Legfontosabb > Bútor

Megértjük, hogy milyen ajtót kell behelyezni a fürdőszobába: hogyan lehet kombinálni a praktikumot és a stílust

A fürdőszobába vezető ajtók a belső tér fontos elemei, amelyeket szervesen össze kell kötni a vízvezetékkel, bútorokkal és burkolattal. Azonban az ajtó fő célja még mindig nem esztétikai tulajdonságok, hanem megbízhatósága és funkcionalitása.

Gyakran vannak olyan viták a tervezők és a lakástulajdonosok körében, hogy melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába, de nincs határozott válasz, mert nagymértékben függ a padlófelülettől, a nedvességtől, a szellőztetés minőségétől és a vászon sajátosságaitól.

Milyen követelményeknek kell megfelelnie a fürdőszoba ajtójának?

Nem számít, mennyire elegáns és drága a választott ajtók, először is nedvességállónak kell lenniük, azaz védeni kell a magas páratartalmú, forró levegőtől és a vízzel való érintkezéstől.

A védőbevonat nélkül a természetes fa vagy MDF lemez deformálódik: megduzzad, majd összezsugorodik, ami repedéssel borítja, és megszünteti fő funkcióját.

A nedvesség és a magas hőmérséklet hatása enyhíthető úgy, hogy egy fürdőszobát vagy zuhanytálcát telepít az ajtóval ellentétes falhoz vagy egy további válaszfal felállításához.

A tágas, jól felszerelt szellőztető helyiségben bármely típusú konstrukciójú ajtó felszerelhető - keretezett bagettből fém-műanyagba. A nagy fürdőszobában lévő páratartalom nem veszélyes, és a közvetlen víz az ajtó felületébe nem kerül.

A fém műanyag és üveglapok a legsikeresebbek a közeli fürdőszobában, egy tágas helyiségben - minden olyan termék esetében, amely védő réteggel rendelkezik.

Például egy laminált termékeket egy vastag szintetikus fóliával borítanak, amely nem enged át nedvességet. Ez a megjelenés nem ellentétes az általános belső döntéssel, válassza a természetes faanyagot utánzó laminált anyagot.

Nézzük meg a különböző típusú ajtókat, és próbáljuk meg azonosítani az előnyöket és hátrányokat:

A gyártási anyag festményeinek fajtái

A termék tervezésének, helyének, díszítésének megválasztása elsősorban az anyagon alapul, amelyből a szövet elkészül. A fa textúrája egyfajta felületet, egy műanyagot, egy harmadik üvegtárgyat és az egyes anyagok lehetőségeit messze nem érti.

Például nehezen helyezhető PVC-termék a palota belsejébe, és az üveg tolóajtók a vidéki stílusban kialakított helyiségben.

Költségvetési lehetőség - MDF

Ha a középáras szegmens vonzó termékei iránt érdeklődnek, akkor kétségtelenül MDF-ből készült ajtókat vásárolnak, amelyek egyszerűen leírhatók egyszóval - univerzálisak.

A gyártók meglehetősen érdekes modelleket kínálnak dió, wenge és cseresznye árnyalataiban, amelyeket üvegbetétekkel díszítettek, mindössze 2000-2500 rubelt. A tervezési javaslatok természetesen többet fognak fizetni egy pár fürdőszobai WC-hez, de gyakran választják ki a szokványos szöveteket, amelyek nem vonzzák a szemet, mivel a legfontosabb szerepet játszik a csempék, a bútorok és az egészségügyi berendezések.

Az MDF leggyakoribb változata a baguette vagy őrölt típusú süket vászonkép, amely népszerű fajtákat (tölgy, kőris, dió, juhar) utánozza, és védő bevonattal erősíti meg.

Értékelni fogja az MDF-termékek relatív egyszerűségét és könnyű használatát - nem olyan törékenyek, mint az üveg. A természetes összetétel (préselt fafűrészpor és lignin kötés) és a környezeti tisztaság miatt az ajtók jó a sok gyermek és állat otthonában.

Nedvességállóak, de a fűtési idény alatt a minimális méretváltozás veszélye áll fenn. A felületüket borító alapozó és zománc növeli a mechanikai kopás ellenállását.

Környezetbarát fa

A természetes anyagok divatja arra vezetett, hogy a falak ajtajai egyre népszerűbbek az országos házak tulajdonosai és a városi lakások tulajdonosai között.

A faipari termékek nem igényelnek további dekoratív befejeződést - a fából készült textúrát a természeti szépség különbözteti meg. Elég, hogy a felületet lakkal vagy speciális viasszal telítsük be, mivel puha, porózus és hajlékony fa tartós, vízálló, védve a kártevők és a penészgömb.

A masszából származó ajtók, különösen értékes vagy ritka fából készültek, gyakran láthatóak az elit házakban, amelyek belseje az arisztokrata stílusnak felel meg. Az árkategóriás kitűnő - 20 - 200 ezer rubel

Sokan nem látják a különbséget a különböző fajtákban - és mélyen tévednek. Semmihez semmi nem keverheti el a fehéredő színt, melynek gyöngyszínes, vagy csaknem fekete színű, zamatos színezete van, a viaszos tölgy nemes fényével. Az éger, mint a cseresznye, enyhén pirosságot ad, és a fenyő árnyalatai egész tartományt képviselnek - barnás-rózsaszíntől sárgáig.

Elegáns furnér

A furnérburkolat egy megfelelő ajánlat, amely alternatívát jelent azok számára, akik értékelik a természeti szépséget és a praktikumot. A furnér egy vékony fából készült fa, amelyet speciális vágási módszerrel gyártanak. A belső ajtók gyártásához használt fűrészanyag, a leginkább ellenálló a mechanikai károsodás.

A furnérozás használata megkönnyíti az ajtószerkezetet, könnyebben hozzáférhetővé teszi, míg a texturális jellemzők és a fa mintázat eredeti formájában megmarad.

A speciális furnérfeldolgozás - általában 2-3 rétegű bevonattal - növeli a vékony faanyag szilárdságát, és lehetővé teszi a belső ajtók használatát konyhákban, fürdőszobákban és fürdőszobákban, vagyis a magas páratartalmú helyiségekben

A modern fafeldolgozási módszerek lehetővé teszik különböző fajok - bükk, alma, tölgy, nyár és olíva - előállítását. A megfizethető ár miatt a legnépszerűbb a dió textúra, és a tölgy furnér modelljei tartósak és kopásállóak, ezért költségük magasabb.

A furnérozott termékek sokoldalúsága lehetővé teszi számukra, hogy harmonikusan illeszkedjenek minden tervezési projektbe - tökéletesen illeszkednek a fürdőszobai berendezési tárgyakhoz és fürdőszobai bútorokhoz.

Gyakorlati laminátum

Ha szereted a laminált ajtókat, győződjön meg róla, hogy milyen típusú filmeket használtak a gyártásuk során. A legolcsóbb termékeket szintetikus gyantával impregnált cellulózréteg borítja. Nyilvánvaló, hogy a "póló" papír nem feltétlenül alkalmas fürdőszobai felszerelésre.

Olyan modelleket kell választani, amelyek egy 0,5 mm vastagságú polivinil-klorid elasztikus fólia, vagy akár egy 0,8 mm vastagságú, még tartósabb kétrétegű laminátumot szorítanak meg, ami drágább és furnérszerűnek tűnik.

A laminált ajtólapok ápolása a nedves szivaccsal vagy ruhadarabbal (mikroszálas) törölje le a filmet. Használhat nem agresszív tisztítószereket, például mosodai szappant vagy fürdõmosó gélt

Költségvetésű fürdőszoba esetén a laminált ajtók ideálisak: olcsóak, könnyen felszerelhetők és könnyen karbantarthatók. Kívánt esetben a monoton modellek között megtalálhatóak az alakzatok vagy az üvegdekoráció lehetőségei.

Ugyanakkor emlékeztetni kell arra, hogy nem érdemes várakozni egy ilyen jellegzetes ajtó kivételes kialakításáról, valamint a speciális mágneses szilárdságú termékek ritkán megbízhatóak.

Műanyag: sokféle választás

A fürdőszobai műanyag ajtóknak nem kell a fehér alapon elhelyezett erkélyblokkokhoz hasonlítaniuk. A gyártók különböző lehetőségeket kínálnak a lengés, csúszó, összecsukható szerkezetek, amelyek műanyagból, fémből és üvegből állnak.

Ha a fal vastagsága és szerkezete lehetővé teszi, akkor maradhat az eredeti, modern megoldással - kazettás ajtók. Nem igényelnek további helyet a nyitáshoz, és a falhoz vagy párhuzamosan vannak elhelyezve.

A fehér műanyag tökéletesen kombinálható a hasonló árnyalatú szaniter felszerelésekkel és bútorokkal, és jól illeszkedik a belső térbe a pasztell, a tejszín, a bézs vagy a gyöngyház színeihez.

A hely és a pénz megtakarítása érdekében sokan a "harmonika" -ot választják - egy műanyag lécből készült összecsukható ajtót. Közvetlenül a telepítés után észrevesz egy olyan eszköz hátrányait, amelyek első pillantásra kényelmesek: szerkezeti instabilitás, nagy hézagok és megbízhatóság hiánya.

A hengereken lévő rekesz ajtója sokkal kényelmesebb és praktikusabb, és pontosan megválasztott méretekkel nem rosszabb a zajszigetelésnél a szokásos csuklós kialakításnál.

Ütésálló üveg

Az üveg rendszerek még nem olyan gyakoriak, mint a fém-műanyagok, de népszerűsége egyre növekszik. Gyönyörű, gyönyörűen díszített, tartós, és teljesen ellenálló a vízajtók hatásaival, mintha fürdőszoba lett volna kialakítva. Az üveg tökéletesen illeszkedik a fajansz, porcelán, krómozott és aranyozott szerelvényekhez.

Az üvegajtók biztonságát modern anyagok: polikarbonát, temperált üveg, plexi, triplex használják. Nagyon nehéz megtörni egy terméket a felsorolt ​​anyagokból, és sérülés esetén a töredékek az ajtókra vagy az éles sarkok nélkül darabokra vágódnak.

Hogyan lehet fenntartani a magánéletet és megakadályozni az üveg belső átláthatóságát? Ajánljon néhány sikeres módot:

 • arany, ezüst, színes bevonat;
 • ragasztós alapú film bevonat;
 • rajzok és dísztárgyak festett üvegfestékekkel;
 • csiszolt vagy színezett üveg;
 • ólomüveg színezett üveg.

Gyakran az üvegajtók rendelésre készülnek, így nincsenek problémák a formatervezéssel, a keretezéssel, a textúra vagy a kép kiválasztásával. A kis mínusz üveg - a foltok megjelenése a kondenzáció során felhalmozódott, de a szellőzés és a levegőztetés segítségével is megszabadulhat ettől a bajtól.

Csúsztatható és összecsukható ajtórendszerek

Ha szükséges az utastér szomszédságának megtakarítása, vagy az eredeti tervezési projekt végrehajtása, akkor válassza a hagyományos lengőajtókat, hanem a hajtogató és a csúszó típusú konstrukciókat.

A telepítés legegyszerűbb módja a számlázási rendszer telepítése. Ez magában foglal egy ajtólapot, amely a fal mentén egy vezető (fém profil vagy dekoratív felfüggesztés) mentén mozog.

Néhány design a funkcionalitásban hasonlít a szekrény elejére: megnyitni az ajtólapot, egy kis mozgásra van szükség ahhoz, hogy félreálljon

A design annyira egyszerű, hogy sokan saját maguk telepítik, különböző anyagokból választják ki az anyagot ajtóként: fa, MDF, műanyag.

Az egyoldalú vagy bilaterális rendszer csúszása a következő részekből áll:

 • 1 vagy 2 ajtólap;
 • vezető profil (felfüggesztés) az ajtó felett;
 • a lapok felső végében rögzített görgők;
 • amely megakadályozza az ajtó lengését és a padlón való elhelyezkedést.

A reteszeléshez egy rackot kell felszerelni a másik oldalon, és be kell állítani a reteszelő mechanizmust. A csúszó rendszerek egyik változata a falak falra falszerkezete, amelyek nagyszerűek az újépítésű házak számára, de problémák merülhetnek fel a régi Sztálin, a panel- és a blokkházak telepítésével.

A tolóajtók kialakítása, anyagválasztéka és külső kialakítása nagymértékben függ a fürdőszoba és folyosó területétől, valamint a tervezési céloktól. Tegyük fel, hogy az üvegajtók vizuálisan növelik a helyiséget

A szakértők ajánlásai ellenére egyes bérlők választják az összecsukható ajtók-könyveket és ajtók-harmonikákat. Ezek két hasonló lehetőség, amelyek ugyanaz a közzétételi elv társulnak. A "harmónia" számos azonos elemből áll, amelyek összecsukva összeszerelhetők, mint az azonos nevű hangszer.

A "Sash" könyvek két nagy részből állnak, amelyek egy bizonyos irányba hajtanak. Mindkét megoldás használata a fürdőszoba javítása szempontjából rendkívül praktikus, mivel nehéz a jó hangszigetelés és megbízhatóság elérése. Ezek a minták jobban megfelelnek a beltéri válaszfalak eszközének.

A leggyengébb pont az összecsukható ajtók közül a szerelvények összekötik a lemezeket, és rögzítik őket a felső sínre. Ha három vagy több ember van a családban, a kötőelemek nagyon gyorsan elhasználódnak.

Az ajtók és a stílus megoldások megválasztása

Az ajtó modell kiválasztásakor az egyik kiindulópont a fürdőszoba stílusa. Figyelembe veszik a falak, az egészségügyi berendezések és a bútorok kiválasztása során, és természetesen tükröződik az ajtó- és ablaknyílások kialakításában is.

A lakástulajdonosok kedvence klasszikus - nemes, elegáns, nyugodt, tökéletes helyiségek díszítésére, amelyeket vízkezelésre terveztek. Lehetőség van fából vagy furnérozott ajtólapok használatára hagyományos keretkeretben.

A klasszikus belső ajtók színe a környező falak sötétjével metszik, leggyakrabban pasztell színek - bézs, szürke, gyöngyház, arany, rózsaszín vagy világoskék.

Az országstílus egyszerű és szándékos durva teljesítmény. Minden anyagból készült ajtók közelednek: tömb, MDF, interline intervallum, laminatin.

Ahhoz, hogy az ajtók árnyékban legyenek rusztikus tökéletlenségekkel, speciális impregnálásokkal és festékekkel öregedhettek, valamint egyszerű, elavult formatervezéssel.

A minimalista belső térben az ajtók úgy tűnik, hogy összeolvadnak a falzal, nem állnak az általános háttérrel szemben. A design a legegyszerűbb, üveg, műanyag, nedvességálló furnér felhasználásával.

A minimalizmus egyik alapelve a felesleges részletek hiánya, ami az ajtólap kialakításában is megnyilvánul, de még mindig szép, diszkrét részletekkel díszített, mint például a matt üvegbetétek

Az exkluzív art deco stílus hangsúlyozza a belső tér gazdagságát és kifinomultságát. Ezt tükrözi a fürdőszoba általános szerkezete és bizonyos részletek, beleértve az ajtókat: ritka fajtákat választanak gyártásukra, kézi üvegfüggönyöket vagy ügyes kovácsolt felületeket használnak.

A minimalizmustól és a hi-tech technikától eltérően az art deco stílusban a pretencián, extravagáns és eklektikus. Mintaajtó tervezés - göndör faragás a velencei vakolat és a tervezőcsempék háttérén

Bármi legyen is a kiválasztott ajtók, a legfontosabb az, hogy megfelelnek a belső kialakításnak és az ízlésének.

Milyen ajtót kell behelyezni a fürdőszobába: válassza ki a legjobb lehetőséget

Amikor a felújítás kezdődik a fürdőszobában, a hangsúly a falak, a padló és a mennyezet befejezésére, valamint a vízvezeték-szerelés és a kommunikáció telepítésére irányul. Ugyanakkor gyakran nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába, hogy harmonikusan bejusson a szobába, és ami még fontosabb, megbízható és működőképes.

Mi legyen az ajtó a fürdőszobában?

A nedves helyiségbe való beszereléshez nem minden ajtó alkalmas, de a jellemzői szempontjából megfelelő - nedves és nedves levegővel szembeni ellenállás, szélsőséges hőmérsékletek, gomba és penészképződés. Fontos minősége az anyag nedvességállósága, amelyből az ajtó elkészül, mivel a nedvesség hatása miatt deformálódhat a méretének megváltoztatásával. Ezért természetes vászonból vagy MDF-ből készült vászon felszereléséhez szükséges, hogy a felület és a nedvesség hatása ellen védő bevonatot alkalmazzanak. Az ajtó megjelenése fontos szerepet játszik abban az esetben, ha világos képet kap a jövő belseje, és nem csak a fürdőszoba, hanem a folyosó, beleértve a ház többi szobáját is.

Ha a fürdõszoba tágas és hatékony szellõzõ rendszerrel van ellátva, bármilyen anyag ajtójával felszerelhetõ. [/ wpmfc_cab_si]
De egy szűk helyiségben csak egy fém vagy üvegajtó képes ellenállni a hőmérséklet és a nedves levegő vizsgálatának. Fontos tényező a fürdőszoba megfelelő ajtójának megválasztásában hang- és hőszigetelő tulajdonságai. Ha a fürdőszobában nem lehet hatékony elszívó és elszívó szellőztetőt elhelyezni, annak érdekében, hogy megakadályozzák a penész, gombák és kondenzáció kialakulását a falakon, akkor válasszon egy ajtólapot beépített szellőzőrácskal. A jelenléte csökkenti a fürdőszobában és a szövetben lévő hőmérséklet közötti különbséget.

Ha a fürdőszobában lévő ajtó külső védőbevonattal rendelkezik, akkor figyelembe kell venni az alkalmazásának módját - általában a szegély és a vászon között kisméretű ízesített formákat -, amelyek nedvességtartalmának vezetőjeként és az ajtólevél további nedvességtartalmának károsodásakor szolgálnak. Mielőtt ilyen ajtólapot telepítene, ellenőriznie kell az ízületek tömítettségét. Emellett, ha egy faajtót tervez, akkor a felső és az alsó véget védő lakkal kell kezelni, mivel a gyártók nem dolgoznak fel ezeken a helyeken, de nedvességet gyűjthetnek a helyiségből, fokozatosan deformálva a vászonot. Melyik ajtót jobb választani, néhány anyag előnyeit és hátrányait tovább tárgyalja.

Milyen anyagok az ajtó a fürdőszobába: típusok és jellemzők

A belső ajtók belső kerettel és külső burkolattal rendelkeznek. A keret lehet fa, forgácslap vagy MDF. Ezek az anyagok instabilak a levegő hatására, amelynek páratartalma meghaladja a 60% -ot. Kiváló minőségű külső bevonat védi a fa ajtót a nedvességtől és a hőmérséklet-csökkenéstől. Annak eldöntése előtt, hogy melyik ajtót kell a fürdõbe helyezni, ismernie kell a külsõ bevonat anyagait.

Laminált bevonat

Jó, vonzó költségeket különböznek. A laminált lemez egy gyantával impregnált papír, amely az ajtókeretre van ragasztva. Ha a gyártó nem kíméli az anyag minőségét, az ilyen bevonat kopásálló és tartós lesz. A laminamin a laminált bevonat analógja, azzal a különbséggel, hogy vastagabb papírból készül, amelyet több rétegű bevonattal borítanak. Az ilyen ajtólap bevonat drágább, mint a szokásos laminátum. Annak érdekében, hogy a szövet hosszú ideig szolgáljon, olyan laminált bevonatot kell választania, amelynek vastagsága legalább 0 mm, vagy laminált vastagsága legfeljebb 0,8 mm. De mielőtt kiválasztaná a fürdőszobába helyezett ajtókat, figyelembe kell vennie, hogy a laminált anyag csak a költségvetés belsejébe illeszkedik, mert a laminált ajtólapból nem kell elvárni egy gyönyörű formatervezést.

PVC bevonat

A PVC-fóliát a fa lap keretére helyezzük, nedvességtől védve. Nagy kopásállósággal rendelkezik, a bevonat kémiai úton tisztítható. A PVC fóliák színének és textúráinak széles köre könnyen segít megoldani azt a problémát, hogy mi legyen a fürdőszoba belseje a teljes belső térnek megfelelően. Ennek a védőbevonatnak a hátrányai lehetnek az alacsony minőségű gyártás során keletkező káros vegyi anyagok felszabadulása, valamint a külső bevonat leválásának lehetősége a keretből.

Furnér és ekoshpon bevonat

A furnér drága természetes bevonat különböző faanyagokból, amelyeket különleges vágási módszernek köszönhetünk. A belső töltelék lehet olcsó fa vagy forgácslap, a Shponirovanny ajtólap vonzó megjelenésű, teljesen cserélheti a vásznat, teljesen értékes fajtájú természetes fából, de drága és inkább egy belső ajtóhoz illik, de nem a fürdőszobában a szobában.

Ez a környezetbarát anyag még fűtött állapotban sem káros anyagokat bocsát ki, teljesen nedvességtől mentes, textúrája és színe különböző fajok természetes fajait utánozza. Ha nincs semmi bizonytalanság, milyen ajtókat kell behelyezni a fürdőszobába, forduljon figyelmet az ajtólapra, amelyet bevonták az ökopenettel.

Szalag a masszából

Ha mindazonáltal úgy döntenek, hogy egy tömör fából készült nem bevont ajtólapot helyeznek el, figyelembe kell venni, hogy a felületet lehetőleg lakkal, viasszal vagy más különleges védőbevonattal kell védeni a fa számára. A védett módszerek segítenek megőrizni eredeti formájukban az ajtó alakját, méretét, szerkezetét, színét, megtakarítva a vászonot a különböző káros hatásoktól. A tömörfa vászon előnyei az anyag környezetbarát jellegének, a vizuális fellebbezésnek és a szilárd megjelenésnek.

Műanyag ajtók

A műanyag ajtóknak semmi közük sincs ahhoz a profilhoz, amelyből a műanyag ablakokat, amelyek mindenki számára ismerősek. Megjelenésük megegyezik a többi anyagból készült vásznon. Ezek az olcsó ajtók műanyagból készülnek, vízzel, penészgombával vagy penészgombával szemben. Ha ilyen ajtót választasz a fürdőszobában, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a műanyag árnyalatai nem egyáltalán nagyszerűek.

Üvegajtók

Ha kíváncsi, milyen anyagból készül az ideális ajtólap egy nedves helyiség hőmérsékleti különbséggel, a válasz egyértelmű lesz - üvegből. Az ilyen ajtók nem káros anyagokat bocsátanak ki, azaz környezetbarát. Emellett a festmények megválasztása is változatos: a beltér stílus-orientáltságától függően lapos vagy színezett, nyomtatott minta vagy sima felület lehet. Az egyetlen hátránya az ilyen vászon nagy tömege, amely magas színvonalú, megbízható, és ennek megfelelően drága szerelvényeket igényel.

Milyen ajtót telepíteni a fürdőszobában: típusok

A fürdőszobába való beszereléshez a klasszikus swing típusú ajtólapként választható, pl. nyitva vagy kifelé, de más típusokat is választhat. Közülük - tolóajtók és összecsukható. A tolóajtó egy vezetőprofilok mechanizmusa, hengerekkel, amelyek mentén az ajtólap mozog. Ennek a rendszernek az a előnye, hogy a helyiséget a fürdőszobában és kívül kíméli, de szükséges, hogy az egyik fal szabadon maradjon a vászon zökkenőmentes mozgatásához. A csúszó rendszer változata kazettás ajtó, amikor a vászon elhelyezhető a falon belül. Ez egy ideális megoldás kis helyiségekben.

A csúszás mellett vannak összecsukható ajtók is. Ezek a szárny több részei, úgy vannak összekapcsolva, hogy az ajtót összehajtogatják az egyik oldalra, mint egy harmonika. Az ajtólap ezen változata azonban nem alkalmas a fürdőszoba felszerelésére, mivel szabad helyet igényel, anélkül, hogy jó hangszigetelést és biztonsági zárat biztosítana.

Hogyan válasszuk ki a fürdőszoba ajtaját?

A lakáskiválasztás fontos és szerves része a javításnak. Ha vásárolni belső mennyezet támaszkodni elsősorban a külső vonzerejét, eredetiségét színes és dekoratív befejezni, a saját ízét és pénztárca, akkor kiválasztásakor ajtót egy fürdőszoba és WC, működési tulajdonságok válnak a legfontosabb kritérium. Ez annak köszönhető, hogy a szabadtéri szépség mellett a szoba általános kialakításának, a vászon minőségének, a fürdőszobába vezető ajtónak is nedvességállónak, hőállóságnak és kondenzátum felhalmozódásának kell lennie. Ezenkívül a terméknek meg kell őriznie a helyiségek magánéletét.

Anyagkiválasztás

Függetlenül attól, hogy a belső ajtót vagy padlót választja-e a fürdőszobának, a terméktípusok különböznek az anyagban, ahonnan készülnek.

 • Ekoshopon;
 • vagy laminált;
 • Műanyag (PVC);
 • Glass.

Az ajtók gyártásához népszerű anyag az MDF panelek. Univerzálisak: bármely helyiséghez alkalmasak, számos színválasztékban kaphatóak, üveg- vagy tükörbetétekkel díszíthetõk. Az előny elfogadható átlagár és nagy ellenállás a külső hatásokkal szemben. A hátrányok között gyakran nevezik az MDF hajlamát a nedvesség felhalmozására, azonban a megfelelő szellőzés a fürdőszobában való jelenléte nem teszi lehetővé a deformáció átfedése miatt. A fürdőszobában és a WC-ben általában a termék homlokzatát tömör felületen veszi fel, amely nem vonja el a figyelmet a szoba alapterületeiről (csempe, vízvezeték, bútor).

A környezetbarát ajtók tömör fából készülnek. A meglehetősen magas költségek ellenére ezek a modellek nagyon népszerűek: tartósak, megbízhatóak, vonzóak a megjelenéshez, nem igényelnek további díszítést és bonyolult dekorációkat. A fürdőszobában vörösfenyő, tölgy, bükk fűrészelésre kerül. Fenyő kizárva: a nedvesség és a hőmérsékleti ingadozások alacsony ellenállása miatt ez a vászon gyorsan megduzzad, deformálódik és használhatatlanná válik.

A fent említett fafajták, viaszral vagy lakkal bevont víztaszító tulajdonságokkal rendelkeznek, és nagyon alkalmasak a padlónak a fürdőszoba és a WC számára. A vizuális megjelenítés fenntartása és az ajtó élettartama növelése érdekében gondoskodni kell róla.

A fa nyílászárók alternatívái a furnérozott lapok. A furnér egy vékony fából készült fa ragasztott egy farostlemez, miközben fenntartja a természetes színét és szerkezetét a fa, a szerkezet maga válik könnyebb, és az ár alacsonyabb. A furnér természetes eredete miatt nagyon érzékeny a nedvességre és a hőmérséklet változására. A furnérozott ajtók legtöbb gyártója nem javasolja ilyen szerkezetek használatát olyan helyiségekben, ahol a páratartalom több mint 60%, a maximális hőmérséklet pedig 35 Celsius fok felett van.

Az ökointerlini pályán, ellentétben természetes szereplőjével, olyan mesterséges anyag, amely csak egy fa tervezését és megkönnyebbülését imitálja. Valójában ez egy többrétegű műanyag, amelyet tartósság, ütésállóság, nedvességállóság jellemez. Ez az anyag tökéletes a fürdőszobában. Az ekoshpon ajtója nem igényel komplex karbantartást, ellenáll a hőmérséklet és páratartalom ingadozásának. Ezenkívül a természetes furnérra vonatkozó egyértelmű előnnyel jár alacsonyabb költség.

Nem minden laminált ajtó illeszkedik a fürdőszobába, csak azok, amelyek előállítása során külön tartós polivinilklorid fólia volt, vastagsága több mint 0,5 mm vagy két térfogatú laminátum volt.

Ezek a vásznak olcsóak, könnyen telepíthetők, és nem is óvatosak. Az olcsóbb termékeket cellulózzal lefedik és gyantával impregnálják, ami nem környezetbarát, rövid élettartamú és teljesen vízálló.

Egy tökéletes megoldás egy fürdőszoba számára egy műanyag nyílászáró vagy egy poli (vinil-klorid) (PVC) ajtó. Könnyű, tartós, nem tűzveszélyes, a műanyagot alkotó anyagok miatt ellenáll a penésznek és a gombanak. Többek között nem veszi fel a nedvességet, ellenáll a kondenzátumnak. Az anyag rugalmasságának növelése és a műanyag nyílások deformálódásának megakadályozása érdekében alumínium profilokat állítanak elő. Hibát feltételezhetünk, hogy a műanyag termékek színtartománya korlátozott: ma a tartomány meglehetősen széles, az üvegbetéteknél is lehetséges.

Az üvegajtók a belső tér stílusos elemévé válhatnak. A magas költségek ellenére nyilvánvaló előnyei: elegáns megjelenésűek, magas környezeti teljesítményük, nedvességállóságuk, kopásállóságuk. Az ajtószerkezethez az alumíniumprofil merev, deformálódó, korrózióálló. Az ilyen ajtó kiválasztásánál figyelembe kell venni a külső felületi bevonatot, amely védi a kondenzációt. Ha gyermekek vannak a családban, az üvegajtót meg kell erősíteni egy foglalási film segítségével.

Az üvegajtók tökéletesek a fürdőszobában lévő zuhanyfülkéhez. Rendszerint hőkezelt üvegből készülnek. Az üvegtermék különleges vonzereje a textíliák, dekoratív textúrájú film vagy különböző mértékű homályosság, átlátszóság előállításához használt színes pigmentek továbbadását segíti elő.

Nem csak a tervező, hanem a közönséges lakástársak is képesek lesznek egy egyedi, ugyanakkor praktikus és kényelmes belső tér kialakítását egy üvegajtón túl sok nehézség nélkül.

A fürdőszoba és a WC ajtói különböznek a tervezési jellemzőkben. Szükséges a különböző modellek előnyei és hátrányai.

 • Swing. A jól ismert klasszikus csuklós szerkezetek egész sor pozitív tulajdonsággal rendelkeznek: szabványméretek, könnyű telepítés, hatalmas választék a befejező lehetőségekről, megfizethető ár. Ezenkívül van egy küszöbérték alkalmazása, amely javítja az ajtó hő- és hangszigetelési tulajdonságait. Jelentős hátrány lehet a szabad hely hiánya. Ha a lakásban a helytakarékosság kiemelt fontosságú, akkor nézze meg a belső padozatok egyéb lehetőségeit.
 • Csúszó és kupé. A tolóajtók és a rekeszes ajtók lényegében hasonlóak: nyitott állapotban oldalra tolódnak. A különbség az, hogy a kupénak van egy vászonja, és a csúszó kialakítás két félből áll. A visszahúzható görgős rendszer stílusosan és eredetileg kiegészíti a belső teret, így a fürdőszoba közelében lévő helyet takarít meg. De ilyen típusú ajtók felszerelésénél biztosítani kell, hogy a fal mentén nincsenek aljzatok, polcok vagy horgok. Ráadásul az ilyen struktúrákra vonatkozó küszöb beállításának képtétele kritikus hátrány, mivel csökkenti a hőáteresztő képességet és a hangszigetelést.
 • Összecsukható. Ergonómiailag szűk helyet rendeznek a fürdőszoba közelében, segít az összehajtható ajtó. Két változatban kaphatók: "harmonika" (3 vagy több rész) vagy "könyv" (két rész). Ez a tervezési megoldás nem igényel szabad helyet sem az ajtó közelében, sem a fal közelében, azonban összecsukható, a tervezés eléggé szűk helyet hagy az ajtó belsejében a helyiségbe való belépéshez és kilépéshez. Itt van egy rossz hangszigetelés és egy ritka jelenlét a kivezetésekben a kiváló minőségű modellek az ilyen ajtók.

Ne felejtsd el a fürdőszoba ajtók dekoratív tulajdonságait. A lakás vagy a ház belsejének harmonikus kombinációjának biztosítása érdekében tükör vagy üvegbetéteket lehet használni az ajtólap levételéhez. A fürdőszoba nem tükör nélküli, és ha az egyik az ajtón, akkor lehet vizuálisan bővíteni a közeli szoba a fürdőszobában.

A teljes üvegajtó kiválasztásakor logikus, hogy matt, vagy színezett vásznat használ a szoba magánéletének biztosításához. A matt, összecsukható ajtók eredetiek is.

méretek

Hiba elhinni, hogy a fürdőszobába vezető ajtó méretei valóban nem számítanak. Kétségtelen, hogy a fürdőszoba komplex teljesítmény jellemzőkkel rendelkezik. A hőmérséklet, a magas páratartalom, a kondenzátum és a gőz állandó felmelegedése, valamint számos más negatív tényező negatívan befolyásolja a befejező anyagokat, beleértve az ajtókeretet is. A lakások védelmének minősége a nedvesség, a mikroorganizmusok, a penészedés terjedésétől függ a minőségétől, ezért a jó minőségű lakóingatlanok biztosítása érdekében kellő figyelmet kell fordítani a belmagasságú padló méretének megfelelő kiválasztására. Az elfogadott normáknak megfelelően a teremnyílások nyílásainak mérete ugyanazon dimenzióban eltérő lehet. A termék magassága 2 m, a szélessége eltérő lehet: 60 cm, 70 cm, 80 cm, 90 cm A szélesebb ajtók nem szabványosak a GOST szerint.

Szűk nyílások (60 cm) jellemzőek a tipikus szlovák "Hruscsov" típusú épületekhez. Az új épületekben az ajtószélesség leggyakrabban 70-80 cm, figyelembe véve a háztartási készülékek, vízvezetékek, fémek és dekorációs elemek lakóinak igényeit, amelyek egyszerűen nem tudnak "szűk" nyílásokká alakulni. Modern szaniter berendezések, például zuhanyzó vagy jacuzzi felszerelése gyakran szélesebb ajtót (80-90 cm) igényel.

A 90 cm-nél szélesebb vászon használata csak kivételes esetekben indokolja a nagy tágas házak tervezési elképzeléseit. Egy szabványos lakásban egy ilyen széles ajtó mennyezet ronthatja a kis fürdőszoba kényelmét és általános harmóniáját.

Az életteret harmonikus kialakítása érdekében gondosan választani kell az ajtólap színét. Általában elfogadják, hogy az összes belső mennyezetet egy ugyanolyan színű lakásban helyezzék el. Ez a megközelítés klasszikus: a monokróm ajtók nem sértik a szoba esztétikáját, tömören illeszkednek a teljes stílusba, és nem fogják figyelmen kívül hagyni a figyelmet. A belső ajtók két árnyalatának használata megengedett, de a WC és a fürdőszobához mindenképpen ugyanazt a színt kell kiválasztani.

 • A fürdőszobák sokéves használatánál a fehér ajtók jól bizonyultak. Minden helyiségben univerzálisak: kis lakásokban vagy tágas házakban a hófehér ajtók tisztasági, frissességi és pontossági légkört kölcsönöznek a vízvezeték színének megfelelően. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fehér szín nem képez világos kontúrt, és mintha fényt sugárzott volna, bármely területen bármilyen komfortérzet keletkezik.
 • A bevont tölgyfa borostyánajtókat az egyik legvonzóbb és nagy igénybevételnek tartják. A hatalmas ajtókeretek közül elegánsan arisztokratikus formatervezéssel és különböző stílusú döntésekbe illeszkednek.
 • Ideális a modern belső ajtó sötét színéhez. A fürdőszobai dekoráció általános világos háttérén a wenge árnyékoló ajtó kifejező hangsúlyt kap. A vonzó modellek üveges vagy tükörbetétekkel egy csepp luxust adnak a még semleges kialakításhoz. A fekete vagy sötétbarna árnyalatú, tömör ajtólapok segítenek a tér szűkítésében, így geometrikusabbak és tömörebbek.
 • Hozzon létre egy hangulat segít színes ajtót. Helyénvaló egy kis dinamizmust és fényerőt hozni a fürdő kialakításában, mert itt van a hangulat egész nap reggel és a pihenés pillanatait este. A fényes elem segít felélni, felidézni. A fürdőszoba szigorú kialakítása lehetővé teszi a kísérletezést: a tenger hullámát, a fényes, bíborszínű, türkiz színű színeket - az ízlésnek megfelelően választott szín sikeresen beilleszthető az általános elképzelésbe. A kettős ajtó ideális választás, ha összekeveredik azzal a kérdéssel, hogy egy gazdag ajtó fog kinézni a folyosón. Egyrészt, a homlokzat kiegészíti a belső tér a fürdőszoba, és a másik - a folyosón.

tervezés

A szín kiválasztása után az ajtók további dekorációjára gondolhatunk. A díszítés fából, műanyagból, fémből, üvegből vagy mozaik és homokfúvott minták formájában használható. A fürdőszobában és a WC-ben minden ajtó egyedülálló és egyedülálló a maga módján. A helyes választás, eleganciát és kifinomultságot kölcsönöz a térnek.

A lakberendezési díszítés nem szabványos megoldásairól érdeklődnek a rejtett ajtók használatától, amelyekkel a kíváncsiskodó szemek elterelhetik a figyelmet, vagy akár elrejthetik a szobát, beleértve a fürdőszobát. A láthatatlanságnak köszönhetően a homlokzati oldal feldolgozásának képessége a szoba falainak bármilyen szerkezete, stílusa és színe miatt lehetséges. Az ilyen ajtókon problémamentesen alkalmazhat egyszínű festéket vagy a táj egy részét, tapétázható (tekercs, mosható, festéshez, fotó tapéta).

Lehetőség van a csempe befejezésére, ha a fürdőszoba bejárata a konyha oldalán található, csempével díszítve. Hasonló megoldás a furnér és egyéb díszítőanyagok. A titkos ajtó harmonikusan illeszkedik a minimalista stílusú szobába, mert nem tűnik ki a falaknak, vagy díszítő elemnek tűnik.

Olyan kreatív hostessek számára, akik mindig valami különlegeset akarnak, önmagukban díszíthetik a fürdőszobai ajtót, a decoupage technikával. Ez a legjobb megoldás azok számára, akik szeretik a tűszőnyeget, miközben nem akarják túlfizetni a drága díszítésért. A papírtól, a szalvétaktól leggyakrabban az érdekes képek vagy minták kivágásra kerülnek, amely egy panelet képez, amelyet később ragasztanak a díszítendő felületre. Az így kapott kép kiegészíthető improvizált anyagokkal, például gyöngyökkel, gyöngyökkel és hasonlókkal díszítve. Bizonyos mennyiségű képzelőerővel, kitartással és kézművességgel létrehozhat egy igazi remekművet, amely meglepni és csodálni fogja a vendégek és a háztartás tagjai számára az eredetiséget.

Melyik jobb választani?

Tekintettel a helyiségek jellemzőire, kondenzátum, penész és penészképződés megakadályozására érdemes gondolkodni a szellőzésről. Ha a természetes szellőztetés nem elegendő, akkor lehetőség nyílik arra, hogy különleges rácsok jelenjenek meg az ajtólapon vagy (kevésbé kívánatos) felszerelés után. Ezenkívül a fürdőszobában gyakran van egy elszívó, amely biztosítja a levegőcserét: a meleg levegő kijön, hideg levegő váltja fel.

Amikor kiválasztja, melyik ajtót kell behelyezni a fürdőszobába, tudnia kell, hogy a megfelelő nyitás és zárás csak akkor garantált, ha a terméket egy dobozral együtt vásárolja meg. Ha a csuklós ajtót választja, amelyet az alsó vezető teljes hiánya jellemez, ne felejtse el a jó minőségű szerelvények szükségességét, mert a tervezés kényelme és biztonsága közvetlenül attól függ.

Ne felejtsük el, hogy az ilyen típusú tolóajtók könnyű telepítésének egy meghatározott pluszja nem lehet annyira értékes, tekintve a szolgáltatási rendszer egészének törékenységét. Ha a fürdőszobában szokásos belső ajtókat használsz, úgy tűnik, hogy egyszerűsíted a választott feladatot, akkor 3-4 év után lehűlheted a túlfizetést, amikor egy írástulajdonban lévő, nem megfelelő szobát használó vászon használhatatlanná válik, és újra kell cserélni.

A stílusos, egyedülálló belső terek ragasztói, a tükrözött ajtók kiválasztása a fürdőszobában, emlékeztetünk arra, hogy nemcsak laposak lehetnek, hanem kerek formájúak is. A szoba kialakításának egyediségét hangsúlyozhatja, a formatervezést a fürdőszoba ajtó geometriai jellemzői alapján.

Híres gyártók és vélemények

A belső padlók piacán sok hazai és külföldi gyártó van. Az orosz cégek közé a következők tartoznak

"Sophia"

A jól ismert gyár, amely már több mint 20 éve gyárt ajtókat, számos díjat nyújthat, az iparág egyik elismert vezetője. A gyártás modern high-tech berendezéseket alkalmaz magas színvonalú ajtók előállítására a magas nemzetközi szabványoknak megfelelően. A vélemények szerint a vevők egyetértenek abban, hogy a nagy költségek ellenére Szófia továbbra is megvásárolja az ajtókat, mert nem kár, hogy kifizessék a kitűnő minőséget, tartósságot és szépséget.

A Penza-ban több mint 20 éve termelt, magas színvonalú és olcsó ajtók nyerték el a vezető vállalatok körében a rést. A teljes ciklus (a naplózástól az ajtóig történő beszerelésig) gyártásáért a vállalat garanciális és garanciális szolgáltatást nyújt az előállított termékek számára. A jó minőségű alacsony költségek miatt a "Dera" cég interroom-padlói igényesek, és pozitív visszajelzést kaptak a vásárlóktól. Gyönyörű formatervezés, széles választék az ügyfelek által is megjegyezte, azonban a gyártási idők gyakran megtörtek és késik.

"Alexandria ajtaja"

A gyártás és az innovatív megközelítés a vállalat fő elve. Az Ulyanovsk gyárában gyártott termékek megfelelnek az európai minőségi előírásoknak. Az ajtólapok természetes és kiváló minőségű anyagokból készültek. A kifogástalan minőség, a szigetelés, a szerződéses feltételek betartása - az ilyen előnyöket az ajtók vásárlói is megjegyzik.

Ugyanakkor a telepítők nem mindig megfelelő munkája, néha a vásárlók iránti gondatlan hozzáállás.

"Volhovets"

Az Ön egyedi projektje kapja a gyárban "Volkhovets" -t. A termelés Veliky Novgorodban található. A minőség, a legszélesebb választék, megfelelő árpolitikával, hozzájárul a vállalat ajtajainak népszerűsítéséhez a vevők körében. A Volkhovets cég ügyfelei nem mindig örülnek az ügyfelekkel szembeni hozzáállásnak, a beszerelés minőségének, de általában nem merülnek fel az ajtókra vonatkozó panaszok. Válasszon egy megbízható kereskedőt - és a vásárlás öröme teljes lesz.

A külföldi vállalatok avantgárd fejlesztéseket kínálnak, és az innovatív technológiák alkalmazásának köszönhetően keresletet keresnek a vásárlók körében.

Casali

Olasz gyár, amely kivételes minőséget és egyedülálló designot gyárt. Az olaszországi csúcsminőségű üvegajtók a szobának fényűző belső részeit felkavarják, és ez a fő vonzereje. A kézművesség és a felülmúlhatatlan minőség az üvegajtókkal és a válaszfalakkal való együttműködés terén a cég ügyfeleinek örömére szolgál. Az űrlapok és rajzok feltűnő formai lehetőségei, a lenyűgöző képzelet vonzza az olasz ajtók boldog tulajdonosait.

Via plast

Gyártó Ukrajna, szakosodott fémszerkezetek gyártásával. A magas európai minőségi követelményeknek megfelelően gyártott műanyag nyílások egyedülálló stílusban és formatervezésben részesülnek. A cég különböző modellekből, méretekből, formákból és árnyalatokból áll. A vállalat termelési folyamatának szervezése lépést tart a vezető európai gyártókkal. A gyártók kapuin nincs annyira sok vélemény, általában a szolgáltatással elégedetlen ügyfelek gyakran írnak a cégről, és nem is panaszkodnak a termékgyártás minőségére.

Melyik ajtó jobb a fürdőszoba behelyezése

A modern otthonokban a fürdőszobában és a WC-ben található ajtók nemcsak kisebb méretben különböznek egymástól. Annak érdekében, hogy az ajtószerkezet és a vászon hosszabb ideig tarthasson, azokat olyan praktikus anyagokból kell készíteni, amelyek könnyen karbantarthatók. Ne felejtsd el a belső stílus megfelelőségi stílusát sem. Tehát az ajtók, milyen anyagot és milyen méretűbb választani a fürdőszoba és WC?

Fő kiválasztási kritériumok

Annak érdekében, hogy kiderüljön, melyik ajtó alkalmas a fürdőszoba és a WC számára, ezeket a következő feltételeket figyelembe véve kell kiválasztani:

 • Működés magas páratartalom mellett;
 • Hőmérséklet-csökkenés;
 • Jó szellőzés;
 • Hangszigetelés.

A fürdőszobában van állandó hatása a víz - spray a csap vagy a zuhany lehet kap az ajtón. A forró gőz vízzel nem befolyásolja az ajtó állapotát a legjobb módon, a penészgomba gyorsan terjed az ajtólap felszínén. A fürdőszobában vagy a WC-ben jobb nedvességálló ajtókat választani. Az antiszeptikus impregnálás hiányában, amely megakadályozza a gombák penészgombával való előfordulását, jelentős a termék károsodásának kockázata. A hőmérséklet csökkenése természetes anyagok megrepedését eredményezheti, és a szintetikus anyagok forró anyagokat szabadítanak fel.

A csiszolt üvegajtók jelentősen megtakarítják a hasznos métereket és tökéletesen tolerálják a nedvességet

A fürdőszoba és toalett belső ajtóinak kiválasztásakor a felsorolt ​​kockázatok minimalizálása érdekében ügyeljen a fürdő szellőzésére. Ez nem csak a szellőztető tengely jelenlétét jelenti, az ajtókeret kialakítása szintén befolyásolja a légáramlást. A doboz és a vászon között hézagokat kell találni, de ne tegye túl nagyra a vázlat elkerülése érdekében.

Fontos! Túl nagy hézagok lebontják a hangszigetelést, az írógép, a hajszárító vagy az elektromos borotva munkája megzavarhatja a többi családtagot.

A magas hangszigetelés érdekében biztosítani kell a jó szellőzést a fürdőszobában.

Színválasztás

Mivel a fürdőszoba és a WC gyakrabban szomszédos szobák, a szakértők szerint jobb választani ugyanazokat a lehetőségeket. Színválasztékot a stilisztikai tulajdonságokat figyelembe véve a fürdőszoba és a folyosó belsejét. Nem kevésbé fontos a színek kiválasztásában a többi ajtó megjelenése. Tehát, ha egy fából készült ajtót helyez a fürdőszobába, akkor a többinek ugyanolyan dekorációval kell rendelkeznie.

A fürdőszobában levő ajtóknak be kell illeszkedniük a szoba általános kialakításába

Ami a színsémát illeti, semlegesnek kell lennie ahhoz, hogy harmonizáljon a belső tér többi részével. Jobb a barna természetes árnyalat kiválasztása, a legtöbb színnel kombinálva.

Érdemes figyelni az ajtólap dekorációra. Jobb elkerülni az átlátszó üvegbetéteket helyettük, ha könnyű és eleganciát akarunk nyújtani a formatervezéshez, akkor jobb, ha egy matt, sima vagy mintázott üvegből választunk. A fürdőszobában és a WC-ben található beltéri ajtók színes választéka az alábbi képen látható.

A matt üveggel ellátott ajtók tökéletesen harmonizálnak a fürdőszoba általános stílusával

Belső stílus

Az ajtó kiválasztása a WC-vel kialakított fürdőszoba kialakításától is függ. A klasszikus belső térben érdemes felvenni a süket faformákat a tölgy vagy a cseresznyeiről, egy ilyen formatervezés nemes és drága. Ugyanez a lehetőség országra vagy Provence-re is alkalmas. Ugyanakkor az ajtót panelekkel vagy dekoratív üvegbetétekkel lehet díszíteni. A fa tökéletesen illeszkedik a minimalista ökoszisztéma-stílusba is, amely a formák egyszerűségét és a könnyű természetes színtartományt célozza meg.

Fontos! Ha üveglapokkal ellátott ajtót választ, akkor nem lehet átlátszó.

A matt felületű betéteket gyakran használják a magas páratartalmú helyiségek ajtóinak dekoratív elemeként.

Ha a minimálist vagy a csúcstechnológiát úgy választják ki, hogy egy WC-vel ellátott fürdőszobát tervezzenek, akkor jobb, ha a modern anyagokat előnyben részesítjük: műanyag, üveg. Az ajtó formájának egyszerűnek kell lennie dekor nélkül, a felület sima. A fényes felület elegánsnak tűnik, és vizuálisan is növeli a WC méretű fürdőszobát. A belső megvilágítású ajtók lenyűgözőek.

A legfantasztikusabb formák az avantgárd fürdőszobai tervezésű, WC-vel ellátott ajtók. A klasszikus négyszögletes doboz mellett kerek, hullámos, ötszögű, trapéz alakú modellek is használhatók.

A homályos üvegből készült ajtó, mintázat, nagyon elegánsnak tűnik a fürdőszoba belsejében

Anyagkiválasztás

Melyik ajtó, hogy be a fürdőszobába nagy mértékben függ az anyagtól. A választás nagy fa-üveg műanyag. Ezeket az ajtókat úgy kell kiválasztani, hogy ellenálljanak az összes terhelésnek, különösen a magas hőmérsékletnek megfelelő páratartalomnak. Az anyag kiválasztásánál érdemes nem csak érdemeket megvizsgálni, fontos figyelembe venni a hiányosságokat.

üveg

A fürdőszobákhoz és a WC-khez tartozó üveg belső ajtókat a nedvesség leginkább tolerálja, és az edzett üveg ellenáll az alkalmi hatásoknak.

Az üvegajtók lehetnek a fürdőszobai dekoráció egyik központi elemei.

A modern üvegajtók biztonságosan használhatók, súlyos károsodás esetén nem töredeznek a töredékekbe, hanem csak repedések fednek le. Milyen egyéb előnyei vannak az üvegnek:

 • Vízállóság, hőmérséklet-csökkenés;
 • Az üveg környezetbarát anyag, hosszú ideig tart hő, a baktériumok és a penész nem növekszik a felületén;
 • A modern üvegajtók nagyon tartósak, így a fizikai károsodás nem szörnyű;
 • A tervezési lehetőségek hatalmas mennyiségűek, lehetnek szokásos fényes átlátszó vagy színes üvegek, homályos modellek, bordázott, ólomüveg, homokfúvott minta;
 • Az üveg vizuálisan könnyebben érzékelhető, így a WC-vel ellátott fürdőszoba tágasabbnak tűnik;
 • Az üveg fényt közvetít.

Az üvegajtók tökéletesen világítanak, és könnyebbé és légiesebé teszik a fürdőszoba belsejét.

Az üvegszerkezetek gyakorlatilag nincsenek hátrányai. A legfontosabb érv ellen szól a magas ár. Szintén figyelembe kell venni, hogy az üveg gondosabb gondoskodást igényel, az ujjlenyomatok láthatóak a felületen.

A fürdőszobák iránti intimitás fenntartásához használjon mattot.

Természetes fa

A fa tökéletes a klasszikus belső térben, erős és tartós anyag. Azonban a fa nem szereti a nedvességet, és gyorsan elveszíti megjelenését, állandó érintkezésben a nedvességgel. Ennek elkerülése érdekében a fürdőszobába fa nyílászárókat vízlágyító bevonattal kell ellátni. A fa fő előnyei:

 • Hangulatos megjelenés;
 • A modern bevonatok menthetik a fát a víz káros hatásaitól;
 • Az ajtók gyártásához kiváló minőségű fa (tölgy, bükk).

A faajtók nemes megjelenést kölcsönöznek a fürdőszobába.

A természetes faanyag hátrányai a költségeknek, valamint a nedvességnek való állandó expozíciónak köszönhetően alacsonyabb élettartamnak tulajdoníthatók. Az utolsó hátrány azonban könnyen kijavítható jó lakk vagy antiszeptikus hatású.

Az ajtólap élettartamának növeléséhez a fából készült tömböt speciális eszközzel kell kezelni

MDF és forgácslemez

A fából és az üvegtől eltérően az MDF forgácslemezből készült ajtók olcsóbbak, és szinte megkülönböztethetetlenek a tömbtől. Az előnyök között meg lehet határozni:

Az MDF ajtók tökéletesen illeszkednek a fürdőszobába

Ezeknek az anyagoknak azonban nagyon jelentős hátrányai vannak. Például a formaldehidek, amelyek a forgácslap részei, allergiát okozhatnak, és az MDF könnyen és gyorsan meggyullad. Továbbá, az MDF ajtólapok kevésbé tartósak, ami nem a természetes fából készült ajtók, és a vékony MDF film bevonat könnyű karcolódni.

A forgácslemezből készült ajtólapok nagyon népszerűek a fogyasztók körében.

Laminált padló

Ha úgy dönt, melyik ajtó jobb a fürdőszobába helyezni, a laminátum az egyik legjobb megoldás. Az életben tartós, tartós, és a nedvességgel szemben ellenálló impregnálások miatt.

Külsőleg a rétegelt lemez szinte megkülönböztethetetlen a fából, ugyanolyan szerkezetű és színű. Több egzotikus színek is használhatók. A laminált fa előnye az, hogy mosható, szemben a természetes fán. A laminált ajtók is ellenállnak a különböző hatásoknak, nem félnek a nedvességtől, a hőmérsékletváltozásoktól, amelyek a kártevőkre hatástalanok.

A laminált ajtók praktikusak és tartósak.

A fürdőszobában és a laminált fürdőszobában lévő ajtók turistaosztálynak minősülnek, de a gyönyörű megjelenés és a hosszú élettartam miatt nagyon népszerűek a modern belső térben.

Fontos! A laminátum összetétele mérgező formaldehid, amely hatással lehet a háztartás egészségére.

A műanyag könnyű anyag, megfizethető, az ajtók nagyszerűek a fürdőszobák és a WC-k számára. A PVC legfontosabb előnyei:

 • Nedvességgel és hőmérséklet hatásokkal szembeni ellenállás;
 • Alacsony tömeg a fa vagy az üveghez képest;
 • Könnyen tisztítható, nem fél a háztartási vegyi anyagoktól;
 • Tartós és tartós;
 • Jó hangszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik;
 • Melegszik a fürdőszobában;
 • Hatalmas számú virág és dísz;
 • Megfizethető ár.

A PVC bevonatú beltéri ajtók ideálisak a magas páratartalmú helyiségekben

A mínuszok közül érdemes megemlíteni, hogy a műanyag ajtók könnyen eldugulnak az ütközéskor. Az ajtókerék megerõsítéséhez még a gyártási szakaszban is megerõsítik az erõsítõ betéteket, vagy fémprofilokat használnak. Az ilyen erősítő intézkedések azonban jelentősen növelik a műanyag ajtók költségét.

A csiszolt üveg nagyon gyakran dekoratív betétként használható.

Alternatív tervek

Általában, amikor felmerül a kérdés, milyen kialakítású ajtót telepíteni a fürdőszobában és a WC-ben, válassza a szokásos swing lehetőségeket. Azonban nem mindig kényelmesek, különösen, ha a szoba nem jellemző. Az alábbi fotók kiválasztásánál a fürdőszoba és a WC különféle típusai vannak bemutatva.

Az ajtó világos színe friss jegyzeteket ad a fürdőszobába

Coupe ajtók

Ha a helyiség a helyiségben kicsi, a tolóajtók tökéletesen illeszkednek. A swing konstrukcióktól eltérően még kompaktabbak és nem igényelnek szabad helyet a nyitáshoz.

A csúsztatható rekeszek helytakarékosak

A tolóajtók nagyon népszerűek a kis fürdőszobákban és WC-kben. Ebben az esetben az építési anyag lehet bármilyen: fa, PVC, üveg, MDF, forgácslap stb.

Pivot (kimutatás)

A fürdőszoba és a WC-ajtók szabványos méretei leggyakrabban 600x1900 mm és 550x1900 mm között vannak. Azonban ezek a méretek nem mindig alkalmasak, ha a nyílás a fal teljes szélességét elfoglalja, sokkal kényelmesebb a pivot ajtók felszerelése, amelyek a teljes helyet elfoglalják.

A pivot-ajtót jobb behelyezni a fürdőszobába, ha szükség van arra, hogy a helyiséget zónákra bontsák. A struktúra szélessége lehetővé teszi a partíció használatát is. Ezt a technikát gyakran használják a hálószobák belső terében, fürdőszobával kombinálva. Ez az ajtó nagyon széles, de elég kényelmes, balról jobbra fordítva.

Milyen méretek közül választhat

A legtöbb szabványos lakásban a fürdőszoba és a WC ajtóinak mérete 60x190 cm, azonban ez nem jelenti azt, hogy ez a paraméter állandó. Semmilyen esetben sem lehet ajtókat vásárolni szemmel, ezért a teljes ajtó pontos mérése szükséges, beleértve a kárpitot is.

Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg a számításokban, fontos tudni, hogyan kell helyesen vezetni őket. A magasságot a padlóról az ajtó felső átfedésére kell mérni, és a szélességet falról falra kell mérni (a mérés végrehajtása nélkül történik). A vastagság mérésekor fontos figyelembe venni a felületek vastagságát a falakon. Ajtólevél a következő méretekben kapható:

 • 55x190 cm, a fürdőszobában és a WC-ben lévő szaniterek 59x195 és 65x200 cm közötti nyílásra alkalmasak;
 • 60x190 - klasszikus kivitel, 64x195 - 70x200 mm-es ajtóig;
 • A 60x200 méretű nagyméretű szobák és nyílások 64x205 és 70x210 cm között helyezkednek el.

Lehet, hogy nem szabványos opciók - már 55x190 cm-es vagy nagyobb és 60x200 cm-nél nagyobbak - ebben az esetben rendeléseket kell rendelni.

telepítés

Amikor megoldásra kerül a fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása, csak a nyílásba kell behelyezni. Ugyanakkor a fürdőszobai ajtókeretek beszerelése eltér a más helyiségek javításától. Itt 5 cm-nél kisebb küszöbértéket kell létrehozni, így az ajtók 5-10 cm-rel magasabbak lehetnek, mint a lakás többi ajtólapja. Ez azért szükséges, hogy megvédjék a helyiség többi részét a vízből, ha előre nem látható helyzet fordul elő.

A fürdőszobában és a WC-ben lévő falak keskenyebbek, mint más helyiségekben, szélessége ritkán meghaladja az 5 cm-t, ezért fontos pontosan kiválasztani a doboz szélességét, különben meg kell növelni a fal vastagságát. De ahhoz, hogy levágja a dobozt, annak érdekében, hogy ez már ne legyen a legjobb megoldás, deformálódhat vagy megrepedhet. Ha a doboz és az ajtó közötti rés legalább 10 mm, egyszerűen lezárható dekoratív szalagokkal, előretöltött habarccsal.

Egy tágabb nyílást lehet készíteni egy betonházban, de a munkát a lehető legnagyobb körültekintéssel kell elvégezni, nehogy véletlenül megrongálják a megerősítést. A legjobb, ha ezt a munkát szakembereknek bízzák.

A fürdőszoba és a WC bejáratának megválasztása saját tulajdonságokkal rendelkezik. A lakberendezéshez megfelelő vonzó megjelenés mellett az ajtópaneleknek praktikusnak, tartósnak, vízzel és gőzzel szemben ellenállónak kell lenniük. Ebben az esetben az ajtó sokkal tovább tart.