Legfontosabb > Dekoráció

A reflektorok felszerelése a fürdőszobában

Ez az anyag hasznos lehet azok számára, akik a fürdőszobában fészket állítanak be, és helyesen telepítik az elektromos vezetékeket. Annak érdekében, hogy biztonságosan használják a világítás a fürdőszobában, meg kell felelnie számos követelménynek. Esetünkben a kábelezés már csatlakoztatva van az elosztó dobozokhoz, amelyek mellé a lámpák telepítésre kerülnek.

Először is a fő tápkábelt védőhullámmal kell felszerelni.

A vezetőnek legalább 1,5 mm² keresztmetszetűnek kell lennie.

Minden egyes lámpatestet külön huzalhoz kell csatlakoztatni a csatlakozódobozhoz. A kényelem érdekében rugalmas rézhuzal használható a mag ugyanazon keresztmetszetével. A csatlakozódobozban a tápvezeték, a kapcsoló vezeték és a lámpatestek huzaljai kapcsolva vannak.

A vezetékek csavarását forrasztani kell. Kényelmes önzáró kapcsokat vagy expressz csatlakozókat használni a vezetékek csatlakoztatásához. Biztonságosan rögzítik a vezetékeket, és könnyen elhelyezhetők a csatlakozó dobozban.

A spotlámpa házból és lámpából áll.

A LED lámpa teljesítménye 3 watt. A lámpatest forgó részében található, és rugóval van rögzítve.

A jövőben a lámpa érintkezőit a lámpához tartozó blokkba kell helyezni.

Ez az, amire egy lámpa úgy néz ki, mint egy érintkező blokk viselt rá:

A terminál egy polietilén kapocslécen keresztül csatlakozik a főhuzalhoz.

A könnyebb telepítés érdekében a fővezeték a jövő lámpa előtt van felszerelve. A felfüggesztett mennyezetek felhelyezése előtt ajánlott ellenőrizni a világítás megvilágítását, amelyre a lámpákat behelyezik a párnákba, és működésüket ellenőrzik.

Kérjük, vegye figyelembe: a lámpák azon helyek felett vannak elhelyezve, ahol a lámpák találhatók. A szerelés megkönnyítése érdekében a huzal hossza 10-15 cm-nél hosszabb ideig tart. Alumínium mennyezetek vagy fémkeretek használata esetén ajánlott a kapcsok szigetelését szalaggal szigetelni. A lámpatest telepítésekor a sorkapocsnak szabadon kell mennie belőle, ami szükség esetén a lámpa cseréje nélkül is lehetővé teszi a lámpa cseréjét.

Csatlakoztassa a lámpát a lámpához. A blokkot szállítjuk, eltávolítjuk a rögzítőgyűrűt, csatlakoztatjuk a lámpát a blokkhoz, helyezzük be a lámpát a lámpa foglalatába, majd helyezzük be a rögzítőgyűrűt.

A lámpa fel van szerelve. Egyes modelleken beállíthatja a lejtést.

Tehát megismételjük a főbb pontokat. Munkánk során csatlakozó dobozokat és hullámosságokat, valamint rézhuzalokat használunk. A csavarások elvesztek. Minden lámpához külön rugalmas vezetéket használunk. A blokkot a fővezetékhez a sorkapocson keresztül csatlakoztatjuk, amely szintén szalaggal van védve. A mennyezet felhelyezése előtt ellenőrizze a világítás egészségét. Ezek az egyszerű tippek segítenek a fürdőszoba világításának helyes elvégzésében.

Lámpák a fürdőszobában a mennyezeten: típusok, elhelyezés elve, beépítési árnyalatok

Nem számít, mennyire eredeti a belső tér, minden rosszul tévesztheti meg a rossz fényt. Nem meglepő, hogy a világítás kérdése meglehetősen fontos helyet foglal el, amikor különféle célokra rendezi el a helyiségeket.

Ráadásul a fürdőszoba nem kevésbé fontos, mint más funkcionális helyiségeknél. A komfort és kényelem tökéletes légkörének megteremtéséhez helyesen kell kiválasztanunk a fürdőszobában lévő lámpákat a mennyezetre, figyelembe véve az elhelyezésük és a beépítésük szabályait.

Mit kell figyelembe venni az eszközök kiválasztásakor?

A tervezési projekt létrehozásakor szükség van a lámpa optimális modelljének megválasztására, figyelembe véve a helyiség jellemzőit, a befejező anyagok kialakítását és textúráját.

Például a beépített modellek nem alkalmasak monolit betonlemezből készült, mennyezetre szerelhető fürdőszobával. Ebben az esetben jobb, ha a felső szerkezetet vagy mennyezetet csillárok formájában használják.

A stílusos belső tér és a kényelmes környezet kialakítása érdekében különös figyelmet kell fordítani a világítóberendezések megválasztására. Ebben az esetben figyelembe kell venni a lámpák kialakítását, jellemzőit, méreteit, teljesítményét, a készülék rögzítésének módját és további szerkezeti elemek szükségességét.

Ha a fürdőszoba nagy, akkor egy gyönyörű csillár szervesen néz ki. Azonban a pontminták, amelyek helyesen és egyenletesen oszlanak el a mennyezeten, lehetővé teszik számodra, hogy egy stílusos belső teret hozzon létre, amely figyelembe veszi a tendencia alakulását.

A lámpatestek kiválasztásakor figyelembe kell venni a következő tényezőket:

 • a helyiség és a lámpák közötti távolság;
 • a helyiség elrendezése, bizonyos területek kiemelése;
 • a műszer elrendezésének szintje;
 • stílusos belső irányba;
 • falak, padlók, bútorok és szaniterek színtartománya;
 • a tükrök, feszítőszerkezetek, kerámia burkolatok és más, a fényt tükröző felületek jelenléte.

A telepítés megkezdése előtt figyelembe kell venni a fényforrások elrendezését és a lefektető kábelek árnyalatait. Egyes modellek által kínált gyártók a tartományban, meg kell teremteni a különleges feltételeket.

A termékek minősége közvetlenül befolyásolja az élettartamukat. A beépített vagy a felső lámpák költséges márkájú modellei kedvezően hasonlítanak az olcsóbbakhoz. Minőségibb, kopásálló, ezért hosszú ideig tartják esztétikai megjelenésüket.

Annak érdekében, hogy elegáns és eredeti belső tér kialakuljon a fürdőszobában, nem szabad megfeledkeznünk a biztonságról. A magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szánt elektromos berendezéseknek a legmagasabb szintű védelmet kell biztosítaniuk, amely megfelel az IP65 jelölésnek.

A magas páratartalmú helyiségek kialakításakor bizonyos szabályokat be kell tartani. A biztonságos helyiségvilágítás megszervezése segít az ilyen ajánlásokban:

 • csak olyan vízálló készülékeket használhat, amelyek védelmet nyújtanak az IP24 ellen;
 • a magas páratartalom mellett, hogy kisfeszültségű készülékek legfeljebb 12 V-ot helyezzenek el;
 • fürdőkád vagy zuhanyozás mellett használjon 2. osztályú védőeszközöket;
 • kívánatos, hogy minden fémrész rozsdamentes acélból készült vagy korrózióálló tulajdonságokkal rendelkezzen;
 • az izzókat és az elektromos készülékek egyéb fűtőelemeit védőburkolattal vagy árnyalattal kell felszerelni.

Emlékezzen a fénysugarak jellemzőire és tulajdonságaira is. Tehát a mosogató mellé jobb lágyabb lámpát használni. Ellenkező esetben a tükörben egy kissé sápadt bőr fog tükröződni, ami megakadályozza a smink megfelelő alkalmazását.

5x2 m méretű fürdőszobához elegendő 2 60 wattos lámpa. Használhat két lámpát, amelyek egymástól távol vannak egymástól, de ebben az esetben a tükör további megvilágítást igényel.

A fürdőszobai felszerelés típusai

Bármely helyiség kialakításakor fontos, hogy megfelelően válasszon és telepítsen olyan világítóberendezéseket, amelyek kombinált fürdőszobával vagy külön fürdőszobával különböző kritériumok szerint alcsoportokba vannak besorolva.

Hely és nedvesség ellenállás szintje

Fényforrások telepíthetők a hely különböző pontjain. Ettől függően falra szerelhető, mennyezetre szerelhető, padlón álló, zuhanytálcába vagy tükörbe ágyazva.

Tüntesse fel a mennyezeten lévő szokványos és nedvességálló lámpákat a fürdőszobában. A második lehetőség a magas páratartalmú helyiségekbe történő beépítésre szolgál.

Nedvességálló anyagokból készültek, és kialakításuk nem teszi lehetővé a vízbefúvást a készülék belsejébe.

Elosztva az elhelyezés módszerével

A lámpatestek nyithatók és süllyeszthetők. Ezek az alcsoportok abban különböznek egymástól, ahogy vannak - a mennyezetre vagy a szoba falára.

Attól függően, hogy ezek a tényezők, lehetnek pont és medál vagy fal.

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a fürdőszobában megnövekedett páratartalom van, jobb használni az árnyalatú lámpákat. Ha hagyományos lámpákat használ, az érintkezők gyorsan oxidálódnak. Ezáltal az eszköz használhatatlanná válik.

Beépített és felületi modellek

A piac széles skáláját kínálja a különböző típusú lámpáknak. A mennyezethez vagy a szint fölé lehet csatlakoztatni, függetlenül a gipszkarton típusától, a feszességtől, a szétszereléstől.

Az eszközök felszerelésének módjától függően három típusa van:

 • overhead;
 • beágyazott vagy beágyazott;
 • poluvreznye.

A különböző behatolási paraméterek megakadályozása. Ezért a választás az, hogy figyelembe vesszük azt a távolságot, amelyet a mennyezet lecsökken a helyiségben.

A mennyezet mérete mögött legalább 40 mm. Az egyes világítási rendszerek esetében a felfüggesztési rendszereket 85-100 mm-rel kell csökkenteni, ami elfogadhatatlan az alacsony mennyezetű fürdőszoba esetében.

Beágyazott eszközökkel a fény lefelé irányul, így nem terjed ki a mennyezet teljes felületére. A hely helyileg megvilágítja a helyet, lehetővé téve, hogy a fürdőszobában sötét háttérvilágítást hozzon létre.

Ez a legjobb megoldás az alacsony mennyezetű szobákhoz. Lehetővé teszik a lakástulajdonos számára, hogy egy eredeti belsőépítészetet hozzon létre, minimális alapokat befektetve.

A felső fényforrások sajátos árnyalatúak, ha a helyiségben egy feszített mennyezet van elhelyezve. A felfüggesztéseket úgy kell használni, hogy a szövet bevonat vagy a film ne mozduljon működés közben.

Az ilyen modellek látványosak és stílusosak lesznek a modern belső térben. Fényes, fényes, textúrájú, fényes és fényes anyagokat tartalmaz.

A féldarab technikai része a mennyezet belsejében van elhelyezve, a mennyezet kívülről.

Telepítésük a mennyezetszerkezet mögött szükséges. Ebben az esetben a fény a síkra merőleges, és a helyiségben szétszóródik, ami lehetővé teszi a villanykörték hatékonyabb használatát.

Forgó és nem forgó eszközök

Az irányító fény lehetővé teszi, hogy megtalálja a megfelelő megoldásokat a különböző zónák világításában. Emiatt a forgatómodelleket gyakran célzott forrásokként használják.

Egy viszonylag egyszerű kialakítással különböztetik meg őket - a készülék teste a mennyezet mennyezetében van rögzítve, külső része forgatható.

Az eszközt különböző irányokba lehet forgatni, és a fénysugarat egy meghatározott területre irányíthatja. A fürdő, zuhanyzó, mosdó és öltözőasztal kiemelésére szolgál.

Ez a fajta lámpa kiválóan alkalmas a belső egyedi fényes elemekre való összpontosításra - hatékonyan szolgálja az egyedi váza, vonzó panel vagy eredeti virágkompozíció.

A rögzített szerelvényeket fix rögzítéssel és célzott megvilágítással különböztetik meg. Bekapcsolt állapotban a fénysugarak egy irányban, általában lefelé irányulnak.

A nem forgó modellekből származó fény racionális terjesztése érdekében csoportokat telepítenek. A műszerek sorban, körben vagy más módon vannak elhelyezve. Számuk a helyiségtől függ.

A pontmodellek kompaktak. Végrehajtással a mennyezet felszínéről kinyúló és a mennyezetre felfüggesztett rendszerben rejtve vannak.

Elektromos készülékek, a fürdőszoba mennyezetébe süllyesztve, bármilyen belső kialakításra alkalmasak, de kevesebb fényt adnak. A fényáram egyértelműen lefelé irányul, és csak egy kis terület világít, amely az eszköz alatt található.

A lámpák fajtái

Gyakran válasszon egy egyszerű és kényelmes izzólámpát. Csábítja az alacsony költséggel, de alacsonyabb a halogén és LED modelleknél.

Főbb hátrányai a következők:

 • rövid garanciális időtartam 1 000 és 1500 óra között;
 • ha az alap vagy méret hossza nem illeszkedik a mennyezet kialakításába, a felfüggesztett szerkezetet le kell állítani;
 • nincs védelme a túlfeszültségek ellen, ezért gyorsan kiég.

Ha rendszeresen bekapcsolja a fényt a fürdőszobában a hagyományos lámpák helyett, akkor jobb, ha az ötszörös gazdaságosabb opció előnyben részesíti - az energiatakarékosságot.

A halogén lámpák alacsony mennyezetekbe helyezhetők. Mindenesetre a fényáramlás egyenletes lesz. Fényt adnak, mint a klasszikusok, energiát takarítanak meg és háromszor hosszabb ideig használhatók.

Ezek az izzók szintén égnek. A sérült munkavállaló cseréjéhez el kell távolítani a rugóban lévő rögzítőgyűrűt, ki kell venni a kúpot, és újból be kell szerelni.

Nem ajánlott a lámpa kapszula halogén fényforrás beépítése védőüveg nélkül.

A LED lámpákat az esztétikai teljesítmény és a kontúrok szigorú geometriája különbözteti meg. Ezek arany vagy ezüst árnyalatokból készülnek, hasonlóan a vízvezeték szerelvények színspektrumához.

A LED-eszközök fő előnye alacsony energiafogyasztás. Tízszer kisebb, mint a jó izzólámpák.

Ezenkívül számos egyéb előnyt is figyelembe kell venni:

 • a be- és kikapcsolás száma nem csökkenti a termék élettartamát;
 • a maximális fénykibocsátás 120 lumen / watt;
 • széles szűrők használata lehetséges a könnyű szűrők használata nélkül;
 • LED-es fűtés legfeljebb 60 ° C-ig;
 • kémiai vegyületek és üvegfragmentumok hiánya miatt bekövetkező károsodás esetén;
 • hosszú élettartam (akár 50 000 óra).

Az ilyen típusú lámpatesteket a természetes fénytípus hiánya jellemzi. Az éles sugarak monokrómjának kissé lágyabbá tétele érdekében további foszforokat kell használni. Annak érdekében, hogy a fény ne lüktesse, szükséged lesz egy kiegyenlítő kondenzátorra.

Lámpák a fürdőszobában

A felháborító modern stílusok eredeti megvilágítást igényelnek. Például a művészettörténet stílusában díszített belső térben a drága fa, a természetes bőr és a lenyűgöző féldrágaköveket tartalmazó fényes lámpák ideálisak.

A mosdókagyló szimmetrikus és világos megvilágítása, valamint a helyszíni ezüst lámpatestek sorai a lakosztályban egy lakonikus hi-tech stílusban illenek.

A klasszikus a természetességet, az eleganciát és a luxust sugallja - esztétikus álarcokat építenek a falak árnyalatai, a mennyezetre vagy a kristálytiszta üvegre.

A kis helyiségű fürdőszobában a belső tér nagyobb valószínűséggel minimalista, ahol megváltoztathatja a világítást. Például egy rejtett háttérvilágítás telepítése egy LED szalag formájában, amely bizonyos területeket megvilágít.

Különböző árnyalatokkal rendelkező lámpákat használhat, elektromos készülékekkel kombinálva - díszletek, csillárok, beépített pontmodellek.

Fényforrások helye

A lámpatestek helyének kiválasztásakor a fény által kibocsátott fényáramot a maximálisra kell beállítani. Kis helyiségű helyiségben kívánatos a beépített fényforrások beépítése, amelyek a helyiség peremén helyezkednek el.

Ha egyedi zónákat szeretne kiválasztani, akkor fontolja meg a dekoratív fények elhelyezését a kijelölt területeken. A beágyazott ponttermékek általában általános világításra szolgálnak. A helyi LED-csíkok vagy lámpák dekoratív fényeihez.

A szükséges számú felszerelés tekintetében itt szükség van a lakóhelyi elrendezés szabályaira. Egészségügyi előírások szerint a fürdőszoba világítása nem lehet kevesebb, mint 50 liter.

Számíthatja ki, hogy hány lámpa szükséges ahhoz, hogy egy kis fürdőszoba paramétereit 2x3 m-es paraméterekkel megvilágítsa. Ehhez szükség van:

 • 2-3 izzólámpa, amelyek teljes teljesítménye 150-180 W;
 • körülbelül 4 LED 18-24 W jelzővel;
 • vagy egy tucat energiatakarékos 30-40 watt.

A teljesítmény ismeretében megállapíthatja a lámpák teljes számát, és kiválaszthatja a plafonra helyezésük módját.

Az árnyalatok felszerelése a fürdőszobában

Fontos, amikor a fürdőszobában lévő világítás gondoskodik a biztonságról. Ehhez meg kell győződnie arról, hogy a helyiségben lévő kábelezés földelt.

Egy másik fontos szempont az, hogy csak olyan lámpatesteket vásárolnak, amelyek megfelelő szintű védelmet élveznek. Ne felejtsük el, hogy amikor a fürdős fröccsenés könnyen behatolhat az elektromos készülékekbe, ez súlyos problémákat okoz.

A felfüggesztett mennyezetek lámpatestének beépítésének bonyolultsága függ a mennyezetszerkezet típusától. Ha a fürdőszobában van egy PVC panel vagy gipszkarton mennyezet, akkor a fényforrás telepítése nem lesz nehéz.

A lámpatestet be kell helyezni a lámpa nyílásába, majd rugóval kell nyomni.

Ha a fürdőszoba stretch mennyezetek, majd a megvilágítás elrendezéséhez szükséges feszítőszerkezetekre van szükség. Ezeket a vezető vagy a mennyezeti lemezekhez rögzítik.

Hasznos videó a témában

A megvilágítás a fürdőszoba a videó:

A reflektorfény önálló telepítésének finomságai a videóban világítanak:

A piac széles választékát kínálja. Ezek különböznek a tervezésben, a funkcióban, a megjelenésben, az elhelyezés módjában és a telepítésben. A kívánt eredmény elérése a fürdőszobában, a leglátványosabb részletekre összpontosítva, meg kell határozni a lámpák számát és teljesítményét. Kiválasztásakor fontos, hogy betartsák a biztonsági előírásokat az IP44-nél magasabb nedvesség elleni védelemmel rendelkező elektromos berendezések kiválasztásakor.

Fürdőszoba-reflektorok: 3 meghatározó tényező a telepítéshez

Süllyesztett mennyezeti reflektorfény a sima mennyezetű fürdőszobában

Általában a fürdőszobában lévő spotlámpák elhelyezésének szabályai a fikció, mivel egyszerűen nincsenek szabályok - minden a képzelettől függ. De mégis, amikor összegyűjtik őket, figyelmet kell fordítani a hatalomra és a rendeltetésükre.

Vagyis a fő tényező az, hogy ez a fő világítás vagy segédeszköz. De az alábbiakban minden szükséges kérdést megvitatunk, valamint megnézzük a videót ebben a cikkben.

Mit kell tudni és képesnek kell lennie

A fényszórókat nagyon széles körben használják, és ez nem korlátozódik a mindennapi életre, és mivel szinte bármilyen sorrendben és kényelmesen elhelyezhető, irodákban, üzletekben, gyermekek, oktatási és egészségügyi intézményekben, világítástechnikai műhelyekben, nyitott és zárt pavilonok. Ezenkívül a telepítés fülkébe, boltívekbe, falakba, padlókba, szekrényekbe stb. Történik.

Az 1-es faktor - a telepítési módok közötti különbség

Opcionális opciók

Fényszóró eszközök:

 • a felsőmodelleket folyamatos mennyezetre szerelik fel, például gipszbetonpadlókon;
 • vagyis ezek azok a helyek, ahol technikai okokból nincs lehetőség arra, hogy a beágyazott modellek felszereléséhez fülket vagy mélyedéseket készítsenek;
 • a helyüket egy, a betonpadlón rögzített szerelőplatform jelenléte határozza meg, és ehhez hozzá van rendelve egy diffúziós ház.

Beágyazott modellek

Süllyesztett világítás:

 • a beágyazott vagy horgas modellek a legszélesebb körű alkalmazásokkal rendelkeznek, ezért a kereslet is nagyon nagy;
 • az ilyen népszerűség azzal magyarázható, hogy bármilyen típusú felületre felszerelhetők, amely alatt szabad tér van;
 • mint például felfüggesztett és nyújtózott mennyezetek, különböző kialakítású gipszkarton szerkezetek, felszállók, szekrények, falak és hasonlók;
 • Az ilyen eszközök szilárd fém ház, a rögzítőelemekkel a lámpa számára.

Felfüggesztés típusú világító spotlámpa

Felfüggesztett spotlámpák:

 • a felsõ és a beágyazott eszközökkel ellentétben a felfüggesztett pontmodelleknek nincs merev csatolása a felszínhez;
 • azaz a készülékház egy bizonyos távolságra van a mennyezettől, ezért a fényszórók elhelyezése a fürdőszobában nem csak a lámpák közötti résen, hanem magasságukon is szabályozható;
 • a felfüggesztéshez egy elektromos, dekoratívan tervezett elektromos kábelt használnak, de ilyen modelleket csak magas mennyezetek jelenlétében lehet használni.

Forgó (bal) és nem forgatható (jobb) spotlámpa

A tervezési jellemzők révén a spotlámpák két fő típusra oszthatók: forgatható és nem forgatható modellek:

 • ebben az esetben lehetetlen megmondani, melyik eszköz jobb, az építés típusától függően, mivel ez függ a céltól;
 • A forgó modelleket a legjobb szekrénybe vagy tükör közelében lehet elhelyezni, ahol irányított világításra van szükség, míg a nem forgó modellek alkalmasabbak a csoportos fényszórásra.

2. faktor - a világítás forrása

A kérdés, hogy hány fénnyel van szüksége a fürdőszobában, attól függ, hogy milyen erővel rendelkezik, ami a csomagon feltüntetett. De figyelembe kell venni, hogy milyen típusú világító elem vagy lámpa van ebben a készülékben, és ezek lehetnek:

 • tükör
 • halogénatom;
 • energiatakarékosság;
 • LED.

Tükör izzó

Jelenleg az izzólámpák kevésbé használatosak spotlámpákhoz, és ennek okai is vannak. Először is, egy ilyen fényforrás sok energiát fogyaszt, ezért a csoportösszetétel többletköltséget igényel, ami nem elég elfogadható a modern technológiákkal szemben.

Ráadásul ezek a modellek rendkívül alacsony hatékonysággal rendelkeznek és nagyon forróak, ezért az utasítás nem ajánlja a műanyag panelek használatát.

A halogén lámpán

Energiamegtakarítás szempontjából a halogén lámpákat - függetlenül az alaptól - nem lehet nyereségesnek tekinteni, mivel az energiafogyasztás növekedése a pénzügyi költségek növekedését vonja maga után. Azonban gyakran használnak "halogéneket", mivel ezek a spotlámpák egy eléggé erőteljes, csillogó fényáramot bocsátanak ki, amelyet egy üvegkoponya bocsát ki.

Következésképpen nem csak másodlagos, hanem elsődleges megvilágításként is használható, ami növeli a tervezési lehetőségeket.

Az első kettőhöz képest az energiatakarékos lámpa a legelmaradottabb, és egyidejűleg meglehetősen nagy hatással van a homályos fényre. De nincs hibája.

Az ilyen elektromos készülékeknek speciális ártalmatlanításra van szükségük, ráadásul annak fénye nem segíti teljes mértékben a látást. Az ilyen forrású spotlámpák azonban nagyon népszerűek.

A legjobb az összes műszaki paraméterben LED lámpának nevezhető, és ez nem hiába. A G-70 bázisú G-70 bázisú modern világítóberendezéseket jelenleg bármilyen teljesítményű lámpákra használják, mivel ezek az eszközök egyenletes, hideg fényt bocsátanak ki, és egyáltalán nem melegítenek.

A fő és valószínűleg az egyetlen hátránya a LED-ek meglehetősen magas ára, de ha figyelembe vesszük majdnem végtelen működési erőforrásaikat, akkor a pénzügyi költségei teljes mértékben indokoltak.

3. faktor - kapcsolat

12V-os spotlámpák kapcsolási rajza transzformátoron keresztül

Amint az ábrán látható, a lámpák párhuzamosan vannak csatlakoztatva egy transzformátoron keresztül, de itt 12 voltos eszközökről van szó. Számuk teljesen a transzformátor teljesítményétől függ.

Tehát mielőtt megvásárolnád, pontosan meg kell tudnod a világítóeszközök teljesítményét és számát, és a számításokat a lehető legjobban el lehet végezni. Ha például izzólámpákat használnak, párhuzamosan kapcsolódnak, és az összeg csak az igényektől függ.

Az eszköz felszerelése a mennyezetbe

A legnehezebb telepíteni egy süllyesztett lámpatestet, és még akkor is, mert csak annyit kell csinálni, hogy az antennák alatt ügyes lyukat készítsen. Maga a lyuk lehet a kívánt méretű vagy késsel ellátott koronavágó.

következtetés

A reflektorok saját kézzel történő felszerelése meglehetősen egyszerű és gyors - a legfontosabb az, hogy megfelelően csatlakoztatjuk őket, különösen ha transzformátoron keresztül történik. Nos, ha kérdései vannak, várja meg őket a megjegyzésekben.

Fali lámpák felszerelése a fürdőszobában villanyszerelő nélkül

A fürdőszobában található világítótestek helyes megválasztása és elhelyezése fontos szerepet játszik. Egy kis helyiségnek világosnak kell lennie. Ez vizuálisan tágabbá teszi. A higiéniai eljárásokhoz jó megvilágításra is szükség van (az ISO 8995 szabvány legalább 200 Lx-et ír elő). A legjobb megoldás a fali lámpatestek beépítése a fürdőszobába: nemcsak fényes fényt adnak, hanem vonzó megjelenésűek is.

tartalom

A szoba megvilágításának kiszámítása ↑

A szabályozási dokumentumok 200 lx-es fürdőszobát írnak elő. Ha a terem területe 10 m², akkor 200 × 10 = 2000 Lm (ha leolvasható fényáramra). Rögzítse újra ezt a számot az eszközök teljesítményéről wattban.

A mennyezeti lámpáknál a fényáram közvetlen, ami 200 Lm / m² = 200 Lx. Annak tudatában, hogy egy 75 W-os izzólámpa 935 Lm-es fényáramot bocsát ki, megállapítható, hogy csaknem két izzó elég 10 m²-es területre. Hasonlóképpen számíthatja ki a fényforrások más típusát is - halogén, fluoreszkáló, LED. Az utóbbiak a legkedvezőbbek, mert egyre népszerűbbek.

Milyen lámpákat használnak a fürdőszobában ↑

Az izzólámpák fokozatosan lemerülnek a történelemben. Ennek oka nem csak a magas energiafogyasztásuk: a működés során nagyon melegek, ami veszélyes a műanyag számára. A hő teszi sárgává, és tüzet lehet. Nem a kedvük és méretük miatt, ami miatt le kell fektetni a felfüggesztett mennyezet ládáját.

A kompakt energiatakarékos fénycsövek kevésbé fűtöttek, de a magas költségeket nem igazolja az élettartam.

A halogén készülékek egy üveg lombikba helyeznek, amelyben egy filamentum van benne. A lombik belsejében bróm vagy jódgőz, ami nem engedi, hogy a volfrámszálak égjenek ki. Ez növeli a halogén lámpák élettartamát.

A LED-es lámpák LED-ek - félvezető eszközök alapján vannak összeállítva. Nem melegszik fel, ami azt jelenti, hogy a legkedvezőbbek és optimálisan alkalmasak a fürdőszobában. Míg ők a legdrágábbak, de a kereslet növeli az árcsökkenést.

Előnyösen alacsony feszültségű lámpákat használjon. Ehhez a felfüggesztett mennyezet alá egy 220/12 V-os leereszkedő transzformátort kell felszerelni, a transzformátor teljesítményét az összes lámpa teljes teljesítményével összhangban kell kiválasztani (plusz bizonyos mozgást igényel).

Elektromos szerelés ↑

A telepítés megkívánja a fényforrások megfelelő helyét. A helyiség minden területét ki kell világítani, ezért a csatlakoztatáshoz szükséges kábelcsatlakozókat előzetesen meg kell vizsgálni és a mennyezeti aljzatra kell alkalmazni. A lámpák bizonyos sorrendben vannak elrendezve, és nem véletlenszerűen.

Elektromos huzalozás esetén 1,5 mm² keresztmetszetű réz monozhilami kábelt használjon (2,5 mm2-es vezetékre). Helyezze a kábelt (pl. GDP-2 × 1,5) a helyiségen kívüli elosztó dobozból.

Ha felfüggesztett mennyezet beszerelését tervezik - a forgácsolást nem alkalmazzák: a kábelt tartószerkezettel rögzítik a mennyezetre. A munka befejezése előtt a vezetékeket szigetelni kell.

Hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a lámpát a fürdőszobában ↑

Gyakran a mennyezet varrat nélküli műanyag panelekből készül. Egy fából készült láda (vagy fém profilok dobozával) vannak felszerelve. Az alaptól (beton padlótól) a lerakathoz való távolságnak olyannak kell lennie, hogy a lámpatestek rejtett részét ott helyezze el.

Azokban a helyeken, ahol a tervezett fényforrások telepítése, a panelek egy építő késsel vágódnak le. A lyukaknak olyan átmérőjűnek kell lenniük, hogy a műanyag egyenetlen szélei dekoratív bevonattal vannak bevonva. A kábelek vezetékei a készülék csatlakozóihoz vannak csatlakoztatva, amelyet a mennyezetre rugós rögzítők segítségével rögzítenek.

Egy másik befejező módszer a nedvességálló gipszkarton használata. Ez lehetséges a jó szellőzésű helyiségekben. A gipszkarton rögzítve van a rekeszhez a szükséges távolságtól a bázisig. A lyukakat korona-fúvókával és elektromos fúróval vágják. Sima felületűek. A világítási elemek beszerelését a fenti módszerhez hasonlóan végezzük.

A harmadik kikészítés módja - poli (vinil-klorid) stretch film használata. Minden előkészítő munkát ugyanúgy végzik el, mint a gipszkarton és a műanyag mennyezetburkolat esetében. De a telepítés során a fény kell speciális műanyag gyűrűket. Átmérőjük megfelel a test rejtett részének átmérőjének. A gyűrűk a filmhez vannak kötve, amelyet éles késsel vágnak. Legyen óvatos: véletlenül megérintheti a filmet a kés éle szélével, tönkreteheti a mennyezetet. Sűrű műanyagból készült gyűrűk szükségesek ahhoz, hogy a rugós reteszek megbízhatóan tartsanak egy pontot. Javasoljuk a LED-es lámpák telepítését: gyakorlatilag nem melegítenek, nem veszélyesek a polivinil-klorid filmre.

A lámpa beépítése a fürdőszobába függetlenül elvégezhető, ha a ház tulajdonosa ismeri az elektromos munkák árnyalatait, az elektrotechnika alapjait, ha nem, szakértőket kell hívnia.

Csatlakozó reflektorok

Üdvözlünk!
Mondja meg, hogyan kell megfelelően csatlakoztatni a 4-pontos mortise rögzítést, és a fürdő felfüggesztett mennyezetébe kerülnek.
Most van egy lámpa a fürdő bejárata felett, a lakás a régi panel házban van, a javítási terület a fürdőszobára korlátozódik.
A meglévő lámpához összegezve. vezetékek és további vezetékezés tervezett NYM 2x1.5.
Kérdések a mesterek tisztelt közösségéhez):
1. Hogyan lehet összekapcsolni az Al-t és a Cu-t? Úgy tűnik, hogy a megfelelő WAGO kommunikátorok látták a boltban.
2. Hogyan kapcsoljuk össze a lámpákat? Megértem, hogy párhuzamosan vezetékek vezetnek az egyes kapcsolóberendezésekhez. dobozok, vagy csak dobja a kábelt a mennyezeten, és összeomlik a szigetelés kis csapok a lámpák, akkor meg kell csavarni, ez helyes?
3. Lehet-e valaki a lámpák bekötéséhez szükséges "technológia" fotót?
Köszönöm előre.

P.S. A keresés során nem találtam választ a kérdésekre, talán nem úgy néztem ki, ezért kérem, ne dobjon téglát))

Az Ön döntése szerint vannak pillanatok, nem javaslom, hogy csavartál a fürdőszobában, mivel az IP nagyon alacsony lesz, párhuzamosan kell csatlakozni a csatlakozódobozba, és magának kell megtennie a vezetékeket?

Ha helyes, akkor legalább egy RCD és egy földi busz szükséges.

Csináljuk, amint azt gyakran itt tárgyaljuk, a transzformátor (oka) t 12V-on keresztül.

Az alumínium-réz-átmenet nem túl jó. használjon megfelelő csatlakozóblokkot és védőpaszta érintkezőket, vagy használjon alumínium huzalt a lámpatestek megközelítéséhez a belépési ponttól.

A lámpák a 12 V-os transzformátor csatlakozóihoz vagy a 220V sorkapcsokkal párhuzamosan csatlakoznak, ha 220 V-os

És csatlakoztatni a "vezetékek" a lámpák kell a megfelelő védőszentje. Ez nem feltétlenül trükkös.
Fényes kábelezés a hamis mennyezet mögött - szerintem ez egy technikai dolog

tanácsadó írta:
Fényes kábelezés a hamis mennyezet mögött - szerintem ez egy technikai dolog

Képeket készíthet a mennyezetről.
Sajnálom a minőséget.

crusaider írta:
párhuzamosan a csatlakozódobozban

Vásároltam vízálló csatlakozó dobozokat, azt tervezem, hogy átkapcsolják a vezetékeket a csatlakozókon keresztül.
Én magam tervezem megtenni a vezetékeket: tervezem a drótokat a mennyezet alatt felhúzni.

tanácsadó írta:
RCD és földi busz

Magyarázza el, mi a RCD jelentése?
Működik, ha szivárgó áram keletkezik?
Földi busz. szóval hol van a régi házban?

tanácsadó írta:
nem 220 V-nál

Gondoltam a 220-as műveletekre.Jóllehet, hogy a biztonság mindenképpen biztonságosabb 12. A kapcsolatok megvalósításának kérdését érdekeltem, és értem, hogy a dobozokban lévő kapcsoló a megfelelő megoldás?

tanácsadó írta:
Az alumínium-réz-átmenet nem túl jó. használjon megfelelő sorkapcsokat

Itt vásároltam egy Cu-Al csatlakozót, illik ez a készülékhez?

kirich írta:
Képeket készíthet a mennyezetről.

Köszönjük a képeket, főleg, hogy mondjuk, a "farok" minden lámpához menjen :-) Hogyan kapcsolódott a farok az autópályához)))
Sajnálom a terminológiát)))
Uzo készlet?

Nem igazán kanyarodik.
Van trance a szobán kívül állva (egyébként a képen egy folyosó van, de a fürdőszobában nincs sok különbség).
A trance-ból egy 2x2,5 mm-es kábel (transz 2), a kábelt az első lámpatestbe helyezzük, majd a szükséges lámpatestek számára bontjuk (kábel 2x1.0, ha közeli és 2x1.5, ha messze van). Minden csatlakozás forrasztva van, kivéve, ha a vezetékeket a kábelből és a vezetékekből a lámpából csatlakoztatják, vannak sorkapcsok (a házak hazai minőségi sorkapcsok állománya).
A mennyezeti világítás nem az RCD alatt van, minden más a fürdőszobában az RCD alatt (speciálisan, úgy, hogy az RCD működtetése esetén van fény), hogy a transz kívül biztonságban legyen.

A képen mennyezeti profilok és merőleges profilok láthatók, sok kábel a panelhez (és nem csak a panelhez, kábelhez, hálózathoz, telefonhoz, videóhoz stb.) Minden merőleges dobozban van elhelyezve, így a vezetékek nem fekszenek a mennyezet műanyagán. A merőleges profilok kissé magasabbak és a mennyezetet nem csavarják.

A fürdőszobában a kábelt a profil oldalán húzta kábelkötegekkel (ne helyezze a kábelt a profilba, mivel ez nagyon kényelmes, de a mennyezet csavarokkal történő felszerelése károsíthatja a kábelt)

DIY világítás a fürdőszobában

A fürdőszobában a megfelelő világításhoz bizonyos kritériumoknak kell vezérelniük. Hogyan készítsd el a saját kezedet a fürdőszobai világításban és ötleteket a lámpák elhelyezésére a cikkünkben.

Alapszabályok

A statisztikák szerint a fürdőszoba a legveszélyesebb hely a villamosítás terén. Ennek biztosításához a következő intézkedéseket kell tennie:

 • kiegészítő védőföldelés, PE védővezeték;
 • RCD és speciális differenciál kapcsolók használata;
 • amikor személyesen vezeti a vezetékeket és a világítást a fürdőszobában, csak a rejtett kábeltípust kell használni;
 • Helyezze az elektromos készülékeket (aljzatok, lámpák) a csapteleptől és a fürdőszobától 2,5 méterre.

A lámpák minőségében csak kisfeszültségű modelleket, lehetőleg nappali fényeket kell használni. Bizonyos esetekben 220 V-os lámpák telepítése engedélyezett, de csak akkor, ha az érintkezők földeltek. Az ilyen eszközök elhelyezésének optimális helye az ajtó fölött van, ahol a vízbefolyás minimális.

Kis fürdőszoba design

A vezetékeket vezetjük

Kétféle kábelezés létezik: rejtett és külső. Az első lehetőség sokkal biztonságosabb, a második egyszerű a tervezésnél, és a legalkalmasabb ideiglenes vezetékek húzására, egy fali lámpa elhelyezése a tükörben, vagy a lámpa a bejáratnál.

A kábelek a fürdőszobában történő húzásához csak speciális műanyag csöveket használnak, amelyekhez elosztók vannak csatlakoztatva, hogy a vezetékek érintkezőit a foglalatokhoz vagy lámpákhoz vezesse.

Különösen fontos, hogy teljesen lezárja a vezetékek csomópontjának helyét, és a kábelek és eszközök magas nedvességtartalmú védelmet használjon a 67-es és annál magasabb értékről.

Milyen világítást választani

A fényes és ugyanakkor biztonságos fény előállításához gyakran halogén lámpákat használnak, kis méretűek, könnyen szerelhetők és korrózióvédett anyagokból készültek.

A reflektorfény beépítési sémája

Annak érdekében, hogy a saját kézzel a helyiségben lévő megvilágítást meg lehessen venni, számolni kell a lámpák számát és a helyi villamos hálózat feszültségét a mennyezetre és a falra. A vezetékek csatlakoztatásának párhuzamos módszerével (a kábelek egy lámpatestről a másikra történő csatlakoztatására) csatlakoztassa a reflektorokat az áramkörhöz. Ezeknek az eszközöknek a sémája egyszerűen telepíthető, hárompontos kapcsolással: nulla, föld és fázis.

Párhuzamos csatlakozási diagram

Átlagosan hat kis helyiségű spotlámpa lesz elegendő.

A fürdőszoba tükör megfelelő megvilágítása vizuálisan növelheti a helyet, ha kicsi. Ebben az esetben a LED-es spotlámpákat a tükör peremén kell elhelyezni, és fölötte további halogénszalagot kell elhelyezni.

LED Strip Lighting

Jó megoldás a forgó spotlámpák felszerelése, ilyen eszközök használata esetén célszerű a fényt vagy a falakat a megfelelő időben helyezni, ami segít a fürdőszobának vizuálisan történő kialakításában.

Ha a szoba kialakítása lehetővé teszi, akkor helyezze a mennyezetre egy lapos fénycsövet. Segítséget nyújt az egyenletes világításnak az egész helyiségben, és egy megfelelően megválasztott formatervezés kiváló kiegészítője lehet a belső térnek.

A reflektorok megfelelő összekapcsolása saját kezével

A modern konstrukcióban fali lámpákat, csillárokat, valamint spotlámpákat is használnak, amelyek képesek egy adott területet biztosítani a szükséges fényárammal. Minden villamos berendezés, amely magában foglalja a világítást, a beépítés során saját tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban a reflektorok saját kezűkkel történő összekapcsolása nagyon lehetséges, de a munkamódszer, valamint a biztonsági intézkedések hatálya alá esnek.

Egy pontfali mennyezeti lámpatest 220V-os feszültségre kapcsol.

Néhány árnyalat a telepítésnél

A foltok telepítésekor figyelembe kell venni a mennyezet jellemzőit. Így például, ha a mennyezet befejeződéséhez használt építőanyag üzemanyag, akkor a következőket kell figyelembe venni:

A világítótestek vezetékeihez speciális hőálló vezetékek szükségesek.

 • a világítóeszközök vezetékeinek elvégzéséhez speciális huzalokat kell használni, amelyek hőállóak;
 • a vezetékezés csatlakoztatása a fényszórók csatlakoztatásakor megbízhatónak és szigeteltnek kell lennie;
 • A használt lámpák teljesítménye meg kell, hogy feleljen a vezetékek specifikációinak, különben túlzott túlmelegedés következik be.

A reflektorok csatlakoztatására szolgáló vezetékek kiválasztásakor az alábbi kritériumok alapján kell eljárni:

 • nem szabad égetniük;
 • ellen kell állnia a hosszú hőmérsékleti expozíciónak.

Ezek a követelmények megfelelnek a kábelnek, amelyben a pánt külső rétege üvegszálból készül, és a belső szigetelés nagy szilárdságú szerves gumi. Ezek a vezetékek lehetővé teszik, hogy a helyiségekben bármilyen célra, például konyhába, szaunákba, fürdőkbe, fürdőszobába, valamint korlátlan mennyiségben, ésszerű határokon belül helyezzenek el reflektort.

A bekötési vezetékek megbízhatóságának biztosításához a telepítés során speciális szerszámot használhat - préselő prés. Csatlakoztatja a kábeleket üreges rézhéjakkal, amelyek megbízható szigetelést szolgálnak. A sajtó alternatívája lehet a fogó, amely elvileg elválasztható a működéséhez.

Szükséges anyagok és eszközök

A spotlámpák csatlakoztatásához a következő eszközök és anyagok szükségesek:

A spotlámpák csatlakozási lehetőségei.

 • világító eszközök;
 • tápkábel, kapcsoló;
 • speciális csatlakozóelemek (csatlakozók vagy ujjak);
 • szigetelőszalag vagy hőre zsugorodó cső;
 • fogó;
 • fúrás speciális fúvókával (ha a mennyezet gipszkartonból, lamináltból, rétegelt lemezből készült);
 • mérőszalag, ceruza.

A fényszórók ugyanazon a helyiségben ugyanazok. Ez pontosabb világítást biztosít a szobában, és megőrzi a belső tér teljes képet.

Figyelembe kell venni a fényvisszaverő réteg jelenlétét a lámpán, ami növeli a fénykibocsátást. A reflektorok esetében leggyakrabban olyan lámpát választanak, amelynek teljesítménye nem haladja meg a 40 wattot. Jó megvilágítást biztosít, mivel az ilyen világítóberendezések meglehetősen messze vannak egymástól.

A reflektorok telepítési fázisai

A csatlakozási folyamat a következő lépések sorozatos végrehajtására korlátozódik:

A reflektorok csatlakoztatásának lépései.

 • tervezés és elrendezés;
 • a kábelek elhelyezése és húzása a telephelyre;
 • lyuk készítés és csatlakozás;
 • kapcsolat tesztelés.

Az ilyen részletes szakaszos lebontás annak a ténynek köszönhető, hogy a munkának egy részét a mennyezetburkolat kialakítása során kell végrehajtani.

A lámpatestek helyének megtervezése előtt befejeződött egy befejező anyag, vagyis a keret telepítése során.

A tervezés különleges értéket képvisel több szinten a mennyezeten. Ebben az esetben a lámpatestek rögzítési pontjaiban szükséges kábelezést kell biztosítani minden szinten, figyelembe véve a fényáram eloszlását. Az azonos szinten elhelyezkedő lámpatesteknek egyetlen áramkört kell alkotniuk.

A szükséges megvilágítással rendelkező fényszórók számának megtervezésekor figyelembe kell venni, hogy a falról való távolság nem haladhatja meg a 60 cm-t, és a központok közötti távolság 25-30 cm legyen, ugyanakkor a lámpa ne legyen 30 cm-nél kisebb a kerettől. Ha a lámpa a kerethez közelebb helyezkedik el, akkor a végső szakaszban történő telepítés nehéz lehet.

A világítás többi részének jelenléte és helye a helyiségben befolyásolja a lámpatestek végső számát. A reflektor megvilágítható mechanizmussal, amellyel a fényáramlás iránya megváltoztatható. Ezért egyszerre több lámpa használatakor visszahúzható.

A kábelezés a keret telepítése során történik. Egy speciális dobozba helyezik, vagy rá vannak rögzítve úgy, hogy amikor foltokat készít, nem nehéz rávenni. Ha a vázszerkezet alatt nem lehetséges a spotlámpák telepítésének helyét választani, akkor csak 1 lámpát helyezhet el. És az alábbi pontok mindegyikéhez csatolni kell az előzőt, és húzza meg a vezetéket a szerelt mennyezeten. De ez a kábelezés néhány módja sérti a biztonságot, mivel a vezetékek közvetlenül a felfüggesztett mennyezet felszínén fekszenek.

Kábel a kereten vagy védődobozokon történő elhelyezésekor 2 vagy 3 vezetékkel használható. Az egyes reflektorok rögzítésére szolgáló hurok 10-15 cm-es méretben van elhelyezve, a műanyag nyakkendővel a távirányító helyétől nem messze. De a rögzítésnek nem szabad szorosnak lennie, hogy ne okozzon nehézségeket a bontás során a végső csatlakozás során.

Az egyes reflektorfúrólyukak lyukai a mennyezet beillesztése után kerülnek végrehajtásra. A helyszín helyes kialakítása elkerüli a helyüket a keret fémelemeiben. Ezenkívül, ha a pontlámpa a burkolólapok közötti csomópontban helyezkedik el, akkor át kell helyezni vagy újraelosztott lapokat kell elhelyezni, hogy a csukló a kívánt távolságba kerüljön.

Annak érdekében, hogy minden pont pontosan a vonal mentén helyezkedjen el, először mérőszalagot és ceruzát készítenek.

Csatlakozási rajz több elemcsoportból.

A lyukakat speciális fúvókákkal fúróval fúrták - egy lyukfűrészt, amelynek központi fúrója a lámpa helyének közepén van elhelyezve. Teljesen sima kör alakult ki, amely elkerüli a felesleges réseket. Az ilyen fűrész átmérője 3-4 mm-rel kisebb, mint a lámpa megfelelő külső mérete, de 3-4 mm-rel nagyobb a belső méreteknél.

Miután minden lyukat fúrtunk, meg kell kapnunk egy hurkot, ami a helyszínen maradt. Ha ilyen hurkot nem készítettek, vagy az egyes reflektorok vezetéke nincs csatlakoztatva, akkor a kábeleket hozzá kell húzni. A vezeték átszúrása az utolsó lámpával kezdődik, fokozatosan továbbhaladva a telepítés során. Ez egy erős huzalból készült horoggal végezhető el.

A munkafolyamat végső pillanatai

A huzal behelyezése vagy a hurok meghúzása után a szigetelést el kell távolítani a szigetelőrétegről további rögzítés céljából. Ezek a csupasz vezetékek a lámpatest kapcsán vannak rögzítve a készülékhez csatlakoztatott bekötési rajz szerint. A helyszínen vannak olyan jelölések, amelyek szerint csatlakozást kell végezni: L - fázisú huzal, N - semleges vezeték, PE - földelés. Ebben a szakaszban gondosan, gondosan és technikailag megfelelően kell végrehajtani minden biztonsági intézkedést.

A hálózati csatlakozást követően be kell illeszteni egy reflektorfényt a lyukba, kissé hajlítva a szerkezet klipjeit. Ez lehetővé teszi számára, hogy meglehetősen szorosan menjen, anélkül, hogy a fedél és a mennyezet lyukak között hézagokat formálna. Ebben az esetben gondoskodni kell arról, hogy a rögzítő huzalok ne essenek a konzolok közé.

Ezután a tápkábel csatlakozik a kapcsolóhoz, a lámpák be vannak csavarva és a próbaüzemet végrehajtják. Amint minden lámpa világít, a telepítés teljesnek tekinthető.

Villamos berendezés, világítás, világítás

A világítás világossága és a lámpatestek konfigurációja két tényezőtől függ: a személyes ízlés és a fürdőszoba mérete. Valaki álmodik a spotlámpákról, de valaki szereti a plafon közepén egy szabványos mennyezetet. A cikk megvizsgálja, hogyan kell megfelelően megszervezni a fürdőszobában a világítást.

Tartalom:

A világítási termékek helyzete és a lámpateljesítmény meghatározza a világítás minőségét. A szabványos rendszer így néz ki - egy mennyezeti lámpát és egy segédfali gerincet vagy foltot. Érdemes megjegyezni, hogy a felső világítás lehet kombinált formában - a mennyezeti fény és néhány spotlámpa.

Hogyan lehet fényeket rendezni?

Fontos megjegyezni, hogy sok fény nem fordul elő, még akkor is, ha ablak nyílik a szobában. Ideális esetben a világításnak három szinten kell lennie:

 • felső világítás - egy kis helyiségben elegendő egy közepes mennyezeti lámpát kialakítani, de ha az ilyen helyiség költségvetése és mérete lehetővé teszi, akkor a mennyezetre egy csillagmedencét rendezhet.
 • működő megvilágítás - a munkaterületen két fényszerkezetet lehet felszerelni a tükörben, párhuzamosan a felső részén. A rugalmas tartókon lévő lámpatestek jó megoldást jelentenek, lehetővé teszik a fényáramlás megfelelő irányba állítását, így különböző higiéniai és kozmetikai eljárások során optimális megvilágítást nyerhet.
 • alacsonyabb világítás - itt dekoratívabb szerepet játszik, mint egy funkcionális. A szoba eredeti kialakítása, építészeti elemekkel, például: talapzatokkal, lépcsőkkel vagy résszel, a beépített lámpákat többszínű lámpák vagy ajtónyílások formájában is használhatja.

Design Design

 • Azonnal meg kell jegyezni, hogy nem szükséges a színes üvegből vagy műanyagból készült testből kiválasztani a modelleket, olyan tulajdonságuk van, mint a könnyű torzítás. Ezért a legoptimálisabb megoldás egy zárt típusú mennyezeti lámpa, amelyet matt fehér vagy átlátszó anyagból készítenek.
 • A szoba területe és a mennyezet magassága meghatározza a világítóberendezés méretét. Az alacsony mennyezet nem teszi lehetővé a lógó modell telepítését, ebben az esetben az ideális lehetőség: foltok, fali mennyezet és reflektorok. A "söpörő", extravagáns csillár, amely három vagy több árnyalattal rendelkezik, nem alkalmas egy kis helyiségű helyiségre.
 • A választásnak a szoba stilisztikai döntésén kell alapulnia. Például a japán stílusú fürdőszobában, ahol a hangsúly a puha nyugtató hangokra helyezi a hangsúlyt, a szigorú formájú fémes lámpák némileg nevetségesnek tűnnek.
 • Az ultramodern kialakítású szobában a világítótestek harmonikusan illeszkednek a tiszta vonalakhoz geometriai alakok formájában. Itt az anyag lehet fém, műanyag vagy króm.
 • A klasszikus azt jelenti, hogy a lámpák lakonikus formában vannak jelen további részletek és elemek nélkül. Kiválaszthatja az átlátszó vagy színes üvegekhez készült modelleket. Az utóbbi lehetőség egy lenyűgöző játékot hoz létre a fény falán.

A lámpák szükséges teljesítményének kiszámítása

A szobában való kényelem nagymértékben meghatározza a megvilágítás szintjét, mivel hatással van a látásra és az idegrendszer egészére. Ezért vannak olyan szabványok, ahol a szükséges számú lumen a négyzetméterben található fürdőszobát jelzi.

Itt meg kell jegyeznünk, hogy ilyen termékek vásárlásakor nagyobb figyelmet fordítunk a Watts-ra, egyszerűen azt mondjuk: az energiafelhasználás. És mégis olyan jelző, mint a lumen, amely meghatározza egy adott izzólámpa fényáramának fényességét.

A fürdőszobákhoz és az egészségügyi létesítményekhez 200 lumen / m² területre elegendő:

 • izzólámpa 25 W ̴ 200 lm; 100 W 1350 lm;
 • halogén lámpa (230 V) 42 W ̴ 625 lm; (230 V) 70 W ↔ 1170 lm;
 • fluoreszkáló lámpa 40 W ijë 2000 lm; 200 W Ľ 1500 lm;
 • LED 40-80 W ↔ 6000 lm.

A lumenek kiszámításánál szem előtt kell tartani azoknak az anyagoknak a színét is, amelyekből a helyiség dekoráció készül. Ha a helyiséget világos árnyalatok uralják, akkor a minimális teljesítménynek, sötét felületnek - a maximálisnak kell lennie.

Védő tulajdonságok

Általában a világítási termékek esetében az IP-jelölés, majd két, és néha három számjegy. Mindegyikük fontos információkat tartalmaz a por, a nedvesség és a termék ütésállóságának védelméről.

 • Az első numerikus kijelölés 0 és 6 közötti tartományban határozza meg a por és a szilárd részecskék elleni védelmet. Ahol 0 a védelem hiánya, a 6. pedig teljes védelem.
 • A második számjegy - a 0 és 8 közötti tartományban a vízállóság szintjét jelzi. Ha 0 a védelem hiánya, és a 8. teljes védelem, a termék teljes vízbe merítésével hosszú ideig.
 • Az ütésállóságért felelős harmadik szám 0 és 10 között van. Itt a mechanikai hatás után, de a joule-ban mért eset deformáció (repedés, behatolás, hasadás) megengedett. Ennek ellenére a világítóberendezésnek nemcsak működnie kell, hanem meg kell felelnie az elektromos biztonság követelményeinek, és meg kell őriznie a meglévő védelmi fokozatot. Így - 0 jelzi a védelem hiányát, és 10 (20J) - egy anti-vandál zárt lámpa.

A fenti információk összegzésével meghatározhatja a lámpa szükséges védelmi indexét, amelyet erre a helyiségre terveztek. Az IP 442 minimális védettségi szintje és legfeljebb IP 674.

4 páratartományt

Határozza meg az optimális védelmi fokot a könnyű készülék alapja lehet a helyén a fürdőszobában. Ez a szoba olyan zónákra oszlik, amelyek a páratartalomban különböznek egymástól.

 • Az első zóna a mosdó, a fürdőkád és a zuhanyzó belsejében található. A világítóberendezések 12 W-os, IP 674-es jelöléssel ellátott készülékét engedélyezni kell.
 • A második zóna a fürdőkád teteje felett elhelyezkedő, közeli mennyezetű hely, ahol a világítás beáramlása nemcsak cseppeket, hanem víz áramlását is jelenti. Ezért ajánlott 24 W-os teljesítményű modellt választani, IP 452 vagy annál nagyobb védelmi indexrel.
 • A harmadik zóna legalább 0,5 m-re található a kád vagy a mosdó szélétől. A világítótestet ebben a pontban védeni kell a vízcseppekről, itt fel lehet szerelni a modellt az IP 242 jelzéssel.
 • A negyedik zóna a fürdőtől vagy a mosdótól 3 méteres távolságra található. Ha a lámpák csak gőzzel vagy kondenzvízzel szemben helyezkednek el. A legjobb megoldás lenne - az IP 011 vagy annál magasabb indexű modell.

A lámpák típusai, azok előnyei és hátrányai

Izzólámpa

Ez a széles körben elterjedt termék alacsony költség, egyszerű használat és azonnali gyújtás miatt bekapcsoláskor.

A környezeti hőmérséklet gyakorlatilag nincs hatással a teljesítményére.

A hátrányok közé tartozik a fényáram alacsony szintje és a rövid élettartam, ami mindössze 1000 óra. Ráadásul ezek a lámpák nagyon melegek, ezért nem használhatók, ha:

 • műanyag borítás;
 • A lámpabúra miniatűr formájú, textilből készült.

Halogén lámpa

 • Főleg foltokban használják, nagy fényerejű és hosszú élettartam jellemzi.
 • Az alumínium diffúzor tökéletesen illeszkedik a termikus sugárzáshoz, ami lehetővé teszi a különböző anyagokból készült felfüggesztett mennyezetek fényszóróinak használatát. 220 V és 12 V kapacitással kaphatók.

A 12 voltos lámpák telepítésének hátrányai vannak - számukra alacsony feszültségű transzformátort kell felszerelni.

Fénycsövek

 • Kedvezően különböznek a fényáramban és a hosszú élettartamban.
 • A foszfor különböző fajtái felelősek bizonyos fénysugarakért, például a napfény, a meleg fehér, hideg természetes fény és így tovább.
 • A cső alakú modell önálló fényforrásként működik.

De az ilyen termékek "reagálnak" a hőmérséklet és a feszültség csökkenésére, mely esetben nem gyulladnak meg. Ezenkívül nem különböznek a csendes működéstől, és maximum 150 wattos korlátozó teljesítményük van.

LED háttérvilágítás

 • Amint a gyártó biztosítja, 100 ezer órát fog szolgálni, miközben kis mennyiségű energiát fogyaszt.
 • Az ilyen típusú lámpákat spotlámpákban használják, a szalagot, beleértve a színt, dekoratív fényként.

A hátrányok magukban foglalják mind a terméket, mind a berendezést (transzformátor, szellőztető rendszer) a stabil működés érdekében.

A rögzítőeszközök rögzítési módjai és módszerei

A világítási termékek hatalmas választéka lehetővé teszi, hogy kiválassza a legoptimálisabb modellt, amely megfelel a költségnek, a műszaki paramétereknek és a tervtervnek. A csatolási módszer szerint három csoportra oszthatók:

 • süllyesztett - spotlámpák, foltok lehetnek a fő vagy a kiegészítő világítás. Telepítésük a felfüggesztett mennyezet alján található füllel történik, míg a plafon mennyezet sinusza nem lehet kevesebb 7 cm-nél egy halogén lámpa és 12 cm-nél izzólámpa esetében;
 • medál modellek - többfényű csillárok, egyfényű lámpatestek közvetlenül a fő mennyezet fém horogjára szerelve. Ebben az esetben a világítóeszköz mérete, tömege és alakja nem számít sokat. Fő feladata a dekoráció és a kiváló minőségű világítás, amely a beépített lámpák erejétől függ;
 • a mennyezetek - különösen a mennyezeti lámpák, bármilyen típusú mennyezetnek, alap- vagy kiegészítő fényforrásnak, ha a falakon vannak elhelyezve. Fém vagy műanyag talppal vannak felszerelve, amelyekhez lyukak vannak a telepítéshez, ahol a beszerelés hardveres. Az ilyen készüléket leginkább a megfelelő formában állítják elő, ráadásul kompakt és kis súlyú.

Kábelezés a fürdőszobában

 • A fürdőszobákban, ahol nagyobb a páratartalom, előnyben kell részesíteni a rejtett bekötést. A huzal keresztmetszete a teljes rendszer megbízhatósága, a következőképpen határozható meg: a helyiségben lévő összes lámpa teljesítményértékét adjuk hozzá, az így kapott értéket 220 V-val osztjuk el. A végeredmény a kábel terhelése, itt kifejezve amperben kifejezve. Megjegyzendő, hogy az 1 mm vastagságú rézhuzal képes ellenállni a 2000 wattos terhelésnek.
 • Általában rézkábel esetében a keresztmetszetnek nem szabad kevesebb, mint 2,5 mm², alumínium - 4 mm². A világításhoz 1,5 mm²-es keresztmetszetű iker-magos rézhuzal optimális. Nem ajánlatos két különböző összetételű kábelt összekötni, és a szigetelőszalagot szigetelőanyagként használni.
 • Folytassa a kábelcsere folyamatát, húzza ki a csatlakozó dobozban lévő meglévő kábeleket. Az elvégzett munka idején az áramforrás ideiglenesen átvihető. Az indikátor használatával győződjön meg róla, hogy minden elektromos készülék ki van kapcsolva.
 • Az előző kábelezés elemi eltávolítását hegyes vésővel, kalapáccsal vagy fúvókával ellátott elektromos szerszámmal végezzük, ez a folyamat nagyon poros és nehéz. Ha nem tudja meghatározni, hogy hol fekszik, akkor speciális eszközzel kell rendelkeznie.
 • Új áramvezeték telepítéséhez a mennyezetet és a fal árnyékolását el kell végezni a szükséges pontokon, ahol egy vagy egy másik elektromos készüléket terveznek telepíteni.
 • A kábelt hullámosítással lehet elhelyezni, így a drót nem esik ki a horonyból, minden méterben alabástrom vagy gipsz keverékével rögzítik. A hornyokban előre összeállított különleges rögzítőelemek alkalmasak rögzítőanyagként, majd egy kábellel történő hullámosságot helyeznek be.
 • Miután elvégezte ezt a lépést, csatlakoztassa a kábeleket a csatlakozódobozba, és ellenőrizze az összes csatlakozás minőségét. Ha minden munkát helyesen hajtott végre, és nincs lezárás, akkor a strobe leáll.

Szerelvények szerelése a fő mennyezetre

A fő mennyezetre vonatkozó modell kiválasztásakor ajánlatos a mennyezet vagy a gömblámpa előnyben részesíteni. Ez a készülék a vasbeton mennyezetre van rögzítve, amely rendszerint a lámpatestet tartalmazza. Ha a mennyezet fából készült, akkor a telepítést a munkadarabokon keresztül történik, ugyanolyan átmérőjű csavarokkal.

 • Ez a fajta könnyű gyártás a falra van szerelve, ha szükséges, egy falra és mennyezetre szerelhető készletet vegyen fel egyetlen tervezési megoldásban.
 • A munka megkezdése előtt az áramellátást le kell választani, majd a kábelek végeit le kell csavarni és a mennyezetre kell kötni. A csavarok meghúzása közben a csatlakoztatott vezetékek rögzítve vannak.
 • Továbbá egy plafond alapja van rögzítve és a lámpa be van csavarva. A tápegység bekapcsolásához gondoskodni kell arról, hogy a lámpa minden nehézség nélkül bekapcsoljon (villog, szikrák). Ellenõrzés után egy dekoratív sapkát helyezhet.

Szerelvények szerelése gipszkarton mennyezetre

A fürdőszobában a pontszerű fény bekötése a gipszkarton szerelése előtt történik. Nem szükséges az elektromos vezetékek mennyezetének megvilágítása, de érdemes megjegyezni, hogy kívánatos egy hullámos csőbe helyezni. A vezetékek végei (nem kevesebb, mint 20 cm) minden lámpatest beépítési pontjához vezetnek.

A lemezeken található lámpák előírt átmérőjének lyukai mind beépítés előtt, mind pedig után is elvégezhetők. Szükség van gondosan kiszámítani a lámpatestek helyét úgy, hogy a szerelés során ne esjenek a fémprofilra. Lehetőség van a nyílások fúrással és speciális fúvókákkal történő kivitelezésére.

 • Izzólámpákkal ellátott lámpák. Először csatlakoztassa az elektromos kábelt a lámpák kapcsához. A helyszín beillesztése a mennyezet lyukába, nyomja meg a középső füleket. Ezután - a felszabadulás és a rögzítő automatikusan eléri a kiindulási helyzetet és határozottan rögzíti a lámpát a helyén. Most be lehet csavarni a lámpát.
 • Lámpatestek halogén lámpákkal. Itt is csatlakoznak a tápkábelek a terminálokhoz. Ezután szerelje fel az elektromos házat rugós rögzítéssel. Helyezze a lámpát a levehető patronba, és rögzítse azt a lámpatesthez mellékelt szerelőkerettel. A halogén lámpákkal végzett munka során kesztyűt kell viselni.
 • Fényszórók. Először is, a lámpatestet hardverrel rögzítik, majd a vezetékeket a terminálhoz színeknek megfelelően csatlakoztatják. Óvatosan vegye le a huzalt a lyukba, és szerelje be a dekoratív tokot. Ha a lámpatest súlya jelentős, akkor javasoljuk, hogy megerősítse a szerkezetet a beépítési helyén merevítőkkel.
 • LED fürdőszoba világítás. Előkészítő munka kezdődik, amikor a szalagot a hálózati adapterhez a polaritással csatlakoztatja. Ehhez a huzalokat be kell illeszteni a megfelelő foglalatokba, és húzza meg a csavarokat. Kívánatos a szalag kis méretű szakaszokon történő forrasztása forrasztással, és a LED teljes hossza nem haladhatja meg a 15 métert. A felhelyezés előtt a felületet tisztítani és zsírtalanítani kell. Távolítsa el a védőfóliát a szalagról, és óvatosan nyomja rá a felületre.

Szerelőelemek a feszített mennyezetre

A világítótestek minden fajtája a rackhez csatlakozik, amely előre fel van szerelve a fő mennyezetre, és csak a kész vászonra vannak lyukak a világításhoz.

A lámpák és a lámpatestek megválasztásánál több árnyalatot kell figyelembe venni:

 • a lyukak speciális erőt erősítenek a háló tépése megakadályozására, szükség esetén hőszigetelő gyűrűt kell felszerelni;
 • A világítástechnikai termékek megválasztásakor javasolt, hogy a tapasztípussal felszerelt modellek a legjobb megoldás legyen;
 • Figyelembe kell venni a lámpák erejét: az izzólámpák nem lehetnek több mint 40 W, a halogén - 35 W. Az energiatakarékos kezelők tökéletes megoldást nyújtanak egy feszített mennyezetre;
 • nem ajánlatos olyan csillárokat felhelyezni, amelyek felső sora lemez;
 • A legjobb megoldás lenne a lámpák külső típusú elrendezése bunyók. De ebben az esetben a mennyezet esztétikája szenved - a mennyezet kialakítása nem tudja teljesen lezárni a szigetelő gyűrűt.

Kockázatosabb technikákat használhat - a LED-szalagok használatával további világításokat hajthat végre a szekrényeken, az éjjeliszekrényen, a tükör kerületén, zuhanyzón vagy fürdőkádon.

A fénykibocsátás telítettségének beállítása, iránya és egyidejűleg különböző megvilágítási árnyalatokat kibocsátó izzók használatával elképesztő eredményeket érhet el. Az ilyen technikák segítenek létrehozni a szükséges magatartást. Hozzon létre egy éltető légkört és "aludjon el az alvásból", ezáltal belépve a munkába, vagy enyhíti a fáradt nap fáradását.

Általánosságban elmondható, hogy a fürdőszobában lévő fénynek funkcionálisnak és dekoratívnak kell lennie. Ezért fontos, hogy világítótesteket készítsenek különböző fényerőből és formatervezésből.