Legfontosabb > Dekoráció

Hogyan helyezhetem el a házban a szellőztetést?

A kipufogó szellőztetés szerves része a levegő hatékony áramlásának, bármilyen helyiségben. Még ha a légáram teljes mértékben kielégíti a lakosság oxigénigényét, a megfelelően szervezett kipufogás hiánya a levegő környezetének stagnálását eredményezi. És ez szén-dioxidot és óriási oxigénhiányt okozhat. A levegő stagnálása az egyik feltétele a páratartalom megváltoztatásának, ami gumi, penész megjelenéséhez vezethet. A megfelelő szervezésű kipufogó szellőztető rendszer segít elkerülni az ilyen gondokat.

Cél, típusú elszívó szellőztető rendszer

A levegő áramlását a helyiségben az utcáról érkező levegő mozgásának megszervezésével és sima eltávolításával végezzük.

A kipufogó szellőztetés ennek az elvnek az alapja, hiszen a levegőáramlás beáramlása nélkül a kipufogógáz munkájának köszönhetően a légkör nagyon gyorsan lemerül.

Ez a fajta rendszer magában foglalja a természetes szellőzéssel való kölcsönhatást. Az elszívó szellőztetés szinte bármilyen tárgyra van szükség, függetlenül attól, hogy magánház, lakás, ipari szellőztetés a helyiségben stb.

Fő előnye az összehasonlító hatásfok, a légkezelő egységek nagy kiadásokat igényelnek, és a rendszer kipufogó és speciális berendezései egyszerűbbé válnak az egyszerűsített tervezés miatt.

Ez azonban nem érinti a funkcionalitást, mivel a kipufogó szellőztető eszköz néha kevésbé hatékony áramlást biztosít, mint a csúcstechnikai eszközök.

Attól függően, hogy mi a terv a rendszer, akkor többféle típusa van:

 • A legegyszerűbb kályhafűtéses épületek már jelzik a kipufogó levegő eltávolításának lehetőségét. Ugyanakkor nem szükséges a vezetékhálózat kábelezését felszerelni.
 • A magánházban és egyéb, autonóm szellőző tengellyel rendelkező épületekből származó, a levegőcsatornák megfelelően kiszámított részének kipufogásmentes szellőzése nem igényel kiegészítő felszerelést. Ebben az esetben a fő hangsúly a szellőzőcsatornák hálózatán, a helyükön a légáramlásnak a helyiségben történő mozgásának megfelelően.
 • A speciális berendezések használata a légvezetékek hálózatával együtt.

Berendezések

Az igényektől függően különböző helyiségek telepíthetők minden egyes helyiségben: szellőzőrács, légtelenítő szelep és ventilátorok. Minden berendezés a szellőzőcsatorna bejáratánál van felszerelve. A kipufogószelep kialakítása meglehetősen egyszerű, rögzítőelem és állítható szelep. Ez azt jelenti, hogy befolyásolhatjuk a légelszívás intenzitását.

A ventilátorok eltérő teljesítményűek, így az ilyen berendezéseket könnyen kiválaszthatják egy adott helyiség igényeihez. Az ilyen típusú készülékek teljesítménye lehetővé teszi, hogy megkapja a kívánt levegőáramlási sebességet (a légbefogadó teljes térfogatának teljes eltolódása). Ha a teljesítmény nagyobb, mint a helyiség, akkor a levegő rendszeresen lemerül, és lényegesen alacsonyabb értékkel, ellenkezőleg, a motorháztető nem fog megbirkózni feladatával.

Bizonyos esetekben a szellőztetéshez egy elszívót kell szerelni. Az ilyen berendezéseket ipari helyiségekben használják.

Az ernyő olyan készülékek felett van felszerelve, amelyek nagyobb hőmennyiséget termelnek. A kialakítás olyan járatokat tartalmaz, amelyek további szűrőkön mennek keresztül. Céljuk többfunkciós: a szűrőrendszerek képesek elkapni a zsírt és a káros anyagokat, valamint eloltani a szikrákat. Ez különösen fontos annak elkerülése érdekében, hogy a tűzveszélyes anyagok felgyülemlése a tűzcsapokra nehezedik.

A lakóépületben való elhelyezés jellemzői

A kipufogó szellőzés a lakás építése során a ház építése és egy központi autópálya, amely számos ágat. A szellőzőcsövek elosztása lehetővé teszi a kipufogó levegő kiáramlását minden lakásból. Gyakran előfordul, hogy a különféle problémák (elzáródások kialakulása, a légcsatornák nyomáscsökkentése) miatt a kipufogócső hatékonysága csökken, ami további eszközök beépítését teszi szükségessé, amelyek a levegő kiáramlását növelik.

Ebben az esetben a saját kezű elszívó szellőztetés egyszerűen fel van szerelve. Ventillátort kell felszerelni a szellőzőcsatorna bejáratánál. Az ilyen eszközök kis mennyiségű villamos energiát fogyasztanak, és ezen kívül automatikus be- és kikapcsolási funkcióval is rendelkeznek. Ugyanazokat az eszközöket alkalmazzák abban az esetben, ha a faházakban a szellőztetés átszervezést igényel. Általában ilyen házakban a fa áthalad a levegőben, de a kül- vagy belsőépítészet sajátosságai miatt ez a tulajdonság elvész, ezért ajánlott erősíteni a motorháztetőt, mivel a légáramlást még mindig repedések és ablakok, ajtónyílások végzik.

Szellőzőrendszer tervezése

Az első lépésekben ki kell számolni a szellőztetést. Meg kell határozni a szükséges légcserét, amelyre a személyenkénti normál légáramlást veszik figyelembe, ami 60 m3 / h. Minden normát az SNiP-ben definiálunk, és ahhoz, hogy egy megfelelően megtervezett projektet kapjunk, a normál értékeket kell vezérelni. Ezután a levegőfogyasztási ráta megemelkedik az alapterületen élő emberek számával.

A szellőztetés kialakítása magában foglalja a légcsere sebességének kiszámítását is. Amire a helyiség térfogatát meg kell szorozni az együtthatóval (normalizált levegőáramlás). A paraméter értéke a helyiség rendeltetésének megfelelően történik.

Szükséges továbbá tudni, hogyan kell kiszámítani a szellőztetést, hogy a szellőzőcsatornák ne legyenek jelentős terhelések. Ehhez a légcsatornák szakaszainak számítása.

További felszereléssel a keresztmetszet kisebb lesz, mint egy természetes elszívó rendszerrel.

A légcsatornák elhelyezkedését a levegő fizikai tulajdonságainak figyelembevételével határozzák meg, amelyre vonatkozóan el kell végezni a szellőztetési rendszert. A fűtött levegő emelkedik, ezért a kapucni a mennyezet közelében található.

A szellőztetés felszerelése nem csak a berendezések felszerelését, hanem a szellőzőcsövek vezetékeit is magában foglalja. Az anyagot kiválasztják, figyelembe véve a szoba jellemzőit. A cső kör alakja és PVC anyaga hozzájárul a térfogatáram javulásához, a négyszögletes szellőzőcsatornák nagyságrendje kisebb helyet foglal el, ezért ajánlott alacsony mennyezetű helyiségekbe beépíteni.

Az elzáródások elkerülése érdekében a szellőztetés időszakos karbantartása szükséges. A megelőző intézkedések később elkerülik a súlyos károkat. Ez megköveteli a légcsatornák tisztítását és a berendezések műszaki ellenőrzését.

klíma

A túlzott páratartalom, penész és penész eltávolítása, valamint a jó levegőáramlás kialakítása érdekében a fürdőszobát kényelmesen szellőztetni kell oly módon, hogy kivonatokat telepítenek a szellőzőcsőbe. Ez jobb megoldás az otthoni vagy fürdőszobai javítás folyamatában, mert ajánlatos egy ventilátor beépítését a fürdőszobába. Ez nem igényel sok költséget a fejlesztőtől, és nem lesz felesleges.

Tartalom:

A kényszerített szellőzés szükségessége

A fürdőszobában kényszerített szellőzést kell végezni, ha a szokásos szellőztető rendszer nem hatékony. Hűséges tükrök, a falon való kondenzáció és az állandó nedvesség meggyőzően jelzi a hibás szellőzést. A ventilátor nélküli fürdőszobában kellemetlen szag és kórokozó mikrobák - penész és gomba van, amelyek negatív hatást gyakorolnak az emberi életre és az egészségre, csökkentik a zuhanytálca és a mosógép élettartamát, valamint a csempék közötti ízületek elpusztítását eredményezik.

Ha ezekkel a problémákkal szembesül, először ellenőrizze a szellőzőcsatornát a használhatóság érdekében. Nagyon egyszerűen ellenőrizni: a megvilágított mérkőzést a légcserélő grilljéhez kell csatlakoztatni. Ha a láng eléri a rácsot, vagy kialszik, akkor minden rendben van a szellőztető csatornával, jól illeszkedik ebbe a fürdőszobába, és további szellőzésre nincs szükség.

És ha a meccs nem indul ki, akkor a láng gyengén reagál, és egyáltalán nem mozog, akkor itt az ideje tisztítani a légcsatornákat, és telepíteni egy kipufogó ventilátort. A tetőventilátor tisztításához engedje le a kúp alakú súlyt. Ha nincs "régimódi" vontatás, akkor az ajtó alatt egy rést hozhatunk létre - a fürdőszobai ajtó egy darabját néhány centiméterre vágjuk.

Ez a "tanács" nem tartalmaz vizet. Nem mindig segít, másrészt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 21. század az utcán, hogy sok tulajdonosnak drága ajtók vannak, amelyek olyan kialakításúak, amelyek szigorú záródást feltételeznek. Hogy még ez a "modernizáció" után sem tűnik a legdrágább ajtóknak? Talán jobb gondolkodni, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában.

Hood beépítési követelmények

Annak érdekében, hogy a fürdőszobai ventilátor magas színvonalon végezhesse munkáját, aggodalomra ad okot több feltétel betartására:

 • Biztosítani kell a normálisan működő szellőzőcsatorna jelenlétét. Ha eltömődött, a motorháztető nem segít. A csatorna tisztítása elengedhetetlen.
 • Ne felejtsd el, hogy a ventilátor a nedves levegőt kinyomja, és újból felváltja. Ezért szükséges egy kis rés kialakítása a fürdőszoba ajtó alá, amely akár 2 centiméter vastag, különben nem lesz képes magas színvonalú szellőzést létrehozni.
 • A fürdőszoba jó szellőzésének kulcsa egy megfelelően megválasztott ventilátor, figyelembe véve működésének összes mutatóját: a teljesítmény, a zaj jellemzői, a biztonság, a funkcionalitás, a minőség és az ár.

Előkészítő munka

Egy ventilátor önálló összekapcsolása a fürdőszobában egyáltalán nem nehéz, de hasznos, mivel minden ilyen helyiségnek szüksége van egy kipufogócsőre. Válasszon egy vízálló ventilátort a fürdőszobának egy hidrostat segítségével, amely szabályozza a helyiség nedvességtartalmát. Az ilyen ventilátor önállóan kapcsol be, ha a fürdőben a páratartalom nő a készülék felett.

A kipufogó ventilátor önálló beszerelése a fürdőszobában magában foglalja a kábelezést, szükség esetén a szellőztetővezeték bővítését, a kipufogócső elektromos áramra való csatlakoztatását és közvetlenül a szellőzőcsatornába való beszerelését, a nyílások tömítőanyaggal való lezárását, habarcsképződés után, ha szükséges. A folyamat nem bonyolult, és ezzel saját kezűleg szakemberek bevonásával is megbirkózhat.

A szellőztetés hatékonyságának növelése érdekében szükséges, hogy a fürdő egyik oldalán levegőbemeneti nyílás (kényszerszellőztetés) és a másik - levegő kifolyó (elszívó szellőztetés) legyen. De túl közel a kijárat és a bejárat helye csökkenti a szellőzés a szoba. Friss levegő az ajtó alján lévő fürdőszobában, szerelje fel a grillet. A raktárban megvásárolható és függetlenül bármelyik ajtótól beszerelhető, vagy megvásárolható egy már meglévő grillezővel ellátott fürdőszoba ajtója.

Csatlakoztassa a ventilátort a tápegységhez

A kipufogóventilátor kényelmessége a műszaki és funkcionális képességektől, valamint a befogadás módjától függ. A fürdőszobában lévő ventilátor csatlakoztatásának speciális sémáját választva a lehető legnagyobb mértékben mérlegelnie kell az előnyöket és hátrányokat, mivel nem mindig ajánlott a szerencsétlen lehetőség újratárgyalására.

Vezeték használata

Számos lehetőség van a háztartási háztartási ventilátorok csatlakoztatására a fürdőszobában. Sok kapucni van egy kapcsolóval a házukban. Jellemzően ez az a kábel, amely kialszik az ügyben. Húzva, a készülék be van kapcsolva vagy ki.

Az ilyen modellek azonban nem mindig kényelmesek, mivel a ventilátorokat gyakran a mennyezet alatt vagy más, nehezen hozzáférhető helyeken helyezik el - a fürdőszoba vagy a WC felett. Ha a fürdőszobában végzett javítási munkálatok még nem fejeződtek be, úgy tűnik, hogy ez a fajta beillesztés a legkedvezőbb, akkor a kábel helyett egy kényelmes helyre is telepíthet egy kapcsolót, ha külön ventilátort helyez el a ventilátorról, és további bélés alatt rejtőzködik.

Fényforrásokkal

A ventilátor a fényforrásokkal egyidejűleg bekapcsolható. Amikor belép a fürdőszobába, és bekapcsolja a fényt, akkor a fedél is bekapcsol, és ennek megfelelően kikapcsol, kikapcsol, azaz egy kapcsoló kettőre. Azonban ha az "időzítő" funkció nincs a ventilátorban, egyszerűen nincs idő, hogy frissítse a levegőt a végére, mielőtt elhagyná a szobát. Ráadásul ha éjszaka megy a fürdőszobába, akkor fel fog ébredni a háztartási zavaró ventilátor zajt.

Két gombos kapcsoló

Ha nincs nedvesség a fürdőszobában, és a kényszerített szellőztető rendszer csak zuhanyozás vagy fürdés esetén szükséges, a ventilátort közvetlenül a szobába való belépés előtt egy külön kapcsolóhoz csatlakoztathatja. Állítsa be a bemeneti kétgombos kapcsolót: egy gomb felel a világításért, a második pedig a kipufogó ventilátorhoz.

Engedélyezés

Ebben az esetben ön maga bekapcsolhatja a ventilátort, és kikapcsolhatja, amikor szüksége van rá, húzza meg a kötelet vagy nyomja meg a gombot. Az automatikus kikapcsolás opcionálisan egy mozgásérzékelő vagy nedvességszint felszerelését biztosítja. A fürdőszobában elszívó ventilátor elkezd működni, amikor a páratartalom beállítása vagy az emberek mozgására reagál, és az időzítő bizonyos időszaka után kikapcsol. Ez a technika meglehetősen kényelmes, de nem mindenki számára elérhető, így nagyon ritkán használják.

Kábelezés

Amikor a ventilátort a fürdőszobába telepíti és csatlakoztatja a tápegységhez, meg kell felelnie az összes biztonsági előírásnak. Mielőtt elkezdené, győződjön meg arról, hogy a hálózat villanyszerelője ki van kapcsolva. Vezetékek csatlakoztatása esetén nem ajánlott speciális "csavart", hanem speciális kapcsokat, amelyek megbízhatóbb kapcsolatot biztosítanak.

A kipufogó ventilátor felszerelésének helyére továbbra is vezethet a rézvezeték. A fürdőszobának a cserép cseréje nélkül történő felújításakor a kábelezést a csempe fölé kell indítani. A kábel maszkolásának maximalizálása érdekében speciális műanyag dobozba küldhető. A ventilátor felszereléséhez folytatni kell, miután csatlakoztatta a készüléket a hálózati csatlakozóhoz.

Felkészülés a ventilátor helyére

A legegyszerűbb hely a kipufogó ventilátor felszerelése a fürdőszobában a helyiség kivezető nyílása, amely a közös tengelyhez vezet. Hasonló technológiai nyílás szinte minden lakásban jelen van a természetes szellőzés megteremtésében. Egy szabványos szellőzőcsatorna képes légcsatornát biztosítani, amelyet egy olyan ventilátor fúj, amelynek kapacitása nem haladja meg a 100 köbmétert óránként.

A szellőzőnyílásnak a szellőzőcsatorna nyílásába történő beszereléséhez a csatorna átmérőjének megfelelően kell beállítani, hogy szűk legyen. Az ilyen furat átmérője, mint szabály, 100, 150 vagy 125 mm.

Ha a szellőztető csatorna átmérője kisebb, mint a kipufogóventilátor átmérője, akkor könnyedén megjavíthatja, csak lyukat kell lyukasztani egy perforátorral. Ha kiderült, hogy nagyobb átmérőjű, mint a ventilátor azonos mutatója, vegye fel a műanyag csövet vagy a hullámosságot a kapu átmérőjére, és helyezze be a lyukba.

Ezt követően, a cső körül, hogy bezárja a hüvelyeket hab. Beállítás után vágja le a felesleges habot egy éles késsel, és szükség esetén terítse súlyát. A gitt csak abban a helyzetben van, amikor a lyuk mérete meghaladja a szellőzőrács méretét.

Ha az otthoni fürdőszoba túl nagy, akkor tanácsos egy erősebb kipufogócsapot vásárolni. Ebben az esetben egy ilyen eszköz beszereléséhez további szellőzőcsatornát kell átszúrnia a falba. Ezt az eljárást csak képzett szakemberek bízhatják meg.

A ventilátor beépítése a fürdőszobába

Mielőtt csatlakoztatná a ventilátort a fürdőszobába, érdemes ellenőrizni a készleten feltüntetett használati utasítás jelenlétét, amely részletesen ismerteti a készülék orosz telepítésének és működtetésének folyamatát. Az ilyen utasítások nélküli termékek nem lehetnek jó minőségűek vagy illegálisan importálhatók az országba, és ez sok problémát okoz a karbantartásukkal és javításukkal kapcsolatban.

A fürdőszobába való beépítés időben legfeljebb 15 percet vesz igénybe. Távolítsa el a készülék elülső fedelét. A készülék falhoz történő csatlakoztatásának helyén szilikont vagy speciális polimer ragasztót alkalmazzon. A műanyag ventilátorok nagyon könnyűek, ezért ez a rögzítési módszer elég lesz.

Ezután helyezze be a ventilátort a csőbe, a hullámosságba vagy közvetlenül a lyukba, szorosan nyomja a falhoz néhány percig, és csatlakoztassa az elülső fedelet a csavarokhoz, gyakran jönnek a ventilátorhoz. Annak megakadályozása érdekében, hogy a különböző rovarok bejussanak a házba a kapucni lumenen keresztül, helyezzen el egy szúnyoghálót a ventilátorra, mielőtt a fedelet felhelyezi.

Most már tudod, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában. A fürdőszobákhoz tervezett ventilátorok számos előnnyel járnak, de a gyakorlatban meglehetősen nagy hátrány - a nagy zajszintű teljesítmény. Lehetőség van a készülék kikapcsolására többféleképpen: a szellőzőcsatornát egy speciális hangelnyelő anyaggal vagy egy hangtompítót közvetlenül a ventilátor mögött elhelyezheti.

Kipufogó szellőztetés a falon keresztül az utcára: szelep felszerelése a falon lévő lyukon keresztül

Az új anyagok és kész szerkezetek nagy része az építkezés és a befejeződés területén szinte teljesen kizárja a levegő szabad mozgását. Az általuk biztosított tömörség és a pluszok súlyos mínuszt okoztak - a szellőztetési folyamatok megsértését. Csak vissza kell állítani őket, mert látja, lehetetlen élni benne anélkül, hogy a friss levegőt rendszeresen ellátnák a szobába!

Tudjuk, hogyan oldhatnánk meg egy ilyen nehéz problémát: az elszívó szellőztetés a falon keresztül az utcán a légtömeg normális mozgását fogja eredményezni. Egy kis falegység biztosítja a hulladékáram eltávolítását és a kiváló légcserét.

Javasolt cikkünk bemutatja a szelep kiválasztásának finomságait a szellőztetés megszervezéséhez, a telepítés és az üzemeltetés szabályai szerint. A megfontolásra benyújtott információkat fényképészeti anyagok, diagramok és videó utasítások igazolják.

Tipikus szellőzési problémák

A lakóépületek természetes szellőztetése a fából készült ablakszerkezetekre jellemző mikrotöréseken alapul. Ilyen apró nyílásokon keresztül a levegő rendszerint bejárta a házat, és az épületben elhelyezett szellőztető csatornákon keresztül távoztak a házból.

Tehát a lakásban a légtömeg folyamatos változása történt, hozzájárulva a normál légnedvességhez, a kellemetlen szagok eltávolításához stb.

Nem megfelelő szellőzés a házban - a probléma szinte elkerülhetetlen a hőveszteség csökkentése érdekében. Új ablakok és ajtók beszerelése, minimalizálva a hőveszteséget, kevesen gondolkodnak otthonuk szellőzéséről.

De hamarosan a problémák egy fülledt légkör, a penészesedés a fürdőszobában és más hasonló jelenségek formájában nyilvánulnak meg. Hamarosan az abnormális mikroklíma negatívan befolyásolja az ilyen házban élők egészségét.

A különböző típusok és típusok légkezelő egységei segítenek kezelni a helyiségek túlzott tömítését, de a normál szellőztetéshez ez nem feltétlenül elegendő. A természetes elszívás szellőztetése gyakran gyenge, ha nem hiányzik. A szellőztető szerkezetek problémáinak köszönhetően a házból eltávolítandó légtömegek egy része visszahatol.

A tervezet állapotában a szellőztető rendszer a ház vagy apartman tükröződik, és a hőmérséklet a levegő kívül, vagy inkább a hőmérséklet-különbség kívül és belül. Télen ez a rés meglehetősen nagy, ami jó tapadást biztosít. De a nyári időszakban a külső és a belső levegő közötti hőmérsékletkülönbség nem olyan jelentős, és ez nem befolyásolja túlságosan a vontatás minőségét.

Ezért kell gondolnod, hogy különleges kipufogószelepeket kell felszerelni. Ez biztosítja a kipufogó levegő gyors és hatékony eltávolítását az otthonból, valamint megakadályozza a bejutást.

A kipufogószelepek típusai

A kipufogógáz-szellőztetés alacsony hatékonysága leggyakrabban különböző okok miatt következik be, például a csatornák átjárhatóságának vagy szűkületének megsértése miatt. A többszintes épületekben gyakran előfordulnak ilyen helyzetek a javítás során fellépő hibák miatt, és nem mindig lehetséges a hibák következményeinek kiküszöbölése és a szellőzőcsatornák normális állapotának visszaállítása.

Ebben az esetben a kipufogószelepek többek lehetnek. Ezeknek az eszközöknek a kialakítása nagyon egyszerű, fő céljuk, hogy a levegő kifolyjon, és ne engedje át a behatolást. A szerelés típusától függően ezek a szelepek vízszintes és függőlegesek, ezek mindegyike a légáramlás irányától függ.

Ha a kipufogógáz-áramlás függőlegesen mozog, válasszon vízszintes szelepet. A levegő vízszintes szellőzéséhez függőleges szelepre van szükség. Tipikusan a kipufogószelep-modellek ventilátorral vannak felszerelve. Olyan helyeken használják, ahol a levegőt a helyiségből kell eltávolítani.

Egy másik fontos pont - a zajszint, amely kiad egy működő eszközt. Minél alacsonyabb a hangszóró és / vagy a forgó ventilátor hangereje, annál jobb. Számos hasznos információ megtalálható a termék műszaki útlevelében.

A falszerkezet kialakítása

A hagyományos kipufogószelep három fő részből áll:

A kerek karima egy összekötő elem, amely lehetővé teszi a szelep csatlakoztatását a szellőzőcsatornához. A rács egy olyan díszítőelem, amely egyszerűen egy falfödrét maszkol, és megakadályozza a nagy törmelék véletlen bejutását. A formatervezés alapja.

Ez egy mozgó szalag, kör alakú vagy négyzet alakú, a tengelyre rögzítve. Csak egy irányban nyitható, biztosítva a légáramlás megfelelő mozgását. A kialakítás tartalmazhat egy lyukvezetéket is, amely lehetővé teszi, hogy a szelep zárt állapotban maradjon, ha a ventilátor ki van kapcsolva.

Ipari létesítményeknél általában ajánlott olyan szelep kiválasztása, amely robbanásveszélyes tulajdonságokkal rendelkezik, de a lakóépületek számára más jellemzők is fontosak. Például előnyös lehet egy gumitömítés, amely csökkenti a zaj mennyiségét.

A kipufogószelep egyik közös változata pillangó típusú kivitel. Két központi állvánnyal rögzített pengét tartalmaz. Egy másik népszerű design az ilyen eszközöket nevezik szirom, ez magában foglalja a pár párhuzamosan szerelt pengék, amelyek mozognak a elvek szerint.

Megfelelő választás megfelelő lehetőségről.

Leggyakrabban a falban lévő szellőztető szelepek fém vagy tartós műanyagból készülnek. A magas hőmérséklet és páratartalom esetén pl. Fürdéshez a műanyag termékek nem alkalmasak, de kevésbé nehéz helyzetben bizonyultak. A szelep kiválasztásakor figyelembe kell venni annak keresztmetszetét: téglalap alakú vagy kerek.

A legfontosabb jelző a légáramlat, amelyre az eszközt tervezték. A leggyakoribbak a 4-6 m / s áramlási sebességű modellek.

Ha a szelepet egy természetes szellőztetőrendszerre választják ki, akkor nagyon fontos, hogy a szeleptányér elemei érzékenyen reagáljanak még kis légáramokra is. De a gyenge terhelésű rendszereknél kötelező a kipufogó ventilátor jelenléte, ezért ilyen érzékenységre nincs szükség.

De itt fontos kiválasztani a hatalomra alkalmas ventilátort, attól függően, hogy mennyi helyiség van a készülékhez. Tehát a konyhában a ventilátor teljesítményét tízszeres szorzó tényező alkalmazásával számítják ki, és fürdőszobához ez a szám hét egység.

A többszintes épületekben az elszívó szellőztető csövet egy méterrel a tető felett kell elhelyezni, hogy a kellemetlen szagok ne érjenek az alsó és a felső szintről.

A kipufogó szellőztetés finomságai a falban

Magántulajdonban, sőt sokemeletes épületekben sok esetben kényelmesebb a szellőzőnyílás kialakítása a falon keresztül. Erre a célra a ventilátorral ellátott kipufogószelepek modelljeit alkalmazzák, amelyeket a helyükre szánt szerelőcsatlakozóba helyeznek. A fal belsejébe szerelt ventilátorok felsõ típusai is használhatók.

Az ilyen egyszerű szerkezet felépítéséhez elég nagy lyukat kell kialakítania a szellőzés telepítéséhez a ház külső falában. De először ki kell választania a megfelelő eszközt. A kézi vezérlésű modellek elfogadható áron vannak, de rendkívül kellemetlenek a működésben, mert állandóan emlékezni kell arra, hogy bekapcsolja vagy kikapcsolja a kipufogószelepet.

A folyamat automatizálására időzítőt használhat. E beállításoknak megfelelően ki kell választania egy ütemtervet, a szelep meghatározott időben be- és kikapcsol. Lehetséges, hogy olyan érzékelőt használjon, amely a helyiség nedvességtartalmára reagál.

Ebben az esetben a készülék elkezd működni, ha a helyiség levegője túlságosan nedves és ha a páratartalom csökken, a ventilátor leáll. Az automatikus vezérlõeszközök kiválasztásakor gyõzõdjünk meg róla, hogy a korábban beállított beállítások megmaradtak az áramellátás kikapcsolt állapotában.

A helyiség jó szellőzésének biztosítása érdekében elég erős ventilátort kell használnia. Egy ilyen gyenge egység egyszerűen nem képes megbirkózni egy nagy mennyiségű légtömeg mozgásával, ezért a szellőztetés nem lesz elég hatékony.

A számítás során általában egy egyszerű képletet használnak:

M = O * B

 • M - szükséges ventilátor teljesítmény;
 • O a helyiség térfogata, amelyben az eszköz be lesz szerelve;
 • B - növekvő légcserélő tényező.

Számolja ki a helyiség térfogatát, amint az a matematika iskolai tanfolyamából ismert, a térség és a szoba magasságának terméke. A légcserélõ együtthatót a helyiség céljától függõen határozzák meg. Ennek a mutatónak a következőnek kell lennie:

 • külön WC - 8;
 • a konyha számára - 15;
 • fürdőszoba vagy kombinált fürdőszoba - 20.

Továbbra is csak a helyiség térfogatának meghatározása és a megfelelő tényezővel való szorzása annak érdekében, hogy olyan mutatót kapjon, amely segít kiválasztani egy szelepet, amely elég nagy teljesítményű ventilátorral rendelkezik. Nem szabad túlzottan erőteljes modellt venni, csak felesleges költségeket okoz, és nem lesz kedvező hatása a szellőztetés folyamatára.

A kipufogóventilátor teljesítményének kiszámításakor figyelembe kell venni az ilyen berendezések érzékenységét a rendszer ellenállóképességére. A dekoratív rács és a szelep jelenléte három vagy öt vagy akár tízszer is csökkentheti a légáramlás mozgásának sebességét. Ezért ne válasszon olyan eszközt, amelynek minimális mérete és teljesítménye van.

A ventilátor kapacitásának elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy a szellőztetett levegő a szomszédos helyiségekből a szelepen keresztül áramolhasson, és ne csak azon helyiségből, ahol a készüléket beszerelték. Mielőtt elkezdené a ventilátorral ellátott kipufogószelep felszerelését, megfelelő helyet kell választania.

Ehhez használjon olyan falat, amennyire csak lehetséges, a friss levegő helyétől. Általában a szellőzés telepítése a szobák falaiba vagy ablakaiba történik, mint például hálószoba vagy nappali. A kipufogó szellőzéshez alkalmasabb konyha vagy fürdőszoba. Ennek eredményeként kellemetlen szagokat, felesleges vízgőzöket és hasonlókat is eltávolítanak a kipufogó levegővel.

A kipufogó szelep furatát a fal tetején kell elvégezni. Először végezze el a jelölést, majd indítsa el a fúrást. A megfelelő méretű lyuk fúró és toll körfúró. Néha speciális szerszámot kell használni egy gyémánt fúvókával.

A kipufogószelep nyitó nyílásának meg kell egyeznie a ventilátor méretével és beállításával. Általában ez egy kerek eszköz, de néha kényelmesebb egy négyzet alakú eszköz használatát. Ebben az esetben a szelep lyukat egy perforátorral kell lehúzni egy fúvókával, amely egy penge.

Az ilyen munkákat rendszerint nagy mennyiségű por köti össze, amiből egy ipari porszívó használata sem ment. A felületet fóliával vagy más alkalmas anyaggal kell lefedni a fúrás előtt, hogy megvédje őket a szennyeződéstől.

A tartós anyagok extra vastag külső falainak fúrásához egy magfúrógépet kell használni. Ez drága eszköz, amely olcsóbb bérelni, mint vásárolni. A szakosodott vállalatok viszonylag alacsony áron biztosítják a fúrási szolgáltatásokat, ami a fúrás mélységétől és a fal anyagától függ.

A berendezés működése során vízhűtés szükséges. Ugyanakkor a hulladékot és a vizet gyűjtő berendezést használják, de egy része még mindig a falra esik, ezt a pontot a munka megkezdése előtt figyelembe kell venni. Miután a lyukat előkészítették és tisztították a porból, be kell illeszteni a csatlakozót, szelepekkel együtt.

Most meg kell jegyezned a ventilátor szerelési pontjait. A készüléket a megadott lyukakon rögzítik a falon. A tüskékrudakat leggyakrabban kötőelemként használják. Általában van egy kis rés a csatlakozó és a fal között, amelyen keresztül a levegő később behatolhat.

Az ilyen nyílásokat gyengéden felhúzza a rögzítő hab, amely biztosítja a szükséges tömítettséget a szerkezethez. Ezt követően elindíthatja a kipufogó szelep felszerelését. Ügyelni kell arra, hogy a szerelés során ne károsodjon a szelep, és megakadályozza az építési törmelék belépését.

A telepítés után meg kell győződnie arról, hogy a szárnyak szabadon mozognak, ne tapadjanak. Ezután a ház falának külső oldalán egy dekoratív rácsot kell elhelyezni, amely lezárja a lyukat, és esztétikai megjelenést ad a formatervezésnek. A kipufogószelep hatékonyságának növelése és a téli fagyás valószínűségének csökkentése érdekében ajánlatos egy szigetelőanyag réteget elhelyezni a tengelykapcsoló körül.

Ezt a pontot figyelembe kell venni a furat átmérőjének kiszámításakor a kipufogószelep alatt. Egyes mesterek szerint a tengelykapcsoló, amely kipufogószeleppel van ellátva, nem elég erős. Megjegyzik, hogy ha szükséges, a tengelykapcsoló véletlenül megsérülhet, és azt javasolja, hogy cserélje ki egy tartósabb, megfelelő átmérőjű műanyag cső szegmensével.

Ha egy ilyen cső kissé szélesebbnek tűnik, mint a beillesztett ventilátor, elektromos szalagot vagy más alkalmas anyagot lehet feltekerni, hogy a készülék megfelelően illeszkedjen. A ventilátor belsejét áram alatt kell tartani. A kábel az elektromos panel felé vezet, biztonsági okokból csatlakoztatva olvadó biztosítékokat használ.

Amikor a kipufogószelepet a WC-ben telepíti, a tápegységet úgy lehet csatlakoztatni, hogy a ventilátor egyszerre kapcsoljon a világításhoz. Ebben az esetben az időzítő kikapcsolható a fény kikapcsolását követő bizonyos idő elteltével.

Annak érdekében, hogy a WC-ben és a fürdőszobában a szennyvíz szellőzése hatékonyan működjön, biztosítani kell a levegő áramlását ezekbe a helyiségekbe. Általában erre a célra szellőzőrácsok vannak az ajtó alján.

Működés közben a kipufogószelepet olyan problémával kell kezelni, mint az elzáródások előfordulása. Ha törmelék kerül a készülékbe, károsíthatja a szelepet, és akadályozhatja a ventilátor működését. Ha ez megtörténik, az eszközt újra kell bontani, fertőtleníteni és újra telepíteni. A pillangószelepeket télen jégréteg borítja, ami a mechanizmus működésében is problémákat okoz.

Hasznos videó a témában

A ventilátor és a visszacsapó szelep falon keresztüli beszerelésének folyamatát részletesen ismertetjük ebben a videóban:

Megmutatta egy nagy teljesítményű kipufogó ventilátor működését visszacsapó szeleppel. Az eszközt megnövelt tartósság és alacsony zajszint jellemzi a működés során:

A kipufogó szellőzés a ház normál légcsere szükséges eleme. Ha helyesen van felszerelve, akkor a lakossági helyiségekben a normál páratartalom és az emberek egészségének kedvező mikroklíma marad.

Megfelelő szellőzés egy magánházban saját kezűleg: a rendszer, a típusok, az eszköz és a számítás

Egy nagy vidéki ház sok család álma. De ahhoz, hogy az épület kényelmes legyen az élethez, a tervezési fázisban meg kell győződnie arról, hogy minden szükséges kommunikációval rendelkezik. Az egyik a szellőzés.

A házban kialakított légcserélő rendszer biztosítja:

 • oxigénellátás a helyiségekbe;
 • a szobák védelme nedvességtől, penésztől, gombától;
 • kényelmes háztartási és optimális egészségügyi feltételek az emberi élet számára.

Milyen szobát kell sugározni?

A normális élethez a személynek tiszta oxigénre van szüksége. Ezért beáramlását nappaliban, például hálószobában, nappaliban, óvodában kell biztosítani. A házban található irodai helyiségek (fürdőszoba, konyha) állandó forgalmat igényelnek. Gyakran magas páratartalom, a szagok felhalmozódása, amelyeket ki kell hozni. Ezeknek a területeknek a légzése csökkenti a por, piszok képződését, a túlzott nedvesség kialakulását, a kondenzációt, a káros mikroorganizmusok terjedését, a penészgombást.

Szellőztető rendszer, szervezési módszerek

A lakóépületekben a légi árufuvarozás két fő típusa van:

 • természetes (természetes);
 • mechanikus (kényszerített).

A magánház természeti szellőztetésének elrendezése és működési elve

A lakóépületekben a természetes levegőcsere a házon belüli és kívüli nyomáskülönbség, valamint a szél hatásának az épületre gyakorolt ​​hatása alapján történik. Hogyan működik?

A ház szobáiban a hőmérséklet magasabb, mint a külső, így az oxigénnek könnyebb szerkezete van. Emiatt emelkedik át a bányákon, és kijön az utcára. A helyiségben van egy vákuum, ami hozzájárul az újabb áramlás szűkítéséhez az utcán az épületburkolat lyukain keresztül. A befogadott tömegek nagy szerkezetűek, ezért a helyiségek alján találhatók. A hatásuk alatt könnyű, meleg levegő kerül ki a szobából.

A szél felgyorsítja a levegő tömegének keringését. A növekvő hőmérsékletkülönbség a házon kívül és kívül, a szélsebesség, a frissességi áramlás a házba nő. Korábban bevételei helyszínei voltak az ablakok, ajtók, porózus falak szivárgása. De a modern szigetelő rendszerek, valamint a műanyag ablakok célja a ház hőveszteségének csökkentése, így nincs benne légrés. Ebben az esetben a beáramlást az épület ablakaiba vagy falain szerelt speciális szelepek segítségével végzik.

A kipufogó oxigén belép a ház függőleges szellőzőcsövek nyílásaiba, amelyek a konyhában, a fürdőszobában helyezkednek el, és ezeken kívülre kerülnek. A frissek feltöltése a levegőztetés miatt történik (a szellőzőnyílások, ajtók, transzomlokok kinyitása).

A rendszer előnyei és hátrányai

A természetes levegőcsere a házban a következő előnyökkel jár:

 • gazdaságban. A légáramlás mozgása további berendezések használata nélkül történik;
 • nincs baleset. A szellőzés kialakítása rendkívül egyszerű, nem függ a villamos energia ellátásától, nem igényel rendszeres karbantartást;
 • zajmentes működés;
 • szűrési és légkondicionáló rendszerek kombinációjának lehetősége.

A természetes szellőzés fő hátránya a levegő gyenge cseréje, amely kondenzátum kialakulásához, kellemetlen szagok felhalmozódásához, penész és gomba előfordulásához vezet. Ez nem csak a ház fokozatos megsemmisítését, hanem a benne élő emberek egészségét is fenyegeti.

A természetes szellőztetőrendszer nem teszi lehetővé a helyiségben eltávolított és szállított levegő mennyiségét. Az újrahasznosított áramnak vagy nincs ideje kijutni, vagy túl gyorsan eltávozik, hőveszteséget biztosítva a házban. Nyáron, amikor a ház belső és külső hőmérséklete majdnem azonos, a vázlat eltűnik, és a rendszer levegője megáll. Ezért a modern házépítés természetes forgalmát gyakorlatilag nem használják. Mechanikus rendszerrel együtt használják.

Kényszerített szellőzés - jellemzők, fajták

Ez egy mesterségesen szervezett rendszer, az oxigén mozgása, melyet injekciós eszközök (ventilátorok, szivattyúk, kompresszorok) vonzásával hajtanak végre. Magánvillákban működik, ahol a természetes szellőzés nem biztosított, vagy nem működik. A mechanikus szervezet előnyei:

 • önállóan működik, függetlenül az időjárástól (nyomás, hőmérséklet, szél);
 • lehetővé teszi, hogy a helyiségbe szállított levegőt kényelmesen (meleg / hűvös, nedves / száraz, tiszta) készítse elő.

A kúria kényszerített rendszere hátrányai:

 • jelentős költségek a rendszer elrendezéséhez, a berendezések megvásárlásához és a villamosenergia-fizetéshez;
 • rendszeres üzemeltetési igényt igényel.

A magánházban található mechanikus szellőztetés többféleképpen is felszerelhető. Tüntesse fel a szellőzést:

 • táplálás - kénytelen táplálékot biztosít;
 • kipufogó - a feldolgozott folyamot mechanikusan távolítja el a helyszínről;
 • a kényszermunka - a kipufogórendszer és a házban történő szállítást mesterségesen szervezik.

Kényszellőztetés magánházban

Ez a rendszer úgy lett kialakítva, hogy a kipufogó levegőt a házban frissen cserélje. Ez a következőkből áll:

 • levegőbevitel;
 • fűtő- és hűtőberendezések;
 • tisztító szűrők;
 • olyan berendezések, amelyek levegőt szállítanak a helyiségbe;
 • zajelnyelő eszközök.

A levegőszelepen keresztül a tiszta levegő belép a rendszerbe, bizonyos kezelésre alkalmas, szűrt, és egy ventilátor segítségével elosztják a házban. Ha egyszer a helyiségbe kerül, akkor a hulladékáramot kiszorítja. A betáplált levegő tovább hűthető vagy fűtött.

A belépő szellőztető rendszerek:

 • csatorna - a légáramlás a csöveken keresztül történik;
 • channelelless - a patak a falakon, ablakokon át a nyílásokon keresztül kerül a helyiségbe.

Mellesleg az eszközök megkülönböztetése:

 • Kompozit szellőztető rendszerek, amelyek az ugyanazon csatorna által összekapcsolt különálló egységekből állnak;
 • monoblokk - a lámpatesteket egy kompakt csomagban szerelik össze.

A levegőellátó rendszerek a következő előnyökkel rendelkeznek:

 • a rendelkezésre bocsátott oxigén hőmérsékletének és térfogatának szabályozása;
 • kompakt méretek;
 • funkcionalitás (kiegészítõ tartozékok a tisztításhoz, a fûtéshez és a mellékelt levegõ hûtéséhez);
 • egyszerű telepítés, karbantartás.

Az ilyen típusú szellőzés környezeti hátrányai azonosíthatók:

 • zaj. Működés közben a rendszer komponensei hangokat adnak ki, ezért hangtompítót kell biztosítani, felszerelést kell felszerelni a ház nappali helyiségeitől;
 • annak szükségessége, hogy helyet kell biztosítani minden elemének telepítéséhez (amikor az eszköz tárcsázási rendszere szükséges);
 • rendszeres karbantartásra van szükség.

Kipufogó szellőzés magánházban

A rendszer elrendezésekor a tiszta levegő ablakokon, ajtókon, speciális szelepeken keresztül jut be a helyiségbe, és a kipufogó levegő elszívóventilátorral történik. Ezek az eszközök a ház legproblémásabb területein (a konyhában, a fürdőszobában) vannak felszerelve, falra szereltek és csatornatípusok.

A telepítés előnyei:

 • a kipufogógáz térfogatának szabályozása;
 • a környezeti feltételektől való függetlenség;
 • egyszerű telepítés

A rendszer hátrányai közül:

 • a házhoz szállított levegő mennyiségének ellenőrzésére való képtelenség;
 • a berendezések megvásárlásának költsége, villamos energia;
 • a rendszeres karbantartás szükségessége.

Szellőztetés légkezelő egységekkel

Hogyan lehet szellőztetni egy magánházban, műanyag ablakokkal, modern szigetelőanyagokkal díszítve? Ehhez egy kiváló minőségű rendszerre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy friss és elszívott levegőt biztosítson automatikus üzemmódban. Oldja meg ezt a problémát légkezelő egységek.

Két párhuzamos adatfolyamot biztosítanak:

 • a kipufogó levegőhöz;
 • friss takarmányhoz.

Ezek a beállítások lehetővé teszik a kimenet és a tápáramlás mennyiségének beállítását, lehetővé téve az optimális páratartalmat a ház szobájában. A légkezelő rendszer fő elemei:

 • légcsatornák - a levegő tömegének ellátására és kibocsátására szánták. Két párhuzamos vonalat alkotnak, amelyek csövekből és szerelvényekből (pólók, forgóelemek) állnak. A légcsatornák alakja (kerek, téglalap alakú), keresztmetszet, merevség (alumíniumfólia, horganyzott lemez, műanyag);
 • ventilátor - biztosítja a szellőztető rendszerben a levegő bejuttatásához és kimenetéhez szükséges nyomást. Beépíthető az épület tetejére, közvetlenül a csatorna, vagy egy speciális támogatás;
 • levegőbevezető rács - ezeken keresztül az utcai levegő belép a táphálózatba. Ezenkívül ezek az elemek megvédik a rendszert idegen tárgyaktól, rágcsálóktól, madaraktól, csapadéktól;
 • levegő szelep - megakadályozza a levegő belépését a rendszerbe, amikor ki van kapcsolva. Elektromos hajtással működtethető, automata üzemmódban, valamint elektromos fűtéssel, amely védi a szelepek fagyását;
 • szűrők - védi a szellőző helyiségeket és magát a rendszert rovaroktól, portól és egyéb apró részecskéktől. Rendszeres tisztítást igényelnek (ajánlott 1 alkalommal / hó);
 • a fűtés - a hideg évszakban a helyiségbe szállított levegőt melegíti. Ez a készülék víz (alkalmas nagy házak) és elektromos (kis házakban);
 • hangtompítók - megakadályozzák, hogy a működő műszerek hangjai terjedjenek át a csőrendszeren. Csőszerű, lamellás, kamra, cellás. Hozzáférésükhöz a levegő speciális korlátokon (perforált csatornák, csövek vagy lemezek) halad keresztül, ennek következtében intenzitása csökken. A hangtompító telepítése nem mindig szükséges. Néha a rendszer intenzitásának csökkentése érdekében elegendő a telepítés sebességének csökkentése, a hangszórók hangszigetelésének biztosítása érdekében;
 • befogadók és légelosztók. Az első a rendszer áramlásához szolgál, a második - a helyiségben való egyenletes diszperzió miatt. Ezek az elemek kerek, téglalap alakú rácsok és diffúzorok formájában kerülnek bemutatásra. A fal falára vagy mennyezetére szerelik őket;
 • ellenőrzési rendszer. Mechanikus lehet (kapcsolóval ábrázolva), vagy automatikus (a munkát a távirányító szabályozza). Főbb elemei a termikus és hidrosztatikus állomások, manométerek;
 • biztonsági rendszer - amelyet olyan kiegészítők alkotnak, amelyek megvédik a szellőztető elemeket a túlmelegedéstől, túlfeszültségektől.

A kipufogógáz-szellőztetés jobb modellje egy rekuperatív típusú rendszer. Hatékony keringést biztosít a házban anélkül, hogy hőveszteség lenne. Ez a ventilátor egy hőcserélővel van felszerelve, amely lehetővé teszi az utcai levegő melegítésének csökkentését. Az ellátási tömegeket a házból kibocsátott újrahasznosított áramok hője melegíti. Ez a leghatékonyabb és leghatékonyabb módja a légtércsere megszervezésének a lakóépületekben, bár ez a legdrágább.

Gázszellőztetés magánházban

A gázkészülékek jelenléte a házban nagy igényeket támaszt a szobák keringtetésének elrendezésében. A tönkremegy megsértése mérgezést okozhat égéstermékekkel.

Az oxigén szükséges normál gázberendezésekhez. Ha ez nem elegendő, akkor a helyiség levegője lemerül. Ennek következtében fordított tolóerő van, és a kémény helyett az égéstermékek a környező térbe esnek. Sérülést, súlyos fejfájást, tudatvesztést okozhatnak egy személynél, és még a teljes légzést is megszüntethetik.

A gázkazán szellőzésére vonatkozó követelmények

A földgázfűtő készülékkel ellátott helyiségben történő levegőcserét a következő műszaki követelményeknek megfelelően kell megszervezni:

 • egy kéménynek nem több mint két gázegysége van;
 • az égéstermékeknek különböző szinteken kell bejutniuk a kéménybe (50 cm-nél nagyobb távolságra). Egyszintes táplálással egy hasonló magasságú vágást helyeznek a csatornaba;
 • A korom és a szén-monoxid szivárgásának megakadályozása érdekében a ház helyiségeiben a kazán szellőztető rendszert le kell zárni. Az ízületek és varratok kezelését magas hőmérsékletnek ellenálló anyag végzi;
 • a csererendszer minden elemét szigetelni kell a tűz megakadályozása érdekében.

A kazánház szellőztetése a következők alapján történik: légkiáramlás = légcsere x 3.

Levegőellátás = kiáramlás + az égési folyamathoz szükséges oxigénmennyiség.

A gázkazán levegőztetésének módszerei

A gázelhelyezés helyiségeiben a levegőcsere az alábbiak segítségével szervezhető:

 • természetes és mechanikus szellőzés, a terhek alapján. A természetes keringés a ház belsejében és kívül eső nyomásesés eredménye. A mechanikus szellőztetés során egy ventilátor képezik;
 • táplálás, kipufogó, vagy egy kombinált szellőztető rendszer, amelyet rendeznek. A helyiségbe kényszerített levegő a kipufogógázban erőt gyakorol, kitolja. Emellett az oxigén természetes módon is bejuttatható a kazánházba, és mechanikusan eltávolítható. A helyiség szellőztetése automatikus üzemmódban lehetővé teszi a kombinált (tápellátó és kipufogó rendszer) működését, bármilyen időben hatékonyan működik, mivel a befúvás és eltávolítás mechanikusan történik;
 • csatorna vagy csatorna (a ház tervétől függően). Az első esetben a kazánházat lyukakon át egy másik helyiségbe csatlakoztatják, ahonnan a hulladékáram a csatornába kerül. A második esetben csövek komplex rendszerét helyezik el, amely biztosítja a ház minden szobájában való cserét.

Tipp: a gázkazán helyiségének természetes szellőztetésének javítása érdekében jobb, ha a légtömegek távollétét biztosító kipufogó ventilátort is felszerelhetjük.

A zárt típusú, földgázzal működő fűtőkészülékek koaxiális (kettős) szellőztető csatornával vannak felszerelve. Az égéstermékeket a belső csövön keresztül bocsátják ki, és a külső csövön keresztül friss levegő kerül az égőbe.

Ha a ház gázkazán nyitott égéskamrával rendelkezik, akkor:

 • szereljen fel egy csövet a szénmonoxid eltávolítására az utcára;
 • az általános légcserélő rendszer felszerelése a helyiségben;
 • állítsa be az oxigént a kazánhoz.

Megjegyzés: az ablakból és ajtókból repedések és rések révén oxigén léphet be az utcára. Ha a helyiség szorosan zárva van, kénytelen lesz megszervezni a friss levegő ellátását.

Megfelelő szellőzés egy magánházban

Az oxigéncsere megszervezése kedvező mikroklímát fog adni a házban, lakóinak egészségi állapotában és a szerkezet biztonságában. Hogyan szereljük fel megfelelően?

Takarítási szabályok és előírások

Annak érdekében, hogy optimális feltételeket teremtsen az emberi életnek a ház lakó- és szolgáltatóhelyiségeiben, szükséges, hogy 1 óra 60 m 3 oxigént (legalább 20 m 3) adjanak mindegyiküknek. A kényelmes légnedvesség 50%, és az árfolyam 0,5 m / s.

Ez a rendszer megfelelő kialakításával érhető el. Ugyanakkor figyelembe kell venni a különböző célú helyiségekre vonatkozó légiközlekedési árfolyamot is. A fürdőszoba, ez a szám 50m 3, teljes fürdőszoba - 25 m 3, konyha - 90 m 3. A levegőztetésnek nemcsak irodai, hanem nappali, használati helyiségeknek kell lennie. A kiszámított kapucni kialakításához össze kell foglalni a ház minden rekeszének légcsere mutatóit. Ebben az esetben kívánatos, hogy a tényleges szellőztetés meghaladja a minimális követelményeket.

Légcserélő rendszer tervezése a házban

A ház szellőztető projekt tervezése magában foglalja:

 • berendezések kiválasztása;
 • a kommunikáció bekötési rajzának elkészítése, figyelembe véve az építészeti, építési, egészségügyi, gazdasági kritériumokat.

Ezeknek a munkáknak az a célja, hogy olyan rendszert dolgozzanak ki, amely megbirkózik a levegő ellátásával és kisülésével, a ház kiszámított térfogatának keretein belül. A projektnek nemcsak a helyiségek megszakítás nélküli sugárzását kell biztosítania, hanem szabadon hozzáférhet minden szerkezeti elemhez (csomópontok, sejtek). Ez a gyors hibaelhárításhoz és a rendszeres karbantartáshoz szükséges.

Annak érdekében, hogy a keringés jól működjön, fontos, hogy gondosan válassza ki az összes berendezést. A lehető leghosszabb ideig kell szolgálnia. A használt eszközök nem ronthatják a ház építészetét, ezért jobb, ha rejtett módon biztosítják a telepítésüket.

A ház szellőztetésének tervezésénél fontos, hogy a rendszer megfeleljen az egészségügyi és járványügyi előírásoknak. Nem csak a légtömegek ellátásával és eltávolításával kell megbirkóznia, hanem csendben működniük kell. Ne felejtsük el a rendszer hatékonyságát. De a telepítés költségeinek csökkentésére irányuló várakozás nem tükrözheti a telepítés minőségét. A tervezés fő célja a ház szellőztetésének optimális változata, figyelembe véve az összes fenti kritériumot.

A projekt szerződő felek általi elkészítése a műszaki előírások kialakításával kezdődik. Meghatározza az összes olyan kritériumot, amellyel a szellőztető rendszert le kell állítani, az ügyfél kívánságait.

Szellőzés kiszámítása magánházban

A rendszer működése attól függ, hogy a szállított és kimerült levegő mennyisége megfelel-e a ház körülményeinek. Ez kiszámítható speciális képletekkel. A ház tervén alapul, amely jelzi az egyes helységek célját és területét.

Először is kiszámítják a légi árfolyamot - egy mutató, amely meghatározza, hogy hányszor 1 óra alatt a szoba levegője teljesen megváltozik. A legtöbb lakóházban egyszemélyes, konyha, fürdőszoba, kazánház - 2-3 alkalommal. Szintén figyelembe kell venni a házban élő embereket.

A levegőárfolyam kiszámítása a következő képlet segítségével történik: L (a légkezelő egység kapacitása, m3 / h) = n (egy adott helyiség multiplicitási sebessége) * V (szoba térfogat).

A légi csere kiszámítása a házban élők számát figyelembe véve az alábbi képlet szerint történik: L = N (lakosok száma) * L (az egy személyre szánt levegő a norma). Egy személy fizikai tevékenységének elvégzéséhez meg kell újítani a levegőt - 30 m 3 / h, csendes állapotban - 20 m 3 / h.

Vegyük figyelembe: a sokaság és az utasok számának levegőcseréjét kiszámítjuk, ezeket a nagyobb értékek vezérlik.

Berendezés kiválasztása

A fő rendszerbeállítások kiválasztásának kritériumai:

 • teljesítmény, teljesítmény;
 • üzemi nyomás;
 • zajszint.

Az autópályák mozgásának sebessége közvetlenül a keresztmetszetektől, valamint a ventilátor erejétől függ. Meg kell azonban jegyezni, hogy a légcsatornáknak van egy bizonyos ellenállása, ami csökkenti a légkezelő egység teljesítményét.

Megjegyzés: A ház szellőzőrendszerének teljesítménye 1000-3000 m 3 / h.

A megvalósíthatósági tanulmány kidolgozásának szakaszában meghatározták a rendszerelemek típusát, mennyiségét és kapacitását, előzetes költségét összeállították, optimalizálási korrekciókat hajtottak végre. Ezt követően egy munkatervet állítanak össze, amely a nagy pontosságú légcserés, az adott ház hőtermelése alapján készül. A készülékeket és a levegőelosztókat külön paraméterek választják ki.

Gyakori szellőztetési rendszer

A légelosztó hálózat csövekből, szerelvényekből (forgóelemek, elosztók, adapterek), elosztó eszközök (diffúzorok, rácsok) áll. Ennek alapján megállapíthatja:

 • a ventilátor működési nyomása - ez az egység műszaki paramétereitől, a légcsatornák típusától és átmérőjétől, az esztergálás és az összekötő elemek számától, a felhasznált légelosztóktól függ. Minél hosszabb a vonal és annál nagyobb a csatlakozók száma, fordulatszáma, adaptere, annál nagyobb a nyomás, amit a ventilátornak kell létrehoznia;
 • a légtömegek mozgásának sebessége - a vonalak átmérőjétől függ. Lakóépületek esetében 2,5-4 m / s;
 • zajszint - az autópályák keresztmetszetétől és a levegő mozgási sebességétől függ. A szellőztető rendszer csendes működése nagy átmérőjű csöveket biztosít. Ha nem lehet őket felszerelni, 160-250 mm keresztmetszetű autópályákat használnak, amelyek 20x20 vagy 20x30 cm-es elosztóhálózattal vannak felszerelve.

Az államközi szabvány (GOST 21.602-2003) szerint a szellőzőrendszer minden elemét fel kell tüntetni a diagramon. Ezek megjelölése bizonyos szimbólumokkal történik, és aláírásra kerülnek.

Szellőztető rendszer diagram

Ez a dokumentum a szellőztető rendszerben a levegő irányának grafikai jelölésére vonatkozó egyéb előírásokra való hivatkozásokat is tartalmaz, annak alkotóelemeit (rajongók, csövek).

A házban maradni kényelmes volt és biztonságos egy személy számára, ezért szellőzést kell szervezni. Ez nemcsak kedvező mikroklímát eredményez, hanem maga a szerkezet működőképességét is. A szobákban többféle elrendezés van a levegőben. Egy adott rendszer kiválasztása a ház területétől, a ház tervezési jellemzőitől, a benne élő emberek számától és a költségvetéstől függ. Ahhoz, hogy hatékonyan működhessen, jobb, ha a tervezést és a telepítést az e területen szerzett tapasztalatokkal rendelkező szakemberekre bízza.