Legfontosabb > Dekoráció

Csemperagasztó - a legjobban válasszon a tulajdonságok, a cél és a gyártó által

A csempe ragasztásának választása korunkban nem könnyű. A javaslatok sokféleségéből csak a szemek futnak, és a tanácsadók egymással együtt dicsérik terméküket, és vitatják a versenyképes márkák hiányosságait. Természetesen a professzionális építőkre bízhatja a választását, de hogyan kell kezelni, amikor a burkolás önállóan történik, és a bélés eredménye a ragasztó minőségétől függ.

Ezért meg fogjuk érteni, mi ragasztani kerámia burkolólapokat a konyhában, csempézve a fürdőszobában, és arról, hogy mit kell a járdát felépíteni. A megközelítésnek helyesnek kell lennie és megfelelnie kell a kritériumoknak: megbízható, olcsó és hatékony.

Csemperagasztó - melyiket jobb választani

Határozottan azt mondják, melyik csempe ragasztó jobb, lehetetlen. Ez sok tényezőnek köszönhető. De megfontolhatja mindegyiküket, és kiválasztja magának a legjobb lehetőséget - egészen valós.

A csemperagasztó többféle tulajdonság alapján osztályozható, ezek olyan funkciókat adnak, amelyek kulcsfontosságúak egy esetben, és nem játszanak szerepet a másikban. De a döntő jelentőségű a ragasztó helyes megválasztásához:

1. Cél vagy hatály

Ezek a tényezők meghatározzák a csempe működési módját.

Külső felület

A bélés az utcán tervezett csempe ragasztó a külső munkát. Végtére is, a ragasztási környezet használata már arra utal, hogy a működési feltételek agresszívabbak. Itt és a hőmérséklet-ingadozások széles skálája, éles cseppje, magas páratartalma, szél- és ultraibolya sugárzásnak való kitettség. Igen, és az épületen kívüli mechanikai sérülések gyakrabban fordulnak elő és súlyosabb következményekkel járnak. Ezért külső burkolatra speciális ragasztófajtákat kell használni, amelyek nagyobb tapadást biztosítanak a felülethez és ellenállnak ezeknek a tényezőknek.

Emellett a ragasztó alkalmazásának helye az épületen kívül hagyhatja a jelölést a választáson. Például a verandának a ragasztót vízzel szemben ellenállónak kell lennie, a szájhoz pedig növelni kell a rögzítést és hidrofób (víztaszító). Csemperagasztó, azaz. a burkolat, a piacon nem azért, mert általában egy cement-homok párnára illeszkedik, és a cementet a varratra öntik. De ha a padlóburkoló lapokat egy konkrét felületre kell helyezni, használhat bármilyen ragasztót külső munkákhoz, például a Unix 2000-et.

Külön különös figyelmet kell fordítani arra, hogy ragasztót kell elhelyezni olyan területeken, mint például erkély, loggia, zárt terasz. Még egy mázas szobában is alacsonyabb a hőmérséklet, mint a többi lakásban. Ezért fagy- és nedvességálló ragasztókat kell használni.

Belső kivitel

Ebben az esetben a csempe működési módja enyhébb, ami azt jelenti, hogy minden ragasztó megteszi. A kivétel a lakóházban olyan szoba, mint a fürdőszoba. A fürdőszobai csemperagasztót a nedvességre és a jelentős rugalmasságra való nagyobb ellenállás jellemzi. Ebben a varázslóban nemcsak a speciális ragasztók használatát javasoljuk, hanem azok szétválasztását is. Tehát, a padlóhoz ragasztó szükséges, melyet nagy rugalmasság jellemez, tájékoztatta egy lágyítószerrel. Azonban az ilyen ragasztókra fali burkolólapok "lebegnek". A jobb rögzítésre alkalmas kompozíciók alkalmasak falakra, azaz azok, amelyek ellenállnak a nagy teherbírásnak.

2. A csempe tulajdonságai

A csempe típusa

Az anyagról beszélünk, amelyről a csempe készül.

Például mozaikos vagy természetes könnyű kővel történő szembenézés esetén előnyben kell részesíteni a fehér cementalapú cementhabarcsokat. Ellenkező esetben nehéz lesz a felület jól ápolt megjelenést adni.

A kerámia gránit rögzítésére speciális ragasztó található. Használatát az ilyen típusú csempe jellemzi. Jellemzője a nagy sűrűség, az alacsony vízfelvétel, az alacsony tapadás. Mivel a porcelán kőzet nem ragadja meg a ragasztót, ugyanakkor jelentős súlya van, akkor különleges kompozíciókat kell használni a rögzítéshez. Ezek közé tartozik a Werker porcelán kőzet, a Hercules, a Litoflex K 80 vagy a csempézett Unis Plus ragasztó. Ebben az esetben a ragasztók általános követelménye, hogy meg kell erősíteni.

Csempe méretek

A szakemberek tudják, hogy a csempe megfelelő rögzítéséhez az alkalmazott megoldás vastagságának meg kell egyeznie a csempe vastagságával. Ennek megfelelően a csempe mérete fontos szerepet játszik a kiválasztásban. De a vastagságnál fontosabbak a geometriai méretek. Ennek oka, hogy minél nagyobb a csempe, annál nagyobb a súlya, ezért nagyobbnak kell lennie a kiválasztott ragasztó rögzítő képességének.

Így a 100x100-tól 300x300 mm-ig terjedő méretű csempe teljesen rögzíti az univerzális ragasztót. De nagyobb mintákhoz szükség van a megerősített csemperagasztóra. Természetesen ezek a követelmények a falakkal szemben fontosak. A padlólapok esetében ez a követelmény nem feltétlenül szükséges.

3. Az alap, amelyre a csempe ragasztásra kerül

Jellemzői szerint minden bázis kétféleképpen oszlik meg:

 • egyszerű alapok. A különbségük az, hogy ellenállnak a deformációnak. A beton, a téglafalak, a cementcementek egyszerű alapnak számítanak;
 • komplex alapon. A deformáció, rezgés, nem ellenálló a nagy terhelésnek. Ezek közé tartozik: a fa alapja, gipszkarton, fém, műanyag, üveg.

A megadott értékek mellett figyelembe veszik az alap hőmérsékleti tartományát, a burkolat terhelését és a páratartalmat is.

A fenti három paraméter határozza meg a tapadóoldat fajta típusát.

4. A csempe ragasztó összetétele

A kompozíció szempontjából a ragasztókeverékek nem térnek el egymástól jelentős eltérésekben, és csak három pozícióból állnak:

Cement alapú csempe ragasztó

A cserép-cement ragasztó száraz megoldásokhoz tartozik. Az ilyen készítmények fő összetevője a cement, amelynek részesedése 90% -ig terjedhet. A fennmaradó 10% homok és módosító adalékok, amely lehetővé teszi a kompozíció egyetemességének és alacsony költségének a beszélgetését.

Könnyen dolgozik cementragasztóval, 3: 1 arányban vízzel hígítva, és lehetővé teszi a csempe beton alapon való rögzítését. Ugyanakkor a cement alapú ragasztó használata növeli a rögzítési megbízhatóságot. Szintbeállító csemperagasztóhoz is használható. Alkalmas azonban a felület kisebb hibáinak kiegyenlítésére;

Diszperziós csemperagasztó

Ez egy pasztaszerű készítmény, amely ilyen előnyöket biztosít a munkában, mint a sütési idő, az állandó összetétel és a por hiánya. A ragasztó használatának időintervallumának legalább 40 percnek kell lennie, ami lehetővé teszi, hogy manőverek legyenek. Ez szerves kötőanyagokból, ásványi töltőanyagokból és speciális adalékanyagokból (víz-akril) áll.

A diszperziós csemperagasztó a kerámiák rögzítésére szolgál: mozaikok, klinker csempe, mázas csempe, majolika vagy természetes kő. Ideális összetett alapfelületekhez. Összetételének köszönhetően a régi cserépfelületen is garantálja a ragasztás megbízható ragasztását. Az alkalmazási terület kivétele az MDF vagy farostlemez lakkozott felülete. Ezenkívül csak belső munkákhoz használható.

Poliuretán csemperagasztó

Kezeli az egykomponensű megoldásokat, és nagy rugalmasságban különbözik. Tipikusan poliuretán csempe ragasztót alkalmaznak bonyolult felületek bélésére.

Epoxi csempe ragasztó

Epoxigyanta alapú. A kétkomponensű megoldásokra vonatkozik, amelyeket használat előtt kevertek. A ragasztó három alfajból áll:

 • folyós;
 • ultrahangos töltőanyaggal;
 • ásványi töltőanyaggal.

Függetlenül attól, hogy a ragasztó típusát elkészítették-e. Alkalmas bármilyen célra. A 100% -os vízálló ragasztó miatt ideális medencékhez, mosodákhoz, fürdőszobákhoz. A Ceresit CU 22 jól bevált.

Lehetőség van a padló, a falak, a mennyezetcsempe ragasztására?

A kisebb szabálytalanságok összehangolásához bármilyen ragasztókompozíció használható. Például, ha a fal görbülete 10 mm, a Mira 3100 unifix (vékony rétegű ragasztó) megfelelő, ha a különbség meghaladja a 10 mm-t. Ajánlott a Kreisel maxi-multi 107. Más kérdés, hogy mennyire költséghatékony az ilyen munkák ragasztással.

5. A csemperagasztó konzisztenciája

Ebből a pozícióból vannak:

Folyékony csemperagasztó

Ezek gyakran tartalmaznak pépes készítményeket, amelyeknek az az előnye, hogy a keverék készen áll a felhasználásra, és időt takarít meg a keveréshez. A hátrány a magas ár.

Különleges típusú folyékony ragasztó - folyékony köröm. Alkalmas kis alkatrészek ragasztására, valamint leesett vagy sérült lapkák ragasztására. A folyékony szögeket csak vízzel védett helyre lehet felszerelni.

Száraz csemperagasztó

Vízzel hígítjuk a gyártó által megadott arányban. Az ilyen típusú kompozíciók népszerűsége alacsony árat, a tapadás megbízhatóságát, a felszíni fekvés képességét jelentős görbület, könnyű szállítás, könnyű szétszerelés mellett jelentette.

6. Különleges tulajdonságok

Speciális munkák elvégzéséhez vagy korlátozott keretben az ilyen ragasztókat használják:

Gyorsan száradó csemperagasztó

A furnérozott felület normál működése a munka befejezése után 3-4 órával megkezdődik. Ugyanakkor az ilyen ragasztó fagyálló, és használható a magas páratartalmú helyiségekben. A csempék egyszerű felületeken való rögzítésére szolgál. Érdemes megjegyezni, hogy az ilyen ragasztót csak száraz keverékben lehet értékesíteni, különben élettartama nagyon alacsony. A Knauf SCHNELLKLEBER (Knauf Schnelkleber) és az IVSIL EXPRESS jól beválták magukat.

Hőálló csemperagasztó (hőálló)

Fűtési felületeken való használatra tervezve: kályhák, kandallók, fűtött padlók. Az alkalmazás előfeltétele a magas (akár 100 ° C) hőmérséklet ellenállása. Az olyan népszerű márkák mesterei között, mint a Ceresit CM 17, a FEROZIT-108, a Weber vetonit RF, az IVSIL EXPRESS.

Megjegyzés. Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem minden hőálló csempe ragasztó alkalmas a padlófűtésre, mivel a ragasztó különböző rugalmassági együtthatói és különböző típusú padlófűtés. A ragasztó kiválasztásakor forduljon tovább.

Fagyálló csempe ragasztó

A terméket száraz keverék formájában is értékesítik, ami lehetővé teszi, hogy hosszú ideig tárolják, amíg felhasználásra kerül. Lehetővé teszi a burkolólapok egyszerű alapozását. Meg kell jegyeznünk, hogy elég ragaszkodni kell a ragasztóhoz, mert 1,5-2 órán belül elveszíti plaszticitását. A Ceresit Bautechnik, a Knauf HP Start, a Kreisel MULTI 102 a fogyasztók körében népszerű.

Savlemez ragasztó

A tapadóoldatok specifikus alfaja ellenséges környezetben való használatra készült. Például, ha vannak külső vegyi irritáló szerek: egy tejüzemben, egy sörfőzdeben, egy laboratóriumban. Jellemzője, hogy képes nedves alapra helyezni a csempe, magas keményedés, szag és káros szennyeződések hiánya. A ragasztó tehát Boton TK 150, Clay 88-NP.

Vízálló csemperagasztó

A fürdőszobában, a verandán, a nyitott verandán vagy a teraszon található padlózatra tervezték. A finomítómedencék vagy szökőkutak különféle ragasztók használata nélkül is elképzelhetetlenek. A ragasztó cement-homokkompozíciójához hozzáadott módosító a hidrofób tulajdonságairól tájékoztat. Ugyanakkor a ragasztót fokozott rögzítés jellemzi. Ebben a kategóriában az értékesítési vezetők a Ceresit CM 17, a TM-16 Pool Wins.

Megjegyzés. A nedvességálló csempe ragasztó meglehetősen drága, így otthoni javítások során a kézművesek tanácsot adnak arra, hogy normális ragasztót és nedvességálló habarcsot használjanak az ízületekhez.

Univerzális csemperagasztó

A legtöbb típusú csempék különböző felületekhez történő csatlakoztatására alkalmas. A ragasztó koncepció sokoldalúsága azonban meglehetősen relatív. Például nem alkalmazható porcelánra, nem használható kültéren, magas páratartalmú helyiségekben vagy meleg padlókon. Nevét azért kapta, mert az átlagos üzemi körülményekre fejlesztették ki, ami nagyon ritkán fordul elő a való életben.

7. A DIN EN 12004 nemzetközi szabvány szerint

A burkolólapok ragasztására, mint a legtöbb építőanyag, a hazai és nemzetközi építési szabványok (normák) szerint készülnek. Ezek közül az egyik a DIN EN 12004 német szabvány. Ennek megfelelően vannak:

C1 és C2 - cement ragasztók. Az ebbe az osztályba tartozó ragasztók főbb paramétereit a táblázat tartalmazza.

C1 és C2 - cement ragasztók

Ha ebbe az osztályba tartozó keverék további módosító adalékokat tartalmaz, akkor a T, E, F előtagokat (indexet) a C1 vagy C2 osztályba kell besorolni, az indexek dekódolását pedig a táblázat tartalmazza.

A T, E, F indexek értelmezése a DIN szerint

 • D1 és D2 - polimer ragasztók;
 • R1 és R2 - poliuretán és epoxi ragasztók.

A jelölés 1. és 2. számai azt jelzik, hogy a ragasztó alapvető (index 1) vagy megerősített (2. index).

Ugyanez a szabvány a csemperagasztó különböző osztályait azonosítja, a kompozíció rugalmasságától függően:

 • Az S1 rugalmas csemperagasztó, amely 2,5 mm-nél hosszabb tapadási oldallal szembeni eltérést biztosít;
 • S2 - több mint 5 mm.

A szokásos terheléssel történő eltérítés mérési sémája Az ábrán egy standard terhelésű eltérítés mérési sémája látható.

A www.moydomik.net oldalra felkészített anyag

Csemperagasztó besorolás a DIN EN 12004 szerint

A DIN EN 12004 szerinti ragasztócsempe besorolás

8. A gyártó / márka / vállalat

A gyártók jelentős mértékben fektetnek be a márkáik reklámozásához. Ez lehetővé teszi számukra, hogy sikeresen új termékeket hozzanak piacra, valamint hogy megnyerjék és fenntartsák az ügyfélhűséget.

A belföldi piac jól ismert márkái közül:

Eunice (Unis)

Ragasztott ragasztó Yunis a teljes sorban bemutatott fotó.

Csemperagasztó Eunice Csemperagasztó Eunice

A ragasztó főbb típusainak összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Az Eunis ragasztófajták összehasonlító jellemzői

Knauf (Knauf)

A Knauf csemperagasztó a német minõség garanciája. Annak ellenére, hogy ez a gyártó jelentős termékválasztékot állít elő, a ragasztóoldatok többféle típusból állnak, többek között:

Csemperagasztó A Knauf Tile ragasztó a Knauf tulajdonságait

Külön említésre méltó a ragasztó Knauf-Flizen csempe (a régi Flizenkleber név), amely a speciális modifikátoroknak köszönhetően különleges tulajdonságokkal rendelkezik, és egy bizonyos típusú csempe csempelésére készült.

Ragasztó a csempe Knauf-Flizen számára

A Knauf-Flex csemperagasztó A Knauf-Flex csemperagasztó (a régi Flexeber név) elnyerte fogyasztóját a ragasztókompozíció fokozott rugalmasságának köszönhetően.

Ceresit (Ceresit)

A Tserezit csemperagasztó széles választékban kapható a piacon, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy kiválassza a típust, amely alkalmas egy adott probléma megoldására.

Ceresit csemperagasztó (Сeresit)

A Ceresit csemperagasztó (Ceresit) a legismertebb a hazai piac márkáitól.

Csemperagasztó OSNOVIT

A ragasztók összes típusának összehasonlító jellemzői megtalálhatók a táblázatban.

Csemperagasztó OSNOVIT

Ragasztott bányászok (Starateli)

Egy másik védjegy, amelyet egy hazai gyártó képvisel. A gyártásellenőrzés minden szakaszban garantálja a kiváló minőségű termékeket.

Csemperagasztó (Starateli)

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A piacon két osztályú ragasztószerkezet áll rendelkezésre: szabványos és továbbfejlesztett.

Csemperagasztó Vetonit (Vetonit) Csemperagasztó Vetonit (Vetonit)

A Weber Vetonit takarmány ragasztó nem tartalmaz azbesztszálakat, ezért célszerű a főzésre szánt helyiségekben használni. Egyes fajok összehasonlító jellemzőit a táblázat tartalmazza.

Csemperagasztó Weber Vetonit jellemzői

Volma csempe ragasztó

Ragasztó a Volm csempe számára Ragasztó a Volm csempe számára

Az orosz gyártó másik méltó védjegye, széles körben.

Csemperagasztó ajánlások - Video Review

Amint látja, lehetetlen egyértelmű kérdést adni a kérdésre, hogy milyen lapos ragasztó jobb. Ebben a cikkben a kiválasztási kritériumokat írjuk le, és a végső választás a kompozíció jellemzői alapján olvasható le. Ugyanakkor a ragasztók egymás közötti összehasonlításában sokan kíváncsiak arra, hogy hogyan válasszák ki a hasonló összetételű megoldásokat.

Mi mást kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor:

 • nyitott idő, azaz az a periódus, amely alatt a ragasztó alkalmas a használatra;
 • folyékonyság, azaz. a ragasztóanyagnak a csempe felületén való elterjedésének képessége;
 • ragasztófelhasználás 1 négyzetméterenként.

Ezeknek az ajánlásoknak a vezérlése szerint a kiválasztás ésszerű, és a kapott eredményeket tervezik.

Milyen ragasztó alkalmas a csempe a fürdőszobában: válassza ki a legjobb lehetőséget

A fürdőszobába való bekötéshez egyéni megközelítésre van szükség a ragasztó kiválasztásához. Ez egy nedves helyiség, ahol nincs nagyobb terhelés. A csemperagasztónak a fürdőszobában jól tapadnia kell a betonhoz és a rugalmassághoz, mivel a padló alatt gyakran fűtött padlót használnak. A keverék konkrét választéka a kerámia burkolat formájától, a szubsztrátum típusától (gipsz, gipszkarton stb.) Függ. Néhány keverék könnyen használható: hosszas megoldási élettartamot és beállításokat biztosít, míg mások 4 óra elteltével eltávolítják az ízületeket. Ami attól függ, hogy milyen jó keverék és konkrét példák találhatók ebben a cikkben.

Gyors cikk navigáció

A ragasztó típusai

Az építési raktárak polcain a következő alkotások vannak:

 • cement alapú;
 • epoxi (reaktív);
 • diszperziós.

Az EN 12004 szerinti csemperagasztási besorolás. Az osztály a csomagoláson van feltüntetve (egy keverék több osztályba is tartozhat, például a C2 TE).

cement

Alapja a cement, amelyet papírzsákokban értékesítenek, 25-30 kg-os csomagolásban. Az adalékanyagok bizonyos százaléka határozza meg, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a kerámia vagy porcelán kőlap burkolólapok tulajdonságai. Vannak univerzális keverékek, könnyűek, erősek, speciálisak.

Ceresit CM 11 Plus.

epoxi

Két összetevőből áll, és három kategóriába sorolható:

 • ásványi töltőanyaggal;
 • vékony töltőanyaggal;
 • folyós;

A ragasztó Litoelastic egy R2T osztályú (javított, reaktív ragasztó, amelyen nincs függőleges kúszás). Alkalmas bármilyen okból.

Diszperziós ragasztó LITOACRIL PLUS.

diszperziós

Nem alkalmas betonalapra, de a gipszkartonhoz ez a leginkább. Mindez nagy tapadásról szól, anélkül, hogy mélyen behatol az alapba.
Kész kivitelben, ami növeli a munka sebességét és tisztaságát, de nem csökkenti a költségeket. A készítmény akrilsav, gyanta és kötőanyag-összetevő keveréke.

Mi határozza meg a választást

A szoba

A fürdőszoba jellemzője - magas páratartalom. A csempe ragasztásához nedvességállóságot kell választani. Még akkor is, ha a lemezek vízfelvétele és az ízületek fugázása nullához vezet, a víz még gőz formájában is behatolhat az alapra és a kötőelegyre. Ezért jobb tévedni. Ha a szokásos kerámia burkolattal rendelkezik, és még dörzsöli a cementágyat is, akkor a folyadék folyamatosan befolyásolja a ragasztóréteget. Nem, a cserép nem esik le egy év után, de a tartósság garantálása a helyzet összefüggésében a kompozíció nedvességállósága.

Nedves foltok az új csempe a fürdőszobában.

kerámia

A méret nem számít. Vagy inkább a csempe méreteivel kapcsolatos súly. A ragasztónak ellenállnia kell a tömeg nyomásának, ami azt jelenti, hogy a tapadási követelmények a lemezek növekvő formátumával nőnek. A gravitáció elleni küzdelem intenzívebb lesz, ha a csempe porcelán kőből készült. Az anyag alacsony porozitása nem teszi lehetővé a kötőanyag-keverék behatolását a kerámiába, arra kényszerítve a ragasztót, hogy ragaszkodjon a csempe síkjához. Az univerzális keverékek nem alkalmasak nagy méretű kerámia gránit felállítására, magas tapadású ragasztóanyagot kell használni: 1,3-1,5 MPa.

Az alap

Milyen ragasztót választani, ha a felületet cement-homok habarccsal vakolják? És ha leborította a gipszkarton? A bázis típus befolyásolja a kiválasztást. Ez egy dolog, huszoncentiméteres kerámia csempe, amelyet egy cementhabarcsra helyezett, a másik - gipszkarton 60x60-as granit.

Mindezek a tényezők egymással kombinálódnak, ami a ragasztó nagyobb vagy kisebb szilárdságát igényli. Érinti az adhéziós és tapadóréteget. Nos, amikor a "folyadék", csak az alkalmazott forma, egyenlő a vastagsága a cserép. A réteg növekedésével a képességei elvesztek, nemcsak a kerámiát kell megőriznie, hanem magát is.
Hogyan lehet csempe a mozaik munkalap rétegelt lemez és extrudált polisztirol hab.

Példák ragasztókra

Video utasítás a ragasztás kiválasztásához példákkal:

Ceresit

A Ceresite bármely hardverraktárban megtalálható. Ez az egyik legnépszerűbb száraz keverék gyártó Oroszországban, így könnyű betörni egy hamisítványba.

 • A Ceresit vonal legnépszerűbb összetétele a CM 11. A sokoldalúság és szkepticizmus ellenére a ragasztó bizonyult porózus csempékkel és tipikus bázissal.
 • A mozaik jobb ragasztani a CM 115-t - fehér keverék, jobb teljesítményt nyújtva.
 • A CM 16-ra legfeljebb 40x40-es csempe helyezhető.
 • A CM 119 kültéri porcelán kandallóhoz használható.
 • Az SM 117 mindent megtesz, de a fürdőköltség nem indokolt.

A Ceresite ragasztó minden jellemzője, fogyasztása és összehasonlítása, lásd egy külön cikket.

 • A tökéletes zuhanyzó megoldás az Eunice Pool. Nedvességálló és hőálló, ha egy padlófűtőtestet tervez, akkor mind a folyadék, mind az emelt hőmérséklet esetén megbirkózik.
 • Az Eunice Plus ajánlott, különösen a fürdőszobák számára. Nem annyira specializálódott rájuk, de a ragasztó nedvesség és hőálló, nagy tapadású.


Tudjon meg többet a Eunice ragasztóról.

Litokol

A gyártó sorában sok alkalmas készítmény. A nedvesség ellenállása mindegyikük.

 • LITOSTONE K98 / K99. A ragasztó nagy tapadású, "porcelán kőből és természetes kőből" működik - a szokásos kerámia burkolólapok elegendőek lesznek. A csempe a csempe, a fűtött padlón.
 • LITOPLUS K55. Fehér ragasztó üvegmozaikhoz.
 • LITOKOL X11. A keverék egyik felhasználási területe - úszómedence.

Knauf

 • Flizen Plus. Magas csatlakozási tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Flizen Flex. Szabvány a jó mix készlethez: porcelán, cserép a csempe.

tájfun

 • Suite Plus. Nem jobb, és nem rosszabb, mint a többiek, használják a kerámia csempe a magas páratartalmú szobákban.

Milyen összetételű Vetonit a fürdőszobában való elhelyezésre, az alap típusától függően.

Vetonit

 • Ultra fix - alkalmas fürdőszobákra és medencékre, bármilyen jellegzetes alapon. Megtartja a méretű porcelánt.

Milyen csempe ragasztót választani? Hogyan különböznek egymástól? Más dolgok egyenlőek - költségek. Ár csatlakozó a leírt keverék: 230-1000 rubel. Más esetekben a különbségek a különböző helyzetekben releváns egyedi jellemzőkben találhatók. A standard fürdőszoba és a tipikus csempe elegendő közös univerzális keverékkel rendelkezik, 0,8-1,2 MPa tapadással.

Pontosan megmondani, hogy melyik csempe ragasztó jobb, csak a kísérletező, aki az évek során empirikusan tanulmányozta a modern kompozíciókat. Ne zavarjon túl sok választást, de ne gyengének keveredjen. Alapjában véve tekintse meg a lemezek hőmérsékletét, a lemezek formáját és szerkezetét, valamint az atipikus alaplaphoz kapcsolódó szempontokat. A nedvesség ellenállása fontos, de a listából származó ragasztók kielégítik a nedves helyiség megbízható összetételének szükségességét.

csempe

A porcelán-kő, a klinker, a cserép vagy a kerámia burkolatokkal szemben támasztott falak és padlók az egyik legösszetettebb befejező folyamat. A csempézés nem csupán a pontosságot és a szakmaiságot igényli, hanem a különböző építőanyagok használatának jellemzőit is, elsősorban - csempe ragasztót.

A csemperagasztó alapvető követelményei

A szokásos beton-homok keverék a csempeburkoláshoz szinte teljesen felcserélte a speciális ragasztó kompozíciókat. Ez a kerámia burkolólapok ragasztóanyagának számos tagadhatatlan előnye:

 1. A beton-homok keverék nem képes a falazat tartósságát és megbízhatóságát biztosítani.
 2. A nagyméretű konstrukció során a munkaoldat elkészítéséhez szükséges arányokat nem mindig tartják tiszteletben.
 3. A csemperagasztó használata egyszerűbb, mint egy beton-homok keverék.
 4. A ragasztók fogyasztása kevesebb, mivel még egy kis réteg is biztosítja az anyagok megfelelő ragasztását.
 5. A ragasztók széles választéka lehetővé teszi az optimális kompozíciót a csempe típusának, az alapnak és a felületkezelési feltételeknek megfelelően.

Mielőtt eldönti, hogy melyik csemperagasztót válassza ki, ismernie kell a minőségi ragasztókészítmény előtt feltett alapvető követelményeket:

 1. Nagy tapadási tulajdonságok. A ragasztónak biztonságosan meg kell tartania a különböző súlyú lemezeket. Kívánatos, hogy a készítmény gyorsan megragadjon és ragadjon a felületekhez.
 2. A ragasztóanyag plaszticitása felelős annak biztosításáért, hogy a kompozíció ne terjesszen a csempere és az alapra.
 3. A padlóburkolat ragasztásának kiválasztásánál fokozottan elterjedt készítményekre kell figyelni. Erre azért van szükség, hogy a keverék kitöltse az összes rendelkezésre álló üreget.
 4. A víz - fagyasztási oldat visszatérési aránya. Fontos, hogy a ragasztó nem túl gyorsan keményedik, és lehetõvé vált a lemezek elhelyezkedése.

Csempe ragasztók összetétel szerinti osztályozása

Az összetevők típusától függően a csemperagasztó általában a következő csoportokra oszlik:

 • cement alapú ragasztók;
 • epoxi ragasztók;
 • diszperziós készítmények;
 • poliuretán ragasztók.

A "cement" ragasztók megfizethető áron vannak, így népszerűek a fogyasztók körében. A ragasztó összetétele magában foglalja a cement, homok és polimer adalékanyagokat. A felsorolt ​​összetevők biztosítják a ragasztókompozíciónak a szükséges tulajdonságokat: vízállóság, plaszticitás, a lemezek tapadása a burkolat alapjával és deformációs tartomány jelenléte. Használat előtt hígítsuk fel az oldatot vízzel. A Clay rövid ideig tart, ezért elég gyorsan kell dolgoznia. A készítmény rugalmas tulajdonságai a polimer adalékok típusától és mennyiségétől függenek.

Az epoxi ragasztót olyan sima felületű burkolóanyagokkal lehet használni. Ez egy többkomponensű készítmény - a folyékony formában lévő epoxigyanta és a katalizátor a készlet részét képezi. Használat előtt keverje össze mindkét elemet, a csomagolás utasításait követve. Az epoxi ragasztó az alábbi előnyökkel jár:

 • megbízható "kötőanyagot" biztosít az anyagoknak;
 • vízálló - a ragasztó nedves területeken való használatra alkalmas;
 • fagyállóság;
 • az epoxi keverék nem zsugorodik;
 • a ragasztó monolitikus polimerré változik, és a felületén nem keletkeznek repedések;
 • a porózus anyagok nem festenek ragasztáskor.

A ragasztó hátrányai a következők:

 • magasabb költség a "cement" összetételhez képest;
 • a munka során fontos, hogy szigorúan vegye figyelembe a ragasztó összetevőinek keveredési arányát;
 • hidegben a ragasztó komponensei kristályosodhatnak.

A diszperziós ragasztó nem tartalmaz oldószereket, a kompozíció típusa pépes. A diszperziós csemperagasztó megerősített, mivel javított kapcsolási tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a minőség lehetővé teszi a nem szabványos anyagok feldolgozásához használt kompozíciót: gipszkarton, műanyag, fa és fém felületek, csúszós falak. A megvásárolt ragasztó használatra kész, és nem igényel további előkészítést.

Diszperziós összetétel - az optimális ragasztó a külső csempe számára, amely ellenáll az ömlesztett elemek súlyának. A ragasztó hátránya a magas költségek. Ugyanakkor fogyasztása közel kétszer kisebb, mint a többi ragasztó keverék.

A poliuretán csempe ragasztó lehet egy- vagy kétkomponensű. A készítménynek az alábbi jellemzői vannak:

 • kémiai vegyületekkel szembeni ellenállás;
 • a nedvesség felszívódásának hiánya;
 • fenntartja a hőmérséklet-ingadozást a -55 ° C és + 125 ° C közötti tartományban;
 • biztosítja az alap további szigetelését;
 • nincs különös illata;
 • a csempe megbízható kapcsolása az alapfelülethez.

A poliuretán készítményeket az alkalmazás módja szerint osztályozzák. Néhány készítmény jobban megfelel a "meleg" padlók elrendezéséhez, míg mások alkalmasak időszakos deformáció / rezgésnek kitett bázisok kezelésére.

Ragasztókeverékek fajtái az alkalmazás módja szerint

A nemzetközi osztályozás szerint a csempe fekvőlap cseréje 5 fő kategóriába sorolható:

 1. A belső munkákhoz használt ragasztószerkezet a leginkább költségvetés kategóriájába tartozik. A kerámia burkolólapok tégla / beton alapozásra történő rögzítésénél elegendő tapadási jellemzőt mutat. A speciális adalékok korlátozott számának részeként ezért ez a ragasztó nem ajánlott a szabadban való használatra. A magas páratartalom és hőmérsékletváltozás hatására a ragasztó teljesítményjellemzői romlanak.
 2. A nagy rögzítő ragasztó a legjobb ragasztó a nagy méretű és természetes kőlapok számára. Ez a ragasztó kiválóan ellenáll a nagy szakítószilárdságnak és magas tapadású. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a keverék felhasználását nem szabványos hőmérséklet és dinamikus hatások esetén. A ragasztó erős rögzítéssel történő alkalmazása előtt a régi felület nem tisztítható (ne távolítsa el az előző bélést, ha az erősen a bázison van).
 3. Az univerzális ragasztó a legnépszerűbb a kályhák között. Alkalmas kültéri használatra és belső kikészítésre. A szakértők azonban megjegyzik, hogy az ilyen ragasztó nem lehet megbízható a magas páratartalom és hőmérsékletváltozás esetén. Ezenkívül a 30 * 30 cm-es vagy annál nagyobb méretű lemezek esetében válasszon más ragasztókeveréket.
 4. Nedvességálló kompozíció - speciálisan kialakított ragasztó a fürdőszobai burkolólapokhoz és a burkolólapokhoz. A ragasztó összetételében hidrofób modifikátor van, amely lehetővé teszi, hogy a medence és a szökőkutak cseréjéhez használják.
 5. A padlólap burkolatának rögzítésére szolgáló ragasztókészítménynek van egy lágyítója, amely lehetővé teszi, hogy minőségi módon töltse be az alap üregét és üregét. A "ragasztó" ragasztási képessége lehetetlenné teszi a függőleges felületeken történő alkalmazást. Más kritériumok szerint a ragasztó összehasonlítható az univerzálisan.

Ezen ragasztók mellett speciális készítmények is vannak: hőállóak bélés kemencékhez és kandallókhoz, hidegállóak kültéri munkákhoz, durva éghajlati viszonyok között

Száraz és kész vegyes: előnyei és hátrányai

Lehetőség van a cserép készítésére kész formában (vödörben) vagy száraz szerkezetben (zsákokban) az előkészítéshez. Mi a különbség a közöttük, és milyen keveréket választani?

A száraz keverékek alapja a cement. Az ilyen ragasztó legfontosabb előnye, hogy az eltérő irányú eltérésekkel rendelkező, nem összehangolt falakra fektethető. A ragasztó, a fő cél mellett, szintező rétegként szolgál.

Alapvető plusz a száraz ragasztó - ésszerű költségek. Ugyanolyan mennyiségű önmagában készített keverék és megvásárolt ragasztó esetében az első változat ára alacsonyabb lesz.

A kész keverék készítéséhez (poliuretán alapú) sima alapra van szükség. Ez a készítmény azonban tartósabb és megbízhatóbb, mint a cement alapú ragasztó.

A csempe ragasztó kiválasztásának feltételei

Annak érdekében, hogy a ragasztó választékát ne tévedjünk meg, össze kell hasonlítani a ragasztóanyag összetétel jellemzőit, a felület felületét és a felület felhasználási körülményeit. A csemperagasztó fő kiválasztási kritériumai:

 1. A csempe bevonat működési feltételei. A konyha számára a folyosó megfelel a hagyományos csempe ragasztónak - egy univerzális keverék, amely a falak falainak rögzítésére szolgál. A fürdőszobában nedvességálló ragasztót kell használni. Azonban mentheti és helyezze el a bélés az univerzális ragasztó, és a habarcs a csempe között, hogy végre nedvességálló keveréket.

A csempe ragasztók gyártói felülvizsgálata: specifikációk és árak

A különböző gyártók ugyanazon típusú ragasztóanyaga összetételenként eltérhet. Cserépragasztó vásárlásakor célszerű választani a népszerű, bevált vállalatok termékeit. Az alábbi keverékek a burkoláshoz az építési piacon bizonyultak.

A Ceresit CM-11 egy száraz cement keverék polimer adalékokkal és ásványi töltőanyagokkal, amelyek növelik az adhéziót. A fő cél az 50x50 mm-es és 400x400 mm-es méretű fajansz burkolat és kerámia burkolólapok elhelyezése nem alakított alapokon. Egy zsák (25 kg) ára körülbelül 200 rubel. Műszaki adatok:

 • ragasztási fogyasztás - 2-7 kg / m2;
 • bázishőmérséklet - legalább + 5 ° C;
 • szárítási idő - 1 nap;
 • az elkészített keverék eltarthatósági ideje 60 perc.

A Ceresit CM-17 egy rugalmas csemperagasztó, amelyet különböző típusú felületek bevonására használnak az épületeken kívül és belül. kör:

 • tartályok és medencék bélelése;
 • kályhák és kandallók kikészítése, feltéve, hogy felületüket nem melegítik 80 ° C fölé;
 • burkolatok mázas felületei, beleértve a régi bevonat eltávolítása nélkül;
 • burkolólapok a teraszon, erkély, kihasznált tető, alagsor, stb;
 • fűthető padlók elrendezése.

A Ceresit CM-17 nem olcsó csempe ragasztó (a 25 kg-os ár körülbelül 800 rubel).

Pillanat: a kerámia burkolólapok elhelyezése. 30x30 mm-nél nem nagyobb méretű csempékhez és 3% fölötti vízfelvételhez. Alkalmas cement-mész, beton, tégla és cement-homok alapokra.

Fontos! Ha pillanatragasztót használnak a homlokzat kikészítéséhez, akkor speciális emulziót kell adni hozzá.

A ragasztó tulajdonságai Pillanat:

 • alap hőmérséklet - + 5 ° C-tól + 30 ° C-ig;
 • a munkahelyi hőmérséklet kb. 20 ° C, a páratartalom nem haladja meg a 60% -ot;
 • beállítási idő - 10 perc;
 • a ragasztóköltség 125 rubel / 25 kg.

A Litokol Litoflex K80 rugalmas, rendkívül tapadó ragasztó, melynek köszönhetően a porcelán kőzet rögzítéséhez hosszabb nyitott réteg van. A száraz ragasztókeverék alapja a Portland cement, inert töltőanyagok és szerves adalékok. Ez egy univerzális ragasztó, amelyet külső / belső falra / padlóra terveztek. Alkalmas porcelán, kerámia, természetes kő és klinker rögzítésére stabil és hajlamos a bázis deformációjára / rezgésére.

A csempe ragasztóanyag-fogyasztása a felület állapotától függ és 2,5-5 kg ​​/ m2, a száraz keverék (25 kg) költsége 1700 rubel.

A Keralastic (Olaszországban készült) kétkomponensű poliuretán ragasztó kő és kerámia burkolólapok készítéséhez. A kompozíció ellenáll a kúszásnak, és széles alkalmazási körrel rendelkezik:

 • kerámia burkolólapok, mozaikok és kőlapok elhelyezése a vakolatokon, esztrichek, fém, PVC, fa, erősített poliészter, karton stb. tetején; a munkákat kívülről és belülről is elvégzik;
 • erkélyek, teraszok, nyitott lapos tetők;
 • tetőfedő márvány, pala és kompozit anyagok rögzítése, amelyek nedvesség, eltolódások, deformációk és rezgések hatására duzzadnak.

A Keralastic kiválóan alkalmas függőleges felületekhez, és képes nagyméretű lemezek megtartására. A költségek a ragasztó - 2800-3000 rubel / 5kg.

Lux Plus - nagy szilárdságú száraz ragasztókompozíció. A ragasztót a befejező munkák elvégzésére használják a padlóburkolat belső és külső helyiségein, különböző anyagú falak: mesterséges / természetes kő, mozaik, márvány, átlátszó vagy vékony csempe. A fő cél - csempézés a fürdőszobában, szaunák, fürdők és uszodák. A készítményt olyan helyeken ajánljuk, ahol nagy a terhelés. A ragasztó ára (25 kg) körülbelül 260-300 rubel.

Top 10 csemperagasztó

A csemperagasztók sorozata tucatnyi, és talán még több száz tétel is létezik. A boltokban külön kategóriákat különítenek el a külső és belső kompozíciókhoz; van egy árbevétel a költség; Gyakran vannak száraz keverékek szétválasztása fal- és padlóburkolatokhoz. Minden gyártó siet, hogy kínálja a termékcsaládot, és a fogyasztók zavarják: milyen csempe ragasztó jobb, és mit kell vásárolni, hogy a csempe ne tűnjön el egy hét múlva.

A fizika, a kémia és a minőségi bélés speciális követelményeinek ismeretében meg lehet vitatni, hogy jó ragasztó kell:

 • műanyag - ne rétegezze, és ne terjedjen a ragasztási folyamat során;
 • rugalmas - a deformálódási terheléseknek a már edzett állapotban való elviseléséhez;
 • alacsony szárítási sebességgel - a lehetséges kiigazításokhoz és kiegészítő kezeléshez;
 • nagy tapadási sebességgel - biztonságosan tartsa a méreteket.

Annak érdekében, hogy pontosan megértsük, melyik csemperagasztó gyártója érdemel maximális bizalmat, megpróbáljuk értékelni a legnépszerűbb márkákat. Mint "képviselők", száraz keveréket választunk az egyetemeshez közeli mutatókkal.

1. KNAUF Fliesen
a legjobb csempe ragasztó a aprólékos munka és a nehéz felületek

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Szakmai fórumok áttekintése szerint ez a csempe ragasztó a száraz keverékekre vonatkozó számos javaslat közül az egyik legjobbnak számít. A pragmatikus németek gondoskodtak az alapos és kiváló minőségű munkákról. A ragasztó egyenlően sikeresen alkalmazható padló- és falazólapok lefektetésénél, és a felületek típusa és szerkezete nem jelentős. A szárítási sebesség lassú, így folyamatosan elvégezheti a munkálatokat a fektetés, a tisztítás és a fugázás során. A KNAUF Flisen gazdaságos megoldásnak számít, mivel egy vékony réteggel (0,7 cm) alkalmazható anélkül, hogy feláldozná a tapadás minőségét. Alkalmas a "fésű alatt" végzett munkához, nagy rugalmassággal rendelkezik, amely lehetővé teszi a kompozíció használatát összetett konfigurációk szekcióival szemben.

2. UNIS 2000
jó csemperagasztó erős fogással

Értékelés: 10 pont 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Ragasztott ragasztó Eunis aktív küzdelmet folytat a Knauf ellen az első helyen, és gyakran nyer, különösen a tapadás és a szárítási sebesség tekintetében. A 3 órás élettartamú megoldásnál figyelembe kell venni, hogy a cserepek lefektetéséhez és beállításához szükséges idő 10 perc, és naponta egy lépéssel járhat a helyhez kötött anyag. A ragasztó tökéletesen viselkedik a fagyok és a magas páratartalom mellett, és nagy rugalmassága miatt elviseli az anyagok deformálódását a hőmérséklet csökkenésével. Ha az UNIS 2000 ragasztót szeretne használni, be kell állítanod a magas munkamennyiséget, hiszen maguk a mesterek azt mondják, 24 óra múlva nem fogják "varrni" a varratokat. Ami a fogyasztást illeti, itt a számok közel vannak az ideálishoz - 3,75-től 5 kg-ig négyzetméterenként.

3. OSNOVIT Muspliks T-12
a legjobb csemperagasztó a durva felületekhez

Értékelés: 9.9 pont a 10-ből

Becsült ár: 250 rubel / 25 kg.

Méltó versenyző a harmadik helyre, amely ellenezheti a szintező tulajdonságait a versenytársak számára. Még a jelentős felületi különbségek mellett is a Mustplast T-12 csemperagasztó a munkájával együtt kezeli. És ez nem egy gyártó reklámmozgása, az építőipari szervezetek véleménye megerősíti ezt a tényt. A ragasztót kerámia burkolólapok, valamint kerámia gránit és természetes kő burkolására szabad használni. A nagy tapadási tulajdonságok miatt könnyű a felületi anyagot felülről lefelé elhelyezni.

4. Ceresit CM-11
jó általános célú csempe ragasztó

Értékelés: 9.8 pont a 10-ből

Becsült ár: 265 rubel / 25 kg.

A ragasztóról sokáig beszélhetünk - előnyeit mind a szakemberek, mind az amatőrök értékelik, de a túlzott egyetemesség miatt nem jött az első helyre (a kompozíció nem alkalmas bizonyos típusú csempékre). A Ceresit SM-11 ragasztót érdemes megvenni, ha a fektetés nem túl sima felületen történik, amikor egy újszülött elé néz, és nincs külön kívánsága a keveréknek a kerámia burkolólapok paraméterei alapján. A ragasztó tapadása több mint 1,0 MPa, a ragasztó tökéletesen tapad és gyakorlatilag kiküszöböli a falnak a burkolat anyagának csúszását. Ajánlott otthoni használatra belső használatra beltéri használatra.

Milyen csempe ragasztó a legjobb a fürdőszobában?

Csempe - a legjobb anyag a fürdőszoba felé néz, ahol mindig magas a páratartalom és a hőmérséklet. De annak érdekében, hogy befejezze erős és tartós, meg kell választani a megfelelő kompozíció rögzítése csempe. Miután "homokos" habarcsot ültettek, míg az igazi kézművesek PVA ragasztót adtak hozzá. Azonban ez a keverék még mindig nem volt jó tapadás, így a csempe gyakran mögött állt.

Napjainkban nem szükséges az oldatot önállóan gyúrni, az arányokat pontosan kiszámítani, speciális kompozíciók vannak, amelyek biztosítják a felület megbízhatóságát. Frakcionált homokot és cementet is tartalmaznak, emellett különleges módosított adalékok - jellemzőiknek köszönhetően a csempe évekig tarthat. Az ilyen keverékek piaca nagyon nagy, ezért azoknak, akik a fürdőszobába burkolnak, ismerniük kell a termékek kiválasztására vonatkozó kritériumokat.

A csempe ragasztó kiválasztása a fürdőszobában

Mit kell figyelembe venni a csemperagasztó kiválasztásakor?

Számos kritériumot kell figyelembe venni, amikor egy keveréket választunk a csempe rögzítésére.

 1. A csempe alapja: régi csempe, gipszkarton, beton, gipsz stb. Különös figyelmet kell fordítani azokra a jellemzőkre, mint a meleg padló és a vékony falak, amelyek fokozott rezgésnek vannak kitéve - ebben az esetben alaposan meg kell gondolni a ragasztó választékát, különben a csempe gyorsan eltűnik.

Kerámia csempe alap - tippek és trükkök

A csempe összehasonlító jellemzői

Száraz csemperagasztó

Lágyító a cserépragasztókhoz

Diszperziós csemperagasztó

Kétkomponensű csemperagasztó

Ragasztott ragasztó K-11 "Univerzális"

Ezenkívül, a ragasztáshoz használt ragasztó felvásárlása során fontos figyelembe venni a keverék típusát, mivel a végeredmény ettől függ, vagyis a jövő bevonatának erejétől.

A csempe ragasztó típusai

A csempékhez (a márkáktól és a gyártótól eltérően) nincs sokféle ragasztókeverék: ezek cement, diszperziós, rugalmas és epoxi keverékek, de mindegyiknek megvan a maga jellemzője és jellemzője.

Cementkeverékek

Amint azt a név is jelzi, e keverékek összetétele cementet tartalmaz. Az egyik a legolcsóbb a piacon, és olyan porokként kerülnek értékesítésre, amelyeket fel kell hígítani vízzel, és néha más összetevőket kell hozzáadni (folyékony latex, gyanta, stb.). Az első esetben a keveréket módosítottnak nevezzük, mivel a szükséges alkotórészeket már a gyártási szakaszban adjuk hozzá.

Ragasztott ragasztó tiszteletteljes

Mit kell tudni a cement keverékek kiválasztásáról? Hasonló termékek csomagolásán lehet "vékonyrétegű burkolóanyag" vagy "vastagrétegű burkolóanyag" jelölés. Az első lehetőség abban az esetben alkalmazható, ha a csempe egy sík felületre van fektetve, legfeljebb 10 mm-es eltérésekkel. De a vastagrétegű keverékeket abban az esetben használják, ha a falak vagy a padló egyenetlen, nagy repedésekkel vagy repedésekkel.

Ragasztott, rugalmas Knauf-Flekskleber (KNAUF-Flexkleber)

Diszperziós keverékek

A diszperziós oldatok növelik az adhéziót, ezért kiválóan alkalmasak összetett felületek kezelésére, valamint azokkal, amelyek nem nagyon felszívják a különböző anyagokat: gipszkarton, festett felület, régi csempeburkolat. De a betonalapok esetében jobb választani egy másik lehetőséget. Ezek az akrilbevonat adszorbens komponensei és szintetikus gyanták keverékei.

Használatra kész többfunkciós diszperziós csemperagasztó

Az ilyen termékeket kész formában értékesítik, zárt műanyag tartályokban, és kicsit drágábbak, mint a cementanyagok, ugyanakkor számos értékes előnyük van:

 • nem igénylik a keverék önkészítését, vagyis lehetővé teszik az arányok és az időmegtakarítások elkerülését;
 • a munkát túlzott szennyeződés és por nélkül végzik;
 • kellően nagy "beállítási" intervallum, aminek köszönhetően az egyes csempe jól illeszthető.

Elasztikus keverékek

Ceresit CM 16. Rugalmas csemperagasztó külső és belső felületekhez

Ez a típusú ragasztókeverékek - a legjobb megoldás a csempék olyan felületeken történő felhelyezésére, amelyek teljesen megfosztottak a nedvesség felszívódásától, valamint az alapok mozgatásától. Gyakran használják meleg padlók burkolására, mivel a ragasztó kiválóan ellenáll a felületek kitágulásának és összehúzódásának a magas hőmérsékletnek való kitettség miatt.

Epoxi keverékek

Az epoxi ragasztó a legkevésbé használt lakóövezetek burkolásához, mert először meglehetősen drága, másodszor bizonyos élményt igényel. Ezenkívül vannak olyan feltételek is, amelyeknek meg kell felelni munka közben: bizonyos hőmérséklet fenntartása, az arányok szigorú betartása stb. Leggyakrabban az epoxi keverékeket szaunák, úszómedencék és más hasonló helyek bélésére használják, mivel lehetővé teszik a burkolólapok bármely felületen, beleértve a fémeket is. A kikeményedés után teljesen vízállóvá válnak, és ellenállnak a savaknak és a kémiai megoldásoknak is.

CM 74 UltraPox Fix. Kémiailag ellenálló epoxi ragasztó csempék és töltővarratok ragasztásához

Ceresit CM 74. Műszaki adatok. Fájl letöltése

Külön kategóriát lehet tulajdonítani fungicid ragasztókeverékeknek - fő jellemzője, hogy olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a penész és gomba kialakulását.

Hogyan válasszunk ragasztót a különböző típusú csempékhez?

A csempe különféle típusai és színei ma is sokak, és ez egy másik kritérium a ragasztókeverék kiválasztásához. A legegyszerűbb és legkedvezőbb árú megoldás a szürke ragasztó, amely alkalmas porcelán kőagyag és szokásos kerámia burkolatokhoz.

Ha a fürdőszobát üvegmozaik vagy márvány burkolattal tervezik, ajánlott fehér keverék kiválasztása. Ellentétben a közhiedelemmel, nincs jobb teljesítménye, de a márvány elnyeli a ragasztót, és később megváltoztatja a színét. A fehér ragasztó használatakor a bélés sokkal sötétedni fog, ami azt jelenti, hogy sokkal jobban fog kinézni.

Mozaik és márvány ragasztó

De a mozaik összetételének viszonylag finom szemcséjűnek kell lennie, mivel ezt az anyagot egy vékony ragasztórétegre helyezi, és a jobb megjelenés érdekében ezt a réteget még jobban össze kell nyomni.

Mozaik ragasztó

A legelterjedtebb és legmagasabb minőségű (a fogyasztók véleménye szerint) a csempe ragasztókeverékek márkái közé tartoznak a következők:

 • Ceresit (Ceresite);
 • Knauf (Knauf);
 • Kerakoll (Kerakoll);
 • Sopro (Sopro);
 • Litokol (litokol).

Hogyan lehet kiszámítani a ragasztófogyasztást?

A ragasztási fogyasztást általában egy adott termékhez tartozó utasítások jelzik, de a valóságban nem könnyű kiszámolni. A keverék mennyiségét, amelyet a cserép-fektetésre kell fordítani, számos tényező és körülmény befolyásolja.

 1. Ragasztó típusa. Mindegyik fenti ragasztókeverék és fajtájuk különböző jellemzőkkel bír: néhány vastagabb, a második pedig folyadék. Például a vízzel hígított cement alapú ragasztó 1 és 1,9 kg négyzetméterenként.
 2. A csempe tulajdonságai. A legkisebb ragasztó elnyeli a porcelán kőzet felületét, egy kicsit többet - üvegezett csempe, és a maximális mennyiség elnyeli a facsart és a kézzel készített csempéket.
 3. A felület, amelyen a burkolólapot lefektetik. Az ideális felület a burkolólapoknak teljesen sík és sima legyen - ebben az esetben minimális mennyiségű ragasztó szükséges. Ezenkívül az alapfelület, amelyre a cserép kialakítását tervezi, másféle képességgel rendelkezik a nedvesség felszívására: minél nagyobb az anyag porozitása, annál jobban felszívja a ragasztókeveréket.
 4. Időjárási viszonyok Az optimális hőmérséklet, amellyel lefedheti a csempe - 18-25 fok. Ha a helyiség túl meleg, az oldat nedvessége túl gyorsan elpárolog, és a keverék fogyasztása növekedni fog. Mínusz hõmérsékleten egyáltalán nem ajánlott a felületek furnérozására, mivel a ragasztó elveszítheti tulajdonságait.
 5. Munka technika és kezelői minősítés. A felhasznált ragasztóanyag-keverék mennyiségét nagymértékben befolyásolja a styling technológia, a varázsló tapasztalata (a megfelelő képességekkel és képzettséggel rendelkező személy kevésbé ragad, mint a kezdő), és még a spatula típusát is, amelyet használni fognak. A szakképzett kezelők kijelentik, hogy a habarcsot V alakú eszközzel kell felhúzni, a következő a megtakarítások szempontjából U alakú spatula. De leggyakrabban a munkát használják spatulas a négyzet fogak, amelyek viszont, jönnek a különböző formák. A szerszám méretének függvényében a szerszám méretének megfelelő méretűnek kell lennie - ennek megfelelően a ragasztóanyag-fogyasztás minden egyes esetben eltérő lesz.