Legfontosabb > Dekoráció

Switch "Bath-zuhany" - típusok és javítás

A fürdőkád és zuhany csaptelepek "fürdőkádas" kapcsolóval vannak ellátva, amely a víz és a zuhany közötti vízáramlást kapcsolja. A probléma az, hogy ez a szerkezeti elem gyakran sikertelen, és a víz helytelenül terjeszthető a helyes irányba.

Ha megértette a "fürdőkád" kapcsoló összes bonyolultságát, használhatja az utasításokat a hibaelhárításhoz. A cikk leírja a kapcsolók fő típusát, lehetséges hibás működését és a javítás elvégzését.

A "fürdőkád" típusú kapcsolók típusai

orsó

Nagyon gyakori volt a Szovjetunió idején, és most sok keverő van ilyen típusú kapcsolóval. Ma ez a típus vékony falú szelep típusú keverőkben található. A tekercs típusú kapcsoló jellegzetes jellemzője műanyag vagy fémgomb, amely a szelep szelepei között helyezkedik el.

dugó

A parafa kapcsoló ma elavult, és ritkán használják a termelésben. A vízcserére szolgáló fogantyú középen helyezkedik el, és hosszabb, mint a tekercs típusa. A fő részlet egy sugárzattal rendelkező parafa. Forgatás közben a kivágást a vízbemeneti és kimeneti nyílásokkal kombinálják, és a víz a csaptelepbe áramlik. Érdemes megjegyezni, hogy néhány modern keverő, amelyek a klasszikus stílusban készülnek, olyan fogantyúval rendelkezik, mint egy parafa kapcsoló, de itt a mag csak a tekercsszelepet használja.

patron

A patron kapcsoló általában orosz gyártmányú keverőkben található. Nagyon nehéz megoldani ezt a kapcsolót, mert nagyon nehéz megtalálni pótalkatrészeket vagy új patront. Törés esetén jobb, ha új keverőt vásárol.

Kipufogó / nyomógomb

A kipufogó vagy a nyomógombos kapcsoló a hideg és meleg víz összekeverésére szolgál, amely a központi vízellátó rendszeren keresztül történik. A vízvezeték-piacon több fajta létezik:

 • Az automatikus kapcsolót a híres márkák patronos keverőire használják. Ez egy különálló egységben vagy egy forgócső tetején lehet. Ennek a kapcsolónak az a fő jellemzője, hogy ha kikapcsolja a vizet, az "kifolyó" helyzetben marad, vagy visszatér a "zuhany" helyzetből. A gomb felelős a kapcsolásért: ha kihúzza, a víz a zuhanyfejből áramlik; ha megnyomja, akkor a vízellátás a "kiáramlási" helyzetbe kapcsol;
 • Egy egyszerű kapcsoló főként a keverők alacsony költségű modelljein használatos. A megjelenés megegyezik az automatikus kapcsolóval. A nyomógomb kapcsoló típusának meghatározásához csak húzza ki a gombot és kapcsolja ki a vizet, ha a helyén marad, akkor ez egy egyszerű típusú kipufogó kapcsoló;
 • A szovjet zuhanykapcsoló csak a szovjet keverők régi modelljeiben található meg, amelyek ma nem relevánsak.

Lehetséges hibák

Ha két helyzetben "zuhanyozni" és "önteni" a víz szinkronan áramlik, az oka, hogy a tekercs tömítések elhasználódtak, és nem végzik el funkcióikat.

Újakat kell cserélni:

 • zárja le a vízellátást;
 • húzza ki a tömlőt;
 • húzza ki a ganderet;
 • csavarja le az adaptert;
 • vegye le a szelepfogantyút;
 • távolítsa el a tekercset;
 • távolítsa el a régi gumigyűrűket;
 • Az új gyűrűket sima vízzel kell nedvesíteni.
 • a gyűrűket helyezze el;
 • Szerelje össze a szelep csapot.

Érdemes megjegyezni, hogy mikor vásárol egy keverő a csomagban mindig vannak további gumigyűrűk. Ön is megteheti magukat, de a szolgáltatási élet nem lesz hosszú. Az alkatrészek kicserélése mellett lehetséges, hogy a vékony rézhuzalt elkopott gyűrűkkel felhúzzuk, vagy használjunk egy lenből készült szálat, de ez a lehetőség nem is tart sokáig.

Ha a víz szivárog a nyomógombos kapcsoló használatával, akkor az oka lehet a gumigyűrűk alkalmatlansága is.

A gumigyűrűk cseréjéhez szükség van:

 • zárja le a vízellátást;
 • csavarja ki a kifolyót;
 • húzza ki az adaptert hatalmas kulcs segítségével;
 • vegye le a kupakot;
 • szerezd meg a csavart
 • távolítsa el a gombot;
 • vegye le a szelepet;
 • távolítsa el a régi szelepgyűrűket
 • új gyűrűk telepítése;
 • összeszereljük a kapcsolót.

Ha egy nyomógombos kapcsoló van a fürdőszobában, és gombja nem tér vissza az eredeti helyzetébe, ha a víz ki van kapcsolva, vagy amikor a keverő üzemmódot bekapcsolják, a hiba valószínűleg egy gyenge vagy törött rugó miatt következett be.

A rugó felszerelése vagy cseréje:

 • zárja le a vizet;
 • csavarja ki a kifolyót és a tömlőt;
 • húzza ki az adaptert a kapcsolóról a nyitott csavarkulccsal;
 • távolítsa el a termék kupakját;
 • távolítsa el a csavart
 • csavarja le a gombot;
 • húzza meg a rudat a rugóval együtt;
 • cserélje ki a törött rugót;
 • összeszereljük a kapcsolót.

Ha a szelep kinyitása közben turbulens zaj hallható, az oka a gumitömítés kopása. Szükség van a fej lecsavarására, és a dörzsölett él vágására a tömítésből.

Ha a víz folyamatosan folyik a csapból, akkor az oka lehet, hogy a sárgaréz szelep használhatatlanná vált vagy idegen részecskék megakadályozták a szelep és a tömítés közötti rést. Szükséges a szelep cseréje vagy a szennyeződés tisztítása a keverőben.

Ha a szelep kinyitása közben nem folyik víz, akkor az oka lehet, hogy a gumitömítés szárad. Először is egyszerűen kipróbálhatod - nyisd ki a csapot, és egy fából készült tárgyba üsd meg. Ellenkező esetben meg kell akadályozni a vízhez való hozzáférést, vegye le a szelepfejet és enyhén főzőlapot, vagy önmagát forgassa.

Ha a szelepet nem lehet görgetni, akkor az ok abban rejlik, hogy a rúd menete használhatatlanná vált. Szükség van a szár cseréjére, vagy szeletelni a vezetéket, ha a szál nem teljesen kopott.

javítások

Javítóorsó kapcsoló. Hordozó kapcsoló használata esetén a víz a fogantyú alól is folyhat, ha a zuhanyzó és a kifolyó helyzete között helyezkedik el. A szivárgás fő okai:

 • a forgattyú forgástengelyére helyezett gumigyűrűk elhasználódtak vagy teljesen hiányoznak;
 • gumi tömítés, amely a kapcsolódobozon található, és tömítőanyagként szolgál, kopott vagy hiányzik;
 • a forgattyú vagy a keverő forgattyúházának speciális csavarja rosszul van rögzítve.

Ha van egy spool kapcsolója, annak érdekében, hogy kiderüljön a hiba oka, ki kell csavarni a fogantyút, bekapcsolni a vizet, majd pontosan látni fogják, hol folyik.

Ha a víz áramlik, ahol a speciális csavar vagy doboz a tokhoz van csatlakoztatva, akkor valószínűleg új tömítést kell elhelyezni a dobozhoz, és a speciális csavart további tekercselésre. Lehetséges, hogy a forgó rúd kijáratából szivárgás következik be egy speciális csavarból vagy tengelydobozból, akkor egy csavarkulccsal vagy gázkulccsal teljesen ki kell húzni a csavart vagy a speciális csavart, hogy kicseréljék a gyűrűket a forgó rúd tömítéséhez.

Ha a víz egyik kapcsolási módban áramlik, akkor az oka lehet, hogy a tömlő tömítései egyszerűen kopottak, vagy a tekercs nem tud elmozdulni a vízkő miatt. Ezért a tekercset ki kell húzni a kő kitisztításához és a gumitömítések cseréjéhez.

Nyomógombos kapcsoló javítás. Az ilyen típusú kapcsolók javításához elengedhetetlen, hogy először zárja le a szelepfejeket, majd vegye le a kupakot a kapcsolóról, csavarja le a csavart, vegye le a gombot és vegye le a rugót.

A problémák számos lehetséges oka lehet:

 • A rugó kevésbé rugalmas vagy törött. Ennek ellenőrzéséhez ki kell kapcsolnia a vizet. Ha a gomb nem tér vissza a "zuhany" helyzetből a "kifolyóba", akkor az ok éppen a tavaszon fekszik. Ezt az elemet egy új rugóval kell helyettesíteni. Ha ez a lehetőség nem áll rendelkezésre, akkor a csavarok alá kell helyezni a tömítéseket, hogy a rugó megfelelően működjön. Egy másik lehetőség lehetséges. A rugó rugalmasságának visszaállítása: jól kell húzni, magas hőmérsékleten felmelegíteni, és azonnal hideg vízzel fémtálcába kell helyezni a keményedéshez és zárja le a fedelet. Egyes kézművesek önállóan új rugót készítenek egy különleges rugóacélból készült huzal használatával. Amikor a rugó készen van, felmelegszik és lehűtik, hogy a termék stabil rugalmasságot biztosítson.
 • A szelepgyűrűk alkalmatlanná válnak, majd a víz szinkronan belép a "zuhany" és "kiáramló" helyzetbe. Szüntesse meg a kifolyócsatlakoztatást, dugja be a rudat hat arcra az adapterbe. Ezután gondosan távolítsa el, miközben a négyzetet tartja. Ezután a szelepet a rúd segítségével kihúzzuk. Ha a gyűrűk törékennyé válnak vagy erózió következik be, akkor újakat kell cserélni.

Hogyan kell szétszerelni egy másik típusú zuhanykapcsolót?

Az egyik leggyakoribb probléma a vízvezeték-működtetés - a szünet a fürdőszoba csaptelep. Ha tudod, hogyan kell szétszerelni a zuhanycsatlakozót, akkor megoldhatja a problémát és javíthatja azt.

A kapcsolók fajtái

A zuhanykapcsolókat a tervezés és az üzemeltetés elve szerint osztályozzák. Tervezés szerint:

 1. Patront. A legáltalánosabb a modern vízvezetékben. Ezek egy reteszelő mechanizmust tartalmaznak - egy patront, amely a kart elfordulásától függően megváltoztatja helyzetét;

Patront a keverőhöz

 • Orsót. Vékony falú vagy szovjet prototípusú keverőkben használják. Van egy mechanizmusa - egy szelep, amely szabályozza a víz áramlását a rúd forgatásán keresztül;

  A tekercsek típusai

 • Cork. Ezek korszerűbb analóg spool kapcsolók. Kiegészítve egy olyan tavasszal, amely az állományt tartja. Amikor ilyen kapcsolót emel, a rugó nyúlik és megfogja a rudat olyan helyzetben, hogy a víz bejut az öntöződobozba. Ennek megfelelően, amikor megnyomja a parafát, a rugó becsavaródik és a zuhanycsap záródik, és a víz belép a ganderbe.
 • Tervezési jellemzőiknek megfelelően a keverők szétszerelésének és javításának elve jelentősen megváltozik. Javasoljuk, hogy fontolja meg, hogyan kell szétszerelni a leggyakrabban használt zuhanykapcsolókat.

  Lépésenkénti utasítások a parafa kapcsoló szétszerelésére

  A parafa kapcsoló a következő altípusokra oszlik:

  1. Utasítás. Csak lekapcsolja a lek-gander módot;
  2. Automatikus. Bizonyos idő elteltével a parafa visszatér zárt helyzetbe;
  3. Szovjet. Itt a parafát egy fordítómechanizmus szabályozza. Most ez a design nagyon ritka.

  Először ki kell kapcsolnia a lakásban lévő vizet, hogy elkerülje az áradást vagy más kellemetlen meglepetéseket a javítás során. Ezután a keverőből eltávolít egy díszítőelemet, ami jelzi a hőmérséklet változását a keverőfogantyú mozgása során. A panel alatt menetes csatlakozás található. Csavarhúzó segítségével óvatosan csavarja le a csavart, és távolítsa el a fogantyú felső részét.

  Videó: A zuhanykapcsoló lépésről lépésre történő javítása

  Ezt követően a lezáró mechanizmus típusától függően a műveletek sorrendje változhat:

  1. A dekoratív anyát először eltávolítják a keverőből. Gyakran nem keverik össze a keverő alappal, így akár kézzel is eltávolíthatja. A szakértők nem javasolják, hogy csavarkulcsot használjanak fel annak eltávolítására, mert károsíthatja a rész külső felületét;

  A dekorációs lemez eltávolítása a keverő felületén

 • A díszítő anya alatt fel van szerelve. Magában tartja a záró mechanizmust. Ha az Ön csapja patron típusú, akkor a kerámia patron megtartja ezt a székrekedést, ha ez egy gömbcsap, akkor a reteszelőgolyó. Egy csavarkulccsal ez a csavaranya lecsavarható a csapból;
 • A kapcsoló eltávolítása után. A kiviteltől függően, de dugaszolható (a fogantyúhoz egy rugóval van összekötve, megnyújtva, a vízáramlás a csőre vált) és a differenciálóval. Ugyanakkor a helyszín mind a keverő oldaláról, mind a daru aljáról lehetséges;
 • A kapcsolót finoman kicsavarják a keverőből egy állítható csavarkulccsal. Ha a mechanizmus szabadon forog a keverő testén belül, gondosan le kell csavarni róla a rugó és a tömítések sérülése nélkül;

  A kapcsoló sapka eltávolítása

 • A rugó vagy a nyomógomb kapcsolója egy szárból, egy rugóból, egy záróelemből és egy tömítésből áll. A szétszereléshez csavarja le az anyát, ami hozzájárul a víz kiáramlásához az "esőhöz". A rugót ellenőrizni kell, meg kell hajlítani és rugalmasnak kell lennie - kellően mozgékonynak kell lennie a székrekedés szokásos beállításához;

  Rugós kapcsoló

 • Az anya eltávolítása után távolítsa el a rudat tartó műanyag alátétet. Ez a tavasz alatt található. Ezt alaposan eltávolítják. Ne csavarja meg vagy hajlítsa meg a részt, mert ezután alkalmatlanná válik;
 • A mechanizmus cseréje vagy javítása után a szerelés fordított sorrendben történik.
 • Amikor a szovjet típusú parafa kapcsolóval dolgozik, a szabályzógombot először ki kell csavarni, majd a kapcsolót el kell távolítani.

  Válogatás típusa spool switch

  Ha a zuhanyzóhoz való kapcsolás eltávolítható tárcsa-szeleppel van felszerelve, az analízis sorrendje kissé eltérő lesz:

  1. A keverő testétől le kell csavarni a szerkezet alsó részét - egy kapcsolót és egy tömlőt a zuhanyzóból. Ehhez használjon csavarkulcsot vagy megfelelő átmérőjű csavart;
  2. A tömlõnek a kapcsolóról történõ leválasztásához el kell távolítania a formatervezett anyát. Ehhez kényelmes beállítás állítható csavarkulcs;
  3. Miután a kapcsoló leválik a testről. Óvatosan kell kivenni a keverőből.

  Egy másik nagyon gyakori spool kapcsoló a zuhanyzó öntözés, amely nem kell teljesen szétszerelni a javítási vagy karbantartási munkákat. Egyszerűen távolítsa el a zárat vagy a dekoratív anyát a kapcsolóról, és óvatosan húzza ki a mechanizmust.

  Zuhanykapcsoló kialakítás orsóval

  A spool kapcsolók nem feltétlenül népszerűek a javítások lehetetlensége miatt. Ezért, ha szivárgás jelenik meg egy ilyen keverőn, akkor könnyebb azonnal megváltoztatni, mint megjavítani.

  Hogyan kell szétszerelni a golyós kapcsolót a zuhanyhoz

  A kétszelepes csaptelepeken leggyakrabban a gömbzáró kapcsolók vannak felszerelve. Az ilyen eszközök egyik jellemzője, hogy a víz nyomása és hőmérséklete szabályozza a kapcsolóban lévő gömböt. A szelepszárhoz és a szelepekhez van csatlakoztatva. A gombok elforgatásakor a golyó megváltoztatja helyzetét és megteremti a szükséges sugárnyomást, valamint átkapcsolja a gander-kifolyó üzemmódot.

  Teljesen szétszerelt kétszelepes csaptelep pótalkatrészekkel

  Lépésenkénti utasítások a zuhanyfej-kapcsoló szétszereléséhez (gander - öntöződoboz):

  1. Az első a keverő felső részében levő szorító anyát távolítja el, amely felelős a tömlőnek a zuhanyból a daru testéhez való rögzítéséért. Könnyen eltávolítható egy lapos csavarhúzóval vagy egy késtartóval;

  A dekorációs lemezt eltávolítjuk a keverőn

 • A zuhany és az anya eltávolítása után a hüvelyben egy szabad nyílás lesz a keverőben, amelyben egy hatszögletű lemez van a reteszelőgalléron. A kapcsoló eltávolításához meg kell csavarni a fluoroplasztikus lemezt a hatszögkel, és húzza ki. Nem lehet keményen préselni, hogy ne szakítsa meg a tartót;

  Hole a hüvely alatt

 • Csak ezután nyissa ki a fogantyút, amellyel a golyó helyzete beállítható. Először a dekorációs lemezt eltávolítjuk. Egy csavar található az alatta, meg kell csavarozni egy göndör csavarhúzóval, lehetőleg nagy hangsúlyt fektetve. Ha a szál nem hajtható le, akkor próbáljon meg kis mennyiségű olajat felvenni. Nem lehet túlzott erőt kifejteni annak érdekében, hogy ne szakadjon meg a rögzítés;
 • A fogantyú könnyen eltávolítható kulcs nélkül, a szálon nincs felszerelve (az 1. ábrán látható). Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fogantyú szinte mindig siluminból készül, ami nagyon törékeny. Ezért, ha nehéz "elmozdulni" a testből, akkor nem szükséges keményen megverni, vagy csavarni;

  Kapcsoló gomb eltávolítása

 • A fogantyú alatt van a kapcsolószár, ezért szabványos menetként ki kell csavarni. Ezután könnyen eltávolítható a bázisról és javítható vagy ellenőrizhető.
 • Amikor összeszereli a keverőt és a kapcsolót a kiindulási helyzetbe, ajánlott csavarozni az FUM szalagot minden menetes csatlakozáson, valamint cserélni a tömítéseket és a gyűrűket. A megelőző vizsgálatot fél év alatt 1 alkalommal kell elvégezni, ez megakadályozza a tömítések elhasználódását.

  Hogyan kell javítani a zuhanycsaptelep csaptelepét?

  Mindig hasznos tudni, hogyan kell a fürdőszobai csaptelepet zuhanyozással javítani, saját javításra, a szakemberek igénybevétele nélkül. Végtére is, előbb vagy utóbb minden csapvíz a fürdőszobában nem működik megfelelően. A problémák fő okai: kopás patronok, tömítések, tömítések és kötőelemek. Egyszerű utasítások segítségével mindenki kitalálhatja, hogyan kell saját fürdőszobai zuhanycsaptelepet kijavítani.

  Típusok és keverők és azok formatervezései

  A fürdőszobai csaptelep zuhanyozással történő javítása érdekében nem szükséges a vízvezeték-szerelő hívása. Minden csaptelep könnyen szétszerelhető. Ha valaki megérti a készüléket, akkor a fürdőkád keverőjének javítása gyors és hatékony lesz.

  A keverő kijavításához ki kell deríteni, hogy melyik alkatrésznek felel meg a hibás működésnek.

  A fürdőszobai csaptelepek három fő kategóriája:

  1. Valve. Ez a típus évtizedek óta ismert. A kialakítás gereblye és két szelep. A kétszelepes csigahajtóműves modellek régi modelljeiben gumi tömítések vannak felszerelve, amelyek deformációja szivárgást eredményez. Az új modellek kerámia tárcsával ellátott daru dobozban vannak. Lyukakat fúrnak a közepükbe. Amikor a szelep elfordul, a lyukak egybeesnek - ez így jut a vízbe a vízbe.

  A fürdőszobai csapok különböznek a másoktól a fürdőkád kapcsoló jelenlététől, amelyek szintén különböző típusúak.

  Kád-zuhany kapcsolók

  A részlet, amelynek meghibásodása a csaptelep javításánál a fürdőszobában, átkapcsol a zuhanyra. Ő felelős azért, hogy a vízellátást a keverő vagy az öntöződoboz kifolyójához kapcsolja. 4 fő fajtája van:

  1. Cork. A kapcsoló elavult verziója, amelyet ma kevés ember gyárt. Ezt a két szelep között elhelyezkedő hosszú fogantyú jellemzi. Néhány modern fürdőszoba csapok hasonló fogantyúkat használnak, de a maguk nem parafa, hanem tekercs.
  2. Patront. Az orosz gyártók előnyben részesítik. Kétféle patron létezik a piacon: labda és kerámia. A labda patronokat javítani lehet, kerámia - csak cserélni. Az utóbbi azonban hosszabb ideig szolgál és kevésbé érzékeny a kemény vízre.

  A kudarc fő okai

  Javítsa meg a keverőt saját kezével, nem sok időt vesz igénybe, ha helyesen állapítja meg a hiba okait. Bármilyen eszköz valaha is sikertelen. A mixer nem kivétel.

  Megszakadhat az alkatrészek kopása miatt. A kevésbé minőségű anyagok, annál alacsonyabb az alkatrészek élettartama és annál gyakrabban kell megjavítani a csapot a fürdőszobában. Hogyan lehet megjavítani a csapot a fürdőszobában a saját kezével?

  1. Szivárgás a kar alatt

  Általában a patrontörés okozta egykaros keverőben. A következő jelek jelzik, hogy a patron meghibásodott:

  • a markolat nehezen forgatható;
  • a vízellátás nem teljesen le van zárva;
  • a víz hőmérséklete önkényesen változik;
  • hideg víz folyik a forró csapból és fordítva.

  A kerámia patron cseréje:

  • vegye le a kupakot, kék és piros festékkel;
  • Csavarhúzó vagy csavarkulcs csavarja le a reteszelő csavart;
  • a fogantyút húzza felfelé, húzza ki a testből, majd csavarja le a fedelet;
  • csavarja le a patront rögzítő csavarokat a házban beállítható csavarkulccsal;
  • cserélje ki a sérült patront.

  A hibás tétel kicserélése után be kell állítani a patronházon lévő kidudorodásokat a belső hornyokkal. Ha ezt nem veszi észre, a csaptelep szivárog.

  2. szelepszivárgás

  Kétszelepes keverőkben gyakran használják a tömítő alátéteket. Néha értéktelen és daru doboz. Az ilyen hibák szivárgáshoz vezetnek. A forgattyúház vagy a gumigyűrű cseréje:

  • távolítsa el a dugót a hibás szelepből;
  • csavarja le a csavarra a szelepet a keverőn;
  • állítható kulcs segítségével válassza le a darut;
  • cserélje ki a forgattyúházat vagy gyűrűt.

  3. Szivárgás-zuhany kapcsoló

  A fürdőszobai csaptelep javítása előtt feltétlenül kapcsolja ki a helyiségben lévő vizet. A kapcsoló alatt lévő szivárgás azt jelzi, hogy a javítócsap közötti tömítés és a kapcsoló működésképtelenné vált. A helyettesítése:

  • távolítsa el a nyomógombot, a fogantyú segítségével fogóval rögzítse;
  • vegye le a szelepet a szárral;
  • húzza ki a sérült olajtömítést.

  4. A zuhanykapcsoló gombjának törése

  Ha a vízkezelés után a gombot nem lehet visszaállítani az eredeti helyzetébe, akkor annak rugója meghibásodott. Ebben az esetben a kapcsolót a fent leírt algoritmus szerint szétszereljük, vegyük ki a meghibásodott rugót, és helyezzünk egy új helyére.

  Néha a zuhanykapcsoló nem működik, és egyszerre víz jut be az öntöződobozba és a keverőbe. Ez annak köszönhető, hogy a mirigyben egy repedés van, amely a száron található. Az ilyen hiba kiküszöböléséhez szükség van:

  • vegye le a kapcsolót;
  • készletet kap;
  • cserélje ki a sérült olajtömítést

  Sok lakás még mindig régi parafa kapcsolókat használ. Idővel a gomb elmozdul a testből, ami szivárgást eredményez. A megszüntetéshez szükség van:

  • húzza ki a csavart;
  • távolítsa el a fogantyút;
  • csavarja le az anyát;
  • távolítsa el a rögzítő alátétet;
  • kap egy parafát;
  • törölje le a kerozin csövet és a ház belsejét;
  • a parafa tapadásához a testhez csiszolópaszta, paraffin vagy vazelin.

  A tömítések a spool kapcsolókon elhasználódhatnak. A helyettesítése:

  • húzza ki a tömlőt;
  • távolítsa el a kifolyót;
  • csavarja le az adaptert;
  • csavarja le a szelepet;
  • szerezzen be;
  • cserélje ki a gumigyűrűket.

  A felújított gomb még néhány évig tart.

  5. Tömlő szivárgás

  Idővel a tömlő a tömlő összekötő pontjánál a keverőhöz való csatlakozáskor elhasználódik. Formált áramlásra. A legegyszerűbb ilyen hiba kijavítása: egyszerűen csak csavarja le a zuhanycső anyáját, vegye le a sérült alátétet, és helyezzen be egy új helyet.

  6. Szivárgás az öntöződoboz és a tömlő között

  Ennek a problémának a kiküszöbölésére a keverőben, amely megtört, nem szükséges az eszközök használata. Csak ki kell csavarni az öntözőcsatornát a tömlőn lévő anyát, és cserélni a szigetelő tömítést.

  7. Zavarosodás egy öntöződobozban

  A fürdőszobai csaptelepekkel kapcsolatos hibaelhárítás során a javítás nem korlátozódik a tömítések és a patronok cseréjére. Hosszú távú működés közben a zuhanyfej lyukak eltömődnek homokkal, mészkővel és egyéb kemény lerakódásokkal.

  Annak érdekében, hogy a zuhany ismét megfelelően működjön, a rácsot szét kell szedni és öblíteni. Néhány modellnél a csavar az öntöződoboz közepén lévő műanyag kupak alatt található. Néha a rács szétszereléséhez szükség van az óramutató járásával ellentétes irányba forgatására.

  8. Alacsony nyomás a keverőben

  A kifolyó végén csavarozott aerátor van. Tart szilárd anyagokat és növeli a víz nyomását. Ha a víz egy vékony áramban folyik, az ok a szűrő eltömődésében rejlik. A tisztításhoz csavarja le a fogóval, óvatosan szétszerelje alkatrészeit, és folyó víz alatt öblítse le őket.

  Egyéb hibák

  A szakértők más típusú károkkal szembesülnek:

  1. A folyamatos vízáramlás jelzi a sárgaréz szeleptörését vagy a hely és a tömítés közötti tér eltömődését. A keverőt meg kell javítani, ha szétszerelik, belülről megtisztítják, és szükség esetén a szelepet kicserélik.
  2. Ha a szelep nyitva van, akkor a gumitömítés megszárad. Ennek ellenőrzéséhez egy nyílt csapot kemény objektummal verítenek.

  A fürdőszobában lévő csaptelep javítása saját kezűleg nem igényel speciális készségeket. Ez a kézműves nemcsak a férfiakat, hanem a nőket is birtokba veheti. Függetlenül attól, hogy milyen típusú csaptelep a fürdőszobában, az alkatrészek javítása és cseréje nem nehéz.

  A csaptelep javítása a fürdőszobában: váltás a zuhany, kranbuksy, patron, gander

  Ez a cikk a fürdőszobai csaptelepek javítására szolgál. Ebben, az olvasóval együtt, meg kell szüntetnünk a csomópontok tipikus hibáit és a technológia megoldását a probléma minden egyes esetben. Kezdjük

  "Minden áramlik" - mondta Heraclitus. "Ó, és ne mondd" - állapította meg Athanasius.

  Csomópontok listája

  Mi romolhat a keverőben?

  • Cranbuxa (csavar vagy kerámia). Megállítja a vizet. Egy másik hiba gyakrabban fordul elő: a csap nyit, de a víz nem folyik;

  A kerámia kranbuks meghibásodásának oka csak egy, és nincs összefüggés a kopás vagy a gyári tervezési hibákkal. A vizet átfedő kerámia lemezek hasítódnak, amikor kísérletet tesznek a köztük levő szelep zárására. A problémát teljesen kiküszöbölik, ha egy pár durva vízszűrőt telepítenek a lakás bejáratánál.

  • Kazetta egykaros keverő;

  Egykaros fürdőszoba mixer.

  • Váltson a zuhanyra. Lehet nyomógomb, kar vagy golyó;
  • A tömítések gyakran szivárognak a kifolyó alatt, valamint a keverő és a nyársak (excenterek) között;
  • Az alacsony vagy alacsony víznyomás azt jelenti, hogy a szűrő eltömődött a ganderen;

  Egy eltömődött szűrő szellőztető vezetett a cseppfejbe.

  • A zuhanycső tömítettségének oka a páncél belsejében lévő gumi mag feltörése;
  • A meleg és hideg víz nyomása a zuhanyzóban való fogyasztás következtében az öntöződobozok fúvókák elzáródásának következménye.

  Ebben a sorrendben haladunk tovább.

  Kranbuksy

  csavar

  Modern kranbuksa csavar.

  Ezek a tipikus hibák:

  • Kopott tömítések;
  • Zaj a nyitáskor;
  • Szivárgás az állományon;
  • Forgó rúd.

  tömítés

  Az első esetben a tömítés cseréje elegendő a probléma kijavításához:

  1. Leállítottuk a szelepet a bélésen;
  2. Nyitott Kranbuksu;
  3. Távolítsa el a bárányt (a műanyag betét alatt található rögzítő alátétek középpontja);
  4. Csavarja ki a kranbuksu rozhkovy vagy csavarkulcsot;
  5. Csavarja le a tömítés rögzítő csavarját, vagy távolítsa el a tömítést a szelep közepén található "gomba" -ból;
  1. Új tömítést tettünk;
  2. Szerelje be a kranbuksu-t fordított sorrendben, és csavargassa a szálat egy vékony köteg egészségügyi folyadékkal vagy szalaggal.

  A zaj oka a tömítés zúzott és eltört széle, amely miatt a tengelykamra szelep megindul a viharos vízáramlásban. A szelep által előidézett hidraulikus sokkok sorozata, amelyek a nyerget átfedik és zajt okoznak. A csend visszaszerzéséhez elegendő, ha késsel vagy ollóval vágja le a tömítést a tömítés körül.

  A tömítés széleit kerekíteni kell, anélkül, hogy túlnyúlna a szeleptestek élein.

  Stock flow

  Ha a tengelydoboz a szár mentén áramlik, a kifejlett mirigy bűnös (a töltődoboz főtengelyének jele a nyersanyák a bárány alatt) vagy kopott gumitömítő gyűrű.

  A tömszelence csomagolásához elegendő, hogy a zárt Kranbucks csavarja ki a mirigyet, és alatta feküdjön a grafit gömbök több fordulójában. Húzza meg a csomagolást egy csavarhúzóval, és mérsékelt erővel húzza meg a tömszelencét. Probléma megoldva.

  A gipszcsomagolás Kranbukse-ra.

  Hogyan lehet megváltoztatni a tömítőgyűrűt?

  1. Kapcsolja ki a vizet, és csavarja le a darut a keverőből;
  2. Teljesen távolítsa el a szárat. Ebben az esetben egy szelepes hatlapú szelep kiesik a tengelydobozból;
  3. Csavarhúzóval távolítsa el és távolítsa el a rögzítő rúd tartóját a hüvelykujj alatt;
  4. Nyomja össze a szárat a bárány irányába. Gyűrűk cserélhetőek. A tengelydoboz szerelése fordított sorrendben történik.

  A tengelydoboz szétszerelése tömítőgyűrűkkel.

  Kötött szál

  Ez a szál, amely le van vágva a száron vagy a tengely dobozán - az oka, hogy a daru megfordul. Ebben az esetben a Kranbuksa teljesen megváltozik. Átmeneti intézkedésként (mondjuk éjszaka, amikor a vízvezeték üzletek zárva vannak) a szivárgás megszüntethető egy vastagabb tömítés beszerelésével.

  kerámiai

  A kerámia tengelykazetta javítása nem annyira lehetetlen - meglehetősen problémás, mivel szinte lehetetlen kerámialemezeket találni a házról külön-külön. Amikor a lemezeket átszúrják, a bozót teljesen megváltozik.

  Az eszköz kerámia kranbuksy.

  A kerámia lemezek hasítása mellett a kerámia daruk szivárgásának oka nem lehet elég erősen préselt gyűrű alakú tömítés, és a keverő teste között. Ebben az esetben elegendő a rögzítőgyűrűt előállítani és meghúzni.

  patron

  A patronos egykaros keverő a víz hőmérsékletének és nyomásának beállítására szolgál. Eszköze erősen hasonlít a kerámia Kranbuksu-ra: a víz kinyílik és bezáródik, amikor a két földkerámia lapot a kölcsönös elmozdulás ellensúlyozza.

  A kerámia patron működésének elve.

  Itt vannak tipikus patronhibák:

  • Csiszolt lemezek. Ennek az az oka, hogy megpróbálja leállítani a vizet, amikor homok vagy skála belépett a keverőbe;

  És ebben az esetben a probléma előfordulása megakadályozható a durva szűrők beépítésével a lakáshoz vagy a házhoz.

  • Műanyag lemeztartók törése. Ennek oka a víz hirtelen lezárása a fogantyú tenyerével;
  • A patront és a keverőfogantyút összekötő rúd törése. Az ok ugyanaz - durva mechanikai hatás.

  Patront patinával.

  Hét baj - egy válasz: minden esetben ki kell cserélni a patront.

  Hogyan lehet szétszerelni a keverőt ahhoz, hogy elérje?

  1. Keresse meg és vegye le a műanyag kupakot a fogantyúról;
  2. Távolítsa el a csavart alatta;

  A fej mindkét lapos csavarhúzóval és egy hexával van ellátva.

  A rúdcsavarral ellátott reteszelőcsavar egy műanyag dugó alatt található.

  1. Távolítsa el a fogantyút;
  2. Csavarja le a dekoratív anyát a markolat alatt;

  Annak érdekében, hogy ne hagyja karcolások a króm felületen, csavarja ki a saját kezével, csavarkulcs használata nélkül. Ha keze csúszott, orvosi kesztyűt viseljen vagy gumit (kerékpár kamera, orvosi gumigyűrű stb.) Kell behelyezni.

  1. Csavarja le a hatalmas anyát a díszítőelem alatt (már csavarkulccsal);

  Egykaros keverő javítás: cserélhető patron.

  1. Távolítsa el a patront.

  A keverő új patronnal való felszerelése fordított sorrendben történik.

  A keverő patronjának átmérője 35 vagy 40 mm lehet. Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg a méret, vegye a hibás részt a boltba mint minta.

  kapcsoló

  Nyomógomb

  A keverő zuhanyzós gombja a következő módon sodorhatja a tulajdonosát:

  • Az átfedő víz megállítása szélsőséges helyzetekben;
  • Spontán átkapcsolás a zuhanyról a ganderre gyenge víznyomással.

  A modern keverők első hibás működésének oka a gumiszelep kopása vagy megsemmisítése. Ebben az esetben ki kell cserélni. Szerencsére a legtöbb új vízvezeték-szerelvénynél a keverő kád-zuhany kapcsolója különálló egységként készül, amely közvetlenül a testébe van csavarva.

  A kapcsoló külön csomóként készül a szálakon.

  A második probléma oka túlságosan erős visszatérő rugó. Egy-két fordulattal meg kell harapnia az oldalvágóval.

  A visszatérő rugóban néhány fordulattal kell harapni.

  kapcsolódás

  Hogyan kell javítani a keverőt, ha a kar kapcsolója megszűnt (könnyen felismerhető a fogantyú mentén 90-120 fokban)?

  A keverőberendezés a kart kapcsolóval.

  A szükséges kapcsoló eléréséhez:

  1. Távolítsa el a műanyag kupakot a fogantyún;
  2. Távolítsa el a fogantyút;
  3. Csavarja le az anyát az alatta;
  4. Húzzon excenterrel a rudat;
  5. Távolítsa el a csavart és az anyát a zuhanycsatlakozó alatt;
  6. Távolítsa el a hordót tömítésekkel.

  A kapcsoló működését gátló leggyakoribb hiba a hordó egyik vagy mindkét tömlőjének megsemmisítése. Újakra változnak.

  Ha nincs kereskedelmi forgalomban kapható tömítés, kivágható a fényképezőgépből teherautóra. Egy körben szokásos ollóval vágják; a rögzítőcsavar lyukát egy vékony acélcsőből álló, lyukasztott éllel vágják le.

  Ha a fogantyú szabadon mozog, de a víz nem kapcsol be, az oka lehet egy törött excentrikus kiemelkedés, amely a tartályt tömítésekkel mozgatja. Ebben az esetben a kapcsoló teljesen megváltozik. A javító készlet excentrikus és hordóból áll.

  Javító készlet a kar kapcsolóhoz.

  Mi van a zuhanycsere-javításban a keverőben, ha a fogantyú rendszeres időközönként összekapcsolódik a köztes helyzetekben?

  Sajnos, semmi esetre sem. Ennek oka a vezetők kopása a keverőházban. Az eszköz teljesen megváltozik.

  BALL

  Sajnos, nem tudok semmit mondani a tisztelt olvasónak a javításáról. Az a tény, hogy az emlékezetemben egyetlen ilyen típusú kapcsoló még nem szakadt le. Innentől egészen nyilvánvaló utasítás következik: ha csak egy csaptelepet akarsz vásárolni a fürdőszobában, akkor inkább egy labdakapcsolóval rendelkező modellt válasszon. Könnyen felismerhető a fogantyúval, teljes fordulattal.

  Csak a kranbuktam - kerámia és (kevésbé) csavaros keverők vannak felszerelve golyós kapcsolóval. Ami kíváncsi, ezeknek a rendkívül megbízható készülékeknek az ára átlagosan alacsonyabb, mint a gyakran törött keverők nyomógombbal és kapcsolókkal.

  A képen - a keverő egy golyós kapcsolóval.

  Tömítés a gander alatt

  Ha a keverőcsatorna kifolyik, a legvalószínűbb oka a gyűrűs tömítés kopása, amely a házhoz való csatlakozását lezárja.

  A helyettesítéshez szükség van:

  • Csavaros csavarkulccsal vagy csavarkulccsal csavarja ki a csavaranyát a csőcsavar segítségével (annak érdekében, hogy ne károsítsa a krómozott felületet);

  A tömítéshez való hozzáféréshez csavarja le a csavaranyát.

  • Távolítsa el a ganderet a testből.

  A ganderek tömítése ritkán külön kapható. Ezek megtalálhatók a tömítések készletében a vízvezeték javításához.

  A tömítés visszahelyezése a ganderre.

  Tömítés az excentereken belül

  Milyen hatással van a fürdőszobai csaptelep javítása, ha a nyársakkal (excentrikákkal) való összeköttetésben?

  1. Kapcsolja ki a vizet;
  2. Csavarja ki mindkét anyát, ami a keverő testét a kaszkókra húzza;
  3. Távolítsa el a tömítéseket a kupakanyákról, és helyezzen be újakat a helyükre;
  4. A keverő felszerelése az anyák pótlólagos meghúzásával történik 1-2 fordulattal a torzulás elkerülése érdekében.

  Az új tömítéseket mérsékelten puha gumiból vagy szilikonból kell készíteni. Kemény paronitikus ("karton") tömítések - a gonosz a legtisztább formában. A szorítás megkísérlése gyakran vezet a szálak lebomlásához az anyákon.

  Paronitovy az anyacsavar alatt. Vegye ki és dobja el.

  Eltömődéses szűrőztető

  Ha mind a hideg, mind a forró víz egy vékony folyóvízben áramlik a ganderből, de normális nyomással belépnek a zuhanyfejbe, a tettes egy szűrő a lúd levegőztetőjén. A méretet és a homokot el kell távolítani. Ha a szűrő néhány rozsdamentes acélháló, akkor mindössze kettőt dob.

  Zuhanytömlő szivárog

  Mit tegyek, ha a fürdőszobai zuhanycsaptelep csapja át a zuhanycsövet?

  A rozsdamentes páncélos tömlő egy vékony gumi mag. Idővel mészkővé válik, és elveszíti rugalmasságát, ami hamarosan vékony gumi szakadásához vezet.

  A mag cseréje:

  1. Csavarja ki mindkét tömlő anyáját;
  2. Miután egy késsel akasztott, húzza ki az egyiket a dugóból;
  1. Távolítsa el a magot a hüvelyből;
  2. Húzza ki a páncélból a tömlő másik végéről;
  3. Távolítsa el a magot a második hüvelyből;
  4. Szerelje fel a tömlőt fordított sorrendben új maggal.

  A tömör műanyag tömlők mentesek a problémától és évtizedekig tartanak. Az egyetlen hátrányuk a keménység alacsony vízhőmérsékleten.

  Vinil tömlő fém megerősítéssel.

  Szegény fej zuhanyfejben

  Ennek oka - a túlfűző fúvókák öntözése mész.

  A probléma két lehetséges megoldás:

  • Vegye ki az öntöződobozt, és néhány óráig egy savas vagy lúgos mosószer oldatába helyezze;

  Ez a módszer csak fehér műanyag öntöződobozokra alkalmas. A dekoratív bevonat a fém vagy krómozott műanyag öntöződobozt agresszív környezetben lehúzza.

  • Tisztítsa meg a fúvókákat egy tűvel. Ez a módszer ideális a gumifúvókák öntözéséhez.

  A gumi fúvókákat tűvel vagy tűvel könnyen tisztíthatja.

  következtetés

  Természetesen egy kis cikkben nem tudtam elmondani az összes lehetséges hibáról, és hogyan lehet megszüntetni őket. Remélem azonban, hogy az általam ismertetett megoldások lehetővé teszik az olvasó számára, hogy hosszú évekig élvezze a tökéletes vízvezeték-munkát. A megszokott módon további információkat talál a videóban ebben a cikkben. Várakozás a megjegyzéseire. Sikerek, elvtársak!

  Zuhanykapcsoló javítása egy keverőn - hibák és hibaelhárítás okai

  A fürdőszobai csaptelep kialakítása olyan kapcsolóval van ellátva, amely szabályozza a nyomás, a hőmérséklet és a vízáramlást a kifolyó és a zuhanyfej között. Idővel a lélekváltó meghibásodik, meg kell javítani. Ha nincs tapasztalt mester a közelben, a kapcsoló alkatrészek cseréjét és javítását saját maga végezheti el. Ehhez javasoljuk, hogy meghatározza a kapcsoló típusát a lélekben, és végezze el a megfelelő javítást.

  Az elmúlt évtizedekben a kapcsoló eszköz jelentős változásokon ment keresztül. A szovjet típusú kapcsolók sokaságát modernabb társaik váltják fel. Vegye figyelembe részletesen az új és elavult modelleket annak megértéséhez, hogy mi fog foglalkozni. Kezdjük az elavult lelki kapcsolókkal - az orsóval és a parafával. Van egy karja, amely 90 és 120 fokot forgat. A spool kapcsoló gyakorlatilag nem található meg a piacon ma, de ha régi szovjet típusú keverő van telepítve, valószínűleg ezzel a különleges tervezéssel foglalkozik. A kapcsoló belsejében egy orsó van felszerelve, amely egy hordóból és egy excenterből áll. A mechanizmust úgy aktiváljuk, hogy a szárat elforgatjuk a középponttal ellentétes kiemelkedéssel. A rúd felfelé vagy lefelé állítja a hordó mozgását. Az ilyen típusú kapcsolók külső jellemzője egy műanyag vagy fém fogantyú jelenléte zászló formájában. A tekercs-rendszer gyakori problémái - az excentrikus vetület megtörése, a hordó meghibásodása, mészérzékenység, rothadó csavarok és a tömítések megsemmisítése miatt.

  Rugós típusú zuhanycsatlakozó

  A dugó egy fejlett orsókapcsoló. A parafa rendszer megkülönböztető jellemzője a sárgaréz parafa nyílása és a 7-10 cm hosszú kapcsoló gombja, melyet a múlt század 90-es évében már nem gyártottak. Vannak azonban azok, akik még mindig használják a keverőt ilyen típusú kapcsolókkal. Gyakori okok, hogy a parafa kapcsoló tulajdonosai várhatják a szorító anyát, amely megzavarja a fogantyú sima gördülését, és a parafa részleges kopása miatt leereszkedik a száron.

  A "fürdőkád" modern kapcsolóit a nyomógombos / kipufogó, a golyós és a patron típusok képviselik. A nyomógombos kapcsoló kívülről egy leeresztődugó egy rugós rúddal, amely meghúzza az elzáró szelepet. Ha lefelé mozog, átfed a víz a kipufogóban (gander), és átkapcsolja a zuhanyt. A gumiszelep elhasználódása esetén a reteszelő rendszer működése megszakad, és a víz és a zuhanyfej egyidejűleg víz áramlik. A kipufogó kapcsoló szerelvényeinek károsodása a gombnyomást a minimális víznyomás után történő nyomáshoz vezet. Ilyen helyzetben azt javasoljuk, hogy szerszámokkal óvatosan csavarja le a rugó néhány tekercsét, és a rendszer ismét megfelelően működik.

  A gömbkapcsolót könnyű felismerni egy rézfúvós labda jelenlétében, merőleges lyukakkal, amelyek két lemez között vannak rögzítve, és a fogantyú 360 fokos szabad forgása. Amikor bekapcsolja a kapcsolót, a labda elfoglal egy bizonyos pozíciót. A lyukak egyikét bezárja, és a második vízen át folyik a kifolyócső vagy a zuhany. A kar középső helyzete teljesen megakadályozza a víz belépését. Az ilyen rendszer tartósnak tekinthető. Az egyetlen dolog, amit fél, a homok, mészrészecskék behatolása. A felszíni ragasztás következtében keletkeznek lerakódások, rozsda, ami megakadályozza a sima átkapcsolást, és a kar elakad. Ha nem tesz semmit, a rendszer teljesen leáll, és nem sikerül. Ezért legalább hat hónaponként tanácsos a gömbkapcsoló belső szelepeinek tisztítását a mészkőbetétekből.

  A kerámia patron egy kopásálló visszacsapó szelep, amelyet a legmodernebb keverőkben szerelnek fel. De, mint a golyó típusa, érzékeny a homokrészecskékre, mérlegekre. Ezért javasoljuk, hogy telepítse a durva vízszűrőt. Ha a kapcsoló gomb elakad, ne tegyen hirtelen mozgásokat. Szétszerelje és tisztítsa meg a rendszert. Ellenkező esetben, ha megtöri az egyik kerámia lapot vagy a műanyag rögzítőt, a kazettát teljesen ki kell cserélni.

  A víz és a zuhanyfej egyidejű vízellátása, valamint az esetek 90% -ában a kopott gumitömlők és gyűrűk jelzése. A lépcsők egyszerűek - eltávolítjuk a régi gumigyűrűket és tömítőket, és újakat cserélünk.

  A csapból vagy a kapcsolóból származó folyamatos vízszivárgás jelezheti a só- és mészkő-betétek kialakulását a visszacsapó szelep és a tömítés között. Ha a réteg túl vastag, és nem tisztítható, szüntesse meg és cserélje ki a részt. Kis betétek esetén tisztítsa meg.

  A mészkő és a só lerakódásának tisztításához javasoljuk, hogy egy nulla pontból álló csiszolópapírt, speciális tisztítószert vagy GOI pasztát használjon. A pépet egy szivacsra kell felhordani, és a szennyezett felületeket fényesíteni kell.

  A kipufogógáz-kapcsolóknál a gomb gyakran visszatér eredeti helyzetébe. Itt már javasoljuk, hogy a rugót néhány fordulattal elkapjuk, de ha ez az opció nem segít, akkor el kell távolítania a szelepet (rugórugó), és azt is cserélni kell. Talán teljesen elromlott, és már nem javításra szorul.

  Ha a víz rosszul folyik a zuhanyfejből, akkor az ok nem a kapcsoló vagy a csapok problémáiról szól, hanem a sókkal töltött lyukakon. Ebben az esetben le kell szedni az öntöződobozt, óvatosan tisztítsuk meg a lyukakat a homokról és a mészről, mossuk le a permetezőt lúgos mosószerrel a vízvezetékhez. Az öntöződoboz konfigurációjától függően kétféleképpen szétszerelhető - a sprinkler közepén, vegye le a kupakot, csavarja le a rögzítőcsavart vagy fordítsa el a rácsot az óramutató járásával ellentétes irányba.

  A mixerrel végzett javítások során először meg kell szüntetni a vizet, majd a kapcsoló típusától függően a séma szerint járjon el. Ha van telepítve egy orsós vagy parafa kapcsolóval ellátott keverő, szerelje szét a rendszert az alábbiak szerint:

  1. 1. Távolítsa el a kapcsolót a dekorációs sapkát késsel.
  2. 2. Csavarja ki a csavart az ábrázolt csavarhúzóval.
  3. 3. Ezután a kapcsológomb könnyen eltávolítható.
  4. 4. Csavarja ki a csavart, és húzza meg a forgatócsapot tartó rögzítő anyát.
  5. 5. Ezután csavarja le maga a forgattyú és a tárcsát vagy dugót.
  6. 6. Módosítsa vagy tisztítsa meg az elemet.

  A golyós kapcsolót a keverőből a következő sorrendben távolítjuk el:

  1. 1. A keverő tetején csavarja le a kifolyót az öntöző doboz alatt. Ez könnyen kezelhető.
  2. 2. A csavarás után ugyanazt a reteszelő gömböt látja, amely két fluoroplasztikus lemez között van rögzítve. Ez azonnal eltávolítható, majd csavarja le a fogantyút a többi kapcsolóval, de könnyebbé teheti.
  3. 3. Távolítsa el a kupakot a kapcsoló sapkáról.
  4. 4. Csavarja ki a csavart egy alakos csavarhúzóval.
  5. 5. Távolítsa el a fogantyút és csavarja le a rudat a tömítéssel.
  6. 6. Alsó gáz kulcs vagy kézzel nézzük meg a sűrűség mértékét, csavarjuk le az alsó menetes csatlakozót, amely a ganderet tartja. Ha a menet rosszul csavarja meg, olajjal olajozza meg.
  7. 7. Vessük le a reteszelő golyót, tisztítsuk meg, szükség esetén cseréljük ki a tömítést.

  A zuhanygolyós kapcsoló szétszerelése

  A gombkapcsoló legegyszerűbb módja a szétszerelés. A kopott tavasz cseréjéhez hasonlóan járunk el:

  1. 1. Csavarja ki a gombot, vegye le a díszítőlemezt és csavarja be.
  2. 2. Távolítsa el a rugót a lyukból.
  3. 3. Helyezze vissza a régi rugót egy újra. Figyelem: az új rugónak korrózióállónak kell lennie, és kissé kisebbnek kell lennie, mint az előző átmérő.
  4. 4. Fordított sorrendben összeállítjuk a rendszert.

  Ha a kerámia patronnal a kar alatt víz áramlik, a fogantyú nem forog, vagy nem tudja beállítani a kívánt hőmérsékletet, csak meleg vagy hideg víz fut, az elzáró szelep megszakadt. Tekintse meg a kerámia patron cseréjének sorrendjét, de ha van műanyag vagy fém verziója, semmi sem változik:

  1. 1. Kikapcsolunk és kivesszük a dekoratív sapkát, általában vörös és kék címkét rajzolunk rajta.
  2. 2. Lazítsa meg a csavart egy csavarhúzóval vagy egy hatszögletű csavarhúzóval, a modelltől függően.
  3. 3. Távolítsa el a kart, és kézzel csavarja le a díszítő alátétet.
  4. 4. A kívánt átmérő kulcs segítségével csavarja le az anyát, és ne felejtse el tartani a keverőt.
  5. 5. Vegye ki a patront és vizsgálja meg. A fenti problémák jelenlétében a tétel használhatatlanná vált. Ne dobja ki a patront, vigye magával a vízvezeték üzembe, és vásárolja meg.
  6. 6. Távolítsa el az eltömődést és a töltetet, amely a patron alatt keletkezett, tegyen be egy új elzáró szelepet.
  7. 7. A rendszert fordított sorrendben. Ne húzza túl erősen az anyát, különben a patron teste felrobban.

  A zuhanykapcsoló rögzítése: tipikus problémák és megoldások

  Ez a cikk arra összpontosít, hogy hogyan lehet a fürdőszobában kijavítani a csapot: a zuhanyzóhoz való váltás meglehetősen sérülékeny része a tervezésnek. Meg kell ismerkednünk a kapcsolók fő típusaival, azok jellemző hibás működésével és a hibák kiküszöbölésére.

  Egyfajta kapcsoló.

  A kapcsolók típusai

  Tehát, valójában ezek:

  • A Cork biztosítja a kesztyűből a zuhanyzáshoz való átkapcsolást az óriási sárgaréz parafa dugóval történő elforgatásával. A tömörséget a sűrű lappolás biztosítja a keverő testéhez.

  Meg kell tisztázni, hogy a háztartási keverők megfelelő típusát már régóta leállítják, bár ezeknek a kivételesen hibatűrő termékeknek néhány mintája még mindig megtalálható a régi épület házaiban.

  • A nyomógombos kapcsolók, amint a névből könnyen kitalálható, egy hosszú, dugattyúval ellátott gomb. Amikor megnyomja, átfedi a ganderen lévő vizet, és kinyitja a zuhanyt. A hátramenetet egy rugó biztosítja; csak zárt csapokkal lehetséges: a víz áramlása a szelepet alacsonyabb helyzetben tartja.
  • Sárgaréz vagy műanyag hordókkal ellátott eszközök tömítésekkel. Mozgásban van a cső hornyába illesztett excenterrel; a kapcsolást úgy hajtják végre, hogy a kart körülbelül egy negyed fordulattal elforgatják. Az excentrikus rúd pecsétje tömítőgyűrű tömítéssel, vagy sokkal gyakoribb a modern keverőkben, gyűrűs tömítésekkel.
  • Végül az utolsó típusú kapcsolók - kerámia patronok fluoroplasztikus vagy teflon tömítéssel. Szerkezetileg a legközelebb állnak a kerámia Kranbukse-hoz. A megfelelő kialakítású csapok könnyen felismerhetők, ha lehetséges, fordítsa el a kapcsolókart teljes fordulattal.

  Problémák és megoldások

  Mi a teendő, ha a keverőben lévő zuhanykapcsoló megszakadt, a fent leírt esetek mindegyikében? Lépjünk át az egyes kapcsolók tipikus problémáira.

  dugó

  Keverő parafa kapcsolóval.

  Amint már említettük, ezek a termékek kivételesen hibatűrőek. Két betegség azonban van.

  Nyomógomb

  Mi a gumiszalaggal és zuhany móddal rendelkező kapcsoló javítása egy gombkonstrukcióval?

  Három jellemző hibája van:

  1. A kapcsoló nem tart vizet: egyszerre belép a ganderbe és a zuhanyba. Ennek oka a gumi szelep egyenetlen kopása vagy teljes megsemmisítése. Ezt csak a csere, vagy ha a megfelelő pótalkatrész nem értékesítik, a keverő teljes cseréjével kezeli.
  2. A gomb spontán visszaáll az eredeti állapotába, miután kis nyomással vizet nyomtak. Az ok túlságosan feszes visszatérő rugó. Elég, ha a rugó egy vagy két menetét meghallja - és a keverő teljesen normálisan működik.

  A visszaeső rugó jól látható a fényképen.

  1. Végül, ha a zuhanykapcsoló a keverőn áramlik, az oka a tömítőgyűrű kopása. Ismét megváltozik az új; A gyűrűket általában a háztartási keverők javítására szolgáló tömítő készletek tartalmazzák. A készlet ára ritkán meghaladja a 20 - 30 rubelt.

  Tipp: ha a nyomógombos kapcsoló töltőanyával van felszerelve, a gumitömítő alátét helyett egy gömbölyű gömböt helyezhet el.

  Egy hordóval

  Itt van az építmény betegségei:

  • Ne átfedje a vizet a ganderen vagy a zuhanyzón. Ennek oka a tömítések kopása, vagy gyakrabban az egyiket rögzítő csavar megsemmisítése. A probléma, ahogy könnyen kitalálható, megszűnik a tömítés vagy a csavar kicserélésével.

  Hasznos: könnyű levágni a saját kezét a régi kamrából a teherautó kerekeiről.

  • A kapcsoló nem fordul túl extrém helyzetbe. Ennek oka a hordó vagy a vezetők kopása a keverőházban: a köztük lévő nagy rés miatt a hordó csavarodik és be van csavarva.

  A csaptelep zuhanycsatlakozásának javítása általában egy hordó cseréjéhez vezet; A probléma ideiglenes megoldása lehet az alumíniumhuzalból készült rögtönzött sínek beépítése a keverőpultba.

  • Ha szivárgás következik be a rúdon, a gumitömítés újra megváltozik, vagy a töltődoboz töltött.

  A kezdőnek ésszerű kérdése lehet: hogyan kell eltávolítani a zuhanykapcsolót a keverőn, ha a hordó nem akarja elhagyni a házat?

  Itt a műveletek sorrendje fontos.

  1. Csavarja ki a rögzítőcsavart, vegye le a kapcsolókart.
  2. Visszafordítjuk a mirigyet (ha van).
  3. Vegye ki az excentert.

  Az excenter nem teszi lehetővé, hogy vegyen ki egy hordót, miközben a mixerben van.

  1. Kapcsolja le a csaptelep testén lévő anyát a zuhanycső alatt.
  2. Távolítsa el a ganderet.
  3. A tartályt a keverő testén lévő lyukon keresztül az alulról felfelé toljuk.

  kerámiai

  Hogyan lehet megjavítani a zuhanykapcsolót, amelynek fogantyúja képes teljes fordulatot készíteni?

  A modern keverők közül ezek a leginkább hibatűrőek; A szerző nem emlékszik semmi kárára a szokásos kopás miatt.

  Problémák csak két körülmény összefolyásakor merülhetnek fel:

  • A szűrők hiánya a lakás vagy a ház bejáratánál. A vízvezeték javítása során keletkezhet a salak vagy a durva homok, amely előbb-utóbb a keverőben végződik.
  • A tulajdonos jelentős fizikai ereje a józan ész teljes hiányában. Ha megpróbálja erőltetni egy kazettát egy méretarányban, akkor az eredmény egy kicsit kiszámítható: vagy az egyik kerámialemez vagy a tartani kívánt műanyag tartó megszakad.

  A javítási kézikönyv ebben az esetben is meglehetősen kiszámítható: a megsemmisült patront egy új helyettesíti. A csere érdekében elegendő eltávolítani a fogantyút és a reteszelő anyát.

  Úgy néz ki, mint egy patron.

  Mivel meghatároztuk a keverők javítását, megérintjük a zuhanyzási problémákat - a tömlőt és az öntöződobozt.

  A tömlõszivárgás általában egy gumipad rugalmasságának megsemmisítésével társul, amelyet fém páncél alá rejtenek. A cső könnyen megtalálható bármely vízvezetékben; ő vonzza a béléseket, amelyeket azután a páncélba nyomnak, miközben biztonságosan rögzítik a magot.

  A bélések eltávolításakor a tömlõ szétszerelésével könnyû a kés használata.

  Ha a víz csak a zuhany alatt lévő lyukakon át jut be, nyilvánvaló, hogy az öntöződoboz vagy homokkal és léptékkel teli, vagy meszes betétekkel borítja.

  • Hogyan lehet a zuhanyzó szétszerelését egy kapcsolóval a tisztításhoz? Ha a hálója rozsdamentes csavarral van rögzítve, mindegyik nagyon egyszerű: csak csavarja le, és belsejébe beléphet a lyukakba.

  Tipp: a csavart gyakran rejtették a rács közepén lévő műanyag kupak mögött.

  A dugó alatt csavarja le a rögzítőcsavart.

  • Hogyan lehet szétszedni egy öntözést zuhanyzóval egy kapcsolóval, ha néhány látható kötőelem hiányzik? Gyakran a rács eltávolítható a kapcsoló elforgatásával és az óramutató járásával ellentétes elforgatásával. Ha nem működik, valószínű, hogy az öntöződobja megrepedt, és nem szétszerelésre szánják.

  Azonban: könnyedén megtisztítani a lyukakat egy írószeres klipszel vagy egy tűvel.

  következtetés

  Reméljük, hogy a fenti egyszerű ajánlások segítenek az olvasónak a mindennapi problémák megoldásában. A megszokott módon a jelen cikkben szereplő videó további információforrás lehet.