Legfontosabb > Fürdő

Kétféle módon és öt technológiával a csövek elosztására a fürdőszobában fotó- és videó utasításokkal

A felújítás során az építési munkák teljes becslésénél az ilyen kicsi, a padlófelület, mint a fürdőszoba és a WC aránya gyakran jó felét teszi ki. Ezért a csövek elosztását a fürdőszobában megbízhatóan kell elvégezni, kiváló minőségű anyagok felhasználásával, megfelelő műszaki megoldásokkal. A vízvezetékben végzett hibák javítása mindig nagyon drága.

tartalom

Videó a kivitelezés az elrendezés a fürdőszobában ↑

Hol kezdjem ↑

Döntse el a vízvezeték helyét. Egy tipikus fürdőszobával, amit nem fog túlhúzni, a hely nem engedi. De nagyobb szobákban van választás. Általános ajánlások:

 • A WC-t javasoljuk, hogy az első a szennyvízcsatornából. Kívánatos, hogy a WC felszabadulása a szerelvényen keresztül közvetlenül az emelőbe jutott, vagy minimális számú fordulattal. Helyes lesz, ha a WC-nél tovább fekvő egészségügyi berendezésből kilépő csatornák áthaladnak rajta.
 • A vízvezeték elhelyezése után körvonalaznia kell a csővezetékek elhelyezkedését: a kommunikáció megkezdése.

A kommunikáció egy lakásban vagy házban történik ↑

 • Biztosítani kell a vízellátó rendszer leállításának lehetőségét egy elzárócsap felszerelésével. Az új lakások kielégítő minőségű darukkal rendelkeznek, és a régiekben gyakran nincsenek ott, vagy az állam a legjobbat akarja. Előnyben kell részesíteni a kiváló minőségű gömbcsapokat.

Élesen forgatva a fogantyút, akkor vízütést okozhat, míg a vízellátó rendszer egyes elemei meghibásodhatnak. A golyóscsapokat mindig lassan kell használni.

A hagyományos daru helyett (vagy együtt) egy gondos tulajdonos telepíti a védelmi rendszert egy szabályozott zárószeleppel, amely megakadályozza a víz kiszivárgását baleset esetén.

 • A második a csapok telepítése után méter, ha a vízellátást nem a saját kútjából táplálja.
 • A harmadik kötelező elem - a fő szűrő a mechanikai szennyeződések szétválasztásához. Szükséges a mechanikai szennyeződések durva szétválasztására szolgáló szűrő telepítése, hatékonyabb működtetése, kényelmesebb öntisztítással.

A keverők hosszabb ideig tartanak, ha finom szűrőt helyeznek el, mivel piszkosak lesznek, cserélniük kell a patronokat.

A szűrőket a vízminőség javítására használják. De nem illeszkednek be a kabinetbe, hogy belépjenek egy városi lakás kommunikációjába, a hely csak a konyhában van. Az országházban van egy technikai helyiség, ahol egy teljes tisztítóállomást telepíthet.

 • A negyedik elem egy víznyomás-csökkentő (szabályozó) lehet. Amint azt a név is jelzi, stabilizálja a nyomást, ami bizonyos típusú berendezések (mosó- és mosogatógépek, kazán) szempontjából fontos.

A kábelezés és a berendezések videó példája

Milyen elrendezést választani ↑

Amint az alábbi illusztrációkból és fotókból látható, a vízellátó rendszer telepítése két különböző séma szerint végezhető el: szekvenciális, kollektoros.

 • A szekvenciális (tee) áramkör egy hagyományos változat, ahol egy közös autópálya vezet a legtávolabbi összeköttetéshez, ez általában konyhai mosogató. Az autópályáról minden egyes eszközre elágazva. A rendszer hasonlít egy fa koronájára. A hátrány egy nyomásesés a következő csapban, ha az előző be van kapcsolva. Ennek elkerülése érdekében ajánlott az áramlások kiszámítása és különböző csőátmérő használata, különösen nagy rendszerek esetén. A csővezetékek minden típusa (anyaga) alkalmas a soros kábelezésre.
 • A párhuzamos (kollektoros) rendszer magában foglalja a közös fésű (kollektor) egyes eszközeinek külön csővezeték kialakítását.

Jó, mert a rejtett kapcsolatok száma minimális. Növeli a rendszer általános megbízhatóságát és tartósságát. Egyszerűbb telepítés, nincs probléma az egyes készülékek nyomáskülönbségével. A gyűjtőrendszereknél ésszerűbb rugalmas fém-műanyag vagy polietilén PEX csöveket használni, mindegyik azonos átmérővel. Ami a költségeket illeti, a párhuzamos vezetékek többsége mintegy 40-50% -kal több. A költségkülönbözetet magasabb költséggel kompenzálja a költséges pólók hiánya, de a szerszámok növelik a becslést. A csapok segítségével mentheti az egyes keverők csatlakoztatását. Itt nincs szükségük, mert a vonal blokkolható a fésűből.

Vannak olyan rendszerek is, amelyek drága szerelvények használatát foglalják magukban.

Milyen anyagokat szeretne ↑

 • Acélcsövek, beleértve a horganyzott. Olcsó, alacsony élettartam, rossz vízminőség.
 • A réz, bár drága, annyira tartós, hogy a szerelvények forrasztása vagy krimpelése kiváló minőségű. Azonban a rézvízellátás, amely évszázadokig tart, külső káros hatásoktól függ: a kóros áramok, a klórozott víz elpusztítják, cinktartalmú ötvözetekkel érintkezve. Így a réz vízvezetékek emberi egészségre gyakorolt ​​biztonságának kérdését végül nem sikerült megoldani.

Meggyőződésünk, hogy a réz mint a magánvállalkozás vízellátásának legfontosabb anyaga a városi lakóház számára érdemes a polimer anyagokat előnyben részesíteni:

 • A fém-műanyag nagyon könnyen felszerelhető, a csatlakozás mechanikusan történik. Nem szabad elfelejteni, hogy a rejtett helyeken elhelyezett szerelvényeket krimpeléssel kell végrehajtani.

A szervizeléshez rendelkezésre álló csatlakozások manuálisan végezhetők el a rendszeres billentyűkkel. A cső műanyag, háromrétegű konstrukció nagy szilárdságot és alacsony hőtágulási együtthatót biztosít, ami jó a forró vízellátáshoz.

 • A polietilén egyrétegű PEX csövek nem rosszabbak a teljesítményben a fém-műanyagnál, de észrevehetően keményebbek. Ez jó: nem hajlik a hajlítás során, a belső átmérő nem kúpos, de nehezebb vele dolgozni.
 • A polipropilén csövek vastagabb falúak, ne hajlítsanak. Különböző típusú vízeket használnak, a második pedig termostabilizált. Kétféle típusú és kétféle kapcsolódási lehetőség van: hegesztéssel, ragasztó módszerrel. Európában a hegesztés szélesebb körű, Észak-Amerikában - a ragasztó. A hegesztéshez a vízvezeték-szerelőnek különleges forrasztó berendezéssel, fúvókákkal kell rendelkeznie.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő anyagot? A réz drága, többszörös, mint a műanyag. A réznek nincs más komoly előnye az otthoni vízvezeték rendszerek magas tartóssága mellett. A gyártó által a polimer csővezetékek összes típusára bejelentett élettartam megegyezik - 50 év. Az ár is jelentősen eltér. Lehetetlen lehet bármely anyagot előnyben részesíteni, az összes polimer termék tulajdonságai közel vannak. A fő különbség a könnyű telepítés és a mesteri készségek. A leginkább költségvetési lehetőség a polipropilén telepítése, amelyet tee-rendszer készít.

Az egészségügyi berendezések csatlakoztatása ↑

Soros áramkör esetén javasoljuk, hogy a keverőket a csatlakozó szelepeken keresztül csatlakoztassa a vízellátó rendszerhez. Egy készülék karbantartásához nincs szükség a teljes ház vízének kikapcsolására.

Szennyvíz ↑

PVC csövek nem hiába mindenütt elmozdult öntöttvas és kerámia. Rosszabb a tulajdonságokban, nehezebb összeszerelni, de alacsonyabb áron PVC anyagból. Bekötése mindig egységes, biztosítania kell az optimális meredeksége (2º a csövek 50 mm átmérőjű és 3º - 110 mm), hogy elkerüljék a vegyületek 90º: mindig jobb, hogy két kanyarban a 45 ° -os vagy három 30 °. A csatornahálózatnak nyitottnak kell lennie, kommunikálnia kell a légkörrel a tetőn lévő emelőn keresztül.

Csináld magad, vagy hívj egy vízvezeték-szerelőt ↑

Csak a csatornarendszereket lehet felszerelni külön drága eszköz nélkül. A PVC egyszerű ajánlásainak betartása mellett a csatornázás önállóan összegyűjthető. A vízvezetékcsövek nyomás alatt vannak, a szerelvények összetettek, bonyolult módszereket kell tökéletesen végrehajtani. Bármit is ír az interneten, egy kulcs nélkül a szükséges készségek, nem tudja felvenni a vízvezeték magad. Gyakran könnyebb szakértőket meghívni.

Csővezeték elosztása a fürdőszobában: a rejtett és nyílt lerakó rendszerek elemzése

Hagyja a fürdőszobában a javításokat a vízcsövek teljes cseréjével? A kommunikáció lapján általában sok idő és pénz vesz igénybe. Elfogadom, szégyen lesz, ha hamarosan javítás után az egyik cső szivárog, vagy komolyabb lesz a leállás. Ennek elkerülése érdekében nemcsak ötletre van szüksége, hanem ismernie kell a csővezetékek alapelveit is a fürdőszobában.

Sok, még kezdő házi mester is készen áll a vízvezeték-munkák elvégzésére. És ez teljesen lehetséges, mivel az új technológiák és anyagok jelentősen leegyszerűsítik a mérnöki rendszerek telepítését és karbantartását. A csövek elosztása a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszobában is elvégezhető.

Ez a cikk megvitatja a csővezetékek elveit a fürdőszobában. Megmagyarázzuk a különbségeket a tömítések rejtett és nyitott rendszerei között, és elmondjuk, hogyan kell elvégezni a közművek bekötését. Az anyag tematikus fotókat, grafikonokat és videókat tartalmaz, amelyek segítenek jobban megérteni a probléma lényegét.

Hogyan kezdjünk?

Ne vegyen példát azokról, akik "szemmel" szeretnek mindent megtenni. Kezdje el a jövőbeli elrendezési tervet. Ez feleslegesnek és túl bonyolultnak tűnhet, de ennek ellenére egy ilyen projektre van szükség. Ezzel pontosan meghatározhatja az egyes vízvezetékberendezések optimális helyét, kiválaszthatja a szükséges csővezetékek alkatrészeit és elemeit, és meghatározhatja azok fogyasztását.

Ajánlatos elindítani a projektet a fürdőszobába tervezett egészségügyi berendezések listájáról. Fontos tudni, hogy ha a házban van egy külön WC és egy fürdőszoba, akkor mindkét szobához elrendezési tervet kell készíteni. Ez annak a ténynek az eredménye, hogy kommunikációjuk összeköttetésben áll, és külön nem szerelhető fel.

Miután eldöntötte a vízvezeték-listát, meg kell jelölnie, mely csöveket kell az egyes készülékekhez eljuttatni.

Navigálhat ehhez a sémához:

 • Bármilyen típusú fürdő vagy zuhanyzó. Csatlakoztatja a hideg, meleg vizet, valamint a szennyvizet.
 • Mosdókagyló. Csatorna, meleg és hideg vízellátás.
 • Bidé. Csatlakozás a forró, hideg vízellátáshoz és a szennyvízcsatornához.
 • WC-tál Csatlakoztatja a hidegvizet és a csatorna vezetékét.
 • Mosógép. Csatorna és hidegvízellátás.

A következő szakaszban ki kell alakítanod a jövőbeli projekt alapját. Ehhez pontosan elvégzik a helyiség pontos mérését, amely alapján a rendszer később elkészül. Kívánatos a grafikonpapír megfelelő méretarányú elvégzése.

Minden méretet szigorúan be kell tartani. Ez egy fontos projekt végrehajtásának fontos feltétele. Hasonlóképpen megmérik az összes egészségügyi berendezést is. Méreteikre azért van szükség, hogy a készüléket "a lehető legpontosabban" illesszék be a helyiségbe.

Ha még mindig nincs határozott döntés a vízvezeték elhelyezkedésével kapcsolatban, folytassa a következő lépéseket. Papíron, pontosan a felépített méreteknek megfelelően és a skála elrendezésével megegyező méretben, minden egyes vízvezeték szerelvény sematikus ábrázolása készült.

Ezután kivágják, és az így kapott számok a helyiség elrendezésének megfelelően beállíthatók úgy, hogy a műszerek legjobb helyét elérjék.

A következő követelményeket kell figyelembe venni. Az első a szennyvízcsatorna felújítójától hagyományosan telepített WC-t. Optimális esetben az illesztésen keresztül történő felengedése a felszálló egységhez van csatlakoztatva. Nagy távolság a felszállóktól, és még inkább a csővezetékben lévő fordulatok jelenléte zavarokat okozhat, és nem teszi lehetővé a berendezés normális működését.

A vízvezeték-szerelő készülékeket lehetőleg úgy kell elhelyezni, hogy a csatornák a WC-en keresztül kerüljenek. Ez az elzáródások nagyon jó megelőzése lesz.

A vécéhez a lehető legközelebb van a csatorna felújítóhoz ajánlott, hogy egy káddal vagy zuhanytálcával alacsony vízelvezetővel helyezze el. Ez azért szükséges, hogy megakadályozzuk a hajlamosító hajlamokat. A többi vízvezeték felszerelést bármilyen kényelmesen el lehet helyezni.

Ezenkívül kívánatos a szerelvények műszaki dokumentációjának alapos vizsgálata a csatlakozáshoz. Ha feltételezhető egy tipikus változat, amely biztosítja a csővezeték egyszintű elrendezését és a készülék szennyvízkivezetési tengelyének tengelyét, akkor nem merül fel probléma. Ha az atipikus kapcsolat feltételezhető, fel kell készülnie minden jellemzőjére.

A kapcsolat leggyakrabban a WC-ben lehet. A modelltől függően kisülésük ferde vagy egyenes lehet, valamint a padlóra vagy falra irányítható.

Atipikus lehet a csatlakozás és a zuhanytálca és a fürdők. A lecsapódásuk szétválasztása számos módon hajtható végre. Mindezeket a jellemzőket figyelembe kell venni a tervezési szakaszban.

Miután a vízvezeték telepítési helyek rögzítettek, a munka a megfelelő csővezetékek elhelyezésével kezdődik. A rendszer méretét szigorúan be kell tartani, csak így lehet a csövek helyes elrendezése a fürdőszobában.

Fontos árnyalat. A vízvezeték és a bútorok "elrendezésében" való részvétellel kapcsolatban ne felejtsük el, hogy a helyiség minden ajtaja nyitva kell lennie, és minden készüléknek kényelmesen használhatónak kell lennie.

A műszaki kommunikáció elrendezésének típusai

A vezetékezés megtervezése előtt ismernie kell a létező struktúrák típusát. Csak hárman vannak. És az egyik, az aljzatokon átmenő, gyakorlatilag nem használják. Ezért nem vesszük figyelembe.

Írja be az # 1-et. Soros elrendezés

A hideg és forró víz felhúzóitól az első fogyasztóhoz vezető csapokat alkalmazzák. Ebből csöveket helyeznek a második és tovább. A vízbevitel minden egyes pontja egy tee-el van ellátva, amelyikhez a fogyasztó csatlakozik. Általánosságban ez egy nagyon egyszerű rendszer. Csak akkor használható, ha a vízhasználók száma kicsi.

Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egyszerre több vízkiosztó pont aktiválásával a nyomás nehezen gyengülhet, és elégtelen lehet a berendezés megfelelő működéséhez. Ez a következetes elrendezés fő hátránya.

Azonban az egy fürdőszoba és kis mennyiségű használt vízvezetékkel rendelkező apartmanok esetében ez a lehetőség lehet a legjobb. A rendszer jelentős hátrányai közé tartozik a csere vagy javítás egyik vízelvezető berendezés kikapcsolásának képtelensége.

És ez valószínűleg minden. Míg a szekvenciális elrendezés előnyei sokkal többet. Először is, egyszerű a tervezés és a telepítés. Nem lesz komplex rendszer, minden nagyon egyszerű. Ezenkívül ez az elrendezés a leggazdaságosabb megoldásnak tekinthető. A csövek és egyéb elemek fogyasztása lényegesen alacsonyabb lesz, mint más rendszereknél, a beszerelés költsége is minimális.

2. típus. A kollektor típusának bekötése

A kollektor típusú séma feltételezi, hogy minden fogyasztó a főutcához csatlakozik. Ehhez használjon egy különleges elemet, a gyűjtőt. Ez egy speciális eszköz, amely elosztja a víz áramlását.

Egy összetettebb verzióban, és ez a legjobb, minden kollektor kivezetésén egy elzáró szelep van. A kollektor típusú kábelezés a legalkalmasabb választási lehetőség.

Ennek több oka is van. Az első a nyomásesés hiánya a rendszerben. Minden fogyasztó ugyanazt a jó víznyomást kapja, még akkor is, ha a vízszivattyú minden pontját egyidejűleg működtetik.

Ha valamilyen oknál fogva a rendszer nyomása túl alacsony, akkor a fogyasztók egyikére, például a WC-re átmenetileg korlátozhatja a vízellátást, hogy növelje a nyomást másokra.

Ezenkívül a kollektor bekötése lehetővé teszi, hogy a vízvezetékből le kell tiltani a vízvezeték-szerelvényeket, ha ki kell cserélni vagy javítani kell őket. A rendszer nagyon megbízható. Valójában egy tömör cső minden fogyasztóhoz megy, kapcsolat és egyéb elem nélkül.

A szivárgás csak a gyűjtő területén vagy a készülék közelében található. Itt lesz könnyű felismerni. Emiatt a kollektoros vezetékekkel ellátott csövek rejtett módszerrel biztonságosan felszerelhetők.

Egy másik plusz az egyszerű használat. Ha probléma merül fel a vízvezeték szerelvénnyel, és például egy szivárgás van a keverőben, akkor nincs szükség a mosdó alá mászni. Elég, ha leállítja a meghibásodott elemet vezető szelepet a kollektoron, és várja meg a szakemberek érkezését.

Még egy nő vagy gyermek, aki nem ismeri a vízvezeték finomságait, meg tudja csinálni. Ebben az esetben az összes többi berendezés megfelelően működik.

Azonban a kollektor bekötése bizonyos hátránnyal jár. Először is, a tulajdonosnak több lesz, mint egy következetes rendszer, az összeg. Ez annak köszönhető, hogy minden egyes fogyasztónak fiókot kell elhelyeznie. Sokkal több anyag lesz.

Ezenkívül a kollektorok és az elzáró szelepek felszerelése akkor szükséges, ha a szelepek nincsenek felszerelve. És a rendszer maga sokkal bonyolultabb lesz, mint a sorozatos.

A vízvezetékek felszerelésének módszerei

A vízvezeték-szerelés telepítéséhez két lehetőség közül választhat: rejtett és nyitott. Vizsgáljuk részletesebben az utóbbit. A kültéri telepítés feltételezi, hogy a csövek és egyéb segédeszközök közvetlenül a falra vagy a padló felett helyezkednek el. Rendkívül megkönnyíti és csökkenti a beszerelésük árát. De a fürdőszoba átfogó nézete szenved ettől.

Az 1. módszer. Nyissa ki a tömítést

A nyílt telepítés előnyei magukban foglalják a műszaki kommunikáció állapotának folyamatos nyomon követését. A csövek mindig láthatóak, és a szivárgás megjelenése nem észrevehető.

Egy ilyen csővezeték felszerelése rendkívül egyszerű. A részletek a helyükön vannak rögzítve és rögzítve. Még egy kezdő vízvezeték-szerelő is képes megbirkózni a munkával, természetesen az elemek kombinálásának módjával. A telepítési költség minimális.

A hátrányok közé tartozik a nyitott csövek mechanikai károsodásának lehetősége. De nagyon fontos a műanyag részeknél. Az acélcsövek nem olyan könnyen károsodnak. Emellett a mérnöki kommunikáció mindenki számára elérhető, ami természetesen csúnya. Ezt a hátrányt lehet küzdeni. A huzalozási projekt végrehajtásakor meg kell próbálnia kiválasztani egy helyet a csőfektetéshez, hogy azok a lehető legszembetűnőbbek legyenek.

Nyilvánvaló, hogy ilyen módon nem lehet teljesen elrejteni őket. Ezért az otthoni kézművesek mindenféle formatervezést használnak az esztétikai csövek elrejtésére. A legegyszerűbb módja annak, hogy fedezzék őket a dobozban.

Leggyakrabban műanyag panelekből vagy gipszkartonból készült. Az utóbbi nedvességállónak kell lennie, mivel a fürdőszobában használják.

Ha a hely lehetővé teszi, akkor tökéletesen használható olyan hamis falak, amelyek mögött a csöveket lefektetik. A redőnyök jó megoldásnak tűnnek, különösen jól néz ki a mosdó mögött.

A kommunikáció maszkolásának megválasztásával meg kell értened, hogy az esztétika nem akadályozhatja a funkcionalitást, ezért minden maszkolási szerkezetnek olyan nyílásokkal kell rendelkeznie, amelyeken keresztül a csövek vizsgálata és szükséges javítása végbemegy.

Ezenkívül nem javasoljuk a csövek maszkolását. Ez például acélból készült alkatrészek. Hajlamosak a korrózióra, amely különösen gyorsan fejlődik a magas páratartalom mellett. Ezért csak a tiszta képet használják.

Maximálisan - zárja le a könnyen eltávolítható dobozokat, és rendszeresen végezzen vizsgálatokat a külső korrózió megjelenéséért, amelyek azonnal kezdenek harcolni.

2. módszer. A műszaki kommunikáció rejtett elhelyezése

A csövek elrejtése rejtett fürdőszobában az alkatrészek beépítésével történik az épületszerkezetek speciálisan vagy újonnan kialakított üregekbe beépítése. Ezek lehetnek a falakon kavargó kis fülkék vagy vésők, amelyek mérete kissé meghaladja a csövek átmérőjét.

A rejtett elhelyezkedéshez tartozik a csővezeték elhelyezésének esztrichbe való behelyezése, amikor a betonhabarcsréteg fel van szerelve a részeken.

E lehetőség kétségtelen előnye az esztétika. A műszaki kapcsolatok és a kommunikáció teljesen láthatatlan. A csővezetékek csövek vagy víztömítések formájában falra vagy padlóra vannak helyezve. A csövek véletlen károsodása nem lehetséges.

A módszer jelentős hátrányai közé tartozik a komplexitás, a költség és a csővezeték állapotának nyomon követésének képtelensége.

Vegyünk több rejtett telepítést. Először is, ez nem mindig lehetséges. Vágás vagy gouging strobe a falakon megengedett magánházak, épített szilárd tömb vagy tégla, valamint a lakások szabad tervezés.

Az utóbbiban a falak nagyobb vastagságúak. Minden más esetben esetleges ellentmondások az építési szabályzattal.

A csapágyszerkezetek jelentős terhelés alatt vannak. A hornyok jelentősen gyengítik őket. A nagyobb vastagságú falak esetében ez megengedett. A szabványos, a leggyakrabban használt tipikus épületekben, nem.

A shtrob táblák kivitelezése szigorúan tilos minden típusú épületben. Alternatívaként a hornyokat egy falburkolat mögé, egy esztrichbe vagy egy felsõ mennyezetbe lehet helyezni, ha szükséges.

Nehézségek merülhetnek fel a szennyvízcsatornával, ha a padló alatt el kell álcázni. Ez akkor történik, amikor például a fürdőszigeti kommunikációra van szükség, a szoba közepén vagy nagy távolságra a falig. A szennyvízcsövek nagy átmérőjűek, így azokat nem lehet az esztrichbe helyezni.

Ebben az esetben túl nagy és nehéz lesz, ami túlságosan nagy terheléssé válik a padlón, ami egyszerűen nem képes elviselni. A legjobb megoldás - egy kis dobogó építése, amely alatt elegendő hely lesz a közművek számára. A tervezés keret vagy blokk lehet.

Függetlenül attól a helytől, ahol a csővezetéket eltemetik és annak célja, az alkatrészek felszerelési módja nem változik. A vonal összes eleme egy speciális házba illeszkedik, az utóbbi az előkészített technológiai üregbe kerül.

A csővezeték elhelyezése után az üregek tömítettek, az alap síkja egyenetlen. Szükség esetén illessze be a bevonatot.

A rejtett telepítés fő hátránya, hogy képtelen nyomon követni a csővezeték állapotát. Ezért minden elemnek olyan korrózióállónak kell lennie, amennyire csak lehetséges és szorosan kapcsolódik. Az illetékes telepítés nagyon fontos.

A rejtett telepítés legjobb módja a műanyag, réz és fém csövek.

Egy másik fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a süllyesztett csöveknél, hogy megakadályozza a kondenzátum kialakulását. Ha ez megtörténik, nedvesség jelenik meg a szerkezet belsejében, amely előbb-utóbb meg fogja okozni a megsemmisítését.

Ezért javasoljuk, hogy a csövet forró vízzel helyezze a hidegre. Ezenkívül mindkét részt be kell szigetelni a szigetelőanyagba, például merilonba vagy hasonlóba.

Tulajdonságok input kommunikáció a lakásban

Miután eldöntöttük, milyen típusú csőszerelést a WC-ben és a fürdőszobában, befejeztük a projekt elkészítését. Annak érdekében, hogy a rendszer hibátlanul működjön, fontos, hogy a kommunikáció a lakáshoz megfelelően történjen. Nézzük meg, hogyan kell csinálni.

Először is, a beömlőnyílásnál egy zárószelepnek kell lennie, ami szükség esetén le tudja állítani a vízellátást. Ha a szelepek már megvannak, akkor ellenőrizni kell a minőségét.

Az új épületekben általában jó minőségű csomópontok vannak telepítve, régi házaknál az elavult készülékek képesek állni. Ajánlatos a jó minőségű bemeneti gömbcsapot felhelyezni.

Fontos pont. Ha be kell zárnia / kinyitnia kell a készüléket, akkor simán meg kell tennie. A fogantyún lévő éles csavarás hidraulikus sokkot idézhet elő, ami károsíthatja a vízvezetékberendezést.

Közvetlenül a golyóscsap után ajánlott különleges szivárgásvédelmi rendszert felállítani, és elzáró szabályozott szeleppel ellátott. Miután felszerelte az önmosó főszűrőt. Ez eltávolítja a durva szennyeződéseket a vízből, ami jelentősen megnöveli az eszközök élettartamát. Mögötte kell elhelyezni a készülékeket, vízmérőket, ha szükséges.

Ezután csatlakoztathat egy vízáram szabályozót. Ez nem egy kötelező elem. Csak akkor szükséges, ha problémák vannak a víz nyomásával. Továbbá a nyílt vagy rejtett szerelési típus szekvenciális vagy kollektoros huzalozása történik.

Hasznos videó a témában

A csövek elhelyezésének részleteit a fürdőszobában:

A rejtett huzalozás végrehajtása:

A vízellátás és a szennyvíz következtetéseinek kiaknázása:

Függetlenül gondoskodik a csövek a fürdőszobában vagy a kombinált fürdőszoba elég képes otthoni mester. A tapasztalatlan vízvezeték-szerelőnek szigorúan követnie kell az utasítások követelményeit, helyesen és hatékonyan végezze el az összes munkát, válassza ki a megfelelő csöveket és egyéb elemeket. Nem olyan nehéz. Ha kétségei vannak a saját képességeivel kapcsolatban, kérjen szakképzett mentort, vagy kérjen segítséget szakemberektől.

Csővezeték a fürdőszobában - hogyan kell megfelelően elvégezni, és milyen anyagokat használni

A WC-helyiségek javításánál nagyon fontos, hogy helyesen helyezze el az összes vízvezeték-termékeket és berendezéseket. A javítás megkezdése előtt érdemes megrajzolni mindent, és ennek alapján a csövek a fürdőszobába kerülnek. A vezetékezést mind nyitott, mind rejtett módon lehet elvégezni - ez attól függ, hogy a lakás tulajdonosai preferáltak-e. Függetlenül attól, hogy milyen típusú kábelezést választanak, a csöveket magas színvonalon és feszes módon kell felszerelni.

Milyen csövek használhatók a fürdőszobában történő huzalozáshoz

A huzalozás elvégzéséhez különböző típusú csöveket használhat, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alkalmazzon ilyen termékeket:

 1. fémből;
 2. fém és műanyag;
 3. Polietilén.

Gyakran lakáson belüli kábelezés végez fém-műanyag elemeket, amelyeknek ilyen előnyei vannak:

 • Alacsony költség;
 • Egyszerű telepítés;
 • tartósság;
 • Nem korrodálódik,
 • Nem kell festeni.

A polietilén csöveket ugyanolyan tulajdonságokkal jellemezik, de sokkal drágábbak, ezért nem olyan széleskörű fogyasztók számára hozzáférhetőek. A fém fürdőszobában elhelyezett számos kábelezés szokásos, mert a fém alkatrészek beszereléséhez különleges felszerelésre és készségekre van szükség az ilyen munkák elvégzéséhez.

Mit kell keresni csövek vásárlásakor?

Jobb, ha vásárolni csöveket és szerelvényeket megbízható üzletekben, akkor biztos lehet benne, hogy ezek a termékek több mint egy évig szolgálnak majd. Vásárlásakor figyelni kell az ilyen tényezőkre:

 • A termékeknek nem szabad repedések, zsetonok és egyéb deformációk;
 • Vásárlás előtt figyelni kell a csövek jelölésére, általában azt jelzi, hogy milyen hőmérsékleten és nyomáson lehet használni a terméket;
 • Vásárlás előtt számolni kell a szükséges átmérőt és vásárolni a termékeket a számítási adatoknak megfelelően.

Miután helyesen felvette a csővezetékeket és szerelvényeket a vezetékezéshez, egy lakásban vagy házban megszakítás nélküli vízellátásra számíthat.

Milyen típusú kábelezést választani

Annak érdekében, hogy a csöveket megfelelően helyezze el a fürdőszobában, meg kell vizsgálnia az ezen a területen levő szakértők ajánlásait, amelyek közül néhányat alább ismertetünk. Először el kell döntenie az elrendezés típusát. Milyen típusú használni - nyitott vagy zárt? Csak a tulajdonos ízétől és képességeitől függ. A rejtett vezetékek előnyei:

 • A fürdőszoba minden eleme rejtve van, ami vonzóbbá teszi a szobát;
 • A hasznos terület hozzá van adva, a szükséges bútorok könnyen elrendezhetők;
 • A csövek megbízhatóan védettek külső tényezőktől.

A rejtett típus hátrányai sokkal nagyobbak, mint az előnyök. Ezek:

 • Csak egyes anyagokból származó tételeket használhat;
 • Szükség van laboratóriumi előkészítő munkákra, amelyek közé tartozik a falak huzalozása alatt lévő lyukasztási rések;
 • Szükséges a vízvezeték elemek tökéletes illeszkedése;
 • A csövek rejtett vezetékekben tartásához vagy cseréjéhez meg kell szakítani a falakat, majd kozmetikai javításokat kell végezni;
 • A működés közbeni feszességét lehetetlen nyomon követni.

A csövek nyílása egyszerűbb a telepítéshez, de az előnyök mellett hátrányai is vannak. A nyílt módszer előnyei:

 • Minden összetevőt felhasználhat bármely anyagból;
 • Nagyon egyszerű telepítés, amely nem igényel szakértelmet és speciális eszközöket;
 • A csöveket szigorúan ellenőrizni lehet;
 • Minden elem bármikor megváltoztatható anélkül, hogy megzavarná a falak általános állapotát.

Az elrendezésnek két hátránya van:

 • A fürdőszoba csúnya megjelenése;
 • A WC hasznos felületének csökkentése.

Mit kell keresni a csövek telepítésekor?

Miután végül kiválasztotta a tömítés opciót, rajzoljon rajzot. Meg kell jelölni az összes csövet, annak irányát, átmérőjét, a csatlakozáshoz szükséges szerelvényeket. Ez egyszerűsíti a munkát és segít mindent a lehető legpontosabban. A csövek elosztása a kombinált fürdőszobában történik, figyelembe véve a vízellátási pontok és a szennyvízbevezetési pontok szükségleteit. Minden egyes vízvezeték szerelvényhez egy külön csaptelep van felszerelve, amellyel kikapcsolhatja a csapvízellátást.

A konyhai csövek eltávolításához további golyós szelepet is be kell szerelni, amely szükség esetén lehetővé teszi a vízellátás gyors leállítását és a keverő javítását vagy cseréjét.

A vízvezeték-munka megkezdése előtt minden szükséges eszközt fel kell készíteni. A kábelezéshez szükséges alapkészlet:

 1. bolgár;
 2. Állítható csavarkulcs;
 3. csavarhúzó;
 4. Kulcsok;
 5. rulett;
 6. marker;
 7. Hab vagy más tömörítő.

Ezután el kell döntenie az elrendezés típusát, ami elfogadhatóbb, és elkezdheti dolgozni.

A csővezeték típusai

Az épületben vagy házban csak kétféle elrendezés van a vízvezeték-rendszerben:

A legelterjedtebbek a soros vagy a tee pinoutnak minősülnek, amelyet a rendszer összes elemének sorozatos csatlakoztatása jellemez. Egy közös csövet veszik ki a központi csővezetékből és elágazódnak az egyes egészségügyi berendezésekbe. Az ilyen típusú kapcsolódás hátránya a víznyomás csökkenése a következő vízvezeték-termékek mindegyikénél.

A kollektor csatlakozási módot akkor használják, amikor sok olyan egészségügyi terméket kell csatlakoztatni, amelyek állandó vízellátást igényelnek. Ez a módszer akkor alkalmazható, ha a fürdőszoba, a mosdó és a WC ágai mellett csöveket is csatlakoztatnak a mosógép és a bidé összekapcsolásához. A kollektor-változat esetében a gyűjtő a fő felszállóhoz csatlakozik, és az összes szükséges eszközzel és eszközzel elágazó elem már fut.

A gömbcsapokat a kollektor bejáratánál és az egyes egészségügyi termékek kijáratánál helyezik el, amely szükség esetén minden egészségügyi terméket kikapcsol, és ezzel egyidejűleg a többiet akadálytalanul használják.

Szennyvíz elrendezés

A szennyvíz elvezetését a fürdőszobában az építési előírásoknak és előírásoknak megfelelően kell elvégezni. Először is a közös felszedőt kell cserélni, ezért gyakran használják a megfelelő átmérőjű műanyag csatorna-csöveket. Jobb, ha a szomszédokkal egyidejűleg megváltoztatod a teljes felszállót, akkor nem fog kiderülni, hogy egy idő után a felcsapódás a folyosón átfolyik.

Ha a mosdó nem egy fürdőszobával van összekötve, akkor a fürdőszobába kell a csatornacsöveket áthelyezni a fürdőszobába, ezért egyszerűen megteheti, ha a közös csatornacsövön egy pólót helyez. A csatorna a falon lévő lyukon keresztül a fürdőszobába áramlik, és elrendezheti és csatlakoztathatja a vízvezeték szerelvényeket. A beágyazott készülékek száma nem befolyásolja a lefolyók lefolyásának sebességét, a legfontosabb az, hogy a csőátmérő megfelel az igényeknek.

A vezetékezés végrehajtásának megbízása

A fürdőszoba elrendezése függetlenül elvégezhető, ez csak egyszerű készségeket és szabványos eszközöket igényel. A házak és apartmanok sok tulajdonosai azonban nem szívesen vesznek részt a javításban és vonzanak szakembereket az ilyen jellegű munkák elvégzéséhez.

Ha a varázslót a javítás elvégzéséhez választja, ne vegye ki az első hirdetést, jobb, ha kapcsolatba szeretne lépni egy jó hírű, javításra szakosodott vállalattal. Kérheti a barátainak tanácsát is, akik nemrégiben javítottak. Miután rengeteg időt kerestél egy jó mester keresésére, elfelejtheted a javításokat a fürdőszobában sok évig.

Miért fontos a minőségi csővezeték a fürdőszobában?

A víz- és szennyvízcsövek kiváló minőségű elosztása a fürdőszobában fontos az összes vízvezeték-berendezés és készülék zökkenőmentes működéséhez. Ha minden elem biztonságosan és szorosan összekapcsolódik, akkor számíthat a jó kapcsolatokra a szomszédaival, mivel a vízzel való átadás esélye minimális. Az összes szükséges cső átmérőjének alapos kiszámításával és a minőségi szerelés elvégzésével a vízbevezetés minden pontján, valamint a folyamatos vízellátáson jó nyomásnak számíthat. A fürdőszobában végzett minőségi és helyes javítás segít elkerülni a bajokat, és sok éven át elfelejteni a javítást.

Hogyan kell megfelelően elhelyezni a csöveket a fürdőszobában és a WC-ben

A felújítás során feltétlenül szükséges a szennyvízcsövek elosztása a fürdőszobában és a WC-vel saját kezűleg, amikor a régi csővezetéket kicserélik, vagy új elágazó cső van felszerelve. Néha építenek azért, mert egyesülnek a fürdőszoba és a WC-vel, vagy elválasztják őket. Annak érdekében, hogy biztonságosan felszerelhesse az egészségügyi szerelvényeket (fürdőszoba, zuhanyzó, bidé, WC, mosógép, mosogató), meg kell csinálnia a csővezeték megfelelő vezetékét, ellenkező esetben nem fog működni.

A csatornahálózat elrendezése a fürdőszobában és a WC-ben

A csövek helyes felszerelése a WC-ben feltételezi egy egységes rendszer előre definiált rendszerét, amely magában foglalja a csövek elosztásának valamennyi elemét. A rendszeren meg kell adnia azokat a helyeket, ahol egészségügyi berendezéseket tervez.

A szennyvízcsövek elosztása a fürdőszobában és a WC-ben kétféle módon történik:

 • Tee (egy sor van telepítve, amelyhez minden olyan tárgy, amely a vizet fogyasztja egymás után).
 • Kollektor (különálló csővezeték csatlakozik minden olyan tárgyhoz, amely vizet fogyaszt).

A pólók gyakrabban vannak felszerelve a lakásokban, de a kollektor-áramkör legfontosabb előnye, hogy minden eszközt a fürdőszobában külön-külön megjavítanak, anélkül, hogy lekapcsolnák az egész vízvezetékrendszert.

A fürdőszobában és a WC-ben lévő csövek elrendezése úgy van kialakítva, hogy a vízvezeték-rendszerekben lévő csatlakozó csomópontok a minimális szám.

Mindenképpen jelezze a képen a fürdőszoba és a fürdőszoba méreteit, és adja meg a vízvezeték szerelvények méreteit annak érdekében, hogy kiszámítsa a megfelelő mennyiségű vizet az ellátáshoz és a kisütéshez. Ha a fürdőszoba és a WC külön vannak, akkor a vezetékeket ugyanabban az időben kell végrehajtani, mert a szobák egyetlen rendszerben vannak.

Mi kezdődik a csőelosztásban a WC-ben?

Mielőtt elkezdené a telepítési folyamatot, meg kell értenie, hogy milyen típusú vízvezetékeket telepítenek a fürdőszobában és a fürdőszobában. Ettől függően hideg vizet vagy forró vagy szennyvizet kell csatlakoztatni. Például egy fürdőszoba, egy zuhanykabin és egy mosdó hideg és meleg víz, valamint a csatornázás is szükséges. A WC-hez és a mosógéphez hideg víz és szennyvíz szükséges.

Ezután ellenőrizze, hogy hány szelepet kell leállítania a vízről. Győződjön meg róla:

 • forró vízzel közös;
 • hideg vízben gyakori;
 • hogy hideg vizet biztosítson a mosógéphez;
 • hideg vizet a WC-hez.

Ezután meg kell adni egy bekötési rajzot, aminek köszönhetően világossá válik, hogyan kell megfelelő csöveket vezetni a fürdőszobában és a WC-ben.

Fontos figyelembe venni egy rendszer létrehozásakor:

 • Kerülje a csővezetékek átkelését;
 • A vízelvezetést és a vízellátást a lehető legközelebb kell elhelyezni egymáshoz annak érdekében, hogy azt egy dobozban le lehessen zárni;
 • Helyezze a fő csatlakozásokat a padló alján.

Hogyan válasszunk ki egy megfelelő rendszert?

A fürdőszobában és a WC-ben megfelelő csővezetékek magukban foglalják a csővezeték rendezésének legmegfelelőbb módját:

 • Vizesblokkok sorozatos elrendezése a WC-ben - alkalmas kis lakásokra, ahol legfeljebb 3 ember él. Az egészségügyi berendezések egyidejű használatával ilyen rendszerben a víznyomás csökken.
 • A kollektor nagyszerű választás azoknak a lakásoknak, ahol nagy családok élnek. De ez a módszer igen drága, bár fontos, hogy a vízellátás egyenlően oszlik el minden vízvezetékhez.
 • A polipropilén csövek bekötése a fürdõszobában és a WC-vel, aljzatokkal - ez az opció nem alkalmas az önellátásra, a módszert gyárakban és irodaházakban használják.

A kívánt elrendezés kiválasztása az adott telepítéstől függ. Nyitott mód az Ön számára megfelelő, ha azt szeretné, hogy a fúvókák kívül legyenek. Ez egyszerűsíti a telepítést, de a szoba kialakítását nem vonzóvá teszi. Zárt, a csövek falszerkezetekben való elrejtésére szolgál.

Szükséges anyagok és eszközök

Mindenképpen szükséged lesz csövekre. Külön figyelmet kell fordítaniuk. alkalmas:

 • fém (acél - nagy szilárdságú és hővezető képességgel, rézzel - jellemző a tartósság, többletköltség);
 • műanyag (polietilén - rugalmas szerkezetek, amelyek nem képesek megbirkózni a forró vízzel, polipropilén - a legmegfelelőbb megoldás a fürdőszobák számára, melegvízhez).
 • Forrasztópáka;
 • Vágó olló a mellbimbókhoz;
 • Rulett.

Telepítési eljárás

Részletes utasítások a csővezeték telepítéséhez a WC-ben:

 • Kezdje el a kábelezés fúvókáit a teljes felszállóból. Először győződjön meg róla, hogy egy visszacsapó szelepet szerel be.
 • Ezenkívül telepítse a durva szűrőt, amely segít a víz tisztításában.
 • Telepítsen vízmérőt.
 • Szerelje fel a finom szűrőt, ha szükséges.
 • Ha nagyszámú vízvezeték van, és a nyomás meghaladja a megengedett határértékeket, akkor nyomásmérővel kell felszerelnie, amellyel beállíthatja a kívánt határértéket.
 • Szerelje be a szelepeket az elzárószelepekkel.
 • Ezután a csővezeték elhelyezése.
 • Ha rejtett telepítési módot használ, akkor a strobe falakat semmiképpen sem kell keretezni.
 • Szükséges, hogy a csőkötések minimális száma és csövei legyenek.
 • Vegyünk csöveket a fürdőszobában és a WC-ben anélkül, hogy áthaladnánk a hideg és meleg vizes utakon.
 • A csatorna lejtésének 3 mm / m-nek kell lennie az 50 mm-es keresztmetszetű fúvókák esetében, 2 mm a 110 mm-es keresztmetszetű eszközök esetében.
 • Hozzon létre magának a képességet, hogy gyorsan kikapcsolja a vízellátást.
 • A forró víz belsejében lévő vezetékeket meg kell erősíteni.

Csatlakozó szerelvények

Az egészségügyi berendezések csatlakoztatását a csatornarendszerhez használjon hullámos tömlőket.

 • Határozza meg azokat a helyeket, ahol mosogató, WC vagy fürdőszoba található, hogy megértse, hol feküdjön a csővezeték.
 • Helyezzen lyukakat a vízvezeték kívánt helye közelében a padlón és a falon, fúrja meg őket.
 • Ellenőrizze a hornyokat.
 • Zárja le a vízellátást a fürdőszobába, zárja le a szükséges szelepeket.
 • Helyezzen öt vízvezetéket: hideg és forró víz a zuhany vagy a fürdõ, valamint a mosogató, hideg víz a WC-hez.
 • Fektesse a vezetéket a falon vagy a padló felett. Hogy vagy kényelmesen?
 • Használjon rugalmas tömlőket a hideg és meleg vizes csatornák összekötéséhez mosogatóval és zuhanyzóval.
 • Készítsünk különböző átmérőjű szerelvényeket, hogy összekapcsoljuk a vízvezetékeket a szennyvízcsatornával. WC-csésze átmérője 100 mm, fürdőszoba és mosogató esetén - 40-50 mm.

A vécécsésze telepítésének eljárása:

 • Csatlakoztassa a fuvolát a leeresztő csatorna szerelvényhez.
 • Csúsztassa a WC-t a megfelelő helyre, a rögzítés helyére.
 • Mozgassa félre a szerkezetet.
 • Válasszák le a hullámosságot.
 • Fúrjon lyukakat a padlón, amire a szereléshez szüksége lesz.
 • Csúsztassa vissza a készüléket, csavarokkal csavarja fel a padlóra.
 • Csatlakoztassa a csatornába.
 • Csatlakoztassa a tartályt és csatlakoztassa a kívánt szerelvényhez, ehhez érintse meg ezt a kapcsolatot.

A fürdőszoba felszereléséhez körvonalakat kell rajzolni, csatlakoztatni kell a csatornahálózathoz, csatlakoztatni kell a hideg és melegvíz csatlakozásokat, és a csatlakozásokat egy tömítőanyaggal kell kezelni.

DIY javítás a saját kezét. Első rész: vízvezeték és egészségügyi

A cikkben megvizsgáljuk a fürdőszobai javítás szervezésének aktuális kérdéseit. Meghatározzuk a munka sorrendjét. Megismerjük a főbb technológiai folyamatokat, a szakemberek gyakorlati tapasztalatára támaszkodva.

Pontosan értékeljük erőnket

Tehát a fürdőszoba javítása a sarkon van. Egyre sok kérdés gyötrődik. Mennyi időre és pénzre lesz szükség az elkerülhetetlen vállalkozás megvalósításához? Milyen típusú munkák jönnek? Hogyan válasszuk ki a megfelelő anyagokat és a megfelelő egészségügyi felszerelést? Ön szakembereket vesz vagy csinál magának?

A fürdőszoba javítása az egyik legnehezebb, időigényesebb és drága, mint a lakás vagy a magánház egyéb területein végzett javítások. Valójában ez egy miniatűr építési terület, ahol szinte mindenféle belső javítási és építési munka van jelen. Szétszerelés, épület válaszfalak, vízszintes falak, esztrichek telepítése, szennyvízcsatorna és vízvezeték csere, villanykábel cseréje, burkolólapok cseréje, festés, álmennyezet szerelése, szerelvények beszerelése és összekapcsolása - ez nem teljes lista a főbb munkálatokból egy vagy több másban a fürdőszobában. Nemcsak, hogy rendelkeznie kell a megfelelő gyakorlati készségekkel és ismernie kell a folyamatok sokféle technológiáját, ezért olyan szilárd, szinte teljes, drága kézikönyvet és elektromos szerszámokat kell használni, amelyeket az "európai felújítók" használnak.

A fürdőszoba felújítása a kis lakás felújításakor "felhúzhatja" a teljes költség több mint felét. Nem meglepő, hogy nem mindenki készen áll arra, hogy ilyen felelősségteljes vállalkozást válasszon a szakmai építők segítségével. De ha biztosak vagyunk abban, hogy megpróbálnánk javítani a fürdőszobát, javasoljuk, hogy együtt utazol. Kezdjük a feladatok megfogalmazásával és a tervezéssel.

Mi cselekvési tervet készítünk

Az új fürdőszobának sok tényezőnek kell lennie. A sarok végén a lakosság személyes preferenciái lesznek. A tulajdonosok büszkesége a drága díszítéssel és berendezési tárgyakkal, a pihenés és a pihenés helyével, ahol a családtagok sok időt töltenek, vagy csak az egyik technikai helyiség, ahol gyorsan zuhanyozhat.

A modern fürdőszoba többfunkciós szoba, amely jelentős mennyiségű egészségügyi felszerelést, készüléket és különleges bútorokat tartalmaz. Ez nem mindig volt így, így a szovjet időszakban fürdőszobák mérete és tipikus elrendezése nem felel meg a követelményeknek, sőt még az új épületekben sem tökéletesek és komoly változásokon mennek keresztül. Rendszerint az egyetlen módja annak, hogy egy nagyjavítást végezzenek, az újjáépítés, gyakran fürdő és WC kombinációval, és néha szükséges a fürdőszobának a folyosón vagy a konyhában történő növelése. Nem mindenki kényelmes, ha a kádat és a WC-t kombinálják, de ez a lehetőség sokkal nagyobb hasznosítható terület. Nem csoda, hogy az egy hálószobás apartmanokban ez az elrendezés az eredeti.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a hatályos jogszabályok szerint a partíciók átruházását össze kell hangolni az illetékes hatóságokkal.

További munkákhoz szükségünk lesz a jövőbeli helyiségek részletes tervére, egy vázlatra, amely bemutatja az összes egészségügyi berendezést, elektromos csatlakozást és bútorelemet. Részletesebben meg kell vizsgálnunk a fürdőszobai anyagok és berendezések piacát. A becsült méretű fürdőszobát választják ki a szükséges felszerelést. Gyakran ebben a szakaszban szükség van a helyiség méretének további kiigazítására.

A vízvezeték helyének kényelmi és funkcionalitásának tesztelése - valós méretben szimulálja a helyet. Találjon meg egy szabad helyet, amely nagyobb vagy hasonló lehet a fürdőszobához, rajzoljon vonalakat a jövő falaihoz és egy ajtót a padlón, majd vázlatosan illessze be a mosogató, a kád, a WC, a bidét, a mosógép, a szekrény körvonalait. Minden tételnek könnyen hozzáférhetőnek kell lennie.

Ha azzal szembesülsz, hogy nyilvánvalóan nincs elég hely, figyeld meg néhány módot a mentéshez:

 1. A fürdőkád és a véciszekrény fölött egy mosdókagyló is felszerelhető, különösen félig álló talppal.
 2. Gyakran előfordul, hogy bizonyos körülmények között a sarokfürdők, mosdókagylók és szekrények előnyösebbek.
 3. Akár 40 mm-t is elérhetünk úgy, hogy a szoba szélességét a fürdő hosszához hasonlóan alakítjuk ki, amely gyakorlatilag falakkal van felszerelve, majd csempével van lefektetve.
 4. Lapos kazán a WC-tartály felett.
 5. A leggyakrabban feltöltött mosógép néha jobban illeszkedik az általános rendszerbe, szélsőséges esetekben, fontolja meg a konyhában való elhelyezés lehetőségét.
 6. A bidét helyett egy kis higiénikus zuhanyt használjon a WC-tálhoz közel.
 7. Szereljen fel egy kis fűtött törölközőt a fürdőkádra.
 8. Használjon 600 mm-es bejárati ajtót vagy csúszó rendszert.
 9. Ügyeljen a zuhanyokra, amelyek nagyon kevés helyet foglalnak el.

A legjobb az egészben, ha megvásárolta az összes olyan elemet, amely a fürdőszobában lesz. Ahogy többször dolgozol, kapcsolatba kell lépnie velük, mérnie kell valamit, tisztázni kell. A munkák minden szakaszában történő megfelelő telepítéshez számos paramétert és jellemzőt kell figyelembe venni: tiszta méretek, a csatlakozás típusa, a lefolyóhelyek helye, a lábak és a rögzítők helye. Végső megoldásként végre meg kell határoznia a választékot, és meg kell tennie az összes szükséges mérést a boltban, rajzokat kell készítenie, és el kell távolítania a fénymásolatokat a termékek útleveléről.

Fontos, hogy milyen pénzeszközök álljanak készen erre a javításra. A fürdőhely javításának legmagasabb összege lehetővé teszi, hogy minőségileg elvégezze az összes tervezett munkát, csak a legjobb anyagokat és megbízható vízvezetékberendezéseket használja, vagyis hosszú távú befektetést hajtson végre. Az a tény, hogy parciális, kozmetikai javítások megpróbálásakor gyakran az ügyfélnek számos rejtett kiegészítő munkával, az összes kommunikáció cseréjével, a falak súlyos kiegyenlítésével vagy rekonstrukciójával kell foglalkoznia, és ennek következtében a becsült költségvetési idők növekedése.

De lehetséges a fürdőszobai minőségi javítás, ugyanakkor elkerülni a pénzügyi költségeken túlmenő költségeket

 1. Csökkentse a drága befejező anyagok mennyiségét. Például nem szükséges minden falat leplezni csempével, néhány helyen nedvességálló készítményekkel festeni a sima vagy texturált vakolatot.
 2. Ne vásároljon anyagot az "új gyűjteményekből", amelyek mindig drágábbak.
 3. Fókuszáljon a burkolólapok minőségére és szokatlan módjaira, nem pedig a gyártó hangos nevére és a divatos designra. A kisméretű cserépfelületekkel szembeni munka drágább, a nagyformátumok könnyebb és gyorsabbak. Ne használjon frizurákat és díszítéseket.
 4. Távolítsa el a felesleges lehetőségeket. Szüksége van egy rádióra és egy MP-3 lejátszóra a zuhanyzóban, egy toalett fényben és egy hidromasszázsban a fürdőszobában?
 5. Készítsen bútorokat, csempékkel bélelt, vagy ne használja, az előírt számú fülkékkel és polcokkal.
 6. Építsen egy zuhanykabinat egy speciális tálca körül, a drága hidrobox helyett.
 7. Alkalmazása padlózat vízvezeték-szerelt lehetőségek költség sokkal drágább.

Ne takarítson meg az egészségügyi berendezések és a befejező anyagok minőségét, ne vásároljon legolcsóbb ismeretlen márkákat. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a gyártó országában rendelkezik képviselettel, szolgáltató központokkal. Nagyon gyakori hiba a kis részletekkel kapcsolatos frusztrális hozzáállás. Ragasztók, tömítőanyagok, tömítések, tömítések, szűrők, szerelvények, béléscsövek - ezek a látszólag elhanyagolható anyagok és eszközök hatalmas szerepet játszanak a drága vízvezetékberendezések és a javítás tartósságának normális működésében. A magas páratartalmú helyiségekhez tervezett anyagok: védett lámpák és aljzatok, nedvességálló festékek és csemperagasztó, speciálisan impregnált fürdőszobai bútorok.

Ne mentség a munka minőségére. Ha lehetséges, hire szakemberek. Még akkor is, ha úgy döntesz, hogy saját maga elvégzi a javításokat, van bizonyos értelme bizonyos típusú munkáknak, amelyek nehézek számodra, például villanyszerelő, csőfektetés, burkolás, tapasztalt kézművesek meghívása. Ne felejtsd el a kellemetlen és időigényes szétszerelést nagy mennyiségű törmelék közelgő eltávolításával, itt is segítségre lehet szükség.

Tehát a vízvezeték és a befejező anyagok kiválasztása és megvásárlása, a vázlatok készen állnak - folytathatod. Ezután részletesen megvizsgáljuk a fürdőszoba teljes körű felújításának minden szakaszát, meghatározzuk a munka sorrendjét és sajátosságait.

leszerelés

Nagyszerű leszereléssel kezdődik minden, még a legjelentéktelenebb, fürdőszobai javítás is. Javasoljuk, hogy gondosan készítse el otthonát az ilyen típusú munkákhoz. Ez különösen nehéz és nagy jelentőséggel bír egy lakóházban: minden szobában el kell zárni az ajtókat, filmmel, borítóval és háztartási készülékekkel, polietilénnel.

Légy figyelmes. Komplex modern gázkazánok légszűrővel és érzékelőkkel nagyon érzékenyek a porlásra.

Ezenkívül kapcsolja ki a tápegységet, és kapcsolja ki a vizet a fürdőszobában. Hozjon ideiglenes burkolatot a vízmérőkből a hulladékanyagokból, hogy védje a hajótesteket és a tömítéseket. Készítsen elő egy jumpert a beszerelt fűtött törölközőtartó helyére. Szervezze például a konyhában egy csapot vízcsapolásra. Tegyen fel nagy mennyiségű szemétzsákot, határozza meg az ideiglenes tárolás helyét, gondoskodjon az exportról.

Mint mondtuk, még ha a fürdőszoba konfigurációja is változatlan marad, akkor jobb, ha eltávolítjuk a régi partíciókat olyan házakban, amelyeket régóta használnak. Rendszerint gyenge teherbírással, jelentős eltérésekkel a síkban, eltérések a függőlegesektől. Az ilyen falak összetett anyagból készülnek, amelynek nagy része nagyon káros azbeszt, és amelyet a legtöbb európai országban tilos használni. Gyakran a szovjet konstrukció házaiban kialakított fürdőszoba kabinként alakul ki, szétszerelve, további hasznos területet és a mennyezet magasságát.

A régi vízvezeték szerelvények lebontása után fontos, hogy a szennyvízcsatornák megbízhatóan záródjanak, hogy megakadályozzák a nagy részecskék törmeléket és idegen tárgyakat. Általában egy gyári dugót használnak, vagy egy szorosan hengerelt rongyot köt össze, amelyhez kötődik a csőbe. A házi dugót elsősorban a felszállóhely cseréjekor használják.

Néha az esztrich szétszerelésénél lyukak keletkeznek a padlók közötti emelõk közelében, ezért jobb, ha ilyen helyeket elõzetesen enyhítenek, vagy gyorsan cserélik ki.

Ha még mindig elhagyja a mólót, le kell ütni a régi cserépet, tisztítani a falakat a megoldás maradványaitól, olajfestékkel, nabelyával.

Egy fürdőszoba egy új épületben. A beton szellőzőcsatornától balra levő gipsz-fal túlságosan vékony a forgácsoláshoz, helyette egy tégla kerül. Munka van a felújításnál, az esztrich szétszerelésénél.

Új partíciókat készítünk

A leginkább működőképes és egyszerűen gyártható, a mi szempontunk szerint a falak, nedvességálló gipszkartonból készülnek. Könnyűek, kiváló teljesítményük, nagy változékonyságuk. A profilok szélességével és a gipszkarton rétegek számával történő manipulálásával bármilyen vastagságú és alakú szerkezetet alakíthat ki. A belsõ üregek miatt könnyen elhelyezhet egy jó hangszigetelést és minden kommunikációt, amelyek közül sok van a modern fürdőszobában. A gipszkarton válaszfalak nagyon megbízhatóak és tartósak, képesek legyűrni a legnehezebb vízvezeték szerelvényeket is.

A keret elrendezésének elkészítésekor vegye figyelembe a gipszkarton, a ragasztó és a csempe vastagságát, különösen, ha a fürdőt falról falra szerelik. Pontosan kiszámolja a rétegekből álló befejező padló magasságát: vízszigetelés, esztrich, ragasztó, csempe - ez segít a kívánt magasságú ajtó kialakításában. Egy másik figyelmeztetés: a fürdőszobában lévő ajtó gyakran eltolódik az egyik falhoz, de egy kicsi "vállat" kell kialakítania egy legalább 40-50 mm széles sarokban, amelyen a befizetést csatolni fogják.

Több, mint más helyiségekben fontos, hogy a fürdőszoba falai egymásra néznek. Bár természetesen vannak olyan lehetőségek is, amelyekben a válaszfalak a sugár mentén helyezkednek el, vagy például a 45 ° -kal a fő falakig, általában ajtókkal ellátott falak.

Figyelem! A falak telepítésénél, az átló átméretezésénél és összehasonlításánál egy téglalap alakú helyiségben egyenlőnek kell lennie.

A válaszfalak vázát először gipszkarton varrja ki a fürdőszobából, majd a kommunikáció lefektetése után - kívülről. Így a fal belső térében akadálytalanul hozzáférhetünk a munkához, ugyanakkor világos síkokkal rendelkezünk, amelyek tekintetében a vízellátó szerelvények és csatornák ki vannak téve. Ezen kívül nagyon kényelmesek közvetlenül a GCR-hez.

Egyes szerelvények rögzítésének megbízhatósága miatt a keretet beágyazott elemekkel kell erősíteni. A mosogatókötél helyén egy kazán, egy nagy, fűtött törülközőtartó, kis nedvességálló rétegelt lemeze van a CW állványok síkjában. Ezek kombinálva vannak mind a gipszkarton profiljaihoz, mind a lapok hátoldalához. Amint látja, ismét a vízvezeték pontos helyére kell hivatkoznunk az alaprajzra.

By the way, most, hogy a fürdőszobai falak gipszkartonra vannak burkolva, érdemes rájuk vonni az összes szaniterberendezés és bútorelemek és kiegészítők körvonalát. Nem lesz felesleges most rajzolni a kerámia burkolólapok teljes elrendezését. Ezen adatok alapján kommunikációs kábelezést végzünk, csatlakoztatjuk a kimenetet a csatlakozáshoz.

A téglaszerkezeteket ki kell egyenlíteni vagy újra kell vakolnia cementhabarcsokkal, így a csövek és huzalok hornyai maradnak. Javasoljuk, hogy a sima betonfelületeket előzetesen kezeljük egy kvarc-homokot tartalmazó alapozóval.

Téglafal elválasztja a mester és a vendég fürdőszobáját. Nagy súlyt fog hordani: egy dupla mosdót építenek be ezen az oldalon, és a hátoldalon egy szerelt vécécsésze van felszerelve. A kép még mindig laza kimeneteket és a meleg és hideg víz ágait mutatja be.

Szennyvíz a fürdőszobában

A készülék szennyvize a fürdőszobában a vízvezeték szerelése előtt készül. Az a tény, hogy a szennyvíz eltávolítása érdekében az egészségügyi berendezés lejtőjét a felemelőhöz kell szervezni, míg a vízellátás nyomás alatt van, és a lefektetés módja gyakorlatilag nem korlátozódik semmire. Gyakran a csatornahálózat lejtésének biztosítására a padlóban, az esztrich öntése előtt kerülnek végrehajtásra.

A polimer szennyvízcsövekkel végzett munka jellemzői

A polimer szennyvízcsövek kiváló teljesítményt nyújtanak. Könnyűek; nem esik elektromos és kémiai korróziónak; lúgokkal, savakkal és sókkal szemben ellenálló. Emellett a polimer csövek hatalmas számú alakos részből állnak. Rendelkezésre állnak több, 3-tól 10-ig terjedő méretben minden tételhez. A velük történő munkavégzés nagyon egyszerű.

Az öntöttvas csöveket nagyon nagy megbízhatóság jellemzi, de számos okból egyre kevesebbet használnak.

A 110 mm-es átmérőjű csöveket állványok és WC-k, 50 mm-es fürdőkád és zuhanyozás rendezésére használják, a 32. vagy 40. cső mosogatógéphez és egy mosdókagylóhoz alkalmas.

Gyűjtse össze a szennyvízcsatornákat, és az egészségügyi berendezések felé haladjon, a foglalatokat az áramlás irányába kell irányítani. Mint mondtuk, feltétlenül legalább 4% -os lejtést kell biztosítani az öntöttvas és 1,5% a polimerek esetében (ezt a különbséget az ilyen anyagokból készült csövek belső felületének érdessége határozza meg).

A műanyag csöveket egy csiszológép vágja le, és egy kicés kúpos perem szélénél fogva eltávolodik, hasonlóan a gyárhoz. Simítsa le, csiszoljon apró csiszolópapírral; a szabálytalanságok és a sorja jelenléte elfogadhatatlan.

Javasoljuk, hogy először szerelje össze és szerelje fel a szennyvízcsöveket gumitömítések és mandzsetták nélkül. Az a tény, hogy néha gyűrűs csövek, különösen 110 mm átmérőjűek, még kenőanyag jelenlétében is, nagyon nehéz szétszerelni. Az összeszerelő helyiségbe történő beszerelés után az összes tömítés a helyükön van felszerelve, és a vízelvezető rendszer "tiszta".

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a megakadályozatlan hőtágulás biztosítása érdekében kb. 8-10 mm-es rést kell hagyni a bemeneti cső vége és az aljzat alja között.

Csatlakoztassa a műanyag szennyvízelemeket, a gumi tömítéseket vagy a csővégek végeit szilikonnal, glicerinnel és szappanos vízzel. Ez megkönnyíti a felszerelést, és megvédi a gyűrűket a sérüléstől és elmozdulástól. Óvatosan ellenőrizze a tömítőgyűrű és az aljzat tömítettségét.

Vigyázzon, hogy a csövek tengelyeinek egybeesése csatlakozik, bár kisebb eltérések megengedettek, a pecsét deformálása nélkül.

Ha a csövet derékszöggel forgatja, lehetőség szerint két könyökét 45 fokkal helyettesítse 90 fok helyett. A ferde pólókat kedveli téglalap alakú pólók fölött.

Teljesen össze kell szerelni a csövet, biztonságosan rögzítse az összes csövet. A kültéri teljesítményhez, például az emelőhöz, a standard bilincsek tökéletesek. A tégla- vagy gipszkarton válaszfalaiban a csöveket rögzítőhabos helyeken lehet rögzíteni.

Minden végcsatlakozót dugóval kell lezárni, mert még nincs telepítve szaniterek és szifonok - nincs vízzár és szagok könnyen beléphetnek a helyiségbe.

Egy másik árnyalat, amelyre figyelmet kell fordítani, a hangszigetelés. A műanyag csövek vékonyfalúak és ezért jól hangzanak. Javasoljuk, hogy óvatosan átfedje a polimer réteget ásványgyapot lemezekkel, különösen akkor, ha lakása a magas épületek alsó szintjén található. A vízszintes, hosszú vízszintes vízelvezető csatornát is a vécéig kell elhelyezni, amely elegendő távolságban helyezkedik el a felszállóktól, majd egy doboz gipszkartonra lesznek varrva.

A csatorna csengetése dugóval van lezárva. A fõ felett 50 mm-es csõvel van ellátva. Az ötödik cső a gépen jobbra fordul a mosógéphez és a mosdóhoz. A falakra vonatkozó megállapítások pontos telepítéséhez gipszkartonokat állítottak elő.

A kimenet elhelyezése

A kád vagy zuhanyzó szennyvízkivezetését függőlegesen kell elhelyezni, a kész padló síkjával egy síkban az aljzat peremével. Ellenkező esetben problémák léphetnek fel a lefolyó csatlakoztatásával. A szifon felszerelése során okozott néhány kellemetlenség véletlen egybeesést okoz a szaniterberendezés és a szennyvízcsatorna leeresztőnyílása mentén, javasoljuk a 150-200 mm-es eltolódást. Az elállási pont helyének meghatározásakor ügyeljen arra, hogy a kabin vagy a kád lábai ne essenek erre a helyre.

A vízelvezetés típusától függően a WC-csésze összekötésére szolgáló aljzat a padlóba vagy a falra kerül, pontosabban a doboz függőleges felületén. Itt meg kell határozni a tengelyek és magasságok egyértelmű egybeesését. Ehhez:

 • a kész padló magassága a béléssel
 • helyezze a WC-t a tervezési helyre,
 • gyűjtse össze a csatornákat,
 • csatlakoztassa a WC-t megfelelő térdével, széles mandzsettagombokkal (ABU),
 • rögzítse a csöveket a kívánt helyzetbe, a csengőt a helyén - a mosdó eltávolítható.

A szerelt WC-vel kapcsolatos következtetést a létesítmény felszerelése után kell meghatározni, az egészségügyi berendezések gyártójának ajánlásaival összhangban.

A csuklós vízvezeték kialakítása jelentősen kiugrik a bázisból. A fenti keretprofilok maximális nyomáson vannak felszerelve. Kap egy funkcionális polcot a fal teljes hosszában.

Annak érdekében, hogy a csövet a mosdókagylóhoz megfelelően csatlakoztatni lehessen, a szifon felszereléséhez és lehetőleg keverővel kell felszerelni, hogy elhelyezni a beépítési helyre, és a kilépési pont megfelelő jelét meg lehessen tenni. Győződjön meg róla, hogy a csatorna és a szifon aljzata a szerelés során átfedi a félpótkát. Szintén nagyon óvatosan ki kell számolnia a mosdókagyló elhelyezésének helyét egy szekrénnyel, amelyen belül a helyet fiókok és válaszfalak korlátozzák.

A legtöbb mosógépgyártó javasolja, hogy legalább 60 cm-es lefolyó lyuk legyen a tiszta padlószinttől. Tegye félre, mondjuk, 5-10 cm-re a gép oldalfalától.

Szükséges a tároló vízmelegítő vízelvezetésének megszervezése. Ebből a célból egy 32 mm átmérőjű csövet szállítanak a meleg és hideg víz kimenetek számított magasságához, lehetőleg egy sorban velük. Ezt követően behelyezzük egy vékony PVC csövet, amely a kazán biztonsági szelepéből érkezik. Jobb, ha van lehetőség a fő vízelvezető cső hidraulikus reteszelésére, pl. Egy póló segítségével, hogy összekapcsolódjon a mosdókagylóval.

Csatorna felújító csere

Az öntöttvas csatorna felújító műanyaggal történő cseréje nagyon bonyolult és időigényes, de gyakran egyszerűen elkerülhetetlen. Rendszerint mindez egy helytelen, túl magas, rögzített "fő" pólóval kezdődik, amelyre szükség van. Vagy ha vannak szivárgások, repedések, forgácsolt öntöttvas. Más esetekben a felcserélés megváltoztatása csak akkor van értelme, ha az új anyag kívül esik a lakásán. Ehhez engedélyt kell kapnia arra, hogy a szomszédok felső határában dolgozzon, ami nem mindig lehetséges. A helyzet leginkább könnyebb, ha a legfelső emeleten tartózkodik, vagy ha a szomszédos apartmanok felszállása már megváltozott, és a műanyag jön be.

Mielőtt elkezdené ezt a munkát, kérje a szomszédait a felszálló tetején egy ideig, hogy ne használja a vizet, de még mindig érdemes, ha esetleg egy pár üres vödörre raktál. A legkisebb torlódás szennyvíz 10-15 óra, ebben az időszakban csak kell megbirkózni.

 • a szükséges hosszúságú és átmérőjű csövek (110 mm),
 • bővítőaljzat
 • a kívánt szöggel ellátott pólus, lehetőleg 50 mm-es átmérőjű,
 • gumi mandzsetta műanyag cső nyomására öntöttvas csatlakozóba,
 • átmeneti mandzsetta a műanyag csengő felállítására a vágott öntöttvas vasaló felső részén,
 • különböző könyökök különböző szögűek, hogy összehangolják vagy nyomja a csövet a falhoz.

Az első lépés egy 150 mm hosszú öntöttvas cső egy darabjának vágása. Ehhez az őrlőnek a legösszetettebb vágásokat kell végrehajtania, rendszerint a felszálló közepén. Ezután az ékket a vágásokba ütközzük, kapcsoljuk ki és távolítsuk el a csőszakaszt - a felszálló két részre oszlik.

Most a felső rész a mennyezet alatt helyezkedik el a műanyag csatlakozó hosszának megfelelő távolsággal, vagy teljesen a legközelebbi műanyag csőhöz. Az öntöttvas széle legyen sima és szigorúan merőleges a felszálló irányára, a csiszoló köszörű kerék letekercsel. Jobb, ha ezt az eljárást több lépcsőben végezzük el: durva vágás tíz centiméterrel a főtől - a cső eltávolítása - hiányos fő vágás - technikai ablak gyártása - végleges csiszolás a csőben - levágás eltávolítása.

A cső alsó részét, a fő téttel együtt, enyhe zuhanással távolítják el, miután a mennyezet aljzatát lefedték. A keskeny horony egy fémfűrészlap, egy régi csavarhúzó vagy más hasonló eszköz segítségével törlődik. Nagyon kényelmes a perforátor széles fúrólyukának tisztítása drót üzemmódban, vékony fúró nélkül, forrasztás nélkül.

Kénes töltőfúvóka fúvókával égett ki. Ez az egyik olyan összetett művelet, amelyhez gyakorlati tapasztalatra van szüksége - jobb, ha kapcsolatba léphet a szakértőkkel.

A felszálló telepítése a fő téma telepítésével kezdődik. Miután a műanyag felszálló felső része fel van szerelve, amelyen egy kompenzáló csatlakozó helyezkedik el, amíg le nem áll. Ezután a műanyag csövet a mérethez igazítják - a tágulási aljzat teljesen felfelé tolva, minimális rés legyen a cső felső széle között. Annak érdekében, hogy végül összeszereljük a felemelő összes részletét, egyszerűen "toljuk" a kompenzátorot egy hosszú cső harangjába.

A felszálló alsó része teljesen felújított. Egy kompenzáló kuplungot és egy egyenes pólót látunk. Egy másik, a ferde ötvenes ágkal rendelkező pólus még alacsonyabb, 50 mm-es csővel van ellátva, ami a fürdőből való leeresztést biztosít.

A felszedés kezdeti összeszerelését készítsük el a tömítések nélkül, az alkatrészek felszerelése után szétszereljük a szerkezetet, szereljük fel újra a rögzítő bilincseket, már gumi gyűrűkkel, összeszereljük az összes elemet, rögzítsük a csöveket.

Figyelem! A szerkezeti elemek elmozdulásának megakadályozása érdekében a felszálló felső részét a hozzá tartozó aljzat alatt egy gallérral kell rögzíteni. Egy másik kapocs ugyanazon csőre, a tágulási cső felső szélén.

Vízvezeték a fürdőszobában

Napjainkban a műanyag, fém-műanyag, rézcsövek és szerelvények leggyakrabban víz elosztására szolgálnak a fürdőszobában. Több okból a "forrasztott" műanyag vízvezeték vált a legelterjedtebbé. Nem felsoroljuk az anyag minden előnyét, csak azt jegyezzük meg, hogy az ügyfelek és építők ilyen preferenciája nem indokolatlan.

Hol legyen a kimenet

Tehát minden egészségügyi berendezést vízzel kell táplálnunk. A csatlakoztatott kimenet típusától függően mindegyiknek szigorúan meghatározott helyen kell lennie. Ez általában ½ inch-es - MRI, ritkábban MRN - csavarmenetes kombinált hüvely.

A falcsap telepítéséhez a fürdőszobában két darab menetes csatlakozót vagy speciális készletet használjon. A tengely mentén lévő szerelvények közötti távolságnak 150 mm-nek kell lennie, természetesen ugyanazon a vonalon kell elhelyezni, szigorúan vízszintesen. A fürdõhöz viszonyított azonnali helyszínt a kialakítás, a keverõtípus, a csempe varratok határozzák meg. Néha a keverő a fürdőre van szerelve, majd a kimenetet az oldalán kell felszerelni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a keverő rugalmas tömlői elérik a menetes csatlakozókat, miközben a kimenetnek nem szabad átfedni a fürdőzáró elemekkel, dekorációs képernyővel vagy egyéb elemekkel.

A hideg vizet a padlóról kb. 20 cm-re szállítják a tartályba, függetlenül attól, hogy a takarmánynyílás a kerámiában, alul vagy fent van-e elhelyezve. Az MRV-t kissé távolabb kell elhelyezni a függőleges vonaltól, amely egybeesik a tartály szélével. Mindenesetre viszonylag szabad helynek kell lennie, jó hozzáféréssel, egy daru felszerelése és egy vízbevezető tömlő szerelve. Néha van egy pont a WC mellett a higiénikus zuhany csatlakoztatásához, amely esetben külön menetes csatlakozásra van szükség.

A mosdókagyló hideg és forró vízének elkészítésekor a lehető legkisebbre kell helyezni, hogy a megfelelő csapok könnyen elrejthetők a félpótkocsiban vagy az éjjeliszekrényben. Általában néhány centiméterrel a csatorna felett helyezkednek el egymástól körülbelül 100 mm távolságra. Javasoljuk, hogy a mosogatóba szerelt szifonnal és egy teljesen összeszerelt keverővel szereljük fel.

A keverő csatlakoztatásához használt képkimeneten itt egy helyet biztosít a vízbevitelhez. A profilokon lévő menetes csatlakozások helyes elhelyezéséhez ideiglenesen varrunk egy gipszkarton szalagot. Az MRV a síkon túlnyúlik, és utána lesznek a csempe. A pólón keresztül látjuk a hideg víz eltávolítását, majd a cső a mosógépet áram alá helyezte.

MRI, hogy csatlakoztassa a mosógépet és a lefolyóaljzatot, azt javasoljuk, hogy távolodjon el a testétől, mert feltétlenül szükség van egy csaptelep, talán sószűrő készítésére. Gyönyörű és működőképes lesz, ha a szennyvíz és a vízellátó vezeték ugyanazon a függőleges vonal mentén helyezkedik el, elegendő távolságot kell elhelyezni ahhoz, hogy dekoratív csészéket telepítsenek.

A kazán forró és hideg vízcsatlakozásai egymástól 100 mm-re vannak elhelyezve. Függetlenül attól, hogy mely csövek használhatók a csatlakoztatás látható részének megvalósításához, javasoljuk, hogy összeszerelje a teljes szerelési szerkezetet, beleértve a csapokat, a visszacsapó szelepet, a hosszabbítókábeleket, a levehető és a sarokkötéseket a vízmelegítő csöveken. Csak akkor, ha megpróbálja a kazánt a telepítési oldalon, meg tudja határozni a következtetések pontos helyét.

Néhány praktikus tipp a vízvezeték szereléséhez

A leginkább ajánlott szekvenciális összekötési sémát használni a szaniter felszerelésekkel ellátott pólókkal a víz elosztására a fürdőszobában, bár csoportos, gyűrűs és kollektoros rendszereket is használnak. Általában a fürdőszobában vannak a meleg és hideg víz felszállóik, ezért pontosan ebben a helyiségben gyakran vannak vízmérők és szűrők. Leggyakrabban ilyen mintákat varrnak be a gipszkarton dobozaiba, ahol az ellenőrző nyílások vannak. Helyezze őket a lehető legkisebbre, de olyan módon, hogy szabadon hozzáférhetőek legyenek. Indítsa el a vízvezeték szerelési munkáját a meglehetősen összetett telepítéssel.

Egy 20 mm-es külső átmérőjű műanyag cső nagyobb, mint elegendő ahhoz, hogy a fürdő vízellátását megszervezze.

Hidegvíz esetén használja a PN16 üzemi nyomás jelölésére szolgáló csöveket a melegvízhez - PN20.

A csöveket és szerelvényeket csak egy gyártó használhatja.

A forrasztóanyagnak teljesen működőnek és tisztának kell lennie működés közben.

Azt ajánljuk, hogy a főnök a csöveket egy asszisztenssel együtt forraszthassa: egy ember forrasztópisztollyal rendelkezik, a másik hevíti és összeköti az alkatrészeket.

Vízszintes szakaszokon hideg vízcsövön keresztül forró vízvezetéket kell vezetni, különben kondenzáció keletkezhet. Szélsőséges esetben használjon habos polietilén hőszigetelőt.

A legtöbb egészségügyi berendezés és csaptelep kimenetei az európai szabványoknak megfelelően vannak elrendezve a következők szerint: bal oldalon forró víz, a jobb oldalon hideg.

Húzzon rajta a falra és a padlóra egy csővezeték rajzát, amely bemutatja az összes szerelvényt: könyökök, csatlakozók, pólók.

A munka kényelme érdekében először forrasztja le a hideg víz ágát, majd haladjon forró vízzel.

Indítsa el az egyes ágak összeszerelését a felszállóktól, előre meghatározza, hogy hol tartja az utolsó kapcsolatot. Kényelmes helynek kell lennie, jó csővezetéssel.

Jól érdemes forrasztani a súly néhány apró részét, és már nagyobb méretű elemeket - a falon.

Helyezze a menetes tengelykapcsolókat szigorúan merőlegesen a falak síkjára, különben a csapok lesüllyednek. Kicsiknek kell lennie a durva felület felett, de legfeljebb a csempe vagy más befejeződés vastagságában.

Biztonságosan rögzítse az RTM-t a fő falakra dugókkal és további vakolással. Gipszkartonhoz speciális kötőelemekkel rendelkező csatlakozók vannak.

A vízellátó rendszer összeszerelésének végén nyomja le a rendszert. Helyezzen be dugókat minden csapra. Ha a forró víz nem központosított, csatlakoztasson egy jumpert a hideg víz ágához bárhol. Nyissa ki a "közös" csapot, töltse fel a csöveket vízzel. Ellenőrizze az összes csatlakozást szivárgás esetén. A dugókat kissé engedje el, győződjön meg róla, hogy a víz minden pontra jön.

Olyan lesz, mint egy fürdőszoba a berendezés telepítésének szakaszában.

Miután ellenőrizte a csöveket, beágyazható a hornyokba, és dobozba varrva. A fürdőhely javításának következő lépései:

 • padló berendezés
 • kábelezés telepítése
 • szellőzés szervezése
 • cserép
 • felfüggesztett mennyezet felszerelése
 • egészségügyi felszerelés felszerelése,
 • tartozékok beszerelése.

Turischev Anton, rmnt.ru
Fotó: Dmitry Malakhai