Legfontosabb > Fürdő

Hogyan szereljük fel a fűtött törülközőt?

Sokan közülünk nem veszi észre ezt a készüléket, tekintve, hogy ez egy szabályos cső, és csak akkor figyeljünk, ha hirtelen észlelünk szivárgást.

A fűtött törülközőtartó cseréje nem csak a vízvezeték ismeretét igényli, hanem egyes összeszerelési tapasztalatokat is igényel, mivel nemcsak megfelelő csatlakoztatásra, hanem telepítésre is szükség van.

Hogyan lehet a fűtött törölközőt a falhoz rögzíteni

A törülközőtartót a falhoz rögzítjük úgy, hogy a rögzítőelemeket rendszerint felszereljük a készletbe. Ez megköveteli:

 • elektromos fúró kalapácsfúróval;
 • kőfúró;
 • ceruza, vonalzó, mélységmérő;
 • műanyag csavar, csavarok.

A méréseket és a rögzítési pontokat a felemelt fűtött törölközősínnel kell végrehajtani, majd eltávolítható.

A ceruzával megfogják a fúrás helyét, és lyukat lyukasztanak be, amelybe behelyezik a csavart, és csavarja be a törülközőtartót egy öncsavarral.

Ha gipszkarton falra szerelik fel, a rögzítőnek be kell illeszkednie a fémprofilba, amelyen a lapot megtartják, itt nincs szükség lyukasztásra, elegendő egy csavarhúzó vagy csavarhúzó.

A téglafal esetében nagyon fontos, hogy ne esik egy tégla szélén, ami forgácsolást okozhat, és egy fúrórúd ronthatja a jelentős vakolatfoltot.

A betonfalhoz való rögzítés a legmegbízhatóbb, azonban egy meglehetősen erős fúrónak forrasztott kötéssel kell rendelkeznie, és nem szabad túlzásba meríteni, mivel a beton falai is nagyon vékonyak lehetnek.

A fúrást rendszeres présekkel végezzük, és ellenőrizzük a lyuk mélységét, amelynek elegendőek a rögzítőelemek.

Hogyan lehet a törülközőt a csempehez rögzíteni

Javasoljuk, hogy a furatokat csak a csempecsuklóban fúrja le, de ha ez nem lehetséges méretben, akkor legyen türelmes ahhoz, hogy ne károsítsa a környezetet.

A csempe meglehetősen törékeny anyag, ezért mindig távol kell tartania a szélétől kevesebb mint tizenöt milliméteres fúrást, különben nagy a valószínűsége, hogy forgácsolja.

A fúrólapok esetében a legjobb, ha fúróvesszőt gyémánt bevonattal látnak el, olyan törékeny anyagok vágására szánták, mint a cserép és az üveg.

Ha nincs olyan fúró, akkor a szokásos, de ne feledje, hogy a csempe maga szigorúan fúrt ütés nélkül, különben kapsz egy chipet.

Egy fúró helyet előzetesen ceruzával jelöltek meg, aztán fel kell emelni, egy szokványos köröm beilleszkedik ebbe a minőségbe, néhány ütéssel egy kalapáccsal készül, ami következtében a jegesedés ezen a helyen összeomlik, és a fúró nem fog tovább csúsztatni.

Miután a csempe fúrt, be lehet kapcsolni egy perforátort, és mélyebb fúrást végezhet a betonban, ahol a csavar be van helyezve és a csavart becsavarják, rögzítve a törülközőmelegítőt.

Még akkor is, ha a fúró már a kerámia bevonat mögött van, nagyon fontos, hogy a fúrót egyenesen tartsa, különben fennáll annak a veszélye, hogy a lyuk szélét a csempebe akasztja.

Hogyan kell egy fürdőszobába törölni egy törölközőt?

Bármilyen típusú törölközőmelegítőt is be kell szerelni a fürdőszobába, azt biztonságosan rögzíteni kell. Saját súlyán és a víz súlyán kívül néhány embert is folyamatosan megszárítanak, ami azt jelenti, hogy a telepítés kérdését felelősségteljesen kell megközelíteni.

Különös figyelmet kell fordítani a víz törölközőre, mivel a tartónak csak a tartónak kell működnie, de nem járul hozzá a készülék ferdéhez.

A tartókonzol hibásan kiszámított telepítési helyzete arra is vezethet, hogy a fűtött törölközőtartót a felemelő rovására tartják, míg a fali rögzítő csak díszítő funkciót végez.

Annak megállapításához, hogy hol helyezkedjen el a tartószerkezet, a legjobb a mérések elvégzését a természetből, vagyis ideiglenesen a falon lévő helyre helyezni, ahol azt állítani kell.

A vízmodellt csatlakoztatni kell a felszállónál, és azt meg kell tartani annak érdekében, hogy kompenzálja a felszállók túlzott terhelését.

Zavarja ki a telepítési helyet, majd vegye le a fűtött törülközőtartót, és végezze el a fúrást. A lyuk mélysége legalább 15 mm legyen.

Mivel a fürdőszoba falai meglehetősen vékonyak, ajánlatos óvatosan elkészíteni a folyosót, indokolatlan erőfeszítés nélkül és folyamatosan mérni a mélységet.

Hogyan helyezkedik el a törülközőtartó a falhoz a fürdőszobában?

A fürdőszobában olyan helyiség van, ahol különleges kényelemre van szükség, mert a legveszélyeztetettebb helyzetben egy személy jelenik meg. A fürdőszobában az optimális hőmérséklet fenntartása érdekében fűtött törölközőtartót szerelnek be. A fűtött törülközőtartó egy ívelt cső, amely beépül az épület teljes fűtési rendszerébe, amely szükséges a fűtéshez és a nedvesség csökkentéséhez a fürdőszobában. Ebben a cikkben leírjuk, hogyan kell a törülközőmelegítőt saját kezével felhelyezni.

Mi a fűtött törölköző?

A fűtött törölközőtartó vagy tekercs olyan eszköz, amely egy további radiátor szerepét a fürdőszobában végzi. A fűtés és páratartalom szabályozása a fürdőszobában valósul meg. Tipikusan egy fűtött törülközősín van a falra szerelve tartóval vagy más megfelelő hardverrel.

Az alábbi eszközök léteznek:

 • A hűtőfolyadék-tekercs típusa szerint a fürdőszobában víz és elektromos tartozik. A vízmodellek az otthoni fűtési rendszer részét képezik, és csak a fűtési szezonban dolgoznak. Az elektromos eszközök az elektromos hálózattól táplálkoznak, ezért önállóbbnak tekinthetők.

Fontos! Bármi legyen is a fürdő fűtőtestje, fontos, hogy megbízható, tartós rögzítőelemet biztosítson a törölközőhöz. Mivel a készüléket általában a falra szerelik, a rögzítéseknek ellenállniuk kell a súlyának. A beépítés magassága rendszerint 100-130 cm a padlóról.

Tartószerkezet

Korábban, amikor az építési üzletek nem engedtek ilyen sokszínűséget, a fűtőtestek behelyezése a fürdőszobába a falra rögzített szokványos fémhorgok segítségével történt.

A gyakorlatban azonban ez a telepítési módszer meglehetősen megbízhatatlannak bizonyult - az akkumulátor süllyesztett, rögzítetten rögzítve. Most erre a célra speciális zárójeleket használnak. A következő eszközzel rendelkeznek:

 • Szerelési polc. A tartó alján egy szerelő polc található, amelyhez a falra szerelhető. Általában 2 rögzítőelem elegendő a megbízható rögzítéshez, de több öntapadó csavar használható a szerkezet megerősítésére.

Ne felejtse el, hogy 2-6 zárójelből állhat a törölközőmelegítő a méret, súly és forma függvényében. Minél nagyobb és nehezebb a készülék, annál több pontot kell rögzíteni annak érdekében, hogy egyenletesebben oszthatók meg a tartókon.

A tartók típusai

A törölközősínre szerelhető elemek választéka meglehetősen változatos a tervezés és az ár tekintetében. Általában az összes szükséges kötőelem közvetlenül a káddal ellátott radiátorral van ellátva, így nincs ok arra, hogy gondolkodjunk a falhoz történő rögzítéssel kapcsolatban.

A gyártó gondosan kiszámolja, hogy a tekercs adott modellje mekkora súlyú, majd megfelelő csapágykapacitással és formatervezéssel kiválasztja azt. Megkülönböztetik a következő legnépszerűbb kötőelemeket:

 1. Split. Lecsatható zárt kötőelemek falra szerelhető radiátorhoz a fürdőszobához, amely 2 részből áll. A konzol egy részét a törülközőre helyezzük, a második pedig a falon a kívánt magasságban rögzítve. Ezt követően a konzol egy részét betettük a másikba. A levehető kötőelemek kényelmesek, mert bármikor le lehet szüntetni a készüléket a falburkolat megrongálása nélkül.
 2. Bomlott. Ez a típusú rögzítő egy szilárd, monolitikus konzol. Először a tekercscsőre van felhelyezve, majd, ha már összeszerelt, a falfelületre van rögzítve. Minden tapasztalt mester megerősíti, hogy a levehető tartó sokkal kényelmesebb telepíteni, mint az egy darabból.

Gondold végig, hogy a fűtött törülközőtartókhoz általában univerzális kötőelemeket lehet felvenni, ha nem akarsz bekapcsolódni egy szabványos lámpatestbe. Jobb, ha a konzolok kialakítása leválasztható, mivel sokkal könnyebb a radiátor felszerelése velük. A kötőelemek vásárlásakor fontos figyelembe venni a csőátmérőt, a kívánt távolságot a falról a készülékre, valamint az anyag korrózióállóságát, mivel a fürdőszobában magas páratartalmú helyiség van.

Hogy van a hegy?

Az akku lógása a fürdőszobában meglehetősen egyszerű, így ezt a munkát saját kezével is elvégezheti. Fontos megjegyezni, hogy a vízmelegített törülközőtartó cseréje csak a fűtési szezonon kívül történik, különben szükség lesz a teljes fűtési kikapcsoló kikapcsolására, ami más lakók számára kényelmetlenséget okoz.

A beépítési technológia a következő lépésekből áll:

 • Szükség esetén átfedés.
 • Rögzítés a konzolon a falon.
 • Fűtött törülközőtartók felszerelése a konzolon.
 • A fűtőtorony bekötése a tekercs bemeneti pontjához.
 • Tömítőanyagok.
 • Ellenőrizze az ízületek és varratok tömítettségét.

Fontos! Tapasztalt szakemberek azt javasolják, hogy a tekercset a fürdőszobában gömbcsapokkal kösse össze. Ez az egyszerű intézkedés segít abban, hogy szivárgás vagy baleset esetén leállítsa a készülék vízellátását, és sok idegt takarít meg a jövőben.

A törülközőtartó falához rögzítése: 2 típusú eszköz és 2 szerelési lehetőség

A törölközőszárító telepítésének módja a készülék típusától és az adott helyiség csatlakozási funkcióitól függ.

Valószínűleg nem érdemes megvitatni a fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó szükségességét - ez a készülék minden bizonnyal hasznos, és egy kis helyet foglal el. Általában a fürdőszobában már van ilyen eszköz, de előbb-utóbb kicserélésre van szükség - és itt képesek vagyunk egy sokkal jobb eszköz beszerelésére.

Mi a fűtött törülközőtartó, és hogyan rögzítik őket helyesen - meg fogjuk tudni.

Fűtött törülközőtartó választása

2. típusú vízmelegített törülközőtartó

A törülközők és a nedves ruhaneműek tipikus fürdőszobái általában a forróvízcsövek csapját vagy a fűtési rendszerből táplált külön áramkört használják (ritkábban). Ezen kompromisszumos megoldások helyett egy speciális csöves tekercs is használható, de mindenképpen az eszköz működési elve változatlan marad. A készülékben keringetett hőhordozó hőmérsékletet ad a falához, és ezek biztosítják a hatékony törölközőszárítást.

A forró vízvezeték a mosógép tipikus változata a fürdőszobában.

A legfontosabb különbség a modellek között a konfigurációban, valamint a szárító csövek anyagában:

A Pluses termékek olcsóak, ezért nagy mennyiségben és széles körben készülnek. Ezenkívül az acélcsövek jól tolerálhatók mechanikai terhelésekkel.

Hátrányok - az acél, amely akár védőanyagokkal borított nedves környezetben is, hajlamos lesz korrózióra. Ezenkívül a söpredék keletkezik, amikor érintkezésbe kerül a kemény csapvízzel a fűtött törülközőtartón belül. A falakon lévő sófelhalmozás nem csak növeli a hidraulikus ellenállást, hanem csökkenti a hőátadást is.

A rozsdamentes acél helyett törölközőmelegítők hagyományos korrózióálló acélból készülhetnek. Az ilyen típusú termékek előnyei és hátrányai hasonlóak a táblázat előző oszlopában leírtakhoz.

Ami a bevonatot illeti, lehet fém (leggyakrabban króm vagy nikkel-króm) vagy zománc. Az első erősebb, de kevésbé ellenáll a korróziónak. A zománc, éppen ellenkezőleg, gyakorlatilag nem kémiai támadásnak van kitéve, de a fújások hatással lehetnek a talajról.

A réz vagy rézből készült víz törölközőmelegítő megoldása megoldhatja a fő problémát - a korrózió. Ezek az anyagok nem rozsdásodnak meg, és a réz felületén a patina egyfajta szigetelőként működik, ami megakadályozza az oxidációt.

További plusz a fémek vonzó megjelenése.

hátránya:

 • elektrokémiai korrózió a rézcsövek rozsdamentes acél vagy más fémcsövek csatlakozásánál;
 • a fűtött törülközőtartó belső felületének sérülése csiszolószemcsék formájában felfüggesztve, serkentve a sók felhalmozódását;
 • magas (3 ezer rubel és több) ár.

Ezenkívül egy ilyen törülközőszárító telepítése meglehetősen nehéz feladat. A bonyolultság függ a készülék kialakításától, a kapcsolat módjától és számos egyéb paramétertől. Ezért csak alapos előkészítés után érdemes megkezdeni a munkát!

A tervezési változat eltér a csak megjelenésű tipikus tekercsektől

Mínusz vizes eszközök - a csatlakozási ponton esetleges szivárgás

Típus 1. Elektromos modellek

A kis méretű fürdőszobában, valamint abban a helyiségben, ahol a fűtött törülközőtartó vezetéke elvileg elveszett, elektromos berendezést helyezhet el. Az ilyen törölközőmelegítők előnyeit mérlegelnék a kompakt méret, a megfelelő hatékonyság és a különféle formák szempontjából. A hátrány, valójában, egy - nagy energiaintenzitású.

A tipikus elektromos modell így néz ki.

Elektromos kialakítás:

 1. Ház. Maga a fűtött törülközőtartó egy "létra", "kígyó" vagy más, többcirkulációs készülék, amely acélból vagy könnyű ötvözetből készült, korrózióvédő bevonattal.

A test bármilyen alakú lehet. A forgatható modellek nagyon kényelmesek - mint ezt a fotót

 1. Melegítő. A házon belül van egy fűtőelem, leggyakrabban csőszerű. A fűtőteljesítmény 300-400 és 1500 W közé esik.

A legerősebb fűtőtesteket nagy fürdőszobákban, valamint szállodák és fürdők fürdőszobáiban használják. Egy tipikus lakás esetén elegendő 400 watt.

A termosztát használatával kiválaszthatja a fűtési fokot, amely energiát takarít meg

 1. Management. Az elektromos törölközőmelegítők rendszerint áramszabályozóval vannak felszerelve. Ezzel kiválaszthatja a munkaterületek fűtési hőmérsékletét. Szükséges a törölköző gyorsan száradni - maximálisan bekapcsolva, és ha nem kell rohannia -, akkor egy kis hőt és energiát takarít meg.

Rejtett kapcsolat a hálózathoz

 1. Áramforrás Két lehetőség van: állandó kapcsolódás a hálózathoz (rejtett vagy nyitott) vagy kapcsolat a kimenettel. A második lehetőség előnyösebb, de elengedhetetlen, hogy a kifolyó vízálló legyen. A fürdőszoba körülményei között az eső vízbe való esésének valószínűsége közel 100%, ezért előbb gondoskodni kell.

Csak vízálló aljzatokat használunk a csatlakozáshoz.

Az eredmény egy meglehetősen hatékony eszköz, amely egyszerre kerül telepítésre, minimális munkaerő-költségekkel. Ezért van, ha a fürdőszobában van egy kivezető nyílás, akkor az elektromos törölközőmelegítő előnye teljesen indokolt lenne.

Szerelési technológia

Opció 1. A vízrendszer felszerelése és csatlakoztatása

A vízmodell hozzávetőleges bekötési rajza

Lássuk tehát, hogyan lehet egy törülközőszárítót a saját kezével felszerelni. Kezdjük egy összetettebb lehetőséggel - egy víz eszközzel.

A munkához szükségünk lesz:

A beépített tömítésekkel ellátott sarkokat általában fel lehet szerelni.

 1. Fűtött törülközőtartó maga.
 2. Szög vagy egyenes szerelvények.

Univerzális lehetőség az ilyen termékek - "amerikai" csatlakozásra. Ezek megbízhatóak és könnyen kezelhetők.

Amerikai - kényelmes felszerelés egy kupak anyával, amely lehetővé teszi, hogy szorosan csatlakozzon a csövekhez

 1. Golyóscsapok.
 2. Vízcső az ízületek tömítésére.
 3. Rögzítőelemek a falra erősítéshez.

A tömítéshez kívánatos az egészségügyi csévélés alkalmazása.

Szerszámkészlet:

Lehet, hogy le kell vágni a régi csövet - ehhez fémdarabra van szükség

 1. A bolgár fémlemezzel (egy régi cső szétszerelésére).
 2. Perforator vagy fúró csempével / beton fúrókkal.
 3. Állítható csavarkulcs.
 4. A legfontosabb az, hogy szigorítsák az "amerikai".

Az "amerikai" felszerelése megszorítsa ezt a kulcsot

 1. Csavarhúzóval.
 2. Mérőeszközök.

A különböző modellek telepítési lehetőségei

Szerelt rendszer a következőképpen:

A fűtött törölközőtartó összekötéséhez készítsen csapot a forró víz felszállójáról. Ez lehet egy meglévő cső vagy egy újonnan épített cső.

Az első esetben le kell vágnunk a régi fűtött törülközőt, be kell illeszteni a csövek végeit, és meg kell vágnunk a szálakat.

A második esetben a csöveket helyezzük el, amennyire szükségünk van. Beleértve a távközlés alá helyezését is lehetővé kell tenni, ha a fal síkjában egy szögbe illesztés következik.

Javasoljuk a gömbcsapokat a fűtött törülközőtartó csatlakozása alatt elhelyezni. Telepítésük lehetővé teszi, hogy az áramkör ezen részét szakítsa meg a hálózatról cseréhez vagy javításhoz.

Szintén kívánatos a "bypass" rendszerbe építeni - egy jumpert a fűtött törölközőtábla bemenete és kimenete között. Az áthidaló szerepe lehet a cső egy része, amelyből az eszköz csatlakoztatására szolgáló ága csöveket átirányítják.

A fűtött törölközőtartón rögzíthető rögzítőelem a falon való rögzítéshez. Általában az ilyen rögzítőelemeket egyszerűen a csőre helyezzük, és a helyes csavarhúzóval meghúzzuk.

Az egészségügyi betét és a paszta tömítés használatával "amerikai" szerelvényeket szerelünk a tekercs cső alakú részének kimeneteire. A szorító anyák szorosan húzódnak, de nem túl sok -, hogy ne deformálják a terméket, és ne zavarják meg a szálat.

Az amerikai nõk belsõ részeit egy különleges kulcs meghúzta. Ez lehetővé teszi a csatlakozás lehető legteljesebb lezárását.

A terminálokhoz egy törülközőt melegítünk, csavartuk a szálakat, és megjelöltük a rögzítő lemezeket.

A markolathoz való rögzítéshez használt hornyokon keresztül fúrással jelöljük a falakat.

Fúrjon lyukakat a kötőelemekhez. Először egy különleges fúróval átmegyünk a csempefelületen, így egy konkrét fúróval süllyedünk a falba.

Mi a kalapács a műanyag dübelek a lyukak. Általában van valamilyen rögzítő a tekerccsel, de jobb, ha eldobja, és használja a tüskéket a gyors telepítéshez 6x40 mm.

Visszahelyezzük a terméket a helyére és rögzítjük a falra. Ehhez rögzítõ csavarokkal rögzítjük a tartólemezeket, behelyezzük azokat a dugós csatlakozóba és csavarhúzóval meghúzzuk.

Ezután forgassa el a rögzítő csavarokat a rögzítőkön, és válassza ki a hosszukat úgy, hogy a készülék szigorúan párhuzamos a falra.

A fűtött törülközőtartó forró vízzel ellátott kapcsokra történő rögzítésének helyén lévő anyákat egy állítható csavarkulccsal húzzák meg. Itt is fontos, hogy ne húzza a kapcsolatot.

Nyissa ki a bemeneti és kimeneti szelepeket, és ellenőrizze a rendszer működését. Munkánk sikerének kritériumai csak kettő:

 • A csatlakozások nem szivárognak.
 • A tekercs felületét felmelegítik.

Természetesen ez nem az egyetlen módja. Nagyon népszerű a fűtött törülközőtartó szerelése a sarokelemekhez alsó csatlakozással, vagy nyílt áthidalás révén. Mindenesetre meg kell választanod a telepítési sémát az eszköz feltételei és modellje alapján.

Alsó csatlakozási példa sarokelemekkel

Opció 2. Elektromos eszköz beszerelése

Az elektromos modellek egyik előnye egyszerű telepítés. A telepítéshez szükségünk van:

Standard láb a szárítóhoz. A falon rögzíthető műanyag tüskékkel

 1. Lyukasztás vagy fúrás a megfelelő fúróval.
 2. Szint.
 3. Phillips csavarhúzó.
 4. Szerszámok elektromos vezetékek csatlakoztatásához (aljzat nélküli telepítéshez).

Az elektromos eszköz beszerelésére vonatkozó utasítások:

A fűtött törölközőtartót kicsomagolják, egy dobozból és egy zsinórból kinyitva a csatlakozáshoz.

Szükség esetén vigye az elektromos kábelt a rögzítőszalagok lyukaiba.

A készülék hátoldalán szereljük fel a szerelőlapokat vagy a lábakat. Rögzítse őket rögzítő csavarokkal, szorítsa meg a részeket egy keresztfejű csavarhúzóval.

A terméket a falra helyezzük, szintre helyezzük, és a jelölőelemet a rögzítő lyukak fúrásához alkalmazzuk.

Jelölje fel a maszkoló szalagot, amely megakadályozza a fúrás során a károsodást.

Jelöléssel lyukakat fúrunk, amelyek átmérője és mélysége megfelel az alkalmazott rögzítőelemnek.

Helyezzen műanyag tüskéket a lyukakba. A falhoz ütköztük őket.

A készüléket a falhoz rögzítjük, illeszkedjük és rögzítjük a csavarok csavarjainak behúzásával.

Csatlakoztassa a tápkábelt, húzza a kábelt a megfelelő helyre.

Rejtett csatlakozással a vezetékeket a fűtött törülközőtartóból a falból kijövő vezetékekhez csatlakoztatjuk. Óvatosan elkülönítse az érintkezési helyet és elrejti a vezetékeket a bőr alá vagy a készülék dekoratív sávjába.

Díszítő lemezeket helyezünk a rögzítőszalagokra, és rögzítjük őket csavarokkal vagy csavarokkal.

Telepítés után feszültséget alkalmazunk és ellenőrizzük a szárító elemek fűtési fokát. A termosztát működését is vezéreljük, kiválasztva az optimális üzemmódot.

Valami ilyesmi egy beépített villamos modell termosztáttal és rejtett bekötéssel.

A vízmodellhez hasonlóan lehetnek lehetőségek is. De a kísérleti terület korlátozott, valójában két ponttal:

 1. Rögzítési forma (lábak vagy lemezek).
 2. Csatlakozási típus (elrejtve vagy a foglalaton keresztül).

Általában azonban a "falra fúrt", a tápvezetékekhez csatlakoztatott "rendszer változatlan marad.

következtetés

A törülközőtartóhoz való rögzítés típusának kiválasztásakor figyelembe kell vennie tervezési és telepítési helyét, valamint a kommunikációhoz való csatlakozási módot. Itt nincs különösebb nehézség, de a fenti utasítások és a vizuális videó ebben a cikkben nagyon hasznos lehet a kezdőknek. Ezenkívül a megjegyzésekben válaszolhat a kérdésére.

Fűtött törülközőtartó minden szerelvénnyel: lépcsőkbe szerelhető

A szerzőtől: Hello, kedves barátaim! A fürdőszoba felújításakor sokan érdeklődnek a fűtött törülközőtartó telepítésének lépéseitől az összes szerelvénnyel kapcsolatban. És ez nem meglepő, mert ez a berendezés számos funkciót kínál.

Segítségével a helyiség kényelmes hőmérsékletet és normál nedvességtartalmat tart fenn. Az is nagyon kényelmes, hogy száraz dolgokat rajta: például egy nedves törölköző zuhany után, vagy sok kis gyermek ruhát, hogy oly gyakran kell mosni.

Ezenkívül az utóbbi időben a fűtött törülközőtartó is fontos tervezési elem. Sokan nem emlékeznek meg anélkül, hogy megborzongatnák azokat a nagyméretű durva struktúrákat, amelyek régi stílusú lakásokban voltak. Lehetőségük volt a szobatervezésre, kivéve a festést, de ez az eljárás sem javította a berendezés megjelenését.

Most a piac széles választékot kínál számunkra, és szinte mindenük különbözik, legalábbis az esztétikában. Ezért a fűtött törülközőtartó cseréje a fürdőszoba egyik fő lépcsője.

Őszintén szólva, a telepítési eljárás nem tartozik a legegyszerűbb kategóriába. Ezért sokan szeretnek meghívni egy szakembert erre. Másrészt viszont a javítások során a gazdaság kérdése akut, mint valaha.

Jelentős összegű pénzt megtakaríthat, magad is megteheti. Ehhez elegendő legalább a legkisebb tapasztalat a vízvezeték-munka, valamint a gondozás és a figyelem.

A mai cikkben részletesen beszélek arról, hogyan kell egy fűtött törülközőtartót beépíteni a fürdőszobában a szabályok szerint. Még akkor is, ha utána úgy döntesz, hogy nem vesznek részt ebben az ügyben, hanem egy szakértő meghívására, legalább tudatosan ellenőrizheti cselekedeteit, ami szintén fontos.

Törölközőtartályok fajtái

Először is azt javaslom, hogy a fejében a modern piac kínálta sokszínűséget javaslom. A fűtött törülközőtartók egy kígyó és egy létra formájában, csuklós keresztsávokkal és nélkülük - a megjelenés lehetőségei sokak, akkor kiválaszthatja azt, amelyik a leginkább megfelel az ízlésének és az egész család igényeinek.

A csatlakoztatás típusától függően azonban ez a berendezés csak három típusra osztható:

 • elektromos. Valójában ez egy rendszeres fűtés, amely a falon van. Nem igényel semmilyen telepítési eljárást. Az egész installáció a rögzítőelemeket a falon rögzíti, a fűtőberendezést felfüggeszti és csatlakoztatja az aljzatba. Az egyetlen dolog, amit meg kell oldani, a biztonság. Mégis, a magas páratartalmú elektromos eszköz mindig az egész életre és egészségre veszélyt jelent. Ezért ellenőrizni kell a készülék használhatóságát, valamint először ellenőrizni kell a földelés jelenlétét vagy meg kell csinálni magának. Az eljárásról részletes információ a portálunk más cikkeiben található;
 • a víz. Az ilyen berendezés forró vízvezetékekhez van csatlakoztatva, ami miatt fűtik. Az ilyen berendezések felszerelése sokak számára valódi probléma, ezért a mai cikkben arról fogunk beszélni;
 • kombinált. A hasonló berendezések mind vízellátó rendszerből, mind elektromos hálózattá lehetnek. De a forró vízvezetékekhez való csatlakozása pontosan megegyezik a vízfajtákéval, ezért nincs értelme külön figyelembe venni az egyesített fajtákat.

A szerelvények nem kevésbé változnak. Egyszerűen megfogalmazva, ezek különböző rögzítők, amelyek a fűtött törölközőt a falhoz rögzítik, miközben további funkciókat hajtanak végre.

Például a következő típusú elemek léteznek:

 • kiválasztási hosszabbítók - segít a berendezés és a fal közötti távolság megváltoztatásában;
 • polimer tekercselés - lehetővé teszi, hogy az ízületek beállításánál elkerüljék a holtjáték kialakulását;
 • tee - szükséges a szétválások kialakulásához;
 • sarokcsap - segítségéve egy csőszerű radiátor csatlakozik a központi fűtéshez;
 • "Amerikai" - ez a felszerelés nagymértékben megkönnyíti a berendezés lebontását.

Ez nem egy teljes listát a fajtákról. Annak érdekében, hogy ne keveredjen velük, a legmegfelelőbb egy teljesen felszerelt fűtött törülközőtartó megvásárlása, amely magában foglalja az adott esethez szükséges összes szerelvényt.

A működés elve

Most meg fogjuk érteni, hogyan működik a fűtött törülközőtartó. Első pillantásra a készülék teljesen egyszerű: egy cső, amely forró vízzel működik. De valamilyen oknál fogva sok esetben, az összekapcsolás után, sok probléma merül fel.

Például, ha egy létra formájában lévő berendezésről beszélünk, akkor néhány keresztcsíkot jobban melegítenek, mint mások, ami nem lehet. És vannak olyan esetek, amikor a fűtött törülközőtartó telepítésének eredményeképpen a hidraulikus rendszer teljesen megzavarodik, és mindent meg kell újratanítania, átkozva a szomszédaival együtt, akik a fürdőszobájukban hidegek.

Mindez azért történik, mert ilyen egyszerű, látszólag felszerelés telepítésekor számos árnyalatot kell figyelembe venni. Számos bizonyított kapcsolódási diagram van, amelyek kiküszöbölik az ilyen helyzetek kockázatát. Vizsgáljuk meg mindegyiküket részletesen.

Tekercscsatlakozás

Ebben a szakaszban a fűtött törülközőtartóra helyezzük a hangsúlyt, amelyet kígyó formájában készítünk. Ilyeneket korábban mindenhol otthonokban telepítettek. Ennek megfelelően a legegyszerűbb a régi készüléket egy új konfigurációval helyettesíteni.

Az ilyen berendezések felszerelése több lépcsőben történik. Az első lépés, hogy megakadályozza a felszálló és a víz leeresztését. Ha lakóépületben lakik, akkor ezt a kérdést a ház részlegének szakemberei fogják kezelni. Ehhez először írjon egy alkalmazást a felszólítás kikapcsolásához.

Miután a felnyitó üzemkész, a régi fűtött törölközőtartót le kell bontani. Néha egyszerűen vágják le egy darálóval. Ezután a helyén telepítsen új felszerelést.

Általában ilyen körülmények között a legjobb megoldás nemcsak a fűtött törölközőtartó, hanem a felszálló szerkezet cseréje is. Ha polipropilénből készült változatra cseréli, akkor azonnal ráhegesztheti a szükséges szerelvényeket, ami lehetővé teszi a fonal átkapcsolását, és ennek megfelelően a berendezés telepítését.

Az ilyen munkák fő célja az előírt átmérő rendelkezésre állásának megfigyelése. A csövek nem lehetnek kisebbek, mint a korábbiak, ellenkező esetben komoly problémák merülnek fel a hidraulikus rendszerben. Beépítés után egy új vagy régi felszálló maszkolható egy díszdobozzal. Maga a fűtött törülközőtartó, valamint a fő csőhöz való csatlakozás helye is látható marad.

Még ilyen egyszerű telepítési eljárással gyakran hibákat is elkövetnek. Ezek közül az első a sajtolt szerelvények használata, majd a cső belső átmérőjének szűkítése. Ebben az esetben a hidraulikus ellenállás természetesen magasabb lesz, aminek következtében az emelő hatékonysága élesen csökken.

A második hiba a fűtött törülközőtartó előtti zárószelepek felszerelése. Általában ezek az eszközök szükségesek, mert segítségükkel, ha szükséges, letilthatja a berendezést a javítások vagy szétszerelés elvégzéséhez.

De a tekercs esetében a beépített szelepek nemcsak a fűtött törülközőt, hanem a teljes csövet is blokkolják. Ebben az esetben a szomszédok valószínűleg nem fogják megköszönni neked, mert azonnal ki fogod kapcsolni a fűtést a fürdőszobában mindenki számára, aki fent és alatta él.

Az elzáró szelepek azonban jó állapotúak, ezért ne adják fel őket. Ebben a helyzetben menteni fogja a telepítési bypassot. Valójában további csővezeték, amely vízzáró szelepeken keresztül képes a víz folyamatos áramlását biztosítani.

Ehhez az áthidaló a daruk elé kerül. Ráadásul mindkettő közvetlenül összekapcsolhatja a felszálló szakaszokat, és a tekercs hajlítása felé mozog. A lényeg az, hogy forró vizet adjon extra útvonalnak abban az esetben, amikor nem tud bejutni a fűtött törülközőtartóra. Így a keringése nem zavart.

Ismét megjegyezzük, hogy tilos a szelepet magára a bypassra úgy kategorizálni, mint maga a felszálló. Ennek oka ugyanaz: nem szabad megszabadulnod a szomszédoktól, hogy forró vizet szállítsanak a fürdőszobai fűtési rendszerbe. Természetesen, ha magánházban élsz, bármikor el lehet zárni a szelepeket. De a többlakásos épületekben meg kell számolnia a meglévő szabályokkal.

Oldalirányú és átlós rendszer

Az ilyen csatlakozási módokat leggyakrabban a fűtött törülközőtartók használják létrák formájában. Maga a telepítési eljárás meglehetősen egyszerű, és nincsenek olyan sok kezdeti követelmény, hogy a berendezést a felszállóktól bármilyen távolságban megtalálja, a bypassot nem mozgatja, nem függ a vízellátás irányától, a padlószinttől való magasság szintén nem fontos.

De van néhány olyan szabály, amelyet a telepítés során be kell tartani annak érdekében, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön:

 • Az a kapcsolat, amelyhez a berendezés csatlakozik, nem hajlítható meg, mivel ilyen helyeken levegő halmozódhat fel, ami akadályozza a víz áthaladását;
 • Óvatosan kell eljárni, amikor a döntetlen pontokat behelyezzük. Az alját a megfelelő csatlakozóvezeték alatt kell elhelyezni. Felső - hasonlóan, magasabb, mint a megfelelő cső;
 • szükséges, hogy minden vonóréteg lineáris mérőjéhez hozzávetőlegesen 0,2-0,3 cm-es lejtés legyen;
 • ha a béléscsövek polipropilénből készülnek, átmérőjük DN25. Acélcsövek esetében ez háromnegyed hüvelyk;
 • a polipropilén szemceruza kissé korlátozza a fűtött törölközőtartó eltávolítását is - ez a távolság nem haladhatja meg a négy és fél métert;
 • Nagyon kívánatos annak biztosítása, hogy a csövek hőszigetelő réteggel rendelkezzenek. Ha falra szerelik, akkor ez a feltétel kötelezővé válik.

Alulnézet

Az alatta elhelyezkedő szemceruza segítségével összekapcsolt fűtött törülközőtartó érdekes és esztétikusan néz ki. Igaz, a munkája hatékonysága valamivel alacsonyabb, mint más kapcsolódási lehetőségeknél. Ez a lehetőség azonban nagyon népszerű. Számos munkamódszer létezik egy ilyen modell csatlakoztatására:

 • közvetlen áthidalással. Elengedhetetlen feltétele a Mayevsky daru egyik függőleges felállítása. Rendszerint a berendezéscsomag tartalmazza. Szívócsapok szükségesek ahhoz, hogy megakadályozzák a levegő jelenlétét a rendszerben egy vízellátás kimaradása után. Annak érdekében, hogy ezek a részletek ne sértsék meg a terem megjelenését a megjelenésével, általában egy különleges díszes sapkával álcázzák;
 • hosszabbított függőleges alsó béléssel. Az ilyen rendszer gyakorlatilag nem különbözik az előzőtől. Azokban az esetekben szükséges, amikor a vízszintes vízvezetékcsöveket a padlóig a lehető legalacsonyabbra kell helyezni;
 • szűkített bypasszal. Ugyanakkor a felső nyílásnak enyhén emelkednie kell a fűtött törölközősín irányában, ez a szám 5-20 mm / méter cső legyen;
 • offset bypass segítségével. Az átmérőnek azonban meg kell egyeznie a felszálló átmérőjével.

Általános telepítési szabályok

A választott kapcsolódási sémától függetlenül vannak olyan általános elvek, amelyek szerint a telepítést végzik:

 • annak érdekében, hogy megfelelően helyezze el a berendezést, ne lusta a jelzést a falon kazettával és jelzővel. A munkafolyamatban rendszeresen ellenőrizze a termék simaságát a konstrukció szintjén. Ez segít elkerülni a csalódásokat és a változásokat;
 • minden ízületet gondosan lezárni és lezárni. A tömítőanyagként általában vontatót használnak, amelyet az ízületek feltekerésére használnak. A tömítésekhez tökéletesen illeszkednek a teflon tömítések;
 • szorosan húzza meg az összes anyát, hogy elkerülje a szál feltörésének lehetőségét. Ajánlatos egy puha ruhadarabot felhelyezni a csavarkulcs alatt;
 • a fűtött törölközőtartó összes eleme puha módon van felszerelve, merev a hőmérsékletkülönbségek miatt elfogadhatatlan;
 • Miután a szerelés befejeződött, és az összes ízületet alaposan lezárták, meg kell nyitni az elzárószelepeket annak érdekében, hogy forró vizet biztosítson a rendszerhez. Nyissa ki a csapokat simán, különben nagy a veszélye a víz kalapácsnak, ami azonnal károsíthatja a rendszert;
 • a rendszer minden elemének ugyanolyan típusú fémből kell készülnie, ellenkező esetben elektrolitikus korrózió fordulhat elő;
 • ha a falra merőleges vagy béléscsöveket álcázni akarja, akkor a rendszer teljes telepítését követően először tesztelje a működését, és csak akkor folytassa a befejező munkálatokat. Ebben az esetben szivárgás észlelhető a kapcsolat bármely pontján. Ha az ízületek többsége rejtve lesz a falon, akkor csak akkor lehet látni ezt a problémát, ha sokkal nagyobbra fejlődik;
 • a beszereléskor fontos figyelembe venni a fal és a berendezés közötti távolságot. A cső átmérőjétől függ. Ha ez több mint két és fél centiméter, akkor a fűtött törülközőtől a falig 5-7 cm-re kell lennie Ha a csövek átmérője kisebb, akkor a szükséges távolság csökken, 3,5-4 cm-nek kell lennie.

A rozsdamentes acél víz törölközőmelegítő telepítése sok kérdést emel jó ok miatt, különösen azok számára, akiknek nagyon ritkán vannak vízvezeték-szerelési munkái. Most már láthatja, hány különböző árnyalatot kell figyelembe vennie a telepítés során.

Mindazonáltal meglehetősen realista, hogy ezt a munkát saját maga végzi el. Ha nincs elég információja, azt javaslom, hogy nézze meg a videohivatkozást, amelyre az alábbiakban el fogok menni. A vizuális órák gyakran jobban felszívódnak, mint az olvasott szöveg, vagy egyszerűen kiegészítik azt, és ennek eredményeképpen a szükséges tudásszint van.

Ha azonban még mindig kétségei vannak a képességeidnek, akkor jobb, ha szakembert hív meg az ilyen típusú munkák elvégzéséhez. Végtére is, nem csak a vízellátás, hanem a nagyon magas hőmérséklet. A helytelenül beszerelt fűtött törülközőtartó megzavarása rendkívül kellemetlen, mivel nagyon forró vizet öntöttek a padlóra erős nyomás alatt.

Gyakorlatomban ilyen hívások esetei voltak. Rendszerint a sürgősségi szolgálat ideje, hogy elérje a kívánt címet (és ez nem olyan hosszú), a lakás gyakran szinte elárasztották. Ugyanakkor a vízhőmérséklet miatt nagyon nehéz navigálni rajta.

Általában nagyra értékeljük erősségünket, és bizonytalanság esetén ne próbálkozzunk a mestereken. És ha mégis független munkáról döntöttél - szerencsét és sikeres befejezését kívánom!

A hatályos jogszabályokkal összhangban az Igazgatóság elutasít minden olyan nyilatkozatot és jótállást, amelyről az egyébként vélelmezhető, és felelősséget nem vállal a Webhely, Tartalom és felhasználás tekintetében.
További információ: https://seberemont.ru/info/otkaz.html

Hasznos volt a cikk? Mondja meg barátait

Rögzítő víz, elektromos és kombinált törölközősín a falhoz

Az ilyen eszköz, mint a fűtött törülközőtartó, minden modern fürdőszoba alapvető jellemzője. A ruhák és törölközők szárítása mellett egy másik fontos funkció is hozzá van rendelve: kedvező mikroklímát tart fenn a magas páratartalmú szobában. Emiatt a fürdőszobát védik a nedvességtől, a gomba reprodukciójától és a kellemetlen szagtól.

A víz törölközőjének rendszere.

Az eszköz megbízható rögzítése a falon biztosítja a megfelelő működést.

Ami a tervezés telepítési folyamatát illeti, nem kell szakembert hívni segítségért. Ha szabadideje és nagy vágya van, maga is felszerelhet törülközőszárítót. De mielőtt folytatnánk az önellátást, ajánlott figyelmesen elolvasni a munka követelményeit és ajánlásait. A telepítést csak a telepítési technika lépésenkénti leírását követően kell elvégezni.

Az első lépés egy megfelelő fűtött törülközőtartó beszerzése. Háromféle típusú eszköz van a piacon: víz, elektromos, kombinált. Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak. Természetesen mindegyikük telepítése saját árnyalatokat tartalmaz.

A vízmelegített törülközőtartó felszerelése

A hazai piacon a legnépszerűbbek a vízitisztító sínek. Ők a leginkább ismertek, biztonságosak, könnyen telepíthetők és működhetnek. Az ilyen eszköz beszereléséhez a következő eszközökre van szükség:

 • elektromos fúró;
 • fúró készlet;
 • csavarhúzó;
 • csavarhúzó készlet;
 • építési szint;
 • a kulcsokat.

Rögzítés egy vízmelegített törülközőtartó falához

A fűtött törülközőtartó kapcsolási rajza a forró vízellátás vagy fűtés rendszeréhez.

 1. Fűtött törülközőt vásárolva meg kell nézni a készletben szereplő alkatrészek listáját. Általában a gyártók a komponens szögek, csatlakozók és csavarok listájába tartoznak. Ha nem elegendõ ahhoz, hogy az egységet a falra telepítse, akkor mindent meg kell vásárolnia, amire szüksége lehet. A készülék kicsomagolásakor ügyelni kell arra, hogy vannak kötőelemek és csatlakozások, amelyek nélkül a telepítés lehetetlen.
 2. Mielőtt csatlakoztatná az új törülközőtartót, le kell szednie a régi, ha van ilyen. Ehhez tiltsa a forró víz hozzáférését a helyiségbe. Ez a probléma megoldódott a lakáshivatal állásfoglalásával. Szükséges a menetes csatlakozás lecsavarása és a régi készülék szétszerelése. A szárítással, a csőre hegesztve megszabadulhat a csiszolótól. Ezután távolítsa el az egységet, miután a zárójelekkel szolgálta idejét. A falat fel kell szabadítani a régi kötőelemekből.
 3. Csavarhúzóval vagy csavarhúzóval új tartókat kell a falhoz rögzíteni. Ugyanakkor a vízellátás csatlakoztatásához szükséges alkatrészek: a csatlakozók és a sarkok rögzítése. Ezután olyan jelzést kell végezni, amelyen további fúrást végeznek. Ehhez csatolni kell a szárítást a falhoz, meg kell határoznia a jövőbeli elhelyezés helyét, és meg kell jelölnie.
 4. Fúrjon lyukakat a szükséges hosszúságból és helyezze be őket. Feszített törülközőtartót szerelhet fel az előkészített lyukakba, rögzítőelemekkel és csavarhúzóval. Továbbra is csatlakoztatni kell a szárítót az emelőhöz. Ehhez csatlakoztatni kell a vízellátó rendszerhez.

A fűtött törölközőtartó felszerelése után ellenőrizni kell a csatlakozások tömítettségét. Ehhez simítsa ki a csapokat, és töltse fel a készüléket vízzel. Nem tud azonnal megnyitni nagy víznyomást. A varratoknak meg kell vizsgálniuk és szivárgást kell ellenőrizniük. A csatlakozások minden hibáját azonnal ki kell küszöbölni, hogy elkerülhető legyen a működési zavar.

Elektromos törülközőtartó beépítése a fürdőszobába

Az elektromos szárítás nem könnyű telepíteni. Ez a folyamat az ellátás és a pontosság mestereit igényli. Meg kell dolgozni az elektromos vezetékeket, ahol a használhatósági kell tenni, mielőtt biztonságos elektromos készüléket. Az a tény, hogy a fűtőelemek fűtőelemei legfeljebb 1200 Watt / óra-ig fogyasztanak, és ha a kábelezés nem képes ellenállni egy ilyen további terhelésnek, akkor minden meghibásodhat.

Elektromos törülközőtartó telepítésének folyamata

A fűtött törülközőtartó szerelési sémája.

 1. Az elektromos szárítás telepítéséhez először meg kell határoznia a munkaterületet: az a hely, ahol a jövőben a legkényelmesebb lesz a törölköző és a len. Javasoljuk, hogy ilyen eszközök nem közelebb, mint 60 cm-re a fürdő, mosdó és egyéb vízforrások. Ez az elővigyázatosság nem szabályozott, és nem kötelező, de még mindig nem szabad elhanyagolni, mert az elektromos hálózathoz kapcsolt kialakításról beszélünk.
 2. A fürdőszobában ki kell helyezni egy konnektorba. Ennek speciális nedvességálló nyílásnak kell lennie. Különböző abban, hogy gumi tömítésekkel rendelkezik, amelyek megakadályozzák a víz belépését. Vigyázzon a földelésére is. Az aljzat nem ajánlott kívülről szerelni, ezért a falon kívül kell eltávolítani, és a felszínen csak a dugó csatlakoztatására szolgáló nyílást hagyja.
 3. Egy fúróval és egy csavarhúzóval könnyedén rögzítheti a fűtött törülközőt. Fel kell szerelni függőleges helyzetben, a fűtőtestnek alul kell lennie. A speciális tartók, amelyeket rendszerint szabványos felszerelésként szállítanak, megkönnyítik a távolságot az eszközről a falra.
 4. A készülék telepítése után 15 percet kell várnia, majd csatlakoztassa a hálózathoz.

Az összeszerelt törülközőtartó telepítésének és működtetésének jellemzői

A fűtött törülközőtartó vezetékezési rajza.

A kombinált törölközőtartó előnye a sokoldalúság. Végül is, néha vannak megszakadások a vízellátó rendszer működésében és az áramellátásban. Kombinált eszközök kombinálják a víz és az elektromos berendezések tulajdonságait. A fő idő, amikor a design melegvízkészülékként működik. A forró víz leállítása közben a készüléket fűtőelemek melegítik.

Az ilyen rendszer gondosan átgondolt, kényelmes és kényelmes használat. Költsége jóval magasabb, mint a hagyományos víz és elektromos törülközőtartók költsége. De a készülék telepítésekor nincs semmi nehézség, könnyű a falhoz rögzíteni, mint egy rendszeres vízszárító. Vigyázzon a fürdőszobában való jelenlétre is.

A kombinált eszköz telepítése után meg kell állapítani, hogy a rendszer melyik költségén működik a főidő. Melegvízellátás esetén vegye le a dugót, és fedje le a csatlakozóaljzatot speciális fedéllel. Ha azt tervezi, hogy csatlakoztatja a készüléket a hálózati csatlakozóhoz, javasoljuk, hogy blokkolja a vízhez való hozzáférést, engedje fel a levegőt, töltse be a fagyállóba, majd csak csatlakoztassa a fűtött törölközőt a hálózati csatlakozóhoz.

Szerelje fel a törülközőt a falra

A fürdőkáddal felszerelt fűtött törülközőtartók modern választéka sokszínűséget mutat. Ma könnyen kiválaszthatja a kívánt alakú és formatervezett termékeket. Azonban annak érdekében, hogy a vásárlás pozitív hozzáállása ne kerülhessen el, a készüléket helyesen kell beszerelni és biztonságosan rögzíteni. Ehhez igénybe veheti a vízvezeték szolgáltatásait, vagy saját kezűleg rendezheti az eseményeket.

A fűtött törölközősín felszereléséhez használható eszköz:

 • fúró, csavarhúzó vagy csavarhúzó;
 • szinten;
 • a kulcsokat.

A törülközőtartók rögzítésének módszerei

- helyhez. Ez egy nehéz telepítési módszer, amelyben a szaniterek nem tudják megváltoztatni helyzetét.

- fordulópont. A törülközőtartó szerelésének ez a módja a jövőben a készülék 180 ° -os forgatását teszi lehetővé a falhoz képest. A tömítések szerepe a szerelés során gumi gyűrű. Tekintettel arra, hogy a telepítés gyakran történik meg, ajánlott a legmagasabb minőségi opciókat előnyben részesíteni.

Az elektromos törülközőtartó felszerelése megbízható alapot biztosít. A telepítést rejtett módon végezzük (a kábelezés a falba van fektetve) vagy nyitva - a készüléket a konnektorhoz csatlakoztatjuk. Ugyanakkor az elektromos törülközőtartó szerelvényét legalább 60 cm-re kell elhelyezni a fürdőszobából, a mosdóból és a zuhanykabinból.

Videó utasítás - törölközőszárító csatlakoztatása

A fűtött törülközőtartó rögzítése - lépésről lépésre:

 • Az egészségügyi termék helyét a vásárlás előtt kell meghatározni. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan tudjátok a modell optimális méretét és alakját. A legjobb, ha a formatervezést előnyben részesítjük, kötőelemekkel ellátva. Ha nincsenek a kiválasztott példányban, akkor a kötőelemeket külön vásárolhatja meg.
 • Elkészítjük a telepítés helyét. Szükség esetén szüntesse meg a régi szárítót. Ehhez kapcsolja ki a vizet, és csavaranyával csavarja le az anyákat, majd óvatosan vegye le a készüléket a falról és távolítsa el a régi rögzítőelemeket.
 • Kicsomagoljuk a berendezést és beillesztjük a tartóelemeket. E célból csavarhúzót használhat. Miután a szükséges csatlakozások fel vannak csavarva (tengelykapcsolók, szögek stb.), Próbálj meg száradni a szándékolt elhelyezés helyére. Készítsen egy jelölést a falra, amelyet fúrni fog. Az eszköz vízszintes helyzetének ellenőrzéséhez használja a szintet. A legjobb, ha segítséget kér egy baráttól vagy szomszédtól. Továbbra is száradni fog, és képes lesz igazítani a terméket, és a megfelelő helyen elhelyezni a jeleket.
 • Helyezze félre a berendezést, és fúrót használjon lyukak létrehozásához (használjon fúróhegyet a kívánt átmérőlapon). Miután a csempe elhaladt, a fúrót egy új betéttel kellett cserélni. A második fúró segítségével olyan lyukakat hozunk létre, amelyek a kívánt mélységet alkotják, és amelyekbe később műanyag tüskéket helyezünk be.
 • Csavarhúzóval vagy csavarhúzóval rögzítse a törülközőtartó rögzítőit.
 • Az utolsó szakaszban csatlakoztatjuk a készüléket a melegvízellátó rendszerhez vagy a fűtési rendszerhez.

A berendezések felszereléséhez szükséges alkatrészek kiválasztása az Ön preferenciáitól függ. Különösen népszerű ez a típusú rögzítőelem, mint zárójel, amelyeket arra terveztek, hogy az erős törülközőmelegítőket falra fektesse. Ezek a termékek különböző anyagokból készülnek, de különös figyelmet kell szentelni a rozsdamentes acélnak. Fentről festettek, hogy esztétikus megjelenést biztosítsanak, valamint megvédjék a károkat és a rozsdát. Fűtött törülközőtartók beépítéséhez más rögzítőelemeket (teleszkópos kiegészítők, horgonycsavarok és tüskék, egészségügyi csavarok stb.) Is használhatnak.

műszerek

A fűtött törülközőtartó - minden fürdőszobának kötelező tulajdonsága. Az egészségügyi berendezés kényelmes hőmérsékletet biztosít a szobában, megakadályozza a nedvesség megjelenését és a rendeltetésszerű használatát - a ruhák megszáradását. Valójában a tekercs egy helyi fürdőszobai fűtési rendszer. Annak érdekében, hogy megbirkózzanak az öncserével és az új szárítással olyan háztartási szakember erejéig, aki készen áll a vízvezeték szerelésére. A vállalkozó köteles kompetens módon fejleszteni a telepítési rendszert, figyelembe véve a szerelési követelményeket és megfigyelni a technológiai folyamat árnyalatait. A fűtőkészülék folyamatos és tartós működésének egyik fontos tényezője a fűtött törülközőtartó megfelelő választása.

A fűtött törülközőtartó választásának évei: a működés, az anyag és az alak elvét

A fürdő szárításának megválasztása a berendezés négy alapvető paraméterének értékelésén alapul:

 • fűtés típusa;
 • termelési anyag;
 • csatlakozási lehetőség;
 • alakja és formája.

A működési elvtől függően a víz, az elektromos és a kombinált modellek megkülönböztethetők. Mindegyik tekercs mind pozitív, mind negatív oldalon van.

Vízmelegített törölközőtartó. Az áramlásszárítás a legnépszerűbb. A tekercs behelyezése a fűtési rendszerben vagy a forró vízben történik.

 • energiamegtakarítás;
 • változatos modelltartomány;
 • korlátozott telepítési hely - a csővezeték meghúzásához szükséges.

Fontos! A többszintes épület használati melegvíz nyomása 7-10 atmoszféra. A legtöbb törülközőt azonban alacsony üzemi nyomásra tervezték és 1,25 mm vastag falakkal rendelkeztek. A mutatók eltérése esetén a szárítási élettartam - 2 évig

Elektromos tekercs. A tervezés során fűtőfolyadékot vagy száraz PETN-t helyeznek. Az elektromos törölközőmelegítő használata a következő esetekben van értelme:

 • sürgős telepítés szükséges a fűtési / vízellátási rendszer rekonstrukciója nélkül;
 • további szárítás;
 • a tekercs felszerelése a fürdőszobán kívül - megfelelő mobil elektromos egység.

A fürdőszoba felmelegítése 22-24 ° C-ra, akkor válasszon egy modellt 140 W / m² sebességgel. Ha tavaszi-nyári szezonra "tartalék" szárítást alkalmaznak, az optimális teljesítménye 100 W / m².

Kombinált eszközök kombinálják a víz és az elektromos átalakítás előnyeit. A hátrány a hiány és a magas költségek.

Mielőtt a fűtött törülközőtartót a fűtésben vagy a forró vízben elhelyezné a fürdőszobában, fontos kiválasztani a legjobb gyártási anyagot.

Ez lehet rozsdamentes acél, réz / sárgaréz vagy fekete acél. Különböző tekercsek jellemzői:

 1. Rozsdamentes acél: nedvességállóság, vízminőségre vonatkozó követelmények, az idő múlásával szűkítve az áramlási területet. A legjobb megoldás - krómozott acél, falvastagság - legalább 2 mm.
 2. Réz és sárgaréz: nagy hőátadás, apróság - a tekercs kevés erőfeszítéssel deformálódik. A gondos működés 20-25 évig tart.
 3. Fekete acél: szilárdság, korrózióállóság. Ajánlott a forró vízellátáshoz.

A fűtőkészülék konfigurációját a személyes preferenciák és a tágasság határozza meg. U- és M-alakú tekercseket gyakran használnak a szovjet fűtött törölközőtartók cseréjéhez. A halszálkás és létra radiátorok kompakt, de elég tágasak.

A szerelési módszer szerint a szaniter tartozékok:

 • alsó vagy felső csatlakozás;
 • szögletes hűtőközeg-ellátás;
 • balra vagy jobbra.

A leghasznosabb - oldalirányú kapcsolat. Ezek a modellek a különböző helyszínekhez igazodnak. További plusz az esztétikai tervezés.

Az egészségügyi berendezések felszerelésére vonatkozó általános követelmények

A csatlakozási arányokat a SNiP 2-04-01-85 szabályozza. Alapszabályok:

 1. A szerelvények nem korlátozhatják a vonal áramlási területét. A felszálló átmérőjének meg kell egyeznie a tekercscsatornák átmérőjével.
 2. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó rögzítése kötelező áthidaló betéttel történik. A jumper fenntartja a hűtőfolyadék nyomását az emelőn keresztül, és az áramlás szétválasztása segít fenntartani a víz hőmérsékletét a következő vízbefecskendezési pontokban. A Bypass lehetővé teszi a szárító karbantartási munkálatainak elvégzését, és a rendszer működését.
 3. Az elzárószelepek felszerelése tilos a bypass és a közös felszálló egységen. Az ilyen tevékenységek rontják a keringést, hozzájárulnak a hűtőközeg hőmérsékletének csökkentéséhez.
 4. A szárítóegység optimális magassága 120 cm.
 5. Határok a falfelülettől a radiátorig: 4 cm - tekercs átmérő 2,5 cm, 6-7 cm - 2,5 cm-nél hosszabb csőszakaszokkal.
 6. A fürdőszobában lévő fűtött törülközőtartó csapjainak beszerelése a tekercs bemeneti / kimeneti nyílásán keresztül történik.

A fűtött törülközőtartó kapcsolódási rajza a fürdőszobában

A tekercs hatékonysága közvetlenül függ a jól választott tie-in sémától. A kapcsolat típusát a modell jellemzői és a központosított felépítés helyének figyelembevételével kell kiválasztani.

Ajánlott összekapcsolási módok

Rendszer száma 1. Univerzális oldal / átlós csatlakozás.

 • bármely hűtőfolyadék-ellátó vektor;
 • alkalmas a különböző vízkeverési arányokra;
 • nincs szükség levegőre;
 • önkényesen nagy távolság a központi csőből.

Rendszerkövetelmények:

 1. A törülközőtartó csatlakozó pontjait a felemelő alsó és felső nyílása között kell elhelyezni.
 2. A mellékelt csővezeték minimális dőlési szöge 3 mm / 1 m. A 32 mm-es csövek keresztmetszete és a felemelőtől rövid távolságra megengedett a csövek vízszintes beépítése.
 3. A kanyarok jelenléte elfogadhatatlan, ellenkező esetben a rendszer lesz a levegőben.
 4. A maximális keringés érdekében jobb választani egy tekercset, amelynek átmérője (acél modell), 25 mm (megerősített PPR), a gömbcsap mérete - 3,4 / hüvelyk.

Rendszer №2. Alsó oldalsáv.

 • hűtőközeg-ellátás - bármely irányba;
 • a rejtett felszerelés lehetősége - az autópálya zuhanyzóval / fürdővel történő elhelyezése;
 • a hűtőfolyadék szállításának megszakadása esetén Mayevsky daruk segítségével levegőre van szükség;
 • az alsó csatlakozás hatékonysága kisebb, mint az "átló" vagy "oldalsó" rendszer.

A rendszer végrehajtása a következő feltételek mellett lehetséges:

 1. Az alsó tápellátás elhelyezése a tekercs telepítési szintje alatt van.
 2. A hibák és az emelkedések hiánya egyenes pályán.
 3. Amikor a csöveket a falba rejtik, szigetelni kell őket.

Alternatív rendszerek

Az 1. számú hagyományos szerelvénynél az oldalsó betét nem szabványos csőszereléssel megengedett.

Az ábra alternatívákat mutat be:

 1. A bejáratnál és a kilépésnél függőleges szegmensek kerülnek hozzáadásra. A pincék elhelyezésének alapfeltételei változatlanok maradnak.
 2. A felső szárítás a vízellátás teteje felett van. A rendszerhez légtelenítőt kell használni az eszközön - az így keletkező víz hiányában a levegő felgyülemlik a rendszerben.

A 2. ábra szerinti alsó csatlakozás a következő módosításokat teszi lehetővé.

Az első esetben az összes kanyar a szárító alatt helyezkedik el, a második pedig a fűtött törülközőtartó fenekének felső része. Ez a kombináció korlátozza a hűtőközeg irányát - fentről lefelé. Ellenkező esetben a rendszer instabil.

Megakadályozható csatlakozási lehetőségek

A tipikus összekötő hibák a fűtőelem meghibásodását okozzák. Helytelen összeállítási rendszerek:

 1. Ha a készülékeket a felszálló aljzat szintje alá helyezi, a hűtőfolyadék mozgását leállítja. A víz leesik, lehűl, és nem tud felkelni a rendszer nyomása miatt.
 2. Oldalsó felerősítés felső hurokkal. A rendszer a csővezeték díszítésére szolgál a felfüggesztett mennyezet mögött. A hurok felgyülemlik a levegőt, idővel átfedve a hűtőfolyadékot a radiátorba. Ennek eredményeképpen - a tekercs hűtése.

Két nem működő összeköttetés egyszerre figyelhető meg, amikor az építők megpróbálják elrejteni az alsó autópályát a padlóra, és a felsőt - a mennyezet térben.

Hogyan szereljünk fel új fűtött törölközőtartót a régi csövekre

Gondoljunk végig lépésről lépésre, hogyan lehet egy fűtött törölközőt összekötni a fürdőszobában, hogy kicseréljék a régi kopott berendezést. A technológia meglehetősen egyszerű, és számos kötelező lépést tartalmaz.

A munkaterv kiválasztása

Az eszközök listája a csővezeték anyagának típusától függ. A műanyag erősítéssel történő szereléshez tartókra, gömbcsapokra, csövekre, építő késre, lézerre vagy vízszintre, valamint forrasztópákra van szükség műanyag termékekhez való munkához. Kiegészítő felszerelés: kalapács, csavarhúzó, állítható kulcs, vontató, vagy alternatív tömörítő.

Rendszerint a tekercset szabványként szállítjuk:

 • átmeneti sarkok;
 • szilikon és fluoroplasztikus tömítések;
 • teleszkópos konzolok;
 • zárócsomók.

Kényelmesen, ha a készlet tartalmaz: egy Mayevsky daru, egy reteszelő csavar és egy dekoratív sapka.

Egy elavult tekercs leszerelése

Mielőtt a fürdőszobai törölközőt felhelyezi, gondosan törölje a régi készüléket.

 1. A melegvíz ideiglenes leállításával kapcsolatban nyilatkozzon a HEC-ről.
 2. Az emelõ átfedése után folytathatja a tekercs azonnali leszerelését.
 3. Egy menetes csatlakozással egyszerűen csavarja le a szárítót egy kulcs segítségével, és húzza ki a csővezetékből. Jobb helyettesíteni a tartályt a rögzítési pont alatt, mivel a kontúr belsejében víz lehet.
 4. Általában a fűtött törölközőt hegesztik, vagy a menetes csatlakozás az évek során olyan mértékben csatlakozik, hogy a vágás nélkül lehetetlen. A szétszereléshez használhatja a darálót. A legfontosabb dolog - ne vigyük túlzásba, és ne távolítsuk el a csövek szükséges centiméterét a szálak vágásához.
 5. Távolítsa el a régi készüléket a tartóból.

Fontos! A központosított tápvezetékben levő kivágásnak nagyobbnak kell lennie, mint a behelyezett tekercs csövének távolsága az áthidalás biztosításához szükséges elemek teljes hosszával.

Bypass és a szelep szerelése

A bypass felszerelése nem szükséges, de rendkívül kedvező feltétel a fűtött törölközőtartó cseréjéhez. A tömítőgyűrűk és tömítések elemi cseréje a tekercscsatlakozó pontokon vízelvezetést igényel a rendszerben. Szóval, időt kell töltenie, és alkalmazni kell az alkalmazással a ház irodájában. Az áramkörben lévő jumper beiktatásával Ön a saját belátása szerint kikapcsolhatja a tekercs áramkört és elvégezheti a tervezett javításokat.

A bypass szerepet egy hagyományos polipropilén, réz vagy acél csővel játssza le. A telepítéshez három gömbcsap szükséges. A szelepek és szerelvények egyik eleme közvetlenül a kaparóra és két szelepre van felszerelve - a visszatérő és a hűtőfolyadék-ellátó csatlakozásokon.

A gömbcsap a jumperen lehetővé teszi, hogy beállíthassa a víz áramlási intenzitását a törölközősáv kontúrjára. Ez a döntés azonban meglehetősen ellentmondásos. Sok vízvezeték-szerelő ellen a szelepek beiktatását a bypassban.

 1. A csőhajlításokon vágja le a szálat.
 2. Csúsztassa a pólócsöveket.
 3. Szerelje fel a szelepet és a megkerülést.

Új szárítás felszerelése és csatlakoztatása

A fűtött törülközőtartó rögzítésének módja úgy van kiválasztva, hogy előnyben részesítse a konzolokat, nem pedig merev rögzítést a falon. Ez a megoldás védi a falat és a csövet a termikus torzítások által okozott stressztől.

Fontos! A tekercset szigorúan vízszintesen kell felszerelni. Torzítás esetén a fűtött törölközőtartály nyomás alatt leállhat

 1. A falon meg kell jelölni a szárítás helyét.
 2. Fúrja ki a lyukakat és szerelje be a dugókat.
 3. Rögzítse a tartókonzolokat a tekercsen és próbálja meg a falon.
 4. Ha a vízszintes pozíció és a javasolt fűtőtest behúzása megfigyelhető, akkor a készülék csavarokkal rögzíthető.
 5. Csatlakoztassa a vízvezetékcsapokat szerelvényekhez egy tömítő tárcsával.
 6. Ellenőrizze az összekötő elemek tömítettségét és fokozatosan nyissa ki a csapokat. Ellenőrizze, hogy a törülközőtartó csatlakozását a hűtőfolyadék kis nyomásával kell-e elvégezni.

Ha nincs szivárgás, átviheti a tekercset a szokásos működési módra - teljesen nyissa ki a gömbcsapokat.

Elektromos egység elhelyezése

Az elektromos szárítási modell telepítése némileg egyszerűbb, mint egy vízparaméter. A legfontosabb dolog - a biztonsági előírások betartása a készülék üzembe helyezése és üzemeltetése során.

Annak érdekében, hogy megértsük, hogyan kell megfelelően fűtött törölközőt kialakítani a fürdőszobában, felsoroljuk az alapvető követelményeket annak telepítéséhez:

 1. Az elektromos és a "nedves" vízvezetékektől (fürdőkád / mosdó / zuhany) való távolság - 60 cm-től A legkisebb távolság a padlóig - 20 cm.
 2. Csatlakoztatás vízálló aljzattal, speciális nedvességtartalmával.
 3. Kötelező bekötési feltételek: három magos kábel, földelés, rejtett bekötés és az RCD használata.

A csatlakozás típusa függ a fűtés módosításától. Az olajegységeket szigorúan vízszintesen szerelik fel, és merev rögzítést igényelnek. A kábeltekercsek bármilyen irányba helyezhetők.

Ha a készülékek hatékonyságáról beszélünk, az olajszárítók jobban hőigényesek - sokáig felmelegszik, és a leállítás után is csak lehűlnek. Kábel, éppen ellenkezőleg, gyorsan felmelegíti a szobát és gyorsan lehűl.

Fűtött törülközőtartó beépítése a fürdőszobába saját kezűleg: videó

A fűtött törülközőtartók vizuális videó beszerelési útmutatója oldalsó csatlakozásokkal:

Mester osztály a tekercs "létra" beépítésével a hűtőfolyadék alacsonyabb áramlásával: