Legfontosabb > Fürdő

LED fürdőszoba foltok


Az egyik kiadványban már írtuk, hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában. Most már tudod, hogy hány fénnyel kell felvenned, ha azt tervezed, hogy azokat a fürdőszobában lévő PVC panelek mennyezetére telepítheted.


Mi az a LED spot?

A LED-spot (spotlámpa) egy félvezető eszköz, amelyben az elektromos áram fénysé alakul.

A LED-foltok előnyei

Annak ellenére, hogy a LED-eket meglehetősen sokáig feltalálták, a háztartási fényforrások tömeges használata csak az elmúlt években kezdődött. Az első LED-es lámpák több mint ezer rubelre kerülnek, és nem élvezik a nagy keresletet. Napjainkban a LED-lámpák költségének csökkentésével egyre jobban elérhetővé váltak, és azonnal megtalálták követőiket.

Ha azonban a kapcsolat helytelen, akkor a LED-lámpák villognak, ami könnyen eltávolítható.


Hogyan válasszunk ki egy helyet a fürdőszobában?

Először is el kell döntenie a süllyesztett játékok számát. Izzólámpák használata esetén a lámpák számának és teljesítményének számításához ilyen normát alkalmaznak: 1 négyzetméterenként. a hagyományos lámpa 25-30 wattos teljesítménye egyenlő. Vagyis 1 téren. A fürdőszoba alapterülete 3-4 wattos LED lámpa.

A fénycsövek, izzólámpák és LED lámpák jellemzőinek összehasonlító táblázata az alábbiakban található:

 • 2000-3500 K meleg fehér fénynek felel meg.
 • 3500-tól 5000 K-ig semleges fehér.
 • 5000-7000 K megfelel a hűvös, fehér színnek.

Leggyakrabban meleg fehér fényű lámpákat kapnak, amelyek a leginkább kellemes színt adják az emberi szemnek.

A fürdőszobában megszerzett foltok teljesítményének és színhőmérsékletének mellett egy fontos paraméter a vízállóságuk mértéke. Mivel a fürdőszoba a magas páratartalmú helyiségekhez tartozik, figyeljen a címkére, jelezve a nedvességállóságot. Ezt jelöli az IP betűk. Az IP44 LED foltok véletlenszerű fröccsenés ellen védettek, és az IP55 - a vízsugarakat.

Spotlámpák a fürdőszobában

A fürdőszobában végzett javítások tervezésekor sokan szembesülnek a mesterséges világítás nehéz választékával a természetes hiányában. A különböző elektromos készülékek modern piacán egyre népszerűbbek a spotlámpák, mivel egyedülálló tulajdonságaiknak köszönhetően egyszerre több fontos funkciót is képesek ellátni, valamint megfelelnek fontos paramétereknek: tömörség, fényerő, nedvességállóság.

Mi az?

A reflektorok kis méretű készülékek (fluoreszkáló vagy halogén lámpák), amelyek különleges keretüknek köszönhetően felfüggesztett mennyezetekbe vannak szerelve, lehetővé téve, hogy elegendő fényáramlást biztosítson a fürdőszobának megvilágításához. A speciálisan felszerelt eset maximálisan védi a beépített lámpákat a nedvesség behatolásától és jelentősen csökkenti a rövidzárlat veszélyét. Ennek a kialakításnak köszönhetően ezek a források harmonikus, esztétikus megjelenést kölcsönöznek a belső térnek.

Különösen népszerű termékek több országból: Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország. Ezek elsősorban halogén lámpák. A belföldi gyártók kedvelik az izzólámpákkal ellátott modelleket, amelyek a tervezésben nem sokban különböznek a költségektől.

Mit válasszon és hogyan cserélje ki?

A halogén lámpák előnyei:

 • elfogadható ár;
 • nagy fénykibocsátás;
 • folyamatos működés.

Nagy mennyiségű hő felszabadulása miatt ezeknek az eszközöknek a beszerelését csak felfüggesztett és felfüggesztett mennyezetekhez használják.

LED-minták (úgynevezett LED-ek), amelyek fénykibocsátó diódákon alapulnak.

Jelenleg ez az egyik leggyakoribb faj, amely számos előnnyel jár:

 • hosszú távú működés (akár 50 000 munkaidő);
 • nagy fényerejű hatás;
 • fehér fényt bocsátanak ki, amely kedvező hatással van a látásra;
 • alacsony energiafogyasztás.

De ezek a kétségtelen előnyök nem rejtenek el néhány hiányosságot:

 • magas költségek (4-5-szer drágábbak, mint a hasonló fényforrásokkal ellátott modellek);
 • nehéz telepítés kizárólag transzformátoron keresztül.

A hátrányok ellenére ezek a minták nagy szükségletekkel rendelkeznek, mivel mindkét szabványos izzók (E27) és más típusok (E14, az úgynevezett G4, G5, G9 kémcsövek) számos módosítással rendelkeznek.

Izzólámpák. Ez a faj is megkapta ügyfeleit, akik kedvelik az alacsony árat, a praktikumot és a könnyű használatot. A fogyasztók olyan sztereotípust használnak, amely hosszú ideig fejlesztett ki ilyen elektromos készülékeket, és egyfajta szokássá vált.

De ne felejtse el a jelenlegi kellemetlenségeket:

 • kis erőforrás;
 • rövid élettartam.

Külső jellemzők is nagyon fontosak, amikor megválasztják a lámpákat a fürdőszobában. Minden szaküzletben kiválaszthat egy modellt minden ízlés és szín számára, ami összhangban van minden belső térrel.

A fürdőszobában speciális vízálló lámpákat kell használni.

Nem minden vevő egy pillanat alatt képes lesz megkülönböztetni egy szabványos eszközt a nedvességtől. Az áruknak az IP betűkkel való különleges jelölése azt jelzi, hogy az elektromos eszköz védett a nedvességtől. És a következő számok jelzik a védettségi fokot (IP44 - véletlenszerű fröccsenés, IP55 - közvetlen érintkezés vízfolyással) - minél magasabb az IP index, annál biztonságosabb a készülék. Ilyen lámpatestekben az összekötő lyukak és az üveg és a lámpa közötti rés megbízható gumi tömítésekkel van felszerelve.

A nedvességbiztos készülékek a következők szerint készülnek:

 • teljesen le van temetve a mennyezetbe;
 • állj le;
 • a mennyezet alakja;
 • kombinálhatja a dekoratív részleteket és a színezést.

A mennyezet fölött kinyúló forrás nagyobb fényt ad, ami a lámpától a mennyezetig tükrözi.

Hogyan telepítheti a reflektorokat a következő videóban?

Lehetséges a lámpa cseréje a készülékben?

A pontvilágításhoz kétféle pincét használnak, rendszerint:

 • normál, jobb oldali szálat használva egy szabványos patronhoz. Az ilyen könnyű izzó cseréje nem lesz nehéz;
 • a G alaptípusú lámpák és annak módosításai, amelyek felszereléséhez két csap van, útmutatókat és rögzítik a berendezést. Ha ilyen aggregátumot cserél, ne használjon erőt. Amikor a csapok eltalálják a hornyot, megkülönböztető kattanás következik be, ami azt jelzi, hogy bekövetkezett a felhúzás. Ha ez nem történik meg, ne próbáljon megpróbálni, próbálkozzon újra, olyan elem húzásával, amely valószínűleg nem esett bele a horonyba.

Vannak más források is, ahol lehetetlen helyettesíteni a beépített lámpát a lámpába. Kudarc esetén meg kell változtatni a teljes világítótestet. És ehhez jobb, ha felveszi a kapcsolatot egy szakértővel az ilyen típusú telepítéssel.

faj

A hasonló elvek szerinti világító eszközök típusokba sorolhatók:

 • Telepítés útján: belső (vagy beépített) és külső (vagy felületi, egyébként foltok). Süllyesztett (a lámpához rögzítő elemekkel ellátott fém tok) minden olyan felületre szerelve, amelyen szabad hely áll rendelkezésre: függesztett vagy függesztett mennyezetek, gipszkarton szerkezetek, falak, szekrények. A LED-diódákat általában használják.

Fej fölé vagy foltra (a világítótesthez rögzített szerelőtalpra) szilárd mennyezetre vagy beton mennyezetre kell helyezni, ahol nincs lehetőség a belső modellek behelyezésére. Úgy tervezték, hogy megvilágítsa a helyiség egy adott területét, és irányított fényárammal rendelkezzen. Általában a tükörre vannak szerelve.

Fürdőszoba-reflektorok: 3 meghatározó tényező a telepítéshez

Süllyesztett mennyezeti reflektorfény a sima mennyezetű fürdőszobában

Általában a fürdőszobában lévő spotlámpák elhelyezésének szabályai a fikció, mivel egyszerűen nincsenek szabályok - minden a képzelettől függ. De mégis, amikor összegyűjtik őket, figyelmet kell fordítani a hatalomra és a rendeltetésükre.

Vagyis a fő tényező az, hogy ez a fő világítás vagy segédeszköz. De az alábbiakban minden szükséges kérdést megvitatunk, valamint megnézzük a videót ebben a cikkben.

Mit kell tudni és képesnek kell lennie

A fényszórókat nagyon széles körben használják, és ez nem korlátozódik a mindennapi életre, és mivel szinte bármilyen sorrendben és kényelmesen elhelyezhető, irodákban, üzletekben, gyermekek, oktatási és egészségügyi intézményekben, világítástechnikai műhelyekben, nyitott és zárt pavilonok. Ezenkívül a telepítés fülkébe, boltívekbe, falakba, padlókba, szekrényekbe stb. Történik.

Az 1-es faktor - a telepítési módok közötti különbség

Opcionális opciók

Fényszóró eszközök:

 • a felsőmodelleket folyamatos mennyezetre szerelik fel, például gipszbetonpadlókon;
 • vagyis ezek azok a helyek, ahol technikai okokból nincs lehetőség arra, hogy a beágyazott modellek felszereléséhez fülket vagy mélyedéseket készítsenek;
 • a helyüket egy, a betonpadlón rögzített szerelőplatform jelenléte határozza meg, és ehhez hozzá van rendelve egy diffúziós ház.

Beágyazott modellek

Süllyesztett világítás:

 • a beágyazott vagy horgas modellek a legszélesebb körű alkalmazásokkal rendelkeznek, ezért a kereslet is nagyon nagy;
 • az ilyen népszerűség azzal magyarázható, hogy bármilyen típusú felületre felszerelhetők, amely alatt szabad tér van;
 • mint például felfüggesztett és nyújtózott mennyezetek, különböző kialakítású gipszkarton szerkezetek, felszállók, szekrények, falak és hasonlók;
 • Az ilyen eszközök szilárd fém ház, a rögzítőelemekkel a lámpa számára.

Felfüggesztés típusú világító spotlámpa

Felfüggesztett spotlámpák:

 • a felsõ és a beágyazott eszközökkel ellentétben a felfüggesztett pontmodelleknek nincs merev csatolása a felszínhez;
 • azaz a készülékház egy bizonyos távolságra van a mennyezettől, ezért a fényszórók elhelyezése a fürdőszobában nem csak a lámpák közötti résen, hanem magasságukon is szabályozható;
 • a felfüggesztéshez egy elektromos, dekoratívan tervezett elektromos kábelt használnak, de ilyen modelleket csak magas mennyezetek jelenlétében lehet használni.

Forgó (bal) és nem forgatható (jobb) spotlámpa

A tervezési jellemzők révén a spotlámpák két fő típusra oszthatók: forgatható és nem forgatható modellek:

 • ebben az esetben lehetetlen megmondani, melyik eszköz jobb, az építés típusától függően, mivel ez függ a céltól;
 • A forgó modelleket a legjobb szekrénybe vagy tükör közelében lehet elhelyezni, ahol irányított világításra van szükség, míg a nem forgó modellek alkalmasabbak a csoportos fényszórásra.

2. faktor - a világítás forrása

A kérdés, hogy hány fénnyel van szüksége a fürdőszobában, attól függ, hogy milyen erővel rendelkezik, ami a csomagon feltüntetett. De figyelembe kell venni, hogy milyen típusú világító elem vagy lámpa van ebben a készülékben, és ezek lehetnek:

 • tükör
 • halogénatom;
 • energiatakarékosság;
 • LED.

Tükör izzó

Jelenleg az izzólámpák kevésbé használatosak spotlámpákhoz, és ennek okai is vannak. Először is, egy ilyen fényforrás sok energiát fogyaszt, ezért a csoportösszetétel többletköltséget igényel, ami nem elég elfogadható a modern technológiákkal szemben.

Ráadásul ezek a modellek rendkívül alacsony hatékonysággal rendelkeznek és nagyon forróak, ezért az utasítás nem ajánlja a műanyag panelek használatát.

A halogén lámpán

Energiamegtakarítás szempontjából a halogén lámpákat - függetlenül az alaptól - nem lehet nyereségesnek tekinteni, mivel az energiafogyasztás növekedése a pénzügyi költségek növekedését vonja maga után. Azonban gyakran használnak "halogéneket", mivel ezek a spotlámpák egy eléggé erőteljes, csillogó fényáramot bocsátanak ki, amelyet egy üvegkoponya bocsát ki.

Következésképpen nem csak másodlagos, hanem elsődleges megvilágításként is használható, ami növeli a tervezési lehetőségeket.

Az első kettőhöz képest az energiatakarékos lámpa a legelmaradottabb, és egyidejűleg meglehetősen nagy hatással van a homályos fényre. De nincs hibája.

Az ilyen elektromos készülékeknek speciális ártalmatlanításra van szükségük, ráadásul annak fénye nem segíti teljes mértékben a látást. Az ilyen forrású spotlámpák azonban nagyon népszerűek.

A legjobb az összes műszaki paraméterben LED lámpának nevezhető, és ez nem hiába. A G-70 bázisú G-70 bázisú modern világítóberendezéseket jelenleg bármilyen teljesítményű lámpákra használják, mivel ezek az eszközök egyenletes, hideg fényt bocsátanak ki, és egyáltalán nem melegítenek.

A fő és valószínűleg az egyetlen hátránya a LED-ek meglehetősen magas ára, de ha figyelembe vesszük majdnem végtelen működési erőforrásaikat, akkor a pénzügyi költségei teljes mértékben indokoltak.

3. faktor - kapcsolat

12V-os spotlámpák kapcsolási rajza transzformátoron keresztül

Amint az ábrán látható, a lámpák párhuzamosan vannak csatlakoztatva egy transzformátoron keresztül, de itt 12 voltos eszközökről van szó. Számuk teljesen a transzformátor teljesítményétől függ.

Tehát mielőtt megvásárolnád, pontosan meg kell tudnod a világítóeszközök teljesítményét és számát, és a számításokat a lehető legjobban el lehet végezni. Ha például izzólámpákat használnak, párhuzamosan kapcsolódnak, és az összeg csak az igényektől függ.

Az eszköz felszerelése a mennyezetbe

A legnehezebb telepíteni egy süllyesztett lámpatestet, és még akkor is, mert csak annyit kell csinálni, hogy az antennák alatt ügyes lyukat készítsen. Maga a lyuk lehet a kívánt méretű vagy késsel ellátott koronavágó.

következtetés

A reflektorok saját kézzel történő felszerelése meglehetősen egyszerű és gyors - a legfontosabb az, hogy megfelelően csatlakoztatjuk őket, különösen ha transzformátoron keresztül történik. Nos, ha kérdései vannak, várja meg őket a megjegyzésekben.

Hogyan válasszunk egy vízálló lámpát a fürdőszobában

A fürdőszobai lámpatesteknek különleges követelményeknek kell megfelelniük, mivel nedves helyiségekben vannak. Az ilyen típusú világítóberendezések mindig zárt szerkezet formájában készülnek annak elkerülése érdekében, hogy a víz behatoljon az elektromos érintkezőkbe.

A vízálló lámpák sok modellje létezik, és a vásárláskor a megfelelő választási lehetőséget választva meg kell értenie az ilyen típusú eszközök árnyalatait.

A különbség a vízálló világítás és a hagyományos

Első pillantásra nehéz megkülönböztetni a nedvességálló eszközöket a hagyományosaktól. A főbb különbségek nem a különböző típusú eszközök megjelenése, hanem belső részletei. A nedvességálló lámpák további elemekkel vannak felszerelve, amelyek fő feladata a patron, a bilincsek és az elektronikus egység védelme a nedvességtől való behatolás ellen.

A víz semmilyen esetben sem eshet a mennyezetbe. Ezért az első tényező, amelyre figyelmet kell fordítani a vásárláskor, a tömítőgumi jelenléte a lombkorona és az eszköz más részein. Szintén különleges vízálló csatlakozódugókat kell elhelyezni a bemeneti vezetéknél.

A nedvességállóság olyan minőség, amely nem jellemző a hagyományos lámpákra. Ezért a nedvességgel szembeni ellenállást mindig a kísérő dokumentáció (műszaki útlevél) és a csomagolás tartalmazza.

A vízálló lámpák fajtái

A vízálló technológia különböző típusokra osztható, a telepítés helyétől, a telepítés módjától és az izzólámpák típusától függően. A lámpatestek mindegyik típusát a pluszok és a minuszok különböztetik meg. Ezért lehetetlen kivilágítani bármilyen típusú világítást a legjobbaknak.

A lámpa helye

Háromféle eszköz van - fal, mennyezet és padló. Általában az első kettőt telepítik, sokkal ritkábban a padlóra helyezve. Ennek fő oka az, hogy a fürdőszobák nagyon ritkán elég nagy ahhoz, hogy helyet biztosítsanak a padlólámpának. Ez a helyhiány, amely szükségessé teszi mindenfajta belső rész beültetését a fülkében, a mennyezetbe, a mosdókagyló alá vagy a fürdőszobába.

Felszerelési módszer

Ennek a tulajdonságnak megfelelően a lámpák három típusra oszthatók:

 1. Beépített (mortise). A mennyezetre, falra vagy padlóra, bútorra vagy egyéb belső terepre szerelhető. A méretek és formák jelentős változatossága jellemzi. Ebben az esetben a legegyszerűbb egy konstruktív szempontból: ők egy zárszerkezettel ellátott test.
 2. Felső (külső). Az ilyen eszközöket szilárd alapokra helyezzük. A kültéri modellek népszerűek abban az esetben, ha nem szerelhet fel szerelőfülkét (például betonburkolatok esetén). Emellett a fejberendezéseket akkor is használják, ha a világítótestet nemcsak rendeltetésszerű célokra használják, hanem díszítésként is. A teljesítmény változatosságai sokak: a leginkább észrevétlen, a gyönyörűig. Helyük szerint a felsõ szerkezetek mennyezetre és falra oszthatók.
 3. Függeszteni. Ez a fajta lámpatest a legkevésbé használt. Az ilyen eszközöket felfüggesztik a mennyezetre. Ebben az esetben az eszköz nem a véghelyzetig, hanem a bizonyos távolságra van. A rögzítéshez használjunk horogokat, felfüggesztéseket vagy akár az etetést is. Illeszkedik bármilyen mennyezetre, beleértve a csavart, stretch bevonattal, beton, gipszkarton. A fő feltétel - a mennyezet magasságának elegendőnek kell lennie a lámpa felszereléséhez. A felfüggesztett modellek falra szerelhetőek is, amelyek állítható tartókra vannak szerelve.

Izzó típusa

A lámpába beépített lámpa típusa a fény és az energiafogyasztás fényességétől függ. A legtöbb lámpatest minden típusú izzólámpához illeszkedik, így egy adott fajta választása a lakosok preferenciáitól függ.

A lámpa védelme

A fényforrások biztonságát egy speciális biztonsági indexnek megfelelően határozzák meg. Ez egy európai szabvány, ahol a védelmi mutatókat egy pár szám és betű jelzi (például IP44). A betűk a védelmi index (védelmi index) rövidítése. Az első szám jelzi a szilárd részecskék behatolásának védelmi szintjét a készülékbe, a második pedig - a folyadékok (beleértve az agresszíveket is) elleni védelem.

Egyes készülékekhez egy harmadik ábra található, amely bemutatja az eszköz ütési ellenállásának mértékét. A fürdőszobák esetében azonban a harmadik számjegy nem jelentős, és az első kettő döntő fontosságú. A vízállóságtól és a por ellenállóképességétől függ: vajon egy adott lámpa modell telepítése alkalmas-ea fürdőszobának.

IP védelmi indexek

A táblázatok felsorolják azokat a tulajdonságokat, amelyek megfelelnek az IP-ben meghatározott por vagy nedvesség elleni védelem egy bizonyos osztályának.

A porvédelmi osztályok betartását az első táblázat tartalmazza:

Az alábbi táblázat a nedvességvédelmi osztályokat mutatja:

Nedvességzónák

A fürdőszobákat általában zónákra osztják a világítóberendezések nedvességnek való kitettségének megfelelően. A lámpa megválasztását a páratartalom zónájával kell korrelálni, amelyben fel van szerelve:

 1. Az első zóna. Ez a fürdőszobában a legnyugodtabb terület. A szint eléri a 100% -ot. Az első zóna magában foglalja a fürdőt, valamint a zuhany belső térét. Csak kis feszültségű (12 V) feszültségű izzók telepíthetők ezen a területen. E zónára ajánlott legalább IP67 védettségű lámpatestek használata.
 2. A második zóna. Ezek a falak a fürdő végétől 2,25 méter magasságig terjednek. A lámpákat óvni kell a gőz, a fröccsenő víz és a vízsugarak véletlen behatolásától. IP45 védelmi index ajánlott. Megengedett feszültség: 12-24 V-n belül.
 3. Harmadik zóna. A második zónától a határtól 60 centiméterre terjed ki. Itt a lámpák általában nem esnek közvetlen vízzel való érintkezésnek, hanem védeniük kell a kondenzációtól. A védelem minimális szintje IP24.
 4. A negyedik zóna. Ez a terület magában foglalja az összes olyan helyet, amely nem esik az első három zónába. Az ajánlott védelmi index egy vagy több gőz esetén.

Alapvető követelmények

A fürdõszobába beépített szerelvényekre vonatkozó követelmények általában három csoportra oszthatók: biztonság, fényerõsség, tervezés.

biztonság

Mivel a fürdőszobát magas páratartalom jellemzi, az elektromos vezetékeket teljesen védeni kell. A teljesen zárt zárt zárt lámpatestek megengedettek. Az eszközt tartsa biztonságos távolságra a víztől. A GOST szerint ez a távolság legalább 50 centiméter.

fényesség

A helyiség megvilágításának szintje kényelmes emberre van szüksége. A fürdőszobában kozmetikai eljárásokat végeznek (például maszkolás vagy borotválkozás), ezért a fénynek elég világosnak kell lennie.

A villanykörték teljesítményére vonatkozó szabványok (W négyzetméterenként):

 • fénydiódák (LED-es lámpák) - 6-tól 9-ig;
 • izzólámpák - 20-tól 30-ig;
 • halogén izzók - 23-tól 28-ig.

Tipp Ha a fürdőszoba sötét színű, akkor ajánlatos nagyobb teljesítményű izzókat használni.

tervezés

Számos ajánlás a világítás tervezésére vonatkozik. Különböző stílusok széles választéka áll rendelkezésre. A legnépszerűbb megoldások a következők:

 1. Klasszikus stílus. A klasszikus stílusban készült belső tér természetes anyagok (kő, fa, bőr) használatával van összefüggésben. Ez a stílus alkalmas mennyezeti lámpákra (pl. Egy csillár) és falra (pl. Lámpa vagy folt). A klasszikus megoldások közé tartoznak a kovácsolt termékek és a kristály- és bronz elemek is.
 2. Japán stílus. A megoldást külsõ nyugalom és nyugalom jellemzi. Világító eszközök világítása - puha, enyhén diffúz. A lámpák formája gyakran szokatlan, összetett körvonalakkal teli.
 3. Szecessziós stílusban. Minden design elemnek van valami funkciója. Nincs gyakorlati szempontból haszontalan részletek. A modern sokkal alkalmasabb, ha a zónát, nem pedig a központi világítást. Ebben a stílusban gyakran készítenek LED háttérvilágítást.
 4. Provence stílusban. Ebben a stílusban kötelező a mosdóban lévő ablak jelenléte. Megfelelően magas színvonalú világítás megszervezéséhez nagyméretű csillárokat vagy padlólámpákat használnak. Ráadásul a fényforrások formájukban vagy díszítésükben hasonlítanak a növényekre. Minden formát szabad vonalak jellemeznek, geometriai korrektség nélkül.

Figyelj! A műanyag és üvegtermékek előnyösebbek a fémhez képest, mivel nem korrozív folyamatoknak vannak kitéve.

Legnagyobb gyártók

A következő vállalatok legnépszerűbb termékei:

 1. Downlight Lug. A lengyel vállalat elsősorban a fürdőszobákat világítja meg. A vízálló és ütésálló termékek különleges formájú testekkel és árnyalatokkal vannak felszerelve, amelyek miatt a fény túlzott szóródása lehetséges. A készülékek lehetővé teszik, hogy a fényáramot a helyes irányba irányítsa át, ami alkalmas a helyiség elrendezésére. A lengyel gyártó számos termékcsaláddal rendelkezik, köztük Vandallug, Diamond és Star Premium lámpák.
 2. Massive (Belgium). A belga gyártó termékei a felső árkategóriába tartoznak és kiváló minőségűek. Különböző védelmi osztályokból álló lámpák. Egyes termékeket úgy terveztek, hogy a szaunák vagy fürdők állapotában dolgozzanak, és ne csak a fürdőszobákat. A választék mind mennyezeti, mind fali lámpákat tartalmaz. A cégnek számos termékcsaládja van, amelyek stílusban különböznek: Aqua Oasis, Katie és Adrio.
 3. Eglo (Ausztria). A termékeket egyedi kialakítás jellemzi: a lámpák ívelt formájúak, puha körvonalakkal. A mennyezeti lámpákat általában króm vagy nikkel bevonják, mivel ezek a fémek védik az alapanyagot az oxidatív folyamattól. Néhány termék műanyagból készült és üvegszállal bevonva nagyobb erősségre. A cég a lámpák választékát kínálja a fal- és mennyezeti modellekben. Között a márkák érdemes megemlíteni Palmera és Mono.
 1. Arte lámpa (Olaszország). Az olasz cég termékei kiváló minőségű, merész dizájn és hosszú élettartamúak. Termékcsalád: Hall, Aqua.
 2. Kanlux (Lengyelország). A cég mindkét süllyesztett lámpát gyártja, és fel van szerelve (mennyezet és fal). A diszpergáló elemek polimerekből készült betétekből készülnek. A tartók rozsdamentes acélból készültek. A függesztett lámpák általában poliészter vagy üvegszál. Az összes felsorolt ​​gyártó közül a Kanlux gyártja a legkedvezőbb árú termékeket. A legnépszerűbb márkák Volin, Argus (kapcsolóval), Turk.

Tippek a lámpa kiválasztásához

A megfelelő fürdőszobai felszerelés kiválasztásához ajánlatos egy sor szabályt követni:

 1. Az eszköz biztonságosságának mértéke - IP55-től vagy annál több.
 2. Ha lehetséges, használjon spotlámpát. Ez csökkenti az áramfogyasztást, és a fényáram egyre hangsúlyosabbá válik.
 3. Ha valamilyen oknál fogva nem telepítheti a spotlámpákat, javasoljuk irányított izzók telepítését. Lehetővé teszik, hogy kiváló minőségű világítást hozzon létre bizonyos területeken (például lámpát helyezhet a tükör felett, hogy csak a mosdó közelében lévő területet világítsa meg).
 4. A legjobb lámpa opció egy 12 voltos termék. Nem veszélyezteti az emberi életet és az egészséget. Ebben az esetben azonban meg kell vásárolni egy lenyíló transzformátort.
 5. Ha nincs lehetőség vezetékek vezetésére, javasoljuk vezeték nélküli fényforrások használatát. Ezek akkumulátorral működnek, és olyan biztonságosak, mint 12 volt. A vezeték nélküli eszközt általában külső fényforrásként használják.

Ha kívánja, pénzt takaríthat meg és a lámpát saját kezével is összekapcsolhatja. Ebben az esetben nem szabad részt venni az egyes gyártók alacsony költségű termékeiben. Jobb, ha inkább az árukat kedvelik, hanem az európai - régóta és jól ismert vállalat. A kínaiak gyakran nem felelnek meg a minőségi termékekre vonatkozó követelményeknek. Az ilyen termékek nem biztonságosak, ami elfogadhatatlan a fürdőszobai világítóberendezések esetében.

Milyen helyiségek a fürdőszobában tanácsot adnak?

A fürdőszobában egy 10-halogén spotlámpát szeretnék elhelyezni egy álmennyezetben, de amennyire megértettem, magas nedvességállósággal kell rendelkezniük. Hol a piacon kívül ilyen dolgokat is megvásárolhat? Mind a 12 V-os, mind a 220 V-ot tekintjük. Az Ob-ban egy darabonként 870 rubelre, 50 wattra szörnyen drága.

Milyen cégek termelik őket? Hogyan hívják őket megfelelően? Ami az interneten található, nem talált semmit.

220-380 írta:
2 noxs A fürdőben feltétlenül fel kell tenned a lámpákat 12V-ra. A fő kritérium a biztonság.

A fürdőszobában nincs szükség 12V-os lámpákra. A biztonságot nemcsak a feszültségcsökkenés, hanem az elosztószelepek használata is biztosítja. Én személy szerint inkább 220V lámpákat preferálok - nincs szükség transzformátorokra.
A lámpatestekhez nézze meg az IGO telephelyét az elektromos berendezésekhez - Belgium, IP23, 3 db / csomag. Az ár 700-800 körül van 3 darabra. Általában elveszem.

A fürdőszobákban. IP44. Belgium, Massive

avmal írta:
A fürdőszobában nincs szükség 12V-os lámpákra. A biztonságot nemcsak a feszültségcsökkenés, hanem az elosztószelepek használata is biztosítja. Én személy szerint inkább 220V lámpákat preferálok - nincs szükség transzformátorokra.

Mindenki saját módját választja az esetleges áramütés ellen. Szeretném minimálisra csökkenteni a kockázatot :-)

Mindenkinek Pinocchio maga, és csak a leginkább Pinocchio használja dekoratív világítás, mint a fő.
Nem is említem a többieket.

2noxs
Szüksége van rá - sok pont fényforrás?

2DMC
Gondolod, hogy a fürdőszobában a spotlámpák nem használhatók fővilágításként?

A DMC írta:
2noxs
Szüksége van rá - sok pont fényforrás?

Igen, nem zavarhatod, és 1 izzó a 100 méterre a fürdő közepén, a szokásos patronban. Hagyja, hogy ott lógjon a huzalon - a legfontosabb dolog, ami könnyű volt. Ahogy kedvesek és mérgesek. 20 rubel, hogy megfeleljen :-)

avmal írta:
A fürdőszobában nincs szükség 12V-os lámpákra. A biztonságot nemcsak a feszültségcsökkenés, hanem az elosztószelepek használata is biztosítja. Én személy szerint inkább 220V lámpákat preferálok - nincs szükség transzformátorokra.
A lámpatestekhez nézze meg az IGO telephelyét az elektromos berendezésekhez - Belgium, IP23, 3 db / csomag. Az ár 700-800 körül van 3 darabra. Általában elveszem.

Ma Lőrinc Merlenben láttam Krasnogorskban
de csak a harmadik zónában használhatók, azaz nem lehet közelebb a vízforráshoz képest 60 cm-re

Ők is származnak Paulmann, szintén az IP44, a design minden bizonnyal sokkal szerényebb, mint a belga, de az ár több mint fele annyi.

Aki tetszik?

220-380 írta:
2 noxs A fürdőben feltétlenül fel kell tenned a lámpákat 12V-ra. A fő kritérium a biztonság.

Talán talál valamit az oldalon

Találtam egy párat, egy comtech - LYNX modellekhez, IP65-hez, a többi pedig csak IP20, de ezek a modellek nagyon nagyok.

noxs írta:
Ma Lőrinc Merlenben láttam Krasnogorskban
de csak a harmadik zónában használhatók, azaz nem lehet közelebb a vízforráshoz képest 60 cm-re

Van egy mennyezeted, ami hatvan centiméterre van a kádtól vagy a mosdótól? Ehhez 1.4 m-nél kisebb magasságúnak kell lennie, hogy ne sértse a mennyezetet.

avmal írta:
Van egy mennyezeted, ami hatvan centiméterre van a kádtól vagy a mosdótól? Ehhez 1.4 m-nél kisebb magasságúnak kell lennie, hogy ne sértse a mennyezetet.

Látta-e valaha a 0,1,2,3-os övezetek lebomlását? Félreértettél. A 3. zónában használhatja az IP23-at, a 2. zónában már IP44, a 0 + 1 zónában. A 2. zóna a nedvesség forrásánál közvetlenül elhelyezkedő helyet foglalja magában, a padlóról 2,25 m-re.

noxs írta:
Látta-e valaha a 0,1,2,3-os övezetek lebomlását? Félreértettél. A 3. zónában használhatja az IP23-at, a 2. zónában már IP44, a 0 + 1 zónában. A 2. zóna a nedvesség forrásánál közvetlenül elhelyezkedő helyet foglalja magában, a padlóról 2,25 m-re.

A fürdőszobában a mennyezet a 3. zónához tartozik, hacsak nem kifejezetten alulbecsüled a 2,25 vagy annál alacsonyabb szintre. Ezután az esemény célja nem egyértelmű.

avmal írta:
A fürdőszobában a mennyezet a 3. zónához tartozik, hacsak nem kifejezetten alulbecsüled a 2,25 vagy annál alacsonyabb szintre. Ezután az esemény célja nem egyértelmű.

Nem mindenhol a fürdőszobában a mennyezet a 3. zónához tartozik.

noxs írta:
Nem mindenhol a fürdőszobában a mennyezet a 3. zónához tartozik.

Szinte mindenütt - egy vagy két centimétert elhanyagolhatunk.

Ennek eredményeképpen megvásárolta ezeket:

a Paulman-tól transzformátorokkal. Talált a Leroy Merlinben Krasnogorsk-ban. A lámpatestek IP44.

Ezért úgy döntöttem, hogy 12V-os halogéneket helyeznek el a fürdőszobában. De, amennyire én megértem, még a villanykörte védőüvege alatt is valószínűleg nem gyengén sütik. És mi fog történni, ha permeteznek? Ne törje meg a védőüveget?

noxs írta:
Szeretném a 10 féle halogén spotlámpákba helyezni a csempés álmennyezetbe

noxs írta:
12 voltnak tekintve

Emerald írta:
De, amennyire én megértem, még a villanykörte védőüvege alatt is valószínűleg nem gyengén sütik.

Enyhén szólva. Legfeljebb 300 ° C.

Emerald írta:
És mi fog történni, ha permeteznek? Ne törje meg a védőüveget?

Crack és tedd a helyes dolgot. A töredékek nem kizárt.

alázatos véleményem szerint

Kvost írta:
Csak 12V-nál.

Hol van ez a kategorikus?

A szalag műanyag mennyezet jobb, MINDEN GODEN NEM TUDJA. Szorosan fűtött, műanyag olvad egyet. Az ügyfelem ragaszkodott ahhoz, hogy 50 voltos, 220 voltos halogéneket helyezzen, a mennyezet egy nap alatt elolvadt. Most keresi a távoli halogéneket. úgy, hogy a test a mennyezeten volt, és a lámpa égő lámpája leesett. És a fürdőszobában szükséges lezárni, a víz felrobban. a probléma.

Kvost írta:
Enyhén szólva. Legfeljebb 300 ° C.

Nem az öngyújtás, hanem a védőüveg? Fel tudod tenni ilyen védtelen? Ez nem az elektromos biztonságról szól, hanem a külső üvegre gyakorolt ​​hatásról (szóba jöhetnek az izzók egy másik reflektorral és védőüveggel egy esetben)
2 kommentátor
Ismét lámpákról beszélünk, amelyekhez egy további reflektor és védőüveg van?
2All
Hmm, és ahol Moszkvában láthatja a nagy tömítésű választékot. A piac nagyon kicsi, és a megjelenés nem szökőkút.

Emerald írta:
2 kommentátor
Ismét lámpákról beszélünk, amelyekhez egy további reflektor és védőüveg van?

Ez róluk szól. Tömített (kiegészítő üveg, reflektorral).

Visszatérve a beépített lámpák megvilágításának kérdésére a fürdőkád padlófödémben, ajánlani, hogy mi a legjobb a megvásárláshoz?

Hat tizenkettő-50V watt van - a fürdőszobában világos, az R63 spottól még könnyebb, és a biztonság sokkal magasabb (nincs RCD)

Mirumir írta:
Feszültség 220V.

A fürdőszoba jobb, mint 12V, mert általában nyitott. Biztonságosabb.

dinamit007 írta:
Hat tizenkét-50V watt van - a fürdőszobában könnyű, a helyszínen R63,

Gondolkodni kell. Cserélni kell egy tucat R63 60W-ot

alázatos véleményem szerint

Mirumir írta:
Ap.

Nekem van ezek. „>

220. IP44.
Készült.
Fényesen ragyognak.
IMHO, gyönyörű.
Vannak lehetőségek - melltartók.

800 rubelt vásároltam. Egy évvel ezelőtt.

2Wolz:
És hányan vannak telepítve? Valami kiderül, hogy enyhén drága.

2dinamit007:
Elégedett a fénycsomagolással? Ugyanazt a készletet is vásároltam, de most gondoltam rá - talán nem túl késő (amíg a mennyezet befúródott), hogy az összes pontot a hívások alá helyezze?
Legalábbis többé-kevésbé kellene ragyogniuk.
A tárgyaláson egy halogénfoltot fújtak a fürdő mennyezetje alatt, hogy lássák, mi történik - csak egy zseblámpa és semmi több.

Helyezzen egy 300W-os spotlámpát (amelyen az óvodák világítanak az utcán). Irányítsa fényét a mennyezetbe, és fedezze el a testpanelt. Az ár a reflektorfényben csak 30 UAH (150-160 rubel). Ne féljen a víz közvetlen behatolásától, mivel az utcai teljesítmény. 300 wattos halogénlámpa esetén a megvilágítás félelmetes lesz, legalább öt hagyományos 100 wattos izzólámpa (talán több). De egy nagyon erős fény a fürdőszobában egy plusz. Hallottam a fényterápiáról - amikor egy személy nagyon élénk térben marad, hangulata emelkedik (depressziókat is kezelnek). Különleges izgalom télen, ha rosszul világít sokáig.
Csak ebben az esetben a lámpán elmentett pénzt az RCD-re és a halogénmentes védőberendezésre kell költeni (sima indítás).

Hogyan válasszuk ki a lámpákat a fürdőszobában: mi a jobb és miért? Összehasonlító értékelés

A legtöbb fürdőszoba nem fér hozzá a napfényhez, ezért csak a mesterséges megvilágításra kell támaszkodnia. Az optimális fényáram biztosításához helyesen kell kiválasztani a fürdőszoba lámpáját, ugye? De nem tudja, hogyan lehet legjobban megtervezni a helyüket, hogyan lehet meghatározni a beépített lámpák erejét és milyen eszközöket szeretne használni?

Segítünk Önnek ebben a nehéz kérdésben - a cikk leírja a fürdőszoba világításának szervezésének fő módjait. Kiválasztott fényképek az eredeti belsőépítészeti ötletekkel.

A cikk megvitatja a világítási eszközök megválasztásának jellemzőit is, amelyek a nehéz munkakörülményekre figyelnek: magas páratartalom és hőmérsékleti ingadozások. A videóban hasznos útmutatásokat találni a jövőbeli felszerelés műszaki paramétereinek fontosságáról.

A lámpatestek műszaki követelményei

Fürdőszoba - szélsőséges körülmények között. Az állandó hőmérsékleti és a magas páratartalmú helyeken biztonsági okokból tilos a hagyományos foglalatok és lámpák felszerelése.

A világítóberendezés megválasztásának fő paramétere a biztonság foka. A megfelelő jelölés megjelenik az elektromos termékek testén.

Egyes gyártók háromjegyű címkéket használnak. A harmadik számjegy - a mechanikai károsodásra, sokkra való érzékenység mértéke. Az értéktartomány 0-10.

A legmagasabb szintű védelem azt jelzi, hogy ha az eset megrongálódott, a készülék teljesítményjellemzői megmaradnak.

Minél nagyobb a jelölés numerikus értéke, annál megbízhatóbb a lámpatest. A nedvességbiztos készülékek további elemekkel vannak felszerelve, amelyek csökkentik a víz és a por veszélyét a készülék vezető részeiben:

 • gumi tömítések a mennyezeten;
 • a hermetikus anyag dugóit a tápvezetéken.

A "nedves" helyiségekben a lámpatestek minimális IP-értéke IP442, a maximális IP674. Elfogadható, hogy a maximálisan feletti védelmet nyújtó termékeket használják - minden bizonnyal növeli a biztonságot.

IP indexértékek minden zónához:

 1. Az első zóna. A fürdőkád, a zuhanyzó és a mosdó körüli páratartalom eléri a 100% -ot. Itt engedélyezzük az alacsony védettségű, legalább IP67 védettségű, ideiglenes vízbe merítésre tervezett berendezéseket.
 2. A második zóna. A "nedves" zónától 30-60 cm-es sugarú körön belül nagy a valószínűsége annak, hogy a készülékbe beléptetik a fröccsenést és a fúvókákat. A helyszínen nem kívánatos nagyfeszültségű elektromos készülékek használata, a lámpa védelmének indikátora - legalább IP45, teljesítmény - 12-24 V.
 3. Harmadik zóna. Viszonylag biztonságos - 60 cm-re a második zónától. Közvetlenül hiányzik a közvetlen fúvókák veszélye. Körsugaras védelmi modellek vannak felszerelve - IP24 és újabbak.

A vízforráshoz viszonyított 3 m-es vagy annál nagyobb távolságot biztonságosnak tartják. Lehetőség van felszerelésre IP01-vel.

A különféle lámpák "tengeri elit"

A fürdőszoba mesterséges világítása rendszerint három szintre oszlik: mennyezet, fal és padló. A módszerek kombinációja érdekes dekoratív hatást eredményez. Nem szükséges az egész spektrumot egyszerre használni. A legfontosabb dolog az, hogy egy teljes fényáramot kapjunk a kényelmes tartózkodáshoz a szobában.

No. 1 - mennyezeti világítási lehetőségek

Mennyezeti lámpák biztosítják az alapvető fürdőszoba világítás. Az eszköz megválasztása a helyiség méretétől, a mennyezet kialakításától és a másodlagos fényforrások jelenlététől függ.

Népszerű megoldások a kiemeléshez:

 • szerelt vagy felfüggesztett fedél;
 • LED szalag;
 • világító panel;
 • foltok;
 • reflektorfeszítés vagy álmennyezet.

Hagyományos csillár. Ez a lehetőség jobban megfelel a tágas, magas mennyezetű fürdőszobákban. A megoldás legfontosabb előnyei: változatos választék és könnyű telepítés. A csillár kiválasztásának meghatározó kritériuma, hogy a lámpatest megfelel a fürdőszoba belsejének.

A kristályüveg és a fémmodellek alternatív változata. Előnyök: megfizethető költségek és különböző világítási stílusok a fürdőszobában. Mínusz - foltok és csepegések megjelenése a vízből.

LED szalag. A LED háttérvilágítás LED-ek és ellenállások formájában jelenik meg a hűvös szalagalapon. A helyiségek "nedves" területein IP65-68 indexű vízálló szalagokat fejlesztettek ki.

Az IP65-vel ellátott világító szalag egyik oldalán tömített - a szigetelés lefedi a nyomtatott áramköri kártya külső részét, beleértve a LED-eket és érintkezőket.

 • a telepítés egyszerűsége - a szalagot a mennyezet aljzat alá helyezzük;
 • a megvilágítás intenzitásának beállítása;
 • különböző fény színei - egy adott spektrumban zökkenőmentes átmenetet hajthat végre.

A mennyezeti zóna "szalag" megvilágításának megteremtéséhez egy IP-65 és IP67 típusú LED-szalag alkalmas.

Világító panel. Ez nem csak egy külön lámpatest, hanem egy egyedi mennyezeti szerkezet, amely egyes elemekből áll:

 • közvetlenül a mennyezetre szerelt lámpák;
 • dekoratív műanyag vagy üvegpanel átfedő lámpák;
 • keret a vezetékekkel panelek rögzítésére.

A fő előny a tervezés korlátlan választéka. A fényképnyomtatással bármilyen képet újra létrehozhat: a csillagos égbolt, a víz alatti világ, a festői táj stb.

Foltok. Szállító "zseblámpa", ahol egynél több lámpatest van felszerelve. Annak ellenére, hogy egy érdekes ötlet, spotlámpák ritkán használják a mennyezeti világítás.

Először is, a termék alacsonyabb mennyezetű fürdőszobában nehézkesnek tűnik, másrészt problémás a fényáram vektora beállítása.

Spotlámpák. Ez a típusú elektromos készülék elengedhetetlen a felfüggesztett vagy "francia" mennyezet felszereléséhez. A lámpatestek elrendezése előre megfontolt, figyelembe véve a helyiség elrendezését és a lámpák erejét.

A tervezési jellemzőktől függően a következő típusú reflektorok különböztethetők meg:

Építettek. A műszereket süllyesztett szereléshez használják - csak a fedél marad. A választásnál figyelembe kell venni a "behatolás" mennyiségét és a mennyezet-mennyezet helyének szélességét. A "lábak" fészeklámpa minimális hossza 40 mm.

Egyes modelleknél jelentősen csökkenteni kell a felfüggesztett szerkezetet, ami nem kívánatos az alacsony mennyezetekre és a korlátozott helyiségméretekre.

Poluvreznye. A lámpatest műszaki "teste" a mennyezet mögött helyezkedik el, és a lámpatest kívül van. A szereléshez a mennyezetre szerelt helyet használják, de a külső mennyezet rovására nagyobb teljesítményű lámpák telepítése megengedett.

Hamis. A külső rögzítés a legtöbb típusú mennyezet esetében alkalmazható. A fényszórók drágábbak, mint a horgas modellek, de számos jelentős előnyük van:

 • nincs szükség a mennyezetszint csökkentésére;
 • sokoldalúság;
 • a fényszóródás dekoratív hatása a texturált üveg prizmáján keresztül.

A lámpa alapja lenyűgöző. Tükör, fényes anyagok és fémek a kövekkel beborítva látványosak a mennyezet felületén.

Szekcionált. Ez egyfajta hibrid spot és spotlámpa. Egyetlen dekoratív lemez több lámpát tartalmaz. Rendszerint az egyes mikro-lámpákra beállítható a megvilágítási vektor.

No. 2 - működő világítás fali modellekkel

A fali lámpatestek célja a helyiség és a helyi világítás. A "világítótestek" használata a 6 négyzetméteres, tágas szobákban megfelelő. Egy kompakt szobában korlátozhatja a mennyezeti fényt.

Népszerű lehetőségek a fal "víz" lámpák számára:

 • sconces;
 • felületre szerelt megvilágítók;
 • foltok.

Bra. Hagyományos kivitel - egy vagy több mennyezeti lámpa egyetlen konzolra szerelve.

Fényszórók. A kompakt burkolat nem sok helyet foglal el és szorosan rögzítve van a falhoz. Jobb nedvességálló anyagokból készült modelleket választani: rozsdamentes acél, tandem üveggel és átlátszó műanyaggal.

Foltok. A falra szerelés lehetővé teszi, hogy maximalizálja a spot - lokális megvilágítás célját.

A második esetben a spot fénye megakadályozza a szemét - a tükör használatával kényelmetlenül érezzük magunkat. Ebben a zónában nem szabad megválasztani a színes árnyalatú lámpákat - a fények természetellenes arcot és hajat adnak. Optimálisan - matt vagy fehér üveg.

Érdemes figyelni a fénysugaras fal "lámpájának" típusára. Két típus létezik:

 1. Irányjelző fényvisszaverők. A fény bizonyos szögben kerül szállításra. Talán egy vagy két harmadik fél (fel / le) fényáramvektor. A tok alakja lehetővé teszi, hogy a háttérvilágítást egy bizonyos területen összpontosítsa.
 2. A mennyezeti diffundált ragyogás. Ezek a modellek az általános világítástechnikai lámpákhoz tartoznak, az "akció" területük 360 °. A fény egyenletesen szétszóródik a szobában.

Ha a cél nemcsak gyakorlati, hanem látványos világítás létrehozása is, akkor érdemes megragadni a falakat fényszórók, világító panelek, LED szalagok segítségével.

No. 3 - dekoratív padló világítás

A kültéri világítás különleges légkört biztosít a fürdőszobában. Ez a háttér, dekoratív fény.

A tervezési ötletek különböző módszerekkel történő megvalósítása:

 • LED háttérvilágítás telepítése;
 • rögzítőfények;
 • üvegpadló létrehozása;
 • izzó burkolólapok használata;
 • az ömlesztett bázis elrendezése.

LED háttérvilágítás. Számos lehetőség van a LED-szalag díszítésére. A csík a lábazati vonal mentén van felszerelve - a helyiség peremén, és a vízvezeték szerelvények kiemelésére is szolgál - egy lezárt szalag "fut" a kád vagy a mosdó körvonalán.

A módszer fő előnye a javítás utáni telepítés.

A sötét padló fényes foltjai ellenére látványosnak tűnnek.

Spotlámpák. A padlóvilágítás használata saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lámpák előnyei:

 • mechanikai károsodással szembeni ellenállás - a lámpatestek tartós műanyagból készültek;
 • minden helyszín lehetősége - a lámpák közötti távolságot önkényesen választják;
 • gyönyörű fénypontokat hozhat a környező tárgyakról.

A "fénypontok" hátrányai: a telepítés bonyolultsága és a rejtett vezetékek bekötése, a villanykörték rendszeres cseréjének szükségessége.

Üveg padló. A gyönyörű tervezési technika radikálisan megváltoztatja az ismerős fürdőszobai környezet megjelenését. Üvegfülke elrendezéséhez 10 cm-re kell emelni a padlót.

A szokatlan "lámpa" temperált rétegelt üvegből vagy triplex-ből készül, a LED-szalag vagy a lineáris lámpák világításra alkalmasak.

Lumineszcens anyagok. Alternatívája a hagyományos megvilágítási módszereknek - fényes hatású anyagok kikészítéséhez.

Plusz módszer - a villamos energiától való függetlenség. Hátrányok: a magas költségek és a képtelenség kikapcsolni egy ilyen "lámpa".

A "víz" lámpa lámpájának megválasztása

Amikor megfontoljuk, hogy melyik lámpa a fürdőszoba számára a legjobb, fontos dönteni a lámpa típusáról, fényességéről és az optimális világítási hangról.

Az 1. kritérium - az optimális termékteljesítmény

A mindennapi életben a legnépszerűbb hagyományos izzólámpák, fluoreszkáló termékek és LED-ek.

Izzólámpák. A hengerben lévő gázösszetételektől függően vákuum, kripton és halogén. Az inert gázlámpák (kripton) ellenállnak a túlfeszültségeknek, a halogén lámpák jó fénykibocsátással rendelkeznek és hosszabb ideig dolgoznak.

Fénycsövek. Az úgynevezett fénycsövek különböző színvisszaadást mutatnak, ami meghatározza a természetes fényt. A fénycsövek fő előnyei:

 • alacsony fűtési hőmérséklet;
 • a munka időtartama;
 • puha fény.

A modern modellek alkalmasak a szabványos lámpatartók csatlakoztatására.

LED termékek. A lámpa magas költségeit az alacsony fogyasztás, a jó fénykibocsátás és a hosszú távú működés indokolja.

További előnyei közé tartoznak a tömörség, a lámpa alacsony fűtése, a mechanikai feszültség és a feszültség megszakadása.

2. kritérium - az izzó erejének kiszámítása

Az ISO8995 nemzetközi szabvány szabályozza a fürdőszobák megvilágítását. Ajánlott ráta - 200 lux (Lk). A lámpák fénykibocsátásának jellemzésére lumeneket (Lm) használnak, 1 Lx = 1 Lm / m².

Például egy 7 négyzetméteres szoba normál megvilágítása 1400 lx, 10 m2 M-2000 lx. A kiszámított adatok alapján kiválasztott teljesítmény és a lámpák száma.

A fénykibocsátás mértéke közvetlenül függ a világítóberendezés típusától és teljesítményétől. Például, ugyanolyan erővel, a lumineszcens termék 7-szer több fényt produkál, mint egy izzólámpa.

3. kritérium - színvisszaadási index és hangvilágítás

A fény érzékelésének kényelme attól függ, hogy milyen természetes a környező tárgyak mesterséges fényt alkotnak. A paramétert a színvisszaadási együtthatóval fejezzük ki, és a világító eszköz - Ra vagy CRI csomagolásán jelezzük.

A CRI = 100 fényforrás objektumok valós megjelenítését teszi lehetővé. A maximális színvisszaadási indexnek természetes napfénye van. Minél alacsonyabb a Ra, annál torzabb az észlelés.

A megvilágított tárgy színárnyalatát a színhőmérséklet határozza meg, a mérési egység Kelvin (K). A fehér vízvezeték sárgásnak vagy csillogó kéknek tűnhet.

A szín kiválasztásakor a belső és a személyes preferenciákból kell kiindulni.

A különböző hőmérsékletek fénye eltérő módon érinti a személyt. Meleg fehér tónus segít kikapcsolódni, semleges - koncentrálni, hideg energizálni és energizálni.

Hasznos videó a témában

A videó leírja az elektromos berendezések kiválasztásának fő tényezőit, a "víz" lámpákra vonatkozó követelményeket, és ajánlásokat tesz a világítási világítással kapcsolatos területrendezésre:

A lámpa megfelelő megválasztása és a könnyű ékezetek jó elhelyezése vizuálisan növelheti a zárt fürdőszobát. Ugyanilyen fontos a kényelmes és praktikus helyiség kialakításában, amely a lámpa fényességét, színét és árnyalatát választja.