Legfontosabb > Fürdő

Melyek a legjobbak a fürdőszobában?

Minden nap használjuk a fürdőszobát - benne egy munkanap után pihenünk, mosogatógépet használunk, borotválkozunk, mossuk arcunkat, zuhanyozunk, sminket használunk.

Lássuk, milyen lámpákat kínálnak a boltokban ma, és melyik a legjobb a fürdőszobában, és miért.


A mérkőzések kiválasztásának fő szabályai

Ma kapható a világítás szó szerint minden íz és színes mennyezeti csillárok, süllyesztett foltok, LED lámpák, fluoreszkáló, halogén, falikarok, LED-lámpák.

 1. A lámpáknak nem szabad sok helyet foglalniuk.
 2. Biztosítson elegendő fényerőt.
 3. A színtartománynak a lehető legközelebb kell lennie a természetes napfényhez.
 4. A lámpák nem fogyasztanak sok villamos energiát.
 5. A por és a nedvesség elleni védelemnek meg kell felelnie a készüléknek a fürdőszobában történő felszerelésének helyére.

Ha minden nagyobb vagy kevésbé világos a méretekkel - minél nagyobb a fürdőszoba, annál nagyobb méretű világítóeszközöket tud befogadni, akkor részletesebben foglalkozni kell a többi cikkel.


Lámpa teljesítmény és fényáram

Annak érdekében, hogy ne feszítsd meg a látását, próbálj meg kisméretű feliratokat készíteni a fogkrémről, mosóporról vagy ruházati címkékről, legalább 50 luxet kell biztosítania a fürdőszobában. Ez a fajta megvilágítás, amit az aktuális egészségügyi normák és szabályok írtak elő.

 • izzólámpa teljesítmény 25-30W;
 • energiatakarékos lámpa teljesítmény 5-7W;
 • 3-4W LED lámpa.


Vagyis egy kis fürdőszobával, például 3x3 méterrel, jó fényt kell elhelyeznie benne:

 1. 3x3x30 = 270W teljesítményű izzólámpák.
 2. Energiatakarékos lámpák teljes teljesítménye 3x3x7 = 63W (például 6 lámpa 11W mindegyik).
 3. 3x3x4 = 36W teljesítményű LED lámpák (például 4 db 9W-os lámpa).

Amint látja, a LED-lámpák használata segít megtakarítani a villamosenergia-számlák kifizetésének kerekítését. Tekintettel a szolgáltatás hosszúságára és arra, hogy ezek a lámpák ma olcsóbbak, számunkra a legjobb választásnak számít.

Hatalommal rendezve. És hogyan kell megválasztani a lámpákat a nedvesség elleni védelemhez?
Olvassa el alább.


Porelszívó por és nedvesség elleni védelem

A modern szellőztető rendszerek és a termosztátos fűtött törülközőtartók használata ellenére a fürdőzés továbbra is a legveszélyesebb hely az áramütés szempontjából. A ruhák mosása, zuhanyozás, a víz használatával kapcsolatos egyéb eljárások végrehajtása esetén fennáll az elektromos készülékek pillanatnyi hordozó alkatrészeinek folyékony sugara, ami áramütést okozhat.

első
ábra

Behatolásvédelem
idegen szilárd tárgyak

2.
ábra

Behatolásvédelem
külföldi folyadékok

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: mi a jobb és miért? Összehasonlító értékelés

A legtöbb fürdőszoba nem fér hozzá a napfényhez, ezért csak a mesterséges megvilágításra kell támaszkodnia. Az optimális fényáram biztosításához helyesen kell kiválasztani a fürdőszoba lámpáját, ugye? De nem tudja, hogyan lehet legjobban megtervezni a helyüket, hogyan lehet meghatározni a beépített lámpák erejét és milyen eszközöket szeretne használni?

Segítünk Önnek ebben a nehéz kérdésben - a cikk leírja a fürdőszoba világításának szervezésének fő módjait. Kiválasztott fényképek az eredeti belsőépítészeti ötletekkel.

A cikk megvitatja a világítási eszközök megválasztásának jellemzőit is, amelyek a nehéz munkakörülményekre figyelnek: magas páratartalom és hőmérsékleti ingadozások. A videóban hasznos útmutatásokat találni a jövőbeli felszerelés műszaki paramétereinek fontosságáról.

A lámpatestek műszaki követelményei

Fürdőszoba - szélsőséges körülmények között. Az állandó hőmérsékleti és a magas páratartalmú helyeken biztonsági okokból tilos a hagyományos foglalatok és lámpák felszerelése.

A világítóberendezés megválasztásának fő paramétere a biztonság foka. A megfelelő jelölés megjelenik az elektromos termékek testén.

Egyes gyártók háromjegyű címkéket használnak. A harmadik számjegy - a mechanikai károsodásra, sokkra való érzékenység mértéke. Az értéktartomány 0-10.

A legmagasabb szintű védelem azt jelzi, hogy ha az eset megrongálódott, a készülék teljesítményjellemzői megmaradnak.

Minél nagyobb a jelölés numerikus értéke, annál megbízhatóbb a lámpatest. A nedvességbiztos készülékek további elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a víz és a por veszélyét a készülék vezető részeiben:

 • gumi tömítések a mennyezeten;
 • a hermetikus anyag dugóit a tápvezetéken.

A "nedves" helyiségekben a lámpatestek minimális IP-értéke IP442, a maximális IP674. Elfogadható, hogy a maximálisan feletti védelmet nyújtó termékeket használják - minden bizonnyal növeli a biztonságot.

IP indexértékek minden zónához:

 1. Az első zóna. A fürdőkád, a zuhanyzó és a mosdó körüli páratartalom eléri a 100% -ot. Itt engedélyezzük az alacsony védettségű, legalább IP67 védettségű, ideiglenes vízbe merítésre tervezett berendezéseket.
 2. A második zóna. A "nedves" zónától 30-60 cm-es sugarú körön belül nagy a valószínűsége annak, hogy a készülékbe beléptetik a fröccsenést és a fúvókákat. A helyszínen nem kívánatos nagyfeszültségű elektromos készülékek használata, a lámpa védelmének indikátora - legalább IP45, teljesítmény - 12-24 V.
 3. Harmadik zóna. Viszonylag biztonságos - 60 cm-re a második zónától. Közvetlenül hiányzik a közvetlen fúvókák veszélye. Körsugaras védelmi modellek vannak felszerelve - IP24 és újabbak.

A vízforráshoz viszonyított 3 m-es vagy annál nagyobb távolságot biztonságosnak tartják. Lehetőség van felszerelésre IP01-vel.

A különféle lámpák "tengeri elit"

A fürdőszoba mesterséges világítása rendszerint három szintre oszlik: mennyezet, fal és padló. A módszerek kombinációja érdekes dekoratív hatást eredményez. Nem szükséges az egész spektrumot egyszerre használni. A legfontosabb dolog az, hogy egy teljes fényáramot kapjunk a kényelmes tartózkodáshoz a szobában.

No. 1 - mennyezeti világítási lehetőségek

Mennyezeti lámpák biztosítják az alapvető fürdőszoba világítás. Az eszköz megválasztása a helyiség méretétől, a mennyezet kialakításától és a másodlagos fényforrások jelenlététől függ.

Népszerű megoldások a kiemeléshez:

 • szerelt vagy felfüggesztett fedél;
 • LED szalag;
 • világító panel;
 • foltok;
 • reflektorfeszítés vagy álmennyezet.

Hagyományos csillár. Ez a lehetőség jobban megfelel a tágas, magas mennyezetű fürdőszobákban. A megoldás legfontosabb előnyei: változatos választék és könnyű telepítés. A csillár kiválasztásának meghatározó kritériuma, hogy a lámpatest megfelel a fürdőszoba belsejének.

A kristályüveg és a fémmodellek alternatív változata. Előnyök: megfizethető költségek és különböző világítási stílusok a fürdőszobában. Mínusz - foltok és csepegések megjelenése a vízből.

LED szalag. A LED háttérvilágítás LED-ek és ellenállások formájában jelenik meg a hűvös szalagalapon. A helyiségek "nedves" területein IP65-68 indexű vízálló szalagokat fejlesztettek ki.

Az IP65-vel ellátott világító szalag egyik oldalán tömített - a szigetelés lefedi a nyomtatott áramköri kártya külső részét, beleértve a LED-eket és érintkezőket.

 • a telepítés egyszerűsége - a szalagot a mennyezet aljzat alá helyezzük;
 • a megvilágítás intenzitásának beállítása;
 • különböző fény színei - egy adott spektrumban zökkenőmentes átmenetet hajthat végre.

A mennyezeti zóna "szalag" megvilágításának megteremtéséhez egy IP-65 és IP67 típusú LED-szalag alkalmas.

Világító panel. Ez nem csak egy külön lámpatest, hanem egy egyedi mennyezeti szerkezet, amely egyes elemekből áll:

 • közvetlenül a mennyezetre szerelt lámpák;
 • dekoratív műanyag vagy üvegpanel átfedő lámpák;
 • keret a vezetékekkel panelek rögzítésére.

A fő előny a tervezés korlátlan választéka. A fényképnyomtatással bármilyen képet újra létrehozhat: a csillagos égbolt, a víz alatti világ, a festői táj stb.

Foltok. Szállító "zseblámpa", ahol egynél több lámpatest van felszerelve. Annak ellenére, hogy egy érdekes ötlet, spotlámpák ritkán használják a mennyezeti világítás.

Először is, a termék alacsonyabb mennyezetű fürdőszobában nehézkesnek tűnik, másrészt problémás a fényáram vektora beállítása.

Spotlámpák. Ez a típusú elektromos készülék elengedhetetlen a felfüggesztett vagy "francia" mennyezet felszereléséhez. A lámpatestek elrendezése előre megfontolt, figyelembe véve a helyiség elrendezését és a lámpák erejét.

A tervezési jellemzőktől függően a következő típusú reflektorok különböztethetők meg:

Építettek. A műszereket süllyesztett szereléshez használják - csak a fedél marad. A választásnál figyelembe kell venni a "behatolás" mennyiségét és a mennyezet-mennyezet helyének szélességét. A "lábak" fészeklámpa minimális hossza 40 mm.

Egyes modelleknél jelentősen csökkenteni kell a felfüggesztett szerkezetet, ami nem kívánatos az alacsony mennyezetekre és a korlátozott helyiségméretekre.

Poluvreznye. A lámpatest műszaki "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a lámpatest kívül van. A szereléshez a mennyezetre szerelt helyet használják, de a külső mennyezet rovására nagyobb teljesítményű lámpák telepítése megengedett.

Hamis. A külső rögzítés a legtöbb típusú mennyezet esetében alkalmazható. A fényszórók drágábbak, mint a horgas modellek, de számos jelentős előnyük van:

 • nincs szükség a mennyezetszint csökkentésére;
 • sokoldalúság;
 • a fényszóródás dekoratív hatása a texturált üveg prizmáján keresztül.

A lámpa alapja lenyűgöző. Tükör, fényes anyagok és fémek a kövekkel beborítva látványosak a mennyezet felületén.

Szekcionált. Ez egyfajta hibrid spot és spotlámpa. Egyetlen dekoratív lemez több lámpát tartalmaz. Rendszerint az egyes mikro-lámpákra beállítható a megvilágítási vektor.

No. 2 - működő világítás fali modellekkel

A fali lámpatestek célja a helyiség és a helyi világítás. A "világítótestek" használata a 6 négyzetméteres, tágas szobákban megfelelő. Egy kompakt szobában korlátozhatja a mennyezeti fényt.

Népszerű lehetőségek a fal "víz" lámpák számára:

 • sconces;
 • felületre szerelt megvilágítók;
 • foltok.

Bra. Hagyományos kivitel - egy vagy több mennyezeti lámpa egyetlen konzolra szerelve.

Fényszórók. A kompakt burkolat nem sok helyet foglal el és szorosan rögzítve van a falhoz. Jobb nedvességálló anyagokból készült modelleket választani: rozsdamentes acél, tandem üveggel és átlátszó műanyaggal.

Foltok. A falra szerelés lehetővé teszi, hogy maximalizálja a spot - lokális megvilágítás célját.

A második esetben a spot fénye megakadályozza a szemét - a tükör használatával kényelmetlenül érezzük magunkat. Ebben a zónában nem szabad megválasztani a színes árnyalatú lámpákat - a fények természetellenes arcot és hajat adnak. Optimálisan - matt vagy fehér üveg.

Érdemes figyelni a fénysugaras fal "lámpájának" típusára. Két típus létezik:

 1. Irányjelző fényvisszaverők. A fény bizonyos szögben kerül szállításra. Talán egy vagy két harmadik fél (fel / le) fényáramvektor. A tok alakja lehetővé teszi, hogy a háttérvilágítást egy bizonyos területen összpontosítsa.
 2. A mennyezeti diffundált ragyogás. Ezek a modellek az általános világítástechnikai lámpákhoz tartoznak, az "akció" területük 360 °. A fény egyenletesen szétszóródik a szobában.

Ha a cél nemcsak gyakorlati, hanem látványos világítás létrehozása is, akkor érdemes megragadni a falakat fényszórók, világító panelek, LED szalagok segítségével.

No. 3 - dekoratív padló világítás

A kültéri világítás különleges légkört biztosít a fürdőszobában. Ez a háttér, dekoratív fény.

A tervezési ötletek különböző módszerekkel történő megvalósítása:

 • LED háttérvilágítás telepítése;
 • rögzítőfények;
 • üvegpadló létrehozása;
 • izzó burkolólapok használata;
 • az ömlesztett bázis elrendezése.

LED háttérvilágítás. Számos lehetőség van a LED-szalag díszítésére. A csík a lábazati vonal mentén van felszerelve - a helyiség peremén, és a vízvezeték szerelvények kiemelésére is szolgál - egy lezárt szalag "fut" a kád vagy a mosdó körvonalán.

A módszer fő előnye a javítás utáni telepítés.

A sötét padló fényes foltjai ellenére látványosnak tűnnek.

Spotlámpák. A padlóvilágítás használata saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lámpák előnyei:

 • mechanikai károsodással szembeni ellenállás - a lámpatestek tartós műanyagból készültek;
 • minden helyszín lehetősége - a lámpák közötti távolságot önkényesen választják;
 • gyönyörű fénypontokat hozhat a környező tárgyakról.

A "fénypontok" hátrányai: a telepítés bonyolultsága és a rejtett vezetékek bekötése, a villanykörték rendszeres cseréjének szükségessége.

Üveg padló. A gyönyörű tervezési technika radikálisan megváltoztatja az ismerős fürdőszobai környezet megjelenését. Üvegfülke elrendezéséhez 10 cm-re kell emelni a padlót.

A szokatlan "lámpa" temperált rétegelt üvegből vagy triplex-ből készül, a LED-szalag vagy a lineáris lámpák világításra alkalmasak.

Lumineszcens anyagok. Alternatívája a hagyományos megvilágítási módszereknek - fényes hatású anyagok kikészítéséhez.

Plusz módszer - a villamos energiától való függetlenség. Hátrányok: a magas költségek és a képtelenség kikapcsolni egy ilyen "lámpa".

A "víz" lámpa lámpájának megválasztása

Amikor megfontoljuk, hogy melyik lámpa a fürdőszoba számára a legjobb, fontos dönteni a lámpa típusáról, fényességéről és az optimális világítási hangról.

Az 1. kritérium - az optimális termékteljesítmény

A mindennapi életben a legnépszerűbb hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló termékek és LED-ek.

Izzólámpák. A hengerben lévő gázösszetételektől függően vákuum, kripton és halogén. Az inert gázlámpák (kripton) ellenállnak a túlfeszültségeknek, a halogén lámpák jó fénykibocsátással rendelkeznek és hosszabb ideig dolgoznak.

Fénycsövek. Az úgynevezett fénycsövek különböző színvisszaadást mutatnak, ami meghatározza a természetes fényt. A fénycsövek fő előnyei:

 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • a munka időtartama;
 • puha fény.

A modern modellek alkalmasak a szabványos lámpatartók csatlakoztatására.

LED termékek. A lámpa magas költségeit az alacsony fogyasztás, a jó fénykibocsátás és a hosszú távú működés indokolja.

További előnyei közé tartoznak a tömörség, a lámpa alacsony fűtése, a mechanikai feszültség és a feszültség megszakadása.

2. kritérium - az izzó erejének kiszámítása

Az ISO8995 nemzetközi szabvány szabályozza a fürdőszobák megvilágítását. Ajánlott ráta - 200 lux (Lk). A lámpák fénykibocsátásának jellemzésére lumeneket (Lm) használnak, 1 Lx = 1 Lm / m².

Például egy 7 négyzetméteres szoba normál megvilágítása 1400 lx, 10 m2 M-2000 lx. A kiszámított adatok alapján kiválasztott teljesítmény és a lámpák száma.

A fénykibocsátás mértéke közvetlenül függ a világítóberendezés típusától és teljesítményétől. Például, ugyanolyan erővel, a lumineszcens termék 7-szer több fényt produkál, mint egy izzólámpa.

3. kritérium - színvisszaadási index és hangvilágítás

A fény érzékelésének kényelme attól függ, hogy milyen természetes a környező tárgyak mesterséges fényt alkotnak. A paramétert a színvisszaadási együtthatóval fejezzük ki, és a világító eszköz - Ra vagy CRI csomagolásán jelezzük.

A CRI = 100 fényforrás objektumok valós megjelenítését teszi lehetővé. A maximális színvisszaadási indexnek természetes napfénye van. Minél alacsonyabb a Ra, annál torzabb az észlelés.

A megvilágított tárgy színárnyalatát a színhőmérséklet határozza meg, a mérési egység Kelvin (K). A fehér vízvezeték sárgásnak vagy csillogó kéknek tűnhet.

A szín kiválasztásakor a belső és a személyes preferenciákból kell kiindulni.

A különböző hőmérsékletek fénye eltérő módon érinti a személyt. Meleg fehér tónus segít kikapcsolódni, semleges - koncentrálni, hideg energizálni és energizálni.

Hasznos videó a témában

A videó leírja az elektromos berendezések kiválasztásának fő tényezőit, a "víz" lámpákra vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat tesz a világítási világítással kapcsolatos területrendezésre:

A lámpa megfelelő megválasztása és a könnyű ékezetek jó elhelyezése vizuálisan növelheti a zárt fürdőszobát. Ugyanilyen fontos a kényelmes és praktikus helyiség kialakításában, amely a lámpa fényességét, színét és árnyalatát választja.

Fényforrások megválasztása a fürdőszobában

Alapvető követelmények

A biztonságot illetően

Mivel a fürdőszoba nedvességtartalma magas, minden elektromos alkatrésznek, beleértve a világítást is, biztonságosan használható. Ennek alapján a lámpáknak feltétlenül zárt típusú lezárt zárt térben kell lenniük, ami megakadályozza a nedvesség érintkezésbe lépését (ez a képen látható példa). Ezenkívül a GOST szerint legalább fél méterrel a biztonságos távolságot kell elhelyezni a vízzel. Jobb, persze, hogy a lehető legnagyobb távolságot távolítsák el egymástól, annak érdekében, hogy biztosan megvédjék magukat. Részletesebben a nedvességgel kapcsolatos biztonsággal kapcsolatos pillanatokról tovább fogunk beszélni, amikor figyelembe veszik az IP-index szerinti termékek osztályozását.

Relatív fényerő

Egy másik fontos követelmény, hogy a helyiség megvilágításának kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy benne legyen. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdőszobában a lányok rendszerint maszkokat készítenek, és a férfiak borotválnak, kivéve a fürdés folyamatát. Győződjön meg róla, hogy a fényforrásoknak nagy fényerőnek kell lenniük, ami a termék erejétől függ.

Javasolt lámpateljesítmény (W / m 2):

 • izzólámpa (20-30);
 • halogén lámpa (23-28);
 • LED lámpa (6-9).

Vegye figyelembe, hogy az értékek kis tartományban vannak. Az első érték ajánlott, hogy kiválassza, ha a falak díszítése világos. Sötét fürdőszobához a maximális ajánlott lámpa teljesítményt kell használni.

A tervezést illetően

Nos, az utolsó tervezési követelmény. A szoba belsejébe nem volt olcsó a műanyag árnyalat, ezért a megfelelő terméktervezést kell választani. Napjainkban számos gyönyörű lámpa van a különböző anyagok gyártásában, alakjában, színében és telepítési módjában. Előnyben kell részesítenünk azokat, akik a belsővel összhangban lesznek, és ezzel egyidejűleg nem sértik a biztonsági ajánlásokat. Gyönyörűen kiegészítik a belső térséget antik lámpák (retro), és a modern minimalista nikkelezett lámpák.

Azt is meg kell jegyezni, hogy jobb, ha előnyben részesítjük a műanyag és üvegtermékeket. A magas páratartalmú fém (pl. Bronz alatt) elkezd elszenvedni a korróziót, ami negatívan jelenik meg az élettartamuk és a megjelenésük szempontjából.

IP fokozatot

Különös figyelmet kell fordítani az IP fokára, amely felelős a termékek nedvességtől és portól való védelméért (esetünkben az első elem érdekes).

Felhívjuk figyelmét a védelem dekódolási fokára IP:

A fürdőszobai lámpatesteknek legfeljebb 44 fokosnak kell lenniük (a 2. és a 3. zónában, amelyek a képen láthatóak), de jobb, ha IP55 fokozatú termékeket választanak. A mennyezeti világításnak IP65 indexnek kell lennie (magas fröccsenés elleni védelem).

faj

A kérdés megválaszolásához: "Melyik lámpát jobb választani és vásárolni a fürdőszobában?", Először meg kell értened a típusát. A mai napig használt mennyezeti, fal- és padlóelemeket, mindegyiküket figyelembe veszi.

mennyezet

A mennyezetvilágító lámpák felelősek a fővilágításért. A leggyakrabban használt mennyezeti vízhatlan mennyezeti és folt termékek. Az első előnye az alacsony ár és a kellően magas fényerő. Ezenkívül a mennyezeti lámpák praktikusak, ezért a lámpát a falra cserélni nem nehéz.

A spotlámpák felszerelése modern, és ami a legfontosabb - egy biztonságos lehetőség. A LED-ek nagyon keveset fogyasztanak, és gyakorlatilag nem jelennek meg a mennyezeten. Gyakran használják zónás világításhoz a fürdőszobában. Például egy LED lámpa van a fürdõ felett, a második a tükör felett. A vezérlés kétgombos kapcsolóval történik. Ebben az esetben csak a szükséges helyet foglalhatja be, ha annak mérete nagy.

Felhívjuk figyelmüket is arra a tényre, hogy a modern bútorok és fürdőszobai kiegészítők nagy része - a gyártó már megvilágított fényforrásokat is - megfelelő helyeken (pl. A tükör fölé helyezett polcokon) helyezett.

Falra szerelhető

A maximális fényviszonyok eléréséhez fali vízálló lámpákat használhat. Leggyakrabban fali lámpákat és mennyezeti lámpákat telepítenek, bár egyes esetekben még egy gyertyatartót is használnak (ha a belső tér megfelelő). A falra szerelhető termékek előnye az, hogy a csatlakoztatás sokkal könnyebbé válik (a kábelek néhány eszköze egyszerűen dugja be az aljzatba). Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a fajta szerelvény sokkal könnyebb fenntartani, mert a beépítési magasság legfeljebb 1,5 méter.

A fali lámpák fő célja a helyiségtervezés, valamint a tükörvilágítás. Ezért nincs értelme telepíteni őket egy kis helyiségbe. Javasoljuk, hogy legalább 6 m 2 -es fürdőszobát válasszon.

emelet

Ez a fajta világítás is jelen lehet, de nagyon ritkán használják. Ez annak köszönhető, hogy a termékek egy bizonyos térfogatot foglalnak el a helyiségben, ami általában már egy kicsit. A legnépszerűbb képviselők padlófényű lámpák, de amennyire lehetséges, a vízből kell elhelyezni.

Melyik a jobb?

Ha nem tudja, hogyan kell megválasztani a megfelelő lámpákat a fürdőszobában, akkor személyes ajánlásokat fogunk nyújtani Önnek:

 1. A védettség fokának IP55-nek kell lennie.
 2. Mennyezeti világítás használata spotlámpák (energiatakarékosság, vonzó megjelenés, hosszú élettartam).
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a ponttermékek használata, akkor a mennyezeti lámpák előnyben részesítik az irányított fényt. Lehetővé teszik egy bizonyos tárgy megvilágítását, például a tükör közelében lévő területet.
 4. Ha lehetséges, vásároljon 12 V-os lámpákat, mint ők biztonságban vannak az emberek számára. Az egyetlen hátrány ebben az esetben a lerakó transzformátor kötelező megvásárlása. Választhat akkumulátort akkumulátorkás lámpatesteket is, amelyek, mint a 12 voltos változat, nem jelentenek veszélyt a jelenlegi szivárgás esetén.
 5. Kedvelt árut a népszerű vállalatoktól. Az olcsó kínai termékek gyorsabban meghibásodnak, és alacsony szintű biztonságuk is van (gyenge szűkület, rossz minőségű kábelezés stb.)

Ez minden, amit meg akartam mondani, hogyan kell megválasztani a lámpákat a fürdőszobában, és hogy mi ma. Ha bármilyen kérdése van ebben a témában, kérdezze meg szakértőinket a megjegyzésekben vagy egy speciális kategória "Kérdés villanyszerelő"!

Fürdőszoba-reflektorok: 3 meghatározó tényező a telepítéshez

Süllyesztett mennyezeti reflektorfény a sima mennyezetű fürdőszobában

Általában a fürdőszobában lévő spotlámpák elhelyezésének szabályai a fikció, mivel egyszerűen nincsenek szabályok - minden a képzelettől függ. De mégis, amikor összegyűjtik őket, figyelmet kell fordítani a hatalomra és a rendeltetésükre.

Vagyis a fő tényező az, hogy ez a fő világítás vagy segédeszköz. De az alábbiakban minden szükséges kérdést megvitatunk, valamint megnézzük a videót ebben a cikkben.

Mit kell tudni és képesnek kell lennie

A fényszórókat nagyon széles körben használják, és ez nem korlátozódik a mindennapi életre, és mivel szinte bármilyen sorrendben és kényelmesen elhelyezhető, irodákban, üzletekben, gyermekek, oktatási és egészségügyi intézményekben, világítástechnikai műhelyekben, nyitott és zárt pavilonok. Ezenkívül a telepítés fülkébe, boltívekbe, falakba, padlókba, szekrényekbe stb. Történik.

Az 1-es faktor - a telepítési módok közötti különbség

Opcionális opciók

Fényszóró eszközök:

 • a felsőmodelleket folyamatos mennyezetre szerelik fel, például gipszbetonpadlókon;
 • vagyis ezek azok a helyek, ahol technikai okokból nincs lehetőség arra, hogy a beágyazott modellek felszereléséhez fülket vagy mélyedéseket készítsenek;
 • a helyüket egy, a betonpadlón rögzített szerelőplatform jelenléte határozza meg, és ehhez hozzá van rendelve egy diffúziós ház.

Beágyazott modellek

Süllyesztett világítás:

 • a beágyazott vagy horgas modellek a legszélesebb körű alkalmazásokkal rendelkeznek, ezért a kereslet is nagyon nagy;
 • az ilyen népszerűség azzal magyarázható, hogy bármilyen típusú felületre felszerelhetők, amely alatt szabad tér van;
 • mint például felfüggesztett és nyújtózott mennyezetek, különböző kialakítású gipszkarton szerkezetek, felszállók, szekrények, falak és hasonlók;
 • Az ilyen eszközök szilárd fém ház, a rögzítőelemekkel a lámpa számára.

Felfüggesztés típusú világító spotlámpa

Felfüggesztett spotlámpák:

 • a felsõ és a beágyazott eszközökkel ellentétben a felfüggesztett pontmodelleknek nincs merev csatolása a felszínhez;
 • azaz a készülékház egy bizonyos távolságra van a mennyezettől, ezért a fényszórók elhelyezése a fürdőszobában nem csak a lámpák közötti résen, hanem magasságukon is szabályozható;
 • a felfüggesztéshez egy elektromos, dekoratívan tervezett elektromos kábelt használnak, de ilyen modelleket csak magas mennyezetek jelenlétében lehet használni.

Forgó (bal) és nem forgatható (jobb) spotlámpa

A tervezési jellemzők révén a spotlámpák két fő típusra oszthatók: forgatható és nem forgatható modellek:

 • ebben az esetben lehetetlen megmondani, melyik eszköz jobb, az építés típusától függően, mivel ez függ a céltól;
 • A forgó modelleket a legjobb szekrénybe vagy tükör közelében lehet elhelyezni, ahol irányított világításra van szükség, míg a nem forgó modellek alkalmasabbak a csoportos fényszórásra.

2. faktor - a világítás forrása

A kérdés, hogy hány fénnyel van szüksége a fürdőszobában, attól függ, hogy milyen erővel rendelkezik, ami a csomagon feltüntetett. De figyelembe kell venni, hogy milyen típusú világító elem vagy lámpa van ebben a készülékben, és ezek lehetnek:

 • tükör
 • halogénatom;
 • energiatakarékosság;
 • LED.

Tükör izzó

Jelenleg az izzólámpák kevésbé használatosak spotlámpákhoz, és ennek okai is vannak. Először is, egy ilyen fényforrás sok energiát fogyaszt, ezért a csoportösszetétel többletköltséget igényel, ami nem elég elfogadható a modern technológiákkal szemben.

Ráadásul ezek a modellek rendkívül alacsony hatékonysággal rendelkeznek és nagyon forróak, ezért az utasítás nem ajánlja a műanyag panelek használatát.

A halogén lámpán

Energiamegtakarítás szempontjából a halogén lámpákat - függetlenül az alaptól - nem lehet nyereségesnek tekinteni, mivel az energiafogyasztás növekedése a pénzügyi költségek növekedését vonja maga után. Azonban gyakran használnak "halogéneket", mivel ezek a spotlámpák egy eléggé erőteljes, csillogó fényáramot bocsátanak ki, amelyet egy üvegkoponya bocsát ki.

Következésképpen nem csak másodlagos, hanem elsődleges megvilágításként is használható, ami növeli a tervezési lehetőségeket.

Az első kettőhöz képest az energiatakarékos lámpa a legelmaradottabb, és egyidejűleg meglehetősen nagy hatással van a homályos fényre. De nincs hibája.

Az ilyen elektromos készülékeknek speciális ártalmatlanításra van szükségük, ráadásul annak fénye nem segíti teljes mértékben a látást. Az ilyen forrású spotlámpák azonban nagyon népszerűek.

A legjobb az összes műszaki paraméterben LED lámpának nevezhető, és ez nem hiába. A G-70 bázisú G-70 bázisú modern világítóberendezéseket jelenleg bármilyen teljesítményű lámpákra használják, mivel ezek az eszközök egyenletes, hideg fényt bocsátanak ki, és egyáltalán nem melegítenek.

A fő és valószínűleg az egyetlen hátránya a LED-ek meglehetősen magas ára, de ha figyelembe vesszük majdnem végtelen működési erőforrásaikat, akkor a pénzügyi költségei teljes mértékben indokoltak.

3. faktor - kapcsolat

12V-os spotlámpák kapcsolási rajza transzformátoron keresztül

Amint az ábrán látható, a lámpák párhuzamosan vannak csatlakoztatva egy transzformátoron keresztül, de itt 12 voltos eszközökről van szó. Számuk teljesen a transzformátor teljesítményétől függ.

Tehát mielőtt megvásárolnád, pontosan meg kell tudnod a világítóeszközök teljesítményét és számát, és a számításokat a lehető legjobban el lehet végezni. Ha például izzólámpákat használnak, párhuzamosan kapcsolódnak, és az összeg csak az igényektől függ.

Az eszköz felszerelése a mennyezetbe

A legnehezebb telepíteni egy süllyesztett lámpatestet, és még akkor is, mert csak annyit kell csinálni, hogy az antennák alatt ügyes lyukat készítsen. Maga a lyuk lehet a kívánt méretű vagy késsel ellátott koronavágó.

következtetés

A reflektorok saját kézzel történő felszerelése meglehetősen egyszerű és gyors - a legfontosabb az, hogy megfelelően csatlakoztatjuk őket, különösen ha transzformátoron keresztül történik. Nos, ha kérdései vannak, várja meg őket a megjegyzésekben.

Milyen világítás a legjobb a fürdőszobában?

Fényforrások megválasztása a fürdőszobában

Ma a villanyszerelő szeretné megmondani az olvasóknak, hogyan kell megválasztani a fürdőszobába tartozó lámpákat.

A probléma sürgőssége annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdő világításának bizonyos követelményei vannak a biztonságra, fényességre és formatervezésre vonatkozóan.

Ezután részletesen megvizsgáljuk az összes fontos árnyalatot, és ajánlásokat fogalmazunk meg arról, hogy a lámpák jobban megfelelnek ezeknek a használati feltételeknek.

Alapvető követelmények

A biztonságot illetően

Mivel a fürdőszoba nedvességtartalma magas, minden elektromos alkatrésznek, beleértve a világítást is, biztonságosan használható. Ennek alapján a lámpáknak feltétlenül zárt típusú lezárt zárt térben kell lenniük, ami megakadályozza a nedvesség érintkezésbe lépését (ez a képen látható példa).

Ezenkívül a GOST szerint legalább fél méterrel a biztonságos távolságot kell elhelyezni a vízzel. Jobb, persze, hogy a lehető legnagyobb távolságot távolítsák el egymástól, annak érdekében, hogy biztosan megvédjék magukat.

Részletesebben a nedvességgel kapcsolatos biztonsággal kapcsolatos pillanatokról tovább fogunk beszélni, amikor figyelembe veszik az IP-index szerinti termékek osztályozását.

Relatív fényerő

Egy másik fontos követelmény, hogy a helyiség megvilágításának kényelmesnek kell lennie ahhoz, hogy benne legyen. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fürdőszobában a lányok rendszerint maszkokat készítenek, és a férfiak borotválnak, kivéve a fürdés folyamatát. Győződjön meg róla, hogy a fényforrásoknak nagy fényerőnek kell lenniük, ami a termék erejétől függ.

Javasolt lámpateljesítmény (W / m2):

 • izzólámpa (20-30);
 • halogén lámpa (23-28);
 • LED lámpa (6-9).

Vegye figyelembe, hogy az értékek kis tartományban vannak. Az első érték ajánlott, hogy kiválassza, ha a falak díszítése világos. Sötét fürdőszobához a maximális ajánlott lámpa teljesítményt kell használni.

A tervezést illetően

Nos, az utolsó tervezési követelmény. A szoba belsejébe nem volt olcsó a műanyag árnyalat, ezért a megfelelő terméktervezést kell választani.

Napjainkban számos gyönyörű lámpa van a különböző anyagok gyártásában, alakjában, színében és telepítési módjában. Előnyben kell részesítenünk azokat, akik a belsővel összhangban lesznek, és ezzel egyidejűleg nem sértik a biztonsági ajánlásokat.

Gyönyörűen kiegészítik a belső térséget antik lámpák (retro), és a modern minimalista nikkelezett lámpák.

Azt is meg kell jegyezni, hogy jobb, ha előnyben részesítjük a műanyag és üvegtermékeket. A magas páratartalmú fém (pl. Bronz alatt) elkezd elszenvedni a korróziót, ami negatívan jelenik meg az élettartamuk és a megjelenésük szempontjából.

IP fokozatot

Különös figyelmet kell fordítani az IP fokára, amely felelős a termékek nedvességtől és portól való védelméért (esetünkben az első elem érdekes).

Felhívjuk figyelmét a védelem dekódolási fokára IP:

A fürdőszobai lámpatesteknek legfeljebb 44 fokosnak kell lenniük (a 2. és a 3. zónában, amelyek a képen láthatóak), de jobb, ha IP55 fokozatú termékeket választanak. A mennyezeti világításnak IP65 indexnek kell lennie (magas fröccsenés elleni védelem).

faj

A kérdés megválaszolásához: "Melyik lámpát jobb választani és vásárolni a fürdőszobában?", Először meg kell értened a típusát. A mai napig használt mennyezeti, fal- és padlóelemeket, mindegyiküket figyelembe veszi.

mennyezet

A mennyezetvilágító lámpák felelősek a fővilágításért. A leggyakrabban használt mennyezeti vízhatlan mennyezeti és folt termékek. Az első előnye az alacsony ár és a kellően magas fényerő. Ezenkívül a mennyezeti lámpák praktikusak, ezért a lámpát a falra cserélni nem nehéz.

A spotlámpák felszerelése modern, és ami a legfontosabb - egy biztonságos lehetőség. A LED-ek nagyon keveset fogyasztanak, és gyakorlatilag nem jelennek meg a mennyezeten.

Gyakran használják zónás világításhoz a fürdőszobában. Például egy LED lámpa van a fürdõ felett, a második a tükör felett. A vezérlés kétgombos kapcsolóval történik.

Ebben az esetben csak a szükséges helyet foglalhatja be, ha annak mérete nagy.

Felhívjuk figyelmüket is arra a tényre, hogy a modern bútorok és fürdőszobai kiegészítők nagy része - a gyártó már megvilágított fényforrásokat is - megfelelő helyeken (pl. A tükör fölé helyezett polcokon) helyezett.

Falra szerelhető

A maximális fényviszonyok eléréséhez fali vízálló lámpákat használhat. Leggyakrabban fali lámpákat és mennyezeti lámpákat telepítenek, bár egyes esetekben még egy gyertyatartót is használnak (ha a belső tér megfelelő).

A falra szerelhető termékek előnye az, hogy a csatlakoztatás sokkal könnyebbé válik (a kábelek néhány eszköze egyszerűen dugja be az aljzatba). Azt is meg kell jegyezni, hogy ez a fajta szerelvény sokkal könnyebb fenntartani, mert

a beépítési magasság legfeljebb 1,5 méter.

A fali lámpák fő célja a helyiségtervezés, valamint a tükörvilágítás. Ezért nincs értelme telepíteni őket egy kis helyiségbe. Ajánlott olyan termékek kiválasztása, amelyek legalább 6 m2-es fürdőszobával rendelkeznek.

emelet

Ez a fajta világítás is jelen lehet, de nagyon ritkán használják. Ez annak köszönhető, hogy a termékek egy bizonyos térfogatot foglalnak el a helyiségben, ami általában már egy kicsit. A legnépszerűbb képviselők padlófényű lámpák, de amennyire lehetséges, a vízből kell elhelyezni.

Melyik a jobb?

Ha nem tudja, hogyan kell megválasztani a megfelelő lámpákat a fürdőszobában, akkor személyes ajánlásokat fogunk nyújtani Önnek:

 1. A védettség fokának IP55-nek kell lennie.
 2. Mennyezeti világítás használata spotlámpák (energiatakarékosság, vonzó megjelenés, hosszú élettartam).
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem működik a ponttermékek használata, akkor a mennyezeti lámpák előnyben részesítik az irányított fényt. Lehetővé teszik egy bizonyos tárgy megvilágítását, például a tükör közelében lévő területet.
 4. Ha lehetséges, vásároljon 12 V-os lámpákat, mint ők biztonságban vannak az emberek számára. Az egyetlen hátrány ebben az esetben a lerakó transzformátor kötelező megvásárlása. Választhat akkumulátort akkumulátorkás lámpatesteket is, amelyek, mint a 12 voltos változat, nem jelentenek veszélyt a jelenlegi szivárgás esetén.
 5. Kedvelt árut a népszerű vállalatoktól. Az olcsó kínai termékek gyorsabban meghibásodnak, és alacsony szintű biztonságuk is van (gyenge szűkület, rossz minőségű kábelezés stb.)

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában + videó és fotó

a reflektorok a fürdőszobában

A szoba sarkának megvilágítása a lámpák megfelelő helyétől függ. Kicsi (például a "Hruscsov") fürdőszobában elegendő egy mennyezet vagy egy hely a mennyezeten. Ha tükör van a mosogató felett, akkor különféle higiéniai igényekhez (borotválkozás, árnyék, por) alkalmazva két falra szerelhető lámpatest található a fürdőszobában.

Az ideális világítást három szinten kell elhelyezni:

 1. Superior. Számos típus létezik.
 • egy felső határ;
 • több spotlámpa;
 • LED vagy szalag.

Kombinálhatja őket tetszés szerint.

 1. Working. Tükör fényforrások. Ha megvilágítót vásárol egy rugalmas lábon (hullámosság), akkor a fényáramlás az arc és a hely bármelyik részére irányítható.
 2. Alacsonyabb. Az ilyen világítás a fürdőszobában történik, ha bármilyen lépcső, rés, polc, talapzat található a szobában. Egy vagy több rejtett megvilágítási forrást helyeznek be.

Nagyon nagy méretű szobákban kiegészítő fallámpák vannak felszerelve, például egy- vagy kétoldalú lámpák.

Világítás tervezése

A fürdőszobában lévő fénynek egyenletesnek kell lennie, és nem szabad a szemébe csapódnia. Jobb, ha a mennyezetet vagy a lámpát tejfehér és tejüveggel használják. Teljesen diffundálják a fényt. A színes üveg modellek abszorbeálják az áramlás részét, és kevesebb fény jelenik meg a helyiségben.

A világítási termékek telepített modelljeinek mérete meghatározza a mennyezet távolságát. Ha 2,5 m vagy annál kisebb, akkor amikor egy csillár felfüggesztésre kerül, akkor magas emberek sztrájkolnak ellene. A legjobb megoldás az lenne, ha speciális mennyezeti lámpákat helyeztek el az alacsony fürdőszobában.

A szoba stílusát a fényforrásokban kell látni. A fal stílusban egy klasszikus illeszkedik falikarok és csillárok formájában gyertyák vagy virágok. És a legmodernebb designhoz - egy dot eszköz krómozott fémből, fémes (pl. Aranyból) műanyagból vagy LED csíkból.

A névleges teljesítmény és a védelmi tulajdonságok kiszámítása

A látás erősen elfáradt, az idegrendszerre ható tárgyak megvilágítása. A világítótesteket megvásárló emberek "taszítják" a hatalomból (watt), bár a megvilágítás nem függ ettől. Ugyanolyan erősségű, például egy fluoreszcens eszköz és a LED-lámpák különböző fényáramokat bocsátanak ki. Az alábbiakban egy összehasonlító táblázat igazolja ezt:

A normák szerint 200 m2-re van szükség 1 m2-es fürdőszobához vagy fürdőszobához.

Vásárláskor figyelembe kell vennie a színvisszaadást. A fényes, élénk színek túlsúlyával olyan eszközöket kell venni, amelyeknek minimális lumenje van, a sötétek pedig - maximálisan. Néhány lámpa színátviteli adatai:

Sok terméken (lámpákon) látható az IP betűk és néhány szám (általában kettő). A védelmi tulajdonságok táblája így néz ki:

A fényforrás védelmi (második) számának meghatározása a helyiségben lévő helyzettől indul. A helyiséget a páratartalom négy részre osztja:

 1. A fürdő, zuhanyzó és mosdó található. Itt 12-20 W-os IP 4, 5, 6, 7 jelű berendezést szerelnek fel.
 2. A mennyezet felett a fürdőszobában, ahol a csillogások, patakok és vízsugarak juthatnak a lámpához. Teljesítmény 12-24 W és IP 2-8.
 3. 0,5 m-re a mosdótól vagy a fürdőtől. Modell IP 2, 3, 4 esetén.
 4. 3 m-re a nedves helyektől. A kondenzáció következtében a gőzzel ellátott modell IP 1 vagy magasabb.

Rögzítés különböző típusú mennyezetekre

a megfelelő világításról a fürdőszobában

A fejlámpa szerelése mindig nehézséget okoz, ezért figyelembe veszik a fő felszerelési lehetőségeket. Telepítse őket a fürdőszobába mindössze négy módon:

 1. Beágyazás - felfüggesztett vagy felfüggesztett álmennyezetbe való beépítés különleges rugós fülek segítségével, amelyekkel minden fényforrás rendelkezésre áll. A fő és a beépített átfedés közötti távolságnak legalább 7-12 cm-nek kell lennie a különböző típusú lámpák (halogén, rendes lámpa) esetében. Felfüggesztés. A modellek (egyszemélyes és többfényű csillárok) a fő mennyezet horogján, gyűrűjén vagy más rögzítőelemén lógnak.
 2. Fedéllemez. A mennyezet vagy a fal árnyalatai több lyukkal ellátott műanyag vagy fém fenékkel vannak felszerelve.
 3. Matrica. LED szalag lámpa a fürdőszoba, akkor egyszerűen ragaszkodni minden felületen.

Javasoljuk, hogy egy lámpát helyezzen el egy golyó, félgömb vagy lemez formájában:

 • vegye le a fedelet;
 • rögzítse az alját vasalattal, dübelekkel, csavarokkal vagy körmökkel, a mennyezet teljesítményétől függően;
 • helyezze be a tisztított elektromos vezetékeket az érintkezőkbe, és csavarokkal rögzítse őket;
 • Szerelje be a lámpát és a fedelet.

Az ilyen típusú fali lámpák ugyanilyen módon erősödnek. Az ilyen forrásokra vonatkozó lehetőségek:

Rendes csillárok lógnak a horogon.

Pontos fény ajánlott. A helyiség kábelezése mindig a keret telepítése után történik, de a gipszkarton behelyezése előtt. A pontszemek vagy a felső lámpák vezetékeinek végei 20 cm-rel lehessenek a keret szintje alá, a lyukaknál a lyukakhoz ezeket a fényforrásokat kell kiválasztani.

Tipp: Mielőtt elkezdené a munkát, dolgozzon ki egy tervet úgy, hogy a lyukak ne essenek bele a profilokba.

A felső álmennyezet erősíti a fenti eljárást, és a LED szalag egyszerűen ragasztva van.

Minden pontlámpa az alábbiak szerint erősödik meg:

 • csatlakoztassa a vezetékeket;
 • szorítsa a füleket;
 • helyezze be őket a lyukba és engedje el.

Amint látja, semmi bonyolult!

Nem lehet nagy világítótestet elhelyezni rajta (mennyezeti lámpák, csillárok, halogén). A szereléshez ajánlatos rögzíteni a speciális állványokat a fő mennyezetre, amelyre a megvilágítót telepítik. A legjobb, ha felhívja a tervet a világítás és mérje meg azt, és vágja lyukakat közvetlenül a feszített felületre. Itt vannak a kötőelemek összes összetevője:

Tipp: A feszített szalag felszakadásának és túlmelegedésének elkerülése végett vigye fel a zsákot és a gyűrűket.

Az egyes lámpák teljesítménye a feszültség változatban - legfeljebb 35-40 watt. Jobb, ha energiamegtakarítóakat helyezsz.

Ideális - ragasszon a LED szalag feszített felületére. Számukból bonyolult mintákat hozhat létre (szív, pók, polip stb.).

Ha többszinű diódával szalagokat használsz - a hatás felejthetetlen lesz.

Melyik lámpa leginkább a fürdőszobában van, előnyeik és hátrányaik

A fürdőszobában való világítás nem kevésbé fontos, mint a többieknél, mert itt van más természetű személyes eljárások is, beleértve azokat is, amelyek világosak, de nem a fény szemébe esnek.

A mindennapi élet sok mindennapi szükségleteinek kielégítése érdekében a fürdőszobai lámpákat úgy kell elhelyezni, hogy a megvilágítás optimális legyen. Bizonyos esetekben a fürdőszobában lévő világítást diffúzni kell, néha irányítva.

Most a lámpák különböző méretben készültek, minden lehetséges formában, és olyan nehéz lámpákat találni egy adott helyiségben.

Kombinált különböző típusú fürdőszoba világítás

Fényszórók

Csillár a fürdőszobában a mennyezet közepén és a falakon a falakon

Fürdőszobai világítás mennyezeti csillár

Fürdőszobai világítás fali lámpák

A fürdőszobai lámpatestek több fő kategóriába sorolhatók. Opciók az elhelyezésük jellegétől függően:

Miután több lámpatestet készített a mennyezet különböző oldalain, és két vagy három kapcsolót egyidejűleg hozva létre, szabadon szabályozhatja a fürdőszoba különböző zónáinak megvilágítását. A mennyezeti lámpák általában a fővilágítás funkcióját a belső térben, az ún. Árvízzel látják el, mivel az alap hangot és hangulatot adnak a szobának.

Korábban egy fürdőszobába helyezett egy négyzet vagy kerek lámpa, és az elmúlt években a szaggatott mennyezeti világítás egyre népszerűbb lett. A fejedelem felemelése, a fürdőszobában vagy a WC-ben való tartózkodása során sok izzó található, véletlenszerűen szétszórva, vagy egy bizonyos minta alapján elrendezve.

A mennyezeti lámpák széles választéka lehetővé teszi, hogy a fürdőszobai világítás tökéletesen illeszkedjen a tulajdonosok minden preferenciájához.

Népszerű spotlámpák

Mennyezeti lámpa vízálló kivitelben

Négyzetes mennyezeti fény

A lámpa a mennyezeten négy árnyalattal

A fürdőszoba fali lámpái mindig népszerűek voltak, praktikusak. Minden méretű helyiségbe illeszkednek. Ezen túlmenően a falakon található fényforrások könnyebben hozzáférhetőek a javításhoz és szétszereléshez, ha valamit cserélni vagy új izzóra csavarni.

A fali lámpákon könnyebb megváltoztatni a lámpát

Fallámpa az ajtó felett

Függőleges lámpa matt födémmel

Lámpa állítható lombkorona

A kültéri fényforrások két alfajra vannak felosztva: a padlóba szerelve és a lábakra szerelt speciális lámpákra (nagy terekre).

Egyébként a szoba rejtett sarkában lévő fénypontok előnyösen a szoba sarkában néznek ki.

Ha a design bonyolult, lépcsők használata révén a lámpák beépítése a felemelőkbe fantasztikus légkört biztosít a helyiségben. A világítás megvilágítása a padlón meglepetést jelent a vendégeknek.

A padlóra szerelhető lámpatestek egyedi légkört teremtenek

A beépített lámpa nem fél a vízsugaraktól

Ha több megvilágítási típust kombinál, például a LED-fal és a mennyezet, akkor kombinált lesz.

Gyakran a tervező különleges egyedi díszítőelemekkel jön létre, amelyek mögött a fürdőszobába tartozó lámpák találhatók. Az ilyen exkluzív elemek változatossága végtelen. Külön említésre méltó egy olyan termék, mint a LED szalag.

Ez közvetlenül a fentiekben felsorolt ​​kategóriákba tartozhat, mivel a terméket a hely bármely részébe csatolja.

Kombinált fürdőszoba világítás

mennyezet

Leggyakrabban a fürdőszobában felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezetek használhatók beépített vízálló lámpákkal, egyenletes megvilágítást biztosítva. Az ilyen készülékek gyakran rendelkeznek mobil külső komponenssel, amely lehetővé teszi a fényáram beállítását, irányítja a szükséges területeket.

A bennük levő izzó lehet kívülről vagy belülről rejtőzik. Ez utóbbi lehetőség a felfüggesztett mennyezeteknél előnyösebb, mivel a ruha nem sárgul el a fűtőelemről. De a lámpa külső elrendezésével a fényszóró szöge nagyobb.

Bár a szokásos mennyezeti lámpa (négyzet, kerek, ovális) a hagyományos izzókkal ellátott fürdőszobában a mindennapi használatban is.

Négyszögletes világítás a fürdőszobában

Falra szerelhető

A modern falra szerelt modellek eredetiek a belső térben és ugyanakkor funkcionálisak. Az adott típus kiválasztása a fürdő stílusától függ. Háromféle fotel áll rendelkezésre:

 1. Fal, az alapfelület közelében helyezkedik el;
 2. A falra szerelt konzolon található üreg;
 3. Spot, fénysugár létrehozása a helyén, ahol irányít. Bár, mint a díszperselyek, egy tartóra van szerelve, de ez egy állítható lámpatest.

Fali lámpák kerozin lámpák formájában

A fürdőszobában lévő világítás kiegészül egy lámpabillel felszerelt lámpával, lámpákkal, amelyek mindenféle lehetnek. A szoba hangulatos légkört teremt. A fürdőszoba árnyalatai üvegből (színes, matt), kristályból, műanyagból készülnek.

A padló lámpa csak egy nagy fürdőszobához használható. A padlóburkolatokban lévő lámpák vízszintes vízállóságúak, nagy szilárdságúak.

Legjobb a reflektorfény-típusú eszközök használata a sugárnak egy adott térbeli szektorra irányításához.

A csempe szintjén épített padlófények

A tükör számára

Különösen óvatosan kell megközelíteni az ilyen eszközök kiválasztását, miután a tükröződés bármilyen torzulása pontatlanul tesz sminket vagy vágást borotválkozáskor.

A keskeny vagy négyzet alakú tükrök megvilágítják a falra szerelt falikarokat vagy a halogén lámpákkal ellátott eszközöket, szélesebb világítással.

A LED-szalag nagyméretű fényvisszaverő felületekre alkalmas, a kerület mentén történik.

A tükör. világít a kerület körül

Rack mennyezeti világítás

A csillogó mennyezetű fürdőszobában lévő világítás speciális izzók beszerelésével készült. A szerkezeti elemek elővágott lyukakba vannak behelyezve. A rack mennyezet lámpatestjei így vannak felszerelve:

 1. A ceruza körvonalazza a sínen lévő területet, amelyet le kell vágni;
 2. Fúrjon több lyukat a húzott vonal mentén;
 3. Az építő ollókat az egyik lyukba helyezzük;
 4. Óvatosan vágja körbe, szigorúan a kontúr mentén;
 5. Az élek tisztítják, csiszolópapírral csiszolják.

Az ilyen rack-mennyezeti lámpák egyenletesen vagy összetettebb mintázat szerint vannak elrendezve, ezt a tervezési jellemzők határozzák meg. A süllyesztett világítóberendezések speciális testfelületekkel készülnek, amelyek segítenek elrejteni vagy eltakarni a lyuk széleit.

Süllyesztett lámpatest

A rack mennyezeten lévő fürdőszobában lévő megvilágítást 12 wattos izzók gyártják. Ez az ilyen esetekben a legoptimálisabb lámpatest.

Az ember biztonságának elkerülése érdekében el kell kerülni a transzformátorok hiányát az elektromos hálózat feszültségének megváltoztatásához és szabályozásához.

A fürdőszobában ilyen készülékekkel történő megvilágítás azt jelenti, hogy a telepítés kötelező, és jobb, ha a legveszélyesebb fürdőzónából kerül.

LED világítás

A LED szalag a piacon egy meglehetősen új, nem irányított fényforrás, amely rugalmas rögzítőszalag, amelyhez a LED-es izzólámpák és ellenállások szükségesek az áram korlátozásához.

A tervezés kezdetén általában egy félvezető kristályt telepítenek, amely összeköti a lámpa és a műanyag lencsék optikai rendszerét. A gyártók általában szilikonnal töltik ki a helyet. A szalag réz vagy alumínium alapanyag.

A fém alapanyag ellenére úgy készül, hogy a lámpák ne túlmelegedjenek.

LED könnyű tekercs az orsóon

A boltokban ilyen szalag van a polcokon, osztva tekercsek, általában szélessége 8-20, és vastagsága - legfeljebb 3 mm. Egy tekercsben öt méteres darabokra van feltekercselve, nem több, különböző színek közül választhat.

Előnyök - A LED szalag rugalmas és elhelyezhető úgy, hogy megismételje a falak vagy mennyezet görbéit.

Ezenkívül a fény a helyiség különböző részeiben szétszóródottvá válik, ami fontos javulás. Ha a LED-szalagot oldalra helyezi, akkor egy háttérvilágosodott fürdőt kap.

Az ilyen szalag a fürdőszoba belsejében mindig előnyösnek tűnik, de egy kicsit. Általában a garancia körülbelül két év.

LED háttérvilágítású kád

A LED-ek messze a leginkább környezetbarátak, hiszen nincs olyan anyag, amely káros az emberre, mint például a higany, például a fénycsövek, és élettartama harminc-ötvenezer óra.

Mit kell figyelembe venni a választáskor?

Azok a pillanatok, amelyeket ellenőrizni kell, amikor a fürdőszobába vagy más világítóeszközhöz tartozó fürdőszobák választékát választja:

 • találkozót;
 • Biztonság (vízzárás);
 • Design, alak, méret.

A víztisztítás helyiségének megvilágítása több funkciót is végez: munka, dekoráció, általános megvilágítás vagy irányított szerep. Érdemes többet megtudni mindegyikről.

A munka világítása általában világos, mivel jól láthatónak kell lennie ahhoz, hogy bizonyos rendszeres tevékenységeket végezzen, általában tükör közelében.

A díszítő funkciót a falra fektetik, melyeket a szépség kedvéért, a különleges kíséret létrehozásához szükségesek. Általában nem biztosítanak magas szintű fényerőt.

A matt színű árnyalat a belső tér stílusát tartja fenn

Az általános világítás minden fürdőszobában megtalálható, például szabályos izzó lehet a szoba közepén. Bár ugyanaz a hatás érhető el több elektromos készülék használatával.

Az irányított világítás azonban nem terjeszkedik a helyiség különböző területeire, hanem egy olyan helyre koncentrál, amely további megvilágítást igényel.

Az egyik ilyen terület tükör, nagyon jól kell nézni, mert a közelben lévő férfiak borotválkoznak, a nők sminket tesznek.

Háttérvilágítású tükör ajtózára

Hány és milyen izzókra van szüksége

A következő fontos pont - a megvilágítás mértékének megválasztása, az arány 200 lux. Ebből következik: egy sötét színű fürdőszobában vagy WC-ben több fény kell. Jobb energiatakarékos izzók használata. Az alábbi táblázat bemutatja a fürdő megvilágításának szükséges szintjét.

Fényforrás a különböző típusú lámpák teljesítményétől függően

Nedvesség és porállóság, védelmi indexek

A lámpák megvásárlásakor, a fürdőszobai lámpáknál figyeljen a nedvességtől és a portól való védettség mértékétől.

Annak érdekében, hogy megértsük az eszköz védettségét, gondosan ellenőrizzük a csomagolást és a lámpatestet, speciális IP-kóddal kell rendelkeznie (az "Protection index" -től (az index vagy a védelmi fokozat) angolul), ami azt jelenti, hogy a mutatószámok a táblázatban vannak leírva.

A fürdőszoba nedvességtartalmának zónái

Ilyen megjelölés hiányában vegye fel a kapcsolatot az eladóval, akkor megfelelő árnyalatokkal köteles dokumentálni az árut. Javasoljuk, hogy csak a vízálló lámpákat vegye figyelembe a fürdőszobában legalább 4-5 védelmi osztályból, amelyek védve lehetnek az egész sugárzókkal szemben.

Top 100 design ötlet: Fotó világítás

Annak ellenére, hogy a standard lakásokban viszonylag kis méretű fürdőszobák vannak, a világítást ennek a szobának nagyon felelősségteljesen kell megtervezni.

Még a javítási munka szakaszában is érdemes alaposan átgondolni az összes világítóberendezés helyét. És mielőtt befejezné a falakat és a mennyezetet, először villamos kábelt kell vezetnie.

Hogyan kell megfelelően megvilágítani a világítást és milyen szempontokat befolyásolják a világítótestek megválasztását? Beszéljünk erről részletesebben.

A megfelelő világítás fontos tényező a fürdőszobai belső kialakításában.

Gyönyörű lámpák és lámpák, amelyek ideálisan illenek a fürdő belsejébe - talán az elrendezés utolsó szakaszában. Először is ügyelnie kell a funkcionalitásra, nevezetesen a világítási eszközök elhelyezkedésére, teljesítményére és egyéb árnyalataira.

Milyen problémák adódhatnak a rossz világítási rendszerrel kapcsolatban?

1. A tükrök közelében lévő erős fény hiánya miatt kényelmetlen a kozmetikai és higiéniai eljárások elvégzésére.

2. Olyan körülmények között, amikor a fürdőszobában nincs képes beállítani a fény intenzitását, nehéz lesz teljesen kikapcsolódni, élvezni a relaxációs légkört és érezni a gyógykezelések hatását.

3. A sikertelen lefedettség kórházi osztályhoz való társulást, és még rosszabbat is jelenthet - egy nyilvános fürdőszobát.

Fürdőszoba - ez a szoba, amely lényegesen különbözik a többiektől. A bútorok helyett vízvezeték van, és a befejező anyagok általában vízállóak.

Alapvetően fényes, sima felületek (csempe, üveg, fém).

Minden dekorációhoz és kiegészítő tartozékokhoz nehéz megtalálni a helyet, és az illetékes világításnak köszönhetően a fürdőszobában nagyon hangulatos és légköri lehet.

Típusú világítás a fürdőszobában

Rendszerint a fő fény a lámpák helyét foglalja magába. Ha a klasszikusokra támaszkodsz, de a fürdőszoba meglehetősen kompakt, egy keskeny csavarkulccsal vagy közelebb az ajtóhoz.

Ha a fürdőszobában függöny van, a fürdő nem elég megvilágítható. Ebben az esetben célszerű két fényforrást felakasztani, amelyek közül az egyik közvetlenül a fürdőszobában helyezkedik el.

A legfontosabb az a pontfény, amely a modern felfüggesztett mennyezetek hátterében jól néz ki. A fényszórók egyenletesen megvilágítják a fürdő egész területét.

Nincs fürdőszoba, ahol nem lenne tükör a mosogató felett. Ez a zóna a legmagasabb minőségű világítást igényli. Vigyázzon, hogy a fény két oldalról jön. Ehhez egy pár lámpa szükséges, amely szimmetrikusan a szemvonal felett helyezkedik el.

Tipp: Vegye figyelembe a lámpákat a rugalmas tartókon, amelyek lehetővé teszik a fény irányát.

Az alacsonyabb megvilágítási szintet különleges hangulathoz és pihenéshez használják. A beépített LED-szalagok és lámpák a fürdőszobában, a fülkékben és egyéb belső részletekben vizuálisan bővülnek a tér és fokozzák a romantikus hangulat hatását.

Az optimális megoldás az, ha egy választást választasz mindhárom világítással, amelyek ideális esetben nemcsak egymással, hanem a fürdőszoba általános kialakításával is harmonizálnak.

Biztonságos világítás a fürdőszobában - először is!

Mielőtt megvásárolná egy adott világítóberendezést, ismernie kell az IP jelölését. Részletesen vegye figyelembe az egyes számjegyek értékét:

 • az első szám jelzi a por elleni védelem szintjét (a maximális érték 6, teljes védelem);
 • a második számjegy a nedvesség elleni védelem indikátora (a maximális érték 8, ami lehetővé teszi, hogy a készülék hosszú ideig merüljön vízbe);
 • a harmadik számjegy az ütésállóság jelzője (a maximális érték 10, az abszolút vandál elleni védelem).

A megfelelő felszerelés kiválasztása

A fürdőszobában különféle jelölések szükségesek, mivel néhányat a víztérhez közelebb helyeznek el, mások pedig távolabb. Hagyományosan a fürdőszobát 4 zónára lehet osztani.

Az 1. zóna legfeljebb 3 m távolságra helyezkedik el a mosdótól és a fürdőtől, ahol a fényforrást csak gőz vagy kondenzátum befolyásolja. Ezen a területen az IP 011 jelzéssel ellátott lámpákra van szükség.

2. zóna - fél méterről 3 méterre a fürdő / mosdó szélétől. Ideálisak az IP 242 vagy annál nagyobb termékek.

3. zóna - falak és mennyezet a fürdő felett. Az a terület, ahol a vízfolyások és a fröccsenő víz leesik. Ide tartoznak az IP 452 vagy annál nagyobb jelzésekkel rendelkező készülékek, a teljesítmény nem haladhatja meg a 24 wattot.

4. zóna - a fürdőkád, a mosdó és a zuhanytálca közelében lévő falak. Ebben az esetben a 12 W-os lámpatest biztonságos verziója IP 674-gyel biztonságos.

A lámpatestek mérete a fürdő területétől függ. Gyakran ebben a teremben kompaktabb modelleket vesznek fel, amelyek a falra vagy a mennyezetre vannak szerelve. De a munkaterületek esztétikai megjelenéséért a megfelelő stílusú fali lámpákat választják, a tágas fürdőszobákat gyönyörű csillár díszíti.

Fény a fürdőszobában: eredeti ötletek

Tény, hogy még a legegyszerűbb fürdőszobai belső tér is sikerrel legyőzhető különböző világítási technikák segítségével. Például egy különleges hangulatot a szobában lehet létrehozni LED-lámpák és többszínű szalag. Egyes utóbbi modellek automatikusan megváltoztatják az izzó árnyékát - idővel vagy manuális váltáskor.

A fürdőszoba kialakítása nem csak stílusos, hanem nagyon praktikus is, kiegészíti az üvegpolcokat és a szekrények és fülkék belső terét kis, tiszta lámpákkal.

A LED csík díszíthetõ figurális elemeket - a fürdõ vagy mosogató oldalát, a tükrök kontúrjait. Ez a technika lehetővé teszi, hogy a tárgyak súlytalanak legyenek a térben.

A fényűző háttérvilágítású zuhanyzó. A fényforrást a zuhanyfejbe helyezzük, ami a vízsugarat színezi.

Felhívjuk figyelmüket a modern eredeti világítási rendszerek fotógyűjteményére, amelyek segítenek meghatározni a saját fürdőszoba kialakításának választékát.

Fürdőszobai lámpatestek - fotó trendek világos fürdőszobai világításban

A fürdőszobában nem csak a higiénia, hanem a meleg zuhany is a negatív érzelmek és a stressz eltávolítására szolgál. Ez kedvező pihentető légkört igényel, segít ebben a világításban.

Általában van egy kis ablak a szobában, így további fényforrásokra van szükség. Gyakran használt mennyezeti világítás, a következő feladatokat végezve:

 • olyan világítás, amely nem irritálja a szemet;
 • egységes stílust;
 • a helyiségek megosztása a funkcionalitásuknak megfelelően.

Minden egyes zónához eltérő megvilágítási szintre van szükség.

Világosabb fény szükséges a mosáshoz, és egy diffúz, nyugodt fény a zuhanyozáshoz.

A mennyezeti lámpák számos előnnyel rendelkeznek:

 • a szokásos csillárok cseréje;
 • kényelmes egy adott terület megvilágításakor;
 • komfortot és kényelmet teremt.

A lámpák típusai

A fürdőszobában süllyesztett mennyezeti lámpák a leggyakoribbak.

Megosztás: felfüggesztett modellek és felsőkategóriák, a kötőelemek különbsége.

A beágyazott készülékeket a gipszkarton mennyezetében használják. A tömörítés a legjobb választás a feszítő vászonok számára. Nagyon lenyűgöző, ha a beágyazott változatok kombinálva vannak a LED-es spotlámpákkal a fürdőszobában.

A felfüggesztett módosítások a mennyezethez közelebb kerülnek, kis méreteik jó fényszórást biztosítanak.

A fürdőszoba fali lámpái nem félnek a nedvességtől.

Egyesek lapos alakúak. Váz és fém reflektorokból készülnek. A műanyag vagy üveg diffúzor fel van szerelve, négyzet alakú és kör alakú.

A felületi modellek egyszerűek, alkalmasak LED-ek vagy halogén izzók vagy hagyományos készülékek számára.

Hogyan készítsünk lámpákat?

A mosogatási zónában jobb a készülék mennyezeti típusának telepítése. Minden típusú mennyezetre alkalmasak, gyönyörűen és egyenletesen diffundált fényt adnak. Ez nagy területeken fontos.

A beágyazott világítási modellek mozgatható külső kialakítással rendelkeznek, megváltoztathatják a fény irányát és áramlását. A fürdőszobák esetében szükséges, hogy a lámpa a készülék belsejében legyen, a mennyezet túlmelegedése és sárgasága nem lesz.

A lámpák száma függ a padlófelülettől, a tervezéstől és az elrendezéstől. Kis fürdőszobák esetén elegendő egy lámpatest, gyakrabban helyezik el egy nagy tükör és egy ajtó között.

Nagyobb helyiségekben jobb, ha beágyazott típusokat választanak a mennyezet teljes felületén. Jó szellőzéssel tökéletes a szerelt szerkezetekhez.

A lámpa kiválasztása

A fürdőszobák mindenfajta lámpát használhatnak.

Izzólámpák - egy közös lehetőség, de kevéssé szolgálnak. Az árnyalatú lámpáknak jó esztétikája van, megvédik a lámpát a mechanikai sérüléstől.

A "masszív" fényforrás nagyon forró, ezért a PVC-fólia mennyezetének beépítéséhez fából vagy azbeszttartalmú tömítésre van szükség ahhoz, hogy ne károsíthassa a vászonot.

A halogén lámpák üvegládával rendelkeznek, tartósak, olcsóak, hosszú ideig szolgálnak, nem melegszik fel. A mennyezeti lámpák LED-je kétszer kevesebb energiát fogyaszt, mint mások. LED-es háttérvilágítás színe vagy fehér, ideális kiegészítő komplex struktúrák feszítéséhez. A magas árat hosszú élettartam indokolja.

A különböző méretű lámpatestek egy vagy több lámpával rendelkeznek. Mennyezeti lámpák a fürdőszobában forgatható, valamint rögzített típusú.

Az orosz gyártók gyakran gyártanak világítást a közönséges lámpákkal és külföldi - halogénnel.

Lámpák víz elleni védelemmel

Ideális - biztonságos vízálló lámpák a fürdőszobában. Nagy élettartam, nem félnek a hőmérséklet különbségektől. A lámpák elrendezésének számos módja van: egy kereszt, egy kör, egy négyzet, egy hullám vagy kaotikus módon. Ezt befolyásolja a tervezési döntés és a tulajdonos vágya.

Világítás beszerelése

A mennyezetbe helyezett világítás könnyű és kényelmes a fürdőszobában. Az eszköz kiválasztása függ a mennyezet szerkezetétől. Kedvenc választás a fürdőszobában való világításhoz - a mennyezeten. És a szín, a méret és az alak megfelel a tulajdonosok preferenciáinak. A lámpatestek száma a teljesítménytől függ.

A belső jellemzők jól megválasztott világítási eszközöket igényelnek egyetlen stílust érintő döntéshez.

Fotók a modern fürdőszobai világítási ötletekről

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: típusok, szabványok, design (+ fotók)

A fürdőszoba világítása teljesen függ a világítás jellemzőitől. A sárga napfény teszi kellemessé és melegé a szobát, a hideg fehér árnyalatúbbá teszi a kontrasztot, és egy kicsit olyan, mint egy műtőszoba.

Hogyan keressünk egy közepes talajt és válasszuk ki a megfelelő fürdőszobai berendezéseket, amelyek puha, kényelmes és ugyanakkor energikus légkört teremtenek? Próbáljuk megérteni a modern világítástechnika által kínált termékek változatosságát.

Milyen tényezők befolyásolják a világítás megválasztását?

A világítóberendezések megválasztásakor két pontot kell figyelembe venni: magának a terméknek a díszítése és világítási lehetőségei (a lámpák maximális teljesítménye, kiegészítő berendezések igényei, méretei, szerelési módszerei).

Ha egy tervezési projekt elkészítésekor hibát követ el a kívánt modell kiválasztásával, akkor nem tudja végrehajtani a tervet. Tegyük fel, hogy a kristályos süllyesztett lámpák tetszenek a felfüggesztett szerkezethez, de nem használhatsz gyönyörű megszerzést, mert a fürdőszobában lévő mennyezet egy monolit betonlap.

Néha érdemes elmozdulni a modern trendektől, és hagyni a hagyományos megvilágítási módszereket: egy csillár a nagy mennyezetű, nagy mennyezetű fürdőszobában nem csak megfelelőnek, hanem eredetinek is néz ki

Annak érdekében, hogy elkerüljük a zavartalan felügyeletet a választás során, a következő tényezők vezérelnek minket:

 • beltéri stílus és színpaletta falak, padló, bútorok, vízvezeték;
 • az eszközök tervezett helyszínének szintjei;
 • a helyiség méretei és a lámpák közötti távolság;
 • övezetek, világosabb, "aktív" területek elosztása;
 • fényvisszaverő felületek - tükrök, fényes kerámia lapok, feszítőszerkezetek.

Ügyeljen arra, hogy a telepítés megkezdése előtt vegye figyelembe az elrendezést és a kábelezést, mivel egyes termékek bizonyos feltételekhez (például a padló megvilágításához) szükségesek.

A fürdőszobai lámpatestekre vonatkozó követelmények

Annak érdekében, hogy ne kelljen gyakran változtatni nemcsak a villanykörtéket, hanem magát a készüléket is, gondoskodni kell a termékek minőségéről. A drága márkás lámpák vagy csillárok a fürdőszobában, az olcsó termékekkel ellentétben, hosszú ideig tartják fenn az esztétikai fellebbezést.

Azonban ne csak a külső fényességet üldözze - ne felejtse el a világítási rendszer egészének biztonságát.

Figyeljen a világos kékre festett területre. Ez a legveszélyesebb terület a vízpermettel szemben, ezért minden elektromos fényforrásnak IP65 jelöléssel kell rendelkeznie - maximális védettség.

Íme néhány olyan rendelkezés, amely segít a fürdőszoba világításának megfelelő megszervezésében - a szobák magas páratartalmúak:

 • olyan lámpákat használjon, amelyek legalább IP24 védettségi fokkal rendelkeznek - nem félnek a nedvességtől;
 • a zuhanytálcától vagy a fürdőtől való kellően közel van a 2. osztályba tartozó elektromos áramütés elleni védelemre szolgáló eszközök;
 • kisfeszültségű eszközöket biztosítanak a magas páratartalmú zónában (legfeljebb 12 V);
 • az eszközök fémrészeinek korrózióállónak kell lenniük, és a fűtőelemeket védő árnyékokkal kell eltakarni.

Tekintsük a fénysugarak jellemzőit. Például a hideg fluoreszkáló lámpák a mosási zónában halvány, kékes árnyalatot kölcsönöznek a bőrnek, és megakadályozzák a smink helyes alkalmazását.

Hogyan lehet kiszámítani a felszerelés számát? Egy 5 m²-es helyiség esetén elegendő egy lámpa (60 W) vagy két hasonló lámpa a széleknél, de további megvilágításra van szükség a mosási zónában.

A következő videó - általános tippek a választott lámpák.

Különbség felsõ és horgas modellek

A lámpatestek a mennyezet felett történő szerelést foglalják magukban (ez kiterjed a feszítőrudakra, a gipszkartonra és a gipszkarton mennyezetére), vagy közvetlenül bármilyen típusú alapra.

Ezen az alapon minden modell a következő típusokra oszlik:

A felsorolt ​​felszerelések közül melyek közül választhat a fürdőszobában, így a leghatékonyabb a világítás?

A beépített termékek különböző "mélységi" paraméterekkel rendelkeznek, ezért telepítéskor a mennyezet lecsökkentésének irányába kell irányítania. A mennyezet minimális szélessége 40 mm, de néhány világítási rendszer esetében a felfüggesztett szerkezetek 80-100 mm-rel történő leeresztéséhez szükséges, ami aligha alkalmas alacsony mennyezetű fürdőszobákra.

A beépített modellek fénye lefelé, és nem világítja meg a mennyezet felületét. A nagy teljesítményű lámpák jobbak, ha nem választanak - az általuk keletkező nagy mennyiségű hő felhalmozódik a plafon mennyezetében, és befolyásolja a felfüggesztés szerkezetét.

A beépített lámpák ideálisak a modern belső fürdőszobákhoz, minimalista stílusban épültek be: sok fényes fény és nem több

A kültéri telepítés nem csak a helyiségek, hanem a mennyezetfelület, így a fényes, tükrös, texturált, fényes anyagokat is kiemeli.

A felső lámpák kialakítása változatos: a lakonikus izzólámpáktól az üvegezett lámpákig, aranyozott alapon, Murano üvegből.

A félig vágott modellek technikai "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a mennyezet kívül helyezkedik el.

A telepítéshez egy mennyezeti üreges térre van szükség, de a lámpák hője a helyiségben elterül, ezért lehetősége van nagyobb teljesítményű lámpák kiválasztására.

A lámpák tervezési jellemzői

Az irányító fény kiváló lehetőséget nyújt a munkaterületek megvilágítására, így mesterséges fényforrásként gyakran használnak lámpákat. Egyszerű szerkezettel rendelkeznek: az alap rögzített, a külső rész dinamikus, azaz ellentétes irányban vagy körben forog.

A fejlámpáknál a forgásszög lehetővé teszi, hogy a sugarakat a kiválasztott területre irányítsa - a mosogatóhoz, a fürdőhöz, az öltözőasztalhoz, a szekrényhez. A forgácsoló termékek kiválóan mutatják be a fürdőszobai belső tér érdekes, exkluzív részleteit, dekorációként: szokatlan váza, gyönyörű panel a falon, elegáns florista kompozíció.

A forgó típus spot-beépített lámpatestének egyik változata: a mozgó rész a lámpával lehetővé teszi a fényáramot az ellentétes irányban 180 fokos futtatással

A fix modellek merev tartóelemekkel rendelkeznek, a fényük állandó irányba esik, leggyakrabban lefelé. A fényáram effektív terjesztéséhez a lámpákat olyan csoportokba kell felszerelni, amelyek különbözőképpen helyezhetők el: a kerület mentén, a vonal mentén, a kerület körül.

Rendszerint nagy mennyiségű fény szükséges munkaterületeken, ezért a nem tükörképes termékek a tükör, mosdókagyló, fürdőszoba vagy a ruhák felett helyezkednek el. Minél nagyobb a szoba, annál több felszerelésre van szükség.

A fordulópontlámpák hagyományos helyzete a fürdő körvonala mentén: a fényforrások fénye egyenletesen oszlik el az egész teremnek

A spotlámpák típusai

A spotlámpák használata a legjobb megoldás a kis helyiségekben, ezért részletesebben megvizsgáljuk, hogy mely csoportokat lehet osztani a közvetlen fényforrások - elektromos lámpák jellemzői alapján.

Izzólámpák

A múlt században népszerű izzó izzók egyre kevésbé népszerűek. Sokan továbbra is használják őket szokásukból, figyelembe véve, hogy alacsony költséggel takarítanak meg, és nem veszik figyelembe a magas energiafogyasztást és más hátrányokat.

Mind a halogén, mind a LED-ek közül több okból kifolyólag alacsonyabbak:

 • rendelkezzen a legrövidebb garantált működési időszakkal - akár 1-1,5 ezer óra;
 • az alak és a méret nem mindig felel meg a mennyezet kialakításának, a hosszú alap miatt az alatta lévő felfüggesztett szerkezetek lecsökkentéséhez szükséges;
 • nem védik a túlfeszültségektől, ezért gyakran égnek ki.

Még akkor is, ha a család két emberből áll, a fürdőszobában lévő fényt gyakran kell bekapcsolni - mosni, borotválkozni, fürödni vagy zuhanyozni, mosni, mosni a cipőket stb. Emiatt a hagyományos izzólámpák helyett ötször kevesebb energiatakarékos, energiát igénylő energiát használnak.

Így a 60 wattos izzólámpa helyett 12 watt energiára van szükség. Figyelembe véve, hogy 0,9 és 0,8 az ilyen típusú lámpákhoz tartozó felhasználási tényezők, könnyen kiszámítható a megtakarítás: 60 x 0,9 - 12 x 0,8 = 54 - 9,6 = 44,4 W (1 óra).

Energiatakarékos lámpákra van szükség, ha a fürdőszobába függesztett lámpák vannak felszerelve: sok modell hagyományosan rendelkezik izzólámpákhoz tervezett patronokkal

Halogénlámpák

Halogén társaik cseréltek izzólámpákat. A hagyományos lámpák előnyben részesítik sok tekintetben: fényt adnak, gazdaságosabbak, hosszabbak (kb. 3-szor). A halogén ponteszközök még alacsony mennyezetekbe is felszerelhetők - a fényáram egyenletesen oszlik el a helyiség teljes terében.

A legnépszerűbb halogén lámpa változata a reflektorfényben: a GU10 220V 50W modell tükrös reflektorral rendelkezik, amely növeli a fényerőt és kúp alakú

És most a mínuszokról.

A lámpák felülete a kéz érintéséig negatívan reagál - egyszerűen kiégnek. Ez annak köszönhető, hogy a zsírt a bőrön a lombikot lefedő kvarcra hatják.

A lámpa cseréje nehezebb: távolítsa el a rögzítőgyűrűt a rugóról, vegye ki a kúpot, majd fordított sorrendben helyezzen be egy újat.

A hosszú lámpák üvegét magas hőmérsékletre melegítik, ezért ha szintetikus felületre van szerelve, akkor védőgyűrűt kell használni.

A dekoratív lámpák gyakran miniatűr kapszuláris halogén izzókkal vannak felszerelve, amelyeket "ujjhegyeknek" is neveznek. A legtöbb termék különlegessége, hogy nincs védőüvegük. Persze, hogy ilyen fényforrásokat használnak a fürdőszobában, bölcs dolog.

LED világítás

Bár még mindig foglalkoznak modern LED lámpák kifejlesztésével, teljesítményük már régóta felülmúlta a kevésbé hatékony társaik jellemzőit. Az egyetlen akadály, amely megakadályozza a felhasználókat abban, hogy megvásárolják őket, a magas költségek.

A legismertebb márkák - az Osram, a General Electric, a BLV licht, a Bioledex, az Optogan, a Philips és az Sylvania árkategóriái 200 és 1500 rubel között vannak.

A legnépszerűbb LED termékek kombinálják a lakonikus kivitelezést, a szigorú geometriai tervezést, a fémárnyalatok (arany és ezüst) használatát, megismételve a vízvezeték-berendezések színtartományát

Az egyik legfontosabb előny az alacsony energiafogyasztás-mutató - körülbelül 9-10-szer kevesebb, mint az izzólámpáké. Emellett a LED-lámpák előnyei a következő jellemzőkkel bírnak:

 • a minőségi termékek élettartama akár 50 ezer óra is lehet, ami tízszer hosszabb a halogén lámpáknál;
 • véletlen károsodás esetén - üvegdarabok és káros vegyi anyagok hiánya (pl. fénycsövek);
 • maximális fényhatékonyság - 110-120 lumen / watt (izzólámpákhoz - max. 25 lm, lumineszcens lámpákhoz - 100 lm-ig);
 • különböző spektrumú fényszűrők használata nélkül;
 • viszonylag alacsony hőmérsékletű LED (maximum glowing - 60ºС maximum);
 • az on-off száma nem befolyásolja a szolgáltatás élettartamát (például az energiatakarékos analógokat).

A hátrányok közé tartozik a fényáram természetes árnyékolásának hiánya. A monokróm sugarak lágyítására további foszforokra van szükség. Annak érdekében, hogy a lámpa ne lüktesse, szükség van egy kiegyenlítő kondenzátorra. Egyes gyártók olcsó LED-eket használnak, amelyek a fénykibocsátás szempontjából egyenértékűek a fluoreszkáló termékekkel.

A LED források fényerejét sikeresen használják az "aktív" területek megvilágítására - mosdó, fürdőszoba, munkaterület (a mosógép és a szárító telephelye)

A LED termékek kiválasztását a csomagoláson feltüntetett jellemzőkkel kell vezérelni.

Például egy 12 W-os jelölés azt jelzi, hogy a fényáram ugyanaz lesz, mint egy 100 wattos izzólámpaé, de intenzívebb. A színátviteli arány 70-95, és annál jobb, annál jobb. Az olcsó lámpák nem rendelkezhetnek mutatóval 95.

Termékek beszerzése alumínium radiátorral, mivel a műanyag rossz minőségű termékeket jelent.

A gyártók általában 30 ezer órát deklarálnak a termékek élettartamáról. Valószínűleg a lámpa sokkal hosszabb ideig tart, de a fő jelzője, a fényerő jelentősen csökken.

Tájékoztatás az összehasonlításhoz:

A stílus hatása a világítóeszközök megválasztására

Talán a fürdőszoba belsejének díszítésének legegyszerűbb módja egy hűvös és uncluttered high-tech stílusban: egyenes ezüst fényszórók, szigorú szimmetrikus világítás a mosdóban. A klasszikus szereti a természetességet - elegáns díszítmények árnyalatokkal, gyönyörű felső termékekkel a kristályoktól vagy üvegektől a falakon és a mennyezeten.

A romantikus és felháborító stílusok sokszínű és eredeti világítást igényelnek. Tegyük fel, hogy az art deco-t fényes, drága lámpák jellemzik, amelyek természetes bőrből, féldrágakőből és drága fából készültek.

A világítótestek elhelyezése egy art deco fürdőszobában: fényűző csillár a mennyezeten, pár fényes lámpák a tükörben, mennyezet világítás a fürdő felett és a dobogó lépcsőin

A tipikus apartmanok kis területe miatt a fürdőszobák minimalistaak. A megvilágítás diverzifikálására azonban számos lehetőség van: LED-csíkok rejtett megvilágítását, fényforrásokat világítanak, különböző árnyalatokból álló lámpákat használnak, különböző típusú világító eszközöket - csillárokat, fali lámpákat és beépített modelleket egyesítenek.

Bármi legyen is a megvilágított fény, ne feledje, hogy a biztonság először, csak technikai és dekoratív árnyalatok vannak.