Legfontosabb > Dekoráció

Szauna a lakásban: hogyan kell felszerelni?

A szauna melegszik és meggyógyul, sok élményt nyújt. Sokan rendszeresen látogatják a szaunát, és megjegyzik a gyógyító pár pozitív fiatalító hatását. Hogyan lehet a szaunát bármikor elérni, és nem megy sehova, és nem egy tágas, nagy telekkel rendelkező házban, hanem lakásban? Ez a probléma egyszerűen megoldható - otthoni mini-szaunát is elhelyezhetsz, és egészséges gyógymódokat vehetsz igénybe, így csak néhány lépésnyire van a kanapéból.

Különlegességek

A kereslet megteremtette a kínálatot, így ma szelektálhatja és megvásárolhatja a szaunát minden ízléshez és pénztárcához, megrendelheti a befejezést és a tervezést, és elindíthatja szaunáját elektronikus érzékelőkkel és további lehetőségekkel. Az otthoni fürdetés nagyon kevés helyet foglal el és nem annyira villamos energiát fogyaszt. Jobb, ha az otthoni szaunát a szakemberekhez rendelik, mert nagyon szigorú követelményeket írnak elő a berendezésre, amelyet az építési szabályzatok és előírások határozzák meg. Ebben az esetben a "Épületek, lakóépületek" SNiP 31-01-2003 és a "Építészeti és tervezési megoldások lakóépületek" SNiP 31-107-2004 használják.

Ahhoz, hogy szaunát építsenek egy lakóházba, először meg kell terveznie ezt a szerkezetet, hogy megfeleljen a szabályozási dokumentumokban leírt követelményeknek.

 • a gőzfürdő által elfoglalt területnek 8 és 20 m2 között kell lennie;
 • a fürdőkádhoz csak a rothadással és gyulladással kezelt, különleges impregnálószerekkel kezelt fa használható;
 • a szaunába épített kályhákat gyárilag kell készíteni, automatikus automatikus kikapcsoláshoz 8 órás folyamatos fűtés után, vagy amikor a kritikus hőmérséklet elérte a +130 fokot;
 • a telepítés során a szükséges elemek a víz permetezéséhez és a lakás vízellátó rendszeréhez csatlakoztatott perforált csövekhez szükségesek.

A befejezett projektet össze kell hangolni a Lakástulajdonos Egyesületben, a SES-ben, az Állami Tűzoltóságban és a Rospotrebnadzorban. Ez a lista a lakástulajdonosok lakóhelyétől függően változhat.

Sikeres projekt létrehozásához ki kell választania egy megfelelő helyet a szauna helyére. Az apartmanban gyakran a fürdőszoba, ahol már van egy vízszigetelő és pára gát réteg, hanem kamra, akkor helyezze az erkélyre.

Az otthoni gőzkabin nem lehet olyan méretű, mint egy háztartásban lévő nyilvános vagy különálló szauna. Kompaktabb, kevesebb energiafogyasztása. Megvásárolhatja a kívánt méretek kész változatát. A gőzfürdő magassága nem lehet kevesebb, mint 2 méter, és minden embernek legalább 2 m2-es területnek kell lennie. A falakat, a padlót és a mennyezetet szigetelni kell.

Figyelembe kell venni a kemence energiafogyasztását is, mivel néhány apartmanban vannak korlátozások ezen a tételen. Az elektromos szauna kemencék különböző kapacitással és formatervezéssel kerülnek értékesítésre, csak egy olyan modell kiválasztása, amely megfelel a stílusnak és a specifikációknak.

Előnye és hátránya

A lakókocsi nagy előnyökkel jár. Még a költségek és a jóváhagyások ellenére is megéri.

Az otthoni gőzkabin előnyei.

 • rendszeres látogatásokkal megnövelik a megfázás és a fertőző betegségek elleni védekezést, a salakokat eltávolítják, a testsúlyt szabályozzák, az egész testet megfiatalítják, a stresszt csökkentik, sok betegséget kezelnek, keményedés történik;
 • a szárítás kiváló eszköz a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz egy kimerítő munkában vagy intenzív fizikai erőfeszítés után;
 • a fürdő eljárások elfogadásához nem kell elhagyni a házat, előre kell rendelni, órákra fizetni, sok szükséges felszerelést és dolgot kell magával vinnie;
 • A telepítés és a csatlakozás költsége a működés során gyorsan kifizetődik.

Vannak azonban relatív hátrányai is.

 • A hazai szaunák telepítésének költségvetése meglehetősen jelentős, és nem mindig áll rendelkezésre;
 • egy kis lakásban, ahol minden hasznos helyet használnak, akkor nehéz lehet ilyen szerkezetet elhelyezni;
 • az energiaköltségek és a villanyszámlák növekedése;
 • be kell tartania az összes követelményt és jóváhagyást, hogy a fürdőt jogszerűen használhassa.

Számos kompakt gőztermék létezik, azok alakja, mérete, mikroklíma, fűtési módja és fűtési hőmérséklete, valamint számos egyéb paraméter különbözik. Mindezek a tervek késztermékben megvásárolhatók és a fürdőszobába helyezhetők, amelyeket a készletből készült lemezekből és alkatrészekből állítottak össze. Talán a fürdők építése és csináld magad. A beépített szauna befogadhatja a szükséges számú embert, de nem hajtható végre teljes szétszerelés nélkül.

Számos gyártó előregyártott panelmodellt kínál puha vagy hársberendezéssel. Könnyen szerelhető egy ilyen szerkezet, a csavarokkal rögzítve, különleges utasításokkal, fényképekkel. Szükség esetén szétszedik és új összeszerelési helyre szállítják. A mínuszok közül csak korlátozott számú modell és szabványos méret figyelhető meg.

A klasszikus finn szaunát nemcsak nagyon hasznosnak tartják, hanem a legegyszerűbb telepíteni, mivel száraz gőzzel rendelkezik. Ebben az esetben nincs szükség a víz leeresztésére, további szellőztetés, mint az orosz fürdő nedves gőzzel. Még mobil mini szaunát is elhelyezhetsz.

A gőzkamrát egy tűzhely segítségével melegítik fel, amely a hálózatból táplálkozik, és úgy néz ki, mint egy kompakt szoba vagy egy zuhanykabin, amely padokkal vagy tűzhellyel rendelkezik. A száraz gőzt a gyerekek könnyebben tolerálják, és a felnőttek tovább maradhatnak a gőzfürdőben. Nagy szabad hely jelenlétében számos ember számára szaunát szervezhet, és pihenhet az egész családdal, vagy élvezheti barátaival.

A Fitobochka gyakran boróka vagy tűlevelű fából készült, speciálisan kezelve. Ez a gőzkabin kompakt és mozgatható, egy személy számára készült, a legkisebb lakásban is van hely. Úgy néz ki, mint egy fából készült hordó, egy ember ül egy padon belül, és a feje kint van. Egy ilyen hordó működik a hálózatból, nem fogyaszt sok villamos energiát, ha szükséges, könnyen áthelyezhető egy másik helyre, vagy szétszerelhető és elrejthető a szekrényben. Gyógyító tulajdonságai révén nem rosszabb a többi gőzkamra modellnél. A készlet tartalmaz egy távirányítót és egy hőmérőt a fűtés szabályozására.

Az infravörös sugárzásnak köszönhetően még több gyógyító tulajdonsága van, mint a rendszeres szauna. Az emberi test melegszik ilyen 3-4 cm-es kabinban, ami lehetővé teszi egészségügyi eljárások elvégzését számos betegség kezelésére. Az infravörös szauna hőmérséklete nem emelkedik 60 fok fölé, ami csökkenti a szív terhelését, és a személy kétszer annyit izzad, mint egy normál esetben. Az ilyen finom fűtési mód hasznos lehet a súlycsökkentésre, a salak eltávolítására és a gyulladásos folyamatokra.

Ha a lakásnak legalább 3 méteres mennyezeti magassága van, akkor törökfürdőt lehet felszerelni. A hammam nagyon magas páratartalmú, ezért a gőzfürdőt vízelvezetéssel és további szellőzéssel kell ellátni. A gőzfürdő, a vízszigetelés, a speciális hood, amelyek szükségesek a hammam, nem minden otthonok. A kupolás mennyezet kívánatos. Igen, és egy mini kabin nem elég itt, egy török ​​fürdőre több helyre van szüksége. A gőzfürdőt márvány, csempe, mozaik díszíti. Gőzfejlesztésnél a kabin gőzfejlesztővel van felszerelve.

A különleges, többrétegű szövetből készült összecsukható hordozható szaunát kompakt csomagban értékesítik, nagyon keveset, a hálózatból működik. A szövet kis hőmennyiséggel jár, ezért elég sok energiát fogyaszt. A kibontott formában az anyaggőzkabin sátornak néz ki, egy ember ül be, a fej kívül marad. Ezután rögzítse a cipzárat, és elindíthatja a fürdést. Ezt a kádat bármely szobában lehet elhelyezni, még egy szobás lakásban is.

Helymeghatározás

Az otthoni hordozható vagy összecsukható fülke a ház vagy apartman bármely alkalmas szobájába kerül. A legmegfelelőbb ez a fürdőszoba, mert már víz- és párazáró rétegekkel rendelkezik, vízálló kivitelben. Minden szükséges kommunikáció már megtörtént a fürdőszobában, nem lesz szükség újratervezésre vagy megállapodás megkötésére.

A tágas loggián vagy üvegezett erkélyen csodálatos fürdőkáddal kell csak melegíteni az erkélyt. A szellőztetést közvetlenül az utcára lehet vinni.

Egy üres kamra vagy egy tágas folyosó egy része, amely összeköti a fürdőszobát a konyhával, egy kompakt kabin használatára is használható. Ebben az esetben szükség van a felújításra, esetleg a lakás hasznos terének hatékonyabb felhasználására. A kabinet a külső falaktól távol kell elhelyezni, mivel nedvességgel és penészgombbal borítható.

Magántulajdonban a fürdőt gyakran az alagsorban vagy az alagsorban rendezik el, a mini edzőterem és a zuhany mellett. A padláson lévő fürdő is nagyszerű megoldás. Ez egy kényelmes ülősarok. Egy átgondolt megoldás a szauna rajza a még építés alatt álló ház általános kialakításában.

Méretek és eszköz

Természetesen az otthoni szauna méretei, még a legtágasabb háromszobás lakásban is, az építési szabályok és az áramfogyasztás korlátozzák. Könnyebb elrendezni egy gőzteret egy olyan házban, ahol elektromos kemencéket szereltek be. Az energiafogyasztás megengedett értékei 5-6 kW / h. Elektromos tűzhely fogyaszt 3-4 kW / h. Mindkét elektromos berendezés egyidejű működését el kell kerülni. A falhoz való távolság 2-5 cm, ez egy speciális rés a további szellőzés érdekében.

A szabványos méretű készfülkék leggyakrabban 2x1,3 m, 2x1,6 m vagy 2x2 m, a magasság körülbelül 2 m. A hammam számára a minimális magasság 2, 8 m. Egyetlen kivitel kisebb lehet szélességben és hosszúságban.

A fülke falai vázra vannak szerelve, és 12 mm széles, a gyantáktól mentes belsõ burkolatból állnak, a feldolgozásuk után pedig tûzfából is lehet használni. A burkolóréteg mögött egy páragátló, fényvisszaverő fólia réteggel. A párazáró gát megakadályozza az ásványi por behatolását a szigetelőből és megvédi a gőzből. A "torta" közepén egy réteg 100 mm széles ásványgyapot lemez található, amely megőrzi a hőt a kabinban.

A külső falakat gipszkartonra vagy más anyagokra lehet készíteni a többi helyiséggel összhangban. A gőzfürdő plafonja azonos rétegekből áll.

A padló elrendezése szintén eltér a többi helyiségtől. A beton alsó részén és egy polisztirol habréteggel, majd úszó esztrichtel, beépített vízszigetelő vízszigeteléssel. A kerámia vagy a kőlapok jól kivitelezhetők. Szükség esetén egy meleg padló rendszert telepíthet. Tegyen egy fa rácsot a csempere.

A szaunaajtók teljesen fából készülhetnek, beleértve a fogantyúkat is, és lehetnek edzett vastag üvegek. Lendülnek vagy csúsznak. A nyílás szélessége 60 cm legyen, az ülő vagy fekvő polcok két vagy három sorban helyezkednek el. A polcok szélessége kb. 35-55 cm.

A lámpákat védőfából készült rácsok zárják le, és ne engedjük át a nedvességet. Leggyakrabban sarokba, falra vagy mennyezetre helyezik őket. Csak izzólámpák világítására használják. Az infravörös lámpatestek a gőzkabin oldalára és hátsó falára vannak felszerelve.

Az elektromos kemence választása a kabin méretétől függ. A hatalom elegendőnek tekinthető, ha a gőzfürdő 20-30 perc alatt 80 fokig hevít. A tűzhely a szokásos lakossági hálózattól működik, a termosztát segít fenntartani egy állandó hőmérsékletet a gőzkamrában. Különleges ásványi anyagokat helyeznek a kőrekeszbe, amely nem hevesen hevít. A kályhák fal- és padlómodelljeit gyártják, ezek közül néhánynak vívás védelmet nyújt a véletlen égési sérülések ellen. A gőzfejlesztő igény szerint vizes gőzzel dolgozik.

A kompakt fürdő fontos eleme a szellőzés. A fal alján található a bemenet, és a tetején a kipufogó. A kályha az ajtóhoz kerül a megfelelő légáramlásra. Gőzölés után a szellőzés segít megszáradni a kabinet. A szaunában található szaunában kényelmes szellőztetés szükséges a kipufogócsappal. A magas hőmérsékletű területeken lévő kábeleket hőálló szigetelőtömlővel kell védeni.

tervezés

A klasszikus felület a gőzfürdőben különböző fajokból készül. Tökéletes ez a hárs és nyár, egzotikus fajták. A tűlevelű gyantaszerű fajták, mint például a skandináv fenyő, a boróka, a komló, előkezeltek a gyanta eltávolítására. Az afrikai abashi fa hűvösebb az érintésre az alacsonyabb hővezetőképessége miatt, arra használják, hogy a polcokat fekvő lehessen. Tartozékok is fából készülhetnek.

Az infravörös kabinok és a fito hordók is gyakran bélelt faléccsal. Néha az egyik fal vagy az ajtó üvegből készülhet. Fűtött állapotban a fa kellemes illatot ad, és az illóolajok és tinktúrák hozzáadásával a gőz valóban gyógyul. A lámpák nedvességálló üveggel vannak ellátva és a falak majdnem teljes felületét foglalják el a test egyenletes melegítésére.

A Hammam-emeleten a falak és a mennyezet márványos, és ha több költségvetési lehetőségre van szüksége, akkor mozaiklapokat vagy normál kerámiát kell elhelyezni. A mozaik hatalmas sokféle mintázatot és árnyalatot tartalmaz. A keleti stílusban díszítést készíthet, képeket készíthet, vagy előnyben részesítheti a természetes kőlapokat.

A modern avantgárd belső tér a fürdő megfelelő stílusát jelenti. Egy edzett üvegkabin csatlakozik a zuhanykabinhoz, és a legmodernebb fürdő- és gyógykezelési lehetőségekkel rendelkezik. Csillog a króm részletekkel és harmonikusan keveredik a high-tech stílusba. Jól néz ki az üvegblokkok díszítésében, érdekes fényhatások létrehozásával.

A szauna sarokkialakítása sok érdekes ötletet kínál a tervezéshez. Egy magánházban, egy tágas fürdőszobában ez az elrendezés nagyon hatásosnak tűnik, és nem igényel sok helyet, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy növelje a gőzfürdő területét. Gyakran a fülkék külső falai fából vannak díszítve, ezáltal a fürdőkád a belső tér fényes és központi tárgyát képezi.

Vélemények

Finnországban szinte mindenki rendelkezik szaunával a lakásban, ez közös dolog. Az oroszok már régóta híresek a fürdőzési eljárások tiszteletben tartásáról és szeretettségéről, így az ötlet, hogy szaunákat helyezzünk a fürdőszobába, megkóstolódott. A jól ismert finn, svéd és orosz gyártók kész szaunák előre gyártott lehetőségeket kínálnak, amelyek nagyszerű véleményeket kapnak a kompakt gőzkamrák tulajdonosai közül.

A vásárlók észreveszik az anyag kiváló minőségét és az alkatrészek összeszerelésére, a kemencék megbízhatóságára és biztonságosságára vonatkozó minőségi pontosságot, amelyek a fürdő sajátos méreteihez, a kívánt hőmérséklethez és a hosszú élettartamhoz való gyors melegítéshez választhatók.

Hogyan készítsünk otthoni szaunát a lakásban - lehetőségeket teremtünk

A város körülményei között nagyon sok ember számára nehéz időt találni arra, hogy szünetet tartson a napi rutinból, és lazítson, mind fizikailag, mind szellemileg. A cikk egy ilyen hasznos jelenséget tárgyalja, mint egy otthoni szaunát egy lakásban, mert a segítséggel a tulajdonos minden nap kikapcsolódni és élvezni fogja.

A lakás szaunájának lényege

Először is érdemes megérteni, miért van a szauna a lakásban, nem pedig a fürdők, amelyek az orosz személy számára szokásosak. Az ok valójában banális, és az eszköz egyszerűségében rejlik, hiszen a munkavállalónak nem kell vízzel és gőzzel eltávolítani, mint egy orosz fürdőben.

Azonban sok fürdőszerkezet szerelmesei azt állítják, hogy az otthoni szauna nem teszi lehetővé, hogy a gőz összes örömét és jótékony hatásait a testre érezzük. Úgy gondolják, hogy az igazi gőz csak az orosz tűzhely fűtésére szolgál.

Ennek megfelelően a fürdőben kialakított mini szauna ideális megoldás azoknak a tulajdonosoknak, akik a fürdőzést kívánják elhagyni otthonuk nélkül.

Lakás szaunák fajtái

Az apartman szauna megvásárolható készen vagy összeszerelve a saját kezével. Számos típusú kész szauna van, amelyek mérete, teljesítménye, típusa, használt fűtőberendezése (fűtőelem vagy infravörös emitter) különböznek.

Vannak szaunák zuhanykabinokkal, és a közvetlen zuhanyzó elektromos tűzhellyel, fűtéssel vagy infravörös sugárzóval (többet: "Szauna zuhanykabin - típusok, különbségek, beépítési szabályok"). Mindez a sokszínűség meghatározza az igazán jó minőségű apartman szaunák magas költségeit.

Továbbá a lakásban lévő fürdőszobában lévő szauna nem csökkenthető a helyiség méretéhez, ezért nem mindig alkalmas a meglévő elrendezésre. Szükséges figyelembe venni a jogszabály, amely meghatározza a maximális méret a lakás szaunák - 2 és 2 méter.

Így a szaunák széles választékával nagyon nehéz kiválasztani a legjobb megoldást. A méret, a felszerelés, a vizuális jellemzők nem illenek, a szauna nem harmonikusan néz ki a fényképen a fürdőszobai belső térrel kombinálva, vagy az egész szerkezet költsége csak csillagászati ​​lehet. A kész szauna jelentős előnye a gyors telepítés (több óra).

Természetesen az önszerető lakásszaunák lehetősége kiemelt fontosságú azok számára, akik pénzt takarítanak meg. Ugyanakkor azonnal meg kell határozni a telepítés hátrányát. Ugyanakkor a fotózás és a szemrevételezés során a kézzel készített szauna eredetinek tűnik. Ami a méretek és kiegészítők, akkor teljes mértékben megfelelnek a kívánságait a tulajdonos a lakás. Szintén érdemes megfontolni egy ilyen lehetőséget, mint egy kompakt szaunát egy lakás számára, ahol lehetőség van a szállításra.

A következő típusú szaunák vannak:

 • Fitobochka - az otthoni mini-szaunák, amelyek egy belső fűtőelemmel ellátott hordó formájában készülnek. A tulajdonosnak csak kinyitnia kell az ajtót, be kell mennie a hordóba, egy fa padon kell ülnie. A fej ebben az időben nincs kitéve a magas hőmérsékletnek, ami kellemes és biztonságos fürdőzést tesz lehetővé. Ezenkívül a hordó tartályt tartalmaz különféle növényi infúziók öntéséhez.
 • Hordozható szövetszauna. Ki gondolta volna, hogy egy kis szauna egy lakásban egy egyszerű fából készült keretből készült, különleges ruhával borítva. De ez igaz - a design egyfajta termosz, amelyben a hermetikus burkolat miatt a hőmérséklet optimális a fürdőkészülékek befogadásához. Az ilyen szaunát kizárólag erőteljes huzalozással kombinálhatjuk, mivel speciális fűtőtesteket használnak a fűtéshez. Az ilyen szauna kényelme az, hogy nem csak kis méretű, hanem fel lehet gördülni és áthelyezni egy másik helyre.

Általában hordozható szaunák nagyon kényelmesek, de használatuk során érdemes megjegyezni a beavatkozásokra vonatkozó biztonsági óvintézkedéseket és határidőket.

Annak ellenére, hogy elektromos mini szaunát használnak a lakásban: kész vagy önálló, akkor gondoskodni kell az optimális hő- és gőzszigetelésről, valamint magas színvonalú szellőztető rendszert kell felszerelni. Ez a feltétel nem vonatkozik kizárólag hordószaunákra és egyéb hordozható lehetőségekre. Még minimális párolgás esetén is minden kondenzátum a helyiség falaira települ, és ezt azonnal ki kell küszöbölni. A fenti kiegészítések segítenek megbirkózni ezzel a kellemetlen jelenséggel.

Ha nincs elég hely egy fürdőszobában, ha például csak egy "négyzet" marad a szaunában, akkor érdemes egy infravörös installáció mellett dönteni.

Felkészülés a szaunák építésére

Először is nagyon fontos eldönteni, hogy pontosan hol található a szauna a lakásban. Nem kell sokáig választani, mivel az egyetlen elfogadható hely a fürdőszoba és a konyha. Bizonyos esetekben lehet: kamra, folyosó vagy erkély. A legegyszerűbb megoldás a szauna behelyezése a fürdőszobába, mivel ott már minden szükséges kommunikáció megtörtént.

Ahhoz, hogy a szaunát egy másik helyre telepítsük, a teljes lakás felújítása szükséges a vízellátás szerkezetében, az elektromos energiaellátásban és a szellőztető rendszerben. Annak érdekében, hogy szaunát építsenek be egy lakásba, több szolgáltatás engedélyezésére van szükség: tűzbiztonság, egészségügyi és epidemiológiai állomások, különböző városi irodák stb.

Ennek megfelelően minden tulajdonosnak meg kell értenie, hogy mielőtt szaunát készít a fürdőszobában, fel kell mérnie az erre az eljárásra fordított időt, erőfeszítést és pénzt. A szaunaház helyének megválasztásakor érdemes megemlíteni, hogy a helyiségnek és a falaknak egy résnek kell lennie. Ellenkező esetben a falak nedvesek lehetnek, gomba vagy penész borítva stb.

Miután eldöntötte a szauna telepítési helyszínét, elkezdheti kezelni a villamosenergia-ellátás kérdését. Problémák nem fognak felmerülni azoktól a tulajdonosoktól, akik már rendelkeznek elektromos tűzhellyel, mivel a lakásban lévő huzalozás ellenáll az 5-6 kilowattos teljesítménynek. Közvetlenül a mini szaunák kemencéje körülbelül 3-4 kilowatt energiát igényel. Természetesen meg kell érteni, hogy együtt két ilyen nagy teljesítményű berendezést nem lehet használni.

Azokban az otthonokban, ahol az elektromos vezetékek eredetileg ilyen nagy terhelésre nem készülnek, a probléma két megoldást kínál:

 • kisebb teljesítményű kályhák kiválasztása (legfeljebb 2 kilowatt). Ebben az esetben figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a lakásban dolgozó szauna és az összes elektromos készülék teljes teljesítménye nem haladja meg a 3-4 kilowattot. A fűtés ugyanakkor jelentősen gyengült, ami azt jelenti, hogy mielőtt a szauna eléri az optimális hőmérsékletet, legalább 1,5-2 órát kell várnia. Megfelelő szigeteléssel ez a folyamat 30-40 percig gyorsul, de még ez sem szünteti meg a kialakult kényelmetlenséget. Természetesen adományozhatsz és a szauna mennyiségét is;
 • a második esetben külön fűtőberendezést vagy infravörös radiátort kell felszerelni egy külön sorra. Általában erre a célra 4-8 milliméteres keresztmetszetű kábelek és speciális automatikus megszakítók használhatók a tápfeszültség kikapcsolására üzemzavarok esetén. A kiváló minőségű szerelés elvégzéséhez legjobb a tanácsadás, vagy akár a villanyszereléssel foglalkozó szakember segítsége. Különösen fontos, hogy figyelembe vegyék a nagyobb páratartalmat a helyiségben, ahol a beépített szaunák az apartmanban vagy a házban kapcsolódnak. Például a szaunák gőzkamrájában nem lehet semmilyen kapcsoló vagy aljzat.

A munka befejezése után az elektromos vezetékekkel meg kell menni a készülék szellőztető rendszerébe. Leggyakrabban a lakóépületekben a szellőzés már régóta rendelkezésre áll, de a szauna üzembe helyezése előtt szükség esetén alaposan ellenőrizni és tisztítani kell. Közvetlenül a szaunakabinban két nyílással kell ellátni a szellőzést.

Kívánt esetben a fokozott hőállóságú (akár 130 Celsius fokos) ventilátorok beilleszthetők ezekbe a nyílásokba, amelyek kényszerítik a rekesz szellőzését. Vagy lezárhatja a lyukakat a fa szárnyakkal, amelyek csak akkor nyílnak meg, amikor a kabin szellőztetésére vagy az eljárások befejezésére van szükség. A legegyszerűbb csappantyú két fa lapos tárcsa építése, faragott négyszögletes szektorral. Az ilyen lemezek megfordításával nyitja vagy zárhatja be a levegő hozzáférését a fülkébe.

A fürdőszobai elrendezés befejezése után elkezdheti meghatározni a jövő szaunájának méretét. Meg kell érteni, hogy pontosan hogyan és hol található a szauna a fürdőszobában lévő lakásban, hogyan kapcsolódik az elektromos kábelezés, ahol a világítóberendezések és a szellőzőcsatorna stb.

A fürdőszobában lévő szaunának olyan magasságban kell lennie, hogy saját mennyezetje legyen, 5-10 cm-es magasságban a fürdőszobai mennyezetenél. Az elrendezésnél ezt a magasságot is figyelembe kell venni. Ha a mennyezetet a kívánt szintre kívánja telepíteni, használjon keresztirányú gerendát, amelyen a szerkezetet tartják.

Legjobb, ha a fülke 5 keresztirányú pántja van: alatta, fölötte (a szauna mennyezetén), közvetlenül a mennyezet szintjén (szélesebb gerendát használják, mint a többi), és két középen is a teljes szerkezet magassága. Az ilyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a szaunatér a szükséges merevséget, megbízhatóságát növelje és növelje az élettartamot.

Nagyon fontos eldönteni, hogy a szauna ajtó milyen tervezése lesz. A fő lehetőségek a következők: egy fából készült ajtó üvegbetétekkel vagy monolitikus üvegajtóval. Fontos tudni, hogy szükség van az ajtó kialakításában lévő üvegre, és hőkezelésre van szükség.

A szauna független telepítése

A rendszer telepítésének megkezdése előtt alaposan meg kell vizsgálni a helyiségben lévő falak kezelését, a gombák és a penész előfordulása elleni speciális előkészületekkel. A fertőtlenítőszerek kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a gyártó megemlítette, hogy alkalmassá teszi őket fürdők és szaunák használatára.

Minden fa elemet vegyülettel kell kezelni, hogy megkönnyítse az anyag működését magas hőmérsékleten. Ezután a szaunában egy fából készült keret összeszerelhető a helyiség térfogatával vagy közvetlenül a helyszínre, amely a telepítéshez van fenntartva.

Már említettük, hogy fenn kell tartani a szauna és a fürdőszoba mennyisége közötti különbséget. Megtalálható: a szellőzőcsatorna és egyes esetekben az elektromos vezeték. Lehetőség van a mennyezet hőszigetelő tulajdonságainak javítására egy helyiségben úgy, hogy fóliával bevont réteggel borított hőszigetelő szőnyegeket borítanak.

A keret oly módon van összeállítva, hogy az útmutatók között 50-60 centiméteres intervallum figyelhető meg. Ha fektető szigetelőszőnyegről beszélünk, akkor a szélességük nagyobb legyen, mint a megadott intervallum 2 centiméterrel. Különösen nem szükséges a kiadások megszilárdítása. Ezen a ponton a hullámos tömlõhöz rögzített elektromos vezetékek elhelyezése is.

Fontos, hogy a huzal maga ellenálljon a magas hőmérsékleteknek. A fenti lépésekkel párhuzamosan megkezdheti munkáját a szellőztető csatornák visszavonása a szaunával szemben.

A fa keret felépítése után hőszigetelést kell kialakítani a szaunában. Ehhez szigetelőanyagokat kell elhelyezni a fülke minden felületén. A legnépszerűbb anyagot basalt mannának tekintik, de manapság a kifejlesztett anyag sokkal hatékonyabb - tépőzáras szőnyegek. A szabvány szerint a szigetelési réteg körülbelül 10 cm, de kissé eltérhet, figyelembe véve a kiválasztott szigetelőanyag jellemzőit.

Helyezett matracok a rácsok között a rácsok telepítésénél, kis erőfeszítéssel. Ehhez a szőnyegeknek kissé nagyobbnak kell lenniük, mint a rudak között. Ebben az esetben a szőnyegeket szorosan tartják, és kilyukasztják a körmöket. Figyelembe kell venni, hogy a tömítés minden rése a hőenergia szivárgását okozhatja.

Ezt követően fóliázott anyagok gőzölő rétegét alkalmazzák, mivel a legjobban végzik feladataikat és növelik a hőszigetelés mértékét. Ha ilyen anyagot fektetnek a fülkében lévő fóliával, akkor a hőenergia visszaverődésének hatása keletkezik. Az anyag 10-15 centiméteres ásóval átfedésben van, és az ízületeket ragasztószalaggal ragasztják. A kereten az ilyen anyagot kis szögek vagy tűzőkapcsok segítségével rögzítik az építési tűzőből. A fólia 2 hüvelyknyi mélyedéssel van ellátva, melyet taposópadon kell kárpitozni.

A lakás szaunájának kabinjának kárpitjaként legjobb a keményfa bélés használata, amely nem bocsát ki semmilyen olyan gyantát, amely fűtött állapotban veszélyes a bőrön. Így felhasználható éger vagy mész béléshez, valamint tűlevelűekhez, de folyamatban van a gyanta eltávolítására (ez ritkán elérhető és rendkívül költséges).

A gyantát sem szabad maga eltávolítani egy ilyen falpanelről. A bélés rögzítéséhez felhasznált kötőelemeket be kell süllyeszteni az anyagba, így melegítéskor nem károsítják a fürdőzés bőrét.

A lakás szaunák kis méretének köszönhetően a burkolatot vízszintesen kell rögzíteni, ami vizuálisan nagyobb lesz a kabin belsejében. Ugyanakkor a szekrényajtó, a ventilátorok és a szellőzőnyílások csappantyúi vannak felszerelve. További légáramlás lehetséges a fülkében lévő ajtó alatt maradt rés miatt. El kell hagyni, mert a fülke teljes feszültsége negatív megnyilvánulásokhoz vezet az emberi testben, amely az eljárást elvégezte.

A szaunában jó minőségű padlóburkolatot kell elhelyezni. Ha a telepítés a fürdőszobában történik, ahol már van egy csempe, akkor is használható. Más esetekben javasolt a fapadló elhelyezése vagy új kerámia bevonat elhelyezése.

Az utolsó szakaszban a sütőt és a világítást. Az elektromos sütő előre meghatározott helyen van felszerelve. Fontos, hogy egy 5-10 cm-es távolságban egy fából készült kerítéssel zárja le. A tűzhely mögötti falszakaszt hőálló anyaggal kell elhelyezni.

Az eredmény

A cikk részletesen leírja a szaunák lakóépületben való telepítésének jellemzőit és feltételeit. Ha az elvégzett munkákkal összhangban elvégzi az összes munkát, akkor minőségi szaunát kaphat anélkül, hogy elhagyná otthonát. Akkor is fordulhat a professzionális építők számára, akik vállalják a felelősséget minden szakaszban - a szükséges anyagok és kiegészítők beszerzésétől a szauna üzembe helyezéséhez és üzembe helyezéséhez.

Otthoni mini szauna az apartman vagy a ház fürdőszobájában

Cikkek ebben a témában:

A házban vagy a lakásban kényelmesen van egy kis szauna a fürdőszobában közvetlenül a fürdőszobában. Az otthoni mini szauna előnyei:

 • Lehetővé teszi, hogy bármikor fürödjenek, haza nem hagyva.
 • Az ilyen otthoni szaunák felkészítése és felmelegedése meglehetősen gyors.
 • A mini szaunák energiaköltsége minimális.
 • A fürdőszoba szaunájának építése olcsóbb lesz, mint bármely más helyen. És a lakásban ez talán az egyetlen lehetőség.

A mikroklíma típusai a szaunában

A fürdőszobában egy szauna egy olyan kabin, amelyben a szükséges mikroklíma jön létre. Három különböző típusú mikroklíma hozható létre ugyanabban a szaunakamrában:

 • Száraz vagy finn szauna, amelynek levegője 90-110 o C-ra melegszik. A levegő relatív páratartalma ezen a hőmérsékleten kb. 10%. Összehasonlításképpen, egy közönséges szobában, ez a szám általában 40-60% tartományban van. A magas hőmérséklet és a száraz levegő hatással van egy személyre a szaunában, hogy intenzíven izzadjon.
 • A szauna nedves - a levegőt csak 70-90 o C-ra melegítik. A levegő relatív páratartalma azonban magasabb - 25-40%. A páratartalom növelése érdekében a kályha-fűtőelem rekeszében lévő forró kőzeteket vízre öntik.
 • A gőz szauna (Hammam, Tilarium) - a hőmérséklet még alacsonyabb - kevesebb, mint 60 o C-on. A gőz szaunában lévő levegőt speciális gőzfejlesztővel vízgőzzel telítik. Ha gyógynövény infúziókat ad hozzá a gőzfejlesztőhöz, belélegezni lehet a szaunában. A gőzszauna mikroklíma mindenki számára kényelmes, beleértve a gyermekeket is.

A gőz szaunát török ​​(hamam) vagy római (tilarium) fürdőnek is nevezik. Az ilyen fürdőben a legtöbb ember körülbelül 40 ° C-os hőmérsékleten és 100% relatív páratartalom mellett érezheti magát.

A gőzfürdőben alkalmazott eljárások nem jelentenek jelentős terhelést az emberi testre. Ezért a gőz szaunát minden korosztály használhatja, minimális egészségügyi korlátozásokkal és olyan gyakran, amennyit csak akar, legalábbis minden nap. Ezenkívül néhány perc alatt létrehozható a gőzszagban szükséges mikroklíma.

A mikroklíma paramétereinek száraz és nedves szaunában történő kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy ragaszkodjanak a 110-es szabályhoz. E szabály szerint a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeinek összege nem haladhatja meg a 110-et. Például 65 ° C-os szaunahőmérsékleten a páratartalom nem haladhatja meg a 45% -ot.

Méretek és eszközök mini szaunák

Vannak kész szaunák - kabinok, amelyeket egyszerűen a fürdőszobában helyeznek el. A fülke méretei változhatnak. A legkisebb kétágyas kabinokban csak a padon lehet ülni. Kényelmesebb a fürdőkészüléket a 2x1,6 m-es fülkében és 2x2 m-es fülkében. Az ilyen fülkékben már lefeküdhetsz, és nem egyedül, de együtt. A szaunakabin magassága kb. 2 m legyen.

A fülke belsejében egy elektromos szauna kályha, valamint fából készült padok és polcok két vagy három szinten. A fülke és a mennyezet egy háromrétegű szendvics, amely belső fa panelekből, hőszigetelésből, ásványgyapotból és külső burkolatból áll.

Mini szauna az új házban

Bárki, aki saját szaunát szeretne - kényelmes, tágas és mindenekfelett funkcionális - gondolkodni kell már abban az időben, amikor egy projektet otthon terveztek, vagy egy kész projekt megvásárlásakor.

Egy új házban általában egy tágas fürdőszobát terveznek egy mini szaunához. A kezelések kényelmesebb feltételei megteremthetők, ha a szaunát egy speciális helyiségben helyezték el. A szimulátorokat vagy a pihenésre szolgáló bútorokat gyakran ugyanabba a helyiségbe telepítik. Jó, ha ebből a szobából kiléphetünk egy kertbe, egy teraszra vagy egy erkélyre.

Az eszközben az új házban található mini szaunák külön helyiséget biztosítanak az alagsorban vagy a padláson.

Mini szauna egy meglévő házban vagy apartmanban

A meglévő fürdőszobában a fürdőkád helyett két kabinet - egy zuhanyzó és egy szaunát - helyezhetnek el, másik lehetőségként egy fürdőszobás fürdő cseréjére egy 200x130 cm-es méretű, készen álló bódéval - zuhanyzóval és szaunával.

Egy meglévő házban a szaunát egy nagy fürdőszobában lehet felszerelni, például pincében vagy egy helyiségben lehet felszerelni.

A fülkék belső paneljei bizonyos fafajokból készülnek. Például az északi lucfenyő, fenyő vagy cédrus tűlevelű fát melegít, aromás anyagokat bocsát ki. De az aromának könnyűnek kell lennie, nem túl sok lehet. Ezért nem ajánlott a fenyőfa, amely sok gyantát tartalmaz. Az aszpen vagy a hársfa panelek a szaunában semlegesebb légkört teremtenek.

A befejezett fülkéket összeszerelt állapotban értékesítik. A fülkét a szerelési helyszínen kell összeszerelni. A kabin és a fürdőszoba falánál hagyja a 20-50 mm-es rést. szellőzéshez.

Hogyan készítsünk egy kis szaunát a saját kezünkkel

Olcsóbb, ha egy kis szaunát készít a fürdőszobában a saját kezével, beágyazva a szobába.

A fürdőszoba falai és mennyezete a szauna helyén ásványgyapot szigetelés a falon belül. Könnyebben rögzíthető a szauna fából készült bélése a fadobozba.

A szaunát a fürdő többi részétől elválasztó falak keretre vannak szerelve, ugyanúgy, ahogyan a keretpartíciók kialakításakor történik. A falak a fülke is elhelyezett szigetelés.

Annak érdekében, hogy a szauna gyorsabban felmelegedjen és kevesebb energiát használjon a fűtéshez, a fűtőtest belsejében lévő összes hőelnyelő felületet - falak, mennyezetek, tömbök, betonok, valamint rönkök és gerendák - mennyezetét hőszigeteléssel kell védeni. Az ásványgyapot szigetelésének vastagsága általában 50 mm vagy 100 mm. a külső fal melegítéséhez. Ugyanebből a célból a szaunában a magasságot nem szabad 2 m-nél hosszabb ideig megtenni.

A hőszigetelésnél jobb a lemezek használata, és nem a hengerelt anyag. Az ásványgyapot lemezek sűrűbbek és kevésbé hajlamosak csúszni a függőleges felületeken.

200x200 cm méretű szaunához egy 12m2-es fürdőszoba jobban megfelel

A szauna belsejéből készült hőszigetelés hőálló (110 ° C feletti munkahőmérséklettel) borított, alumínium fóliával laminált gőzfólia. A film megakadályozza a szigetelés nedvességszigetelését, valamint védi a szauna belsejét az ásványgyapot portól és egyéb károsodástól a szigeteléstől. A film a szigetelés tetején helyezkedik el, alumínium a fülke belsejében. A kerethez rögzített fugák és helyek tömítése alumínium ragasztószalaggal történik.

Az építőipari piacon megtalálhatóak a fürdőkádakhoz kifejlesztett kőzetgyapot szigetelő lapok. Az ilyen lemezek egyrészt már alumínium fóliával vannak bevonva. A lemezek és az ízületek közötti összeszerelések során alumínium szalaggal kell ragasztani.

Mindenesetre meg kell választanod egy ásványgyapotlemezt, amely kötőanyagként ártalmatlan az ember anyagai számára. Például a homlokzati szigetelésre szolgáló lemezeket általában különféle típusú formaldehid gyanták felhasználásával állítják elő kötőanyagként. Az ilyen lemezek folyamatosan halálos gáz formaldehidet bocsátanak ki. A gázfejlesztés intenzitása fokozódik, amikor az anyagot felmelegítik.

A fa burkolat vastagsága a szaunában (falburkolat, tömbház) legalább 12 mm legyen. Milyen fából készült burkolat - fent írt.

Annak érdekében, hogy a furnér ne sötétedjen idővel és megjelenése mindig vonzó maradjon, a fát egy erre a célra tervezett folyékony, hőálló kompozíció fedezi. Például a Tikkurila "Supi Saunavaha" természetes viaszon alapuló olaj.

A kevésbé magas hőmérsékletű zónában lévő faelemeket, például a padlórácsot, az ajtó küszöböt szokásos lakkal védeni lehet.

A szauna keretén kívül fából, gipszkartonból vagy más lemezes anyagból van bevonva, kerámia burkolattal vagy műanyag panelekkel.

Fürdőszoba kabin - szaunák profilozott fából

A szauna drágább változata a fülkéből készült, teljesen szigetelés nélküli szigetelés. A fülke falai egy vékony, gyalult, profilozott, 40-80 x 140-180 mm-es szakaszból állnak. a szélén fekszik. A falak falai nem igényelnek további védelmet semmilyen film vagy kompozíció nélkül. A bár falain kívül páraáteresztő festékek és lakkok díszítik. A fürdőszoba falának és a bár falának között 20-50 mm-es szellõzõ rést hagyunk.

Meg kell jegyezni, hogy a faanyagból származó szauna fűtési ideje kismértékben emelkedni fog, mivel a fa hőkapacitása a csapágyhoz képest meglehetősen nagy.

Hogyan készítsünk szaunát

A szaunában a legjobb, hogy egy konkrét úszó padló egy réteg szigetelés az extrudált polisztirol hab. Kerámia burkolólapokat helyeznek a betonpadló alá.

A folyosókon lévő szauna padlója eltávolítható fadarabokkal van burkolva. Ez a padló nem fél a vízektől, és kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást. Még kényelmesebb lesz, ha a padlóba egy padlócsövet telepít - egy szifonnal ellátott fogantyút, hogy a vizet a csatornarendszerbe lehessen üríteni.

Ajtó a szaunához

A szaunához vezető ajtó általában fából készült. Az edzett üvegfürdők ajtói is rendelkezésre állnak. Biztonsági okokból a szaunának nyitott ajtónak nyitva kell lennie, és nem kell székrekednie, csak zárva.

A tolóajtók kényelmesek - kis helyet foglalnak el, amikor kinyitják őket, vagy ajtókat csuklósak, amelyek mindkét irányban nyitottak. Az ajtó magassága általában 180-190 cm, az ajtó szélessége változó. Az ajtónak nem szabad túl keskenynek lennie - kevesebb, mint 60 cm.

A szaunában lévő ajtók és korlátok fogantyúi fából készültek, így nem égnek a kezed.

Polcok és padok a szaunában

A szaunában lévő polcok és padok olyan fából készültek, amelyek nem tartalmaznak gyantát - nyárfa, héj vagy különböző egzotikus fajok, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Szakértők szerint ezeknek a fajtáknak a termékei a szaunában kevésbé forróak az érintésre.

A padok és polcok szélessége 31-55 cm, a padok és polcok általában két magasságú magasságban vannak. A padlóról az első szintre és a polcok közötti függőleges távolságnak kb. 40 cm-nek kell lennie, a mennyezetről a felső polcra pedig 1,2 m-es távolságban kell lennie A felső polcnak legalább 50 cm szélesnek kell lennie.A polcokat és padokat sínekből kell készíteni, a szomszédos sínek között 5-10 mm-es rés van. a szabad szellőztetéshez.

A polcok hossza, a kényelmes elrendezés miatt, fekszik le kb. 2 m. A könnyű tisztítás érdekében a szaunaházak és polcok a legkedvezőbbek - mozgóak - emelkednek vagy eltávolíthatók.

Kényelmesebb lesz ülni, és a szauna falai tiszta maradnak, ha a falak polcain és padján a háttámaszokat behelyezik.

Elektromos tűzhely - szauna fűtés

A mini szaunák melegítéséhez a legkönnyebb az elektromos tűzhely felszerelése. A kemence kapacitása a szauna méretétől függ.

Az elektromos kemence teljesítménye 1-1,5 kW. a szaunánál 1 m 2 -en. 2x2 m méretű mini szaunához elegendő egy 4-6 kW teljesítményű elektromos szauna. Ilyen kemence bármilyen probléma nélkül csatlakoztatható egy lakás vagy ház hagyományos egyfázisú villamos hálózatához.

Minél nagyobb a kemence teljesítménye, annál gyorsabban felmelegszik a szauna. A kemence kapacitása elegendőnek tekinthető, ha a szaunában lévő levegőt 20-30 perc alatt 80 ° C-ra melegítik.

Az elektromos szaunaház általában egy termosztáttal van felszerelve, amely automatikusan fenntartja a kívánt hőmérsékletet a szaunában.

A szaunában található tűzhely a padlón vagy a falon található, mindig az ajtó közelében. A kemence ilyen elrendezése hozzájárul ahhoz, hogy az ajtón átáramló hideg levegő a forró levegő áramlása révén a kemencéből gyorsan keveredik és melegítsen. Kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást, ha a sütő falra van szerelve, kis magasságban a padlóról.

Néhány kemence kialakítása megköveteli a kerítések köré építését, hogy megóvják az embereket a véletlenül megható forró részektől. Szükséges továbbá a gyári tűzbiztonsági előírások követelményeinek teljesítése is.

A szaunaház fűtéshez egy rekesz található, ahol a kövek betöltődnek. A fűtött kövek vízzel vannak átöntve, ami gőzré változik, növeli a levegő nedvességtartalmát a szaunában.

A sütőbe való behelyezéshez 40-80 mm-es frakciókat használnak. bizonyos ásványi anyagok, például diabáz, jádé és talcumbarack stb. Veszélyes a véletlenszerű kövek használata. A forró kő elönthető és szétszórhatja az öntözést. A kövek nem túl sokak lehetnek, mert a kemence tehetetlensége, következésképpen az energiafogyasztás növekedése nő.

A szakértők becslése szerint az otthoni szaunák (200x160 cm) átlagmérete egy fürdőszobai munkamenetben körülbelül 4 kWh fűtést fogyaszt. Sőt, ezen energia nagy része a házban marad, melegítve. Összehasonlításképpen 1,5 kWh-t kell használni a fűtővíz vizes zuhanyozáshoz és 6,5 kWh energiához a fürdőszobában. A fűtővízben felhasznált energia nagy része szennyvízzel és vízzel áramlik.

Például az egyik hazai gyártó a "SteamSib" márkájú falfűtőt gyártja. Az Elektrokamenka úgy van kialakítva, hogy megmelegítse és fenntartsa a kívánt hőmérsékletet a gőzfürdőben, és gőzt kapjon a kövekből.

A "SteamSib" falra szerelhető elektromos szauna fűtőtest három változatban kapható: 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményű. Méretek elektrokamenki (VhSHhG) 506h446h290 mm.

A fűtésszabályozó a távvezérlő segítségével történik. A központ egy vezérlőegységből és egy hőmérséklet-érzékelőből áll. A vezérlőegység a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a szauna fűtéséhez és a beépített hőmérséklet-érzékelőhöz van csatlakoztatva. A vezérlőegység beállítja a gőzkabin melegítésének szintjét és a szaunahőmérséklet működési idejét, valamint bekapcsolja és kikapcsolja a szauna fűtését.

Elektromos gőzfejlesztő a tűzhely helyett

A szaunában található szaunakályha két mikroklímát kínál - száraz vagy nedves szauna.

A gőzszauna mikroklíma létrehozásához szükség van egy gőzfejlesztő beszerzésére is a szaunához. A gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, és csatlakozik a vízellátáshoz. A gőzfejlesztőben a víz felmelegszik, felforródik és forró gőzré alakul, amelyet a szaunában egy csövön táplálnak. A cső hegyét a polcok alatt a szaunába helyezzük.

A beépített gőzfejlesztővel ellátott kályhák is megtalálhatók.

A fürdőszobában található mini-szaunáknál a megfelelőbb univerzális készülék - elektromos gőzölő, amellyel a gőzfürdőben a mikroklíma bármely változatát létrehozhatja.

A SteamCity (SteamCity) - mikroklimatikus fürdők létrehozására szolgáló elektromos eszköz. A bekapcsolás után mindössze 3-5 percen belül a párologtató kamrák hőmérséklete eléri a 650 ° C-ot, és az adagolóból érkező víz kezd könnyű párnává válni.

Az elektromos generátor önállóan melegítheti a kis gőzkamrákat (4-8 köbméter, a módosítástól függően). Ezenkívül a fő szauna fűtéshez egy nagy gőzkamrában is használható, akár 20 köbméterig is.

A SteamCity alkalmazható gyógykezelések és aromaterápia készítésére.

2,6 kW elektromos gőzfejlesztő. lehet az egyetlen fűtőberendezés 4 m 3 térfogatú és 5,3 kW teljesítményű gőzkamrához. elég ahhoz, hogy egy 8 m 3 -es gőzfürdőt melegítsen.

Elektromos gőzhajók mérete (HxTxD) 700x400x150 mm.

Világítás a mini szaunában

A szaunaházban speciális vízálló, zárt lámpákat kell beépíteni izzólámpával. A lámpákat általában a fal tetején helyezik el a fülke sarkában vagy mennyezetében.

Néha a lámpák a polcok alatt vagy a háttámla mögött helyezkednek el, biztonságos távolságra a kabin fából készült éghető részeitől. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez az opció olyan lámpák beszerelését igényli, amelyek ellenállnak a víz behatolásának.

A modern energiatakarékos és a LED-es lámpák nem alkalmasak a szaunakabin belsejébe történő beépítésre. Nem úgy tervezték, hogy magas környezeti hőmérsékleten üzemeljen. Az ilyen lámpák kívülről felszerelhetők, irányítva a fülke belsejében lévő fényt az üvegezésen keresztül.

Szauna szellőztetés

Győződjön meg arról, hogy gondoskodjon a szellőztetés home szaunáról A szauna falában, a padló alatti levegő belépő nyílása van. A levegő beömlését a tűzhely alá kell helyezni - vagy a kályha közelében. A lyuk területe kb. 125 cm 2.

Ha kilép a levegőből a tetején, a szauna falában vagy mennyezetében, helyezzen el egy másik lyukat. A kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben a szivárgó belsejéből és a szauna ajtajából áll. A kipufogó lyuk területe kétszer akkora, mint 250 cm2.

A be- és kipufogónyílásoknak és a szaunák ajtajának a fürdőszobába kell menniük. A levegő a szaunából a fürdőszobába és a hátsó térben csökkenti a hőveszteséget, hozzájárul a fürdő fűtéséhez.

A gőzkabin melegítésének idején a kipufogó szellőzőnyílást lefedik - a szauna gyorsabban felmelegszik. Az eljárás végén a lyuk teljesen kinyílik, hogy kiszáradjon a kabin.

A fürdőszobában, ahol a szauna található, elszívó szellőztető csatornának kell lennie az utcán. Elektromos ventilátor van felszerelve a kipufogócsőben.

Gazdaság - szellőztető csatorna a szaunában

Gondos tulajdonosok, hogy a szauna melegét a ház fűtésére költsék, gondoskodjanak egy gazdaságos csatornaról, hogy levegőt vigyenek a fürdőszobából a következő helyiségbe, például a folyosóra, a csarnokba. A ventilátort a fürdő tetejéről a háztartási csatorna belsejébe melegíti, és a csövön át táplálódik, majd a padlóra kerül a következő helyiségben.

A termosztát bekapcsolja a ventilátort a gazdaságos csatornában, amikor a fürdőben a levegő hőmérséklete meghaladja a beállított értéket. A fürdőből a meleg levegő belép a folyosóra, a terembe, majd természetesen átterjed a ház más területein.

Nyáron a szaunából származó felesleges hőt eldobják, eltávolítják a meleg levegőt az utcára a kényszerszellőztetés kipufogócsövön keresztül.

Szauna gondozás

A kezeletlen fa folyamatosan romlik a nedvességnek való kitettséggel, ezért a szauna gondozása során nagyon fontos, hogy minden használat után kiszáradjon.

Ahhoz, hogy a szaunát tiszta állapotban tartsuk, az eljárások befejezése után, miközben a szauna még meleg, szükség van:

 • a szauna padokat és polcokat nedves ronggyal vagy szivacsral tisztítsa;
 • emeljük fel a rácsot vagy a matracot a padlóról, hajoljuk le a falra és hagyjuk megszáradni;
 • távolítsa el a maradék vizet, törölje le a padlót, vedd fel a nedves törülközőt;
 • nyissa ki az ajtót és a nyílást.

Ilyen körülmények között a fűtött szauna könnyen kiszárad, mivel a friss levegő gyorsan felmelegszik és nedvességet vesz. Ily módon megakadályozzuk a penész és penész előfordulását, amely gyorsan fejlődik meleg és párás környezetben.

Időközönként, mivel a szauna fa részei szennyezettek, általános tisztítást kell végezni. A fa részeit ecsettel és mosószerrel mossa le. Mosogatószereket le kell mosni, nedves ruhával törölni és szárazra törölni. Ezután kapcsolja be a kályhát és szárítsa meg a szaunát.

A szauna belső részeinek tisztítására is speciális termékek vannak, amelyeket fertőtlenítéshez is használnak, és megkönnyítik a helyiség karbantartását.

A szauna minden fából készült felületét célszerű védőszerrel lefedni (például "Supi Saunavaha" a Tikkurilától). A természetes viaszot tartalmazó kompozíció víztaszító felülettel rendelkezik. A bevonatnak köszönhetően kevésbé szennyezett és könnyebben tisztítható.

Legalább évente egyszer, a tartályt a kályha köveihez - a fűtőtestet meg kell tisztítani. Ehhez eltávolítják a kövekből, majd finom homokot és üledéket a vízből.