzák, mivel a legjobban végzik feladataikat és növelik a hőszigetelés mértékét. Ha ilyen anyagot fektetnek a fülkében lévő fóliával, akkor a hőenergia visszaverődésének hatása keletkezik. Az anyag 10-15 centiméteres ásóval átfedésben van, és az ízületeket ragasztószalaggal ragasztják. A kereten az ilyen anyagot kis szögek vagy tűzőkapcsok segítségével rögzítik az építési tűzőből. A fólia 2 hüvelyknyi mélyedéssel van ellátva, melyet taposópadon kell kárpitozni.

A lakás szaunájának kabinjának kárpitjaként legjobb a keményfa bélés használata, amely nem bocsát ki semmilyen olyan gyantát, amely fűtött állapotban veszélyes a bőrön. Így felhasználható éger vagy mész béléshez, valamint tűlevelűekhez, de folyamatban van a gyanta eltávolítására (ez ritkán elérhető és rendkívül költséges).

A gyantát sem szabad maga eltávolítani egy ilyen falpanelről. A bélés rögzítéséhez felhasznált kötőelemeket be kell süllyeszteni az anyagba, így melegítéskor nem károsítják a fürdőzés bőrét.

A lakás szaunák kis méretének köszönhetően a burkolatot vízszintesen kell rögzíteni, ami vizuálisan nagyobb lesz a kabin belsejében. Ugyanakkor a szekrényajtó, a ventilátorok és a szellőzőnyílások csappantyúi vannak felszerelve. További légáramlás lehetséges a fülkében lévő ajtó alatt maradt rés miatt. El kell hagyni, mert a fülke teljes feszültsége negatív megnyilvánulásokhoz vezet az emberi testben, amely az eljárást elvégezte.

A szaunában jó minőségű padlóburkolatot kell elhelyezni. Ha a telepítés a fürdőszobában történik, ahol már van egy csempe, akkor is használható. Más esetekben javasolt a fapadló elhelyezése vagy új kerámia bevonat elhelyezése.

Az utolsó szakaszban a sütőt és a világítást. Az elektromos sütő előre meghatározott helyen van felszerelve. Fontos, hogy egy 5-10 cm-es távolságban egy fából készült kerítéssel zárja le. A tűzhely mögötti falszakaszt hőálló anyaggal kell elhelyezni.

Az eredmény

A cikk részletesen leírja a szaunák lakóépületben való telepítésének jellemzőit és feltételeit. Ha az elvégzett munkákkal összhangban elvégzi az összes munkát, akkor minőségi szaunát kaphat anélkül, hogy elhagyná otthonát. Akkor is fordulhat a professzionális építők számára, akik vállalják a felelősséget minden szakaszban - a szükséges anyagok és kiegészítők beszerzésétől a szauna üzembe helyezéséhez és üzembe helyezéséhez.

Otthoni mini szauna az apartman vagy a ház fürdőszobájában

Cikkek ebben a témában:

A házban vagy a lakásban kényelmesen van egy kis szauna a fürdőszobában közvetlenül a fürdőszobában. Az otthoni mini szauna előnyei:

 • Lehetővé teszi, hogy bármikor fürödjenek, haza nem hagyva.
 • Az ilyen otthoni szaunák felkészítése és felmelegedése meglehetősen gyors.
 • A mini szaunák energiaköltsége minimális.
 • A fürdőszoba szaunájának építése olcsóbb lesz, mint bármely más helyen. És a lakásban ez talán az egyetlen lehetőség.

A mikroklíma típusai a szaunában

A fürdőszobában egy szauna egy olyan kabin, amelyben a szükséges mikroklíma jön létre. Három különböző típusú mikroklíma hozható létre ugyanabban a szaunakamrában:

 • Száraz vagy finn szauna, amelynek levegője 90-110 o C-ra melegszik. A levegő relatív páratartalma ezen a hőmérsékleten kb. 10%. Összehasonlításképpen, egy közönséges szobában, ez a szám általában 40-60% tartományban van. A magas hőmérséklet és a száraz levegő hatással van egy személyre a szaunában, hogy intenzíven izzadjon.
 • A szauna nedves - a levegőt csak 70-90 o C-ra melegítik. A levegő relatív páratartalma azonban magasabb - 25-40%. A páratartalom növelése érdekében a kályha-fűtőelem rekeszében lévő forró kőzeteket vízre öntik.
 • A gőz szauna (Hammam, Tilarium) - a hőmérséklet még alacsonyabb - kevesebb, mint 60 o C-on. A gőz szaunában lévő levegőt speciális gőzfejlesztővel vízgőzzel telítik. Ha gyógynövény infúziókat ad hozzá a gőzfejlesztőhöz, belélegezni lehet a szaunában. A gőzszauna mikroklíma mindenki számára kényelmes, beleértve a gyermekeket is.

A gőz szaunát török ​​(hamam) vagy római (tilarium) fürdőnek is nevezik. Az ilyen fürdőben a legtöbb ember körülbelül 40 ° C-os hőmérsékleten és 100% relatív páratartalom mellett érezheti magát.

A gőzfürdőben alkalmazott eljárások nem jelentenek jelentős terhelést az emberi testre. Ezért a gőz szaunát minden korosztály használhatja, minimális egészségügyi korlátozásokkal és olyan gyakran, amennyit csak akar, legalábbis minden nap. Ezenkívül néhány perc alatt létrehozható a gőzszagban szükséges mikroklíma.

A mikroklíma paramétereinek száraz és nedves szaunában történő kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy ragaszkodjanak a 110-es szabályhoz. E szabály szerint a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeinek összege nem haladhatja meg a 110-et. Például 65 ° C-os szaunahőmérsékleten a páratartalom nem haladhatja meg a 45% -ot.

Méretek és eszközök mini szaunák

Vannak kész szaunák - kabinok, amelyeket egyszerűen a fürdőszobában helyeznek el. A fülke méretei változhatnak. A legkisebb kétágyas kabinokban csak a padon lehet ülni. Kényelmesebb a fürdőkészüléket a 2x1,6 m-es fülkében és 2x2 m-es fülkében. Az ilyen fülkékben már lefeküdhetsz, és nem egyedül, de együtt. A szaunakabin magassága kb. 2 m legyen.

A fülke belsejében egy elektromos szauna kályha, valamint fából készült padok és polcok két vagy három szinten. A fülke és a mennyezet egy háromrétegű szendvics, amely belső fa panelekből, hőszigetelésből, ásványgyapotból és külső burkolatból áll.

Mini szauna az új házban

Bárki, aki saját szaunát szeretne - kényelmes, tágas és mindenekfelett funkcionális - gondolkodni kell már abban az időben, amikor egy projektet otthon terveztek, vagy egy kész projekt megvásárlásakor.

Egy új házban általában egy tágas fürdőszobát terveznek egy mini szaunához. A kezelések kényelmesebb feltételei megteremthetők, ha a szaunát egy speciális helyiségben helyezték el. A szimulátorokat vagy a pihenésre szolgáló bútorokat gyakran ugyanabba a helyiségbe telepítik. Jó, ha ebből a szobából kiléphetünk egy kertbe, egy teraszra vagy egy erkélyre.

Az eszközben az új házban található mini szaunák külön helyiséget biztosítanak az alagsorban vagy a padláson.

Mini szauna egy meglévő házban vagy apartmanban

A meglévő fürdőszobában a fürdőkád helyett két kabinet - egy zuhanyzó és egy szaunát - helyezhetnek el, másik lehetőségként egy fürdőszobás fürdő cseréjére egy 200x130 cm-es méretű, készen álló bódéval - zuhanyzóval és szaunával.

Egy meglévő házban a szaunát egy nagy fürdőszobában lehet felszerelni, például pincében vagy egy helyiségben lehet felszerelni.

A fülkék belső paneljei bizonyos fafajokból készülnek. Például az északi lucfenyő, fenyő vagy cédrus tűlevelű fát melegít, aromás anyagokat bocsát ki. De az aromának könnyűnek kell lennie, nem túl sok lehet. Ezért nem ajánlott a fenyőfa, amely sok gyantát tartalmaz. Az aszpen vagy a hársfa panelek a szaunában semlegesebb légkört teremtenek.

A befejezett fülkéket összeszerelt állapotban értékesítik. A fülkét a szerelési helyszínen kell összeszerelni. A kabin és a fürdőszoba falánál hagyja a 20-50 mm-es rést. szellőzéshez.

Hogyan készítsünk egy kis szaunát a saját kezünkkel

Olcsóbb, ha egy kis szaunát készít a fürdőszobában a saját kezével, beágyazva a szobába.

A fürdőszoba falai és mennyezete a szauna helyén ásványgyapot szigetelés a falon belül. Könnyebben rögzíthető a szauna fából készült bélése a fadobozba.

A szaunát a fürdő többi részétől elválasztó falak keretre vannak szerelve, ugyanúgy, ahogyan a keretpartíciók kialakításakor történik. A falak a fülke is elhelyezett szigetelés.

Annak érdekében, hogy a szauna gyorsabban felmelegedjen és kevesebb energiát használjon a fűtéshez, a fűtőtest belsejében lévő összes hőelnyelő felületet - falak, mennyezetek, tömbök, betonok, valamint rönkök és gerendák - mennyezetét hőszigeteléssel kell védeni. Az ásványgyapot szigetelésének vastagsága általában 50 mm vagy 100 mm. a külső fal melegítéséhez. Ugyanebből a célból a szaunában a magasságot nem szabad 2 m-nél hosszabb ideig megtenni.

A hőszigetelésnél jobb a lemezek használata, és nem a hengerelt anyag. Az ásványgyapot lemezek sűrűbbek és kevésbé hajlamosak csúszni a függőleges felületeken.

200x200 cm méretű szaunához egy 12m2-es fürdőszoba jobban megfelel

A szauna belsejéből készült hőszigetelés hőálló (110 ° C feletti munkahőmérséklettel) borított, alumínium fóliával laminált gőzfólia. A film megakadályozza a szigetelés nedvességszigetelését, valamint védi a szauna belsejét az ásványgyapot portól és egyéb károsodástól a szigeteléstől. A film a szigetelés tetején helyezkedik el, alumínium a fülke belsejében. A kerethez rögzített fugák és helyek tömítése alumínium ragasztószalaggal történik.

Az építőipari piacon megtalálhatóak a fürdőkádakhoz kifejlesztett kőzetgyapot szigetelő lapok. Az ilyen lemezek egyrészt már alumínium fóliával vannak bevonva. A lemezek és az ízületek közötti összeszerelések során alumínium szalaggal kell ragasztani.

Mindenesetre meg kell választanod egy ásványgyapotlemezt, amely kötőanyagként ártalmatlan az ember anyagai számára. Például a homlokzati szigetelésre szolgáló lemezeket általában különféle típusú formaldehid gyanták felhasználásával állítják elő kötőanyagként. Az ilyen lemezek folyamatosan halálos gáz formaldehidet bocsátanak ki. A gázfejlesztés intenzitása fokozódik, amikor az anyagot felmelegítik.

A fa burkolat vastagsága a szaunában (falburkolat, tömbház) legalább 12 mm legyen. Milyen fából készült burkolat - fent írt.

Annak érdekében, hogy a furnér ne sötétedjen idővel és megjelenése mindig vonzó maradjon, a fát egy erre a célra tervezett folyékony, hőálló kompozíció fedezi. Például a Tikkurila "Supi Saunavaha" természetes viaszon alapuló olaj.

A kevésbé magas hőmérsékletű zónában lévő faelemeket, például a padlórácsot, az ajtó küszöböt szokásos lakkal védeni lehet.

A szauna keretén kívül fából, gipszkartonból vagy más lemezes anyagból van bevonva, kerámia burkolattal vagy műanyag panelekkel.

Fürdőszoba kabin - szaunák profilozott fából

A szauna drágább változata a fülkéből készült, teljesen szigetelés nélküli szigetelés. A fülke falai egy vékony, gyalult, profilozott, 40-80 x 140-180 mm-es szakaszból állnak. a szélén fekszik. A falak falai nem igényelnek további védelmet semmilyen film vagy kompozíció nélkül. A bár falain kívül páraáteresztő festékek és lakkok díszítik. A fürdőszoba falának és a bár falának között 20-50 mm-es szellõzõ rést hagyunk.

Meg kell jegyezni, hogy a faanyagból származó szauna fűtési ideje kismértékben emelkedni fog, mivel a fa hőkapacitása a csapágyhoz képest meglehetősen nagy.

Hogyan készítsünk szaunát

A szaunában a legjobb, hogy egy konkrét úszó padló egy réteg szigetelés az extrudált polisztirol hab. Kerámia burkolólapokat helyeznek a betonpadló alá.

A folyosókon lévő szauna padlója eltávolítható fadarabokkal van burkolva. Ez a padló nem fél a vízektől, és kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást. Még kényelmesebb lesz, ha a padlóba egy padlócsövet telepít - egy szifonnal ellátott fogantyút, hogy a vizet a csatornarendszerbe lehessen üríteni.

Ajtó a szaunához

A szaunához vezető ajtó általában fából készült. Az edzett üvegfürdők ajtói is rendelkezésre állnak. Biztonsági okokból a szaunának nyitott ajtónak nyitva kell lennie, és nem kell székrekednie, csak zárva.

A tolóajtók kényelmesek - kis helyet foglalnak el, amikor kinyitják őket, vagy ajtókat csuklósak, amelyek mindkét irányban nyitottak. Az ajtó magassága általában 180-190 cm, az ajtó szélessége változó. Az ajtónak nem szabad túl keskenynek lennie - kevesebb, mint 60 cm.

A szaunában lévő ajtók és korlátok fogantyúi fából készültek, így nem égnek a kezed.

Polcok és padok a szaunában

A szaunában lévő polcok és padok olyan fából készültek, amelyek nem tartalmaznak gyantát - nyárfa, héj vagy különböző egzotikus fajok, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Szakértők szerint ezeknek a fajtáknak a termékei a szaunában kevésbé forróak az érintésre.

A padok és polcok szélessége 31-55 cm, a padok és polcok általában két magasságú magasságban vannak. A padlóról az első szintre és a polcok közötti függőleges távolságnak kb. 40 cm-nek kell lennie, a mennyezetről a felső polcra pedig 1,2 m-es távolságban kell lennie A felső polcnak legalább 50 cm szélesnek kell lennie.A polcokat és padokat sínekből kell készíteni, a szomszédos sínek között 5-10 mm-es rés van. a szabad szellőztetéshez.

A polcok hossza, a kényelmes elrendezés miatt, fekszik le kb. 2 m. A könnyű tisztítás érdekében a szaunaházak és polcok a legkedvezőbbek - mozgóak - emelkednek vagy eltávolíthatók.

Kényelmesebb lesz ülni, és a szauna falai tiszta maradnak, ha a falak polcain és padján a háttámaszokat behelyezik.

Elektromos tűzhely - szauna fűtés

A mini szaunák melegítéséhez a legkönnyebb az elektromos tűzhely felszerelése. A kemence kapacitása a szauna méretétől függ.

Az elektromos kemence teljesítménye 1-1,5 kW. a szaunánál 1 m 2 -en. 2x2 m méretű mini szaunához elegendő egy 4-6 kW teljesítményű elektromos szauna. Ilyen kemence bármilyen probléma nélkül csatlakoztatható egy lakás vagy ház hagyományos egyfázisú villamos hálózatához.

Minél nagyobb a kemence teljesítménye, annál gyorsabban felmelegszik a szauna. A kemence kapacitása elegendőnek tekinthető, ha a szaunában lévő levegőt 20-30 perc alatt 80 ° C-ra melegítik.

Az elektromos szaunaház általában egy termosztáttal van felszerelve, amely automatikusan fenntartja a kívánt hőmérsékletet a szaunában.

A szaunában található tűzhely a padlón vagy a falon található, mindig az ajtó közelében. A kemence ilyen elrendezése hozzájárul ahhoz, hogy az ajtón átáramló hideg levegő a forró levegő áramlása révén a kemencéből gyorsan keveredik és melegítsen. Kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást, ha a sütő falra van szerelve, kis magasságban a padlóról.

Néhány kemence kialakítása megköveteli a kerítések köré építését, hogy megóvják az embereket a véletlenül megható forró részektől. Szükséges továbbá a gyári tűzbiztonsági előírások követelményeinek teljesítése is.

A szaunaház fűtéshez egy rekesz található, ahol a kövek betöltődnek. A fűtött kövek vízzel vannak átöntve, ami gőzré változik, növeli a levegő nedvességtartalmát a szaunában.

A sütőbe való behelyezéshez 40-80 mm-es frakciókat használnak. bizonyos ásványi anyagok, például diabáz, jádé és talcumbarack stb. Veszélyes a véletlenszerű kövek használata. A forró kő elönthető és szétszórhatja az öntözést. A kövek nem túl sokak lehetnek, mert a kemence tehetetlensége, következésképpen az energiafogyasztás növekedése nő.

A szakértők becslése szerint az otthoni szaunák (200x160 cm) átlagmérete egy fürdőszobai munkamenetben körülbelül 4 kWh fűtést fogyaszt. Sőt, ezen energia nagy része a házban marad, melegítve. Összehasonlításképpen 1,5 kWh-t kell használni a fűtővíz vizes zuhanyozáshoz és 6,5 kWh energiához a fürdőszobában. A fűtővízben felhasznált energia nagy része szennyvízzel és vízzel áramlik.

Például az egyik hazai gyártó a "SteamSib" márkájú falfűtőt gyártja. Az Elektrokamenka úgy van kialakítva, hogy megmelegítse és fenntartsa a kívánt hőmérsékletet a gőzfürdőben, és gőzt kapjon a kövekből.

A "SteamSib" falra szerelhető elektromos szauna fűtőtest három változatban kapható: 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményű. Méretek elektrokamenki (VhSHhG) 506h446h290 mm.

A fűtésszabályozó a távvezérlő segítségével történik. A központ egy vezérlőegységből és egy hőmérséklet-érzékelőből áll. A vezérlőegység a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a szauna fűtéséhez és a beépített hőmérséklet-érzékelőhöz van csatlakoztatva. A vezérlőegység beállítja a gőzkabin melegítésének szintjét és a szaunahőmérséklet működési idejét, valamint bekapcsolja és kikapcsolja a szauna fűtését.

Elektromos gőzfejlesztő a tűzhely helyett

A szaunában található szaunakályha két mikroklímát kínál - száraz vagy nedves szauna.

A gőzszauna mikroklíma létrehozásához szükség van egy gőzfejlesztő beszerzésére is a szaunához. A gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, és csatlakozik a vízellátáshoz. A gőzfejlesztőben a víz felmelegszik, felforródik és forró gőzré alakul, amelyet a szaunában egy csövön táplálnak. A cső hegyét a polcok alatt a szaunába helyezzük.

A beépített gőzfejlesztővel ellátott kályhák is megtalálhatók.

A fürdőszobában található mini-szaunáknál a megfelelőbb univerzális készülék - elektromos gőzölő, amellyel a gőzfürdőben a mikroklíma bármely változatát létrehozhatja.

A SteamCity (SteamCity) - mikroklimatikus fürdők létrehozására szolgáló elektromos eszköz. A bekapcsolás után mindössze 3-5 percen belül a párologtató kamrák hőmérséklete eléri a 650 ° C-ot, és az adagolóból érkező víz kezd könnyű párnává válni.

Az elektromos generátor önállóan melegítheti a kis gőzkamrákat (4-8 köbméter, a módosítástól függően). Ezenkívül a fő szauna fűtéshez egy nagy gőzkamrában is használható, akár 20 köbméterig is.

A SteamCity alkalmazható gyógykezelések és aromaterápia készítésére.

2,6 kW elektromos gőzfejlesztő. lehet az egyetlen fűtőberendezés 4 m 3 térfogatú és 5,3 kW teljesítményű gőzkamrához. elég ahhoz, hogy egy 8 m 3 -es gőzfürdőt melegítsen.

Elektromos gőzhajók mérete (HxTxD) 700x400x150 mm.

Világítás a mini szaunában

A szaunaházban speciális vízálló, zárt lámpákat kell beépíteni izzólámpával. A lámpákat általában a fal tetején helyezik el a fülke sarkában vagy mennyezetében.

Néha a lámpák a polcok alatt vagy a háttámla mögött helyezkednek el, biztonságos távolságra a kabin fából készült éghető részeitől. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez az opció olyan lámpák beszerelését igényli, amelyek ellenállnak a víz behatolásának.

A modern energiatakarékos és a LED-es lámpák nem alkalmasak a szaunakabin belsejébe történő beépítésre. Nem úgy tervezték, hogy magas környezeti hőmérsékleten üzemeljen. Az ilyen lámpák kívülről felszerelhetők, irányítva a fülke belsejében lévő fényt az üvegezésen keresztül.

Szauna szellőztetés

Győződjön meg arról, hogy gondoskodjon a szellőztetés home szaunáról A szauna falában, a padló alatti levegő belépő nyílása van. A levegő beömlését a tűzhely alá kell helyezni - vagy a kályha közelében. A lyuk területe kb. 125 cm 2.

Ha kilép a levegőből a tetején, a szauna falában vagy mennyezetében, helyezzen el egy másik lyukat. A kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben a szivárgó belsejéből és a szauna ajtajából áll. A kipufogó lyuk területe kétszer akkora, mint 250 cm2.

A be- és kipufogónyílásoknak és a szaunák ajtajának a fürdőszobába kell menniük. A levegő a szaunából a fürdőszobába és a hátsó térben csökkenti a hőveszteséget, hozzájárul a fürdő fűtéséhez.

A gőzkabin melegítésének idején a kipufogó szellőzőnyílást lefedik - a szauna gyorsabban felmelegszik. Az eljárás végén a lyuk teljesen kinyílik, hogy kiszáradjon a kabin.

A fürdőszobában, ahol a szauna található, elszívó szellőztető csatornának kell lennie az utcán. Elektromos ventilátor van felszerelve a kipufogócsőben.

Gazdaság - szellőztető csatorna a szaunában

Gondos tulajdonosok, hogy a szauna melegét a ház fűtésére költsék, gondoskodjanak egy gazdaságos csatornaról, hogy levegőt vigyenek a fürdőszobából a következő helyiségbe, például a folyosóra, a csarnokba. A ventilátort a fürdő tetejéről a háztartási csatorna belsejébe melegíti, és a csövön át táplálódik, majd a padlóra kerül a következő helyiségben.

A termosztát bekapcsolja a ventilátort a gazdaságos csatornában, amikor a fürdőben a levegő hőmérséklete meghaladja a beállított értéket. A fürdőből a meleg levegő belép a folyosóra, a terembe, majd természetesen átterjed a ház más területein.

Nyáron a szaunából származó felesleges hőt eldobják, eltávolítják a meleg levegőt az utcára a kényszerszellőztetés kipufogócsövön keresztül.

Szauna gondozás

A kezeletlen fa folyamatosan romlik a nedvességnek való kitettséggel, ezért a szauna gondozása során nagyon fontos, hogy minden használat után kiszáradjon.

Ahhoz, hogy a szaunát tiszta állapotban tartsuk, az eljárások befejezése után, miközben a szauna még meleg, szükség van:

 • a szauna padokat és polcokat nedves ronggyal vagy szivacsral tisztítsa;
 • emeljük fel a rácsot vagy a matracot a padlóról, hajoljuk le a falra és hagyjuk megszáradni;
 • távolítsa el a maradék vizet, törölje le a padlót, vedd fel a nedves törülközőt;
 • nyissa ki az ajtót és a nyílást.

Ilyen körülmények között a fűtött szauna könnyen kiszárad, mivel a friss levegő gyorsan felmelegszik és nedvességet vesz. Ily módon megakadályozzuk a penész és penész előfordulását, amely gyorsan fejlődik meleg és párás környezetben.

Időközönként, mivel a szauna fa részei szennyezettek, általános tisztítást kell végezni. A fa részeit ecsettel és mosószerrel mossa le. Mosogatószereket le kell mosni, nedves ruhával törölni és szárazra törölni. Ezután kapcsolja be a kályhát és szárítsa meg a szaunát.

A szauna belső részeinek tisztítására is speciális termékek vannak, amelyeket fertőtlenítéshez is használnak, és megkönnyítik a helyiség karbantartását.

A szauna minden fából készült felületét célszerű védőszerrel lefedni (például "Supi Saunavaha" a Tikkurilától). A természetes viaszot tartalmazó kompozíció víztaszító felülettel rendelkezik. A bevonatnak köszönhetően kevésbé szennyezett és könnyebben tisztítható.

Legalább évente egyszer, a tartályt a kályha köveihez - a fűtőtestet meg kell tisztítani. Ehhez eltávolítják a kövekből, majd finom homokot és üledéket a vízből.