Legfontosabb > Csapok

A legjobb döntések, hogyan lehet dobozba tenni a csöveket a fürdőszobában

Ezúttal meg szeretnénk osztani Önnel a tapasztalatot a könnyen összecsukható doboz gipszkarton és csempék létrehozásáról a fürdőszobában. A szokásos módon, a fürdőszobának a korábbi felújítása során a felszálló csövek hatékonyan és biztonságosan el voltak rejtve a téglafal mögött, így évekig állni fog. De semmi sem tart örökké, és az egészségügyi kommunikáció csövei különösen törékenyek a kapitalista vízellátásban. És itt az ideje kicserélni néhányat. Általánosságban elmondható, hogy ki kell küszöbölni egy különösen szilárd konstrukciót, amely felszabadítja a felújítót a javításhoz. És akkor felmerült a kérdés, hogyan térjünk vissza az egykori szépséghez az érintett szobában, hogy ne legyen túl drága és ügyes. Ugyanakkor kívánatos volt valami könnyen lebontani vagy összecsukhatót tenni, hogy a megsemmisítés történetét ne ismételjék meg. A fürdő teljes körű felújítását helytelenül utasították el. A fürdő többi része nem szenvedett, és nagyon vonzónak tűnt. Miután több lehetőséget választottunk, megálltunk a következőkkel: csináljunk egy összecsukható dobozt gipszkartonból, és rakjunk ki a formatervezésre alkalmas csempéket.

Összecsukható doboz tervezése

A doboz nedvességálló gipszkartonból és PN40h50 fémvezetékekből készült. A kialakítás három egymáshoz illesztett szerelvényből áll. A doboz minden egyes része egy sarokelem, és falra szerelhető polcok segítségével a falakhoz rögzíthető. A csavarokat a falakba csavarják, a vezetõ párnázó lyukakba. A doboz a csavarokra van felfüggesztve, de a doboz padlóján vagy alsó részén fekszik. Egy ilyen rögzítés megbízhatóan megtartja a szerkezet csúszását. A doboz belsejében fém sarkokat használhat kiegészítő vagy fő rögzítésként. Hozzáférést biztosítanak ezekhez a nyíláson keresztül és kívülről a felső rész eltávolításával. A szelvények belsejében a fogantyúk a helyükön történő könnyű mozgatáshoz vannak rögzítve.

A szelvények vízszintes illesztése a csempe varrásain történik. A régi doboz megsemmisítése közben nem volt lehetséges a régi csempe mentése, és csak a sötét volt raktáron. A doboz alján használták. A kiegészítő mozaik közepére és tetejére a megfelelő színt. A csempe és mozaik a folyékony körmökhöz ragasztva van a gipszkartonhoz. A középső részen egy nyitó nyílás van felszerelve a szelepek és a vízmérők mindennapos eléréséhez. A tervezés nem volt túl könnyű, de szükség esetén hozzáférést biztosít a felnyitó csövéhez, ezek közül kettő nagyon gyorsan szétszerelhető és összeszerelhető, ami ténylegesen szükség volt. Elvettük a varratokat az elakadt részek között, ha akarja, akkor szilikonnal vagy gumi tömítésekkel lezárhatja őket, mert csak végső megoldásként tervezik megszüntetni ezt a szerkezetet.

Hogyan készítsünk egy dobozt a műanyagból készült fürdőszobában lévő csövekhez

A bal csövek nem a legjobbak a fürdőszobai belső kialakításhoz. Annak érdekében, hogy a helyiség tisztességes és komplett legyen, a kommunikációkat el kell rejteni. Ezenkívül kívánatos, hogy a csövek, szelepek, mérők és szűrők ízületéhez hozzáférjenek. A probléma legjobb megoldása a doboz. Vegyük fontolóra, hogyan készítsünk egy doboz dobozokat a műanyag panelek fürdőszobájában.

A műanyag doboz előnyei

A csövek maszkolására szolgáló konstrukció műanyagból vagy gipszkartonból készülhet. Mindegyik lehetőség jó a maga módján, de gyakorlati szempontból a műanyag doboz vezet. Sok tagadhatatlan előnye van:

 • A képesség, hogy gyorsan szétszerelje az anyag károsodása nélkül. A műanyag megépítésének ez a tulajdonsága különösen fontos olyan szerelvényekhez és csavarmenetes csatlakozásokhoz csatlakoztatott csövekhez, amelyek nincsenek biztosítva a szivárgások ellen. A törések megszüntetése vagy a csövek tervezett karbantartása után a doboz könnyen összeszerelhető.
 • Nincs szükség további befejezésre. Maguk a műanyag panelek már befejezték a dekoratív anyagot, a gipszkartonhoz képest, ami megköveteli a befejezést.
 • A deformációval és a javítással szembeni ellenállás. A panelek gyártásához használt műanyag tartós és rugalmas, így a károsodás valószínűsége alacsonyabb, mint egy olyan lapka, amely véletlenül megszakadhat. Még akkor is, ha egy panel sérült, egyszerűen cserélhető egy új, az egész szerkezet károsodása nélkül.
 • Nedvességállóság. A PVC nem fél a víztől, nem rothad, semmi sem fog bekövetkezni a dobozhoz, még akkor sem, ha a fürdőkád közelében vagy a csöveken keletkező kondenzáció következtében nedves lesz.
 • Egyszerű telepítés. A doboz felszerelése csak néhány órát vesz igénybe, nem igényel költséges vagy speciális eszközöket.
 • Megfizethető ár. A fürdőszobák műanyag táblái - az egyik legolcsóbb befejező anyag.
 • Kapacitás és tömörség. A panelek kis vastagsága miatt a műanyag konstrukció nagyon tágas, és nem igényel sok extra helyet a fürdőszobában, ami különösen fontos egy kis helyiségben.

A műanyag doboz nagyon praktikus: szétszerelhető és összeszerelhető a szükséges számú alkalommal.

Előkészítő munka

Mielőtt elkezdené összeszerelni a dobozt, meg kell tartania néhány előzetes eseményt.

 • Ellenőrizze a rejtett csöveket. Hibák kiküszöbölése, amíg a kommunikáció látható. Ha egy új csővezetéket telepít egyszerre, próbálja meg minimalizálni a kapcsolatok számát.
 • Döntse el, hogy milyen típusú doboz van a fürdőszobában. Csak egy kis szakaszt rejthet el, ahol a csövek áthaladnak, vagy elegendő nagyságú területet foglalnak el. Az első lehetőség előnye, hogy anyagot takarít meg, és nincs szükség felszabadítani a szabad helyet. A kiterjedtebb módosítások kiválasztásakor a szerkezet belsejében lévő további tér a dolgok tárolására is alkalmazható.

Tipp: ha a falakat csempével rakod, akkor kényelmesebb lesz először dobni a dobozt. Elrejti az átfedés egy részét, és erre a helyre nem lesz szükség a csempe elhelyezésére.

 • Végezze el a szükséges méréseket, és készítsen rajzot. Ebben a szakaszban olyan fontos kiegészítő elemeket biztosítsanak, mint a számlálókhoz, szelepekhez és megbízhatatlan csatlakozásokhoz való nyílások.
 • Számítsd ki a szükséges anyagmennyiséget kis margóval.

Könnyebb lesz a panelek vízszintes rögzítése. A függőleges változatban, a szerkezet merevségének biztosítása érdekében, a keret további keresztirányú csíkjait 40 cm-enként kell felszerelni.

Kötelező anyagok

A műanyag dobozok előállításához szükség lesz:

 • fém profilok UD és CD keret típusokhoz;
 • polimer panelek;
 • szilikon tömítőanyag;
 • PVC szegélyléc az ízületek maszkolásához;
 • ellenőrző ajtók;
 • önmetsző csavarok;
 • éles kést.

Keretdoboz készítése

A keretszerkezet telepítésekor kövesse az alábbi utasításokat.

 • A sarok melletti falakon installáljon útmutatókat (UD profilok), amelyek meghatározzák a doboz méreteit. Ne felejtsd el használni a szintet. A tartóprofilok falhoz történő rögzítéséhez használjon eurocsavarokat és dugókat. Ha a felület csempeburkolatú, akkor 2,5 cm hosszú és 3,5 mm átmérőjű csavarral csavarokat készíthet. Csavarodnak a csempék között.

Tipp: Helytakarékos a fürdőszobában, szerelje fel a profilokat közelebb a csövekhez. A legkisebb távolság 3 centiméter.

 • Ha a csövek vízszintesen futnak, helyezze a profilt párhuzamosan a padlóval és rögzítse rajta.
 • Indítsa el a külső sarok kialakítását. Csavarja be a két UD profil saroktartóját. Irányítsuk polcainkat különböző irányba derékszögben, és csatlakoztassuk őket kis csavarokkal - "bolhákkal".
 • Vágjuk le a CD tartóprofilt olyan darabokra, amelyek hossza megfelel a szerkezet méretének. Rögzítse a sarokelemet a falon. Helyezze be a profil kész darabjait az egyik végébe az első lépcsőbe, majd a másikba a merevítőbe. Így a szög mindkét része a profilhoz van csatlakoztatva.
 • Minden 50 cm-en olyan jumpereket adnak, amelyek szükségesek a következő PVC rögzítéshez.
 • A második sarokprofil egy másik falhoz hasonlóan van rögzítve.

A keretet PVC lapokkal kösse le

Amint a tartószerkezet készen van, továbbhaladhat a héjába. Ezt a következő sorrendben kell elvégezni:

 • Állítsa be a kezdő profilot. Óvatosan, az alakváltozás elkerülése érdekében rögzítse a "fedőlapok" segítségével a telepített útmutatóban.
 • Mérje meg a kívánt hosszúságú műanyag csíkot, vágja le éles kést.
 • Rögzítse az egyik panelt a kezdőprofilban, csatlakoztassa a második sarokprofilt, és telepítse a doboz egy másik síkjára. Csatlakozáshoz használja ugyanazt a "bolhát" vagy "hibát".
 • Hasonlóképpen gyűjtsük össze a doboz második oldalát. Az utolsó műanyag panelen rögzítse a kezdőprofilt, majd rögzítse azt. Ha ezt szilikonnal végzi, akkor a vészhelyzet esetén biztosítja a könnyű szétszerelést a jövőben.
 • Vágja át a vizsgálati lyukakat azon helyeken, ahol akadálytalanul hozzáférhet a csővezeték fontos elemeihez: csapok, mérők és ízületek. Szilikon tömítőanyaggal rögzítsen speciális furatokat a lyukakba.
 • A végső lépés a panelek egymáshoz való csatlakozásával, valamint a padlóval, a falakkal és a mennyezetekkel kapcsolatos műanyag alaplapok beszerelése.

A doboz a csövek a fürdőszobában készen áll. A megfelelően megválasztott színes paneleknél szép és harmonikusnak tűnik, akár csempézett kivitelben is.

Csomagolás a fürdőszobában: az építőanyagok kiválasztása + telepítési utasítások

A falakon elhelyezett kommunikáció nem valószínű, hogy díszíti az egészségügyi egység belsejét.

Maszkolásukhoz használjon dobozt a csövekhez a fürdőszobában, amit te magad csinálhatsz.

A kommunikáció elrejtése

A fürdőszobában található vezetékek különböző csővezetékekkel (káddal, mosdóval, kombinált WC-vel és WC-vel) összekötő csövek, valamint különböző készülékek és eszközök: szelepek, szűrők, vízmérők.

A kommunikációs rendszerek nem feltűnőek, rejtettek, különböző módszerekkel.

Az egyikük rejtett huzalozás. Ebben az esetben a csövek a falon belül rejtve vannak, utóbbiak speciális hornyokat rendeznek. Ez a módszer azonban nem univerzális, mivel számos korlátja van:

 • a falborítás csak nagyjavítás során lehetséges, mivel ebben az esetben a befejező bevonatok teljes kiküszöbölése és a kommunikációs berendezések cseréje szükséges;
 • rejtett kábelezés telepítésekor lehetetlen elrejteni egy szűrőt, számlálót vagy más eszközt;
 • az építési szabványok megtiltják a lyukasztó tollakat a tartószerkezetekben, mivel drasztikusan csökkentik a falak erejét;
 • vannak korlátozások a csövek méretbeli jellemzőire, amelyeket rejtett huzalozásra használnak: átmérőjük nem haladhatja meg az 50 mm-t. Következésképpen ez a módszer semmiképpen sem alkalmas arra, hogy egy vastag szennyvízelvezető csövet lefedjen;
 • Ez a módszer nem alkalmas felszállóknak, amelyek megjelenése aligha díszíti a fürdőszoba belsejét.

A rejtett huzalozás alternatíváját kombinált rendszernek tekintik, amely lehetővé teszi a csővezeték felépítését a falak felületén. Ebben az esetben a csöveket egy speciálisan elhelyezett térbe helyezzük, és a külső falakat a belső tér stílusának megfelelően végezzük.

Az álcázó doboz előnyei

A modern fürdőszobák tervezésénél az ilyen konstrukciókat gyakran egy vagy több cső maszkolására használják, mivel a dobozok számos tagadhatatlan előnnyel rendelkeznek.

Hasonló szerkezetek sajátosak:

 • Rendes megjelenés, melyet minőségi anyagokkal érünk el a szerkezet gyártásához és kialakításához.
 • Egyszerű telepítés. A rendszer nem csak tőke, hanem kozmetikai javítással is elvégezhető, mivel a doboz a kész dekoráció tetejére is felszerelhető.
 • Könnyű hozzáférést biztosít a csővezetékhez, amely nemcsak a mérőeszközök olvasását teszi lehetővé, hanem a csövek állapotának felügyeletét is, és szükség esetén a műszerek és kommunikáció javítását.
 • A doboz összevonása a WC-vel, a polcokkal és más részletekkel rendelkező berendezésekkel, így a terület optimális kihasználása, még egy kis helyiség is.

A gondosan elkészített és díszített doboz a fürdőszobának valóban díszíti a funkcionalitást és az esztétikát.

Építési anyagok kiválasztása a telepítéshez

A dobozok gyártásához először keretet kell felépíteni, amelyet fedőburkolattal borítanak, és gyakran szintén kiegészítik, például csempével borítva.

Az alap horganyzott fém vezetőkből áll (függőleges és vízszintes). Bevonatoként különböző típusú építőanyagokat lehet használni, amelyek számos tulajdonsággal rendelkeznek, nevezetesen:

 • Nedvességálló. A dobozok olyan fürdőszobákban vannak elhelyezve, amelyek a vízgőz nagyobb százalékát tartalmazzák.
 • Könnyű és kis vastagságú. Ettől a tényezőktől függ a szerelés egyszerűsége és a kész szerkezet mérete is: túl sűrű falak "elvesznek" a tér jelentős részét.
 • Környezetbarát. Az ilyen szerkezeteknek nem szabad toxikus anyagokat kibocsátaniuk, vagy kifejezett allergén hatásuk van.
 • Esztétikus megjelenés vagy további finiselés lehetősége.

A bevonáshoz használt leggyakoribb anyagok a következő típusú anyagok.

1. lehetőség: műanyag panelek (PVC)

A polimer panelek gyönyörű megjelenésűek. Rendelkezésre állnak egy nagy választékban, amely lehetővé teszi, hogy kiválasszon egy olyan befejező anyagot, amely ideálisan kombinálható a fürdő színpalettájával.

Az esztétika mellett a PVC panelek nagy fogyasztási tulajdonságokkal rendelkeznek:

 • tökéletes vízállóság;
 • ellenáll a deformációnak és a mechanikai sérülésnek;
 • tartósság: a rugalmas és tartós műanyag évekig szolgál;
 • könnyű gondoskodás - tisztítsa meg a szennyezett részeket nedves ruhával;
 • a könnyű telepítés: az ezzel az anyaggal való munka nem igényel különleges készségeket és különleges felszerelést;
 • rendelkezésre állás: PVC panelek - alacsony költségekkel rendelkező, alacsony költségű befejező anyagok;
 • a gyors javítás lehetősége: a sérült szerkezeti elemek eltávolíthatók anélkül, hogy megsemmisítenék az egész dobozt;
 • tömörség. A panelek kicsi vastagságúak, így a rájuk épített szerkezetek nem sok helyet foglalnak el, ami rendkívül fontos a miniatűr helyiségekben.

A műanyag panelek alternatívájaként általánosan használt gipszkarton, amelyet széles körben használnak az építőiparban.

2. lehetőség: nedvességálló gipszkarton

E népszerű anyag különböző fajtái vannak. A fürdőszoba kialakításához nem szabad használni a standard gipszkarton (GKL), amelyet olyan helyiségekre terveztek, ahol közepes páratartalom érvényesül (akár 70%).

Ugyanakkor nedvességálló típusú gipszkarton - a GKVL, amely könnyen felismerhető a lemezek zöld felületén, jól illeszkedik a vízvezeték szerelvény befejezéséhez. Ezek a lapok mind a szabványos munkákhoz, mind a domború, homorú és ívelt felületek összetett struktúráinak kialakításához (ebben az esetben azonban a gipszkartonhoz speciális készségekre van szükség).

A GKVL további előnye a lemezeknek a gombaellenes szerekkel való impregnálása, amelyek megakadályozzák a káros formák kialakulását.

Ugyanakkor az anyagválasztásnak figyelembe kell vennie a gipszkarton néhány jellemzőjét:

 • A gipszkartonból vagy gipszkartonból készült szerkezetek telepítése nagyobb erőfeszítést igényel, mint a műanyag vagy MDF lapok beszerelésétől.
 • A gipszkartonból nem lehet összecsukható szerkezetet kialakítani, ezért egy doboz elkészítésekor feltétlenül ajtót vagy nyílást kell biztosítani, amely hozzáférést biztosít a szelepekhez, méterekhez és a kommunikációs rendszer egyéb elemeihez.
 • A GCR lemezek (GKVL) nem minősülnek befejező anyagnak: dobozból készültek, fontos figyelembe venni a felületet. Figyelembe véve a nagy nedvességtartalmat a fürdőszobában, a csempe vágás általában használják, de más típusú dekoráció is használható: festék, dekoratív vakolat, háttérkép.

Fontos megjegyezni, hogy a szakemberek azt javasolják, hogy még egy nedvességálló lemezeket is speciális impregnálással impregnálják annak érdekében, hogy növeljék az elem szilárdságát és ellenállását a nedvességre.

Ezen kívül lehetőség van egy doboz és más anyagok gyártására is.

3. lehetőség: vízálló rétegelt lemez

Ez a módosítás eltér a szokásos rétegelt lemezektől a használt ragasztó speciális összetételétől. A lapok vastagsága 6 és 40 mm között van, és viszonylag jó fogyasztási tulajdonságaik vannak, azonban a név ellenére jobb, ha speciális összetételű készítményekkel kezeljük azokat, amelyek javítják a vízállóságot. A fő hátránya a vízálló rétegelt lemez - a magas költség, amely miatt kevesebbet használnak, mint más építőanyagok.

4. opció: MDF és HDF lemezek

Néha tippeket találhat az MDF-panelek (Medium Density Fiberboard - közepes sűrűségű farostlemezek) eszközdobozain való felhasználásra. Alig érdemes ezeket az ajánlásokat követni, mivel ez az anyag elnyeli a vízgőzt, és nem alkalmas a nedves helyiségekben.

Sokkal célszerűbb a HDF lapok (a nagy sűrűségű, nagy denzitású fedőlemez) fedőlapjának fedezése. Ez az anyag ellenáll a nedvességnek, melynek köszönhetően a felépített szerkezetek 10 évig vagy annál hosszabb ideig nem veszítették el tulajdonságukat.

5. opció: OSB lemezek

Orientált szálas tábla (OSB, OSB, Orientated Strand Board) - gyantával ragasztott többrétegű lapok, amelyekben szintetikus viasz és egyéb adalékanyagok vannak adva, egy másik megfelelő bevonási lehetőséggé válhat.

Ennek az anyagnak számos változata létezik. Dobozok gyártásához a legjobb az OSB3 lemezeken (további impregnálással), valamint az OSB4 lemezeken. Ez utóbbi különösen tartós szerkezetekhez vagy olyan helyeken használható, ahol nagy terhelés esik.

Az optimális kialakítás kiválasztása

A csővezeték különböző módon hajtható végre, és a leggyakoribb konfigurációk a következők.

Szekrények szekrények. Ez a lehetőség általában a felszállók és más függőleges rendszerek számára biztosított. A tervezés teljes hozzáférést biztosít a kommunikációhoz. Ezenkívül egyszerűen kombinálható a polcokkal és egyéb eszközökkel, hogy a lehető legtöbb helyet kihasználhassa.

Dobozok-partíciókat. Ezek a szerkezetek a teljes szélességben és magasságban vannak elhelyezve, gyakorlatilag elválasztva egy bizonyos részt. Bár ebben az esetben a fürdőszoba területe kissé csökkent, a szoba nagyon finomnak tűnik, mivel minden kommunikációs rendszer maszkol.

Különösen alkalmas tágas fürdőkhöz. Felfüggesztett WC-k használata esetén is tanácsos, mert a partíció lehetővé teszi a kommunikációs rendszerek egyidejű elrejtését és telepítését. A válaszfal mögött elhelyezésre kerülhet, és kiegészítők lehetnek a szükséges dolgok tárolásához, például háztartási vegyi anyagokhoz.

Csövek köré épített kompakt doboz. A leggyakrabban használt konstrukció, amely gyakorlatilag nem elnyeli a helyet, de a belső térre néz. Az ilyen rendszerek lehetnek függőlegesek és vízszintesek, a padló vagy a mennyezet mellett.

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a gyártás fázisát.

Felkészülés a doboz felszerelésére

A szerkezet felépítése előtt előzetes munkát kell végezni.

Ha új csővezetéket helyeznek el, tanácsos minimális számú kapcsolatot biztosítani.

Ezután válasszuk ki a doboz kialakításának legmegfelelőbb kialakítását, elvégezzük a szükséges méréseket, majd készítsünk rajzot rajzra. Ugyanakkor biztosítani kell az eszközökhöz és eszközökhöz (szűrőkhöz, szelepekhez) való hozzáférést.

Szerint a vázolt rendszer kell kiszámítani az előírt mennyiségű építőanyagok, amelyek egy kis mozgásteret.

Fontos, hogy előzetesen készen álljon minden szükséges felszereléssel, valamint panelek, útmutatók és egyéb szükséges szerkezeti elemek megvásárlásával. Megfelelően meg kell vizsgálni a chipek, hibák és sérülések időben történő azonosítását.

Szükséges eszközök és anyagok

A doboz építéséhez a következő eszközökre van szükség:

 • jól élesített építő kés;
 • mérőszalag;
 • ollók fémhez;
 • szint vagy négyzet;
 • csavarhúzó vagy csavarhúzó;
 • ceruza;
 • kötőelemek (csavarok, fa csavarok, dugók);
 • fúró vagy kalapácsfúró.

Az anyagoktól kell megvásárolni:

 • horganyzott fém profilok (típusok ud, cd);
 • szilikon tömítőanyag;
 • GVKL, HDF, OSB vagy műanyag panelek (az utóbbi esetben fontos egy árnyék kiválasztása, amely megfelel a belső színpalettanak);
 • PVC szegélylécek a falakkal ellátott ízületek eltakarására.

A gipszkarton dobozok készítéséhez a további befejeződéshez szükség lehet a gitt és a sarkok.

Keretszerelési utasítások

Függetlenül attól, hogy milyen típusú bevonat biztosítja a doboz kialakítását, először telepítse a fémkeretet. Ehhez fontos, hogy tartsuk be a következő szabályokat. A munkának a sarokkal szomszédos falakkal kell kezdődnie.

Először is meg kell jelölni a függőleges és vízszintes felületeket.

Ezt követően telepítsen útmutatókat (ud profil), amelyek meghatározzák a doboz méreteit. A felülethez való rögzítéshez használjon eurocsavarokat (dugókat), fúrjon lyukakat a megfelelő helyeken egy fúróval. A csempékkel bélelt falakhoz jól illeszkedő "bolha" (2,5 mm hosszú, átmérő: 3,5 mm), öntapadó csavarok, amelyek csavarozhatók az illesztések között.

Ha a csövek vízszintesen futnak, elég, hogy a vezetőket párhuzamosan terjessze a padlóra, és rögzítse őket. Ezután egy külső sarkot kell kialakítani, és meg kell csavarni a két profil profiljának sarokállványát. Polcainkat különböző irányokba kell irányítani, majd kis csavarokkal kell összekötni.

A csipkeprofil cd-t késsel vágja olyan részekre, amelyek méretei megfelelnek a doboz szélességének és hosszúságának. A függőleges felületen rögzíti az első szögletes él, amely meghatározza a merevséget. A profil eredményül kapott szakaszai egy véggel beillesztésre kerülnek a beépített vezetőbe és a másikba a merevítőbe úgy, hogy a szög bizonyos részeit a profilhoz csatlakoztassa.

Egy bizonyos távolságban, amely 30 és 70 cm közötti lehet, a jumpereket hozzá kell adni - ez ad a rendszer tartósságát és megbízhatóságát, valamint panelek felhúzására is.

Miután befejeztük a munkát, ugyanúgy egy másik sarokprofil csatlakozik a másik falhoz, amely után a dobozkeret létrehozásának munkája befejezettnek tekintendő.

A keret burkolatának két lehetősége

Az alapnak össze kell kapcsolódnia a befejező anyagból. Tekintsük a leggyakoribb lehetőségeket, amelyek mindegyikének saját tulajdonságai vannak.

A munka PVC panelekkel

Ez az egyik legegyszerűbb módszer a csövek maszkolására.

Végrehajtási utasítások:

 1. Szerelje be a startprofilt úgy, hogy óvatosan rögzíti a csavarokat a beépített vezető részen. Mérje meg a megfelelő méretű műanyag szalagot, majd vágja le egy kést.
 2. Rögzítse az egyik panelt a kezdőprofilban, rögzítse a másik panelt a sarokprofillal, majd helyezze az utast a doboz másik síkjába. A kötőelemekhez használhatja a "hibákat" (kis csavarok).
 3. A doboz második oldalát egy hasonló módszerrel szereljük fel, és a kiindulási profil rögzítve és rögzítve van az utolsó műanyag panelre, amely a legkönnyebb a szilikon tömítőanyaggal.
 4. Azokon a helyeken, ahol fontos kommunikációs elemek (daruk, csatlakozások, pultok) elérése szükséges, fontos, hogy átfúrja azokat a vizsgálati nyílásokat, amelyeken különleges nyílások vannak rögzítve (tömítőanyaggal vagy egyéb eszközökkel).
 5. A munka végén telepítsen műanyag lábazatokat a panelek ízületeihez a padlóval, falakkal és mennyezettel.

A műanyag doboz gyors szétszereléséhez fontos megjegyezni, hogy melyik oldalon maradt a laza panel. Szükség esetén ezt az elemet a lehető legrövidebbre kell tolni az oldallal szemben, majd meg kell venni és eltávolítani. A csövek vizsgálata vagy a munkák javítása után ugyanazt a módszert állítja vissza a szerkezet integritása: a panel szöge késik, majd visszaáll a helyére.

Munka a GVKL lemezekkel

A gipszkarton szerelése szintén egyszerű.

 1. Először is, a számított dimenzióknak megfelelően helyesen kell vágni a PVC lapokat. Ehhez egy sík felületre kell helyezni, mérni kell egy mérőszalaggal és kis vágásokat kell alkalmazni a felületen.
 2. A hornyokat egy fém vonalzóval vagy egy hosszú sínnel kell összekötni, majd egy felépítő késsel vágja fel a felületet. A vonalon kell törni gipszkarton lemez, ha szükséges, vágja el a szélét egy késsel.
 3. Az ilyen módon előkészített blokkok a vázhoz öncsavarró csavarokkal vannak rögzítve. Ebben az esetben a lapokat a lehető legszorosabban nyomják a profilokhoz, és a csavarokat először a gipszkartonba, majd a fémvezetőkbe csavarják.
 4. Fontos meggyőződni arról, hogy a rögzítő sapkák szükségszerűen csavarozódtak a felszíni vonalon, vagy még alacsonyabbak, ami különösen fontos, ha a doboz lapkával való további befejezését tervezi. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a repedések megjelenését a GKVL paneleken, fontos, hogy a csavarokat a szélektől 20-30 mm távolságra csavargassuk.

A telepítés befejezése után fontos a felépítés elkészítése a későbbi befejező munkákhoz. Ehhez a vízszintes felületek illesztéseit és csatlakozási pontjait tömítőanyagokkal kell kezelni, hogy sűrű védőréteget hozzanak létre.

Ezután a felületet gitt, bevonó kötőelemek borítják. A megerősítést úgy lehet beépíteni, hogy perforált sarkokat helyeznek az alkatrészek belső és külső sarkára. Miután befejezte a munkát és jól megszáradta az építkezést, elkezdheti a csempe ragasztását vagy más befejező munkákat elvégezni.

A láthatatlan nyílás felszerelése

Ahhoz, hogy gipszkarton-konstrukcióhoz hozzáférjen a csövekhez, használjon kész műanyag ajtót, vagy álcázott nyílást készíthet, amely alumínium keretből, ajtóból, mágneses reteszből, csuklópántból és szerelőszerkezetből áll.

A láthatatlan ajtó kinyitásához elegendő a közepére nyomni, majd a mágneses retesz kinyílik, és felengedi az ajtót a keretből.

A nyílás felszerelése a következő:

 1. Még az előzetes szakaszban is meg kell határoznia az ajtó helyét. Általában a doboz vagy partíció közepén helyezkedik el, amely lehetővé teszi, hogy jobban ellenálljon a minta szimmetriájának szemben, amikor csempékkel néz.
 2. A keret üzembe helyezésekor fontos, hogy két vagy négy oldalt hagyjon el egy olyan rést, amelynek mérete megfelel a kapu paramétereinek. Felállítása után a keret hosszanti csavarokkal rögzítve van a profilokhoz (különleges lyukak vannak a számukra). A készlethez mellékelt utasítások szerint a kapu ajtó és egyéb részletei a kerethez vannak rögzítve.
 3. Ezután a keret gipszkarton lapokkal van ellátva, amelyek átlapolódnak a nyílás keretén (a csavarokkal együtt a burkolathoz is hozzá kell kapcsolni).
 4. A munka fázisának befejezésekor a gipszkarton és az ajtó egy réteg alapozóval van lefedve. Szárítás után a nyílást és a dobozt csempével borítják (egyszínű vagy mintázott). A burkolólapok közötti csomópontokat tömítőanyaggal borítják, majd a szerkezetet két napig egyedül hagyják a végső száradáshoz.

A végső szakasz - vágás a nyíláson keresztül, melyet éles íróeszközzel végzünk, 45 fokos szögben.

Hasznos tippek az eszközön

A szerkezet kialakításakor fontos figyelembe venni a szakemberek alábbi ajánlásait:

 • Ha a doboz a vertikális csövek maszkolására szolgál, a jelölést a padlóról kell kiindulni.
 • Ügyeljen arra, hogy ajtót vagy nyílást biztosítson a szelepen és a vízmérőn.
 • A készülékhez felhasznált anyagtól függetlenül, a káros mikroorganizmusoktól védő gombaellenes szereket fel kell használni a belső felületére.
 • A nagy párafelhasználású fürdőszobában különösen kívánatos a fa szerkezetek elkerülése: ebben az esetben előnyben kell részesíteni a fémprofilot.
 • Nem ajánlatos különféle típusú forgácslapot használni, beleértve a vízálló lemezeket az eszköz dobozára, mivel ez az anyag vízgőz hatására megduzzad.
 • Amikor a szerkezetet a mennyezetre szerelik fel, a keresztirányú részek egymástól 30 centiméter távolságra helyezkednek el, hogy biztosítsák a szerkezet megfelelő merevségét.
 • Közel egymástól távközzel elválasztott csöveknél jobb, ha nem építenek külön dobozokat mindegyikük körül, hanem egyetlen struktúrát hoznak létre az egész kommunikációs rendszer számára.

Fontos gondoskodni arról, hogy a doboz ne érintse meg a kommunikációt: a csövezés minimális távolsága 3 centiméter legyen.

A redőnyök alternatívak lehetnek a partíciós dobozban. Stílusos megjelenést biztosítanak a belső térnek, valamint teljes hozzáférést biztosítanak a csővezetékekhez.

Hasznos videó a témában

Az alábbi videókon részletes útmutatást olvashat arról, hogy hogyan lehet a leggyakoribb anyagtípusokból: polimer panelek és lapok GKVL.

Hogyan zárja le a csövet és telepítse a gipszkarton:

A PVC panelek sikeres használata:

Az anyag megfelelő megválasztásával és a pontos lépésenkénti utasításokkal a kezdő mester kényelmes és stílusos kialakítást nyerhet, amely jól illeszkedik a fürdőszobába.

Műanyag doboz a csövekhez a WC-ben és a fürdőszobában: előnyei és hátrányai, telepítés

A legszebb fürdőszoba belsejét számos ok-okozati tényező rombolhatja. Ezek közül a kommunikációs csövek nem fedettek, vízmérők, szelepek és egyéb elemek a leggyakoribb abszurditási források. Természetesen ezt a körülményt meg kell küzdeni.

Annak érdekében, hogy a szoba más legyen és boldog legyen teljességével és pontosságával, az összes csúnya elemet megfelelően el kell rejteni. Ezt ésszerűen meg kell valósítani.

Nézd meg a videót, hogyan lehet elrejteni a dobozban lévő csöveket

Fontos, hogy a műanyag csődoboz ne akadályozza a kommunikációhoz való szabad hozzáférést, különben vis maior helyzetek esetén értékes percek szükségesek a megfelelő működési hely biztosításához.

Minden árnyalat alapján megállapítható, hogy a legjobb megoldás egy többfunkciós doboz létrehozása. Nézzük meg részletesebben a fürdőszobában kialakított technológiát a PVC-panelek ilyen jellegű eltakarására.

A műanyag csövek előnyei a fürdőszobában

A csöveket lefedő doboz különböző anyagokból készülhet, de a legnépszerűbbek a gipszkarton vagy a műanyag panelek. Mindkét megoldás a maga módján figyelemre méltó, bár a PVC doboz funkcionális és gyakorlati szempontból felülmúlja a gipszkarton vastagságát. Először is kedvezően hasonlítható össze az alábbi előnyökkel:

- nincs szükség a szerkezet későbbi dekorációjára. A panelek, ellentétben a gipszkartonhoz, a rendeltetésükben olyan befejező anyagokat tartalmaznak, amelyek elvégzik a befejező funkciót;

- a doboz gyors szétszerelésének lehetősége az anyag károsítása nélkül. Ez a hasznos tulajdonság különös jelentőséggel bír különféle csővezetékekhez menetes vagy illeszkedő csatlakozásokkal. Az ilyen helyek gyakran szétszakadnak és szivárognak, ezért a hozzáférés nem lehet nehéz;

- PVC doboz egyszerű beszerelése. A szerkezet önszerelése gyorsan megvalósítható, nem igényel különleges vagy drága eszközöket és eszközöket;

- könnyű javítás és jó deformációs ellenállás. A panelek előállításához használt műanyag nagyon rugalmas, ugyanakkor nagyon tartós, ami az anyag megnövekedett ellenállását okozza. A panel sérülése esetén gyorsan és könnyedén cserélhető egy új alkatrész;

- kompakt és tágas PVC doboz. A panelek kicsi vastagságúak, ami miatt a létrehozott szerkezet kevés helyet foglal el a fürdőszobában, miközben meglehetősen tágas;

- praktikus és funkcionális műanyag doboz - ismételten szétszerelhető és újra szerelhető, és ha szabad belső terek vannak, különböző tartozékokat és anyagokat tárolhatunk benne, például tisztítószerek, kefék stb.

- megfizethető összköltség. A műanyag panelek, kötőelemek, keretprofilok és egyéb anyagok nem különböznek nagy költségeken és szűkösségen.

A PVC doboz hátrányai csövek eltakarításához a WC-ben

A műanyagból készült doboz sok pozitív tulajdonsága által jellemzett nem hátrányok nélkül. Természetesen nem olyan jelentősek, de érdemes megemlíteni őket:

- gyúlékonyság és hőmérsékleti deformáció - ha a kritikus hőmérsékletek érintkezési hatásai, például tűz vagy szikrák a hegesztésből, az anyag megolvad, égési sérülések keletkeznek a nagyon mérgező füst által;

- csípős szag - minden PVC termék elkerülhetetlen műholdja;

- alacsony környezetbarát - minden polivinil-klorid anyag (pl. linóleum, csövek, lábazatok stb.) tulajdonsága. Természetes bomlás eredményeként ez a polimer egyes illékony vegyületeket szabadul fel a levegőbe. Képesek károsítani az egészséget, de rendkívül rövid kontaktus miatt egy személy nem kap mérgező dózist.

Műanyag doboz felszerelése: az előkészítő szakasz

A PVC-panel álcázó doboz felszerelése előtt számos előkészítést kell végrehajtani:

- alaposan ellenőrizze az egyes csöveket, szelepeket, számlálót és csatlakozásukat. Ha bármilyen hibát találnak, akkor azonnal ki kell küszöbölni mindaddig, amíg közvetlen hozzáférést biztosít a kommunikációhoz;

Tipp Ha a doboz telepítése előtt új vezetékek vannak kötve, akkor próbáljon minimális számú csatlakozót, vezetéket és kis betétet használni. Minden ilyen elem potenciálisan veszélyes a hirtelen lebomlás, vízszivárgás kíséretében!

- alaposan elemezze a doboz típusát (méretét, formáját) a kommunikáció maszkolásához. Itt számos lehetőség lehetséges - a tervezés lezárhatja a csövek teljes hosszát, vagy csak egy kis szakaszt rejthet el. Az utóbbi megoldás helyet takarít meg és anyagot takarít meg. Az első projekt jó, mert lehetőséget teremt arra, hogy további helyeket teremtsen a rendelkezésre álló mosószerek, kefék, háztartási vegyszerek, rongyok stb. Tárolására;

- gondosan végezze el a pontos méréseket és helyesen rajzolja meg a doboz részletes rajzát. Itt szükség van minden árnyalatra, például a nyílások helyére és méretére, hogy könnyebben hozzáférhessenek a szelepekhez, kétséges csatlakozásokhoz és számlálókhoz;

Ajánlás! Ha azt tervezi, hogy csempe a falak, jobb lenne először telepíteni a dobozt. A tervezés elrejti a fal egy részét, amelyre nem kell csempét elhelyezni!

- a pontos rajzra összpontosítva kiszámítja a szükséges anyagmennyiséget, figyelembe véve a kötelező 8% -os árrést.

Szükséges eszközök és anyagok

A minőségi műanyag doboz elkészítéséhez szükség lehet:

- rácsos vagy lemezes műanyag panelek;

- keret keret acél profilok (jelölés cd) és vezető (ud jelölés) típus;

- műanyag alaplemezek a varratkötések lezárására;

- élesített kengyel és építési szint;

Szerelőkeret PVC panelekhez

A fémprofilok önszerelése, a folyamat alapvetően egyszerű. Kövesse az alábbi lépéseket:

- a sarok melletti falakon installáljon vezető-típusú profilt, amely meghatározza a létrehozandó doboz méretét. Az összes beépítési manipuláció egyenletességét a buborék- vagy csőépítés szintjén kell szabályozni;

Tipp Lehetőség van az acélprofil rögzítésére a falhoz rögzítőcsavarokkal és megerősítőkkel (eurocsavarok). A csempézett bélésnél a csavarok (3,50 mm átmérőjű, 25,0 mm hosszúságú) csavarokat használnak a fémhez, amelyet csavarozni kell a burkolat résekbe!

- folytassa a külső sarok kialakulását. Ehhez meg kell csavarni a horganyzott profilvezetők saroktartóját. Ezeknek az elemeknek a polcain szükségszerűen különböző irányban kell irányítani (derékszöggel), és az önfúró csavarokkal "bolha" kell rögzítve, amelynek végei élesek, mint a fém fúró;

- vágja le a cw-profilt a felépítendő szerkezet hosszának és szélességének megfelelő méretű darabokra. Rögzítse a szögvas merevítőt a falra, amelybe a vágott profilelemek végét be kell illeszteni. Másik végeiket a korábban telepített vezetőprofilokba helyezzük (az 1. szakaszban). Ennek eredményeképpen, egy profil segítségével a szög mindkét része összekapcsolódik;

- hozzá kell adni az átkötéseket a PVC-panelek rögzítéséhez, amelyeket 50,0 centiméteres időközönként kell elhelyezni;

- a maradék sarokprofilt hasonlóképpen szereljük fel a másik oldalon.

Műanyag keret burkolat

A csontváz összeszerelésének befejezése után a kárpitozáshoz vehető. Könnyebb a panelek felépítését a séma szerint:

- óvatosan, ügyelve arra, hogy ne hajlítsa meg, rögzítse a kezdő profilot a korábban telepített ud-profilon a "bolha" öncsavarró csavarokkal;

- Mérjék meg és jelölje meg a kívánt méretű PVC-panel töredékét. Vágja le egy kést;

- rögzítsen egy panelt a kezdeti (kezdő) profilban. Egy másik panelet kell felszerelni a szög profilra, amely viszont az összeszerelt doboz második síkjához van csatlakoztatva. Az összes rögzítést "hibák" segítségével végzik el;

- a doboz második oldala hasonló módon van összeszerelve. Az utolsó PVC panelen meg kell erősíteni a kezdő acélprofilt. Akkor meg kell javítania;

Funkció! Ha tömítőanyagot szerel fel, akkor a szerkezet viszonylag gyorsan szétszerelhető!

- a csővezetékcsövek legfontosabb részeihez való hozzáférést biztosító nyílások: csuklócsuklók, pultok, vezetékek, csapok stb.

- a létrehozott nyílásokba díszítő nyílásokat és szilikon tömítőanyaggal rögzítik;

- a homlokzat befejeződik, ha díszítő alaplapokat szerelnek fel a mennyezetre, a falra, a padlóra és egymás mellé.

következtetés

Figyelembe véve a fent leírt technológiát és fontos tervezési árnyalatokat, könnyen építhet egy doboz PVC-paneleket, amelyek tökéletesen elfedik a fürdőszobában lévő összes csövet.

A fürdőszobában zajló kommunikáció ilyen elrejtése a szobát esztétikailag vonzóbbá teszi, javítva annak kialakítását. Ezenkívül további teret hoznak létre a szükséges készítmények, mosószerek, kefék, rongyok stb.

Cső doboz a WC-ben

A fürdőszoba belsejét gyakran csövek veszik körül, amelyek nélkül természetesen nem képesek ellátni funkcióit. Ebben az esetben csak egyetlen út van - hogy a lehető legkevésbé láthatóvá tegyék őket, miközben megőrizzék a hozzáférési lehetőséget, ha szükséges.

Gipszkarton csődoboz, csempével bélelve.

A legjobb megoldás egy speciális doboz létrehozása a WC-ben található csövekhez. Az ilyen doboz konfigurációja a csövek elhelyezkedésétől függ: néha hamis falat készíthet vagy egyszerű négyzetet hozhat létre, de összetett struktúrákat kell létrehoznia több, különböző szinten elhelyezkedő elemből.

Mielőtt pipát készítené a WC-ben, figyelembe kell vennie, hogy baleset fordulhat elő. Ha teljesen el szeretné rejteni a csöveket, és nem akarja elhagyni az ajtót, érdemes mindent előzetesen ellenőrizni, és cserélni őket újakra, hogy ne szivárogjon fel a szerkezet. De még az ilyen célokra való nagy megbízhatóság mellett is könnyű leszerelhető anyagokat választani.

A nyílások helyén lesznek nyílások a csövek fő csomópontjainak eléréséhez.

Készítsen egy doboz a WC-ben a saját kezével, nem olyan nehéz. Először is el kell döntenie az anyagot. A legnépszerűbb a gipszkarton és a műanyag panelek. PVC panelek is használhatók a falak befejezéséhez.

Hozzávetőleges szakaszos terv a doboz létrehozásához a WC-ben

Függetlenül attól, hogy melyik anyagot választotta, az első lépés egy fából készült fémből vagy fémprofilból álló szerkezet létrehozása.

 1. Jelölést kell végezni, figyelembe véve, hogy a doboz falai a csövektől 5-10 cm távolságra helyezkedjenek el.
 2. A profil a falakhoz tapadószögekkel van rögzítve, perforátorral erre a célra.
 3. Ezután leereszkedtek a mennyezetre és a padlóra, hasonló módon csatolva őket.
 4. A keret létrehozása úgy történik, hogy egy szögprofilot csatolnak, amelyet a bolhák a felső és az alsó részhez rögzítenek, majd további elemek segítségével a falprofilokhoz kapcsolják.
 5. A gipszkarton dobozának felszerelése a WC-ben csavarokkal vagy műanyag panelek csavarozásával történik.

Az első esetben a gipszkartonnak meg kell jelölnie és darabokra kell vágnia, melyeket varrni kell. A folyamat 27 mm-es önmetsző csavarokat alkalmaz, amelyeket 30 cm-enként csavaroznak. Az ízületek felesleges részeit festő késsel vagy fűrészszalaggal lehet levágni.

Mielőtt egy doboz gipszkartonból készült a WC-ben, meg kell fontolnod, hogy többet fog fizetni, mint a paneleknél. De a plusz az, hogy választhat bármely befejező lehetőséget, beleértve a festék, tapéta és csempe.

A munka végső költsége nagymértékben függ a kívánt gipszkarton mennyiségeitől, ami viszont a csövek helyétől és a kiválasztott konfigurációtól függ.

A bélés költsége az anyagtól és a területtől függ: például egy cserép kiválasztásakor - 600 rubel / négyzetméter.

A gipszkarton verzió szintén munkaigényesebb, mint egy doboz PVC-panelekből készült WC-ben. A burkolási folyamat meglehetősen egyszerű - a paneleket vízszintes profilokkal ellátott szárnyakkal, önzáró csavarokkal rögzítik, mint a gipszkarton esetében. A szakemberek által végzett ilyen bevonás ára közel 500 rubel / négyzetméter.

PVC doboz egészségügyi betéttel

Van egy másik lehetőség, amely tökéletes a kis és közeli WC-tulajdonosok számára - elrejtheti a csöveket vakok segítségével, amelyeket szinte minden boltban értékesítenek. A módszer vitathatatlan előnye, hogy a csövekhez és méterekhez való hozzáférés szabad marad. Opcióként - beépítési görgős redőny. A speciális vízvezeték redőnyök ára körülbelül 3000 - 3500 rubel.