Legfontosabb > Tervezés

Hogyan cserélje ki a csapot a fürdőszobában saját kezűleg

A lakástulajdonosoknak néha el kell gondolkodniuk, hogyan kell a csapot a saját kezükben megváltoztatni a fürdőszobában. Ez általában akkor fordul elő, ha a keverő nem javítható, vagy friss befejeződik, és kiderül, hogy a régi eszköz nem felel meg a frissített kialakításnak.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan cseréljük ki a csapot a fürdőszobában, nem szükséges kiterjedt ismeretekkel rendelkeznünk a vízvezeték területén. Ön önállóan tanulmányozhatja a problémát és megismerheti a munka technológiáját, amely után nem lesz nehéz megváltoztatni a csapot a fürdőszobában.

A kudarc fő okai

A csaptelep cseréje a fürdőszobákban azért szükséges, mert a korábban sikeresen működtetett eszköz használhatatlanná vált. Ez előfordulhat rossz minőségű víz vagy a patron idő előtti cseréje miatt. Amikor önállóan dolgozik, fontos annak biztosítása, hogy a keverő a folyamat során ne sérüljön meg.

A törés különböző lehet. A leggyakoribbak a következők:

 • szivárgás, amikor a szelep teljesen lezáródik, ami a patron kis elemei által károsodott;

Az utóbbi 2 probléma jellemző a Kínában gyártott készülékekre, mivel elsősorban olyan rézötvözeteket használnak, amelyek nem nagyon tartósak. Az ilyen keverők költsége jóval alacsonyabb, mint az Európában gyártott berendezéseké. Ezek a csapok főként kiváló minőségű rozsdamentes acélból készültek.

Néha olyan mechanizmus javítása, amely nem sikerült, javítás nélkül kivitelezhetetlen. Aztán meghozzuk a döntést, hogy egyszerűen megváltoztatjuk egy újat. A fürdőszobában lévő csaptelep valamivel nehezebb megváltoztatni, mint a konyhában. Rendszerint nemcsak a meleg és hideg víz szabályozására szolgáló szokásos elemek, hanem a fürdő vagy a zuhanyzó vízellátó rendszere is.

A keverő új modelljének meghatározása

A cserefolyamat a korábban telepített eszköz leszerelését és új helyének telepítését jelenti. Amíg a régi csapot nem szedik le, tanácsos eldönteni, hogy mi lesz az új.

Amikor új keverőt választanak a telepítéshez, ügyelni kell az ilyen pillanatokra:

 • rögzítési pont: keverők beépíthetők a falba, felszerelve a felszínére vagy a fürdő oldalára;
 • a modern csaptelep építésének típusa: szelep vagy gömb.

A golyós keverők használata lehetővé teszi a víz hőmérsékletének beállítását 1 gomb segítségével. A megjelenésük elegánsabb, kényelmes és praktikus. A víz tisztítására szolgáló szűrő beszerelésekor előfordulhat, hogy megakadályozza a mechanizmus eldugulását kis elemekkel. De a szelep eszközök jobban megfelelnek a kemény vízben való működésre.

Előzetesen meg kell készíteni az összes szerszámot, amely nélkül a fürdőcsap cseréje nem lenne lehetséges. Ha ez nem történik meg, a munka során folyamatosan figyelmen kívül kell hagyni a folyamatot, ami nem különösebben kényelmes, de komolyan lelassítja a munkát. Minden amire szüksége van, a munkahely közelében kell elhelyezni.

A fürdőszobában lévő csaptelepet saját kezével cserélheti, a következő eszközökre és anyagokra van szüksége:

 • állítható gombok;
 • fogó;
 • FUM-szalag;
 • tömítőanyag;
 • gumi párnák;
 • vödör vagy medence vízhez.

Bármely tartozék a keverő cseréjéhez ajánlott külön szaküzletben vásárolni.

Hogyan készülj fel a munkára

Csak abban az esetben gondoskodhat a lépésről lépésre történő utasítások készítéséről, amelyekre a munka során felléphet:

 1. A csövekben zárja le a vízellátást.
 2. Cserélje le a maradékot a keverőből a medencébe, és nyissa ki a csapokat a csövek nyomásának csökkentése érdekében.
 3. Miután a víz és a levegő teljesen eltávolodott a vízvezeték-rendszerből, fokozatosan engedje fel az anyákat, amelyekkel a berendezés csatlakozik az adapterekhez (excenterekhez). Csatlakoztatják a csapot a vízcsőhöz.
 4. Távolítsa el a régi keverőt.
 5. Vizsgálja meg a bütykös tárcsákat, állapítsa meg, hogy ki kell-e cserélni.

Általában a keverőkben lévő csövek közötti szakaszok távolsága körülbelül 15 cm, de messze nem mindig felel meg a deklarált paramétereknek, és ezekben az esetekben pontatlanságokat állítanak be, kivágják vagy felszabadítják az excentrikákat. A fúvóka eltolt része rendkívüli vagy központi pozíciót foglal el. A középpont távolsága nő vagy csökken.

 • Miután a kívánt távolságot végül kiválasztotta, megváltoztathatja a régi készüléket egy újabbra. A felszerelés után az excentrikák szilárdan rögzítve vannak: szükségessé teheti a szappanos vagy a tömítőanyag használatát. Egy kis lencsét feltekerünk egy külső menetre, majd egy anyagot alkalmazunk, hogy segítsen tömítést kialakítani, és gyakran használják a tömítőanyagot. Ha ezek az anyagok nem állnak rendelkezésre, a fum-tape meg fog tenni.
 • Az excentereket csavarozni kell a maximális pontossággal. Ha a folyamat zavart, a berendezés helytelen pozíciót feltételezhet, és a telepítés után a keverő el lesz hajlítva. A készüléket csak az excenterek helyzetének rögzítése és a középső távolság megteremtése után kell felszerelni. Ez megfelel a felszerelt készülék méretének.
 • Végül a rögzítő anyákat meghúzzuk. Ez a folyamat néhány trükköt is tartalmaz, amelyekkel a telepítés jobb lesz. Annak biztosítására, hogy az anyákon a bevonat a telepítési folyamat során ne sérüljön meg, ajánlott védeni őket elektromos szalaggal. Az anyákat ragasztószalaggal csavarja be, állítható csavarral vagy fogóval. A munka befejezésekor a szalagot eltávolítják az anyákból.

Miután elsajátítottad, hogyan cserélje ki a csapot a fürdőszobában a saját kezével, a jövőben a tulajdonos biztonságosabbá teheti az ilyen műveleteket. Ez segít neki abban, hogy sok pénzt takarítson meg, mert nem kell többé igénybe venni a professzionális mesterek szolgáltatásait ilyen egyszerű műveletek végrehajtására.

Annak ellenére, hogy a csaptelep cseréje a fürdőszobában nem különösebben nehéz, még mindig nagyon értékelni kell az erődet. Néha jobb, ha a művelet végrehajtását szakemberre bízza, amelynek tapasztalata segít elkerülni a nem kívánatos helyzeteket. Például egy mester különösebb nehézségek nélkül szétbontja a rozsdás excentrikákat, és nem hagy semmilyen elemet, ha közvetlenül a nyílásba szökik. Vannak olyan árnyalatok is, amelyeket nem lehet egyszerre tanulmányozni, de kívánatos, hogy figyelembe vegyék a felszerelés telepítésekor.

A csaptelep cseréje a fürdőszobában - felszerelés beszerelése vízvezeték nélkül

A modern fürdőszoba és konyha csapok nélkül nem képzelhető el. A vízellátó rendszer működtetésének kényelme nagymértékben függ azok minőségétől és jellemzőitől. Tanuljunk meg, hogyan válasszunk ki egy keverőt és cseréljük ki magunkat a házban.

A törött keverő sikeres cseréje érdekében nem szükséges kiterjedt ismeretekkel vagy széles körű tapasztalattal rendelkezni a vízvezeték javításában. A bérlőnek meg kell határoznia a problémát és meg kell terveznie a munkatervet. Ezután egy új keverő telepítésével különleges problémák nem merülnek fel.

Előfordulhat, hogy a régi csapot a mosdóban rossz minőségű víz használata vagy a patron későbbi cseréje miatt a szűrőelem belsejébe kell cserélni. Amikor saját kezét csinálja, ügyeljen arra, hogy ne károsítsa a terméket.

Ha a keverő megszakad, előfordulhat, hogy cserélni kell.

A keverő törése eltérő lehet. A leggyakoribb szakértők között a következő hibák tartoznak:

 • vízzárlat teljesen lezárt csaptel. Ezek a patron károsodásának eredményeképpen jelentkeznek kis alkatrész vízvezetékkel;
 • megszakító menetes keverő;
 • korrózió képződés. Ez a probléma különösen fontos a rézből készült vízvezeték használatakor.

Az utóbbi két esetet leggyakrabban a Kínában vásárolt keverők tulajdonosai tapasztalják. Az ilyen vízvezetékeket nem különbözteti meg a nagy megbízhatóság a sárgaréz ötvözetek előállítása és a gyenge minőségű építés miatt. Az ilyen berendezések költsége azonban nagyságrendileg alacsonyabb, mint az Európából származó, rozsdamentes acélból készült minőségi szanitereké.

A sikertelen keverő javítása gyakran nem megfelelő. Ebben az esetben az egyetlen helyes döntés az új berendezések vásárlása és telepítése. A konyhában használt csaptelep sokkal könnyebb helyettesíteni, mint a fürdőszobába helyezett terméket. A második, rendszerint nem csak a mellékelt víz hőmérsékletének beállításához szükséges kapcsolókkal van felszerelve, hanem a zuhanyzóval és a fürdővel ellátott vízellátó rendszerrel is.

Mielőtt megváltoztatná a csapot a fürdőszobában, döntsön új berendezésről. Ugyanakkor figyeljen olyan jellemzőkre, mint a termék helye és típusa. A rögzítés helyétől függően a berendezés felszerelhető az oldalra vagy a fürdőfelületre, vagy falra rögzíthető. Tervezés szerint a keverők gömb és szelep oszlik.

Golyós termékek használata esetén a víz hőmérsékletét egy fogantyú vezérli. Használatuk sokkal praktikusabb, és eredeti megjelenésük van. Az ilyen keverők apró alkatrészeinek védelme érdekében törmeléket kell elhelyezniük. A szelepkeverők jobban megmutatják magukat kemény vízzel való használatban.

Mielőtt elkezdené a csereprogramot, mindent meg kell készíteni, ami szükséges a munkához. Lehet, hogy szüksége van ezekre az eszközökre:

 • fogó;
 • több állítható gomb;
 • tömítőanyag;
 • FUM-szalag;
 • gumi tömítések;
 • medence vagy vödör vízhez.

Gumibot, tömítőanyagot és fum-szalagot a legjobb vásárolni a boltban értékesítő szivattyú. Vásárlásakor vegye figyelembe a tömítések integritását - ma már népszerűvé vált, hogy a sérült termékeket figyelmetlen vásárlóknak árulják el.

Közvetlenül a csere megkezdése előtt számos előkészítő tevékenységet kell végezni. Ez segít a gyors és kényelmesen megváltoztatni a csaptelep csaptelepét a fürdőszobában.

A munka megkezdése előtt állítsa le a vizet.

Induláshoz zárja le a csövek vízellátását. A maradék folyadékot le kell engedni a medencébe, és minden csapot ki kell nyitni a csővezeték nyomásának csökkentése érdekében. Várjon 10 percet, és lazítsa meg fokozatosan a csavarokat, amelyek biztosítják a berendezést az excentrikákhoz, azaz az adapterekhez.

Távolítsa el a régi keverőt és gondosan ellenőrizze az adaptereket. Lehetséges, hogy cserélni kell őket. Ennek oka lehet a repedések vagy rozsda megjelenése az excentereken belül.

Leggyakrabban az új eszközöket teljesen szétszerelt formában értékesítik. Nagyon fontos, hogy a készleten lévő összes alkatrészt a megvásárláskor is ellenőrizze. A készletnek jelen kell lennie:

 • gúnár;
 • zuhanyfej és tömlő;
 • mennyezeti lámpák dekorációhoz;
 • gumi tömítések;
 • különcök.

Szerelje össze a keverőt nem nehéz

Minden alkatrészet különálló szövetbe vagy celofán zsákba kell helyezni. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze az excentrikák minőségét - a legfontosabb az, hogy a szálak érintetlenek.

A keverő összeszerelésekor először csavarkulccsal és zuhanycsővel kell összekötni, egy öntözéssel előre becsavarható a tömlőhöz. Összeszereléskor a szakemberek nem javasolják a kulcsok használatát, nehogy károsítsák a keverőelemeket. Dekoratív mennyezet szerelt a szerelés után.

A legtöbb esetben a keverők építéséhez szükséges csőszakaszok közötti távolság kb. 15 cm, azonban ez a paraméter változhat, és a pontatlanságokat az excenterek húzásával vagy felengedésével kell javítani. Ebben az esetben a fúvóka eltolt része központi vagy szélsőséges helyzetbe kerül. A tengelyek közötti távolság növekedni fog vagy csökken.

Miután megtalálta a megfelelő távolságot, megkezdheti a berendezés cseréjét. Miután telepítette az új keverőt, biztonságosan rögzítse az excentereket. Ehhez használjon egészségügyi betétet és szalagtömítést. A tekercselést egy kevés len a kengyel külső oldalán rögzítse, majd tegye fel az anyagot, amelyet a tömítések kialakítására használnak. E szerszámok helyett szaniter tömítőanyagot vagy fum-szalagot használhat.

A csövek közötti távolság általában 15 cm.

Meg kell csavarni az excentereket maximális pontossággal. Ha hibát vétettél, az új keverő rossz helyet és ferde helyzetet vesz fel. A készülék csak az excenterek helyzetének rögzítése és a középső távolság beállítása után telepíthető. Megfelelnie kell a felszerelt készülék méretének.

Végül meg kell húzni a rögzítőanyákat. Ebben a szakaszban is vannak trükkök, miután megvizsgálta, hogy mely berendezések telepítése minőségibb lesz. Annak érdekében, hogy az anyákat ne lehessen megsérülni a telepítés során, azokat elektromos szalaggal kell feltekerni. Ezután a kötőelemeket csavarkulccsal vagy fogóval kell meghúzni, majd a szalag eltávolítható.

Miután telepedtek meg egy új lakást, a bérlőknek új keverőt kell telepíteniük. Az eljárás nem különbözik a korábbi algoritmustól, de még mindig vannak különbségek, és a legfontosabbak a szerelvények felszerelésének szükségessége.

A szerelvények beszerelése előtt számolnia kell. A részek középpontjainak távolsága 15 cm legyen, a központoknak szigorúan párhuzamosan kell elhelyezkedniük. A keverő beépítési magassága a szerelvények helyétől függ, ezért legyen óvatos ebben a paraméterben.

A szerelvények felszerelését vízvezeték-elvezetés után kell elvégezni. Ezen a ponton telepíteni kell a láda a fürdőszoba befejezéséhez. A szerelvényeket be kell csavarni úgy, hogy azok 25 mm-re nyúlnak ki a perem szélén. Szerelje fel a szerelvényeket lehetőleg a rögzítőelemek vagy profilok segítségével.

Ha a láda nincs behelyezve, mivel a falakat később bevonják, akkor a szerelvények vetületeinek kiszámításakor figyelembe kell venni a világítótorony és a falra ragasztott befejező csempe felületét. A legtöbb esetben a kiemelkedés nem haladja meg a 15 mm-t. Minden további telepítés ugyanaz lesz, mint amikor a régi keverőt új berendezéssel cseréljük.

Hogyan lehet megváltoztatni a csapot a fürdőszobában? A daruk leggyakoribb meghibásodása és azok kiküszöbölése

Szinte minden modern házban vagy apartmanban vannak olyan berendezések, amelyek rendszeres karbantartást vagy cserét igényelnek. Számos ilyen eszköz nem igényel minősített mestert erre a munkára, és néha nem is kell speciális eszközzel rendelkeznie. Az egyik ilyen eszköz egy csaptelep a fürdőszobában vagy a konyhában, ami végül meghiúsul az egyes komponensek kopása vagy rossz vízminőség miatt. Mielőtt megváltoztatná a csapot a fürdőszobában vagy néhány részletében, csak meg kell ismerkednie a tervezésével és fel kell készítenie a szükséges eszközöket. Ebben a cikkben fogunk beszélni arról, hogyan kell megváltoztatni ezt az eszközt, és csatoljon egy olyan videót, amely egyértelműen bemutatja a folyamat kulcsfontosságú pontjait.

A leggyakoribb lebontás a fürdő mixer

Először is a leggyakoribb hibákat vesszük figyelembe, amelyek a készülék működése során előfordulhatnak. A leggyakoribbak a következők:

 • folyadékáramlás, ha a szelep teljesen zárt. A kar-keverőkben ez a patron kis mechanikai részecskékkel való károsodásának a következménye. A szelepeknél ez akkor fordul elő, ha a szelep belső elemeinek kopása vagy károsodása történik;
 • a szelep vagy az összekötő menet menetének megzavarása. Az ilyen meghibásodás akkor fordul elő, ha a szelep zárása közben túlzott erőt alkalmaznak, ami a szelep belső menetének meghibásodásához vezet. A csaptelep teljes cseréje szükséges a fürdőszobában, ha a keverő és a víz fő csatlakozása megszakad. Ez általában olyan daruk esetén történik, amelyek falra vannak szerelve, ha zuhanyozás közben hajolnak rá.
 • a ház belsejének korróziója. A fürdőszobai csapok, amelyek nem rozsdamentes anyagból készültek, erre vonatkoznak.

Az olyan problémák, mint a menetszakadás és a testkorrózió, az alacsony minőségű termékekben rejlenek.

Fontos! Amikor egy harmadik fél szakértőjét bérbe veszi a hibaelhárításhoz, fontos megjegyezni, hogy a csaptelepnek a fürdőszobában történő cseréjének költsége a munkájának a fele és a bonyolultságtól függően akár a felárak felét is elérheti. Ezért a termék kialakításának vizsgálatával jövedelmezőbb a hiba kiküszöbölése.

Eszközök munkához

Mielőtt megváltoztatná a csapot a fürdőszobában, előre kell készítenie a szükséges eszközöket, fogyóeszközöket és pótalkatrészeket, amelyeket ki kell cserélni. A teljes szerszámot fel kell készíteni és a munkahely közelében kell elhelyezni. Minőségi és gyors munkavégzésre:

 • állítható csavarkulcs. Néhány modell két kulcsot igényel;
 • fogó;
 • szalag menetes ízületek tömítésére;
 • cserélhető részek vagy új keverő, az elvégzendő munkák jellegétől függően;
 • maszkoló szalagot a keverő rögzítő anyák csomagolásához a beszerelés vagy szétszerelés során.

Általában ezek az anyagok elégek ahhoz, hogy megváltoztassák a csapot a fürdőszobában.

Felkészülés a munkára

Mielőtt eltávolítaná a csapot a fürdőszobában, világosan el kell képzelnie, milyen műveletek sorozata a teljesítmény függ a munka minőségétől, sebességétől és biztonságosságától. Az egész sorozatot így kell kinéznie:

 • zárja le a vízellátást a főelzáró szelepen lévő keverőn;
 • nyissa ki a keverőcsapokat a rendszerben lévő maradéknyomás eltávolítása és a fennmaradó folyadék eltávolítása érdekében;
 • a fürdőszobában szét kell szerelni a csapot a csavarok csavarásával, amelyek megakadályozzák a csaptelepet a vízcsövekhez;
 • távolítsa el a keverőt, és ellenőrizze a vízvezetékek menetének állapotát.

Fontos! Az esetek 90% -ában speciális keverők vannak felszerelve a keverő és a csövek között, amelyek adapterként működnek, ha a méret nem illeszkedik a csövek és a keverő bemenetei közé. Ezenkívül lehetővé teszi, hogy a szelepet a kívánt helyzetben állítsa be, amikor a kimenő csövek egyenetlenek. Mielőtt csavarja le a csapot a fürdőszobában, ne feledje, hogy először a keverőt le kell választani az excenterekről.

Új csaptelep beszerelése a falra

Általában a rejtett kábelezés telepítésekor a cső végét egy 15 cm távolságban távolítják el a falról, ami megfelel az általánosan elfogadott szabványoknak. De sajnos, ez a távolság nem mindig egyértelműen egybeesik a keverő bemenetével. Ilyen esetekben, mielőtt a csapot a fürdőszobába helyezi, külön excentrikus adaptereket vásárolnak, amelyek lehetővé teszik a különbség kompenzálását. A keverők sok modelljében ilyen excenterek már teljesek a termékkel.

Mielőtt elkezdené az új excentrikák beszerelését, a menetes csatlakozót szalaggal kell lezárni, hogy a víz ne szivárogjon át a szálon. A szalagot 3-4 fordulattal feltekercseljük, majd az adaptereket a csővezetékek kimeneti nyílásaihoz csatlakoztatjuk és csavarkulccsal rögzítjük. Mielőtt lecsavarja a csapot a fürdőszobában, tanácsos megjegyezni, hogy melyik pozícióban állnak, bár ez nem szükséges.

Fontos! Az excenterek adaptereit meg kell csavarni a távozó csövekben, a tükrök tiszteletben tartásával pontosan meg kell határozni helyüket egymáshoz viszonyítva. Ha más módon vannak felszerelve, akkor végül a keverő a vízszinteshez képest gördülékennyé válik. A maximális pontosság érdekében lézeres vagy vízszintes vonalzóval használható.

Falra szerelhető keverő

Ezután elkezdheti a keverő telepítését. Itt fontos megjegyezni, hogy mielőtt megváltoztatná a fürdőszobában lévő csapot, amely krómozott rögzítőanyákat tartalmaz a bemeneteknél, azokat maszkoló szalaggal kell bevonni, hogy a kulcs nem károsíthatja a permetezőréteget csavarás közben. Fontos továbbá, hogy ne felejtsük el, hogy a szalagot az excentrikák ellentétes végeire helyezzük, amely a keverő bejövő lyukakhoz csatlakozik.

Miután a csaptelep cseréje a fürdőszobában megtelik, megnyithatja a fő zárószelepet, és ellenőrizheti a szivárgást. Ebben az esetben fontos, hogy ne nyissa ki hirtelen a fő szelepet, hanem fokozatosan nyomást gyakoroljon a rendszerre. Javasoljuk, hogy kissé nyissa ki a szelepeket a keverőn, hogy levegőt vegyen ki a csövekből.

A csaptelep behelyezése a fürdőszobába vagy mosogatóba

A fürdőszobában vagy mosdókagylóra szerelt csaptelep kicserélése kissé könnyebb, mivel ebben a kialakításban nincsenek excentrikák, és a csaptelep a tömlők segítségével csatlakozik a vízvezetékhez. Mielőtt megváltoztatná a csapot az ilyen típusú fürdőszobában, kapcsolja ki a rendszer vízellátását és ürítse le. Ezután két beállítható kulcs segítségével húzza ki a tömlőket a vízvezetékből.

Az Ön információiért! Mielőtt eltávolítaná a csapot a fürdőszobában, nézze meg a tömlők leválasztásának lehetséges lehetőségeit. Sok esetben nagyon kellemetlen a tömlők leválasztása a keverőből a korlátozott tér miatt, ezért könnyebb leválasztani őket a vízvezetékről, és eltávolítani a régi keverőt.

Rendszerint, mielőtt a beépített fürdőszobában lévő keverőt áthelyezi, le kell választania a felszínéről. A legtöbb esetben az ilyen daruk modelleinek menetes teste van. Ez a burkolat be van helyezve a fürdő vagy mosogató technológiai nyílásába, és alulról anyával rögzítik. Van egy gumitömítés a csaptelep és a mosogató között.

A régi keverő leválasztása után új, a sorrendben megismételt lépéseket ismételhet. Olyan kisméretű műveleteknél, mint a csaptelep csapolása a fürdőszobában, a termék leszerelése egyáltalán nem szükséges. Elég, ha csavarkulccsal csavarja ki a szorítóanyát, távolítsa el a régi gereblyet, helyezzen be egy új csavart és szorítsa vissza a csavaranyát.

Ha nem tudja, hogyan cserélje ki a csapot a fürdőszobában, akkor ezt az anyagot használhatja a cselekvés útmutatójaként.

Hogyan cserélje ki a keverőt?

Vannak olyan esetek, amikor sürgősen ki kell cserélni a csapot a fürdőszobában vagy a konyhában, de nincs közeli szakember. Ezen kívül, az éjszaka az udvaron, és hívja a vízvezeték-szerelő a házban és délután, nem mindig működik. A tulajdonos számára csak egy lehetőség maradt - a hibás keverő cseréje önállóan.

Különlegességek

Ha új vagy javítható csaptelep áll rendelkezésre, akkor a hibás szelepek cseréje nem lesz nehéz azok számára, akik hasonló munkát végeztek. De azok számára, akik nem különböztetik meg a karabély kulcsokat a végkulcsoktól, nehéz lesz megmagyarázni, hogyan teheti meg önmagát. De meg kell próbálnod, mivel ilyen igény van.

Mielőtt eltávolítaná a hibás keverőt, a következő kötelező lépéseket meg kell tennie annak érdekében, hogy megvédje az Ön és a többi ember árvízveszélyt:

 • Zárja le az elsődleges szelepeket a meleg és hideg víz eljuttatásához egy lakóházhoz vagy házhoz a közös felszállóktól. A régi házakban gyakran nem volt lehetséges a víz egy meghatározott lakásba kapcsolása, hiszen a csővezeték elrendezése csak egy közös kapucsapot vezetett be az egész lépcsőházba. A különálló szerelvények az ágakon nem álltak rendelkezésre. A modern lakóépület kiküszöböli ezt a kellemetlenséget - most mindegyik lakásnak saját elzáró készüléke van a forró és hideg vízvezetékeken.
 • Ha egy modern épület lakása egy elsődleges szelep meghibásodott, akkor a munka hozzáadásra kerül. A bejáratnál értesíteni kell a szomszédokat, hogy a meleg és hideg víz egy ideig a lakásban bekövetkezett baleset következtében távol marad, majd kikapcsolja az alagsort.
 • Ha a régi épület házának teljes lépcsőjénél az elsődleges szelep nem tartja (szintén gyakori incidens), akkor azonnal egy ilyen kérdés problémás lesz. Sürgősségi lakhatási szolgáltatást kell hívnunk. Nem minden ház van az alagsorban, és a ház közös kapuja nem lehet a ház alagsorában, hanem valahol az épület előtt.
 • Végül, átfedve, mindent, amire szüksége van, és győződjön meg arról, hogy nincs víz a csapokban, elkezdheti kicserélni a keverőt.

Minden leírt intézkedést először is végre kell hajtani, ha a tétlenség veszélyezteti az önálló és alacsonyabb fekvésű lakások áradását. Nem számít, hogy vannak-e más keverők vagy pótalkatrészek. Még ha nincs semmi raktáron, egy nap vagy éjszaka szenvedhet.

Amikor megszűnik az árvíz veszélye, alaposan meg kell érteni a felmerült problémát. Tekintsük a keverőt, keressük meg a hiba okait és a javítás lehetőségét.

Mi cserélni?

Vészhelyzetekben néha nem szükséges új vagy javítható keverő használata, amely átmenetileg kiküszöböli a nehéz helyzetet. A takarékos tulajdonos a keverő külön-külön felcserélhető részeit tartalmazza: "hussies" a keverővel, a tömítésekkel, a szelep-tengely dobozokkal összeszerelve vagy szétszerelve. Mindez hasznos lehet a meglévő szelepek hibáitól függően, ami használhatatlanná vált. A pótalkatrészek segítségével először is megjavíthatja a keverőt.

A keverő cseréje és a javításhoz olyan futó eszközökre van szükség, amelyek az emberi életben való többé-kevésbé megértés jelenlétében állnak rendelkezésre. Ez a készlet tartalmaz számos kulcsot a 8-tól a 32-es számig a lehetséges napi aggodalmakért, pl. Vízvezeték- és fürdőszobai felszereléssel a lakásban. Hasznos, ha egy csavarkulcs a váratlan méretű anyák számára a vízvezeték- és bútorgyártásban. Gyakran kereslet a gazdaságban gáz kulcs, amely nem csak a csővezetékhez, hanem ugyanazon vízvezetékhez is szükséges.

A csavarkulcs mindig használható vízvezetékhez és szerelvényekhez.

A szerszámokon kívül mindig a házban különféle pótalkatrészek és különböző fogyóeszközök szükségesek a vízvezeték és vízvezeték javításához. A csaptelepek és keverők javításának legnagyobb igénye a következő:

 1. gumi vagy műanyag tömítések;
 2. szelepek;
 3. szelepszár;
 4. szelep lendkerék;
 5. összekötő és átmeneti részek a csővezetékkel, amelyek közül a mellbimbók (csövek), csatlakozók, anyák;
 6. összetett tömítőanyag.

A mellbimbó (más néven hordó) egy cső összekötő része, amelynek külső vagy belső menete azonos vagy különböző átmérőjű és szögletes. Két csővezeték, egy csővezeték és egy daru összekapcsolására, valamint vízellátó rendszer telepítésének vagy javításának más esetére is használható.

Ha a keverő üzemzavarát könnyű megszüntetni a tömítések cseréjekor, és a csővezetékekhez való csatlakozás pontjánál kisebb szivárgás, akkor egy ilyen "baleset" enyhe félreértésnek tekinthető. De ha mindent komolyabb, és nem lehet elkerülni a keverő cseréjét, akkor az ujjak feltekerése után húzza a szerszámot és a pótalkatrészeket a munkahelyre.

Hogyan cserélje ki a kezét?

A fürdőszobában a modern apartmanok két lehetőség a telepítéséhez csaptelepek.

 1. Egy csap, amely egy fürdőszobában és egy mosdókagylóban működik.
 2. Két külön csaptelep: az egyik a zuhany és a víz a fürdőkádban, a másik mosogató mosogatóban.

Ez a két különálló keverőszelep teljesen eltérő kialakítású. A mosogatóhoz általában egycsatornás csaptelepet (vagy rendszeres kétszelepes), valamint fürdetéshez egy kétszelepes zuhanykapcsolót használnak. Jobb, ha először megfontoljuk a szivattyú vízcsapjának cseréjét a fürdőben és a zuhanyzóban.

Vannak modellek az egykarú (egykaros) fürdőkupak, de ez nem számít, hogy cserélni őket: a forró és hideg víz ellátás mindenütt azonos.

Szelepkeverő

Mielőtt elkezdené szétszerelni a keverőt és elkezdi lazítani a hideg és forró víz csővezetékeivel való kapcsolatát, ügyeljen a csővezetékek anyagára. Ha az ellátóvezetékek acélból készülnek, és nincsenek további csatlakozások, akkor biztonságosan lazítsa meg az anyákat. Fém-műanyagból vagy polipropilénből készült csövek esetében ezt nagyon óvatosan kell elvégezni, csak úgy, hogy a tápvezetéket megfelelő eszközzel tartja és egyszerre csavarja le a keverő rögzítőanyáit. A csavart műanyag csöveket nem szabad megengedni, különben a problémák még súlyosabbak lesznek.

Jobb, ha nem önmaga rögzíti a műanyag csövet, hanem a fém excenter adaptert, amelyet rendszerint a telepítő szervezetek helyeznek el, amikor vízvezetéket és az apartmanok vezetékét rendezi. Ez az adapter is egyfajta mellbimbó, amelynek végein két szál van. Az egyiket becsavarják vagy forrasztják, miután beállították a csövek és a hagyományos keverők közötti távolságot, a másik pedig daru csatlakoztatására szolgál.

A szokásos típusú ellátóvezetékekhez tartozó fürdőszobában vagy konyhában levő keverő eltávolításához adott lépésenkénti utasítások több pontból állnak:

 • A primer szeleppel zárja le a hideg és meleg vizet. Lehetőségek helyükre az új építésű lakásban: hideg víz - a WC-ben, forró víz - a fürdőszobában. Vannak olyan apartmanok, amelyekben minden szelepnek saját lefúvató szelepe van. A régi házakban a szelepek az alagsorban vannak. De mégis először gondosan meg kell vizsgálnia a csővezetékeket a lakásban.
 • Cserélje ki a szelepeket a keverőn, cserélje ki a vizet a csővezetékből és maga a készülékből. Javasoljuk, hogy az összes maradék csaptelepet kinyissa a lakásban, hogy ne hagyja el a rendszert még a csövekben lévő megmaradt víz atmoszferikus nyomása alatt sem.
 • Készítsen szerszámokat, alkatrészeket, fogyóeszközöket. Abban az esetben, vigyázzon egy rongyra és egy vödörre, hogy ott legyen a víz elvezetése és a pocsolyák törlése. A szerszámokból és fogyóeszközökből: két beállítható kulcs (vagy egy állítható kulcs és egy nyílászáró készlet), fogó, speciális teflon szalag vagy menet a menetes csatlakozások lezárásához, festés vagy szigetelőszalag, folyadék a lágyításhoz és a rozsdásodáshoz. Ha valami nem áll rendelkezésre, akkor a munkát egy darabig el kell halasztani. Előfordulhat, hogy nincs szükség a listán a legutóbb, ha a csatlakozások jó állapotban vannak.
 • Ezzel párhuzamosan lazítsa meg a keverőt mindkét excentrikus adapteren rögzítő anyákat. Lehetséges, hogy nem minden víz a keverőből vagy az üvegcsövekből származik, ezért a tartócsavar lecsavarása előtt jobb száraz rongyot kell elhelyezni az excentereken, vagy ki kell téve az edényeket a munkahely tisztaságának megőrzése érdekében.
 • Várható, hogy a ragasztott szál az ízületeken nem ad először. Nem szabad kísérteni a sorsot, és szuperhatalmi erőfeszítéseket tenni a cél elérése érdekében. A háztartásban a vízvezeték és a vízvezeték a kényelmetlen emberi élet legmegbízhatatlanabb rendszere. Minden alkalomra megpróbálnak megtérülni, és a mennyei életet a pokolba fordítani. És a szintetikus úttörő csővezetékekkel semmi erőfeszítést nem szabad tenni.
 • Ha ragaszkodik az ízületekhez, próbáljon meg lazulni, és ha van folyadék erre, akkor alkalmazza a rendeltetésszerű célra, miután kimaradt, vagy egy folyadékkal nedvesített ruhát helyeztek a problémás területre. Adjon időt a lágyításra vagy rozsdásodásra, majd próbálja meg csavarni az anyákat. Etanolt, fűtött olajat, kerozint is használhat speciális folyadék helyett. Semmi sem lehetetlen, így végül az anyák el fognak fordulni.
 • Távolítsa el a keverőanyákat az adapterekről, távolítsa el a hibás keverőt. Új daru előkészítése és összeállítása, ha szétszerelték.
 • Általában az új keverők a készletükben excentrikus adaptereket tartalmaznak. Ha lehetséges, hogy eltávolítsák a régi excentrikákat, akkor jobb, ha ez gondolkodás nélkül történik. Pl. Műanyag csöveknél ez a művelet valószínűleg nem lesz sikeres, és nem lesz gond az acél vízvezetékekkel. Ne felejtse el a pozíciót, és oldja ki a régi excentrikákat a tápvezetékekből, és távolítsa el a csatlakozás helyét a szennyeződéstől. Az új adaptereket 3-4 réteg Teflon szalaggal csavarja be, és csavarja be őket a vízvezetékekbe a régi adapterekhez hasonló helyzetben.
 • Most tekerje be a teflon szalagot az adapter másik végével, amelyhez a keverő csatlakoztatódik. A szalag 3-4 alkalommal elegendő az excenter teljes menetes részével.
 • A keverő rögzítőanyáinak megszerzése mindkét csővezeték excentrikáján, ügyelve arra, hogy ne csavarja meg és ne rontja el a szálakat az anyákon vagy az excentereken. Egyszerre húzza meg a két csatlakozót az anyák szoros illeszkedéséhez.
 • A festékkel vagy szigetelőszalaggal rögzítse a rögzítőanyák krómozott felületét, húzza meg őket egy kulccsal vagy fogóval.
 • Távolítsa el a maszkoló szalagot. Állítsa be a keverő összes többi rögzítőjének sűrűségét ("gander", zuhanycső).
 • Ellenőrizze a csapok tömítettségét és megfelelő működését oly módon, hogy az egyes csővezetékekből váltakozva vizzel.

Nincs semmi nehéz a szelepkeverő cseréjében. Az ilyen munka önállóan, egy óra alatt elvégezhető primer vízszerelvények, szerszámok és szükséges anyagok jelenlétében.

És a munka minősége a tulajdonos üzletének figyelmességétől és ésszerű megközelítésétől függ.

Egykaros daru

Az egykaros (egykaros) csapok a konyha és a fürdõ számára kényelmesebbek elõdeikhez képest - szelepcsapok:

 1. Csak egy kézzel működtethető. A szelepcsapok a kívánt vízhőmérsékletet a kívánt hőmérséklethez igazíthatja úgy, hogy mindkét bárányt egyszerre vagy váltakozva mindkét kezével tartja és csavarja.
 2. A hőmérséklet beállítása csak egyetlen pillanattal történik, és stabil marad, ami nem a kétszelepes daruk esetében.
 3. Az ilyen csapok általában vagy golyós mechanizmussal vagy patronnal ellátott patronból állnak, amely kerámia lemezekkel van ellátva. A keverő munkaelemei egyszerűen önállóan válthatók fel, anélkül, hogy felhívnák a vízvezeték-szerelőt. A részek maguk nem javíthatók otthon.

Az ismertetett daruk hiányosságai közül kiemelt figyelmet fordítanak a csapvíz minőségére vonatkozó magas igények. Mivel a vízben lévő mechanikai szennyeződések kalapanak, végül elkezdenek rosszul működni: szivárognak, ék a csuklópántokban, a sugárhajtás és a fogyasztás csökkenése, a csapok szivárognak, és nem zárják le a vizet. A daruk élettartamának növelése érdekében a legjobb megoldás a szûrõk telepítése a tápvezetékekre. Egy szűrő ára olcsó, és a telepítés hatása elképesztő: a csapok sokszor hosszabbak, mint szűrők nélkül.

A patronos egykaros szelep meghibásodása az alábbi alkatrészek hibájával magyarázható:

 • kerámia patron;
 • test repedések;
 • fémzáró elemek (vagy korróziójuk) törése;
 • viseljen gumitömítést.

Mindezek az elemek, kivéve az esetet, helyettesítik. A házban fellépő repedések esetén az egész készüléket új helyére kell cserélni. Repedések keletkezhetnek, amikor a gyártó gondatlanul telepíti vagy gyenge minőségű anyagokat alkalmaz.

A patron cseréje a következő lépésekből áll:

 • A vízellátást a meleg és hideg vízvezetékek primer szelepei kikapcsolják a lakáshoz.
 • A csővezetékekben lévő nyomást a csapok megnyitásával, beleértve azokat is, amelyeket javítani kell.
 • A díszes parafát kihúzzák a daru kar alatt lévő lyukból, amelyben van egy csavar, amely rögzíti ezt a kart. Ehhez lapos csavarhúzót használhat.
 • 1-2 fordulattal csavarja le a reteszelő csavart és távolítsa el a fogantyút. Csavarja ki a csavart vagy a csavarhúzót, vagy egy különleges hex kulcsot.
 • Távolítsa el vagy csavarja le a díszítő félgyűrűt a daru testéről kézzel. Egy rögzítő anya, amely rögzíti a patron helyzetét a daru testében, és a szelepszár rendelkezésre áll.
 • Csavarja ki óvatosan a szorító anyát megfelelő méretű vagy beállítható csavarkulccsal.
 • Ne felejtse el a patron helyzetét a nyeregben, majd húzza ki a testből felfelé. Cserélje ki pontosan ugyanazt a régi elemet: megfelelő átmérővel (30 vagy 40 mm) és a kazettafuratok eszközével.
 • A patron cseréje előtt tisztítsa meg a lehetséges méretarányt, rozsdát és egyéb törmeléket. Ismételje meg az O-gyűrűket, és cserélje ki őket, ha kopott vagy deformálódott.
 • Állítson be egy új elemet, tartsa meg a régi helyzetét. Más módon a készülék behelyezése nem működik, ezért különleges hornyok és szakállak vannak, de a gondatlan telepítés terméktöréshez vezethet.
 • Csavarja be a szorító anyát, rögzítve a készüléket a testben és az ülésben.
 • Helyezze el a prop gyűrűt.
 • Biztosítsa a daru kart egy csavarral.
 • Ellenőrizze a munka eredményét vízzel.

Meg kell jegyezni, hogy a szelepkeverők esetében a bemutatott algoritmus nagyon alkalmas arra az esetre, ha az egyik csapot korona (daru) megváltoztatja vagy javítja.

Szinte ugyanazok a műveletek.

A golyós keverők hosszú élettartamúak a kazettás keverőkhöz képest, kevésbé reagálnak a vízminőségre, de nem javíthatók. Minden törés a daru teljes cseréjéhez vezet. Az egyetlen eset, amikor a csapszerkezet szétszerelésére van szükség, a víz áramlásának csökkenésével jár, mivel a szűrő a csatorna üregébe kerül. A csapszét leszerelik, és a szűrőt az alábbiak szerint tisztítják:

 • húzza ki a "gander" -et a keverőtestből;
 • csavarja le a szűrőanyát a leeresztő kamrából;
 • tisztítsa meg a szűrőszitát azáltal, hogy kifújja és öblíti az ellenkező irányba a munkafolyamatot;
 • tisztítsa meg maga a gander és a rögzítőelem a betétekből;
 • szerelje össze a szerkezetet a szétszerelés fordított sorrendjében.

Az egykaros csapok mind a fürdőszobában, mind a konyhában vannak felszerelve. Különböző kialakításúak lehetnek, zuhanykapcsolóval vagy anélkül. A fürdőszobában gyakran külön mosogató - "tulipán" van felszerelve. A mosogatáshoz rendes mosdókba szerelik.

Az ilyen tervek bármelyikének daru teljes cseréjére szolgáló algoritmus:

 • Kapcsolja ki a vizet és oldja le a csapokat.
 • Szabadon engedje a munkahelyet a felesleges tárgyakból és szennyvízcsatornákból, ami akadályozhatja a keverő rögzítőanyájához való szabad hozzáférést.
 • Ha a mosogató típus "tulipán", akkor az egyszerű kezelhetőség érdekében el kell távolítania az állványt. Más esetekben, ha a mosdó rögzítése nem túl megbízható (például nincs csavar, a dugók lazaek), akkor el kell távolítania a héjat. Ugyanakkor teheti meg a mount. De először húzza ki a rugalmas tömlőket a csövekből a keverőbe. A csővezetékeket le kell választani, nem a keverőből.
 • Csavarja le a rögzítőeszközt a mosogató alá. Van egy fémlemez, tömítéssel, amelyet két rögzítőcsap tart meg 10 csavaranyával (8-as méretű). Ezeket az anyákat le kell csavarni a megfelelő csavarkulccsal a speciális készlethez, amely hosszú csőből készül. Fit és csavarkulcsok.

Hogyan változtathatjuk meg a csapot a fürdőszobában saját kezűleg

Mindenki legalább egyszer életükben azzal szembesült, hogy a fürdőszobába kell cserélni a vízvezetéket. Ennek leggyakoribb oka a megszakító keverő. A sikertelen eszköz jelentős ütést okozhat a tárcájában. A csepegtetőből a csepegtető napról napra néhány liter vizet követ, ami a hónap végén jelentős növekedést jelent a bérleti díjhoz. Ezenkívül a sérült csap nem használható, és ha használja, akkor győződjön meg róla, hogy ez nem sokáig tart. Sürgősen szükség van a keverő cseréjére. És akkor felmerül a kérdés, hogy miként változtathat meg egy nem dolgozó csapot a fürdőszobában anélkül, hogy szakemberekhez fordulna. Lehetséges, hogy önmagát helyettesítheti. Bármely ember saját kezével tudja ezt a munkát elvégezni.

Szükséges az összeszerelési és szétszerelési eszközökhöz

Gyakran azok a tulajdonosok, akik vízvezetékszerelést akarnak végezni, szembesülnek a szakemberek és a közművek mechanikájának egymással ellentétes véleményével, amelyek szerint a saját maguk által meghozott intézkedések a különleges követelmények betartása nélkül katasztrofális következményekhez vezethetnek. Természetesen ez a helyzet megtörténik, de a baj elkerülése érdekében szigorúan követnie kell az utasításokat, legyen türelmes és gondoskodni kell arról, hogy mi történik. Először a következő szerszámokat kell használnia, amelyekre szükség lesz a régi csaptelep szétszereléséhez és az új keverő telepítéséhez.

 1. Állítható csavarkulcs.
 2. Vontató vagy fum-tape.
 3. Szigetelőszalag.
 4. Csavarhúzók (kereszt és lapos különböző méretek).
 5. Carob gombok.
 6. Kulcs.

A rendelkezésre álló eszközök segítségével folytathatja a régi mixer leszerelését.

A régi szerkezet szétszerelése

Mielőtt új csapot telepítene, meg kell szabadulnia a régiektől. Ehhez le kell bontani. Az eltávolítást több egyszerű lépésben végezzük.

 1. Szükség van a víz felemelésére.
 2. A fürdő alján minden felesleges anyagot felállít. Ez azért van így, hogy elkerülje a zománc megsemmisítését a munka során véletlenül egy alkatrész vagy eszköz véletlen lehúzásával. Ne felejtsd el lefedni a fürdő kifolyónyílását. Gyakran repülnek apró alkatrészek.
 3. Használja a gázkulcsot a csaptelep kicsavarására. Ha a csővezeték cseréjét még egy tucat évig nem tették meg, akkor sok erőfeszítést kell tennie. Végtére is, ez idő alatt a mész és a só lerakódása szilárdan a kötőelemek helyén telepedett le. A régi keverő bontása során óvatosan távolítsa el. Talán néhány komponense még mindig hasznos lehet Önnek.

A munka fele. A következő lépés egy új csaptelep beszerelése a fürdőszobában, amelyet kézzel is elkészítenek. Ne felejtsd el megvásárolni a mixer új modelljét.

Figyelem! Daru felvásárlásakor a termék minősége, az ügyfelek véleménye és a vállalati minősítések irányítják Önt. Rendszerint a jó keverő drága, de a gyártó garanciája vonatkozik rá. Az olcsó analógok nem tartanak sokáig, és minőségi egyezésük az árhoz.

Mixer telepítés: lépésről lépésre

A daru felszerelése három legelterjedtebb módon végezhető el:

 • függőleges falon történő felszerelés;
 • a fürdő testébe történő beépítés;
 • telepítés állványként.

Falra szerelhető

A kialakítás kényelme abban rejlik, hogy a falba szerelt keverő egyszerre használható a kád és a mosogató felett.

 1. A régi daru leszerelése után figyeljen az excentrikára. Azok számára, akik nem ismerik ezt a koncepciót, az excentrikák egyfajta adapterek, amelyeket a vízvezeték-munka során használnak. Ha jó állapotban vannak, nem kell cserélni.

Telepítés a fürdőházba

Érdekes lehetőség rugalmas béléssel. A csaptelep minden tulajdonsága közvetlenül a fürdő felületén helyezkedik el. Fontos a keverő helyének kiválasztása. Fel kell szerelni a vízvezetékhez és a javításhoz.

 1. Készíts egy lyukat a kádba egy fúróval felszerelt korona vágóval.
 2. A következő lépés a keverő telepítése.

Tanács. Használjon tömítéseket, megakadályozzák a szivárgást.

Keverők különálló racken

Nagyon stílusos mixerek. Tökéletes egy nagy területű fürdőszobához. A különálló racken lévő keverőket padlónak is nevezik.

 1. A szerelés legfőbb akadálya a csövek vezetése a padlóhoz. De ha a javítás teljesen befejeződött, akkor csak egy lehetőség van: a csövek eltávolítása a sarokban és a gipszkarton maszkolása.
 2. A következő telepítési lépések nem különböznek a csapok fala telepítésétől.

Érdemes megjegyezni, hogy a padló csapok nagyon magas költséggel járnak, de ellensúlyozza a design eredetiségét a fürdőszobában.

A keverő felszerelése egyszerű feladat. A legfontosabb dolog ebben az üzletben - pontosság és figyelmesség. Fontos szerepet játszik az alkalmazott anyagok minősége és a kiválasztott daru is. De ha szigorúan követi az utasításokat, az eredmény kétségkívül tetszene neked. Végtére is, a saját kezével végzett házi feladatok sokkal jobbnak tűnnek, és értékesebbek, mint a szakemberek segítsége. És ha kérdésed van a fürdőszobában lévő csaptelep megváltoztatásával saját kezedben, válaszd: "Könnyű és egyszerű!"

Cserélni a csapot a fürdőszobában

Breaker mixer - meglehetősen gyakori probléma a gazdaságban. Ezért előbb-utóbb gondolkodni fog, hogyan kell a csaptelepet a fürdőszobában megváltoztatni. Valószínűleg önmagát helyettesíteni nem lesz olyan egyszerű, mint a csaptelep cseréje a konyhában.

A keverő beszerelésének terve a fürdőszobában.

A csaptelepek a fürdőszobában

A daru meghibásodásával kapcsolatos leggyakoribb problémák a következők:

 • a csap van zárt állapotban, de a víz csöpögött belőle;
 • ha be van kapcsolva, akkor a csatorna elkezd zörögni;
 • a daru nyomása kisebb, mint a többi lakásban.

A legtöbb esetben tanácsos javításokat elvégezni, mivel sokkal olcsóbb, mint egy új daru beszerelése. Bizonyos esetekben azonban a csere még elkerülhetetlen. Mielőtt elkezdené a telepítést, el kell döntenie, hogy milyen típusú csapot szeretne telepíteni - régi vagy új. A régi stílusú daru egy daru-dobozzal van ellátva, az új minta egy példánya helyette egy patront tartalmaz, amely kerámia lapokból áll.

Scheme csaptelep a fürdőszobában.

Nem szabad elfelejteni, hogy a csaptelep cseréje a fürdőszobában nem olyan egyszerű, mint a csaptelep cseréje a konyhában. Ez annak köszönhető, hogy az elemek mellett a csaptelep mind a fürdőszobában, mind a konyhában (elzáró egységek meleg- és hidegvízhez) tartalmazzák a fürdőkádas zuhanyfolyadék-átkapcsolót és a zuhanyzófejet is. A zuhanyfej típusa és csatlakozója a konfigurációtól függ. Ez lehet merev csatlakozó (cső) vagy rugalmas tömlő.

A keverő cseréjéhez a következő eszközökre van szükség:

A munkahez szükséges felszerelések:

 • új mixer;
 • len;
 • Unipak zsír;
 • további gumitömítések.

Mixer telepítés

Mielőtt elkezdené a felvevő cseréjét, készítsen vödröt és rongyot. Hasznosak lehetnek, ha a régi berendezések szétszerelésénél a víz elfolyik a csövekből. A kis vízmennyiség még a kikapcsolt állapotban is áramolhat, ha a csővezeték és a vízellátást szelepes szelep nagyon öreg. A telepítés elindításához hajtsa végre az alábbi lépéseket:

Egykaros keverő rendszer.

 1. Kapcsolja ki a vizet a felemelőben, és engedje le a többiet. Ehhez kapcsolja be a csapot és várjon addig, amíg a víz meg nem szalad.
 2. A régi mixer szétszereléséhez csavarja le a forró és hideg vízcsapok alatt található két anyát egy állítható csavarkulccsal.
 3. A régi berendezés lebontása után ki kell csavarni a falon maradt két excentrikát. Ehhez fogókra van szükség. Helyezze be a fogót a lyukba úgy, hogy jól illeszkedjenek benne, és forgassák el az óramutató járásával ellentétes irányba.
 4. Most új excentrikákat kell telepíteni a csőbe. Ehhez az alapot lenbe kell csomagolni. Csavarjon egy vékony, kb. 1 cm széles lencsét az excenter alapjától a végéig és hátuljáig, enyhítse a len szélét és rögzítse. Ezután töltsön le az Unipak zsírral. Az elkészített excentrikus csavarral beállítható csavarkulcsot lehet csavarozni, amelyet előzőleg egy csavarhúzóval megtisztítottak.
 5. Csavarja be a reflektorokat az excentrikákhoz (a csőre díszítő csészék).
 6. Csavarja be a keverőt az excenterekhez manuálisan, majd húzza meg azt állítható csavarkulccsal.
 7. Folytathatja a szerelést. Csatlakoztassa a csapot úgy, hogy beilleszti a szűkítőgyűrűbe, majd kézzel húzza meg a csavaranyát, és húzza meg kissé egy állítható csavarkulccsal. Helyezze be a zuhanycsövet a végével az élekhez, és csatlakoztassa az öntöző dobozt a kúpos véghez.

Miután elvégezte a manipulációkat, a csaptelep készen áll a víz tesztelésére. A víz bekapcsolása után szivároghat. A szivárgási pontokat állítható csavarral kell meghúzni.

Új keverő kiválasztása és telepítése - a fenti műveletek és a fenti sorrend mellett - néhány alapvető szabályt is figyelembe kell venni:

 • a vízellátó csatornák valamennyi csatlakozását a lehető legnagyobb vastagságú gumialátéttel kell fektetni;
 • a konfigurációban lévő tömítések nagyon vékonyak lehetnek, ezért a legjobb, ha külön vásároljuk meg őket;
 • ne vegyen túlzásba a keverő elemeinek forgatásakor, mivel az elemek többsége eléggé törékeny;
 • A keverőnek garanciális kártyával kell rendelkeznie.

A keverő kicserélésének folyamatának finomságai

Ha valamilyen oknál fogva - törés, kopás, a formatervezés megváltoztatása esetén ki kell cserélni a csapot a fürdőszobában vagy a konyhában, akkor a tulajdonos számára ez a tevékenység nem lehet váratlan és rendkívüli esemény. A csaptelep öncseréje - egyszerű munka, amely csak gondosságot és megfelelő eszköz rendelkezésre állását igényli. Az ilyen munka maximum 1,5 órát vesz igénybe az otthoni kézművesektől, nem számítva az elosztóhálózat szükséges egészségügyi felszerelésének megválasztásának és megvásárlásának idejét.

Különlegességek

A lakás egészségügyi berendezései a házhoz vagy a kerülethez tartozó vízvezeték- és egészségügyi kommunikáció rendszerébe tartoznak. Ezért ne feledkezzünk meg arról, hogy a berendezés önjavításában vagy cseréjében hiba történt. A szomszédok és az alapkezelő társaság kárát okozhatják az áradások, tűzesetek vagy más események következtében, amelyek a balesetért felelős tevékenységük gondatlanságából erednek. Mindez elkerülhető, ha alaposan átgondolja a keverő cseréjét a munka megkezdése előtt.

Mielőtt megkezdené a szerelvények (szelepek, szelepek, csapok, keverők) javítását vagy cseréjét, valamint a csővezetékekhez történő csatlakoztatáshoz szükséges eszközöket, teljesen meg kell szakítani a javított terület vízellátását. Ehhez a szelepeket le kell zárni a csővezetékek bejáratánál egy házhoz vagy egy lakáshoz (a szakértők az ilyen szelepek elsődleges szelepeket vagy primer szelepeket hívják).

A keverő cseréje vagy javítása megköveteli a két vízellátó vezeték kikapcsolását - meleg és hideg. A csővezetékek leállítása mellett biztosítani kell az elsődleges vasaló sűrűségét a szétkapcsolt területen lévő valamennyi szelep felnyitása céljából felülvizsgálat céljából: a szelepek szivárgásának megszüntetése megerősíti az elsődleges szelepek hiányának hiányát.

Előzetes intézkedésekre van szükség a teljes munka biztonságának biztosításához. Ha kiderül, hogy a "zárt" helyzetben lévő primer szelepek nagy mennyiségű vizet engednek át, akkor engedélyt kell szerezni arra, hogy a szelepeket a bejáratnál vagy akár az egész ház bejáratánál kikapcsolják. Engedélyt lehet beszerezni az Alapkezelő Társaságtól, ahol meg kell adnia egy nyilatkozatot, amely feltünteti a javasolt javítás dátumát és időpontját.

Az alapkezelő társaságnak meg kell küldenie munkavállalóit a csővezetékek leválasztásának és későbbi bekapcsolásának működésére.

Egy alkalmatlan vagy nem prezentálható keverő cseréjéhez először új terméket kell vásárolnia. A hazai és külföldi gyártók fürdőkádak és mosdókagylók óriási mennyiségűek, bármilyen színűek, stílusosak és gyártott anyagok.

A modern fürdőszobai eszköz két különböző típusból álló, funkcionális típusú keverők beszerelését jelenti.

 • Két külön keverő: az egyik a mosdókagyló felett helyezkedik el, a másik a fürdőkád és a zuhany feltöltéséhez. Ezek az eszközök teljesen eltérőek a tervezésben és a funkcióban. A mosdó csaptelep felett egy rendes, mosásra tervezve. A fürdő felett lévő csaptelep vízáramlási irányváltást végez a zuhanyzó vagy a vízcsap.
 • Egy keverő, amely három funkciót végez egyszerre: egy mosdó a mosogató felett, egy eszköz a víz felhelyezéséhez a fürdőszobában és egy zuhanyzóban. Ugyanazt a keverőcsapot használják, mint az első változatban (vízfolyásirány kapcsolóval).

A mosogatóhoz gyakrabban használják a hagyományos csapokat két szeleppel (egy szelep a hidegindításhoz, a másik a forró vízhez) vagy a csapokat egy kar segítségével. A karokkal ellátott darukat egykarúnak is nevezik. A mixerek nevű eszköz nem ugyanaz. Az egyszerű használat szempontjából is különböznek egymástól: az egykezes vezérlés elegendő a nyomást és a vízhőmérsékletet egyetlen karos szelepen keresztül szabályozni. Kétszelepes csapolás esetén néha két kéz kicsi.

A nyilvános helyszíneken (színházak, mozik, éttermek, kávézók, állomások) látogatott érintők nélküli keverők nemcsak az automatizálás és az elektronika elveinek újfajta egészségügyi kényelme, hanem egészen higiénikus és gazdaságos eszközök is.

Miután a család minden tagja számára megfelelő vízhőmérsékletet állított be, már nem érintkezik piszkos vagy szappanos kézzel.

Nincs probléma a csaptelep kikapcsolásának feledékenységével - az érzékelő a "mosóeszköz" hiányában megakadályozza a víz áramlását. De problémát jelent az ilyen csapok otthoni javítása az érzékelőrendszer bonyolultsága miatt, és a felhasználói kapcsolatban csak a mosdókagyló fölé telepíthetőek a fürdőszobában. Más helyeken teljesen irrelevánsak: a fürdőszobát csak a csaptelep alatt folyamatosan fogva tarthatja, és a konyhában kellemetlenek a vízhőmérséklet gyakori változásai, amikor mosogatják és öblítik az ételeket.

Az egykaros csapok jelentős hátránnyal is rendelkeznek - vagy gömbcsapokat vagy patronzáró mechanizmusokat tartalmaznak, amelyek nagyon igényesek a víz tisztaságára nézve. Az olyan régi vízellátó hálózatoknál, amelyek nem rendelkeznek korszerű tisztítóberendezéssel, a csapok kerámia részei gyorsan meghibásodnak. A javítási részek nincsenek kitéve, csak egy új zárszerkezettel helyettesíthetők. De ilyen munkával 20 perc alatt megbirkózhatsz anélkül, hogy a vízvezetékszolgálat igénybevételére lennél. Ebben az esetben még fontosabb a kívánt eszköz készlete.

A kudarc okai

A konyhában és a fürdőszobában a keverőcsapok teljes cseréjének legfőbb oka a gyakori szivárgás vagy eldugulás, a zuhanycsatorna-kapcsoló mechanizmusainak kopása, a házban lévő repedések, a kötőelemek meghibásodása, valamint a helyiségek kialakításának megváltozása. Meg kell érteni és pontosan meg kell határozni, hogy miért buknak le. Ez különösen fontos azok számára, akik elégedettek a meglévő keverőkével, és a többletköltségek nem szerepelnek a tervekben.

Gyakran előfordulhat, hogy ezek az okok egy része kiküszöbölhető az egész daru cseréje nélkül.

A kétszelepes daruk szivárgása a keverőtörlőből és a daru lendkerékéből származik.

 • A gusak keverőből. Két lehetséges ok közül lehet választani, vagy mindkettő. Az első a szeleptömítések elengedése az integritásuk, kopásuk, keményedésük vagy deformációjuk megsértése miatt. Az integritás megsértése a daru ülésének éles éleinek kitettsége miatt következhet be. A második az ülés és a szelep kopása, amely leggyakrabban a korrózió és mechanikai (dörzsölés) vízzel való érintkezés következtében hosszú élettartamú daruknál fordul elő.
 • A daru lendkereke alatt. Ez a hiba: a lendkerék orsó tömítése vagy a szeleptömítés. A rossz lendkerék tömítése egy laza vagy deformált tömítőgyűrű. A hiányzó tömítés oka - a csapból esett.

A golyós vagy patronos keverők szivárognak, amikor homok vagy más törmelék kerül a zárszerkezetbe (a gömb és a gömbcsapjai között a gömbkeverők között, valamint a patron típusú kapillárcsák között). A csapok szoros lezárása esetén a víz a szelepek munkadarabjai közötti áttörésen áthalad.

Zuhanytálcáknál a hasonló típusú keverők felsorolt ​​hibái mellett más szivárgások is lehetségesek.

 • Amikor kinyitja a csapvizet, átáramlik a ganderen és a zuhany alatt. Ennek oka a kapcsoló. A mechanizmustól függően ezek a következők lehetnek: a víznyomás hiánya a "zuhanykiáramlás" rendszer szoros átkapcsolásához nyomógombos kapcsolókkal, fémszeleppel, a vezető részek kopogtatása a kapcsolókban excentrikus és hordó esetén, a homok belépése és a bilincsek golyós kapcsolók, kopásálló tömítések a tekercsekben.
 • Szivárgás a nyomógomb nyomógombjával a mirigy károsodása következtében.

A víz áramlásának csökkentése mindenfajta csaptelep kiáramlásánál gyakran egy speciális eszköz eltömődését okozza, amely a csévélő végén található. A nyersvíz nagy merevsége miatt szennyezett, amelynek a sófelhalmozódása megakadályozza a levegőztető rácsát és a zuhanyfejen lévő lyukakat. Az ivadék és a vízcső mérete a keverők eltömődését okozhatja, ami hatással lesz a csap sugárzására. Mindezek a hibák nem feltétlenül szükségesek a csapok teljes cseréjéhez, és otthon egyszerűen rögzíthetők.

A szelepházakban fellépő repedések és fistulák formájában fellépő meghibásodások, a daruelemekkel összekapcsolt rögzítőelemek törése helyett cserélhető berendezésekkel kell helyettesíteni. Bár a kontaktus nélküli csapok hosszú élettartammal vannak megkülönböztetve, ugyanazok a hibák szenvednek, mint a többiek: piszkos vízzel eltömődnek, a záró belső mechanizmusa elhasználódik, a légzőrácsok eltömődnek. De ezen túlmenően a szenzorok és a fotocellák, amelyek felelősek a víz bekapcsolásáért, amikor a kezek közelednek a csapszifoncsához, meghibásodhatnak. Az ilyen hibát csak az elektronika szakembere fogja elsajátítani.

Szükséges eszközök

A keverőcsapok cseréjekor szük- séges egy kis szerszámkészlet, amelyet mindig olyan emberben lehet megtalálni, aki tudja, hogyan tudja megoldani a saját gazdasági problémáit.

Az alábbiakban felsoroljuk azokat a szerszámokat, amelyek különböző típusú daruk szétszerelésénél (javítás nélkül) szükségesek:

 • Állítható csavarkulcs vagy közepes méretű gázkulcs (ideális esetben kapocskulccsal);
 • dugókulcsok 10, 11, 12, 13, 14, 22 és 24 mm-nél (ritkán - 27 kulcshoz);
 • cső alakú vég 10 mm;
 • fogó;
 • egy kés;
 • olló;
 • csavarhúzó lapos vékony;
 • Phillips csavarhúzó;
 • vödör (medence) a víz leeresztéséhez.

Az eszköz mellett fogyóeszközökre lesz szükség:

 • szalag a tömítéshez (menetes tömítés);
 • folyékony tömítőanyag;
 • szigetelőszalag.

A vízcsövek csatlakoztatását újakkal kell helyettesíteni. Az új darukat az elosztóhálózathoz tömlők szállítják, de hossza nem mindig felel meg a telepítési helyszín tényleges hosszának. Ezért ajánlott mérni a régi tömlők hosszát és megvásárolni ugyanazokat. A készletdarabok tömlõinek hossza 30 cm.

Hogyan lehet eltávolítani és szétszerelni?

Az új csaptelep behelyezése előtt szüntesse meg a régi vízvezeték szerelvényt. A fürdőcsap eltávolításának legegyszerűbb módja, mert teljesen eltávolítják a két kupakot, amelyek a meleg és hideg vízvezetékhez csatlakoznak. Az egyetlen nehézség a polimerekből készült csővezetékek esetében merülhet fel. A csavarok csavarozásakor sok erőfeszítésre van szükség, ezért tartsa meg a víz alatti csöveket, hogy elkerülje a csavarodást és a törést. A csövet egy gázt vagy rögzítő kulcsot tarthatja a fémbe rögzített fém rögzítő fülekkel.

A mosogatógépet nem lehet gyorsan eltávolítani, a munkát gyakran nehézségekbe ütközik a bontási helyek elérése, és néha meg kell szedni a tálat.

A legmodernebb mosogatócsapokat a következő sorrendben kell eltávolítani.

 • A vízvezetékeket leválasztják az elsődleges zárószelepek a lakás vagy ház beömlőcsonkján.
 • A darukat mind a munkahelyen, mind más helyeken kinyitják, hogy eltávolítsák a nyomást a szakadatlan területekről. A nyílt, lecsatolható csaptelepen, szükség esetén egy vödör helyettesítheti a megmaradt folyadékot a forró és hideg vízvezetékek ellátásához.
 • Biztosítani kell, hogy a csapok szintjén lévő összes víz eltűnjön, elkezdheti dolgozni a mosogató csaptelep eltávolításán. Ehhez meg kell mászni a tálba, tégy valamit, nehogy elmosódjon. Jobb lesz elvezetni a csatornacsöveket és a szifont - sokkal kényelmesebb lesz a daru bekapcsolása. Jó használni egy vödröt vagy medencét, hogy összegyűjtse a maradék folyadékot a leválasztható csatornarendszerekben.
 • Húzza ki a rugalmas vezetékeket a forró és hideg vízvezetékekből. Az alsó szinten levő tömlőkben és csövekben még mindig van víz, nem fáj, hogy helyettesíti az edényeket a gyűjteményhez. Ebben a szakaszban szükség van egy állítható vagy nyitott 22x24 csavarkulccsal.
 • Azonnal használjon megfelelő szerszámot (kés, csavarhúzó), hogy tisztítsa meg az ellátó csőszerelvényeket a régi tömítőanyag maradványaiból, ha vannak ilyenek.
 • A következő művelet a legnehezebb, különösen akkor, ha a csap telepítése régen történt. A daru alsó rögzítője két hosszú acélcsapot tartalmaz, amelyeken csavarozott anyák vannak. A nedvességtől a csavaranyák szorosan csatlakoznak a csapokhoz, és néha lehetetlen őket csavarni. A feladat megkönnyítése érdekében javasoljuk, hogy a csapok összes szálát és a dióhéjjal való érintkezését petróleummal vagy speciális hardverboltokban értékesítsék, és kis időbe telik a méretezési kapcsolatok szétesésének. Ezután csavarja le az anyákat egy teljesen csőszerű csavarral 10 (és egy csavarkulcs kész).
 • Most itt az ideje, hogy felemelkedjen a padlóról a mosdó alá. A szelepet amennyire csak lehet, húzza ki a flexibilis csatlakozókat a szelepház alsó részén lévő bemenetekből. Ezt fogóval lehet megtenni.
 • Húzd fel az egész darut. A tömlők kicsavarása előtt ez nem hajtható végre - az alsó rögzítőlemez zavarja, amelynek nyílásain keresztül a tömlők és a csővezetékek összekötő hajlékony tömlők csavarjai nem járnak.
 • A keverő beépítési helyének megtisztítása a mosogatóról a szennyeződésektől nem csak felülről, hanem alulról, a mosdó alatt.

Javasoljuk, hogy ne vegye ki az eltávolított szelepeket, hanem szétszedje őket alkatrészekre. Senki nem tudja, mikor lehet tömítés, rögzítőelem, szelep és csaptelep. Hagyja még a régi. Néha szükség lehet rá, és a szokásos bárány, és kéznél van.

A daru fogantyúját (karját) vagy a lendkereket eltávolítják, miután csavarja le a csavart. A csavarok a dekoratív sapkák alatt vannak, amelyeket csak késsel vagy lapos csavarhúzóval kell megkötözni. A lendkerék vagy a kar eltávolítása után csavarja le a szelepkeverő ház felső fedelét vagy távolítsa el a patron patront és a tárcsákat a gömbcsapokon. A pótalkatrészek további része könnyen eltávolítható a szelepcsapok testéről: szelep, tömítés, korona (daru). Mindez nagyon hasznos lehet a jövőben.

Hogyan változtathatjuk meg a csapot?

Az új daru a leszerelés fordított sorrendjében van elhelyezve. Általában a keverők beszerelésre kerülnek. Csak a kád felett elhelyezett "zuhany-out" rendszerben, a zuhanytálca tömlő külön csomagolásban van elhelyezve. A daru beszerelését követően csatlakoztatva van az ellátóvezetékekhez - sokkal kényelmesebb a munka. De feltétlenül ellenőrizni kell a szelepek lökésszögét és az összes csatlakozó rész tömítettségét.

A konyhai csaptelepek és a mosdókagyló beépítése kézzel történik, szakemberek bevonása nélkül. Csak a következő lépésekre vonatkozó utasításokat kell szigorúan követni.