Legfontosabb > Csapok

Ball mixer: eszköz, szétszerelés és javítás saját kezű

A kis háztartási problémák megoldásának szokása elpusztíthatatlan. És ez nem is a pénzügyletek megmentéséről szól, bár soha nem felesleges. Van valami nagyon vonzó és érthető az olyan belső térben való életben, amely nem csak a szeretetből van megfogva, hanem önmagában is megtestesül. De a kézzel készített modern vízvezeték-berendezések javítása bonyolult lehet ugyanazokból a csapok különböző mintáiból. Ma elmondjuk, hogyan kell szétszerelni a gömbcsapot és javítani. Ez segíteni fog abban, hogy ne szakemberekhez forduljon, ha a probléma önmagával megoldható.

Mi a jó gömbcsap?

Újabban nem volt alternatíva a szelepkeverőhöz. Így egy golyós kapcsolóval ellátott egykaros keverő megjelenésével a felhasználóknak választaniuk kellett volna: melyik daru kellene? Kiderült, hogy a gömbszerkezet nagy a kereslet. Ez az ilyen típusú keverő kiemelkedő teljesítményjellemzőinek köszönhető.

Használjon egy új daru nagyon kényelmes. Nem kell semmit csavarnia ahhoz, hogy beállítsa a szükséges hőmérsékletet és víznyomást. Egyszerűen tegye a kart a kívánt helyzetbe. Ez az elemi eljárás az idő múlásával automatikusan történik.

Azok, akik régóta kedvelték ezt a designot, tudják, hogy közel áll a forgatógombhoz, hogy mind a nyomás, mind a víz hőmérséklete a lehető leginkább kényelmes legyen. A kezdők számára hasznos, hogy megtudja, hogy a víznyomás szabályozott, amikor a fogantyú felfelé és lefelé mozog, és a hőmérséklet balra jobb.

Ráadásul úgy vélik, hogy a legmegbízhatóbb golyós mixer nem található.

Egykaros keverő golyós kapcsolóval

Sajnos, a modern csapok, valamint a szelepszerelvény, időről időre lebontják. Végül is ugyanazokat az anyagokat használják termelésükben: fém, gumi és műanyag, amelyek működés közben vagy külső tényezők hatására elhasználódhatnak.

A gömbcsap javításához meg kell értened a készüléket, és szükség esetén szét kell szedni. A golyóeszköz összetétele a következőket tartalmazza:

 • forgó fogantyú; A lényege, hogy egy kar, amelyet néha "pillangónak" neveznek.
 • rúd; A szeleptömítés egy anyával és egy alátét segítségével történik, amely szintén benne van.
 • házat anyával; Ebben a testben a labda patron és a szár.
 • labda patron; Gumi nyereggel van rögzítve.

A golyóspatron nem elválasztható elem, amelynek három lyuk van: a bejövő forró és hideg víz számára, valamint a megfelelő hőmérséklet és nyomás kivétele a vegyes vízbe.

A design daru algoritmusa meglehetősen egyszerű:

 • amikor a kar felemelkedik, a golyó elfordul;
 • a golyóspatronon lévő lyukak elkezdenek igazodni az üléseken lévő hasonló furatokhoz;
 • a lyukak egybeesésétől függően változik a sugárnyomás.

Ball Mixer hiba

Ha óvatosan kezeli a keverőt, anélkül, hogy túlzott erőfeszítéseket tenne, ha nincs rá szükség, akkor ennek a terméknek a termékei régóta szolgálhatnak. Azonban a következő hibák jellemzőek számukra:

 • Ha a kart a blokkoló helyzetben van, akkor a csapból a víz áramlása nem áll le.
 • A hibás golyós mixer biztosítja, hogy a víznyomás túl alacsony legyen, annak ellenére, hogy a ház vízellátó rendszerében a nyomás nem esett vissza, amit egyéb csapok megnyitásával lehet ellenőrizni.
 • A víz hőmérsékletének beállítása a keverőkben megszakadt: lehetetlen a kívánt paraméterek elérése, mivel a forró és hideg áramlás keverése kaotikus módon történik.

Mielőtt elkezdené a javítást, meg kell értenie a hiba okait, amely a fent felsoroltak valamelyikében jelent meg.

Üzemzavarok típusai

Van hely a golyóspatron és a gumi ülések között, amelyekkel ez az elem rögzítve van. A gömbcsap hibája leggyakoribb oka az eltömődés. Még egy kis szempillantás első pillantásra a kapcsolat szivárgásához vezethet. Ennek eredményeképpen a gumiszalag deformálódhat, ami miatt a gömbtartó használhatatlanná válik.

Egy másik gyakran előforduló bontás a zár kitakarása. Mint ilyen, a javítás ebben az esetben nem szükséges. Ezt a problémát megoldja az egészségügyi eszköz egyszerű tisztítása. Ennek ellenére a daru szét kell szedni. De akkor, amikor összegyűjtjük, minden rendben lesz.

Víz fordulhat el a forgatógomb sapka alatt. Ebben az esetben szorosan húzza meg a csatlakozót. Ha a víz áramlása megtorpant, az okát laza kapcsolatba rejtették.

A probléma megoldásának legegyszerűbb módja a szellőztető eltömődésével. Hogy akadályozhatja a normál víznyomást. Ha eltávolítja a levegőztetőt és megpróbálja bekapcsolni anélkül, hogy a nyomásváltozásból világossá válna, a légzőkészülék okozta-e a hibát. A lélegeztetőgépet ki lehet öblíteni és behelyezni. És egyszerűen átválthat egy újra, akárcsak a rész teljes kudarca esetén.

Az O-gyűrűk is elhasználódhatnak. Ebben az esetben a víz a csap csapágyazása alól kifolyhat. Az ilyen hiba kiküszöbölhető a sérült pecsétek cseréjekor. A munka megkezdése előtt kapcsolja ki a vízellátást, majd távolítsa el a keverőt, húzza ki a szekerekből, és csavarja le a rögzítő anyát. A kopott tömítést egy azonos átmérőjű termék váltja fel. Ha a tömítés megfelelően illeszkedik, akkor a helyükön erőforrással lesz felszerelve. Csak a daru összegyűjtésére marad.

A helyzet rosszabb, ha maga a golyóspatron megtörik. Megtörhet, és sajnos, akkor nem javításra szorul. Csak egy újat kell kicserélnie. Hasonlóképpen a keverő testének mechanikai károsodása esetén is fellépnie kell. Javítsa ki semmilyen célra. Könnyebb megvenni és telepíteni egy új csapot. Ha nincs lehetősége arra, hogy azonnal cserélje ki a csapot, akkor olyan tömítőanyagot használhat, amely ideiglenesen kiküszöböli a szivárgást, de ne felejtse el, hogy a készüléket módosítani kell. És minél előbb, annál jobb.

Különösen gyakran problémák merülnek fel a vízellátó rendszerben keringő víz keménységének következtében. És a keverő típusa, amit használsz, nem igazán számít. Annak érdekében, hogy a keverők ne kerüljenek végtelenre, olyan szűrőt kell elhelyezni, amely tisztítja a vizet. Még a durva tisztításra szolgáló eszköz is képes blokkolni azokat a részecskéket, amelyek miatt az egészségügyi készülékek fő bontása megtörtént.

Elindítjuk a javításokat

Tegyük fel, hogy minden óvintézkedést megtettek, de a mixer gömbcsapjának javítása elkerülhetetlen. A gömbkeverő javításához természetesen meghívhatja a vízvezetéket. De jobb, ha megpróbálod ezt a munkát saját kezeddel elvégezni. Nincs benne szuper összetett. Csak hallgassa meg tanácsunkat.

A javítási munkák elvégzéséhez olyan eszközökre van szükség, amelyeknek előzetesen fel kell készülniük, hogy kéznél legyenek.

 • állítható csavarkulcs;
 • Allen kulcs;
 • egy csavarhúzó, amely szükség esetén és vékony tűként is cselekedhet;
 • fogó;
 • zseblámpa.

Kezdetben zárja le a hideg és meleg vizet, különben a vízvezeték szerelvényekkel való manipuláció árvízhez vezethet. Ne felejtsük el, hogy a csapban lehet maradék víz, amelyet szintén le kell engedni. A munka megkezdése előtt a mosogatót egy rongygal kell lezárni. Ez az intézkedés megvédi a lehetséges károktól.

Most folytathatja a keverő bontását.

Ebben az esetben a munkák sorrendje a következő:

 • A keverő testén egy dekoratív sapkának kell lennie, amelyet el kell távolítani.
 • A dugó alatt egy lyuk, amelyen keresztül juthat a csavarhoz, amely a keverőkarot tartja. Ezt a csavart ki kell csavarni.
 • Most a kar szabad és eltávolítható. Ha a daru hosszú ideig be van építve, és senki nem húzta le, jelentős erőfeszítésre lehet szükség ebben a szakaszban. Fontos, hogy óvatosan járjunk el, és ne károsítsunk semmit.
 • Tehát a daru kupola és a műanyagból készült excentrikus kupola elérhetővé vált számunkra. Mindkét részt el kell távolítani. Alatta van a labda patron. A szétszerelés során észlelhető bármilyen szennyeződést gondosan el kell távolítani.
 • A golyós kapcsolót eltávolítják a keverőből. Minden oldalról meg kell vizsgálni. Amint azt korábban említettük, amikor károsodást észleltünk ez után, akkor egy újat kell kicserélni. A gömbölyű tömítőanyaggal történő permetezésnek nincs értelme.
 • Vizsgálja meg a gumitömítéseket. Elveszíthetik a rugalmasságot vagy egyszerűen elhasználódhatnak. A pecsétjeik helyére újakat kell elhelyezni. A gömbkapcsolót rögzítő elemek szintén javíthatók. Ha sokáig dolgoztak, akkor ezt egyszerűen csak megelőző intézkedésként kell elvégezni.

Csak a keverő összegyűjtésére marad. Ezt fordított sorrendben kell végrehajtani.

További információ a javításról, amelyet innen szerezhet:

Ha mindent megtett, akkor a keverőnek újra kell működnie. Azonban a szivárgás lehet a kifolyó alatt, amelyet más néven az orr vagy gander. Ezután távolítsa el a kifolyót, és cserélje ki a régi O-gyűrűket újakra.

Különös figyelmet kell fordítani a keverőre abban az esetben, ha van egy régi vízellátó rendszer a házban. Ebben az esetben a rozsda és más szennyeződések részecskék elzárhatják a kapcsolóban lévő lyukakat, amelyeken forró és hideg víz folyik. Ezeket az eltömődést ruhával vagy kézzel tisztítják. Az ilyen eljárást rendszeresen, akár megelőző intézkedésként kell végrehajtani.

Egy másik probléma, amely bajba hozhatja a gömbcsapok tulajdonosait, az a bosszantó zaj, amely a víz megnyitásakor jelentkezik. A levegő és a víz áramlása által keletkező rezgéseknek köszönhető. A gumipárnákra gyakorolt ​​hatása miatt rezgésnek is indulhatnak. Ennek elkerülése érdekében csökkentheti a víznyomást, felszerelhet szűrőt, vagy jobban illesztheti a gumitömlőket.

A gömbkeverő élettartamát nem csak külső tényezők befolyásolják, hanem az anyag, amelyből a szelep maga történik. Az értékesítés gyakran olcsó modellek, amelyek szilíciumból készülnek - szilícium ötvözetből és alumíniumból. Rövid élettartamúak, de nagyszerűek a tanárok számára, hogy mindent megtegyenek a saját kezükben. És egy hosszú és problémamentes szolgáltatás esetén jobb egy drágább, de egyben megbízható modell kiválasztása.

Hogyan lehet javítani a golyós mixer a fürdőszobában

Ez a fajta hibás mixer a fürdőszobában, amit szeretnénk mondani, meglehetősen gyakori. Ezért úgy döntöttünk, hogy ebben a cikkben megfontoljuk a golyós mixer ilyen jellegű javítását a fürdőszobában. Tehát megpróbáljuk átkapcsolni a vizet a kifolyóról a zuhanyra, ugyanakkor a kapcsolókar spontán vált. Kiderül, hogy a víz normálisan folyik a kifolyónyílásból, és lehetetlen bejutni a zuhanyba.

Megpróbáljuk megtalálni a hiba okát a sajátunkon. Véletlenszerűen kell cselekednie, mert számos oka lehet az ilyen hibának.

Az intézkedések kezdeti sorrendje a következő:

 • csavarja le a kupakot, majd távolítsa el a tömlőt;
 • távolítsa el a felső tömítést, korábban vékony tűvel;
 • Cserélje ki az újonnan eltávolított tömítést egy új, vízzel megnedvesítve a beszerelés előtt;
 • szerelje össze a keverőt, és helyezze vissza az eredeti működési pozícióba.

Ha a meghibásodás oka a felső tömítés volt, akkor cseréje esetén a hiba megszűnik. Ha tévednénk, akkor semmi borzasztó: a tömítések nem fogyasztható anyagok, ezért előbb-utóbb cserélni kell őket.

A zuhany még mindig nem működik? Aztán foglalkozunk az alsó tömítéssel.

 • átfedő forró és hideg víz;
 • távolítsa el a rugalmas tömlőt;
 • ezután az adapter, a kifolyó és a váltókar elfordulása: el kell távolítanunk őket;
 • most már hozzáférhet az excenterhez, amelyet szintén el kell távolítani;
 • a következő legyen az orsó: lebontjuk is;
 • és itt van az alsó tömítőgyűrű, távolítsa el, és cserélje le egy újat;
 • a keverő a szétszerelés fordított sorrendjében van összeállítva.

Mielőtt az új tömítésekhez megy a boltba, győződjön meg róla, hogy magának van egy készlete ezekről a fogyóeszközökről. Általában néhány ilyen típusú pótalkatrész szerepel a keverőben. Ha nincsenek tömítések vagy elveszítik őket, akkor ezeket 3-4 mm-es vastagságú tömör gumi felhasználásával készíthetik el.

Helyesen javítsa ki a keverőt, és ne felejtse el mindazt, amit ez a videó segít:

Az egykaros keverő szétszerelése - lépésről lépésre

Mivel a legfrekventáltabb csaptelepek a fürdőszobák és konyhák számára, az egykaros csaptelepek az egyszerű és elegáns csapok megérdemelt hírnevét szerezték. Az ilyen típusú szelepek tartóssága ellenére a szerkezeti elemek végül elhasználódnak, és a keverő meghibásodik. Ebben az esetben a készülék szétszerelése és hibás alkatrészek cseréje szükséges. Az egyszerű eszköz és a tartalék alkatrészek rendelkezésre állásának köszönhetően a modern szelepek teljesítményének visszaállítása elhalasztja a vízvezeték-szerelő hívását, és megkezdi a független javítást. Az egyetlen dolog, amit meg kell tennie, hogy megértsük a design minden típusú egykaros keverők és javítása és karbantartása.

Egykaros keverő

A keverő kimenetén lévő víz nyomását és hőmérsékletét a kar helyzetének szabályozza. Ugyanakkor a nyomás egyenletesen változik, amikor a fogantyút függőleges irányba mozgatja, és a hőmérsékletet - amikor a joystick helyzetét vízszintes síkban változtatja. A könnyű beállítás a daru eredeti kialakításának köszönhető, amely az alábbi részekből áll:

 • keverőház;
 • kar (fogantyú, joystick) keverő;
 • házburkolat;
 • cserélhető patron;
 • szellőztetővel;
 • rögzítő konzol;
 • alsó rész a rugalmas bélés csatlakoztatásához. Az egykaros keverőszerszám középpontjában egy cserélhető patron található.

A karban levő csapok közötti különbségek mind a külső kialakításban, mind pedig a cserélhető patronban vannak.

Az egykaros keverők nagyszámú változatának ellenére kétféleképpen oszthatók meg, az eszköz darusdobozától (felcserélhető elemtől) függően:

 • kerámia patronos keverők;
 • golyóscsap csapok.

Mindkét típusú szelepnek előnyei és hátrányai vannak.

Ball patron daru

A patron neve a fő elem alakjának köszönhető. A szabályozó eszköz egy üreges golyó alakú, három lyukkal a vízáramláshoz. A házba egy patronhüvely segítségével van beépítve. A szükséges tömítést rugós PTFE betétek hozták létre, további rögzítés, amely a folyadéknyomás miatt következik be. A tömítések anyaga egyszerűen lecsúszik a gömbön a hüvelyen belül. A szükséges víznyomást a gömb és a ház burkolatainak részleges vagy teljes átfedése biztosítja, és a hőmérséklet-beállítást - kombinációik variánsai révén. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a víz keveredik a golyó belsejében, a patron méretezésnek van alávetve. Ez az egyik oka annak, hogy letilthatja. A golyóscsapok egyéb hátrányai a következők:

 • alacsony fenntarthatóság;
 • viszonylag magas költségek;
 • gyors kopás gumi tömítések.

Ennek ellenére a gömb alakú szelepek tökéletesen ellenállnak a hidraulikus ütéseknek és nyomáscsökkenéseknek, továbbá alacsonyabb érzékenységük van a csapvízben lévő zárványokra.

Kerámia patron keverő

A korszerű, cserélhető patronokat kerámia lapokblokkokkal sok felhasználó ismeri fel. Az ilyen megoldás tartóssága és a viszonylag alacsony költség lehetővé tette az árcsökkentésüket, valamint a javítások költségeit bontás esetén.

Az ilyen típusú kialakítás megbízhatóságát két vagy három kerámialemez biztosítja ultrahang segítségével. Ennek az osztálynak a mechanikai köszörülésének pontossága lehetővé tette az alkatrészek szükséges sima simaságának elérését, ami hozzájárul a munkadarabok tökéletes összekapcsolásához.

A kerámia patronlemezek sima és csendes mozgása a teljes élettartam során biztosított.

A lemezek egymás fölött helyezkednek el, és lyukak vannak a víz áthaladásához. A felső lemez a vezérlő rúdra van rögzítve, és az alsó lap mereven be van helyezve a patronházba. A forgatógomb elforgatásakor a tárcsák egymáshoz képest elmozdulnak, így a lyukak részben vagy egészben egybeesnek. Ennek következtében a folyadék keveredik. A fej nagysága a felső lemez mozgatásával változik.

Mixer kazetták

A három kerámia lemezzel ellátott patronoknál a középső elem mozgatható. Az ilyen eszközöket kifejezetten kisnyomású vízvezetékekre tervezték. Jellemzőik a víz keverése a lemezek között, de a szeleptestben, ami jelentősen csökkentheti a készülék hidraulikus ellenállását.

Háromlemezes kerámia patronok ideálisak az alacsony nyomású vízvezetékekhez, mivel ezek nem csökkentik a víznyomást, ha összekeverik.

A kerámiatestekkel ellátott patronok hátránya a mechanikai zárványokra való érzékenységük. A kisméretű homok vagy söpredék csiszoló hatása hozzájárul a berendezések gyors kudarcához. Az ilyen daru-dobozok méltóságát azonban nem lehet megjegyezni: alacsonyabb árat kínálnak, és a csere sem jelent nehézséget még a fémmegmunkálás nélküli munkatársak számára sem.

A mechanikus víztisztító szűrők beépítése jelentősen növeli a golyós- és patronos típusú keverők élettartamát.

Szükséges eszközök

A fürdőszoba és a konyha egykaros keverőjének szétszerelése egyszerű. Az egyetlen nehézség, amellyel felmerülhet, az a kar alsó részén lévő skála kialakulása és a patrontartóhoz tapadás. A többi munkának szüksége lesz:

 • egy csavarhúzó készlet;
 • hex kulcsok készlete;
 • villáskulcsok és villáskulcsok;
 • hosszú orrú fogó vagy kerek fogó;
 • egy kés

Ha nem tudja, melyik patront telepíti a keverőbe, akkor mielőtt vásárolna egy cserealkatrészet, szedje szét a csapot, és távolítsa el a hibás mechanizmust. Ha vele vagy a piacon vagy az építőipari hipermarketben jársz, akkor biztos lehetsz benne, hogy egy hasonló formatervezésű patront vásárolt.

A keverő analízise kerámia patronnal

Ugyanúgy, mint a vízvezeték-szerelő berendezések javításával vagy üzembe helyezésével, a lakás bejáratánál le kell vágni a vízellátást. Ezután győződjön meg róla, hogy a konyhában vagy a fürdőszobában lévő szelepeket nyitva tartja, ellenőrizze, milyen szorosan zárják le a csapszelep csapjait. Ezenkívül készítsen minden medencét és rongyot a szétszerelés során elszivárgott víz eltávolítására.

A mosogatóba ágyazott csaptelepek gumi tömítés vagy patron formájában jelentkezhetnek, ha a készülék szivárog, ha sérült vagy kopott. A hibaelhárításhoz használja a szétszerelési utasításokat:

 1. Távolítsa el a csapot. Ehhez az állítható csavarkulccsal csavarja le a rugalmas csatlakozó anyákat, majd emelje fel a keverőt a mosogató fölé és csavarja le a tömlőket az ülésekről.

Megjegyzés: Néhány daru dekoratív burkolattal van ellátva, amelyet az első lépcsőben eltávolítanak. Ugyanakkor óvatosan kell eljárni, mivel a védőelemek gyakran törékeny ötvözetekből készülnek.

 • Kést vagy vékony lapos csavarhúzót használjon, húzza ki és vegye le a kupakot.
 • A hatlapú kulcs használatával csavarja le a rögzítőcsavart.
 • Távolítsa el a kart. Ebben az esetben a probléma lehet a testhez tapadása. A keverő hosszú távú működésének következményeinek kiküszöbölésére a forró vízzel való párosítás helyén lehet itatni, vagy olajjal kezelve
 • Távolítsa el a védőburkolatot, majd csavarja le a szorító anyát. Az utóbbi két típusból áll: a nyitott csavarkulccsal vagy a széleken lévő hornyokkal. Lehet, hogy hosszú fogó fogantyúkat használ a folyamat során.
 • Húzza ki a patront a házból.
 • Fontos: győződjön meg róla, hogy a patron helyzetét a keverőházban megjegyzi vagy felhívja, hogy új alkatrész beszerelésekor szerelje össze a készüléket.

  Videó utasítás a patronos keverő szétszerelésénél

  A kerámia patron további szétszerelése értelmetlen, mivel nem javítható és fogyasztható. A cserealkatrész kiválasztásakor a szilikon tömítőelemeket előnyben részesítse. Tartósabbak és nem fogékonyak a nedvesség káros hatásaira.

  Szerelje le a golyós típusú keverőt

  Készüljön fel a munkára ugyanúgy, mint a fenti esetben. Az első lépések során meg kell érteni, hogy a gömb alakú patront tartalmazó keverők kevésbé karbantarthatók, mint a kerámia társaik, ezért készen kell állni a daru teljes cseréjére. Ha a meghibásodást gyenge vízfej okozza a kifolyó kiömlésén vagy a cső enyhén szivárgott, akkor a keverő önszétválasztása és javítása megoldhatja a problémát.

  A gyenge vízáram azt jelezheti, hogy a lélegeztetőgép hálója szennyeződéssel vagy léptékkel van eltömődve. A tisztításhoz csavarja le az anyát a csapócsőből, távolítsa el és mossa le a részt egy erős sugár alatt. Ezután gyűjtsük össze a kifolyót fordított sorrendben.

  Amikor egy szelep szivárog, szükségessé válik a gumitömítések új elemekkel történő cseréje. A következő sorrendben járjon el:

  1. Távolítsa el a vörös-kék sapkát és távolítsa el a kar rögzítőcsavarját.
  2. Távolítsa el a kart. Erőfeszítéssel, ne felejtsük el, hogy a költségvetési daruk kazettáinak, házainak és rúdjainak rendkívül alacsony a szilárdsága.
  3. A csavarhúzót a dugó hornyaira nyomva forgassa el a menetes csatlakozást az óramutató járásával megegyező irányba.
  4. Húzza le a kupolát egy fogópárral. Ezután távolítsa el a műanyag védőelemet. A szelep szivárgása leggyakrabban a pecsét kopásának, amely a műanyag részen található.
  5. Húzza ki a labdát a hüvelyből. Ha a gömb alakú elem sérült vagy deformálódott, ki kell cserélni.
  6. Egy lapos, vékony csavarhúzó segít a rugós betétek eltávolításában. Az utóbbi cseréjekor új rugókat kell felszerelni, mivel idővel elveszítik a merevségüket.
  7. A tömítőelemek cseréje után szerelje fel a labdát, majd szerelje be a keverő többi részét.
  8. A víz csatlakoztatásához ellenőrizze az eszköz egészségi állapotát különböző nyomáson és hőmérsékleten.
  Scheme parsing ball mixer

  Videó: hogyan kell szétszerelni a gömbcsapot

  Tipp: a keverő összeszerelésekor győződjön meg róla, hogy a mozgó alkatrészeket szilikonzsírral kenje meg.

  Kerámia kerámia vagy gömb keverők szétszerelése lehetséges bárkinek, aki valaha tartotta a kezét. A csapok kialakításának egyszerűsége nagy valószínűséggel teszi lehetővé az eszközök működésének teljes visszaállítását anélkül, hogy a tapasztalt vízvezeték-szerelő szolgáltatásokat igénybe kellene vennie.

  Hogyan kell szétszerelni és javítani az egykaros csapot a fürdőszobában

  A kisebb napi javításoknál tudnia kell, hogyan kell szétszerelni a csapot a fürdőszobában; Az egykaros csaptelep viszonylag közelmúltban széles körben elterjedt. Ezért nem minden tulajdonos tudja, hogyan kell kicserélni a tömítést vagy más szükséges műveleteket, hogy biztosítsa a készülék zavartalan működését.

  Általános információk

  Az egyik fogantyúval ellátott keverő felváltotta az elavult "karácsonyfákat" és más hasonló struktúrákat. Ez a daru könnyen kezelhető és ápolható, tartós és megbízható.

  Az egyedülálló fogantyú stílusos megjelenése átalakítja a fürdőszoba belsejét. Még a leggyakoribb fürdőszoba is elegáns és modern megjelenést kölcsönöz, ha egykaros csaptelepet telepít.

  A víz hőmérséklete és a sugár nagysága egycsapos keverőben 1 gomb segítségével szabályozható. Ez lehetővé teszi, hogy a nyomástól a nagyon gyenge vagy nagyon erős legyen, az esettől függően.

  A mosó és tisztító egykaros csapok egyszerűek. Ez szokásos tisztítószerekkel és lágy szivacsjal is elvégezhető. Ugyanakkor a keverőnek mindig elegáns és ragyogó megjelenése lesz.

  Single Capture Mixer

  Az egyedülálló markolókanál kisebb javításokra is szükség van. Az ilyen eszköz javításához Önnek tudnia kell, hogyan kell szétszerelni az egykaros keverőt, milyen elemeket tartalmaz, stb.

  Az egycsapos keverő fő összetevői:

  • fogantyú (kar) vezérlés;
  • szórófej;
  • ház;
  • rögzítő elem;
  • golyós vagy patronos elem;
  • gumi vagy szilikon tömlők;
  • kör alakú anya;
  • rugalmas csövek (tömlők) a vízellátáshoz.

  A különbözõ kialakítású, egykaros daruk fõ különbsége a keverõkamra. Ez lehet üreges rozsdamentes acél golyó vagy patron, amely rendkívül tartós kerámiából készül.

  A keverőkamrában 2 lyukon meleg és hideg víz található. A sugárhajtásból való kilépéshez további járat van. A vízkeringést, a nyomás és a kamra belső hőmérsékletének beállítását egy munkafogantyúval végezzük.

  A ball-keverőkamra kisebb javítások, tisztítás, stb. Kerámia patron kamrát üzemzavar esetén cserélni kell. Az ilyen keverők élettartamának meghosszabbítása olyan speciális szűrőket eredményez, amelyeken keresztül a víz a vízellátó rendszerből származik.

  Az egykaros daruk önbontását az alábbi hibák kiküszöbölésére végzik el:

  • patronszivárgás;
  • rossz vízellátás, ha a golyós mixer teljes kapacitással be van kapcsolva;
  • hibás nyomógomb kapcsoló;
  • a zuhanyfej és a kifolyó egyidejű vízellátása.

  A súlyosabb üzemzavarok kiküszöbölése érdekében jobb szakember meghívása. Lehet, hogy teljesen ki kell cserélni a keverőt. Az eszköz megfelelő működésével kapcsolatos ilyen helyzetek azonban ritkán fordulnak elő.

  Felkészülés a munkára

  A javítás problémamentes volt, elő kell készíteni mindent, amire szükséged van. A munkához szüksége lesz:

  • fogó;
  • fogó;
  • csavarhúzó készlet;
  • fém rúd;
  • műszaki kést;
  • csavarkulcs - állítható és csavarkulcs;
  • hatszög-készlet;
  • kalapács;
  • zseblámpa;
  • rongy.

  A keverő szétszerelése előtt le kell zárni a vízellátást.

  A patronos keverő szétszerelése

  A keverő szétszerelését könnyű elvégezni. A munka 15-20 percet vesz igénybe. A legfontosabb az, hogy ne felejtsük el, hogy óvatosan kell eljárnunk, kiválasztva a megfelelő szerszámot a mérethez. Különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a csavarokban vannak hornyok.

  A keverőt a következő sorrendben szedjük szét:

  1. Először ki kell húzni a kar kupakjait, amelyek jelzik a fogantyú helyét hideg és / vagy meleg víz biztosítására.

  A keverő szétszerelése után hibaelhárítást végezhet.

  Hogyan lehet megszüntetni a szivárgást? A csapok áramlása leggyakrabban akkor kezdődik, amikor a patron kamra meghibásodik. Az ilyen helyzetek leggyakoribb oka a szilárd részecskék szennyeződése és felhalmozódása és / vagy a véletlenszerűen elkapott kis tárgyak felhalmozása az interdisk térben.

  Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg új patront vásárolva, vegye fel magával a használt elemet mintát vagy sablont. Az ilyen keverõkamrák a lyukak (3 vagy 4 cm) átmérõjében különböznek egymástól, valamint a rögzítõ elemeket az alsó lemezen.

  Tömítések, kívánatos választani nem gumi, hanem szilikon. Ez az anyag kevésbé veszti el a nedvességet. Ezért a szilikon tömítés hosszabb ideig tart, mint a gumi, és megbízhatóbb lesz a keverő tömítése.

  A patron megvásárlása után a dobozba kell helyezni, és az összes lyukat be kell állítani. Ezután a keverő fordított sorrendben van összeállítva. Minden alkatrészet gondosan kell felszerelni a helyére és óvatosan húzza meg az anyákat. Most már futtathatja a vizet, hogy ellenőrizze a javítás eredményét.

  Hogyan kell szétszerelni a "csap / zuhany" kapcsolót

  Ennek a meghibásodásának legfőbb oka a készülék belsejében található tömítések kopása. Gyűrű alakúak. A tartalék tömítéseket egykaros daruval egészítik ki. Ezeket saját maguk készíthetik el, legalább 3 vagy 4 cm vastagságú gumit használva. A kopott tömítés sablonként szolgál.

  Az elhasználódott tárgyak cseréjével kapcsolatos munkákat az alábbi sorrendben kell végrehajtani:

  1. Állítsa a fogantyút a "zárt" helyzetbe.
  2. Távolítsa el a rugalmas zuhanycsövet.
  3. Távolítsa el a fedőfedelet.
  4. Távolítsa el a csavarokat.
  5. Távolítsa el a kapcsológombot fogóval vagy fogóval.
  6. Csavarhúzóval vagy rúddal csavarja ki az adaptert a csonkból.
  7. Távolítsa el a kopott gumit.
  8. Szereljen be új tömítéseket, előkenett tömítőanyaggal.
  9. Szerelje össze a keverőt fordított sorrendben.

  A daru króm felülete könnyen károsodhat fémszerszámmal. Ezért dolgozni kell egy kis puha, sűrű anyagot előkészíteni. Ez megőrzi a keverő megjelenését.

  A rugós csere-mixer szétszerelése

  Ahogy használják, az egyik állkapocs kapcsolójának rugója nyúlik. Ebben az esetben a gomb nem tér vissza a kiindulási helyzetbe. A feszített rugó cseréjéhez a daru szétszerelése az alábbi sorrendben történik:

  1. Az adapter leszerelése.
  2. Levehető rugórugó.
  3. A nyújtott rugót eltávolítják.
  4. Egy új rugó fogóval a rúdra van tekerve.
  5. A kapcsoló össze van szerelve és a helyén van felszerelve.

  Fontos! Új rugó vásárlásakor nem szabad megfeledkezni arról, hogy átmérője valamivel kisebb legyen, mint a használt elemé. Az ilyen termékek legjobb anyaga a galvanizált bevonatú acél. Egy ilyen rugó tovább tart.

  Golyósorsó szétszerelés

  A gömbkeverő kialakítása sokkal egyszerűbb, mint a patron egykaros daru. Ez biztosítja a készülék tartósságát és egyszerű szétszerelést az egyes kopott alkatrészek pótlására és / vagy a gyenge víznyomás kiküszöbölésére.

  A gömbcsappantyú szétszerelése előtt elő kell készíteni a szerszámokat és tartozékokat a fent felsorolt ​​munkákhoz. Ügyeljen arra, hogy megakadályozza a víz áramlását a vízvezetékből!

  A gömbcsap szétszerelését a következő sorrendben kell végezni:

  1. Óvatosan lazítsa meg a záróanyát.
  2. Távolítsa el a gömbcsapszelepet.
  3. Távolítsa el a szűrővel ellátott anyát a kifolyócsőben.
  4. Az eltávolított szűrőt öblítse le folyó vízzel, és fújja az ellenkező irányba.
  5. Tisztítsa meg alaposan a ganderet vízsugárral és / vagy tisztítsa meg.
  6. Óvatosan szerelje össze a szerkezet minden elemét, fordított sorrendben.

  Munkavégzés esetén ajánlatos, hogy a keverő krómozott felületei ne rohanjanak és megvédjék a fémszerszámtól való károsodástól. A hibák elkerülése érdekében fotó- és videóanyagokat használhat.

  A felső tömítés cseréjéhez a gömbcsapot az alábbi sorrendben kell eltávolítani:

  • a fogantyú eltávolítása;
  • kétkomponensű műanyag pajzsmirigy-rész eltávolítása;
  • a kivont rész fekete oldalát, azaz az aktuális tömítést.

  Az alsó tömítés cseréje a szivárgás megszüntetése érdekében:

  • szétszereljük a labdát;
  • érje el az alsó tömítést;
  • helyezzünk el egy labda mechanizmust a készülék belsejében;
  • rögzítse a tömítéseket speciális műanyag anyával;
  • Cserélje ki a fogantyút.

  Most már kinyithatja a vizet, és ellenőrizheti a munka minőségét. A tömítettség fokozásához és a gumitömítések élettartamának növeléséhez használhat szilikonos zsírt.

  Megelőző intézkedések

  Egyszerű kezelési szabályok figyelembevételével jelentősen megnövelhető az egykaros keverők problémamentes működésének időtartama. Az alábbi intézkedések segítenek elkerülni a bontásokat és egyéb problémákat:

  • egy eszköz vásárlása egy megbízható gyártóból és egy megbízható kivezetésből;
  • nehéz sárgaréz keverő megvásárlása;
  • a keverő helyes beszerelése;
  • a szűrők kötelező bevezetése a bemenetekhez;
  • egykaros csapos rendszeres működtetése gumi vagy szilikon tömítések kokszolásának és szárításának megelőzésére;
  • a szivárgások és egyéb kisebb problémák időben történő megszüntetése;
  • az instrukciók, videoanyagok és / vagy szakemberekkel folytatott konzultáció kötelező előzetes tanulmányozása;
  • az összes csatlakozó rész tömítése tömítőanyaggal;
  • menetes csatlakozások rögzítése füstszalaggal;
  • az eszköz rendszeres megelőző vizsgálata;
  • a pecsétek azonnali cseréjével.

  Ha nem áll rendelkezésre elegendő készség és / vagy tapasztalat a munkaeszköz kezelésében, akkor jobb, ha szakképzett szakembert kér.

  Szétszerelés golyós mixer

  A kérdés, hogy miként lehet szétszerelni a golyós mixert a fürdőszobában vagy a konyhában, akkor jelentkezik, amikor működésképtelenségét észlelik. Ennek oka lehet kopott gumitömítés, lazító anyák és csavarok, valamint más alkatrészek meghibásodása. Változás miatt ilyen problémák gömbcsap a konyhában vagy a fürdőszobában nincs értelme, mert meg tudja javítani őket a saját kezével. Itt csak a gömblokk szétszerelésével kapcsolatos munkameneteket kell tudni. A lépésenkénti utasításokat az alábbiakban részletezzük.

  A keverő megfelelő szétszereléséhez legalább ismernie kell a készüléket.

  Hogyan működik egy golyós mixer?

  Az ilyen munkához szükséges adatok listája a következő:

  • kulcs;
  • film;
  • csavarhúzó;
  • fogó gumidugókkal;
  • fémfájl.

  Miután elkészítette mindezt, elkezdheti szétszerelni a gömbcsapot. Először zárja le a forró és hideg vízellátást. Ha a konyhában vagy a fürdőszobában egykaros keverővel van felszerelve, maga a karot is el kell távolítani.

  Ehhez először el kell távolítania a díszítő fedelet, majd csavarja le a csavart. Bizonyára erőfeszítéseket kell tennie, mert általában nagyon biztonságosan rögzített.

  A készülék egykaros golyós keverőjének rendszere.

  Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a keverők egyes modelljei olyan karra vannak felszerelve, amely egyszerűen a szárhoz van csatlakoztatva. Ebben az esetben nem kell csavarja ki a csavart. Csak óvatosan húzza fel a kart, majd távolítsa el.

  Gyakran megtalálja a keverőket, a kart, amely az oldalán található csavart tartja. Az eltávolításhoz először egy díszes parafaszt kell bekötni, amely a meleg és hideg víz áramlását a csaptelephez igazítja. Ezután a csavar kicsavarja, majd a kart. Helyezzék el egy látható helyen, valamint az eltávolított rögzítőt.

  Miután elvégezte a kar lebontásával kapcsolatos munkát, csavarja le a keverőház burkolatát. Rendszerint menetes csatlakozással van felszerelve. Ezért a saját kezével bonthatja le rögtönzött eszközök használata nélkül. De meg kell jegyezni, hogy ez kiegészítõ módon rögzíthetõ egy csavarral. Ezután először csavarhúzóval csavarja ki, majd vegye le a fedelet. Ezzel nagy befogó anyát fog látni. Csavarja ki a megfelelő átmérőjű csavart. Ennek során állítható vagy gázos szerszámokat lehet használni. Használható az anya hatékony eltávolításához is.

  Scheme parsing ball mixer.

  Ezt a munkát a mixer patronban látja. Ez lesz egy labda, és alatta - egy gumitömítés. Gyakran, pontosan azért, mert súlyosan deformálódott vagy kopott, az egykaros daru meghibásodik. Ezért, ha ilyen észlelhető, akkor ki kell cserélni.

  Eszerint a gömbcsap szét lesz szerelve. A rendelkezésre bocsátott adatokból nyilvánvaló, hogy nincs semmi bonyolult. Ezért ha az egykaros keverő szétszerelése előtt elkészíti az összes eszközt, és követi az utasításokat, akkor az ilyen munkákkal nem lesz gond. Megjegyzendő azonban, hogy a keverő 2 szelepes szétszerelését enyhén más módon hajtják végre. Ezért, ha ilyen terméket telepített a konyhába vagy a fürdőszobába, akkor kövesse az utasításokat.

  Hogyan kell szétszerelni egy kétszelepes keverőt?

  A kétkaros keverő egyszerű szétszerelése egyszerű. Ehhez csak egy csavarkulcs és egy csavarhúzó szükséges. Egy ilyen keverő szétszerelése előtt le kell zárni a forró és hideg víz áramlását. Ezután vörös és kék dugókat távolítják el a darukról. Eltávolítással láthatja a csavarokat. A csavarhúzó erejét ki kell csavarni. Ezután megnyílik a gumibetétekhez való hozzáférés. Megjelenésük egyértelművé teszi, hogy szükség van-e az ilyen alkatrészek cseréjére, vagy a keverő rosszul működik, mivel a csatlakozások lazaek. Egy másik ok, amiért a munkájával kapcsolatos problémák figyelhetők meg, az a halmozott söpredék. Itt kell egy hosszú lapos csavarhúzót használni és használni, hogy megpróbálja eltávolítani a felhalmozott vízkőzetet a keverőből.

  A két karral ellátott gömbcsap lecsatolható ezen elv szerint. Nagyon egyszerű és könnyen érthető mindenkinek. Ezért, a fenti utasítások alkalmazása mellett, az ilyen munkák végrehajtása során nem lesz gond. Tehát sikeresen befejezte.

  Mixer tippek

  Annak érdekében, hogy szétszereljük a csapot a fürdőszobában vagy a konyhában, a lehető legegyszerűbb az Ön számára, ajánljuk Önnek hasznos ajánlásokat:

  Ha alkatrészeket távolít el a daru- ról, figyelmet kell fordítani állapotukra. Ha észre vesszük, hogy mészkamra van, akkor megtisztítják. Ehhez használhat speciális tisztítószereket vagy rendszeres citromsavat, amelyet kis mennyiségű vízzel hígítanak. Ezenkívül tökéletesen eltávolítja a vízkőmentes közönséges ecetet. Nem szükséges előre hígítani. Ha használja, ne aggódjon, hogy az elrontja a részleteket. Az ecetet nem érinti.

  Mielőtt folytatná a kétszelepes gömbcsap elemzését, le kell zárnia a forró és hideg vízellátást.

  A keverő szerelését szigorúan fordított sorrendben kell végrehajtani. Ezután elkerülheti a hibákat, ami azt jelenti, hogy nem kell újra elvégeznie a munkát.

  Ha az ismert plakk felhalmozódása miatt egyes részeket gyengén eltávolítanak, akkor használja a fájlt. De óvatosan dolgozzon, nehogy károsítsa a krómozás részleteit.

  Tudnia kell, hogy ha a gömbcsap rosszul működik, de a tömítések nem kopottak ki, és a fő részek integráltak, akkor az ügy a patronban van. De nem szabad elfelejteni, hogy nem javítható. Ezért egy csavarhúzóval leszerelni és új helyére kell helyezni. De csak azt vásárolja meg, amely illik a keverő modelljéhez.

  Szerelje szét a keverőt óvatosan. A gyártók általában gyártásuk során olyan törékeny és puha fémet használnak, amelyek károsodhatnak vagy deformálódhatnak. Különös figyelmet kell fordítani a menetes csatlakozásokra, mivel azok a gondatlan manipulációk során megakadályozhatók. Ennek eredményeként meg kell vásárolnia egy új daru.

  Cserélhető alkatrészek a keverőben, csak minőséget vásárolnak. Hosszú élettartamot biztosítanak neki.

  Az anyák és alátétek meghúzása során nem szabad túl nagy erőfeszítést megtennünk. Végtére is, ha túl szorosak, akkor a jövőben, ha szükséges, távolítsa el őket, hogy megtegye, nem fog sikerülni.

  Ha a keverő összeszerelése és a tömítések cseréje után az áramlás még mindig jelen van, akkor az új alkatrészeket lazán nyomják vagy nem illeszkednek a mérethez. Ezért újra kell szétszerelni a terméket, és azonosítani kell a vízszivárgás okait. Ezt követően ki kell küszöbölni.

  A golyós mixer szétszerelése a fürdőszobában vagy a konyhában gyorsabb lesz, ha kis munkatervet készít.

  Kövesd a megadott utasításokat, vegye figyelembe a hasznos ajánlásokat, és az eredmény kellemesen meglep majd. A keverőt gyorsan és szükségtelen baj nélkül szétszedheti.

  A golyós mixer javítása: a népszerű lebontások áttekintése

  A tulajdonosok többsége hozzászokott ahhoz, hogy saját kezükben megoldja a hazai javítás árnyalatait, anélkül, hogy egy órára különböző "mesterek" segítségét igénybe venné. És ez nem csak a megtakarításról szól, a kisebb vízkezeléssel kapcsolatos problémák megoldása érdekes és nagyon megvalósítható feladat, még egy kezdő számára is.

  De a siker elérése érdekében ismernie kell az eszköz elvét és gyengeségeit. Próbáljunk részletesen megmagyarázni az egyik problémát - hogyan lehet egy golyós mixert a fürdőszobában vagy a konyhában megjavítani.

  A működtetés elve és az eszköz daru

  A gömbcsapos csaptelep tömören és modern megjelenéssel rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy ökológiai módon kiegészítse a konyha vagy a fürdőszoba bármely belsejét.

  De fő előnye a kényelmes használat. Valójában, a szelep kialakításától eltérően, a vízáramlás nyomásának és hőmérsékletének beállítása érdekében nem kell a gombokat keresni az "arany átlag" keresésével, hanem egyszerűen állítsa be a kapcsolót optimális helyzetbe, és indítsa el egy kézmozdulattal.

  A tipikus gömbcsap tervezése a következő kötelező elemekből áll:

  • A vezérlőkar egy forgatógomb, amely beállítja a víz áramlási erejét és hőmérsékletét. A testhez egy csavarral van ellátva, díszes sapkával zárva, amelyen a szín vagy a betűk a hideg és forró víz szimbólumát jelzik.
  • A fém kupak, amely a szelep mechanizmust rögzíti a tokra.
  • "Cam" - egy műanyag rész egy feltűntetett alátéttel, amely biztosítja a "labda" mozgását egy bizonyos tartományban. Maga a mosógép kupola alakú és gumi tömítéssel van ellátva.
  • A keverőkamra egy acél üreges "golyó", amelyet az ülésszelepek és rugók rendszerének segítségével rögzítenek. Több nyílása van: kettő forró és hideg víz beáramlására, és egy a folyadékkeveredő folyadék átfolyására. Bizonyos tervekben a "golyó" egy speciális védőkupszulában van - patron.
  • Fém burkolat kifolyóval.
  • Kör alakú anya rögzíti a testet a mosogatóban.

  A rendszert egy kar hajtja. Amikor felemelik, a daru belsejében lévő "golyó" elkezd forogni, és amikor a lyukak a nyereghez hasonló hornyokba vannak állítva, a víz a kifolyóba folyik. Attól függően, hogy teljes volt ez a véletlen egybeesés, az áramlás fejét és hőmérsékletét szabályozzák.

  Részletesebben - az egészségügyi eszközzel bekövetkezett bajokról, és arról, hogy hogyan lehet őket megszüntetni.

  Problémák a golyós mixerrel

  Bár a gömbcsapokat az egyik legegyszerűbb és legmegbízhatóbb szerkezetnek tekintik, időről időre a részek természetes kopása vagy külső tényezők hatására is meghiúsulnak. Tekintsük a leggyakoribb károsodást, amely egy ilyen keverő működtetése során előfordulhat.

  Nem sikerült beállítani a sugárhőmérsékletet

  Ha a forró és hideg keverék kaotikus üzemmódban áramlik, akkor a probléma a gömb alakú patron vagy gumi "nyereg" meghibásodásából ered. A törés oka gyakran az "ülések" és a "golyó" lyukak közötti tér eltömődésévé válik.

  A darut szét kell szedni, hogy megvizsgálja a sérülést okozó alkatrészeket. Ha ezek megtalálhatók, akkor a tömítéseket vagy az egész "labdát" ki kell cserélni - a tömítőanyaggal és más trükkökkel nem rendelkező gitt nem fog hosszú távú hatást kifejteni.

  Az ilyen bontások leggyakrabban a vízellátó rendszer rossz minőségű vízkezelése miatt következnek be. És ez nem csak a mechanikai zárványokról szól - a rozsda részecskéiről és más kis alomról. A probléma lehet a megnövekedett vízkeménység.

  Ha túl sok ásványi szennyeződést visznek be a régiójába, hasznos lesz megvizsgálni a mixer útlevelet a vásárlás előtt - sok gyártó kifejezetten elfogadható merevséget jelent termékeik zökkenőmentes működéséhez.

  Az olyan fürdőszobában, ahol a vizet elsősorban technikai célokra használják, elég egyszerű a legegyszerűbb mechanikus szűrő, amely egyszerűen megvédi a vízvezetékeket a szennyeződésektől. De a konyhában telepíthet egy olyan rendszert, amely javítja nem csak a minőséget, hanem a víz összetételét is, gyengébb nyomelemekkel gazdagítva. Számos lehetőség van - az egyszerű patronszűrőkről a fordított ozmózisrendszerekre.

  Alacsony víznyomás még a maximális nyitónyílásnál is

  Ennek oka lehet, hogy nem a keverőben, hanem a ház vagy lakás vízellátó rendszerének alacsony nyomása alatt áll. Ezért a szerkezet leszerelése előtt győződjön meg róla, hogy más darukból származó víz jó nyomással jár. Ha még mindig megerősítést nyer, hogy csak egy keverő van "hibásan", akkor ellenőrizze, hogy a kifolyó szellőztetője nincs eltömődve.

  A vízben néha homokot találnak, az elhasznált csövekből származó rozsda részecskéi, vagy a mágneses lerakódások, amelyek felhalmozódnak a hálón és zavarják a szabad áramlási útvonalat. Annak érdekében, hogy az oka a levegőztetőben legyen - távolítsa el és kapcsolja be újra a vizet.

  Ha az áramlás a kívánt értékre emelkedik, csak alaposan öblítse le a rácsot és telepítse az eredeti helyére. Természetesen, ha a rész megtört vagy rozsdásodik, akkor jobb, ha egy másikra cserélni.

  De ha a levegőztető tisztítása semmit nem adott, és a víznyomás nem állt helyre, akkor valószínűleg az oka a keverőcső, csövek, rugalmas tömlők vagy erősen rögzített tömítések belső burkolatában rejlik. Röviden, a daru szétszerelése nélkülözhetetlen.

  Zaj működés közben

  A golyós keverők másik gyakori működési zavarai a víz áramlását kísérő zavaró hanghatások. Ennek a jelenségnek a oka a gumibetétek rezgése a levegő és a vízáramlás kölcsönhatásai miatt. Számos megoldás létezik ehhez a problémához: telepítsen speciális szűrőt, csökkenti a víznyomást, vagy szigorúbb tömítéseket vegyen fel.

  Vízszivárgás: javítási lehetőségek

  A javítás megkezdése előtt fontos meghatározni a szivárgás forrását, és ugyanakkor figyelni kell arra a helyre, ahol a vezérlőgomb található.

  Ha a szelep kinyitása után víz szivárog a kar alatt, a törés oka a tömítés kopása lehet. Az idő múlásával romlik, vagy a csapvíz rossz minőségű csavarása miatt - az éles szélek könnyen károsítják a gumit. A hiba kiküszöbölése érdekében szét kell szerelni a keverőt és új tömítést kell telepíteni.

  Ha a víz a csapból kinyílik, amikor a fogantyú blokkoló helyzetben van, számos lehetőség van:

  • A legegyszerűbb, ha a víz a kard kar kupakja alatt jön ki. Az ilyen probléma megoldásához elég jó ahhoz, hogy a kulcsot összekapcsolja. Az áramlás leállt? Nos, ez azt jelenti, hogy az ok éppen csak egy laza állományban rekedt.
  • Ha a daru teste alatt áramlik, de a repedések nem találhatók meg a fémben, a probléma valószínűleg a tömítés alátéteként jelentkezik. Cserélje le a ház rögzítőanyáját, és húzza ki a keverőt az injektorokból (természetesen mielőtt a vízellátást kikapcsolta). Ezt követően a régi fogyóeszközt egy újabb helyettesíti, és ha a tömítés átmérője megfelelően lett megválasztva, a fúrólyukba erőteljesen behelyezik. Ezután a daru összeszerelésére és teljesítményének tesztelésére kerül sor.
  • Ha önmagában is van egy repedés, amely lehetővé teszi a vízben, akkor a csapot teljesen ki kell cserélni. Természetesen a hibát vízzáró tömítéssel, sőt "hideg hegesztéssel" is lefedheti, de az ilyen javítás csak ideiglenes lehet - ez a módszer nem szüntethető meg.
  • A vezérlőkar felszakadása - ez a probléma megoldható a fogantyú cseréjével, amely sokkal olcsóbb, mint egy új keverő megvásárlása.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a test külső sérülése szabad szemmel lehet megkülönböztetni, de akár mikroszkopikus repedések is szivároghatnak, és a csaptelep alapja a puddles. Ezért vizsgálja meg a fém egy nagyítóval - a hibák növekedésével a sokkal könnyebb azonosítást.

  Az alábbi fotókiválasztás bemutatja a csuklós keverő cseréjét:

  Miután biztosította a keverő részek szoros illeszkedését a tömítésekhez, a készüléket fordított sorrendben szereljük fel:

  Továbbá - a szétszerelés és a diagnózis bonyolultságairól.

  Szabályok a gömbkeverő szétszerelésére

  Ha sem az anyát, sem a szellőztető tisztítását nem segítette megszüntetni a hibát, akkor meg kell változtatnia a tömítéseket vagy a "golyót". Amint már említettük, a keverőkamra nem részleges javítás tárgyát képezi - nem összecsukható. És cserélni kell, hogy szét kell szerelni az egész keverőt, és ugyanabban az időben ellenőrizni kell más belső elemek biztonságát.

  A munka megköveteli a megszokott eszközöket egy otthoni kézműves készletből: állítható csavarkulcs, fogó, csavarhúzó (egyenes, kereszt alakú vagy hatszögletű - a daruval felszerelt csavartól függ).

  Lépésről lépésre a gömblokk szétszerelésére vonatkozó utasítások:

  1. Zárja le a vízellátást, majd nyissa ki a csapot, hogy a maradék folyadékot le lehessen üríteni a csövekről.
  2. Egy csavarhúzóval vagy egy szabályos kést használva távolítsa el a keverő testén lévő dekoratív kupakot, és távolítsa el.
  3. Csavarja le a csavar alatt található csavart.
  4. Távolítsa el a fogantyút (ha a daru hosszabb ideig nem volt lecsukva, jelentős erőfeszítésre lehet szükség). Annak érdekében, hogy ne sérüljön az anyag krómozott külső burkolata, tanácsos a kulcsgal vagy a fogóval történő munkát vékony ruhával vagy szalvétával elvégezni.
  5. Most el kell távolítania a sapkát. Ehhez beállítható csavarkulcsot használhat, vagy egy csavarhúzó hegyes végét szögben felszerelheti annak érdekében, hogy a részt kissé nyomva az óramutató járásával ellentétes irányba csavarja. Ha a csaptelep régi, a kupak "ragadhat", és nem engedheti meg a könnyű nyomást. Ebben az esetben óvatosan kopoghat egy kalapáccsal a csavarhúzó fogantyúján úgy, hogy a rész "elmozduljon".
  6. Miután a gyűrű ki lett csavarva és eltávolítva, a keverő belsejében egy kupak formájában - egy bütykös tárcsát és egy alátétet lát. Fel kell venni fogóval, húzza ki és öblítse le az összes szennyeződést és vízkőzetet.
  7. Most maga a "golyó" is eltávolítható a keverőből, amelyet a szennyeződéstől is meg lehet mosni, és ugyanazt a nagyítóval gondosan megvizsgálják. Ha mikro repedések, hornyok, forgácsok vagy más sérülések találhatók - cserélni kell egy új részt. Annak érdekében, hogy ne tévesszen meg az átmérővel, vegye magával a robbantott "labdát" - könnyebb megtalálni a megfelelő analógot a boltban.
  8. Ezt követően gumi szelep tömítéseket kell készíteni - az úgynevezett "nyereg". Megrongálódhatnak, vagy csak elveszíthetik a rugalmasságukat az idő múlásával, és a nyeregek laza felakasztása a golyókamrához vezethet, hogy a szivárgás a csaptelep belsejébe kerül. Könnyen megtalálhatók az ilyen alkatrészek eladása, és olcsóbbak, így még ha a vizuális ellenőrzés során sem találtak hibákat a gumiabroncsokon, de a daru hosszú ideig működött, a tömítéseknek csak megelőző intézkedésként kell kicserélniük. A pecsétek élettartamának meghosszabbítása segítséget nyújt a higiéniai zsír alkalmazásához.
  9. Ezután vizsgálja meg, és a golyórugók a "nyereg" belsejében találhatók. Ha sérültek, meggyengültek vagy megrekedtek, vegyen fel újakat.
  10. A keverő teljes belső üregét meg kell mosni és tisztítani, miután elkezdheti az összeszerelést.
  11. A rugókat a "nyeregbe" helyezzük, majd minden egyes elemet a mélyedésbe helyezzük. A szilikonzsírt a vékony rétegre helyezzük a golyóra, majd a testrész belsejébe helyezzük, úgyhogy a reteszelő nyúlvány egybeesik a horonnyal.
  12. Most cserélje ki a műanyag részeket - a "bütykös" és a kupolaalátétet. Ebben a stádiumban ne legyen nehézség, mert van egy horony a testen, ami könnyen összekapcsolható a "bütykös" kiemeléssel.

  Ezután a daru felső részét össze kell szerelni: csavarja le a fém kupakot, szerelje fel a fogantyút, rögzítse egy csavarral és zárja le egy dekoratív kupakkal.