Legfontosabb > Tartozékok

Szauna a fürdőszobában. Apartman megoldások

A tágas fürdőszobák tulajdonosai sokkal több lehetőséget kínálnak a dekoráció és a javítás tervezéséhez, mint a kis és szűk helyiségek tulajdonosai. A közelmúltban nagyon divatos lett a fürdőszoba kis gőzkamrák telepítése, ami jelentősen bővíti a fürdőszobai lehetőségeket, és lehetővé teszi a teljes higiéniai eljárás végrehajtását. Ebben a cikkben csatoljuk a fürdőszoba szaunájának fotóját, valamint a gőzfürdő előnyeit és jellemzőit. Csatlakoztasson néhány gyakorlati tanácsot és javaslatot a gőzkabin független gyártására.

A fürdőszobában lévő szaunák kiterjesztik a fürdési folyamatok körét

A fürdőkádban található miniatürknek számos jelentős előnye van:

 • a fürdés folyamata a saját otthonában és bármikor kényelmessé válik;
 • A miniatűr szaunának a munkakörülményekbe való bevonása nagyon kevés időt vesz igénybe;
 • a helyiségnek a kívánt hőmérsékletre való fűtéséhez szükséges villamos energia elhanyagolható költségei;
 • a létrehozott fürdőszoba szaunával sokkal olcsóbb, mint egy külön épület építése a helyszínen.

Fontos megjegyezni, hogy a beépített szaunák számos modelljének fűtőelemei erős elektromos vezetékeket igényelnek, amelyek biztosítják a szükséges mennyiségű villamos energiát a fűtőkhöz.

A beépített fürdő gőzkamrák fajtái

Általában egy fürdőszobában lévő gőzkabin van felszerelve annak érdekében, hogy zárt térben különleges mikroklímát hozzon létre, az Ön preferenciáitól függően. Gyakran beágyazott tervek segítségével három különböző éghajlatot hozhat létre:

 • Finn vagy száraz gőzfürdő. Egy ilyen kamrában a levegő hőmérséklete 90-120 Celsius fok között mozog. Különleges szerepet játszik a levegő páratartalma, amely nem haladhatja meg a 10% -ot, miközben a fürdőszoba aránya eléri a 60-80% -ot. A fürdőszobában ez a szauna lehetővé teszi, hogy a test aktívan izzadjon, ami segít a pórusokat a bőrön tisztítani.
 • Nedves gőzfürdő. A nedves fürdőben a levegő hőmérséklete körülbelül 70-90 ° C, relatív páratartalma 30-40%. Annak érdekében, hogy a páratartalmat a kívánt szintre emeljék, kályhákat használnak ilyen gőzkamrákban. A hideg vízzel öntöző kövek vízgőzt hoznak létre, ami hozzájárul a páratartalom növeléséhez.
 • Tillarium vagy gőz szauna. Ez a fürdőszoba a fürdőszobában átlagos hőmérséklete 40-65 fok, relatív páratartalma 60% és magasabb. A magas páratartalom elérése érdekében speciális gőzgenerátort használnak ezeknél a gőzkamráknál. Ha az előző helyiségek korlátozzák az emberi egészség állapotát, akkor a talajművelő gyermekek számára is kényelmes lesz, és nincs korlátozásuk.

Az Ön információiért! Ha nem tudja, hogyan kényelmesen készítsen szaunát a fürdőszobában, és állítsa be a szükséges paramétereket, a szakértők mindig javasolják az úgynevezett "szabály 110" használatát. Ez azt jelenti, hogy a levegő páratartalom paramétereinek és hőmérsékletének összege 110-nek kell lennie. Például, ha a gőzkamra hőmérséklete 60 fok, akkor a relatív páratartalom nem haladhatja meg az 50% -ot, ami összesen 100 értéket ad.

Készen áll a miniatűr szaunákból

Érdemes megjegyezni, hogy a szoba felújítása során a fürdőszobában tervezett szaunát előre meg kell tervezni, és azonnal meg kell hozni a szükséges kommunikációt a gőzfürdőbe. Napjainkban számos különféle eladó fülkeszár van, amelyek különböznek egymástól a méretben és a funkcionalitásban, ami lehetővé teszi számukra, hogy bármilyen szaunázott fürdőszoba kialakítása legyen. A modellek kicsi méretűek lehetnek, ahol egy vagy két ülőhelyet biztosítanak, valamint nagyszerkezeteket állnak le a fekvő ülések. Az ilyen fülkék magassága ritkán haladja meg a 2 métert, mivel ez az optimális magasság a belső hő megőrzéséhez és a szabad mozgáshoz.

A szokásos gőzkabin a fürdőszobában általában többszintes, elektromos kályhával van ellátva, és fából készült béléssel díszített. Az ilyen fürdőszobai gőzkabinok háromrétegű béléssel rendelkeznek, amely a belső fából készült bélésből, szigetelőanyagból és külső dekoratív bélésből áll. Az ilyen termékek belső burkolatához a kemény munkakörülmények miatt nem lehet teljesen fát használni. Szaunák beépítéséhez a fürdőszobában, belülről lehúzni olyan fafajok, mint:

 • északi lucfenyő;
 • fenyő;
 • cédrus.

Ezek a kőzetek nem deformálódnak fűtöttek és aromás természetes olajokat bocsátanak ki.

Fontos megjegyezni, hogy sok fafaj nem a gőzkabin belsõ burkolatára szolgál, mivel fûtés közben és a nedvesség hatására repedés, deformálódás, mérgezõ anyagok felszabadulása és a penész fejlõdésének elõsegítése.

Szauna létrehozásakor fontos a megfelelő fafaj kiválasztása.

A fürdőszobában szauna gyakran polcokkal, belső lámpával, hőmérővel, nedvességmérővel, szellőztetéssel és klímaberendezéssel van felszerelve. Néha olyan helyzet áll fenn, hogy egy standard szaunát egy lakásban nem lehet megállapítani az épület tervezési jellemzői vagy számos más ok miatt. Ilyen esetekben a modern piac innovációja egy infravörös szauna segítségével valósul meg, amelynek a fürdőszobában történő felszerelése minden körülmények között megengedett.

A tágas fürdőszobák tulajdonosai számára, különösen a magánlakásokban, javasoljuk, hogy átgondoljon és egy medencét telepítsen a fürdőszobába, hogy a gőzfürdő után azonnal lehűljön hideg vízbe, és maximális élményt kapjon az ilyen típusú pihenéstől.

Fontos. Egy ilyen stand megvásárlásakor ügyeljen arra, hogy a polimer kompozíciókat ne használják hőszigetelő anyagként. Nagyfokú tűzveszély áll fenn, a hőmérséklet hatására bomlanak és olyan mérgező anyagokat bocsátanak ki, amelyek veszélyesek az egészségre.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy a szaunával felszerelt fürdőszoba kialakítása kis helyet biztosít a szoba falának és a kabinnak a szellőzéshez. Általában a jó minőségű szellőzésre elegendő 20-50 centiméter.

Készíts egy kis szaunát a saját kezével

Sokan úgy vélik, hogy ha egy szabványos szauna egy kis fürdőszobában nem illik, akkor ezt az ötletet teljesen el kell dobni. De ez tévhit, mert a gőzfürdőt saját maga készítheti el, és beépítheti a beépített verzióba. Ez jelentősen megtakarítja a helyet és a költségek sokkal olcsóbbak lesznek. A saját kezű fürdőszobában kialakított gőzös szoba gyakran fából készült, és egy sűrű falhoz csatlakozik. A falakon egy speciális ásványgyapot szigetelést rögzítenek, amelyek egyik oldalán alumínium hátlap található.

Fontos! Mielőtt fürödni tudna a fürdőszobában, előre kell elvégeznie a jövőben a különálló elektromos vezetékeket és szellőzőcsatornákat. Emlékeztetni kell arra is, hogy a szigetelő ásványgyapot alumínium szubsztrátummal helyezzük el a gőzfürdő belsejében.

Különös figyelmet kell fordítani a fűtőelemek és a mennyezet helyére. A saját kezű fürdőszobában kialakított szaunának ezen a helyen fokozott szigeteléssel kell rendelkeznie, mivel ezek a leginkább érzékenyek a hőmérséklet és a nedvesség hatásaira. Ha nedves mikroklímához gőzkamrát szeretne létrehozni, akkor az alkalmazott ásványgyapotot speciálisan alumínium bevonatú réteggel kell védeni, amely nem teszi lehetővé a nedvességnek a szigeteléshez való hozzáadását, és további hővédelmet biztosít.

Ha a megfelelő szerszámokkal és munkadarabokkal rendelkezik, a fürdőszoba a saját kezével a fürdőszobában mindössze néhány nap alatt épül. Ha a gőzteret belsejébe kell helyezni, ügyeljen arra, hogy megvédje a kábelt a hőmérséklettől és a nedvességtől, valamint használjon speciális lámpákat zárt színnel.

A szaunával felszerelt fürdő szinte bármilyen design. A gőzfürdő külső falai fából vagy gipszkartonból varrhatók, feltéve, hogy a hőszigetelés szintje megbízható és kiváló minőségű. A kerámia burkolattal vagy díszes PVC panelekkel való szembenézés lehetősége szintén megengedett, ami kifinomultabb szaunát kínál. A szaunával felszerelt fürdőszoba helyisége, a szoba megfelelő elrendezése és elegendő hely, mindig szilárdnak tűnik.

Szauna a fürdőszobában a lakásban a saját kezüket: mi egy gőzfürdő a fürdőszobában

A finn szauna kellemes és egészséges eszköz. Ma nem probléma, hogy szaunát készítsünk saját magánházunkban, vagy akár egy közönséges sokemeletes épületben. Az apartman kényelmes mini szaunája olyan kevés helyet foglal el, hogy akár szerény fürdőszobában is elhelyezhető.

Néhány kész modell egy négyzetméter alatti területet foglal el. Bizonyos építési készségekkel akár szaunát is szervezhet, miután saját ízlésének megfelelően tervezte.

Hogyan lehet szaunát kapni?

Ahhoz, hogy egy olyan eszköz boldog tulajdonosává váljon, amely kedvező száraz gőzt termel, a lakótér tulajdonosainak három lehetősége van:

 • vegyél egy kész eszközt;
 • rendelje meg az egyedi tulajdonságokkal rendelkező szaunák gyártását;
 • készítsenek mini-modellt a saját kezükből.

A kész szaunák kényelmesek, viszonylag olcsók, de nem túl sokszínűek. A legnépszerűbb modelleket Tylo (Svédország) és Harvia (Finnország) szállítják.

Az ilyen eszközök külön modulokból állnak, és részletes utasításokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a készülék összeállítását, a telepítési költségek megtakarításával.

A modell szétszerelhető és új helyre szállítható, például az országba. Azonban nem mindig megfelelő a készenléti modellek alkalmazása a lakásban, hiszen a szauna telepítési helyének paraméterei a modul szélességének többszörösének kell lennie, ami általában 80 cm.

Mindaz, ami egy szalvéta egyéni megrendeléséhez szükséges, a szükséges pénzmennyiség vágya és rendelkezésre állása. A szakértők a megrendelő kívánságainak megfelelően önállóan fejlesztik a projektet, elkészítik a szükséges elemeket, összeszerelik a komponenseket, összeállítják és összekapcsolják a készüléket a kommunikációval.

Ez a legdrágább szauna lehetőség egy lakás vagy magánház számára.

Egy kis szaunát a saját kezével nem túl nehéz. Az ilyen eszközök anyagai könnyen hozzáférhetők és komplex építési készségekre nincs szükség. Ugyanakkor gondosan tanulmányoznia kell a szaunák gyártására vonatkozó utasításokat, és figyelembe kell vennie a tapasztalt kézművesek ajánlásait.

Mit fogsz szembesülni?

A szaunák beépítése a városi lakásra csak első pillantásra egyszerű feladatnak tűnhet. Számos építési és szerelési munka megvalósítása mellett szükség van a változtatás összehangolására a felügyelő állami szervekkel. Az oroszországi régiótól függően ezek lehetnek:

 • Lakásellenőrzés;
 • Állami tűzoltó szolgálat;
 • Rospotrebnadzor Hivatala;
 • Egészségügyi és Epidemiológiai Szolgálat;
 • Az állami építészeti és építési felügyelet vizsgálata.
 • HOA vagy más intézmények.

De egy mini szauna telepítése a fürdőszobában nem igényel bonyolult változtatásokat, vagy hivatalos eljárást koordinál a különböző ellenőrökkel. Természetesen a mini szauna nem olyan kényelmes, mint egy nagyobb modell, de ugyanolyan előnyökkel jár, mint a finn szauna legdrágább vagy nagyszabású változata.

Kis szaunák is vannak raktárhelyiségekben, erkélyeken stb. De a fürdőszobában sokkal könnyebb és kényelmesebb, mert minden szükséges kommunikáció itt van: víz, villany, szennyvíz, szellőzés stb.

Hogyan működik egy ilyen szauna?

A finn szauna egy zárt fadoboz, amelyet egy speciális tűzhely fűt. Az ilyen fürdő és a hagyományos orosz szauna közötti különbség a gőz teljes hiánya. Tilos kis mennyiségű ízesített folyadék önteni a fűtött kemence kövekre.

A szaunának nincs szüksége a vízellátásra a fürdőkamrák befogadására, valamint a csatornahálózatra. A szauna felszínének tisztításához elegendő a víz feltöltése egy tömlőről vagy néhány vödör vizet hozni. De a megfelelő szellőztetés nagyon fontos a belsejében lévőek egészségéért. Általában a szellőzőnyílások speciális szeleppel vannak ellátva a levegő áramlásának szabályozására. A kényszerített szellőzés telepítése itt nem megengedett.

A nagy szaunák látogatóinak kényelmében külön polcokat szerveznek. Az optimális távolságot általában kb. 40 cm-en végezzük. A felső polcon fekhetünk vagy ülhetünk, alul fekve. Fent, a hőmérséklet magasabb, mint az alatt. Az ilyen kis mini szaunákban egy kis helyet hoznak létre csak egy személy, néha kettő.

Hogyan készítsünk ilyen szaunát?

Ahhoz, hogy a saját kezű szaunát a lakásban készítsük el, a tervezési szakaszban számos árnyalatot kell figyelembe venni. A munkák komplexumának végrehajtásakor figyelembe kell venni néhány pontot, amelyek lehetővé teszik a szauna hatékonyságának és élettartamának jelentős növelését.

Mit kell figyelembe venni a tervezés során?

A projekt kezdetekor a szaunák elhelyezkedéséről és méreteiről gondoskodni kell. Általában a szauna helyének paraméterei vezérlik őket. Meg kell jegyezni, hogy a hely egy része szükség lehet a szellőztető rendszer normál működéséhez.

A szigetelőréteg helyes szerelését a szauna hatékonyságának növelése és a fűtési költség csökkentése érdekében kell megtervezni. A megfelelő gőzölés növeli a készülék élettartamát.

Egy másik fontos szempont egy megfelelő tűzhely. Az építési szabályzatok és az egyszerű józan ész szerint nem szabad ilyen készüléket készíteni. Szükséges a megfelelő teljesítményű fűtőberendezés ipari modelljének kiválasztása. A szaunaház modellek meglehetősen változatosak, ezért a megbízható gyártótól származó megbízható készüléket kell előnyben részesíteni.

Egy személy esetében a szauna méretei 2x0,7 m-nek tekinthetők megfelelőnek, de egy mini szaunában ezek a paraméterek változhatnak. A mennyezet magassága legalább 2,3 m legyen, alatta kényelmetlenül érezheti magát. A túl magas mennyezet szintén nem érdemes megtenni, mert növelni fogja a helyiség nagyságát, és a fűtéshez több áram szükséges. A mini szauna fülke és a mennyezet teteje közötti távolság mezzanine-ként használható.

A kemence telepítésének jellemzői

A kis szaunához nagyon alkalmas elektromos sütő, kb. 5 kW teljesítményű. Körülbelül ugyanolyan jellemzőkkel rendelkeznek háztartási elektromos kemencék, amelyeket gázellátás nélküli házakban szerelnek fel. Ebben az esetben az elektromos kemencéből a szaunahőztetőhöz egy hosszabbítókábelt kell biztosítani.

A túlterhelések elkerülése érdekében ajánlatos egyidejűleg nem mindkét nagy teljesítményű készüléket használni: jobb, ha nem kapcsolja be az elektromos sütőt, amíg a szauna működik, és fordítva.

Ha gázkazán van beépítve a házba, akkor valószínűleg a helyi energiahálót nem nagyobb terhelésre tervezték, csak 3-4 kW-ra tervezték. Egy ilyen házban a szaunához való ételt a legjobban az elektromos fogyasztásmérőből lehet bevinni. 4-8 mm keresztmetszetű elektromos kábelt használnak. Rendkívül fontos, hogy a szauna kályháját földelni kell és UZO-t kell felszerelni.

Az ilyen otthonokban érdemes olyan infravörös hőforrást használni, amely kevesebb villamos energiát fogyaszt, mint egy hagyományos elektromos fűtőberendezés, ugyanakkor elég hőt termel.

Ne tartsa állandóan a szaunaház sütőjét a hálózati csatlakozóhoz. A fürdési eljárás után a kemence kikapcsol, és a hosszabbítás megszűnik. A legjobb, ha az elektromos kábelt nem a padlóra helyezi, hanem egy speciális tálcába. A kábelnek a szaunakabin belsejében található részét védeni kell egy speciális termosztatikus tömlővel a magas hőmérsékletnek való kitettség miatt, vagy speciális, hőálló kábelt kell használni, amelyet a bőr alá kell helyezni.

A nyílt villamos vezetékek használata szigorúan tilos. A tűzhely a termosztatikus állványtól legalább 50 cm távolságra van a padlótól.

Hőszigetelés, gőz akadály és szellőztetés

Minél jobb a kabin hőszigetelése, annál hatékonyabb a szauna. A védőanyag réteg nemcsak a falakat, hanem a szaunát is lefedi. Nem ajánlott bármilyen típusú expandált polisztirolt kombinálni a magas hőmérsékletű fűtéssel, de a szokásos ásványgyapot igen alkalmas. A szigetelő réteg a szauna bélés alá kerül.

Páraáteresztő műanyag fólia szükséges a szigetelés nedvességtől való védelme érdekében. A kis mennyiségű vízgőzzel való érintkezés károsíthatja a szigetelést, és a helyük cseréjére a teljes szerkezet javítására van szükség.

Érdekes megoldás a bélés számára speciális pajzs természetes parafából. Jó képességük van a hő megtartására, ezért ebben az esetben nincs szükség további szigetelésre.

A szellőztetés hiánya a lakásban szomorú módon befolyásolhatja a szaunát. Még a védőréteggel borított fa is higroszkópos. Ha a szauna rosszul szellőző helyiségben van, akkor a gomba által okozott kár valószínűsége jelentősen megnő.

Keretszerelési folyamat

A szauna önmagában nem könnyű, sok időbe telhet. Javasoljuk, hogy csak kiváló minőségű anyagokat használjon annak biztosítására, hogy az eszköz kiváló minőségű és megbízható legyen. Itt van egy durva munkaterv:

 1. Először is, a szauna keret 60x60 mm-es fából készült, doboz formájában.
 2. A kereten kívül a padlódeszka van, legjobb a vörösfenyő vagy más puhafa felhasználása, de a lombhullató fák jó minőségű fa is működik.
 3. A bélés alatt egy réteg gőz akadályt, majd feküdt szigetelés.
 4. Fektesse a vezetékeket, amelyeket a bőr alá kell helyezni.
 5. Ezután elvégzik a fülke belső burkolatát, és összeszerelik a belső berendezéseket: polcokat, fapadlórácsokat és így tovább.
 6. Szerelt rögzítőelemek.
 7. Telepítse a kályhát, és csatlakoztassa a hálózati csatlakozóhoz, hogy ellenőrizze a készülék működését.
 8. Végezze el a hermetikus ajtó felszerelését.

A szauna készítésének részlete a videóban látható:

A fa keret ipari műanyag tüskékkel rögzíthető. A fa rögzítőelemek a hőmérsékletváltozás miatt deformálódhatnak. A csapágyrudakat függőlegesen szerelik fel, a külső és belső béléslemezeket vízszintesen rögzítik, így a formatervezés stabil és megbízható.

A táblákat kis átfedéssel helyezzük el, hogy megakadályozzuk a nedvesség behatolását a bőr alá. A burkolóanyag felépítése az alulról felfelé irányítva.

Körülbelül 4 mm-re egy kis rést kell hagyni a gőzölő és a fa burkolat között, hogy megakadályozzák a nedvességnek a faanyagra való esése.

Az asztalokat tartó körmök sapkáit alaposan meg kell fojtani az erdőbe, hogy a szaunába látogatók ne karcolják meg őket.

A szauna padlója általában a fürdőszoba csempézett padlója, amely védőrácsokat helyez. Az ajtónak kicsinek kell lennie, például 70x190 cm-re a hőveszteség csökkentése érdekében. Természetesen hermetikusan zárva kell lennie. Ehhez hozzon létre egy speciális háromlépcsős lépcsőt.

A faajtó belsejében szigetelt fólia. Az infravörös hőforrással rendelkező szaunához a hőálló üveg gyönyörű ajtaját helyezheti el. A fürdés befejezése után ajánlott szellőztetni a szaunát. Ezután a fa bélés jobban megmarad.

A szaunához, például lábtartókhoz, fából készült fejtámlákhoz, háttámlákhoz, polcokhoz és más tárgyakhoz hasznos dolgok, késztermékeket vásárolhat a hardverraktárakban, vagy készíthet magának.

A szaunához csak hőálló üvegeket használjon. Minden kapcsolót kívülről kell telepíteni. Annak érdekében, hogy véletlenül ne égesse meg magát a lámpatest forró üvegén egy kis szaunában, védőfadobozokat helyeznek rájuk.

Hogyan készítsünk szaunát a fürdőből?

A kis fürdőszobát a fent leírt elvek alapján szaunává alakíthatjuk. Ehhez a helyiséget gondosan lezárni kell, és a csappantyúkat a szellőzőcsatornákra kell helyezni. A fürdőt megfelelő méretű fadeszkák segítségével polcokká alakítják. Az ajtót is le kell zárni, jó védelmet biztosítva a hőveszteség ellen. Igen, és javítani kell a fürdő szigetelő tulajdonságait is, és lehetőség szerint végre kell hajtani.

Ezután kiválaszthatja a kályhát és telepítheti azt egy megfelelő helyen. Természetesen egy kis helyiség fűtésének költsége magasabb lesz, mint egy mini kabin használata esetén, de még mindig érdemes megfontolni ezt az opciót, ha nincs más lehetőség szaunázásra a lakásban.

Lehet-e fürödni a fürdőszobában: 3 relaxációs változat a mini szaunában

Kis szauna az otthoni fürdőszobában (magánszektor)

Meg vagyok győződve arról, hogy sokan szeretnek gőzfürdőt venni az orosz fürdőben. Azonban az ilyen jellegű egyeztetés a kisméretű fürdő területén nem technikai okokból áll rendelkezésre. A gőzkabin orosz verziója természetesen magas hőmérsékleteket (esetenként 130 ° C-ig) jelent, ugyanakkor ez nagy mennyiségű gőz, ami egy lakás számára elfogadhatatlan.

De lehetősége van mini szaunát telepíteni háromféle üzemmódban. Ezt akarom elmondani.

Mini szauna az apartmanban

A fürdőszobában lévő mini szaunák időt takarítanak meg. Kis villamosenergia-kiadással bármikor kényelmessé teheti az ilyen eljárásokat. Ezenkívül nagyon gyors a fűtőberendezések működésének előkészítése (a gyártó mellékelte a használati utasítást).

A "Szibériai vörösfenyő"

Az ilyen kis szauna kabinként készül, amelyet a fürdőszobában lehet elhelyezni, ha a többi fürdőszoba kompakt kialakítású. Ennek az az előnye, hogy ugyanabban a fülkében háromféle üzemmódban gőzzel lehet gőzölni.

1. mód

Finn szauna - itt a levegő 90-110 ° C-ra melegszik, ami a forró orosz fürdő rajongóinak nagyon közel van a hőmérséklethez, de nem a páratartalomban. Egy ilyen mikroklíma körülbelül 10% -os páratartalmat feltételez (lakóterületen 40-60%).

De a száraz levegő és a magas hőmérséklet a kabinban okozza az embernek, hogy a túlzott izzadás.

Fürdő a lakásban - lehetséges!

Nedves szauna - itt a levegő hőmérséklete 70-90 ° C-ra emelhető 25-40% -os relatív páratartalom mellett, bár a levegő még inkább nedvesíthető, ha a vizet a tűzhelyre öntik.

Ez közelebb áll az orosz fürdő szerelmeseinek, bár itt a hőmérséklet meghaladja a 100 ºC-ot. De el kell ismerned, hogy a párás levegő nedvességtartalma 90 ° C nem rossz.

3. mód

Tilarium - gőz szauna - itt a hőmérséklet kb. 40-65 ° C, és a levegő egyszerűen telített vízgőzzel a gőzfejlesztőből. Az ilyen mikroklíma természetesen nem alkalmas az orosz fürdő szerelmeseinek.

De ez a mód gyógyászati ​​célokra használható - különböző növényi infúziókat adnak a gőzfejlesztőhöz és belélegzik. Az ilyen mikroklíma előnye, hogy a gyermekek is kényelmesen érezhetik magukat.

Kézi terapeuták javasolják, hogy ragaszkodjanak a 110-es számhoz a szauna használatakor. Tehát, ha például 90-es levegő hőmérséklete van, akkor a páratartalomnak 20% -nak kell lennie, és ha a levegő 80-ra melegszik, akkor a gőz 30% -ot igényel.

Méretek és eszköz

Két kabin - zuhanyzó és szauna

Nem annyira nehéz egy mini szaunát elhelyezni egy fürdőszobában vagy egy másik szobában a saját kezével, amint első pillantásra tűnhet. Elvégre kész gépet vásárolsz az összes felszereléssel.

Természetesen, ha van egy kis szobája, akkor a legkisebb standot is elhelyezheted, ahol csak egy személyre tudsz állni és ülni, de nincs mit tenni - ezek a lakások mérete. De ha például magánszektorral rendelkezel, akkor talán 200 x 200 cm-es vagy legalább 200 × 160 cm-es kabinet telepíthetsz, ahol nem csak ülhetsz, hanem együtt vagy akár háromra fekszelhetsz.

A képen: mini szauna zuhanyzóval

A kabin belsõ borítású, leggyakrabban hárs, fenyõ vagy cédrus. Bár nem szükséges, a bazalt vattacsalád hőszigetelése, majd fa vagy műanyag bélés követi a belső bélést.

 • egy kis elektromos tűzhely, amely valójában a levegő melegítését szolgálja;
 • gőzfejlesztő;
 • kezelőpanel;
 • fa padok;
 • polcok több sorban.

A gőzfürdő rajongói tudják, hogy mi többféle polc van - minél magasabb, a melegebb a fizika törvénye a meleg levegő mozgására.

Különös jelentőséggel bír a fülke belsejében lévő fa, mivel fűtött állapotában egyedülálló aromát produkál, ami egyébként gyógyító az emberi egészségre (gyakran gyakran asztmásnak ajánlott). A leghangsúlyosabb tűlevelűek:

 • fenyő,
 • cédrus;
 • északi lucfenyő (az ilyen termékek ára valamivel magasabb).

A hárs vagy nyár azonban valamivel semleges a szag érzékelésénél, és olcsóbb, bár a fa szaga minden esetben jelen van. Természetesen a fenyőszag sokkal erősebb, de:

 1. először az illatnak legyen könnyű;
 2. Másodszor, a fenyő tartalmaz sok gyantát, ami fűtött állapotban megmutatkozik a bőrön.

A mini szauna kabinjának felmelegedésének elve pontosan megegyezik egy nagy fürdővel.

A szigetelés vastagsága, amely középen helyezkedik el, általában nem kevesebb, mint 3 cm, ez pedig bazalt gyapjú - ez a háromféle ásványgyapot legna- gyobb nedvességállósága. Ezen kívül egy ilyen laza hőszigetelő:

 • elviseli a magas hőmérsékletet;
 • gyakorlatilag nem ég (G1 gyúlékonysági csoport);
 • nem bocsát ki szagot.

Ezért a leginkább kényelmes és biztonságos az emberi egészségre. Habosított polimerek, például polisztirol, extrudált polisztirol, penoizol (karbamid-formaldehid hab) nem használatosak, mert gyúlékonyak (G3, G4 tűzveszélyességi csoport), valamint erősen melegítik az emberi szervezetre káros anyagok kibocsátását.

Ebben a kabinban együtt gőzölhet

A boltban a mini szauna kabinokat összeszerelt állapotban értékesítik, és a gyártó által mellékelt utasításoknak megfelelően össze kell szerelni őket. A konstrukció csatlakoztatásához 220V-os aljzatra van szükség, melyet UZO védeni fog (a kályha táplálására), és a vezetőfülkét legalább 2-3 cm-re el kell távolítani a falról.

következtetés

Röviden elmondtam, hogyan fürödhetek ki egy fürdőből vagy egy másik szobából, bár a "make" szó itt túl hangosnak hangzik, hiszen csak a mini szaunát kell a megfelelő helyre telepíteni. Kérem, hogy ossza meg tapasztalatait a megjegyzésekben, hogy mennyire kényelmes a mini szauna használata az apartmanban?

Ezenkívül azt javaslom, hogy nézze meg a videót ebben a cikkben, ahol vizuális információk találhatók egy ilyen érzékeny témáról.

Otthoni mini szauna az apartman vagy a ház fürdőszobájában

Cikkek ebben a témában:

A házban vagy a lakásban kényelmesen van egy kis szauna a fürdőszobában közvetlenül a fürdőszobában. Az otthoni mini szauna előnyei:

 • Lehetővé teszi, hogy bármikor fürödjenek, haza nem hagyva.
 • Az ilyen otthoni szaunák felkészítése és felmelegedése meglehetősen gyors.
 • A mini szaunák energiaköltsége minimális.
 • A fürdőszoba szaunájának építése olcsóbb lesz, mint bármely más helyen. És a lakásban ez talán az egyetlen lehetőség.

A mikroklíma típusai a szaunában

A fürdőszobában egy szauna egy olyan kabin, amelyben a szükséges mikroklíma jön létre. Három különböző típusú mikroklíma hozható létre ugyanabban a szaunakamrában:

 • Száraz vagy finn szauna, amelynek levegője 90-110 o C-ra melegszik. A levegő relatív páratartalma ezen a hőmérsékleten kb. 10%. Összehasonlításképpen, egy közönséges szobában, ez a szám általában 40-60% tartományban van. A magas hőmérséklet és a száraz levegő hatással van egy személyre a szaunában, hogy intenzíven izzadjon.
 • A szauna nedves - a levegőt csak 70-90 o C-ra melegítik. A levegő relatív páratartalma azonban magasabb - 25-40%. A páratartalom növelése érdekében a kályha-fűtőelem rekeszében lévő forró kőzeteket vízre öntik.
 • A gőz szauna (Hammam, Tilarium) - a hőmérséklet még alacsonyabb - kevesebb, mint 60 o C-on. A gőz szaunában lévő levegőt speciális gőzfejlesztővel vízgőzzel telítik. Ha gyógynövény infúziókat ad hozzá a gőzfejlesztőhöz, belélegezni lehet a szaunában. A gőzszauna mikroklíma mindenki számára kényelmes, beleértve a gyermekeket is.

A gőz szaunát török ​​(hamam) vagy római (tilarium) fürdőnek is nevezik. Az ilyen fürdőben a legtöbb ember körülbelül 40 ° C-os hőmérsékleten és 100% relatív páratartalom mellett érezheti magát.

A gőzfürdőben alkalmazott eljárások nem jelentenek jelentős terhelést az emberi testre. Ezért a gőz szaunát minden korosztály használhatja, minimális egészségügyi korlátozásokkal és olyan gyakran, amennyit csak akar, legalábbis minden nap. Ezenkívül néhány perc alatt létrehozható a gőzszagban szükséges mikroklíma.

A mikroklíma paramétereinek száraz és nedves szaunában történő kiválasztásakor a szakértők javasolják, hogy ragaszkodjanak a 110-es szabályhoz. E szabály szerint a hőmérséklet és a relatív páratartalom értékeinek összege nem haladhatja meg a 110-et. Például 65 ° C-os szaunahőmérsékleten a páratartalom nem haladhatja meg a 45% -ot.

Méretek és eszközök mini szaunák

Vannak kész szaunák - kabinok, amelyeket egyszerűen a fürdőszobában helyeznek el. A fülke méretei változhatnak. A legkisebb kétágyas kabinokban csak a padon lehet ülni. Kényelmesebb a fürdőkészüléket a 2x1,6 m-es fülkében és 2x2 m-es fülkében. Az ilyen fülkékben már lefeküdhetsz, és nem egyedül, de együtt. A szaunakabin magassága kb. 2 m legyen.

A fülke belsejében egy elektromos szauna kályha, valamint fából készült padok és polcok két vagy három szinten. A fülke és a mennyezet egy háromrétegű szendvics, amely belső fa panelekből, hőszigetelésből, ásványgyapotból és külső burkolatból áll.

Mini szauna az új házban

Bárki, aki saját szaunát szeretne - kényelmes, tágas és mindenekfelett funkcionális - gondolkodni kell már abban az időben, amikor egy projektet otthon terveztek, vagy egy kész projekt megvásárlásakor.

Egy új házban általában egy tágas fürdőszobát terveznek egy mini szaunához. A kezelések kényelmesebb feltételei megteremthetők, ha a szaunát egy speciális helyiségben helyezték el. A szimulátorokat vagy a pihenésre szolgáló bútorokat gyakran ugyanabba a helyiségbe telepítik. Jó, ha ebből a szobából kiléphetünk egy kertbe, egy teraszra vagy egy erkélyre.

Az eszközben az új házban található mini szaunák külön helyiséget biztosítanak az alagsorban vagy a padláson.

Mini szauna egy meglévő házban vagy apartmanban

A meglévő fürdőszobában a fürdőkád helyett két kabinet - egy zuhanyzó és egy szaunát - helyezhetnek el, másik lehetőségként egy fürdőszobás fürdő cseréjére egy 200x130 cm-es méretű, készen álló bódéval - zuhanyzóval és szaunával.

Egy meglévő házban a szaunát egy nagy fürdőszobában lehet felszerelni, például pincében vagy egy helyiségben lehet felszerelni.

A fülkék belső paneljei bizonyos fafajokból készülnek. Például az északi lucfenyő, fenyő vagy cédrus tűlevelű fát melegít, aromás anyagokat bocsát ki. De az aromának könnyűnek kell lennie, nem túl sok lehet. Ezért nem ajánlott a fenyőfa, amely sok gyantát tartalmaz. Az aszpen vagy a hársfa panelek a szaunában semlegesebb légkört teremtenek.

A befejezett fülkéket összeszerelt állapotban értékesítik. A fülkét a szerelési helyszínen kell összeszerelni. A kabin és a fürdőszoba falánál hagyja a 20-50 mm-es rést. szellőzéshez.

Hogyan készítsünk egy kis szaunát a saját kezünkkel

Olcsóbb, ha egy kis szaunát készít a fürdőszobában a saját kezével, beágyazva a szobába.

A fürdőszoba falai és mennyezete a szauna helyén ásványgyapot szigetelés a falon belül. Könnyebben rögzíthető a szauna fából készült bélése a fadobozba.

A szaunát a fürdő többi részétől elválasztó falak keretre vannak szerelve, ugyanúgy, ahogyan a keretpartíciók kialakításakor történik. A falak a fülke is elhelyezett szigetelés.

Annak érdekében, hogy a szauna gyorsabban felmelegedjen és kevesebb energiát használjon a fűtéshez, a fűtőtest belsejében lévő összes hőelnyelő felületet - falak, mennyezetek, tömbök, betonok, valamint rönkök és gerendák - mennyezetét hőszigeteléssel kell védeni. Az ásványgyapot szigetelésének vastagsága általában 50 mm vagy 100 mm. a külső fal melegítéséhez. Ugyanebből a célból a szaunában a magasságot nem szabad 2 m-nél hosszabb ideig megtenni.

A hőszigetelésnél jobb a lemezek használata, és nem a hengerelt anyag. Az ásványgyapot lemezek sűrűbbek és kevésbé hajlamosak csúszni a függőleges felületeken.

200x200 cm méretű szaunához egy 12m2-es fürdőszoba jobban megfelel

A szauna belsejéből készült hőszigetelés hőálló (110 ° C feletti munkahőmérséklettel) borított, alumínium fóliával laminált gőzfólia. A film megakadályozza a szigetelés nedvességszigetelését, valamint védi a szauna belsejét az ásványgyapot portól és egyéb károsodástól a szigeteléstől. A film a szigetelés tetején helyezkedik el, alumínium a fülke belsejében. A kerethez rögzített fugák és helyek tömítése alumínium ragasztószalaggal történik.

Az építőipari piacon megtalálhatóak a fürdőkádakhoz kifejlesztett kőzetgyapot szigetelő lapok. Az ilyen lemezek egyrészt már alumínium fóliával vannak bevonva. A lemezek és az ízületek közötti összeszerelések során alumínium szalaggal kell ragasztani.

Mindenesetre meg kell választanod egy ásványgyapotlemezt, amely kötőanyagként ártalmatlan az ember anyagai számára. Például a homlokzati szigetelésre szolgáló lemezeket általában különféle típusú formaldehid gyanták felhasználásával állítják elő kötőanyagként. Az ilyen lemezek folyamatosan halálos gáz formaldehidet bocsátanak ki. A gázfejlesztés intenzitása fokozódik, amikor az anyagot felmelegítik.

A fa burkolat vastagsága a szaunában (falburkolat, tömbház) legalább 12 mm legyen. Milyen fából készült burkolat - fent írt.

Annak érdekében, hogy a furnér ne sötétedjen idővel és megjelenése mindig vonzó maradjon, a fát egy erre a célra tervezett folyékony, hőálló kompozíció fedezi. Például a Tikkurila "Supi Saunavaha" természetes viaszon alapuló olaj.

A kevésbé magas hőmérsékletű zónában lévő faelemeket, például a padlórácsot, az ajtó küszöböt szokásos lakkal védeni lehet.

A szauna keretén kívül fából, gipszkartonból vagy más lemezes anyagból van bevonva, kerámia burkolattal vagy műanyag panelekkel.

Fürdőszoba kabin - szaunák profilozott fából

A szauna drágább változata a fülkéből készült, teljesen szigetelés nélküli szigetelés. A fülke falai egy vékony, gyalult, profilozott, 40-80 x 140-180 mm-es szakaszból állnak. a szélén fekszik. A falak falai nem igényelnek további védelmet semmilyen film vagy kompozíció nélkül. A bár falain kívül páraáteresztő festékek és lakkok díszítik. A fürdőszoba falának és a bár falának között 20-50 mm-es szellõzõ rést hagyunk.

Meg kell jegyezni, hogy a faanyagból származó szauna fűtési ideje kismértékben emelkedni fog, mivel a fa hőkapacitása a csapágyhoz képest meglehetősen nagy.

Hogyan készítsünk szaunát

A szaunában a legjobb, hogy egy konkrét úszó padló egy réteg szigetelés az extrudált polisztirol hab. Kerámia burkolólapokat helyeznek a betonpadló alá.

A folyosókon lévő szauna padlója eltávolítható fadarabokkal van burkolva. Ez a padló nem fél a vízektől, és kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást. Még kényelmesebb lesz, ha a padlóba egy padlócsövet telepít - egy szifonnal ellátott fogantyút, hogy a vizet a csatornarendszerbe lehessen üríteni.

Ajtó a szaunához

A szaunához vezető ajtó általában fából készült. Az edzett üvegfürdők ajtói is rendelkezésre állnak. Biztonsági okokból a szaunának nyitott ajtónak nyitva kell lennie, és nem kell székrekednie, csak zárva.

A tolóajtók kényelmesek - kis helyet foglalnak el, amikor kinyitják őket, vagy ajtókat csuklósak, amelyek mindkét irányban nyitottak. Az ajtó magassága általában 180-190 cm, az ajtó szélessége változó. Az ajtónak nem szabad túl keskenynek lennie - kevesebb, mint 60 cm.

A szaunában lévő ajtók és korlátok fogantyúi fából készültek, így nem égnek a kezed.

Polcok és padok a szaunában

A szaunában lévő polcok és padok olyan fából készültek, amelyek nem tartalmaznak gyantát - nyárfa, héj vagy különböző egzotikus fajok, amelyek kereskedelmi forgalomban kaphatók. Szakértők szerint ezeknek a fajtáknak a termékei a szaunában kevésbé forróak az érintésre.

A padok és polcok szélessége 31-55 cm, a padok és polcok általában két magasságú magasságban vannak. A padlóról az első szintre és a polcok közötti függőleges távolságnak kb. 40 cm-nek kell lennie, a mennyezetről a felső polcra pedig 1,2 m-es távolságban kell lennie A felső polcnak legalább 50 cm szélesnek kell lennie.A polcokat és padokat sínekből kell készíteni, a szomszédos sínek között 5-10 mm-es rés van. a szabad szellőztetéshez.

A polcok hossza, a kényelmes elrendezés miatt, fekszik le kb. 2 m. A könnyű tisztítás érdekében a szaunaházak és polcok a legkedvezőbbek - mozgóak - emelkednek vagy eltávolíthatók.

Kényelmesebb lesz ülni, és a szauna falai tiszta maradnak, ha a falak polcain és padján a háttámaszokat behelyezik.

Elektromos tűzhely - szauna fűtés

A mini szaunák melegítéséhez a legkönnyebb az elektromos tűzhely felszerelése. A kemence kapacitása a szauna méretétől függ.

Az elektromos kemence teljesítménye 1-1,5 kW. a szaunánál 1 m 2 -en. 2x2 m méretű mini szaunához elegendő egy 4-6 kW teljesítményű elektromos szauna. Ilyen kemence bármilyen probléma nélkül csatlakoztatható egy lakás vagy ház hagyományos egyfázisú villamos hálózatához.

Minél nagyobb a kemence teljesítménye, annál gyorsabban felmelegszik a szauna. A kemence kapacitása elegendőnek tekinthető, ha a szaunában lévő levegőt 20-30 perc alatt 80 ° C-ra melegítik.

Az elektromos szaunaház általában egy termosztáttal van felszerelve, amely automatikusan fenntartja a kívánt hőmérsékletet a szaunában.

A szaunában található tűzhely a padlón vagy a falon található, mindig az ajtó közelében. A kemence ilyen elrendezése hozzájárul ahhoz, hogy az ajtón átáramló hideg levegő a forró levegő áramlása révén a kemencéből gyorsan keveredik és melegítsen. Kényelmesen elvégezheti a szaunában a tisztítást, ha a sütő falra van szerelve, kis magasságban a padlóról.

Néhány kemence kialakítása megköveteli a kerítések köré építését, hogy megóvják az embereket a véletlenül megható forró részektől. Szükséges továbbá a gyári tűzbiztonsági előírások követelményeinek teljesítése is.

A szaunaház fűtéshez egy rekesz található, ahol a kövek betöltődnek. A fűtött kövek vízzel vannak átöntve, ami gőzré változik, növeli a levegő nedvességtartalmát a szaunában.

A sütőbe való behelyezéshez 40-80 mm-es frakciókat használnak. bizonyos ásványi anyagok, például diabáz, jádé és talcumbarack stb. Veszélyes a véletlenszerű kövek használata. A forró kő elönthető és szétszórhatja az öntözést. A kövek nem túl sokak lehetnek, mert a kemence tehetetlensége, következésképpen az energiafogyasztás növekedése nő.

A szakértők becslése szerint az otthoni szaunák (200x160 cm) átlagmérete egy fürdőszobai munkamenetben körülbelül 4 kWh fűtést fogyaszt. Sőt, ezen energia nagy része a házban marad, melegítve. Összehasonlításképpen 1,5 kWh-t kell használni a fűtővíz vizes zuhanyozáshoz és 6,5 kWh energiához a fürdőszobában. A fűtővízben felhasznált energia nagy része szennyvízzel és vízzel áramlik.

Például az egyik hazai gyártó a "SteamSib" márkájú falfűtőt gyártja. Az Elektrokamenka úgy van kialakítva, hogy megmelegítse és fenntartsa a kívánt hőmérsékletet a gőzfürdőben, és gőzt kapjon a kövekből.

A "SteamSib" falra szerelhető elektromos szauna fűtőtest három változatban kapható: 3,4 kW, 4,4 kW és 5,4 kW teljesítményű. Méretek elektrokamenki (VhSHhG) 506h446h290 mm.

A fűtésszabályozó a távvezérlő segítségével történik. A központ egy vezérlőegységből és egy hőmérséklet-érzékelőből áll. A vezérlőegység a gőzkabinon kívül van felszerelve, és a szauna fűtéséhez és a beépített hőmérséklet-érzékelőhöz van csatlakoztatva. A vezérlőegység beállítja a gőzkabin melegítésének szintjét és a szaunahőmérséklet működési idejét, valamint bekapcsolja és kikapcsolja a szauna fűtését.

Elektromos gőzfejlesztő a tűzhely helyett

A szaunában található szaunakályha két mikroklímát kínál - száraz vagy nedves szauna.

A gőzszauna mikroklíma létrehozásához szükség van egy gőzfejlesztő beszerzésére is a szaunához. A gőzfejlesztő kívülről van felszerelve, és csatlakozik a vízellátáshoz. A gőzfejlesztőben a víz felmelegszik, felforródik és forró gőzré alakul, amelyet a szaunában egy csövön táplálnak. A cső hegyét a polcok alatt a szaunába helyezzük.

A beépített gőzfejlesztővel ellátott kályhák is megtalálhatók.

A fürdőszobában található mini-szaunáknál a megfelelőbb univerzális készülék - elektromos gőzölő, amellyel a gőzfürdőben a mikroklíma bármely változatát létrehozhatja.

A SteamCity (SteamCity) - mikroklimatikus fürdők létrehozására szolgáló elektromos eszköz. A bekapcsolás után mindössze 3-5 percen belül a párologtató kamrák hőmérséklete eléri a 650 ° C-ot, és az adagolóból érkező víz kezd könnyű párnává válni.

Az elektromos generátor önállóan melegítheti a kis gőzkamrákat (4-8 köbméter, a módosítástól függően). Ezenkívül a fő szauna fűtéshez egy nagy gőzkamrában is használható, akár 20 köbméterig is.

A SteamCity alkalmazható gyógykezelések és aromaterápia készítésére.

2,6 kW elektromos gőzfejlesztő. lehet az egyetlen fűtőberendezés 4 m 3 térfogatú és 5,3 kW teljesítményű gőzkamrához. elég ahhoz, hogy egy 8 m 3 -es gőzfürdőt melegítsen.

Elektromos gőzhajók mérete (HxTxD) 700x400x150 mm.

Világítás a mini szaunában

A szaunaházban speciális vízálló, zárt lámpákat kell beépíteni izzólámpával. A lámpákat általában a fal tetején helyezik el a fülke sarkában vagy mennyezetében.

Néha a lámpák a polcok alatt vagy a háttámla mögött helyezkednek el, biztonságos távolságra a kabin fából készült éghető részeitől. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez az opció olyan lámpák beszerelését igényli, amelyek ellenállnak a víz behatolásának.

A modern energiatakarékos és a LED-es lámpák nem alkalmasak a szaunakabin belsejébe történő beépítésre. Nem úgy tervezték, hogy magas környezeti hőmérsékleten üzemeljen. Az ilyen lámpák kívülről felszerelhetők, irányítva a fülke belsejében lévő fényt az üvegezésen keresztül.

Szauna szellőztetés

Győződjön meg arról, hogy gondoskodjon a szellőztetés home szaunáról A szauna falában, a padló alatti levegő belépő nyílása van. A levegő beömlését a tűzhely alá kell helyezni - vagy a kályha közelében. A lyuk területe kb. 125 cm 2.

Ha kilép a levegőből a tetején, a szauna falában vagy mennyezetében, helyezzen el egy másik lyukat. A kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben a szivárgó belsejéből és a szauna ajtajából áll. A kipufogó lyuk területe kétszer akkora, mint 250 cm2.

A be- és kipufogónyílásoknak és a szaunák ajtajának a fürdőszobába kell menniük. A levegő a szaunából a fürdőszobába és a hátsó térben csökkenti a hőveszteséget, hozzájárul a fürdő fűtéséhez.

A gőzkabin melegítésének idején a kipufogó szellőzőnyílást lefedik - a szauna gyorsabban felmelegszik. Az eljárás végén a lyuk teljesen kinyílik, hogy kiszáradjon a kabin.

A fürdőszobában, ahol a szauna található, elszívó szellőztető csatornának kell lennie az utcán. Elektromos ventilátor van felszerelve a kipufogócsőben.

Gazdaság - szellőztető csatorna a szaunában

Gondos tulajdonosok, hogy a szauna melegét a ház fűtésére költsék, gondoskodjanak egy gazdaságos csatornaról, hogy levegőt vigyenek a fürdőszobából a következő helyiségbe, például a folyosóra, a csarnokba. A ventilátort a fürdő tetejéről a háztartási csatorna belsejébe melegíti, és a csövön át táplálódik, majd a padlóra kerül a következő helyiségben.

A termosztát bekapcsolja a ventilátort a gazdaságos csatornában, amikor a fürdőben a levegő hőmérséklete meghaladja a beállított értéket. A fürdőből a meleg levegő belép a folyosóra, a terembe, majd természetesen átterjed a ház más területein.

Nyáron a szaunából származó felesleges hőt eldobják, eltávolítják a meleg levegőt az utcára a kényszerszellőztetés kipufogócsövön keresztül.

Szauna gondozás

A kezeletlen fa folyamatosan romlik a nedvességnek való kitettséggel, ezért a szauna gondozása során nagyon fontos, hogy minden használat után kiszáradjon.

Ahhoz, hogy a szaunát tiszta állapotban tartsuk, az eljárások befejezése után, miközben a szauna még meleg, szükség van:

 • a szauna padokat és polcokat nedves ronggyal vagy szivacsral tisztítsa;
 • emeljük fel a rácsot vagy a matracot a padlóról, hajoljuk le a falra és hagyjuk megszáradni;
 • távolítsa el a maradék vizet, törölje le a padlót, vedd fel a nedves törülközőt;
 • nyissa ki az ajtót és a nyílást.

Ilyen körülmények között a fűtött szauna könnyen kiszárad, mivel a friss levegő gyorsan felmelegszik és nedvességet vesz. Ily módon megakadályozzuk a penész és penész előfordulását, amely gyorsan fejlődik meleg és párás környezetben.

Időközönként, mivel a szauna fa részei szennyezettek, általános tisztítást kell végezni. A fa részeit ecsettel és mosószerrel mossa le. Mosogatószereket le kell mosni, nedves ruhával törölni és szárazra törölni. Ezután kapcsolja be a kályhát és szárítsa meg a szaunát.

A szauna belső részeinek tisztítására is speciális termékek vannak, amelyeket fertőtlenítéshez is használnak, és megkönnyítik a helyiség karbantartását.

A szauna minden fából készült felületét célszerű védőszerrel lefedni (például "Supi Saunavaha" a Tikkurilától). A természetes viaszot tartalmazó kompozíció víztaszító felülettel rendelkezik. A bevonatnak köszönhetően kevésbé szennyezett és könnyebben tisztítható.

Legalább évente egyszer, a tartályt a kályha köveihez - a fűtőtestet meg kell tisztítani. Ehhez eltávolítják a kövekből, majd finom homokot és üledéket a vízből.

Szauna a lakásban (50 fotó): design szoba hagyományos nyaraláshoz

Ha a lakás helyisége és belseje lehetővé teszi, akkor miért nem rendezzen be egy privát szaunát, amelyben egyedül vagy családdal és barátokkal pihenhet. Végtére is a fürdőkamrák és a gyógyító gőz előnyei vitathatatlanok, és hasznos gőz és hő segítségével számos súlyos betegség kezelhető. Ezért a cikkben megnézzük, hogyan épül fel a szauna a lakásban, valamint az ilyen lépés előnyeit és hátrányait.

Plusz szaunák

Tekintsük a saját szaunánk előnyeit:

 • A gőzfürdő minden egyes látogatása során a szervezet megtisztul, meggyógyul, erõsebbé válik, kevésbé kitéve a betegségeknek és fertõzéseknek. Ez a körülmény a városi környezet modern körülmények között nagyon fontos. Még a szauna mini verziója is, amely könnyen illeszkedik a tervezéshez, alkalmas lesz a helyreállításra.
 • A természetes lombhullató és tűlevelűek segítségével végzett masszázs hozzájárul a vérkeringés fokozásához. Ezzel még néhány betegséget is kezelnek. Ezenkívül ez a masszázs hasznos lehet a bőrön - a nők és a férfiak, miután meglátogatták a szomszédos kis szaunát vagy fürdőt.
 • A fürdő eljárások stresszt, enyhítik az idegrendszert és hozzájárulnak a test általános keményedéséhez. Képzeld el - hazaérkeztél a munkából, kimerült az úttól és munkahelyi problémákkal küzdöttél -, és saját szaunát fogsz találni a lakásban, ahol teljesen pihenhet és tisztítható, szünetet tarthat a sürgető problémák miatt. Ez a tudatosság egyszerűen megkönnyíti a napi városi túlterhelést.
 • A megfázás esetén, ami gyakori jelenség az éghajlatunkban, a szauna vagy a fürdőkád kiváló orvos. Még egy kis szaunában is megszabadulhat a hidegtől, meggyógyulhat a torokfájástól, melegítheti a lábát stb.
 • A lakásban található szauna gyakran speciális ajtókkal van felszerelve, amelyek szorosan záródnak - ne hagyja a hideg levegőt a külső helyiségből, és ne hagyja ki a meleg belsejében.
 • Néhány szauna modell zuhanyzóval rendelkezik. Ezeket a lehetőségeket a lakás megfelelő méreteihez tervezték. Mini-modellek, már nem lehet őket figyelembe venni.
 • Vannak hidromasszázs-szaunák is. Ez a lehetőség nagyon praktikus és hasznos, de drágább lesz. Ez a funkció díszíti a szauna belsejét, modernizálja a kialakítását.

Otthoni szauna a lakásban saját kezekkel. Útmutató a szaunaház készítéséhez. videó

Otthoni szauna az apartmanban - a projekttől a megvalósításig

Annak érdekében, hogy választ kapj arról, hogy mit jelent egy otthoni szauna egy lakásban, és hogyan készítse el önmagában, azt javasoljuk, olvasd el az anyagot ebben a cikkben. Figyelembe véve a technikai szabályokat és a munkameneteket, miután tanulmányozta a gőzfürdő szobájának lehetőségeit, és elkészített egy részletes tervet, leállhat az üzletbe.

Otthoni szauna a lakásban - Photo 01

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy egy ilyen projekt megvalósítása egy többszintes épület lakásában nincs jogi alapja. Gyorsan igyekszünk biztosítani mindazokat, akik még a legcsekélyebb kétség esetén is kétségessé teszik, hogy az otthoni szauna elrendezését világosan szabályozzák a vonatkozó szabályozási és jogi aktusok. Az engedélyek kiadását felügyelő szervezetek listája megtalálható a helyi önkormányzatoknál.

A telepítési folyamat több szakaszra oszlik. Gondosan megismerkedjen a munka jellemzőivel és a szakemberek tanácsadásával, mindenki képes lesz megérteni, hogyan készítsen szaunát a lakásban.

Terem előkészítése és tervezése

Hagyományosan több szobát, ahol otthoni szaunát lehet elhelyezni egy apartmanban, figyelmet érdemel. Ebből a célból leggyakrabban vízvezeték szerelvények, fürdőszobák, fali szekrények, loggiák használatosak. Néha a teljes fürdőt feláldozták, melyet egy kompakt zuhanyzó vált át, és a szaunát a szabad helyre telepítették. Sőt, anélkül, hogy külső segítségre lenne szüksége, a saját kezével szaunát építhet be a lakásba.

Szauna elhelyezése a fürdőszobában - 2. kép

A jövő gőzkabin méretének meghatározásához egyszerű képletet kell használnia. Teljes területe 2 m 3 / fő (a kész szaunában 1,8 mx 2 m), a mennyezet magassága pedig két méter.

Amikor kiválasztják a szaunát, szellőzést és elektromos rendszert kell biztosítani.

Do-it-yourself szauna épület - Photo 03

Ha kérdésed van, hogyan lehet szaunát készíteni egy lakásban, javasoljuk, hogy fontolja meg két lehetőség közül:

 1. Egyéni projektek és saját készítésű szaunák tervezése;
 2. Ready pajzs vagy csapat szauna (beleértve az infravörös).

Kész szauna kialakítás és beépítési szabályok

Kezdjük egy egyszerűbb opcióval. Azok számára, akik egy kis szaunát álmodnak a lakásban, a gyártók készen kész megoldásokat kínálnak hasonló formatervezésre. Mindegyikük részletes összeállításra és telepítésre vonatkozó utasításokkal rendelkezik, így az ilyen folyamatok nem okoznak nehézséget.

A szauna építése lakások számára - Photo 04

A csapatszauna egyik előnye a mobilitás. Tehát, ha szükséges, a design mozgatható és szállítható. Rendszerint ilyen készlet keretpanelekből, rögzítőkből, elektromos kemencéből és speciális bútorokból áll. Mind a hazai, mind a külföldi gyártók a természetes faanyagot használják belső finiselőanyagként.

Csináld magad szereléshez - Photo 05

A pajzsok összeszereléséhez minden ízületet le kell zárni. Ebből a célból egy fóliát rögzítenek az egyes kötésekhez. A moduláris fülke közvetlenül a csempézett padlóra telepíthető. A lakás belsejében található elektromos szaunát kezelt, hántolt vagy keményfából készült kezelőlapokkal kell bevonni. Az ajtó is fából készült. Ha az infravörös lámpákat fűtőkészülékként választják, a szakértők azt javasolják, hogy egy modern üvegajtót válasszanak szilikon tömítéssel.

Infravörös szauna egy lakásban - Photo 06

Tervezett és felszerelt szauna a lakásban saját kezűleg

Az előre gyártott konstrukcióhoz hasonlóan az önállóan tervezett otthoni szauna az apartmanban nem igényel további padlóburkolatot, és fel lehet szerelni a meglévő burkolólapra.

Otthoni szauna saját kezekkel - Fotó 07

A szauna standard kerete 40 × 60 mm-es és 2 m magasságú fából készült. A stabilitás biztosítása érdekében az építkezést szorosan a falhoz kell nyomni és öt szinten kell kötni. A szauna minden falát kötelezően szigetelő anyaggal (ásványgyapot) kell fektetni, amelynek tetején a fényvisszaverő fólia ragasztva van.

A keret a főfelülethez csatlakozik az átmenőfuratokon keresztül, amelyeket előzetesen a jelölésnek megfelelően készítettek. A jelölést a 50-70 cm-es lépések figyelembevételével kell alkalmazni. Külső oldalról a szerkezet alapját varrják a hátfal.

Szauna eszköz - Fotó 08

A következő folyamat a pajzs őrléséből és a szauna keretének minden oldaláról történő megmunkálásából áll. A védőburkolatok gumi tömítéssel vannak ellátva, és a bútorok sarkaival vannak rögzítve.

Itt az ideje, hogy az arcvédőt az ajtóhoz rögzítsük, majd a mennyezetet. Ebben a szakaszban általában a belső világítás elektromos vezetékeinek lerakásához kell folyamodni. A kábelt hőálló csővel kell védeni. A szaunák lámpái edzett üvegből készülnek, fokozott védelmet nyújtva a nedvességtől és a magas hőmérséklettől. A panellapok közötti minden egyes csomópont és rés alaplemezzel és kasírozólemezekkel néz szembe.

Anyagok belsőépítészethez

A belsőépítészet színpadára való belépés és a szauna kényelmes és kiváló minőségű szaunájának megtervezéséhez a megfelelő anyagot kell választania. Mindez a pénzügyi lehetőségek és a személyes preferenciák függvénye. Az építési piacon számos fajta természetes fa, kifejezetten erre a célra.

Szauna belső dekoráció - Photo 09

Ha tűlevelű fákról beszélünk, a legnépszerűbb a skandináv fenyő, a skandináv lucfenyő és a kanadai baktérium. Mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, amelyeket közvetlenül az eladótól tanulhat.

A keményfa esetében itt gyakoribb az éger, a hársfa és a nyár. Az egzotikusok szeretik az afrikai tölgyfa burkolatot (abashi). Az ilyen fa érdekes a természetes mintázatához (sötét pontok világos háttéren), és szokatlannak tűnik.

Otthoni szauna - foto 10

Sütő szaunában a lakásban

Nyilvánvaló okokból nem lehetséges a kályhák szénre vagy fára való felszerelése többszintes épületek lakóinak. Otthoni használatra külön elektromos kályhák találhatók a lakásban egy kis szaunához. A kompakt helyiség nagyon alkalmas alacsony feszültségű elektromos fűtőberendezéssel, amely elegendő 220V feszültség. Az ilyen kemence működésének elve az, hogy felmelegíti azokat a köveket, amelyeken a vizet permetezik és gőz keletkezik. A modern villamos sütőkben a gyártók termosztátot tartalmaznak, amelyhez a házba beépített vezérlőpanel tartozik.

Elektromos sütő szaunában - 11. kép

Kiváló megoldás a szaunához, beleértve a loggiát is, infravörös fűtőtestekkel. Ezekhez részletes üzembehelyezési és üzemeltetési utasítások találhatók.

Szauna feltöltése

A személyes szauna rendezésének legélvezetesebb fázisát nevezhetjük úgy, hogy kitöltjük a szükséges tárgyakat. Annak érdekében, hogy helyreállítsa a gőzkamra erősségét, kényelmesebbé kell tennie a kiváló minőségű napágyakat, lábtartókat és egyéb különleges tulajdonságokat. A választás az építési kereskedelmi hálózat elég nagy.

Szauna felszerelés - 12. kép

Végül szeretném elmondani, hogy minden erőfeszítés és erőfeszítés, amellyel a szaunát saját kezűleg felszerelik a lakásban, gyümölcsöt fog hozni, és az eredmény minden bizonnyal örömet okoz a pihenés egyéni sarkában.