Legfontosabb > Fürdő

Ventilátorok a kipufogóhoz a fürdőszobában: hogyan kell kiválasztani a megfelelő + telepítési szabályokat

A kényelmes mikroklíma biztosítása a fürdőszobában és a zuhanyzóban problémás. A megnövelt nedvességszintek hátrányosan befolyásolják a szekrényeket, a tükröket és a talapzatokat, segítve ezzel a penész megszaporodását.

Ha a természetes szellőztetés nem megy, akkor a ventilátorokat a fürdőszobában kipufogógázba helyezheti. A legfontosabb dolog a megfelelő eszköz kiválasztása és helyes telepítése.

Szükségem van egy ventilátorra a fürdőszobában

Az a vélekedés, hogy a gyártók feltalálták a ventilátor a fürdőszoba, annak érdekében, hogy profitálni a fogyasztók nem igaz. Végtére is, a különböző házak életkörülményei radikálisan különbözőek. És a szellőzőrendszer működése nem mindig felel meg az igényeknek.

A ház lakóinak / lakásainak lakóinak igényei változnak - valaki mosakodik a fürdőszobában, szeret 1-1,5 órát gőzölni, és valaki csak 5 perces kontrasztot vesz igénybe. Mindez a nem kielégítő szellőztetés feltételeiben tele van a kolostor megjelenésével és más kellemetlen meglepetésekkel.

A ventilátor felállítása a sok épületben és a modern építésű magánházak sok fürdőszobájával, hermetikus ablakokkal és szigetelt falakkal szolgál.

Jó döntés lenne egy ventilátor felszerelése, ha a WC és a fürdõszoba ugyanabban a szobában van. Kényelmet kölcsönöz a lakás minden bérlőjének életében, akik kénytelenek a kombinált fürdőszobát használni.

Ha az általános háztartási szellőztetés jól működik, és kiválóan tapad a fürdőszoba, és a szoba falai gyorsan kiszáradnak, miután végrehajtotta a fürdőzési eljárásokat, akkor biztonságosan elfelejtheti a ventilátort. A természetes beáramlás és a kipufogó levegő eltávolítása teljes mértékben megfelel a fogyasztók igényeinek.

Ventilátor a fürdőszobában: hogyan válasszunk

Ha szeretne ventilátort vásárolni, akkor egy tapasztalatlan otthoni / lakástulajdonos könnyen elveszhet a különböző készülékek között. Mind különböznek vizuálisan és értékükön. A legnagyobb hiba az, hogy a legmegfelelőbbnek látszik az ár alapján történő felszerelés kiválasztása.

Mik a szellőztetés eszközei

A ventilátor szükségességét mindig egyedileg kell megoldani. Ha az eszközre szükség van, akkor ki kell választani egy olyan optimális modellt, amely elvégezheti a kipufogó levegő eltávolítását a kádból / zuhanyból.

A rögzítési módszerrel:

 • a szellőzőcsatorna bejáratára szerelt számlák;
 • csőbe szerelt csövekbe.

Az általános költségeket magáncélra használják - egyszerűen telepíthetők, és teljes mértékben képesek kielégíteni a vidéki házak minden lakójának igényeit. Ha a ház kiterjedt légcsatorna-hálózattal rendelkezik, akkor az eszközök csatorna-modelleinek telepítése indokolt.

Attól függően, hogy a hely ilyen típusú eszközöket bocsát ki:

 • falra szerelhető. Vízszintesen vannak felszerelve - a falon;
 • függőleges síkba szerelt mennyezet;
 • a tető és a tetőteret szellőztetésére használt tető.

A ventilátorok lapátosak és centrifugáltak. Az első leggyakrabban vásárolt a szervezet kényszer szellőzés a fürdőszoba és a zuhanyzók.

Ezek az eszközök nem csak megjelenésükben, hanem képességükben is különböznek egymástól. A ventilátor készségétől függően jelentősen eltér az ár. A választékot európai és hazai gyártók - a spanyol SILENT, az olasz Elicent, a bolgár Mmotors JSC, az orosz korszak, az ukrán szellőzők - rajongói képviselik.

A fürdőszobai rajongók jellemzői között a legelterjedtebb modellek hőmérséklet- és páratartalom-érzékelővel, időzítővel, különálló bekapcsoló gombokkal, biztonsági redőnnyel és visszacsapó szeleppel rendelkeznek. Egy másik találó egy további dekoratív panel, amely lehetővé teszi a készülék egyedi megjelenését, hangsúlyozva a helyiség kifinomult kialakítását.

Szabályok a ventilátor kiválasztására a fürdőszobában

Annak érdekében, hogy a készülék képes legyen megbirkózni a kipufogó levegő eltávolításával és a felhasználók igényeivel, meg kell választania a megfelelő modellt. Ehhez fontos figyelembe venni a jövőbeli ventilátor fontos paramétereit, amelyek döntő fontosságúak a végleges verzió kiválasztásához.

Először választania kell a kívánt ventilátor teljesítményt a fürdőszoba / zuhanyzó térfogata és a lyuk átmérője alapján, amelyre a ventilátor kerül. Ezek 100, 125 mm és mások.

A kapacitás meghatározásához használhatja a szabályozási követelményeket, amelyek szerint az ilyen típusú helyiségekben a levegőt óránként 3-8-szor kell frissíteni.

Gyakorlatilag kiderül, hogy szükség van a szoba * hosszára a szélességig * a mennyezet magasságáig * a sokaságig (3-8-ig). 20% -ot kell hozzáadni a kapott számhoz - ez egy kis margó, amely biztosítja a készülék szabad működését.

A második kiválasztási kritérium a berendezések biztonsága. Ez fontos kritérium, mivel egy magas páratartalmú helyiségben kerül telepítésre. Igen, és a véletlenszerű fröccsenést nem lehet kizárni.

Harmadszor, a ventilátor zajának működőképességében betöltött fontos szerepe. A leginkább elfogadható opció legfeljebb 35 dB. Minél alacsonyabb ez a szám, annál kényelmesebb lesz minden családtag akkor, ha fürdőkádat vagy zuhanyt használ egy szellőztetett eszközzel.

Ha a ventilátor zajja 40 decibel és magasabb, ez zavarhatja a különösen érzékeny háztartások nyugodt alvását, és fejfájást okozhat, ha hosszabb ideig szellőztetett helyiségben tartózkodik.

A negyedik kritérium az eszköz egyszerű telepítése és karbantartása. Nos, ha a megfelelő opció kézzel telepíthető, anélkül, hogy tapasztalt kézműveseket hívna. Igen, és a könnyű karbantartási kérdések - az egyszerűbb és ritkábban, annál előnyösebb.

Ötödször, el kell döntenie, mielőtt pontosan megvásárolná a készülék funkcióit - időzítőt, dekoratív fényeket, védőfüggönyöket, páratartalom-érzékelőt, SMS-vezérlési képességet és másokat.

A hatodik kritérium a legjobb ventilátor kiválasztásához a költség. Nem számít, mennyit akarod vásárolni a legjobb modellt, az ára mindig megáll. A fogyasztó végső döntése függ a paramétertől - valaki megáll a spanyol SILENT-nél, és valaki inkább kedvezőbb házi készítésű eszközöket szeretne.

A hetedik mutató, amely befolyásolja a ventilátor kiválasztását a fürdőszobában, annak megjelenése. Ez a berendezés megtervezése nagyszámú fogyasztó számára értékeli, akik gondosan dolgoznak otthonuk belsejében. A készüléknek szervesen illeszkednie kell, vagy hozzá kell adnia egy meghatározott helyiség stílusbeli megoldásához.

Ellentmondásos kérdések a berendezések megválasztásában

A fürdőkád / zuhanyzó ventilátorának kiválasztásakor sok vita merül fel a készülék tulajdonosai közötti kiegészítő funkciók tekintetében. Így gyakran hallani erősen ellentétes véleményeket a visszacsapó szelep szükségességéről / haszontalanságáról. Szüksége volt a levegőre, nem ment.

Például ha a szomszédok megsütik a halakat / burgonyát, akkor amikor a ventilátor kialudt, a szelep bezáródik, és nem teszi lehetővé a szomszéd vacsorájának ízét a lakásba való belépéshez. Ha a fürdőszobai ajtó légmentes, akkor megtagadhatja a modell megvásárlását visszacsapó szeleppel.

Ez nagyon egyedi, mert sok mester, az ajtót a fürdőszobába helyezi, figyelembe veszi a szabályozási követelményeket és 1-2 cm-en belül hagyja a rést az aljától a padlóig.

Egy másik kellemetlen jelenség - ezek a szelepek eltömődnek, és ragaszkodhatnak a ventilátorhoz. Szükség van tisztításra és gondozásra. 6 havonta meg kell kapni a ventilátort, és egy ecsettel tisztítsa meg a visszacsapószelencéket.

Egy ellentmondásos kérdés a vászontető / védőrácsos modell. Gyakran hallja azt a véleményt, hogy kívánatos, hogy nélkülük. Vakok szükségesek a lyuk lecsukásához, ha szükséges, egy kis mozgással. Ez indokolt, ha olyan embereket használnak, akik szeretnek gőzölni és hajlamosak megfázásra.

Ha ilyen funkcióra nincs különösebb szükség, akkor a tartósan zárt grillsütő a szoba levegőjének megjelenését okozza, ha nincs friss levegő, és nehéz elhagyni az elfogyasztott terméket.

Egy másik ellentmondásos kérdés a biztonsági háló. Meg kell akadályozni, hogy a csótányok, lepkék és más nemkívánatos vendégek kerüljenek a szellőztető csatornából.

Másrészről a rács elektromosan áramlik, a por felhalmozódik, és a pókháló felhalmozódik. Ezért gyakran kell megtisztítani - minden héten vagy ketten. A védőháló felszerelése vagy teljesen nem függ a fürdő sajátos körülményeitől.

Emellett sok zavar hallható a dekorációs panelről, amely teljesen lefedte a ventilátor közvetlen légbeömlését. Valóban befolyásolja a berendezés teljesítményét. Ezt a pontot figyelembe kell venni, amikor kiválasztja a fürdőszoba modelljét.

Ha tetszett 2 lehetőség, különböző hatalom, zaj és ár, akkor hallja a tanácsot, hogy meg kell erősebb. Ez nem megfelelő - a teljesítménynek egyértelműen meg kell felelnie a szoba igényeinek, hogy frissítse a levegőt.

A ventilátor felszerelésének jellemzői

Javítani kell a fürdőszoba mikroklímáját egy kipufogó ventilátorral saját vagy kézművesek bevonásával. A szellőztető berendezés telepítési lehetősége a megvásárolt modell összetettségétől és a lakás / ház tulajdonosa készségétől függ. Ha a ventillátort könnyű felszerelni, és vágyakozásra van szükséged mindent megtenni, akkor a falak fúrásával az összes munka körülbelül 2 órát vesz igénybe.

A ventilátor telepítésének megkezdése

Szerelje be a kipufogó berendezést előnyösen a lyukba, előre elkészítve neki. Ez az építési / javítási szakaszban történik. Az adott fürdő / zuhany szellőzőcsatornájának feltételei és műszaki jellemzői a ház típusától, az építés éveitől és a projekttől függenek. Ha egy több egységről beszélünk, akkor vannak olyan szellőzőcsatornák, amelyek működőképesek vagy teljesen üzemképtelenek.

A telepítést a csatornának megfelelő előkészítéssel kell elkezdenie. Ehhez minden egyes esetben szükség van a munkálatokra - ez lehet egy nyílás a csempe számára, hogy elérje a szellőzőcsatornát, vagy fordítva, a bejárat négyszög keresztmetszetét egy elszívóventilátor foglalatának átmérőjéhez illeszkedve.

A szellőzőcsatorna sokkal nagyobb lehet, mint a ventilátor. De ez nem számít - egy speciális csövet gyakran szállítanak a készülékkel felszereléshez, vagy egy merev csatorna használható. A ventilátornál van elhelyezve, és a lyuk körül fúvott hab.

Ha a mester helyezett csempe, akkor meg kell jelölni a furat átmérőjét. Megtekintheti a dokumentációt, vagy csak lehajolhatja a készüléket, és ceruzával a foglalat körvonalán. Most meg kell csinálnunk egy lyukat a cserépben.

A tápkábelt is el kell távolítani a ventilátor csatlakoztatásához. Ideális esetben az a hely, ahol a készülék telepítését eredetileg tervezték. Ha ez nem történt meg előzetesen, azt külön kell elhelyezni a csempe tetején, egy speciális doboz használatával, hogy megvédje a fröccsenéstől.

Kipufogógáz ventilátor: beépítési funkciók

A ventilátor alakjától függően a szellőzőcsatorna kezdeti paraméterei és a friss levegő belépése a helyiségbe, lehet, hogy saját elszíneződése van.

A levegő simán áthidalja a ventilátort, és jó légáramot kap. A ventilátor lábai kivehetők a habból, ami egyidejűleg elvégezheti az értékcsökkenési funkciót.

Ha a szellőzőcsatorna bejáratának mérete a ventilátor csatlakozóaljzatához igazodik, akkor a habarcs megszáradása után a pénztárgépeken használhatják a páron a leggyakoribb gumiszalagokat a ventilátorházon.

Ez a rögzítési módszer lehetővé teszi, hogy szükség esetén ventilátort kijussunk, és mindent megtisztítsunk. Ugyanaz a gumiabroncs tömítésként működik, és a készülék működése közben képes a rezgések csillapítására. Egy másik plusz, hogy nem kell fúrni lyukakat a falon a szereléshez.

Nagy átmérőjű szellőzőnyílásoknál kettős szellőzőrács használható. Ez akkor releváns, ha a kipufogó levegő a szellőző csatornába áramlik, miközben a ventilátor a felső részen halad át, és az alsó részen szabad áramlás van.

Berendezés telepítési szakaszai

Ha elkészült a kipufogó berendezés kád / zuhanyzóba történő beépítésének előkészülete, és a ventilátor helyét megtervezték és megjelölték, elindítható a telepítés. Először le kell venni a ventilátor felső részét - egy díszítőelemet vagy rácsot.

A megválasztott szerelési lehetőségtől függően a ventilátor biztonságosan rögzíthető. A leggyakoribb lehetőségek a következők:

 • fúrjon lyukakat a falba;
 • tegye a ventilátort folyékony szögek / ragasztó;
 • használjon 2 gumiszalagot.

A legmegfelelőbb megoldás a lyukak fúrása a szereléshez, próbálkozzon rajta. Itt fúrás előtt gondosan kell szintre állítani az eszközt. Először fúróval vagy fúróval ellátott fúróval fúrja le a csempe egy speciális tollal. Ezután dobja a megfelelő lyukat a tűhöz.

A drót alatt egy hornyot vagy egy különleges lyukat kell készíteni. Magában a ventilátorban van egy lyuk a vezetékekhez. Szerelje fel a ventilátort a helyére, és húzza meg a huzalt a felületre.

A csavarok vagy egyéb csavarok megmaradnak. Ehhez kéznél van egy csavarhúzó vagy csavarhúzó.

Most csatlakoztassa a tápkábelt a ventilátor érintkezőkhöz. A gyártó számára ez a hasznos utasítás. Most cserélje ki a hálót és a védőrácsot.

Továbbra is be kell kapcsolni a ventilátort, és ellenőrizni kell a műveletet. Ezenkívül a legalkalmasabb a kapcsoló helyének kialakítása a fürdőszobában / zuhanyzón belül, és nem kívülről. Igen, és csatlakoztatni a kipufogó ventilátort a világítás kapcsoló nem praktikus - Ha meg kell mosni és fogmosás, majd kapcsolja be a készülék nem szükséges.

Hasznos videó a témában

Videoklip a fürdőszobai szellőztetés szervezéséről és a rajongó telepítésének bonyolultságairól:

A jól működő fürdőszoba kihúzásához helyesen kell csatlakoztatnia. A ventilátor telepítésének fő titkai a videóban láthatók:

A videó részletezi, hogyan kell felszerelni a kipufogó ventilátort a fürdőszobában, ha az újonnan kialakított csempe fúrni kell a falakra:

A ventilátort könnyebb módon telepítse. Ezt a videoklipben lépésről lépésre mutatjuk be:

Hogyan válasszunk ventilátort a fürdőszobának, ha a fürdőszobában zárt ajtó van, részletesen leírjuk a videót:

Miután áttekintette a fürdőszoba ventilátorának választékát, kiválaszthatja a legmegfelelőbb opciót, amely alkalmas a jellemzőire és értékére. A szerelést, ha szükséges, kézzel is készíthetjük. Ehhez többet kell megtudni az eszköz telepítésének és csatlakoztatásának folyamatáról. Ha az ilyen munka kétségeket vet fel a saját képességeiben, akkor jobb, ha meghívja a szakembert.

klíma

A túlzott páratartalom, penész és penész eltávolítása, valamint a jó levegőáramlás kialakítása érdekében a fürdőszobát kényelmesen szellőztetni kell oly módon, hogy kivonatokat telepítenek a szellőzőcsőbe. Ez jobb megoldás az otthoni vagy fürdőszobai javítás folyamatában, mert ajánlatos egy ventilátor beépítését a fürdőszobába. Ez nem igényel sok költséget a fejlesztőtől, és nem lesz felesleges.

Tartalom:

A kényszerített szellőzés szükségessége

A fürdőszobában kényszerített szellőzést kell végezni, ha a szokásos szellőztető rendszer nem hatékony. Hűséges tükrök, a falon való kondenzáció és az állandó nedvesség meggyőzően jelzi a hibás szellőzést. A ventilátor nélküli fürdőszobában kellemetlen szag és kórokozó mikrobák - penész és gomba van, amelyek negatív hatást gyakorolnak az emberi életre és az egészségre, csökkentik a zuhanytálca és a mosógép élettartamát, valamint a csempék közötti ízületek elpusztítását eredményezik.

Ha ezekkel a problémákkal szembesül, először ellenőrizze a szellőzőcsatornát a használhatóság érdekében. Nagyon egyszerűen ellenőrizni: a megvilágított mérkőzést a légcserélő grilljéhez kell csatlakoztatni. Ha a láng eléri a rácsot, vagy kialszik, akkor minden rendben van a szellőztető csatornával, jól illeszkedik ebbe a fürdőszobába, és további szellőzésre nincs szükség.

És ha a meccs nem indul ki, akkor a láng gyengén reagál, és egyáltalán nem mozog, akkor itt az ideje tisztítani a légcsatornákat, és telepíteni egy kipufogó ventilátort. A tetőventilátor tisztításához engedje le a kúp alakú súlyt. Ha nincs "régimódi" vontatás, akkor az ajtó alatt egy rést hozhatunk létre - a fürdőszobai ajtó egy darabját néhány centiméterre vágjuk.

Ez a "tanács" nem tartalmaz vizet. Nem mindig segít, másrészt nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 21. század az utcán, hogy sok tulajdonosnak drága ajtók vannak, amelyek olyan kialakításúak, amelyek szigorú záródást feltételeznek. Hogy még ez a "modernizáció" után sem tűnik a legdrágább ajtóknak? Talán jobb gondolkodni, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában.

Hood beépítési követelmények

Annak érdekében, hogy a fürdőszobai ventilátor magas színvonalon végezhesse munkáját, aggodalomra ad okot több feltétel betartására:

 • Biztosítani kell a normálisan működő szellőzőcsatorna jelenlétét. Ha eltömődött, a motorháztető nem segít. A csatorna tisztítása elengedhetetlen.
 • Ne felejtsd el, hogy a ventilátor a nedves levegőt kinyomja, és újból felváltja. Ezért szükséges egy kis rés kialakítása a fürdőszoba ajtó alá, amely akár 2 centiméter vastag, különben nem lesz képes magas színvonalú szellőzést létrehozni.
 • A fürdőszoba jó szellőzésének kulcsa egy megfelelően megválasztott ventilátor, figyelembe véve működésének összes mutatóját: a teljesítmény, a zaj jellemzői, a biztonság, a funkcionalitás, a minőség és az ár.

Előkészítő munka

Egy ventilátor önálló összekapcsolása a fürdőszobában egyáltalán nem nehéz, de hasznos, mivel minden ilyen helyiségnek szüksége van egy kipufogócsőre. Válasszon egy vízálló ventilátort a fürdőszobának egy hidrostat segítségével, amely szabályozza a helyiség nedvességtartalmát. Az ilyen ventilátor önállóan kapcsol be, ha a fürdőben a páratartalom nő a készülék felett.

A kipufogó ventilátor önálló beszerelése a fürdőszobában magában foglalja a kábelezést, szükség esetén a szellőztetővezeték bővítését, a kipufogócső elektromos áramra való csatlakoztatását és közvetlenül a szellőzőcsatornába való beszerelését, a nyílások tömítőanyaggal való lezárását, habarcsképződés után, ha szükséges. A folyamat nem bonyolult, és ezzel saját kezűleg szakemberek bevonásával is megbirkózhat.

A szellőztetés hatékonyságának növelése érdekében szükséges, hogy a fürdő egyik oldalán levegőbemeneti nyílás (kényszerszellőztetés) és a másik - levegő kifolyó (elszívó szellőztetés) legyen. De túl közel a kijárat és a bejárat helye csökkenti a szellőzés a szoba. Friss levegő az ajtó alján lévő fürdőszobában, szerelje fel a grillet. A raktárban megvásárolható és függetlenül bármelyik ajtótól beszerelhető, vagy megvásárolható egy már meglévő grillezővel ellátott fürdőszoba ajtója.

Csatlakoztassa a ventilátort a tápegységhez

A kipufogóventilátor kényelmessége a műszaki és funkcionális képességektől, valamint a befogadás módjától függ. A fürdőszobában lévő ventilátor csatlakoztatásának speciális sémáját választva a lehető legnagyobb mértékben mérlegelnie kell az előnyöket és hátrányokat, mivel nem mindig ajánlott a szerencsétlen lehetőség újratárgyalására.

Vezeték használata

Számos lehetőség van a háztartási háztartási ventilátorok csatlakoztatására a fürdőszobában. Sok kapucni van egy kapcsolóval a házukban. Jellemzően ez az a kábel, amely kialszik az ügyben. Húzva, a készülék be van kapcsolva vagy ki.

Az ilyen modellek azonban nem mindig kényelmesek, mivel a ventilátorokat gyakran a mennyezet alatt vagy más, nehezen hozzáférhető helyeken helyezik el - a fürdőszoba vagy a WC felett. Ha a fürdőszobában végzett javítási munkálatok még nem fejeződtek be, úgy tűnik, hogy ez a fajta beillesztés a legkedvezőbb, akkor a kábel helyett egy kényelmes helyre is telepíthet egy kapcsolót, ha külön ventilátort helyez el a ventilátorról, és további bélés alatt rejtőzködik.

Fényforrásokkal

A ventilátor a fényforrásokkal egyidejűleg bekapcsolható. Amikor belép a fürdőszobába, és bekapcsolja a fényt, akkor a fedél is bekapcsol, és ennek megfelelően kikapcsol, kikapcsol, azaz egy kapcsoló kettőre. Azonban ha az "időzítő" funkció nincs a ventilátorban, egyszerűen nincs idő, hogy frissítse a levegőt a végére, mielőtt elhagyná a szobát. Ráadásul ha éjszaka megy a fürdőszobába, akkor fel fog ébredni a háztartási zavaró ventilátor zajt.

Két gombos kapcsoló

Ha nincs nedvesség a fürdőszobában, és a kényszerített szellőztető rendszer csak zuhanyozás vagy fürdés esetén szükséges, a ventilátort közvetlenül a szobába való belépés előtt egy külön kapcsolóhoz csatlakoztathatja. Állítsa be a bemeneti kétgombos kapcsolót: egy gomb felel a világításért, a második pedig a kipufogó ventilátorhoz.

Engedélyezés

Ebben az esetben ön maga bekapcsolhatja a ventilátort, és kikapcsolhatja, amikor szüksége van rá, húzza meg a kötelet vagy nyomja meg a gombot. Az automatikus kikapcsolás opcionálisan egy mozgásérzékelő vagy nedvességszint felszerelését biztosítja. A fürdőszobában elszívó ventilátor elkezd működni, amikor a páratartalom beállítása vagy az emberek mozgására reagál, és az időzítő bizonyos időszaka után kikapcsol. Ez a technika meglehetősen kényelmes, de nem mindenki számára elérhető, így nagyon ritkán használják.

Kábelezés

Amikor a ventilátort a fürdőszobába telepíti és csatlakoztatja a tápegységhez, meg kell felelnie az összes biztonsági előírásnak. Mielőtt elkezdené, győződjön meg arról, hogy a hálózat villanyszerelője ki van kapcsolva. Vezetékek csatlakoztatása esetén nem ajánlott speciális "csavart", hanem speciális kapcsokat, amelyek megbízhatóbb kapcsolatot biztosítanak.

A kipufogó ventilátor felszerelésének helyére továbbra is vezethet a rézvezeték. A fürdőszobának a cserép cseréje nélkül történő felújításakor a kábelezést a csempe fölé kell indítani. A kábel maszkolásának maximalizálása érdekében speciális műanyag dobozba küldhető. A ventilátor felszereléséhez folytatni kell, miután csatlakoztatta a készüléket a hálózati csatlakozóhoz.

Felkészülés a ventilátor helyére

A legegyszerűbb hely a kipufogó ventilátor felszerelése a fürdőszobában a helyiség kivezető nyílása, amely a közös tengelyhez vezet. Hasonló technológiai nyílás szinte minden lakásban jelen van a természetes szellőzés megteremtésében. Egy szabványos szellőzőcsatorna képes légcsatornát biztosítani, amelyet egy olyan ventilátor fúj, amelynek kapacitása nem haladja meg a 100 köbmétert óránként.

A szellőzőnyílásnak a szellőzőcsatorna nyílásába történő beszereléséhez a csatorna átmérőjének megfelelően kell beállítani, hogy szűk legyen. Az ilyen furat átmérője, mint szabály, 100, 150 vagy 125 mm.

Ha a szellőztető csatorna átmérője kisebb, mint a kipufogóventilátor átmérője, akkor könnyedén megjavíthatja, csak lyukat kell lyukasztani egy perforátorral. Ha kiderült, hogy nagyobb átmérőjű, mint a ventilátor azonos mutatója, vegye fel a műanyag csövet vagy a hullámosságot a kapu átmérőjére, és helyezze be a lyukba.

Ezt követően, a cső körül, hogy bezárja a hüvelyeket hab. Beállítás után vágja le a felesleges habot egy éles késsel, és szükség esetén terítse súlyát. A gitt csak abban a helyzetben van, amikor a lyuk mérete meghaladja a szellőzőrács méretét.

Ha az otthoni fürdőszoba túl nagy, akkor tanácsos egy erősebb kipufogócsapot vásárolni. Ebben az esetben egy ilyen eszköz beszereléséhez további szellőzőcsatornát kell átszúrnia a falba. Ezt az eljárást csak képzett szakemberek bízhatják meg.

A ventilátor beépítése a fürdőszobába

Mielőtt csatlakoztatná a ventilátort a fürdőszobába, érdemes ellenőrizni a készleten feltüntetett használati utasítás jelenlétét, amely részletesen ismerteti a készülék orosz telepítésének és működtetésének folyamatát. Az ilyen utasítások nélküli termékek nem lehetnek jó minőségűek vagy illegálisan importálhatók az országba, és ez sok problémát okoz a karbantartásukkal és javításukkal kapcsolatban.

A fürdőszobába való beépítés időben legfeljebb 15 percet vesz igénybe. Távolítsa el a készülék elülső fedelét. A készülék falhoz történő csatlakoztatásának helyén szilikont vagy speciális polimer ragasztót alkalmazzon. A műanyag ventilátorok nagyon könnyűek, ezért ez a rögzítési módszer elég lesz.

Ezután helyezze be a ventilátort a csőbe, a hullámosságba vagy közvetlenül a lyukba, szorosan nyomja a falhoz néhány percig, és csatlakoztassa az elülső fedelet a csavarokhoz, gyakran jönnek a ventilátorhoz. Annak megakadályozása érdekében, hogy a különböző rovarok bejussanak a házba a kapucni lumenen keresztül, helyezzen el egy szúnyoghálót a ventilátorra, mielőtt a fedelet felhelyezi.

Most már tudod, hogyan kell egy ventilátort telepíteni a fürdőszobában. A fürdőszobákhoz tervezett ventilátorok számos előnnyel járnak, de a gyakorlatban meglehetősen nagy hátrány - a nagy zajszintű teljesítmény. Lehetőség van a készülék kikapcsolására többféleképpen: a szellőzőcsatornát egy speciális hangelnyelő anyaggal vagy egy hangtompítót közvetlenül a ventilátor mögött elhelyezheti.

Hogyan válasszuk ki és telepítsük a ventilátorokat a kipufogóhoz a fürdőszobában

Észrevetted, hogy kellemetlen szag van a fürdőszobában? Itt az ideje, hogy gondoskodjon a megfelelő ventilátor beépítéséről a fürdőszobában, ami segít a túlzott páratartalom kiküszöbölésében, megszüntetni a szagokat és megelőzni a veszélyes penész megjelenését. Egyébként, ha a kapucni már a fürdőszobában van, de a kellemetlen szag továbbra is fennmarad, lehetséges, hogy jelentős hibát vétettek a kapucni felszerelése során. A cikkben olyan problémák merülnek fel, amelyek a szellőztetés helytelen beüzemeléséből és a különböző típusú rajongók telepítéséből adódhatnak.

Hogyan szereljük fel a ventilátort a fürdőszobában?

A szellőztetőrendszer felszerelésénél soha ne felejtsük el, hogy a telepítéstől függ, hogy hogyan működik a padló a jövőben, lesz-e idegen szag a fürdőszobában, és megjelenik a penész.

Vajon hogyan kell megfelelően szellőztetni a fürdőszobát? Először is érdemes gondoskodni az ellátási és kipufogócsatornák vezetéséről. A közelmúltban az úgynevezett kötelező ventilációs rendszerek, amelyek beépített ventilátorral vannak felszerelve, népszerűek a vásárlók körében. A szokásos szellőztetés során rendkívül fontos, hogy a kipufogó és a táphálózat közvetlenül egymással szemben helyezkedjen el. Javasoljuk, hogy a kipufogócsatornát a bejárat előtt szerelje fel, ebben a helyzetben a nedves levegőt a lehető legnagyobb mértékben be kell húzni.

Mi a teendő, ha kellemetlen szag van a szellőzésben a WC-ben? Valószínűleg ez a szerszám terjedésének következménye a helyiségben, ami viszont a kipufogógáz hibáit jelzi. A hibák akkor kezdődnek, amikor nincs elegendő friss levegő a szellőztetéshez, amit a következő okok okozhatnak:

 • egy új ajtót helyeztek a fürdőszobába, amely túlságosan jól illeszkedik, és nem teszi lehetővé a légtömegek bejutását a fürdőszobába;
 • műanyag ablakok és műanyag nyílások használják a lakásban, ami blokkolja a friss levegő áramlását.

A szellőztető rendszer hibáit rendkívül könnyű azonosítani, elegendő az égési egyezést a kipufogócsőbe hozni. Ha a láng nem ingadozik - a probléma nyilvánvaló. Annak érdekében, hogy a részletes bajok ne keletkezzenek, elegendő:

 1. Hagyja a rést a padló és a fürdőszobaajtó között, hogy biztosítsa a levegő tömegének természetes mozgását;
 2. Használjon speciális kipufogószelepeket az ablakon és az ajtónyílásokon, amelyek segítenek a levegő áthaladásában;
 3. Egy vidéki házban egy kis ablakot készíthet a mennyezet alatt, ami tovább szellőzi a szobát, és megakadályozza a szaglás stagnálását.
a tartalomhoz ↑

A megfelelő ventilátor kiválasztása a fürdőszobában

A vécé szellőzésének javítása és a kellemetlen szaglás megszabadítása érdekében előnyben részesítik a ventilátoros rendszer előnyben részesítését. Ventilátor kiválasztásakor ügyeljen a méretére (a fürdőszobától függően), valamint a zajszinttől (ajánlott 40 dB-es modellek kiválasztása, különben a zaj kellemetlen lesz.

Különálló ventilátorok a kipufogóhoz a fürdőszobában és a csatlakozás típusai. Alapvetően a fedél ugyanabban az elektromos hálózatban van bekapcsolva, mint a fürdőszoba világítása, így a ventilátor bekapcsolásakor elkezdi működését. Ha az állandó kipufogó a fürdőszobában nem fontos - célszerű külön beosztást különíteni. Több modern modellek vannak beépített páratartalom-érzékelővel - azok a munkák elkezdenek működni, ha a helyiségben a páratartalom elér egy bizonyos paramétert.

Függetlenül attól, hogy milyen ventilátort szeretne vásárolni, figyeljen arra, hogy vízálló technológiával készült. A fürdőszoba és WC a magas páratartalmú helyiségekhez tartozik, és a víz bejutása a testbe rövidzárlatot okozhat.

Tipp: válasszon egy ventilátort a fürdőszobának egy visszacsapó szeleppel. Egy ilyen eszköz meggátolja a levegő bejutását a fürdőszobába, ha a ventilátor ki van kapcsolva. Az ilyen eszköz használata minimálisra csökkenti a szellőzést a fürdőben kellemetlen levegő valószínűségét.

Csatlakoztatni a ventilátort nem lesz nehéz, de ha távol van a villanyszerelőktől, kívánatos, hogy még mindig hívjon szakembert.

A legegyszerűbb ventilátor használata külön kapcsolóval. Nincsenek külön követelmények a megszakító kiválasztására, a ventilátorok kis teljesítményűek és használatukhoz a világítóberendezések kapcsolói nagyon alkalmasak. Ne felejtsük el, hogy maga a kapcsoló, mint a ventilátor, rendelkeznie kell a nedvességtől védett szerkezettel.

Tipp: ha a szoba túl nedves, tanácsos ezt előnyben részesíteni egy elektromos ventilátor, mivel a szokásos kapucni nem valószínű, hogy megbirkózik a feladattal.

Ventilációs csatlakozás

A ventilátort a legközelebbi kimenethez csatlakoztathatja. A ventilátor a fürdőszobában a kapcsolón keresztül kapcsolódik a következőhöz:

A vécé szellőztetése során jobban be kell tartani a következő sémát:

 1. Válasszon megfelelő helyet a motorháztetőhöz. Ha ebben a szakaszban hibákat vezettek be, később meg lehet őket szüntetni a munkamódszeren keresztül. Ami magát a szellőzés megjelenését illeti, nincsenek alapvető követelmények, semmi sem függ a kapucni alakjától.
 2. Előkészítő munka. A jeleket a falon kell elhelyezni, különösen a kábelezésnek a kapcsolóról a kapucnisra történő szervezését. Ha a ventilátor nem illeszkedik a ventilátor méretéhez, használjon olyan műanyag csövet, amely adapterként működik. Abban az esetben, ha a készülék felhelyezése javítás után történik, és a vezetékeket nem lehet eltakarni a falon, tanácsos speciális műanyag paneleket vásárolni a piacon, amelyek elrejtik a huzalokat.
 3. Szellőztető berendezések felszerelése

A ventilátor felszerelése előtt győződjön meg róla, hogy a levegőcsatornát nem idegen tárgyak akadályozzák. A blokkolt lyuk veszélyezteti, hogy még a legerősebb ventilátor sem fog megbirkózni feladataival, és kellemetlen szagot fog megjelenni a fürdőszobában.

A fürdőszobában lévő ventilátort a kapcsolóhoz való csatlakoztatással kitaláltuk. Érdemes megjegyezni, hogy ennek a sémának megfelelően a legegyszerűbb eszközök kapcsolódnak, amelyek a világítás bekapcsolásakor működnek. A motorháztető folyamatos működésének szükségessége nem mindig, ezért olyan modelleket találtak fel, amelyek csak egy bizonyos ideig működnek, vagy bekapcsolnak, amikor a páratartalom bizonyos értékekre emelkedik.

A fogyasztók körében népszerű a rajongók a fürdőszobában vagy a WC-ben időzítővel. Annak érdekében, hogy az eszköz bizonyos időintervallumokban bekapcsolódjon, használhat univerzális időzítőt, emellett a már beépített időzítővel rendelkező eszközök is elérhetők a piacon.

A kipufogó eszköz kapcsolása az időzítővel a következő:

A helyiségben a magas páratartalomtól való maximális védelem biztosítja az automatikus szellőzést. Az ilyen eszköz fel van szerelve páratartalom-érzékelővel, amely segíti a motorháztető aktiválását, ha a páratartalom bizonyos mértékig növekszik.

Szellőztetés a WC-ben

A szellőzés telepítése a WC-ben nem különbözik nagymértékben attól, hogy a kupakot a fürdőszobába telepítenék, de ebben a folyamatban vannak némi árnyalatok. Először is, ne felejtsük el, hogy a WC-vel ellátott ventilátor ventilátor nincs felszerelve a páratartalom csökkentésére, hanem a kellemetlen szag kiküszöbölésére. Ebben a tekintetben a ventilátor használata páratartalom-érzékelővel haszontalan.

A WC-hez kívánatos a kapcsolóhoz vagy a mozgásérzékelővel felszerelt készülékekhez csatlakoztatott hagyományos ventilátorok használata. Egy ilyen ventilátor elkezd működni, amikor a mozgás megjelenik a szobában, és bizonyos idő elteltével kikapcsol, mozgás hiányában. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a legtöbb mozgásérzékelőnél megadhatja azt az időt, amely után a készülék kikapcsol, ha nincs mozgás.

Összefoglaljuk

Szellőzés a fürdőszobában és a WC-ben - elengedhetetlen dolog. Megfelelően működő rendszer nem csak enyhíti a kellemetlen szagot, hanem jelentősen csökkenti a fürdőben a páratartalom szintjét, valamint megakadályozza az egészségre veszélyes penész fejlődését.

Hogyan választja a fedelet és telepíti azt a fürdőszobában, az egész rendszer munkája közvetlenül függ. Jobb, ha előnyben részesítjük az automatikus rendszereket, amelyek szükség esetén aktiválódnak, míg a leghasználhatatlanabb eszközök a kipufogócsomagok, különösen azokban az apartmanokban, ahol nincs vázlat, magas színvonalú ablakok és ajtók vannak felszerelve.

Vegye figyelembe, hogy:

 • üveg a fürdőszobában köd;
 • kondenzáció halmozódik fel a bútorokon;
 • penész kezdett megjelenni.

Ideje gondolkodni egy megbízható szellőzőrendszer telepítéséről a házban. Ne felejtsük el, hogy a lakásban és a magánházban lévő telepítés eltérhet, ezért a legjobb, ha szakemberek segítségét keresik.

Kényszerített szellőzés a fürdőszobában - kilátás és telepítés

Ahhoz, hogy kedvező mikroklímát hozzon létre a zuhanyzóban, magas színvonalú légtisztító rendszerre van szükség. A kényelmes szellőzés a fürdőszobában minőségi módon végzi el a hozzárendelt feladatokat. Lehetővé teszi a helyiség működésének normalizálását, kivéve a nedvességet, a magas páratartalmat, amelyet nem csak a kényelem, hanem az egészségügyi és higiéniai normák is okoznak. A kipufogónyíláson keresztül a tér tele van frissességgel, ami megóvja a különböző mikroorganizmusoktól.

Egészségügyi ellenőrzés

A természetes levegőcsere egészségének megteremtése érdekében a következő értékelési kritériumokat kell betartani:

 • A fürdőzés után a helyiségben piszkos tükrök, kerámia burkolatok és egyéb belső tárgyak maradnak, ami a szellőztetés meghibásodását jelzi.
 • A WC-ben lévő kipufogó lyukba vezetett papírt nem nyomják a védőrácsnak, ez a probléma második tünete.

A szellőzés javítása a helyiségben a következő lehet:

 • az enyém kitisztítása;
 • egy további ventilátor felszerelése;
 • kényszerített légcserélő rendszer felszerelése.

faj

Nem titok, hogy a házak építése során különleges paraméterek vannak a higiéniai előírásokra vonatkozóan. Ez a szellőztetés a fürdőszobában és a WC-ben van elhelyezve. A rendszer becsült teljesítményének 25 m 3 / h friss levegőnek kell lennie a lakásban, de ha a fürdőszobát kombinálják, az arány 50 m 3 / h-ra emelkedik. Ezek a szabványok kivétel nélkül közvetlenül kapcsolódnak a természetes és a mesterséges szellőzéshez.

A levegő természetes mozgása lehetővé teszi, hogy friss fizikai és fürdőszobákat biztosítson a fizika törvényei alapján. Ez azt jelenti, hogy a természet a nyomás és a hőmérséklet különbségének kárára önállóan irányítja a légi tömegeket a házba. Külön figyelmet érdemel az a tény is, hogy jelentős problémákat okoz a szellőzéssel szemben - akadály a zárt műanyag ablakokhoz a kipufogónyílás normál működéséhez.

Így a helyiség jobb szellőztetése érdekében gyakrabban kell megnyitni őket. A mesterséges rendszer a tartozékok beszerelésével megkönnyíti ezt a feladatot. A rajongók típusai a következőkre oszthatók:

 1. Kipufogó. Biztosan eltávolítja a régi levegő WC-szobáját, cserébe a szomszédos szobákból.

Ezenkívül a szellőztetés kialakításának ezen fokozata, van még egy. Ez történik:

 • Channelless, azaz. a levegő cseréje nagyvárosi vagy magánházak általános bányáiban történik.
 • Channel. Ezt a rendszert olyan területek speciális megközelítése jellemzi, ahol intenzitás szükséges a légköri tömegek gőzből, nedvességtől, kellemetlen szagoktól és egyéb káros komponensektől való tisztítására.

Ebben a tekintetben a fürdőszobában és a WC-helyiségben lévő szellőztetés kényszerített rendszerekkel van felszerelve, a ventilátor beépítése az átirányított kapcsolóval történik, ami nagyon kényelmes. Ez a módszer lehetővé teszi a rendszer időben történő használatát a vízi eljárások fogadásához vagy a WC-hez való látogatáshoz.

Válasszon egy modellt

Annak érdekében, hogy a kipufogónyílás a lehető legnagyobb mértékben működjön, érdemes megközelíteni a fő funkcionális termék - a ventilátor - átvételét. Ezért szükséges az egyes pontok jobb tanulmányozása, amelyek megkönnyítik a meghatározási eljárást a szellőztetés kialakításának típusával.

Zajszint

Egészen természetes, hogy a háztartási készülékek használata során bizonyos szintű hangot produkál. A szellőzőberendezéseknél ez a jelző mindig az útlevelében szerepel. A fürdőszobák és a WC-k lehetővé teszik a 35 dB-es rendszer telepítését, ami magas zajszigetelésnek számít, mivel ezt a hangot nem érzékeli az emberi hallás. A magasabb zajszinttel rendelkező ventilátorok az ingerlékenységük miatt már nem alkalmasak használatra.

motor

A WC-helyiségnek rendelkeznie kell a szükséges energiával, valamint hosszú biztonsági távolsággal. Ezeket a jelzéseket a ventilátor motorja reagál. A vizsgálat során azonnal ügyeljen a készülékre. Golyóscsapágyak és beépített hüvelyek, amelyeken a motor működésének időtartama függ, valamint a keletkező zajszint. Az ilyen modellek a legtermékenyebbek, tartósabbak, hangtalanok.

termelékenység

Ez a mutató az egész szellőztető rendszer működésének egyik legfontosabb eleme. A teljesítménynek köszönhetően 60 perc alatt kiszámítható, hogy mennyi friss levegő érkezik a fürdőszobába vagy a WC-helyiségbe. Meg kell értenie, hogy a ventilátor teljesítménye közvetlenül a következő paraméterekkel függ össze:

 • a szoba területe;
 • páratartalom;
 • aktív felhasználók száma.

A szellőzőberendezés szükséges teljesítménye meglehetősen egyszerű képlet segítségével állítható be. Szükséges a kívánt helyiség teljes térfogatát egy többszörös levegőáram-értékkel, egy mutatóval, amely viszont a WC-tér teljes légköri változásának a mennyisége lesz. A fürdőszobában a hozzávetőleges multiplicitás 7-től 10-ig terjedő egységgel egyenlő.

Napjainkban nyilvánvaló, hogy a technológia nem áll meg, ezért a modern piac már a szellőztető rendszer innovatív példáit kínálja a következő funkciókhoz:

 • automatikus kapcsolódás a kapcsolóhoz;
 • önálló munkavégzés egy bizonyos páratartalom mellett;
 • a feladatok különböző kritériumok szerinti telepítését.

Modellek típusai

A szellőztető szerkezetek különböző szerkezetekkel felszerelhetők, amelyek jelentősen javítják a teljesítményt. Ezek a következőkre oszlanak:

 • Axial. Ezek a modellek a tengelye mentén átengedik a légtömegek áramlását, speciális pengék formájában, pengék formájában. Az ilyen berendezést előnyösen magánházakba szerelik fel. A telepítés a falfelületre és az ablaknyílásokra 50 Pa-ig terjed.

Berendezés telepítése

Ma szinte mindenki képes lesz a szellőzőszerkezetet önállóan felszerelni. A sikeres befejezéshez szó szerint néhány hasznos tippet kell figyelembe vennie:

A fürdőszobában elszívó ventilátor beszerelésére és csatlakoztatására vonatkozó utasítások: megfelelő telepítés, a mesterek munkájának költsége

A fürdőszoba elrendezése során fontos, hogy megfelelően szervezzük meg a levegő minőségcseréjét, ami könnyen megmagyarázható az adott teljesítmény jellemzőivel. A ház javításának vagy akár építésének szakaszában olyan szellőzőcsatorna van elhelyezve, amely friss levegőt biztosít, és kihozza a nedvességgel és gőzzel töltött levegőt.

Fürdőszobai szellőztetési követelmények

A kipufogógáz eltávolítására szolgáló eszköz számos szükséges előírását és normáját a 2003-as építési szabályzatok törvényi szinten fogalmazzák meg.

E dokumentum alapján mesterséges szellőzést kell végezni a helyiségben, ha a piszkos levegő felhalmozódása miatt elfogadható SanPiN-eket nem tartanak be.

A levegőben lévő por és veszélyes anyagok határvonalát számos egészségügyi és epidemiológiai normák jelzik. Ha figyelmet fordít a szén-dioxid teljesítményére, max. A faluban megengedett koncentráció 600 mg / m3, egy kisvárosban - 200 mg / m3 több, és nagyvárosokban - 400 mg / m3 több mint az első mutató. A dokumentum azt is jelzi, hogy a légcsatorna aránya - 28 m3 / h. Ezt a számot egy személyre számítják.

A szellőztetés helyes elhelyezése a normákban nincs megadva, jobb, ha erőteljes, és úgy működik, mint egy óra.

A fal előkészítése, szellőző kialakítása

A kipufogó levegő kiküszöbölésére szolgáló eszköz a falra szerelhető, hogy friss levegőáramot kapjon. Kétfajta falszellőztetés létezik - klasszikus és mechanikus.

A falon belüli természetes falszellőztetés a szívószelep segítségével történik. A működés mechanizmusa teljes mértékben összhangban van az ablaknyílással: az ötlet szerint egyszerűen csak egy újabb lyukat hoz létre a levegőbevitelhez, ugyanakkor nem tudja ellenőrizni a hangerőt.

A bevezető szelep felszerelése során számos éghajlati jellemzőre kell figyelni: egy hideg, hosszabb téli időszakban (szinte az összes oroszország) a falszelep lefagyhat, és a falak lefagyhatnak.

A mechanikus rendszer olyan ventilátoros készüléket tartalmaz, amely a friss levegő táplálását kényszeríti.

A szerelés előtt ellenőrizni kell a falat és számos egyéb előkészítő munkát. Kezdetben a motorháztető átmérőjének meg kell egyeznie a tengely átmérőjével. Ha a szellőző ablak nagyobbnak tűnik, akkor műanyag csövet vagy hullámosságot kell felszerelni. Ugyanakkor a további üregeket habbal lezárják.

Annak érdekében, hogy a mechanikus szellőztető rendszer a lehető leghatékonyabban működjön, nem elég csak egy erős motorháztető megvásárlása. Ugyanilyen fontos a megfelelő telepítés végrehajtása. Mivel a készüléket a forró levegőáramlás kiküszöbölésére használják, az ideális megoldás az ajtóval szemben lévő fal felső részébe illeszthető.

Ha meg akarja javítani a fürdőszobát, akkor mielőtt bármilyen munkát megkezdenél, diagnosztizálja a szellőzőcsatornát. Ellenőrizze a vontatást: ehhez egy sima papírdarabot, egy világos mérkőzést, a bánya ellen hajlik. Ha a tűz vagy a papír a szellőzés irányába vezet, ez nagyszerű jel.


Ha nem tudja, hogyan kell létrehozni egy szellőzőt vagy tisztítsa meg megfelelően, forduljon szakemberhez. A varázsló hívásának költsége az elvégzett munka természetétől és az 500 rubelből származó olvasástól függ.

A kipufogó ventilátor csatlakoztatása a hálózathoz

Ha az új ház szokásos lakására figyel, akkor minden esetben a klasszikus szellőztetés nem elegendő a felesleges nedvesség eltávolításához. Az egyetlen kivétel egy magánház, ahol van egy ablak a fürdőszobában.
De egy olyan eszköz beszerelésekor, amely eltávolítja a kipufogó levegőt, felmerül a kérdés: mennyi ideig kell működnie? A lakástulajdonosok általában a fénykapcsolóhoz kapcsolják.

De ahogy a gyakorlat azt mutatja, ez nem elég.

A második módszer a rendszer külön kapcsolóra történő csatlakoztatásán alapul. De ebben az esetben a felhasználó elfelejtheti bekapcsolni a készüléket. Ezért egy létesítménynek a páratartalom szabályozó érzékelővel történő felszerelése ideális és legoptimálisabb megoldás. Ez az eszköz automatikusan működik, és függetlenül szabályozza a nedvesség százalékos arányát a fürdőszobában.

Hol lehet a hatalom a rajongónak? Az eszköz fogyasztott teljesítménye elhanyagolható, ezért irracionális lenne egy külön vonal telepítése a tápellátás érdekében. A készüléket a legközelebbi csatlakozódobozhoz csatlakoztathatjuk, és ha nincs jelen, vonalat húzzunk ki a fürdőszobában levő bármely kimenetről.

A WC-ben levő elszívó csatlakoztatható a kétgombos kapcsolóhoz. Egy gomb megnyomása bekapcsolja a fényt, a másik pedig - a szellőzőrendszert. A bekötési rajz egy kicsit bonyolultabb, mint a klasszikus változatoknál.
Az elosztórendszer fázisa átkapcsol, majd egy pár szerződésen megy keresztül, és visszamegy a lámpához és a szellőzőrendszerhez. A "Zero és a föld", amelyek nem szerepelnek az ábrán, menjen a fényhez és a ventilátorhoz közvetlenül a csatlakozódobozból. A rendszer csatlakoztatásához egy másik vezetéket kell elhelyezni a kapcsolóról a forgalmazóra, majd csak a ventilátorra. A munka nem olyan nehéz, mint amilyennek látszik.

Csatlakoztatási diagram a világításkapcsolón keresztül

A szellőztető készülék csatlakoztatásához a rendszer legegyszerűbb egyidejű bekapcsolása a fürdőszobai világítással.

A csatlakozódobozról a telepítés helyére kell elvégezni azokat a hornyokat, amelyeken a kétvezetékes huzal van elhelyezve, amelyet a megoldás rögzít. A vezetékek végei az elosztórendszerben és a kapcsoló alatt lévő lyukban jelennek meg.

Miután telepítette a kapcsolót, a csatlakozódobozban tegye a következőket:

 • A hálózati feszültségű zérusvezeték a ventilátorhoz hasonlóan van csatlakoztatva.
 • A fázisvezető a hálózati csatlakozóról a vezetéken keresztül csatlakozik a kapcsoló bemeneti érintkezőjére.
 • A ventilátor fázisvezetője a vezetéknek a kapcsoló kimeneti érintkezőjéből érkező vezetékéhez van csatlakoztatva.
 • Ugyanakkor nincs szükség kiegészítő vezetékezésre, a legfontosabb a lámpa helyes felszerelése és a csatlakozódoboz mechanizmusa.

Eszköz csatlakoztatása időzítővel


Ez a rendszer többszörösen drágább, de tökéletesen használható a fürdőszobában. A készülék egyszerre kapcsol be a fénykel, és külön-külön kikapcsol, több perc vagy akár néhány óra késleltetéssel (az érték automatikusan be van állítva). A rendszer a fürdőszobában dolgozik, és még a szoba elhagyása után is kiküszöböli a nedvességet. Idővel a megadott percek után automatikusan kikapcsol.

Az eszköz csatlakoztatásához 4 kábel szükséges. L érintkező esetén - a közvetlen fázis az elosztórendszerből származik, Lt - a fázis a kapcsolón keresztül. N-nullán, és a földelővezeték a talajhoz csatlakozó érintkezővel van összekötve.

Hogyan helyezhetem el a kipufogó ventilátort a fürdőszobában?

Ha mennyezeti lámpa van, vegye figyelembe a falra szerelhető telepítési lehetőséget.

A falon

 • Ehhez először távolítsa el az elülső fedelet.
 • A ventilátor és a fal találkozásánál vékony, polimer ragasztóval, szilikonnal vagy folyékony szögekkel kell felhordani.
 • A fenti szerelési módszerek mindegyike ideális, mivel a levegő tisztítására és keringésére szolgáló eszközök műanyagból készülnek, és ennek megfelelően kis méretük és súlyuk van. Ezért folyékony ragasztó vagy köröm elég.
 • Szerelje fel a ventilátort úgy, hogy a munkadarabja (elektromos motor és a pengékkel ellátott henger) teljesen a falban található.
 • Nyomja meg szorosan a rendszer testét úgy, hogy a ragasztó hátlapja megragadjon.
 • Telepítsen egy speciális hálót. Ennek az elemnek köszönhetően megvédi a rendszert a rovarok és a bogarak behatolásától.
 • Rögzítse a főfedelet a készlethez mellékelt csavarokkal vagy dübelekkel.
 • Az utolsó lépés a kábelek lerakása és a szellőzőrendszerek hálózatba kapcsolása.

A mennyezetre

A mennyezet szellőztető rendszerének felszerelési terve egyszerű, és a berendezés telepítésével párhuzamosan történik. Tekintsük a csuklós mennyezet és szellőztető rendszer felszerelését.

 • Határozza meg a helyet, ahol a léceket helyezni fogják.
 • A táblákon jelölje meg és vágja le a megadott méretű lyukakat. Érdemes meggyőződni arról, hogy az eszköz nem esik a hordtáblákon.
 • Szerelje fel a szellőzőrácsokat és a diffúzort, majd csatlakoztassa az összes részt folyékony körmökkel.
 • Perforált panelek használata esetén a telepítés nagymértékben leegyszerűsödik. Ezek a lécek a mennyezet másik oldalán vannak felszerelve, ezáltal biztosítva a fürdő feletti és mennyezeti mennyezet feletti levegő természetes áramlását.


Ha a szerelvény felépítése a szellőzőcsatorna alatt halad, ventilátoros elszívót használnak.

A cselekvési terv:

 • A kipufogó ventilátor előlapja leszerelt.
 • A panelben lyuk van a kötőelemek és a mechanizmus számára.
 • A szellőzőrendszerből, a felfüggesztett mennyezet felett egy műanyagból vagy hullámosságú légcsatornából kerülnek beépítésre.
 • A szellõzõ mechanizmus a mennyezetre van szerelve.
 • A légcsatorna csatlakozik a ventilátorhoz.
 • Fix fő panel.

Kompetens kábelezés

A fürdőszobában a klasszikusok szerinti vezetékeknek olyan rendszerekből kell készülniük: fázis, nulla és földelés. Régebbi rendszereknél, kettős huzalozással, a kábelt a leszállás elosztó rendszeréhez vezetett. Az új kábelezés már tartalmaz egy harmadik rendszert: földelés.

Hol menni és mennyibe fog kerülni a munkák a mesterek telepíteni a rajongó?

A varázsló költsége az elvégzett munkától függ. A fővárosban és a város a Neva ára kezdődik 500 rubel és felette.

Moszkvában

 1. Javító cégvezető st. Blokhin, 9. d. 505. tel: (812) 300-20-20.
 2. Profi.ru utcán. Repülőgép-tervező Mikoyan, 12, tel. +7 (495) 540-46-03.
 3. Te 123100, Oroszország, Moszkva, PO Box 27. Telefon: 8 (499) 648 10 83.

Szentpéterváron

 1. City-Master Moskovsky Prospect, 79. Tel: +7 (812) 908-05-34; +7 (911) 198-98-64.
 2. LLC "Kényelem a házban" Kronstadt utca, 17. tel: +7 (981) 870-02-04.
 3. Villanyszerelő st. Sárgaréz, d. 40. A metró közelében. tel: +7 (812) 981-94-06.

A szellőzés rendkívül fontos rendszer minden fürdőszobában. Ha helyesen van felszerelve, optimális légáramlást kap, és ideális mikroklímát hozhat létre a helyiségben.