Legfontosabb > Tervezés

Hogyan festhetünk öntöttvas fürdőt? 4 helyreállítási mód

Az öntöttvas kád a szovjet korszak szimbóluma, amikor minden lakásban ez az egyszerű, egyszerű, de erős szaniter állvány volt felszerelve. A "Stalinok" vagy a "Hruscsov" egyes tulajdonosai még mindig használják a régi minta mosási képességét, mivel ezek kiváló minőségűek, tartósak és tartósak.

Az öntöttvas fürdő élettartama legalább 50 év, azonban az idő, valamint az aktív működés, a felületén hagyja a nyomot. A sárgulás, csiszolás, dörzsölés a zománcon elrontja a tál megjelenését, de ez a kis hibák miatt nem ésszerű, mert a termék fehérségének helyreállításához egyszerűen festeni kell a saját kezével. Ebben a cikkben megmondjuk, hogy milyen fürdőfestéket használnak otthon, valamint hogyan kell festeni.

Hibák a régi öntöttvas fürdőkben

Az öntöttvas fürdő kiváló teljesítményt nyújt, hosszú ideig tartja a hőt, elegendő erőssége van. Az ötvözetből készült egészségügyi termékek különleges tulajdonsága nagy súly, amely 150 kg-ot képes elérni. Egy ilyen tálca több mint 50 éve használható, nem fogja elveszteni a tulajdonságait, szemben a modern akril és acél modellekkel. A zománc bevonat élettartama azonban sokkal kevésbé, még óvatos gondossággal is, intenzív használat nyomai vannak:

 • Sárgulásmérő. Kezdetben a fehér zománc idővel sárgás árnyalatot kap, mivel magas víztartalmú vízzel érintkezik. Bizonyos esetekben a sárga foltokat nem lehet saját kézzel lemosni.

Figyelj! Még az akril és acél öntöttvas fürdő analógjai jelenlétével is nagyon népszerűek, mivel hosszú élettartamuk és tartósságuk van. A régi mosószer cseréje egy új, ugyanabból az anyagból készült modellből 15-20 ezer rubelre kerül. Az öntöttvas fürdő festéke 3-5-szer olcsóbbá teszi a termék fehérségét és simaságát, ha saját kezűleg dolgozik.

Festékek típusai

Logikus feltételezni, hogy az öntöttvas fürdőjének festése otthon külön festékekkel történik. A színező készítményekre szigorú követelményeket támasztanak: vízzel való állandó érintkezést, magas és alacsony hőmérsékletnek való kitettséget, valamint erős mosószereket kell tolerálni. Annak érdekében, hogy helyreállítsuk és helyreállítsuk a régi tányér eredeti megjelenését saját kezünkkel, meg kell választani egy kiváló minőségű, nedvességálló festéket, amely festett öntöttvas. Az ilyen típusú fürdőfesték 2 fajtából áll:

 1. Epoxi zománc. A festés öntöttvas tartályok mosogatáshoz epoxigyantával 25-30 év alatt készülnek. Ez egy jól bevált eszköz, amellyel otthoni fürdőt lehet festeni. Azonban a zománcozási munka technológiája nagyon összetett, ezért ritkán használják a kézzel történő festéshez. A zománcvegyület egy bázist, egy keményítőt és egy lágyítószert tartalmaz, amelyhez dibutil-ftalátot használnak. A keverék viszkózus, sűrű, ezért tapasztalat nélkül problémát jelent, hogy egyenletesen alkalmazza.

Fontos! A festés minősége közvetlenül függ a készítmény előállításától. A keverék alapja viszkózus, vastag sűrűségű, és a keményítő ellenben folyékony. Ezért az összetevők összekapcsolása érdekében hosszú és alaposan keverni kell őket, amíg homogén folyékony anyag keletkezik.

Festési technológia

Nem lehet egyszerűnek nevezni az öntöttvas kád otthoni helyreállítását a saját kezével. A technológia a következő lépcsőkből áll: a helyiség előkészítése, a felület előkészítése, a készítmény elkészítése, a festék és a szárítás alkalmazása. A leginkább időigényes műveletet előkészítő munkának tekintjük, mivel sok időt és energiát igényel. Az új bevonat minősége és tartóssága a felület helyes elkészítésétől függ. A festés a következő sorrendben történik:

 • Mindenekelőtt ki kell szabadítani a fürdőszobát minden idegen tárgyról, a por eltávolítására a helyiség nedves tisztítását végezzük.
 • A fürdőt szennyezik a por és a por. Ehhez egy lúgos mosószert vagy oxálsavat öntünk a csésze fenekére egy szalaggal, és a tartály széléről egy új szivacsból centrifugáljuk. Ebben a formában hagyja a fürdőt 1 órán át, majd alaposan mossa folyó vízzel.

A tapasztalt kézművesek azzal érvelnek, hogy a régi öntöttvas fürdők festésének legfontosabb része kiszárad. Amikor a festés befejeződött, a fürdőszoba zárva van, hogy megakadályozza a por belépését. Az akril vagy epoxi zománc polimerizációja 3-7 napig tart, amely alatt nem ajánlott a fürdő használatát. Az első nap jobb, ha nem is megy a szobába. Minél több idő telik el a festésről az első mosásra, annál tartósabb lesz a bevonat.

Hogyan kell festeni a fürdőt otthon

Milyen festéket választani

Annak érdekében, hogy a régi fürdőt ne cseréljék otthonról egy újra, amely a pénzügyi költségekhez és a vízvezeték szétszereléséhez szükséges, frissítse a fürdőt saját kezével.

Az öntöttvasból, fémből vagy ónból készült termékekhez zománcszórt használnak. Miután megvásárolta és elkészítette olyan eszközöket, mint pl. Csiszolópapír, maszk, természetes törlőkendők, szivacsok, építési szalagok, alapozók, zománcok, zsírtalanító szerek (aceton vagy egyéb), gumikesztyűk, énekanyagok és védőfilmek zománc. Ahhoz, hogy kiváló eredményt élvezhessen, nem szabad megmentenie a festék megvásárlását, mert jobb, ha egyszer minőségi helyreállítást végez.

A szakembereknek ajánlott festeni a kádat kézzel zománccal, epoxigyártással. Az aeroszol kényelmes formája. Otthoni használatra tartós kopásálló bevonatot biztosít. De ne feledje, hogy a zománc mérgező. A fürdő zománc festése nehéz lehet a kezdőknek.

A fürdőszobát saját kezével festheti otthon akrilokkal. Javasolt keverni egy keményítővel és azonnal használni. A munkafolyamat során meg lehet szabadulni a maszkoktól szivacsokkal vagy természetes szövetdarabokkal. Még egy nem professzionális akril töltő zománc is alkalmazható. Hajlamosak a felszínre egységes rétegben terjedni. A saját készítésű bevonat ugyanolyan vastagságú és akril kád bevonathoz hasonlít. A fürdő festése akrilokkal nagyszerű megoldás a stílusos fürdőszobai belső térben.

A szakértők tanácsot adnak a háromkomponensű készítmények használatával, amelyeket festés előtt kevernek össze. Az ilyen termékek korszerű gyártói - Tikkurila, Jobi, Dulux. Az ilyen készítmények nedvességálló tulajdonságokkal rendelkező primert és például félig matt bevonatot tartalmaznak.

Nem lehet régi fürdőt festeni olajjal, alkid, aeroszol, auto zománc vagy nitro festékkel otthon - ez nem csak egy egészségtelen dolog, de a bevonat helyreállítása szempontjából is haszontalan.

Ami a csövek festését illeti a fürdőszobában, akkor kerül sor, ha rozsdásodnak, vagy megváltoztatni kell a helyiség kialakítását. A modern csövek rozsdamentes ötvözetekből, színesfémekből, műanyagból készültek. A régi modell házaiban évelő vas - és acélcsövek vannak.

A fémcsövek felületéről korábban eltávolították a régi festéket és a rozsdát, mossák őket. Ezután alapozva, hogy jobb tapadást érjen el a festék fém alaptal. A forró csövekhez hőálló festékre van szükség (a radiátor festék jelölésével). A hidegcsövek festése előtt győződjön meg róla, hogy nincs kondenzáció. Nem szükséges horganyzott felületeket festeni, kivéve a szálat vagy a hegesztési varratot, ahol a bevonat sérülései találhatók. Festékek és lúgozók szerves oldószerekkel a kompozícióban alkalmasak egy fém felületre.

A műanyag vagy műanyag csöveket csak a tulajdonos kérésére lehet festeni, aki a belső tér változtatását tervezi. Általában nincs szükségük festésre, kezdetben fehér, szürke, bézs vagy zöld színnel. Szükség esetén kezelésüket nem agresszív, nem acetonos készítményekkel végezzük.

A modern újítások lehetővé teszik olyan kompozíciók kiválasztását, amelyekben a festék és az alapozó sikeresen kombinálódott. De sok szakember szeretne külön alapozót és festéket használni, mivel mindegyik kompozíciónak megvan a saját célja.

A legnépszerűbb kompozíciók ma:

 • alkid zománc, amely tökéletesen ellenáll a hőmérsékleti ingadozásoknak és nagy ellenállóképességű;
 • víz-diszperziós festék - gyorsan szárad, nem kellemetlen illatú, környezetbarát;
 • akril zománc - tartós, esztétikus megjelenést kölcsönöz a felületnek.

Felület előkészítés

Mielőtt a saját kézzel festéket alkalmazna, meg kell szabadulnia a mésztől és a zsíroktól a fürdőszobában. A tisztítók segítenek. Kell elkerülni a klórral rendelkezőket. Annak ellenőrzésére, hogy a zsírt jó minőségben eltávolították-e, győződjön meg róla, hogy nincs vízcsepp a felületen nedvesítve.

Ezután el kell távolítania a fényt, ez a zománc legfelső rétege. Ehhez használjon fém kefét, csiszolópapírt vagy elektromos fúrót speciális csiszoló fúvókával. Munkavégzés közben meg kell védenie a szemét és a légzőszerveket, meg kell próbálnia megszüntetni a rajzokat, mivel sok lesz a por. A festmény minősége közvetlenül a felülettől függ, a tisztítás után a lehető legszintesebbnek kell lennie.

Porszívóval vagy hajszárítóval alaposan szárítsa meg a fürdőszobát. Tele van forró vízzel, és 20 percig hagyja, majd szárazra törik és megőrzi.

Minden előkészítő munkát úgy terveztek, hogy megkönnyítse a későbbi festményeket saját kezűleg, és frissített lefedettséget kapjon.

Festési technika

A fürdőszoba otthoni helyreállításának lépései a következők:

 • zsírtalanító;
 • a meglévő bevonat eltávolítása;
 • tisztító zománcmaradék;
 • a belső szárítást;
 • festés.

Mielőtt a saját kezével festéket alkalmazna, feltétlenül zárja be az ablakokat és az ajtókat. A rajzoláshoz lapos kefét használhatunk természetes bolyhokkal vagy léggömbökkel.

A festék összetételét az utasításoknak megfelelően fel kell hígítani és a fürdő felületére kell felhordani. Az első rétegre fel kell venni a festék teljes mennyiségének felét. Miután az első réteget az élről lefelé irányítottuk és szárítottuk, hogy a második réteget. A felület általában körülbelül egy napig szárad. Ebben az időben még mindig lehetetlen nyitni az ablakokat és az ajtókat, hogy elkerüljék a szemetet. Annak érdekében, hogy a bevonatot jól lehessen tartani, és a festék teljesen száraz legyen, tartózkodnia kell a fürdéstől a fürdőszobában egy hétig.

A régi fürdő átalakításának befejezése érdekében a meglévő lábakat még modernebbé is alakíthatja. Ez nem kötelező, de a tulajdonos egyedileg dönt.

Ha az akril kompozícióval festett, saját árnyalatai vannak. A keményítő alatti kapacitás megengedi, hogy festékkazettát készítsen a festékhez. Az alkalmazást javasoljuk, hogy elinduljon, a felső távoli oldalaktól a kör széléig a közeli széle felé mozogjon. Szükséges a töltés egységességének szabályozása. A fürdő minden részét teljesen le kell fedni. Annak érdekében, hogy az akril készítmény öntése közben ne legyen gond az alsó peremmel és a rétegek eloszlásával, a szitát le kell venni a kupakról. Ehelyett olyan kartoncsövet kell elhelyezni, hogy a felület felett 10 cm-rel emelkedjen. Annak érdekében, hogy az akril alkalmazása után ne észleljenek semmilyen hiányosságot a felszínen, ha felismerik őket, akkor jobb, ha a hiányosságokat gitttel lezárják.

A helyreállítás folyamán nem lehet olyan tárgy, amely zavarja a kemény munkát. A csaptelepet és a zuhanyt a mosdókagylóban célszerű előre beállítani, hogy nedvesség ne kerüljön a fürdőbe.

Videó "Helyreállító fürdő folyékony akril"

Bemutatunk egy részletes műhelyt a régi fürdő folyadék akril helyreállításáról az "öntés" módszerrel.

Öntöttvas fürdő festék. Felszíni helyreállítás belülről-belül

Öntöttvas fürdő festék - egyszerű és megfizethető megoldás a vízvezeték szereléséhez. A fürdő festését a kivitelezés egyszerűsége, a bevonat kopásállósága, valamint a későbbi felhasználás során tartó tartósság különbözteti meg. Az öntöttvas fürdő festésére szolgáló festék kémiai összetételében, alkalmazási módjában és az alkalmazott anyag minőségében változhat.

A festés fő előnyei és hátrányai

A fürdés megújításának ez a módja a következő előnyökkel jár:

 • Az öntöttvas fürdő festék sokkal kevesebb, mint az új vízvezeték beszerzése és beszerelése;
 • A festékek különböző színei és színei lehetővé teszik a tervezési ötletek megvalósítását;
 • Ön öntöttvas fürdőjét saját szakemberek bevonásával lehet festeni;
 • A festékkel kezelt felületek eredetiek és esztétikailag kellemesek;
 • A saját kezű öntöttvas fürdő festése nem sok időt és energiát igényel.

Azonban az ilyen helyreállítás érdemei mellett, sok értékelés alapján, a folyamat legfőbb hátrányait is meg kell jegyezni:

 • Az öntöttvas fürdőkád kívülről történő festése magában foglalja az előzetes munkát a festékek és lakkok alkalmazása előtt, amely magában foglalja többek között a fürdő felületének kiegyenlítését, valamint a primer alkalmazását a termék külső és belső részeihez;
 • Az öntöttvas kád színe lehetséges a gombaölő emulziók előkezelésénél;

Festse be a kádat

Hogyan festhetünk öntöttvas fürdőt? A festéknek a belső és a külső felületre történő felhordására használt anyagok jelentősen eltérőek. Kezdeni kell annak meghatározása, hogy milyen festékkel festeni az öntöttvasfürdőt.

Anyagok típusa:

 • folyékony akril;
 • kétkomponensű epoxigyanta;
 • festék aeroszol;
 • epoxi alapú festék.
  1. A kétkomponensű epoxi gyantát és epoxigyantát használják olyan felületekre, amelyek jelentős repedésekkel és hibákkal küszködnek. Sűrű konzisztenciájának köszönhetően könnyen definiálható öntöttvas kádak festése egyszerű, egyes esetekben nem szükséges a vízvezeték belső felületének előkészítése. A felületre történő felhordás előtt az ilyen anyagokat oldószerekkel hígítjuk úgy, hogy a konzisztencia ne legyen túl vastag.
  2. A folyékony akril használata pozitív választ ad arra a kérdésre, hogy lehetséges-e öntöttvas fürdő festeni. Az akrilnak meglehetősen nagy teljesítményű paraméterei vannak, ezért az öntöttvas kád kívülről festhető. A díszítés folyamata csak néhány órát vesz igénybe, ezért csak a kád elvezető rendszerét kell szétszerelni, és előzetesen zsírtalanítani kell a vízvezeték felületét.
  3. Hogyan festhetünk öntöttvas fürdőt aeroszollal? A spray festékek nagyon praktikusak és könnyen kezelhetők. Megkülönböztetik a nagy fényerőt és a színpaletták széles választékát. Azonban a festékanyag alkalmazása előtt az egészségügyi berendezések belső felületét egy primerrel vagy kétkomponensű vastag festékkel kell kezelni, mivel az aeroszolokat leggyakrabban befejező bevonatként használják. Az ilyen anyagok nagyon gyorsan megszáradnak, és behatolhatnak a nehezen hozzáférhető helyekre.

Olyan anyag kiválasztása, amely kívülről fest

Hogyan öntöttvas fürdő festeni? Ha nem vagy magabiztos a képességeidben, akkor nem kezelheti az egészségügyi felületek feldolgozását. Számos vállalat nyújt szolgáltatásokat a vízvezeték-szerelő berendezések festésére minőségbiztosítással. De ha a fürdőkádat, mint legtöbbször, nem fedezi egy csempe vagy műanyag képernyő, a külső felület könnyen átalakítható segítségével világos és megfizethető festékek és lakkok.

Tipp: Tehát hogyan lehet festeni az öntöttvas kádat? Ilyen célokra a legjobb, ha alkid alapú anyagokat alkalmaznak vastag konzisztenciával vagy spray formájában. Elvileg kétkomponensű festékek is használhatók, valamint a vízvezeték belsejében.

Jobb, ha egy olcsó alkid-vízálló anyagra korlátozod, mint egy drága epoxi festékkel bevont öntöttvas fürdőt. Ez több okból is előnyös:

 • Az egészségügyi berendezések külső részének nincs jelentős hatása, ezért az alkid festékek szilárdsága elegendő a vízvezeték hosszú távú használatához;
 • Az ilyen típusú festékek ára sokkal alacsonyabb, mint a termék belső felületeinek feldolgozásához szükséges anyagoké;
 • A festék könnyen felhordható, és a nap folyamán szárad.
A külső felület művészi díszítése

Ha a fürdőkád működése közben kismértékben szenvedett, elegendő a felület tisztításához, mielőtt festeni kezelhetõ volna a koptató mosószerekkel. Ezt követően a vízvezeték külső felületét zsírtalanítani kell, hogy a festék jobban tapadjon az öntöttvas fedéllel.

Jelentős hibák esetén a szanitereket alapozó anyagokkal kell kezelni. E szakasz befejezése után közvetlenül a fürdéshez járhat.

Aeroszol alapú anyagok használata esetén jobb, ha a kezelendő felületen legalább néhány réteg festéket alkalmaznak, mivel az ilyen anyagok összetétele jelentős mennyiségű oldószert tartalmaz, ezáltal az alkalmazott rétegek nagyon vékonyak.

következtetés

Mint látható, a vízvezeték-szerelés nem igényel különleges képességeket egy személytől, ezért ez az eljárás önállóan elvégezhető. Természetesen a termék belső felületének kezelése számos előkészítő lépést igényel, de mindegyik megfizethető és egyszerű, ha minden technológiai folyamatot betartunk. Ezért mindenki képes létrehozni egy elavult vízvezeték nem triviális megjelenését, lehetőséget adni neki egy másik életre, és önmagára - a tervezési ötletek megvalósításának lehetőségére.

Tippek a fürdőkád minőségének és olcsó használatának megörökítéséhez

A fürdőszoba egyike azoknak a szobáknak, amelyeket minden családtag élvez. A fürdők minden intézményben, még üzletekben, szalonokban is megtalálhatók. A fürdőszobák rendkívül fontosak, így a legnagyobb figyelmet a rendezésükre is fordítják.

Az évek során minden bevonat elveszti eredeti megjelenését, így néha a tulajdonosok úgy döntenek, hogy nehezebb, de kevésbé drága módon - festik a fürdőt. Néha előfordul, hogy túl korai a javítások elvégzése, a fürdőszoba enyhén esztétikus megjelenést kölcsönöz, ki kell javítani.

Mi a zománc

A fürdő festése nehezebb, mint a helyettesítő, de olcsóbb, ezért gyakran vonzza a kézműveseket a képességeivel. Ezért van, ha van egy ötlete, hogyan kell festeni a fürdőt a saját kezével, akkor teljesen megoldható ez a probléma a saját, a legfontosabb dolog, hogy válasszon jó minőségű zománc.

A zománc üveges üvegtípus, amely teljesen átlátszatlan. Leggyakrabban a fémekre vonatkozik, ami valójában ennek a kérdésnek a keretében - a fürdőszobai felület felújítása, vagyis a teljes festmény - igazolását célozza.

A zománcos tudást az ókori egyiptomiak nyerték, amiből az következik, hogy a zománc ma a legnépszerűbb és ősi festészeti eszköz. Érdemes külön megkülönböztetni azt a pontot, amellyel az összes zománc fényes felületet ad, ha matt, matt festékréteget alkalmaznak, speciális matt lakkozási bevonatot alkalmaznak.

Fontos tényező, hogy a festék, amely szinte minden fürdőt fest, különböző színekkel rendelkezik. Ez a tény minden olyan szokatlan szerelem kedvelőinek és tervezőknek szól, akik nem szabványos fürdő design megoldásokat kínálnak. Teljes harmóniát hozhat létre a falakkal, tegye a tálat a padlóhoz, vagy egyszerűen kék legyen, hogy a víz még látványosabb legyen. Röviden, a helyreállításban is megtalálja előnyeit.

A zománcfajták a fürdő helyreállításához

Téves lenne feltételezni, hogy a fürdő csak egyfajta zománccal festhető. Természetesen a különböző fémek különböző abszorpciós és visszatartó tulajdonságokkal rendelkeznek, a festék számukra szintén más lesz.

A helyreállítási munkákat a folyamat maximális alkalmazkodóképességének megfelelően kell elvégezni, ezért a festéknek nemcsak a szív, hanem az elme számára is alkalmasnak kell lennie. Ezért van többféle alapvető festékfajta a befejező anyagok piacán.

 • Az epoxi a legnépszerűbb és régi típusú, az orosz polcokon több mint húsz éve. Sok építész számára jobban ismert "zománcozás". A legtöbb fürdő esetében ez a festési módszer a legfontosabb. A népszerűsítés sok szempontból az alacsony költségű módszerhez kapcsolódik, mivel az epoxi a legolcsóbb festék azok közül, amelyeket az alábbiakban tárgyalunk. Annak érdekében, hogy a fürdőt epoxigyantával mosogassuk, nem szükséges még részleges szétszerelést végezni.

A legfontosabb dolog - az építő pontossága, és a falak sértetlenek, a felület pedig új. Ez az anyag vas- és vasfürdőként festett. Ezért van a festészet széles köre igen széles. Azonban minden szakember számára nyilvánvaló hátrányok vannak. Az epoxi zománc felhordása után a felület törékennyé válik, ezért a korábbinál alaposabban kell kezelni. Idővel a festék valószínűleg sárgul el, és a bor egyáltalán nem a tulajdonosok, csak ez az anyag rendelkezik ilyen tulajdonságokkal.

A festék maga is körülbelül három órát fog tartani, de a száradási idő egy hétig tart, ami nagyon hosszú. Ha a tál kezdetben karcolásokkal, dudorokkal, gyári házassággal foglalkozott, a zománc nem fogja elrejteni ezeket a hibákat, ez biztosítja a felső réteget, de nem tölti be a helyet, és nem orvosolja a hibákat.

 • Akril burkolatok - a modern díszítés tudása. A kitűnő esztétikai eredmény mellett a szolgálati élet tisztességes kiterjesztése is bővül - plusz tizenöt év, ez sokat jelent. Az akril bélések nagyon tartósak, csúcstechnikai polimer anyagból készülnek. A műanyag maga lehet más, de ilyen munkákhoz egy speciális polimert használnak, amely idővel nem sárgul. A bevonat tökéletesen egyenletes, még akkor is, ha nem volt tökéletes a munka megkezdése előtt.

Ez a módszer azonban nem nélkülözi a tervezési hibákat. Az akrilfedél alkalmazása elfogadhatatlan a vas szerkezetek és a vékony öntöttvas számára. A telepítés megkezdése előtt le kell választania a szifont és szétszerelni a szerkezetet. Szoros figyelmet kell fordítani arra a ragacsos habra, amelyen a lap ül. Néhány különösen rossz minőségű hab keletkezhet az idő múlásával. Végül a legfájdalmasabb hátrányt a csempézett fürdő tulajdonosai meg kell érezni: a fürdőhöz legközelebb álló első sort el kell távolítani, hogy a betét a helyére kerüljön.

 • A folyékony akril teljesen más dolog. Sokkal inkább hasonlít a festésre és a vele való együttműködésre, ha nem egyszerűbb, akkor kevésbé problémás. Ez szó szerint a fürdőbe öntve van, amely után a fennmaradó ütéseket egyenletesen rétegenként kefével befedik. Az anyag szárítási ideje meglehetősen hűséges - harminchat óra után biztonságosan fürödhet. Természetesen a csatlakozás erőssége sokkal nagyobb, mivel a festék és a felület között nincsenek további kötőanyagok.

A tál fehér színű marad, mint egy műanyag bevonat, ellenáll a vegyi anyagoknak is, normális a vízhőmérséklet változásait érzékelni, amelyek különösen a téli hideg időben jellemzőek. A kezdeti anyag típusa teljesen lényegtelen, a fém teljesen lehet. Az ilyen típusú hátrányok hátrányai kevések, messze elhanyagolhatóak: a vízelvezető rendszert szét kell szedni, és a folyékony akril teljesen átmásolja a fém meglévő hátrányait.

 • A zománcozás olcsó módszer, amely segít gyorsan és olcsón felújítani a fürdőt. Ebben az esetben festés után a felület legfeljebb öt évig tart, majd újra meg kell ismételnie a festési eljárást.

Fürdős zománcozó szerszámok

Természetesen, hogy eldöntsék, hogy üres kézzel festik - kétes ötlet, a szükséges anyagok listáján felül kell készíteni minden szükséges tisztítási és festési dolgot.

A régi fürdő festése előtt speciális fúvókákkal kell ellátnia magát a darálóval, ami segít a felső réteg eltávolításában. Ha le kell választania a szifont, segítsen a vízvezeték kulcsoknak, amelyeknek előre kell kezelniük. Szivacsok szükségesek az előtisztításhoz és a zsírtalanításhoz.

Annak érdekében, hogy teljesen megszabaduljon a lefejtett rétegtől, szükség van vákuumra, és nagyon alaposan. Ehhez használjon erős porszívót vagy nagyon kényelmes kompakt porszívót. Természetesen a festéshez kis görgőkre vagy széles kefére van szükség. A keféket először forró vízben kell áztatni (ha természetes nap), hogy a villák ne essenek ki. Ügyeljen arra, hogy a légzőkészüléket ne csak a festék toxicitása miatt használja, hanem legfőképpen a por, amely a régi festék tisztítása során a tüdőbe esik.

Fürdőfelület előkészítés

A festés előtt egy sor előkészítő munkát kell elvégezni. A fürdőkád felületének előkészítése egyesek számára még kifinomultabbnak tűnik, mint közvetlenül festeni, mert lehetetlen tisztítani a tálat rosszul, különben a festék teljesen elromlik.

 • Az előző bevonatot teljesen el kell távolítani. Ehhez először szivacsot és mosószert kell használni. Az öreg festéket szennyezik a szennyeződéstől, lehetséges plakktól, zsírlerakódástól. Ezután a bevonatot csiszoló kerékkel, vagy csiszolószerkezettel vagy csiszolókővel ellátott fúróval megtisztítják. Különösen alaposan meg kell tisztítani az alját, mielőtt újra festeni kezd.
 • Miután megtisztította a felső réteget, újra el kell mennie egy szivaccsal és egy mosószerrel. Jobb gumi kesztyűben dolgozni, a zsír tisztítása szükséges, különben a festék egyszerűen eltávolodhat a rosszul mosott felülettől.
 • A szappanos vizet alaposan öblítik forró vízzel. A forró víz eltávolítja a felesleges zsírt is, és feloldja a szerves anyagot.
 • Egy mólószalag ragaszkodik a túlfolyáshoz, a lefolyóhoz, a falakhoz a fürdőszoba széléhez közel, különben minden teljesen festett, vagy az elemi festék fröcskölik a krómozott részekre és a csempékre kerül, ami nagyon nehéz lesz, majd végleg eltávolítják.
 • Az előző bevonat lehetséges maradványait porszívóval megtisztítják, még a legkisebb részecskék is nagy kárt okozhatnak a teljes munka során. Ezért alaposan vákuumozza a fürdőt.
 • Festés előtt a fürdőnek teljesen száraznak kell lennie, így alaposan meg kell szárítani.

Tömítő fürdő zománc zománcozott

A fürdő saját kezével történő festése - a feladat időigényes és nehéz. Ezért sok építész - az amatőrök inkább egyszerűen beágyazják a kicsapottat. Az ilyen típusú munkákhoz számos megoldás létezik.

 • Az épületekben késztermékeket állítanak elő, amelyek gittet, csiszolópapírt tartalmaznak, amelyek a helyszín előkészítéséhez szükségesek, valamint zománcozott aeroszolos dobozokat. Természetesen egy ilyen elsődleges módszer, például vásárolt.
 • Háztartási cikkeket értékesítő rendszeres üzletekben. Szüksége lesz autóipari töltőanyagra, egy kis oldószerre, csiszolópapírra.

A felület előmelegített, kissé csiszolt. Ezután helyezzünk el egy gittréteget, amely feltétlenül alaposan megszárad. Száradás után újra polírozzuk és zománc borítja.

Fürdőfelület védelem

A régi fürdőhelyek helyreállítása - ésszerű befektetés pénz, erőfeszítés és idő. Bármennyire helyreállítható, ha nem gondoskodik megfelelő gondosságról, akkor ismét csúnya lesz. Ezért vannak olyan speciális ajánlások, amelyek segítenek megőrizni a tál megjelenését tisztességes állapotban.

 • A tisztítószerek vagy gyengéd vagy agresszív anyagokat tartalmaznak. Az első sokkal jobb. Gyakran ajánlott mosogatószereket használni, összetétele lágyabb.
 • Az acid korrodálja a zománc réteget, éles tárgyakat, mint pl. Fém tüskék vagy szivacsok - karcolja meg, töltse meg zsírral, szappannal, penészgombával.
 • Ha a ruhanemát át kell áztatni, a fehérítő használata elfogadhatatlan.

A fürdő zománc festése hordóból

Nehéz lehet festéket használni, mert a rétegeknek egyenleteseknek kell lenni, foltok nélkül, ellenkező esetben a rétegek megjelenése csúnya lesz, és a foltok sokkal hosszabbak lesznek, mint az egyenletesen festett festék.

Ezért javasoljuk, hogy festéket használjunk. Úgy gondolják, hogy az ilyen anyagok fogyasztása sokkal kisebb a szokásosnál, mint egy doboz a permetezés területe miatt, valamint egy vékony, egységes réteg, amelyet nehéz elérni egy közönséges ecsettel.

Festék kétkomponensű zománcfűvel

Minden epoxi zománc kétkomponensű, gyantából és keményítőből áll. Az epoxi anyagokat széles körben használják különböző iparágakban, beleértve a repülőgépeket is. Ez az anyag kiváló minőségű, így a régi fürdő kifestésének legjobb módja nem található.

A festéket egy spray palackba önthetjük, és permetezhetjük úgy, mint egy szórófejet, amelyet öntéssel készítünk (professzionálisabb munka), vagy egyszerűen ecsettel festettük. A festéknek korrózióálló tulajdonságai vannak, amelyek hosszú időn keresztül megvédik a festett felület megjelenését.

Hogyan lehet a festett fürdőszoba használati idejét meghosszabbítani?

Nehéz festeni, de nehezebb gondoskodni. Annak érdekében, hogy az anyag megőrizze eredeti állapotát, kövesse néhány egyszerű ajánlást. Közülük például a festett felület tisztítására. Minden egyes mosás után óvatosan mossa le a habot a samponokról, a zselékről egy kiegyensúlyozatlan savas-alapú környezetben. A mosás után jobb, ha törölni is a fürdőt, ha nem száraz, majd eltávolítja a víz stagnálását, hogy a felület száraz állapotban legyen.

A fürdők belső felületének díszítése

Mivel a tálat bármilyen színben festheted, miért nem díszíted teljesen? Érdemes megjegyezni, hogy a díszítések további koncentrálást igényelnek a folyamattechnológia részletein, egyébként dekoráció és eredmény nélkül maradhat, de nagyon nehéz virágozni.

 • A rajzok teljesen eltérőek lehetnek, ugyanaz a zománc, csak más színekben. Ez az opció nagyon jól néz ki például a gyermekek számára. Sokkal érdekesebb lesz a gyermek fürödni, ha halat, csillagot vagy csak fényes virágokat húz a fürdőszoba alján. Néhány művész a felületeket igazi műalkotásokká változtatja.
 • Ha nincs különleges művészi tehetség, akkor jobb a stencil használata. A legtöbb épületben és díszítőüzletben megvásárolható. A rajzot száraz kefével vagy jobb száraz felületre permetezik. Biztosítani kell, hogy a kontúrok pontosan illeszkedjenek, ezért a mintákat ragacsos ragasztóval rögzítik.
 • A népszerű dekoráció a dekoupage. Ez sokkal bonyolultabb, mint a rajzok, de az eredmény érdemes. A legfelső réteget elkülönítik a háromrétegű szalvétától (vagy a kívánt mintát azonnal kivágják), felszínre kerülnek a fürdő felületén, PVA oldattal simítva. Minden felület összehangolása után használjon lakkot.

Hogyan használjuk a lakkot a rajzok védelme érdekében?

Van egy speciális háromfázisú lakk, amely lehetővé teszi a rajzok legjobb védelmét. Megvásárolható a hardverraktárakban. Nincs színe, illata, tökéletesen szárad le két nap pihenés után. A festett bevonat keményvé válik a lakk és zománc közötti kémiai reakció miatt. A fő körülmény a por eltávolítása előtt történik, egyébként a szemek láthatóvá válnak, csökkentve a tapadás minőségét.

A fürdők felületkezelésére szolgáló jacht lakkok típusai

Többet, mint más típusú lakkokat, a jachtot pontosan azért értékelik, mert a legerősebb víztaszító tulajdonságokkal rendelkezik. Kétféle jacht lakk van, amely a fürdő felületét is lefedi.

Matt nincs fényes, de több gyakorlati tulajdonsága van. Csak az öntöttvas fürdő falát fessük le, ha használjuk a matt effektust. A gazdaságnak az alábbi előnyei vannak: rosszul borított por, kevésbé szennyezett.

A fény nemes fényt ad, de a legkisebb hibákat mutatja. A nagy színpalettának köszönhetően számos tervezési lehetőség van a fényes színben. A munka megkezdése előtt olvassa el a gyártó utasításait.

Hasznos tippek

A fürdő festése hosszú évekig meghosszabbíthatja kedvenc bútorja élettartamát, így ha van ötlete, hogyan lehet otthon öntöttvas fürdő festeni, akkor meg kell értened, hogyan lehet hosszú életet biztosítani neki.

A szárítás ideje a legfontosabb, ezért teljesen meg kell védenie a felületet nedvességtől, por- és egyéb negatív tényezőktől.

A használat első hetében nem változtathatja meg drámaian a víz hőmérsékletét, mert az éles cseppek nagyban megterhelik az anyagot.

A háziállatok éles karmai gyakran károsítják a zománcot, jobb, ha egy tálba ültetik őket, vagy rongyot használnak.

A fürdőszoba oldalai nem alátétek, nem szükséges a fazékokat felhelyezni, nehéz tárgyakat felhúzni, ez zsetonokhoz vezet.

Ha a víz folyamatosan csepeg, akkor további negatív hatást vált ki, érdemes megakadályozni a szivárgást.

Hogyan és mi lehet festeni az öntöttvas fürdőt: áttekinteni a helyreállítás legjobb módjait

Minden terméknek megvannak a saját életük, amely előbb-utóbb véget ér. Bármelyik dolog egyszer sikertelen, és az öntöttvas fürdők nem kivétel. Az idő és a víz negatív hatással van rá, és a zománcburkolat megsemmisítéséhez vezet. A fürdő cseréje drága és időigényes, de van egy másik lehetőség: a termék helyreállítása.

Többféleképpen öntöttvas fürdő festhető, és mindegyik meglehetősen hozzáférhető.

Az öntöttvas fürdő helyreállításának előnyei

A fürdő zománcburkolása idővel vékonyabbá válik, a víz miatt a rozsda felbukkan, és ha nem jár időben, akkor a folyamat visszafordíthatatlanná válik. A fenék egyszerűen rozsdásodhat a lyukakig, és a fürdőt már nem lehet megmenteni.

A rozsdával és a vízkővel borított fürdõ úgy néz ki, hogy enyhén szólva, nem esztétikailag kellemesnek találja. Kétségtelen, hogy ez lesz az egyetlen helyes döntés, hogy új fürdőt hozzanak létre abban az esetben, ha nagyszerű felújítást terveznek, csempét és vízvezetéket cserélnek. Ha azonban a javítás még mindig messze van, akkor az új fürdő vásárlása több problémát okoz, mint örömöt.

A modern öntöttvas fürdők nem olcsóak, mert a szállításnak meglehetősen nagy összegeket kell fizetnie. A termék nagy tömegének köszönhetően nem valószínű, hogy lebontja a régiet, és új fürdőt telepít. Szükséges vagy barátokat és szomszédokat kérni, vagy olyan embereket felvenni, amelyek ismét költségekkel járnak. Valószínűleg javítani kell, még akkor is, ha nem tervezték.

Ugyanakkor az öntöttvas kád, elveszítve megjelenését, nem veszítette el méltó teljesítményjellemzőit, és még mindig hit és igazságként szolgálhat tulajdonosai számára. Ha nincsenek jelentős forgácsok és repedések, akkor a terméket saját kezével helyreállíthatja, elég gyorsan, szennyeződés és magas költségek nélkül.

És egy másik fontos érv a helyreállítás kedvéért: a klasszikus öntöttvas fürdő a régi design kiváló minőségű a modern társaik, akiknek az élettartama nem haladja meg a tizenöt évet.

A lefedettség frissítésének alapvető módjai

Ma már háromféleképpen fejleszthetünk egy öntöttvas fürdőt:

 1. Festse a felületet speciális zománccal.
 2. Folyékony akril bevonat.
 3. Helyezzen akril bélést a fürdőbe.

A régi fürdő helyreállításának minden változata előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik, amelyeket részletesen az alábbiakban részletezünk. Az öntöttvas fürdő zománccal vagy akril bevonásával nem feltétlenül szakértőnek kell lenni, ezt magának is elvégezheti. A legfontosabb dolog - a kompozíció megfelelő megválasztása és az alkalmazási technológia pontos betartása.

Az akril bélés telepítése kézzel is elvégezhető, de ez a munka kényelmesebb és bizonyos készségeket igényel, így ebben az esetben jobb, ha szakemberekhez fordulnak.

Felület előkészítése festés előtt

Függetlenül attól, hogy az öntöttvas fürdő hogyan festendő, a felületet gondosan fel kell készíteni. Ez egy nagyon fontos szakasz, amelyet nem szabad kihagyni. A megfelelő felület előkészítés 99% -os siker.

Először is, az öntöttvas fürdőt tisztítani és zsírtalanítani kell. A szennyeződés és a zsír megakadályozza az adhéziót, nem teszi lehetővé, hogy az oldat jól felszívódjon a felületbe, és megtagadja az összes helyreállítási munkát. A közeljövőben az új zománc képes megtörni és lehámozni azokat a területeket, ahol a zsírlerakódások maradnak.

A savkémiai háztartási vegyszerek alkalmasak tisztításra és zsírtalanításra. Nagyon hatékonyan tisztítja az oxálsav fürdőjét (a fürdőt oldattal kezeljük és 10-15 percen át állni hagyjuk). De nagyon agresszív, és a munka során védőfelszerelést kell használni a kéz és a légzőszervek számára. Viseljen gumikesztyűt és légzőkészüléket.

Kezelés után öblítse le a fürdőt, vagy még jobb, töltse fel vízzel és tartsa 20 percig, majd hagyja megszáradni. Most ugyanolyan fontos feladat - felületi kezelés egy csiszolóanyaggal, amellyel a régi zománcot eltávolítják, és a kád felszínének durva lesz, ezáltal jobban tapadnak az anyagok.

A rozsdás fürdőterületeket le kell tisztítani a fémre, hogy a jövőben ne kerüljön át egy új zománcburkolat. A felület eltávolítása és csiszolása után vákuumozza a fürdőt a por és kis részecskék felületének eltávolítására, majd egy savas folyékony mosószerrel újra kezelje.

Öntsük be a fürdõbe, és dörzsölje jól az egész felületen, hagyva, hogy tartsa körülbelül másfél órát. Ezután töltsük fel a fürdőt vízzel, és hagyjuk körülbelül egy óra hosszat állni. Ajánlatos legalább 2-3 alkalommal ismételni a mosási eljárást, majd hajszárítóval szárítani. A szifon festék eltömődésének elkerülése érdekében húzza ki a kádat a csatornából.

Ha a felületen zsetonok és repedések vannak, azokat fel kell vágni, majd kezelni kell csiszolópapírral, majd újra meg kell szüntetni a képződő port. Az elkészítés befejezésekor tovább folytathatja a festést.

Fürdő restaurálás zománccal

Az öntöttvas fürdő zománcozása egy régi, időigényes módszer, amelyet nagyon hosszú ideig használnak. De meg kell különböztetni a professzionális zománcozást, amelyet a fürdő a termelési folyamat alatt végez, és zománcozott lakást.

Az első esetben olyan professzionális készítményeket alkalmaznak, amelyek megkövetelik az öntöttvas előmelegítését egy bizonyos hőmérsékletre. Ily módon lehetetlen és nem szükséges öntöttvas fürdő festeni otthon, mert ma már könnyen használható és olcsó zománcfesték önfelhasználásra.

A módszer előnyei és hátrányai

Ennek a festési módnak az előnyei:

 • olcsó;
 • telepítési munka hiánya;
 • használható öntöttvas és acél felületekhez is.

Ennek ellenére vannak hátrányai is ehhez a módszerhez:

 • a bevonat elég vékony és törékeny, a zománc nagyon érzékeny a háztartási tisztítószerekre és sokkokra. Ezért a fürdőszobát óvatosan kell kezelni, nehogy véletlenül kárt okozzon;
 • a bevonat nem teszi lehetővé az erős hibák kiküszöbölését: forgácsok, csepegések, repedések;
 • idővel a felszínen sárgaság alakul ki;
 • A zománc hosszú ideig szárad, a fürdőszobát egy hétig nem lehet használni.

A bevonat élettartama 5-9 év. Bár azok számára, akik a jövőben javításokat végeznek, és az öntöttvas fürdőt újra cserélik, ez a működési idő minden bizonnyal megfelel Önnek.

A fürdőzselékek áttekintése

A régi öntöttvas fürdő festésének kérdése egyáltalán nem üres, mivel a szokásos zománcok ebben az esetben nem alkalmasak. Kifejezetten fürdésre szánt készítményeket kell használni. Mielőtt bármelyiküket alkalmazni szeretné, meg kell tanulnia az utasításokat, és pontosan követnie kell a technológiát, különben a bevonat nem fog boldoggá válni sokáig az újdonsággal, és gyorsan lehámul.

Az orosz zománcok közül megkülönböztethető az Epoxin 51 és az 51C. A zománc két komponensből áll: epoxi gyanta és amin keményítők, amelyeket Németországban és Amerikában vegyipari üzemekben gyártanak. Az összetevők használata előtt keverjük össze és a fürdő felületére felhordjuk. Ha kívánja, festeni lehet a felületet bármilyen színnel a festék színének hozzáadásával.

A szerkezet határozottan és a helyes rajzokon 9 évig használható. A zománc vastag szerkezetű, ami a munka bizonyos összetettsége. Ezenkívül figyelembe kell venni, hogy az elkészített oldat használata nem több, mint egy óra, ezután a keverék kezd megszilárdulni, és szinte lehetetlen a felszínre való felhordása.

A finn gyártmányú zománc A Reafleks 50 jól bebizonyosodott, két összetevőből áll, amelyeket az alkalmazás előtt összekevernek. A festék ára kissé drágább, mint a belföldi, de a magas költségeket teljesen ellensúlyozza a kiváló minőségű. Zománc a fürdő felületén tartós és ellenálló fehér vagy kék fényes bevonatot képez.

Vannak olyan orosz készítmények is, amelyek bár nem olyan népszerűek, mint a fent felsoroltak, elég tisztességes tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a Svetlana és a Fantasia zománcok, amelyek már kész készletek, amelyek magukban foglalják a zománc és a keményítő mellett a fürdés feldolgozását is.

Zománc fürdő bevonat

Ha kétkomponensű készítményt használnak a festéshez, akkor használat előtt a gyártó által javasolt arányban kell keverni. De ne keverje össze az összeget egyszerre. A fürdőt két rétegben kell festeni, ezért a zománcot két részre kell osztani, és először hígítani egy részét, majd az első réteget alkalmazni - a második. A megoldás időtartama korlátozott, és ha minden festéket azonnal felhígít, akkor nincs ideje használni.

A háztartási használatra szánt zománcok meglehetősen vastag textúrájúak, ezért ajánlatos a 646 oldószer keverékét 10: 1 arányban hozzáadni. Az első alkalom, hogy a falak a fürdőszobában vannak festve egy, és az alsó - két réteg.

Ha a felületen homokfoltok képződnek, azonnal távolítsák el őket az ecset felfelé irányuló mozgásával. Ha hagyja kiszáradni, akkor semmit sem lehet rögzíteni. A második réteget 15-20 perccel az első után alkalmazzuk. Ez idő alatt a festék megszárad, és ideje, hogy feloldja a zománc második részét.

Az új réteget ugyanúgy alkalmazzák, mint az előző. A fürdőt legfeljebb 4-7 napig használhatjuk, az utasításokban megadott pontos időt.

Hogyan kell törődni a helyreállított felületen?

Az öntöttvas fürdő újdonságnak számít, de ne felejtsük el, hogy az otthoni fürdő zománcozása nem nyújt olyan magas minőségű és tartós bevonatot, amilyet eredetileg a gyártási folyamatban alkalmaztak. Ezért az új felületet nagyon óvatosan kell kezelni, mert keménysége jóval alacsonyabb, mint az eredeti.

A fürdőt meg kell védeni az ütközéstől és meg kell akadályoznia a nehéz tárgyak leesését, ezért nem használhat csiszolóanyagot a tisztításhoz. A felületet csak folyékony készítményekkel lehet mosni. Nem ajánlott túl forró vízbe önteni.

A fürdőkád helyreállítása folyékony akrilnal

Ez a módszer viszonylag közelmúltban, körülbelül tíz évvel ezelőtt jelent meg. Ma nagyon népszerű, és mind a professzionális vállalatok, mind a hazai kézművesek használják. És ez nem véletlen, az öntöttvas fürdő helyreállításának a leghatékonyabb módja.

A módszer előnyei és hátrányai

Az ömlesztett akril valóban forradalmi eszköz, amely szó szerint néhány óra múlva felismerheti a régi öntöttvas fürdőt. Ez a módszer más előnyökkel jár:

 • nagy feldolgozási sebesség minimális erőfeszítéssel. Az a személy, aki nem rendelkezik különleges képességekkel, könnyen megbirkózik ezzel a munkával;
 • a bevonat tökéletesen illeszkedik a gyönyörű fényes ragyogáshoz;
 • ha megfelelően alkalmazzák, az akril bevonat 15 évig megőrzi teljesítményét és külső jellemzőit;
 • az akril nem ártalmatlan, nem bocsátanak ki kellemetlen szagokat, és nem igényelnek speciális védőeszközöket;
 • Három nap után a fürdő teljesen készen áll a használatra.

A hiányosságok között csak egy van: a zománcozáshoz képest meglehetősen magas költség, bár a bevonat minősége és tartóssága teljesen kompenzálja ezt a kis mínuszt.

Akril bevonat a fürdőben

Az öntöttvas fürdő festése akrilokkal sokkal gyorsabb és könnyebb, mint zománccal. Ehhez nem kell semmilyen görgő, kefe vagy más rögtönzött eszköz. Az akril egyszerűen öntik a fürdőbe, majd súlya alatt fokozatosan folyik a falak mentén, sima és sima bevonatot képezve.

Mielőtt elkezdené a munkát, helyezzen újságot vagy celofánt a padlóra, nehogy a padlóburkolatot olyan akrilokkal fesse, amely a fürdőből lefolyik. Keverje fel az akril zománcot. A tartályt, amelyben a keményítő található, kényelmes öntöződoboz alakítható ki az akril alkalmazása érdekében, úgy, hogy az orrát szögben levágja.

Az akril alkalmazása a fürdő belső oldalaival kezdődik, azok, amelyek a fal közelében helyezkednek el. Az akril folyékony konzisztenciájú és gyorsan lefolyik. Miután a fürdő felső széle teljesen feltöltötte az oldatot, indítson új kört, de ne oldalról, hanem az oldalfalak közepéről.

Minden akril lefolyik, de néhány helyen a fürdő alján és falán még mindig nem bevont. A bezáráshoz az akrilát óvatosan, spatulával kell eltakarni minden nem öntött töredék fölött. A lefolyó tömeg, amely általában a szivárgás irányába rohan, úgy, hogy ne legyen eltömődve, a másik irányban spatulával kell átvenni. Ekkor az akril már megviszi a viszkozitást és lefagy.

Az akril egyetlen rétegben van felhordva, és ezen a munkában a fürdő festése befejeződött. Most az a feladata, hogy megóvja a felületet a por, törmelék vagy vízcseppecskék bejutásától. Mindez elronthatja a bevonatot. Az akril kompozíció teljes kikeményedése 1,5-2 napon belül megtörténik.

Visszaállítás akril béléssel

A módszer lényege, hogy a bélést akrilból építik be a régi fürdőbe. A termék akril lapból készül, amelyet a kívánt hőmérsékletre melegítenek és egy öntőformával extrudálnak. A bélés vastagsága jellemzően 5 mm.

Az akril bélésnek számos előnye van, amelynek fő jellemzője a hosszú élettartam. Megfelelő működéssel akár 20 évig is eltarthat. Nagyon tartós, nem fél a mechanikai sérüléstől és ütésektől, nem rozsdásodik és sárga virágzás nem borítja. Az akril betét könnyen tisztítható hagyományos háztartási termékekkel, és nem igényel agresszív készítményeket.

A helyreállítás után az öntöttvas fürdő teljesen új, sima és tökéletesen sima fényes felületet mutat. A bélés mögött elrejtheti a régi öntöttvas konstrukcióban bekövetkező károkat és hibákat.

Azonban sok hiányosság van ebben a módszerben. A betéteket 1,5 és 1,7 m hosszúságú szabványos öntöttvas fürdőkre készítik, így ha más dimenziók vannak, akkor ez a helyreállítási módszer nem fog működni. A betét a fürdőre kerül, és teljesen be kell kerülnie. Ehhez le kell szedni a csempe alsó sorát, és el kell távolítani a szifon berendezést.

A bélés telepítése előtt a fürdőt fel kell készíteni, de az ilyen alapos előkészítés nem szükséges a festés előtt. Elég, ha eltávolítja a zománc bevonatot egy őrlõkefével, majd tisztítsa meg a felületet egy tisztítószerrel.

A bélést meg kell próbálni, ha vannak kinyúló részek, akkor elektromos vágóeszközzel kell őket vágni. Ezután jelölje ki és vágja ki a fúró lyukat a túlfolyás és a leeresztés érdekében. A fürdő széleire egy tömítőanyag van felhordva. A bélés telepítése speciális habra készült, amely egyenletesen lefedi a fürdő teljes felületét.

Az akril betétet óvatosan le kell engedni a tartályba, és úgy kell elhelyezni, hogy ne legyen torzítás. Ezután a szifon csatlakozik, és a fürdőt gyakorlatilag vízzel feltöltötték. Ebben az állapotban egy napra kell hagyni annak érdekében, hogy a hab és a tömítőanyag teljesen megszáradjon.

Így önmagát helyreállíthatja, de a legmegfelelőbb a professzionális munkavégzést végző cégek szolgáltatásaira való áttérés.

Hasznos videó a témában

Az öntöttvas fürdő helyreállítása különleges zománcokkal:

Folyékony akril bevonat:

A fürdő restaurálása akril béléssel:

A helyreállítás a legjobb módja annak, hogy frissítse a fürdő megjelenését, mert lehetővé teszi, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón adjon új életet a régi öntöttvas fürdőnek. Minden módszernek vannak előnyei és hátrányai, ezért eldöntheti, hogy melyiket fogadja el.