Legfontosabb > Bútor

LiveInternetLiveInternet

A szovjet időkből származó tömeges épület sajnos nem tartalmazott nagy területeket ezekhez a helyiségekhez. A fürdőszobák felújításakor nagyon gyakran ezeket a kis területeket kezdeti adatoknak tekintjük: 1, 2,2, 3 négyzetméter. És minél kisebb a tér, annál nehezebb, ha megfelelően tervezzük és harmonizáljuk vágyainkat képességeinkkel.

A FÉNYKÉPEK KISMÉRETÉNEK VÁLASZTÁSA ALAPVETŐ SZABÁLYOKAT VAN:

 • a helyhiány miatt érdemes választani egy zuhanytálcát, és nem fürdőt;
 • olcsó tálca nélkül és vékony falakkal kevesebb helyet foglal el, mint a kész műanyag zuhanytálca;
 • érdemes figyelembe venni a lehajtható válaszfalakat tartalmazó zuhanykabinokat, amelyek majdnem szabad helyet foglalnak addig, amíg használják őket;
 • bútor- és szaniteráruk (mosogatók, fürdőkádak, zuhanyzók) sarokmodellei;
 • a falra szerelt toalett kevesebb helyet foglal el, és vizuálisan könnyebb lesz, mint egy szokásos modell;
 • figyeljen a kombinált modellekre (kombinált zuhanyzó vagy kád mosdóval stb.), mivel ezek sokkal kisebbek;
 • Ha még mindig úgy döntenek, hogy fürdőt választanak, ne felejtsük el modelljeik sokszínűségét: szögletes aszimmetrikus formát, ülést stb. Talán a saját fürdőszobájában csak egy nem szabványos lehetőségre van szükség;
 • ha nincs elég hely, akkor szerelje fel egy keskeny alátétet egy függőleges terheléssel, két ember számára elég nagy lesz.


Az első dolog, amire ügyelni kell a fürdőszobai helyiség tervezésére, az ergonómia szabályai. Végtére is nagyon fontos, hogy az egészségügyi felszerelést úgy használják fel, hogy kényelmesen használják.

Azok, akik tervezők nélkül tervezik megjavítani a munkát, javaslom, hogy legalább a fő mutatókra figyeljenek:

 • a mosdó szélétől a falhoz vagy egy másik santekh eszközhöz képest a legkisebb távolságnak legalább 20 cm-nek kell lennie, a bidé kényelmes használata esetén ez a távolság valamivel hosszabb - 25 cm
 • a fürdő előtt a szabad távolság legalább 75 cm 90 cm legyen, és ugyanazon távolság ajánlott a zuhanykabin előtt, és ha a zuhanytálca a sarokban van, akkor az átjáró szélessége legalább 70 cm legyen
 • a mosógép előtt a funkcionális távolság ajánlott 90 cm-t 60 cm-re hagyni

Ha megsérti ezeket a szabályokat, a leggyakoribb hibák

 • elégtelen ajtók, bútor tároló dobozok,
 • a mosógép ajtaja az ajtó bútorzatába burkolódott
 • kényelmetlen hely a WC, bidé - túl közel a falhoz.

A második dolog, hogy fontolja meg a fürdőszoba tervezésénél, hogy elhagyja a központot ingyenes, majd a szoba tágasabb lesz. Ha a fürdőszobában hosszú és keskeny hely van, akkor azt funkcionális területekre kell osztani. Természetesen a fürdőszoba elhelyezési lehetőségei elsősorban a fő kommunikáció helyétől, a szennyvízcsatorna kilépő magasságától, az anyagtól, amelyből a szennyvízelvezető készül, és minden egyes esetben a WC-tálca elhelyezkedésének (összefüggés, forgatás), a fűtött törülközőtartó elhelyezése kabinok, lefolyóhely, azt javaslom, hogy koordinálj a szakemberekkel
(C)

Nem szabványos vízvezeték

Az első dolog, amely megmentheti a használható területet egy kis fürdőszobában, a nem szabványos formák és méretek vízvezetéke. Az ideális lehetőség akkor, ha a szobában minden sarkot használhat. Például helyezzen be egy WC-t, helyezzen el egy mosdót egy másikba, helyezze bútorokat és egy zuhanykabinot vagy egy kis csípőfürdőt a másik sarkokban. Szerencsére a szaniterek gyártói keskeny mosdókat, sarokszekrényeket, mosdókat és fürdőkádakat kínálnak.

Példák a fürdőszobai tervezésre, a 11 legjobb lehetőségre

Kényelmes és kényelmes lakás - a jó pihenés és az összes lakójának jó közérzete. De lakásvásárláskor, különösen a régi raktárházaknál, sok ember kényelmetlen és praktikus elrendezéssel néz szembe a fürdőszobában.

Ha úgy döntesz, hogy rekonstruálod ezt a szobát, vagy feltölted a semmiből, akkor ebből a cikkből megtudod, hogyan kell helyesen csinálni.

Megfontoljuk a higiéniai helyiségek tervezésének alapelveit, az utólagos felszerelés és a kombináció lehetőségeit.

A fürdőszobák és a szaniterek tervezése az építészek sokéves munkájának tárgya. A lakás szerkezeti elemeinek független változása a lakás összeomlásával, sőt otthon is fenyeget. Nem megfelelő telepítés a vízvezeték lehet az oka annak, hogy a fürdőszoba használata kellemetlen lenne. De ha minden műveletet helyesen hajtanak végre, akkor még egy kis fürdőszobát is kényelmesen és funkcionálisabban lehet használni.

Optimális fürdőszoba elrendezés a lakásban

Az átépítés minden akciójának alapja a fürdőszobai terv. Jelöli:

 • vízvezeték elhelyezése;
 • a kommunikáció módja;
 • befejező lehetőségek.
Felhívjuk figyelmét, hogy a fürdőszoba tervezése a javítás tervezési szakaszában történik, különben fennáll annak a lehetősége, hogy a szerzett vízvezeték nem illeszkedik a helyiségbe, vagy kényelmetlen használni.

Különböző kialakítású kombinált fürdőszoba

A fürdőszobák méretét szabályozó rendeletek

Amikor egy fürdőszobát rendezünk egy panelházban, vagy annak felújítását, a fő dokumentumot, amelyre az önmagunk irányítására van szükség, az "Egészségügyi normák és szabályok" (abbreviated as SNiP). Meghatározzák a különböző célú épületek helyiségeinek optimális és minimális dimenzióit.

Tipp: a fürdőszoba és fürdőszoba átalakítása, amely nem felel meg az SNiP normáknak, nem csak illegális, hanem nem biztonságos a lakáslakók számára.

Példák a vízvezeték tervezésére és elhelyezésére egy közös fürdőszobában

A higiéniai eljárások optimális helyiségméretének meghatározása

Általános szabályként a nagyméretű és standard méretű kombinált fürdőszoba kialakítása nem okoz nehézségeket, és a kényelem elvén alapul. De a kis méretű helyiségek, korlátozott területük miatt, nehéz elrendezni. Ahhoz, hogy egy ember kényelmesen mozoghat, a fürdőszobának:

 • mélység legalább 1,2 m;
 • a szélesség legalább 0,8 m;
 • 2,5 m magas mennyezet
Az Ön adatai: az SNiP normái szerint a fürdőszobai ajtónak csak kinyílni kell, és nem szabad a konyhába vagy a nappali helyiségbe menni.

Példák a fürdőszoba tervezésére nyitó és tolóajtóval

Vízvezeték elhelyezés szabályai

A fürdőszoba kényelmesen használható, amikor megtervezte, hogy kövesse bizonyos előírások elhelyezése vízvezeték. Így a bidé és a WC közötti távolság legalább 0,25 m legyen. A fürdőkád vagy a zuhanyzáshoz való szabad hozzáférés biztosítása érdekében legalább 0,7-1,2 m szabad helyet kell hagyni.

A WC-hez való optimális távolság kb. 0,6 m, mindkét oldalon 0,25 m. A mosogató használata kényelmes lehet, ha elhagyja 0,7 m szabad területet.

A fürdőszoba kialakításának alapjai - vízvezeték szerelés

Az alábbi ábra mutatja a különböző méretű fürdőszobák és WC-k tipikus elrendezését, valamint kombinált típusokat.

11 változat a fürdőszoba tervezése méretekkel

A higiéniai eljárások helyreállításának lehetőségei

Fürdőszoba területe 3 négyzetméter. a legkisebb, ami elegendő a kényelmes használathoz. Ezért, ha a fürdőszoba és a WC túl kicsi, jobb kombinálni őket egy helyiségbe - szétszerelni az elválasztó falat és felborítani az egyik ajtót. Az ilyen fürdőszoba alapterülete 3 négyzetméter. m egy egyszerűsített rendszerben állapodtak meg.

A megjegyzéshez: a mosogató alatti helyet a szekrény elrendezésére lehet használni, és a sarokszaniter berendezések telepítésének köszönhetően a mosógép számára helyet biztosítanak.

A képen külön fürdőszobák és WC-k újjáépítése látható, kombinált teremben, minden kényelemmel.

Egy nagycsalád kényelmetlenül használja a kombinált fürdőszobát. Ezért jobb kombinálni a kombinált fürdőszoba tervezését, és ezt a helyet elválasztani két külön zónára. Az első olyan fürdőhely, ahol zuhanytálca található, a második a higiéniai eljárások zónája, mosdó és wc szögletes felszerelésével.

Tipp: a fürdőszoba kialakítása 4 négyzet. m., gondoskodjon a kényszerített szellőztetőrendszerről, mert a gőz kis helyiségben felhalmozódhat.

Opció átépítése közös fürdőszoba külön

A tágas fürdőszoba hozzáadhatja a magánéletet úgy, hogy a fürdőt áthelyezi az egyik sarkába, és áttetsző splash pajzsot árnyékol. Így, a sarokban, helyet a kis szekrények kozmetikai és fürdő kellékek.

Tipp: ha nincs szükség két mosogató mosására, az egyik helyett egy bidét telepíthető.

Kényelmes fürdőszoba elrendezés - a lakás minden utasának kényelmét ígéri

Ha az apartman lakói egy része a fürdőszobában kedvelik, a másik pedig a zuhany alatt, akkor egy tágas szobában mindkét tartályt fel lehet szerelni. Ebben az esetben egy megfelelő lehetőség a fürdő átalakítására a fal alá helyezett fürdetés az ablak és a szekrény egy csúszó képernyővel történik. Az üres helyiségben zuhanyozhat. Ha a ruhák száradási helyét nem használják, akkor a mosógépet az ajtó mögött egy résszel lehet áthelyezni, a mosogató pedig bővíthető vagy kettős.

A gyakorlati övezetezés garantálja a kényelmet és a kényelmet minden családtag számára.

A kis fürdőszoba tervezésének jellemzői

Ha a fürdőszoba tágas, a vízvezeték elhelyezésével kapcsolatos problémák nem merülhetnek fel. De ha van egy kis fürdőszobája, az elrendezést gondosan át kell gondolni.

A régi épületek házainak problémás területei - alacsony mennyezetek és korlátozott hely. A fürdőszoba elrendezésének jellemzője a Hruscsovban, hogy 3,5-4 négyzetméter. egy fürdőmedencét, mosdót, WC-t, legalább egy kis szekrényt és egy mosógépet kell elhelyeznie. Hogyan kell tervezni a helyiség újbóli felszerelését úgy, hogy kényelmes legyen, és minden vízvezeték és háztartási készülék illeszkedjen oda?

Hogyan kezdjük el az átalakítási helyiségeket?

Mint más típusú szobákban is, a fürdőszobában történő átépítés a projekt elkészítésével kezdődik. A kombinált fürdőszoba tervezési projektjének tartalmaznia kell a vízvezeték és a bútorok elrendezését, a szobai színrendszert, a befejező lehetőségeket.

A szomszédos fal lebontásával egy fürdőszoba és egy WC is összekapcsolható. A kombinált szobában egy ajtót és egy lámpát kell hagyni.

Figyelem: ha egy cső egy szomszédos fal mentén halad át, akkor az átadását kizárólag szakember végezheti, és csak koordináció után.

A WC és a fürdőszoba összekapcsolásának egyik példája bonyolult átépítés, amikor csővezeték átvitelére van szükség

Kis fürdőszoba kialakításának módjai

Tekintsünk több lehetőséget tipikus fürdőszobák tervezésére, egy 5 négyzetméteres területre.

 • ahelyett, hogy egy lehúzható fürdő beüti zuhany;
 • mosdókagyló és WC kialakítása.

Példa arra, hogy kis fürdőszobát tervezzenek a Hruscsovban

 • hagyja a teljes fürdőt;
 • tartály WC-ben rejtőzik a falban;
 • a mosogató szekrény alatt különféle kiegészítők tárolására;
Tipp: Nagyméretű tükröt lehet felakasztani a mosogató felett, hogy vizuálisan bővítse ki a helyet.

Egy kis fürdőszoba egy teljes tartály úszáshoz

 • a szögtartály egyik sarkában a jacuzziban található mini-fürdőt használhatja;
 • az ajtó közelében egy mosógép;
 • az ellenkező falon mosogató;
 • a mosdó közelében van egy WC, amelynek palackja rejtve van a fülkében.

Az érdekes forma szögletes fürdője kis fürdőszobának lesz kiemelve.

A kényelmes fürdőszoba tervezés garantálja a kényelmet minden családtag számára. Ezért egyre gyakrabban a kis fürdőszobák és a WC-k egy helyiségbe kerülnek. Ha az átépítést az összes szabálynak és szabálynak megfelelően végezzük, élvezheti a kényelmét és biztonságát.

Fürdőszoba kialakítás: 11 legjobb lehetőség

A fürdőszoba kialakítása különleges tervezést igényel még a tervezési szakaszban is: elvégre a javítás befejezése után szinte lehetetlen a vízvezeték áthelyezése egyik helyről a másikra.

Mielőtt elkezdené megtervezni a fürdőszobát, alaposan fontolja meg a részleteket, és válaszoljon néhány kérdésre. Hány ember van a családjában? Gyakran fogadja a vendégeket? Milyen módban és milyen gyakran használja a fürdőszobát? Tervezi a család újratelepítését? Az idős emberek használják a fürdőszobát? Hol szándékozol mosni ruhát - a fürdőszobában vagy a konyhában? És szüksége van speciális felszerelésre a fogyatékkal élők számára?

A fürdőszoba tervezésénél figyelembe kell venni a felszállóhelyek, a szellőzőcsatornák jelenlétét és helyét, valamint az egészségügyi tárgyak kommunikációjának kialakítását. A fürdőszoba területe megnövelhető a fürdőszoba és a fürdőszoba összekapcsolásával, valamint a folyosó vagy a segédszoba egy részének összekapcsolásával - persze, ha az alatta lévő nappali vagy konyha nincs benne. Ne feledje: a bővítési lehetőség kötelező jóváhagyást és bizonyos pénzügyi befektetéseket igényel a javításhoz.

És ma szeretnénk többféle megoldást kínálni a különböző típusú épületek házainak tervezéséhez.

Fürdőkád vagy zuhanyzó? Fürdőszoba 3, 9 négyzetméteres ház az I-155 sorozat

Kétségtelen, hogy a fürdőszoba használata kellemes élmény. De gyakran elfogadja és mennyire van szüksége? Ha nem igényel nagy fürdőkádat, akkor érdemes megfontolni a zuhanyozás kedvéért, különösen azért, mert segítséget nyerhet más hasznos tárgyak számára.

Most a piac mindenféle ízlést kínál. Ne felejtse el a zuhanytálca használatának lehetőségét is: a falak díszítése érdekes modern mozaikokkal, valamint az elegáns üvegablak jelenléte a belső teret különlegessé teszi.

Az üres hely gyakorlatilag a mosógép alatt használható.

Tervezési tippek: a kombinált fürdőszoba kialakítása

Nem minden lakosztály büszkélkedhet egy teljes fürdőszobában, ahol minden funkcionális terület sikeresen elhelyezhető, és még van hely. Ezért a kombinált fürdőszoba kialakítása különös jelentőséggel bír az otthon átépítésében. Tehát milyen trükkök és technikák léteznek, hogy ergonomikusan és esztétikussá alakíthassák a WC-vel ellátott fürdőszobát?

A kombinált fürdőszoba elhelyezése


A finom pasztell árnyalatok és a jó világítás tágasabbá teszi a fürdőszobát.

Sokan élnek a külön fürdőszobás apartmanokban, amelyekről semmi jó nem mondható el. A térdek behatolnak az ajtóba, majd a fürdőszobában meg kell takarítani a helyet a mosógépen vagy a mosogatóban. Ezért az egyetlen racionális megoldás a helyiség újbóli fejlesztése a két funkcionális zóna összekapcsolása és a két apró szoba egyikének egyike.

Fürdőszoba 3 m2

A régi épületben lévő apartmanok általában 3m2-esek. Az ilyen szerény dimenziók egyszerűen kötelezik a tulajdonosokat (leggyakrabban Hruscsov házak), hogy megmentsék és ésszerűen használják a tér minden centiméterét. Szükség van a megfelelő rangsorolásra, kiválasztva a megfelelő bútorokat, vízvezetéket, és néha még valamit rendelni. Ez a megközelítés harmonikus légkört teremt egy ilyen kis helyiségben, miközben megőrzi funkcionalitását.

1. opció


Esztétikus és ergonómikus elrendezés egy kis helyiségben.

Ez a rendszer bemutatja az egyik legjobb módja annak, hogy egy 3m2 területű fürdőszobát újítsanak fel. A megvalósítás előnyei az a tény, hogy itt elhelyezheti a személyes higiéniához szükséges minden elemet. A tágas méretű zuhanykabin is elhelyezhető. Azonban ilyen átépítéssel nem sok hely van a WC-tál mindkét oldalán. Ezzel kapcsolatban jobb, ha egy sekély mélységű zuhanyozót választanak - nem több, mint 90 cm.

Fontos! Az összes tétel és felszerelés tökéletes elhelyezésére jobb, ha kérésre fülkét készítünk. Napjainkban rendszerint csak üvegajtókat rendeznek, és a raklapot a padlóval egy szintre helyezzük, a belső leeresztő létrán keresztül.

Ezzel az elrendezéssel jobb, ha az összes kommunikációt a falon belül elrejti, beleértve a csapokat.

2. opció


A lineáris vízvezeték-elrendezés vizuálisan növeli a szobát

Az ábra a szoba átalakításának másik változatát mutatja be. Az ilyen vétel pozitív aspektusaiból kiemelheti azt a tényt, hogy azonnal a bejáratból látható egy mosdó - gyakran a legszebb vízvezeték-objektum. A fal mögött egy zuhany is van, amely bejáratát a WC nem akadályozza.

Ezzel az elrendezéssel azonban az összes elem és berendezés törülközőmelegítő nem a legelőnyösebb helyen van. Ez megakadályozza a WC-hez való átjutást, különösen ha ruhát rajta, stb.

Fontos! Jobb a tiszta üveg használata a zuhanyajtóhoz, ahelyett, hogy matt, vizuálisan kibővítené a szobát.

3. opció


Ebben az elrendezésben a szoba minden funkcionális területe könnyen illeszkedik.

A fürdőszobai tervezés fenti módjának előnyei az a tény, hogy a szobába történő belépéskor a WC nem fogja el a szemet. Szintén nagyon jól helyezkedik el a törölköző melegebb. De a zuhany közelségének köszönhetően a mosogatóhoz való hozzáférés korlátozott.

Fontos! Az ilyen felújításhoz el kell rejtenie az összes kommunikációt a falakon, beleértve a leeresztő tartályt is. A mentett helyre polcokat helyezhet a szükséges dolgok tárolására.

Opció 4


Az összes egészségügyi felszerelés elhelyezése mellett egy mosodai kosarat is elhelyezhet a mosogató alá

A fürdőszoba felújításának ez a módja lehetővé teszi, hogy vizuálisan többet teremtsen a szobából, mivel a mosdókagyló és a WC előtt elegendő hely van. A fűtött törülközőtartó is jól illeszkedik. A zuhanykabin kiválasztása azonban nehéz lehet. Ügyeljen arra, hogy az ajtók olyan helyzetben legyenek nyitva, hogy ne akadályozzák a mosogatóhoz vezető folyosót.

Fontos! A zuhanyzók oldalfalait a szoba falai alkotják. Ezzel egyidejűleg lehetőség nyílik a fürdőkellékekhez szükséges sekély fülkék felszerelésére is.

Így számos lehetőség van még egy ilyen apró fürdőszoba kialakítására is. A többi a tervezéshez: könnyű árnyalatok, megfelelő világítás és dekoráció. Ezután a fürdőszobában nemcsak funkcionális teljesítmény, hanem esztétikai megjelenés is lehet.

Fürdőszoba 4 m2

A 4m2-es fürdőszoba meglehetősen gyakori. Az ilyen helyiségekben több lehetőség van a helyreállításra, attól függően, hogy a szoba alakja - négyszög vagy négyzet.

1. opció


Egyszerű megoldás kis helyiségben

Ez a rendszer bemutatja a fürdőszoba tervezésének legkedveltebb módját. Ennek az opciónak az előnyei az a tény, hogy vizuálisan a helyiség nagyobb és tágabbnak tűnik, mivel minden funkcionális elem helyes elhelyezésére került sor. Ugyanakkor a hozzáférés ingyenes, és a WC a fal mögé rejtőzik. A mosogató felett polcokat vagy szekrényeket lehet elhelyezni a fürdő kiegészítők tárolására.

De ilyen átépítés nem túl jól elhelyezett törölköző melegebb, ami zavarja.

2. opció


Minden elem funkcionális elhelyezése, mindegyikhez könnyen hozzáférhetõ

Ez az ábra azt mutatja, hogyan lehet a készüléket elhelyezni egy 4 m2-es fürdőszobában a maximális kényelem mellett. Ennek az elrendezésnek az az előnye, hogy a WC a fal mögött van, az egyik oldalon és a partíción a másik oldalon. Ugyancsak lehetőség van 2 mosdókagyló elhelyezésére. Ha csak 1 mosogatóra van szüksége, akkor a szabad helyet hasznos bútorokkal, például szekrénnyel vagy szekrénnyel töltheti ki. Itt mosógépet is elhelyezhet. A mosdók fölött a háztartási vegyszerek vagy a nagy tükrök tárolására polcokat tehetünk.

Ezzel az elrendezéssel azonban a fürdőszobához való hozzáférés korlátozott, és csak egy hely van a fűtött törülközőtartó alatt - a WC fölött. Ez bizonyos kényelmetlenségeket is okozhat.

Fürdőszoba 5-6 m2

Az 5-6 m2-es fürdőterület általában még mindig nem teszi lehetővé a tervező számára, hogy minden elképzelést megvalósuljon, de sok elképzelés áll rendelkezésre a megvalósításhoz. Fontolja meg az ilyen helyiségek elrendezésének tipikus tervét:


Az ilyen kialakítás teljes mértékben befogadja az összes berendezést, és lehetővé teszi a helyet kiegészítők hozzáadásával.

A bemutatott rendszerből nyilvánvaló, hogy egy közös fürdőszoba lehetővé teszi, hogy az összes funkcionális elemet meglehetősen kényelmesen helyezze el. Például egy nagy fürdőszobát, egy mosógépet, egy WC-t és még két mosdókagylót helyeznek a felvételbe. Ezenkívül egy mosodai kosarat vagy egy szekrényt hozhat a helyén. Az összes berendezéshez való hozzáférés nyitva marad.

A 6 m2-es fürdőszoba standard (2x3m). Már kitöltött kiváló minőségű készülékekkel és egészségügyi berendezésekkel is. Például mosogatógépet, szárítót, vízvezetékeket is elhelyezhet, és a tartozékokhoz helyet kaphat. Egy ilyen helyiségben nincs szükség rejtett kommunikációs berendezésekre.

Fontos! Az 5 m2-6 m2-es helyiségben a tervező fantáziák többszínű faltervezéssel rendelkeznek, mivel a telített színek többé nem rejtenek el helyet.

Tervezés és anyagok

A kombinált fürdőszoba regisztrálása a legkülönfélébb lehet. De leggyakrabban a tervezők olyan irányokat használnak, mint a hi-tech, a minimalizmus és a japán klasszikusok. Ezek a stílusok lehetővé teszik, hogy a szoba esztétikáját adja meg, valamint az egyes centiméterek használatának hatékonyságát. Tekintse meg ezen területek tervezési jellemzőit részletesebben:

 1. A high-tech stílusú belső térben a felsővezeték (WC, mosdók) és a zuhanykabin beépítése jellemzi. Minden bútornak szigorú geometriai vonalat és maximális egyszerűséget kell biztosítania. Nincsenek kosarak, nyitott polcok és faragott fogantyúk. A színtartományt illetően szürke (fémes), fekete, kék színt kell választania. Ha lehetséges, legfeljebb 2 árnyalatot vegyen össze. Ne feledje, hogy a tervnek funkcionálisnak kell lennie. Különös figyelmet fordítanak a világításra: spotlámpák, téglalap alakú díszlécek - amire a stílusra van szükség.
 2. A japán klasszikusok egy semleges színsémát és természetes anyagok felhasználását jelentik a dekorációban: fa (különösen bambusz), kő stb. Kiváló minőségű utánzás megengedett. A tervezők tolóajtókat, valamint díszítő falakat és bútorokat használnak. Pl. Virágnyomatot rendelhet sakura, lótusz vagy növekvő bambusz formájában. A színpalettáról könnyű, elmosódott árnyalatokat használhat - rózsaszín, barack, bézs, fehér, szürke, saláta. Minden kommunikáció és kábelezés a falban rejtőzködik.
 3. A legkisebb minimalizmus a kis fürdőszobában a leginkább jövedelmező megoldás. Ezt az irányt a bútorok és kiegészítők minimális igénybevételével, valamint a díszítéssel kapcsolatos rengeteg üvegelem jellemzi. Például átlátszó zuhanyajtók, polcok és még mosogató. A színséma zárt, pasztell színekben. Halványsárga, szürke, kék, bézs, fehér színű.

A tervezés alapja a zónásság: a fürdés, a mosás és a kimenő. Az elrendezés lehet lineáris (a fenti ábrákon feltüntetett) vagy sugárirányú. Az első lehetőség négyszögletes WC-kre alkalmas, a második - a négyzet alakú helyiségekhez.

Fontos! A zóna lineáris elrendezéséhez ajánlott a használat gyakoriságát elhelyezni.

Mindenesetre a tervnek figyelembe kell vennie a kommunikáció elrendezését is. A gyönyörű belső tér rendkívül kényelmetlen lehet, és költségvetést kell felosztani az átépítésre.

Az anyagok kiválasztásának minőségi kritériumokon kell alapulnia. Nem valószínű, hogy menteni, mert kombinált fürdőszobában a működési feltételek még bonyolultabbak. Fontos megemlíteni az ilyen anyagok kiválasztására vonatkozó tippeket:

 1. A padlóhoz tartozó esztrich a legjobb a cement alapú és a folyékony műanyag szintek durva rétegének kombinációjában. Így melegedő bevonatot készítesz. Ezenkívül nem lesz olyan nehéz, mint egy cement-homok esztrich.
 2. A mennyezet és a falak esetében el kell hagynia a szokásos nedvességálló gipszkartonokat, és választania kell a burkolat javára, kerámia burkolatokkal, tömör laminátumokkal. Fűtőként javasoljuk üvegmágneses lemezek használatát, amelyeket ragasztás nélkül szerelnek fel ragasztóval.
 3. A kombinált fürdőszobában alig van hely a szaniterek számára. Ezért el kell rejtenie az összes kommunikációt és a felemelkedést egy eltávolítható műanyag pajzs alá. A tervezési szakaszban próbálja meg álcázni, amennyire csak lehetséges.

Példák kész tervezési projektek kombinált fürdőszoba a fotó

High tech


Kényelem és egyszerűség

Japán stílus


Ötlet egy tágasabb fürdőszoba számára

Fürdőszoba tervezés (41 fotó): tervezési ötletek

Ez a cikk egy példa az elrendezésre, annak alapelveire és árnyalataira, valamint az elrendezés szakaszaira.

A fürdőszobai projekteket úgy hajtják végre, hogy a lehető legnagyobb funkcionalitással a maximális kényelmet elérjék, hiszen reggel az ember életteli és alvás előtt felveszi az embert - lazítja és örömet szerez.

A fürdőszoba és a WC a legkisebb méretűek, de a korlátozott méret nem csökkenti fontosságukat. Annak érdekében, hogy a ház valóban kényelmes legyen, a fürdőszobai projektnek elegendő helyet kell biztosítania, és néhány esetben még több fürdőszoba is alkalmas.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az ilyen helyiségek túl nagy területe a mind a lakóterek, mind a pénzügyek pazarlása.

Ezért a fürdőszobák tervezési szabványai gondos tervezést tesznek lehetővé még a projekt hazai létrehozásának szakaszában is.

Ennek a megközelítésnek köszönhetően előzetesen meghatározhatja, melyik szoba kényelmesebb, ha növeli a területét, és ebben az esetben néhány négyzetmétert menthet el anélkül, hogy veszélyeztetné a teljes funkcionalitást.

Nagyon fontos kérdés, hogy mi a jobb - kombinált vagy szomszédos fürdőszoba. Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi létesítmények olyan helyek, ahol az ember egészségügyi intézkedéseket végez. Kombinált fürdőszobák esetén a WC és a fürdõszoba ugyanabban a szobában található, megosztott esetben egy másik szobában.

A mindennapi életben a fürdőszobát leginkább olyan helyiségnek tekintik, amelyben mosdó és WC helyezkedik el, néha pedig zuhanyzófülke is. Az ilyen fogalmak közötti zavart elkerülése érdekében a jövőben a mosdókagylóval és mosdókagylóval ellátott szobát WC-ként fogják nevezni, és ha van még egy zuhany is - egy mosdó.

Hasznos: egy nagy, kádas szoba, amelyet általában fürdőszobának hívnak. Az ilyen helyiségek általában nem a vendégek számára készültek, hanem csak a ház tulajdonosai számára. Az otthon egy privát részén helyezkednek el, leggyakrabban a hálószobában. A kis fürdőszoba elrendezése általában a közelben van.

A fürdőszobai tervezés követelményei

A fürdőszoba helyes elhelyezkedése

A fürdőszoba tervezésénél javasoljuk, hogy tartsa be a következő követelményeket:

 1. Az optimális helyzet biztosítja a fürdőszobában lévő ablakot, amely természetes szellőzést és a helyiség megvilágítását biztosítja. Ha lehetetlen az ablakot a fürdőszobában felszerelni, akkor az erőteljes párolgás miatt keletkező kondenzátumot kiküszöbölő szellőztetés szükséges;

Hasznos: a fürdőszobai ablakhoz a keleti irányban kell nézni, az ablakot északkeletre vagy észre is hozhatja.

Minta ablakos fürdőszoba

 1. A különféle elrendezésű fürdőszobák esetében a következő minimális területkövetelmények érvényesek:
 • Kombinált fürdőszoba mosogatóval, fürdőkáddal, WC-vel és mosógéppel - 3.8 m 2;
 • Mosdókagylóval, fürdőszobával és mosógéppel - 3,3 m 2;
 • WC-vel mosdóval és WC-vel ellátva - 1,5 m 2;
 • WC-vel ellátott WC-vel mosdó nélkül - 1,2 m 2.

  Különböző elrendezésű fürdőszobák négyzetek

  Távolság a zuhany és a fürdő előtt

  Távolság a WC előtt

  A mosdó, a WC és a fal közötti távolság

  Távolság a mosogató előtt

  Az egészségügyi létesítmények száma és elhelyezkedése

  Vegye figyelembe a főbb tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a fürdőszobák tervezésekor:

  • A fürdőszobák számát attól függően választjuk ki, hogy mi a ház területe és hányan élnek benne. Abban az esetben, egy egyszintes ház egy kis terület, amelyben nem több, mint két hálószoba, egy fürdőszoba és egy fürdőszoba vagy WC közel a nappaliban a leggyakrabban telepedett le.
   A kombinált fürdőszoba elhelyezése a vendégek számára is figyelembe vehető, és tanácsos a fürdőszoba és a WC bejáratát a teremben, nem pedig a közös pihenőhelyen;

  Fontos: a fürdőszobai terv elkészítéséhez ne tegye a WC-t az étkező vagy a konyha közelében.

  • Két emeletes házban, ahol három vagy több hálószoba található, amelyekben két felnőtt él és két gyermek, a fürdőszobák az alábbiak szerint vannak kialakítva: az első emeleten van egy vendég WC, a második emeleten pedig 2 fürdőszoba található, amelyek közül az egyik a szülő hálószobája közelében található, a második pedig a folyosóra lép - a gyerekek használják;
  • Az első emeleten lévő vendégszoba jelenlétében a legjobb megoldás a fürdőszoba, és nem a WC. Ugyanakkor a fürdőszobának elég közel kell lennie mind a vendégszobához, mind a többi helyiséghez;
  • Az idősek otthona állandó lakóhelyén, a hálószobák közelében (általában az első emeleten) különálló fürdőszobát biztosítanak, és a vendégeknek egy közterület közelében lévő fürdőszobát kell megosztaniuk;
  • A maximális kényelmet egy ilyen fürdőszoba elrendezés biztosítja, ha minden szobához külön fürdőszoba tartozik, az első emeleten pedig egy közös fürdőszoba található. Az ilyen döntés ésszerűségét csak a ház területe és a tulajdonosok pénzügyi képessége határozza meg;
  • Ha több emelet van a házban, a fürdőszobákat javasoljuk egymás fölé helyezni annak érdekében, hogy megmentsük a különféle kommunikációkat;

  Fontos: Ne helyezzen szanitereket a lakóterület felett.

  • A fürdőszoba bővítésének gondolkodásakor előre gondolkodjon előre arról, hogy hol helyezkedik el a mosógép. Az ideális megoldás egy külön mosókonyha felszerelése mosáshoz, szárításhoz, vasaláshoz és egyéb háztartási igényekhez;
  • A fürdőszobák nem igényelnek intenzív természetes világítást, ezért az északi fal közelében helyezkednek el, amely nem ajánlott ablakok felszerelésére.

  Fontos: nagyméretű ablakokkal ellátott fürdőszobákhoz vagy erkély vagy teraszhoz való hozzáférés esetén a hideg északi oldalon lévő szállás nem ajánlott.

  Pihenőhely elrendezés

  A mosdó nagyon kényelmesnek tekinthető, ha egy mosdót és egy WC-t helyeznek el benne, ami egy teljes és fél négyzetméteres területet igényel. A magánházakban lévő piszoár és bidé nagyon ritkán van felszerelve, csak akkor, ha van szabad hely, amelyet gyakran egy mosó- és szárítógép, szőnyegek tárolására stb. Tárolnak.

  Egy nagy mellékhelyiség is be lehet alakítani egy fürdőszobába helyezve egy zuhanyzóstall benne, ami szükségessé teheti növeli a fürdőszobát a folyosón keresztül. A mosdó ablakának felszereltsége növelheti a vonzerejét, de a racionális helyhasználat 130 cm vagy annál nagyobb magasságot igényel, amely lehetővé teszi, hogy vécét helyezzen be, vagy tárolóterületet szervezzen.

  Fürdőszoba tervezés

  Vegye fontolóra a fürdőszobában az illetékes terv főbb árnyalatait:

  • A fürdőszoba minimális alapterülete 2,75 m 2. A helytakarékosság érdekében használhatod a sarokkádat, amelynek bejárata a saroktól vagy az oldalról helyezkedik el, míg a fürdőszoba tolóajtója előnyösebb a hintahoz;

  Sarok zuhany

  Hasznos: a fürdőszoba ugyanazzal a csempe és a zuhany rész lehetővé teszi a vizuálisan növeli a szoba méretét.

  Nagy fürdőszoba elrendezés

  • A fürdőszoba tervezésénél a fürdőkád, a mosdó és a WC 3,3 m 2 -es területre helyezhető. Mosógép telepítésének szükségessége esetén a szoba minimális mérete 3,5 m 2.
   A nagyméretű fürdőszobák, amelyek általában a fő hálószobához közel helyezkednek el, szintén felszerelhetők egy második mosdóval, zuhanyzóval, bidével, piszoárral, kozmetikumok, ruházati cikkek, háztartási vegyszerek tárolására szolgáló szekrények stb.;

  Fontos: az összes felsorolt ​​berendezés ingyenes elhelyezése a fürdő kényelmes használatához legalább 8 négyzetméter területet igényel.

  A fürdő elhelyezése a központban

  • Egy még nagyobb helyiség esetén a fürdő a központban helyezhető el, míg a hozzáférés minden oldalról elérhető.
  • Közel te tudsz egy széket vízálló vagy gyorsan száradó anyagot. Ugyanakkor különféle szekrényeket helyeznek el a fürdőtől távolabb, mivel a különleges összetevők bevonása ellenére a nedvesség állandó hatása csökkenti az élettartamukat;

  Mintakép az idősek számára

  • Az idősek fürdőszobájának tervezésénél ajánlatos a különböző folyosók szélességének növelése kevesebb berendezéssel. Ahelyett, hogy kádat használnánk, javasoljuk, hogy egy zuhanyzóval felszerelt zuhanyzót szereljen be, és az átjáró szélessége legalább 1 méter legyen.
   Ezen kívül egy ilyen fürdőszobában nem lehet csúszós szőnyeg vagy csempe a padlón, és a távolság a fürdőszoba és a törölközőtartó vagy törölközőmelegítő legyen 50-70 cm.

  Ezt csak a fürdőszobai tervezés tervezéséről akartam elmondani. A cikk ajánlásainak és előírásainak végrehajtása lehetővé teszi a fürdőszoba megfelelő tervezését az építési szakaszban, biztosítva a működés kényelmét, megbízhatóságát és kényelmét.

  Fürdőszoba tervezés - 30 fénykép a belsőépítészeti ötletekről

  A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a fürdőszoba kialakítása megkezdi és befejezi a befejező anyag és színtartományát. Tény, hogy ez tágabb koncepció.

  A javítás alapját képező teljes tervezési projekt magában foglalja a vezetékezést, a vízellátást és a szennyvízelvezetést, figyelembe véve a szerelvények helyét. Csak azt követően, hogy papíron vagy számítógépes programban látja a jövő belsejét a tartozékokra. Minden szakasz összekapcsolódik, az eredmény harmonikus képet kell mutatnia a jövőbeli javításról: gyönyörű, kényelmes, funkcionális.

  A tervezés és a területrendezés elvei

  Van egy olyan dolog, mint egy "funkcionális zóna", amely eredetileg az elrendezéshez kapcsolódik. A vízvezeték úgy van elhelyezve, hogy a lehető legkülönfélébb legyen egymástól, és az előtt és az oldalakon legalább szabad hely áll rendelkezésre a kényelmes használathoz.

  Egyéni zónák tetszés szerint megkülönböztethetők: a textúrák kombinációit használják, a színeket hangsúlyozzák, a partíciókat telepítik. A kombinált fürdőszobában legalább három munkahelynek kell lennie:

  • Shell zóna;
  • WC-terület;
  • Zuhanyzó / kád.

  Az elrendezés kiindulópontja a szennyvízelvezető. Minél tovább építik el a vízvezetéket, annál több csövet kell elhelyezni, a lefolyáshoz szükséges lejtést. A gyakorlatban a fülke 2-3 m-re lévő vécét fel kell emelni a dobogóra, hogy biztosítsák a normál vízáramlást.

  A vízvezeték elhelyezése két fő módja:

  • Lineáris - az elemek párhuzamos elhelyezését jelenti, gyakran egymással szemben;
  • A radiál - vízvezeték a kerület körül helyezkedik el.

  A kombinált fürdőszoba teljes körű designja apró dolgokból áll: nem csak a kiegészítők: csaptelepek, polcok, törülközők, alátétek, szappantartók, törülközőtartók, WC-papír tartó és még sok más. Tartozékok ajánlott elhelyezni a kinyújtott kéz szabálya szerint. Ez azt jelenti, hogy minden ami szükséges lehet például a mosdó közelében, kb. 70 cm.

  A vízvezeték megválasztása

  Minden egészségügyi berendezést össze kell keverni egymással. Elsődleges fontosságúak a stílus, az anyag és a forma. A termékek méretei gyakran meghatározzák a helyiség kis méretét. Szerencsére a modern piacon sok olyan lehetőség kínálkozik, amely lehetővé teszi a tér költségmentes használatát a minőség és a kényelem elvesztése nélkül.

  Kis helyiségek esetén célszerű a beépített, felfüggesztett vagy sarokvíz-szerelvényt választani. Ugyanakkor vegye figyelembe a vendégek fizikumát. Egy nagyon magas ember egy és fél méteres fürdőkádban biztosan kényelmetlen lesz, és a nagy emberek kényelmetlenek egy kis méretű zuhanyzóban.

  Ügyeljen a mosogató méretére. Természetesen pénzt akarok megtakarítani, de egy nagyon kis mosogató nem mindig a legjobb megoldás. Ha mosogatógépet szeretne mosogatógépbe telepíteni, akkor előnyben kell részesítenie egy modellt, amelynek szifonja vissza van tolva.

  Színpaletta kiválasztása

  A belső színek kiválasztását a személyes preferenciák befolyásolják, de más fontos tényezők is figyelembe vannak véve:

  • A világos színek vizuálisan növelik a szobát, sötétek - csökkentik;
  • Pszichológiai érzékelés a színben;
  • Ha úgy döntenek, hogy a kombinált fürdőszoba tervezésénél egy stílushoz illeszkednek, akkor sok tekintetben diktálja a koncepciónak megfelelő színek kiválasztását;
  • Azok számára, akik a feng shui-ra kíváncsiak, érdemes megfontolni, hogy a taoista tanítások szerint csak a kék, zöld, fehér és lila pasztell árnyalatok segítik az erő helyreállítását és a fáradtság tisztítását.

  Barna, szürke, fekete nemkívánatosnak tekinthető.

  A befejező anyagok kiválasztása

  Az anyagoknak különleges követelményei vannak. Gyönyörűnek, praktikusnak és nedvességállónak kell lenniük. Ez minden felületre vonatkozik.


  A mennyezet egyenletes vagy alakos lehet, fontos figyelembe venni a falak magasságát. A felfüggesztett szerkezetek a magasságtól legalább 5 cm-re lopnak. Ha különböző burkolatokat választanak a falak, a padló és a mennyezet számára, fontos, hogy szervesen illeszkedjenek a belső térbe.

  A fürdőszoba kialakítása kreatív folyamat, ha nehéz képeket készíteni a képzeletben, de valami érdekeset szeretne, akkor láthatja a kombinált fürdőszobák belsejét a hálózatban bemutatott fotóban. Számos megfelelő termék van a modern piacon, ahogy azt mondják, minden ízlésért és költségvetésért.

  Faldíszítéshez:

  • Kerámia, üveglapok elhelyezése;
  • Festés falak vízálló festékekkel;
  • Vízálló tapéta beillesztése;
  • Dekoratív vakolat;
  • Műanyag panelek.

  A fő befejező anyagot gyakran természetes és mesterséges kővel, kavicsokkal, mozaikokkal kombinálják.

  • festés;
  • Ragasztós mennyezeti csempe;
  • Nedvességálló gipszkarton függesztett mennyezet;
  • Alumínium lógó panelek;
  • Műanyag panelek.
  • Kerámia és porcelán cserép;
  • Természetes padlóburkolat (padló);
  • Természetes parafa;
  • Vízálló laminált;
  • Tömeges polimer padlók.

  Ha a szoba díszítésére kerámia burkolólapokat választottak ki, különleges elrendezésű számítógépes programokban elvégezheti az elrendezést. A vizualizáció mellett segítenek a befejező és a fogyóeszközök helyes kiszámításában.

  Hogyan kell megfelelően megszervezni a világítást

  A világítás fontos, amit sokan alábecsülnek. A megfelelően megválasztott és elhelyezett lámpák normális megvilágítást biztosítanak, kényelmesebbé teszik a fürdőszoba belsejét, hangsúlyozzák a kiválasztott stílust, segítenek elrejteni vagy kiemelni az egyes elemeket, vizuálisan növelni vagy csökkenteni a helyiséget.


  A fényforrásokat különböző szinteken kell elhelyezni: a fő (mennyezeti) világítás fal- vagy padlóvilágítással kombinálva, így nincs árnyékos terület.

  Az eredeti modern megoldás - a szín megvilágítás különböző területeinek világítása, valamint az egyedi alkatrészek LED-szalagjának megválasztása.

  Világítás tippek:

  • Ideális esetben minden egyes funkcionális területnek saját megvilágítással kell rendelkeznie egy vagy több lámpa formájában;
  • A közvetlen fénysugár nem tükröződik a tükörben;
  • A kis fürdőszoba kialakítása mindig magában foglalja a világos világítást, segít vizuálisan kinagyítani a szobát;
  • A fényáram teljesítményszabályozója segít a szükséges szellem megszervezésében;
  • Nem kívánatos a hideg spektrumú fluoreszkáló lámpák (5000-7000K) alkalmazása, ezek nem járulnak hozzá a kényelem kialakításához.

  Érték és hely

  A tükröt az általános koncepció és stílus alapján választják ki. Ha a négyzetek uralkodnak, hegyes sarkokkal kell rendelkeznie, a sima vonalú, ovális vagy kerek belső térben jobban néz ki. A tükrök felszerelésének módja a beépített (a célba süllyesztett), a keretben és a padlózaton csuklós, továbbá a tükör egy csuklós szekrény homlokzata lehet.

  Nagyon gyakran a modern stílusban kialakított kombinált fürdőszobát neon megvilágítású tükrökkel hangsúlyozzák, de nem viseli a funkcionális terhelést, és csak egy olyan dekoráció, amely hamar unalmas. A fényvisszaverő felületek vizuálisan növelik a helyiséget, de túlzottan kényelmetlenek lehetnek.

  A tükör fő területei:

  • A mosogató felett;
  • Egy ritkán két szomszédos fal a fürdõ felett;
  • A bejárati ajtó belső része;
  • Hátsó fali rés;
  • A teljes helyiségekben helyezze a padló tükröket egy személy magasságába.

  Windows és hamis ablakok

  Így történt, hogy egy ablakos fürdőszoba kialakítása ritka számunkra. Az apartmanokban gyakran van egy kis ablak a konyhában. Az "ablak" fénye olyan kicsi, hogy a nyílást általában varrják. Alternatívaként, helyettük, beilleszthet egy ólomüveg ablakot, egy képet, majd újragondolhatja egy rést.

  A magánházak tágas szobái bármilyen alakú és méretű ablaknyitást is nyújthatnak. Számos előnye van egy ilyen megoldásnak: természetes megvilágítás, további szellőzés, vizuális térbeli növekedés, esztétika. Ha a jövőben az ablak ablakai nem felelnek meg, akkor hamis ablakkal korlátozhatja magát. Széles ablakpárkával ellátott, a mosdó alá kivágott kivágással, díszes redőnyökkel díszített, aranyos textil függönnyel. És ha nedvességet szerető növényeket helyez el az ablakpárkányra, a mosdó valóságos zöld oázissá válik.

  Egyéni megoldások és technikák

  A modern technológiák és rengeteg kivitelezés lehetővé teszi, még a fürdőszobában is, hogy a legaktívabb építészeti ötleteket testesítsék meg, és innovatív elemekkel egészítsék ki a fürdőszoba belsejét. Talán az egyik ilyen ötlet vonzó lesz az Ön számára.

  • A pódium már klasszikus trükknek tekinthető. Segítségével szokatlan görbéket, vonalakat, fürdőket hozhat létre.
  • A beépített zuhanykabin racionális és gyönyörű megoldás, amelyből bármelyik kombinált fürdőszoba fürdőszobája előnyös lesz. A raklap hiánya új lehetőségeket teremt a térszervezés számára. Ráadásul ezek a zuhanyzók stílusosak és modernek.
  • Kandallók - ez egy eredeti, nem szabványos megoldás, amely lehetővé teszi a biofireplaces megjelenését. Az újdonság a környezetbarát üzemanyaggal működik, nem igényel kéményt, az égés során szén-dioxid nem több, mint egy gyertya. Leggyakrabban ilyen kandallók épülnek a falakba.
  • A közös WC-k kialakításában betöltött válaszfalak általában díszítő szerepet töltenek be, ugyanakkor egy külön funkcionális területet blokkolnak.
  • A rések nem ritkák, mivel ezek elrendezése magában foglalja a szoba térfogatának csökkentését.
  • A gipszkarton dobozok elrendezését általában az okozza, hogy el kell felejteni az elfelejtett kommunikációt, vagy nem lehetett elrejteni a falakon a javítás kezdeti szakaszai alatt.

  A nagy vagy kicsi, meglehetősen bonyolult, gondtalan munka kombinált fürdőszobájának kialakítása, amelyben nagy mennyiségű árnyalatot kell figyelembe venni. Ne rohanjon, mielőtt megpróbálná újra létrehozni a képet az internetről, gondoljon arra, hogy teljes mértékben megfelel-e az Ön igényeinek.