Legfontosabb > Tervezés

Melyek a legjobbak a fürdőszobában?

Minden nap használjuk a fürdőszobát - benne egy munkanap után pihenünk, mosogatógépet használunk, borotválkozunk, mossuk arcunkat, zuhanyozunk, sminket használunk.

Lássuk, milyen lámpákat kínálnak a boltokban ma, és melyik a legjobb a fürdőszobában, és miért.


A mérkőzések kiválasztásának fő szabályai

Ma kapható a világítás szó szerint minden íz és színes mennyezeti csillárok, süllyesztett foltok, LED lámpák, fluoreszkáló, halogén, falikarok, LED-lámpák.

 1. A lámpáknak nem szabad sok helyet foglalniuk.
 2. Biztosítson elegendő fényerőt.
 3. A színtartománynak a lehető legközelebb kell lennie a természetes napfényhez.
 4. A lámpák nem fogyasztanak sok villamos energiát.
 5. A por és a nedvesség elleni védelemnek meg kell felelnie a készüléknek a fürdőszobában történő felszerelésének helyére.

Ha minden nagyobb vagy kevésbé világos a méretekkel - minél nagyobb a fürdőszoba, annál nagyobb méretű világítóeszközöket tud befogadni, akkor részletesebben foglalkozni kell a többi cikkel.


Lámpa teljesítmény és fényáram

Annak érdekében, hogy ne feszítsd meg a látását, próbálj meg kisméretű feliratokat készíteni a fogkrémről, mosóporról vagy ruházati címkékről, legalább 50 luxet kell biztosítania a fürdőszobában. Ez a fajta megvilágítás, amit az aktuális egészségügyi normák és szabályok írtak elő.

 • izzólámpa teljesítmény 25-30W;
 • energiatakarékos lámpa teljesítmény 5-7W;
 • 3-4W LED lámpa.


Vagyis egy kis fürdőszobával, például 3x3 méterrel, jó fényt kell elhelyeznie benne:

 1. 3x3x30 = 270W teljesítményű izzólámpák.
 2. Energiatakarékos lámpák teljes teljesítménye 3x3x7 = 63W (például 6 lámpa 11W mindegyik).
 3. 3x3x4 = 36W teljesítményű LED lámpák (például 4 db 9W-os lámpa).

Amint látja, a LED-lámpák használata segít megtakarítani a villamosenergia-számlák kifizetésének kerekítését. Tekintettel a szolgáltatás hosszúságára és arra, hogy ezek a lámpák ma olcsóbbak, számunkra a legjobb választásnak számít.

Hatalommal rendezve. És hogyan kell megválasztani a lámpákat a nedvesség elleni védelemhez?
Olvassa el alább.


Porelszívó por és nedvesség elleni védelem

A modern szellőztető rendszerek és a termosztátos fűtött törülközőtartók használata ellenére a fürdőzés továbbra is a legveszélyesebb hely az áramütés szempontjából. A ruhák mosása, zuhanyozás, a víz használatával kapcsolatos egyéb eljárások végrehajtása esetén fennáll az elektromos készülékek pillanatnyi hordozó alkatrészeinek folyékony sugara, ami áramütést okozhat.

első
ábra

Behatolásvédelem
idegen szilárd tárgyak

2.
ábra

Behatolásvédelem
külföldi folyadékok

Mik a lámpák a fürdőszobában?

A fürdőszobai lámpák megválasztását felelősségteljesen kell megközelíteni. Ez a többfunkciós helyiség bizonyos területeken különböző megvilágítást igényel. Higiénikus eljárások elvégzéséhez a legszebb fényre van szükség, és egy pihentető fürdőzés után egy kemény munkanap után egy könnyű, könnyű lámpa lesz kényelmesebb. A fényforrások minden esetben eltérőek lesznek.

Alapvető követelmények

A megfelelően kiválasztott fürdőszobai felszereléseknek a következő követelményeknek kell megfelelniük:

 1. Biztonság. A magas páratartalmú helyiségekben minden elektromos berendezésnek biztonságosnak kell lennie, ezért telepítéskor 0,5 m-nél közelebb kell elhelyezni a vízforrástól. A világítóberendezéseknek különleges hermetikus házzal kell rendelkezniük, amely megvédi a fröccsenést.
 2. Fényerő. Az ilyen típusú helyiségekben a megvilágítás szintje a lakók számára a lehető legkényelmesebbé tehető. Az optimális megvilágítás körülbelül 200 lx. A használt lámpák teljesítménye ettől függ.
 3. Design. A lámpáknak ki kell választaniuk az egész szoba stílusát és külsejét. A megfelelően kiválasztott modellek képesek a helyiség kialakításának és belső kialakításának diverzifikálására.

Védelmi osztályú szerelvények a fürdőszobában

A nedves helyiségek világításának megszervezéséhez csak az emberek számára biztonságos felszerelést használnak. A világítóberendezés védettségi fokát az IP (International Protection) index jelzi.

A minőségi termékek mindig megfelelő címkével rendelkeznek. Az első szám a betűk mögött jelzi a lámpa védelmét a porrészecskék behatolásával szemben, a második - a folyadékok bejutásától és a nedvességtől.

Minden elektromos berendezésnek magas védettségűnek kell lennie. Ajánlott világítótesteket felszerelni olyan fürdőszobákban, amelyek címkéje nem alacsonyabb, mint az IP44, amely jól ellenáll a fröccsenéseknek és védi a különböző szilárd részecskék behatolásától egészen 1 mm-es méretig. Az IP55 kód azt jelenti, hogy még a közvetlen vízsugár sem károsítja az eszközt. Minél nagyobb a szám, annál magasabb a védelem szintje és annál közelebb kell elhelyezni a lámpákat a vízforráshoz (mosogató, zuhany, fürdõ).

A lámpák típusai

A helyiségben a fürdőszobában lévő lámpák a szerelés típusától függően.

emelet

A nagyméretű helyiségekben a padlóburkolatok látványosak. Hangulatos és kényelmes légkört teremtenek. A fürdőszobát leggyakrabban padlólámpával díszítik műanyag, kristály vagy üveg árnyalatával (matt, átlátszó, színezett stb.). Az ilyen eszközöket a víztől el kell távolítani.

A boltokban megtalálhatók a különleges, különösen tartós és vízálló lámpák, amelyek be vannak ágyazva a padlólapra. De az ilyen berendezések használata csak tágas szobákban indokolt. A hely hiánya miatt a padlóra szerelt készülékek ritkán vannak felszerelve.

Falra szerelhető

Még népszerűbbek a falfény elemek. A következő típusú szerkezetek léteznek:

 1. Mennyezeti lámpák. A falfelület közelében helyezkedik el.
 2. A lámpa árnyalatai (gerincek) a konzolon. A falon a lámpák a javítás után is felszerelhetők.
 3. Spot. Lehetővé teszi a fénypont beállítását.

A fürdőszobai tükör közelében gyakran fali lámpák helyezkednek el, mivel jobban megvilágítják az arcot, és lehetővé teszik, hogy optimális feltételeket teremtsenek a higiéniai eljárások elvégzéséhez. A szervizelés során nem okoznak különösebb nehézségeket, mivel azok elérhetőek, és nem igényelnek létrát vagy lépcsőzetet.

mennyezet

A legnépszerűbbek a mennyezeti lámpatestek, minden fürdőszobában rendelkezésre állnak és a fő árvíz fényként szolgálnak. Amikor kiválasztja, melyik lámpatestet választja ki, először a mennyezetre szerelt készülékekre áll.

Többször használják az egyszerű vízhatlan felső álmennyezeti lámpákat különféle üveg árnyalatok formájában. Előnyük a praktikus és lámpacsere egyszerű.

Ha felfüggesztett álmennyezetet vagy feszített mennyezetet helyeznek a helyiségbe, megfelelőbbek a beágyazott mennyezeti reflektorok, amelyek közvetlenül a mennyezetre vannak felhelyezve és nem támadnak háttérbe.

A fürdőszobában lévő függesztett lámpák lehetővé teszik a fényáram beállítását és a megfelelő helyre történő irányítását. Ebben az esetben a készüléket speciális akasztók vagy horgok rögzítik. A szoba magassága nagy legyen.

Amikor a világítótestet a mennyezetre helyezik, lehetősége nyílik vizuális helymeghatározásra több elem segítségével. Az egyes zónák felett (zuhanytálca, tükör közelében stb.) Egyedi világítási struktúrák vannak felszerelve és külön bekapcsolva, ami villamos energiát takarít meg.

Világító lámpák típusai

A fürdőszobában lévő lámpák különféle típusú elektromos lámpákkal vannak felszerelve. A helyiség megvilágítása és az energiafogyasztás szintje közvetlenül függ a fényforrás egyéni jellemzőitől.

A legtöbb eszközben különböző típusú lámpák használhatók a házban lévő univerzális leszállócsatlakozók (foglalatok) miatt. A választás a személyes preferenciától függ.

A fürdőszobában 4 fő fajtájú lámpa található: a fluoreszkáló (energiatakarékos, ugyanabba a kategóriába tartozik), a halogén, a hagyományos izzólámpa és a LED.

fluoreszkáló

A fluoreszkáló lámpák által kibocsátott spektrum a legközelebb áll a természetes napfényhez. Ebben az esetben a fényvisszatérés többszörös (5-6) nagyobb, mint a hasonló izzólámpáké. Az ilyen lámpák hosszú élettartamúak és alacsony energiafogyasztással jellemezhetők.

Különböző fal- és mennyezeti világításhoz használják őket. A mínuszok közül a bemelegedési időtartam (néhány másodpercig), a magas költségek és a feszültségcsökkenés sebezhetősége.

halogén

A halogén lámpák a legmagasabb fénykibocsátással rendelkeznek. Irányított fényáramot adnak és leggyakrabban a mennyezeti lámpatestekben használják. Különbség a kompakt méretben és a hosszú élettartamban, körülbelül kétszer akkora, mint a hagyományos izzólámpák.

Hátrányuk a feszültségingadozások és a túlzott hőmennyiség érzékenysége a működés során. Ráadásul a halogénelemek energiafogyasztásának szintje meglehetősen magas. Az ilyen lámpa lombikához nem lehet megérinteni a puszta kézzel, szükség van rongykesztyű vagy papír szalvéták használatára.

Izzólámpák

A szokványos izzólámpákat gyakran olyan falburkolatokban és padlólámpákban szerelik fel, amelyekben a munkadarab forrólevegős spirál. Ezt a típust az alacsony költség, valamint a túlfeszültség és a hőmérséklet ingadozásának ellenállása jellemzi.

A fényáteresztés azonban alacsony, és az energiafogyasztás nagy. Mindenféle világítóberendezésben és különböző helyiségekben használható. Figyelembe kell venni az erős hőt a működés során, amelyből a műanyag tok vagy fedél deformálódott.

Az izzólámpákat speciális matt bevonattal (szórással) állítják elő, amely lehetővé teszi a fénysugár egyenletes eloszlását. A fagyos üvegen áthaladó fénysugár nem vakítja a szemét.

A boltok polcain érdekes és eredeti izzólámpák találhatók (gyertya, gomba, stb.). A fürdőszoba megvilágítására ajánlott 15-40 W-os elemeket használni.

LED-es fény

A LED-ekből álló lámpatestek kisfeszültségű elektromos hálózatból (12 vagy 24 V) működnek, ezért a legbiztonságosabbak. A diódák kevés energiát fogyasztanak, nem melegednek fel, és nagy fénykibocsátással rendelkeznek.

A fürdőszobában és bármilyen típusú szerelvényben használják őket. A gyártó által garantált LED háttérvilágítás élettartama elérte a 100 000 órát.

Az egyetlen hátránya a magas ár. A dióda lámpák ellenállnak a túlfeszültségeknek és a hőmérsékletváltozásoknak. Egyes fogyasztók kedvelik a LED csíkokat, amelyek dekoratív funkcióval rendelkeznek, és díszítik a szobát.

Hány lámpa van szüksége egy fürdőszobában?

A fürdőszobában lévõ lámpák száma, amelyekre a jó világításra van szükség, a szoba területe, elrendezése és kialakítása határozza meg. Egy 5 m²-es kis szoba, egy központi mennyezeti egység és 2 világító elem elegendő a tükör közelében. A tágas fürdőszobákat javasolják a szoba zónájára és különböző típusú világítóberendezések használatára.

A kis mennyezeti álmennyezeti lámpákkal ellátott függesztett és álmennyezetek esetében a megvilágítás szintjén a következő szabványok érvényesek, az alkalmazott lámpák típusától függően:

 • incandescence - 20-30 W / m²;
 • energiatakarékosság (lumineszcens) - 4-6 W / m²;
 • halogén - 10-20 W / m².

Nem szabad elfelejteni, hogy a fényes helyiségekben, ahol üvegek és fényes felületek vannak, a fényáramok jobban tükröződnek. A szoba vizuálisan tágasabb és könnyebb lesz a minimális ajánlott fényértékkel. Ha a belső színek sötétek és telítettek, ajánlott ragaszkodni a maximális fényerősséghez.

Melyik jobb választani?

Fényforrások megválasztása a fürdőszobában, a következő gyakorlati tanácsok alapján:

 • magas védettségű termékeket kell vásárolnia (nem alacsonyabb, mint az IP44);
 • a mennyezeti spotlámpa kevésbé energiafogyasztó, hosszú élettartamú és vonzónak tűnik;
 • ha lehetetlen használni a spotlámpákat, akkor jobb, ha a lámpák irányított fényárammal vannak felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy kiválassza a kívánt tárgyat (a tükör közelében lévő területet)
 • A maximális biztonság érdekében használjon alacsony feszültségű lámpákat a leengedő transzformátoron keresztül.

A világítástechnikai termékeket sok vállalat készítette. Rendkívül fontos, hogy válasszon egy minőségi terméket, amely évekig szolgál.

Az alábbi vállalatok a világítógépek legjobb gyártói közé tartoznak:

 • Kanlux (Lengyelország);
 • Light Technologies (Ryazan);
 • Massive (Belgium);
 • Eglo (Ausztria);
 • ED STAR (Ekaterinburg);
 • Downlight Lug (Lengyelország);
 • Arte lámpa (Olaszország);
 • MW-Light (Németország);
 • MarkSlojd (Svédország);
 • Dior (Kirov).

Sok olyan olcsó kínai termék van a piacon, amelyek nem jó minőségűek (alacsony tömés, gyenge forrasztás stb.). A szakértők javasolják, hogy előnyben részesítsék a drágább, de magas színvonalú világítóberendezéseket.

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: mi a jobb és miért? Összehasonlító értékelés

A legtöbb fürdőszoba nem fér hozzá a napfényhez, ezért csak a mesterséges megvilágításra kell támaszkodnia. Az optimális fényáram biztosításához helyesen kell kiválasztani a fürdőszoba lámpáját, ugye? De nem tudja, hogyan lehet legjobban megtervezni a helyüket, hogyan lehet meghatározni a beépített lámpák erejét és milyen eszközöket szeretne használni?

Segítünk Önnek ebben a nehéz kérdésben - a cikk leírja a fürdőszoba világításának szervezésének fő módjait. Kiválasztott fényképek az eredeti belsőépítészeti ötletekkel.

A cikk megvitatja a világítási eszközök megválasztásának jellemzőit is, amelyek a nehéz munkakörülményekre figyelnek: magas páratartalom és hőmérsékleti ingadozások. A videóban hasznos útmutatásokat találni a jövőbeli felszerelés műszaki paramétereinek fontosságáról.

A lámpatestek műszaki követelményei

Fürdőszoba - szélsőséges körülmények között. Az állandó hőmérsékleti és a magas páratartalmú helyeken biztonsági okokból tilos a hagyományos foglalatok és lámpák felszerelése.

A világítóberendezés megválasztásának fő paramétere a biztonság foka. A megfelelő jelölés megjelenik az elektromos termékek testén.

Egyes gyártók háromjegyű címkéket használnak. A harmadik számjegy - a mechanikai károsodásra, sokkra való érzékenység mértéke. Az értéktartomány 0-10.

A legmagasabb szintű védelem azt jelzi, hogy ha az eset megrongálódott, a készülék teljesítményjellemzői megmaradnak.

Minél nagyobb a jelölés numerikus értéke, annál megbízhatóbb a lámpatest. A nedvességbiztos készülékek további elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a víz és a por veszélyét a készülék vezető részeiben:

 • gumi tömítések a mennyezeten;
 • a hermetikus anyag dugóit a tápvezetéken.

A "nedves" helyiségekben a lámpatestek minimális IP-értéke IP442, a maximális IP674. Elfogadható, hogy a maximálisan feletti védelmet nyújtó termékeket használják - minden bizonnyal növeli a biztonságot.

IP indexértékek minden zónához:

 1. Az első zóna. A fürdőkád, a zuhanyzó és a mosdó körüli páratartalom eléri a 100% -ot. Itt engedélyezzük az alacsony védettségű, legalább IP67 védettségű, ideiglenes vízbe merítésre tervezett berendezéseket.
 2. A második zóna. A "nedves" zónától 30-60 cm-es sugarú körön belül nagy a valószínűsége annak, hogy a készülékbe beléptetik a fröccsenést és a fúvókákat. A helyszínen nem kívánatos nagyfeszültségű elektromos készülékek használata, a lámpa védelmének indikátora - legalább IP45, teljesítmény - 12-24 V.
 3. Harmadik zóna. Viszonylag biztonságos - 60 cm-re a második zónától. Közvetlenül hiányzik a közvetlen fúvókák veszélye. Körsugaras védelmi modellek vannak felszerelve - IP24 és újabbak.

A vízforráshoz viszonyított 3 m-es vagy annál nagyobb távolságot biztonságosnak tartják. Lehetőség van felszerelésre IP01-vel.

A különféle lámpák "tengeri elit"

A fürdőszoba mesterséges világítása rendszerint három szintre oszlik: mennyezet, fal és padló. A módszerek kombinációja érdekes dekoratív hatást eredményez. Nem szükséges az egész spektrumot egyszerre használni. A legfontosabb dolog az, hogy egy teljes fényáramot kapjunk a kényelmes tartózkodáshoz a szobában.

No. 1 - mennyezeti világítási lehetőségek

Mennyezeti lámpák biztosítják az alapvető fürdőszoba világítás. Az eszköz megválasztása a helyiség méretétől, a mennyezet kialakításától és a másodlagos fényforrások jelenlététől függ.

Népszerű megoldások a kiemeléshez:

 • szerelt vagy felfüggesztett fedél;
 • LED szalag;
 • világító panel;
 • foltok;
 • reflektorfeszítés vagy álmennyezet.

Hagyományos csillár. Ez a lehetőség jobban megfelel a tágas, magas mennyezetű fürdőszobákban. A megoldás legfontosabb előnyei: változatos választék és könnyű telepítés. A csillár kiválasztásának meghatározó kritériuma, hogy a lámpatest megfelel a fürdőszoba belsejének.

A kristályüveg és a fémmodellek alternatív változata. Előnyök: megfizethető költségek és különböző világítási stílusok a fürdőszobában. Mínusz - foltok és csepegések megjelenése a vízből.

LED szalag. A LED háttérvilágítás LED-ek és ellenállások formájában jelenik meg a hűvös szalagalapon. A helyiségek "nedves" területein IP65-68 indexű vízálló szalagokat fejlesztettek ki.

Az IP65-vel ellátott világító szalag egyik oldalán tömített - a szigetelés lefedi a nyomtatott áramköri kártya külső részét, beleértve a LED-eket és érintkezőket.

 • a telepítés egyszerűsége - a szalagot a mennyezet aljzat alá helyezzük;
 • a megvilágítás intenzitásának beállítása;
 • különböző fény színei - egy adott spektrumban zökkenőmentes átmenetet hajthat végre.

A mennyezeti zóna "szalag" megvilágításának megteremtéséhez egy IP-65 és IP67 típusú LED-szalag alkalmas.

Világító panel. Ez nem csak egy külön lámpatest, hanem egy egyedi mennyezeti szerkezet, amely egyes elemekből áll:

 • közvetlenül a mennyezetre szerelt lámpák;
 • dekoratív műanyag vagy üvegpanel átfedő lámpák;
 • keret a vezetékekkel panelek rögzítésére.

A fő előny a tervezés korlátlan választéka. A fényképnyomtatással bármilyen képet újra létrehozhat: a csillagos égbolt, a víz alatti világ, a festői táj stb.

Foltok. Szállító "zseblámpa", ahol egynél több lámpatest van felszerelve. Annak ellenére, hogy egy érdekes ötlet, spotlámpák ritkán használják a mennyezeti világítás.

Először is, a termék alacsonyabb mennyezetű fürdőszobában nehézkesnek tűnik, másrészt problémás a fényáram vektora beállítása.

Spotlámpák. Ez a típusú elektromos készülék elengedhetetlen a felfüggesztett vagy "francia" mennyezet felszereléséhez. A lámpatestek elrendezése előre megfontolt, figyelembe véve a helyiség elrendezését és a lámpák erejét.

A tervezési jellemzőktől függően a következő típusú reflektorok különböztethetők meg:

Építettek. A műszereket süllyesztett szereléshez használják - csak a fedél marad. A választásnál figyelembe kell venni a "behatolás" mennyiségét és a mennyezet-mennyezet helyének szélességét. A "lábak" fészeklámpa minimális hossza 40 mm.

Egyes modelleknél jelentősen csökkenteni kell a felfüggesztett szerkezetet, ami nem kívánatos az alacsony mennyezetekre és a korlátozott helyiségméretekre.

Poluvreznye. A lámpatest műszaki "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a lámpatest kívül van. A szereléshez a mennyezetre szerelt helyet használják, de a külső mennyezet rovására nagyobb teljesítményű lámpák telepítése megengedett.

Hamis. A külső rögzítés a legtöbb típusú mennyezet esetében alkalmazható. A fényszórók drágábbak, mint a horgas modellek, de számos jelentős előnyük van:

 • nincs szükség a mennyezetszint csökkentésére;
 • sokoldalúság;
 • a fényszóródás dekoratív hatása a texturált üveg prizmáján keresztül.

A lámpa alapja lenyűgöző. Tükör, fényes anyagok és fémek a kövekkel beborítva látványosak a mennyezet felületén.

Szekcionált. Ez egyfajta hibrid spot és spotlámpa. Egyetlen dekoratív lemez több lámpát tartalmaz. Rendszerint az egyes mikro-lámpákra beállítható a megvilágítási vektor.

No. 2 - működő világítás fali modellekkel

A fali lámpatestek célja a helyiség és a helyi világítás. A "világítótestek" használata a 6 négyzetméteres, tágas szobákban megfelelő. Egy kompakt szobában korlátozhatja a mennyezeti fényt.

Népszerű lehetőségek a fal "víz" lámpák számára:

 • sconces;
 • felületre szerelt megvilágítók;
 • foltok.

Bra. Hagyományos kivitel - egy vagy több mennyezeti lámpa egyetlen konzolra szerelve.

Fényszórók. A kompakt burkolat nem sok helyet foglal el és szorosan rögzítve van a falhoz. Jobb nedvességálló anyagokból készült modelleket választani: rozsdamentes acél, tandem üveggel és átlátszó műanyaggal.

Foltok. A falra szerelés lehetővé teszi, hogy maximalizálja a spot - lokális megvilágítás célját.

A második esetben a spot fénye megakadályozza a szemét - a tükör használatával kényelmetlenül érezzük magunkat. Ebben a zónában nem szabad megválasztani a színes árnyalatú lámpákat - a fények természetellenes arcot és hajat adnak. Optimálisan - matt vagy fehér üveg.

Érdemes figyelni a fénysugaras fal "lámpájának" típusára. Két típus létezik:

 1. Irányjelző fényvisszaverők. A fény bizonyos szögben kerül szállításra. Talán egy vagy két harmadik fél (fel / le) fényáramvektor. A tok alakja lehetővé teszi, hogy a háttérvilágítást egy bizonyos területen összpontosítsa.
 2. A mennyezeti diffundált ragyogás. Ezek a modellek az általános világítástechnikai lámpákhoz tartoznak, az "akció" területük 360 °. A fény egyenletesen szétszóródik a szobában.

Ha a cél nemcsak gyakorlati, hanem látványos világítás létrehozása is, akkor érdemes megragadni a falakat fényszórók, világító panelek, LED szalagok segítségével.

No. 3 - dekoratív padló világítás

A kültéri világítás különleges légkört biztosít a fürdőszobában. Ez a háttér, dekoratív fény.

A tervezési ötletek különböző módszerekkel történő megvalósítása:

 • LED háttérvilágítás telepítése;
 • rögzítőfények;
 • üvegpadló létrehozása;
 • izzó burkolólapok használata;
 • az ömlesztett bázis elrendezése.

LED háttérvilágítás. Számos lehetőség van a LED-szalag díszítésére. A csík a lábazati vonal mentén van felszerelve - a helyiség peremén, és a vízvezeték szerelvények kiemelésére is szolgál - egy lezárt szalag "fut" a kád vagy a mosdó körvonalán.

A módszer fő előnye a javítás utáni telepítés.

A sötét padló fényes foltjai ellenére látványosnak tűnnek.

Spotlámpák. A padlóvilágítás használata saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lámpák előnyei:

 • mechanikai károsodással szembeni ellenállás - a lámpatestek tartós műanyagból készültek;
 • minden helyszín lehetősége - a lámpák közötti távolságot önkényesen választják;
 • gyönyörű fénypontokat hozhat a környező tárgyakról.

A "fénypontok" hátrányai: a telepítés bonyolultsága és a rejtett vezetékek bekötése, a villanykörték rendszeres cseréjének szükségessége.

Üveg padló. A gyönyörű tervezési technika radikálisan megváltoztatja az ismerős fürdőszobai környezet megjelenését. Üvegfülke elrendezéséhez 10 cm-re kell emelni a padlót.

A szokatlan "lámpa" temperált rétegelt üvegből vagy triplex-ből készül, a LED-szalag vagy a lineáris lámpák világításra alkalmasak.

Lumineszcens anyagok. Alternatívája a hagyományos megvilágítási módszereknek - fényes hatású anyagok kikészítéséhez.

Plusz módszer - a villamos energiától való függetlenség. Hátrányok: a magas költségek és a képtelenség kikapcsolni egy ilyen "lámpa".

A "víz" lámpa lámpájának megválasztása

Amikor megfontoljuk, hogy melyik lámpa a fürdőszoba számára a legjobb, fontos dönteni a lámpa típusáról, fényességéről és az optimális világítási hangról.

Az 1. kritérium - az optimális termékteljesítmény

A mindennapi életben a legnépszerűbb hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló termékek és LED-ek.

Izzólámpák. A hengerben lévő gázösszetételektől függően vákuum, kripton és halogén. Az inert gázlámpák (kripton) ellenállnak a túlfeszültségeknek, a halogén lámpák jó fénykibocsátással rendelkeznek és hosszabb ideig dolgoznak.

Fénycsövek. Az úgynevezett fénycsövek különböző színvisszaadást mutatnak, ami meghatározza a természetes fényt. A fénycsövek fő előnyei:

 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • a munka időtartama;
 • puha fény.

A modern modellek alkalmasak a szabványos lámpatartók csatlakoztatására.

LED termékek. A lámpa magas költségeit az alacsony fogyasztás, a jó fénykibocsátás és a hosszú távú működés indokolja.

További előnyei közé tartoznak a tömörség, a lámpa alacsony fűtése, a mechanikai feszültség és a feszültség megszakadása.

2. kritérium - az izzó erejének kiszámítása

Az ISO8995 nemzetközi szabvány szabályozza a fürdőszobák megvilágítását. Ajánlott ráta - 200 lux (Lk). A lámpák fénykibocsátásának jellemzésére lumeneket (Lm) használnak, 1 Lx = 1 Lm / m².

Például egy 7 négyzetméteres szoba normál megvilágítása 1400 lx, 10 m2 M-2000 lx. A kiszámított adatok alapján kiválasztott teljesítmény és a lámpák száma.

A fénykibocsátás mértéke közvetlenül függ a világítóberendezés típusától és teljesítményétől. Például, ugyanolyan erővel, a lumineszcens termék 7-szer több fényt produkál, mint egy izzólámpa.

3. kritérium - színvisszaadási index és hangvilágítás

A fény érzékelésének kényelme attól függ, hogy milyen természetes a környező tárgyak mesterséges fényt alkotnak. A paramétert a színvisszaadási együtthatóval fejezzük ki, és a világító eszköz - Ra vagy CRI csomagolásán jelezzük.

A CRI = 100 fényforrás objektumok valós megjelenítését teszi lehetővé. A maximális színvisszaadási indexnek természetes napfénye van. Minél alacsonyabb a Ra, annál torzabb az észlelés.

A megvilágított tárgy színárnyalatát a színhőmérséklet határozza meg, a mérési egység Kelvin (K). A fehér vízvezeték sárgásnak vagy csillogó kéknek tűnhet.

A szín kiválasztásakor a belső és a személyes preferenciákból kell kiindulni.

A különböző hőmérsékletek fénye eltérő módon érinti a személyt. Meleg fehér tónus segít kikapcsolódni, semleges - koncentrálni, hideg energizálni és energizálni.

Hasznos videó a témában

A videó leírja az elektromos berendezések kiválasztásának fő tényezőit, a "víz" lámpákra vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat tesz a világítási világítással kapcsolatos területrendezésre:

A lámpa megfelelő megválasztása és a könnyű ékezetek jó elhelyezése vizuálisan növelheti a zárt fürdőszobát. Ugyanilyen fontos a kényelmes és praktikus helyiség kialakításában, amely a lámpa fényességét, színét és árnyalatát választja.

Hogyan válasszunk egy vízálló lámpát a fürdőszobában

A fürdőszobai lámpatesteknek különleges követelményeknek kell megfelelniük, mivel nedves helyiségekben vannak. Az ilyen típusú világítóberendezések mindig zárt szerkezet formájában készülnek annak elkerülése érdekében, hogy a víz behatoljon az elektromos érintkezőkbe.

A vízálló lámpák sok modellje létezik, és a vásárláskor a megfelelő választási lehetőséget választva meg kell értenie az ilyen típusú eszközök árnyalatait.

A különbség a vízálló világítás és a hagyományos

Első pillantásra nehéz megkülönböztetni a nedvességálló eszközöket a hagyományosaktól. A főbb különbségek nem a különböző típusú eszközök megjelenése, hanem belső részletei. A nedvességálló lámpák további elemekkel vannak felszerelve, amelyek fő feladata a patron, a bilincsek és az elektronikus egység védelme a nedvességtől való behatolás ellen.

A víz semmilyen esetben sem eshet a mennyezetbe. Ezért az első tényező, amelyre figyelmet kell fordítani a vásárláskor, a tömítőgumi jelenléte a lombkorona és az eszköz más részein. Szintén különleges vízálló csatlakozódugókat kell elhelyezni a bemeneti vezetéknél.

A nedvességállóság olyan minőség, amely nem jellemző a hagyományos lámpákra. Ezért a nedvességgel szembeni ellenállást mindig a kísérő dokumentáció (műszaki útlevél) és a csomagolás tartalmazza.

A vízálló lámpák fajtái

A vízálló technológia különböző típusokra osztható, a telepítés helyétől, a telepítés módjától és az izzólámpák típusától függően. A lámpatestek mindegyik típusát a pluszok és a minuszok különböztetik meg. Ezért lehetetlen kivilágítani bármilyen típusú világítást a legjobbaknak.

A lámpa helye

Háromféle eszköz van - fal, mennyezet és padló. Általában az első kettőt telepítik, sokkal ritkábban a padlóra helyezve. Ennek fő oka az, hogy a fürdőszobák nagyon ritkán elég nagy ahhoz, hogy helyet biztosítsanak a padlólámpának. Ez a helyhiány, amely szükségessé teszi mindenfajta belső rész beültetését a fülkében, a mennyezetbe, a mosdókagyló alá vagy a fürdőszobába.

Felszerelési módszer

Ennek a tulajdonságnak megfelelően a lámpák három típusra oszthatók:

 1. Beépített (mortise). A mennyezetre, falra vagy padlóra, bútorra vagy egyéb belső terepre szerelhető. A méretek és formák jelentős változatossága jellemzi. Ebben az esetben a legegyszerűbb egy konstruktív szempontból: ők egy zárszerkezettel ellátott test.
 2. Felső (külső). Az ilyen eszközöket szilárd alapokra helyezzük. A kültéri modellek népszerűek abban az esetben, ha nem szerelhet fel szerelőfülkét (például betonburkolatok esetén). Emellett a fejberendezéseket akkor is használják, ha a világítótestet nemcsak rendeltetésszerű célokra használják, hanem díszítésként is. A teljesítmény változatosságai sokak: a leginkább észrevétlen, a gyönyörűig. Helyük szerint a felsõ szerkezetek mennyezetre és falra oszthatók.
 3. Függeszteni. Ez a fajta lámpatest a legkevésbé használt. Az ilyen eszközöket felfüggesztik a mennyezetre. Ebben az esetben az eszköz nem a véghelyzetig, hanem a bizonyos távolságra van. A rögzítéshez használjunk horogokat, felfüggesztéseket vagy akár az etetést is. Illeszkedik bármilyen mennyezetre, beleértve a csavart, stretch bevonattal, beton, gipszkarton. A fő feltétel - a mennyezet magasságának elegendőnek kell lennie a lámpa felszereléséhez. A felfüggesztett modellek falra szerelhetőek is, amelyek állítható tartókra vannak szerelve.

Izzó típusa

A lámpába beépített lámpa típusa a fény és az energiafogyasztás fényességétől függ. A legtöbb lámpatest minden típusú izzólámpához illeszkedik, így egy adott fajta választása a lakosok preferenciáitól függ.

A lámpa védelme

A fényforrások biztonságát egy speciális biztonsági indexnek megfelelően határozzák meg. Ez egy európai szabvány, ahol a védelmi mutatókat egy pár szám és betű jelzi (például IP44). A betűk a védelmi index (védelmi index) rövidítése. Az első szám jelzi a szilárd részecskék behatolásának védelmi szintjét a készülékbe, a második pedig - a folyadékok (beleértve az agresszíveket is) elleni védelem.

Egyes készülékekhez egy harmadik ábra található, amely bemutatja az eszköz ütési ellenállásának mértékét. A fürdőszobák esetében azonban a harmadik számjegy nem jelentős, és az első kettő döntő fontosságú. A vízállóságtól és a por ellenállóképességétől függ: vajon egy adott lámpa modell telepítése alkalmas-ea fürdőszobának.

IP védelmi indexek

A táblázatok felsorolják azokat a tulajdonságokat, amelyek megfelelnek az IP-ben meghatározott por vagy nedvesség elleni védelem egy bizonyos osztályának.

A porvédelmi osztályok betartását az első táblázat tartalmazza:

Az alábbi táblázat a nedvességvédelmi osztályokat mutatja:

Nedvességzónák

A fürdőszobákat általában zónákra osztják a világítóberendezések nedvességnek való kitettségének megfelelően. A lámpa megválasztását a páratartalom zónájával kell korrelálni, amelyben fel van szerelve:

 1. Az első zóna. Ez a fürdőszobában a legnyugodtabb terület. A szint eléri a 100% -ot. Az első zóna magában foglalja a fürdőt, valamint a zuhany belső térét. Csak kis feszültségű (12 V) feszültségű izzók telepíthetők ezen a területen. E zónára ajánlott legalább IP67 védettségű lámpatestek használata.
 2. A második zóna. Ezek a falak a fürdő végétől 2,25 méter magasságig terjednek. A lámpákat óvni kell a gőz, a fröccsenő víz és a vízsugarak véletlen behatolásától. IP45 védelmi index ajánlott. Megengedett feszültség: 12-24 V-n belül.
 3. Harmadik zóna. A második zónától a határtól 60 centiméterre terjed ki. Itt a lámpák általában nem esnek közvetlen vízzel való érintkezésnek, hanem védeniük kell a kondenzációtól. A védelem minimális szintje IP24.
 4. A negyedik zóna. Ez a terület magában foglalja az összes olyan helyet, amely nem esik az első három zónába. Az ajánlott védelmi index egy vagy több gőz esetén.

Alapvető követelmények

A fürdõszobába beépített szerelvényekre vonatkozó követelmények általában három csoportra oszthatók: biztonság, fényerõsség, tervezés.

biztonság

Mivel a fürdőszobát magas páratartalom jellemzi, az elektromos vezetékeket teljesen védeni kell. A teljesen zárt zárt zárt lámpatestek megengedettek. Az eszközt tartsa biztonságos távolságra a víztől. A GOST szerint ez a távolság legalább 50 centiméter.

fényesség

A helyiség megvilágításának szintje kényelmes emberre van szüksége. A fürdőszobában kozmetikai eljárásokat végeznek (például maszkolás vagy borotválkozás), ezért a fénynek elég világosnak kell lennie.

A villanykörték teljesítményére vonatkozó szabványok (W négyzetméterenként):

 • fénydiódák (LED-es lámpák) - 6-tól 9-ig;
 • izzólámpák - 20-tól 30-ig;
 • halogén izzók - 23-tól 28-ig.

Tipp Ha a fürdőszoba sötét színű, akkor ajánlatos nagyobb teljesítményű izzókat használni.

tervezés

Számos ajánlás a világítás tervezésére vonatkozik. Különböző stílusok széles választéka áll rendelkezésre. A legnépszerűbb megoldások a következők:

 1. Klasszikus stílus. A klasszikus stílusban készült belső tér természetes anyagok (kő, fa, bőr) használatával van összefüggésben. Ez a stílus alkalmas mennyezeti lámpákra (pl. Egy csillár) és falra (pl. Lámpa vagy folt). A klasszikus megoldások közé tartoznak a kovácsolt termékek és a kristály- és bronz elemek is.
 2. Japán stílus. A megoldást külsõ nyugalom és nyugalom jellemzi. Világító eszközök világítása - puha, enyhén diffúz. A lámpák formája gyakran szokatlan, összetett körvonalakkal teli.
 3. Szecessziós stílusban. Minden design elemnek van valami funkciója. Nincs gyakorlati szempontból haszontalan részletek. A modern sokkal alkalmasabb, ha a zónát, nem pedig a központi világítást. Ebben a stílusban gyakran készítenek LED háttérvilágítást.
 4. Provence stílusban. Ebben a stílusban kötelező a mosdóban lévő ablak jelenléte. Megfelelően magas színvonalú világítás megszervezéséhez nagyméretű csillárokat vagy padlólámpákat használnak. Ráadásul a fényforrások formájukban vagy díszítésükben hasonlítanak a növényekre. Minden formát szabad vonalak jellemeznek, geometriai korrektség nélkül.

Figyelj! A műanyag és üvegtermékek előnyösebbek a fémhez képest, mivel nem korrozív folyamatoknak vannak kitéve.

Legnagyobb gyártók

A következő vállalatok legnépszerűbb termékei:

 1. Downlight Lug. A lengyel vállalat elsősorban a fürdőszobákat világítja meg. A vízálló és ütésálló termékek különleges formájú testekkel és árnyalatokkal vannak felszerelve, amelyek miatt a fény túlzott szóródása lehetséges. A készülékek lehetővé teszik, hogy a fényáramot a helyes irányba irányítsa át, ami alkalmas a helyiség elrendezésére. A lengyel gyártó számos termékcsaláddal rendelkezik, köztük Vandallug, Diamond és Star Premium lámpák.
 2. Massive (Belgium). A belga gyártó termékei a felső árkategóriába tartoznak és kiváló minőségűek. Különböző védelmi osztályokból álló lámpák. Egyes termékeket úgy terveztek, hogy a szaunák vagy fürdők állapotában dolgozzanak, és ne csak a fürdőszobákat. A választék mind mennyezeti, mind fali lámpákat tartalmaz. A cégnek számos termékcsaládja van, amelyek stílusban különböznek: Aqua Oasis, Katie és Adrio.
 3. Eglo (Ausztria). A termékeket egyedi kialakítás jellemzi: a lámpák ívelt formájúak, puha körvonalakkal. A mennyezeti lámpákat általában króm vagy nikkel bevonják, mivel ezek a fémek védik az alapanyagot az oxidatív folyamattól. Néhány termék műanyagból készült és üvegszállal bevonva nagyobb erősségre. A cég a lámpák választékát kínálja a fal- és mennyezeti modellekben. Között a márkák érdemes megemlíteni Palmera és Mono.
 1. Arte lámpa (Olaszország). Az olasz cég termékei kiváló minőségű, merész dizájn és hosszú élettartamúak. Termékcsalád: Hall, Aqua.
 2. Kanlux (Lengyelország). A cég mindkét süllyesztett lámpát gyártja, és fel van szerelve (mennyezet és fal). A diszpergáló elemek polimerekből készült betétekből készülnek. A tartók rozsdamentes acélból készültek. A függesztett lámpák általában poliészter vagy üvegszál. Az összes felsorolt ​​gyártó közül a Kanlux gyártja a legkedvezőbb árú termékeket. A legnépszerűbb márkák Volin, Argus (kapcsolóval), Turk.

Tippek a lámpa kiválasztásához

A megfelelő fürdőszobai felszerelés kiválasztásához ajánlatos egy sor szabályt követni:

 1. Az eszköz biztonságosságának mértéke - IP55-től vagy annál több.
 2. Ha lehetséges, használjon spotlámpát. Ez csökkenti az áramfogyasztást, és a fényáram egyre hangsúlyosabbá válik.
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem telepítheti a spotlámpákat, javasoljuk irányított izzók telepítését. Lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű világítást hozzon létre bizonyos területeken (például lámpát helyezhet a tükör felett, hogy csak a mosdó közelében lévő területet világítsa meg).
 4. A legjobb lámpa opció egy 12 voltos termék. Nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget. Ebben az esetben azonban meg kell vásárolni egy lenyíló transzformátort.
 5. Ha nincs lehetőség vezetékek vezetésére, javasoljuk vezeték nélküli fényforrások használatát. Ezek akkumulátorral működnek, és olyan biztonságosak, mint 12 volt. A vezeték nélküli eszközt általában külső fényforrásként használják.

Ha kívánja, pénzt takaríthat meg és a lámpát saját kezével is összekapcsolhatja. Ebben az esetben nem szabad részt venni az egyes gyártók alacsony költségű termékeiben. Jobb, ha inkább az árukat kedvelik, hanem az európai - régóta és jól ismert vállalat. A kínaiak gyakran nem felelnek meg a minőségi termékekre vonatkozó követelményeknek. Az ilyen termékek nem biztonságosak, ami elfogadhatatlan a fürdőszobai világítóberendezések esetében.

Hogyan lehet megszervezni a világítást a fürdőszobában?

A fürdőszoba egy szoba a házban, amelyben a világítás világos és biztonságos. Ebben a szobában az elektromos világítóberendezések működésének feltételei összetettek - páratartalom és hőmérsékletváltozás. A fürdőszobában való világítás gondos megközelítést igényel az elhelyezés, a tájékozódás, a források száma, például a lámpák és lámpák tekintetében.

követelmények

A WC-vel vagy különálló WC-vel ellátott fürdőszoba nagy nedvességtartalmú területekhez tartozik. Ezért a világítótestek kiválasztásakor és telepítésénél ügyelni kell a használatuk biztonságosságának biztosítására.

Fontos! A fürdőszobában való világítás, a típusától függetlenül, a lehető legközelebb szeretne a természeteshez.

A kiválasztáshoz és a telepítéshez szükséges követelmények:

 1. A kábelezés el van rejtve.
 2. A csatlakozódoboz és a kapcsolók a helyiségen kívül vannak felszerelve - a GOST követelménye.
 3. Az elektromos készülékek védettségi szintje az IP 44-ből. A fürdőszobában lévő szerelvények beszerelésekor ez a paraméter IP 67.
 4. A kábelek csatlakoztatásához jobb a lezárt terminálok használata.
 5. Nyitott huzalozáshoz hullámos csöveket vagy speciális dobozokat kell használni a falhoz.
 6. Egy világító eszköz nélkülözhetetlen. Legalább egy lámpa van a tükör közelében, más helyeken a falon.
 7. A kimenetet a daruról legalább 2,5 m távolságban kell elhelyezni. Ha a készülék nedvességvédelemmel van ellátva, akkor ez a távolság 60 cm-re csökken.
 8. Lehetetlenné válik a hosszabbító zsinór használata (hordozás), jobb, ha a fürdőszobában használható háztartási készülékeknél mindenhol kisebb távolságot helyezhet el.

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a lámpák számát és erejét a tervezési ötlet, a felhasznált felület, a szín és a helyiség mérete alapján kell kiválasztani.

Fontos kiemelni az összes funkcionális területet.

Nedvességzónák

Vannak olyan követelmények, amelyek a világítóberendezés megválasztására vonatkoznak, a fürdőszoba elhelyezése alapján. A nedvességtartományok osztályoznak. Pontosabban:

 • Első vagy magas páratartalmú helyek. Itt víz áramlik, nagy a gőz koncentrációja. Az ilyen helyek a fürdőszoba közelében vannak, a zuhany alatt. A 12 V-os, izzólámpák, IP 674 védelmi indexű világítótestek használata megengedett.
 • A második. A mosdók közelében lévő parcellák, valamint azok, amelyek a fürdőszobához szomszédosak. A cseppecskék vagy a gőz formájában keletkező nedvesség veszélye áll fenn. A lámpa teljesítménye - 24 W-ig, világítási védelmi index - IP 425.
 • Harmadik. Legalább 50 cm-re a mosogató szélétől, fürdőszoba. A világítótestek bármilyen teljesítményűek, a világítóberendezés védelme IP 242, amely elegendőnek tekinthető.
 • A negyedik. Ez magában foglalja az összes többi helyet. A nedvesség gőz vagy kondenzátum formájában történik.
a tartalomhoz ↑

A lámpák típusai, azok előnyei és hátrányai

Világítóeszközök, amelyeket a fürdőszobában használnak, különböző típusú lámpák telepítésére. Minden ma használt fényforrásnak saját tulajdonságai és alkalmazási sajátosságai vannak, és ezt figyelembe kell venni, amikor ezeket a helyiségeket választják.

Izzólámpa

Az Ilyich lámpa olcsó, minden boltban elérhető, de a fürdő nem a legjobb megoldás. Nem szereti a páratartalmat, ezért fennáll annak a kockázata, hogy felrobban, ha nedvesség jut a fűtött lámpához. Élettartama alig haladja meg az 1000 órát. Az ilyen lámpák nagyon forróak, miközben gyenge fényáramot hoznak létre. Nagyon nemkívánatos műanyag és szövet árnyalatokkal történő használata. Az első esetben fennáll annak a veszélye, hogy a burkolat megolvad, a másodikban pedig meggyullad. A hiányosságok ellenére olcsósága még mindig vonzza a vásárlókat.

Fontos! Az izzólámpa a leginkább "váladékos". Sok energiát fogyaszt.

Halogén lámpa

Az ilyen izzókat gyakran foltokban használják. Fénykibocsátásuk sokszor nagyobb, mint az előző verzió, kevésbé melegítenek, és többet szolgálnak. Az értékesítés során olyan típusú lámpák találhatók, amelyeket 220 vagy 12 V feszültségre terveztek. A második esetben transzformátor beszerelése szükséges.

A halogén lámpák halogénlámpák használatának lehetősége

Fénycsövek

Ezek a modern energiatakarékos lámpák hatalmas fényáramot biztosítanak, miközben tökéletesen megmutatkoztak, amikor bármilyen körülmények között használják, beleértve a nedves fürdőszobát is. Élettartamuk kiszámításra kerül, feltéve, hogy stabil feszültség jelenik meg a hálózatban.

Kiderül, hogy megtalálja a különböző árnyalatú lámpák modelljeit, amelyek segítenek eredeti fényhatások létrehozásában. Vannak különböző változatok is: lineáris és kompakt lámpák, amelyek különböző megvilágítási területet fednek le. Minden típusú lámpa csendesen működik.

A velük felmerülő problémák - a felbujtás szükségessége. Kb. 2 percet vesz igénybe. Nem szeretik csökkenteni a hőmérsékletet. Használatuk során nem szabad megfeledkezni arról, hogy az égetett vagy sérült fénycsövet nem szabad a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni - speciális hulladékkezelést igényel.

LED izzók

A LED-es lámpák a legolcsóbbak, amiket ma vásárolhat. Élettartamuk meghaladja az 50 ezer órát. A lámpákat szabványos alapra lehet csavarozni, így bármilyen más fényforrással helyettesítheti őket. Az előnyök közül:

 • Ökológiai biztonság.
 • Kiváló minőségű fénykibocsátás.
 • Minimális energiafogyasztás.

A hátrányokat magas árnak nevezik, ráadásul nem minden esetben teszik ki a bejelentett élettartamot, mivel a hálózati feszültség csökken, és az állandó "csörgő" nagyon negatív hatású.

A LED-szalagfények vagy különleges fények használata, amelyek elemei diódák, szintén nagyon jó. Segítségükkel eredeti megvilágítási effekteket hozhatunk létre, gyakran a szalagot használjuk a fürdőszobában lévő bútorok felhordására, a tükör felgyújtására, a szárító bútorok érzésére, amikor alul helyezünk rá. Szinte minden szalagra szükség van egy további átalakító csatlakoztatására, mivel az üzemi feszültsége 12 V.

LED háttérvilágítással

Hogyan lehet kiszámítani a szükséges lámpák teljesítményét?

A lámpák teljesítményének kiszámítása attól függ, mennyire kényelmes a helyiségben való tartózkodás és az összes eljárás elvégzésének kényelme. Emellett a lámpateljesítmény helytelen megválasztása a látás romlásához és az idegrendszer működéséhez is vezethet.

Gyakran a lámpa teljesítményének megválasztásakor gyakran a Wattra, azaz az áramfogyasztásra figyelnek. Ez fontos mutató, de nem a fő. A legfontosabb jelző a fényáram.

A fürdőszoba és a fürdőszoba világításra vonatkozó követelményei - 200 lumen / négyzetméter. m a különböző lámpáknál ez a mutató megfelel:

 1. Glow - 25 W - 200 Lm, 100 W - 1350 Lm.
 2. Halogén - 42 W - 625 Lm, 70 W - 1170 Lm.
 3. Fénycső - 40 W - 2000 Lm.
 4. LED - 40 W - 6000 Lm.
A könnyű fürdő kevesebb mesterséges fényforrást igényel.

A szoba fénysugárának kiszámításánál figyelembe kell venni:

 • A szoba mérete.
 • A befejeződés során használt anyagok színe és fényvisszaverő képessége.
 • Mennyezeti magasság.
 • Bútorok elrendezése.
a tartalomhoz ↑

A lámpák száma és típusuk

A szükséges számú lámpa kiszámítása a helyiség területére esik. Tehát, ha kicsi - akár 5 négyzetméter, akkor egy központi fény és 2-3 további lámpa elég a falakon.

Fontos! A további világításhoz mosdóterület, tükrök szükségesek. Ebben az esetben a reggeli eljárások a lehető legegyszerűbbek lesznek.

A tágas fürdőkhöz zónás világítást igényel. Ez nemcsak kényelmes tartózkodást jelent a szobában, hanem kiemeli bizonyos funkcionális területek kiemelését, kiemeli a konfigurációt stb. A befejező munkálatok megkezdése előtt el kell döntenie a világítótestek számát és típusát. Ebben az esetben a kábelezést a követelményeknek megfelelően lehet elvégezni.

Ami a lámpa típusát illeti, akkor ezt figyelmeztetni kell. Az eszközök osztályozása meglehetősen változatos. Az első a helyszín típusát érinti a felületen. Opciók: nyílt típus, beépített. Az utóbbi lehetőség a kisebb helyiségek számára előnyös.

Spotlámpák a tükör felett

 1. Mennyezet. Klasszikus modellek, amelyek könnyen illeszthetők bármilyen belső kialakításba. Minden fürdőszobában legalább egy ilyen lámpát kell biztosítani. Ez lesz a középpont.
 2. Falra szerelhető. Feladatuk az egyes zónák kiemelése. Amint már említettük, tükörre, mosogatóra van szükség.
 3. Emeleten. Gyakran dekoratív funkciót hajtanak végre, ennek köszönhetően a belső tér különösen eredetivé válik. Az egyes modellek vizuálisan bővíthetik a teret.

Mindegyik opció alkalmazható működő, dekoratív, irányított vagy általános világításként.

Telepítési jellemzők

A világítótest típusától függően saját telepítési jellemzőkkel rendelkeznek, ezeket figyelembe kell venni. A telepítés jellemzőitől függetlenül a csatlakozás csak a megszakítók megszakítóinak kikapcsolása és a vezetékek feszültségének hiányának ellenőrzése után történik.

A fő mennyezetre

A helyiség középpontjában való elhelyezéshez, vagyis a fő megvilágításhoz, gömb alakú mennyezeti lámpák és modelllapok használják. A beton mennyezetre való szereléshez használjon megfelelő méretű vasalót, dugót. Vagyis képesek ellenállni a világítóeszköz súlyának. Ha a mennyezet fából készült, akkor a fa csavarjai segítenek a telepítés folyamatában.

Fontos! Az ilyen világítóberendezésekhez nem szükséges kiegészítő segédeszközök felszerelése. Leggyakrabban az alapjukat közvetlenül a mennyezetre csavarják.

A gipszkarton mennyezetén

A fürdőszobában a nedvességálló gipszkarton gyakran álmennyezetként használható, a felfüggesztett mennyezet pedig tökéletesen sima. Gyakran fel van szerelve spotlámpák. A vezetékeket mindaddig meg kell tenni, amíg a lapok fel nem forognak és nem lesznek készek. A kényelmes csatlakoztatáshoz a "pont" csatlakoztatásához szükséges vezetékek hossza legalább 20 cm legyen, a lámpák lyukakat a speciális fúvókánál kell levágni a fúrógépen.

A helyszínen beépített szerelvények beépítésének folyamata:

 1. Először ki kell kapcsolnia, és ellenőrizze a feszültség hiányát.
 2. Csatlakoztassa a lámpatestet a kábel csatlakozóihoz.
 3. Helyezze be a testét a korábban előkészített lyukba, tartva a reteszt.
 4. Csavarja be a lámpát.

Ha a felszerelés a felső világítás, akkor ez a folyamat még könnyebb. Egy előre elkészített rúdra szerelik fel, majd a vezetékek csatlakoznak és a lámpát csavarják.

Ha a mennyezeti csillár lámpatestként van kiválasztva, akkor a beszerelési folyamat hasonló, de a kötőelemeket előzetesen fel kell készíteni. Ez lehet horog vagy jelzálog a konzol alatt. A csillár közvetlenül egy gipszkarton lapra történő felszerelése nem lehetséges, mert nem képes ellenállni a súlyának.

A feszített mennyezeten

Talán a legnehezebb a rögzítési plafon szerelési folyamata, mert a feszített vásznat könnyedén károsítja a tétlen akciók. Fontos emlékezni az ilyen pillanatokra:

 • Fontolja meg a lámpák elhelyezését és számát a vászon felszereléséig.
 • A kábelezés során az összes lámpatest alatt szigetelje le a kábelt és emelje fel, hogy ne érje el a film jövőbeli felső határát.
 • A kötőelemekhez bármilyen beágyazott platformot vagy horgot készítő eszköz. Ezeket a kötőelemeket néhány milliméterrel kell elhelyezni a vászon szintje fölé.
 • Mielőtt egy lyukat készít a vászonból, ragassza fel a termikus gyűrűt, várjon addig, amíg a ragasztó teljesen megszárad.
 • A felfüggesztett mennyezetekhez használt világítóberendezéseknél csak fluoreszkáló vagy LED lámpák használhatók. Nem fűtöttek, ezért nem károsítják a vásznat.

A lámpa helye

Fontos, hogy megfelelően helyezze el a lámpákat. Ha mindent alaposan elgondolunk, akkor többször kevesebb fényforrást használhatunk, és így megtakaríthatjuk a villanyszámlákat. A fontos árnyalatok között, amelyeket figyelembe kell venni:

 1. Az egységesség. Ez akkor érhető el, ha sok alacsony teljesítményű lámpatestet helyez el.
 2. A helyiségek helye a helyiség legfontosabb funkcionális területein kötelező.
 3. A káprázás elkerülése érdekében irányítsa a fényáramot úgy, hogy ne tükrözze a tükörfelületet.
 4. A lámpa közvetlenül a tükör felett lógása nem a legjobb megoldás. Ebben az esetben a reflexió torzult. Könnyebb elhelyezni a fali lámpákat oldalra vagy tetejére és oldalára.
 5. Eredeti megjelenésű színes mennyezeti lámpák. De ilyen megvilágítást nem kell a tükör közelében elhelyezni, mivel gyönyörűen égnek, de a tükröződés torzulni fog.
 6. Érdemes "játszani" azzal a lehetőséggel, hogy a szalagot LED-kkel helyezze el, ez segít a tervező legszokatlanabb ötleteinek megvalósításában. Beleértve a megvilágítást a fürdő, itt használhatjuk a neon fényt, míg a LED csík lezárható plexiüveggel.
 7. A lámpatestek csatlakoztatását külön sorokkal kell elvégezni, így a megvilágítás mennyiségét saját belátása szerint lehet beállítani, és a szükséges lámpák számát is be lehet vonni.
 8. Világításkor a fürdőszobában van egy szintes - szépnek néz ki. A felső szintre olyan eszközöket szállítanak, amelyek 1,8 métert meghaladó magasságban helyezkednek el a padlóról, vagyis az összes mennyezeti lámpa. A középső egy ember szeme, különböző falas lócák és foltok szintjén áll. Néha az alsó lámpák lámpái vannak felszerelve, körülbelül 10 cm távolságra vannak a padlóról. Ez a megoldás kizárólag dekoratív feladatot lát el, bár az éjszakai fényszórók mozgásérzékelővel történő felszerelésével az alsó szinten lehetővé teszi, hogy jelentősen leegyszerűsítse az éjszakai álmosságot a WC-vel.
 9. A kis fürdőszobák számára kényelmes a bútorok lámpák, amelyek könnyen szerelhető szekrények, fülkék és polcok. Az ilyen helyiségekben főleg a halogén izzók vannak felszerelve.
 10. Kombinált vagy kombinált világítási lehetőség kényelmes a belső világítás kivitelezéséhez a fürdőszobában, ez az opció alkalmas bármilyen méretű helyiségre.

következtetés

A fürdőszobában való világítás nem kevésbé fontos, mint a vízvezeték szerelvények befejeződése és kiválasztása. És a "fény" esetében sokkal több árnyalatot kell figyelembe venni, és szinte minden eszköz telepítését saját kezűleg végezzük.