Legfontosabb > Fürdő

Milyen csövek a legjobbak a fürdőszobában?

Bármely tulajdonos tudja, hogy ez nagymértékben függ a csövek minőségétől és a műszaki kommunikációtól. A helyesen megválasztott csövek és csatlakozócsomók mind a pozitív érzelmek garanciája, mind az állandó problémák forrása. Ezért a csövek kiválasztásának folyamatát a lehető legsúlyosabban kell venni.

Az összes cső három kategóriába sorolható:

1. Az úgynevezett műanyag;
2. Fém-műanyag;
3. Fémes.

Minden csoportnak van erőssége és gyengesége. Mielőtt a felülvizsgálathoz fordulna, egy dolgot meg kell jegyeznünk: a maximális eredmény érdekében ne mentse a csöveket. Miután a megszerzett és megfelelően telepített kommunikáció a jövőben nem csak pénzeket, hanem idegeket is megtakarít. Ne felejtsük el, hogy a törött cső következményei egy helyi katasztrófához hasonlóak: ezek a költségek a lakás és a szomszédok lakásának az alatti padlóra történő javításával járnak.

Tehát a fémcsövek a következőkre oszthatók:

• Acél - konzervatív döntés. Nagy szilárdsága és hővezetőképessége miatt még mindig népszerű.
• Réz - rendkívül jó teljesítmény: tartósság, praktikusság, környezetbarát, vegyszerállóság. Az egyetlen dolog, ami megakadályozza a rézcsövek vásárlását, nagyon magas ár. A rézcsövek beszerzése azonban gyakorlatilag kiküszöböli a kommunikáció áttörésének, szivárgásának vagy szakadásának lehetőségét.

A műanyag csövek a következőkre oszthatók:

• A polipropilén csövek a legmagasabb minőségű csövek ebben a kategóriában. Magas hővezető képesség, 100 ° -os hőmérséklet melletti elviselés és lenyűgöző élettartam (kb. 50 év) - kiváló megoldás egy lakásnak.
• A polietilén csövek fő előnye a rugalmasságuk. Ha a víz ilyen csőben lefagy, akkor a polietilén cső elkerülhetetlen kitágulása nem robban. A forró víz azonban szigorúan ellenjavallt, kivéve a "keresztkötéses" polietilénből készült csöveket - egy rendkívül tartós anyagot, amely ellenáll a magas hőmérsékleteknek. Ésszerű, hogy ezt a típusú csöveket a dagában használják.
• A PVC a legrosszabb műanyag cső. Működés közben a káros toxinok bejutnak a vízbe, ami otthoni használatra elfogadhatatlan. A tűzzel szembeni ellenállás és a tűzállóság alacsony mutatói még inkább kikapcsolják ezeket a csöveket a kívülállók kategóriájába, és használatuk csak a háztartási szükségletekre vonatkozik.

A fémcsövek kombinálják a műanyag csövek előnyeit, és közel állnak a fémes szilárdsághoz. Talán ez a legjobb választás egy lakás, és egy ország ház szempontjából az ár-minőség arány.

Összefoglalva, ha a pénzügyi probléma nem sürgős - jobb, ha rézből vagy jó fém-műanyag csövekből választunk megbízható gyártótól. A polipropilén kommunikáció szintén jó lehetőség, még az ilyen csövek enyhén kisebb szilárdságát is figyelembe véve. A fennmaradó csövek túl sok negatív jellemzővel rendelkeznek, és nem alkalmasak egy lakásba történő beépítésre. Azonban az országban vagy egy földrajzi területen használhatóak.

Fürdőszobai csövek

A vízvezeték- és szennyvízelvezető rendszerek telepítése a saját kezűleg felelősségteljes megközelítést igényel az eseményen, különben minden rendben működik, vagy balesetet szenved. Az első dolog, amit meg kell tanulnod, hogy milyen csöveket használnak a fürdőszobában, milyen módszerekkel vannak összekapcsolva, és hogyan kell megfelelően összeragasztani őket. Ebben a cikkben tanulmányozhatjuk a csövek típusát, és elemezhetjük kapcsolati lehetőségeinket, mellékelt fotó- és videóórákkal.

Fürdőszobai csövek

Mielőtt feltárja, hogy milyen pipákra van szükség a fürdőszobában, először elemezze a helyiségek kábelezésének lehetőségét. Ez segíti majd a tervezést a vízvezetékszerelés során, és lehetőséget nyújt az anyag mennyiségének egyértelmű kiszámítására.

Alapvető kábelezés a fürdőszobában

Ma három fő kapcsolatrendszer létezik, amelyeket a szoba méretétől, a fogyasztók elhelyezkedésétől és teljesítményétől függően használnak. Ezek a rendszerek magukban foglalják:

 • párhuzamos (kollektor);
 • egymást követő (hármas);
 • kombinált.

A felsorolt ​​kommunikációs rendszerek a fürdőszobában különböznek egymástól a munkafolyadék minden fogyasztóhoz való eljuttatásánál, az elhasznált anyagmennyiség és a munka teljes költségén.

Párhuzamos kapcsolat

Ez a kapcsolási séma a legáltalánosabb, és olyan esetekben alkalmazható, amikor a fürdőben lévő felszálló több fogyasztót is egyszerre biztosít vízzel. Ezzel a rendszerrel minden fogyasztó ugyanolyan mennyiségű folyadékkal rendelkezik, és senki sem szenved vízhiánytól. A rendszer hátránya, hogy a fürdőszobában és a WC-ben található csövek sok helyet foglalnak el, és az anyagfelhasználás jelentősen megnő.

Soros kapcsolat

Ezzel a kapcsolódással a fürdőszobai csövek pólókkal vannak felszerelve, ahol minden fogyasztó egy közös vonalon működik. Az ilyen kapcsolat hátránya, hogy ha a fogyasztó, aki a teljes felszálló többi része előtt települ, sok vizet fogyaszt, akkor a többi eszköz szenved a hiányából és a rendszer nyomásveszteségéből. Azonban ezzel a módszerrel a csövek a fürdőszoba és a WC között sokkal kevesebb helyet foglalnak el, és az anyagköltség jelentősen csökken.

Kombinált kapcsolat

Ezzel a kapcsolódással a fürdőszobában lévő csövek az egyes fogyasztók által fogyasztott víz mennyiségétől függően kerülnek elosztásra. Például közvetlenül a fõszelep és a mérõ után egy több csatlakozóval ellátott csatlakozódoboz kerül telepítésre, amely ugyanolyan mennyiségû vizet és ugyanolyan nyomást biztosít mindegyik kimenethez. Ebből a dobozból külön csöveket helyeznek el a fürdőszobában a zuhanyzó és az mosdó elszállításához. A kazán, a leeresztő cső és a mosógép kitöltésére külön sor tartozik. Így ha a mosógép be van kapcsolva, vagy a tartály megtelik, akkor a zuhanyzó fogadó személy nem fogja érezni a nyomáscsökkenést.

Sok esetben a helytakarékosság érdekében csöveket helyeznek el a fürdőszoba és a fal között, mivel ez nem igényel további behatolást a speciális csatornákon, és lehetővé teszi azok cseréjét. Csöveket szerelhet falba, olyan fürdőszobába, ahol a hely korlátozott, és a kültéri telepítés csak értékes helyet foglal el.

Típusú csövek a fürdőszobában

Miután eldöntöttük az alapvető csatlakozási módszereket, el kell dönteni, hogy mely csöveket helyezzenek be a fürdőszobába, hogy hosszú ideig és hatékonyan szolgáljanak.

A fürdőszobai berendezések vízvezeték-szereléséhez ma három fő típusú csövet használnak:

 • fém és műanyag;
 • polipropilén;
 • fém.

Annak érdekében, hogy megértsük, melyik csöveket kell behelyezni a fürdőszobába, röviden meg kell vizsgálni fő jellemzőit és alkalmazási lehetőségeit.

Fém csövek

A fürdőszobában lévő fémcsövek pálcákkal és csatlakozásokkal, hidegnyomással vagy speciális krimpelő anyákkal vannak összekapcsolva. Néhány használ a csatlakozó szerelvény gumitömítéssel, de idővel a tömítések kiszáradnak, és elkezdenek átjutni a vízbe. A műanyag csövek fektetése a fürdőszobába, a szakértők azt ajánlják, hogy termékeket és szerelvényeket vásároljanak csak megbízható gyártókból.

Fontos megjegyezni, hogy az ilyen csövek egyik hátránya a kapcsolatuk megbízhatatlansága, amely időszakos profilaxist igényel. Nem ajánlott ezeket a termékeket a falba falazni, hanem inkább a padlóra rakni. Az ilyen csövet a fürdőszobában a szemek eltakarják, ugyanakkor biztosítják a karbantartás lehetőségét.

Polipropilén csövek

Ezek a termékek ideálisak a bélés alatt elrejtett vízvezeték- vagy fűtési rendszer telepítéséhez. A fürdőszobában lévő propilén csövek a forró forrasztási eljárással előállított dugó élettartamának és megbízhatóságának köszönhetően népszerűségnek örvendenek. A termékek három fő típusból állnak:

 • PN20 címkével ellátott forróvízcsövek;
 • PN16 hideg vízhez;
 • fűtési csövek a fürdőszobában, ami szintén erősíti a kapron vagy a fém tekercselést.

Az összekötő elemek forrasztásának helyes technológiájának betartásával ezeknek a termékeknek nincsenek hiányosságaik, és 40-60 évig fognak szolgálni.

Fontos megjegyezni, hogy a forró vonalban lévő fürdőszobában lévő polipropilén csövek hatása a fűtéstől folytatódik. Szükség van a falon való elhelyezésre és a speciális szigetelésű termékek védelmére, amely a puha és porózus szerkezeteknek köszönhetően a bővítés helyét hagyja.

Fém csövek

A fürdőszobához ma rozsdamentes acélból készült rugalmas csövek egyre kevésbé használatosak, mivel telepítéshez speciális felszerelésre és készségekre van szükség. Az ilyen termékek fő előnye az oxidációs ellenállás, nem rozsdásodnak és hosszú ideig képesek szolgálni. Azonban nem használhatók süllyesztett szereléshez.

Az emberek gyakran megkérdezik, mi a cső neve a fürdőszobában, amelyen törölközőket szárítanak? Ez a krómozott cső a fürdőszobának nevezzük a "tekercset", és nem csak a törölköző szárítására, hanem a téli szezonban történő fűtésre is használható.

A fenti anyag alapján már tudjuk, hogy a fürdőszobában lévő csövek jobban megfelelnek-e a rejtett vagy nyitott huzalozásnak, amely fűtésre szolgál, és amelyek egyáltalán nem használhatók.

Vízvezeték a fürdőszobában. Milyen pipák a vízvezetékhez jobb?

Az új csővezetékek önálló beszerelése a fürdőszobában meglehetősen komoly kérdés, és nem szabad továbblépni előkészítés nélkül. Először gondosan tanulmányoznia kell ezt a témát annyi információt, amennyit csak lehet, eldöntenie a szükséges anyagokat és az együttműködés elvét, és csak akkor, az összes szükséges tudással felfegyverkezve, elkezdeni dolgozni.

Így folytatódik ez a cikk, amelyben alaposan megvizsgáljuk a vízvezetékek fő típusainak előnyeit és hátrányait, és megfontoljuk a fürdővíz általános elveit. És kezdjük talán a vízvezeték-rendszerek elemzésével.

Két csővezeték a fürdőszobában

Két, alapvetően eltérő rendszer létezik a csővezetékek elhelyezésére - párhuzamos és egymás utáni - az emberekben, akiket gyűjtőként és tee-ként is neveznek. A köztük lévő különbség az a tény, hogy a fogyasztóknak vízellátást biztosítanak.

Gyűjtő vizet a fürdőszobában

A vízfogyasztók csatlakozásának ez a terve kiválóan alkalmas házak és lakások számára, amelyek egyszerre több vízvezeték-berendezést is használnak - kifejezetten úgy tervezték, hogy egyetlen fogyasztó sem szenved vízhiánytól. Ennek a vízellátási rendszernek a hátránya, hogy túlbecsülte a költség árát - maguk a gyűjtők és a csövek fogyasztása általában két, vagy akár háromszor olcsóbb.

A szerelt ilyen rendszer egyszerű. Közvetlenül a csapok és a mérők után elosztó síneket szerelnek be - a ház fogyasztóinak számától függően 5, 6 vagy több fiókot kell vásárolni. Kettőre van szükségük: az egyiket forró vízre szerelik fel, a másik pedig hideg vízellátással. Nos, akkor minden egyszerű - az elosztó fésűktől (gyűjtők) minden egyes fogyasztóhoz külön csőpár húzódik. Nincsenek pólók és összetett, összefonódott vízinterlészek.

Egységes vízellátási rendszer

Az ilyen típusú vízellátó rendszer kialakítása nem tökéletes a pólók használata nélkül - ez a elvezetés az aprócsövek elágazására a központi vízvezetékbe beépített központi csövekből. Az ilyen vízellátás telepítésének pozitív szempontjai közé tartozik a szükséges anyag kis mennyisége. A negatív oldalak a víznyomás csökkenésének tulajdoníthatók, ha egyszerre több fogyasztót használnak. Ezt a hatást kismértékben kompenzálhatjuk nagyobb átmérőjű csővezetékek használatával, amikor azokat behelyezzük - általában 3/4 "-os részt használnak rájuk, és a szaniter szerelvények rétegei ø1 / 2" csövekkel vannak felszerelve.

A fürdőszobában ilyen csővezetékek kialakítása így néz ki: két csővezeték húzódik a hideg és forró vízmérőkből - végső rendeltetési helyüket a legtávolabbi víztartók határozzák meg. A közbenső fogyasztók üzembe helyezésénél pólák vannak szerelve, amelyekből minden rendelkezésre álló egészségügyi eszköz csatlakozik menetes adapterekkel és különféle tömlőkkel vagy hullámcsövekkel.

Milyen pipák a vízvezetékhez jobb?

Miután foglalkozott a lefektetett vízséma sajátosságaival, a csövek típusára összpontosíthat, és eldöntheti, hogy melyik a legjobban használható egy adott helyzetben.

Három fő vízvezeték-rendszer van, amelyeket lakásvízellátó rendszerek telepítésekor használnak:

 • fém-műanyag cső, amely felszerelhető szerelvényen vagy nyomással;
 • polipropilén cső, amelynek összekapcsolására forrasztó vasat használnak;
 • réz vízvezetékek, amelyek felszerelése gázzal hegesztő készülékek alkalmazása nélkül lehetetlen.

Ezeket a három csővezetékrendszert az erősségeik és gyengeségeik mérlegelik.

Fémcsövek vízellátáshoz

A vízvezetékek ilyen rendszere kétféle lehet - a csövek ugyanazok maradnak, de az összekötő elemek, a pólók, a végálláskapcsolók és mindenféle fordulatok sajtolhatóak vagy sajtolóanyák segítségével. Az a tény, hogy egy másik összeköttetés nem különösebben megbízható, és látszólag a nagynyomású szerelvények ellenállnak, valójában a gyenge összeköttetés ebben a csővezetékrendszerben.

A várakozásoknak megfelelően az ilyen vegyületek csak néhány évig működnek, majd néhány víz lassan átáramlik. Ez annak köszönhető, hogy a gumitömítéssel együtt használják, amely idővel megszárad. Annak érdekében, hogy visszatérjen korábbi megbízhatóságukhoz, az anyákat periodikusan meg kell húzni, vagy ha a préselt végálláskapcsolókról beszélünk, azokat újra meg kell nyomni, ami természetesen nem túl kényelmes.

De itt, nem kivétel nélkül - két cég állít elő, amely jó minőségű vízvezeték-rendszereket gyárt fém-műanyag csövekből. Ez Rehau és Pexal - az anyacsatlakozást használják, amely a legapróbb részletekig gondoskodik. Ezek a csövek hosszú ideig szolgálnak és nem szivárognak. De van egy lehetőség - nem csökkentheti a vízvezeték költségeit különböző anyagok vásárlásán keresztül. Ha minőségi csatlakozókat kapsz, és a cső olcsó, akkor az eredmény nem lesz sokáig, és szó szerint átmegy a szomszédjaidra.

Nem számít, mennyire jó minőségű a fém-műanyag cső, nem szabad elrejtőzni a falakba a csövek egymás utáni elrendezésével a fürdőszobában - nem tudod megjavítani a falba rejtett teát, anélkül, hogy megtörted volna a csempe.

Polipropilén csövek vízellátáshoz

A csővezeték elemeinek forraszanyag-összekötése erőssége és megbízhatósága még a hegesztést is meghaladja - ellentétben vele, nem rozsdás. Azt mondhatjuk, hogy a polipropilén csővezeték speciálisan a falba süllyesztett. Ezeknek a csöveknek három típusuk van: hidegvízhez (PN16) forró polipropilén, forró (PN20) és fémmel vagy kapronnal erősített cső, fűtési rendszerekhez. Ezek közötti különbség a falak vastagságában és a nyúlás hőmérsékleti együtthatójában rejlik.

Ez a növekedési együttható többé-kevésbé benne rejlik minden modern anyagban - mint a polipropilén esetében, ez a kegyetlen vicc. Miután ezeket a csöveket megfelelő védelem nélkül dobta a falba, akkor kockáztatja a cserét - az a tény, hogy a cső kibővül, elvezet a falaktól való elválasztásához. Ez elkerülhető a "Merilon" nevű speciális fűtőberendezéssel - puha porózus szerkezettel és a deformációs levelek helyével, és jó védelmet nyújt a kondenzátum és a hőveszteség ellen. Anélkül, hogy polipropilén csöveket fektetne a falba, még akkor is, ha fémezett és nejlon erősített csövet használ.

De a többieknél, feltéve, hogy a helyes forrasztási módokat észlelik, ez a cső hibamentes - ez egyértelműen jobb, mint a fém-műanyag, ami hatással van a költségére. Általában a polipropilénből származó víz kétszer annyi. De megéri a nyugalmát és az idegeit.

Réz vízvezetékek

A réz nem oxidálódik és nem rozsdásodik - ez a legfontosabb előnye ezeknek a csöveknek. A hátrányok magukba foglalják az anyag és a munka rendkívül magas költségét - önmagában, ha valójában nem egy hegesztő, akkor nem tudsz megbirkózni ezzel a munkával. De ha a pénzügyi képességeit telepíteni kell a réz vízvezeték-szereléssel, jobb, ha megállítjuk a választást. És ha nem, akkor a polipropilén meg fog tenni.

Milyen csövek vannak a fürdőszobában?

Minden olyan személy, aki legalább egyszer szembesült a javítások szükségességével, valószínűleg azon tűnődött, milyen csöveket telepíteni egy ilyen "igényes" helyiségben, mint a fürdőszobában. Eddig az építési piac meglehetősen nagy választékot kínál a különböző anyagokból készült csövek közül. Ezért a megfelelő csövek kiválasztásához a fürdőszobában meg kell tudni, hogy milyen funkciók vannak. Nézzük meg a különböző anyagokból származó csövek előnyeit és hátrányait.

Vas csövek

Vas - a csövek gyártásához leggyakrabban használt anyag, így nem meglepő, hogy a közelmúltig az ilyen csöveket vízvezeték-kommunikációhoz használták. A vascsövek népszerűségének egyik fő oka a fő előnye - meglehetősen nagy erejű. Ezért ellenállnak a víz magas hőmérsékletének és a nagy nyomásnak. Emellett az ilyen csövek élettartama is nagyon vonzó - akár 25 év is lehet.

Mindazonáltal, a vascsövek minden előnye ellenére, nem hátrányok nélkül. Először is az a tény, hogy a hidegvíz ellátás nagy mennyiségű kondenzátum megjelenését eredményezi, aminek következtében a csöveken lévő szálak nagyon gyorsan rozsdásodnak. Ha a vízellátás forróbb, akkor a csövek belül rozsdásodnak. Ezenkívül az ilyen típusú cső másik nagyon jelentős hátránya az, hogy az építési kódok nem teszik lehetővé a menetes csatlakozások használatát a rejtett csővezeték-telepítéshez.

Rézcsövek

Az előző típusú csövekkel ellentétben a réz rejtett fekvéshez használható. Fő előnyei közé tartoznak a tartósság, a praktikusság, a környezetbarátság, a forrasztás során a magas hőmérsékletnek való ellenállás, valamint a hosszú élettartamú ingatlanok megőrzése.

Az ilyen csövek fő hátránya a magas költségek. Ráadásul a rézcsövekre jellemző az elektrolitikus és kémiai korrózió. És ha egy ilyen cső, nedves környezetben, metszi az elektromos vezetéket, akkor ez szivárgást okozhat az érintkezési ponton.

Ha rézcsöveket használnak a süllyesztett szereléshez, akkor ügyelni kell arra, hogy ne érintkezzenek a kővel. Ellenkező esetben, ha a cső bővül, a súrlódás a kővel megjelenhet, és a cső megsérül.

Polietilén csövek

Ezek nagyon rugalmas csövek, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek ellenállni az ellenállóképességüknek, így kiválóak a vidéki házakban való használatra, ahol nincs megszakítás nélküli fűtés. Még abban az esetben is, ha a víz befagy, a cső nem sérül meg, és az integritása nem romlik. A szakértők azonban javasolják az ilyen csövek használatát kizárólag hideg vízhez.

A polietilén csövek alszekvenciája keresztkötéses polietilén csövek (a legjobb véleményem szerint - Viega). A termikus terhelésnek kitett szilárdság és nagyobb hatásfok jellemzi őket. Ilyen csövek melegvízhez használhatók.

Fém csövek

A fém-műanyag csövek három rétegű szerkezetűek, amelyek egy főcsőből (az anyag térhálósított polietilénből), egy alumínium fóliarétegből állnak, amelynek vastagsága 0,2-0,5 mm, és egy védő polietilén burkolat. Ezeknek az "alkatrészeknek" köszönhetően az ilyen csöveket jó hőállóság, kiváló higiéniás tulajdonságok, nagy átbocsátóképesség, megnövekedett mechanikai szilárdság és belső nyomással szembeni ellenállás jellemzi. Ezért a fém-műanyag csövek nagyon könnyen telepíthetők.

Csatlakozásukhoz két fő módszert alkalmaznak - a sajtót és a kapcsolatot. Az első lehetőség előnyösebb, mivel megbízhatóbb és sokoldalúbb (mind a rejtett, mind a vízellátás nyitott állapotában használható). Azonban hátrányai is vannak - először is ez az, amihez drága eszközök szükségesek, ami azt is jelenti, hogy kötelező egy adott cső vagy fém csőcsatlakozó. Ami a csatlakozócsatlakozást illeti, a technológia itt nagyon hasonlít az acélcsövek rögzítéséhez használt technikához, természetesen vannak bizonyos sajátosságai is. Az ilyen típusú kapcsolatok egyik fő hátránya, hogy a csövek hőmérséklet-deformációjának köszönhetően gyengítik a kapcsolatot. Ezért az első használat után a csővezetékre van szükség. A csővezeték nyílt felhelyezéséhez a legjobb, ha fém-műanyag csöveket használnak, így szükség esetén szabadon hozzáférhetőek.

A fémcsövek mindegyike jó, az egyetlen hátránya, hogy minősége nagyon függ a gyártótól. Ezért az ilyen csövek beszerzése előtt biztosítani kell a gyártó integritását és megbízhatóságát.

Polipropilén csövek

Az anyag megkülönböztető jellemzője, hogy olvadáspontja +176 ° C, így ezek a csövek ideálisak a forró vízhez. A polipropilén csövek is nagy ellenállással rendelkeznek a nagy nyomással szemben. Ezek hevítéssel vannak összekötve (hegesztéssel). Az ilyen kapcsolat erőssége nem alacsonyabb, mint maga a cső erőssége. Ez egy meglehetősen gazdaságos összekapcsolási módszer, amely nem igényel költséges berendezést vagy alkatrészeket.

A polipropilén csövek előnyei közé tartozik az agresszív közegek túlnyomó többsége és a higiéniai tulajdonságok megőrzése az egész műveleti folyamat során. Ezenkívül fontos, hogy az ilyen csöveket hosszú élettartam (legfeljebb 50 év) jellemzi, és ha szükséges, egyszerű használat közben lemossák.

Ezért a használt csövek fő típusát tekintettük, és röviden próbáltuk jellemezni őket. A további kiválasztás már öntől és anyagi lehetőségeitől függ.

8. lecke. Milyen csövek vannak a lakásban egy vízellátó rendszer számára?

Folytatjuk a lépésenkénti leckéket a fürdőszoba javításával kapcsolatban. Az előző tanórákban meleg és hideg vízben dolgoztunk felfelé, és most itt az idő a vízvezetékek lefektetésére. A tömítés külső és rejtett lehet. Ma elemezzük, mely csövek jobbak a lakás vízvezetékéhez. Valóban rengeteg közül lehet választani a piacon.

Mielőtt vásárolna valamit, figyelmet kell fordítania néhány fontos pontra. Ezek a termékek anyagai, működési paraméterei, anyagköltségei. Figyelembe kell venni az előadóművész professzionális szintjét. Ha a telepítés nem okoz problémát a szakember számára, akkor kérdései lesznek, akik először vesznek részt az ügyben.

Milyen vezetékek vannak a vízvezetékhez?

Annak eldöntéséhez, hogy melyik csővezeték jobb a vízellátó rendszer számára, meg kell fontolni a csővezetékek típusát, amelyekből a vízellátó rendszerek fel vannak szerelve:

 • fémből;
 • műanyagból;
 • fém műanyag.

A fémtermékek kategóriája viszont acélra és rézre oszlik. Az előbbiek a leghosszabb múltra tekinthetők, széles körben elterjedtek, és még mindig használják a vízvezeték- és fűtési rendszereket is. Az új, hatékonyabb és tartósabb anyagok megjelenésével azonban az acélcsövek használata folyamatosan csökken. A réztermékek helyzete némileg eltér. A kiváló teljesítmény nem vezetett a termék széleskörű elterjedéséhez. Az ok meglehetősen érthető - a megfizethető költség nem mindenki számára magas.

A műanyag csövek csoportja polietilénből, PVC-ből és polipropilénből áll. Ezek a modern, a leginkább "fejlett" anyagok minden tekintetben, amelyek tulajdonságaik kombinációjával folyamatosan növekvő keresletet nyertek. Mindegyik alfajnak saját tulajdonságai vannak, pozitív és negatív oldalak. Erről többet az alábbiakban tárgyalunk.

Az ilyen anyag, mint a fém-műanyag, amely felszívta a fém szilárdságát és a műanyag hatékonyságát, meglehetősen nagy elismerést kapott. A fémcsövek ígéretes használatának ellenére itt nem volt árnyalat.

Fém csövek

Az ilyen termékek fő tulajdonsága két különböző anyag tulajdonságainak ötvözésével, ami miatt a műanyag hajlamos a termikus deformációra, az oxigén diffúziója jelentősen csökken. Ráadásul a fém-műanyag csövek sokkal ellenállnak a nagy nyomásnak, és így könnyű ellenállni a víz kalapácsnak. Az ilyen csövek fő előnyei a következők:

 • az anyag könnyedsége, amely végtelenül kényelmes a beszereléshez és gazdaságos a szállítás során;
 • deformációval szembeni ellenállás, nyomásesés;
 • kellően hosszú élettartam - 35 év;
 • a 95 fokos hőmérsékleti körülmények között végzett munka, amely lehetővé teszi a csövek használatát forró és hideg vízrendszerekben;
 • az anyag jó rugalmassága és stabilitása;
 • a rejtett tömítés alkalmassága;
 • nonsusceptibility korrózió;
 • a nem-professzionális telepítéshez való hozzáférés.

Az ilyen csövek felszerelése többféleképpen is megvalósítható: tömörítési és tömörítési szerelvények segítségével. Az első esetben a rögzítést úgy végzik el, hogy az anyát meghúzzák egy kulccsal, a másodikban speciális sajtót használnak. A tömörítő szerelvények idővel szivárognak, ami rendszeres ellenőrzést és szigorítást igényel, ezért teljesen elrejtve (a hozzáférés nélkül) a telepítés módját. A sajtó használata segít az ilyen problémák hiányának biztosításában, így ezek a vegyületek megbízhatóbbak és tartósabbak.

A fém műanyag hátrányai:

 • az öregedés hatása, vagyis az erő tulajdonságainak elvesztése az idő múlásával, ahol a fő szerepet játszik a felhasználás intenzitása és a közvetlen napfénynek való kitettség;
 • a statikus feszültség felhalmozódásának képessége, amely teljesen kiküszöböli részvételüket a készülék földelési rendszerében;
 • viszonylag alacsony szilárdságú ízületek.

A legjobb megoldás az ilyen csövek alkalmazására kis helyigényű helyek lehetnek, például ház vagy lakás.

Műanyag csövek

Napjainkban a tulajdonságok alkalmazásának és egyediségének vezetői pl. Műanyag csöveknek nevezhetők, amelyek a versenytársak számos előnyét magukba foglalják:

 • olcsó;
 • több mint száz évig tartó tartósság;
 • semleges a korróziós folyamatokhoz;
 • nagy szilárdság;
 • a belső csomópont hiánya a csövek nagyfokú simasága miatt;
 • esztétika;
 • az anyag könnyűszerkezete és a nem szakemberek számára történő beszerelés;
 • nagy megbízhatóság és szorosság.

A műanyag csövek fő típusai közé tartoznak:

 • polietilén;
 • PVC csövek;
 • Polipropilén.

A polietilén csövek fő jellemzői rugalmasságuk, alacsony hőmérsékletű, fagyott vízzel szembeni ellenállás, a kötés tömítettsége (forrasztással). Az alacsony nyomású csövek üzemi hőmérséklete 0 ° C és + 40 ° C között van. Egy másik tökéletesebb megoldás a térhálósított polietilén, amely alacsony hőmérsékletű rendszerekben használható, például padlófűtési rendszerekhez.

Az ilyen csövek felszerelését speciális sajtolószerkezetek és sajtókészülékek biztosítják, amelyek biztosítják a csatlakozás magas megbízhatóságát és lehetővé teszik a rendszerek elrejtett telepítését. Mivel a polietilénből készült cső nem tudja megtartani alakját hajlítási helyeken, a beépítéshez: sarokelemek, speciális rögzítő eszközök, a kanyar előmelegítésének módja.

A legkedvezőbb és praktikus anyagok közé tartoznak a PVC csövek, amelyek a műanyag termékek csoportjának legmerevesebb változatához tartoznak. A hálózatot szerelvényekkel és speciális ragasztókészülékkel szerelik fel. Alkalmas meleg és hideg vízhez is.

A polipropilén csövek nemcsak vízként, hanem csatornázási rendszerekként, fűtésként is alkalmazhatók. Tulajdonságai hasonlóak a fém termékekhez, de jelentősen alacsonyabbak. Ezek egyszerűek és erősíthetők (alumínium vagy üvegszál). Az első hidegvízellátó rendszerekhez, a második - forró.

A polipropilén csövek felszerelését forrasztószerelvények speciális forrasztópákkal végzik. A kapcsolat nagyon megbízható, ami lehetővé teszi a tömítés rejtett végrehajtását. A hajlítás képtelenné teszi a szerelvényt fordulatokon vagy körökön.

A műanyag csövek hátrányai:

 • az oxigén diffúziója a cső belsejébe;
 • érzékenység a méretváltozásra;
 • egy darabból álló csatlakozások.

A műanyag csövek alkalmazása minden oldalról optimális: olcsó, gyors, megbízható, egyszerű és tartós.

Rézcsövek

Ha az acél vízellátó rendszer nem igényel észrevételeket, akkor a víztartályok telepítéséhez használt réz nem szokásos. Az anyag teljesítménye minden eddiginél jobb, és 200 bar üzemi nyomáson és 250 ° C körüli megengedett hőmérsékleten fejeződik ki. Az ilyen rendszerek fagyállóak, tökéletesen hajlíthatók és könnyen felszerelhetők. A szerelés során kétféle szerelvényt kell használni: csapágyazás és forrasztáshoz. Ez utóbbiakat a megbízhatóság és a tartósság különbözteti meg, így azokat a padló vagy a fal építésében lehet elhelyezni.

A rézcsövek hátrányai:

 • érzékenység a kóbor áramokra (elektrokorrózió);
 • magas költségek;
 • munkaigényes telepítés;
 • egy víz tisztító rendszer kötelező jelenléte.

Ha a pénzügyi kérdés nem prioritás, és szeretnék hozzá néhány eredetiséget a belső térben, akkor a rézcső a megfelelő választás.

Remélem, hogy ez a kirándulás segít eldönteni, melyik csővezeték jobb a vízellátó rendszer számára. A további leckékben megfontoljuk a fém-műanyag csövek vezetését.

Milyen csöveket választanak a vízvezetékhez: az anyagtípusok és azok jellemzői

Ha arra a kérdésre gondolsz, hogy hogyan lehet a saját kezedbe tenni a fürdőszobába a vízvezetéket, akkor itt az ideje annak feltárására, hogy mit lehet tenni, és a legmegfelelőbb anyagot is választani erre a vállalkozásra. Vagy úgy gondolja, hogy a vízvezetékek kiválasztása kicsi, és csak egy, legfeljebb két fajta lehet? Valójában egyre inkább zavaros - a modern iparág csak 5 féle csővezeték típust termel a vízvezeték vízvezetékhez, amely viszont altípusba sorolható, nem beszélve azok minőségéről és a gyártókról. Ebben a cikkben a vannaja.net-tel együtt részletesen megvizsgáljuk a vízvezetékek főbb rendszereit, azok jellemzőit és műszaki jellemzőit, és a kapott információk alapján válaszolhatunk arra a kérdésre, melyik csövek választanák a lakás vízellátását?

Melyek a legjobb csövek a vízvezetékhez?

Milyen csöveket választanak a vízvezetékhez: három fő fajtát és tulajdonságait

Nem térünk vissza a múltba, és az elavult vasat vagy rozsdamentes acélt kezeljük - bár ezeket az anyagokat még mindig vízellátáshoz használják, még mindig elhalványulnak a múltban és a rövidek korában. Az ilyen modern vízvezeték-rendszerekre összpontosítunk, mint a fém-műanyag, a polipropilén és a rézcsövek - a jövő ezekkel az anyagokkal történik, és megpróbálunk barátainkkal barátkozni velük.

 1. Fém csövek. Az öntanuló mester számára ez egy ideális lehetőség, mivel egy ilyen vízellátó rendszer szinte kifinomult felszerelés nélkül készül össze. Ha kívánja, akár kulcsokkal és perforátorral is megérkezhet - az úgynevezett illesztő anyákkal összeállítva az anyákon. A gyártó gondoskodott a szerelőkről, és mindenfajta pólót, fordulót, végálláskapcsolót és egyéb csatlakozót gyárt az egyszerű összeszerelés érdekében. Maga a cső fehér színű, rétegben - a műanyagon belül és kívül - készült, és egy alumínium réteg helyezkedik el.

A vízvezetékek típusai

Tehát milyen típusú vízvezetékek vannak, már tudjuk, most részletesebben foglalkozunk velük, és tanulmányozzuk előnyeiket és hátrányaikat.

Milyen csöveket választani a vízvezetékhez

Fém-műanyag vízvezeték: előnyök és hátrányok

Ha foglalkozik a fém-műanyag csövek vízvezetékének előnyeivel és hátrányaival, az utóbbit sokszor beírják. Azonnal foglalunk helyet - összehasonlítás céljából figyelembe vesszük az azonos árkategóriájú és ugyanolyan minőségű anyagokat - mondjuk az aranyat. Először is, mi több - hátrányokkal.

 • Rövid élet Ez nem a csőről, sem a szerelvényekről szól - ez azt jelenti, hogy a csövek képesek fő feladataik ellátására szivárgás nélküli vízszállításban. Ezzel a műanyag csövek nagy problémákat okoznak - egy év múlva szivárgások jelennek meg. Meg kell húzni az anyákat, néhány szerelvényben a gumitömítés megváltoztatásához, és néhányat teljesen új helyettesíteni. És a legérdekesebb, hogy ez a folyamat végtelen és évek óta ismétlődik. A krimpelő szerelvényekkel összeszerelt fém-műanyag cső helyzete valamivel jobb - az anyák helyett egy speciális sajtót használnak a rendszer elemeinek összekapcsolására. A legfontosabb akadály az ilyen rendszerekben az, hogy minden elemet (beleértve a sajtót is) kell használni, amelyet egy gyártó gyárt.
 • A cső megbízhatatlansága - az alumínium betét, amelynek célja a cső tartós és megbízható kialakítása, nem rendelkezik szilárd szerkezettel. A legtöbb esetben csavarodott és könnyen megtört, még akkor is, ha a csövet speciális rugó alkalmazásával hajlítják. Ez nem kritikus a hideg folyó víz esetében, de ha ilyen melegvizet vezet át ilyen csőben, akkor problémák merülhetnek fel. Ha ezt az anyagot választja, akkor alaposan tanulmányozza a vízi csövek jellemzőit, és gondoskodjon arról, hogy az alumínium betét zökkenőmentes legyen.

Fém csövek vízvezetékhez fotó

Ez a két legfőbb hátrány az összes többi baj, ami azt fejezi ki, hogy lehetetlen ilyen csövet rejtett módon elhelyezni, és hasonló problémákat. Elvileg a cső hiányosságai felsorolhatók, de ebben a pontban nem látom a pontot - két fő elég ahhoz, hogy abbahagyja a vízellátó rendszer használatát lakóhelyiségekben.

Az előnyök közé tartoznak az egyszerű összeszerelés, önálló kivitelezésre, valamint az alacsony anyagköltségekre.

A vízvezetékek jellemzői

Polipropilén vízvezeték: az arany átlag

Lehetséges, hogy ez a vízellátó rendszer nem olcsó és nem drága - nem sokkal többet költ, mint a fém-műanyag csövek, de minőségi tulajdonságai miatt közel áll a rézcsövekhez, amelyek különböznek a versenytől ezen a területen. Ez a cső csak egy nagy hátránnyal rendelkezik, és ez könnyen kompenzálható - ez egy magas hőmérsékleti deformáció együtthatója.

A polipropilén cső, amelyet akár alumínium vagy nejlonszállal is stabilizálnak, fűtött állapotban növekszik, ami deformálódásához vezet. Ebből a helyzetből származik a szigetelés (merilon) használata rejtett huzalozással és a kompenzátorok kültéri telepítéséhez.

Polipropilén csövek vízellátáshoz fotó

A polipropilén csövek minden más tulajdonsága csak az előnyökhöz köthető - ez a gyártó 50 éves garanciája, a forraszedések megbízhatósága, és ugyanolyan könnyű a csövek elemeinek összekapcsolása, és természetesen azok költsége. Viszonylag kevés pénzért megbízható vízvezetékeket gyűjti össze.

Az a kérdés, hogy melyik a csővezetékek kiválasztása a vízellátás szempontjából jobb, a válasz egyértelmű - a polipropilén. Ők a legelterjedtebbek ma.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő polipropilén csöveket a vízvezetékhez, lásd a videót.

Arra kérem, hogy vegye figyelembe, hogy nem a legjobbak - a polipropilén a legjobb megoldás. Ha a legjobb csövekről beszélünk, akkor kétségtelenül rézcsövek lesznek - még a költségeik is, amelyek többszörösen magasabbak, mint a polipropiléné. Talán ez az egyetlen hátránya, ha nem veszi figyelembe az önszerveződés lehetetlenségét.

Réz csövek vízvezeték fotó

Következésképpen néhány szó a vízvezetékek méretéről. Nem fogunk mélyen beleülni a vízvezetékházak dzsungelébe, de kizárólag a lakó- és otthoni vízvezetékeken élünk. Minimális csövek átmérője ½ "-tól 1-ig terjed. Meg kell jegyezni, hogy különböző vízvezetékeknél az átmérőt különböző rendszerek írják le. Például egy ½ "furatátmérő megfelel egy 16 mm-es fém-műanyag csőnek és egy 20 mm-es polipropilén csőnek.

Így oldják meg a kérdést, milyen csöveket választani a vízellátáshoz? Lehet, hogy valaki persze más nézőpontból néz ki ezt a problémát, de ez nem valószínű. Minden olyan, többé-kevésbé kompetens vízvezeték-szerelő, aki mindenféle vízvezetékkel dolgozni kezdett, és a rossz minőségű anyagok használatának következményei, pontosan ezt a véleményt tartja be.

Csövek a fürdőszobában: kiválasztás, csere, problémák és megoldások

A fürdőszobában és a WC-ben lévő csövek sok problémát okoznak a másodlagos alap új épületeinek és lakásainak javításakor. Ebben a cikkben megmondom Önnek, milyen anyagokat lehet legjobban használni a vízelosztáshoz és vízelvezetéshez, hogyan kell megfelelően felhelyezni a felszállókat és a bélésvezetéket, és hogyan oldja meg a vízellátás és a szennyvízcsatornák jelenlegi problémáit.

Polipropilén szemceruza vízellátás.

Anyagkiválasztás

csőhálózat

A jelenlegi piacon az alábbi típusú vízvezetékek találhatók:

 • Acél korróziógátló bevonattal;
 • Horganyzott acél;
 • Rozsdamentes hullámpapír;
 • réz;
 • Polipropilén (vasalás nélkül, alumíniumfóliával és vágott üvegszállal erősítve);
 • fém és műanyag;
 • Polietilén.

A szokásos polietilén csak hideg vízben használható korlátozott hőállósága miatt. A forróvíz-ellátás megoszlása ​​a módosításokkal - keresztezett polietilén PE-X és hőmódosított PE-RT.

A hőszigetelő PE-RT csőben.

Hogyan lehet feloldani a vízellátást egy saját házban, saját kazánnal vagy oszlopgal, személyes preferencia kérdése. Polipropilént használtam egy emeleten, fém-műanyagot, és mindkét anyag nem okoz semmilyen legkisebb kritikát.

Fém műanyag vízellátás a házam padlóján.

De egy városi lakásban központosított forró vízzel, azt javasoljuk, hogy csak fémcsöveket használjon, lehetőleg korrózióálló.

Mi az oka ennek az utasításnak?

A forró vízellátó rendszer működése során nagy valószínűséggel vis maior keletkezik.

Az elején - egy kis elmélet.

A jelenlegi SNiP szerint a lakóépületben lévő bármely mérnöki autópálya hőmérséklete nem haladhatja meg a 95 Celsius fokot. A HMV-rendszer üzemi nyomása 3-7 kgf / cm2. Nyáron a forró vízellátás a fűtési fővezeték tápvezetékéből táplálódik, télen, amikor eléri a 80-90 fokot, akkor a visszatérő vonalra kell váltania.

A hideg időjárás csúcsán az előremenő hőmérséklet elérheti a 150 fokot. A víz nem forrni csak a megnövekedett nyomás miatt.

A fűtési főhőmérséklet diagramja, az időjárástól függően.

Bizonyos esetekben azonban a hőmérséklet és a nyomás standard értékei jelentősen meghaladhatók.

 • Érdemes a lakatos elfelejteni, vagy túlságosan lusta, hogy a melegvizet téli időszakban a visszatérő áramlásra kapcsolja - és a hideg időjárás csúcsán a vízhőmérséklet jelentősen meghaladja a forráspontot;
 • A sűrűségű fűtővezeték nyári tesztelése során a felvonószerelvény szívószelepe általában zárva van. Ha hibásak, vagy ismételten nem zárja le a gondatlan munkavállaló a lakás- és közüzemi szektorban, akkor gondok várhatók: a vizsgálat során a nyomás 12 vagy annál több légkörre emelkedik;
 • Hőmérsékleti tavaszi tesztek ("kívül volt felmelegedve, és teljesen felmelegítették az irodát"). Elméletileg. A gyakorlatban - és hirtelen elfelejteni?
 • Végül, ne felejtsd el a víz kalapácsot. Ha gyorsan feltölti az áramkört vízzel, vagy megállítja a keringést, akkor a vízfronton a nyomás egy bizonyos ponton elérheti a 25-30 kgf / cm2 értéket.

A víz kalapács egyik mechanizmusa.

És most - a kellemetlen hír: minden műanyag és fém-műanyag csövet 10-25 kgf / cm2 nyomáson 20 ° C vagy 5-9 kgf / cm2 hőmérsékleten terveztek 90 ° C-os hőmérsékleten. A magas hőmérséklet és nyomás kombinációja vagy a vízellátás megsemmisítését, vagy a cső élettartamának éles csökkenését jelenti.

Most - néhány árnyalat kapcsolatos kiválasztása egy adott típusú fém cső:

 • Rézcső a forrasztott illesztéseken és hullámosított rozsdamentes acélon a sajtolószerelvényeken nem igényel karbantartást. Ennek megfelelően lehetőség van falra vagy esztrichbe helyezésére. A fekete acélcsövek falában való felszerelése rendkívül nemkívánatos: a betonban sokkal gyorsabban rozsdásodnak;

A falban bármilyen korrózióálló csővezeték karbantartást nem igénylő csatlakozással felszerelhető.

 • A horganyzott cső csak a meneteken van felszerelve. Hegesztés esetén a cinkbevonat teljesen kiég, a cink 900 fokos, az acél pedig 1300 ° C-on olvad. Beépítés közben a fúvókák méreteinek pontos beillesztése és nagyszámú szál vágása szükséges;

A horganyzott kötés hegesztéssel súlyosan sérti az összes normát.

A bizonyíték kapitány arra utal, hogy a csőszerelés galvanizálás esetén lehetséges, de nem kívánatos. Még egy helyesen összeszerelt szál is szivároghat a deformálódó terhelés alatt (például egy öntöttvas menetes szerelvény megsemmisülése miatt). Jobb, ha a szervizeléssel ellátott összes kommunikáció elérhető javításra.

 • A hullámosított rozsdamentes cső lehetővé teszi, hogy teljesen elfelejtsd a méretezéshez szükséges összes problémát. A bélés átmérőjével megegyező sugárral hajlik, amely lehetővé teszi ugyanakkor, hogy minden akadályt megkerüljen a szerelvények használata nélkül. A rozsdamentes acél egyetlen hátránya az acélra vagy a horganyzott acélra (egy 15 mm-es névleges átmérővel - 250 rubel, szemben a 70-es és a 110-es névleges átmérővel).

A kép lehetővé teszi a hullámcső rugalmasságának értékelését.

csatornahálózat

Hogyan kell elhelyezni egy csatornahálót (intra csatornahálózat)?

Javaslom, hogy ezt a célra használja a legkényelmesebb anyag - szürke harang alakú PVC csövek. A fogyasztói teljesítmény szempontjából az olcsóság és a nagyon kellemes készlet kombinálják:

 • A PVC 80 ° C-ra melegíti át a hőt;
 • Ellenáll a savak és a lúgok ellen, amely lehetővé teszi agresszív tisztítószerek használatát a vízvezeték tisztításához;
 • A műanyag csatornahálók élettartama legalább 50 év, míg az öntöttvas csövek esetében 25 év;
 • A műanyag csövek felszerelése nem igényel speciális készségeket vagy drága eszközöket, és még a mentálisan visszamaradt tinédzser is végezheti.

A műanyag - rossz akusztikai jellemzők egyetlen hátránya - csak akkor jelentkezik, ha csatornavezetékeket használnak. A csövek falainak kis vastagsága miatt a szomszédok felemésztésének minden titkát szenteljük. Szerencsére a probléma könnyen megoldható a szigetelő hangszigetelésével bármilyen hengerelt anyaggal vagy egy szigeteléssel töltött doboz összeszerelésével.

A rejtett doboz emelkedő teljesen csendes.

leszerelés

A csővezetékek cseréje a fürdőszobában a szekunder alap házában kezdődik a régi vízvezetékek és csatornahálózat lebontásával. Hogyan megközelítsd ezt a munkát?

A vízvezeték megszüntetése a sgonov szelepek szétszerelésével kezdődik a lakás vagy ház bejáratánál lévő szelepek után.

 1. Zárja le a szelepet;
 2. Nyissa ki a csapot a megfelelő vízen, hogy biztosítsa a szelep működtethetőségét;
 3. Meghúzunk egy záró anyát a sgon hosszú szálán;

Ha a festék megakadályozza a menetes csatlakozás szétszerelését, előmelegítse a szálat egy építőszárítóval, fúvókával vagy gázégővel.

 1. Tisztítjuk a cérnát a tekercselésről, és miután a záró anyát meghajtjuk a tengelykapcsolót;
 2. Különböző részekből állunk a sgon és az eyelinerrel;
 3. Tartsa a szelepet a második gombbal, csavarja le a testből való eltávolítást.

Sgon a vízvezetékcsövön.

Ha régi csavaros szelepe van, akkor jobb, ha modern golyóscsapokkal helyettesítik őket. Ehhez persze rövid időre van szükség a vízellátás felszállóinak megakadályozására.

A következő lépés a keverők leszerelése. A csaptelep a fürdőszobában az alábbiak szerint távolítható el:

 1. Csavarja le a kupakot a nyársakon (excenterek);
 2. A járdák csavarták a csatlakozókat vagy a bélés sarkát. Szerszámként általában a résen belül található fogókat használom.

A konyhai csaptelep szétszerelésének módja a csatlakozások típusától függ:

 • A kemény fóliákat a fent leírt hajtásokon szétszerelik;

A kemény bélés szétszedve vagy elvágva.

 • A rugalmas csatlakozásoknál elegendő a kupakot csavarni. Kívánatos a tömlők kicserélése a leszerelés után: élettartama ritkán haladja meg az 5 évet.

A tartókonzolokat, amelyek a falon rögzítik a bélést, eltávolíthatók:

 • A csiszoló segítségével vágja le a csavart. Az egészségügyi berendezések szerelői rendszerint építési fegyvert használnak telepítésükre;
 • Véső, kalapács és fogó. A véső a konzolhoz húzódik, részben kihúzza a csavart; akkor halk, és eltávolítják a fogó.

A falról való leválás után az eyeliner csak a falakon lévő lyukakból távolítható el. Ha nem tudja teljesen eltávolítani a csövet, akkor a csövet levághatja egy darálóval vagy egy fémfűrésszel.

A bélés és a felszállítók egy része leszerelhető.

Az öntöttvas szennyvíz szétszerelve, a felszálló túlsó végétől kezdve. A csöveket és szerelvényeket felváltva távolítják el a foglalatokból. A záródugót a következőképpen szedjük szét:

 1. Először egy keskeny, dugaszoló csavarhúzót egy keskeny, tartós csavarhúzó és kalapács megsemmisít;
 2. Ezután onnan, ugyanazzal a csavarhúzóval, a kabórt eltávolítják - gyantás szerves szálakból vagy bitument;
 3. Ezután a csatorna elemét az aljzatba forgatják, és a szivattyúzást eltávolítják.

A kereszt vagy póló trombitáját alaposan megtisztítják a törmeléktől és elakadnak. Rendszerint erre a célra használjon 110 mm átmérőjű tömítőgumi mandzsettát és dugót. A dugó megakadályozza, hogy a szennyvíz és a szennyvíz szagok belépjenek a fürdőszobába.

A kifolyócsíkot megtisztítják és tömítő ajakkal vannak ellátva.

A dugó megakadályozza a szennyvíz és a szagok belépését a lakásba.

felszerelés

Hogyan lehet új csöveket felszerelni a fürdőszobában?

csőhálózat

Ha tervei közé tartozik a felnövekvő részek cseréje, akkor nagyon hasznos tudni egy finomságot: nincs semmi értelme a padlóról a mennyezetre változtatni. A rétegek elsősorban az átfedésben szivárognak. Ha igen, a munka megkezdése előtt érdemes beszélni a szomszédokkal a közös javításról.

A felszállók átmérõje és állapota általában nem teszi lehetõvé manuálisan a szálakat. A legegyszerűbb és legnyilvánvalóbb megoldás az, hogy új acélcsövekre cseréljük őket hegesztett kötéseken. A legegyszerűbb, de nem a legtartósabb: az acél rozsdásodik és elszaporodik az üledékekkel.

Jobb lenne a korongos korrózióálló rozsdamentes acélból készült részek cseréje: a rézzel ellentétben ez nem okoz Önnek a költségcsökkentést, és sokkal könnyebb a horganyzott szálak felszerelése.

És a felszálló és a béléses hullámosított rozsdamentes cső.

A fennmaradó felszálló mindkét vége felé történő hegesztéshez rövid menetes csavarmeneteket kell hegeszteni. Ezután felszerelik a szerelvényeket - adaptereket csövekhez rozsdamentes acélon. A szálak lezárásához általában a gyorsan száradó festékkel vagy szilikon tömítőanyaggal áztatott egészségügyi betétet használom.

A mennyezetbe való belépési helyek pontosabbá tehetők a műanyag díszítőlemezek használatával a fürdőszobában lévő csövek használatával. Nagyon hasznosak lehetnek nyújtás vagy álmennyezet behelyezésekor.

Dekoratív burkolat egy csőhöz.

A jövőbeli csatlakozások szintjén minden egyes felszállót egy 15 mm átmérőjű átmérőjű póló tör ki (ez a mérete általában a vízellátó csövek felállításához szükséges).

A melegvízellátás mindig a hidegvízellátás felett van. Erre azért van szükség, hogy a forró csövön felszálló meleg levegő áram ne melegítse fel a hideg vizet.

A szerelvények nagyon egyszerűek:

 1. A csatlakozóanyát lazítják a szerelvényen;
 2. Ezután a cső vége egészen be van illesztve;
 3. Az anyát mérsékelt erővel meghúzzuk.

Rozsdamentes acél szerelvénye.

Miután a téma következetesen fel van szerelve:

 • Golyóscsap;
 • Durva szűrő. Nem engedheti meg, hogy a homok és a vízmérleg eltakassza a beömlő szelepet a WC-tálatartályban, vagy letegye a kerámia szelepeket és szerelvényeket (daruk és patronok az egykaros keverőben);
 • Opcionális - vízmérő.

A golyóscsapokat és szűrőket gyakran ugyanabban a csomagban végzik.

A vízmérő kezd elosztani a vizet a keverők. A fürdőszobában lévő falra szerelhető csaptelep kiömlő nyílása egy vízelvezetővel vagy egy pár sarkon van elrejtve a strobban. A borotválkozás mindig a kád, a mosdó és a cserép behelyezése előtt történik.

Hogyan tisztítsuk meg a rugalmas csövet a falban? Egyszerűen egyszerű: néhány körmöt hajtson a gipszbe ferde szög alatt, hajlítsa meg őket, majd nyomja a bélést a horony aljához. Ügyeljen arra, hogy a kupak ne nyúljon fel a vakolat felett a telepítés során: szabálytalan rozsdás csepegést hagyhatnak a falon.

Hogyan lehet becsukni a sarok alatt a csempe alatt a fal mixer? Egyszer ezt a problémát megoldottam:

 • A csempe elrendezését oly módon választották meg, hogy a két csempe közötti varrás a szálak közepére esett;
 • A félköríves lyukat kijelöltük és kivágtuk az egyes csempékhez. A vágáshoz jobb, ha nem egy koptató tárcsa, hanem egy gyémántlemez: a vágást sokkal gyorsabban vágja le, és nem túlmelegszik, amikor dörzsöli a rendkívül kemény anyagot.

A csempe csomópontján korona nélkül lehet.

A hullámosított rozsdamentes acél esetében a csövek nyílt beszerelése a fürdőszobában és a WC-ben szükségessé teszi a falhoz való rögzítését olyan füllel, amely nem több, mint fél méter magas. A csövek, ahogy emlékszünk, kiváló rugalmassággal rendelkeznek. Nehéz áthúzni őket, de hajlítani vagy felborulni nagyon reális.

csatornahálózat

Hogyan kell megváltoztatni a csatornát?

Már foglalkoztam a régi csövek lebontásával. Egy új fésű összeáll néhány egyszerű szabálytalansággal:

 • Az 50 mm átmérőjű csövet egy 110 cm-es átmérőjű, 2 cm / m-es lejtésű, lineáris vonalú, 3,5 cm-es állandó lejtéssel kell elhelyezni;
 • A fésűt legfeljebb 10-szeresével kell rögzíteni. Ellenkező esetben, a cső lerobbant, ellentétes lejtőként. Állandó elzáródásokat okoznak a felhalmozódott zsírlerakódások és szuszpenziók miatt;
 • A lapos falhoz való rögzítéshez jobb a klipek alkalmazása, egyenetlen állítható bilincsekhez;

A klipek csak sík felületen használhatók.

 • A fésű átmérője a hulladékáramlás irányában csak növelhető. Minden szűkülés garantálja az elzáródásokat;
 • Az 50 mm átmérőjű fésűnek be kell illesztenie az adapterbe a WC-csésze mögött 110 mm-re a cső közepén. Ellenkező esetben a víz WC-részeként történő leeresztés a fürdőbe áramolhat;

Ügyeljen az adapter 50/110 mm-es pozíciójára.

 • A fürdő csatlakoztatásához jobban kell használni a ferde felszabadulást oldalsó kimenettel, a kifolyó áramlás irányába irányítva. Ellenkező esetben a kádban levő vízzel történő vízelvezetés és a konyhában lévő mosogató használata esetén a fésű túlfolyhat;
 • Minden vízvezeték szerelvényt csatlakoztatni kell a csatornahálózathoz a csatlakozások teljes lezárásával. Ellenkező esetben a szennyvíz elbűvölő aromái elkezdenek áramlani a lakásba, megkerülve a vízzárást;
 • A csövek méretének mérésekor ügyeljen arra, hogy távolítsa el a külső ferdevéget, és távolítsa el a sorjait. A csiszolás megkönnyíti a cső és a csengő összekötését minimális erőfeszítéssel. A barázdák továbbra is ragaszkodnak a szeméthez, és eltömődhetnek.

A műanyag-szennyvíz elvágásához a legkényelmesebb egy forgácsoló kerékkel ellátott daráló. Vigyázz a gézzsinadrág viselésére: a legjobb vinil por nyilvánvalóan nem előnyös a tüdejében.

A daráló ideális eszköz vinil csatorna vágásához.

Működés: Kérdések és válaszok

Hogyan cserélje ki a hibás szelepet az acél béléscsövön a saját kezével?

 1. Zárja le a megfelelő vízállványt.

A 80-as években és a későbbi években épült házakban a melegvíz felhúzói a 2-4 darab felső emeletes jumperekkel vannak összekötve. A kapuk folyamatosan cirkulálnak és folyamatosan melegítik a fűtött törülközőtartókat. A víz kiürítéséhez rendszerint meg kell szüntetni a használati melegvíz összes felszállóját a bejárathoz.

 1. Szedje szét és távolítsa el a sgont. A cselekvések algoritmusa az általam fent ismertetett;
 2. A víz kiürítése után teljesen zárja le a szelepet, és távolítsa el a bárányt. A szár és a bárány megakadályozza, hogy kicsavarja a szeleptestet: a falnak támaszkodhatnak. Ha a csomagolt rúd még mindig beavatkozik, csavarja le a szelepfejet;

A csavarszelep fejét könnyen le lehet csavarni a testből.

 1. Csavarja le a szelepet a bélésről a felszállóból;
 2. Tisztítsa meg a szálakat a régi tekercsből;
 3. Csavarja fel újra az új szelepet. Húzza meg közepesen erővel: a sárgaréz szálak könnyen megsérülnek;
 4. Gyűjtsd vissza.

A régi és az új szelep közötti 5 mm-es hossz közötti különbséget általában kompenzálja a csatlakozás. Ha a különbség nagyobb, akkor a sgont ki kell cserélni egy újval.

Ha cserélni, jobb, ha a sárgaréz helyett az acél sgon. Teljesen el fogja felejteni a korróziót.

Mi a teendő a hidegvizes kondenzátummal?

 1. Győződjön meg róla, hogy a szomszédok vagy a szomszédok tetején nincs csaptelep vagy WC-tál. A kondenzátum megjelenésének fő oka a csővezeték állandó hűtése a fõ hidegebb víz beáramlásával;

A lecsapódó csapok a kondenzáció fő okai.

 1. Ellenőrizze a szellőzés munkáját a fürdőszobában és a WC-ben. A túlzott páratartalom a szellőztető csatorna következtében eltömődött, vagy elakadt a szennyeződés. Gyakran előfordul, hogy a kondenzvíz-probléma megoldható úgy, hogy a szellőztető csatornában egy elszívó ventilátort telepít.

A szellőzőcsatorna kipufogófedele lehetővé teszi, hogy feledkezzen meg a fürdőben lévő magas páratartalomról.

 • Mit tehetünk, ha a víz a szelep után vákuumban szivárog?
 1. Égett vagy megrongálódott tekercselés az anyacsavar alatt;
 2. A sgon korrodált szál.

Az első esetben csak tekerje vissza a reteszelő anyát. Az eljárást a fentiekben ismertetem. A másodikban újakat kell kicserélni.

Hogyan lehet eltávolítani a szivárgó szennyvizet a fürdőszobában?

Ellenőrizze a vízvezeték-csatlakozások tömítettségét a fésű aljzataihoz. Zárja le az összes szellőzőnyílást. Ehhez használhat tömítő mandzsettákat vagy bármilyen rendelkezésre álló anyagot - habosított polietilént, habszivacsot, ragasztószalagot és így tovább.

Tömítő mandzsetta mérete 50x25 mm.

Mi a teendő a csövek illatával a fürdőszobában, a hideg évszakban?

A megjelenés oka a szennyvízelvezető természetes szellőztetésének hiánya a fagyos hótakaró miatt. A kalap megolvasztásához elég, ha felmászik a tetőre, és öntsön egy vödör forró vizet a felszállóba.

Hogyan viseljünk hideg vizet a mosógéphez?

Ha a gép a fürdő közelében áll, a vízcsatlakozók vagy a sarkok és a keverő excenterjei között egy háromutas szelep és egy azonos hosszúságú úgynevezett hosszabbító (egy külső és belső menetes cső) helyezkedik el. Ha a mosógép közel van a vízellátáshoz, a csatlakozáshoz egy csapot lehet elérni, ha a tengelykapcsolót a DN 15 méretű teával helyettesíti.

Csatlakoztassa a mosógépet a keverő előtt.

Mi a teendő, ha a csatornahüvely eltömődött?

Ha a víz egyáltalán nem távozik, a tisztításhoz csatornahálót kell használni. A táptalaj a folyamatos forgatással feszített zárolás helyére kerül.

Ha a víz lassan, de a levelek között van, akkor a szennyvizet meleg vízzel meg lehet mosni, és egy vékony áramlásban hagyja, és fokozatosan növeli a nyomást. A zsírcsatlakozó, amely rendszerint a fésű eltömődését okozza, 30-60 perc alatt erodálódik.

Hogyan tisztítsuk meg a haj vagy a gyapjú felszabadító fürdőjét vagy mosogatóját?

A szennyvíztisztításhoz használt vegyi tisztítószerek (Mole, Tiret és ilk) tökéletesen feloldják a szerves anyagokat, beleértve a hajat is. Öntse a készüléket az aljzatba, és várjon 2-3 órát, majd mossa az oldott eltömődést vízzel. Alternatív megoldásként a hajat eltávolíthatja a kioldó rácson egy vékony csatornahuzalon vagy huzalhorogon keresztül.

A probléma a haj és a gyapjú teljesen megoldott, installálásával rozsdamentes háló a kérdésben.

következtetés

Remélem, hogy ajánlásai segítenek a tisztelt olvasónak a mindennapi élet mindennapi problémáinak megoldásában. Tudja meg többet arról, hogyan csöveket szerelnek be a fürdőszobába a videó megtekintésével ebben a cikkben. Várakozás a megjegyzéseire és kiegészítéseire. Sikerek, elvtársak!