Legfontosabb > Tervezés

Mennyire súlya van egy öntöttvas fürdőnek?

Az akril fürdők sokfélesége ellenére az öntöttvas modellek nem adják fel pozícióikat és a kereslet továbbra is a vízvezeték-piacon maradnak. Ez a szerkezet megbízhatóságának és tartósságának, vonzó műszaki jellemzőinek köszönhető. Az öntöttvas fürdő megkülönböztető jellemzője a nagy tömeg, az ötvözet nagy sűrűsége miatt. Miért fontos figyelembe venni nemcsak a méretek, hanem a szerkezet súlyát is, hogyan lehet meghatározni egy szabványos vagy általános font közelítő súlytartományát? Értsük meg.

Anyag jellemzői és súlya

Az öntöttvas fürdőket a termék jellemzői miatt nagy biztonsági ráta jellemzi. Alapja a grafit vagy cement által képviselt szénhidrogén vegyület. A megbízhatóság és a mechanikai károsodással szembeni ellenállás közvetlen hatással van az öntöttvas termékek élettartamára. A legtöbb gyártó a 30 éves üzemidőt hívja. A gyakorlatban azonban ez az időszak gyakran 2-3-szor hosszabb.

Az öntöttvas edény ellenáll a terheléseknek és rezgéseknek. Ez lehetővé teszi a hidromasszázs berendezésekkel történő kombinálását. Érdemes megemlíteni az anyag magas hőszigetelési tulajdonságait. A víz ebben a fürdőben nagyon lassan lehűl. Az öntöttvas betét zománcozott bevonata sima és pórusokat nem tartalmaz. Ez biztosítja a termék magas antibakteriális tulajdonságait, valamint a felület öntisztító képességét. A fürdő kellemes tapintású, gyorsan felmelegszik.

A készítmény jellemzői nagy mennyiségű öntöttvas fürdőt okoznak, amely ritka esetekben kevesebb, mint 100 kg. Ha a vízzel töltött méretű betűkészletről beszélünk, súlyuk elérheti az 500 kg-ot.

A termék súlyát nemcsak a vásárolt fürdő költségének és jellemzőinek kiszámításánál kell figyelembe venni. Sokkal fontosabb a padlók teherbírásának kiszámítása. A nehéz öntöttvas fürdőt nem lehet olyan épületekbe építeni, ahol rongyos és fapadlós padlók vannak.

A kis fürdő komoly kihívást jelenthet a fapadlók számára. Egy standard kád súlya 110 kg. Ha vízzel tölti fel, akkor a tömeg 160 kg. Hozzáadásához egy felnőtt ember súlyát, aki egy tálat kíván használni, további 80 kg. Kiderül, hogy a padlón lévő terhelés ebben az esetben 240 kg. Az olyan padlóburkolatok, amelyeknek nincs külön padlójuk, képesek 16-240 kg-ot ellenállni. Más szavakkal, a szabványos fürdő megvásárlása és felhasználása kritikus terhelést okozhat a padlón.

Ne tekintsen sok súlyt csak hátrányként. A lenyűgöző tömegű öntöttvas tálak tartósak, tartósak és ellenállóak. Nem fordulnak fel, és nem repednek fel a falakkal való összeköttetésben a rezgések hatása alatt.

Az öntöttvas fürdő nagy tömege az ötvözet magas sűrűsége (7200 kg / m3) következménye. Azonban a szén jelenléte az ötvözetet törékennyé teszi, így az öntöttvas fürdők vastag falak (legfeljebb 8-10 mm).

Szabványos paraméterek

A fürdő súlya a mérettől és a tálatól függ. A méreteknek megfelelően három típusú öntöttvas tálat különböztetünk meg.

Kicsiek

A 120x70 cm-es méret az ilyen termékekre jellemző, ezek a kompakt modellek optimálisak a kis helyiségek számára, különösen akkor, ha saroktálakat használnak. Súlyuk 77-87 kg, tálak térfogata 145-155 liter.

standard

A hossza ilyen fürdő jellemzően 150 cm, vannak olyan termékek, amelyek hossza 160 cm. Standard méretek kell tekinteni indikátorok vagy 150h70 160h70 cm. Az ilyen szerkezetek alkalmasak fürdőszobák standard lakások, teszik fürdés egy sokkal kényelmesebb eljárást. Ha a felhasználó kénytelen ültetni egy kis betűtípussal, a standard fürdőkben egy fekvő helyzetben lehet. Az ilyen készülékek tömege 92-120 kg, 160-182 l-es tálkamérettel.

nagy

Ezeknek a betűknek a mérete általában 170x70 (170x75 cm) és 180x80 cm, hossza 170 cm-től kezdődik, és eléri a 200 cm-t, egy ilyen tál 120 kg súlyú. A csökkentett tömeg a "csupasz" öntöttvas tömege. Szereléskor adja hozzá a vízvezeték súlyát (ha a csaptelep fel van szerelve a fürdőszobában), további felszerelés (pl. Hidromasszázs rendszer), víz és egy személy. A szabvány egy 1,5 literes fürdő, amelynek térfogata 162-169 liter. A súlya 90-97 kg között van.

A betű hosszának és szélességének növelésével, annak mennyiségével és súlyával. Az azonos méretű öntöttvas fürdők általában eltérnek a modelltől. A legkisebb súly a falak téglalap alakú szerkezete. A sarokbetűk, az önálló ovális és kerek betűkészletek nagy tömeggel rendelkeznek.

A régi modellek súlya

Az importméretek többnyire 15-20 kg-nak könnyebbek, mint a hazai társaik. Ez általában nem a fürdők méretének csökkenése miatt következik be. Például, a mélység fürdő európai márkák ritkán éri el a 40 cm-es (általában a hosszát az alsó a túlfolyó 35-38 cm), míg a mélysége az orosz analóg a 45-60 cm-t. A falvastagság import analógok néha 2-szer vékonyabb falvastagságú fürdők Orosz termelés. Átlagosan 6-7 mm. Ha olcsó kínai modellekről beszélünk, akkor 5 mm-t érhet el.

A súlyt a falvastagság is befolyásolja. A Szovjetunió idejének régi modelleit a vastagabb falak különböztetik meg. A modern minőségi modellek azonban elegendő 1 cm-es falvastagsággal rendelkeznek, a régi szovjet fürdők súlyát a GOST szabályozta. 150 x 70 cm méretű fürdőhöz 102 kg tömegű anyagot terveztek. A 98 kg súlyú modellek könnyű verziói is voltak.

Így a szovjet és a modern hazai társaik közötti különbség a különböző falvastagságok miatt alakul ki (modern modellek, a falak vékonyabbak) és a zománcozott bevonat (jelenleg kevésbé alkalmazható). Ebben a tekintetben a modern edények súlya 6-8 kg-mal csökkent. Az azonos méretű termék súlya különböző gyártóként változhat. Például a "Laguna - Lux" (Oroszország) cég által gyártott 150 × 70 cm méretű fürdő súlya 104 kg. Ugyanez a termék a "Roca" márkája 73 kg súlyú.

Ma kapható könnyű öntöttvas fürdő eladó. 10-50 kg-os könnyebbek lehetnek a hagyományos öntöttvas tálaknál. Ennek oka a falak és az aljzat vastagságának csökkenése.

Ha ilyen modellt vásárol, meg kell érteni, hogy rövidebb élettartama 10-15 év, és mechanikai károsodásnak van kitéve. A különbség ismerete azonban lehetővé teszi a vevő számára, hogy jobban megközelítse a minőségi termék kiválasztásának kérdését.

Mit válasszon?

Öntöttvas fürdő modell kiválasztásánál ügyelni kell a fürdőszoba területére és a padlóburkolat sajátosságaira otthon. Amikor egy kis fürdőt vásárolsz, nem aggódhatsz. Súlya faházakra érvényes. Fontos figyelni a termék mélységére.

Túl mély lesz kényelmetlen az idősek, a gyermekek és a fogyatékkal élők számára. Az optimális mélysége e személyek tartják, hogy indikátora a termék 35-37 cm. Egy felnőtt kényelmes mélysége 50-60 cm. Úgy véljük, hogy a fürdő nem tart tovább, mint 1/3 a szoba, és nem tagadhatja meg a falakat, vagy más vízvezeték.

Vásárlásakor vegye figyelembe a termék felületét. Sima, sima, egyenletes legyen a fürdő teljes felületén. A leeresztő cső nyílásának összhangban kell lennie a tálca kommunikációival. Ügyeljen a súlyra, a tál méreteire és az ilyen méretű fürdetésre vonatkozó hozzávetőleges követelményekre.

Egyes gyártók megtévesztik a vevőt, jelezve a fürdő teljes súlyát a lábakkal és a tartozékokkal együtt. Ez lehetővé teszi, hogy a tömegarány növekedését elérje, sőt még a szovjet fürdők teljesítményét is meghaladja. Ez azonban nem helyes. A potenciális vevő méretének és súlyának ismeretében hasznos tudni a csésze falainak vastagságát. Ha 5-6 mm-esek, és a gyártó jelzi a 95 kg-os, egy és fél méteres standard fürdő súlyát, ez a termék alaposabb kutatása lehet.

Próbálja megtalálni a kísérő dokumentumokban az alkatrészek és a vízvezeték súlyát (ha van benne). Ha ez az információ nem áll rendelkezésre, akkor a vevőnek tudnia kell, hogy miért nem hallgatott a gyártók ezekről a mutatókról. Ez azt jelenti, hogy már tartalmazta a tartozékok és alkatrészek súlyát a fürdő teljes tömegében.

gyártók

Az alacsony minőségű fürdő vásárlási kockázatának megszüntetése lehetővé teszi egy jól ismert, megbízható fogyasztói márka táljának megszerzését. Ezek közül a gyártók közül néhányat meg lehet jegyezni.

 • Roca (Spanyolország). A gyártó edényei vastag falak, egy zománc bevonat titán hozzáadásával, amely további szilárdságot és csúszást nem eredményez. A standard 150 x 70 medence átlagosan 73 kg súlyú.
 • Jacob Delafon (Franciaország). A márkát különböző modellek képviselik, amelyek többségének ismerős mélysége van az orosz fogyasztók számára, 40 cm vagy annál több. A tál súlya 90-145 kg.

Mennyibe kerül egy öntöttvas fürdő

A közeledő javítás egyik fő kérdése az, hogy mennyire súlya van az öntöttvas kádnak, és hogy a meglévő burkolata ellenáll-e. A kérdést másképp lehet feltenni - tetszik a forró vízben való fürdés? Ha igen, a válasz nyilvánvaló.

Az építőipari szupermarketek és a vízvezeték üzletek egyaránt kínálnak szabványos és újszerű termékekhez. De a fő paraméterük a vasnak a hőség megőrzése volt és marad.

Az öntöttvas fürdők előnyei és hátrányai

Különös jelentőséggel bír az öntöttvas fürdő 150 * 70-es szovjet időszaka, a régi épületek faházaként, ahol nincsenek betonpadlók. A legtöbb ilyen esetben a fürdet könnyebb akril vagy acél, különösen akkor, ha nincs lehetőség a hordozó elmaradása vagy a padló rendezésére.

Az öntöttvas fürdők fő előnyei a következők:

 • Nagy hőteljesítmény - az ötvözet hosszú ideig tartja a hőt. A tartály vízzel lassan, kb. 30-40 perc alatt lehűl. Ez idő alatt kényelmesen pihenhet és lazíthat a forró vízben.
 • Jó zajelnyelés. Az anyag elnyeli a folyó víz hangját.
 • Stabilitását. A terméket nehezen lehet megmozdulni vagy megfordítani.

Öntöttvas vasaló telepítéséhez nem szükséges külön pódiumot kialakítani, amely kizárja az alsó süllyedést.

Ha a házban élő embernek több mint 130 kg tömege van, akkor azt a kérdést, hogy mennyire súlyos az öntöttvas fürdő súlya, mindenképpen meg fog tartani. De ebben az esetben az acélfürdő alja deformálódik. Ráadásul a falhoz való csatlakozás hiányában könnyen átfordítható.

Jó megvilágítással a fürdőszobában, figyeljen a termék zománcozására - tökéletesen sima és sima, süllyedés és érdesség nélkül. Ennek a hatásnak a megszerzéséhez a zománcot a forró felületre közvetlenül az öntés után kell felhordani.

Az öntöttvas fürdők mérete és súlya

A modern öntöttvas fürdők 120 és 200 cm-es hosszban, 10 cm-es lépésekben, 70 cm-es és 85 cm-es szélességben, 5 cm-es szélességben kaphatók.

A legnépszerűbb termékek 150-170 cm hosszúak. Komfortosan és kényelmesen ültethetik a forró vizet. A standard szélesség 70 centiméter, elég ahhoz, hogy egy személy kényelmes legyen még nagy tömeggel is.

Az ültetőfürdők nem olyan kényelmesek, de saját vevőkkel rendelkeznek. Nagyon kicsi helyeken az ilyen termékek istenek. A 40-50 centiméteres térbeli nyereség miatt mosogatógépet vagy éjjeliszekrényt lehet elhelyezni a szobában. Az ülésfürdő hossza 120-130 cm.

Emlékezzünk arra, hogy a szovjet öntöttvas fürdő mennyire súlya 150 * 70 - körülbelül 110 kilogramm. A modern orosz gyártmányú termékeknek valamivel kisebb tömegük van, ami nem befolyásolja a tulajdonságait. Az öntvény vastagsága legalább egy centiméter, jól hőt takar, és elnyeli a hangot. Mindegyik hozzáadott öt centiméter bármely paraméterben 10 kilogramm súlyt ad.

Az importált öntöttvas fürdõk ambiciózusabb formákkal rendelkeznek, és kisebb a falvastagság csökkenése miatt. Ezenkívül a termék mélysége mindössze 30-35 centiméter. A honfitársaink számára, akik bizonyos kényelemre szoktak, ilyen kád túl kicsi lenne. Az orosz termék standard mélysége 45 centiméter. A 10 cm-es különbség a kisebb oldalon jelentős kellemetlenséget okoz egy személy számára.

A fő probléma, amikor vásárol egy fürdő öntöttvas - szállítás a padlóra. Fuvarozó lift hiányában több ember - általában legalább négy - segítségével kell beavatkozni. Különös nehézséget jelent az a tény, hogy a rakodóknak a fürdőt a levegőbe kell helyezniük, és szűk területeken kell áthúzniuk a korlátokon vagy fiókokon.

Öntöttvas kád vásárlása - választási szabályok


Az első és legfontosabb feltétel az, hogy a fürdőkádnak illeszkednie kell a helyiség méretéhez. Túl sok a rendetlenség a térben, és túl kicsi lesz kényelmetlen használni.

Vásárlás esetén minden oldalon ellenőrizze a terméket. A zománcnak egyenletesnek és egy színnek kell lennie. Ha az érdességet és az elkenődő területeket észleli, át kell vinnie a választást egy másik tárgyra. Az ilyen hibák a nedvesség behatolásához vezetnek az alapanyaghoz, az öntöttvas rozsdásodik, és jellegzetes foltok jelennek meg a zománcon. A külső oldalnak is szabadnak kell lennie a forgácsoktól, repedésektől és karcolásoktól. Ez különösen fontos olyan esetekben, amikor nem tervezi használni a dekoratív képernyőt.

A kiskereskedelmi fürdőben található javaslatok többsége számunkra négyszög alakú. Az elmúlt néhány évben az iparág kezdte a göndör termékek előállítását, a kezeléseket a könnyű használhatóság érdekében, és az alsó részeken a nagyobb biztonság érdekében.

Ha két abszolút azonos öntöttvas fürdőt láttál az ablakon, de más áron, ez azt jelenti, hogy az egyiket jobb és drágább zománc borítja. Ahogy kihasználja, a lefedettséget időről-időre frissíteni kell, de maga a termék nagyon hosszú ideig tart. Az élettartamot a gyártók határozzák meg 200 év alatt - ha nem véletlenül dobja le a kalapácsot vagy más nehéz tárgyat, amely elősegíti a repedések kialakulását.

Ne felejtse el vásárolni fürdő lábát. Ha a padló a helyiségben tökéletesen egyenletes, akkor választhat szabályozatlan lábakat, de ha nem, akkor szükséged lesz egy csavarásra, hogy a legnagyobb stabilitást elérje.

Az egész struktúrához az esztétika hozzáadásához díszítő burkolatokat lehet vásárolni a lábakon.

Öntöttvas fürdő felszerelése saját kezével - videó

1. rész

2. rész

Ha azonban először meg kell hagyják el a helyiséget, és teljesen pontosan tudja, hogy mennyi súlyt a szovjet vas kád, hívja a barátait, bérelt Győztesek és tárgyalni export - ez egy külön kiadási tételek miatt.

Kezdetben a kádat a lábakra csavarták speciális csavarokkal a konzolhoz. A terméket fejjel lefelé kell fordítani, és puha hordozóra - kartonra, régi szövetre, bármely polimer alapra kell helyezni.

A kipufogórendszerek összegyűjtése külön történik, és először a kádba helyezik a lefolyóba és a felső túlfolyóba. Ezután az alsó meredekség beállítása vízszintesen történik. Csak ezután csatlakozik a szennyvízcsatorna berendezéshez.

Kötelező lépés az egész rendszer tömítettségének ellenőrzése, beleértve a felső leeresztő túlfolyást is. A tartályt teljesen fel kell tölteni vízzel, vegye le a leeresztő dugót, és ellenőrizze az összes csatlakozást és csatlakozást.

A fürdőnek teljesen szabadon kell lennie a fal mellett, szabad hely jelenlétében, tömítőanyaggal kell elkenni.

Mennyibe kerül egy öntöttvas kád: szovjet, orosz és külföldi?

Ismeretes, hogy az öntöttvas fürdők egyik legfontosabb hátránya a súlyuk, gyakran két férfi számára is nagyon nehéz. A probléma súlyosbodik, ha szükség van egy ilyen fülke bejuttatására vagy kivételére magasépületben, teherfelvonó nélkül. A probléma megoldásához az öntöttvas fürdetés áthelyezésével és más elrendezésével kapcsolatban ismernie kell annak méretét és súlyát.

Mennyibe kerül egy szabványos öntöttvas fürdő

A standard fürdőképesség alatt négyszögletes tartályt értünk. Gyakran van kilátás a szokásos szovjet öntöttvas fürdőre.

 • A szovjet öntöttvas fürdő súlya / tömege 150 cm x 70 cm

Az ilyen fürdő tömege 80-90 kg.

 • Mérete 150x75 cm

Egy ilyen fürdő súlya 90-100 kg.

Az öntöttvas fürdő súlya és mérete 150 cm hosszú (1,5 m)

A hosszabb fürdők biztosan nehezebbek lesznek. És minél hosszabb a kád, annál nehezebb lesz a szobába helyezni, mozgatni, szétszerelni. Azonban ha fürdőt vásárolt és telepített, akkor a kényelme annak mérete, hogy visszanyerje az erőfeszítéseit és az idegeit.

Mennyibe kerül egy öntöttvas kád mérete 160, 170 és 180 cm, szélessége 70, 75, 80 és 85 cm

Adottunk tömegeket a szabványos, szovjet és orosz fürdőkből készült öntöttvasból, de ez az arány közel áll a külföldi gyártás súlyához és termékeihez.

Amint az a fenti táblázatokból látható, a fürdő hossza alapul (1,5 m, 1,6 m, 1,7 m és 1,8 m) - a leggyakoribb méretek és szélesség. A fürdők mélysége standardnak tekinthető. Ha azonban szeretne öntöttvas kádat vásárolni eredeti formájával és formájával, azt ajánlja, hogy a termék műszaki útlevelében és / vagy az eladónál adja meg a közelgő vásárlás méretét és súlyát.

Mennyire súlyos az öntöttvas kád: a beépítési jellemzők

Ez a cikk az öntöttvas fürdőkről és azok előnyeiről és hátrányairól fog szólni, mindenekelőtt arról, hogy az öntöttvas fürdő súlya, pozitív vagy negatív jellemzői.

A szovjet időkben a minőségi öntöttvas fürdők nem voltak versenyben. Napjainkban nagyon népszerűek a meglehetősen elkényeztetett fogyasztókkal szemben, és a keresletük meglehetősen stabil, mivel az öntöttvas fürdők erőssége és tartóssága messze meghaladja a többi fürdőkét.

Az egyetlen olyan árnyalat, amely gyakran zavarba hozza az öntöttvas fürdőt érdeklő személy számára, hogy mennyire súlyos ez a termék, hiszen sokan úgy vélik, hogy ez a nagy tömeg a mínusz ilyen fürdő.

Természetesen a fürdés gondos kiválasztásával számos mutató nagy szerepet játszik, beleértve a súlyt is - egy öntöttvas fürdőnek megfelelő méretei és alakja lehet, de tömege jelentősen gátolhatja a szállítást.

A szovjet időkben szokásos lakások összeszerelésénél szokásos 150x70-es öntöttvas fürdőt használtunk - súlya 100-120 kilogramm volt.

A külföldi termelés modern társainak lényegesen kevesebb súlya van, mint az öntöttvas szovjet vagy modern orosz fürdők.

Tegyük fel, hogy összehasonlítjuk egy standard hazai és importált öntöttvas fürdő 150x70-esét - a hazai modell súlya mintegy húsz kilogrammal meghaladja az importált tömegét.

Ez annak köszönhető, hogy a külföldi gyártók megpróbálják megtakarítani az anyagot, azaz olyan mutatókat, mint a fürdőkád minőségét és az erőt és a hővezetést.

Ráadásul a külföldi gyártók által képviselt öntöttvas fürdők gyakran meglehetősen kis méretűek. Például egy kültéri fürdő mélysége mindössze 35-37 centiméter, ami bizonyos kellemetlenségeket okoz egy átlagember számára, aki egyszerűen nem illeszkedik bele.

A másik dolog - egy öntöttvas kád, „Nosztalgia” termelt Novokuznetsk: ő súlya emlékeztet a súlya a szovjet vas fürdő, de a fürdő mélysége 45 cm.

Vegyük például példaként, hogy mennyire súlya van Jákób öntöttvas fürdőjének a modelltől függően:

 • JACOB DELAFON SOISSONS E2941-00: Méret - 150x70 cm, súly - 80 kg, térfogat - 80 l;
 • JACOB DELAFON SOISSONS E2931-00: Méret - 160x70 cm, súly - 84 kg, térfogat - 85 l;
 • JACOB DELAFON PARALLELE2947-00: Méret - 170x70 cm, súly - 121 kg, térfogat - 82 l;
 • JACOB DELAFON SOISSONSE2921-00: Méret - 170x70 cm, súly - 90 kg, térfogat - 88 l;
 • JACOB DELAFON MELANIEE2925-00: Méret - 170x70 cm, súly - 90 kg, térfogat - 82 liter;
 • JACOB DELAFON PARALLELE2948-00: Méret - 170x70 cm, súly - 121 kg, térfogat - 82 l;
 • JACOB DELAFON REPOSE2915-00: Méret - 170x80 cm, súly 139 kg, térfogat 119 liter, stb.

Öntöttvas fürdő

Ha abbahagyja választás egy öntöttvas kád, vegye figyelembe, hogy a fürdőszoba nyomást gyakoroltak az átfedés jön nem csak a saját, hanem a nagy súly, de a súlya beviszik a kád vízben és az ember tisztítsa meg.

Példák számítási átfedés alatt vasfürdő: például, súlya 100 kg, kád víz - 50 kg-os személy súlya 100 kg - teljes súlya 700 kg.

Tekintettel arra, hogy a fürdő 1,1 m 2, és a terület a csapágyazása - 2,2 m 2, azt találjuk, hogy a fürdő nyomást hoz létre négyzetméterenként egyenlő 320 kg, ami elfogadható érték betonozott.

A megerősítés nélküli faanyag átfedése 150-250 kg-ot képes ellenállni, az öntöttvas fürdő pedig csak kiegészítő erő alkalmazásával faszerkezetben telepíthető.

A mai napig a vasfürdő súlya nem hátrány, mivel sok gyártó már régóta vékony, de erős ahhoz vasfürdő jó termikus kapacitása, a fal vastagsága, amely általában kisebb, mint 1 cm.

Nyilvánvaló, hogy szinte lehetetlen gyártani például egy csillag alakú fürdő öntöttvasból - a leggyakoribbak az öntöttvas négyszögletes fürdők. De ebben az esetben sok tervezési megoldás létezik, például színárnyalatok, fürdőfogantyúk és egyéb kiegészítők.

Függetlenül attól, hogy milyen súlyú - időről-időre öntöttvas kád szükségessé teszi a fürdéshez zománccal való bevonást, ami a működés során megszakad. Ezért egy öntöttvas fürdő beszerzésénél figyelni kell a felületének egyenletességére és a túl erős "színkoncentrációk" hiányára. Nyilvánvaló, hogy az új fürdőben lévő zománcfoltok hiányoznak vagy lecsapódnak.

Az öntöttvas fürdő előnyei és hátrányai

Tekintsük az öntöttvas fürdők fő előnyeit:

 • Nagy szilárdság és tartósság;
  Súly vasfürdőt képest más fürdők gyakorlatilag kiküszöböli a rezgéseket, ami lehet észrevehetetlen az emberre, de lehet szivárgásmentes ízületek és a falak, a fürdő, ami a nedvesség behatolását és fejlesztése penész;
 • Az öntöttvas képes megtartani a víz hőmérsékletét, mint az acél, de nem addig, amíg az akril.
  Ezenkívül az acél fürdőkre jellemző fürdő kád feltöltésekor a vízsugár nem esik zajcsökkenéssel;
 • Egyszerűség és egyszerű gondozás. A zománcozott öntöttvas fürdők kiváló minőségűek, ami ellenáll a magas hőmérséklet és háztartási vegyi anyagok hatásainak;
 • Az öntöttvas fürdő élettartama szinte korlátlan, a gyártók három évtől 25 évig garanciát vállalnak a termékeikre.

Fontos: a jó öntöttvas életének valódi élettartama általában eléri a 25 évet.

Az öntöttvas fürdő fő hátránya a súly, ami nemcsak előnyös. Az ilyen fürdõk súlya 120 kg vagy annál több lehet, ami a szállítás során a szállítók szolgáltatásainak megfizetését teszi szükségessé.

Hasznos: Példaként összehasonlíthatjuk a vasfürdő akril kád: tömeg vasfürdő tartományok között 80 és 150 kg, míg a fürdők akril súlya átlagosan mintegy 30 kg.

Ráadásul az öntöttvas fürdők vonzereje a méretek és formák kis méretének és méretének köszönhetően csökken.

Öntöttvas fürdőméretek

Számos szabványos méretű öntöttvas fürdő található:

 • A fürdő hossza 120, 150 vagy 170 centiméter lehet;
 • A szélesség leggyakrabban 70 vagy 75 cm.

Az öntöttvas fürdő egyéb jellemzői a mérettől függenek: mennyi a súlya, a falvastagság stb.

Fontos: A fürdőmagasság európai szabványa 40-42 cm láb nélkül, mélyebb modelleknél - 40-46 cm.

Fürdőkád, fogantyúval

A klasszikus formán túl öntöttvas kádak is vannak, amelyek speciális kezeléseket tartalmaznak a nagyobb kényelem érdekében. A biztonság fokozása érdekében speciális csúszásgátló szerek is elvégezhetők az ilyen fürdők alján.

A modern piacon különböző osztályú és árú öntöttvas fürdőkádak széles választékát kínálja. Például egy magasabb osztályba vasfürdőt - a tömeg lehet ugyanaz, mint a súlya a olcsóbbak analóg, de használható lakkozással jobb minőségű, amely megtartja az eredeti megjelenését sok éven át.

Hasznos: Kínai hamisítványok széles választéka van az európai gyártók modellek számára alacsonyabb áron.

Öntöttvas fürdő beszerzése

A fürdő kiválasztásának, telepítésének és használatának megkönnyítése érdekében számos kérdésre kell döntenie:

 • A fürdő szükséges mérete (figyelembe véve a személyes kívánságokat és a helyiség méreteit);
 • A csere esetén - mi volt az öntöttvas kád súlya?
 • Milyen fürdő alakra van szükség;
 • Az az összeg, amit egy új fürdő vásárlásához költhet.

Ezután eljuthat a vízvezeték-áruházba, vagy rendelhet egy online áruházba, amely gyakran hasonló minőségű vízvezeték-felszerelést kínál.

Ráadásul a modell kiválasztásánál nem szükséges vásárolni és raktáron keresni - csak hívni és eldönteni anélkül, hogy elhagyná otthonát, ahol pontosan a fürdőt vásárolják.

A modell kiválasztásánál ajánlott tisztázni a különböző tulajdonságait, valamint meg kell határoznia a vásárolt fürdő szállítási feltételeit, amely meglehetősen súlyos. Szintén kívánatos annak feltárása, hogy lehetséges-e a meglévőt kivonni, figyelembe véve a régi öntöttvas fürdő jelentős tömegét is.

Öntöttvas fürdő felszerelése

Röviden vizsgáljuk meg az öntöttvas fürdő telepítésének főbb szakaszait:

 1. A fürdőbe lépni kell a helyiségbe, mielőtt megkezdenék a telepítést.
 1. Az öntöttvas kádat a lábakra szerelik fel, amelyek a kádban található speciális tartóelemekhez vannak rögzítve, fejjel lefelé.

A vízelvezető berendezés csatlakoztatása

 1. Következő szerelt lefolyó szerelvények, beleértve a szifont és a lefolyó túlfolyását. A kivezető nyílás az alsó nyílásba van behelyezve, és a beütött fúvóka csavarja be a póló alsó végébe, és behelyezi a szifoncsatlakozóba.

Telepítési hely

 1. A fürdőt nem kell a leeresztőnyíláshoz dönteni, de a beépített fürdő lejtését vízszintesen kell beállítani egy szinttel. A fürdőkádak állíthatóak a hatékony vízelvezetés érdekében, és biztosítják a fürdő stabilitását.
  A fürdőt szorosan a falhoz kell rögzíteni, és a csatlakozási helyeit tömítőanyaggal kell lezárni.

Csatlakoztassa a csatornába

 1. Ezután kösse össze az átfolyó szerelvényeket a csatornarendszerrel. A vízzárócsap a kipufogószelepre van szerelve, amelyhez a kád és a csatorna összekötő kiömlőcső van.
 2. Az is kívánatos, hogy végre fürdő föld összekötő egyik végét az elektromos vezeték rendszer kiegyenlíti potenciálok vagy PE-busz, és a többi - a spetsprilivu kádban testet.
 1. A végső lépés a tömítések szoros ellenõrzése a vízfürdő teljes kitöltésével. Ez megvizsgálja mind a kád és a szennyvízcsatorna összekötését, mind a túlfolyó- és kimeneti csatlakozásokat. Dale távolítsa el a leeresztő dugót, és ellenőrizze az összes ízületet, ügyelve arra, hogy ne legyen szivárgás.

Hasznos: a beépített fürdő működésének megkezdése előtt 5-7 liter hideg vízzel kell tölteni, majd csak forró vizet öntsön.

Vásárláskor vagy szállításkor gondosan ellenőrizze a fürdőkád felületét különböző hibák és károk esetén.

A felszínen mentesnek kell lennie repedések és chipek zománc, amellett, ellenőrizze a csomag tartalmát, amely gyakran tartalmaz egy fürdőbe, ehhez a lábak és a rögzítő elemek. Beszél, hogy mennyi súlyt öntöttvas kád, emlékeztetni kell arra, hogy mennyi súlyt lehet tekinteni, mint hátrány, és előnyt.

Mennyibe tud egy öntöttvas kád mérete és a tervezési jellemzők

Az öntöttvas fürdők népszerűsége az ősi idők óta. Pontosabban, a XIX. Században, az öntöttvas fürdők mellett, nem volt más eszköz a fürdőkamrák kezelésére. A szovjet öntöttvas fürdők mintegy 45 évvel ezelőtt jelentek meg a piacon. Megjegyezzük, hogy az öntöttvas típusú fürdők nem kevésbé igényesek, mint más típusúak. Sokak szerint lehetetlen ugyanazt az erőt és megbízhatóságot igénybe venni.

A legtöbb fogyasztó, aki úgy dönt, hogy öntöttvas fürdőt vásárol, megkérdezi: "Mennyire súlyos az öntöttvas kád?" Az öntöttvas kád súlya a készülék fő hátránya. A fő hátrány mellett ez a kapacitás számos előnnyel jár.

Öntöttvas súly

Az öntöttvas fürdő fő hátránya szintén előnyös. A nagy öntöttvas fürdők stabilak, tartósak és megbízhatóak. Felszerelés után a készülék határozottan "ül", és a fal és a fal között nem jelennek meg szurdokok és rések. Természetesen, ha a fürdőt többszintes épület felső szintjére kell szállítani, akkor nem nagyon kényelmes erre. Lehetetlen megbirkózni a szállítással, ezért fel kell bérelned egy mozdulatot, vagy segítséget kérhetsz a barátaidtól.

A szovjet gyártási módszer lehetővé tette az öntöttvas fürdők tartós, de nehéz termesztését. A modern technológiák felhasználásának köszönhetően a tartály súlya jelentősen csökkent. A készülék szabványos modelljének súlya 1,50 × 0,70 méter, 120 kilogramm. Még a legkisebb másolatok is, amelyek kapacitása nem több, mint 40 liter, súlya körülbelül 80 kilogramm. Megjegyezzük, hogy egy hasonló méretű akrilfürdő kb. 30 kilogramm súlyú, amely könnyen szállítható és akár önállóan is szállítható. Sok vásárló is érdekli a kérdést: "Mennyire jó az öntöttvas fürdőszobája?"

A modern konstansok, amelyeket külföldi vállalatok gyártanak, körülbelül 20 kg-val kevesebbet mérnek, mint a szovjet időkben készült modellek. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen anyagok piacán gyakran vásárolnak hamut, amelyet Kínában gyártanak, amelynek termelése jelentősen megtakarítható az elhasznált anyagoknál. A hamisítások nem rendelkeznek a szükséges szilárdsággal, stabilitással, hővezető képességgel és más műszaki jellemzőkkel, ellentétben az eredeti termékekkel.

Ezenkívül az importált fürdők olyan miniatűr méretekkel rendelkeznek, amelyek nem mindig megfelelőek a fogyasztók számára. Különösen, az ilyen termékek mélysége csak 37 cm lehet, ami nem túl kényelmes az átlagos személy fürdőfolyamatok elvégzéséhez.

Fontos tudni, hogy egyes cégek olyan minőségi anyagokat gyártanak, amelyek műszaki jellemzőivel büszkélkednek. Ezért öntöttvas fürdő vásárlásakor ügyelni kell a gyártóra. Például a spanyol fürdő Roca kiváló műszaki jellemzőkkel és megjelenéssel rendelkezik. Az ilyen szerkezetek méretei eltérőek, átlagosan a tartály mélysége 42 centiméter. Általában csak az ősi időkből származó bevált gyártóknak kell keresni. Az importált termékek kiváló minőségűek lehetnek - vékony anyagból készülnek, ezért nehéz lesz betölteni és könnyen szállítható és összeszerelni. A fém vastagsága általában nem haladja meg az 1,0 cm-t.

Az öntöttvas fürdők előnyei és hátrányai

Az öntöttvas termékek előnyei a következők:

 • megbízhatóságát, tartósságát és tartósságát. A minőségi szempontból összeszerelt termék megbízhatóan támaszkodik, külön rögzítés csak bizonyos esetekben szükséges. termékek
 • öntöttvasból nem lehet deformálódni és megereszkedni;
 • az öntöttvas termékben lévő víz sokkal hosszabb ideig hűl, mint az acélkannában lévő víz, de az akrilfürdőben lévő víz kb. kétszer annyira lehűl, mint az öntöttvas fürdőben;
 • az öntöttvas terméket lefedő zománc meglehetősen esztétikusan és vonzónak tűnik;
 • a bevonat ellenáll a vegyi anyagoknak, ezért nem igényel különleges gondozásra szolgáló eszközöket;
 • A legtöbb fogyasztó számára elfogadható a szovjet és korszerű vasöntvények ára.

Természetesen az előnyök mellett minden terméknek egyedülálló hátrányai vannak.

Az öntöttvas kapacitás hátrányai a következők:

 • amikor a fürdőt vízzel tölti fel, akkor némi időbe telik felmelegedni, mivel az öntöttvas hideg az érintőfémhez;
 • zománc bevonat nem eléggé ütésálló. Nagyon egyszerű az öntöttvas öntése egy darabból. Ezért a fürdőt védeni kell a jelentős csapásoktól és a nehéz tárgyak konténerétől való leeséshez;
 • az öntöttvas termék kicsit kényelmetlen a szállításhoz és összeszereléshez;
 • Mivel az öntöttvas öntése összetett folyamat, szinte lehetetlen geometriailag sima alakú szerkezet létrehozása.

Öntöttvas fürdő méretek

Mennyit jelent az öntöttvas kád a mérettől függően, ami sokak számára érdekes. A termékek súlya az általánosan elfogadott és szabványos méretektől függ. A szovjet idők óta a gyártók 120, 150 és 170 cm hosszúságú termékeket gyártottak. A modern gyártók 80 és 180 centiméter közötti fürdőhosszat készítenek. A fogyasztó választhatja azt a terméket, amely kényelmes lesz számára, és ideális a belsőépítészet számára.

A fürdő szélessége a legtöbb esetben 70-75 cm. A modern cégek 60-80 centiméteres termékeket gyártanak.

A termék mélysége általában 40-50 cm. A modern gyártók olyan modelleket vásárolnak, amelyek mélysége eléri a 60 centimétert. A fürdők súlya a falvastagságtól függ.

Néhány példa az öntöttvas fürdőkre:

 1. Novokuznetsk növény termel - "Nosztalgie". A termék súlya 114 kg, mérete 170 × 75 cm;
 2. A Kirov-erőmű a Laguna Luxet gyártja, amely 104 kilogramm súlyú és 150 × 70 centiméteres méretű;
 3. A "Roca Continental" súlya 73 kg. Mérete 150 × 70 cm;
 4. "Jacob Delafon" - standard fürdőméret 170 × 70. A súly 121 kg.

Az öntöttvas fürdők majdnem ugyanolyan alakúak, de a gyártók sikeresen hozzá tudnak adni néhány löketet. A piacon kaphat hidromasszázs, üldöző és egyszerű fürdő. Ezeknek a termékeknek a sorozata egyenletes színű. A termék felületét borító zománc a bézs színtől a kékig változik, de egyes gyártók bármilyen színben termékeket mutatnak be a társadalom számára.

Mint már említettük, minden tervezési megoldás könnyen alkalmazható az öntöttvas termékre. Például a Kohler gyártója sikerült kiadnia egy szögletes fürdőt, ami korábban minden gyártó számára lehetetlennek tűnt.

Természetesen a tervezési modellek többszörösen drágábbak, mint a szabványméretek egyszerű modelljei. Talán a jövőben a fogyasztók képesek lesznek bármilyen formájú, bármilyen méretű termék kiválasztására.

Az öntöttvas kád helyreállítása, hogyan lehet ezt megtanulni az oldalon található kiadványunkból.

Hogyan válasszuk ki és telepítsünk egy vízmelegítőt, ezt a cikket olvashatja.

Mit kell keresni a vásárláskor?

Mivel az anyag erősen van felszerelve, hosszú ideig telepíteni kell. Ezért kell figyelni a termék gyártójára, a termék minőségére és megjelenésére.

Hogyan válasszunk öntöttvas fürdőt?

 1. Az első dolog, amelyre figyelni kell, a felület minősége, amelyet zománc borít. Tökéletesnek, simanak és normál esztétikai megjelenésűnek kell lennie. A felszínen semmilyen repedést nem szabad észlelni. A zománc színe tiszta legyen, fényes. A vásárlás előtt érdemes kézzel átadni a termék felületét. Zökkenőmentesnek kell lennie, habarcsok és dudorok nélkül, és ha rendelkezésre állnak - jobb, ha más modelleket is nézni.
 2. A vásárlás előtt el kell döntenie a fürdő méreteit: a súlyt, a hosszúságot, a szélességet és a magasságot, mivel a fürdőnek meg kell felelnie az otthoni fürdőszobai műszaki követelményeknek. A termék szállítás közben könnyedén bejuthat az ajtóba. A vásárlás előtt a méretek meghatározása azért fontos, mert a megvásárolt termék nehezen térhet vissza a boltba.
 3. Ha a tartószerkezet a padlón, egyenetlen felületen történik, akkor a termék modelljének megvásárlását támogassa (speciális lábak);
  annak érdekében, hogy ne vásároljon olcsó kínai hamisítványt, konzultálnia kell az eladóval a gyártóval kapcsolatban, és garanciális kártyát és minden szükséges tanúsítványt igényel.

A fenti szabályok betartása mellett nem lesz nehéz megtermelni a kiváló minőségű öntöttvas termékeket még azoknál a tulajdonosoknál is, akik tapasztalatlanok a javítási munkákban.

A modern és a régi szovjet öntöttvas fürdő súlya

Az öntöttvas fürdő súlya egyik fő hátránya. Ez a hátrány a legnagyobb megnehezülést jelenti, amikor lebontják és telepítik. Minél nehezebb és nagyobb a fürdő, annál nehezebb elvégezni, vagy a lakásba vinni, annál többet kell fizetnie a szállításért.

Annak tudatában, hogy a régi vagy az új öntöttvas fürdő mennyire súlyos, akkor ésszerűen vitatkozni a mozgókkal és megmenteni a pénzét. Lehetséges, hogy miután megtudtuk az öntöttvas fürdő összes előnyét és a helyreállításuk módjait, teljesen megtagadja a helyüket.

Mennyire súlyozott az öntöttvas, vagy miért olyan nehéz

Az öntöttvas fürdőt több mint egy tucat éven keresztül méltán használják. Még a szovjet időkben is felhasználása bizonyította az öntöttvas megbízhatóságát és tartósságát.

Az ilyen fürdők egyik hátránya sok súly. Az öntöttvas nem könnyű ötvözetekhez tartozik. Sűrűsége 7200 kg / m3. Az acélhoz képest ez az ötvözet több szenet tartalmaz, ami törékennyé teszi.

Ezért annak érdekében, hogy a fürdőszoba valóban ellenálljon a deformációnak, vastag falakkal készül. A hazai gyártók fürdőinek falvastagsága 7-10 mm. Ez nagy súlyt (80 kg-tól) okoz.

Talán úgy tűnik, hogy nem igaz vagy hihetetlen tény, de az öntöttvas könnyebbé vált. Az acél sűrűsége nagyobb, mint a vasatartalom - átlagosan 7800 kg / m3.

Miért könnyebb acélkádak, mint az öntöttvas fürdők?

Az acél fürdők falvastagsága kétszer olyan kicsi (3-4 mm), mint az öntöttvas - ennek következtében a termék összsúlya kisebb.

Megváltoztatja a fürdőt, és nem választhat modellt? A felülvizsgálat kiterjed az orosz és külföldi gyártású öntöttvas fürdőkád méreteire, áraira és képeire.

Mi az üvegfüggöny a fürdõszobához?

Modern fürdők, amelyek a fürdő és a zuhany minden előnyét ötvözik. Gondolod, hogy ilyen dolgok történnek? Igen, és példák a mi cikkünkben.

Szovjet fürdők

A szovjet időkben a termékek előállítása a GOST-ok kötelező érvényű betartásától függött. A termékekre vonatkozó követelmények egyértelműen szabályozottak voltak, és a hibák tűrései kevéssé fontosak. Azonban a gyártók nem engedték be a különféle fürdők abban az időben. És maga a GOST 1154-80 maga is csak néhány módosítást tartalmazott a fürdőről:

HF (vas zománcozott);

VCM (zománcozott öntöttvas modernizált);

VCMO (frissített könnyű súly);

VChM1 (beépített keverővel bővítve);

VCHMO1 (bővített könnyűsúlyú fedélzeti keverővel).

Mindegyik típus 150 és 170 cm hosszú lehet, a 180 cm hosszú fürdők különlegesek voltak, akkoriban egy változatban készültek - HF.

Volt ott az istállófürdő, amelynek hossza csak 120 cm volt.

A GOST 1154-80 rajzokat tartalmaz, amelyekben minden típusnál minden dimenzió meghatározásra került (a lefolyókhoz, a túlfolyáshoz és a keverőhöz tartozó lyukak méretétől és távolságától függően).

Ez a GOST a figyelmeztető szavakkal kezdődött: "Az előírások be nem tartása vádat emel." Úgy tűnik, ezek a szavak hatást gyakoroltak...

Vagy a termelésirányítási rendszer sokkal magasabb volt. De most, a régi szovjet fürdő az apartmanokban messze nem gyakori.

Felújításra kerülnek, zománc borítják, akrilbélés és "hosszú máj" készítik újra a tulajdonosukat.

Szovjet - 150 cm hosszú

Ezeknek a fürdőknek a hossza függvényében különböző súlyúak voltak. A 150 cm hosszúságú szélesség 70 cm-es, az alábbiakban 1,5 m hosszúságú öntöttvas fürdő (HF) és tömege:

HF VCHM (frissített) és VCHM1 (frissített keverőszeleppel) tömeg vasfürdő 150h70 cm volt a 102 kg, rendellenességet nem volt több, mint 4 kg.

VCHMO (korszerűsített könnyűsúly) és VCHMO1 (korszerűsített könnyűsúly keverővel) kevesebbet - 98 kg-ot ugyanazzal a 150x70-es mérettel.

A könnyű, öntöttvas fürdő nem hívható meg, és ez az egyetlen negatív. Amikor lebontják, leereszkednek vagy emelkednek a padlóra, és általában szállítás közben, sok bajt okoznak.

De ez a mínusz pozitív oldala a stabilitás szempontjából - az ilyen hajó feltörése és még vízzel való feltöltése rendkívül nehéz.

Szovjet - 170 cm hosszú

Természetesen az öntöttvas fürdő hossza is befolyásolta súlyát. Az ilyen fürdők nehezebbek voltak, mint másfél méter. A 170 cm hosszú szovjet készítésű vasöntvények tömegére a következő követelmények érvényesek:

HF, HFM (korszerűsített) és HFM1 (keverővel javítva) 170x75 méretű, 118 kg súlyúak voltak. A normától való eltérés már 5 kg-ig terjedhet.

VCHMO (módosított lite) és VCHMO1 (módosított könnyű fedélzeti keverő) annak ellenére, hogy a „lite” verzió súlya mindössze 1 kg-mal kevesebb, mint a hagyományos öntöttvas kád hossza 170 cm - 117 kg. Ezen csoportban az eltérések is 5 kg.

A szabvány szélesség e hosszúság 75 cm volt.

180 cm-es kádhosszúsággal a súlynak 125 kg körülinek kellett lennie. A hiba tűrése 5 kg volt. A szélesség 1,7 m és 75 cm közötti volt.

A 120 cm-es és 70 cm-es szélességű szendvics fürdők 90 kg-ot tettek ki (a tűréshatár nem haladja meg a 3,5 kg-ot).

A modern öntöttvas fürdő súlya

Az öntöttvas fürdők megbízhatósága és tartóssága meghatározza jelentőségét és relevanciáját napjainkban.

A fürdőgyártók jelentősen bővítették a hatótávolságot a szovjet GOST-hoz képest. Standard hosszúságok maradtak: 120 cm; 150 cm; 170 cm; 180 cm és több. De itt minden faj szélessége 70-85 cm.

Ami a hazai gyártókat illeti, termékeik súlya enyhén csökkent. Ha például egy 150 cm hosszú és 70 cm széles kád tömegét vesszük figyelembe, akkor a modern fürdők mérete 8 kg-nál kisebb (kb.

A súlyt csökkentik a fürdő falvastagságának csökkentésével és a zománcréteg csökkentésével (a szovjetben túlzott vastagságban).

Mint már említettük, az öntöttvas egy törékeny ötvözet, és a vízvezetékben való használatának megbízhatósága meghatározza a falak vastagságát. A súlycsökkentés a vastagság csökkenésével magyarázható, ami a minőség csökkenéséhez vezet.

A táblázat a tömeg és méret hozzávetőleges számítását mutatja a hazai és a szovjet gyártók modern fürdõinek összehasonlítására.

A fürdő súlya a Szovjetunióban, kg

A modern fürdő súlya, kg

Orosz - 150 cm hosszú

Érdemes megjegyezni, hogy az 1989 előtt ismert "Univerzális" Novokuznetsk-üzem, mint a "Santehlit" üzem hazánkban az öntöttvas szaniteráru legnagyobb gyártója.

Termékeinek súlya alacsonyabb a szovjet fürdőkhöz képest, de mégis nem sok. Például egy 150 cm hosszú, 94 kg-os klasszikus verziójú fürdő, amely figyelembe veszi a hibákat és a Gostovski szovjet fürdőket, normának tekintette.

De a 120 cm hosszú fürdő lényegesen rosszabb, mint őse, súlya mindössze 74 kg.

De ha az orosz gyártók súlymérleg-indexe néhány évtized alatt kisebb változásokon ment keresztül, akkor a külföldi beszállítókkal való helyzet sokkal rosszabb. A tálak súlya kisebb, mint a miénk, egyenlő hosszúságú, közel 20-25 kg-mal. Ez annak köszönhető, hogy az átlagos falvastagság körülbelül 5 mm. És a zománc nagyon vékony réteggel van bevonva, és nem mindig minőségi (ha kínai termékekről beszélünk).

Orosz - hossza 170-180 cm

A modern házi fürdők gyártását a GOST 18297-96 szabályozza. Az új GOST nem ír elő követelményeket a vasöntvények tömegére vonatkozóan.

A főbb osztályzatok mérete (hosszúság, mélység, szélesség). A zománcra vonatkozó részletes követelmények.

Ezért nem érdemes beszélni az öntöttvas fürdő vastagságának megadásával, ha ez a dokumentumnak megfelel. Ez több lesz a zománc minőségének mutatója.

De még ezeket a követelményeket sem teljesíti az összes gyártó, és inkább a vízvezetékeket a műszaki előírásoknak megfelelően gyártja.

Az egyik legnépszerűbb méretet 170x70 cm-es fürdőnek tekintik - 99 kg a Kirov fürdők számára és 108 kg a Novokuznetsk-ben készült modelleknél. Az ilyen méretű importált öntöttvas fürdők súlya a gyártóktól függ - vannak olyan modellek is, amelyek könnyebbek és nehezebbek, mint az oroszok.

Hosszúsága kevesebb mint 150 cm - sessilis

A kicsi apartmanok nem mentek el, és rövidebb ültetési kádak készülnek a mai napig. Szabványos hossza 120 cm, szélessége 70 cm és mélység 38.

Azonban a piacon is rövidebb fürdőkádak vannak, amelyek mindössze 105 cm hosszúak, és az ilyen edények egyre népszerűbbek a szanatóriumok és az orvosi rendelők (pihenés, gyógytorna stb.

Egy régi fürdőt nem kell eldobni. Akril burkolat a fürdőszobában - egyszerű módja annak, hogy megmentse.

Mi a jobb? Mit válasszon? Fürdőkád vagy zuhanyzó? Tanácsunk megtalálható a linkre kattintva.

A különböző gyártók tömegének összehasonlítása (táblázat)

Az orosz piacon a különböző országok gyártói szanitereket kínálnak a gazdaságból a prémium osztályba. Sajnálatos módon csak 3 hazai gyártó van, ezek közül kettő Kirovban és egy Novokuznetskben található.

A külföldi gyártók többet fizetnek a modern ügyfelek igényeinek kielégítésére, akiknek a kínálatát 1,2-2,0 m hosszú kádak széles választékában mutatják be, és egyéni szélességük 90 cm.

Vizuálisan ismerkedhet meg az orosz és az importált modern fürdők tömegével, az alábbi táblázatban hossz és szélesség szerinti szétválasztással. Itt vannak Novokuznetsk és Kirov gyárak, a spanyol Roca Continental, a francia Jacob Delafon, a finn timo, stb.

A szovjet fürdõkkel ellentétben, a mi idõben megjelent és szabadon álló (a prémium osztályhoz tartoznak). Súlyuk és költségeik jóval magasabbak, mint a hagyományosak. Az olyan vállalatok, mint a Recor, a Novial és a KALDEWEI termelik őket.

Importált tálak vásárlásakor figyelni kell a súlyra. A gyártók egy kis trükkre mennek, jelezve a fürdő teljes súlyát, figyelembe véve a lábakat és a fogantyúkat.

A táblázatban láthatjuk, hogy az Artex gyártója, 170 cm hosszúságú, 120 kg súlyú, ami még magasabb, mint a szovjet szabvány. De ez egy összsúly, további szerelvényekkel, amelyek súlya különálló, természetesen nincs meghatározva bárhol.

Nem szabad az öntöttvas fürdőt úgy kezelni, mint az elmúlt stagnáló idők ajándékát. A mesterséges, öntöttvas öntvényekből készült vízvezeték-szerelvények megérdemelt helyet kapnak a standard méretű fürdőszobában.

Ha úgy dönt, hogy megváltoztatja a régi öntöttvas fürdőt, akkor előre mérje meg az előnyöket és hátrányokat. Ugyanazok a minőségi termékek megtalálása a modern piacon már nagyon nehéz lesz, és az ilyen beszerzés költsége jelentős hulladékot eredményez.

Ezért, mielőtt a fürdőt az országba vinné, vagy csak eldobja, próbálja meg egy másik életet adni neki. Érdemes csak meghívni a mesterséges zománc bevonatot, és fürdésed több mint egy tucat évig tart.

Mennyibe kerül egy öntöttvas kád: 150x70 és 170x70

Sokan azt kérdezik, hogy mennyire súlyosak az öntöttvasból készült fürdők. És mennyibe kerül ez a szám normális körülmények között a működésre?

A Szovjetunióban sem a szokásos vevő sem volt elérhető, kivéve vastermékeket a vízvezetékszerelésben. És időnkben ez az anyag nem veszíti el relevanciáját, de továbbra is keresletet igényel olyan ügyfelek körében, akiknek különleges követelményei vannak a körülöttük lévő tárgyak számára. Az anyag tartóssága és ereje már régóta ismert mindenki számára. Továbbra is válaszolni kell arra a kérdésre: mennyi a vasöntvény 150 × 70-es súlya?

Milyen árnyalatokat kell figyelembe venni

Sok ügyfél úgy gondolja, hogy az öntöttvas fürdők nehézek. És sokak számára komoly hiányosságsá válik, oka gondolkodni. Vízvezeték kiválasztásakor számos tényező fontos, a kivétel nem jelent súlyt. A vasöntvény bármilyen formát adhat, de annyira nehéz lehet, hogy a szállítás nagyon nehéz folyamatgá válik.

Öntöttvas súly

A szovjet időkben 150 × 70-es formájú minták 100-120 kilogrammot tettek ki. Jelenleg az ilyen termékeket nemcsak itt, hanem külföldön is előállították. Az ilyen analógok sokkal kevesebbet tesznek. Mennyibe kerül 170 × 70 öntöttvas kád? A hazai és az importált termékek közötti különbség akár 20 kilogrammot is elérheti.

De a külföldi gyártók gyakran próbálják megtakarítani az anyagot. Beleértve olyan jellemzőkkel, mint a hővezetőképesség és az erősség, az általános minőség.

A külföldön készített fürdők mérete gyakran kisebb, mint szeretnénk. Például a mélységet gyakran 35-37 cm-es szinten találjuk. Az átlagemberek számára ez a hely egyértelműen nem elegendő.

A Novokuznetsk olyan modelleket gyárt, amelyek ugyanolyan súlyúak, mint a szovjet időkben. És a mélység eléri a 45 cm-t.

Minden gyártó kifejlesztette a modellt. Vegyük például a Jacob céget.

 • REPOSE2915-00: 119 liter folyadékot tart, súlya 139 kg, mérete 170 × 80;
 • PARALLELE2948-00: 82 liter folyadékot tart, 18 kg-mal kevesebb, mérete: 170 × 70;
 • MELANIEE: ugyanazt a 82 literes tervezték. Mérete 90 kilogramm, mérete: 170 × 70.

Továbbá minden modellnek csökkentenie kell a térfogatot: 88, 82, 85, 80 liter. A legkisebb súly 80 kg. A méretek közel azonosak.

Vannak más fontos mutatók is

A fürdő mindig hatással van az anyagokra, amelyekkel kapcsolatba kerül. A túlterhelés nemcsak a szerkezet saját súlyával van kapcsolatban. Figyelembe kell vennünk azt a személyt is, aki bent van a vízzel.

Az öntöttvasfürdő átfedését az alábbiak szerint lehet kiszámítani.

Öntöttvas súly

Például 100 kilogramm súlyú fürdetést vállalunk. A víz ebben a számban a felét veszi fel. Bent van egy 100 kilogramm súlyú személy. Az öntöttvas fürdő súlya ebben az esetben elérheti a 700 kilogrammot.

Figyelembe vesszük az 1,1 méter négyzet alakú területet. A támogatási terület kissé nagyobb - közel 2 méter. Kiderül, hogy kb. 320 kilogramm nyomást alkalmaznak egy négyzetméterre. Ha beton átlapol, akkor ezt az értéket elfogadhatónak lehet tekinteni.

150-200 kilogramm az a súly, amelyet a faalapon kialakított szerkezetek képesek ellenállni. Öntöttvas fürdőt lehet elhelyezni egy fán, de további megerősítésre lesz szükség. Sok gyártó megtanulta, hogy sokkal könnyebb fürdőkészülékeket készítsen, ugyanakkor megfelelő erővel bírjon. A falvastagság 1 centiméter, de a hőteljesítmény normál szinten marad.

A leggyakoribb forma egy téglalap. Nyilvánvaló, hogy ebben a tekintetben az öntöttvas nem nagyon széles lehetőséget biztosít fantáziákra és a tervezői ötletek megvalósítására. De bármilyen színes megoldást, kiegészítőkészletet választhat.

A frissítés időről időre megköveteli a zománcból készült fürdők bevonását. Működés közben elkerülhetetlenül a forgács és a repedés látható a munkaterületen. Amikor egy fürdõt vásárol egy boltban, akkor külön kell követnie a forgács és az elmosódottság hiányát az anyagon, olyan helyeken, ahol túl sok a szín, vagy túl világos.

Öntöttvas - a hátrányokról és az érdemeiről

Milyen előnyökkel jár az ilyen termékek? Csak néhány közülük van.

 1. Könnyű és egyszerű gondozás. A zománcozás kezdetben magas szintű minőséget biztosít. Ezért még háztartási vegyi anyagok esetében a hőmérséklet ingadozása nem okoz kárt a bevonatnak.
 2. A gyártók minden termékre garanciát vállalnak. 3-25 évig terjedhet.
 3. A készletben a víz nem zajt, ami gyakran befolyásolja az acéltermékeket.
 4. Öntöttvas esetében a vizet melegen tartják, mint az acél belseje. De az akril ebben az esetben az egyértelmű vezető.
 5. A komoly súly miatt a működés során fellépő rezgések nagy része megszűnik. Az embereknek szinte láthatatlanok, de gyakran ez az oka annak, hogy az ízületek szorongása megszakad.

Az öntöttvas fürdők valóban képesek legfeljebb 25 évig szolgálni.

Mégis, ez a súlymutató nemcsak előny, hanem hátrány is lehet. A design súlya több mint 100 kilogramm. Emiatt a szállítás sokkal nehezebbé válik, és a rakodóknak többet kell fizetniük.

Az akril fürdõk legfeljebb 30 kg tömegûek és öntöttvasak - 80 és 150 közé esnek. Ezen kívül a szaküzletek nem kínálnak annyi formát és színt, amilyet szeretnénk.

Mi az öntöttvas fürdő súlya?

Tudjon meg többet a méretekről

 • 170, 150, 120 cm - a leggyakoribb hosszúságmutatók;
 • mint a szélesség, a tartomány 70-75 cm;

A öntöttvas fürdőkád számos tulajdonsággal rendelkezik, amelyek a méretétől függenek. Különösen a falvastagságról, a súlyról stb. Beszélünk.

Vannak normák Európában a magasságért. A mélyebb modelleknek 40-46 cm magasságúnak kell lenniük, standard lábak nélkül - 40-42.

További információ néhány funkcióról

Nincs klasszikus változat. Megvásárolhat olyan modelleket, amelyeknél a design további fogantyúkkal érhető el a nagyobb kényelem érdekében. Emellett vannak olyan modellek, amelyekben speciális matracok vannak alul, így a vásárlók nem csúsznak el.

Az öntöttvas fürdőkádak különböző típusai mind az osztály, mind a költség szempontjából. Ugyanakkor az anyagok ugyanazok maradnak, a megjelenés ugyanaz lehet. De például egy magasabb osztályú konstrukciónál minőségi zománcozott bevonatot használnak. Képes fenntartani a megjelenést az évek során.

Kína elindította a hamisítványok gyártását Európában. Az alacsonyabb árak különböznek.

Mit kell tudni, ha öntöttvas fürdőt vásárol

Számos árnyalatot kell figyelembe venni ahhoz, hogy a megfelelő választás legyen.

 1. Milyen méretű legyen a fürdő? Fontos figyelembe venni nem csak a szoba méreteit, hanem az ügyfelek személyes kívánságait is.
 2. Ha egy új fürdőt vásárolnak a régiek alternatívájaként, akkor emlékezni kell arra, hogy mennyi volt a régi modell súlya.
 3. Milyen formában van szükség ebben az esetben?
 4. Mik a pénzügyi lehetőségek.

Nem szabad elfelejteni, hogy az online áruházakban a választás sokkal nagyobb lehet, mint a hagyományos polcokon. Az online áruházak is kényelmesek, mert nem kell sok időt töltenie a valódi értékesítési irodákban, hogy megrendelhessék - telefonon csak vegye fel a kapcsolatot a menedzserekkel.

Öntöttvas súly

Csak a választásnál ajánlott tisztázni a lehető legtöbb jellemzőt. Arra is fel kell kérdeznünk, hogy a szállítás milyen feltételek mellett zajlik. Ha van egy régi fürdőszoba, akkor meg kell kérdezned, hogy a boltban dolgozó alkalmazott ki tudja venni a régi modellt.

A telepítés módja

Ez a folyamat több alapvető lépésből áll:

 1. A fűtést a telepítés megkezdése előtt be kell vinni a helyiségbe.
 2. Segítségével záróelemek rögzítik a lábrészeket, szükség lesz egy készlet csavarokkal. A legfontosabb dolog - a fürdőt előbb bekapcsolni, hogy az alsó rész a csúcson legyen.
 3. A szifon és a csatorna-túlfolyó szerkezetek - szerelvények a következő szakaszba kerülnek. Az alsó lyukban egy bemeneti nyílásnak kell lennie. A póló alsó végén csavarozni kell a szétkapcsolt fúvókát. Ezt követően a szifonra helyezi a harangot.
 4. Nem szükséges a kádat maga lehajtani a lefolyó lyukba. De a szintet kell használni ahhoz, hogy helyesen kiszámolja a lejtés szintjét. A leghatékonyabb vízelvezetéshez beállíthatja azt a részt, ahol a tartó található. Ezenkívül segít a fürdő stabilitásának növelésében.
 5. Különleges tömítőanyagokkal kell kezelni azokat a helyeket, ahol a fürdő a fal mellett helyezkedik el. A legfontosabb dolog az, hogy a lehető legközelebb fekszik a falhoz.
 6. Ezután a szennyvíz és a csatorna típusú szerelvények egy része össze van kötve. A kipufogószelepre vízzáró mechanizmust szerelnek fel. Ebbe az alkatrészhez csatoljuk a kisülő csövet.

Fontos, hogy különös figyelmet fordítsunk a földelésre. Ehhez a huzal egyik végét egy, a ház felületén található speciális túlfeszültséggel kell összekötni, a másik vég pedig a PE buszra vagy a potenciálkiegyenlítő rendszerre van csatlakoztatva. Az utolsó szakaszban a fürdőt vízzel kell tölteni. Ez ellenőrizni fogja, milyen erősek a kapcsolatok. Ezután eltávolíthatja a leeresztő dugót, és ellenőrizheti az egyes csatlakozásokat.

Mielőtt elkezdené a működést, javasoljuk, hogy töltse fel a szerkezetet 5-7 liter hideg vízzel, majd engedje le őket. Csak ezt követően normál üzemmódban a forró vízhez juthat.

A fürdő felületét javasoljuk figyelmesen tanulmányozni nem csak a vásárláskor, hanem a szállítás után is. Valójában ebben a pillanatban még mindig elhagyhatja a sérült terméket, és szükség esetén cserét kérhet.

Öntöttvas kád a fürdőszoba belsejében

A zománc zseléi és a repedések a felületen elfogadhatatlanok. A kötőelemek, a lábak és a fürdés elemei minden elem nélkülözhetetlen elemei. A kifizetés előtt mindig meg kell nézni, hogy a csomag elküldése megtörtént-e. Valaki számára előnyös lehet az öntöttvas kádak nagy tömege, de valaki számára komoly hátrány. Mindez az ügyfelek sajátos kívánságaitól, preferenciáitól és követelményeitől függ. Ha nem veszi előre őket, akkor komoly bajokkal szembesülhet. Végtére is nagyon nehéz kicserélni a fürdőt, legalább egy pár évig megvásárolható.

Természetesen ez a probléma megoldható, de a további költségek nem kerülhetők el. Jobb, ha figyelembe vesszük az összes tényezőt előre, akkor semmilyen kérdés vagy probléma sem fog feltétlenül felmerülni. A fürdő nagyon sokáig elégíti ki az ügyfeleket. Az eladók mindig örömmel folytatnak egy konzultációt, és beszélnek egy termék jellemzőiről, hogy megkönnyítsék ügyfeleik kiválasztását. Készen állnak további karbantartásra, ha szükséges.