Legfontosabb > Csapok

Melyik fürdőt választja: akril, acél vagy öntöttvas?

Acél, öntöttvas és akril - ezek az anyagok az utóbbi években a legnépszerűbbek a fürdők gyártásához. Mindegyiküknek saját előnyei vannak, és nem hátrányok nélkül.

A megválasztásnál figyelembe kell venni minden árnyalatot, mert a fürdőt tíz évente egyszer vásárolják meg. Mi lesz a többi benne attól függ, hogy a döntés született a vásárláskor. Az öntöttvas modellek továbbra is a teljesítmény, az acél - az alacsony árak, az akril - szépség referenciapontjai maradnak.

Tehát melyik fürdőt választja: akril, acél vagy öntöttvas? Melyik anyag alkalmas minden egyes felhasználó számára? Mit kell figyelembe venni a választás során?

Öntöttvas fürdők: a hosszú távú népszerűség okai

Az új anyagok és technológiák megjelenése ellenére az öntöttvas fürdők nem veszítenek földet az egészségügyi berendezések piacán.

A modern fürdők piacának egyik előnye a különféle kiegészítő funkcióknak megfelelő modellek kiválasztása. A víz-, aero-masszázs és egyéb beépített funkciójú fürdők bármilyen anyagból készülhetnek.

Leggyakrabban ezek klasszikus formák - téglalap alakúak vagy oválisak. Az öntöttvas messze van a legtöbb műanyagból, és nehéz összetett képzett termékeket bonyolítani.

A kész fürdő felületét tartós zománc borítja. Megvédi az anyagot a víz, a hőmérséklet, az agresszív kémia negatív hatásaitól. A bevonatot különleges infravörös sütőben szárítjuk, hogy megerõsítsük és hibátlan megjelenést biztosítsunk.

Annak ellenére, hogy az öntöttvas vasalat különböző formákban nem különbözik egymástól, gyönyörű kerek, ovális modellek vannak, kellemes görbékkel. A fürdőt színes zománc is megtalálhatja. Ezek a modellek általában sokkal drágábbak, mint általában. A standard fürdőkádak négyszögletes tartályok formájában állnak rendelkezésre, amelyek egy vagy két kúp alakúak a fürdéshez. Előnyük elfogadható ár.

Az öntöttvas fürdők fő előnyei a következők:

 • Nagy erő. Az anyag nem hajlik meg, nem reped, jól ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek. A bevonat nem érzékeny a forró vízre.
 • A deformációval szembeni ellenállás. Az öntöttvas jobb, mint más anyagok, amelyek ellenállnak a sokkoknak és a nehéz tárgyaknak.
 • Megnövelt tartósság. Az öntöttvas modelljei 10-20 évig tarthatnak. Ugyanakkor elveszítik megjelenésüket, de tulajdonságaik nem változnak.
 • Jó hő kapacitás. Öntöttvas fürdőben a víz sokkal lassabban hűl le, mint az acélban. És mégis akril ilyen szempontból praktikusabb.
 • A bevonat felújításának lehetősége. A zománc károsodása esetén bármikor felveheti a kapcsolatot a helyreállításban részt vevő szakemberekkel. Kényelmes megjelenést kölcsönöznek a fürdőnek, és az új bevonat költségei eléggé elfogadhatók.

A öntöttvas nagy szilárdságú és merev. Ennek következtében az elkészített termékek nem változnak az alakzathoz és nem hajlamosak. A fürdők falvastagsága 6-8 mm. Ezek olyan erős struktúrák, amelyek nem "járnak" a test testének súlya alatt, és nem térnek el idővel. Nagy tömeg és merevség garantálja a fürdő stabilitását minden körülmények között. A telepítés során nincs szükség kiegészítő támasztékokra a szerkezet megerősítése érdekében, stabil.

Az öntöttvas fürdő helyreállítása során különböző módokon alkalmazták. A választás a tulajdonos költségvetésétől és preferenciáitól függ. Helyreállíthatja a zománcburkolatot, felszerelheti az akril bélést vagy használhatja a töltőfürdő technológiáját. A zománc felújítása a legkevésbé fog kerülni. Ehhez a fürdőt tiszta, zsírtalanították és speciális kompozícióval bevonták. A helyreállítás akrilokkal - folyadék vagy betét segítségével - majdnem ugyanazt a pénzt fogja fizetni, mint az új akril fürdő

A korróziógátló bevonat védi a terméket, és a zománc mély, kellemes fényt biztosít. A megfelelő gondossággal gazdag színek és fényesek sok évig fennmaradnak. A zománc sima felületű, pórusokat nem tartalmaz, így nem pazarolódik fel és tisztít.

Az öntöttvas fürdő gondozása érdekében bármilyen tisztítószert és mosószert használhat. A csiszoló részecskék eltakarják a lerakódásokat és a szennyeződést a bevonat károsítása nélkül, de a gyártók még mindig nem ajánlják a túlzottan agresszív vegyszereket és a fürdősápoláshoz használt erős csiszolóanyagokat.

Az öntöttvas fürdő egyik előnye az alacsony zajszint, amikor vízbe öntik. A akril, acél vagy öntöttvas választásakor figyelembe kell venni, hogy az akril még kevésbé "zajos", de az acél nagyon hangos és kemény hangokat ad, amikor vízsugarak esnek a felületre.

Az öntöttvas kádak gyártói különféle kiegészítő funkciókkal rendelkeznek a vásárlók kényelme érdekében. Így az értékesítés során a fürdőkád különleges csúszásgátló bevonattal, fogantyúkkal, valamint hidromasszázs berendezésekkel van felszerelve. A választék széles, még a nagyon igényes ügyfelek is képesek lesznek kiválasztani a megfelelő modellt.

Az öntöttvas modellek két vagy négy fogantyúval is felszerelhetők a fürdőző fürdésének biztonsága érdekében. A további jellemzők közül a leggyakrabban a hidromasszázs. Ez egy nagyszerű lehetőség azok számára, akik szeretik a pihentető kezeléseket. Gyakran a hidromasszázs fürdő veszi igénybe azokat a gyerekeket, akik szeretnek játszani a vízben

Az öntöttvas fürdő minden előnyével fokozatosan az akril helyettesíti őket. Miért? Mivel az öntöttvasnak hátrányai vannak, amelyek nem jellemzőek az akrilra. Öntöttvas modellek nagyon nehéz. Még a viszonylag vékony falú modern modellek is körülbelül 120 kg súlyúak. Ez nehézséget okoz a termék szállítása során, különösen ha magas padlóra kell felemelni. Ez azonban összeegyeztethető, mivel a fürdõt néhányévente vásárolják. Azonban vannak más hátrányai is - a magas költségek, és nem a legnagyobb választék a design.

A vevőnek nehéz döntést kell hoznia: esztétikum vagy tartósság a megjelenés rovására. A formanyomtatványok régóta kifogytak a divatból, nem mindenki szereti őket, és nem mindig illeszkedik a fürdőszobák belsejébe.

Gyönyörű öntöttvas vízvezeték - sok pénz. Ha a vevő készen áll ilyen kiadásokra, javasolhatjuk a legjobb európai márkák - a Roca, Jacob, a piacon jól megalapozott gyártók modelljeit. Ha kedves alakú modellt szeretne, akkor jobb választás az akril javára.

Vannak külön és beépített fürdők. Az első drágább és szebb, a második praktikusabb, mert Alkalmas szerény méretű fürdőszobákhoz. A márkás, öntöttvas öntöttvas kádak gyakran nagyon szépek, de telepítésükhöz sok helyre van szükség, és maguk a termékek költsége többszörösen magasabb, mint a hagyományos öntöttvas vagy akril ár

Acél fürdők: előnyök és hátrányok

Az akril fürdők megjelenése előtt az acélmodellek voltak az egyetlen alternatíva az öntöttvas számára. Napjainkban a vasat és az akrilt gyakran hasonlítják össze, elfelejtve az acélt. Azonban ez az anyagnak megvannak a maga előnyei, és az acél fürdõ jó választás lehet sok vásárló számára. Mire jó?

A fő előny az alacsony ár. A vízvezetékköltség néha döntő fontosságú a korlátozott költségvetéssel rendelkező vásárlók számára. Az acél ebben az esetben nincs versenyben. De ez nem az egyetlen előny. Az acél fürdők ilyen tulajdonságai értékesek:

 • Könnyedség. A nehéz öntöttvashoz képest az acél 4-szer könnyebb. Ez az előny képes értékelni mindazokat, akiknek át kellett szállítaniuk és telepíteniük egy öntöttvas modellt.
 • Hygiene. A baktériumok nem tenyésztik az acélfürdő felszínén. A fényes felület könnyen tisztítható szennyeződéstől és törmeléktől.
 • Tartós bevonat. A gyártók gondoskodnak a zománcok minőségéről. Nem reped, és nem reped, amikor a hőmérséklet csökken.
 • A sebesség felmelegedése. Minden fémfürdő hideg, amíg meleg, és csak az akril felületek kellemes az érintés. Az acél gyorsan felmelegszik, ami nagyon értékes, ha a gyerekek fürödnek a fürdőszobában.
 • Design. Az acél sokkal műanyagabb, mint az öntöttvas, így a fürdők alakja bármi lehet. Nagyon eredeti bonyolult formák vannak. Néhányat két ember számára terveztek. Figyelembe véve, hogy a zománc nem sárgul, és hosszú ideig megőrzi eredeti megjelenését, az acélfürdő jó választás lehet a nem díszített fürdőszobában.

Az ilyen fürdőkád egyszerű felszerelését csak néhány fenntartással lehet megemlíteni. Az acélfürdő maga kb. 40 kg-ot tesz lehetővé, amellyel önállóan telepíthető.

Másrészt további rögzítőelemeket igényel a stabilitás érdekében, ezért jobb, ha olyan személyt telepít, aki rendelkezik a szükséges készségekkel.

A hagyományos, olcsó acél fürdők ovális alakúak, fehér fényű zománcfényűek. De talál egy nagyon eredeti esztétikai modellt. Az anyag műanyag, ami jelentősen bővíti a tervezési lehetőségeket. A nem rendes formák és színek fürdőinek költsége magasabb, mint a hagyományos, de még mindig olcsóbbak, mint az akril analógok

Az acél fürdők minden tulajdonságával gyengébb öntöttvas és akril. Ennek az oka a hibák:

 • Vékony falak. Az olcsó fürdő kiválasztása során a vásárlók gyakran elfelejtik, az ár csökken a vékony falak és az alacsony szilárdság miatt. Minél vékonyabb a fal, annál kevésbé stabil a termék, annál inkább deformálódik. Ez zománcokhoz és repedésekhez vezet a zománcban. A vastag falú modellek sokkal drágábbak. A kényelmes és hosszú távú működés érdekében érdemes egy fürdőt választani, amelynek falvastagsága legalább 3 mm.
 • Alacsony hőteljesítmény. Ez előnyös a fürdő fűtési sebességénél, de a víz gyorsabban hűl. A hosszú vízkezelések rajongói folyamatosan forró vizet adnak annak érdekében, hogy ne fürödjenek a fürdés közben.
 • Jellemzők telepítés és gondozás. A fürdõhöz stabil volt, egy speciális kerethez van csatolva. Ügyeljen a földre. A tisztításhoz jobb, ha a termékeket csiszolószemcsék nélkül választják ki, mivel fennáll a zománc károsodásának veszélye.

By the way, egyesek még mindig panaszkodnak a zaj, amikor beírják a vizet. A nagy zajú anyagok kényelmetlenséget okoznak. Ennek csökkentése érdekében az alsó hangszigetelés speciális betétekkel történik. De még a hangszigetelő betéteknél is, az acélkád keményebb hangokat ad, mint egy öntöttvas.

Az acél fürdők kialakítása nagyon változatos. A 90x60 cm-es könnyű modellek ideálisak kis fürdőszobákhoz. Vannak még nagyok is - akár 200x80 cm-esek is, amelyek teljes hosszában nyújthatók. Népszerű lakóterek, amelyekben a gyermekek, a fogyatékkal élők és az idősek kényelmesen fürödhetnek, anélkül, hogy kárt okoznának neki

Akril modellek: mítoszok és valóság

Az akrilfürdőkről nagyon kétértelmű megjegyzések találhatók. Egyes vevők nagyon boldogok ezzel a vásárlással, mások akciót kímélnek a törékenységért, és továbbra is meg vannak győződve arról, hogy akril modelleket csak a legszélsőségesebb esetben helyeznek el, ha más lehetőségek egyszerűen nem illenek bele.

Miért olyan más a véleményük? Ez nagymértékben függ a vízvezeték szerelvények minőségétől. A gyártók szégyentelen reklámozása, akik nem említik termékeik hiányosságait és illúziókat hoznak létre a fogyasztókkal, jelentős szerepet játszottak az ügyfelek csalódásában. Pontosan mi az akril fürdő?

A tervező akril fürdők csodálatosak a belső terekben. Nagyon nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy érdekes modellt vásároljanak anélkül, hogy figyelembe vennék a műszaki jellemzőket. Azonban óvatosság még mindig megéri. Amikor vásárol, meg kell találni a vastagsága a falak a fürdő, győződjön meg róla, hogy a felület nincsenek hibák.

Az akril egy műanyag polimer, amelyből öntött és extrudált fürdők készülnek. A termék felületét epoxigyantával borítják, így kellemes megjelenést kölcsönöz. A fürdő nem laza egy ember súlya alatt, hanem speciális fém keretre van felszerelve.

Ez azért szükséges, mert a késztermék könnyű és alacsony stabilitást mutat. Leggyakrabban a vevők panaszkodnak az akril modellek ilyen hátrányairól:

 • Deformáció a magas hőmérséklet hatása alatt. Elméletileg az akril fürdõ képes ellenállni akár 160 fokos hõmérsékletnek is. De ez csak egy olyan elmélet, amely az akril olvadáspontján alapul. A gyakorlatban nem ritka, hogy a forró vízzel töltött fürdők deformálódnak. Ez általában olcsó, alacsony minőségű modellekkel történik.
 • Az instabilitás érzése. A fürdőkád alja egy ember súlya alá süllyed, és ez a funkció kényelmetlenséget okoz a merev öntöttvas modellek "monumentalitásához" hozzászokott emberek számára. Sokan azt gondolják, hogy a fürdõ rájuk hullik. Ez a benyomás azonban megtévesztő, az akril nagyon tartós. Ha megszokja, akkor több probléma sem merül fel.
 • Törékenységét. Ha egy nehéz tárgy beleesik az akril fürdõbe, valóban megtörhet. De sok szempontból az erő függ az anyag minőségétől, és az akril javítása nem nehéz.
 • Érzékenység a vegyi anyagokra. A gyártók nem koptató háztartási vegyi anyagok használatát javasolják. A szokásos tisztítószerek károsíthatják a fürdő felületét. Gyorsan elveszíti eredeti színét és megjelenését. Az akril felületekre speciális eszközök vannak, a legjobb használni őket.
 • Ár. Az acélmodellekhez képest az akril sokkal drágább, de minőségi fürdõt vásárol és a gondozásra vonatkozó szabályokat betartva a tulajdonos nem gondolhat 10-20 év helyett. Tekintettel az életre, ésszerű pénz. Az olcsó modellek nem érdemesek, különben néhány év múlva problémák merülnek fel: a fürdő gyorsan sárgul.

Az akril fürdők hátrányainak listája lenyűgöző. Miért válnak egyre népszerűbbé? Az előnyöknek köszönhetően:

 • Megjelenés. Az akril modellek a legszebbek. A gyártók hatalmas mennyiségű fürdőket gyártanak különböző formákból, méretekből és színekből. Az acél kevésbé műanyag, ezért lehetetlen ilyen eredeti vízvezetéket készíteni. Ebben az esetben nem kell öntöttvasról beszélni. Azonban nem kívánatos olyan formák kiválasztása, amelyek nagyszámú könyökkel rendelkeznek, mivel viszonylag vékony akril alkalmazásra kerül nekik.
 • Kiváló hőteljesítmény. Az akrilfürdőben összegyűjtött víz lassabban lehűl, mint az öntöttvasban, nem beszélve az acélról. Ez egy nagy plusz. Ráadásul az akril felület maga soha nem jeges, mint a fém. Ha valaki a családból hosszú ideig úszni szeretne, akkor egy ilyen fürdőben kényelmesebb lesz.
 • Könnyű gondozás. Elég, ha egy különleges akril fürdőtisztítót veszel - és az ellátás problémája megoldódott. A felületnek nem kell dörzsölnie. Szivacsos tisztítószer, öblítse le vízzel. Mindent!

Az akril modellek nem ideálisak, de olyan előnyökkel járnak, amelyek valóban értékesek a meleg vízben való jó nyaralás kedvelői számára.

A színes akril kád kiválasztásakor alaposan meg kell vizsgálni a felületet. A színárnyalatnak egységesnek kell lennie, foltok, sárgásfoltok vagy más tökéletlenségek nélkül. Ha vannak olyan területek, amelyek eltérnek a színtől, akkor jobb, ha másik lehetőséget keres. És ha bármilyen érdesség vagy dagadtság jelenik meg a felszínen, ne hajlandó megvásárolni egy modellt - hibás

A fürdők gyakran nem vásárolnak, így néha érdemes túlfizetni a további kényelemért. Ha az alapok lehetővé teszik, kiválaszthat egy hidromasszázs akril fürdőt. Ezután egy kellemes és hasznos masszázs levegő-vízsugarakkal egészül ki a pihenéshez meleg vízben.

A választás során ne fókuszálj a legolcsóbb modellekre, függetlenül attól, milyen szépek. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze az anyag minőségét.

Hogyan kell ezt csinálni, amit a videóban említett:

Melyik lehetőség még jobb? Szakértő szerint

Melyik fürdőt választani: akril, acél vagy öntöttvas? Szükséges figyelembe venni az anyagok jellemzőit, és a középáras szegmensben vásárolni egy modellt. Mire kell összpontosítanunk, a szakértő szerint:

Az utóbbi években a fürdõanyag valódi választéka öntöttvasból és akrilból áll. Az acélmodellek egyre kevesebbet vásárolnak, és ezért objektív okok vannak: a hátrányok meghaladják az előnyöket. Az acélt csak akkor kell megválasztani, ha a költségvetés annyira korlátozott, hogy az akril vagy öntöttvas megfizethetetlen luxus.

Döntse el, mi az Ön számára fontosabb - az öntöttvas ereje vagy az akril szépsége. Vegye figyelembe, hogy milyen kiegészítő tulajdonságokkal rendelkezik a családnak a kényelem érdekében, és figyelembe kell vennie az egyes érdekeket. Amikor kiválasztja, kérdéseket tegyen fel az eladóknak, és ne lusta a műszaki dokumentáció olvasása. Ne essen bele az illúzióba, hogy léteznek ideális anyagok, és válasszuk ki azokat a hiányosságokat, amelyek készek felállni.

Melyik fürdő akril vagy öntöttvas választására alkalmas. A fő különbségek elemzése

Hogyan válasszunk fürdőt? Ez a kérdés sok embert kér, akik úgy döntöttek, hogy javítanak.

Az első fürdőt több ezer évvel ezelőtt hozták létre. Az egyszer használatos anyagok nagyon változatosak voltak, a fa, a bronz, és még a réz is. Ezek között volt az öntöttvas, amely ma már népszerű a fürdőszobában.

Természetesen minél nagyobb a választás, annál több lehetőséget kell választanunk az igényeknek legjobban megfelelõ terméknek, de nagyon könnyû összefogni egy ilyen széles körben.

By the way, az akril fürdők, amelyeket az alábbiakban is tárgyalunk, viszonylag nemrégiben találtak az öntöttvashoz képest. Hazánkban csak a 90-es években értékesítették őket, és abban az időben luxusnak számítottak. Most sokkal hozzáférhetőbbek, de az anyag és az öntöttvas közötti választás még mindig nehéz.

Tény, hogy a fürdőszoba nem csak a tisztaság helyszíne, hanem a pihenőhely is, így Önnek is meg kell, és kell, hogy megkülönböztetőnek kell lennie kiválasztásában.

Sokan, akik úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a fürdőt, szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy mit válasszanak?

Ahhoz, hogy eldöntsd, el kell választanod, hogy mennyit vársz, és hogy mit kell az új fürdő gyártójának, és hogy mit kell tenni.

A fürdők a következő anyagokból készültek:

Öntöttvas fürdő

Az öntöttvas kád már régen megjelent, és ma is nagyon megbízható, tartós anyag marad, amely mégis nagyon esztétikusnak tűnik a zománcozás miatt.

Fehér öntöttvas fürdő

Több rétegben alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy a modern öntöttvas fürdők jól néznek ki, és mind matt, mind fényes legyenek.

Egyes gyártók még tovább mentek, és ezüstionokat kezdtek hozzáadni a zománchoz, amelyek segítik és elősegítik a fürdőbe vitt víz tisztítását.

Kétségtelenül, mint minden más fürdő esetében, az öntöttvasnak mind az előnyei, mind a hátrányai vannak.

Az öntöttvas fürdő előnyei

 1. „Csendes”. Az ilyen anyagból készült fürdők meglehetősen csendesek, és nem resonálnak, amikor megütötte, és folyó vízzel a hang hangtalan marad.
 2. Alacsony hővezető képesség. A fürdõvíz nem fog lehûlni túl gyorsan.
 3. Könnyű gondozás. A fürdõ fényes zománccal rendkívül egyszerûen mosható, és a szennyezõdés a felületén nem felhalmozódik.
 4. Tartósság és erő.

Az utolsó pontról beszélve megemlíthetjük azt a tényt, hogy az öntöttvas fürdőt sok éven át használják, és egyáltalán nem, mert egyszerűen rájuk használják őket.

Az öntöttvas fürdő zománcburkolatának gyönyörű fénye van, amelyet az akril nem tartalmaz.

Az öntöttvas fürdő hátrányai

 1. Nagy súly. Az anyagból készült fürdő nagyon masszív és meglehetősen nehéz. Ennek megfelelően ez gondot okoz a szállítás és a telepítés során.
  Érdemes megfontolni, hogy a hazai öntöttvas fürdők sokkal nehezebbek, mint az importáltak. Átlagosan a súly körülbelül százhúsz kilogramm.
 2. A zománc sebezhetősége. Nem számít, milyen jó, ha véletlenül csepeg valamit a fürdőben, egy zománcdarab elszakadhat.
  Az esett tárgynak azonban elég masszívnak kell lennie ahhoz, hogy károkat okozzon, továbbá az öntöttvas fürdők visszaállíthatók.
 3. Nincs nagy választás formában. A legtöbb öntöttvas fürdő téglalap alakú, és ehhez nagyon kevés alternatíva van.

Az öntöttvas fürdők ára átlagosan 25 ezer rubel, de az ár a gyártóktól, a kiegészítő funkcióktól és a fürdő méretétől függően nagymértékben változhat.

Akrilkád

Ellentétben az öntöttvas elemekkel, az akril fürdők lehetnek teljesen különböző formák. Úgy tűnt, nem olyan régen, de már sikerült keresni bizalmat és népszerűsíteni.

A jövőben a fürdő minősége az akril rétegek minőségétől és számától függ.

Fehér akril fürdő

Az akril fürdők speciális injektáló polimetil-metakrilátból készültek. Az üres lapot egy bizonyos hőmérsékletre hevítik, és így az anyag plaszticitása érhető el.

Ezután a lemez megkapja a kívánt alakot. Ennek köszönhetően az akril fürdők különböző formákat ölthetnek.

Nem számít, mekkora műanyag akril, a magas minõségû termék nem fog nagyon kanyarodni, ezért ne túldold fel a fürdőszobában.

Ha az anyag megkapja a kívánt alakot, egyes helyeken a lap túl vékony lesz, és javítani kell. Az ilyen "rések" megerősítése érdekében különböző módszereket és technológiákat alkalmaznak, például egy gyantát vagy üvegszálat viszünk fel a falakra.

Néhány fürdő fenekét egy fém keret erősíti meg. Ez olyan esetekben történik, amikor az anyagot nehéz terhelésnek vetik alá.

Az állítás, hogy az akril fürdők gyártásában kizárólag az akril önmagában használatos, helytelen.

Túl drága lenne, ezért gyakran hozzáadnak műanyagot, ami plusz műanyag, és lehetővé teszi, hogy a fürdőt bármilyen kívánt formába öntse.

Ezenkívül a műanyag sokszor olcsóbb, mint az akril, és ezek a fürdők kisebbek, mint a társaik, bár még mindig akrilnak nevezik őket.

Az akrilfürdő előnyei

 1. Egyszerű telepítés. Az öntöttvastól eltérően súlya sokkal kisebb, így a szállítás és a beszerelés kevésbé problémás.
 2. Az akril fürdő bármilyen alakú lehet.
 3. A különböző színek és a választott bármilyen szín tetszik.

Zöld akril fürdő

 1. Alacsony hővezető képesség. A víz ebben a fürdõben 30 perc alatt 1 fokos hõmérsékleten hûl.
 2. Színtartósság Nem fog eltűnni sok évvel később, mert a fürdőszoba alakjának gyártása során is meg van határozva.
 3. Kisebb sérülést könnyű elrejteni egy egyszerű csiszolópapír csiszolással.
 4. A simaság nem jelenti a csúszást.

Akril kerek kád

Ha a választásod ilyen típusú fürdőkre esett, akkor jobb, ha azt a fémes hálót választod az alapon.

A legtöbb akril fürdő azonban erősen megerősödik több üvegszálas réteggel, így mindkét lehetőség sokáig tart.

Az akrilfürdő hátrányai

Az akril fürdők, függetlenül attól, hogy milyen népszerűek és kényelmesek, az előnyök mellett vannak hátrányai is.

 1. Az akrilfürdő képes "örökre" festeni egy olyan színben, amelyet nem neki szántak. Ez akkor fordulhat elő, ha vizet öntünk be színes ruhanemű mosás vagy alacsony minőségű csapvíz használatával.
  Ez utóbbi az anyag fokozatos sárgulásához vezet.
 2. A belső falfelületet gyakran karcolják. Összehasonlítva ugyanazokkal az öntöttvas fürdőkkel, sokkal gyakrabban jelenik meg akrilban, de mégis javítható az akril fürdők.
 3. A kiváló minőségű akril fürdők sokszor drágábbak, mint az öntöttvasak.

Tehát melyik fürdőszobát válasszon öntöttvasból vagy akrilból? Az akril fürdőkád modernek számára alkalmas, akik a legfrissebb eredményekért küzdenek.

Ez is jó megoldás azok számára, akik "magas" élnek, mert rendkívül nehéz lesz az öntöttvas fürdő nyolcadik vagy kilencedik emeletre emelésére.

Ami az öntöttvas fürdőt illeti, azok a legalkalmasabbak azok számára, akik megszokták a termék környezetét és tartósságát.

Mindenesetre az egyik és a másik fürdő hosszú ideig szolgál majd Önnek, ha megfelelően gondoskodik róluk.

Mit válasszon? Minden egyszerű - csak el kell döntenie, mi az elsődleges. Nagy szerepet játszanak a fürdő költségei és környezettudatossága, ezért mindent alaposan meg kell mérlegelni és gondolkodni.


Bármelyik modellt is választja, harmóniát kell hoznia a fürdőszobában egy panelben vagy magánházban.

Melyik fürdő jobb? - öntöttvasból, acélból vagy akrilból

A zuhanyzók növekvő népszerűsége ellenére a hagyományos fürdők nem adják fel a pozícióikat. Végső soron ezek a pihenés és a regeneráló munkamenetek az illóolajok, a tengeri só vagy az illatos hab használatával jönnek létre. A kényelem szempontjából a legújabb generációs modellek semmiképpen sem rosszabbak a hidroboxoknál. De fontos tudni, melyik fürdő jobb, nehogy elrontsák a választást, és hosszú ideig élvezzék a vízkezelést.

Az első dolog, amit figyelmet kell fordítania - anyag- és gyártástechnológia. Ezek a paraméterek nem csak a tálca teljesítményjellemzőitől, hanem a megjelenésétől, valamint a szállítási és beszerelési lehetőségektől is függenek.

Ma a fürdők:

 • öntöttvas
 • lettek
 • akril
 • kVAR
 • edzett üveg
 • kő - természetes vagy mesterséges
 • faipari
 • réz

Az acél, az öntöttvas és az akril a legelterjedtebb - mind tömegtermelésben, mind luxustermékek előállításánál használatosak. A fennmaradó anyagok tervezői modelleket hoznak létre, elsősorban az egyedi formában.

Jellemzők öntöttvas fürdők

Hosszú történelmük van. A 17. században jelen lévő mindennapi életünkben az öntöttvas fürdők továbbra is az egészségügyi piacvezetők maradnak, a növekvő verseny és az új anyagok megjelenése ellenére. Nem ez a bizonyíték a tagadhatatlan előnyökre, mint az acél és az akril ellenfelek?

Az öntöttvas fürdő előnyei

 • Alacsony hővezető képesség. A víz egy ilyen tálban nem hűl le sokáig, lehetővé téve, hogy különleges kényelemre keltsünk. Azonban nem mondható el, hogy az öntöttvas az első helyet hőteljesítménnyel tartja, az akril megjelenése után "helyet kell teremteni". Megállapították, hogy a polimer betűtípusa kétszer hosszabb ideig tartja a vizet.

Természetesen sok a függőleges falvastagságtól, a fürdőszobai szellőzéstől és egyéb körülményektől függ. Ezért nehezen lehet megmondani, melyik fürdő jobb - akril vagy öntöttvas, amikor a hőkapacitás.

 • Tartósság. Ezen a ponton az öntöttvas fürdő még mindig nincs a versenyben. Minimális élettartama 50 év, de ez messze a határtól. Gondos kezeléssel, tisztító hatású, enyhe tisztítószerekkel, csiszoló részecskék és maró-savak nélkül, a tál megtartja a zománc bevonatot, ami azt jelenti, hogy a család több mint egy generációját szolgálhatja.

Tipp: a fürdésre házi kedvenceknél jobb, ha a fürdőbe gumidagot helyezsz, hogy ne karcolja meg a felületét. Ugyanezen okból nem kívánatos olyan fémvödröt és más tartályt elhelyezni a betűtípusban, amely károsíthatja a zománcot.

 1. Stabilitását. Egy másik vitathatatlan előnye az öntöttvasból készült vízvezetéknek. Masszívsága miatt a betűtípus nem fog átfordulni, még akkor sem, ha nagyobb súlyú személy ül a szélén.
 2. Zománc ereje. A bevonat nem idővel sújt, nem vékony, kellemes tapintási érzeteket okoz. A tál külső oldalát gyakran élénk színek festik, ami lehetővé teszi a termékterv diverzifikálását. De a zománc különös gondot igényel, különben sárga színű lesz, mikroszálas borítással és összeomlással.
 3. Alacsony zajszint. A fürdőt szinte hallhatatlanul beírják. Ez az előnye egy acélöntvényes tálnak.
 4. Könnyen törődhet. Ezzel ellentétben az akrilból készült öntöttvas fürdők nem szeszélyesek, és nem igényelnek speciális tisztítószereket. Éppen ellenkezőleg, egy egyszerű szappanoldatot ajánlottak ecettel, mosószerrel, fehérítővel vagy szódával kiegészítve.

De minden használat után rendszeresen mossuk le a fürdőt. Ha nincs komoly szennyeződés, elég meleg víz lesz, és ha vannak foltok, rozsdás csíkok vagy plakk, bármilyen módon alkalma lehet lúgos alapon.

Fontos: Mosás után a tálat meg kell szárítani. Ezután nem lesz mész betét és rozsda a zománc zseton vagy csatorna helyén. Alacsony páratartalmú a fürdőszobában, egyszerűen kinyithatja az ajtót, és várja meg, amíg a fürdő felülete megszárad. Ha ez nem elég, törölje le a tálat egy papírtörölközővel.

Az öntöttvas fürdő hátrányai

 • A méltóságteljes öntöttvas fürdő nagy tömege könnyen hátrányos helyzetbe kerülhet a termék szállítása és beszerelése szempontjából.

A minőségi edény falának vastagsága legalább 5 mm legyen, nem meglepő, hogy súlya 90-120 kg között változik. Lehetetlen lehet egy ilyen vízvezetékszerelvényt felemelni egy magas padlóra - 3-4 személyre van szükség. A nehézkes teljes méretű fürdő nem illeszkedik a személyszállító liftbe, ezért rakomány hiányában a lépcsőn szállítják, ahol további probléma van a járatok közötti váltásnak a járatok között.

Legalább két ember vesz részt a betűtípus telepítésében. Mindez nehézségeket okoz, és kétségbe vonja, hogy ajánlatos-e öntöttvasból vásárolni egy modellt.

Figyelem: a külföldi gyártók fürdői kisebb falvastagsággal rendelkeznek és sokkal könnyebbek, anélkül, hogy elveszítenének minőséget. Különösen híresek a katalán Roca márkanevei, amelyek 1925-ben elsőként kezdték el az öntöttvas fürdő tömegtermelését.

 • A helyreállítás összetettsége. Amikor a zománc forgácsos vagy repedezett, megjelenik a szakemberek szolgáltatásai, mivel problémát jelent a bevonat helyreállítása otthon.
 • Egyhangúságot. Az öntöttvas kevés rugalmasságot biztosít a feldolgozásban, így az abból készült termékek egyszerű formája a klasszikus: ovális, téglalap vagy háromszög alakú (sarokmodellekhez). Azok, akik szeretik a rendkívüli modern dizájnt, ilyen korlátozások nem valószínű, hogy fellebbezni.

Mikor kell öntöttvas fürdőt választani?

A görbült faragott lábú oroszlánpálak alakú öntöttvasból készült betű tökéletes egy birodalmi stílusú, Provence, retro vagy shebbi-elegáns fürdőszobában. A kecses kád szabadon felszerelhető a szoba közepén, "összegyűlik" a kompozíció többi része körül.

Egy stabil tál nem igényel további támogatást, mint általában acél vagy akril modelleknél. Nem lesz szükség a dobogóra, hogy elrejtse a csúnya tartószerkezetet.

A klasszikus stílusú öntöttvas kád teljesen szigorúan és elegánsan néz ki. Különösen, ha a külső bevonatot pasztell színekben festették, vagy kézzel festettek.

A kisgyermekes családok, az idősek vagy nagy tömegűek is figyeljenek az öntöttvasból készült modellekre. Ezenkívül ma a gyártók speciális betétekkel ellátott betéteket, csúszásgátló bevonatot és kényelmes ülést biztosítanak azok számára, akik nem akarnak teljesen vízbe meríteni.

A hazai gyógymódok szerelmeseinek pedig hidromasszázs-fúvókákkal kezdtek öntöttvas kádakat gyártani. Igaz, az ilyen eszközöket elitnek és költségnek tekintik.

Acél fürdők. Előnye és hátránya

Az acélszerelvények a költségvetés kategóriájába tartoznak. De egy minőségi termék akár 30 évig is eltarthat anélkül, hogy cserére vagy nagyszabású helyreállításra lenne szükség.

Ha összehasonlítja, melyik fürdő jobb - öntöttvas vagy acél, akkor megtalálja az előnyeit és hátrányait az egyes fajta.

Az acélmodellek előnyei

 1. Kezdjük a tervezéssel. Mivel az acél fürdőket nem fröccsöntéssel készítik, hanem a bélyegzéssel, és maga az anyag sokkal műanyagabb, mint az öntöttvas, a tál alakjára és méretére nem szabnak szigorú határértékeket. Ennek eredményeképpen a modellt nagy változatosság jellemzi, lehetővé téve a megfelelő választást mind a modern, mind a klasszikus belső tér számára.
 2. Az acélszivattyú ára, amint azt már említettük, nagyon demokratikus, a termelés teljes automatizálása miatt.
 3. Az acélfürdő legalább kétszer olyan könnyű, mint az öntöttvas. Súlyuk a mérettől függően 15-50 kg. A tálat önmagában hordozható és telepíthető, ami nagyon kényelmes.
 4. Az acélfürdő gondozása sokkal könnyebb és higiénikusabb. A magas hőmérsékleten sült zománc nem képez mikrotömböket, amelyekből nehéz eltávolítani a vízkő és a szennyeződéseket.
 5. A modern modellek hidromasszázs funkcióval rendelkeznek, fogantyúkkal és puha fejtámlával vannak ellátva, nem csúsznak, és teljes biztonságot nyújtanak. A kényelem szempontjából jobbak az öntöttvas analógokhoz képest, és nem rosszabbak az akril esetében.

Az acél fürdők negatív oldala

Az acél fürdők hátrányai nem kevésbé előnyösek, de a legtöbbjüket egyedül, rögtönzött módon lehet kiküszöbölni:

 1. A víz gyors hűtése. Az acél tálak nem tartják jól a hőt - ez az egyik fő hátránya. Másrészt gyorsan felmelegednek, ezért zuhanyozásra nem kell hideg felületen állni.
 2. A felborulás veszélye. Sikertelenül ül a fürdőszobában, és megsérti a stabilitását, kockáztatunk vele esni.
 3. A gravitáció okozta deformáció. Hatalmas személy vagy tárgy alatt a fürdő kanyarodik, ami a zománc repedését okozza.
 4. Alacsony zajelnyelés. A fürdő vékony falai vízcsöve alatt csengenek, így nem csendesen tárcsázhatja.
 5. Rozsda a zsetonokon. Az öntöttvas kevésbé oxidálódik, mint az acél. Ezért a fém tálak olyan helyeken, ahol zománc tört, szinte nem rozsdásodik. Az acéltartályok nem rendelkeznek ilyen méltósággal, ezért sokkal gyorsabban használhatatlanná válnak.

Szerencsére nem nehéz javítani a fürdő teljesítményét.

Az első tennivaló, amikor a tálat helyezi el, gondoskodjon megbízható rögzítéséről. Standard "lábak", amelyek szerepelnek a készletben, általában nem elég. A vörös téglák széles támaszát építheti (a szilikát rosszul tolerálja a nedvességet) - ez a legsikeresebb megoldás. Annak érdekében, hogy ne sérüljön a vízvezeték megjelenése, minden kiegészítő szerkezetet és csövet díszítő képernyővel borítanak.

A habszivacs tálca hátsó oldalán két probléma megoldható egyszerre: további hang- és hőszigetelés jelenik meg. Ennek eredményeképpen a víz nem olyan erősen érinti a falakat, és hosszabb ideig tartja a hőmérsékletet. A hab helyett technikai dugót vagy vibroisolot használhat - egy anyag a bitumenalapon, amelyet az autók zajvédelmére terveztek.

Hogyan ellenőrizzük az acélfürdő minőségét?

Ha a fürdő jobb a kérdésben, az előnyben részesült az acél csésze, nagyon fontos, hogy ne tévesszen meg a választás, amikor vásárol. Ezután a hasonló vízvezeték-szerelő hosszú ideig szolgál majd, így a vízkezelés valóban kényelmes. Ugyanakkor a termék ára sokkal alacsonyabb, mint az azonos akrilé, ami nem mindig megfelelő ár-minőség arány.

Mit kell keresni:

 • Az acélfürdő falvastagsága 2,5-3 mm legyen. A boltban ezt a számot szemmel nem fogjuk meghatározni, de mozgathatjuk a tartályt, hogy érezzük a súlyát. Ha a fürdő könnyedén megszabadult a nyomástól, a gyártó nyilvánvalóan megmentette az anyagot, miután a falakat vékonyabbá tette, mint a szabvány szerint.
 • A zománcburkolat hibái - az alacsony minőségű vízvezetékek másik jele. Elmosás vagy túlságosan vékony réteg, amelyen az alap átgázol, érdesség, idegen anyagok és más ilyen hibák elfogadhatatlanok. Ha a zománc nem egyenletesen fekszik, idővel feltörni fog egy egyenetlen terhelésből, és a fürdőt használhatatlanná teheti. A "helyes" bevonat sima és kellemes az érintésre, egységes színű.
 • A legjobb gyártóknak szánt szanitereket kell vásárolniuk - ez a legmegbízhatóbb garancia. A német Kaldewei és Bette cégek, ugyanazok a Roca és BLB Portugália, jól teljesítettek. A hazai vállalatok közül a Felső-Iset kohászati ​​üzem termékei hitelesek, amelyek megfelelnek a modern szabványoknak, és olcsóbbak, mint külföldi társaik.

Rozsdamentes acél fürdők

A zománc bevonatú fémbetétekhez szoktuk, de ritkábban vannak rozsdamentes acél modellek is. Tehát melyik fürdő jobb?

A rozsdamentes acél tálak minden tekintetben zománcozottak, kivéve az árakat. Az ilyen fürdők nem nevezhetők költségvetésnek - sokkal többet fognak fizetni, mint az öntöttvas vagy akril vízvezeték.

De rendkívül környezetbarát, tartós és ellenáll a bármilyen jellegű termék eredeti, egyedi kialakításának kárára.

Tipp: ahhoz, hogy megszabaduljon a vízfoltoktól, amelyek a csillogó, csillogó fémből jól láthatóak, minden alkalommal fürdés után törölni kell a tálat egy száraz, természetes anyaggal.

A rozsdamentes acél szaniterek tökéletes választás egy minimalista, hi-tech vagy loft fürdőszoba számára.

Akril fürdők: új technológiák a régi hagyományokkal szemben

A szintetikus tálak - a polimetil-metakrilát (colloquially Plexiglas) egyre inkább ellenzi a fémekből készült vízvezeték szerelvényeket. Az akrilfürdők gyártásának technológiája folyamatosan javul, ezért a növekvő érdeklődés teljes mértékben indokolt.

A polimer betűtípusok ára és minősége a gyártás módjától függ. Ezek ketten vannak:

 • öntés, majd megerősítés
 • szendvics típusú szendvicsszerkezet használata
 1. Az öntött akril (PMMA) termékek magas hőmérsékleten történő préseléssel készülnek. Az erő növelése érdekében a fürdőket üvegszállal vagy poliuretánnal erősítik, majd polírozzák.

Az öntött akril sima felületű mikropórus nélkül, ahol patogén növényzet vagy szennyeződések felhalmozódhatnak. Könnyen tisztítható, nem repedezhető, nem képes nagy terhelésnek ellenállni. Kisebb sérülések esetén a fürdő felületét egyszerűen őrléssel vagy különleges pasztákkal történő feldolgozással lehet helyreállítani.

Az öntött akril betűkészletek magas áron, de az élettartamuk legalább 15 év.

 1. Van egy gazdaságos lehetőség is - az úgynevezett "szendvics". Ez egy olcsó ABC műanyagon alapul, és egy vékony akril réteggel van bevonva.

Kérdezd meg, melyik fürdő jobb ebben az esetben nincs értelme. Az akril bevonat bármely sérülése a szendvics tálban a víz közvetlen érintkezését eredményezi műanyaggal, ami nem nedvességálló. Ennek eredményeképpen a fürdőt elpusztítják, és egy új helyére kell cserélni. Ezenkívül a törékeny vízvezeték repedést okozhat egy csapás vagy pontterhelés és a fürdés során.

Nem meglepő, hogy az akril betűkészletek költségvetési lehetőségei 3-4 év szolgálati idejűek. Vásárlásuk csak egy esetben érdemes: ha rendszeresen frissíteni szeretné a vízvezeték tervezését, a divatot és a pénztárca sérelme nélkül.

Az akril fürdők előnyei

 • A képesség, hogy hosszú ideig melegen tartson, kellemes a test számára, nem hűtési felület.
 • A víz beírásakor nincs zaj.
 • A bevonat nem veszít színt, és nem sötétedik.
 • Mérgező összetevők hiánya (csak jó minőségű termékek esetén).
 • Alacsony tömeg - legfeljebb 30 kg.

Fontos: túl világos a tál, amikor vásárolni kell riasztó. Vékonyfalú vagy műanyagból készült, akril "álcázott". A PMMA fürdő optimális falvastagsága 5-6 mm legyen.

 • Kreatív design, képes összetett alakú műanyag termékek előállítására. A tálakat elsősorban a modern stílusban berendezett fürdőszobában tervezték. Bár klasszikus modellt is felvehetsz.

A fürdők különböző típusainak összehasonlításával a vásárlók gyakran habozzanak: ami jobb - akril vagy acél. Mindkettő mérsékelt, különösen az öntöttvas tálakhoz képest, elegáns, modern megjelenést kölcsönöz és minden szükséges biztonsági funkcióval felszerelt.

Igaz, a magas színvonalú akril betűk költsége sokkal magasabb. De nem rozsdásodnak, nem igényelnek olyan zománcburkolatot, amely idővel repedt és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.

Az akril fürdők hátrányai

 • Akril fürdőszobához szükség van egy tartószerkezetre, amely segít a terhelés elosztásában és az alak megőrzésében. Nem ajánlatos külön megvásárolni, hanem a csészével együtt kiválasztani azokat a gyártókat, amelyek mindkét pozíciót kínálnak.
 • Különleges ápoló termékekre van szükség, mivel az akril könnyen karcolható normál porral vagy túlságosan merev ecsettel. A mechanikai ütközést megelőző instabilitás miatt nem ajánlott az akril fürdőszobában fürdeni a háziállatokat, ami karmok nyomát hagyhatja.
 • A forró víz deformálódásának veszélye.

Az akrilfürdő kiválasztása. Mit keres

A PMMA kupák nem olcsóak, ezért nagyon fontos, hogy egy nagyon jó minőségű verziót kapjunk, ami igazolja a benne fektetett pénzt. Mit kell keresni a vásárláskor?

 1. A betűtípus nem érhet kellemetlen "vegyi" szagot. Ha van, vagy egy műanyag analóg vagy egy alacsony minőségű termék.
 2. Megfelelő réteg megerősítés. Ellenőrizheti az epoxi kezelt üvegszálak jelenlétét a fürdő oldalának ellenőrzésével.
 3. Ha egy zseblámpát irányít a tálba, a fény nem látható a vastag falakon keresztül.
 4. Egy fontos jel túlságosan összetett tál. A tartós, fröccsöntött műanyag nem igényel díszes hajlatokat, amelyek valószínűleg kiegészítő keményedőként szolgálnak egy vékony falú és törékeny modell számára.

Figyelmeztetés: az akrilfürdő ára nem szolgálhat a jó teljesítményt nyújtó tulajdonságok egyetlen garanciájaként. Előfordul, hogy egy márkát vagy egy eredeti vízvezeték-formát kell fizetnünk, de ugyanakkor nincs elég ereje hosszú ideig tartani. Csak a 6 mm-nél vastagabb akril akril, a megfelelő megerősítéssel valóban megbízható.

Összefoglalva, melyik fürdő még jobb?

Milyen fürdőt nem választanánk, amíg jó minőségű anyagból készült, a gyártási technológiának megfelelően. Ezután minden modell: öntöttvas, acél vagy akril hosszú ideig tart, anélkül, hogy nagyobb figyelmet igényelne.

És ami jobb, személyes preferencia kérdése. Megbízhatóságot és egyszerűséget igényelünk, öntöttvas tálakat választunk, valami eredetiet és lenyűgözőt akarok, akrilra helyezzük a hangsúlyt, és meg kell mentenünk acél betűkészleteken.

Melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril?

Öntöttvas vagy akril? Fém vagy műanyag? Ha figyelmen kívül hagyja a szerény vasfürdők skáláját, akkor a vízvezeték-használók pontosan két táborba oszthatók a preferenciákban - a hagyományok támogatói (öntöttvas) és az újak (akril) ismerősei. Szerencsére minden terméknek megvannak a maga különféle előnyei, ezért a vevők minden egyes pillanatban megkárosodnak, amikor a boltban választanak! A felhasználói jellemzők teljes skálájának alapját képezve kockázatot vállalunk pártatlan elemzés elvégzésére, és továbbra is válaszolunk arra a kérdésre, hogy "melyik fürdő jobb: öntöttvas vagy akril".

Hogyan válasszunk fürdőt

A legtöbb cikk felsorolja a különböző termékek érdemeit üzleti és száraz módon, és kategorikus tanácsokat ad a technikai paraméterek alapján. De jobb, ha másképp csináljuk -, hogy pontosan mit tudunk a fürdők használóinak, és valódi vélemények alapján hangot adnak a termék típusáról és anyagáról. Mit keresnek az emberek a vízvezeték-szerelő kiválasztásakor?

Lásd a főbb követelményeket!

 • Kényelem használható. ("Jobb öntöttvas - melegebb").
 • Színes. ("A csempe színe által elrendelt akril fürdő").
 • Ár. ("Sajnos, nem volt elég pénz a divatos és drága akril számára, ezért vásároltunk kiváló minőségű öntöttvasot").
 • Minőség. ("A jó öntöttvas fürdőkben a zománc ereje olyan, hogy a tengelyek a javítás alatt esnek, és nincsenek nyomok").
 • Könnyű gondozás. ("Megtakarítás lesz az akrilokkal - nincs szükség fürdőszobai tisztítószerekre, az összes betétet vízzel kell mosni").
 • Egyszerű telepítés. ("A férj gond nélkül mozgatta az öntöttvas fürdőt").
 • Kényelem szállítás. ("Az akril könnyedén emelkedett az ötödik emeletünkre").
 • Méretek és formatervezés. ("Az akril fürdők egyedüli plusz mérete").

A vélemények egyenlően oszlanak el - és még mindig nem tisztázott, hogy melyik fürdőszoba jobb: akril vagy öntöttvas. Tehát érdemes értékelni a felhasználói nyilatkozatok objektivitását!

Minőségi anyag - tartós fürdő

A legfontosabb követelmények a vízvezetékhez - hosszú távú kényelmes használat a működési és esztétikai tulajdonságok elvesztése nélkül. Ha ebben a szempontból értékeli a fürdőket, akkor a vezetők valószínűleg öntöttvas lesz. Végül is főbb jellemzői a következők:

 • Üzemidő - 40-50 évig;
 • Jó hőkapacitás - a víz lassan, körülbelül egy fokkal 10-15 perc alatt hűl le;
 • Nagy szilárdság - az anyag nem deformálódott, nem sérült és gyakorlatilag nem kopik.

Figyelembe veszi az öntöttvas fürdők "gyenge" kapcsolódását, de érdemes tisztázni, hogy a jól ismert gyártók jó minőségű termékeiben a zománcra szinte nincs probléma. Csak sok évnyi szolgálat után lehet enyhe kopás és csillogás, de ebben az időben valószínűleg csak frissíteni kívánják a fürdőt.

Az akril esetében az azonos mutatók jellemzői a következők:

 • Az élettartam kb. 20 év;
 • A hőkapacitás éppen az öntöttvas felett van - egy fokkal lehűlödik egy fél Celsius fok.
 • A gyenge ütésállóság egyszerű javításokkal kompenzálva van;

Ugyancsak fontos, amikor akrilfürdőt választunk, hogy megvizsgáljuk a felhasznált vasalat típusát, amely vagy üvegszálas vagy poliuretán kompozit alapján készült. Az első lehetőség nem csak veszélyes a sztirol gyártása során felhasznált fölösleges gőz miatt, hanem hajlamos a mikrotörések kialakulására, az anyag későbbi megsemmisítésével. Az akril fürdők ilyen típusú hibája nem állítható helyre. A poliuretán kompozícióval nincs ilyen probléma, és a fürdő sok éven át szolgál, kopás nélkül.

Az ár, amelyet elsősorban a minőség határoz meg, nem sok különbség a "versenytársak" esetében:

 • Öntöttvas - 8-20 ezer rubel és felette;
 • Akril - 9-25 ezer rubel vagy annál magasabb.

Emellett az anyagok megvitatásakor érdemes megemlíteni néhány olyan pontot is, amelyek a gyártási szakaszban vannak elhelyezve:

E jelzések szerint az öntöttvas határozottan elveszik, mivel fehér színű, négyszögletes formában készül. Az akrilban, az anyag kiváló lágysága miatt szinte nincs korlátozás az alakra és a méretre. Ezenkívül a műanyag könnyen festhető a tömegben, vagyis a fürdő színpalettája nagyon széles.

Az anyagok jellemzőinek és költségének összegzése, figyelembe véve a csoport összes felhasználói paraméterét, megjegyezzük, hogy az akril jobb mint az öntöttvas a hasonló árú kivitelben és a technikai adatoknál enyhe késéssel.

Szállítás és telepítés

Abszolút vezetés ezekben a tárgyakban az akrilban. Az alacsony tömeg csökkenti a szállítási nehézségeket, és egy jól átgondolt keretrendszer is könnyen megvalósítható, még akkor is, ha nincsenek különleges képességek. A 120 kg súlyú öntöttvas rosszul szállítható és nehezen emelhető. Ezek a hiányosságok, mint kiderül, nagyon fontosak a felhasználók számára.

Az akrilfürdő beszerelését a következő két séma szerint végezzük:

 • a keretkeret lábbal;
 • egy tégla alapon.

A harmadik módszer, amely ötvözi mindkét technológiát, szintén lehetséges. A beszerelési módtól függetlenül gondoskodnia kell a falra szerelt szerelőhorgokról vagy útmutatókról. Ez a megközelítés stabilizálni fogja a fürdő alakját, vagyis megakadályozza annak deformációját és károsodását a használat során.

A monolit öntöttvas könnyebben telepíthető, mivel nem igényel semmilyen kapcsolási rajzot és további feltételeket. A felhasználóknak csak nehéz vízvezetéket kell elhelyezniük a fürdőszobában, és az utasításoknak megfelelően csatlakoztatniuk kell a szifont.

Minden típusú vízvezetékhez szakmai telepítési titkokat biztosítanak:

 1. Az öntöttvas fürdő külső felületét ezüst festékkel kell bevonni. Ez segít csökkenteni a hőátadást, ami azt jelenti, hogy a víz tovább melegszik.
 2. Az akril behelyezésekor minden manipuláció után érdemes két fontosabb dolgot elvégezni: a fürdő és a fal csatlakozását tömítőanyaggal szigeteljük, és miután megszáradt, zárjuk le a ragasztót ragasztószalaggal. Ez még nagyobb strukturális merevséget eredményez, ami nagyon fontos az akril vízvezetékhez.

Napi gondozás és használat

Nagyon érdekes kérdés a két féle fürdők között! Az a tény, hogy a felhasználók és a gyártók véleménye arról, hogyan kell törődni az akril fürdővel:

 • Az első úgy gondolja, hogy elegendő a vízvezetéket vízzel lemosni és egy szappanos szivaccsal törölni;
 • A második ragaszkodik az akril bevonatok gondozásához szükséges speciális források megszerzéséhez.

Ennek az ellentmondásnak köszönhetően viták vannak a fórumokon és a boltokban, vajon drága-e az akril fürdőkúra, vagy sem. Természetesen a helyes válasz az, amit a gyártók javasolnak. Mivel a víz, bármennyire is ideális, még mindig hagy egy bevonatot az akrilről, ami fokozatos sárgulást és a megjeleníthetőség elvesztését okozza. Sajnos az akrilápoló termékek nem tartoznak a költségvetési megoldások közé, így a pénzügyi költségek magasabbak lesznek, mint az öntöttvas tisztító pasztái és gézei.

A minőségi zománcozású öntöttvas fürdő nem könnyű a műanyag vízvezeték tisztításához. A szennyeződés és a plakk azonnal elmosódnak, és az eszközökre vonatkozó korlátozások gyakorlatilag hiányoznak. Az egyetlen dolog, amit nem szabad megvásárolni, nagy mennyiségű savas gyógyszer. A korrozív környezet károsítja a bevonat szerkezetét, ami porozitását és fokozatos pusztulását okozza.

Folytatva az anyagok összehasonlítását, összefoglalja - könnyebb és olcsóbb a kiváló minőségű öntöttvas, mint az akril esetében.

Melyik fürdő jobb?

A felhasználó igényei és az öntöttvas és akril tényleges tulajdonságai alapján bizalommal mondható, hogy a műanyag előnyei sokkal magasabbak, mint az öntöttvas.

Ha feltételesen ugyanaz az érték és az akril technikai paraméterei:

 • Nem okoz problémát a szállítás és a felemelkedése miatt;
 • Csak fel van szerelve;
 • Különböző színekben és formatervezési formákban árusítva;
 • Könnyen javítható károsodással és forgácsokkal;
 • Gyorsan tisztítva;
 • Hosszú ideig tartja a vízhőmérsékletet.

Érdemes megemlíteni az akril fürdők kényelmes használatának fontos tényét is. A műanyag mindig meleg anyag, ezért úgy döntött, hogy zuhan, nem kell állnia a lábadon a fém hideg felületén, vagy várjon addig, amíg a víz nem melegíti fel a bevonatot. Az ilyen kényelmetlenség nem kerülhető el, ha a kád öntöttvasból készül.

A hagyomány rajongói természetesen hűek lehetnek a nehézkes és nehéz vízvezetékhez, de a következő javításnál még mindig azt gondolják: talán valami modernre és nem kevésbé minőségűre kell gondolnod, mint egy öntöttvas fürdőt?

És végül, a Cersanit és Villeroy cégek szakértőinek videója Boch - hasznos tippek a tökéletes fürdőszoba kiválasztásához: