Legfontosabb > Dekoráció

falak

A szabványos kialakításnak megfelelően épített lakások ritkán sztrájkolják a képzelet nem szabványos megoldásokkal a helyiségek kialakításában, aminek következtében sokszor erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy otthoni hangulatot hozzon a házban, ahol pihenhet nemcsak fizikailag, hanem erkölcsileg is. Az egyik népszerű megoldás, amely nemcsak funkcionális, hanem dekoratív szempontból is fontos, egy partíció a fürdőszobában. Az építkezés szükségessége összefügg azzal a ténnyel, hogy a fürdőszobában több funkcionális zóna van, amelyek mindegyikét a célok jellemzik. A három legfontosabb funkcionális területen, amelyek a mosdó és a WC közelében lévő területet, valamint a zuhanyzóterületet foglalják magukban, szanitáris felszereléssel rendelkeznek, ezért funkcionális szétválasztásra van szükség. Továbbá, a fürdőszoba igazi célja szükségessé teszi a tárolóterület elosztását, amely több lehet. Törülközők, háztartási vegyszerek és kozmetikai kiegészítők tárolására szolgálnak. Ha azonban a fürdőszobában nincs lenyűgöző méret, ebben az esetben a teljes zónák nem megfelelőek. Ha meg szeretné tudni, hogyan léphet ki ebből a helyzetből, és hogyan szervezze meg egy tágas fürdőszobát egy partíció segítségével, olvassa el ezt a cikket.

tartalom

A partíció a fürdőszobában: a probléma relevanciája

A fürdőszobának vagy az apartmannak mint egésznek a javítása során gyakran szükség van egy helyiségre vonatkozó projekt kidolgozására, amely alapján gyakran arra a következtetésre jutunk, hogy nem vettük figyelembe a helyiség néhány paraméterét. Például az ajtó szélessége és magassága, amelyet meg kell tudnia annak érdekében, hogy fürdőszobát hozzon létre a fürdőszobában, a gipszkarton mennyezetének magasságát a mennyezeti lámpák felszereléséhez, a bútorok helyét a megfelelő helyiségtervezéshez és a lakás egyéb paramétereit, anélkül, hogy tudná, melyik nem tud sikeresen befejezni felújítási projekt. Ha egy tágas fürdőszoba boldog tulajdonosaként vagy, akkor nem csak az összes dolgot és a szükséges felszereléseket helyezheti el, hanem kísérletezheti a szaniteráruk és a dekoratív tervezés területrendezését, elhelyezését. A partíciók legelterjedtebb telepítése, amely meghatározza a WC helyiségének területét, a fürdőszobának a többi részéből, annak köszönhetően, hogy ez a terület a legkevésbé vonzó. Ezért a tervezők javasolják, hogy a zuhanyzót, a WC-t vagy a bidét a lehető legjobban be legyenek helyezve a bejárattól, és még nagyobb maszkolás esetén, hogy ezt a területet dekoratív partícionálással határolja.

Ha a WC- vagy bidé-területet dekoratív válaszfalak határozzák meg, akkor jobb, ha elválasztja azt a területet, ahol a zuhanyfülke megbízható süketelemmel van ellátva, amely megóvja a helyiség falát a fröcsköléstől és a vízszivárgástól, ezért magas színvonalú követelmények vannak rá.

A partíció a fürdőszobában fotó

A partíciók funkcionális szerepe a fürdőszobában

A fürdőszobában lévő válaszfalak funkcionális célját csak a tulajdonos határozhatja meg igényeik és preferenciáik alapján. Ennek ellenére a legtöbb belső térben a partíciók szerepe nagyon homályos, mivel hasznos lehet nemcsak gyakorlati, hanem esztétikai szempontból is. Beszéljünk erről részletesebben.

A díszítő funkció az embernek a gyönyörűséghez való állandó vágya, az otthon kényelmes sarokba való bekapcsolódása és a fürdőszobában lévő dekoratív válaszfal telepítése segít megoldani ezt a problémát. Például, ha úgy dönt, hogy egy japán stílusú fürdőszobát díszít, a díszítő bambusz képernyő kiválóan kiegészül a belső térével, amely nemcsak a dekoráció naturalizmusát hangsúlyozza, hanem előnyös kiegészítője is. Egy másik kedvező megoldás egy fürdõhöz keleti stílusban egy florista vagy etnikai mintázattal díszített üvegfal beépítése lenne;

A helyiség zónája a partíció másik fontos funkciója, amelyen keresztül több zónát lehet megkülönböztetni a fürdőszobában, amelyek mindegyikének saját funkcionalitása van. Például egy partíció telepítésével határolhatja a fürdőt, a WC-t vagy a zuhanyzót. A tükör vagy mosdó mindkét oldalán dekoratív oszlopokat is elhelyezhet, és ezáltal elválaszthatja őket a közös helyiségből, vagy gondoskodik egy kis résről, amelyben a mosógépet később telepítik;

A kommunikációs maszkolás egy olyan funkció, amely magában foglalja a partíciók telepítését olyan erősen kiálló csövek vagy más technikai struktúrák esetében, amelyeket hamis falakon vagy képernyőn nem lehet elrejteni. Ebben az esetben a probléma megoldható dekoratív partíciók vagy oszlopok felállításával, amelyeken lámpát vagy funkcionálisan jelentős polcokat lehet lógni.

A partikuláris fürdőszobák előnyei

 • A fürdőszobában lévő válaszfal elválasztja a fürdő "nedves" zónáját a ruhadarabok és a tárgyak tárolására szolgáló területektől, vagyis egy külön képernyő, amely megvédi a fürdőszobát a fröccsenőktől a zuhany alatt;
 • A kis helyiséggel ellátott fürdőszobában egy másik falra helyezve megoldhatja a helyhiány problémáját a higiéniai termékek elhelyezésére és tárolására, mivel a kiegészítő falon több polcot, valamint a ruhákhoz és törölközőkhöz készült horgokat és fogantyúkat is felakaszthat.

A válaszfal anyaga, figyelembe véve a helyiség sajátosságait

Mielőtt vásárolna egy fürdőszobát, vagy felépítené azt, akkor válassza ki a legoptimálisabb anyagot, amelyből elkészül, és amelynek során figyelembe kell vennie a helyiség sajátosságait. A válaszfalak előállításához szükséges anyagok kiválasztása először nem csak a konkrét anyag felhasználásának gazdasági, hanem technikai megvalósíthatóságát is értékeli. Ha a cél az, hogy a helyiséget több zónába osztja, akkor nincs értelme beton vagy tégla használatához, de a felfüggesztett mosdó beépítéséhez az újonnan felállított falra, ezek az anyagok a legoptimálisabb választás lesz, szemben a kevésbé tartós gipszkartonnal és üveggel.

Aki feltette a kérdést: "Hogyan készítsünk partitúrát a fürdőszobában?" - javasoljuk, hogy válasszon anyagot a szoba sajátosságai alapján. A mikroklimatikus körülmények a fürdőszobában, nevezetesen a magas páratartalom mellett szükségessé teszik az effektusokkal szemben ellenálló anyagok használatát, valamint a könnyű befejezést. A modern piac számos olyan anyagot kínál, amelyek megfelelnek a fenti követelményeknek, és felhasználhatók a fürdőszoba partícióinak gyártására. Ezek a következők:

 • Tégla;
 • Vasbeton;
 • Különböző eredetű specializált építőelemek, amelyek közül a következők tartoznak a levegőbeton, a habbeton és a gipszkartonok;
 • Gipszkarton, ellenáll a nedvességnek;
 • Üvegblokkok, valamint edzett üveg, amelyet fokozott szilárdság jellemez.

A fenti anyagok közül néhány gyakorlati szempontból fontosabb tõkeelosztások kialakítására szolgál. Ezek közé tartozik a tégla, építőelemek és vasbeton. A fennmaradó anyagokat, amelyek magukban foglalják az üveg és a gipszkarton, akkor használják a partíciók beépítésénél, csak dekoratív funkcióval és a zonálási funkcióval, az alacsonyabb szilárdság miatt.

Fontos tudni, hogy a fenti anyagok többségét - üveg- és üvegblokkok kivételével - porózus szerkezettel jellemzik, amely elősegíti a nedvesség behatolását. Ez szükségessé teszi a nedvesség behatolását megakadályozó vízszigetelő anyagok használatát. Ezek közé tartoznak a vakolat, bevonatok és áthatolók a vízszigeteléshez, amelyek közül a leginkább univerzálisnak tekintik a bitumen és a polimerek alapú vízszigetelést. Nem csak egyszerűen alkalmazható és gyorsan szárad, de később könnyedén díszíteni mozaik, műanyag panelek, tükör vagy csempe.

Beton, tégla és kő válaszfalak a fürdőszobában

Ha azt tervezi, hogy a fürdőszobában egy fővárosi partíciót épít fel, akkor a beton vagy kerámia tégla lesz a legjobb anyag. Ha ügyeket veszünk a gyakorlatból, nehezen adunk ilyen példákat, amikor egy falat betonozással falaztunk fel, kivéve, ha konkrét betéteket kellett létrehozni a zuhanytálca alá vagy egy közönséges üvegmegmunkálás alatt. Így azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ezt az anyagot főként olyan esetekben használják fel, ahol valami megvalósítására alapot kell létrehozni. A tégla praktikusabb anyag, amelyet a fürdőszobai törzsrészek telepítéséhez használnak, tekintettel arra, hogy kényelmesen dolgozik vele. Beleheti a lakásba minden szükséges mennyiségben, egy olyan válaszfalat és egy szilárdabb falat is felépíthet, amelyet különböző típusú falazatokkal lehet megtervezni, így a beépített válaszfal vastagságát a helyiségtől és az Ön preferenciáitól függően módosíthatja. De annak ellenére, hogy a tégla olyan anyag, amellyel könnyen és kényelmesen dolgozhat, a tapasztalt kézművesek továbbra is praktikusabb és legmodernebb anyagokat kerestek a fürdőszobában elrendezett, sikeres koronázás érdekében.

Üveg válaszfalak: eredeti ötletek további falak létrehozására a fürdőszobában

Annak ellenére, hogy a tőkeszerkezetek megbízhatóbbak és tartósabbak, a tervezők számára a legérdekesebbek azok a válaszfalak, amelyek dekoratív szerepet töltenek be a fürdőszobában. A szokatlan dizájnok nem csak figyelemfelkeltőek, hanem a szoba rendkívüliek is, valamint a kis fürdőszoba vizuálisan bővíthetők. Ugyanakkor senki sem szünteti meg a gyakorlati funkciókat - ezek a fürdőszobai válaszfalakra is jellemzőek, abban az esetben, ha egy tapasztalt kézműves sikeresen ötvözi a gyakorlati és dekoratív funkciókat. Ehhez a szakértők több nem szabványos trükköt javasolnak.

Üvegblokkok. Kiválasztásával, mint a partíciók gyártásának fő anyaga, szokatlan jegyzeteket adhat a fürdő hagyományos, nem markáns belső részeihez. Ez annak köszönhető, hogy az anyag korszerű módosításai sokkal nyereségesebbnek tűnnek, mint a régebbi társaik.

A gyártó a legszélesebb színválasztékban gyártott üvegblokkokból áll, és az anyag csúcspontja az üvegblokkok - héjak, sok csillogó csillogás vagy virágok eredeti részeit használja. A fényáteresztés és az áttetszőség szintén változó paraméterek. Az üvegblokkok kétségtelen előnye az egyszerű telepítés - a fő anyagként való felhasználás, különböző kialakítású falak kialakítását teszi lehetővé.

Az edzett üveg olyan anyag, amelyet közepes és nagy méretű lemezekből állítanak elő, ezért a laikusnak gyakran nehézségei vannak a laplemez válaszfalának telepítésében. Ami a fürdőszobai üvegburkolatok gyakorlati használatát illeti, a nagyobb tõkeelosztásokhoz képest jelentõs árnyalat jellemzi. Az ilyen kerítések csak zuhanyzóként használhatók, vagy a zónák helyének fő elemeként. Ez azonban nem akadályozza meg az üvegfelületek növekvő népszerűségét, hiszen ennek a falnak a fõ fénypontja a súlytalanság és az átláthatóság, ami különösen fontos a kis méretû fürdőszobában.

Gipszkarton fürdőszoba partíciók: előnyei és hátrányai

A fenti anyagok előnyei ellenére a legnépszerűbb még mindig használják a gipszkarton szerkezetét. A gipszkarton olyan anyag, amelynek szerkezetét egy gipszréteg képviseli, amely mindkét oldalán vastag kartonlapot borítja.

A gipszkarton előnyei:

 • Ideálisan sima felület, mentes minden szabálytalanságtól, és nem igényel további kiegészítő illesztést;
 • Magas légáteresztő képesség;
 • Könnyű és nehézkes a telepítés során;
 • Demokratikus ár.

A szárazfalaknak saját hátrányaik vannak:

 • Az anyag tervezési tulajdonságait figyelembe véve nem ajánlott gipszkarton válaszfalak készítése olyan helyiségekben, ahol a nedvesség index meghaladja a 90% -ot;
 • A gipszkarton-partíció telepítése csak álló szerkezetként és a csúszó opció telepítésének képtelensége miatt.

Gipszkarton falak építése: anyagok és szerszámok előkészítése

A tervezési jellemzők tekintetében a gipszkartonfal a fürdőszobában egy fém keret, mindkét oldalán gipszkarton lapokkal. A lemezek közötti szabad terület a csúnya kommunikáció leplezésére használható, és az erre a területre nem használt hely tele van hangszigetelő anyaggal. Ha összetettebb terveket szeretne szervezni, a beépített polcokra vagy további megvilágításra fogadhat.

Szükséges anyagok és eszközök

 • A fürdőszobában olyan gipszkarton használata ajánlott, amely ellenáll a magas páratartalomnak. Ilyen anyagok közé tartozik a "GKLV" és a "GKLVO" feliratú gipszkarton, míg az "O" betű jelenléte az anyag jelölésében tűzállóságnak felel meg. Az ilyen anyagok használata akkor releváns, ha az elektromos vezetékeket a szerkezet belsejébe helyezi. A szabványos gipszkarton lap általában 3 négyzetméter. méter, és mivel a burkolatot a szerkezet mindkét oldalán végezzük, az anyag területének kiszámításánál kétszer kell szorozni.
 • Az eszköz gipszkarton falai magukban foglalják a rack és a vezető fém profilok használatát is. Ha az első telepítést függőleges helyzetben 50-60 cm-es lépcsővel végzik el, akkor a második a keresztirányú padló és mennyezet szintjén van rögzítve.
 • A hangszigetelő anyag egy másik szükséges elem a partíciók telepítésében. A gipszkarton lapjainak kitöltése érdekében ajánlott ásványgyapotot használni, amelynek sűrű szerkezete van, és ezért ellenáll a deformációnak.
 • Kötőelemek - a szerkezet fontos elemei, amelyek biztosítják a kész szerkezet szilárdságát. A profilok falra és mennyezetre történő rögzítéséhez a tüskék-szegeket és a keretelemeket fémcsavarokkal kell összekötni. A gipszkarton gipszkarton lapos fejjel ellátott önmetsző csavarokkal készült.
 • A szerkezet végső felületét alapozó, gitt és erősítő szalag segítségével készítik el. A festék, a kerámia burkolat vagy a belső vakolás alkalmas lesz egy bevonat bevonására.

Milyen eszközöket kell feltölteni?

Készítsen előre a következő eszközöket, amelyekre szüksége lesz a folyamatban:

 • Fúró-csavarhúzó és fúró készlet;
 • Ollók fémhez és éles késsel;
 • Épület szintje;
 • Spatula vagy ecset.

Telepítési munka: műveletek sorrendje

A partíció telepítésének helyén jelölje meg a padlót, és szükség esetén azon a helyen, ahol az ajtót tervezi. Menetrendezze az állványprofilok 50 cm-es lépésekben való beszerelését, majd egy szinttel jelöljék meg a mennyezetet és a falakat;

Figyelembe véve a válaszfalak hosszát, vágja le a vezetőprofilokat, és rögzítse őket a mennyezetre egy szögcsomóval, majd végezze el a padlón. Ha a padló fából készült, használjon önmetsző csavarokat a profilok rögzítéséhez, ha a beton egy tiplik-köröm. Ugyanakkor ne feledje, hogy a rögzítőelemek közötti távolság legalább 1 méter és a profil és a fal szélessége között legalább 0,5 m;

Ezt követõen a rack-szerelõ profilokat vágjuk, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ugyanolyan hosszúságúaknak kell lenniük, azaz 15-20 mm-rel kisebbnek kell lennie a helyiség magasságánál, ami biztosítja a vezetõk könnyû szerelését. A vágás után megerősödik a függőleges irányba. A falon lévő falon levő profilokat rögzítőszegek segítségével rögzítik, a többiek pedig önfúró csavarok, nyomógörgővel;

Fontos! Ha a készszerkezet magassága meghaladja a 2,6 m-t, további vezetékek segítségével kell megerősíteni a tartóprofilok között;

A fémkeret felszerelése után járjon el a berendezéshez. Vágja a gipszkarton lapjait a szokásos élesen élesített kés segítségével, egyik oldalán rögzítve, pontosan csípővel, ami majdnem láthatatlanná teszi a varratokat. A lemezeket fémprofilokhoz kell rögzíteni, öncsavarral ellátott csavarokkal. Ugyanakkor a rögzítő sapka kissé beágyazódik az anyagba, ami szinte észrevétlenül teszi;

A tervezés során hő- és hangszigetelő anyagot helyeznek el - ásványgyapot rétegeket. Javasoljuk, hogy ezt a műveletet szemüveggel és kesztyűkkel végezze. A struktúra szabad sejtjeinek leghatékonyabb kitöltése érdekében az ásványgyapot lemezeket kivághatják vagy szakadozhatják, az Ön preferenciáitól függően;

Ennek az eseménynek a végrehajtásával a szerkezet második oldala bélelt, ennek eredményeképpen tökéletesen sima felületet kap, amely nincs szabálytalanságtól és kész további arckezelésre;

Mielőtt a telepítés végső szakaszába lépne - az arcdíszítéssel több szabványos intézkedést kell végrehajtani. Ezek közé tartoznak a gitt varratok és a sapkás csavarok, amelyek előtt az ízületeket erősítő szalaggal ragasztják, valamint primert alkalmaznak. Ezután biztonságosan elindulhat a partíció arcfelületéhez, amely csak az Ön egyéni preferenciáitól függ.

Do-it-yourself zuhanykabin - Könnyű és minőségi lehetőségek mindenkinek! +73 fotók

Figyelembe véve az idő mulandóságát, a modern emberek egyre inkább a higiéniai eljárások gyors alkalmazási módjait preferálják.

Nem kétséges, hogy igazi örömmel fekszik a habos fürdőben, de mi van, ha egyszerűen nincs idő ilyen pihenésre? Ebben a helyzetben a zuhany megmentésre kerül.

Rendszerint a zuhanyozás kevésbé időigényes.

A modern zuhanykabinok számos lehetőséget kínálnak, amelyek kielégíthetik a fogyasztók igényeit. A zuhanykabin modelljétől és költségeitől függően zuhanyzó gőzfürdővel és egyéb funkcióval rendelkezik.

De mi van akkor, ha nem lesz szükség ezekre a technikai újításokra, és a zuhanykabin költsége nagyszerű? Ilyen helyzetben saját kézzel is használhatja a zuhanyzó építését. Ráadásul a boltokban bemutatott zuhanyzók nem mindig felelnek meg a szükséges méretnek.

És ha zuhanyzó jelenléte szükséges egy dacha vagy egy vidéki házban, ahol a használat csak évente egy szezonra történik, akkor a saját kezű zuhanyzó kiváló megoldás.

A zuhanyzás létrehozásakor olyan anyagokat használhat, amelyek megfelelnek a kívánt jellemzőknek.

Zuhany termékek

Annak érdekében, hogy a saját kezével zuhanyozni kezdjen, minden részletre átgondolnia kell. Kezdetektől kell kiindulnia, szigetelni kell, vízzárónak és bonyolult vízelvezetési rendszernek kell lennie.

Rengeteg lehetőség van a zuhanyzás létrehozására, de leginkább a feladatok megkönnyítésére, egy kész tusoló tálcát vásárol. Az ilyen raklapokat a szobában helyezték el, a kabin pedig rendelkezésre álló anyagokból készült.

Kerámia burkolólapok

A cserép jó anyag házi zuhanyozáshoz, megfelel az üzemeltetési követelményeknek. A csempe sokféle színben és méretben létezik.

A kerámia csempezuhany létrehozásához raklapot használhat, vagy raklapozáskor a padlón lejthet.

PVC panelek

A PVC-paneleket a zuhany belsejében véglegesítésre használják. Az anyag meglehetősen szerény és jó teljesítményű tulajdonságokkal rendelkezik, de ez az anyag rövid életű.

polikarbonát

Ez az anyag számos színes megoldást kínál, költséghatékony és tartós. A belső látvány nagyon érdekes.

Polikarbonát a fém sarokba van szerelve, és az ízületeket tömítőanyaggal kell lezárni. Működés közben jól bevált, megfelelő gondossággal.

Ha a kész raklapok nem férnek bele a mérethez, vagy egyszerűen nem felelnek meg, saját kezével raklapot készíthet.

Többféle módon lehet raklapot gyártani. A legegyszerűbb egy téglából készült raklap. Ha ezt a módszert választják, akkor a tetőfedő anyagot vízszigetelésként kell elhelyezni. A beton felhasználásával raklapot hozhat létre, de ez a módszer hosszabb.

A zuhanyozás kényelmes volt, még a kezdeti szakaszban is szükség van a kommunikációra. Ha nincs központi vízellátás, akkor ehhez alkalmas egy elektromos szivattyúval ellátott kút, amely a csaptelep kinyitása után hideg vizet biztosít.

A forró vízhez pedig egy vízmelegítőt akaszthat, amelyhez hideg vizet is be kell hoznia. A meleg és hideg vízzel készített kézzel készített zuhanyzó a háztartás büszkesége. És örömmel fogadni a higiéniai eljárásokat egy ilyen lélekben.

Bármelyik építési és befejező anyagot is választják, valamint egy zuhanytálcát, a legfontosabb az a szivárgó vízelvezető jelenléte. Különös figyelmet kell fordítani a padló és a falak vízszigetelésére a zuhany alatt.

Ha a falak belső felületét és a zuhanyzó padlóját csempe burkolattal látja el, akkor a padlóról nézzen két sorba, és szerelje be a támaszt. Miután az egész csempe le van fektetve, használjon habarcsot.

Házi készítésű zuhanyzók féláron: gyönyörű és egyszerű, és "nem olyan, mint mindenki más"

Hogyan készítsünk egy zuhanykabinot a saját kezével egyszerű és olcsó. A portál felhasználói személyes tapasztalata alapján.

Azok az idők, amikor az igazi "szovjet" öntöttvas fürdő volt az első számú cél egy olyan személy számára, aki a fürdőszoba felszerelésére gondolt, rég elment. Napjainkban a modern piac sokféle egészségügyi terméket kínál, kezdve az akril- és acélfürdőktől, és egész otthoni komplexumokkal végződik, és a legmodernebb gyógyászati ​​eljárásokkal felszerelve. Ráadásul az elmúlt években hajlamos volt elhagyni a fürdést és a "fröccsenés" helyett a zuhanyzás során. Az élet gyors üteme a modern nagyvilágban, a divatirányzatok trendje és a vízfogyasztás csökkentésének vágya szintén befolyásolja.

Ebben az esetben a házi zuhanyzók remek alternatívát jelentenek a fürdőben.

Ez a népszerű eszköz kínálata a boltokban kínálja a legigényesebb fogyasztókat, de sok olyan ember van, akik nem elégedettek az ipari formatervezéssel.

Az egyik nem szereti az árat, a második nem szereti a megjelenést. Végtére is, egy vidéki házban, és egy lakásban, valami különlegeset akarok - nem mint mindenki más. Ebben az esetben továbbra is fel kell tekerni az ujjakat, és magának kell zuhanyozni.

Ebből a cikkből megtudhatja:

 • Milyen anyagokat kell zuhanyozni egy magánházban.
 • Hogyan készítsek zuhanyt a saját kezébe.
 • A zuhanykabin összeszerelésének hangjai.

Lehetőségek házi zuhanyra

Mielőtt beszélnénk a magánházakban készített házi zuhanyzók lehetőségeiről, akkor azon a pillanatban fogunk élni, amikor a gyári modellek nem mindig felelnek meg a fogyasztóknak, és nem indokolják a befektetést.

Sikerült egy zuhanyzót vásárolnék. Adtam neki 40 ezer rubelt. Kezdetben úgy tűnik, nekem és a feleségemnek tetszett mindent. És akkor elkezdődött! Először is, az öntözés már nem bírja meg, akkor az ajtók elkezdtek csúfolódni. Zuhanyozás közben az ajtócsuklóba eső víz kiszivárgott, és a készüléket tömítőanyaggal kellett bevonnom. Némi idő elteltével a csapágyak leestek, de semmiféle tartalék nincs. Nos, a függöny felrobbantotta a raklapot. Fényes szívvel elvetettem, és nem akarom többé a gyárat bevinni. A bátyám mindent megtett. A zuhanytér jó kerámia burkolattal díszített, magas minőségű csaptelepet szereltek fel, és annak érdekében, hogy megakadályozzák a kifröccsenést a kifelé történő kifelé, az ajtó üvegezett üvegből készült. Kiderült, hogy nem olcsóbb, mint a vásárolt, de jól néz ki, nem műanyag, korosztály számára!

Az ár és a minőség kérdése az egyik legfőbb ösztönző, amelyet az otthoni kézművesek vezetnek, figyelembe véve, hogyan készítsenek saját zuhanykabinot. Végtére is szégyen, hogy sok pénzt adnak, és nem biztos, hogy az eszköz öt évig tart. A piacon jól ismert gyártók magas szintű termékei vannak, amelyek jellemzői és élettartama nem kétséges, de az ilyen berendezések költsége meghaladja a határértéket.

Ezért a buzgó tulajdonosok inkább mindent megtesznek magukon. A zuhanyozás építése nem mindig olcsóbb, mint az átlagos árkategóriájú termék megvásárlása, de a termék minőségéről és összetevőiről semmi kétség. Te magad.

Ha megmutatod a képzeleted, akkor saját kezedbe készíthetsz egy zuhanykabinot, amely jellemzői miatt nem fog sok ipari formatervezést elérni, és a tervezés miatt messze elmarad.

A munka megkezdése előtt fontos dönteni a funkcionális tervezésről, megjelenéséről és természetesen a méretekről.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a 800x800 mm-es zuhanykabinok túl kicsiek. Szorosan és kényelmetlenül mossa. 900x900 mm jobb, de az optimális méret 1000x1000 mm.

Vannak olyan esetek is, amikor egy kis lakásban egy keskeny sarokba kell rendezni egy standot. Nem tudod a szokásosat elhelyezni, és a nem szabványos méretű, nem egyenrangú oldalú vagy rendelésre gyártott berendezések túl drágák. Kilépés - házi készítéshez.

A feladat költségének egyszerűsítése és csökkentése érdekében egy raklapot vásárolhat, és ennek alapja alapján készítsen egy zuhanykabinot saját kezével, kész falak és ajtó segítségével.

Vagy nehezebb utat nyit meg, ami széles lehetőséget kínál a kreativitásnak - egy teljesen önálló zuhanykabin kialakítása, az építési piac anyagainak felhasználásával.

Ebben a kiviteli alakban az alapot (raklap) vásárolják vagy betonból készítik, és a polikarbonát falai opcionálisan fémkerettel vannak felszerelve.

Szintén építése zuhanyzó standok használt műanyag panelek.

Nedvességálló gipszkarton, amelyből a fülke falai készültek, majd ezeket kerámiával vagy mozaikokkal ragasztják.

Továbbá, a többszínű és texturált üvegblokkok lehetővé teszik, hogy a legösszetettebb formát alakítsák át hajlított falak formájában a zuhanytálcára vagy a mosási területre.

Egy másik plusz az üvegblokkok a dekoratív sorozat jelenléte, amelyben a blokk belsejében különféle elemek vannak csillagfúrás, kagylók, lepkék, stb. Formájában.

Úgy gondolom, hogy egy házi zuhanyzat mindig jobban néz ki, mint a gyári műanyag. Csak azt kell tenni, hogy minőségi szempontból mindent megtegyünk, nehogy elárassza magát vagy szomszédait. A fülkék ezen verzióját készítettük, mint az alábbi fotón. Véleményem szerint sokkal jobb, mint a vásárlás.

Olcsó zuhanyzó csináld magad

A portál felhasználói felhasználói tapasztalatai azt mutatják, hogy házi készítésű zuhanykabinok készítését bármelyik kézműves végezheti, aki a kezében egy közönséges eszközt tarthat. Nincsenek különleges készségek vagy speciális építőipari berendezések. A siker kulcsa - gondos tervezés és az összes kivitelezés alapos végrehajtása. Továbbá, ha nem állítod magad a zuhanyzókészülékkel felszerelt zuhanyzóval, akkor kis vért kaphatsz, és egy költségvetést hozhatsz, de minőségi lehetőség.

A húgom a következőképpen alakult gazdaságos fülkéből. Megvettem a kész tálcát, tedd a téglákra a fürdőszoba sarkában. A tálca alatt tartott kommunikáció. Emellett két tolóajtót is vásároltam a kabinokhoz, és mindez összefogott. A csap és a zuhany rögzítve van a falon. A csöveket a hornyokba helyezzük. A fülke két oldala a fürdőszoba falai. A fülke mérete 0.9h0.9 m. A vásárolt készítéssel összehasonlítva sokkal olcsóbb a saját kezű zuhanykabin kialakítása.

A zuhany másik gazdaságos változata - a csúszó üvegajtók elutasítása és vízzáró függöny helyett a zuhanyozás.

Vagy több költségvetési anyag kombinációja.

Ehhez hasonló zuhanytálcát csináltam: vettem egy rendes raklapot, és beletettem egy fa keretbe. A falakon belül polikarbonáttal lefedve, az ajtócsúszás helyett. Nem az első évben használom. Semmi sehol se szivárog, és a fa nem rothad.

Szintén érdekes az a lehetőség, hogy a privát házban a portál felhasználója, a Samura Kostya becenevet használó zuhanytartó.

Először készen akartam vásárolni, de azt mondták, hogy a normál fülkék ára 25 ezer rubel. Ezért úgy döntöttem, hogy megmentem és mindent megteszek a saját kezemmel, a vásárolt 6 ezer rubel. raklap szaniterekből és fa keretből.

A felhasználó a raklapot 10x5 cm-es szakaszra helyezte a fa szélére. A keret is fából készült.

Az elvezetés "50-ki" csőből készül. A falakat 8 mm vastag műanyag panelekkel kell bevonni, amelyek 4 panelből két részre 2 méter hosszúak lesznek.

A raklaphoz való csatlakozás alsó része egy lábazati csatorna formájával készül, 1 cm-es hornyszélességgel.

A fülke elülső falai, a merevség és a függöny rögzítéséhez 12 mm vastag OSB panelekből készülnek, és műanyag panelekkel vannak bevonva.

Az utolsó szakaszban a szükséges munkát a standon szerelt keverő, zuhanyfej és állvány.

Összesen a zuhanyfülke építéséhez:

 • raklap - 6 ezer rubel;
 • panelek, belső sarkok, kezdő profil és csempézett alaplap - 1 ezer rubel;
 • szifon - 600 rubel;
 • OSB lemezek - 640 rubel;
 • keverő - 2,5 ezer rubel.

Összesen: mintegy 11 ezer rubel.

Megjegyzés: az árak 2016-ra esnek.

A jövőben a fülke mennyezetét műanyag panelekkel is lefednék, a függönyre erősítem a HDPE csövet és lefeszítek egy függönyt. Használjuk a tervezést és mindent. Szóval a szomszédok is. Ha fémlapot vásárol, akkor a költségvetés jelentősen csökken.

A fenti házi készítésű zuhanykabinok megvásárolt kész paletták alapján készültek, de ez jelentős korlátozást jelent a csarnok kialakításánál és méreténél. Ezért alul fogunk beszélni a "kő" zuhanyzóról, amelyet a portál felhasználó a "Hruscsov" utcai beépített mokrushin becenevével épített.

Fürdőszoba a "Hruscsov" tudja, milyen méretű. Azt akartam, hogy mind a mosogató, mind a mosógép beleüljön. Ezért úgy döntöttem, hogy zuhanytálkot helyezek el. mert a telepítés helyének mérete szigorúan korlátozott, és nem találtam ilyen méretű kész készleteket, úgy döntöttem, hogy magam készítem.

Először is, a felhasználó megszabadult az összes "felesleges" - a régi fürdő és alátét.

Ennek eredményeképpen a "penny" a kommunikációval, amely nem különösebben egyértelműbb, felszabadult.

A felhasználó 20 cm vastagságú kavicsbeton blokkokból állt a kabin bázisára (a gazdaságban feküdtek).

Nem temetette el a cső mokrushint, mert a kapcsolatok idővel szivároghatnak, és javítani kell őket, mindent meg kell szüntetni.

A fülkéből a vizet a csatornahálózatba szivárogtattam a fal áthelyezésével és a csövek eltávolításával a konyhában. Ugyanazon a helyen töltöttem a lefolyót a mosógépből.

A kabin falai téglából készülnek.

A fülke bejáratánál egy kis "járdaszegély" állt.

Miután a falak a padlón álltak a fülkében, a felhasználó kitöltötte az esztricht. Homokkő-esztrich a lejtőn készült, a lefolyó irányába 100x100 mm-es csempe-mozaik méretű, vízzel szemben ellenálló habarccsal.

A téglafalat a kívánt magasságra helyezve a szerkezet felső részét, csempével is bevonták, 6 mm vastag, mohaszínüveggel díszítették.

Az üveg mindkét oldalán el van csavarva, és a "nem működő" részt behelyezzük a tömítőanyag műanyag profiljába. Maga a profil is a csempe tömítésénél van elhelyezve.

A tolóajtó helyett a kabin a "belülről" zuhany alatt rendszeres függönyökkel van zárva.

Fontos figyelmeztetés: a függöny hossza úgy van megválasztva, hogy a zuhanyzó padlóján fekszik, amikor zuhanyozni kezd. Az átfedés körülbelül 4-5 cm, ezért a víz jól folyik a filmen és nem esik ki.

Én használom, és mindenki boldog. Kényelmes, praktikus és nem túl drága. Mielőtt belekerülne a dobott szőnyegre egy gumi talpon, úgyhogy az oldalról való elmozdulás és az ugráshoz ne csúszhasson el.

Összegezve

Miután úgy döntött, hogy önállóan hozza létre a zuhanykabinot, el kell kezdenie egy építési terv kidolgozásával és egy vázlat rajzolásával, a telepítési helyszín méretétől függően. Ne felejtsük el a műszaki kommunikációt és a csövek összekapcsolását forró és hideg vízzel, valamint figyeljük a szennyvízcsövek megfelelő lejtését is, amely lecsapolja a lefolyót.

Az "50" -es csöveknél a minimális lejtés 3 cm 1 futó méterenként. A szögek 90 fokos kanyarodáskor nem egy ágat, hanem két 45 fokos ágat használnak.

A betonból készített házi készítésű paletta érdekében választunk, emlékszünk e rész és az összes csatlakozási pont kiváló minőségű vízszigetelésére.

A víz, amely a zuhany alatt használatos résbe kerül, szivárgást és kellemetlen szagokat okozhat a fürdőszobában.

Ha egy kész műanyag vagy fém gyári raklapot használ, hogy ne "játsszon" a lábad alatt, akkor telepítéskor a nyílások felerősítő habtal vannak feltöltve, hogy meglehetősen sima felületet alkossanak.

A raklapot nem közvetlenül a habra ültetik, hanem azután, hogy kicsit keményedik, és egy kéreg formában. Annak érdekében, hogy megakadályozza a tálca lecsengését a hab másodlagos tágulásának köszönhetően, valami nehézséggel, homokzsákkal stb.

A legfontosabb dolog, amikor egy saját készítésű zuhanyfülkét építesz, hogy mindent helyesen számoljon ki, becsülje meg a költségvetést, az erődet és a készségeket, legalább a legegyszerűbb rajzot készítse el és tanulmányozza azoknak a tapasztalatait, akik már így is jártak!

MirTesen

Hogyan készítsünk zuhanykabinot a saját kezével?

Telepítsen egy kis fürdőszobai zuhanyzóba, talán a legjobb megoldás a hely hiányában. Azonban az öröm nem a legolcsóbb, így sok tulajdonos úgy döntött, hogy saját kezűkkel teszi a zuhanykabinot.

Természetesen az üzemgyártás pótalkatrészeit még mindig meg kell vásárolni, de ezek költségei nem fognak összehasonlítani a teljes termék költségével. És bár a házi zuhanyzók nem különböznek a mobilitásban, ellentétben az ipari változattal, sokkal tovább tartanak.

Tusoló-do-it-yourself csempe: fotó utasítás

A rögtönzött zuhanykabinok díszítésére használt leggyakoribb anyagok kerámia burkolólapok, amelyek valójában meglehetősen ésszerűek. Először is, ez a legalkalmasabb anyag a magas páratartalmú helyiségekben. Másodszor, a kerámia meglehetősen jó tartóssággal, megbízhatósággal és tartóssággal rendelkezik.

A cserép másik fontos tényezője a higiénia. Két lehetőség van a tányérokabin készítéséhez saját kezével a csempeből (a lépésről lépésre bemutatott képek bemutatásra kerülnek):

 • A csempék zuhanykabinnak saját kezével, raklap nélkül is kialakíthatók. Valójában ez egy egyszerű fal- és padlóburkolat kerámialapokkal. Ezt a módszert egyszerűbb javítási és befejezési munkák jellemzik, de gondosan átgondolt kommunikációs telepítést igényel.
 • Ezenkívül bonyolultabb megoldás, amikor a zuhanytálcát kézzel is elkészítik, majd csempével szemben. A kommunikáció kínálata ebben az esetben sokkal egyszerűbb, tökéletesen elrejtve a raklap alján.

Mindkét esetben a fürdőszoba partíciókat a fülke egy, két vagy három falaként használják. By the way, ezért a házi zuhanyzók vannak szerelve, mint általában egy sarokban vagy rést. A zuhanytálca többi részét akrilból vagy üvegből kell megvásárolni vagy gyártani.

Do-it-yourself zuhanykabin tálca nélkül: az alap készítése

Mielőtt elkezdené a zuhanytálca raklap nélkül történő telepítését, először gondoskodnia kell a fürdőszoba padlójának és falainak minőségi védelméről szivárgásról a zuhanyzó helyén. Ezért előzetesen további vízszigetelésre van szükség, és ajánlott a fürdő teljes felületén elvégezni:

 • Ehhez a kabin felépítéséhez szükséges padlót és falakat le kell tisztítani a betonpadlóra, amely felett vízszigetelést végeznek. Ebből a célból alkalmazható bitumen masztix, de a legjobb megoldás az lenne, ha a modern vízszigetelő anyagokat 2-3 rétegben kell elhelyezni. A padlólemezek és falak (különösen a sarkok) ízületét nem szőtt szalaggal ragasztják elő, és a csatornakivezetés helyét különleges tömítéssel szigetelik.
 • A következő lépcsőben a padlóburkolat esztrich, és a cement alapú keveréket feltétlenül használják, mivel a gipsz fél a nedvességtől. Az erõsség érdekében a csatlakozót fém hálóval lehet megerõsíteni.
 • Nyílt kommunikáció. Itt meg kell szakítania a fejét, hogyan kell a csöveket úgy elhelyezni, hogy a víz nem pihentesse a lefolyót, hanem bármilyen akadály nélkül áramlik a csatornarendszerbe. Ellenkező esetben kellemetlen szagokat kapnak.
 • Most egy vízelvezetőt vagy vízvezetéknek nevezhető létrát szerelhet fel, amely szintén hermetikusan tömítve van a tömlő csomópontján lévő tömítéssel. A leeresztő nyílás általában a bejáratnál lévő falhoz közelebb kerül. Itt nem zavarja a zuhanyzás, és a kommunikáció sokkal könnyebb lesz.
 • Szükség esetén helyezzük el a fő aggregátumot - polisztirol hab vagy gőzölt beton rétegét, és töltsük rá a befejező esztrichet. Ugyanakkor tartsa a lefolyó irányában egy kis lejtést a padló lineáris méterenként 0,7-1 cm-es sebességgel.

Zuhanyzó a helyszínen

Van egy másik lehetőség a zuhany nélküli zuhany gyártására is. A kommunikáció lefektetésének egyszerűsítése érdekében a padlót kifejezetten a bázis fölé emelték:

 • Ehhez készítsen egy fából készült zsalut a zuhany felszerelésének helyén.
 • Készítse elő a padlót (vízszigetelést és esztrichelést végez).
 • A helyszínen feküdt egy réteg tégla, és állítsa be a létrát.
 • Az árvizes zsaluzat az esztrich technológiával készült.
 • Távolítsa el a zsaluzatot és ellenőrizze a helyszín vízszintes felületének éleit.

A kész alapot később bevonjuk.

Do-it-yourself zuhanykabin palettával: az alap felhelyezése

A raklaphoz való zuhanyfülkék megmunkálása sokkal nehezebb, de a kommunikáció sokkal könnyebb telepíteni. A raklap magassága lehetővé teszi, hogy a csatornahálót könnyen a leeresztő nyílásba vezesse.

Ebben az esetben a vízszigetelés elvégezhető a padlón vagy a raklap belsejében, és a megbízhatóság érdekében nem rossz, hogy mind itt, mind ott. Ez garantálja, hogy megvédi a padlót a szivárgástól, ezért nem lesz problémája a szomszédaival:

 • A padló vízszigetelését, a kábelezést és a cementhabarcsot ugyanúgy végzik el, mint a tálca zuhanykabin gyártásával. Ugyanakkor feltárja a létrát, ügyeljen arra, hogy ellenőrizze, hogy a teteje egybeesik-e a jövőbeli raklap aljának szintjével.
 • Ezután raklapot kell szerveznie. Ehhez rendszerint hétköznapi téglákat használnak, amelyekből 10-15 cm magasságban egy parapet helyezkedik el. Az anyag behelyezése után feltétlenül ellenőrizni kell a raklap szintjét, különben az ajtók utólagos felszerelése meglehetősen problémás.
 • Most a vízszigetelés közvetlenül a raklapra történik. Ugyanazt a bitumen maszkot vagy modern vízszigetelést kell alkalmazni. A folyosón is telepítsen egy speciális tömítést.
 • A szigetelőréteg fölött aerated beton vagy bármely más töltőanyag felett, és töltsön egy másik esztrich-réteget, figyelembe véve a lejtőt a leeresztő nyílás irányába.

Abban az esetben, ha egy zuhanykabin gyártására további oldalsó válaszfal van kialakítva, az alacsony falak ugyanabból a téglából készülhetnek. A padlótól a mennyezetig terjedő szerkezetekhez jobb nedvességálló gipszkartonra van szükség, amely fémprofil keretre van szerelve. Ezt követően a válaszfal, mint a falak, kerámia burkolattal van bélelve. Ez a megközelítés csökkenti a mennyezeten lévő terhelést, és könnyebb lesz a telepítés.

A zuhanyzóval és a felszereléssel szemben

A zuhanytálca felületkezelése a kerámia burkolólapok általános technológiájának megfelelően történik. Rendszerint ezek közé a célra közepes és kis méretű csempéket használnak, kiváló eredményeket érnek el, amikor mozaikokkal néznek szembe.

A padló számára jobb, ha durva csúszásgátló bevonatot használnak.

A vízellátáshoz szükséges csövek jobban elrejthetők a bélés mögött. Ehhez elővágva a falvégekbe, amelyek alkalmasak a kommunikációra, állítsa be a keverőt és végezzen felületi kikészítést.

Szintén elektromos vezetékeket kell vezetni a világításhoz és a szellőzéshez. Jobb, ha a csövektől bizonyos távolságban helyezkedik el, és megfelel minden tűzvédelmi intézkedésnek. Ezért ha lehetséges, akkor a huzalozás a zuhany külső oldalára van szerelve, és szükségképpen megvédi az RCD-t.

Ha kiegészítő felszerelést terveznek, például egy Charcot zuhanyzó vagy egy hidromasszázs, akkor jobb, ha szakemberek segítségét kérik. A megfelelő működéshez szükséges eszközök telepítése megfelelő tapasztalatokat és ismereteket igényel.

A berendezés felszerelése után minden felület kerámia burkolatot kap, hagyományos technológiával. Ebben az esetben, mint az ízületek fugázószerkezete, jobb speciális szaniter tömítőanyagot használni. Ez nem csak a szivárgás ellen véd, hanem megakadályozza a penész és gombák megjelenését a csempe ízületében.

Ajtó kiválasztása: üvegből vagy akrilből készült zuhanykabin

A házi zuhanyozáshoz számos lehetőség van az ajtók kialakításához. Leggyakrabban használt anyag, mint például az öntött akril, ami nagyon egyszerű feldolgozni. Vagy elkészítheti az üvegedény ajtaját:

 • Szükséges méretre vágott üveg (a műhelyben rendelhető) és a megfelelő szerelvények: függönyök, fogantyúk, stb. Mindezt szaküzletekben értékesítik. Ha a kabinfalak egy része üvegből készült, további beszerelési szögeket vásárolnak.
 • Az egyetlen hátránya ennek a választásnak az üveg nagy törékenysége és nagy valószínűségű sérülés, ha sérült. Részben megvédheti magát, ha egy speciális filmréteget ragaszt fel a felületen, ebben az esetben az üveg nem ütni ütni apró darabokra. Vagy használjon másik lehetőséget az edzett üveg zuhanyajtók készítéséhez. De akkor nem emlékszik a mentésre.

Az akril akril (a múltban plexiüvegnek hívták) sokkal ütésállóbb, az alkalmazási körén kívül kissé szélesebb. Bizonyos képzettséggel akár a kandallóhoz is hajlított tolóajtók akrilból készülhetnek. Ehhez építőszárító, minta és hasonló tapasztalatokra van szükség. Szüksége lesz útmutatókra is, amelyek később rögzítik az ajtólapokat, görgőket és fémprofilokat állványokhoz. Mindez egyetlen szerkezetben van felszerelve, és a végén praktikus és olcsó zuhanykabin található.

Ha az akril és az üveg használata túl nehéz neked, megvásárolhatja a szükséges alkatrészeket a gyári modellek gyártóitól. Hadd jöjjön ki egy kicsit drágább, de a telepítés sokkal gyorsabban megy, és a stand gyakorlatilag nem különbözik az ipari verziótól.

Üveg zuhanykabin: eredeti és vonzó

A modern anyagok és technológiák lehetővé teszik ma a legeredetibb belső termékek előállítását. Így, viszonylag nemrégiben megjelent egy új anyag, amely lehetővé teszi a fürdőszobai tervezés újjáélesztését: egy üvegblokk zuhanykabin válik igazi fénypontja ennek a teremnek.

A színek és a tervezési ötletek sokszínűségének köszönhetően könnyű kiválasztani a fürdőszoba számára megfelelő anyagot. A lökésgátló és tartós blokkok, amelyeknek nincsenek az üveg fő hátrányai, rácsos és sima felületűek, matt és átlátszóak, akár belső töltéssel is. A különös tégla belsejében lévő szabad terület különböző díszítőelemekkel tölthető be: héjakkal, korallokkal, algákkal és egyéb tárgyakkal (rendszerint a tengeren).

Ennek az anyagnak az egyik előnye az a lehetőség, hogy mind a lapos, mind az ívelt válaszfalakat szinte bármilyen görbületi sugárral gyártsák. Ebben az esetben a fal telepítése egyszerű és nem különbözik a hagyományos téglák lefektetésétől. Ragasztási megoldásként cementkeveréket vagy ragasztót használhat kerámia burkolatokhoz.

Ha a telepített partíció területe több, mint 15 nm. a szereléshez speciális erősítő rendszert kell használni. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy ezek a falak nem hordozó szerkezetek, ami azt jelenti, hogy a szalagok vagy szekrények elhelyezésekor legyen óvatos.

Általában az üvegblokkok zuhanykabinja rendkívül praktikus és tartós. Egyszerűen gondoskodni kell egy ilyen konstrukcióról, mivel a szennyeződés nem marad az üvegen, és nem képezi a formát, és a maradék könnyen eltávolítható nem abrazív mosószerrel. És egy ilyen zuhany hosszú évekig tart, anélkül, hogy elveszítené az eredetiségét és a vonzó megjelenést.

Zuhanykabin: építés, alkatrészek, hogyan lehet teljesen önállóan - munkarend

A fő előnye a zuhany - nem szükséges, hogy azt egy speciálisan felszerelt fürdőszoba. A zuhanykabin egy kompakt, meglehetősen elszigetelt eszköz, amelyen belül a nyilvános helyiségek egészségügyi követelményei teljesülnek. Ezért a zuhanykabin egy olyan helyiségben helyezhető el, amely nem alkalmas a fürdőszobának, ha csak innen lehet szellőztetni a szellőztetett szennyvízcsatornát vagy egy közös nyugágyat. Egyrészt ez megtakarítható hasznos élettér; másrészt, gazdagságával, több lehetőséget nyújt a berendezések felszerelésére és dekoratív tervezésére.

Tusoló kabinok lakóövezetekben

A lélek vízgazdálkodása is jelentős szerepet játszik: nem kell 300-700 literes vizet adni a mosdóba, hogy megmosható benne. Rendszerint 50 liter vízig kell fürödni a zuhany alatt; 150 ez a szívből és mindenféle hatásból származik. A kereslet azonban nemcsak a kínálatot, hanem az árat is előírja: a gyárilag készített zuhanyok nem olcsóak. A saját kezű zuhanykabin sok vagy akár többször is olcsóbb, és az egészségügyi normáknak és szabályoknak megfelelően végezhető. A házi zuhany zuhanyzása is meghaladhatja a márkás termékekét. Az ilyen mutatók eléréséhez természetesen érdemes a munkaerő, de otthon teljesen lehetséges. Mit és hogyan kell pontosan tudnia, képesnek kell lennie és meg kell csinálnia házi készítésű zuhany létrehozását, melyet e cikk anyagában talál.

A fő ösztönzés a zuhanykabin kialakítására, persze, gazdasági szempontból. A márkás termékek árai az 1B. az alábbiak összehasonlíthatók egy kis családi gyorsépítésű ház vagy legalább egy tisztességes városi autó költségével. Ha zuhanyt szeretne egy szaunával, egy volumetrikus zuhannyal, egy Charcot zuhanyzóval és hasonlókkal, akkor alig van lehetősége a semmiből: egyszerűbb és gyorsabb a pénz takarékoskodni egy "cégnél", mint magával ragadni. A saját kezű zuhanykabin ugyanúgy, mint a zuhanyzó, bizonyos esetekben a fürdő cseréje (lásd alább), ez már valódi lehetőség, anélkül, hogy a költségvetését megterhelné, és nem tölti az egész nyaralását.

Zuhany termékek ipari termelés

További előnyök

A szándékosan fölött még nem jelezték még néhány apró kiegészítőt és nagyszerű előnye a kompakt zuhanynak. Ez utóbbi döntő lehet a független fejlesztők és az otthoni vásárlók számára egy ingyenes elrendezés mellett.

A lakóépületek tipikus kialakítása sok szakaszon megy keresztül, amíg valami elfogadhatónak tűnik, de még mindig vannak olyan lakások vagy házak, amelyek drágák és kényelmetlenek. A nem szakemberek által készített önálló otthoni tervezéssel szinte mindig egy sarok vagy egy sarok van a felhasználási kísérlettől, amely az egész elrendezést elveszíti, és az építéshez szükséges teljes költségbecslés nagyon, nagyon függ. A házi zuhanyzók bármely szögben vagy sarokba ágyazhatók, beleértve szabálytalan alakú (felső sor a képen), vagy önállóan beépített kazánnal és egy hulladéktárolóval (jobb felső sarokban); Ebben az esetben a mosás utáni kifolyás rugalmas tömlővel történik.

Kézzel készített zuhanykabinok és kézzel készített munkák

By the way, a második kabin jobb felső részén az úgynevezett. Eurocubes, most már majdnem teljesen kicserélték a falüveg blokkokat. Ami a további előnyöket illeti, először is ez a terv, a bal oldali ábra a 2. ábrán. Másodszor, nyár és / vagy ország zuhanyzók, jobb alul. Tipikus utcai zuhanyzók értékesítenek, de a házi készítés nem több, mint az idő, de sokszor olcsóbb, mint egy "cég", és sokkal egyszerűbb, mint egy zuhanytálca beltérben.

Mi történik a pénzben, a munka és az idő

Kiadványaink a házias zuhanyzókról, és így kezdődnek valami ilyesmi: "Ha tudod, hogyan kell egy kalapácsot és egy fúrót tartani a kezedben". Ez nem elegendő - egy zuhanykabin kialakításához legalább egy átlagos kézzel kell otthon kézművesnek lenni, amely az építés, a vízvezeték és a beton munka alapja. Találkoznak az 5000 rubel házi zuhanyra vonatkozó anyagokkal is. Lásd például. történet:

Videó: a vízzáró nedvesség nélküli zuhanykabin példája

Azonban a videó megjegyzéseiben már jelezték az építmény hibáját: a megbízható vízszigetelés hiánya. Anélkül, hogy a zuhany maga 3-5 évig tart, és a szoba mennyezetének lezárása a zuhany alatt garantált. Az Ön vagy a szomszédod nem számít, mennyire fontos: a pénz és az idegek ugyanolyanok lesznek. Ha a házában rosszul készített zuhany található az alagsorban, és nem az alagsorban, akkor az egész emelet elromlik; ha a ház fából készült, akkor az egész szerkezete haszontalan lesz.

De az ördög nem annyira rossz, mint festett. Egy legalább egy nemzedék életében megmaradt zuhany, mind magánházban, mind városi lakásban, dokumentáció és engedély nélkül, 7-8 ezer rubel kiadási költségen belül lehet elhelyezni; nyaralás 1,5-2-szer olcsóbb. A felépítésük ideje kb. 2 hét, de technikai szünetek következnek. Ha a munkanapra időzítettek, akkor hétvégén dolgozva egy saját kezű zuhanytartó 1-1,5 hónap alatt elvégezhető. vagy kevesebb. Hogyan? Az első lépések.

Eszköz és méretek

Mióta saját kezűleg kezdtünk zuhanyozni a kabinból, igyekszünk teljesen megfosztani a fürdő funkcióitól: ez nem elég a gyerekeknek, ezért fürödni kell. néha szükség van egy terápiás fürdőre; néha szükség van a kézmosására terjedelmes dolgokat, hogy a mosógép nem fog megbirkózni. A zuhanyzó további helyzete nem csak zuhanyozás, csak egy kicsit.

A zuhanykabin eszköz a bal oldalon látható az ábrán:

A készülék és a zuhanykabinok tipikus méretei

"A tálca nélküli zuhany" (lásd alább) egy relatív koncepció: mindig szükség van egy zuhanytálcára, csak a padlón víz alá kerülhet. A központban a sarokzuhanyok szabványos méretei alacsony alapra (lásd alább). Az átlagos magasságú, normál építésű vagy soványak számára a méretét 800x800 mm-re lehet csökkenteni. Ha a zuhany nem serpenyőben van, akkor éppen ellenkezőleg, legalább 1100x1100 mm-re kell növelni, ellenkező esetben a csúszás és a zuhany alá eső veszély nagyban megnő.

A tálca minimális tipikus dimenziói (lásd alább) különböznek az ábrától jobbra, egyébként kényelmetlen belépni és visszatérni hozzá. De ennek a konfigurációnak a palettája már a felnőttek számára is ülőkádként szolgálhat, alkalmas gyermekek fürdésére és nagy dolgok kézmosására.

Zuhanyzót tervezünk

Nos, az egyik probléma, amit meg kell oldani, egy zuhanykabin kialakítása már vázolt. Általában összetettük így néz ki (a csökkenő fontosság szerint):

 1. Az eszköz kerítés és bejárat (függöny vagy merev kerítés és ajtó);
 2. Építési forma (egyenes, szögletes) - a házban / lakásban található kabin helyétől függ;
 3. A bejárati ajtó kialakításának megválasztása;
 4. A raklap magasságának megválasztása, az ergonómiai zuhanytól függően;
 5. Berendezés leeresztése és csatlakozása a csatornához;
 6. Vízellátás;
 7. Üvegezés és ajtók szerelése.

Függönyök vagy ajtók?

Az alkalmatlan helyiségben lévő zuhanykabin felszerelésének lehetőségét az úgynevezett egészségügyi önellátás határozza meg. A padlóra fröccsenő zuhanyt csak egy speciálisan felszerelt szobában vagy az utcán kell elhelyezni. Tusolószoba függönyökkel (lásd az ábrát) Mindig fröccsenő, ezért speciálisan felszerelt fürdőszobába kell beépíteni.

Zuhanyzók függönyökkel

A nagy oldalú zuhanyzóban (az ábra jobb oldalán) lévő belső függöny megakadályozza, hogy a szaniter készülékek egy egymás melletti kis fürdőszobában kerüljenek szét, de az egészségügyi és építési szabályok nem teszik lehetővé a fürdőszobán kívül történő építkezést. Azonban egy kis lakásban vagy házban egy közös fürdőszobával, a zuhanyzó szoba függöny lehet optimális, mivel kevés építési munkát igényel, és a csatornaháló általános lejtőjétől való kis távolság egyszerűsíti a vízelvezetést. Minden más esetben jobb, ha egy merev kerítéssel és egy bejárati ajtóval ellátott zuhanyozás előnyben részesíti.

Vívás és ajtó

A kerítés szerkezeti anyagának megválasztása és a zuhanykabin ajtója meglehetősen korlátozott. A rendszeres lemezanyagok nem esztétikusak, kellemetlenek az érintésre, és a zuhany mikroklímáján nem eléggé ellenállóak, nem higiénikusak és gyakran allergének. A fát egy falusi házban vagy egy faházban zuhanyzó anyagként fogjuk kezelni, de egy lakóházban egy fából készült zuhanás a karcolásról, régóta megkezdődik: a drága anyag óvatos kiválasztást, előkészítést és előfeldolgozást igényel. Üveg maradványok és hasonló műanyagok. Ebben az esetben a kerítés és zuhanyajtók kialakítása mechanikailag egy, és együtt kell őket figyelembe venni.

A szerkezeti üvegezésű zuhanyt egyenes lehet (a POS 1. és 2. ábrán, a szögletes négyszögletes (POS 3), faceted (POS 4) és a sima kontúrok, POS 5. Az ajtók mindegyike mozgatható (POS 1 és 5) vagy csuklós, 2-4.

Típusú zuhanykabin kialakítás

Milyen ajtó van?

A "karcolás" állapotától függően jobb, ha megtagadja az önálló zuhanykabin tolóajtóját: hozzá kell rendelni a függesztéshez szükséges tartozékokat, amelyeket saját kezűleg nem fog otthon csinálni. És ez sokkal drágább lesz, mint az azonos célú bútorok, mert megfelelően működőképes a magas páratartalom és a jelentős hőmérsékleti ingadozások esetén. A csuklós ajtó alatt szabad helyet kell biztosítani a helyiségben, vagy növelni kell a zuhanyzó helyiség méretét a tervben (ha az ajtó befelé nyílik) kb. 150-250 mm-rel a minimálisra, de mindkét esetben szinte mindig lehetséges, hogy helyet találjon a zuhanytálca alatt egy csuklós ajtóval.

További érv a lengőajtó javára - egészségügyi és higiénikus. A zuhany alatt a szennyeződést a személytől, a zsíroktól és a fröccsenő részektől el kell pusztítani a tolóajtó felfüggesztésének nyílásaitól és hornyaitól. Már évek óta dolgozik, de csináljunk egy kísérletet. Csak 2-3 hónap után. miután behelyezte a zuhanyzót, vékony, éles szeletelt, és vegye fel az ajtófogba valahol. A szélén egy határozatlan színű nyálkahalmaz lesz. Mikroszkóp alatt vizsgálni azokat a személyeket, akik legalább a mikrobiológia felületes megértése, a lelki nyugalom érdekében erősen elriasztanak. És ahhoz, hogy a tolóajtót felfüggeszti, teljesen szét kell szedni. És így majdnem minden hónapban.

Üveg, akril vagy PC?

Az üvegezést és az ajtókat minden esetben a következőkből készíthetjük:

 • Szilikát üveg.
 • Akrilüveg.
 • Monolitikus polikarbonát.
 • Celluláris polikarbonát.

A szilikát üveg nem feltétlenül "semmiből", hiszen A zuhany legdrágább részei készen kell megvásárolniuk. A szokásos ablaküveg a zuhanyhoz nem alkalmas - túl törékeny. Szükséges lesz a boltív ablakának visszahajtott szélekkel megkötni (a sérülés elkerülése érdekében), és a részlete 1,5-2,5-szer költséges, mint a megszokott, ami szintén nem olcsó. Ráadásul a szilikát üveg nehéz. A 10-12 mm vastagságú üvegezett zuhanytálcák szükségesek. Egy egyszerű számítás azt mutatja, hogy a súlyterhelés a szilikát üvegből készült zuhanyüvegre való átfedéshez 250 kgf / m2-es építési alapra helyeződik. m irreális.

Az akrilüveg sokkal könnyebb és átláthatóbb, mint a szilikát, de nem sokkal olcsóbb vagy még drágább. Elméletileg az akrilüveg kezelhető a saját kezével, 120 fokos fűtéssel. De a gyakorlatban ez is irreális - speciálisan felszerelt helyiség, energiatakarékos technológiai berendezés (hőágyú), nagy pontosságú sablon és tökéletes mesteri képessége az akril hajlítás meglehetősen összetett technológiájának. A legkisebb megsértése esetén a munkadarab felhős, buborékolt, hullámosodik, hullámokban hullik és kiderül, hogy helyrehozhatatlanul sérült.

A polikarbonát kevésbé átlátszó, mint az akril és a szilikát üveg, és az ultraibolya sugárzás (UV) hatására romlik, ami elhanyagolható a zuhanyzásnál. Sokkal fontosabb az alacsonyabb költség és a nagy szívósság - a polikarbonátot nagyon nehéz megszakítani, és biztonságosan feldolgozható a hagyományos szerszámokkal. A monolitikus polikarbonát könnyebb, mint a szilikát üveg, és a zuhanyzó leggyakrabban a súly normák figyelembevételével készülhet, de csak zuhanyzókra ajánlható azok számára, akik szeretnék látni a kabinat.

A cellulóz polikarbonát olcsó, még erősebb és sokkal könnyebb monolitikus: ha nem trükkös a tálca kialakításával, akkor nem gondolhatsz a zuhanycsomag átfedésének terhelésére. A cellulóz polikarbonát áttetsző: csak a zuhanyban lévő személy elmosódott körvonala látható. Ezenkívül a cellulóz polikarbonát rugalmas a merevítők irányában, és bármilyen technikai csípés nélkül behelyezhető merev keretbe (pl. 40x40x2-es rozsdamentes acél sarokból), 600 mm-es vízszintes sík hajlítási sugarával. Ha a zuhany egyenes, akkor a 10 mm vastagságú monolitikus polikarbonát üvegezése a felső keret (a fenti 2. ábrán látható) nélkül elvégezhető, ami jelentősen leegyszerűsíti és csökkenti a munka költségét.

A cellás polikarbonát hiánya az üvegezésű zuhanykabinhoz - belső csatornáit védeni kell a nedvességtől. A speciális keretprofilok és a szilikonragasztók használatával kiküszöbölhető, lásd alább. Az üvegezéshez a zuhany egy 3-5 rétegű cellás polikarbonát (3-5 csatornás belső csatorna) esetében 6-8 mm vastagságú. A polikarbonát lapokat úgy szereljük fel, hogy a belső csatornái függőlegesen helyezkedjenek el.

1. megjegyzés: A polikarbonát lemezeket egy speciális bevonattal látják el, amely az egyik oldalról védve van az UV-től és a csapadéktól. A lap védett oldala megjelölve van. Vágja ki a polikarbonát zuhanyzóház üvegezésének részleteit, hogy a védett oldaluk belül legyen. Ezután a lélek üvegezése évekig tart.

Zuhanykabin magas oldalakkal

Tehát, miközben néhány előzetes következtetést vonhat le:

 1. A zuhanyfülke csuklós ajtóval van fonva;
 2. A magas oldalú kabin (lásd a jobb oldali ábrát) nem jelent semmilyen előnyt, mivel a zuhanyzók fújása elsősorban a fejből és a vállak mosható;
 3. A zuhanyozó üvegezéshez polikarbonátot használunk. Ha feltétlenül egy átlátszó kabinet akarsz, akkor monolitikus, de legfőképpen mobiltelefon;
 4. Ha a helyiség elrendezése lehetővé teszi, először is egy közvetlen kabin lehetőségét vesszük figyelembe - közvetlen zuhanykabin kialakítása a semmiből sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint a sarok, például. video:

Videó: példa egy egyszerű négyszögletes zuhany létrehozására

Paletta és "nem raklap"

Amint már említettük, minden zuhanyozáshoz egy lejtős serpenyő szükséges - mert a vizet valahol le kell engedni. A "paletta nélküli" zuhany "kifelé" eltér a többiektől csak a raklap oldalán és a burkolat típusánál. Mindenesetre a zuhanyzóból való leeresztés a tálca alá kerül, ezért azokat egészként kell tekinteni.

A zuhanytálca nélküli zuhanytálca különbözõ megjelenésû lehet a környezõ padlón, csak egy leeresztõrács jelenlétében (az 1. ábrán az alábbi ábra). A paletta nélküli zuhanás előnye az, hogy könnyen hozzáférhet. Azonban a statisztikák feltartóztathatatlanul azt bizonyítják: a lélekszám csökkenése miatt a legtöbb sérülés a tálca nélküli zuhanyzókra esik. Az a személy, aki nem látja látható akadályt vagy a száraz és nedves (és csúszós) felületek közötti határvonalat, nem tudat alatt megváltoztatja a mozgások, csúszások és esések összehangolásának algoritmáját.

Zuhanykabinok raklap nélkül és különböző magasságú raklapokkal

Megjegyzés: az "ultra-low" rakéta 100 mm-es magasságig még veszélyesebb - gyakran megbotlik rajta. Az "ultra-alacsony" raklapokkal ellátott zuhanykabinokat nem az ipar gyártja.

A legbiztonságosabb zuhanók 120-150 mm magasságú raklapokkal rendelkeznek (2. és 3. pozícióban) - a gyenge látás, az idősek, a gyermekek és a fogyatékkal élők könnyedén látják és könnyedén leküzdik őket. Egy 200-300 mm-es (4-es) magasságú tálca lehetővé teszi, hogy gondoskodjon a lábfürdőről a zuhanyzóban, de az ergonómia és a biztonság szempontjából is nem túl jó. Szükséges egy 400-500 mm magasságú magas raklap fölé lépni, de a nagy raklapú zuhanykabin veszélyesebb, mint a fürdőszoba, és így szolgálhat, lásd fent.

Raklap nélkül

A tálca nélküli zuhanyzás valószínűleg csak a divat trendje. De rengeteg ember van, aki annyira szeretne magához vinni, hogy a zuhany alatt zuhany nélkül maradjon.

Jobb a fig. a paletta nélküli zuhanyzó tipikus diagramját mutatja:

A zuhanytálcák nélküli raklap diagramjai

Az egyik hátránya egyértelmű: szigetelő hab. A granulált polisztirol a zuhany alatt 2-3 év után szétesik granulátumokká. Az extrudált EPPS egy vagy két évig tart, és a konkrét raklapot alkotó beton elkezd törni. A felszíni repedések vízzel folyamatosan öntözve az épületszerkezetek bármilyen vízszigetelés ellenére csillapodnak. A második és jelentősebb hátránya ennek a kialakításnak nem annyira nyilvánvaló: a teljes vízálló torta magassága (5 cm hab + 4 cm beton + 4 cm beton vízszigetelés felett +1 cm padlóburkolat + 2 cm a lejtőn lefolyó = 16 cm).

Menjen az épület kódjához épített ház fürdőszobájába; talán az övé. Látni fogja, hogy padlója 3-4 cm-rel alacsonyabb, mint a más helyiségekben elkészült, az a tény, hogy a fürdőszobának (vagy kombinált fürdőszobának) egy legalább 200 literes vízálló fürdőt kell kialakítania, hogy a padlón minden kiömlés nem okozhat az alapul szolgáló helyiségek felső határának bezárása.

A fürdőszoba alaprajzának tipikus elrendezése az ábra jobb felső részén található. A fő padlóburkolat a padlószerkezet része. Ez csak az épületben bekövetkező balesetek felújításának, felújításának vagy megszüntetésének sorrendjében szakítható meg. Mindezekben az esetekben szükség van egy projektre, annak dokumentálására és a munkához való engedélyezésre. Mi ez a teher - ki tudja, tudja, és aki nem tudja, jobb, mint nem tudni. Mindenesetre ez nem "csinálja meg magától a semmiből".

De a vízelvezető eszközön a tipikus padló csak 60-100 mm távolságra marad a zuhany nélküli zuhanykabin nélkül. Az utolsó érték elég ahhoz, hogy a készülék zuhanjon egy raklap nélkül egy lineáris (hornyolt) létrával, lásd alább, de a "nem raklapon" lévő legtöbb lakóházban el kell hagyni. Ha technikailag van ilyen lehetőség, akkor még dolgozni kell, mert Nincs garancia arra, hogy a fő vízszigetelés nem sérül. Általánosságban elmondható, hogy a zuhanytálca rossz vízszigetelése súlyosan megsérti az épület teljes szerkezetét, ezért a legközelebbi figyelmet kell fordítani, lásd például. video:

Videó: vízszigetelő zuhanytálca

A 2. ábrán jobbra lent látható egy zuhanyzó kabinja, amelyben egy szokásos kerek csatorna van egy rakla nélkül. Telepítenie kell az alagsorban, amelybe egy házcsatorna kerül a csatornahálózatba, vagy szélsőséges esetekben a fő emelő mellett.

Drain létra

A zuhanycsatorna nem pontosan a semmiből van. Meg kell vásárolnod, mert munkakörülményei specifikusak. A zuhanycsatorna nem széklet, de az úgynevezett. szürke és. ellentétben a konyhával nem telített a szilárd szuszpenzió. De sok haj lehet benne, és a csomók nagyon jól eltömítik a csöveket. Egy további feltétel az, hogy a zuhanyzóból való kifolyás nehezen javítható vagy akár monolitikus is lehet a serpenyőben (lásd alább). Ezért a lefolyócsatorna-csatorna beépített hornyos vízzárással készül, amely kifejezetten a haj és a szöszszövet rögzítésére, valamint a külső tisztítására szolgál. A háztartási szennyvíz egyéb komponenseitől azonban a réselt létra azonnal eltömődik. Ha például a gombákat a fürdőben lehet mosni, akkor bármilyen módon zuhanyozni.

Kerek létrák (az 1. ábrán az 1. ábrán) elérhetőek alsó és oldalsó lefolyóval. A csövekben lévő szálak szinte soha nem hiányoznak; felülről tisztítják, és a fedelet egyszerűen eltávolítják. Ha azonban a létra mögötti kisülőcső még mindig eltömődött, akkor a fedél eltávolítása nélkül a szokásos módon tisztít: dugattyúval, pneumatikus dugattyúval. A fedél eltávolítása után a létra mögötti csövet kábel vagy gép tisztíthatja. A kör alakú létra oldalsó leeresztővel történő felszereléséhez azonban a raklap aljától a fő padlózathoz viszonyított távolság legalább 120 mm (figyelembe véve a kifolyócső lejtését) vagy akár 180 mm-t is.

Kerek és lineáris rácsos létrák zuhanyzókhoz

A lineáris létrák (2. pozíció) csak oldalsó kimenettel rendelkeznek. Lineáris létra telepítéséhez legfeljebb 80 mm-es magasságra van szükség; vannak modellek 60 mm-re, ami lehetővé teszi használatuk érdekében, hogy gondoskodjon a zuhanytálca nélkül a tálca a lakásban. Azonban a lineáris létra a hajat rosszabbra fogja fel, mint egy kerek, és gyakran összezúzza a csövekbe. A dugattyút és a dugattyút ezután nem lehet alkalmazni; kábeles kézi vagy a csőben lévő gép nem halad. Az egyetlen tisztítószer egy kézi kígyóhúzó. A kígyó páraelszívó kivágható egy műanyag palackból, de a tisztítási eljárás undorító.

Raklapon

Most egy második közbenső következtetést tehetsz meg, amely teljes mértékben megerősíti az elsőt: egy kézilabdát kell saját kézzel csinálni a raklaptól kezdve. "A semmiből" ebben az összefüggésben nem csak a pénz költségeit, hanem a vízvezeték speciális készségeit is jelenti. De a raklap különböző: házi és vásárolható. Az utóbbi szintén több fajta.

vásárolt

Biztos, hogy nem vesz egy zuhanytálcát a "semmiből", de ez menteni majdnem minden építési munka és egyszerűsíti a vízvezeték sok. Az értékesített zuhanytálcák teljes választéka megfelel mind a költség, mind a funkcionalitás szempontjából.

A legdrágább, de a legmegfelelőbb választás - padlólap, lábakkal, pos. Az 1. alább. Behelyezhető a zuhanyzó talapzatába, de egyszerűen csak a képernyőt rajzolja. Ebben az esetben a zuhanyrács nem szükséges: mert egy csatorna lesz elérhető a javításhoz, akkor kap egy rendszeres fürdő szifon. Az üvegezésű polikarbonát teljes mértékben ellenáll a képernyő ívének. A szilárd padló tálca eltávolítása az akrilból már nehezebb: el kell távolítani. Ezért ilyen raklapokon csak a lefolyót lehet elhelyezni. Az üvegezés is nehéz: ehhez egy alsó támaszszíj szükséges, amely nem mechanikusan csatlakozik a raklaphoz. Ennek eredményeképpen nehezen lehet elkerülni, hogy a padlót fröcsköljék a zuhanyzóból.

Kész zuhanyfülkék

Zuhanytálca beépített tálcával

Optimális a "nulla" opció közelében - plug-in raklap, pos. 4, akril, rozsdamentes acél vagy zománcozott. Az utóbbi kettő a ládákhoz tartozó raklap teljes analógjává alakítható, miután hegesztettek egy tartókeretet, pos. 5. A tálcát közvetlenül a padlóba is behelyezheti (6. Pozícióba), de a higiénia és a szennyvízkezelés szempontjából ez természetesen messze nem a legjobb telepítési mód. Nehéz, de a legmegbízhatóbb, ha a betétlapot egy talapzaton elhelyezni (lásd a jobb oldali ábrát), amelynek építése ebben az esetben sokkal egyszerűbb: nincs szükség a beton meredekségeinek, a szivárgás esetén elegendő egyrétegű vízszigetelésnek, Egy nagyon kis fürdőszobához elegendő az üvegezett zuhanytálca beépített tálcával.

Zuhany tálca teljesen a semmiből

Sok forrásból a zuhanytálca felépítésének folyamatát kb. így: zsaluzatot készítünk (gyakran elfelejtik a vízszigetelést), dobja el a szigetelést vagy a ballasztot, mint a téglát, betonozzon be és ki. Ez a megközelítés alapvetően hibás: egy kb. 60 mm-es spontán repedésekből és normál üzemi körülmények között. A kész betontermékeknél a vasaló végétől a monolit széléig 30-40 mm. Ezenkívül a fürdőtálca lejtését minimális szinten kell tartani az egészségügyi szabványok határértékeihez képest - 2-3 cm / m - különben a zuhanyzás traumát okoz. Nem igyekezett még nagyon viszkózus és zsíros betont vasalatni, pontosan enyhe lejtéssel? Ne próbáld, ne hagyd. Legalább "a semmiből" a konkrét munkában szerzett tapasztalatok alapján.

Az egyik módja annak, hogy egy raklappal zuhanyozzon "a semmiből", hogy megvásárolja az erősítő profilok készletét; a lejtésvezetés világítótornyai is, lásd:

Egy zuhanytálca tálca kialakítása speciális megerősítő profilok alkalmazásával

A zuhanytálcák speciális profiljainak árai elfogadhatók, és a tálca önmagában "édesként" kiderül, teljesen kész a befejeződésre és az üvegezésre. Van egy hátránya: a méretek szabványosak és nem valószínű, hogy a zuhanyzót megfelelő helyen helyre tudnák húzni.

Egy másik megoldás egy rakodóhelyiséggel ellátott zuhanykabin kialakítása, az ún. Római megerősítés egy törmelékkel vagy téglával (ókori rómaiak feltalálta a mészkő habarcsot a mészhabarcson). Főbb szakaszai a nyomvonalon láthatók. rizs:

Felhívjuk figyelmét, hogy ha a raklapot a már meglévő padlózónán helyezték el (ami nagyon ésszerű, a padló teljes vízszigetelése megmarad), akkor a raklap vízszigetelése 3 réteg: bitumen masztix + alsó és oldalú membrán, bitumen a szigetelés és a ballaszt felett. Hogyan építsünk egy raklapot házi készítésű zuhanyhoz erősítő előtétekkel, lásd a videót

Videó: házi tálca

Megjegyzés: A paletta fürdő felső esztrichéhez nedvességálló beton készítéséhez 1/5 - 1/10 térfogatrész víz-polimer emulziót (VPE) adunk a vízhez keverés céljából.

Cserép vagy létra?

A csempe zuhanycsarnokának külső felülete határozottan a legjobb megoldás. A csempék csempézettek a fürdőszoba és / vagy a kültéri munkákhoz, vagy a porcelán kőzet is a legkevésbé csúszós külső. Csemperagasztó és fugázó - nedvességálló. A munkálatok gyártási eljárása megegyezik a hagyományos csempékkel. Ami viszont a tálca kádjának felszínét illeti, a csempézés bizonytalan. A kerámia burkolólapok nedvesek, csúszósak; még inkább a csempe, és a fürdő alja szükségszerűen lejtős. A pigmenteket vízálló betonba lehet bevinni, de a fürdő még mindig nem számít. Jobb lenne, ha a tábláit egy párkányon belül behelyezné, és áthajtogatna rajta. tisztítás és javítás a zuhanyzó sétány egyszerűen eltávolítják. A lélek szokásos lerakódása (az ábrán szereplő 1. tétel) gyakorlatilag kihasználatlan, mert nem higiénikus: a lélekben lévő bármilyen impregnálás csökken és rothadó.

Lépcsők a fa lécek és fa-polimer kompozitok (WPC, decking)

A közelmúltban azonban új faalapú anyag jelent meg a piacon - padlóburkolat vagy fa-polimer kompozit (WPC). WPC teraszok padlóburkolására tervezve, különböző színekben és textúrákban kapható. értékes fa alatt. Stabilitás és higiénia a sétáló létráról a WPC-ből a lélek elég nagy felesleggel. A WPC padlóburkolatok nem csúszósak nedvességgel, és rendszeres clayrs-ra szerelve 5 mm széles üregek vannak a lapok között (2-es ábra): elegendő a víz áramlására, de nem érzi csupasz.

Leeresztés és leeresztés

A készülék szennyvíz eltávolítására a zuhanyzóból vagy nehezen elérhető, vagy teljesen monolitikus. Ezért a telepítésre való jelentkezéshez óvatosan kell eljárni a vízvezetékgyártás előírásainak.

Pos poz. 1 kép Azonnal azonnal 3 blunder. Az első - a csatorna elágazó cső éles kanyarulása 90 fokban csak függőleges. A második - egy 90 fokos hajlításnak ellenőrizni és javítani kell, és itt egyértelműen a beton alá kerül. A harmadik az, hogy bár formálisan nem több, mint 3 csuklós illesztés vagy kanyar állapot áll fenn, de a zuhanycsere gyakran eltömődik a hajjal. A 90 fokos hajlítás miatt a csomók nem szorítanak ki semmilyen hidraulikus ütést vagy pneumatikát, és a műanyag csövek ismételt tisztítása kábellel teljesen ellenjavallt manuális és gépi típusok esetén.

A vízelvezetés hibás és helyes végrehajtása a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hajlítás 90 fokban sima, több térdről toborzott, ami vízszintesen megengedett. De a raklap feltöltése után ismét nem lesz javításra, és az áramlás lejtése nyilvánvalóan nem elegendő. Annak érdekében, hogy a szőrös elzáródásokkal ellátott zuhanycsapódás ne kerüljön túl gyakran, a csatorna lejtőjének megközelítőleg 6-7 cm / m-re van szüksége.

Pos poz. 3 torzítás helyes. Úgy tűnik, hogy a cső hajlata ugyanaz; 120 fok egy alkalommal teljesen normális. De - figyelj! - lineáris létra. A cső után csak egy kígyóval megtisztítják, de nem halad át a kanyarban, mivel nem forog.

A piktogramon látható egy kabinos létrával ellátott zuhanykamrának megfelelő eszköze. 4, de vannak árnyalatok is. Műanyag csatorna csövek gumival tömlőkkel vannak összekötve a tömítéssel. Ha a leeresztőcső betonozás alá kerül, akkor a kötést ezenkívül szilikon tömítőanyaggal kell ellátni: a tömlő tömítőanyaggal lezárják a tömlőcsövet és egy mandzsettát helyeznek rá. Ezután a tömítőanyag kenje meg a mandzsettát, és helyezze be a bevezető csövet a kifolyócsőbe. Így a tömítőhenger ki van húzva, növelve a kötés megbízhatóságát. Ha ezzel ellentétes, akkor a tömítőgörgő belsejében fog folyamatosan felhalmozódni. És ha először behelyezi a mandzsettát a fúvókába, akkor valószínűleg ráncosodik a beömlőcső behelyezésekor, mivel A friss tömítőanyag jó kenőanyag.

A padló és a beépíthető raklap eltávolítása vékonyfalú hullámcsövekből készül. A csatorna hajlítása 135 fokig érvényes, a poz. 1 kép alább, ez a feltétel hivatalosan teljesül. De egy hullámosságon egy kanyarban folyamatosan eldugulnak. A dugattyú dugattyúját a dugattyúval nagy nehézségekkel, és nem mindig, valamint a vékonyfalú hullámcsövek szennyvízcsatorna tisztításának egyéb módjain keresztül - csak a rendszer szétszerelésével lehet alkalmazni.

Példák a lecsapódás hajlékony kifolyásának nem megfelelő működéséről a zuhanyzóból

Pos poz. 2 hullámcsík nyilvánvalóan túl hosszú és szinte nem feszített, azaz kevésbé hajlamos az eltömődésre. A jobb szög kb. 120 fok, de kettő közülük kevesebb, mint egy méter hosszú. Különböző síkokban vannak orientálva, így egy ilyen eltávolítás gyakrabban lesz eltömődve, mint pózokban. 1. Ami a negatív torzításokat illeti a pos. 3, akkor ez vagy a teljes képtelenség és félreértés gyümölcse, vagy akár önmagát vagy az ügyfelet.

Vízellátás

A használati kényelem és a zuhanykabin nagyfokú esztétikájának kedvéért célszerű a vízellátást elrejteni. Ebben az esetben az elzárószelepek a fülke távolabb helyezkednek el, külön szaniter hézagban. Azonban a hegesztett (forrasztott) propilén vízvezeték nem garantálható teljes mértékben a szivárgás ellen, és a kabinban szelepek szükségesek. Ezért nincs szükség a vízzel ellátott csövek falaira a falba, különösen azért, mert ez nehéz és időigényes munka. Sokkal egyszerűbb, bár fizikailag még mindig nem könnyű, kiválasztható egy strobe-rés a falban, és miután a csöveket behelyezte, töltsön be cellulóz szigeteléssel (eco gyapjú). A melegítés az ecowool-szal nem csak csökkenti a forró víz üresjáratát a hűtött csőből, hanem nem is teszi lehetővé a kártevők Az Ecowoolot olyan emberekkel ártalmatlan biociddal impregnálják, amely bórsavat tartalmaz.

A készülék egy rejtett vízellátás a zuhany alatt

A csövek kimeneti végeit 10-15 cm-es szélességgel hozza ki, majd a rést nedvességálló (zöld) gipszkartonlemezzel (GCR) varrják. Jobb - részletekben, hivatkozva a javítás valószínűségére. Ugyanezt a célt szolgálja a fülke szélességének oly módon történő bevételére, hogy a bélés varrása a gumiabroncs széléről a gipszkartonról esik. Ezután a falat vakoljuk és szembenézzük. A befejeződés után a csövek kifúvó végeit méretre vágják (nem öblítenek!), Menetesek a kupakanyák-keverőperemekhez. A keverő bemenetének összekötése a rendszeres kupakkal ellátott csövekkel zárva van. A burkolat és a vakolat varrásait javításra, vágásra vágják, a gumiabroncs széléről a gipszkartonból kerülnek kiválasztásra, és gondosan eltávolítják a felületen. A burkolat felújítása ebben az esetben minimálisra csökken.

Üvegezés és ajtó

Mint már említettük, az üvegezés házi polikarbonát zuhany minden szempontból optimális. A sejtes polikarbonát szintén jó hatással van arra, hogy egy ember 2,5 x 1 x 0,024 m lapot forgat, anélkül, hogy kockára tenné a részleteket, vagy megbénítaná magát.

A zuhanytálca polikarbonát üvegezéséhez a rozsdamentes (jobb) vagy a galvanizált szög felső és alsó kereteit kell elhelyezni, pos. Az 1. alább. Cellás polikarbonát alatt 30x30x (0,6-1,5) mm sarok elegendő; a monolitikus 40x40x (1-2) mm alatt. Ha egy sarokban erősebb, akkor nem lesz rosszabb. Az alkatrészek merevebbé tétele és a cellaanyag belső csatornáinak védelme érdekében speciális élprofilokat (2. pozíció) használnak, amelyeket ugyanabban a boltokban és / vagy ugyanazon beszállítókban értékesítenek.

Polikarbonát zuhanykabin részletei, alkatrészek és üvegezés

A polikarbonát zuhanyozás üvegezésére vonatkozó utasítások:

 • A felső keret nyersdarabainak szárnya a sarokpolc szélességének hosszával és a vastagságának 2% -ával el van vágva. Nem szükséges az ízületek forrázása.
 • A felső keret szárnyainak sarkainál ugyanolyan hosszúságú rések készülnek.
 • A szárnyakon kialakított szirmok (lamellák) hajlanak befelé úgy, hogy a szárnyak élei mentén félkeret alakul ki.
 • A szárnyak féltestének külső falában lévő rögzítőelemek lyukakat előzetesen átfúrják a pos. A 3. ábrán a 3. ábrán látható.
 • Az alsó keret részleteit is előfúrható szerelési lyukak. Az oldalsó panel szélessége 400 mm-ig elegendő 2 csatlakozási ponttal; legfeljebb 600 mm széles - 3.
 • A felső keret közvetlenül a falakhoz rögzítve van, 6x80-as csavarral propilén tűkön, az autokamerák gumiból készült tömítéseken keresztül kb. 1 mm. A felesleges tömítéseket átszitálják.

A falak oldalfalainak keretezése opcionális. Ha akarod, helyezzen egy egyszerű doboz alakú keretet vagy B profilot egy díszített fésűvel. De a szilikon ragasztó szilikon építési tömítőanyag használata helyett elfogadhatatlan! Varrása szilárdsága és tartóssága nem szabványosított, szörnyű szilikon ragasztóval. Akár 400, akár 1500 l akvárium, szilikonnal ragasztva, évtizedekig tart, és legalábbis nekik. Ugyanakkor a merevített szilikon ragasztót biztonsági borotvanyarával vagy éles késekkel vágják le, így a zuhanytálcának a szilikonnal való üvegezése fenntartható.

Ajtópántok a zuhanyhoz

A zuhanyzókabin ajtópántjainak speciálisan zuhanyzókra van szükségük. Jobb, ha önzáró, beépített gömbtartóval, az ajtót zárt helyzetben tartva. A polikarbonát üvegezéshez egy középső ajtó nyílása esetén egyenes csuklópántok (1-es ábra az 1. ábrán) Szükséges, és a falhoz szomszédos ajtóhoz szögletes, pos. 2. A 20 mm vastagságú monolitikus polikarbonát ajtó vagy szilikát üveg esetén megerősített sarokpántok szükségesek. 3. Mindegyik telepítési utasítással érkezik.

Ajtókemence zárakhoz

Zuhanykabin egy faházban

A készülék zuhanyozva egy faházban

A fapadlók teherbírásának állománya kicsi, és technikailag lehetetlen megszervezni a vízszigetelést, például betonon. Ezért egy faházban lévő zuhanykabinot ugyanazt a készüléket kell készíteni, mint a fürdõszobában, lásd a 8. ábrát. a jobb oldalon. A lakóépületek megbízhatóságának azonban jóval magasabbnak kell lennie, mint a másodlagos, ezért először is, a durva padló és a zuhanyzókeréknek sokszor bőségesnek kell lenniük, mielőtt áthatolnak, vizes polimer emulzióval áztatják. Másodszor, a padlóburkolatot és a falburkolatot terítékből kell készíteni, de nem rendszeres ragasztószerszámokra, hanem rozsdamentes vagy (rosszabb) horganyzott önfúró csavarokra. A lemezek összeszerelése után a padlóburkolat összeillesztése szilikon tömítőanyaggal vagy folyadék nedvességálló ragasztóanyaggal ragasztódik fel, így rugalmas réteget képez. Kiváló erre a célra illeszkedik úgynevezett. folyékony köröm. Ez a ragasztó és ugyanakkor a faanyag tömítőanyaga.

A nyári házban vagy a nyári házban egy szabadtéri zuhanyzó és egy önálló víztartály lesz optimális. Egy vidéki házban nincs helye a zuhanyzóknak és egészségügyi feltételeknek az elrendezéshez, és a rossz időjárás miatt fürdés közben vagy várakozhat az indulásig, vagy amíg fel nem tisztul. A vázlatos önálló zuhanyt ábrázoló rajzok az 1. ábrán találhatók. (méretek hüvelykben). Nincs szükség alapra: az oszlopok a talajra fektetett burkolólapokon nyugszanak. Ennek a kialakításnak az a tulajdonsága, hogy a mozgó fémrészek (tolóajtók, fából készült akasztók) teljes hiánya és a minimális rögzítő érintkezés vízzel.

A dákó kültéri zuhanyzójának kialakítása és rajza

Hogyan telepítsünk egy napkollektorot egy kültéri zuhanyra

A kültéri zuhanyzóban a vízmelegítés egy improvizált napkollektor segítségével megoldható. Megérthető az a tény, hogy a fogyó tartály nagyon kívánatos a hab műanyaggal való szigetelésre. De van egy másik trükk is: egy öltözőt vagy egy ruhadarabot készítenek a déli oldalon, vagy az egész kabin a sz. be kell állítani. Ezután az öltöző / tető tetője perforált. A dőlésszög kb. a hely szélessége mínusz 23,5 fok, azaz. 90 fok mínusz a nap szögletes magassága a nyári napforduló déljén. A napkollektor az öltözőterem / fogasléc felett helyezkedik el 30-70 mm-es résszel (lásd a jobb oldali ábrát). A napfényes rekeszből való felemelkedése valami dinamikus szigetelést hoz létre a kollektor alatt. A víz fűtési ideje csökken, és a kollektor hatékonysága megnövekszik a felhős időben.

Hogyan kezeljük a tetőt?

Semmi. Nem kell zuhanyozni, különben elpárolog. A márkás termékek fedettek, de van egy kapucni is. Az önálló zuhanyzónak meglehetősen nyitott felülete és rések vannak az üvegezésben, nem szabad kifröccsenni, hanem levegőt engedni.