Legfontosabb > Tartozékok

Hogyan helyezzük el helyesen a mozaiklapokat a falra: a tokozás technológiáját

Az egyik gyakori anyag a mozaik cserepek. Ez különbözik a gyártás anyagától, kis méretétől és a telepítés sajátosságától. Annak érdekében, hogy a felület tökéletes legyen, meg kell ragasztani a mozaiklapokat a technológia szerint. Ez egyszerű és olyan szabályokból áll, amelyekről tudnia kell.

A mozaik csempe széles körű. A falat nedves helyiségekben használják: fürdők, fürdőszobák, medencék stb. Kültéri, a tartóssága miatt, beltéri használatra, valamint sétányok és járdák kialakítására is használható.

A mozaik nagy népszerűségnek örvend:

 • Gyönyörű megjelenés.
 • Láthatatlan kötések a csempe között.
 • A konyhában, a fürdőszobában használják, mert ellenáll a mechanikai és kémiai hatásoknak, a csiszolóanyagokkal történő feldolgozás.
 • Könnyű gondozás.
 • Miniatűr méretének köszönhetően különböző mintákat és mintákat hozhat létre.

A mozaik burkolat könnyebb lesz, mint a cserép, mivel kis méretű. Ez lehetőséget nyújt Önnek arra, hogy önállóan, szakértők segítségével helyezze el az anyagot.

Különböző típusú mozaikok

A mozaiklapok típusától függően különböző típusúak:

 • tükör
 • természetes kőből (márvány, tufa, jázep, homokkő);
 • mesterséges gránitból;
 • kerámia;
 • az enyvből;
 • a velencei üvegből.

Különböző anyagok és textúrák. Az ilyen lehetőségek lehetségesek:

 • repedt felületi hatás;
 • különböző színűek;
 • üvegezett.

Ha mozaiklapot kell elhelyezni, hogy hosszú ideig tartson, fel kell készíteni egy munkaterületet. Szükséges a régi bevonatok eltávolítása: csempe, festék és lakk bevonatok, tapéta stb. Miután tisztítani kell a falakat a porból és különböző szennyeződésekből. Ehhez mossa meg őket szappanoldattal. Ezenkívül a felületet mosogatószerrel zsírtalaníthatja.

A munkaterületnek jó tapadást kell biztosítania a ragasztóanyag-összetételhez.

A falak megtisztítása után meg kell vizsgálni, hogy milyen állapotban vannak: milyen érdesség van, vannak repedések és göcsök. A felületi rendellenességek mozaikos csipek formájában jelentkeznek, és a falnak nem lesz tökéletes megjelenése. Ezért a mozaiklapok megmunkálására vonatkozó felületi követelmények szigorúbbak, mint a cserép esetében. A falaknak:

 • tiszta, poros és pormentes;
 • sima;
 • sima;
 • megfelelő tapadóképességgel.

Jelentős rendellenességeket gipsz vagy gitt eltávolítanak. Miután a fal összehangolását olyan alapozóval kell kezelni, amely mélyen behatol a felületbe, és tökéletesen simává teszi. De még a sima falak után is, mielőtt a mozaikot a falra rakja, szükséges, hogy a munkafelület jó tapadású legyen a ragasztókompozícióhoz. Ez különösen fontos azoknál a helyiségeknél, ahol magas a páratartalom. Például egy fürdőszobában a mozaikot bonyolíthatják az a tény, hogy az alapbevonat nedvességre nem stabil. A gyenge összekapcsolás lehet cement vagy vakolat.

Megoldhatja a csatlakozás problémáját olyan megfelelő alapozó kiválasztásával, amely biztosítja a tapadási feltételekhez szükséges feltételeket. Emellett kitölti a hibás helyeket és kiegyenlíti a felszínt.

Mielőtt egy mozaiklapot helyezne a falra, minden mérést helyesen kell elvégeznie. Jelölje meg a falakat, tegye a jelzőfényeket a megfelelő helyekre. Ezenkívül meg kell vázolni, hogy hol helyezkedik el a rajz, a minta, a frizura stb. Különféle mozaiklapokat lehet elhelyezni bármilyen feliraton.

A mozaik burkolólapok esetében két kategóriában gyakoriak a ragasztókompozíciók: polimer keverékek és módosított cementhabarcsok. A Polimer keverékek közül a legelterjedtebb a Ceresit. Ennek az anyagnak a sorában vannak univerzális szerszámok, amelyek alkalmasak különböző bevonatokhoz.

A mozaik burkolólapoknál jobb latex alapú ragasztók használata.

A legtöbb követelmény a ragasztókra vonatkozik, ha nem csak magas páratartalmú helyeken ragasztja a mozaik burkolólapokat, hanem folyamatosan érintkezik vízzel, például medencékben, szökőkutakban stb. Ebben az esetben a csempe-mozaikos anyagok gyártásának technológiája ugyanaz marad, de különös figyelmet kell fordítani a megoldások vízszigetelési jellemzőire.

A mozaik lefektetése után kiváló eredményt nyújt a latex alapú ragasztók használata, melyeket a megnövekedett rugalmasság és nedvesíthetőség jellemez. Ezenkívül ezen készítmények előnye a keverékek fényes árnyalata. Ez lehetővé teszi a használt mozaik cseréjének megfelelő színárnyalat kiválasztását. Például a latex-lágyítók vagy analógjaik: Latexkol-m és Isolastic.

A ragasztó kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyagot, amelyből a csempe készül. Kerámia egykomponensű cementragasztó fehér. Üvegcsempékhez speciálisan tervezett ragasztót kell használni. Két komponensből állhat, vagy latex, gumi és gyanta keverékkel.

A munka megkezdése előtt készítsék el a ragasztandó mennyiséget. Ehhez tegyen egy tiszta edényt, öntsön vizet, és adj hozzá az elkészített ragasztókeveréket, hogy megkapja a kívánt vastagságot. A kapott oldatot alaposan össze kell keverni és hagyni kell 5 percig érni. Ragasztáskor jobb konzultálni egy szakemberrel.

Annak érdekében, hogy ne szenvedjen az egyes chipek összegyűjtése egyetlen egészbe, megfelelő méretű négyzetek formájában kész paneleket vásárolhat. Vagy gyűjtsön össze ilyen lapokat. A kész szerelvény kétféle lehet:

 • a csipek egy modulba vannak összeállítva, az elülső oldalra ragasztott papír használatával;
 • elemeket szerelnek a rácsra.

Az összeszerelt rácskeretet apró modulokká vágják és a kijelölt helyeken közvetlenül a falra szerelik. Vannak frizek, amelyek a lapokat alkotják. Összetörtek végig-végig, folyamatos vonalat alkotva.

A négyzet alakú panelek lehetővé teszik, hogy gyorsan összeszereljük az egyes chipeket egy egészbe

A munkához a következő eszközöket kell elkészíteni:

 • gumi henger;
 • fogazott simító;
 • sodronyvágó;
 • ragasztó;
 • szivacsot;
 • habarcs.

Miután a felület elkészült, fel kell tenned a ragasztó összetételt. Mivel a mozaik bevonat meglehetősen vékony, megfelelően kell elhelyezni a ragasztót. Először a spatula sima oldalával kerül alkalmazásra. Ez biztosítja a mozaik jó ragasztását a felületre. A felesleges ragasztó eltávolítható a spatula fogazott oldalán. A spatulát megfelelő módon kell használni. Nyomja meg a szerszámot úgy, hogy ne maradjon légbuborék a ragasztórétegben. A felszínre hajló dőlésszögnek körülbelül 45 fokosnak kell lennie.

Rácslapok elhelyezésekor kis magassági eltérések megengedettek, mivel a csempe egységes alapon van. A kis töredékek ragasztása esetén további összehangolásra van szükség. Ez egy gumiélvedő simítóval történik, az anyagra való ráhúzással. Az igazítás során szabályozni kell a töredék hosszának, szélességének és magasságának pozícióját.

A ragasztót csak olyan felületen kell felhordani, amelyen mozaik ragasztására lehet használni. A ragasztó felhordása után azonnal helyre kell tenni a burkolólapokat, hogy a felületek megfelelően ragasztva legyenek. Használjon gumi görgőt a légbuborékok eltávolításához a csempe és a ragasztó között.

A csempe pontosításához az első darab ragasztása után jelölje meg a falat a többi rész behelyezéséhez. A szint beállításához a távtartókat a megfelelő helyeken lehet behelyezni.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a csempe lecsillapodjon a beállított szint alatt, amikor kiszárad, alulról kettős rést kell tenni. Így a töredék saját súlya alatt fog kinézni.

Ha ragasztja a lapokat papír alaptal, majd 20 perccel a ragasztó száradása után eltávolítja a papírt a csempe elejéről. Eltávolításához nagy erőkifejtés nélkül a felületet nedves szivaccsal kell bőven nedvesíteni. Amikor a papír áztatásra kerül, biztosan meg kell szabadítani a mozaikot a védőbevonattól. A mozgást a felső saroktól az ellenkezőjére kell tenni. A fektetés során meg kell figyelni a csempe közötti réseket - szélessége azonos legyen.

Ha 3-4 napig tart, a ragasztó teljesen megszárad, az ízületeket megkezdheti. Először a mozaik felületét meleg vízzel meg kell mosni a maradék ragasztó és a papír eltávolításához. Ezután rakja le a habarcsot, tartsa a vasalót 45 fokos szögben, majd átlósan alkalmazza. 15 perc elteltével törölje át a felületet egy száraz, puha ruhával, majd egy nedves szivaccsal haladjon át a falon. 15 perc múlva a mozaikot száraz ronggyal kell polírozni.

Kezelje a felületet azonnal, mivel a raid beadása után nehéz lesz eltávolítani.

Így a mozaik csempe beágyazása egy egyszerű folyamat, amelyet a kezdő építők képesek elvégezni. A mozaikok segítségével egyediséget mutathat be egyedülálló mintázattal. A megfelelően helyezett mozaik kiváló alternatíva a csempe számára, és hosszú ideig tart.

Mozaik a fürdőszobában saját kezűleg

A mosogató bevonattal ellátott fürdőszobák falai között az ún. "Nedves" helyiségek befejezésének egyik legkedveltebb módja. Ez a fajta dekoratív burkolat kiemelkedik eleganciája és praktikussága miatt, kitűnő teljesítményt nyújt, és semmiképpen sem érinti a hagyományos kerámia burkolatokat.

A kerámia burkolólapok teljes körű előnyei mellett a mozaik is kiemelkedik a vonzerejének, és képes megváltoztatni a terem megjelenését a felismerésen túl (a tervezés teljes megújítása miatt).

Mozaik típusok

Mielőtt saját mozdulattal elkezdené a mozaikos munkát a fürdőszobában, figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy számos típusú díszítő bevonat van ebben az osztályban, és hogy a következők különösen népszerűek a mai napig:

 • üveg dekoratív mozaik;
 • kerámia mozaik;
 • természetes kőből készült mozaikburkolatok.

Az üveg mozaik erősen ellenáll a közvetlen víznyomásnak, és tökéletesen elviseli a legtöbb mosószer hatását egy háztartási vegyi anyagból a fürdők számára. Ezért ezt a fajta mozaikot gyakran használják zuhanyzók, medencék, fürdők és hasonló létesítmények burkolására.

A kerámián alapuló mozaik nagyon hasonlít a szokásos kerámia burkolatokhoz. Ebben az esetben bármelyik szakosodott boltban kiválaszthat egy ilyen típusú terméket, amely megfelel Önnek színében, alakjában és textúrájában.

A természetes kő mozaikja szintén a befejező anyagok kategóriájába tartozik, különösen az orosz fogyasztók igényei szerint. Leggyakrabban ez a fajta mozaik bevonat a padló nedves helyiségekben való befejezésére szolgál, mivel nedvességálló és irigylésre méltó (hosszú ideig tartó mechanikus terhelés ellenére). Az ilyen mozaikok előállításához általában mint onyx, gránit, márvány, tufa, jázepár és más típusú természetes kő használják.

A tojás előkészítése

A mozaik elrendezése nem tartozik az egyszerű műveletek kategóriájába, és gondosan elő kell készíteni a padló- és falfelületeket a fürdőszobában. Az ilyen előkészületeket előre kell aggódnia; ugyanakkor a padlón a szoba elég lesz ahhoz, hogy egy közönséges cement esztrich.

Lapos falak esetén speciális mozdulatok nélkül állíthatjuk be a mozaikokat. De még a munka kezdete előtt el kell döntenie a kiválasztott anyag színéről, annak alakjáról és textúrájáról, valamint a mozaik mintázatok készletéről.

Ezenkívül győződjön meg róla, hogy a ragasztott márkát választja ki, amely alkalmas az Ön által választott mozaik típusra, és megvásárolja, figyelembe véve a zárt terület négyzetméterenkénti becsült fogyasztását (ez a jelző rendszerint a ragasztó összetételének használati utasításában szerepel). Ezután csak az összes szükséges anyagot és eszközt kell készítenie.

lefektetés

Miután az előkészület teljesen készen áll a munkára, közvetlenül az anyag lefektetéséhez. Abban az esetben, ha úgy dönt, hogy egy kis mozaik mintát helyez a falra, először ki kell raknia a padlóra, majd apró töredékekbe kell áthelyeznie a megfelelő szakaszokra. Az anyag rögzítéséhez gondoskodni kell egy 1 cm vastagságú ragasztóréteg gondos betöltéséről, és gondosan alkalmazzon egy rendes finiselő elemet erre a helyre.

Ha bármilyen típusú mozaikot szeretne dolgozni, akkor a következő eszközre van szüksége:

 • speciális fésű vagy fogazott simító a ragasztóanyag egyenletes felosztásához a fal vagy a padló felszínén;
 • a mozaik rögzítéséhez szükséges szerelési kés;
 • fém csipeszek a dekoratív üregek különálló töredékekké történő felosztására.

videó

Ebből a videóból megtudhatja, hogyan helyezzen mozaikot a falakra:

És itt van a mozaik frizura lefektetése:

Mozaikok elhelyezése a fürdőszobában saját kezűleg: egy lépésről lépésre bemutató útmutató a mester fotói és tippjeivel

Minden évben a divat egy belső térben változik. És azok a anyagok is, amelyekkel a tervezők ötletei segítenek.

De ennek ellenére mindig azt várják, hogy a javítás jó minőségű legyen, különösen azokban a helyiségekben, amelyeket a család gyakran használ.

Ezért a legáltalánosabb fürdőszoba dekoráció kerámia csempe. Nagyon praktikus, de sajnos monoton. Ezért gyakran kombinálható mozaikokkal.

A fürdőszobában lévő mozaik érdekes befejező anyag, amellyel a lehető legrövidebb idő alatt egyedülálló belső teret hozhat létre. A textúrák és textúrák széles választékát kínálja.

Mozaik típusok

A legnépszerűbb kerámia mozaiknak számít. Ez fizikai tulajdonságainak köszönhető. Elviseli a hőmérsékleti ingadozásokat, nem veszíti el hosszú ideig eredeti megjelenését, és jól tolerálja a kémiai aggregátumok hatásait.

Kerámia mozaik a fürdőszoba belsejében

Annak érdekében, hogy egy mozaikot saját kezűleg helyezzen el, sok erőfeszítést kell tennie, de ha bizonyos szabályokat követel, az eredmény teljes mértékben megfelel az elvárásoknak.

A munka szakaszai

Nézzük meg a mozaik mosogatásának folyamatát a fürdőszobában szakaszokban:

 1. Illessze a falakat. Ez a munka legfontosabb szakasza, mert ha a fal egyenetlen, akkor a jövőben sok probléma keletkezik, és ahogyan azt mondják, a játék nem fogja megérni a gyertyát.

Annak érdekében, hogy ellenőrizze a falat az üregek hiánya miatt (épületszint hiányában), egy lapos fa deszkát kell venni, és egyik oldalán krétával festeni. Ezután nyomja meg a sínt a falhoz, és húzza meg a síkot a padlóról a mennyezetre. Ha a falon lévő krétacsík tiszta, akkor folytathatja a további munkát.

 • Alapozó falak. A primer színének semleges árnyalatúnak kell lennie, így a mozaik és csempe alatt nem világít ragyogóan (a következő cikkünkben tájékoztatunk arról, hogyan kell alkalmazni a primert a falakon).

  A mozaikok lefektetése a rácson

 • Fugázó ízületek. Mielőtt megkezdené a fugázást, eltávolítja a védőbevonatot a mozaikból. A ragasztott bevonatot egyszerűen eltávolítjuk, de a papír nem mindig tér el jól. Ezért a folyamat megkezdése előtt ajánlott nedvesíteni a papír felületét vízzel, majd távolítsa el a papírt szivaccsal.

  Ezután folytathatja a habarcs mozaik gyártását. A kerámia mozaikok esetében ugyanaz a habarcs tökéletes, mint a kerámia burkolólapoknál.

  Mielőtt elkezdené díszíteni a falat, ki kell hoznia egy díszet, amelyen később kényelmes lesz mozaik készítése. Kívánatos, hogy 1: 1 méretarányban húzzuk meg. És a papírmintázaton rendezze el a képet. Ezután másolja a falra.

  Alternatívaként házi készítésű mozaik (törött üvegből, cserépből stb.) Előállítható egy speciális megerősített hálóra (bármelyik hardverraktárban megvásárolható), majd ragaszthatja fel a kész rajzot a rácson a falra. Ehhez vegyen egy speciális ragasztót a mozaikhoz.

  A ragasztót közvetlenül a mozaikra kell alkalmazni fogazott simítóval. Vastagságának legalább 1 cm-nek kell lennie. A falra ragasztott mozaiklemezen könnyedén meg kell csapnia egy gumihevedert, hogy jobban tapadjon a ragasztó a falra.

  A csempék elhelyezésekor fontos megjegyezni:

  • a mozaiklapot közvetlenül a falra helyezi, a számára kijelölt helyre, azóta lehetetlen lesz az oldalra mozgatni;
  • azt a sarokba kell helyezni, amellyel a kerámia csempehez van erősítve. Mivel a vastagságuk közötti különbség 4 mm, célszerűbb a már lefektetett burkolat vastagságát vezetni;
  • mivel a csempe és a mozaik vastagsága más, mielőtt ragasztaná a mozaikot, meg kell készíteni egy alapvető falburkolatot. Ehhez egy vastag ragasztóval és teljesen megszáradva kerül alkalmazásra. És akkor a második réteg lehet ragasztott mozaik.

  A fürdő befejezése után nem ajánlott egy hétig használni. Mert az összes anyag teljes szárítása időbe telik.

  Tekintse meg a mosdókagyló mozaik burkolatának bemutatóját a fürdőszobában:

  DIY mozaikozás

  A mozaik elhelyezése annyira régi módja a helyiségek befejezésének, hogy az ősi egyiptomiak és a rómaiak használják. De annak ellenére, hogy napjainkban még mindig releváns, sőt a kereslet, az ilyen dekoráció, mint általában, megtalálható a jó szállodák és apartmanok modern felújítással. Ez a folyamat időigényes, ezért drága, ezért - divatos. De ha a fejed és a kezed van a helyedben, számos videót és írásos anyagot tanulmányozhatsz, amelyek most már bőven vannak az interneten, a styling technológiával, és ezt a folyamatot a saját kezeddel végezzük el, sok pénzt megtakarítva.

  Saját mozaik készítése: cselekvési sorrend

  Mielőtt közvetlenül megkezdené a mozaik lefektetését, számos előkészítő munkát kell elvégeznie, hogy később ne jöjjön el a leeresztett csempe felől a padlóról, és bosszantsa, hogy annyi erőfeszítést, időt és pénzt veszítenek.

  Előkészítő szakasz

  Az első dolog, amit meg kell emlékezni, és megfigyelni, hogy a hőmérsékleti rendszert a munka közben kell tartani zárt belülről mínusz 5 plusz harminc. A kerámia csempézett mozaik (különálló darabokban) kizárólag a sík felületeken a fürdőszoba felé néz, és ugyanazt a fektetési technológiát alkalmazza, mint a rendszeres egyenes cserép:

  • a felület előkészítése;
  • tisztítva, polírozva, szárítva;
  • a felszínen nagyszámú sekély lyuk van;
  • erősítő háló ragasztóval a falhoz;
  • Ragasztja a cserépet a lyukakhoz;
  • ebben az állapotban hagyja, hogy egy nap lefagyjon;
  • mindegyik csempe kenetével megkenjük a lapkát, és szorosan ráhúzzuk a felületre.
  Szokatlan fürdőszobai design

  Meg kell jegyezni, hogy a rácsos mozaik megjelenésével a szokványos mozaikokat nagyon ritkán használják a fürdőszobák díszítésére.

  A rácson lévő technológia

  Az első megfoghatatlan szabály a falon és mozaikokon történő elhelyezésekor, beleértve: a falat tisztítani, csiszolni és szárítani. Ezután minden olyan mérést fel kell tenned a felszínen, amelyet mozaikos burkolattal látsz el, mert a négyzet alakú lapok és a szabad vonal mentén végzett vágási műveletek nem működnek. Következésképpen a cserép alatt megtisztított helyszínen kilenc lapból álló rácsot jelölünk. A lapok elhelyezését a felület középpontjából kell indítani, mivel valószínűleg a mozaik szélét vágni kell a széle mentén, és így nem lehet észrevenni, jobb, ha a díszített részt áthelyezi a fal szélére.

  A rácsra való közvetlen felhelyezéshez nem szabad elfelejtenünk, hogy egy olyan speciális megoldást készítsünk, amely ugyanabból az anyagból készült, amelyből a mozaik készült. Győződjön meg róla, hogy a mozaiklemezek nem csúsznak le ezen a nyersanyagon. Ezután ezt a megoldást egy spatulával egyenletesen a falon használja, eltávolítva a felesleges mennyiséget. A simító segítségével a csempe a habarcsra kerül, hogy az egész hátoldala megoldódjon.

  A fektetés megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy a falak egyenletesek. Amikor egy mozaikot állítanak fel, pontosan olyanok, mint a burkolólapok, a síkosság követelményei magasak. A falak egyenletességét egy hosszú sínnel ellenőrizheti, krémet dörzsölheti, majd a falhoz nyomhatja, ahol a kréta nem nyomtat - ezek üregek, azokat vakolással kell kijavítani.

  Győződjön meg róla, hogy a felület sík.

  Megpróbálhat egy mozaik mintát a falon úgy, hogy a következőképpen torzuljon: rögzítse a lapokat, rögzítse a szalagot a falra, és közelítő méréseket végezzen, a ceruza falán jelölheti. Ezután ragasztott ragasztót kell alkalmazni a falra. Vigyázzon egy videóra, hogyan kell egy öntöttvas fürdőt csempézni a rácson:

  A csemperagasztó alkalmazása

  A csemperagasztó alkalmazása két szakaszra oszlik. Az első réteget alapként alkalmazzuk, és egy napig hagyjuk száradni. Ezután folytassa a ragasztás alkalmazásával kapcsolatos munkálatok fő részét, már a cserép lefektetése során. A ragasztó második réteget kell felhordani és "fésülni" kell egy fogazott simítóval. A terület ilyen térfogatára van szükség ahhoz, hogy az összes lapot 15 percen belül fel tudja ragasztani, mert ez alatt az idő alatt a ragasztó megragadja és rögzíti őket.

  Ne távolítsa el a felesleges ragasztót fém spatulákkal, mert ez károsíthatja a minta felületét. Érdemes a ragasztót is alkalmazni minden egyes lapkán a jobb ragasztási minőség érdekében. Alkalmazza a lapokat papírra a megjelölt helyére. A falhoz való jobb tapadás érdekében jobb, ha mindegyik lapot "gumival" gurulna. A ragasztó teljes száradása 30 percet vesz igénybe. Ezt követően nagy mennyiségben nedvesítjük a felületet vízzel, hogy a papír bevonat könnyen átitatódjon és eltávolítható legyen. Ezután legalább 24 óra elteltével a fugázást speciális fugázó keverék alkalmazásával kell elvégezni.

  Hogyan és mit dörzsölje

  A fugázólapokat legkorábban egy nappal a fektetést követően lehet elvégezni. Mielőtt a nyersanyagok mozaikjára fugázható, vegye le a felesleges ragasztót egy nedves szivaccsal a papír alapjáról. Ezután egy spatulát használva terítse ki a habarcsot legfeljebb 2 négyzetméter területre. Szigorúan átlósan, a vasaló eltávolítja a többletet, erő alkalmazása nélkül. A habarcs kb. 20 percig szárad, szárítás után sötétedni fog. A habarcs megszáradása után a felület puha ronggyal csiszolható.

  Szivaccse távolítsa el a felesleges habarcsot

  Hogyan helyezzen el egy denevérlapok mozaikját?

  Ez a fajta javítási munka gyakorlatilag művészet. Ezért a munkát meg kell kezdeni egy vázlattal. Ez a fajta mozaik fektetése, különösen, ha ki akarja állítani a képet, nagyon szorgalmas és időigényes munka.

  Használja a törött lapkákat alapként.

  Kinyomtatja a kartonlap mintáját a mozaik tényleges mennyiségére, amelyet ki akarsz rakni. A minták minden egyes darabját színe és textúrája választja ki, majd a sablonra fektetve, és csak a sablonon végzett munka végén a mozaik átkerül a felszínre. A denevérlapok mintázatának fő előnyei:

  1. A törött csempe természetesen sokkal olcsóbb, mint az egész.
  2. Ha nem fogsz megmutatni egy ütőt, akkor nincs szükség különleges képességekre.
  3. A denevér mintája nagyon eredetinek tűnik, még akkor is, ha a stílus kaotikus módon történik. Kép a denevér csempe

  A denevérlapok mozaikjának kaotikus módon történő elhelyezése: a technológia elég egyszerű, de annak érdekében, hogy hatékonyan megnézhesse, néhány szabályt kell követnie:

  1. A törött daraboknak az esetek legalább 20% -ában különböznie kell.
  2. A színösszeállításnak ellentétesnek kell lennie, azaz a stílusban egymás mellett fekvő csempézett daraboknak színekben különböznie kell.

  Minél több különböző színben használt csempe, annál világosabb lesz a végeredmény. Ha inkább egy csillogó mozaikot szeretne, akkor különböző színű árnyalatokat kell használni.

  Bármely rajzot készíthet.

  A tokozás technológiája ugyanaz, mint a kaotikus sorrendben, de a rajz vázlatát papírra korábban használták.

  A lefektetési folyamat minden fajta lefektetési módszerre (vagyis kaotikus és mintázott formázásra) is vonatkozik. Tulajdonképpen maga a folyamat nem különbözik a rácsmozaik lefektetésétől, azzal az egyetlen különbséggel, hogy nincs szükség pontos mérésekre a rácson. A csempe ragasztó vastag golyója van a tisztított falra, és a rágcsálnivalók darabjait tetejére kell nyomni.

  Használjon spatulát munka közben.

  A falhoz hasonlóan más típusú fektetéseknek száraznak és szintnek kell lenniük. Miután a ragasztó megszáradt, dörzsölje le a varratokat, amint azt a fentiekben leírtuk. A lényeg az, hogy a csempe darabjai nem lehetnek különböző szélességűek (magasságok), különben a fugázás folyamata sokkal bonyolultabbá válik.

  1. A kendőt egy cserépvágóra vágják. Ha ez az eszköz nem érhető el, akkor a csempe normál kalapáccsal darabokra vágható, a csempe burkolatát egy rongyba csomagolva, hogy elkerüljék a töredékeket.
  2. Minden felület felhelyezése a központból indul.
  3. A padló lefektetéséhez a legvastagabb csempe és a legvastagabb ragasztó réteget használja.
  4. A fugázás alapanyagait úgy választják ki, hogy megfeleljenek a minta vagy semleges színnek.
  5. Ha a kép a falra illeszkedik, a vázlatot közvetlenül a fal felületére kell átvinni.
  6. Minden egyes darab ragasztóval van bevonva.

  A mozaik burkolólapok elhelyezése magad

  Fotók az oldalon: gidpoplitke.ru

  Nem is olyan régen, amikor saját lakásukban javítottak, nagyon kevesen gondoltak egy mozaikformátumra, mert a telepítés fáradságos, hosszadalmas, és nagyjából még mindig szomorú folyamat volt. A mozaik különböző alakú, üvegből vagy kerámiából készült elemekből áll, amelyeket egy bizonyos sorrendben vagy véletlenszerűen kell elhelyezni a falon. Feltételezték, hogy egy mintát vagy díszet, sőt néha az egész képet, egy elemet kell előállítani, és ez valóban hosszú idő. Ma minden megváltozott, és sokkal könnyebb ragasztani a mozaiklapokat a rácson, mint összegyűlni a képeket.

  A folyamat finomságai és jellemzői: mozaiklapok lefektetése

  Fotók az oldalon: lnogradski.ru

  A kerámia, a csillám, a kő vagy akár az üveg és a fém csempe nagyon hasznos és praktikus alapanyagok, amelyeket leggyakrabban olyan helyiségekben használnak, ahol szélsőséges körülmények figyelhetők meg, például a fürdőszobában, a fürdőszobában vagy a konyhában. Ugyanígy a mozaik különböző anyagokból álló kis elemekből állhat, amelyek egy mintát alkotnak, vagy véletlenszerűen vannak elrendezve. A modern piacon ma már nem szenvednek minden ilyen kis elemet külön-külön, mivel egy különleges mozaikot rácson vagy papíron állítanak elő.

  Minden kézműves tudja, hogy nagyon nehéz megtartani a helyes távolságot a csempe, különösen a kis méret között. De a falon lévő kép harmóniájához ezt a lehető legegyértelműbben kell elvégezni. Az építőhálózat modern anyagainak verziójában a mozaikos mozaik nem annyira bonyolult, mivel a kép minden eleme már előre meg van határozva a megfelelő sorrendben és a szükséges távolsággal.

  A megfelelő mozaik kiválasztása: anyagok és nyersanyagok

  Mivel a csempe mozaik megmunkálása sokkal könnyebb, mindenki megengedheti magának egy fényűző lakást, melyet ez a feltűnően szép és gazdag furnér díszít, költsége viszonylag alacsony, teljesítménye és tulajdonságai magasak, és az ilyen finomítás ára meglehetősen megfizethető. De először meg kell határoznia a munka árnyalatait és finomságait annak érdekében, hogy teljesen fegyveres legyen. A papíralapú csempe ragasztva szembe, és a papír kifelé, az épületrácsos változatban fordítva, a rácsot a falra helyezi, egy speciálisan alkalmazott ragasztókompozícióra, és kiegészítő alapul szolgál a béléshez, ezáltal a felület erősebbé válik.

  Fotók az oldalon: zonaplitki.ru

  • A rácsra kerámia mozaik a legnépszerűbb és legnépszerűbb a piacon. Lehet, hogy mázas vagy matt felület, mint egy rendszeres cserép. Ez a mozaik nem igényel különleges ragasztási kompozíciókat, karbantartás és üzemeltetés nélkül, de nagyon szépnek tűnik, és szinte minden belsejébe illeszkedik.
  • Az üvegelemekből készült mozaik még hatásosabbnak tűnik, mint a csempézett, de itt meg kell választanunk valamit ragasztáshoz, mert a kompozíció ragyoghat az anyagon. Igen, és az üveg gondozása nehezebb, védeni kell a túlzottan agresszív eszközektől és a koptató keverékektől.
  • Fémmozaik a rácson - különleges kivitel, rozsdamentes acélból vagy alumíniumból. Egy kicsit többet költ, mint az üveg vagy kerámia. Az ilyen burkolólapok gondozása különleges, valamint a speciális készítményekhez rendezett letisztulást igényel, ellenkező esetben a megjelenése jelentősen elkényeztethető.
  • A mozaik vagy a természetes kőből készült papír többet fog fizetni, de lenyűgözőnek tűnik, különösen ha panel, kép vagy freskó van. Különleges ragasztókra nincs szükség itt, mert ez az anyag, a szokásos kerámia ragasztó vagy a szokásos cement-homok habarcs tökéletesen illeszkedik.

  Fotók az oldalon: liveinternet.ru

  Fontos, hogy az ízületekhez illeszkedjen a megfelelő fugázó, hogy harmonikus és zökkenőmentes legyen. Különböző árnyalatokból álló különféle kompozíciók sokféle típusát tartalmazzák, amelyek többféle színű, és az üvegburkolathoz jól illő krémeket tartalmaznak.

  A helyes ragasztó segíteni fog mozaiklapokat

  Fotók az oldalon: gidpoplitke.ru

  Mielőtt elkezdené kitalálni, hogy hogyan kell ragasztani a mozaikot, anélkül, hogy professzionális kézműveseket vonzana, hogy pénzt takarítson meg, mindent meg kell készíteni, amire szüksége van. Először is ragasztókompozíciónak kell megfelelnie a céloknak, a burkolóanyag tulajdonságainak, a falburkolatnak és a későbbi működési feltételeknek.

  Homok-cement keverékek

  A legegyszerűbb és legolcsóbb módja a mozaik ragasztásának a homokkal és a cementtel való kezelése. Ez nem nehéz, csak az összetevőket ötször kell egyenként hígítani, és tíz százalék lágyítót kell hozzáadni, amely mész, és még a rendes mosószer is lehet. Érdemes emlékezni arra, hogy kiváló minőségű cementet kell készíteni, és a homok rendkívül finom. A cement az összetételben az ilyen ragasztó lehet szürke vagy fehér, speciális, akkor a keverék is fehér lesz.

  Fotók az oldalon: miremonta.ru

  A mozaik ragasztóanyag kiválasztásánál érdemes megemlíteni, hogy a cement nem mindig a legjobb megoldás. Például nem mindig alkalmas üveg vagy fém bevonat készítésére, és az ilyen ragasztók alapja - tégla vagy betonfal szükséges. Jobb, ha nem helyezünk erősen nedves cementet a gipszkartonra, az alap képes limpelni és deformálódni.

  Speciális csemperagasztó

  A csempe mozaik egyszerű elhelyezése lehetséges, és a szokásos, szabványos csemperagasztó, amely bármely hardverraktárban kapható. Ezt az anyagot leggyakrabban Portland-cement és plasztikálószerek száraz keverékében kínálják. Csak vízzel való hígítást igényel a kívánt konzisztenciára.

  Fotók az oldalon: ProPlitki.ru

  Ezek a vegyületek saját, speciálisan világosszürke vagy enyhén zöldes árnyalatúak, például a khaki, mert az átlátszó mozaik gyengén hasonlít. De ez a ragasztó kiváló tapadást biztosít szinte minden felületen, ami nagyon fontos.

  Polimer alapú ragasztóanyagok

  A legdrágább, de a legjobb ragasztó is a mosogatógépek mosogatásához a fürdőszobában, a fürdőszobában, és mindenütt, ahol magas a páratartalom, polimerek (akril) alapú keverék. Leggyakrabban műanyag dobozokban kerül forgalomba. Az ilyen ragasztót csak akkor kell jól keverni, és azonnal elhelyezhet egy csempe vagy mozaik bármely anyag rajta.

  Fotók az oldalon: tetra-deco.ru

  A polimer ragasztókban lévő anyagok meglehetősen gyorsan megszáradnak, és maga a kompozíció keményedik, és hasonlóvá válik az üveghez vagy a kőhöz. Az ilyen készítmények különböző színárnyalatokat tartalmazhatnak, amelyek a ragasztó speciális árnyalatait adják. Ez több helyet biztosít a rajongók számára.

  Epoxi ragasztó: drága, de jó minőségű

  Egy másik nagyon drága változat a ragasztó, amely lehet elhelyezni mozaik, és egy videót erről a végén a cikk, ez egy kétkomponensű epoxi kompozíció. Epoxiból (por vagy gyanta formájában) és speciális edzőanyagból áll. Keményedés után a ragasztó erős és sűrűvé válik, de átlátszó, mint az üveg.

  Fotók az oldalon: tetra-deco.ru

  A mosogató matrica egy hasonló keverékben drága, de a minőség itt garantált. A megfelelő telepítéssel és a technológiához való ragaszkodással, és néhány évtized után a mozaikot aligha lehet egyszerűen eltávolítani a falról, ezért sok erőfeszítést kell tennie.

  Mozaiklapok elhelyezése a rácson: technológia és videó

  Fotók az oldalon: gidpoplitke.ru

  Egy mozaik megfogalmazásának megértése mellett nem fáj, hogy mindig emlékezni fog arra, hogy sokkal könnyebb megérteni és megbirkózni absztrakt rajzokkal és kaotikus elrendezéssel, mint egy kép, panel vagy akár egy meglehetősen egyszerű minta esetén. Mindig számolnia kell az erősségeit, és ha nehéz választást választanak, akkor nem sántik meg előzetesen helyezni a mozaik csempeit a padlón lévő rácson, és számolni őket, hogy ne késlekedjenek később.

  Anyagok és berendezések

  Fotók az oldalon: trestusc.ru

  • Előre kiválasztott és megvásárolt cserépmozaik.
  • Különleges ragasztóanyag-összetétel.
  • Alapanyaghoz megfelelő, alapos penetrációs alapozó keverék.
  • A spatula rendes és fogazott, az úgynevezett professzionális építők fésűje.
  • A ragasztó keveréséhez szükséges kapacitás.
  • Hengergumi vagy szilikon mozaik mozaikhoz. Használhat gumi úszót vagy fél literet.
  • Kapacitás vízzel és rongyokkal.
  • A ceruza, a vonalzó, a mérőszalag és az épületek szintje, és a legjobb lézer, de valójában és a buborék.

  Felületek előkészítése és jelölése

  Fotók az oldalon: dom-stroit.ru

  Mielőtt megkezdené a csempe vagy más mozaik megteremtését, minőségi felkészülést kell készítenie erre a falfelületre. Ehhez meg kell tisztítani a régi befejezést, ha ez nem új épület, távolítsa el a tapéta, csempe, festék és egyéb dolgok maradványait. Ellenőrizni és vakolni kell, ha összezavarodik, akkor teljesen eltávolítani kell. A falakat minőségi szinten kell szintetizálni, egyébként minden szabálytalanság látható lesz a felületen, mert a rácsban levő mozaik kiemeli az összes nem korrozív növényt, és figyeli őket.

  Fotók az oldalon: Rmnt.ru

  Az előkészített felületen olyan alapozóréteget kell alkalmazni, amely az alapot együtt tartja, és biztosítja a fal maximális ragasztását a rácsra, amelyen a mozaik mintázat elemei rögzítve vannak. Folytathatja a munkát csak akkor, ha az alapozó teljesen száraz, és megadja a falaknak a szükséges tulajdonságokat. Ezután folytathatja a jelölést.

  Fotók az oldalon: mozaiyka.ru

  • Mérjük meg a mozaikok teljes lapjainak számát, a tetejétől kezdve, mivel jobb a padló lefaragása, ahol kevésbé lesz látható.
  • Rajzolj egy vonalat, ahonnan egész lapokat felragaszthatsz.
  • A vízszintes vonalakat nagyon óvatosan kell ellenőrizni, mert még egy kis torzítás később látható görbületet eredményez.

  Hogyan ragasszuk be a mozaikot a falon

  Fotók az oldalon: normdom.ru

  A falakon lévő mozaik ragasztásának kezdetén olyan helyeken kell lenni, amelyek nyilvánvalóbbak. Vagyis a szoba közepétől, a sarkok felé és alulról felfelé. Nincs szükség különleges kiegészítő támogatásra, mint egy hagyományos lapka deszka. A mozaik sokkal könnyebb, mint a tömör csempe, hanem az épületminták rácsára is rögzítve van, mert nem csúszik és nem esik le, a legfontosabb dolog mûködni és módszeresen dolgozni.

  A mozaiklap lapjait a kezével ne nyomja meg a falhoz, mert egyenetlenül feküdhetnek, mert az építkezési hálózat nagyfokú rugalmassága miatt. Jobb, ha egy speciálisan tárolt szilikon hengeret használunk, ilyen például a csak nagyobb méretű gördülő harcokhoz.

  • A kiválasztott ragasztókészítményt a falra kell felhordani, és egy speciális fogazott simítóval simítani kell, hogy egységes réteget képezzen.
  • Vegye figyelembe, hogy egy alkalommal a fedett terület nem haladhatja meg a kilenc mozaik csempe területét, ellenkező esetben a ragasztó egyszerűen megszárad, elveszíti tulajdonságait, és le kell kaparni, és újakat kell alkalmazni.
  • Hasonlóképpen a ragasztó a rácsra kerül, amelyen a mozaikelemeket rögzítik.
  • Helyezze a mozaiklapot az előzetesen rajzolt vonalakra, és pontosan illeszkedjen a lehető legpontosabban.
  • Vegyünk egy gumi görgőt vagy csak egy puha félborítót, és simítsuk a mozaikot a falhoz. Ne nyomja túl erősen, hanem próbálja egyenletes nyomást gyakorolni az egész felületen.

  Fotók az oldalon: mozaiyka.ru

  Minden új sorot különböző irányú szinten kell ellenőrizni. Optimális lesz a lézermodellek használata, amelyek könnyebben működnek, de egy buborékeszköz is alkalmas, ha nincs más a pillanatában.

  Fotók az oldalon: tetra-deco.ru

  Mozaikfürt: semmi bonyolult

  Fotók a helyszínről: VannayaSovety.ru

  A falon a mozaik felállításának végső lépcsője a vicc, vagyis a habarcs beillesztése a belső térbe, amely úgy tűnik, befejeződött, és megbízhatóan megőrzi a burkolólapokat a nedvesség behatolásától. Hogyan válasszuk ki a helyes habarcsot a mozaikos színhez könnyen olvasható honlapunkon.

  Fotók az oldalon: vannaja.net

  Továbbá, hogyan kell kiválasztani a habarcsot a tulajdonságok és tulajdonságok nem is fáj, hogy megtanulják előre. A habarcs alkalmazása egyáltalán nem bonyolult, és a maradékanyagokat a szokásos szappanoldat és szivacs segítségével eltávolíthatja a felületről. Felhívjuk figyelmét, hogy a habarcs teljes szárítása után a felület szinte azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint a csempézett, üveges vagy akár fémlemezek, ezért gondoskodni kell arról, hogy megfelelő legyen.

  Mozaiklapok elhelyezése a fürdőszobában

  A magas páratartalmú vagy közvetlen vízzel való érintkeztetési helyek nehezen elképzelhetők kerámia burkolólapok használata nélkül. A fürdőszobában mindkét tényező van, így mozaikjának, mint egyfajta kerámiának a befejezése teljesen indokolt, és a művészi sokszínűség, a sokféle ár megfizethetősége és a saját mozaiklapok elhelyezése lehetővé teszik ezt az anyagot népszerűvé.

  A mozaik díszítő és eredeti megjelenését lenyűgözi.

  Tekintse meg, mekkora mozaik, az anyag változata és a mozaik fürdőszoba befejező technológiája, a zsetontípusoktól (mozaikelemek, mozaikmodulok) függően.

  Mi mozaik?

  A síkra rögzített bizonyos anyagok kis színű darabjaiból készült rajzot, motívumot vagy dísztárgyat mozaiknak neveznek. Ugyanezt a nevet használják az ilyen jellegű munkák elvégzésére szolgáló technológia, a befejező anyag és az egyes elemek (zseton, mozaik modulok) kijelölésére.

  A mozaiktechnológia számos fajtáját széles körben használják a többrétegű vagy töredezett többrétegű csempékből álló blokk (mátrix) mozaik és mozaik díszítés.

  Tekintsük ezt a két technológiát.

  A fürdőszoba mozaikja különböző anyagokból, különböző textúrákból és színpalettákból származik

  Mátrix mozaik

  A bázisok lezárása blokk mozaik segítségével a 327x327 vagy 200x200 mm méretű mátrix falakkal vagy padlóburkolattal vannak ellátva, amelyek rács vagy papírdarabok, amelyeken hasonló színű mozaik chipek vannak rögzítve. Szükség esetén a mátrixot rendes ollóval lehet rácsra vagy papírra vágni, hogy más formátumot kapjon. A mozaikcserépeket speciális vágófejekkel lehet vágni vagy szúrni. Chip formátum - 10, 15 vagy 20 mm-es oldalú négyzet.

  Mátrix mozaikváltozatok anyagonként

  Az anyaggyártás során a mozaiklapok a következő típusúak:

  • üveg;
  • smaltovaya;
  • kerámia;
  • kerámia gránit;
  • kő.

  Ezen kívül vannak fém, tükör, sőt arany mozaikok is, amelyek megmunkálásához szakszerű készségre van szükség, és az anyag költsége többszöröse a szokásos mozaikcsempék árának.

  A mátrixpanelekben egyenes sorokban elhelyezett mozaik, a költségek mellett ez a legelmaradottabb

  Öntapadó kerámiatestekből készült mozaikanyag

  Ez a befejező módszer, bár nem tud egyenlő feltételek mellett versenyezni a mozaikblokkok burkolatának technológiájával, tökéletes a fürdőszoba vagy fürdőszoba javítására az országban. Az ilyen burkolat anyagát a szükséges méretű kézi forgácsokból készítik, és a formát egy cserépvágóval vágják le a javításból vagy nem szabványos cserépből vásárolt kerámiából, amelyet elfogadható áron vásároltak. Az ilyen jellegű befejeződés szerény költsége miatt a mozaikok kedvelik ezt a mozaikot, és ha elegendő választék áll rendelkezésre a házi készítésű zsetonokra és készségekre, akkor az eredmény akár meghaladhatja a várakozásokat.

  Mátrix burkolatok

  Tekintsük a lefektetés technológiáját a felületek bélelésére népszerű mozaikokkal, figyelembe véve a csempegyártási anyag jellemzőit.

  A bázisok elkészítése a befejezéshez

  A mozaik alapjainak előkészítése nem függ a csempe anyagától, és a bélelt felületek kiegyenlítéséből és előfeszítéséből áll.

  A mozaik alapozásának előkészítése fontos szerepet játszik abban, hogy a mozaik később meg fog nézni.

  Előkészítő munka a falakon

  Az alap aljazatának alátámasztása érdekében a fürdőszoba falainak mozaikszerkezete alatt tetszőleges ismert módszerek, még a gipszkarton lapok (GCR) segítségével is elvégezhetők, mivel a zsetonok nem igényelnek nagy hordképességet az alaptól. De ennek a módszernek a kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy még a nedvességálló gipszkarton (GKLV) sem tolerálja a vízzel való közvetlen érintkezést, ezért mindkét oldalán és az anyag végein fokozott vízszigetelést igényel. Következésképpen, ha lehetséges vakolást végezni, akkor ezt a megbízható módszert kell előnyben részesíteni.

  A falak alapozását kézzel is elvégezzük, két rétegben nedvességálló alapozóval. Primerként célszerű latex vizes oldatot használni, melyet 1: 3 arányban állítanak elő.

  A padló elkészítése mozaik készítéséhez

  A saját kezű fürdőszobában lévő padlófelületet 1: 3 arányban készített cement-homokos habarcscsatornával egyenlítik ki. A csatolót olyan eszközzel végezzük, amely a bejárati ajtóval ellentétes irányba vagy (ha van) a rámpa irányában van. A lejtésnek 5% -nak kell lennie. A befejezett esztrichek egy cellophane réteggel vannak bevonva, hogy elkerülhető legyen az oldat nedvességének idő előtti elpárolgása, majd a film eltávolítása és a bázis időtartamának megszáradása után - amíg a felület egyforma világosszürke színű lesz.

  Ha sík padlón csak a mosdók láthatók, akkor az illesztés csak a simítóval borotvacsapással korlátozható.

  A padló alapozását két réteg nedvességálló alapozó is előállítja.

  A mozaik alapozásának minõségére fokozott követelmények merülnek fel, mivel a mátrixok elhelyezésével nem lehet elrejteni az alap egyenetlenségeit, és a mozaik csak a falak vagy a padló felületének minden hibáját ismételheti meg. A mozaik alatt fekvő alapozás magasságának különbsége nem haladhatja meg a 2 mm-t 1 m hosszúságú hosszon.

  Ragasztók kompozíciók mozaik blokkokhoz

  Amikor a falon lévő mátrixokat elhelyezzük a fürdőszobában, a ragasztó kiválasztása a zseton anyagától és a bázis jellemzőitől függ.

  Ragasztók az üveghez és az elmosódott mozaikokhoz

  Amikor üveges vagy enamírozott mozaikokkal nézi az alapokat, akkor a ragasztónak fehérnek kell lennie, mert a sötét vagy színezett ragasztókon áttetsző és áttetsző mozaiklapkák tele vannak színeződéssel és a befejező modulok fényességének elvesztésével.

  Példák a fehér cement alapú ragasztókra az üveg és az apró csipek esetében a Litoplus K55, a CERESIT CM 115 vagy a Mapei Adesilex P10 ragasztók. Használhatja a Mapei Keralastic T, a SuperFlex Eco vagy a Litokol Litoacril Plus fehér poliuretán ragasztókat is.

  Ragasztók: Litoplus K55, Mapei Keralastic T, SuperFlex Eco és Litokol Litoacril Plus

  Ragasztókompozíció kerámiamozaik modulokhoz

  Az átlátszatlan kerámia zsetonok rögzítésére használjon bármilyen színű csemperagasztót. Ebben az esetben a ragasztó kiválasztása a fürdő alapjainak jellemzőitől függően történik. A vízszigeteléssel védett beton, cement-homok vakolat vagy gipszkarton kerámia mozaik helyesen rögzíti a rugalmas csempe ragasztókat, például a Litoflex K80 Eco, a Bergauf Mosaik vagy a Superflex K77. Ha a mozaikos befejező kerámia komplex bázisok (műanyag, fa) jobban használják a ragasztókat a reaktív gyantákon alapulóan.

  Ragasztók porcelánból készült kőből és természetes kőből

  A porcelán és a természetes kő hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, így ugyanazok a ragasztók alkalmasak az ilyen anyagokból készült forgácsok blokkolására. Azonban figyelembe kell venni a különböző természetes kő, mivel néhány fajta természetes márvány változhat színes, hosszan érintkező vízzel.

  Az ilyen márvány mozaikját gyorsan cementáló cement alapú csempe ragasztókra helyezzük, például a Litoston K98 vagy a Litoston K99, mivel ezek a vegyületek gyorsan érintkezésbe kerülnek a vízzel, és nem engedik a ragasztó nedves alkáliáinak a színek színének megváltoztatását. Használhat poliuretán és reaktív ragasztókat is, mint például a LitoElastic, a Keralastic T vagy az Elastocol, amelyek összetételében nincs víz.

  Ragasztók: Litoston K98, LitoElastic, Keralastic T és Elastocol

  Ha a természetes kő zsetonjai ellenállnak a tartós vízzel való közvetlen érintkezésnek, akkor a ragasztóanyag kiválasztása csak a bázis típusával történik.

  Tartozék mozaik mátrixok a falakon

  Ha a fürdőszoba falának felülete még ideális megoldás egy ugyanolyan típusú mozaik kialakításához, akkor az ilyen monotónia következménye sajnálatos lesz - az ilyen esztétika finom lesz a szemében. Ezért a fürdőszobai mozaik díszítésére vonatkozó művészi megoldást előzetesen átgondolták.

  A művészi döntés elemei

  A mozaik falburkolatok diverzifikálhatók olyan mátrixok alkalmazásával, amelyek nem csak színben, hanem chip anyagban is különböznek egymástól. Ezen kívül egy ilyen dekoráció összeállításakor lehetőség van arra is, hogy a saját méretű blokkokból bármilyen formájú töredékeket kivágjunk, és szükség esetén vágjuk le, nemcsak a bázist, hanem a zsetont is. Ily módon a falakat különböző mátrixokkal fektetheti a falra, egymás után, cserélve és váltakozva a négyzetek vagy téglalapok színét, anyagát és méretét.

  A kerámia fürdőszobában, beleértve a mozaikot is, egy kiegészítő művészi elem egy határ (frizura) - a különböző színű vagy anyagú, bélelt felületek vízszintes határa. A falon lévő határvonal különböző anyagokból készülhet - csempe, mozaik, PVC (polivinil-klorid) csempe. A járókerék felhelyezésére szolgáló ragasztót a gyártási anyagától függően is választják.

  Győződjön meg róla, hogy a különböző lapok közötti távolság megegyezik a két mozaikforgács közötti résszel.

  A járda szélességének és beállításának összhangban kell lennie a helyiség méreteivel. Ugyanakkor a határ színét vagy a tervezés hátterét választják, ellentétben az elválasztó és az esztétikailag a fürdőszobába illő felületekkel.

  A járda vízszintes lefektetése a buborék szintje alatt történik. Ha a járdaszegély vízszintes szögben van kialakítva, az előzetes jelölés a falon történik.

  Matrica matricák a falakon

  A csipekkel ellátott mátrixokat alulról felfelé helyezzük a falakra, egymástól távközre, a zsetonok közötti varrás szélességével megegyező távolságra. A blokkok elrendezése zökkenőmentes felületet képez.

  Először egy falelrendezést kell készítenie.

  A falakon lévő mátrixok címkézése a buborék szintje alatt történik, a saroktól a sarokig tartó sorban levő zsetonokat magasságkülönbség nélkül kell elhelyezni. Ebben az esetben a határoló mozaikok sorai kívánatosak a frízkerámia elemeinek szimmetrikus elrendezésére.

  A ragasztott mozaikmátrixok rácsháló alapú felhordása rácsos leágazással történik, mivel a zsetonokat a hátsó oldal rögzíti. A papír alapon lévő mátrixokat papír felfelé helyezzük, mivel a zsetonlapokat az alaplapra ragasztják az elülső oldalon.

  Az előkészített falra egy ragasztót helyezünk egy lapos simítóval, amely egy 6-8 mm-es téglalap alakú foggal rendelkező fésűvel simított. A mátrixot a projekt helyére helyezzük, enyhén nyomva, majd egy gumi görgő nélkül, nagy erőfeszítés nélkül, a mozaik a bázisra igazodik.

  Fugázó mozaiklapok

  A határokat és a fürdőszobában lévő mozaikos bevonatok elrendezését úgy végezzük, hogy saját kezűleg nedvességálló habarcsot töltünk be gombaellenes adalékokkal, például a Litokol Ceresit il Atlas gyártóinak megfelelő tulajdonságokkal rendelkező keverékeit.

  A mozaik habarcsát úgy lehet megválasztani, hogy illeszkedjen a csempe színéhez vagy a kontraszthoz, ez a művészi megoldástól függ. Ezenkívül a különböző mozaikokkal díszített felületek és a burkolólapok fugázásának színe különbözhet egymástól.

  Ha a habarcsot nem megfelelően hajtják végre, akkor megdöntheti a mozaik megjelenését

  A habarcsot egy mozaikra helyezzük, és egy gumiheveder elszóródik a felületen, a "varratokat". Fél óra elteltével az edzett, de nem keményített ragasztót feleslegessé tesszük nedves ruhával vagy habszivacsgal. Egy nappal később a mozaikot száraz puha flanellel polírozzuk.

  következtetés

  A mozaik kivitelezésének eleganciája, látványossága és látszólagos bonyolultsága ellenére az ilyen típusú bélés, figyelembe véve a chipek modern mátrix teljesítményét és a technológia elérhetőségét, még a kezdőmesterségek számára is elég, akik a mozaik minőségét javították minden négyzetméterrel, saját kezükben.