Legfontosabb > Tartozékok

A ragasztó kiválasztása: a csempe ragasztása a csempere

Napjainkban az oroszok nagyon gyakran saját javában végeznek javításokat saját szakembereik nélkül. Ezért számos kérdése van, például:

 • lehet-e ragasztani egy új kerámia lapkát a régire?
 • milyen ragasztó ez a felszedni;
 • milyen feltételek mellett ragasztani.

Ebben a cikkben minden kérdésedre válaszolunk.

Csempe és minősége

A kerámia csempe (vagy cserép) az egyik legnépszerűbb alapanyag. Tulajdonságait figyelembe kell venni, amikor egy lakás vagy ház belsejének felületét választják:

 • nagy szilárdság (körülbelül 300 MPa);
 • merevség, amely nem teszi lehetővé az anyag kanyarodását és deformálódását;
 • tűzállóság (védi a falat vagy a padlót a tűzből);
 • jó hővezető képesség és hő kapacitás;
 • nem fakul a nap;
 • antisztatikus (nem halmoz fel az elektromos töltést);
 • a háztartási vegyi megoldásokkal szembeni ellenállás;
 • higiénia (nem járul hozzá a kórokozó mikrobák reprodukciójához);
 • hosszú élettartam;
 • kiváló nedvesség felszívódása.

A belső falak és padlóburkolatok burkolására, a kandallók, kályhák, medencék, zuhanytálcák stb. Felületeire.

Jellemzők ragasztás csempék a csempe

Az építés szabályai szerint egy új csempe ragasztásának megkezdéséhez fel kell készítenünk egy felületet, vagyis el kell távolítanunk az előző bélést. De nem mindig egy ilyen eljárás vezethet jó eredményhez. A javító szakemberek néhány okot idézhetnek, amikor a régi cserépet nem szabad eltávolítani, mielőtt újakat ragasztanának:

 • erős tapadás a falra, ami a falfelület erős megsemmisüléséhez vezet;
 • a fal alapja túl törékeny, és ha eltávolítja a csemperéteget, akkor lehetőség van további javításra;
 • a padlóról való eltávolításakor a szint jelentősen lecsökken.

Ha még mindig úgy döntesz, hogy a régi cserépet ugyanazon a helyen hagyja, és tetejére új bélést helyez el, akkor még fel kell készíteni a felületet a ragasztáshoz.

Ehhez szükség van:

 1. Távolítsa el a régi csempe szétválasztását és megrongálódását.
 2. Tisztítsa meg a nyitott helyeket.
 3. A felület szintjének cementhabarcs hozzáadásával homok hozzáadásával.
 4. Várjon, amíg a kezelt felület teljesen száraz.
 5. Tisztítsa meg porról, piszokról és egyéb apró tárgyakról (régi csempékből álló töredékek), különösen a csempék közötti ízületekben.
 6. Zsírtalanítsuk és kezeljük áthatoló alapozóval (például Ceresite CT 17).

Beton típusú alapozó alkalmazása esetén a kemény szemcsés réteg jelenik meg a régi cserép felületén, ami további tapadást biztosít a ragasztónak.

A csempe ragasztó kiválasztása

Az építőipari boltok különböző típusú ragasztóanyagokat kínálnak különböző felületek ragasztásához. De melyik alkalmas csempézésre? Leggyakrabban a szakértők javasolják a Ceresite ragasztót:

 • A CM 16 - nagy méretű cserép, valamint kerámia és természetes kő magas kezdeti ragasztóképességgel rendelkezik, amely alkalmas a ház belsejében és kívül eső oldalára;
 • CM 17 - bármilyen típusú cserép megmunkálása nehéz felületeken, beleértve a régi burkolatburkolatot is, jó rugalmassággal rendelkezik, de nem teszi lehetővé a deformálódást;
 • CM 115 - márvány, mozaik és könnyű kőzet természetes kő, különböző fehér;
 • CM 117 - a padlónak és a falaknak a régi csempézett réteg eltávolítása nélkül, a mázas felületeken felül közepes rugalmassági szintet mutat.

Szintén jó lehetőség a "Diola D-307" ragasztó, mivel az oldat nagyon műanyag, és nem okoz zsugorodást a szárítás során. A csempe ilyen ragasztóanyaga, valamint fajtái a cement ásványi töltőanyagokkal és polimer módosító szerekkel való száraz keveréke. Vízzel hígítjuk az ahhoz csatolt utasításokban megadott arányokban, amíg homogén szürke vagy fehér tömeg nem áll rendelkezésre.

 • a ragasztót fogazott simítóval (8 mm fogú magassággal) kell felhordani;
 • amikor a csempe csempézési módszerrel néz, a padlószint körülbelül 15 mm-rel emelkedik;
 • Mielőtt a csempe behelyezése előtt nem nedvesedik, száraz állapotban felhelyezi a tapadóoldatot és szorosan 25 percig nyomódik (vagyis amíg a ragasztó az ujjaihoz tapad), a helyzet javítása lehetséges;
 • A béléshez előkészített anyagot nem kell lefektetni (helyet kell biztosítani a csempe közötti csuklókhoz, amelyek a szárítás után speciális fugázóanyaggal vannak feltöltve);
 • A csempeburkolatok ragasztására szolgáló munkálatokat száraz helyiségekben végzik, ahol a levegő hőmérséklete nem alacsonyabb, mint 5 fok és legfeljebb 30 fok, nedvességtartalma pedig 80%.

És végül, elengedhetetlen, hogy óvintézkedéseket hajtson végre (csak gumikesztyűben és légzőkészülékben ragasztókeverékekkel dolgozzanak, így a kis részecskék formájában lévő ragasztó nem jut be a légzőszervekbe).

Top 10 csemperagasztó

A csemperagasztók sorozata tucatnyi, és talán még több száz tétel is létezik. A boltokban külön kategóriákat különítenek el a külső és belső kompozíciókhoz; van egy árbevétel a költség; Gyakran vannak száraz keverékek szétválasztása fal- és padlóburkolatokhoz. Minden gyártó siet, hogy kínálja a termékcsaládot, és a fogyasztók zavarják: milyen csempe ragasztó jobb, és mit kell vásárolni, hogy a csempe ne tűnjön el egy hét múlva.

A fizika, a kémia és a minőségi bélés speciális követelményeinek ismeretében meg lehet vitatni, hogy jó ragasztó kell:

 • műanyag - ne rétegezze, és ne terjedjen a ragasztási folyamat során;
 • rugalmas - a deformálódási terheléseknek a már edzett állapotban való elviseléséhez;
 • alacsony szárítási sebességgel - a lehetséges kiigazításokhoz és kiegészítő kezeléshez;
 • nagy tapadási sebességgel - biztonságosan tartsa a méreteket.

Annak érdekében, hogy pontosan megértsük, melyik csemperagasztó gyártója érdemel maximális bizalmat, megpróbáljuk értékelni a legnépszerűbb márkákat. Mint "képviselők", száraz keveréket választunk az egyetemeshez közeli mutatókkal.

1. KNAUF Fliesen
a legjobb csempe ragasztó a aprólékos munka és a nehéz felületek

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Szakmai fórumok áttekintése szerint ez a csempe ragasztó a száraz keverékekre vonatkozó számos javaslat közül az egyik legjobbnak számít. A pragmatikus németek gondoskodtak az alapos és kiváló minőségű munkákról. A ragasztó egyenlően sikeresen alkalmazható padló- és falazólapok lefektetésénél, és a felületek típusa és szerkezete nem jelentős. A szárítási sebesség lassú, így folyamatosan elvégezheti a munkálatokat a fektetés, a tisztítás és a fugázás során. A KNAUF Flisen gazdaságos megoldásnak számít, mivel egy vékony réteggel (0,7 cm) alkalmazható anélkül, hogy feláldozná a tapadás minőségét. Alkalmas a "fésű alatt" végzett munkához, nagy rugalmassággal rendelkezik, amely lehetővé teszi a kompozíció használatát összetett konfigurációk szekcióival szemben.

2. UNIS 2000
jó csemperagasztó erős fogással

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Ragasztott ragasztó Eunis aktív küzdelmet folytat a Knauf ellen az első helyen, és gyakran nyer, különösen a tapadás és a szárítási sebesség tekintetében. A 3 órás élettartamú megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a cserepek lefektetéséhez és beállításához szükséges idő 10 perc, és naponta egy lépéssel járhat a helyhez kötött anyag. A ragasztó tökéletesen viselkedik a fagyok és a magas páratartalom mellett, és nagy rugalmassága miatt elviseli az anyagok deformálódását a hőmérséklet csökkenésével. Ha az UNIS 2000 ragasztót szeretne használni, be kell állítanod a magas munkamennyiséget, hiszen maguk a mesterek azt mondják, 24 óra múlva nem fogják "varrni" a varratokat. Ami a fogyasztást illeti, itt a számok közel vannak az ideálishoz - 3,75-től 5 kg-ig négyzetméterenként.

3. OSNOVIT Muspliks T-12
a legjobb csemperagasztó a durva felületekhez

Értékelés: 9.9 pont a 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Méltó versenyző a harmadik helyre, amely ellenezheti a szintező tulajdonságait a versenytársak számára. Még a jelentős felületi különbségek mellett is a Mustplast T-12 csemperagasztó a munkájával együtt kezeli. És ez nem egy gyártó reklámmozgása, az építőipari szervezetek véleménye megerősíti ezt a tényt. A ragasztót kerámia burkolólapok, valamint kerámia gránit és természetes kő burkolására szabad használni. A nagy tapadási tulajdonságok miatt könnyű a felületi anyagot felülről lefelé elhelyezni.

4. Ceresit CM-11
jó általános célú csempe ragasztó

Értékelés: 9.8 pont a 10-ből

Becsült ár: 265 rubel / 25 kg.

A ragasztóról sokáig beszélhetünk - előnyeit mind a szakemberek, mind az amatőrök értékelik, de a túlzott egyetemesség miatt nem jött az első helyre (a kompozíció nem alkalmas bizonyos típusú csempékre). A Ceresit SM-11 ragasztót érdemes megvenni, ha a fektetés nem túl sima felületen történik, amikor egy újszülött elé néz, és nincs külön kívánsága a keveréknek a kerámia burkolólapok paraméterei alapján. A ragasztó tapadása több mint 1,0 MPa, a ragasztó tökéletesen tapad és gyakorlatilag kiküszöböli a falnak a burkolat anyagának csúszását. Ajánlott otthoni használatra belső használatra beltéri használatra.

Csemperagasztó - válaszd és rakd le a cserépet

Javításokat végez? Nem tudom, melyik csemperagasztó jobb? Ez a cikk segít Önnek! Az egyszerű és nyilvánvaló tippek nem csak segítenek kiválasztani a megfelelő csempe ragasztót, hanem megtanulják, hogyan készítsék el a csempeit a padlón.

Típusú csempe ragasztó

Két fő típus létezik:

 • csemperagasztó száraz keverékek formájában;
 • kész folyékony ragasztóanyag (folyékony, epoxi, polimer stb.).

Azonnal foglaljon helyet, hogy az esetek 95% -ában jobb az Ön számára a száraz keverék. A fürdőszobában történő ragasztásra kész ragasztót csak akkor lehet megvásárolni, ha gyorsan és anélkül, hogy kis területre ragasztja a csempeit. Az a tény, hogy a ragasztónak ez a változata többszörösen drágább, mint egy zsák száraz keverék, és itt semmi gond.

A száraz keverékek előnyei nyilvánvalóak - olcsóbbak, erősebbek (mert cement alapúak), könnyebb vele dolgozni, és tartósabbak. Csak egy kellemetlenség van - használat előtt az oldatot "fel kell készíteni", azaz vízzel keverje össze a zsákon feltüntetett arányokkal.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő csemperagasztót

Általában többféle csemperagasztó van, amelyek mindegyikét egy adott helyzethez tervezték. Egyszerűen lehetetlen egyértelmű útmutatást adni, a legfontosabb itt az, hogy elolvassa a csomagon lévő információkat, mindig jelzi, hogy melyik a kiválasztott keverék alkalmas.

Itt találhatók azonosítandó fő típusok:

 • A szabványos, alapvető megjelenés általában a legáltalánosabb és legolcsóbb típusú csemperagasztó. Elsősorban a szabványos cserép falához való fektetésre alkalmas. A padlóra ez a ragasztó nem illik.
 • A padlóburkoló csempe ragasztóanyaga megerősített típusú keverék, amely alkalmas padlózat ragasztására a burkolatok emelésére. Ez a lehetőség nagy formátumú falburkolatokhoz is alkalmas.
 • Hőálló opció - csempék kandallók, kályhák ragasztásához, fürdéshez vagy más hasonló esetekben. Nagy hőállósággal rendelkezik.

Sok egyéb lehetőség van, például gyorsan száradó, szuper erős, hidegálló, rétegelt lemezre, kültéri dekorációra stb. A csemperagasztót az adott körülményekhez kell kiválasztani. A bélyegek teljesen különbözőek lehetnek, a leghíresebbek pedig a Ceresit (Ceresit), a Knauf (Knauf), a Kreps, az Eunice, a Bergaus, a Baulux stb.

A professzionális gyártók körében a Ceresit cm 11 csemperagasztó nagyon népszerű, ez sokoldalú száraz keverék, amely a legtöbb esetben működni fog.

A csemperagasztó tulajdonságai

Sok közönséges ember gyakran elgondolkodik azon, vajon meg kell-e nézni a száraz keverék jellemzőit vásárláskor? Valójában az építőipari raktárak polcain bemutatott cserépragasztók néha nagy eltéréseket mutatnak jellemzőikben.

Azonban egy egyszerű "home varázsló", nem szakértő, ezek a feliratok elvileg nem figyelnek. Elég választani a megfelelő keveréket céljának (csempe, porcelán, padló vagy fal, belső vagy külső, stb).

Vagyis, ha a fürdőszobában falat kell csempézni - válaszd ki a falakhoz szokásos keveréket. Ha a padlóra van szükség, válasszon kerámia csempe ragasztót. A megoldás célja mindig a zsákokra van írva, így nehéz itt hibázni.

A minőségi jellemzők elsősorban szakemberek számára szükségesek.

A csemperagasztó ára

Most vegye figyelembe a száraz keverékek átlagos költségeit az önbeálló csempe számára.

Azonnal tanácsot - jobb választani a márkanév termékét, amely "a fülön" van. Miután megvásárolt egy ismeretlen keveréket a pénz megtakarításának reményében, nem csak a hangulatát károsíthatja, hanem sokkal többet költhet, mint az eredetileg tervezett.

Átlagosan a zsák 25 kg-os csempe ragasztó költsége 250-300 rubel. Javasoljuk, hogy válasszon Ceresit, Unis és Knauf, as kevés az esély arra, hogy alacsony színvonalú terméket kapjunk, és az ár nagyon demokratikus.

Ragasztási fogyasztás csempékre 1m 2-nél

Talán az újszülöttek leggyakoribb kérdése az, hogy mennyi a négyzetméterenkénti csempe mennyisége.

A padlólap burkolásához a fürdőszobában átlagosan 8 kg / m 2.

A falra ragasztott lapok ragasztása érdekében a fogyasztás legfeljebb 6 kg / m 2, további részletekért lásd a táblázatot:

Ugyanakkor! Ezek a számok az ideális esetre vonatkoznak, pl. a csempe egy tökéletesen lapos felületre van fektetve, egységes rétegben. A gyakorlatban csak a szakemberek, akik több mint egy évig csempével dolgoznak, képesek elérni ezt a ragasztóanyag-fogyasztást. A kezdők számára a fogyasztás 50% -kal emelkedhet.

Továbbá a padló síkossága, amelyen a szerelés történik, nagymértékben befolyásolja az áramlási sebességet. De mivel a csempe száraz keverékeinek viszonylag alacsony költségei miatt nem aggódhat az erős kiadások miatt. Ha kezdő vagy, vásároljon több csempe ragasztót, a maximális fogyasztás 15-20% -a, amely szerepel a csomagon.

By the way, kiváló helyettesíti a klasszikus kerámia pvc csempe, ami úgy néz ki, mint a csempe, de a tulajdonságai linóleum.

Hogyan ragasszanak csempe a padlón

A folyamat látszólagos összetettségének ellenére meglehetősen gyorsan tudod ezt a képességet elsajátítani. De oszd meg a folyamatot szakaszokra:

Minden anyagot és eszközt előkészítünk, kerámia burkolólapokat, csemperagasztót, fogazott simítót, valamint szintet, műanyag ékeket és kereszteket, rongyokat, ceruzát és mérőszalagot vásárolunk.

Karcolja meg a helyiséget, hogy megkönnyítse a folyamat navigálását. A padlót markolattal vagy a falon ceruzával készíthetjük. Címkékre van szükség ahhoz, hogy átmenjenek rajta, és pontosan derékszögben ragasszák a lapokat.

Most csempe ragasztót készítünk. Ha ez egy klasszikus száraz keverék, mint például a Ceresit CM 11, akkor fel kell hígítani vízzel és alaposan keverje össze. Nézd meg a keverék és a víz arányát a csomagoláson.

Amikor minden készen van, a fürdőszobából való bejáratból indulunk ki, hogy egy egész csempe helyezkedjen el egy feltűnő helyen. Kívánatos, hogy a vágott csempe a legtávolabbi sarkokban legyen. A ragasztót egyenletesen felhúzza a padlóra. A fogorvosnak pontosan kell beállítania a réteg magasságát. Nem kívánatos, hogy a padlólap vastagsága ragasztóval több mint 2 centiméter legyen.

A csemperagasztó alkalmazása után óvatosan helyezze el az első csempeburkolatot, előkészítse a műanyag kereszteződést a fal végén egy kis résen. Ha a csempe egyenetlenül van elhelyezve, akkor kissé elmozdítható műanyag ékekkel. Erősen nyomja meg a csempe nem szükséges, de fontos, hogy pontosan vízszintesen áll minden oldalról, mert ezt a szintet használják.

Lásd még: linóleum fektetése - részletes utasítások lépésről lépésre.

Amikor az első burkolólapot ragasztjuk, mindegyik oldalra műanyag kereszteződést helyezzünk el, és ugyanolyan módon összeragasztjuk a csempe mellé az elsőt. És így tovább.

Folyamatosan ellenőrizni kell mind a fürdőszoba, mind a sor egészének vízszintes szintjét. Míg a ragasztó nem szárad, a hibák kijavíthatók. A cserép ragasztó szárazon elég, néha akár több napig is, de ha az idő kritikus az Ön számára, vannak gyors keményedési lehetőségek.

Néhány sarkon és a falra támaszkodva szükséges lesz a csempe vágása "daráló" vagy csempevágó (ha van) segítségével.

Hasonló cikk: Do-it-yourself csempézés a padlón - részletes utasítások egy videóval a témában.

Hasznos cikk? Adja hozzá könyvjelzőit!

Csemperagasztó - a legjobban válasszon a tulajdonságok, a cél és a gyártó által

A csempe ragasztásának választása korunkban nem könnyű. A javaslatok sokféleségéből csak a szemek futnak, és a tanácsadók egymással együtt dicsérik terméküket, és vitatják a versenyképes márkák hiányosságait. Természetesen a professzionális építőkre bízhatja a választását, de hogyan kell kezelni, amikor a burkolás önállóan történik, és a bélés eredménye a ragasztó minőségétől függ.

Ezért meg fogjuk érteni, mi ragasztani kerámia burkolólapokat a konyhában, csempézve a fürdőszobában, és arról, hogy mit kell a járdát felépíteni. A megközelítésnek helyesnek kell lennie és megfelelnie kell a kritériumoknak: megbízható, olcsó és hatékony.

Csemperagasztó - melyiket jobb választani

Határozottan azt mondják, melyik csempe ragasztó jobb, lehetetlen. Ez sok tényezőnek köszönhető. De megfontolhatja mindegyiküket, és kiválasztja magának a legjobb lehetőséget - egészen valós.

A csemperagasztó többféle tulajdonság alapján osztályozható, ezek olyan funkciókat adnak, amelyek kulcsfontosságúak egy esetben, és nem játszanak szerepet a másikban. De a döntő jelentőségű a ragasztó helyes megválasztásához:

1. Cél vagy hatály

Ezek a tényezők meghatározzák a csempe működési módját.

Külső felület

A bélés az utcán tervezett csempe ragasztó a külső munkát. Végtére is, a ragasztási környezet használata már arra utal, hogy a működési feltételek agresszívabbak. Itt és a hőmérséklet-ingadozások széles skálája, éles cseppje, magas páratartalma, szél- és ultraibolya sugárzásnak való kitettség. Igen, és az épületen kívüli mechanikai sérülések gyakrabban fordulnak elő és súlyosabb következményekkel járnak. Ezért külső burkolatra speciális ragasztófajtákat kell használni, amelyek nagyobb tapadást biztosítanak a felülethez és ellenállnak ezeknek a tényezőknek.

Emellett a ragasztó alkalmazásának helye az épületen kívül hagyhatja a jelölést a választáson. Például a verandának a ragasztót vízzel szemben ellenállónak kell lennie, a szájhoz pedig növelni kell a rögzítést és hidrofób (víztaszító). Csemperagasztó, azaz. a burkolat, a piacon nem azért, mert általában egy cement-homok párnára illeszkedik, és a cementet a varratra öntik. De ha a padlóburkoló lapokat egy konkrét felületre kell helyezni, használhat bármilyen ragasztót külső munkákhoz, például a Unix 2000-et.

Külön különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ragasztót kell elhelyezni olyan területeken, mint például erkély, loggia, zárt terasz. Még egy mázas szobában is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a többi lakásban. Ezért fagy- és nedvességálló ragasztókat kell használni.

Belső kivitel

Ebben az esetben a csempe működési módja enyhébb, ami azt jelenti, hogy minden ragasztó megteszi. A kivétel a lakóházban olyan szoba, mint a fürdőszoba. A fürdőszobai csemperagasztót a nedvességre és a jelentős rugalmasságra való nagyobb ellenállás jellemzi. Ebben a varázslóban nemcsak a speciális ragasztók használatát javasoljuk, hanem azok szétválasztását is. Tehát, a padlóhoz ragasztó szükséges, melyet nagy rugalmasság jellemez, tájékoztatta egy lágyítószerrel. Azonban az ilyen ragasztókra fali burkolólapok "lebegnek". A jobb rögzítésre alkalmas kompozíciók alkalmasak falakra, azaz azok, amelyek ellenállnak a nagy teherbírásnak.

2. A csempe tulajdonságai

A csempe típusa

Az anyagról beszélünk, amelyről a csempe készül.

Például mozaikos vagy természetes könnyű kővel történő szembenézés esetén előnyben kell részesíteni a fehér cementalapú cementhabarcsokat. Ellenkező esetben nehéz lesz a felület jól ápolt megjelenést adni.

A kerámia gránit rögzítésére speciális ragasztó található. Használatát az ilyen típusú csempe jellemzi. Jellemzője a nagy sűrűség, az alacsony vízfelvétel, az alacsony tapadás. Mivel a porcelán kőzet nem ragadja meg a ragasztót, ugyanakkor jelentős súlya van, akkor különleges kompozíciókat kell használni a rögzítéshez. Ezek közé tartozik a Werker porcelán kőzet, a Hercules, a Litoflex K 80 vagy a csempézett Unis Plus ragasztó. Ebben az esetben a ragasztók általános követelménye, hogy meg kell erősíteni.

Csempe méretek

A szakemberek tudják, hogy a csempe megfelelő rögzítéséhez az alkalmazott megoldás vastagságának meg kell egyeznie a csempe vastagságával. Ennek megfelelően a csempe mérete fontos szerepet játszik a kiválasztásban. De a vastagságnál fontosabbak a geometriai méretek. Ennek oka, hogy minél nagyobb a csempe, annál nagyobb a súlya, ezért nagyobbnak kell lennie a kiválasztott ragasztó rögzítő képességének.

Így a 100x100-tól 300x300 mm-ig terjedő méretű csempe teljesen rögzíti az univerzális ragasztót. De nagyobb mintákhoz szükség van a megerősített csemperagasztóra. Természetesen ezek a követelmények a falakkal szemben fontosak. A padlólapok esetében ez a követelmény nem feltétlenül szükséges.

3. Az alap, amelyre a csempe ragasztásra kerül

Jellemzői szerint minden bázis kétféleképpen oszlik meg:

 • egyszerű alapok. A különbségük az, hogy ellenállnak a deformációnak. A beton, a téglafalak, a cementcementek egyszerű alapnak számítanak;
 • komplex alapon. A deformáció, rezgés, nem ellenálló a nagy terhelésnek. Ezek közé tartozik: a fa alapja, gipszkarton, fém, műanyag, üveg.

A megadott értékek mellett figyelembe veszik az alap hőmérsékleti tartományát, a burkolat terhelését és a páratartalmat is.

A fenti három paraméter határozza meg a tapadóoldat fajta típusát.

4. A csempe ragasztó összetétele

A kompozíció szempontjából a ragasztókeverékek nem térnek el egymástól jelentős eltérésekben, és csak három pozícióból állnak:

Cement alapú csempe ragasztó

A cserép-cement ragasztó száraz megoldásokhoz tartozik. Az ilyen készítmények fő összetevője a cement, amelynek részesedése 90% -ig terjedhet. A fennmaradó 10% homok és módosító adalékok, amely lehetővé teszi a kompozíció egyetemességének és alacsony költségének a beszélgetését.

Könnyen dolgozik cementragasztóval, 3: 1 arányban vízzel hígítva, és lehetővé teszi a csempe beton alapon való rögzítését. Ugyanakkor a cement alapú ragasztó használata növeli a rögzítési megbízhatóságot. Szintbeállító csemperagasztóhoz is használható. Alkalmas azonban a felület kisebb hibáinak kiegyenlítésére;

Diszperziós csemperagasztó

Ez egy pasztaszerű készítmény, amely ilyen előnyöket biztosít a munkában, mint a sütési idő, az állandó összetétel és a por hiánya. A ragasztó használatának időintervallumának legalább 40 percnek kell lennie, ami lehetővé teszi, hogy manőverek legyenek. Ez szerves kötőanyagokból, ásványi töltőanyagokból és speciális adalékanyagokból (víz-akril) áll.

A diszperziós csemperagasztó a kerámiák rögzítésére szolgál: mozaikok, klinker csempe, mázas csempe, majolika vagy természetes kő. Ideális összetett alapfelületekhez. Összetételének köszönhetően a régi cserépfelületen is garantálja a ragasztás megbízható ragasztását. Az alkalmazási terület kivétele az MDF vagy farostlemez lakkozott felülete. Ezenkívül csak belső munkákhoz használható.

Poliuretán csemperagasztó

Kezeli az egykomponensű megoldásokat, és nagy rugalmasságban különbözik. Tipikusan poliuretán csempe ragasztót alkalmaznak bonyolult felületek bélésére.

Epoxi csempe ragasztó

Epoxigyanta alapú. A kétkomponensű megoldásokra vonatkozik, amelyeket használat előtt kevertek. A ragasztó három alfajból áll:

 • folyós;
 • ultrahangos töltőanyaggal;
 • ásványi töltőanyaggal.

Függetlenül attól, hogy a ragasztó típusát elkészítették-e. Alkalmas bármilyen célra. A 100% -os vízálló ragasztó miatt ideális medencékhez, mosodákhoz, fürdőszobákhoz. A Ceresit CU 22 jól bevált.

Lehetőség van a padló, a falak, a mennyezetcsempe ragasztására?

A kisebb szabálytalanságok összehangolásához bármilyen ragasztókompozíció használható. Például, ha a fal görbülete 10 mm, a Mira 3100 unifix (vékony rétegű ragasztó) megfelelő, ha a különbség meghaladja a 10 mm-t. Ajánlott a Kreisel maxi-multi 107. Más kérdés, hogy mennyire költséghatékony az ilyen munkák ragasztással.

5. A csemperagasztó konzisztenciája

Ebből a pozícióból vannak:

Folyékony csemperagasztó

Ezek gyakran tartalmaznak pépes készítményeket, amelyeknek az az előnye, hogy a keverék készen áll a felhasználásra, és időt takarít meg a keveréshez. A hátrány a magas ár.

Különleges típusú folyékony ragasztó - folyékony köröm. Alkalmas kis alkatrészek ragasztására, valamint leesett vagy sérült lapkák ragasztására. A folyékony szögeket csak vízzel védett helyre lehet felszerelni.

Száraz csemperagasztó

Vízzel hígítjuk a gyártó által megadott arányban. Az ilyen típusú kompozíciók népszerűsége alacsony árat, a tapadás megbízhatóságát, a felszíni fekvés képességét jelentős görbület, könnyű szállítás, könnyű szétszerelés mellett jelentette.

6. Különleges tulajdonságok

Speciális munkák elvégzéséhez vagy korlátozott keretben az ilyen ragasztókat használják:

Gyorsan száradó csemperagasztó

A furnérozott felület normál működése a munka befejezése után 3-4 órával megkezdődik. Ugyanakkor az ilyen ragasztó fagyálló, és használható a magas páratartalmú helyiségekben. A csempék egyszerű felületeken való rögzítésére szolgál. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen ragasztót csak száraz keverékben lehet értékesíteni, különben élettartama nagyon alacsony. A Knauf SCHNELLKLEBER (Knauf Schnelkleber) és az IVSIL EXPRESS jól beválták magukat.

Hőálló csemperagasztó (hőálló)

Fűtési felületeken való használatra tervezve: kályhák, kandallók, fűtött padlók. Az alkalmazás előfeltétele a magas (akár 100 ° C) hőmérséklet ellenállása. Az olyan népszerű márkák mesterei között, mint a Ceresit CM 17, a FEROZIT-108, a Weber vetonit RF, az IVSIL EXPRESS.

Megjegyzés. Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem minden hőálló csempe ragasztó alkalmas a padlófűtésre, mivel a ragasztó különböző rugalmassági együtthatói és különböző típusú padlófűtés. A ragasztó kiválasztásakor forduljon tovább.

Fagyálló csempe ragasztó

A terméket száraz keverék formájában is értékesítik, ami lehetővé teszi, hogy hosszú ideig tárolják, amíg felhasználásra kerül. Lehetővé teszi a burkolólapok egyszerű alapozását. Meg kell jegyeznünk, hogy elég ragaszkodni kell a ragasztóhoz, mert 1,5-2 órán belül elveszíti plaszticitását. A Ceresit Bautechnik, a Knauf HP Start, a Kreisel MULTI 102 a fogyasztók körében népszerű.

Savlemez ragasztó

A tapadóoldatok specifikus alfaja ellenséges környezetben való használatra készült. Például, ha vannak külső vegyi irritáló szerek: egy tejüzemben, egy sörfőzdeben, egy laboratóriumban. Jellemzője, hogy képes nedves alapra helyezni a csempe, magas keményedés, szag és káros szennyeződések hiánya. A ragasztó tehát Boton TK 150, Clay 88-NP.

Vízálló csemperagasztó

A fürdőszobában, a verandán, a nyitott verandán vagy a teraszon található padlózatra tervezték. A finomítómedencék vagy szökőkutak különféle ragasztók használata nélkül is elképzelhetetlenek. A ragasztó cement-homokkompozíciójához hozzáadott módosító a hidrofób tulajdonságairól tájékoztat. Ugyanakkor a ragasztót fokozott rögzítés jellemzi. Ebben a kategóriában az értékesítési vezetők a Ceresit CM 17, a TM-16 Pool Wins.

Megjegyzés. A nedvességálló csempe ragasztó meglehetősen drága, így otthoni javítások során a kézművesek tanácsot adnak arra, hogy normális ragasztót és nedvességálló habarcsot használjanak az ízületekhez.

Univerzális csemperagasztó

A legtöbb típusú csempék különböző felületekhez történő csatlakoztatására alkalmas. A ragasztó koncepció sokoldalúsága azonban meglehetősen relatív. Például nem alkalmazható porcelánra, nem használható kültéren, magas páratartalmú helyiségekben vagy meleg padlókon. Nevét azért kapta, mert az átlagos üzemi körülményekre fejlesztették ki, ami nagyon ritkán fordul elő a való életben.

7. A DIN EN 12004 nemzetközi szabvány szerint

A burkolólapok ragasztására, mint a legtöbb építőanyag, a hazai és nemzetközi építési szabványok (normák) szerint készülnek. Ezek közül az egyik a DIN EN 12004 német szabvány. Ennek megfelelően vannak:

C1 és C2 - cement ragasztók. Az ebbe az osztályba tartozó ragasztók főbb paramétereit a táblázat tartalmazza.

C1 és C2 - cement ragasztók

Ha ebbe az osztályba tartozó keverék további módosító adalékokat tartalmaz, akkor a T, E, F előtagokat (indexet) a C1 vagy C2 osztályba kell besorolni, az indexek dekódolását pedig a táblázat tartalmazza.

A T, E, F indexek értelmezése a DIN szerint

 • D1 és D2 - polimer ragasztók;
 • R1 és R2 - poliuretán és epoxi ragasztók.

A jelölés 1. és 2. számai azt jelzik, hogy a ragasztó alapvető (index 1) vagy megerősített (2. index).

Ugyanez a szabvány a csemperagasztó különböző osztályait azonosítja, a kompozíció rugalmasságától függően:

 • Az S1 rugalmas csemperagasztó, amely 2,5 mm-nél hosszabb tapadási oldallal szembeni eltérést biztosít;
 • S2 - több mint 5 mm.

A szokásos terheléssel történő eltérítés mérési sémája Az ábrán egy standard terhelésű eltérítés mérési sémája látható.

A www.moydomik.net oldalra felkészített anyag

Csemperagasztó besorolás a DIN EN 12004 szerint

A DIN EN 12004 szerinti ragasztócsempe besorolás

8. A gyártó / márka / vállalat

A gyártók jelentős mértékben fektetnek be a márkáik reklámozásához. Ez lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen új termékeket hozzanak piacra, valamint hogy megnyerjék és fenntartsák az ügyfélhűséget.

A belföldi piac jól ismert márkái közül:

Eunice (Unis)

Ragasztott ragasztó Yunis a teljes sorban bemutatott fotó.

Csemperagasztó Eunice Csemperagasztó Eunice

A ragasztó főbb típusainak összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Az Eunis ragasztófajták összehasonlító jellemzői

Knauf (Knauf)

A Knauf csemperagasztó a német minõség garanciája. Annak ellenére, hogy ez a gyártó jelentős termékválasztékot állít elő, a ragasztóoldatok többféle típusból állnak, többek között:

Csemperagasztó A Knauf Tile ragasztó a Knauf tulajdonságait

Külön említésre méltó a ragasztó Knauf-Flizen csempe (a régi Flizenkleber név), amely a speciális modifikátoroknak köszönhetően különleges tulajdonságokkal rendelkezik, és egy bizonyos típusú csempe csempelésére készült.

Ragasztó a csempe Knauf-Flizen számára

A Knauf-Flex csemperagasztó A Knauf-Flex csemperagasztó (a régi Flexeber név) elnyerte fogyasztóját a ragasztókompozíció fokozott rugalmasságának köszönhetően.

Ceresit (Ceresit)

A Tserezit csemperagasztó széles választékban kapható a piacon, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválassza a típust, amely alkalmas egy adott probléma megoldására.

Ceresit csemperagasztó (Сeresit)

A Ceresit csemperagasztó (Ceresit) a legismertebb a hazai piac márkáitól.

Csemperagasztó OSNOVIT

A ragasztók összes típusának összehasonlító jellemzői megtalálhatók a táblázatban.

Csemperagasztó OSNOVIT

Ragasztott bányászok (Starateli)

Egy másik védjegy, amelyet egy hazai gyártó képvisel. A gyártásellenőrzés minden szakaszban garantálja a kiváló minőségű termékeket.

Csemperagasztó (Starateli)

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A piacon két osztályú ragasztószerkezet áll rendelkezésre: szabványos és továbbfejlesztett.

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit) Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A Weber Vetonit takarmány ragasztó nem tartalmaz azbesztszálakat, ezért célszerű a főzésre szánt helyiségekben használni. Egyes fajok összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Csemperagasztó Weber Vetonit jellemzői

Volma csempe ragasztó

Ragasztó a Volm csempe számára Ragasztó a Volm csempe számára

Az orosz gyártó másik méltó védjegye, széles körben.

Csemperagasztó ajánlások - Video Review

Amint látja, lehetetlen egyértelmű kérdést adni a kérdésre, hogy milyen lapos ragasztó jobb. Ebben a cikkben a kiválasztási kritériumokat írjuk le, és a végső választás a kompozíció jellemzői alapján olvasható le. Ugyanakkor a ragasztók egymás közötti összehasonlításában sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan válasszák ki a hasonló összetételű megoldásokat.

Mi mást kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor:

 • nyitott idő, azaz az a periódus, amely alatt a ragasztó alkalmas a használatra;
 • folyékonyság, azaz. a ragasztóanyagnak a csempe felületén való elterjedésének képessége;
 • ragasztófelhasználás 1 négyzetméterenként.

Ezeknek az ajánlásoknak a vezérlése szerint a kiválasztás ésszerű, és a kapott eredményeket tervezik.

Milyen csempe ragasztó a legjobb a fürdőszobában?

Csempe - a legjobb anyag a fürdőszoba felé néz, ahol mindig magas a páratartalom és a hőmérséklet. De annak érdekében, hogy befejezze erős és tartós, meg kell választani a megfelelő kompozíció rögzítése csempe. Miután "homokos" habarcsot ültettek, míg az igazi kézművesek PVA ragasztót adtak hozzá. Azonban ez a keverék még mindig nem volt jó tapadás, így a csempe gyakran mögött állt.

Napjainkban nem szükséges az oldatot önállóan gyúrni, az arányokat pontosan kiszámítani, speciális kompozíciók vannak, amelyek biztosítják a felület megbízhatóságát. Frakcionált homokot és cementet is tartalmaznak, emellett különleges módosított adalékok - jellemzőiknek köszönhetően a csempe évekig tarthat. Az ilyen keverékek piaca nagyon nagy, ezért azoknak, akik a fürdőszobába burkolnak, ismerniük kell a termékek kiválasztására vonatkozó kritériumokat.

A csempe ragasztó kiválasztása a fürdőszobában

Mit kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor?

Számos kritériumot kell figyelembe venni, amikor egy keveréket választunk a csempe rögzítésére.

 1. A csempe alapja: régi csempe, gipszkarton, beton, gipsz stb. Különös figyelmet kell fordítani azokra a jellemzőkre, mint a meleg padló és a vékony falak, amelyek fokozott rezgésnek vannak kitéve - ebben az esetben alaposan meg kell gondolni a ragasztó választékát, különben a csempe gyorsan eltűnik.

Kerámia csempe alap - tippek és trükkök

A csempe összehasonlító jellemzői

Száraz csemperagasztó

Lágyító a cserépragasztókhoz

Diszperziós csemperagasztó

Kétkomponensű csemperagasztó

Ragasztott ragasztó K-11 "Univerzális"

Ezenkívül, a ragasztáshoz használt ragasztó felvásárlása során fontos figyelembe venni a keverék típusát, mivel a végeredmény ettől függ, vagyis a jövő bevonatának erejétől.

A csempe ragasztó típusai

A csempékhez (a márkáktól és a gyártótól eltérően) nincs sokféle ragasztókeverék: ezek cement, diszperziós, rugalmas és epoxi keverékek, de mindegyiknek megvan a maga jellemzője és jellemzője.

Cementkeverékek

Amint azt a név is jelzi, e keverékek összetétele cementet tartalmaz. Az egyik a legolcsóbb a piacon, és olyan porokként kerülnek értékesítésre, amelyeket fel kell hígítani vízzel, és néha más összetevőket kell hozzáadni (folyékony latex, gyanta, stb.). Az első esetben a keveréket módosítottnak nevezzük, mivel a szükséges alkotórészeket már a gyártási szakaszban adjuk hozzá.

Ragasztott ragasztó tiszteletteljes

Mit kell tudni a cement keverékek kiválasztásáról? Hasonló termékek csomagolásán lehet "vékonyrétegű burkolóanyag" vagy "vastagrétegű burkolóanyag" jelölés. Az első lehetőség abban az esetben alkalmazható, ha a csempe egy sík felületre van fektetve, legfeljebb 10 mm-es eltérésekkel. De a vastagrétegű keverékeket abban az esetben használják, ha a falak vagy a padló egyenetlen, nagy repedésekkel vagy repedésekkel.

Ragasztott, rugalmas Knauf-Flekskleber (KNAUF-Flexkleber)

Diszperziós keverékek

A diszperziós oldatok növelik az adhéziót, ezért kiválóan alkalmasak összetett felületek kezelésére, valamint azokkal, amelyek nem nagyon felszívják a különböző anyagokat: gipszkarton, festett felület, régi csempeburkolat. De a betonalapok esetében jobb választani egy másik lehetőséget. Ezek az akrilbevonat adszorbens komponensei és szintetikus gyanták keverékei.

Használatra kész többfunkciós diszperziós csemperagasztó

Az ilyen termékeket kész formában értékesítik, zárt műanyag tartályokban, és kicsit drágábbak, mint a cementanyagok, ugyanakkor számos értékes előnyük van:

 • nem igénylik a keverék önkészítését, vagyis lehetővé teszik az arányok és az időmegtakarítások elkerülését;
 • a munkát túlzott szennyeződés és por nélkül végzik;
 • kellően nagy "beállítási" intervallum, aminek köszönhetően az egyes csempe jól illeszthető.

Elasztikus keverékek

Ceresit CM 16. Rugalmas csemperagasztó külső és belső felületekhez

Ez a típusú ragasztókeverékek - a legjobb megoldás a csempék olyan felületeken történő felhelyezésére, amelyek teljesen megfosztottak a nedvesség felszívódásától, valamint az alapok mozgatásától. Gyakran használják meleg padlók burkolására, mivel a ragasztó kiválóan ellenáll a felületek kitágulásának és összehúzódásának a magas hőmérsékletnek való kitettség miatt.

Epoxi keverékek

Az epoxi ragasztó a legkevésbé használt lakóövezetek burkolásához, mert először meglehetősen drága, másodszor bizonyos élményt igényel. Ezenkívül vannak olyan feltételek is, amelyeknek meg kell felelni munka közben: bizonyos hőmérséklet fenntartása, az arányok szigorú betartása stb. Leggyakrabban az epoxi keverékeket szaunák, úszómedencék és más hasonló helyek bélésére használják, mivel lehetővé teszik a burkolólapok bármely felületen, beleértve a fémeket is. A kikeményedés után teljesen vízállóvá válnak, és ellenállnak a savaknak és a kémiai megoldásoknak is.

CM 74 UltraPox Fix. Kémiailag ellenálló epoxi ragasztó csempék és töltővarratok ragasztásához

Ceresit CM 74. Műszaki adatok. Fájl letöltése

Külön kategóriát lehet tulajdonítani fungicid ragasztókeverékeknek - fő jellemzője, hogy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a penész és gomba kialakulását.

Hogyan válasszunk ragasztót a különböző típusú csempékhez?

A csempe különféle típusai és színei ma is sokak, és ez egy másik kritérium a ragasztókeverék kiválasztásához. A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú megoldás a szürke ragasztó, amely alkalmas porcelán kőagyag és szokásos kerámia burkolatokhoz.

Ha a fürdőszobát üvegmozaik vagy márvány burkolattal tervezik, ajánlott fehér keverék kiválasztása. Ellentétben a közhiedelemmel, nincs jobb teljesítménye, de a márvány elnyeli a ragasztót, és később megváltoztatja a színét. A fehér ragasztó használatakor a bélés sokkal sötétedni fog, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban fog kinézni.

Mozaik és márvány ragasztó

De a mozaik összetételének viszonylag finom szemcséjűnek kell lennie, mivel ezt az anyagot egy vékony ragasztórétegre helyezi, és a jobb megjelenés érdekében ezt a réteget még jobban össze kell nyomni.

Mozaik ragasztó

A legelterjedtebb és legmagasabb minőségű (a fogyasztók véleménye szerint) a csempe ragasztókeverékek márkái közé tartoznak a következők:

 • Ceresit (Ceresite);
 • Knauf (Knauf);
 • Kerakoll (Kerakoll);
 • Sopro (Sopro);
 • Litokol (litokol).

Hogyan lehet kiszámítani a ragasztófogyasztást?

A ragasztási fogyasztást általában egy adott termékhez tartozó utasítások jelzik, de a valóságban nem könnyű kiszámolni. A keverék mennyiségét, amelyet a cserép-fektetésre kell fordítani, számos tényező és körülmény befolyásolja.

 1. Ragasztó típusa. Mindegyik fenti ragasztókeverék és fajtájuk különböző jellemzőkkel bír: néhány vastagabb, a második pedig folyadék. Például a vízzel hígított cement alapú ragasztó 1 és 1,9 kg négyzetméterenként.
 2. A csempe tulajdonságai. A legkisebb ragasztó elnyeli a porcelán kőzet felületét, egy kicsit többet - üvegezett csempe, és a maximális mennyiség elnyeli a facsart és a kézzel készített csempéket.
 3. A felület, amelyen a burkolólapot lefektetik. Az ideális felület a burkolólapoknak teljesen sík és sima legyen - ebben az esetben minimális mennyiségű ragasztó szükséges. Ezenkívül az alapfelület, amelyre a cserép kialakítását tervezi, másféle képességgel rendelkezik a nedvesség felszívására: minél nagyobb az anyag porozitása, annál jobban felszívja a ragasztókeveréket.
 4. Időjárási viszonyok Az optimális hőmérséklet, amellyel lefedheti a csempe - 18-25 fok. Ha a helyiség túl meleg, az oldat nedvessége túl gyorsan elpárolog, és a keverék fogyasztása növekedni fog. Mínusz hõmérsékleten egyáltalán nem ajánlott a felületek furnérozására, mivel a ragasztó elveszítheti tulajdonságait.
 5. Munka technika és kezelői minősítés. A felhasznált ragasztóanyag-keverék mennyiségét nagymértékben befolyásolja a styling technológia, a varázsló tapasztalata (a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező személy kevésbé ragad, mint a kezdő), és még a spatula típusát is, amelyet használni fognak. A szakképzett kezelők kijelentik, hogy a habarcsot V alakú eszközzel kell felhúzni, a következő a megtakarítások szempontjából U alakú spatula. De leggyakrabban a munkát használják spatulas a négyzet fogak, amelyek viszont, jönnek a különböző formák. A szerszám méretének függvényében a szerszám méretének megfelelő méretűnek kell lennie - ennek megfelelően a ragasztóanyag-fogyasztás minden egyes esetben eltérő lesz.

Milyen legyen a csemperagasztó vastagsága: a padló és a falak maximális és minimális rétege

A csemperagasztó vastagságának meghatározása padlóra vagy falra történő helyezés esetén az egyik legfontosabb feladat a kivitelezés során. Fontos figyelembe venni számos tényezőt: az anyag típusát, például porcelán kőagyagot vagy szokványos cserépet, annak méretét, felületi minőségét stb. Nézzük meg, hogy a megoldás vastagságát optimálisnak tartja-e egy adott esetben.

A ragasztás vastagsága fontos a csempe behelyezésekor

Ragasztókészítmények jellemzői

A ragasztókeverék réteg vastagsága csempe vagy porcelán alatt drámaian változhat. Természetesen itt a legfontosabb tényező a burkolóanyag és annak egyedi tulajdonságai, de sok a magtulajdonságtól is függ.

A csempe ragasztók három fő típusa létezik:

 • Cement. Portland-cement, homok és módosítószerek szabványos száraz keveréke lágyítókkal. Az alternatíva lehet egy házi habarcs cementből, homokból és mészből. Ugyanakkor az ilyen ragasztó használata nagyon egyszerű és kényelmes.
 • Linings. Ezek főleg epoxi vegyületek, amelyek epoxigyantát és katalizátort tartalmaznak. Ez egy viszkózus ragasztó, amely a felületek hatékony tapadását biztosítja minimális keverékkel.
 • Diszpergáló egykomponensű. Ezek készenlétben lévő keverékek, amelyek főleg egy vagy több típusú gyanta komponensekből állnak. Polimer összetevőkre, például latexre is alapozható.

A csemperagasztók típusai

A cementhabarcs felhordása esetén nagyobb méretű rétegre van szükség a más típusú keverékekhez képest, de magának az anyagnak alacsonyabb költsége van, ami lehetővé teszi a magas fogyasztás kompenzálását.

Maximális és minimális értékek

A ragasztóréteg vastagsága változhat a csempék gyártási folyamatában, azonban vannak korlátozások erre. Annak érdekében, hogy a csempe, különösen a porcelán megbízhatóan rögzíthető legyen a felületre, fontos, hogy betartsák a minimális és maximális határértékeket.

A csempe behelyezésekor alkalmazott ragasztó minimális vastagsága a csempe formátumtól függően egyedileg történik. Általánosságban kis termékek esetében nem ajánlott 2 mm-nél rövidebb réteget készíteni. Ha a csempe nehéz és jelentős méretben különbözik, például porcelán kőből készült padlóra, az alsó határ 4-5 mm-re állítható.

Most vesszük fontolóra, mi legyen a vastagsága a szabványos cserépragasztó rétegének. A habarcs növelése gyakran összefüggésbe hozható a bélelt felület szintjének megpróbálásával további anyagok felhasználása és az esztrich elkészítése nélkül. Ebben az esetben meg kell jegyezni a felszínen lévő összes szabálytalanságot, és a ragasztó minimális rétegét a legmagasabb pontra kell vinni. Az üregek és a gödrök feltöltik a megoldást. Ne készítsen 10 mm-nél vastagabb réteget a szokványos falburkolatokhoz, 15 mm-es padlóburkolatokhoz, és a porcelán csempe ragasztásához legfeljebb 20-22 mm vastagságú. A keverék mennyiségének további növelése az adhézió romlásához, valamint az irracionális költségekhez vezet.

A csemperagasztó vastagsága a használt csempe és a ragasztó szerkezete függvénye.

A szükséges összeg kiszámítása

A csemperagasztó vastagságának megállapításához például a porcelán kőzet és a szükséges keverék tömege alapján a rendelkezésre álló adatok alapján több lépcsőben számításokat kell végezni:

 1. Határozza meg a csempe méretét, és válassza ki a megfelelő habarcs vastagságát, figyelembe véve a bélelt felület minőségét.
 2. Egy oldat-keverékkel ellátott csomagoláson fel kell tüntetni, hogy mennyi kilogramm anyagot költöttek 1 négyzetméterenként 1 milliméter vastagságú réteggel.
 3. Szorozzuk meg ezt a két számot, és kapsz egy köztes eredményt - mennyi keverékre van szükség az 1 négyzetméternyi helyiséghez képest.
 4. Ezután számolja ki a furnér teljes méreteit.
 5. Szorozzuk meg az első eredményt az összes négyzetméter számmal.
 6. Annak érdekében, hogy mindig legyen a keverék ellátása hiba esetén a számításokban vagy vis maiorban a telepítés során, szorozza meg az utolsó eredményt 1.1-vel. Így 10 százalékot ad hozzá a keverék kiszámított mennyiségéhez.

A ragasztó vastagságának kiszámításakor figyelembe kell venni a csempe és a bélelt felület méreteit

Alkalmazási szabályok

Leggyakrabban a vásárolt porragasztók javításánál használják. Annak érdekében, hogy felhasználásuk előtt meg lehessen szerezni tulajdonságukat, a keveréket az utasításoknak megfelelően vízzel kell hígítani. Nem szabad azonnal hozzáadni a folyadék teljes mennyiségét, először a vastagabb keveréket gyúrni, majd szükség szerint hígítani. Ezután az oldatot kb. 10-15 percig hagyja betölteni úgy, hogy az összes komponens jól kapcsolódjon egymáshoz és kiváló minőségű ragasztóanyagot képezzen.

A ragasztókeverék leghatékonyabb eloszlása ​​a felszínen fogazott simítóval. A szerszám száma a fogak méretét jelenti, annál nagyobb a csempe, annál nagyobbnak kell lennie. A ragasztót közvetlenül a falra vagy a padlókra kell ragasztani. Ha el szeretné távolítani a szabálytalanságokat, akkor ön is kenje a csempet. Kis kis spatulát segédeszközként használnak.

Javasoljuk, hogy a csemperagasztó egyenletes eloszlatására fogazott simítóval alkalmazzuk.

Ahhoz, hogy jobban ragasszon a csempe és a felület, akkor ajánlott áztatni őket előre vízzel és száraz. Vegyük úgy, hogy a porcelán csempe gyakorlatilag nem veszi fel a vizet.

Fektetés a csempe a falon

Fontolja meg, hogyan alkalmazza a megoldást a falra. Egy szabványos falburkolat esetében a csemperagasztó vastagsága körülbelül 4-5 mm legyen. Annak érdekében, hogy megfelelően telepítse, először be kell igazítani a sarkokat, és ki kell simítani a fő egyenlőtlenséget a vakolattal.

A fektetés a legjobb, ha a második sor alsó szintjén kezdődik. A pozícióját úgy kell kiszámítani, hogy a végén a felső sorok csak integrált elemekből álljanak, és ne számítsanak a szélsőséges csempékre.

A csempe burkolását a falakon alulról felfelé hajtják végre, a szabványos falburkolat ragasztási vastagsága 4-5 mm

A ragasztót maga a falra kell felhordani, míg a kezelt terület nem haladhatja meg a három vagy négy burkolóelem méretét. Ha a nehezen elérhetõ helyeket, például a saroköveket meg kell szedni, a ragasztót leginkább arra kell terjeszteni, hogy a hornyok egyenletesen eloszthatók legyenek rajta.

A habarcs vastagságának beállításához meg kell nyomni és megérinteni a csempe. Ezután öltések vannak beállítva, a szint ellenőrzése és minden többlet eltávolítása.

Padlóburkolat elhelyezése

Padlócsempe vagy porcelán burkolólapok elhelyezésekor nagy vastagságú csemperagasztó szükséges. A munkának a távoli sarkából kell indulnia, a kijárat felé kell haladnia, hogy ne zavarja a tojást. A ragasztót a padlóra egy nagyobb fogazású simítóval kell felhordani. Ez annak köszönhető, hogy gyakrabban nagyobb és vastagabb csempe van a padlóra szerelve, és ezen a felületen még jelentősebb szabálytalanságok maradnak. Ha a cseppek észrevehetők, a padlót előzetesen be kell önteni.

A burkolólapok elhelyezése a padlón vastagabb ragasztóréteget igényel

A ragasztóréteg általában vastagabb, mint a hagyományos cserép. Az a tény, hogy ennek az anyagnak a sűrűsége és súlya nagyobb, ami azt jelenti, hogy nagyobb a terhelés a megoldáson.

Miután a padlót a padlóra helyezte, be kell állítania a helyét, és ki kell húznia az üregeket az alatta. Ehhez használjon gumi sisakot. Mivel a ragasztó részlegesen megtörik és a csempe alatt terjed, kezdetben vastagabb réteget alkalmazhat a padlóra, ezért az elem végleges rögzítését követően a felesleg egy spatulával választható ki az ízületekből.

A helyesen megválasztott habarcs vastagsága nemcsak a lefektetés folyamatának megkönnyítését teszi lehetővé, hanem a felület további tartós használatát teszi lehetővé.