Legfontosabb > Tervezés

Festék a fürdőszobában: hogyan kell megfelelően díszíteni a falakat a fürdőszobában

Az elit porcelán csempe vagy praktikus műanyag panelek kiválasztása a fürdőszoba felé nézve gyakran elfelejtjük az olyan anyagokat, mint a fürdőszobafesték.

Valaki úgy véli, hogy a falak túl egyszerűek és nem ábrázolhatók, a többiek kétségessé teszik megbízhatóságát, de a megfelelő választás révén egyedülálló és stílusos belső tér alakítható ki festékkel.

Próbáljunk kitalálni, hogy a festés falfedése nem fél a nedvességtől, és hogyan érhetünk el egy fantasztikus hatást ecsettel és összeomlott újsággal.

Hogyan lehet megmenteni a fürdőszoba javításában?

Mikor a falfesték alapanyagként kerül megválasztásra? Általában két esetben: ha gyorsan kell a fürdőszobát kényelmesebbé tenni vagy a családi költségvetés megtakarítását.

A második lehetőség gyakoribb. Valóban, a fürdőszoba festék költsége kicsi, valamint a fogyasztás, így a festék viszonylag kis mennyiségben van elhelyezve.

Ne felejtsük el azonban a felület előzetes felkészítését - néha megbízható alapozóra van szükségünk, vagy akár az egész terület vakolását is - ebben az esetben a költségek növekednek.

Ideális a festéshez - sima, előre vakolt falak. A kis helyiségek fürdőszobájában végzett javítási munkálatok (szabványos panelházak - 2,2 m²-től) legfeljebb egy estet vehetnek igénybe, és az eszközzel együtt felmerülő költségek 3-4 ezer rubel értékben kerülnek elszámolásra.

Összehasonlításképpen, egy olcsó cserép ára legalább 20 ezer rubel, és nem megfelelő tapasztalattal rendelkezik a csempék, szakmai készségekre van szükség, és ez körülbelül 20 ezer rubel.

Kiderült, hogy a falak saját kézzel való festése a leginkább jövedelmező és gyors.

Számítsa ki a festék mennyiségét egy adott helyiségben - általában az áramlási sebességet a bankba helyezett utasítások határozzák meg.

De ne felejtsd el, hogy az erős minőségi kivitelezéshez 2-3 rétegre van szükséged, és a teljes összeg 20-25% -át, ahogy azt mondják, csak abban az esetben.

Leggyakrabban egy speciálisan kiválasztott színt használnak, ezért jobb, ha az anyagot marginálisan vásárolja meg, ellenkező esetben előfordulhat, hogy hasonló színt választ (vagy a boltban nem lesz szükséges a színezéshez szükséges anyag).

Az idő mentése a következő videóban:

Hogyan válasszunk festéket a fürdőszobának?

Úgy tűnik, hogy könnyebb - eljött a boltba, megvásárolt egy pár festékdobozt és elkezdte a falra rakni.

De egyszer a szupermarketben, akkor biztos, hogy szembenézhet a választás problémájával, mivel a festék- és lakktermékek piaca fantasztikusan változatos.

Szükséges egy olyan festék kiválasztása, amely alkalmas a fürdőszoba befejezésére és egyúttal a személyes preferenciákra (színek, telítettség textúrájára).

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a fürdőszoba eltér a magasabb páratartalmú szobáktól, ezért nedvességálló anyagra lesz szükségünk.

Kivéve a tágas, jó szellőzésű szobákat, amelyekben még a szaniter létesítményeknek szánt díszítő bevonatok is jól érzik magukat.

De a fürdő és a mosogató körüli terület a mosáshoz még mindig 2-3 réteg nedvességálló festéket vagy zománcot kell festeni.

A homlokzati anyagok nem hasznosak Önnek - kültéri munkákra (fa- vagy deszkaburkolás, tégla vakolat, betonfelület) befejeződésére. Belső festésre lesz szükségünk, ideálisan - kifejezetten fürdőszobákhoz és fürdőszobákhoz tervezve.

Általában közvetlenül a jelzett bankon és a páraáteresztés mértékén, ami a festéket a természetes, "lélegző" anyagokhoz igazítja.

A fürdő falán lévő víz és hab vízcsövei nyomokat hagynak, ezért mindig meg kell mosni, ami azt jelenti, hogy a festéknek tartósnak kell lennie, és nem szabad mosogatószeres mosogatószerek (például mosodai szappan) hatásával lemosni.

A padlóburkolatokra, a mennyezetre vagy a falra vonatkozó bevonatokra vonatkozó követelmények is eltérőek, ezért a "falra" feliratot keresünk a szükséges bankon.

A falak fajtái a fürdőszobában

Most forduljunk a fürdőfestékek kategóriáihoz, amelyek összetételükben különböznek. Egyes fajokat nem használnak az első században, mások megjelentek a piacon a közelmúltban.

Ami jobb: használjon olcsó hagyományos bevonatokat vagy előnyben részesít új, praktikusabb anyagokat?

Zománcformulák

Ez a megoldások nagy kategóriája, amelynek szükséges eleme a lakk. A zománcot alkotó főbb anyagoktól függően:

 • poliuretán;
 • melamin;
 • alkid;
 • nitroemalyu;
 • perklór-vinil stb.

Az alkid-fajták a legnépszerűbbek, a legfontosabb kötőanyag komponensek, amelyekben az alkidgyanta. Ezt a típust szárítási folyamat jellemzi.

Általában a festék kiszárad, amikor az oldószer elpárolog, de az alkid zománc oxidálódik, és levegővel reagál.

A szárítás elég gyors, de a kész bevonat nem teszi lehetővé a gőzt.

A festékeket és lakkokat szabványos tartályokban (fém- és műanyag dobozok) értékesítik, és azonnal fel lehet használni a felnyitást követően. Az anyag eltarthatósága - a gyártástól számított 1 év. Előny - minden felület, beleértve a fémet is. A tenyésztéshez különleges megoldás szükséges.

Annak érdekében, hogy a festék jól haladjon, a tapadás, az érdesség, azaz az abszolút simaság kizárt.

Az alkidzamélek, mint mindenki más, nem ajánlottak a fürdőszobákban és más lakóövezetekben, kellemetlen szag miatt. Ha úgy dönt, hogy "felületi" a javításokból fennmaradt tartalékokat, akkor jobb, ha a kertben vagy az országban használhatja azokat.

Ragasztófestékek

Ahogy a neve is jelzi, ragasztó. További komponensek a kazein, víz, keményítő, ipari alkohol, cellulóz-éterek.

A ragasztó festéket nem kész formában adják el, hanem egymástól függetlenül kell hígítani. Három különböző kapacitásban a kréta, a színező pigment és a ragasztó egy speciális rendszer szerint terjed.

Ezután mindhárom megoldás összekeveredik, és viszonylag vastag festéket kap. A mester fő feladata az arányok helyes karbantartása és annak biztosítása, hogy a festék egyenletesen oszlik el az anyag teljes területén.

Amint látja, a ragasztó használata kezdettől fogva megnehezíti a javítási folyamatot. Csak egy tapasztalt mester készítheti el a helyes megoldást.

Túl vastag tömeg elkezd összeomlani, folyadék - "kopasz foltokat" fog biztosítani, a fürdőben lévő tapadó bázis mellett nem tart sokáig.

Jobb lemenni a kísérleteket ragasztóval, és választani a modern, praktikus festékanyagokat, amelyeket nem kell külön elkészíteni.

Olajfesték

Ez az anyag gyermekkorától ismerős. A múlt század közepén nem volt alternatíva az olajkészítményekhez, ezért mindenhol használtak: ablakok, padlók, falak, homlokzatok stb. Festésére.

Meg kellett várni, amikor a felület végül "felfogta", és a kellemetlen különös szag eltűnt. Idővel a festéket törölték, és a folyamatot meg kellett ismételni.

A fő összetevők egyike a lenolaj, a kissé vastagabb készítmények hígítására is használják.

A színező pigmenteket fel kell oldani egy olajbázisban. A festék előnyei - elegendő szilárdság (ez vonatkozik a falak anyagaira).

Ennek következtében könnyen használható a fürdőszobában, de ez nem a legjobb megoldás - és minden a szag és a hosszú szárítás miatt. Igen, és puha, matt felület nem áll rendelkezésre olaj alapanyaggal.

Ezért folytatjuk a javításunk utolsó, legsikeresebb kategóriáját.

Vízemulziós fajták a színekben

Sok fajta van a vízemulzió alapján, de gyakrabban használnak háromat:

Az első mosható normál vízzel, és a másik két típus által létrehozott felület tartós és nedvességálló. Szilikon vagy latex festék ajánlott használni a fürdőszobában.

Örülök, hogy vízalapú emulziót használok - vízzel nem hígítjuk, ezért kézzel vagy ruhával is könnyen mosható.

Gyorsan szárad a felszívódás után. Nincs különösebb szaga az összes többi analógban. Teljesen biztonságos mások számára, még azoknál is, akik allergiában szenvednek.

Az egyik fő technikai előny a legtöbb felületre alkalmas, kivéve a fémeket (rozsdaformákat).

Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a vízbázisú festék képes vakolatú falakat, faszerkezeteket, betonfelületeket, téglafalat, és ha szükséges kerámiát vagy műanyagot feldolgozni.

Ha azt szeretné, hogy a falak ne ragyogjanak, de legyenek mattok, válasszon egy vízalapú akril anyagot.

Az akrilfilmnek köszönhetően, amely egyenletesen lefedi a fal felületét, tartós lesz. Tompítja a nedvességet és lehetővé teszi a gőzt, ellenáll a kopásnak, ami a gyakori tisztításhoz hasznos.

Az emulgeált habarcs ugyanolyan jó a sima felülethez, mint a texturált vakolathoz.

Az utolsó generációs szilikon társaik hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, ráadásul vízálló réteget alkotnak.

DIY manuális festési utasítások

Tegyük fel, hogy már kiválasztottuk a festéket. Még egy egyszerű eszköz készítése:

 • görgő (szőrme vagy habgumi);
 • különböző kefék különböző szélességűek, erősen rögzített sörtékkel;
 • festőszalag - olyan felületek védelmére, amelyek nem festésre szolgálnak;
 • egy küvetta, amely megvédi a festéket és lehetővé teszi a felesleges anyag eltávolítását;
 • spatula - az együttes tisztításhoz.

A polcok, tükrök, akasztók, horgok és más készülékek eltávolítása a falakból jobb, ha a falak egységes alkalmazását zavarják.

Egyes szakértők ragaszkodnak a hőmérsékleti rendszer betartásához. Optimális teljesítmény - + 10º és + 20ºє között. Fontos a páratartalom beállítása, amely 50-70% tartományban van.

Ha ezt a számot télen szeretné megnövelni, használjon párásítót, és távollétükben - melegvíz-vödröket.

 • Az alapozó speciális megoldással tisztítsa meg a felületet. Nagyon sokféle univerzális típus létezik, de jobb választani a "festék alatt" szavakkal.
 • Miután az alapozó teljesen megszáradt, elkezdenünk festéket alkalmazni a sarkokban, a fényforrásból (ablak vagy fali lámpa) kiindulva. Egy ecsetet is használunk alaplapok, keskeny részek, belső elemek (pl. Panelek) színezésére.
 • Utoljára széles felületeket festünk, hengerrel. A minőségi munkavégzés érdekében kövesse a mozgásokat - fentről lefelé, majd balról jobbra, majd felülről lefelé. A technika meglehetősen egyszerű.

Ne felejtsd el a festészet képességeinek bonyolultságát: távolítsa el a felesleges festéket egy küvettán vagy egy speciális rácson, hogy ne legyen folt és folt.

A szárítási idő az utasítás szerint történik: 3-6 óra. Általában az első réteg 2-3 órával a többiek előtt szárad.

Néhány tipp a szakemberek - a Tikkurila cég képviselői:

Dekoratív technikák az exkluzív tervezéshez

A falak vagy a mennyezet díszítéséről a fürdőszobában festékkel gyakran elfelejtjük azokat a díszítő technikákat, amelyek a belső teret teljesen más síkon átruházzák.

A szokásos tervezési technikák mellett a szokásos ecset (sakk, sablonok, sablon dísz) segítségével a következő technikákat használhatja:

 • Sajtolás. Az első festékréteget egy második, sötétebb borítja, de a henger helyett szivacsot használunk (egyszerűen csak a falra).
 • Absztrakt mintázat kitöltése önkényesen összegyűrődött papírral vagy textilekkel. A nátronpapír világosabb képet ad, a szövet elmosódott.
 • Dörzsölő festék, amely még nem szárított újságlapon stb.

Ha komplexebb hatás elérését szeretné elérni, szerezzen olyan dekoratív festéket, amelyek bársony, velúr, arany brokát vagy kő utánzatot hozhatnak létre.

Az anyag szokatlan tulajdonságai különleges adalékok - ásványi és mesterséges töltőanyagok miatt keletkeznek.

Ahogy láthatja, a festett fürdőszoba designja kreatív és nagyon érdekes foglalkozás, ráadásul olcsó és alkalmas egy kezdő festő számára is.

Hogyan válasszunk jó vízálló festéket a fürdőszobának szaga nélkül?

A falak festése a fürdőszobában jó alternatíva a csempe befejezéséhez. Bár egy ilyen design unalmasnak tűnhet valakinek, színes megoldások és anyagok ügyes választékával, a festett falak stílusosak és modernek lehetnek.

Ez a befejező eljárás előnyei:

 • olcsó;
 • nem igényel nagy fizikai erőfeszítést;
 • az önálló munkavégzés képessége;
 • nem igényel sok időt;
 • Korlátlan díszítési lehetőségei vannak.

Különböző színkoncentrációk mellett különböző hangok és árnyalatok érhetők el. A falak felülete teljesen festhető, és csempézett, műanyag vagy üveges kivitelben kombinálható. A fürdőszoba, a zuhany, a csaptelepek körüli területek más anyagokkal is el lehetnek vágva.

Mi alkalmas fürdőszobákra?

Nem minden festék alkalmas a fürdőszoba javítására. Ezek a festékek a nedvességállóságra, a páraáteresztő képességre, a súrolószerekre, az egyszerű kezelésre, a baktericid tulajdonságokra vonatkozó követelmények. A festékek műszaki jellemzői a csomagoláson és a csomagoláson jelennek meg.

A nedvességállóság kategóriája megtalálható minden típusú festékben: víz diszperzió, alkid, akril, olaj. Az olaj és az alkid festékek jó tapadást mutatnak, a festett felületek jól mosnak, ugyanakkor jellemző szaguk hosszú ideig eltűnik, és az olajfesték hosszú ideig is megszárad.

A lakóterületeken, a fürdőszobákban és a konyhákban a legmegfelelőbbek a vízbázisú festékek.

Víz diszperziós festékek

A festékek e kategóriáját a következő előnyök jellemzik:

 • nem tartalmaznak toxinokat;
 • ne ártsanak egészségre;
 • a szag teljesen hiányzik;
 • gyorsan szárad;
 • egyszerű használat.

Sokoldalúak, nagy dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek, és jól illeszkednek a belső térbe.

A vízalapú festékek különböző alapokon készülnek, és attól függően, hogy különböző típusú víz-diszperziós festékek vannak.

Az akril vízbázisú festékek jól bevonják a felületet, alacsony költséggel, kiváló nedvességállósággal és páraállósággal rendelkeznek.

A szilikon festékeket eredetileg homlokzatok festésére tervezték, de tulajdonságaik nagyszerűek a fürdőszoba falak díszítéséhez. Nem félnek a víztől és a gőzöktől, tartósak, ellenállnak a mechanikai sérüléseknek. Ez az egyik modern és kényelmes festési lehetőség.

A PVA alapú festékeket alacsony nedvességállóság és alacsony költség jellemzi. Ezek alkalmasak száraz helyiségekre vagy mennyezetre a fürdőszobában, jó szellőztető rendszerrel.

A latex festékek vékony filmet képeznek a víz, a gőz és a piszok ellen. A festett felületek nagyon egyszerűek és könnyen tisztíthatók.

A szilikát festékek folyékony üveg alapúak. Ezek mélyen behatolnak a felületre, ezeket vakolt, beton, pala, kő, téglafelületen lehet használni. Az ilyen festékek jó nedvességállósággal rendelkeznek és ellenállnak a szélsőséges hőmérsékletnek. Megakadályozzák a penész és a penész. Élettartamuk legfeljebb 10 év lehet.

Nagy átláthatósággal rendelkeznek, kiválóan alkalmasak fürdőszobák, konyhák, csarnokok, folyosók festésére.

Tanuljon meg ebből a cikkből, hogyan válasszon ventilátort a páratartalom érzékelőjének.

Klór alapú festékek

Kifejezetten hosszú távú vízzel való érintkezésre készültek, és medencék, fürdők, szaunák festésére használják. Megakadályozzák a korrózió kialakulását, és baktériumölő hatást fejtenek ki.

Nagy szilárdságúak és nem félnek a mechanikai sérüléstől. A festett felületek könnyen tisztíthatók és könnyen tisztíthatók.

Nagyfokú védelmet nyújt a nedvesség, az ultraibolya és a légköri expozíció ellen, hosszú ideig nem veszít el színt, és nem fakulnak el.

Ezek a festékek nem tartalmaznak mérgező anyagokat. Használhatók akár 27 fokos hőmérsékleten is. Különbözőek a magas költségek.

Hogyan válasszunk?

Vízemulziós festékek nem használhatók fém felületek festésére, mert fém korrózióhoz vezethetnek. Nem ellenállnak a mechanikai sérüléseknek, a csiszolóanyagokat és a keféket nem szabad a festett felületek ápolására használni.

Az akril és a latex festékek jól bizonyították magukat, miközben viszonylag alacsony áron különböznek egymástól.

A szilikát és a szilikon drágábbak, mint az akrilfestékek, de hosszabbak a használatban, és ellenállnak a károsodásoknak.

A festék kiválasztásakor nem csak a kompozíciót, hanem a gyártót is figyelembe kell venni. A szagtalan festékek legnépszerűbb gyártói különböző árfekvésben - Ticcurilla, Tex, Dulux, Joby.

Festés előkészítése

A festékanyag jó eredményére és jó tapadására fel kell készülni egy felületre. Még a legjobb festék sem fedezi fel a felület szabálytalanságait.

Az első lépés az, hogy a régi bevonatot egy speciális tárcsával kaparóval, simítóval, kéztörlővel vagy darálóval távolítsuk el. A maradék port meleg vízzel és szappannal vagy mosószerrel mossuk.

Tintahibák és egyéb hibák. Miután a gitt megszáradt, a kezelt területeket sík felületűre kell csiszolni és csiszolni.

A gomba és penész által érintett helyek kezelése. Ehhez használhatja a következőket:

 • fungicidek;
 • klórtartalmú anyagok;
 • háztartási antibakteriális szappan;
 • réz-szulfát.

A felület előkészítése után primert alkalmazunk. A festékkel való jobb tapadás érdekében a primert két rétegben alkalmazzák. Minden rétegnek jól száradjon. A latex láncindítók, amelyek baktericid tulajdonságokkal rendelkeznek, szintén jól bizonyultak.

Festés

A megvalósításhoz különböző eszközöket használhat, gépesített vagy kézi.

A festékfestés gazdaságos festékfogyasztást és gyors munkát eredményez, valamint a festéknek a felület pórusaiba való jó behatolása.

A hengerek jól festik a felületet, kivéve a festékfogyasztást, de nem tudnak sarkokban dolgozni, és nehéz elérni a helyeket. A henger szélessége a festési terület függvényében kerül kiválasztásra.

Ecsettel történő festés esetén nagy a festékfogyasztás, szükséges a foltok szintje, de a festékréteg sűrűbb. A kefefestés a leginkább időigényes munka.

A minőségi eredmény érdekében a festéket 2-3 rétegben alkalmazzák.

A különböző színek és árnyalatok díszítő munkái esetében a maszkoló szalagot a területek elhatárolására használják. A határokat speciális sablonokkal lehet megjelölni.

Kényelmesebb, ha a sarkok és a nehezen elérhetõ helyek között festeni kezdeni a munkát. A festékkefék jobban megfelelnek ennek. Ezután a tömör területeket egy hengerrel festették. A hengerben a festék homogén felszívódására speciális hornyokkal ellátott tálcákat használnak. Egy görgő és egy tálca segítségével létrehozhat egy festékanyag-szerkezetet is - nagy vagy kicsi.

Kezdetben számolni kell a megfelelő mennyiségű festékanyaggal, így később nem kell újból választania az árnyalatot, hiszen az egy tétel és egy rész számának színei is eltérhetnek. Ha több doboz festéket vásárol, akkor ugyanabba a potba kell keverni őket. A bankban a különbségek nem észrevehetők, de ez a festék megszáradása után észrevehetővé válik.

Ha szabálytalanságok vannak, és szükség van az első réteg sűrűbb alkalmazására, használjon ecsetet, és a második réteg már alkalmazható görgővel.

Hogyan lehet festeni a csöveket a fürdőszobában? Részletes utasítások.

Olvassa el itt, hogyan igazítsa a falakat a fürdőszoba alá a csempe alá. A munka szakaszai és hasznos tippek.

Színválaszték és formatervezés

A világos színek vizuálisan növelik és bővítik a helyet, ezért kis fürdőszobákra választják. Ugyanebből a célból a vízvezetékeket, a bútorokat és a tartozékokat ugyanabban a hangban tartják. Jól hangsúlyozzák a szoba tisztaságát és pontosságát az úgynevezett "hideg" színek: kék, türkiz, szürke, kék.

Kontrasztos kialakítások, mélyebb telített színek alkalmazhatók tágas fürdőszobákban. De szem előtt kell tartanunk, hogy a cseppek nyomai észrevehetőbbek a sötét árnyalatokon.

A fényes festékek csak tökéletesen sima falakra alkalmasak, egyébként minden szabálytalanságot hangsúlyozni fognak. A matt színek kipukkanják és elrejtik a hibákat, és vonzóak mindenféle kialakításban. Nos maszk szabálytalanságok matt megkönnyebbülés kompozíciók.

Árnyék kiválasztásakor szakemberrel lehet konzultálni. Általában az épület szupermarketekben a festékek automatikus keverése a kívánt árnyalat eléréséhez.

A falakon lévő falak festése lehetővé teszi nemcsak a belső tér megújítását, hanem kreatív képességeinek megmutatását is.

Mint ez a cikk? Iratkozzon fel a webhelyfrissítésekre RSS-n keresztül, vagy maradjon hangosan a Vkontakte, az Odnoklassniki, a Facebook, a Twitter vagy a Google Plus.

Feliratkozás a frissítésekre E-mailen keresztül:

Mondja meg barátainak!

Vigyáztam, hogy a mosható kategóriába víztartalmú festéket a fürdőszobába vigyem. Ez a fajta diszperzió alkalmas a magas páratartalmú fürdőszobában. Ez a legveszélyesebb festékfajta.

Úgy döntöttünk, hogy javításokat végeznek a fürdőszobában, és mint mindig, nem akarom fizetni a munkásokat, mindent megmentünk és mindent megteszünk, először a falakra akarták helyezni a csempéket, aztán gondolkodtunk és úgy döntöttünk, hogy gyorsabb és könnyebb lesz festeni, mert nem tudjuk, hogyan kell csempét elhelyezni. A legfontosabb dolog a megfelelő festék kiválasztása, hogy ne duzzadjon a nedvességtől. Hát és mindent, kék színű kádat festettünk most, ahogy a tengeren mossuk)

Milyen festék festeni a falakat a fürdőszobában

A színezés az egyik legkedveltebb módja annak, hogy bármilyen helyiséget, köztük fürdőszobát lefedjenek. Az építőanyagok piacán nagy mennyiségű színezékkeverék létezik, amelyek a tulajdonságok és a megjelenés tekintetében különböznek, így a laikus számára nehéz lehet választani. A fürdőszobának meg kell felelnie bizonyos követelményeknek. A végső választás előtt meg kell ismerni minden egyes színezőanyag előnyeit és hátrányait.

A festék használatának jellemzői a fürdőszobában

Általában a festék előnyben részesítendő más típusú felületeken is, amikor gyors javítást tervez, minimális költséggel. Valójában a festés hosszabb és drágább folyamat lehet, mint azt egyes emberek feltételezik. A színező összetételt csak a vízszintes felületre kell felhordani.

Ha a fürdőszobában lévő falak repedésekkel, lyukakkal és kidudorodásokkal vannak bevonva, festés előtt egy gitttel kell egyenlővé tenni. Néha csak a szakemberek képesek megbirkózni a falak összehangolásával, így a tulajdonosoknak bérmunkát kell kötniük, ami hátrányosan befolyásolja a költségvetést. Tehát a fürdőszoba javításával megtakarítás a festék használatával csak akkor indokolt, ha a szoba falai tökéletesen simák.

A fürdőszoba használatának számos előnye van:

 • Nedvességállóság;
 • Az egészségügyi és higiéniai előírásoknak való megfelelés;
 • A hatékonyság, a legtöbb színező készítmény sokkal olcsóbb, mint a többi alapanyag;
 • Könnyű használat: a színező keverék alkalmazása nem igényel különleges építési készségeket;
 • Kompatibilitás más burkolóanyagokkal: a fürdőkád körüli terület kerámialapokkal vagy műanyag panelekkel díszíthető, a többi fal pedig festhető;
 • Nagy árnyalatok és textúrák;
 • Nincsenek különleges gondozási követelmények.

A türkiz színű festék friss jegyzeteket ad a fürdőszobába.

Festékek típusai

Mi választja a festéket a fürdőszobában? Amikor a fürdőszobában egy befejező anyagot választanak, a legfontosabb, ha nem veszi figyelembe a színt vagy a textúrát, hanem a tulajdonságokat. Ha a festéket helytelenül választja ki, akkor nem lesz képes vonzó megjelenést hosszú ideig tartani: elkezdi lehámozni, megtörni, dörzsölni, lefedni a gombát. Kiválasztásakor figyelembe kell venni a fürdő mikroklímájának sajátosságait: az állandó páratartalom, esetleg a teljes szellőzés hiánya.

Kiváló minőségű festék nagyon hatásosnak tűnik a fürdőszoba falain

Az egész festmény háromféleképpen osztható meg:

 1. Emulzió. Ez a típus tartalmaz szagtalan, gyorsan száradó festéket, amely alkalmas fürdőszobákra.
 2. Alkid.
 3. Szilikát.

A vizes emulziós festék ideális a magas páratartalmú helyiségekben.

Az emulzió és alkid anyagok aktívan használhatók fürdőszobák befejezéséhez. A szilikát festékek használata nem ajánlott a fürdőszobában. Lazaek, akadályozzák a levegőbe jutást, és félnek a nedvességtől.

emulzió

Az emulziós típusú festéket vízzel hígítják használat előtt. Könnyen alkalmazható szinte minden felületre, szárítás után nedvességálló bevonatot képeznek. Mielőtt a festék megszáradna, könnyen lemosható vízzel. Az emulziós anyag felhasználása után a mester könnyedén megmossa a kezét és a szerszámokat.

Az emulziós festék könnyen használható és továbbra is használható.

Az emulziók használatának előnyei

Az emulziós festék használatának pozitív elemei a következők:

 1. Száradási sebesség. A szárítási folyamat akár pár órát is igénybe vehet.
 2. A környezet és az emberi test biztonsága.
 3. Nincs éles szag.
 4. Alkalmazás egyszerű.
 5. Tűzbiztonsági.
 6. Alkáli ellenállás.

Az emulziós festék segítségével valódi remekművet hozhat létre a falakon.

Figyelem! Emulziós festék nem alkalmazható a padlóra vagy a falra, amely korábban lakk, fényes vagy ragasztó festékkel volt bevonva.

A jövőben az emulzióval festett felület bármilyen más festékkel borítható.

Az emulziós festékek típusai

Az emulziók formájában lévő színező kompozíciók többféleképpen vannak felosztva. Annak megállapításához, hogy melyik fürdőszobai festék jobb, mindegyiknek figyelembe kell vennie:

 1. Vízemulzió Előnyei: nem exfoliate, átadja a levegőt, nem tűnik el az ultraibolya hatása alatt, van egy nagy választéka a színek. A házigazdák bármilyen színt kaphatnak. Ehhez színtelen tónust szerez, amelyhez a szükséges pigment hozzáadásra kerül. A vízemulzió legfőbb hátránya a fagyállóság hiánya, amely nem befolyásolja a fürdőszobában való használat minőségét. Ezenkívül a gyakori tisztítás után a mosdóban lévő matt vízalapú falfesték gyorsan törlődik.
 2. Víz diszperzió. A víz alapú tulajdonságai szerint. A fő különbség a megnövekedett kopásállóság. A festett felület többször mosható. A vizes emulziós tintaformulákat rendszerint nem különböztetik meg különböző színekkel.
 3. Akril. Tartós, rugalmas, fagyálló, napfényálló. Ezzel blokkolhatja a kisebb repedéseket. Ennek a befejező anyagnak az a fő eleme az akrilgyanta. A festék mechanikai károsodással és vízzel történő mosással szemben ellenáll. A gyártó szerint ez a készítmény akár 5000 mosási ciklust is képes ellenállni. Jól illeszkedik egy fából, üvegből, betonból és vakolt felületből, a legfontosabb az, hogy előmelegítsen egy alapozóval. Az akrilfesték fő hátránya a fürdőszobában a magas ár.
 4. Latex. Ez az emulzió legköltségesebb anyaga. Az alap latexben nagy a nedvességállóság, így a festett felület minden korlátozás nélkül megmosható. A fürdőszobában levő latexfesték 1 mm-ig lefeszítheti a repedéseket. Gyorsan szárad (több mint egy óra), és különböző felületeken alkalmazható: gipsz, beton, falazat, gipszkarton. Az ár mellett a mínusz latex anyagot gyenge fényviszonyoknak is nevezik, ami alacsonyabb az akril alapú emulziónál.
 5. Polivinil-acetát (PVA). Olcsó, környezetbarát, könnyű, zsíros és olajálló. A fő hátrány - ismételt mosással törlődik. A fürdőszobában ez a festék csak a mennyezet befejezéséhez használható.
 6. Silicon. Nem fél a nedvességtől, a szennyeződésektől, a káros baktériumoktól és a gyakori mosástól, visszaszorítja a vizet, lehetővé teszi a levegő áthaladását, megakadályozza a gomba kialakulását. Az anyag nagy rugalmassága lehetővé teszi a 2 mm széles átfedő mélyedéseket. Alkalmazható bármilyen felületre, beleértve a régi szilikát festéket. Az anyag élettartama akár 20 év is lehet. Általában a szilikonos fürdőszobai festéket használják a dekorációhoz, mivel festés az egész falon vagy az egész emeleten fog kerülni egy csomó pénzt.
 7. Mineral. Környezetbarát, de nem praktikus. Tartalmaz cementet és hidratált mészet, amely szinte minden felületre alkalmas, de rövid élettartama.

alkid

Az alkid-keverékek alkidgyanta alapúak. Ez az anyag magas a fény és a nedvesség ellen. A festett felületeket tökéletesen tisztíthatja, rendszeresen kimosva vízzel és tisztítószerekkel. Milyen alkidfestéket kell használni a fürdőszobában? Csak két típus létezik:

 1. Olaj. Nem ajánlott a fürdőszobában való használatra, valamint a többi nappali befejezésére. A benzinre vagy terpentinre hígított lenolaj alapja. Ez az anyag légmentesen záródó filmet képez, és hosszú időn át szárad, tartósan kellemetlen szagú, és a szárítási folyamat során káros anyagokat bocsát ki a levegőbe.
 2. Zománc. Lakkra épülnek, így a festett felület fényesnek tűnik. A zománc keverékek ellenállnak a korróziónak, a nedvességnek és az ultraibolya sugárzásnak. Gyorsan száradnak, fa- és fémfelületek festésére használják, jól fel vannak vakolva és gitteken.

Gumi festék

Viszonylag az utóbbi időben az építőanyagok hazai piacán olyan újítás jelent meg, mint a gumi festék. Tartós, rugalmas, nedvességálló és páraáteresztő anyag, amely nem hámlik le, nem reped és sok éven át szolgál. Gumi festék alkalmas a fürdőszobában. A festett felületet érintetlenül tartja, még akkor is, ha az alatta lévő falak deformálódni kezdenek.

A fürdőszobában vízálló gumi festék különböző felületeken alkalmazható: fa, beton, acél, tégla stb. Ez tökéletesen illeszkedik a meglévő festékhez, függetlenül annak típusától. A gumi-festékkeverék poliakril gyantákból készül, amelyek biztonságosan védhetők az emberi egészségre.

A gumibevonatok előnyeinek megtekintéséhez gondosan követnie kell az alkalmazási technológiát, amely magában foglalja a felület tisztítását és több vékony réteggel való festést. Ha a falakat vastag rétegű festékkeverékkel kengetik, akkor nem lesz képes tartós bevonatot létrehozni, aminek következtében leválik. A keverés során a keveréket rendszeresen meg kell keverni. Festés után a falak csak 8 nap múlva moshatók.

Tipp Mielőtt megvásárolná a befejező anyagot, ellenőrizze a minőségi tanúsítványt és annak eltarthatóságát.

Fényes vagy matt felület

Sok tulajdonos nem tudja, mely vízálló festék a fürdőszobában jobb lesz: matt, fényes vagy szerkezeti. Alapvetően a lakástulajdonosoknak a saját ízlésükre kell összpontosítaniuk. Ezenkívül meg kell ismerkednie az egyes anyagok jellemzőivel:

 1. A fényes felület gyönyörű, a szemet csillogó szemmel néz. Csak sík, egyenletes falakhoz alkalmas. A fényesség hiánya csak hangsúlyozza.
 2. A matt festéket univerzálisnak lehet nevezni. Bármely belső térben harmonikusan néz ki, és egyben kis hibákat is eltakar a falakon. A matt, vízálló festék a fürdőszobában kevésbé ellenáll a különféle károsodásoknak, mint a fény.
 3. Relief paint. Elrejti a falakon lévő apró dudorokat, lehetővé teszi egyedi kialakítás létrehozását. A probléma felmerülhet a falak vagy a padló tisztításának folyamatában. A szennyeződés a megkönnyebbülés részébe esik, ahonnan nehezen mossa

DIY fürdőszobafestmény

Lehetőség van fürdőszobára festeni anélkül, hogy szakemberek bevonásával, saját erejével. Ha részletesen átgondol mindent, előkészíti a felületet és az eszközöket, az egész folyamat nem fog sok időt vesz igénybe.

Festés előkészítése

Mielőtt festéket fektetne a fürdő falaira, előkészítő munkát kell elvégeznie:

 1. Tisztítsa meg a régi felületről festendő felületet. Ehhez használjon spatulát vagy kaparót.
 2. Távolítsa el a szennyeződéseket és a port. Ehhez a padlót, a falakat vagy a mennyezetet törölje le egy meleg vízzel átitatott ruhával.
 3. Hasadék repedések, ha vannak ilyenek.
 4. A felületet csiszolópapírral csiszolja.
 5. Ha gomba van, akkor speciális gombaellenes szerrel, például fehérítővel végezzük a kezelést.
 6. Vigye fel a felületet egy alapozóval. Az eszközt több rétegben alkalmazzák. Minden további réteget az előző szárítás után alkalmazunk.

Eszközök kiválasztása

Először ki kell választanod a fő festőeszközt:

 1. Roller. Lehetővé teszi, hogy gazdaságosan használja a színező keveréket, mivel vékony réteget okoz. A hengerek sarkok vagy területek festése során a görgő használata kellemetlen lehet.
 2. Brush. Kényelmes a nehezen elérhető helyek festéséhez, a vastag festékréteggel borítja a felületet, növeli annak fogyasztását.
 3. Spray flakon. Lehetővé teszi, hogy egyenletesen alkalmazza a festéket. Az eszköz különös gondosságot igényel: kötelező tisztítás minden használat után.

A szakemberek javasolják, hogy a festési folyamat során görgős ecsetet használjanak.

A fő eszköz mellett a festőnek szüksége lesz:

 1. Maszkoló szalag. Úgy tervezték, hogy megvédje a belső tér egyes elemeit, amelyeket nem festettek.
 2. Tálca rekeszekkel. Eltávolítja a felesleges festéket az ecsetből (henger), hogy elkerülje a foltok megjelenését a falakon.

Festék alkalmazás

A szoba festésének folyamatát több szakaszra kell felosztani:

 1. Az anyag elkészítése. Ha a festéket nem kész formában adják el, akkor vízzel kell hígítani. Az emulziós festéket több rétegben alkalmazzák. Az első réteg keverékét 15% -ra kell hígítani vízzel.
 2. Az első réteg rajzolása. Ajánlatos ecsettel elvégezni. A vastag réteg festék segít a kisebb hibák elrejtésében. Először festse el a fal vagy a padló nehezen elérhető területeit, majd a fő részt. Miután minden fal teljesen festett, meg kell várni, amíg teljesen szárazak.
 3. A második réteg rajzolása. Henger segítségével.
 4. Díszítő. Rajzok vagy minták díszítik a falak a fürdőszoba, hozzátéve, egyéniség a belső térben. Saját maguk rajzolhatják, a kép kontúrjait a ragasztószalag szegélyezésével, vagy a kész szalagok használatával.

Így a fürdőszobai festék kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyag vízálló tulajdonságait, valamint a könnyű tisztítást és tartósságot. Egyébként mindez az otthoni és pénzügyi lehetőségek tulajdonosainak ízlésétől függ. A gyakorlati szempontok mellett a festéknek más előnyei is vannak. Segítségével létrehozhat eredeti belső kialakítást, kísérletezhet árnyalatokkal és mintákkal. Ha fantáziát és kreativitást mutat, a szokásos festékkel meggyőző eredményt érhet el.

Fürdőszobai festék: hogyan válasszuk ki a legjobb megoldást a fal dekorációjára

Ebből a cikkből megtudhatja, hogy a fürdőszoba festékének milyen jellemzői vannak: a magas páratartalmú helyiségeknek szánt készítmények főbb típusainak osztályozása és áttekintése, azok előnyei és hátrányai. A szöveg olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyek segítenek meghatározni a befejező anyagok optimális választékát.

Kiváló minőségű fürdőszobai festék lehet a cserép kiváló alternatívája

Hogyan kell festeni a falakat a fürdőszobában: válassza ki a befejező anyagot

A fürdőszoba felújítása drága és bonyolult folyamat, amelyhez gondos anyagválasztást igényel. A helyiségnek tisztának és nedvességállónak kell lennie. A penész jelenléte elfogadhatatlan, ezért speciális igényeket támasztanak a falak kikészítéséhez. A leginkább költségvetési bevonat festék. Ez az anyag nem csak gazdaságos és könnyen alkalmazható. A színező kompozíciók lehetővé teszik egyedi beltéri megoldások elérését a telített és gazdag színek miatt, amelyeket pigmentek hozzáadásával állítanak elő a keverékhez.

Színezés kompozíciók a falak a fürdőszobában - a legkedvezőbb árú és népszerű típusú befejező anyag

Figyelj! A festék nem vonatkozik a vízzel érintkező területekre, például a mosogató és a kád körüli területeken. Kívánatos, hogy ezeket a helyeket kerámia burkolattal végezzük, vagy üveglapokkal borítsuk le.

Annak érdekében, hogy eldönthessük, hogyan kell a falakon falat festeni, tanácsos megismerkedni a meglévő kompozíciók skálájával, mérlegelni minden egyes hátrányt és előnyöket, valamint meg kell határoznia, hogy mely lehetőségek alkalmasak a szükséges művészi hatás megteremtésére.

A következő típusú falfestékeket használják befejező anyagokként:

 • vízemulzió;
 • latex;
 • akril;
 • szilikon;
 • klórozott gumi;
 • alkid;
 • olaj.

Mielőtt kiválasztaná a falburkolatot egy fürdőszobában, érdemes feltárni a színező kompozíciók típusát, tulajdonságait és tulajdonságait

A fürdőszobában lévő falak díszítésére használt festékek legfontosabb tulajdonságai a vízállóság és a mikroorganizmusoktól való védelem, például a gombák és a penész.

Falfestékek alkalmasak falfalakra?

A vizes emulziókészítményeket széles körben használják faldíszítésre. Ezeknek a festékeknek számos előnye van:

 • viszonylag alacsony ár;
 • nincs kellemetlen szag;
 • egyszerű alkalmazási folyamat;
 • környezetbarát és biztonságos;
 • a bevonat gyorsan szárad;
 • a napfény hatása alatt a felület megtartja a színt.

A falakon díszítő vízalapú színezők nagyon népszerűek a fogyasztókkal

A képen a díszítő vízbázisú kompozíciókkal festett falak nagyon vonzóak. Az optimális viszkozitásnak köszönhetően gyönyörű hatás érhető el, így a tervezőknek nagy lehetőségük van a falak bevonására. Különböző eszközök segítségével az eredeti rajzok felületére alkalmazható. A vízbázisú festékek széles színpalettával rendelkeznek. A különleges pigmentek hozzáadásával bármilyen árnyékot kaphat, amely tökéletesen illeszkedik a fürdőszobai belsőépítészetbe.

A vízbázisú festékeket matt és fényes felületek készítésére használják. Az anyag kiválasztásánál nagyon fontos figyelembe venni az alap típusát, szerkezetét, valamint megfelelő alapozó készítményt használni. Ezeknek a színezékeknek az az előnye, hogy bármilyen szennyeződés könnyen eltávolítható a felületről, ha a falat nedves ruhával vagy szappanos vízben áztatott szivaccsal törli. Ezt követően ez a terület újra festett.

Vízalapú készítmények és speciális alkalmazási módszerek segítségével érdekes dekoratív hatások érhetők el.

Fontos! A vízzel érintkező területeken nem ajánlott vízbázisú festékeket használni. Ha ez nem kerülhető el, válasszon egy fényes felületű bevonatot. Ellenáll a mechanikai sérülésnek.

Latex alapú fürdőszobai festék: előnyök és hátrányok

A latex festékek összetételében nincs gombaölő adalékok, ezért a falak festése előtt a fürdőszobában különleges antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkező alapozó készítményt kell alkalmazni.

A latex alapú festékek előnyei:

 • rugalmas felület, amely a falak kisebb hibáit maszkolja: repedések, forgácsok;
 • tartós bevonat;
 • mechanikai feszültséggel szembeni ellenállás;
 • kiváló dekoratív tulajdonságok;

A latexen alapuló színező kompozíciók nagyfokú ellenállást mutatnak a mechanikai igénybevétellel szemben.

 • nincs kellemetlen szag;
 • a festék vékony filmet hoz létre a felületen, amely védi a falakat a szennyezettségtől;
 • sokoldalúság;
 • a maximális száradási idő 2 óra.

A latex felület nem nagyon tolerálja az alacsony hőmérsékletet. Ennek hatására a bevonat repedéseket okoz. A latex festékek negatívan reagálnak a napsugárzás hatására, ami a felület elhalványulását és a fényesség elvesztését okozza. Ezeknek a vegyületeknek az ára sokkal magasabb, mint a vízalapúak, így a munkálatok befejezése többé fog kerülni.

Az akrilfesték előnyei a fürdőszobában

A szakértők úgy vélik, hogy az akril kompozíciók a legjobb megoldást jelentik a falak festéséhez a fürdőszobában. Ez a típusú festék a vízzel diszpergált alapanyagokra vonatkozik.

A modern fürdőszoba falai kerámia burkolattal és akrilfestéssel vannak díszítve.

Miért nyereséges akrilfestéket vásárolni a fürdőszobában?

 • egy nagy paletta színek és árnyalatok;
 • a szennyezéssel szembeni ellenállás;
 • egyszerű alkalmazási folyamat;
 • a könnyű, de nem éles illat jelenléte, amely nem okoz kényelmetlenséget a falak festése közben;
 • a szennyeződés könnyen eltávolítható a felületről;
 • a falak törlése nedves ruhával és szappanos vízzel nem károsítja a bevonatot;
 • A festék tartalmaz antifungális adalékanyagokat, amelyek meggátolják a penészedés kialakulását;
 • A készítmények vízálló vízálló festékeként vannak elhelyezve a fürdőszobában, így azok olyan felületek befejezésére használhatók, amelyek folyamatosan érintkeznek a nedvességgel;
 • a festés előtt nincs szükség falak készítésére;
 • az optimális viszkozitás miatt a festék kis hibákat rejt fel a felületen.

Jellemzőinek és tulajdonságainak köszönhetően az akril színező kompozíciók a legjobb megoldásnak számítanak falak festéséhez a fürdőszobában.

Jó tanács! A festék kiválasztása érdekében kívánatos a vezető gyártók termékeire összpontosítani. Ezek meglehetősen drágák, de kiváló minőségű és tartós bevonatot hozhatnak létre a falakon.

Előnyei és hátrányai a szilikon festékek falon belüli használatához

Gondolkodva azon, hogy milyen festék festeni a falakat a fürdőszobában, figyelmet kell fordítania a szilikon és szilikát alapú készítményekre. A befejező anyagok e kategóriája egyedülálló fizikai tulajdonságainak köszönhetően széles körben elterjedt a piacon.

A szilikon színezékek előnyei:

 • a bevonat egyáltalán nem adja át a vizet;
 • nagy ellenállás a szennyezéssel szemben;

A szilikon alapú színezékek kiválóan alkalmasak a magas páratartalmú helyiségekben.

 • a készítmény páraálló tulajdonságokkal rendelkező bevonatot képez a fal felületén;
 • A festék képes blokkolni a falakban jelentős hibákat, például lyukakat és mély repedéseket.

A szilikon vegyületek a fürdőszobába vízálló festékek. A vízemulziós lehetőségek jobbak, mint a többiek, alkalmasak a magas páratartalmú helyiségeknek, de költségeik igen magasak, ami a fő hátrány.

A fürdőszobában nem ajánlott PVA-alapú szilikon vízbázisú festéket használni. Ez a készítmény száraz mikroklímájú helyiségekhez készült. Csak fürdőszobai mennyezetként használható.

Stílusos kombináció a fürdőszobában fényes bordó és finom bézs színárnyalatok

Jellemzők klórozott gumi vízálló festék a fürdőszobában

A legmegbízhatóbb és praktikus bevonási lehetőség a klórozott gumi. Ez a kompozíció lehet kiváló helyettesítő a mozaik vagy kerámia cserép számára. Ez a fajta lefedettség nem igényel gyakori frissítést, és hosszú távon vonzó megjelenést biztosít.

Kapcsolódó cikk:

A befejezés különböző módjai. A legmegfelelőbbek a fürdőszoba és a WC kialakításához.

Az előnyök a festés a falak a fürdőszobában klórozott gumi festék:

 • nedvességállóság;
 • a bevonat képes ellenállni a vízzel való állandó érintkezésnek;
 • nem fél a közvetlen napfénytől való érintkezésnek;
 • nem fakul az ultraibolya hatása alatt;
 • feltéve, hogy a festék helyes összetételét lehet használni a falak díszítésére a fürdőszobában;
 • a készítményben nincsenek káros és mérgező anyagok.

A tükrök és a könnyű árnyalatú falburkolatok vizuálisan bővítik a helyiséget.

A klór-kaucsuk összetételének megfigyeléséhez gondosan fel kell készülnie a falak falára. Ezt a típusú bevonatot cement és fém felületeken alkalmazzák. Ezenkívül ez nem igényli a gitt és a primer előzetes alkalmazását, de teljesen meg kell szüntetni a régi bevonatot.

A falburkolású klórozott gumi jelentős mennyiséget eredményezhet. A jó minőségű bevonat eléréséhez legalább 3 réteget kell felhordani a felületen. Nem használhatók hagyományos oldószerek. Ebben az esetben speciális készítményeket használnak. Mindazonáltal a kapott eredmények és a kedvező tulajdonságok teljes mértékben igazolják az anyag megvásárlásának költségeit.

Figyelj! Annak ellenére, hogy a készítményben nincsenek mérgező és káros anyagok, tilos a klórozott gumi festék bevonása olyan tartályokba, ahol ivóvizet öntünk.

Miután kiválasztotta a klórozott gumikompozíciót, érdemes megjegyezni, hogy legalább 3 réteg bevonatot kell alkalmazni a falra

A fürdőszobai alkid zománc festményei

Minden alkid zománc alkalmas a falra díszítésre. A film feszültsége miatt - ez a bevonat tökéletesen visszaszorítja a vizet, így a falak nedves tisztításától való félelem nélkül.

Miért vásárolna zománcot a fürdőszobában?

 • a napfény hatása alatt a bevonat színe nem fakul.
 • kiváló rozsdavédelem;
 • bevonat tartósság;
 • gyors száradás;
 • A réteg átlátszósága jól elrejti a falak hibáit.

A klór alapú festékek lefedhetik a falak teljes felületét, beleértve azokat a helyeket, amelyek vízzel érintkeznek.

Az alkid zománcok hátrányai is vannak. Először is, ezeket a vegyületeket kellemetlen és csípős szag jellemzi. Másodszor, a falfelületet gondosan előkészíteni kell a festék alkalmazása előtt. Az elöntés megakadályozása érdekében a hordozót alapozóval kell bevonni. Kiváló minőségű bevonat csak akkor nyerhető, ha több réteg alkid zománcot alkalmaznak.

Az olajfestékek falhoz való használata

Az olaj alapú festékek a leginkább megfizethetőnek és a költségvetésnek tekinthetők. Azonban ez az anyagkategória több hátránnyal jár, mint az előnyök.

Az olajfestékek zavarai:

 • erős szag alkalmazása;
 • a bevonat nagyon hosszú ideig szárad;
 • Nehéz eltávolítani a festéket a falról, ha frissítenie kell a helyiség javítását.

Az olaj alapú festék jobban használható padlóburkolatokhoz a fürdőszobában

Az olaj alapú festék páramentes filmet hoz létre a felületen, ami jelentős hátrány, különösen a fürdőszobában. A magas páratartalmú helyiségekben a falaknak "lélegezniük" kell. Ellenkező esetben a verejték felhalmozódik a felületükön, ami kedvező táptalaj a baktériumok számára.

Az olajfilm tömítettsége hasznos a fürdőszobában lévő padlók befejezéséhez. A falak esetében ez a fajta festék teljesen alkalmatlan, mert idővel a bevonat feltörni és felbomlik.

Az alkid festékkel bevont felületek előkészítést igényelnek.

Hogyan válasszunk falfestéket, hogy érdekes belső teret hozzon létre a fürdőszobában

Miután eldöntötte, melyik festék a legjobb a falak falához, akkor gondolja át a jövő beltéri színeit. A színválasztás nemcsak a személyes preferenciákon múlik, hanem más tényezőkön is:

 • szobatípus;
 • a szoba mérete;
 • fény mennyisége;
 • a helyiség strukturális jellemzői, például hátrányok vagy előnyök, amelyeket el kell rejteni vagy aláhúzni.

Jó tanács! Harmonikus kombináció elérése a falak festése során kívánatos figyelembe venni a vízvezeték színeit.

A fehér csővezetékek meglehetősen érdekesek a fényes falak ellen

Fali díszítés festéssel: fényképfényezés a fürdőszobában

Ha a fürdőszoba kompakt méretű, ebben az esetben kívánatos fény árnyalatú bevonatot használni. Ez a design vizuálisan kiterjeszti a teret, és a gyöngyházfesték használata a falak számára fokozza ezt a hatást. A pasztell színek tökéletesen hangsúlyozzák a fürdőszobában lévő bútorokat és szanitereket, mivel ezek a bútorok gyakran fehér árnyalattal rendelkeznek. A világos színekben való megálláskor fontos megjegyezni, hogy egy ilyen felületet tökéletesen lapos falakra alkalmaznak. Ellenkező esetben minden felületi hiba látható lesz.

Ha a fürdőszoba falain kisebb hibák vannak, akkor jobb, ha textúrázott festékeket használunk. A pasztell dizájn nem néz ki monoton, kontrasztos színeket adhat a belső térbe.

A tágas szobák szélesebb körűek a falfestéshez, ebben az esetben a kialakítás nagyon változatos lehet:

 • különböző típusú bevonatok kombinációja;
 • a kontrasztok játékát;
 • a minták és rajzok használata.

A fürdőszoba világos színekben való elkészítése meglehetősen stílusos és érdekes lehet.

Érdekes a geometriai minták, például a háromszögek, a rombuszok és a cikcakk segítségével geometrikus mintákkal festeni a falakat. A tervezés a fürdőszoba használható és sötét színek. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ilyen felületeken látható nyomok maradnak csepp víz és szappan. Ezért kívánatos az olyan területek blokkolása, ahol a nedvesség mozaikot, üveglapokat vagy csempeburkolatot kap.

Hogyan lehet a legjobban festeni a falakat a fürdőszobában: a design különböző stílusokban

A festék mint falfestés anyaga sokféle stílusban használható. Ez az anyag klasszikus stílusú fürdőszobák díszítésére alkalmas. Ez a design nem korlátozódik bizonyos textúrákra és színekre. Ráadásul a klasszikus trend soha nem veszíti el jelentőségét.

A modern high-tech stílus a szigorú, hideg színű, fényes árnyalatokon alapul. Ebben az esetben a falak kialakításához kívánatos a különböző kék és szürke árnyalatok használata. Kiváló adagolás lesz átlátszó, majdnem súlytalan polcok üvegből.

Fürdőszobai design high-tech stílusban

Az olyan stílusok alapja, mint az art deco és a pop art szokatlan telített színek. Világos, zöld fürdőszoba ideális szórakoztató képekkel vagy képregények rajzával kiegészítve.

Eredeti fürdőszobák Provence stílusú stílusában. Ennek az iránynak a színskála magában foglalja a pasztell árnyalatokat:

Jó tanács! A fürdőszobának a Provence stílusában történő dekorációjához jobb, ha virágos díszítéssel díszített matt bevonatot használnak.

Használhatok dekoratív vakolatot a fürdőszobában

Dekoratív vakolat használható falak díszítésére a fürdőszobában, színező kompozíciókkal együtt. Ezek az anyagok tökéletesen össze vannak kapcsolva egymással, látványos kombinációkat hozva létre.

A dekoratív vakolat alkalmazására alkalmazható: szivacsok, texturált görgők, spatulák.

Leggyakrabban a fürdőszobában alkalmazott szilikát nedvességálló gipsz. Ez a fajta anyag tartós bevonatot képez a falon. Az élettartama több mint 50 év. A szilikát alapú vakolat nem enged meg nedvességet. Ugyanakkor a burkolat nem zavarja a helyiség természetes szellőzését. A szilikát vakolat fertőtlenítő és tűzálló, ezért magas páratartalmú helyiségekben is használható.

Ásványi vakolatok használhatók a fürdőszobák befejezéséhez is. A bevonatnak páraáteresztő képessége van, ezáltal kényelmes mikroklímát tartva a helyiségben. Az anyag élettartama kb. 30 év.

A nedvességálló tulajdonságok az akril vakolatban rejlenek. Műanyag és egyszerűen használható. Ez a fajta lefedettség legalább 50 évig tart.

A dekoratív vakolat megtartja a teljesítményét 30-50 évig

Hogyan kell festeni a fürdő hibákat? Mely vegyületek leginkább erre alkalmasak?

A műanyag és acéltermékekkel ellentétben az öntöttvas fürdő legalább 50 évig tarthat, miközben megőrzi a tulajdonságait. Tartós és tartja a hőt. De még a gondos gondossággal is, a zománc bevonat nem képes megtartani újdonságát ebben az időszakban.

Az intenzív használat eredményeként a fürdő felületén különböző hibák jelennek meg:

 • a vízben levő vas kicsapódása okozta sárgulás;
 • az agresszív mosószerek és a hőmérsékleti hatások következtében megjelenő zsetonok;
 • a repedések és a nehéz tárgyak esése következtében fellépő repedések.

A padlásszobában lévő fürdőszobai falak fehér, vízhatlan festékkel vannak festve.

A színezékek az öntöttvas fürdő fehérségének és integritásának helyreállítására szolgálnak. Természetesen komoly igények merülnek fel az ilyen vegyületekre:

 • a vízállóság és a folyadékkal való folyamatos érintkezés ellenállóképessége;
 • ellenáll az alacsony és magas hőmérsékleteknek;
 • ellenáll az agresszív mosószereknek.

Kétféle festék megfelel ezeknek a követelményeknek: epoxi és akril zománc.

Jó tanács! A bevonat frissítéséhez a szakértők javasolják, hogy vásároljanak akrilfestéket fürdésre, az ilyen takarítás ára 5-ször kisebb, mint egy új tál. Az ilyen megtakarítások akkor érhetők el, ha a készítményt kézzel alkalmazzák.

Az öntöttvas fürdő helyreállításához kétféle kompozíciót alkalmaznak: epoxi és akril bevonat

Bevonattal történő helyreállítás epoxigyantával öntöttvas fürdőhöz

Epoxi zománcot széles körben használnak a fürdőhelyek helyreállításához. Ez az eszköz már tesztelve van, és tökéletes a tálak otthon történő festésére. Mindazonáltal a kompozíció elkészítéséhez összetett manipulációkra van szükség. Ezért nem minden fogyasztó veszélyeztetheti az öntöttvas fürdő epoxi alapú festékét.

Az a tény, hogy a bázis mellett van egy keményítő és egy lágyító a festék összetételében. A lágyító komponensként dibutil-ftalátot használnak. Köszönetének köszönhetően a festék vastag és viszkózus. A megfelelő tapasztalat és speciális szerszámok alkalmazása nélkül nehéz ezt a bevonatot alkalmazni a fürdő felületén, és egységes réteget kapni. Ezért ezt a munkát csak szakember végezheti.

A BASF festékkel való fürdő zománcozására vonatkozó átlagár:

Az akrilfestékek fürdőkád használatának jellemzői, a helyreállítási árak

A folyékony akril viszonylag nemrégiben használatos fürdők visszaállítására. A szakemberek azt állítják, hogy ez a festéknek majdnem ugyanolyan teljesítménye van, mint az epoxi zománc.

Az akril alkalmas vas festék festésére otthon, szakértők segítségével. Bár a kiváló minõségû keverék elõkészítése bizonyos erõfeszítéseket igényel. A festék nagy viszkozitásának köszönhetően nagyon hosszúnak és alaposan kevertnek kell lennie az alkalmazás előtt. Ezenkívül a keverék keményítőből és bázisból áll. Az előkészítés során a lágyítószert nem használják. Ez megkülönbözteti az akrilfestéket az epoxigyantából.

A keményítő folyékony konzisztenciájú, míg az akril alap vastag. Egy homogén anyag kerül a fürdő felületére, így az elegyet addig keverjük, amíg folyadék nem lesz. Ebben az esetben a festési folyamat nagymértékben leegyszerűsödik. Bár az epoxigyantával összehasonlítva, az akrilfestékkel történő helyreállítás többet fog kerülni.

A Stacril Ecolor folyékony akril medencében történő fürdőkúra átlagos árai:

Figyelj! A táblázatokban feltüntetett árak magukban foglalják a mester kirándulását a házba, a fürdőkádat, a fogyóeszközök költségeit, valamint a mesterek munkáját akril vagy epoxigyantával a tál felszínén egy rétegben.

Hogyan kell festeni a fürdőszobát: az alkalmazás technológiáját és ajánlásait

Amikor a tervezést átgondolták és a falak festéséhez használt anyagokat választották ki, akkor munkához juthat. A kezdeti szakaszban a festék felhordása előtt fel kell készíteni a falak felületét.

Ehhez távolítsa el a régi bevonatot:

 • távolítsa el a csempe;
 • távolítsa el a daraboló gipszdarabokat;
 • mossa le az elavult alkid vagy olajfesték nyomait.

Ezután a falak felületét óvatosan kiegyensúlyozzák, és a gitt befejező réteget alkalmazzák. Kívánatos, hogy cementbázisú.

Festés előtt a falakat teljesen tisztítani kell az előző bevonatból, szükség esetén a falakat szintelje ki,

Hogyan lehet eltávolítani a festéket a fal faláról a fürdőszobában: hogyan kell eltávolítani a felületet

Otthon kétféleképpen távolíthatja el a festéket a falakról: mechanikai és vegyi. Ez utóbbi módszer speciális mosóeszközök használatát foglalja magában. Segítségükkel a régi bevonat nyomai sikeresen eltávolíthatók a fém- és fafelületekről.

A mosogatószerek hatása a fali anyagokra nem olyan magas, így leggyakrabban a mesterek a megmunkáláshoz folyamodnak. De elengedhetetlenek lesznek azokon a helyeken, ahol az eszközhöz való hozzáférés korlátozott. Ilyen esetekben a szükséges területet egy sztripperrel kell kezelni, amelyet ecsettel kell felhordani a felületre. Néhány perc múlva a régi bevonat zselészerű lesz, így könnyen eltávolítható spatulával. Ha a falat több rétegben festették, akkor az öblítési eljárást ismételten végezzük.

A mechanikus eltávolítási módszer kézi vagy elektromos szerszámok használatát jelenti. Ha a régi bevonat súlyosan megrongálódott, akkor korlátozhatja a hurok, a fejsze, a dekoratív bevonatokhoz tervezett kaparó, a gyalugép és más éles szélű eszközök használatát.

Bizonyos esetekben a régi bevonat eltávolítása elegendő speciális készítményekhez - mosáshoz

Ha a festés előtt primeret alkalmaztak a falra, a bevonatot kézi szerszámokkal nem lehet eltávolítani. Ebben az esetben elektromos szerszámot kell használni, például egy fúrót, egy sarokcsiszolót, egy kalapácsgépet vagy egy épületszárítót.

Figyelj! A régi bevonat eltávolításához egy fúrógépet több fémlánccal rendelkező fúvókával együtt használnak. A folyamatban a linkek elakadtak és el tudnak repülni. A sérülések elkerülése érdekében feltétlenül ellenőrizze a láncok állapotát, és időben cserélje le őket.

Hogyan kell festeni a falakat a fürdőszobában

A falak előkészített felületére alapozó réteget alkalmaznak. Ennek a készítménynek antibakteriális és vízzáró tulajdonságokkal kell rendelkeznie. A primer antiszeptikus tulajdonságainak növelése érdekében folyékony klór-fehérítőt vagy réz-szulfátot adhat hozzá. Legalább 12 órát vesz igénybe, hogy száraz legyen, majd a falakat tetszőleges színben lehet festeni.

A színezékkompozíció alkalmazása során a legjobb eredmények eléréséhez kövesse a gyártó ajánlásait.

A gyártó ajánlásaitól függően a festék 2-3 rétegben kerül felszínre. Először is a sarkokat és a nehezen elérhető helyeket kell feldolgozni. A fal teljesen festett, csak utána továbbhaladhat a következőre. Alkalmazáshoz ecsettel, festőhengerrel, szórópisztollyal használható.

Hogyan kell festeni a csempe a fürdőszobában: a régi csempe helyreállítása

A fürdőszobában lévő falak frissítése költséges. Ha a teljes javításnak nincs elég pénze, korlátozhatja a kozmetikai lehetőséget.

A használt színek megváltoztatásához a következő típusú festék a csempe a fürdőszobában:

Ha valamilyen okból nem lehet cserélni a régi cserépet - létrehozni egy új fürdőszoba design segít festeni a csempe

Ezek a vegyületek tökéletesen esnek a csempe felületére, teljesen blokkolva azt. A szükséges tapadási szint biztosítása érdekében szükséges a csempe sima és fényes felületének fényesítése. A festék megmentése érdekében nem ajánlott hígítani a festéket. Kvalitatív eredmény csak akkor lehetséges, ha a kompozíció konzisztenciája sűrű. Különleges festékeket kerámia és üvegfelületekhez is kaphat.

Festéssel a falak a fürdőszobában képesek kezelni. A legfontosabb az, hogy olyan magas színvonalú festéket használjunk, amely megfelel a magas páratartalmú helyiségek követelményeinek, valamint szigorúan követi a technológiát. Üzem közben ügyeljen a gyártó ajánlásaira. Csak ebben az esetben a bevonat erős lesz és tartós.