Legfontosabb > Dekoráció

Egy vidéki WC-t szellőztetünk, magunkat csináljuk

A magánlakás lakói egészségének és jólétének nagymértékben függ a levegő minőségi jellemzőitől. Lakóépületekben a lakóépületeket egy fejlesztő cég tervezi és telepíti. A házban aggódnia kell önmagától. A magánház fürdőszobájába szerelt szellőzőrendszer természetes és kényszerű. Melyik választani, gondoljon rád.

A természetes szellőzés alkalmas a lélegző anyagokból készült lakásokra. A kényszerített szellőzés kötelező a modern hermetikus anyagok felhasználásával felépített otthonokban. A kényelmes kipufogó választja a fürdőszoba egy magánházban, figyelembe véve a fürdőszoba négyzetét és a lakók számát.

A természetes szellőztetés elrendezése

A természeti szellőztető rendszer hatékony működtetéséhez egy vidéki házban meg kell szervezni a friss kültéri levegő áramlását és a légtömegek kiáramlását a szellőzőnyílásokon keresztül. A fából készült ablakokban a friss levegő átszivároghat a keretben lévő mikroszkopikus réseken.

A ház külső falában levő szellőztető szelep optimális magassága 2 és 2,1 méter közötti távolság, a többkamrás dupla üvegezésű ablakok műanyag ablakai beágyazhatók a rendszeres kültéri levegő beömlő klimatikus szelepekhez. Cserélje ki ezeket az eszközöket az ablakokon, hogy az akkumulátorok felett vagy az ablaknyílások oldalán az ablakpárkányok alá rakható szelepeket szállíthassanak a teherhordó falba.

Ugyanakkor az utcáról érkező hideg levegő keveredik az elemekkel fűtött meleg levegővel. Ez azt jelenti, hogy a házban nem jelenik meg kellemetlen és veszélyes egészségügyi tervezet.

Hogyan jut a levegő a fürdőszobába?

A fürdőszobában az új levegő részei a ház más lakóövezetéből származnak, egy 2-2,5 cm-es résen keresztül a padló és az ajtólap között, amely a fürdőszoba ajtójának felszerelésére szolgál. Egy másik lehetőség a levegő bejutása a fürdőszobába a speciális ajtók megvásárlása és felszerelése, amelynek vázán az alsó részen nyílások vagy kerek ablakok nyílászáró nyílása van. Néha ilyen célokra a fürdőszobaajtó nincs szorosan lezárva, különösen akkor, ha nem használják.

Hol van a gőz és a szagok a fürdőszobából?

A kipufogócsövek függőlegesen felfelé irányított szellőztető tengelyek. A fürdőszobának külön szellőzőnyílással kell rendelkeznie, az oldalsó kijárat pedig a fal felső részében az egészségügyi-higiéniás teremben.

A szellőzőcsatorna közvetlen hozzáférése közvetlenül a fürdőszobai mennyezetbe vágódik. Pontosan ezeken a csatornákon van gőz, és minden idegen szag. Ablakcsukó zárt dekoratív rács. Semmilyen esetben nem tapadhat ablakok a szellőztető tapéta vagy egyéb befejező anyagok számára.

A megfelelő szellőzés a fürdőszobában száraz levegő lesz. A nedves levegő időben történő elterelése miatt nem fogsz problémát találni a penész és rothadó anyagokból, amelyekből az otthona épül.

Szellőztető berendezés két helyiséghez

Egy kétszintes víkendházban a szellőztető tengelyen keresztül, amely a fürdőszobából érkezik, az épület első emeletén található, a második emeleten lévő levegő kipufogógázát lehet megszervezni.

Kiderül, hogy a levegő a szellőzőnyílás bejárata alatt található lyukon keresztül vezet. Ez azért van így, hogy megakadályozza a hosszúkás nedves levegő szívását a fürdőszobából a második emeleten lévő nappaliba.

A szellőzőcső felszerelése

Lehetőség van szellőzőcsatornák összeszerelésére és felszerelésére egy magánházban, amely az elszívott levegőt közvetlenül az utcára vezette előre elkészített szigetelt elemekből. Az ilyen szellőztető rendszereket jól ismert gyártók gyártják és tervezőként szerelik össze. Költségük magas.

Megfelelő anyagok kiválasztása

A probléma olcsóbb megoldásához narancs színű csatornacsöveket használnak, amelyeket az autonóm csatornahálózat külső részének tartására használnak. A csövek falai nem szakadnak meg a hidegben.

A cső átmérője a helyiségtől függően 100 vagy 150 mm. A teljes cső hosszát úgy számítják ki, hogy a szellőzőcsatornát fél méterrel a tető felett kell elhelyezni. Minél magasabb a cső, annál erősebb a tolóerő.

A szellőzőnyílások kivágása

Tegyen egy kupakot a cső felső végére, hogy megakadályozza a kicsapódás bejutását a szellőző csőcsatornába. Annak érdekében, hogy a műanyag cső felső részében levegőt szívjon ki, kör alakú hosszúkás nyílásokat készít, amelyek szélessége 20 mm, és a szomszédos lyukak közötti távolság 30 mm. A vágott téglalap alakú ablakok hossza elérheti a 250 mm-t.

A szellőzőcső falainak szigetelése

Annak elkerülése érdekében, hogy a beépített szellőzőcsatornában a padló és az utcai hőmérsékletkülönbség miatt a kondenzáció elkerülhető legyen, fel kell melegíteni a falakat. Megfelelő bazalt gyapjú vagy izolon.

 • Az egész csövet fóliás hőszigeteléssel csiszoljuk a falak felé.
 • Ragassza fel a varratot fóliaszalaggal.
 • Ezután újra szigeteljük a szigetelést úgy, hogy a varrat a cső másik oldalára esik.
 • És ismét ragasztóval ragasztjuk.
 • Ezután egy házi szellőztető csőbánya körbe van csomagolva, teljesen ragasztószalaggal.

Készülékcsonk

A ház mennyezetén egy házban egy lyuk van, amely egyenlő a szigetelt cső átmérőjével. A felső végével ellátott kipufogó fedelet a tetőn lévő nyílásba helyezzük, és az alsó véget a mennyezetre vágott szellőző ablakba helyezzük.

A házi szellőztető csatornát szigorúan függőleges helyzetben kell rögzíteni a tetőfedőkhöz vagy a tetőtér tetőtérében található egyéb szerkezetekhez. A fürdőszobában a mennyezeten lévő lyuk rácskal díszített, méretben és színben egyaránt. A rögzítéshez használjon önmetsző csavarokat vagy folyékony szöget.

A szellőzőszelep felszerelése

A magánházban lévő természetes szellőzőrendszer csak akkor működik a legnagyobb hatékonysággal, ha gondoskodnak arról, hogy biztosítsák a friss levegő folyamatos beáramlását az utcáról. Ez a feladat tökéletesen megoldható úgy, hogy a szelepet egy magánház falába telepítik. Az utca levegője még a jól lezárt műanyag ablakokkal együtt belép a házba, átmegy az összes helyiségen, és a fürdőszobában egy kipufogó nyíláson keresztül távozik, dekoratív rácskal.

Így folyamatos levegőcserét hajtanak végre, ami a fürdőszoba kellemetlen szagainak kiküszöböléséhez szükséges, a zárt térben oxigénnel telítődik, és a házon kívül az erősen párásított levegőt az utcára szállítja.

A szellőztető szelep felszerelése a rönkházba:

 • rendes fúró;
 • 133 mm átmérőjű korona középső fúróval;
 • véső;
 • kalapács;
 • vontató vagy hab;
 • fémfűrész;
 • csavarhúzó;
 • önmetsző csavarok;
 • csavarhúzóval.

A rönkház felső részének nappalijában egy 133 mm átmérőjű lyuk fúrással és fúrófejjel ellátott egy kis koronával fúrt. A munkát több lépcsőben hajtják végre, a fa fúrt részét vésővel és kalapáccsal hasítva. A külső falon lévő lyuk egy kis lejtőhöz van csatlakoztatva az utca irányába, a kondenzátum leeresztéséhez.

A mérő szellőztető szelepe metál-műanyag csőből áll, amelynek belső falát bazalt szigetelőanyaggal melegítik. A szigetelés nem teszi lehetővé a fal lefagyását a furat területén. Ebből a csőből vágunk egy darabot, amelynek hossza megfelel a rönk vastagságának.

A csövet egy falba helyezzük. A kis rések vákuumos szigeteléssel vannak ellátva, ami megakadályozza a rést a fal vastagságában. A vontatót fel lehet szerelni habarccsal. Ezután az utcai oldalon egy rovar képernyővel ellátott rácsot helyeznek a csőre. A dekoratív rács egy fedéllel van ellátva.

A szelep maga is az utolsó. A szereléshez szükség van a zárófedél eltávolítására és a szerelőszemek használatának megszüntetésére. A szelep két szalagból áll, amelyek több ferde szögben nyitottak. A testnek van egy nyílja, amelynek irányát figyelembe veszik, amikor a szelepet egy műanyag csőbe helyezi.

Ezenkívül a szelep a falhoz csavarokkal van rögzítve. Ezután tegye a fejét, rögzítse a rögzített részre. Visszatérünk a helyhez a kerék, amely szabályozza a szelepek szirmainak megnyitását.

A fürdő kényszerített szellőztetése

Ha a szellőztető tengely vége gyenge, akkor a fürdőszobából származó erősen nedves levegő kiáramlása elektromosan kipufogó ventilátorral növelhető. Ellenőrizze a vontatást egy vékony papír vagy egy megvilágított meccs segítségével. Ha a lap a kipufogó ablakhoz tapad, és a láng a kapucnival felé húzódik, akkor a vázlat jó.

Könnyedén vagy távollétében az egyetlen módja a kipufogó ventilátor felszerelése. Jelenleg a kipufogóventilátorokat különböző helyzetekben, különböző méretben és színekben is kiválaszthatja. Célszerű számítani és telepíteni a ventilátor a kívánt teljesítmény, akkor a tartózkodás ideje a fürdőszobában lesz kényelmes.

Nagyon népszerű ventilátorok modellek a visszavezető szeleppel a kipufogó szellőztetésben. Rendszerint a visszacsapó szelepet először a ventilátor tervezése biztosítja. A szelepszárnyak automatikusan kinyílnak, amikor még egy kis levegő áramlik a helyiségből, és visszahúzódik a levegőbe - a helyiségbe.

Ez a kialakítás nagyon fontos olyan helyzetben, ahol a kiszabadítás és a lehetséges visszavezetett levegő áramlásának hibája miatt a szellőztetés a helyiségbe történik. És a függönyök önállóak és működnek, amikor a ventilátor ki van kapcsolva.

Házi ventilátor kiválasztása visszacsapó szeleppel

Mielőtt ventilátort vásárolna, ki kell húzni a díszítőelemet, és meg kell mérni a lyuk méreteit, ha magánház építése során biztosították. A kapott adatokkal a boltba küldik, hogy kiválasszanak és megvásároljanak egy olyan eszközt, amelynek méretéhez megfelelő visszacsapó szelep van. Amikor kiválasztotta, hogy figyelembe vegye a kisebb méréseket, hogy kerek az ügyet ment az ablakon.

A méretre méretezett modellek közül a ventilátort már számos más kritérium alapján választották ki:

 • tervezése;
 • elektromos motor teljesítmény;
 • teljesítményosztály;
 • egy visszacsapó szelep jelenléte;
 • csendes;
 • a függönyök mozgása stb.

A kipufogó ventilátor csatlakozási lehetőségei

Számos módon lehet csatlakoztatni a készüléket a hálózati csatlakozóhoz. A készüléket érzékelők (mozgás vagy páratartalom), valamint a fény mellett egyaránt be lehet kapcsolni. A ventilátor lezárása többféleképpen is beállítható - időzítéssel meghatározott idő elteltével vagy egy kapcsolóval, amely feltétlenül a fürdőszoba belsejében található. A visszacsapó szelep automatikus, és működésük nem függ a villamos energiától.

A motorháztetõ bekötése a fénykapcsolóhoz a fény bekapcsolása pillanatában kezdõdik. Ugyanakkor a ventilátornak saját külön kapcsolóval kell rendelkeznie, amelynek segítségével a fürdőszoba világítása és szellőzése, ha szükséges, lecsatlakoztatható. A kapcsoló felszerelhető falra vagy a ventilátor burkolatán.

Az utóbbi esetben az eszközt leválasztják egy karaktersorozattal vagy lánccal. Válasszon egy modellt egy hosszú kábellel, hogy a nem magas családtagok kikapcsolják a motorháztetőt. Elvileg egy rövid csipke mindig hosszú időre építhető fel.

Az időzítő letiltása előnyei és hátrányai. Nem aggódhat, hogy elfelejtette kikapcsolni a készüléket. Ha szükség van a kipufogógáz időtartamának csökkentésére, vagy éppen ellenkezőleg, egy meghatározott értékhez képest növelni, akkor vannak kellemetlenségek. Ezért válasszon egy modellt a ventilátorra mutató kapcsolóval, ha szükséges.

A ventilátor beépítése a fürdőszobába saját kezűleg

A telepítés előtt alaposan olvassa el az axiál ventilátor szerelési utasításait. Vegye ki a dobozból a készüléket és az összes vele együtt szállított alkatrészt. Ez rendszerint négy kötélszög formájú rögzítőelem. Annak érdekében, hogy ne fúrja a burkolólapokat, a ragasztót rögzítheti ragasztóval. Azonban nagyon nehéz lesz eltávolítani a beszorult ventilátort a tisztításhoz és a javításhoz.

Ezért alaposabban megvizsgáljuk, hogyan lehet egy kényelmesen kipufogó kádat a házban lévő kádból egy miniatűr falventilátor segítségével, amelyet öncsavarró csavarokkal rögzítenek.

 • vegye le a dekoratív rácsot a készülékről a csavar kicsavarásával vagy egyszerűen kattintható ki (különböző modellek esetén különböző módon);
 • a ventilátorház hengeres részét a kipufogó nyílásba helyezze;
 • Jelölje meg a fúrólapok helyét a tüskékhez vagy csavarokhoz, a fal anyagától függően;
 • eltávolítjuk a készüléket oldalra, és továbbhaladunk a csempe fúrásában;
 • A csempe fúrásához egy speciális fúrófejjel vagy fúróval lehet fúrni, ami egy kicsit bonyolultabb;
 • műanyag dübelek vezetnek a lyukakba;
 • a gyártó által biztosított külön nyílásnál vezetõ huzalokat kell csatlakoztatni a motorhoz;
 • ha ennek a nyílásnak a helyzete nem felel meg Önnek, akkor új lyukat fúrunk a házpanelben;
 • létrehozza a háztartási ventilátort, amely a fúrt nyílásokkal összeköti a szemeket;
 • csavarja be a csavarokat az átlón, hogy ne csavarja be a készülék műanyag tokját;
 • távolítsa el a ventilátor járókereket, és szabadon hozzáférjen a készülék belsejéhez.
 • a kapocsobozban a vezetékek csupaszított végét kapjuk és csavarokkal rögzítjük;
 • a kapcsot helyezzük a helyére, a vezetékeket egy speciális horonyba helyezzük;
 • a beépített ventilátor működőképességét a párhuzamosan csatlakoztatott fény bekapcsolásával vagy a készülék saját kapcsolójának megnyomásával ellenőrizzük;
 • Miután ellenõriztük, bepattintjuk a dekorációs rácsot a ventilátorházon.

A kényszerített kipufogó fel van szerelve és készen áll a nedves és szennyezett levegő elleni harcra a fürdőszobában.

Megjegyzés: A kábeleket a falburkolat alatt előre le kell tiltani a burkolat alá, ha szellőztetést alkalmaznak. Ha ez még nem történt meg, akkor a huzalozás a műanyag dobozokon történik, a polírozó ragasztóval ragasztva a csempére.

Ez a videó bemutatja a mennyezetbefúvó ventilátor felszerelését a fürdőszobában, amely a projekt szerint egy magán-emeletes ház alsó szintjén található.

A kétféle szellőztetés kombinációját

Amikor a motorháztető be van kapcsolva, a bejövő és kimenő levegő mennyisége nő. A készülék leállítása alatt gyakorlatilag hiányzik a lakótér szellőztetési folyamata. Ez azért van így, mert a ventilátor burkolat teljesen lefedi a szellőző ablak lumenjét. A propeller pengék megzavarják a természetes kijutást a fürdőszobából. A problémát két módon oldják meg.

A dupla rácsot behelyezzük a nagy szellőztető ablaknyílásba, amelyben egy kerek ablak van a ventilátor alatt és több további vaknyílás a természetes kiáramláshoz.

Vannak olyan ventilátorok, amelyek különböző átmérőjűek, így felvehet egy olyan eszközt, amely kisebb, mint a légtelenítő lyuk. Ha a ventilátor ki van kapcsolva, a levegő a készülék alatti egyszerű rácson keresztül távozik.

Ha a szellőztető ablak kicsi, akkor a levegő természetes kiáramlása érdekében a ventilátort a lábakon 1,5-2 cm-re kell helyezni, a lábak pedig nem engedik, hogy a készülék rácsának megfelelően illeszkedjen a falhoz. A keletkező térben a levegőt a tengely által létrehozott tolóerő hatására vonják be, és olyan nyílásokon távoznak, amelyeket a kerek ventilátorház nem zár le.

A lábak saját kezükből készültek a hagyományos habokból. A csavarok jól haladnak az anyagon. A habosított lábak lengéscsillapítóként is szolgálnak, ami csökkenti a munkagép rezgésének mértékét.

Miután megtanultad részletesen, hogyan készítsek el egy fürdőszobát egy magánházban, eldöntheted magadnak, hogy ez a feladat az Önhöz vagy sem. Talán a legjobb megoldás az, ha kapcsolatba kíván lépni egy olyan céggel, amely az Ön területén nyújt szolgáltatásokat az összes ismert szellőztetés telepítéséhez.

A kényelmes kipufogó berendezés a magánházban lévő fürdőszobában és WC-ben

Hogyan készítsünk egy kaput egy magánházban, hogy friss, száraz és meleg legyen? A WC-ben és a fürdőszobában ez a kérdés különösen fontos. Vegye fontolóra a kipufogórendszer eszközeit saját kezével. Az anyag videókkal és fotóinstrukciókkal rendelkezik.

Természetes szellőzés

Természetes levegőcsere lehetséges a házon belül és kívül a sűrűség és a levegő hőmérsékletének különbsége miatt. A vonóerőt befolyásolja:

 • csatorna szakaszok;
 • a fordulatok jelenléte;
 • szélirány és erő;
 • hőszigetelő rendszerek stb.

Az ilyen típusú szellőztetés egy speciálisan elrendezett függőleges csatorna. A rendszer a viszonylag alacsony ár és az egyszerű tervezés miatt széles körben elterjedt. A komplex elemek és a mechanikai alkatrészek hiánya meghatározza a természetes szellőztetés megbízhatóságát.

A rendszer karbantartása csak a rendszeres ellenőrzésekre korlátozza a hőveszteség csökkentését. A friss kültéri levegő gyorsabban felmelegszik. A természetes szellőzőrendszer áramlása nem szabályozott. Ez ronthatja a mikroklímát. A működés szinte csendes.

A természetes kipufogónak számos hátránya van. Például az időjárástól való függőség. A nyári melegben, amikor a külső levegő hőmérséklete magasabb lehet, mint a házban, az ilyen szellőztetés nem szembeszáll a közvetlen feladattal. Télen pedig jelentős hőveszteség tapasztalható. Rovarok vagy utcai por is beléphet a szobába.

A szellőzőcsatornák átmérőjének kiválasztásakor figyelembe kell venni a levegőcsere mennyiségét. 30 köbméter óránként elegendőnek kell lennie egy WC-hez és 50 köbmétert egy fürdőszobához. egy órakor

Kényszerített szellőzés

A kényszerített levegő és a kipufogó szellőztető rendszer hőcserélőt, szűrőket és ventilátorokat tartalmaz. Az utcáról érkező tiszta levegőt szükség esetén melegítik és elosztják a szobákba. A szennyezett pedig erőszakosan ki van szívva. Az ilyen típusú szellőzést a nagy hatékonyság és a teljesítmény jellemzi.

A kipufogó rendezéséhez a WC-ben és a fürdőszobában a ventilátorokat csapágyakkal vagy perselyekkel kell használni. A második lehetőség előnyösebb, mivel ez a készülék csendesebb és kedvezőbb áron. Elosztott ventilátor csatlakozás a fénykapcsolóhoz. Ezután a fedél elkezd működni, amint a fény bekapcsol. Vagy szereljen fel egy külön kapcsolót a szellőzéshez, helyezze a falra vagy a készülékre.

Fontos! A szellőztető rendszer bejárati csatorna szűrővel történő ellátása folyamatos gondoskodást igényel. Rendszeresen cserélni kell őket, mivel a piszkos szűrő nem enged elegendő friss levegőt a helyiségbe engedni. És a felhalmozódott anyagok baktériumok és károsító szervezetek reprodukciójává válhatnak.

A modern technológiák lehetővé teszik a kényszerített szellőzést a levegő páratartalom érzékelőkkel. Ebben az esetben a mechanizmus akkor működik, amikor a nedvességtartalom mutatója eléri a megadott paramétert. De a kényelem mellett ez az opció hátrányt jelent. Például, a kapucnis munka közben a baba fürödhet, ami felesleges tervezetet eredményez. Vannak szellőzés mozgásérzékelővel is. Aktiválásuk akkor történik, amikor valaki belép a szobába. A működési elv ugyanaz, mint amikor egy fénykapcsolóhoz kapcsolódik, de az érzékelő költsége sokkal magasabb.

A szellőzés telepítése önmagát teszi

A ventilátor kiválasztásánál figyelni kell arra, hogy a zajszint nem haladja meg a 35 dB-t.

Tervezés szerint a rajongók:

 • axiális;
 • centrifugális;
 • centrifugális axiális;
 • átmérős.

Az első típusú ventilátor akkor van felszerelve, ha a rendszer nem rendelkezik csatornákkal. A centrifugális eszköz a legmagasabb teljesítményt nyújtja, de hangosabb is, mint mások. A centrifugális-axiális ventilátor könnyű, csendes és nagy hatásfokú. A lakóház légcsatornája lehet:

 • hullámosított cső;
 • doboz egy profilból;
 • kerek vagy téglalap alakú műanyag termékek.

Ha a kényelmes szellőzést csak a fürdőszobában szervezik, és minden más helyiséget terveznek sugározni, akkor tanácsos egy egyszerű csatornavezető rendszert felszerelni. A ventilátor felszerelése előtt kapcsolja ki a villamos energiát. Általában a készülékhez külön kapcsok vannak felszerelve. A csavarokkal történő csavarozás általában nem szükséges. A tápegységhez való csatlakozás új kétvezetékes kábellel történik.

De ha kénytelen szellőztetni az egész házat, speciális felszerelést kell vásárolnia. Leggyakrabban a padláson vagy a technikai helyiségekben található. Ez egy olyan egység, amely tiszta és szennyezett levegőellátást, szűrést és fűtést biztosít. Számítsa ki a teljesítmény lehet alapul venni a bérlők száma, a ház mérete, a falak anyaga. Általában 150-600 köbméter óránként elég. A modern légcsatornákat a konstruktor elvének megfelelően összeszerelik, és felfüggesztett vagy felfüggesztett mennyezetek álcázhatók.

A ház mikroklímája általában fontos a szellőztetés szempontjából. Különösen fontos a jó légáramlás a fürdőszobában és a WC-ben. Végül is ezek a szobák gyakran zárva vannak, és magas a páratartalom. Annak érdekében, hogy elkerülje a penész megjelenését a falakon, gomba- és egyéb problémákon, ügyelni kell a kiváló minőségű kipufogórendszerre.

Az ország WC-jének szellőzőrendszere felszerelése

Szükséges-e a WC kinyitása

Sokan hozzákapcsolják a kültéri WC-t az országban, kellemetlen szaggal, szennyeződéssel és veszélyekkel. De a modern nyári lakosok, arra törekszenek, hogy egy ilyen WC-t a lehető legkényelmesebb és biztonságosabbá tegyenek.

A design egy kis kabin, fa vagy tégla, belsejében WC vagy szék található. A kabin alatt egy pihentető medence, vagyis inkább a hulladék felhalmozódása okozza a kellemetlen szagot. Az emberi hulladék bomlásának folyamata során kellemetlen szagú gázt - metánt bocsátanak ki, ami szintén veszélyes az egészségre nézve - a WC-ben való tartózkodás során az ember tudatában veszít.

Hogyan működik a kültéri WC?

A legegyszerűbb módja a szellőzőrendszer leállítása a mosdó építési fázisában. Egy meglévő kabinban kicsit nehezebb lesz a szellőzés felszerelése.

Hogyan csinál egy vidéki WC-t egy pihentetővel, rajzolva

A WC-készülék az országban egyszerű:

 • egy kabin a föld felett van kialakítva;
 • a talaj alatti szennyvízcsatorna feltárul.

A legegyszerűbb lehetőség az, amikor az üst a fülke alatt van. Ez egy közös lehetőség, és könnyen kezelhető a saját kezével. Azonban a WC-k, amelyeknek a fülkéje eltávolodik a gödörből, egyre népszerűbbekké válik, behelyezheti a WC-ket, és megszervezi a csatornacsatornák kiürítését. Ez egy sokkal összetettebb szerkezet, amely magában foglalja a vízellátást és a szennyvizet.

A szellőzőrendszer leírása a WC-ben

A legjobb eredmény elérése érdekében a szellőzést a kabinban és az üregben kell elhelyezni.

Kétféle típusú kapucnival van:

A vécék szellőzőrendszere az országban

 • természetes;
 • kényszerített vagy mechanikus.

Természetes munkák a légáramlás miatt. Meleg levegő emelkedik, és a hideg felhalmozódik. Ha két lyukat készítesz: az egyiket a tetejétől, a másodikat az alulról, akkor az utcai hideg levegő áramlása metángőzzel meleg levegőt vezet a felső folyosón keresztül.

A legjobb vontatás biztosítása érdekében csövet kell használni, átmérője legalább 15 cm, magassága pedig 2-2,5 méter. Általában optimálisnak számít, ha a cső legalább 1,5 m-rel a tetőszint mögött áll.

Mit tehet a szellőző rendszerrel a saját kezével?

Annak érdekében, hogy a szellőzést a pihentetőmedencében lehessen felszerelni, a következő anyagok szükségesek:

Csövek és szerelvények szellőzéshez a WC-ben a házban

 • egy 110 mm átmérőjű és 2,5 m hosszú cső;
 • kötőelemek - 2-3 db;
 • deflektor - 1 db.

A mosdó szellőztető rendszeréhez szüksége van:

 • cső 110-115 mm átmérőjű, 2,5 m hosszú;
 • összekötő szög;
 • dekoratív rács a nyíláson;
 • bilincsek - 3-4 darab;
 • esernyő vagy deflektor.

Ha kényszerített rendszert használnak, akkor egy ventilátorra is szükség van.

Az országban található WC-k általában kis területűek, így a legprimitívebb ventilátor elegendő lesz, amelynek teljesítménye nem haladja meg a 30 wattot. Az űrlapot a telepítés helyétől függően kell kiválasztani. A legegyszerűbb mód az ablak felszerelésére. Ebben az esetben jobb egy négyzet alakú modell megvásárlása.

A ventilátor bekötési rajza és a WC-ablak beépítése

Ha azt tervezi, hogy egy fa falba telepíti, akkor a legegyszerűbb módja egy kerek lyuk vágása. A rajongó hosszú ideig működik, ezért jobb, ha egy minőségi modellt választunk, amely egy évnél hosszabb ideig tart.

A ventilátor működtetéséhez elektromos áram szükséges. Rendszerint a vécére vágják a világítást. A kimenetet olyan helyen kell elhelyezni, hogy ne nedves, a falhoz rögzíthető, és bezárja a dobozt.

A ventilátornak van egy védőrácsja, amely hajlamos eltömődni. Ezért nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy rendszeresen tisztítsuk meg, nem csak a készülék zavartalan működésének biztosítására, hanem a levegő szennyezettségének elkerülésére is.

Hogyan lehet szellőztetni?

A munka megkezdése előtt készítse el a szükséges eszközt:

 • bajonett ásó;
 • fúró - ha a fülke falai fából vannak;
 • perforátor - ha a téglafal;
 • fémfűrész;
 • mérőszalag;
 • szinten;
 • önmetsző csavarok.

DIY do-it-yourself szellőztető rendszer

A bajonett ásó segítségével egy lyukat ásnak a gödörbe, amelynek átmérője kissé nagyobb, mint a cső mérete. Ezt a lyukat a fülke hátuljánál kell elhelyezni, így kényelmesen rögzítheti a csövet bilincsekkel. Engedje le a csövet a gödörbe olyan mélységig, amely kisebb, mint a maximális töltési szint. Vagyis, hogy a hulladék ne kerüljön be a szellőző tengelybe.

Sump cesspit

A rögzítőelemek és a bilincsek segítségével a cső a fülke falán van rögzítve. Az alja a földbe van temetve. Leggyakrabban használt elhajló vagy esernyő.

Az ilyen egyszerű önbeálló szellőzőszerkezet megakadályozza a kellemetlen szagokat a WC-ben. Ha a kabin nincs lezárt állapotban, vannak nyílások, nyílások, nyílászárók, és a WC vagy az ülés szoros fedéllel rendelkezik, akkor csak a gödörből készült fedél elegendő. De ebben az esetben enyhe, kellemetlen szag marad. Ha meg kell szabadulnod tőle, akkor folytasd a szellőzőrendszer berendezését a fülke belsejében.

Szellőztetés a WC csarnokban

Kihúzó és szellőztető rendszer országos WC kabinban

 • felülről, a WC hátsó falán egy kerek lyuk van az elkészített műanyag cső átmérője mentén. A lehető legmagasabbnak kell lennie, de a tetőszinttől legalább 15 cm-re. A lyuk fúróval vagy lyukasztással készül;
 • a kapott nyílásban a sarokcsövet állítjuk be;
 • a nyílásokat habszivárgással fújják;
 • a cső fő része a sarokelemhez van erősítve;
 • a bilincseket és rögzítőket használva a csövet rögzítik a WC külső falához;
 • a tetején egy esernyő vagy egy deflektor van;
 • a cső felesleges részét belül díszítik és zárják be egy dekoratív szellőző rácskal.

A következő lépés az alsó részen egy lyuk létrehozása, amely biztosítja a hideg levegő áramlását:

Kényszerített kipufogó egy szeptikus tartályból egy vidéki WC-ben

 • egy fúróval vagy lyukasztóval fúrt lyuk van a fal alsó részén 20-30 cm távolságra a padlóról. Jobb, ha az ellenkező falat választjuk, ahol a cső be van szerelve.
 • Szereljen fel két dekoratív rácsot csavarokkal vagy más rögzítőkkel.

Ez az utolsó lépés - a szellőztetés az országban WC készen áll.

Ha a hideg évszakban fúj az erősen az alsó lyukból, akkor lezárhatja egy akadályt.

Hogyan készítsünk egy csészét a WC-ben és a fürdőszobában saját kezűleg: utasításokat, fényképeket és videókat

Háztartási készülékek és vegyi tisztítószerek - anélkül, hogy ezek az elemek, az élet jelenléte lehetetlen. Mindazonáltal mindegyik különböző mértékben a párolgás forrása, amely felhalmozódva jelentős veszélyt jelent az emberi egészségre. Tehát nekünk is szükség van egy stabil légcserére és egy munkapadra egy lakóövezetben, mint például a fény, a hő, a jó minőségű élelmiszerek és a víz. Ebben a cikkben javasoljuk, hogy ismerkedjen meg a kényszerített vázlatnak a saját kezével történő telepítésével. A szöveget részletes videókkal és kiváló minőségű fotókkal egészítik ki.

A szellőzés elrendezésének követelményei

Még 10 évvel ezelőtt egy többszintes épületben egy lakásban elég volt a szellőzőcsatorna jelenléte a konyhában és a fürdőszobában. Az építési technológiák fejlesztésével a különböző finomanyagok kialakulása, az ajtók, ablakok és falak szigetelésére szolgáló komplexum kiterjesztése a természetes szellőzés szintjét minimálisra csökkenti - a friss levegő nem áramlik a lakásba, és nem csökkenti.

A nem megfelelő szellőzés következményei lehetnek:

 • kellemetlen szagok kialakulása;
 • a szén-dioxid-koncentráció növekedése egy lakóövezetben, ami hozzájárul az oxigén éhezéséhez, ennek következtében egy személy folyamatosan fejfájást szenved, csökkenti a hatékonyságot, növeli az álmosságot;
 • fokozott légnedvesség;
 • a penész és a penész megjelenése a fürdőszobában, a nappali sarkában;
 • gyors por képződés a polcokon.

A fentiek következményeinek megelőzése a fürdőszobában történő szellőztetés és annak rendszeres tisztítása. A jelenlegi szabványok szerint a kombinált fürdőszobában levő légcserét legalább 50 m3 aktivitással, 25 m3-es önállóan kell megvalósítani. Ennek a mutatónak az elérése a régi, magas épületek régi szellőzőcsöveként el lehet érni egy kipufogó ventilátor felszerelésével.

A szellőztetés típusai

A lakó- és nem lakóhelyiségek összes szellőztető rendszere a mozgó levegő módszer szerint kétféleképpen oszlik meg: természetes és kötelező. Még egy kicsit többet mindegyikről.

Természetes szellőzés. Ez a szellőztető rendszer egy házhoz való projekt létrehozásának szakaszában jön létre. A természetes szellőztetés speciálisan létrehozott csatornák, műanyag vagy tégla csatornák, átmenő néhány helyiségben, és általában, a tetőtérben vagy a tetőben. Ugyanakkor a friss levegő belép a nyílászárók és az ajtók közötti résekből, majd természetesen kiüríti a szellőzőcsatornán lévő kipufogó nyíláson keresztül.

Az ilyen típusú szellőztetés jelentős hátránya a külső tényezők - az időjárási viszonyok, a szélsebesség és a hőmérséklet - nagyfokú függése, amely hiányában (vagy jelenlétében) egyszerűen leáll. Mit mondhatunk az alábbi típusú szellőztetésről?

Kényszerített szellőzés. Általában akkor használják, ha a természetes szellőzés megáll, vagy elégtelen. Elve egyszerű: a fürdőszoba szellőzőjében speciális eszköz található, amely mesterségesen megterheli a kívánságait, és friss levegőt biztosít a külső tényezők, az időjárási körülmények vagy a csatorna szennyeződéstől függetlenül. Ezenkívül különböző szûrõk, hûtõk, fûtõk lehetnek jelen a mesterséges szellõztetõ rendszerekben, ami tovább növeli képességeit.

Figyelem! Ha további opciókat használ a kipufogó ventilátoron, a bejövő levegő teljes mennyiségének tisztítása, hűtése vagy fűtése esetén jelentős áramfogyasztás lehetséges.

Teljesítmény számítás és ventilátor követelmények

A szellőztetés szintjének erősítése, még a közös csatorna számára is, amelyet évek óta nem tisztítanak, segít egy elektromos szellőztető ventilátorban. Általában fali axiális eszközöket használjon. A kiválasztás során fontos figyelni a következőkre:

 • a biztonságot maximalizálni kell. Végül is egy ventilátor egy olyan elektromos eszköz, amelyet egy magas páratartalmú szobában használnak;
 • minimális zajszint;
 • a készülék erejét a lakószobában lakók számával kell összekötni.

A kipufogó ventilátor optimális teljesítményét a 6xV vagy a 8xV képlet határozza meg, ahol a 6 és 8 számok a lakásban élő és a fürdőszobát használó létszámnak megfelelő együtthatók, és V a szellőztetett helyiség (fürdőszoba) térfogata.

Kényszerített kipufogó telepítése a WC-ben és a fürdőszobában

Lehetőség van a szellőzők megfelelő felszerelésére saját kezűleg csak azzal a feltétellel, hogy legalább egy kicsit ismeri az elektromos szakember munkáját, és ne tartsa első kézből a csavarhúzót. Ellenkező esetben jobb lenne a telepítés elvégzését villanyszerelővel elvégezni.

 1. Minden kényszerfúvót a természetes szellőzőcsatorna nyílásába szerelnek. Ha az egyik nyílása túl kicsi, akkor egy csiszolóval vagy kalapáccsal és vésővel bővíthető.

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben: működési elv, tipikus rendszerek és beépítési jellemzők

A fürdőszoba és toalett a szobák, amelyek elrendezésében elsősorban az intenzív légcsere szervezésére kell gondolni. Ez a helyiségek működési sajátosságainak tudható be.

Az épület építési szakaszában a szellőzést a fürdőszobában és a WC-ben szerelik be, amely friss levegőt és kipufogó levegőt biztosít.

Mi a szellőzés?

Az a vélemény, hogy a szellőztető tengely hiánya a fürdőszobában és a WC-ben csak a tükrök lekanyarodásához vezet, alapvetően hibás. A fő probléma a gomba megjelenése (leggyakrabban a csempék közötti varratokon látható) és a rozsda a készülékek és bútorok felületén.

Gyakran azért van, mert egy szakszerűen tervezett szellőztető rendszer miatt a korrózió hatással van a mosógép munkadarabjaira, ami az oka a törésnek.

Az intenzív légcsere hiánya miatt felmerülő problémák listája nem ér véget. Ennek eredményeképpen a rossz szellőzés káros hatással lesz a lakosok egészségére.

Egészségügyi követelmények és előírások

Különleges szabályok vannak érvényben, amikor a magas páratartalmú helyiségekben kényszerített levegőcserét kell szervezni. Legalább 6-7 m 3 / óra mennyiségű friss levegőt kell biztosítani a fürdő minden köbméterére és 8-10 m 3 / óra WC vagy kombinált fürdőszobára.

A kötelező szellőztetés közötti különbség

Természetes és kényszerített szellőzés van. Az első esetben a levegőcserét keringő levegőtömegek biztosítják az ajtó és az ablaknyílásokon keresztül. Körülbelül száz évvel ezelőtt a természetes szellőzést a leghatékonyabbnak tartották.

Ma már nem tud elegendő légcserét biztosítani, ezért csak a beáramlásra használják. A helyiség teljes szellőzéséhez válassza ki a lehetőséget a kényszerítéssel. Végtére is, senki nem akar megnyitni egy ablakot hosszú ideig télen, és felszabadítja a hőt.

A kényszerszellőztetés szervezése egy elszívóventilátor telepítését jelenti. Ez lehetővé teszi, hogy értékes hőt takarítson meg, távolítsa el a felesleges nedvességet, és néhány perc alatt friss és tiszta levegővel töltse be a helyiséget.

Az optimális teljesítmény kiszámítása

Mielőtt elindulna a boltba és megvásárolná a kényelmes szellőzés telepítését a WC-ben és a fürdőszobában, számolnia kell. Az optimális berendezés teljesítményének kiválasztásához tudnia kell a hely pontos térfogatát és típusát.

Minden szoba saját légiközlekedéssel rendelkezik. Ez a jellemző azt mutatja meg, hogy hányszor kell a helyiségben lévő levegőt egységenként megújítani (általában egy órát vesz igénybe). Mivel a fürdőszobát és a WC-t minden lakásban vagy házban a legkeményebb helyeknek tekintik, a légiközlekedés maximális értéke 10.

A kipufogórendszer optimális teljesítményének kiszámításához ki kell számítani a helyiség térfogatát. Ehhez meg kell szorozni a helyiséget a mennyezet magasságával. Továbbá az eredményül kapott értéket meg kell szorozni a levegőcsere sebességével. A számítás eredménye a fürdőszoba és a WC kipufogórendszerének minimális teljesítménye (m 3 / h).

És azonnal meg kell adnia lyukakat a levegő áramlására. Ehhez legfeljebb 2 cm-es rést hagyhat a padló és az ajtó között, speciális rácsokat építhet be az ajtók alsó részébe a fürdőszobában és a WC-ben, vagy fúrjon lyukat saját magával. De az utóbbi lehetőség nem úgy néz ki, mint a legvonzóbb módon.

A kipufogóventilátorok osztályozása

A szellőztetőrendszer elrendezésének tervezésénél különös figyelmet kell fordítani a munkájának és az egyedi alkatrészek elvének. A teljesítmény, a zajszint, a telepítés költsége és a tartósság függ ettől.

A kipufogó levegő kényszerített evakuálása a helyiségből háromféle ventilátort használ:

Az első típusú műszer hőcsövű és légkondicionáló rendszerekben működik. Ezért a szellőzés megszervezéséhez a fürdőszobában és a WC-ben nem megfelelő. A másik két típus közül választhat.

Az axiális és radiális modellek közötti fő különbség az alacsony költségű és nagy teljesítményű. De ugyanakkor a készülék meglehetősen zajos lesz. Az axiálventilátor olyan járókerék, amelyhez a pengék vannak rögzítve. A rendszert elektromos motor hajtja.

Ami a sugárirányú egységeket illeti, ezek működése a centrifugális erő hatásán alapul. A járókeréknek a késekkel együtt történő elfordulása következtében a légtömegek mozgása történik. Ugyanakkor lehetséges megváltoztatni a kések lejtését, ami miatt a készülék által fogyasztott energia mennyisége csökken, és az általa kibocsátott zajszint csökken.

Alapfelszereltség kiválasztási kritériumok

A gyártók csak a kipufogórendszerek rajongói számára kínálnak nagy mennyiséget. Ezért nem meglepő, hogy minden felkészületlen vevő szédül, és nem is gyanítja, hogy ő rendeljen.

A fürdőszobába és a WC-kbe való kipufogó eszköz vásárlásakor ügyelni kell a következő pontokra:

 1. A cső átmérője. E jellemzőtől függően a ventilátorfúvóka ki van választva. Szabványosan a szabványos modelleknél az átmérő 150, 125 vagy 100 mm.
 2. A légcsatornák jelenléte / hiánya, valamint helyük a helyiségben. Ezek a kritériumok befolyásolják a ventilátor telepítésének helyét.
 3. Teljesítmény. A jellemző akkor fontos, amikor eldönti, hogy a jövőben a kipufogó berendezés a hozzárendelt funkciókkal szemben áll.
 4. A nedvesség elleni védelem elérhetősége. Ez a jelző latin betűkkel van jelölve. A vízvezeték-szerelő egység minimálisan szükséges értéke az IP30, de jobb időt tölteni és megrendelni az IP44-et. Az utóbbi esetben speciális hermetikus burkolatban helyezkedik el, nedvességtől és fröccsenésektől védve.
 5. Zajszint. Ez a fontos jellemző nem széles körben fordított figyelmet, de hiába. Végtére is, egy csendes kipufogórendszer teszi a fürdőszobában és a WC-ben a kényelmet.

Tekintettel ezekre a finomságokra, kiválaszthat egy olyan modellt, amely olcsóbb lesz és minden kívánságot kielégít.

Kiegészítő berendezés funkciók

Kiváló megoldás lenne egy ventilátor további funkciókkal történő rendelése. Leggyakrabban a vásárlók a beépített időzítővel rendelkező modelleket preferálják. Ebben az esetben a felhasználó hagyhatja el a gyári beállításokat, vagy programozhatja a készülék működését függetlenül, megváltoztathatja az üzemidőt, a késleltetést stb. Ezáltal lehetővé válik a WC és a fürdőszoba szellőztetésének automatizálása.

A beépített időmérő eszközök meglehetősen drágák. Ezért választásukat minden felelősséggel kell kezelni. A Maico cég legjobb ajánlott termékei. Ez a gyártó olyan modelleket kínál, amelyek nem csak időzítővel vannak felszerelve, hanem más kiegészítő funkciókkal is.

A villamosenergia-megtakarítás megkönnyíti a ventilátorok használatát, lehetővé téve ezzel az alapterhelést. Vagyis az egység két üzemmódban működhet: a fele teljesítménye és teljes mértékben, amikor a levegőt a lehető legrövidebb idő alatt frissíteni kell. E funkciónak köszönhetően a szellőztető rendszer zajszintje jelentősen csökken, és energiát takarít meg.

Minden szakértő előnyben részesíti a készüléket beépített páratartalom-érzékelővel. Különlegessége, hogy csak a beépített higrométer jelével kapcsolja be. Ez a funkció energiát takarít meg, és kiküszöböli a ventilátor különálló elektromos pontjának szükségességét, vagy csatlakoztatja a készüléket egy világító kapcsolóhoz.

Komponensek és anyagok rendszerek

Ma a szellőzés kerek vagy téglalap alakú légcsatornákból származik. Rendszerint fém vagy műanyagból készülnek. Ezek az elemek hamis mennyezet mögé vannak szerelve.

Ha egy kis lakásban fürdőszobáról és WC-ről beszélünk, akkor ilyen házban a szellőzőcsatorna egy lyuk a falban, ahol a ventilátor be van helyezve. Ebben az esetben nincs értelme és szükség van komplex, elágazó rendszer kialakítására.

Ami a magánházakat illeti, számukra a szellőzés a következő elemekből épül fel:

 • Légcsatornák. Sokkal egyszerűbb a téglalap alakú csatornák felszerelése. Könnyedén helyezkednek el a mennyezet alatt, és nem igényelnek több helyet. Ezek olyan csövek, amelyek hossza 2, 1 és 0,5 m.
 • Fan. Alkalmazott számla vagy beágyazott eszköz. Az utóbbi típust az elágazó és komplex rendszereknél lehet leginkább használni. Az egyik helyiség szellőztetésére javasolt a felsővezeték.
 • Rotációs térd. Téglalap alakú csövek esetében a hajlítások lehetnek függőlegesek és vízszintesek.
 • Tengelykapcsolók. Ezek az elemek a szellőzőrendszer közvetlen szakaszainak csatlakoztatására szolgálnak.
 • Ellenőrizze a szelepeket. Úgy tervezték, hogy megakadályozzák a levegő és a rovarok belépését a bányába.

A beszerelés folyamán fel kell szerelni. Sokkal kényelmesebb késztermékeket készíteni. Nagyban egyszerűsítik a telepítési folyamatot és felgyorsítják a munkát.

Szellőzés telepítése a fürdőszobában és a WC-ben

A szerelés megkezdése előtt előkészítő munkát kell végezni. Először is össze kell hasonlítanod a kipufogó berendezés átmérőjét a bánya méretével.

Ha a szellőzőnyílás nagy, akkor egy műanyag cső vagy hullámosság van beillesztve. Ebben az esetben a nyílászárókat habbal kell lezárni. Ha a szellőztető tengely bejárata kisebb, akkor egy perforátorral bővíthető.

Telepítés helyének kiválasztása

Ahhoz, hogy a kényszerített szellőztetés a lehető leghatékonyabb legyen, nem elegendő csak erős berendezések vásárlására. Ugyanilyen fontos a megfelelő hely kiválasztása a telepítéshez.

Mivel a készüléket úgy tervezték, hogy eltávolítsa a forró nedves levegőt, a legjobb megoldás az, hogy a fal felső részébe telepítse, amely az ajtóval szemben helyezkedik el.

Az is fontos, hogy megszervezze az áramlást a helyiségbe - be kell ágyazni egy speciális rácsot az ajtó alsó részébe, vagy hagyni kell a szokásos nyílást az ajtó alatt (gazdaságosabb módon). Az ilyen lehetőségek lehetővé teszik, hogy friss levegő áramoljon a nappaliból a fürdőszobába.

A szellőzőcsatorna állapotának diagnosztikája

Ha egy fürdőszoba vagy WC átdolgozására gondol, akkor mielőtt bármilyen munkát elkezdenél, diagnosztizálnia kell a szellőzőcsatornákat.

Először is ellenőrizni kell a tolóerőt, amelyhez egy sima papír, egy világos mérkőzés vagy egy öngyújtó lap támaszkodik a tengelyre. Ha a papír ragaszkodik a szellőzőrácshoz és a láng a csatorna felé hajlik, ez jó jel.

Az eszköz bekötési rajza kiválasztása

Ha egy új épületben egy standard lakást tartunk, akkor az esetek túlnyomó többségében a természetes szellőzés nem elegendő ahhoz, hogy eltávolítsa a felesleges nedvességet a fürdőszobából. Az egyetlen kivétel egy magánház, a WC-ben, amelynek van egy ablak.

De a kényszerű szellőztetés megszervezésénél a kérdés: mennyi ideig kell működnie a kipufogó eszköz? Gyakran a lakástulajdonosok kapcsolják egy világító kapcsolóval. Ez azt jelenti, hogy a készülék annyira pontosan működhet, mint az a személy a fürdőszobában. Ez nem elég.

A második módszer a ventilátor külön kapcsolóra történő csatlakoztatásán alapul. De ebben az esetben a felhasználó el fogja felejteni a készülék be- és kikapcsolását. Ezért egy megfelelő megoldás lenne egy ventilátor egy páratartalom-érzékelővel történő felszerelése. Az ilyen eszközök önállóan működnek, és emberi beavatkozás nélkül eltávolítják a felesleges nedvességet a fürdőszobából.

A ventilátor telepítési adatai

Mielőtt elkezdené a szellőztető rendszer elrendezését, feltétlenül ismerkedjen meg az eszközökhöz mellékelt utasításokkal. Az esetek túlnyomó többségében az egész telepítési folyamat részletesen szerepel a betétben. Ez nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a munkát.

A leginkább időigényes lépés a ventilátor telepítése és csatlakoztatása. Ha a gyártónak nincs ajánlása, vagy nincs anyanyelvű fordítás, akkor a következő sorrendben kell végrehajtania a műveleteket:

 1. Távolítsa el az elülső fedelet.
 2. Azokon a területeken, ahol a ventilátor a fal mellett van, polimer ragasztót, szilikont vagy folyékony szöget kell alkalmazni. Mindezek a szerelési módszerek tökéletesek, mivel a kipufogóeszközök gyakran műanyagból készülnek, és ennek megfelelően kis súlyuk van. Ezért elegendő a folyékony köröm.
 3. A ventilátort úgy kell elhelyezni, hogy a munkadarabja (villanymotor és a pengével ellátott kerék) teljesen "bemélyedjen" a falban.
 4. Óvatosan nyomja meg a készülék testét úgy, hogy a ragasztókészüléknek ideje megragadni.
 5. Telepítse a szúnyoghálót. Ez az elem megakadályozza, hogy a rovarok és törmelékek bejussanak a szellőzőcsatornából a helyiségbe.
 6. Rögzítse az elülső burkolatot az önfúró csavarokkal vagy a mellékelt csavarokkal.

A végső szakasz a kábel lefektetése és a szellőzőrendszer elektromos hálózathoz történő csatlakoztatása.

A kényszer szellőztetés jelentősen növeli a helyiségből kilépő levegő mennyiségét. Mivel azonban az elülső fedél a készülék kikapcsolásakor bezárja a csatorna nagy részét, az áramlási sebesség többször is csökken. Emiatt teljesítménye jelentősen csökken.

A fenti probléma megoldható egy légtelenítő rács felszerelésével. Ez segít a normál teljesítmény visszaállításában. A második megoldás egy kis rés (1-3 cm) elhagyása az elülső burkolat és a fal között. A keletkező résen levegőt szívnak fel, és a szellőztetés rendesen működik.

Gyakori telepítési hibák

Ha egy tapasztalatlan mester foglalkozik szellőztető rendszer kialakításával, akkor gyakran vannak olyan helyzetek, amikor a munka befejezése után teljesítménye nem felel meg a lakosok kívánságainak, vagy nem tér el a hatékonyságtól.

Ennek oka, hogy a telepítés során hibákat követ el. Az elemi problémák megjelenésének elkerülése érdekében ismernie kell az árnyalatokat.

A leggyakoribb ilyen hibák a szellőzőrendszer telepítésekor:

 • a csatornát rosszul tervezték, ami jelentősen megnehezíti a levegő mozgását;
 • a szurkolók sok dolgot keltenek a munka során;
 • az enyém összekapcsolódása megszakad;
 • a szellőztető rendszer áthalad a lakóterén, és zavarja a család normális életét.

Ha a design helytelenül történt, akkor a fent felsorolt ​​problémák feltétlenül megjelennek. Ebben az esetben gyakran szükséges a szellőztető rendszer teljesen újratelepítése, hogy kijavítsa őket.

Elmehetsz az egyszerű útra. Például a zaj csökkentése érdekében ajánlott zajelnyelők használata. Ami a szellőztetés teljesítményének javítását illeti, akkor új, erőteljesebb kipufogóeszközt kell telepítenie, és ellenőriznie kell a légáramlás elrendezésének minőségét a fürdőszobában és a WC-ben.

Tapasztalt szakemberek ajánlása

Azok az emberek, akik először szembesülnek a szellőzés megszervezésével a fürdőszobában és a WC-ben, hasznos lesz megismerni a tapasztalt kézművesek tippjeit. Először is azt ajánlják, hogy biztosítsák a friss levegő normál áramlását a helyiségbe. Végül is, különben a kipufogó ventilátor munkája értelmetlen lesz.

Nem szükséges drága és átfogó rendszereket vásárolni. A mesés összegek költsége nem mindig a legjobb megoldás. Elég, hogy helyesen és helyesen vegye fel az eszközöket, akkor az olcsó modellek is tökéletesen megbirkózhatnak a helyiség szellőzésével.

Ha a ház légkondicionálóval, ionizálóval, tisztítószerrel, párásítóval és hasonlókkal rendelkezik, akkor még mindig szellőztetni kell. Végül is a fent felsorolt ​​készülékek egyike sem nyújt friss levegőt a helyiségbe.

A kipufogórendszer működési szabályai

Annak érdekében, hogy a berendezés a lehető leghosszabb ideig működjön, rendszeres karbantartási munkákat kell végezni. Valójában a por és a szennyeződés idővel felgyülemlik a ventilátorlapátok felett. Ez nem teszi lehetővé, hogy a készülék maximális kapacitással működjön, és tisztességes légcserét biztosítson. Továbbá, ha a tisztítás nem valósul meg időben, a készülék meghibásodhat.

A karbantartási munka magában foglalja a szellőzőrendszer rendszeres ellenőrzését a ventilátorlapátok eltömődéséhez és mosásához. Ez a megközelítés még egy modern házban is lehetővé teszi, amelyet nagyfokú feszesség jellemez, mindig friss és tiszta levegőt lélegezzen be.

Hasznos videó a témában

Videó # 1: A csésze felszerelésének titka a fürdőszobában és WC-ben:

Videó # 2: Külön szellőzés létrehozása a fürdőszobában és a WC-ben:

A kényszerített szellőztető rendszer felszerelése lehetővé teszi számunkra, hogy megoldjuk a beltéri szellőzés problémáját, amely a modern lakások és lakások szempontjából fontos. A fürdőszobákban és a WC-kben ritkán kerülnek ablakok, így az egyetlen helyes és ésszerű megoldás az, hogy intenzív légcserét biztosítson mesterségesen egy ventilátor beépítésével a rendszerbe.